Četvrtak, 06.06.2013.

09:29

Plaćamo najveće kamate u Evropi

Zarada banaka u Srbiji gotovo trostruko veća nego u našem susedstvu. Kod nas stope na evro kredite 30 odsto, a u Hrvatskoj 9,75 odsto, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Plaæamo najveæe kamate u Evropi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

veljko

pre 10 godina

ovo nije pisao ekonomista, a ako jeste to je sramota za fakultet, koliko i za njega..

mi imamo velike kamate, ali ove cifre su nebuloza. pritom, naslov asocira na potpuno drukciju formu zaduzenja od one koja se opisuje u tekstu.

kolike su kamatne stope za stmabene kredite, kredite za kupovinu automobila i sl?

ovde se opisuju kategorije koje se penalizuju i to u zemlji koja je visoko rizicna. hrvatska je prezaduzena i nista kod njih nije sjajno i bajno, a na kraju balade ce platiti najvise u celom regionu. tekst nas navodi na pomisao da je njima mnogo bolje, sto nije tacno. kao drzava su u mnogo vecem kanalu od nas, a ulazak u EU ce im dati malo daha, ali ako sami ne promene nesto brzo ce opet krenuti nadole.

miga

pre 10 godina

Te "dobre" banke nam je smislio G17+.On se raspao,a ovaj zadnji promenio odelo totalno. Logično,kako vladati jednim narodom nego ga uterati u dužničko ropstvo! To je jasno kao dan. Nisu banke krive nego oni što jure "šargarepu" (đžabe,fraj svi-sve daju besplatno...). A ko juri šargarepu???
Zna se :)

A1

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su kao dan i noć, ja sam iz HR i stalno pazim gdje i koliko trošim, uvijek nešto uštedim, plaćam dopunski treći stup mirovinskog, neuzimam kredite, uvijek se žalim u banci da su preskupi, dok jednog dana mi nisu rekli da sve što sam nabrajao da mi je skupo uopće neplaćam jer se promijenila poslovna filozofija banke... da zadže klijente koji imaju novaca... pa sam tako saznao da imam nešto novaca i da netreba stalno cicijašiti.
Što se tiče Srbije stvar je jednostavna vi imate, bogati ste, lideri... pa je logično da i platite, mi nismo ništa od toga, mi smo EU sirotinja pa ako nam još nešto dobace neće biti loše, no da nastvim dalje, meni je sve skupo iako je to besplatno...

Kreditno sposoban

pre 10 godina

Ljudi, ajde NEMOJTE uzimati kredite!

Ako ne možete da ih vratite, ako ćete da grcate u dugovima, čemu to? Ne možete drugačije da kupite stan? Pa, NEMOJTE da ga kupite. Cene su ionako naduvane od strane perača para od droge.

A kamate na visokom nivou drži naša država koja se zadužuje kao nenormalna.

Miki

pre 10 godina

Smesan si ti koji opravdavas kamatu od 30% kada je inflacija 10%. Koja je to proizvodnja koja moze progutati ovu kamatu a vi bankari ipak naplatite svoje kredite i ostvarite 20% zarade ne radeci nista. Ovo je konacno zelenasko bankarstvo koje uz pomoc NBS koja sa restriktinom monetarnom politikom pljacka privredu u gradjane. Kamate u Ceskoj su oko 6% a kamate na stambene kredite 2,5%

Paja

pre 10 godina

Sta reci, mi jednostavno nemamo drzavu koja brine o svojim gradjanima, imamo smenjivanje na vlasti ljudi istog moralnog i karakternog profila samo iz razlicitih stranaka koji brinu iskljucivo o svom i interesu svojih "poslovnih partnera". Najvece bankarske kamate u Evropi, najskuplja hrana, najskuplja obuca, najskuplja odeca, sve najskuplje a plate ubedljivo najmanje a sve zato sto nikome od dosadasnjih vlastodrzaca nije palo na pamet da dovede konkurenciju i razbije monopole koji narod u Srbiji drze u svojevrsnom konc logoru. Nova vlast je konacno omogucila Pej Palu da udje u Srbiju kao i H&M koji je poznat po tome da u svim zemljama ima iste cene ali to su dve kapi u moru. Najznacajnije za gradjane bi bilo dovodjenje nekoliko veletrgovina da bar ne trose 70% svojih prihoda na hranu a onda, naravno, i smanjenje super bezobraznih kamata u bankama. Ja bih doveo neku od onih islamskih banaka sto nemaju kamate, imamo dosta gradjana islamske veroispovesti a nama neka zaracunaju neku normalnu i ljudsku kamatu kao u normalnim zemljama.

zvrk

pre 10 godina

Pa zato jer je Hrvatska svet,imaju bolji standard,plate u prosveti 750e a kod nas 400,puteve vrhunske..Sad će i u Eu.Mi treba da krenemo da se poredimo sa Kenijom,Etiopijom a ne Evrropskim kontinentom.

Mika

pre 10 godina

Kada gradjani Srbije shvate da su oni i samo oni gospodari svojih zivota i sudbina, a ne raznorazni "politicari", u Srbiji ce poceti da se zivi bolje. Do tada, cutanjem ce samo da se potvrdjuje beda i nemoc....

Potrošač

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno povika na bankare.
A svaki dan u prodavnici ili na pijaci, ono šta realno vredi 100 dinara, naplačuju nam 200 dinara. I gotovo niko da se pobuni.
Izračunajte tu, narode, profite na godišnjem nivou. Oni mora da iznose nekoliko stotina procenata.
Bankari koji nam uzmu 20-30% godišnje su dobrovoljci Crvenog Krsta u poređenju sa trgovcima.

objektivan

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!

Pera pakistanac

pre 10 godina

AMAN novinari vise sa ovakvim vestima. Ovo je Srbija, gde nista nije onako kako bi trebalo da bude. Zato i banke moraju da racunaju sa povecanim rizikom ulaganja, sto se na kraju odrazi na kamate. Sredite drzavu i imacete normalne kamate.

Nemacka

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!
(objektivan, 6. jun 2013 11:29)
Evo ja zivim na zapadu, i nedavno sam uzeo neki manji kredit(kamata 5,7%). Nemam platu u stotinama hiljada Evra.

pera

pre 10 godina

"ali i time da moraju mnogo novca da rezervišu kod NBS"

hajde malo da čitamo i ono što se namerno gura iza "ali". Naime, za svakih 100 dinara koje banka odobri kao kredit, ona mora da "da" narodnoj banci 30, na kojih ne zarađuje ništa. Prostim primerom - ja izdajem stan od 4 sobe, ali zapravo moram da izdam 3 jer jednu MORAM da izdam (za džabe) državi. Ili imam rentakar agenciju, pa kad iznajmim 3 automobila, jedan moram (za džabe) da dam da se vozi nekom državnom službeniku.

E zato su kamate velike.

e,Srbijo med šljivama

pre 10 godina

Plaćamo i najviše poslanika na svetu 250,zatim najviše agencija 130.zatim... ima se može se - mi smo nebeski narod.

Nole

pre 10 godina

Strane banke su od 2001 veoma favorizovane (jedna žuto-crna pogotovo jer su svi državni službenici tamo morali da otvaraju račune!?) i to je bilo i ostalo. Jednostavno se nije napravio ambijent konkurencije (ni danas ne postoji), pojedine strane banke su bile u direktnom dilu sa državom i poslovima oko finansiranja države (javna preduzeća, obveznice države, insajderi unutar države po pitanju kretanja kursa) tako da su ostvarile enormne profite koje na Zapadu mogu da sanjaju sa ovim nivoom plasmana. Jednostavno ovde je na svakom koraku prisutna kartelizacija, monopol, korupcija i sve ono najgore što je na Zapadu zabranjeno i kažnjivo se ovde primenjuje i Zapadnjaci to u ovoj pravno nesigurnoj državi obilato koriste. Ceo sistem se zasniva na korupciji i zato sve i mora da bude skupo, ali je ceo sistem uključujući i bankarski postavljen na štetu kgrađana.

Smarty

pre 10 godina

Bankari ovde koriste sto ima je drzava omogucila.
Nemojte da optuzujete "strane" banke. Ako hoce stvarno da smanji kamate i pomogne svojim gradjanima, drzava to moze vrlo jednostavno - neka u "svojim" bankama (na pr. Postanska stedionica) smanje kamate, svi gradjani ce preci u te banke, sto ce automatski naterati sve ostale da spuste kamate!
Ovde nije u pitanju nedostatak volje, nego elementarno neznanje onih koji treba da izglasavaju zakone. To onda koriste razni lobiji da se na razlikama u kamatama obogate!

MM

pre 10 godina

Postoji jasan razlog za to: Hrvatska ima gotovo iste ekonomske probleme kao i Srbija - visok procenat nelikvidnosti, brz rst nezaposlenoti, opadanje lične potrošnje a sa druge strane nekontrolisan rast javne. No Hrvati imaju neuporedivo veće štedne uloge, što znači da se kod njih akumulira kapital, dok je vrednost plasmana mnogo veća, čime banke postižu ekonomiju obima. Drugi razlog je fiksni kurs kune, što im omogućava da zarad kontrole deviznog kursa i inflacije ne moraju da koriste konzervativne metode poput korekcije referentne kametne stope i stope obaveznih rezervi banaka, a to je kod nas neizbežno.

moje ime

pre 10 godina

dve reci : nepoverenje i rizik !!! niko nema nista licno protiv gradjana Srbije , ali isto tako po bankarskim pravilima tamo gde je likvidnost losa i ekonomija gotovo nikakava tu su i kamate vece .
Pitanje : da Narodna banka Srbije sutra ponudi drzavne obveznice po kamati od 7% na 10 godina , koliko vas bi bilo spremno da za slamaricu kupi te obveznice ? nevera , a?

Hejzi

pre 10 godina

Koliko proizvoljnosti i netacnih informacija se prezentuje u tako kratkom clanku. bilo bi dobro da novinar prvo proveri navode a ne da samo pise sta mu padne na pamet... Kamate na dinare u Srbiji mogu da se krecu do 30% za najrizicnije proizvode (tipa prekoracenje po racunu) dok kamate valutirane u EUR ne prelaze 13%. Nemojte samo da pisete gluposti da biste povecavali socijalni bunt ka bankama nego prvo uradite istrazivanje pa to dajte nekom ko ima veze sa ekonomijom pa tek onda stampajte - ovako delujete smesni...

Naravno ovaj komentar ocekujem da ne bude objavljen iz jasnih razloga - daje realan pregled a ne huskacke laprdarije...

Smarty

pre 10 godina

Bankari ovde koriste sto ima je drzava omogucila.
Nemojte da optuzujete "strane" banke. Ako hoce stvarno da smanji kamate i pomogne svojim gradjanima, drzava to moze vrlo jednostavno - neka u "svojim" bankama (na pr. Postanska stedionica) smanje kamate, svi gradjani ce preci u te banke, sto ce automatski naterati sve ostale da spuste kamate!
Ovde nije u pitanju nedostatak volje, nego elementarno neznanje onih koji treba da izglasavaju zakone. To onda koriste razni lobiji da se na razlikama u kamatama obogate!

Mika

pre 10 godina

Kada gradjani Srbije shvate da su oni i samo oni gospodari svojih zivota i sudbina, a ne raznorazni "politicari", u Srbiji ce poceti da se zivi bolje. Do tada, cutanjem ce samo da se potvrdjuje beda i nemoc....

Hejzi

pre 10 godina

Koliko proizvoljnosti i netacnih informacija se prezentuje u tako kratkom clanku. bilo bi dobro da novinar prvo proveri navode a ne da samo pise sta mu padne na pamet... Kamate na dinare u Srbiji mogu da se krecu do 30% za najrizicnije proizvode (tipa prekoracenje po racunu) dok kamate valutirane u EUR ne prelaze 13%. Nemojte samo da pisete gluposti da biste povecavali socijalni bunt ka bankama nego prvo uradite istrazivanje pa to dajte nekom ko ima veze sa ekonomijom pa tek onda stampajte - ovako delujete smesni...

Naravno ovaj komentar ocekujem da ne bude objavljen iz jasnih razloga - daje realan pregled a ne huskacke laprdarije...

e,Srbijo med šljivama

pre 10 godina

Plaćamo i najviše poslanika na svetu 250,zatim najviše agencija 130.zatim... ima se može se - mi smo nebeski narod.

Nemacka

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!
(objektivan, 6. jun 2013 11:29)
Evo ja zivim na zapadu, i nedavno sam uzeo neki manji kredit(kamata 5,7%). Nemam platu u stotinama hiljada Evra.

moje ime

pre 10 godina

dve reci : nepoverenje i rizik !!! niko nema nista licno protiv gradjana Srbije , ali isto tako po bankarskim pravilima tamo gde je likvidnost losa i ekonomija gotovo nikakava tu su i kamate vece .
Pitanje : da Narodna banka Srbije sutra ponudi drzavne obveznice po kamati od 7% na 10 godina , koliko vas bi bilo spremno da za slamaricu kupi te obveznice ? nevera , a?

MM

pre 10 godina

Postoji jasan razlog za to: Hrvatska ima gotovo iste ekonomske probleme kao i Srbija - visok procenat nelikvidnosti, brz rst nezaposlenoti, opadanje lične potrošnje a sa druge strane nekontrolisan rast javne. No Hrvati imaju neuporedivo veće štedne uloge, što znači da se kod njih akumulira kapital, dok je vrednost plasmana mnogo veća, čime banke postižu ekonomiju obima. Drugi razlog je fiksni kurs kune, što im omogućava da zarad kontrole deviznog kursa i inflacije ne moraju da koriste konzervativne metode poput korekcije referentne kametne stope i stope obaveznih rezervi banaka, a to je kod nas neizbežno.

Paja

pre 10 godina

Sta reci, mi jednostavno nemamo drzavu koja brine o svojim gradjanima, imamo smenjivanje na vlasti ljudi istog moralnog i karakternog profila samo iz razlicitih stranaka koji brinu iskljucivo o svom i interesu svojih "poslovnih partnera". Najvece bankarske kamate u Evropi, najskuplja hrana, najskuplja obuca, najskuplja odeca, sve najskuplje a plate ubedljivo najmanje a sve zato sto nikome od dosadasnjih vlastodrzaca nije palo na pamet da dovede konkurenciju i razbije monopole koji narod u Srbiji drze u svojevrsnom konc logoru. Nova vlast je konacno omogucila Pej Palu da udje u Srbiju kao i H&M koji je poznat po tome da u svim zemljama ima iste cene ali to su dve kapi u moru. Najznacajnije za gradjane bi bilo dovodjenje nekoliko veletrgovina da bar ne trose 70% svojih prihoda na hranu a onda, naravno, i smanjenje super bezobraznih kamata u bankama. Ja bih doveo neku od onih islamskih banaka sto nemaju kamate, imamo dosta gradjana islamske veroispovesti a nama neka zaracunaju neku normalnu i ljudsku kamatu kao u normalnim zemljama.

zvrk

pre 10 godina

Pa zato jer je Hrvatska svet,imaju bolji standard,plate u prosveti 750e a kod nas 400,puteve vrhunske..Sad će i u Eu.Mi treba da krenemo da se poredimo sa Kenijom,Etiopijom a ne Evrropskim kontinentom.

Potrošač

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno povika na bankare.
A svaki dan u prodavnici ili na pijaci, ono šta realno vredi 100 dinara, naplačuju nam 200 dinara. I gotovo niko da se pobuni.
Izračunajte tu, narode, profite na godišnjem nivou. Oni mora da iznose nekoliko stotina procenata.
Bankari koji nam uzmu 20-30% godišnje su dobrovoljci Crvenog Krsta u poređenju sa trgovcima.

Nole

pre 10 godina

Strane banke su od 2001 veoma favorizovane (jedna žuto-crna pogotovo jer su svi državni službenici tamo morali da otvaraju račune!?) i to je bilo i ostalo. Jednostavno se nije napravio ambijent konkurencije (ni danas ne postoji), pojedine strane banke su bile u direktnom dilu sa državom i poslovima oko finansiranja države (javna preduzeća, obveznice države, insajderi unutar države po pitanju kretanja kursa) tako da su ostvarile enormne profite koje na Zapadu mogu da sanjaju sa ovim nivoom plasmana. Jednostavno ovde je na svakom koraku prisutna kartelizacija, monopol, korupcija i sve ono najgore što je na Zapadu zabranjeno i kažnjivo se ovde primenjuje i Zapadnjaci to u ovoj pravno nesigurnoj državi obilato koriste. Ceo sistem se zasniva na korupciji i zato sve i mora da bude skupo, ali je ceo sistem uključujući i bankarski postavljen na štetu kgrađana.

pera

pre 10 godina

"ali i time da moraju mnogo novca da rezervišu kod NBS"

hajde malo da čitamo i ono što se namerno gura iza "ali". Naime, za svakih 100 dinara koje banka odobri kao kredit, ona mora da "da" narodnoj banci 30, na kojih ne zarađuje ništa. Prostim primerom - ja izdajem stan od 4 sobe, ali zapravo moram da izdam 3 jer jednu MORAM da izdam (za džabe) državi. Ili imam rentakar agenciju, pa kad iznajmim 3 automobila, jedan moram (za džabe) da dam da se vozi nekom državnom službeniku.

E zato su kamate velike.

Miki

pre 10 godina

Smesan si ti koji opravdavas kamatu od 30% kada je inflacija 10%. Koja je to proizvodnja koja moze progutati ovu kamatu a vi bankari ipak naplatite svoje kredite i ostvarite 20% zarade ne radeci nista. Ovo je konacno zelenasko bankarstvo koje uz pomoc NBS koja sa restriktinom monetarnom politikom pljacka privredu u gradjane. Kamate u Ceskoj su oko 6% a kamate na stambene kredite 2,5%

Kreditno sposoban

pre 10 godina

Ljudi, ajde NEMOJTE uzimati kredite!

Ako ne možete da ih vratite, ako ćete da grcate u dugovima, čemu to? Ne možete drugačije da kupite stan? Pa, NEMOJTE da ga kupite. Cene su ionako naduvane od strane perača para od droge.

A kamate na visokom nivou drži naša država koja se zadužuje kao nenormalna.

Pera pakistanac

pre 10 godina

AMAN novinari vise sa ovakvim vestima. Ovo je Srbija, gde nista nije onako kako bi trebalo da bude. Zato i banke moraju da racunaju sa povecanim rizikom ulaganja, sto se na kraju odrazi na kamate. Sredite drzavu i imacete normalne kamate.

miga

pre 10 godina

Te "dobre" banke nam je smislio G17+.On se raspao,a ovaj zadnji promenio odelo totalno. Logično,kako vladati jednim narodom nego ga uterati u dužničko ropstvo! To je jasno kao dan. Nisu banke krive nego oni što jure "šargarepu" (đžabe,fraj svi-sve daju besplatno...). A ko juri šargarepu???
Zna se :)

A1

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su kao dan i noć, ja sam iz HR i stalno pazim gdje i koliko trošim, uvijek nešto uštedim, plaćam dopunski treći stup mirovinskog, neuzimam kredite, uvijek se žalim u banci da su preskupi, dok jednog dana mi nisu rekli da sve što sam nabrajao da mi je skupo uopće neplaćam jer se promijenila poslovna filozofija banke... da zadže klijente koji imaju novaca... pa sam tako saznao da imam nešto novaca i da netreba stalno cicijašiti.
Što se tiče Srbije stvar je jednostavna vi imate, bogati ste, lideri... pa je logično da i platite, mi nismo ništa od toga, mi smo EU sirotinja pa ako nam još nešto dobace neće biti loše, no da nastvim dalje, meni je sve skupo iako je to besplatno...

objektivan

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!

veljko

pre 10 godina

ovo nije pisao ekonomista, a ako jeste to je sramota za fakultet, koliko i za njega..

mi imamo velike kamate, ali ove cifre su nebuloza. pritom, naslov asocira na potpuno drukciju formu zaduzenja od one koja se opisuje u tekstu.

kolike su kamatne stope za stmabene kredite, kredite za kupovinu automobila i sl?

ovde se opisuju kategorije koje se penalizuju i to u zemlji koja je visoko rizicna. hrvatska je prezaduzena i nista kod njih nije sjajno i bajno, a na kraju balade ce platiti najvise u celom regionu. tekst nas navodi na pomisao da je njima mnogo bolje, sto nije tacno. kao drzava su u mnogo vecem kanalu od nas, a ulazak u EU ce im dati malo daha, ali ako sami ne promene nesto brzo ce opet krenuti nadole.

Hejzi

pre 10 godina

Koliko proizvoljnosti i netacnih informacija se prezentuje u tako kratkom clanku. bilo bi dobro da novinar prvo proveri navode a ne da samo pise sta mu padne na pamet... Kamate na dinare u Srbiji mogu da se krecu do 30% za najrizicnije proizvode (tipa prekoracenje po racunu) dok kamate valutirane u EUR ne prelaze 13%. Nemojte samo da pisete gluposti da biste povecavali socijalni bunt ka bankama nego prvo uradite istrazivanje pa to dajte nekom ko ima veze sa ekonomijom pa tek onda stampajte - ovako delujete smesni...

Naravno ovaj komentar ocekujem da ne bude objavljen iz jasnih razloga - daje realan pregled a ne huskacke laprdarije...

pera

pre 10 godina

"ali i time da moraju mnogo novca da rezervišu kod NBS"

hajde malo da čitamo i ono što se namerno gura iza "ali". Naime, za svakih 100 dinara koje banka odobri kao kredit, ona mora da "da" narodnoj banci 30, na kojih ne zarađuje ništa. Prostim primerom - ja izdajem stan od 4 sobe, ali zapravo moram da izdam 3 jer jednu MORAM da izdam (za džabe) državi. Ili imam rentakar agenciju, pa kad iznajmim 3 automobila, jedan moram (za džabe) da dam da se vozi nekom državnom službeniku.

E zato su kamate velike.

objektivan

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!

moje ime

pre 10 godina

dve reci : nepoverenje i rizik !!! niko nema nista licno protiv gradjana Srbije , ali isto tako po bankarskim pravilima tamo gde je likvidnost losa i ekonomija gotovo nikakava tu su i kamate vece .
Pitanje : da Narodna banka Srbije sutra ponudi drzavne obveznice po kamati od 7% na 10 godina , koliko vas bi bilo spremno da za slamaricu kupi te obveznice ? nevera , a?

MM

pre 10 godina

Postoji jasan razlog za to: Hrvatska ima gotovo iste ekonomske probleme kao i Srbija - visok procenat nelikvidnosti, brz rst nezaposlenoti, opadanje lične potrošnje a sa druge strane nekontrolisan rast javne. No Hrvati imaju neuporedivo veće štedne uloge, što znači da se kod njih akumulira kapital, dok je vrednost plasmana mnogo veća, čime banke postižu ekonomiju obima. Drugi razlog je fiksni kurs kune, što im omogućava da zarad kontrole deviznog kursa i inflacije ne moraju da koriste konzervativne metode poput korekcije referentne kametne stope i stope obaveznih rezervi banaka, a to je kod nas neizbežno.

A1

pre 10 godina

Srbija i Hrvatska su kao dan i noć, ja sam iz HR i stalno pazim gdje i koliko trošim, uvijek nešto uštedim, plaćam dopunski treći stup mirovinskog, neuzimam kredite, uvijek se žalim u banci da su preskupi, dok jednog dana mi nisu rekli da sve što sam nabrajao da mi je skupo uopće neplaćam jer se promijenila poslovna filozofija banke... da zadže klijente koji imaju novaca... pa sam tako saznao da imam nešto novaca i da netreba stalno cicijašiti.
Što se tiče Srbije stvar je jednostavna vi imate, bogati ste, lideri... pa je logično da i platite, mi nismo ništa od toga, mi smo EU sirotinja pa ako nam još nešto dobace neće biti loše, no da nastvim dalje, meni je sve skupo iako je to besplatno...

Potrošač

pre 10 godina

Ne znam zašto, ali stalno povika na bankare.
A svaki dan u prodavnici ili na pijaci, ono šta realno vredi 100 dinara, naplačuju nam 200 dinara. I gotovo niko da se pobuni.
Izračunajte tu, narode, profite na godišnjem nivou. Oni mora da iznose nekoliko stotina procenata.
Bankari koji nam uzmu 20-30% godišnje su dobrovoljci Crvenog Krsta u poređenju sa trgovcima.

Miki

pre 10 godina

Smesan si ti koji opravdavas kamatu od 30% kada je inflacija 10%. Koja je to proizvodnja koja moze progutati ovu kamatu a vi bankari ipak naplatite svoje kredite i ostvarite 20% zarade ne radeci nista. Ovo je konacno zelenasko bankarstvo koje uz pomoc NBS koja sa restriktinom monetarnom politikom pljacka privredu u gradjane. Kamate u Ceskoj su oko 6% a kamate na stambene kredite 2,5%

zvrk

pre 10 godina

Pa zato jer je Hrvatska svet,imaju bolji standard,plate u prosveti 750e a kod nas 400,puteve vrhunske..Sad će i u Eu.Mi treba da krenemo da se poredimo sa Kenijom,Etiopijom a ne Evrropskim kontinentom.

Smarty

pre 10 godina

Bankari ovde koriste sto ima je drzava omogucila.
Nemojte da optuzujete "strane" banke. Ako hoce stvarno da smanji kamate i pomogne svojim gradjanima, drzava to moze vrlo jednostavno - neka u "svojim" bankama (na pr. Postanska stedionica) smanje kamate, svi gradjani ce preci u te banke, sto ce automatski naterati sve ostale da spuste kamate!
Ovde nije u pitanju nedostatak volje, nego elementarno neznanje onih koji treba da izglasavaju zakone. To onda koriste razni lobiji da se na razlikama u kamatama obogate!

Pera pakistanac

pre 10 godina

AMAN novinari vise sa ovakvim vestima. Ovo je Srbija, gde nista nije onako kako bi trebalo da bude. Zato i banke moraju da racunaju sa povecanim rizikom ulaganja, sto se na kraju odrazi na kamate. Sredite drzavu i imacete normalne kamate.

Mika

pre 10 godina

Kada gradjani Srbije shvate da su oni i samo oni gospodari svojih zivota i sudbina, a ne raznorazni "politicari", u Srbiji ce poceti da se zivi bolje. Do tada, cutanjem ce samo da se potvrdjuje beda i nemoc....

Paja

pre 10 godina

Sta reci, mi jednostavno nemamo drzavu koja brine o svojim gradjanima, imamo smenjivanje na vlasti ljudi istog moralnog i karakternog profila samo iz razlicitih stranaka koji brinu iskljucivo o svom i interesu svojih "poslovnih partnera". Najvece bankarske kamate u Evropi, najskuplja hrana, najskuplja obuca, najskuplja odeca, sve najskuplje a plate ubedljivo najmanje a sve zato sto nikome od dosadasnjih vlastodrzaca nije palo na pamet da dovede konkurenciju i razbije monopole koji narod u Srbiji drze u svojevrsnom konc logoru. Nova vlast je konacno omogucila Pej Palu da udje u Srbiju kao i H&M koji je poznat po tome da u svim zemljama ima iste cene ali to su dve kapi u moru. Najznacajnije za gradjane bi bilo dovodjenje nekoliko veletrgovina da bar ne trose 70% svojih prihoda na hranu a onda, naravno, i smanjenje super bezobraznih kamata u bankama. Ja bih doveo neku od onih islamskih banaka sto nemaju kamate, imamo dosta gradjana islamske veroispovesti a nama neka zaracunaju neku normalnu i ljudsku kamatu kao u normalnim zemljama.

Kreditno sposoban

pre 10 godina

Ljudi, ajde NEMOJTE uzimati kredite!

Ako ne možete da ih vratite, ako ćete da grcate u dugovima, čemu to? Ne možete drugačije da kupite stan? Pa, NEMOJTE da ga kupite. Cene su ionako naduvane od strane perača para od droge.

A kamate na visokom nivou drži naša država koja se zadužuje kao nenormalna.

miga

pre 10 godina

Te "dobre" banke nam je smislio G17+.On se raspao,a ovaj zadnji promenio odelo totalno. Logično,kako vladati jednim narodom nego ga uterati u dužničko ropstvo! To je jasno kao dan. Nisu banke krive nego oni što jure "šargarepu" (đžabe,fraj svi-sve daju besplatno...). A ko juri šargarepu???
Zna se :)

veljko

pre 10 godina

ovo nije pisao ekonomista, a ako jeste to je sramota za fakultet, koliko i za njega..

mi imamo velike kamate, ali ove cifre su nebuloza. pritom, naslov asocira na potpuno drukciju formu zaduzenja od one koja se opisuje u tekstu.

kolike su kamatne stope za stmabene kredite, kredite za kupovinu automobila i sl?

ovde se opisuju kategorije koje se penalizuju i to u zemlji koja je visoko rizicna. hrvatska je prezaduzena i nista kod njih nije sjajno i bajno, a na kraju balade ce platiti najvise u celom regionu. tekst nas navodi na pomisao da je njima mnogo bolje, sto nije tacno. kao drzava su u mnogo vecem kanalu od nas, a ulazak u EU ce im dati malo daha, ali ako sami ne promene nesto brzo ce opet krenuti nadole.

Nole

pre 10 godina

Strane banke su od 2001 veoma favorizovane (jedna žuto-crna pogotovo jer su svi državni službenici tamo morali da otvaraju račune!?) i to je bilo i ostalo. Jednostavno se nije napravio ambijent konkurencije (ni danas ne postoji), pojedine strane banke su bile u direktnom dilu sa državom i poslovima oko finansiranja države (javna preduzeća, obveznice države, insajderi unutar države po pitanju kretanja kursa) tako da su ostvarile enormne profite koje na Zapadu mogu da sanjaju sa ovim nivoom plasmana. Jednostavno ovde je na svakom koraku prisutna kartelizacija, monopol, korupcija i sve ono najgore što je na Zapadu zabranjeno i kažnjivo se ovde primenjuje i Zapadnjaci to u ovoj pravno nesigurnoj državi obilato koriste. Ceo sistem se zasniva na korupciji i zato sve i mora da bude skupo, ali je ceo sistem uključujući i bankarski postavljen na štetu kgrađana.

e,Srbijo med šljivama

pre 10 godina

Plaćamo i najviše poslanika na svetu 250,zatim najviše agencija 130.zatim... ima se može se - mi smo nebeski narod.

Nemacka

pre 10 godina

ajde malo se raspitajte,kolike su kamate na zapadu,za običnog čoveka,koji nema platu u stotinama hiljada nekih jedinica,pa se onda vratite i ponovo napišite članak! dosta više ovakvog "novinarstva"!
(objektivan, 6. jun 2013 11:29)
Evo ja zivim na zapadu, i nedavno sam uzeo neki manji kredit(kamata 5,7%). Nemam platu u stotinama hiljada Evra.