Sreda, 05.06.2013.

20:48

Penzionere plaši odluka političara

Rasprava da li bi trebalo zamrznuti penzije još nije ni blizu epiloga, ali su zato tenzije 1,7 miliona najstarijih u Srbiji sve veće.

Izvor: Novosti

Penzionere plaši odluka politièara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Nicky Boy

pre 10 godina

Penzioneri nipošto nisu najugroženija kategorija stanovništva, jer oni imaju kakva- takva redovna primanja. Najugroženiji su nezaposleni, a o njima nijedna vlast ne brine, jer im je najbitnije da se dodvore fosilima koji su najrevnosnije biračko telo.

Boki

pre 10 godina

E pa dragi penzioneri preselite se negde na periferiju i pocnite da gajite voce i povrce kao sto rade u Izraelu i u mnogim zapadnim zemljama. A centar Beograda u drugih vecih gradova ostavite mladima i poslovnim ljudima! Da ne pominjem lazne invalidske penzije zbog kojih bi mnogi zavrsili (u normalnij zemlji) u zatvoru!

T.

pre 10 godina

Para nema i penzije i plate ce da se smanje, samo je pitanje kako. Ili tako sto ce da ih zaista smanje u dinarima, ili tako sto ce evro da skoci dva puta ili tako sto ce da pocnu da kasne... Ali kada para nema, onda ih nema i to je to.

pcelica

pre 10 godina

Da ne bi bilo svadje u drustvu, vlast ce da pusti inflaciju, koja ce svima u istom odnosu da obezvredi novac i tako ce da napravi planiranu ustedu. Zvuci li vam ovaj scenario malo poznatim?

Nema vise komunizma.

pre 10 godina

Zasto vojni penzioneri placaju infostan upola cene, i imaju penziju 100% plate koju su imali. Izjednaciti ih sa civilnim licima.

Penzije sve manje za nove penzionere.

pre 10 godina

Tek sam se penzionisao sa 58 god, i 40 god staza, moja penzija je manja od penzije mog oca i cak penzije mog dede koji ima 99 god, i 40 god prima penziju.

;)

pre 10 godina

@vila, da bi neko nešto rasfucao mora da dođe u poziciju da ima moć odlučivanja, a na tu poziciju doveli su ga njegovi vremešni glasači, tako da nemaju prava da ikoga prozivaju za pretupane penzije, sami sebi su zarili nož u leđa.

dinastija...

pre 10 godina

Ovaj što se “ogorčeno bori” za prava penzionera u stvari materijalizuje “brejk iz prethodnog gema”. Zasela dinastija i kroji sudbinu države i prestonice. Od koga je previše je!

;)

pre 10 godina

Dovoljno je da prepišemo od unije kojoj kao težimo i da imamo isti broj agencija kao i Nemačka, sve one iz državne administracije koji igraju igrice u radnom vremenu poslati kući, a penzioneri koji primaju platu i penziju neka se odreknu jednog prihoda i ostvariće se značajna ušteda.

Vila

pre 10 godina

@osaNe hrane penzioneri, već oni koji pune penzioni fond (jer penzionog fonda nema). Plus pare od zaduženja.
(uros, 05. jun 2013 22:58) A sta su ti danasnji penzioneri radili tokom aktivne sluzbe, nego svakog meseca uplacivali za penzijsko i socijalno? Onda su te pare, isti ovi koji danas pozivaju na stednju (!?), rasfuckali na besmislene ratove u kojima "Srbija nije ucestvovala", na svoje beneficije, automobile, stanove... Ko tu treba da stedi?

Alex

pre 10 godina

Vidim na kraju recenicu da su penzije posteno zaradjene. Taman i jesu tolike. Ako bi trebalo da su vece, gde su ti novci posteno zaradjeni? Nestali su pre svega zbog pogresnih politickih odluka tih istih penzionera. Gurali su Slobu, a sad bi to da zaborave. I ja bih da zaboravim, ali posledice su tu. Samo ja za to nisam nista kriv, a oni jesu. Nije normalno da glavni teret ponesu nasa deca koje se nisu ni rodila u to doba i sigurno nisu nista kriva. Kolika sebicnost sa godinama? Tesko se zivi, ali svi tesko zive, a ne samo penzioneri. Jednostavno, ne moze se trositi novac koji nemamo. Mada i tu postoji lek da se penzije podignu, a drzava ustedi. Neka se postavi odnos najvise i najnize penzije maksimum 3:1. Oni koji sklapaju kraj sa krajem ce proci dobro, a oni koji imaju vislje penzije nisu socijalni slucajevi i to nece biti "genocid".

caca

pre 10 godina

A sta ce mo sa nacionalnim penzijama? Odmah ih ukinuti, a napraviti reviziju ostalih. Ima tu svakakve bagre, od laznih invalidskih pa do onih koji su na tome debelo zaradili pa otisli sa debelom penzijom. Politicarima smanjiti plate jer ce jednog dana imati i ogromne penzije. Prestati sa izdrzavanjem bivsih politicara. To su ogromna sredstva. Ukinuti placanja obezbedjenja politicara, ako se boje nekoga neka izdju iz politike. Ima tu raznih apanaza, vozikanja direktora sluzbenim autima, placanja sofera itd.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Vlada ne čuje vapaj naroda!
Smanjenje administracije,ukidanje svih nerealnih penzija i plata u javnom sektoru.
Automatski dolazi do socijalnog ujednačavanja standarda,smanjenja raslojavanja,a samim tim i do stvaranja nove filozofije u rešavanju krize.
Kada svi podjednako,RAVNOMERNIJE osete težinu stanja,lakše se uviđaju PROBLEMI,lakše se prave prioriteti, odluke se čiste od demagoškog trovanja i "ZMIJA OTROVNICA SE NAJLAKŠE UBIJA UDARCEM U GLAVU"!
STOP POPULIZMU!

Iki

pre 10 godina

Bolje povećati niske penzije za dupli isnos predviđenog povećanja, a visoke za isti smanjiti, efekat je isti kao da su zamrznute plus smanjeno siromaštvo. Samo problem je što PUPS nije stranka penzionera, već stranka penzionera sa velikim penzijama.

ZUM

pre 10 godina

Dace bog da i vi kriticari,mrzitelji,patriote,politicari,studenti,muzicari,intelektualci,glumci,seljaci,radnici,zaposleni,nezaposleni,dusebriznici,poslanici,ministri,demokrate,naprednjaci,liberali,socijalisti,pevaci,spavaci,pametni,glupi,uzorni,umni,desnicari,levicari........................................................................sacekate penziju,posteno zaradjenu pa da vas svi redom koji dodju na vlast ZAJ******,kako vec godinama uporno rade.Nedao bog nikome.Sramota sta se i kako radi sa nama bolesnima i nemocnima.Kad dodje i taj period vaseg zivota uvidecete nasu,patnju,bol,strah,neizvesnost,ogorcenost,zebnju a nadasve odbacenost.STRASNO STRASNO STRASNO.

Aleksandar

pre 10 godina

@(pero, 5. jun 2013 22:41)

I ako se u načelu slažem, imam jednu primedbu. Nisu ovde došli nikakvi lopovi, već je narod - a gledajući starosnu strukturu stanovništva mahom današnji penzioneri ili oni koji će to uskoro biti - te iste lopove doveo na vlast, držao na vlasti i podržavao u njihovom lopovluku. Lepo je davno rečeno da svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje, odnosno kako glasaš tako i živiš.

Evo ti živi primer Krkobabića seniora - ko je bio na čelu PIO fonda dok je u njemu još i bilo nečega i pre nego što je postao čist protočni bojler? Gle čuda, Jovan Krkobabić. Ko je osnovao partiju penzionera? Opet isti taj Krkobabić. Ko glasa za tu partiju? Nemojte mi reći tridesetogodišnjaci. Jok, glasaju penzioneri.

Ja sam davno govorio da se u Srbiji živi još i odlično u odnosu na to kave ljude biramo, kako se ophodimo jedni prema drugima, kako gledamo na rad... Nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko ne zaslužujemo ni ovo malo što imamo. Penzioneri pre svih, jer gro političke situacije u današnjoj Srbiji je njihovo maslo. Zato mladi i beže glavom bez obzira - ne žele da okajavaju grehe svojih predaka, pogotovo zato što još uvek živi preci ne žele da priznaju sopstvene greške i zablude.

Amos

pre 10 godina

Dragi penzioneri, mene ne interesuje ni zapad ni istok, ja se 'udvaram' samo svojoj porodici koju hranim.
Sto se tice vasih penzija - meni one ne smetaju, akobogda imacu je i ja jednom.

Smetaju mi desetine hiljada koje su dale po par hiljada evra za laznu invalidsku penziju kao i desetine doktore koje su napunile svoje racune sa stotinama hiljada evra, baveci se tim biznisom. Za te doktore svi znaju koji su i gde su, ima ih svaki grad u Srbiji.

Ono sto treba dirati su stotine hiljada lazno i mimo zakona i konkursa zaposlenih. Promeniti podhitno zakone o radu, tako da se omoguci otpustanje u DRZAVNOJ upravi, bez placanja ludackih otpromenina, i to istim ljudima po ko zna koji put.
Spreciti mogucnost da radnici u drzavi dobijaju otpremnine za ceo zivot, bez obzira kod koga su radili pa jos tako nekoliko puta!
I naravno - smanjenje plata opstina, birokratije, ministarstava, ukidanje agencija.

E kad se to sve uradi, onda se mogu taknuti i one, ali najvece penzije - one sto su blizu 5-struke prosecne plate treba seci, naravno - na recimo samo trostruku. Pa kad prodje kriza, vidite sta cete s njima, vratite ih nazad ako se dogovorite.

matori

pre 10 godina

"...Penzionere plaši odluka političara..."

NE TREBA DA IH PLAŠI...!!!
Svaki penzioner neka pripremi neku lopatu, motiku, ašov, ili bilo kakvu močugu... pa će političari početi da razmišljaju o posledicama svojih odluka!

Nisu penzioneri ovde odjednom došli (pali s kruške) da nekome nešto uzmu, nego su veći deo svog života radili (negde-nešto), doprinosili da se zemlja razvija i izgrađuje, PLAĆALI doprinose za SVOJU penziju, i stvarali uslove da ovi koji su danas radno aktivni, imaju gde da rade i doprinose razvoju!

Ko je VAMA (današnjoj "radničkoj" klasi) kriv što niste u stanju ni ono što su oni (današnji penzioneri) stvorili, da održite u upotrebljivom stanju, što dozvoljavate da vas iskorišćavaju i pljačkaju kojekakve bitange (nabeđeni biznismeni), i što ste na kormilo države doveli ljude koji su (ili) rođene lopurde i prevaranti, (ili) diletanti bez premca?

Savetovao bi svakome da DOOOOBRO razmisli šta predlaže, šta radi, i šta preduzima (imajući u vidu moguće posledice), jer je iz istorije vrlo dobro poznato da je većina revolucija počinjala iz socijalnih ili ekonomskih pobuda!
U Srbiji danas najbrojniju populaciju čine mladi, bez posla i bez izgleda za posao (bez perspektive za život), i stare osobe (penzioneri) od kojih je većina na rubu egzistencije i opstanka.
Prvih ima više od milion, a drugih više od 1,6 miliona...

Ivica

pre 10 godina

A da ukinemo onih 100 nepotrebnih agencija i tako ustedimo a ove ljude koji su radili 30 i vise godina ostavimo na miru jer i ovako jedva prezivljavaju?!

Petar

pre 10 godina

Mozda malo argument treba preciziradi, jer penzije nisu zarada vec rashod drustva - da bi u pitanju bila zarada, nesto treba da je ekonomiski doprineseno, a ne potroseno.

To sto u Srbiji postoji kultura ocekivanja da plate i penzije padaju sa neba ne znaci da je to vezano za realnost - da bi se penzije placale, nesto neko treba i da proizvede, a u Srbiji je to poslednje na listi pitanja i drzavnih 'glavobolja'.

U tako osiromasenoj zemlji, to pitanje bi trebalo da je prvo - ali penzioneri vec 20ak godina glasaju za povisicu odmah, a smanjenje kasnije - i sad je doslo vreme da se nemar u izboru plati nemanjem u prihodima.

pero

pre 10 godina

Petre, ti mora da si od ovih "liberalnih" kad ovako lupetas. Penzioneri su svoje odradili i imaju svako pravo da od zaradjenog zive ili u slucaju Srbije prezivljavaju. Druga je stvar sto su posle Tita ovde dolazili sve veci i veci lopovi sposobni da uniste sve sto su prethodne generacije gradile, a nista odrzivo da stvore. Konstanta im je da ce doci ujka iz EU, Amerike, Rusije pa sad i iz Arabije da pljune pare na njihove nabrekle osmehe.

POŽAREVLJANKA

pre 10 godina

E moji dragi penzioneri postali smo ping pong loptica i vlasti i opozicije,šta da kažem najbolje da nas nema,90%penzionera je pošteno radilo i zaradilo svoje penzije,štaćemo kad izgleda zainat živimo.Gospodo nemate n...a da se uhvatite u koštac sa tajkunima,lopovima,kriminalcima,bogatim popovima pevaljkama kojima dajete nacionalne penzije a celog života teraju kera,ej državo kad skidaš kožu jadnim penzionerima.generacijo od 30g,menjajte nešto nadam se da se niste pelcovali na ove koji vladaju u poslednjih 20g.

Ivica

pre 10 godina

A da ukinemo onih 100 nepotrebnih agencija i tako ustedimo a ove ljude koji su radili 30 i vise godina ostavimo na miru jer i ovako jedva prezivljavaju?!

POŽAREVLJANKA

pre 10 godina

E moji dragi penzioneri postali smo ping pong loptica i vlasti i opozicije,šta da kažem najbolje da nas nema,90%penzionera je pošteno radilo i zaradilo svoje penzije,štaćemo kad izgleda zainat živimo.Gospodo nemate n...a da se uhvatite u koštac sa tajkunima,lopovima,kriminalcima,bogatim popovima pevaljkama kojima dajete nacionalne penzije a celog života teraju kera,ej državo kad skidaš kožu jadnim penzionerima.generacijo od 30g,menjajte nešto nadam se da se niste pelcovali na ove koji vladaju u poslednjih 20g.

Amos

pre 10 godina

Dragi penzioneri, mene ne interesuje ni zapad ni istok, ja se 'udvaram' samo svojoj porodici koju hranim.
Sto se tice vasih penzija - meni one ne smetaju, akobogda imacu je i ja jednom.

Smetaju mi desetine hiljada koje su dale po par hiljada evra za laznu invalidsku penziju kao i desetine doktore koje su napunile svoje racune sa stotinama hiljada evra, baveci se tim biznisom. Za te doktore svi znaju koji su i gde su, ima ih svaki grad u Srbiji.

Ono sto treba dirati su stotine hiljada lazno i mimo zakona i konkursa zaposlenih. Promeniti podhitno zakone o radu, tako da se omoguci otpustanje u DRZAVNOJ upravi, bez placanja ludackih otpromenina, i to istim ljudima po ko zna koji put.
Spreciti mogucnost da radnici u drzavi dobijaju otpremnine za ceo zivot, bez obzira kod koga su radili pa jos tako nekoliko puta!
I naravno - smanjenje plata opstina, birokratije, ministarstava, ukidanje agencija.

E kad se to sve uradi, onda se mogu taknuti i one, ali najvece penzije - one sto su blizu 5-struke prosecne plate treba seci, naravno - na recimo samo trostruku. Pa kad prodje kriza, vidite sta cete s njima, vratite ih nazad ako se dogovorite.

pero

pre 10 godina

Petre, ti mora da si od ovih "liberalnih" kad ovako lupetas. Penzioneri su svoje odradili i imaju svako pravo da od zaradjenog zive ili u slucaju Srbije prezivljavaju. Druga je stvar sto su posle Tita ovde dolazili sve veci i veci lopovi sposobni da uniste sve sto su prethodne generacije gradile, a nista odrzivo da stvore. Konstanta im je da ce doci ujka iz EU, Amerike, Rusije pa sad i iz Arabije da pljune pare na njihove nabrekle osmehe.

Petar

pre 10 godina

Mozda malo argument treba preciziradi, jer penzije nisu zarada vec rashod drustva - da bi u pitanju bila zarada, nesto treba da je ekonomiski doprineseno, a ne potroseno.

To sto u Srbiji postoji kultura ocekivanja da plate i penzije padaju sa neba ne znaci da je to vezano za realnost - da bi se penzije placale, nesto neko treba i da proizvede, a u Srbiji je to poslednje na listi pitanja i drzavnih 'glavobolja'.

U tako osiromasenoj zemlji, to pitanje bi trebalo da je prvo - ali penzioneri vec 20ak godina glasaju za povisicu odmah, a smanjenje kasnije - i sad je doslo vreme da se nemar u izboru plati nemanjem u prihodima.

caca

pre 10 godina

A sta ce mo sa nacionalnim penzijama? Odmah ih ukinuti, a napraviti reviziju ostalih. Ima tu svakakve bagre, od laznih invalidskih pa do onih koji su na tome debelo zaradili pa otisli sa debelom penzijom. Politicarima smanjiti plate jer ce jednog dana imati i ogromne penzije. Prestati sa izdrzavanjem bivsih politicara. To su ogromna sredstva. Ukinuti placanja obezbedjenja politicara, ako se boje nekoga neka izdju iz politike. Ima tu raznih apanaza, vozikanja direktora sluzbenim autima, placanja sofera itd.

matori

pre 10 godina

"...Penzionere plaši odluka političara..."

NE TREBA DA IH PLAŠI...!!!
Svaki penzioner neka pripremi neku lopatu, motiku, ašov, ili bilo kakvu močugu... pa će političari početi da razmišljaju o posledicama svojih odluka!

Nisu penzioneri ovde odjednom došli (pali s kruške) da nekome nešto uzmu, nego su veći deo svog života radili (negde-nešto), doprinosili da se zemlja razvija i izgrađuje, PLAĆALI doprinose za SVOJU penziju, i stvarali uslove da ovi koji su danas radno aktivni, imaju gde da rade i doprinose razvoju!

Ko je VAMA (današnjoj "radničkoj" klasi) kriv što niste u stanju ni ono što su oni (današnji penzioneri) stvorili, da održite u upotrebljivom stanju, što dozvoljavate da vas iskorišćavaju i pljačkaju kojekakve bitange (nabeđeni biznismeni), i što ste na kormilo države doveli ljude koji su (ili) rođene lopurde i prevaranti, (ili) diletanti bez premca?

Savetovao bi svakome da DOOOOBRO razmisli šta predlaže, šta radi, i šta preduzima (imajući u vidu moguće posledice), jer je iz istorije vrlo dobro poznato da je većina revolucija počinjala iz socijalnih ili ekonomskih pobuda!
U Srbiji danas najbrojniju populaciju čine mladi, bez posla i bez izgleda za posao (bez perspektive za život), i stare osobe (penzioneri) od kojih je većina na rubu egzistencije i opstanka.
Prvih ima više od milion, a drugih više od 1,6 miliona...

Aleksandar

pre 10 godina

@(pero, 5. jun 2013 22:41)

I ako se u načelu slažem, imam jednu primedbu. Nisu ovde došli nikakvi lopovi, već je narod - a gledajući starosnu strukturu stanovništva mahom današnji penzioneri ili oni koji će to uskoro biti - te iste lopove doveo na vlast, držao na vlasti i podržavao u njihovom lopovluku. Lepo je davno rečeno da svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje, odnosno kako glasaš tako i živiš.

Evo ti živi primer Krkobabića seniora - ko je bio na čelu PIO fonda dok je u njemu još i bilo nečega i pre nego što je postao čist protočni bojler? Gle čuda, Jovan Krkobabić. Ko je osnovao partiju penzionera? Opet isti taj Krkobabić. Ko glasa za tu partiju? Nemojte mi reći tridesetogodišnjaci. Jok, glasaju penzioneri.

Ja sam davno govorio da se u Srbiji živi još i odlično u odnosu na to kave ljude biramo, kako se ophodimo jedni prema drugima, kako gledamo na rad... Nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko ne zaslužujemo ni ovo malo što imamo. Penzioneri pre svih, jer gro političke situacije u današnjoj Srbiji je njihovo maslo. Zato mladi i beže glavom bez obzira - ne žele da okajavaju grehe svojih predaka, pogotovo zato što još uvek živi preci ne žele da priznaju sopstvene greške i zablude.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Vlada ne čuje vapaj naroda!
Smanjenje administracije,ukidanje svih nerealnih penzija i plata u javnom sektoru.
Automatski dolazi do socijalnog ujednačavanja standarda,smanjenja raslojavanja,a samim tim i do stvaranja nove filozofije u rešavanju krize.
Kada svi podjednako,RAVNOMERNIJE osete težinu stanja,lakše se uviđaju PROBLEMI,lakše se prave prioriteti, odluke se čiste od demagoškog trovanja i "ZMIJA OTROVNICA SE NAJLAKŠE UBIJA UDARCEM U GLAVU"!
STOP POPULIZMU!

Alex

pre 10 godina

Vidim na kraju recenicu da su penzije posteno zaradjene. Taman i jesu tolike. Ako bi trebalo da su vece, gde su ti novci posteno zaradjeni? Nestali su pre svega zbog pogresnih politickih odluka tih istih penzionera. Gurali su Slobu, a sad bi to da zaborave. I ja bih da zaboravim, ali posledice su tu. Samo ja za to nisam nista kriv, a oni jesu. Nije normalno da glavni teret ponesu nasa deca koje se nisu ni rodila u to doba i sigurno nisu nista kriva. Kolika sebicnost sa godinama? Tesko se zivi, ali svi tesko zive, a ne samo penzioneri. Jednostavno, ne moze se trositi novac koji nemamo. Mada i tu postoji lek da se penzije podignu, a drzava ustedi. Neka se postavi odnos najvise i najnize penzije maksimum 3:1. Oni koji sklapaju kraj sa krajem ce proci dobro, a oni koji imaju vislje penzije nisu socijalni slucajevi i to nece biti "genocid".

Vila

pre 10 godina

@osaNe hrane penzioneri, već oni koji pune penzioni fond (jer penzionog fonda nema). Plus pare od zaduženja.
(uros, 05. jun 2013 22:58) A sta su ti danasnji penzioneri radili tokom aktivne sluzbe, nego svakog meseca uplacivali za penzijsko i socijalno? Onda su te pare, isti ovi koji danas pozivaju na stednju (!?), rasfuckali na besmislene ratove u kojima "Srbija nije ucestvovala", na svoje beneficije, automobile, stanove... Ko tu treba da stedi?

Iki

pre 10 godina

Bolje povećati niske penzije za dupli isnos predviđenog povećanja, a visoke za isti smanjiti, efekat je isti kao da su zamrznute plus smanjeno siromaštvo. Samo problem je što PUPS nije stranka penzionera, već stranka penzionera sa velikim penzijama.

ZUM

pre 10 godina

Dace bog da i vi kriticari,mrzitelji,patriote,politicari,studenti,muzicari,intelektualci,glumci,seljaci,radnici,zaposleni,nezaposleni,dusebriznici,poslanici,ministri,demokrate,naprednjaci,liberali,socijalisti,pevaci,spavaci,pametni,glupi,uzorni,umni,desnicari,levicari........................................................................sacekate penziju,posteno zaradjenu pa da vas svi redom koji dodju na vlast ZAJ******,kako vec godinama uporno rade.Nedao bog nikome.Sramota sta se i kako radi sa nama bolesnima i nemocnima.Kad dodje i taj period vaseg zivota uvidecete nasu,patnju,bol,strah,neizvesnost,ogorcenost,zebnju a nadasve odbacenost.STRASNO STRASNO STRASNO.

Nema vise komunizma.

pre 10 godina

Zasto vojni penzioneri placaju infostan upola cene, i imaju penziju 100% plate koju su imali. Izjednaciti ih sa civilnim licima.

pcelica

pre 10 godina

Da ne bi bilo svadje u drustvu, vlast ce da pusti inflaciju, koja ce svima u istom odnosu da obezvredi novac i tako ce da napravi planiranu ustedu. Zvuci li vam ovaj scenario malo poznatim?

T.

pre 10 godina

Para nema i penzije i plate ce da se smanje, samo je pitanje kako. Ili tako sto ce da ih zaista smanje u dinarima, ili tako sto ce evro da skoci dva puta ili tako sto ce da pocnu da kasne... Ali kada para nema, onda ih nema i to je to.

;)

pre 10 godina

Dovoljno je da prepišemo od unije kojoj kao težimo i da imamo isti broj agencija kao i Nemačka, sve one iz državne administracije koji igraju igrice u radnom vremenu poslati kući, a penzioneri koji primaju platu i penziju neka se odreknu jednog prihoda i ostvariće se značajna ušteda.

Boki

pre 10 godina

E pa dragi penzioneri preselite se negde na periferiju i pocnite da gajite voce i povrce kao sto rade u Izraelu i u mnogim zapadnim zemljama. A centar Beograda u drugih vecih gradova ostavite mladima i poslovnim ljudima! Da ne pominjem lazne invalidske penzije zbog kojih bi mnogi zavrsili (u normalnij zemlji) u zatvoru!

dinastija...

pre 10 godina

Ovaj što se “ogorčeno bori” za prava penzionera u stvari materijalizuje “brejk iz prethodnog gema”. Zasela dinastija i kroji sudbinu države i prestonice. Od koga je previše je!

Penzije sve manje za nove penzionere.

pre 10 godina

Tek sam se penzionisao sa 58 god, i 40 god staza, moja penzija je manja od penzije mog oca i cak penzije mog dede koji ima 99 god, i 40 god prima penziju.

Nicky Boy

pre 10 godina

Penzioneri nipošto nisu najugroženija kategorija stanovništva, jer oni imaju kakva- takva redovna primanja. Najugroženiji su nezaposleni, a o njima nijedna vlast ne brine, jer im je najbitnije da se dodvore fosilima koji su najrevnosnije biračko telo.

;)

pre 10 godina

@vila, da bi neko nešto rasfucao mora da dođe u poziciju da ima moć odlučivanja, a na tu poziciju doveli su ga njegovi vremešni glasači, tako da nemaju prava da ikoga prozivaju za pretupane penzije, sami sebi su zarili nož u leđa.

Petar

pre 10 godina

Mozda malo argument treba preciziradi, jer penzije nisu zarada vec rashod drustva - da bi u pitanju bila zarada, nesto treba da je ekonomiski doprineseno, a ne potroseno.

To sto u Srbiji postoji kultura ocekivanja da plate i penzije padaju sa neba ne znaci da je to vezano za realnost - da bi se penzije placale, nesto neko treba i da proizvede, a u Srbiji je to poslednje na listi pitanja i drzavnih 'glavobolja'.

U tako osiromasenoj zemlji, to pitanje bi trebalo da je prvo - ali penzioneri vec 20ak godina glasaju za povisicu odmah, a smanjenje kasnije - i sad je doslo vreme da se nemar u izboru plati nemanjem u prihodima.

pero

pre 10 godina

Petre, ti mora da si od ovih "liberalnih" kad ovako lupetas. Penzioneri su svoje odradili i imaju svako pravo da od zaradjenog zive ili u slucaju Srbije prezivljavaju. Druga je stvar sto su posle Tita ovde dolazili sve veci i veci lopovi sposobni da uniste sve sto su prethodne generacije gradile, a nista odrzivo da stvore. Konstanta im je da ce doci ujka iz EU, Amerike, Rusije pa sad i iz Arabije da pljune pare na njihove nabrekle osmehe.

POŽAREVLJANKA

pre 10 godina

E moji dragi penzioneri postali smo ping pong loptica i vlasti i opozicije,šta da kažem najbolje da nas nema,90%penzionera je pošteno radilo i zaradilo svoje penzije,štaćemo kad izgleda zainat živimo.Gospodo nemate n...a da se uhvatite u koštac sa tajkunima,lopovima,kriminalcima,bogatim popovima pevaljkama kojima dajete nacionalne penzije a celog života teraju kera,ej državo kad skidaš kožu jadnim penzionerima.generacijo od 30g,menjajte nešto nadam se da se niste pelcovali na ove koji vladaju u poslednjih 20g.

matori

pre 10 godina

"...Penzionere plaši odluka političara..."

NE TREBA DA IH PLAŠI...!!!
Svaki penzioner neka pripremi neku lopatu, motiku, ašov, ili bilo kakvu močugu... pa će političari početi da razmišljaju o posledicama svojih odluka!

Nisu penzioneri ovde odjednom došli (pali s kruške) da nekome nešto uzmu, nego su veći deo svog života radili (negde-nešto), doprinosili da se zemlja razvija i izgrađuje, PLAĆALI doprinose za SVOJU penziju, i stvarali uslove da ovi koji su danas radno aktivni, imaju gde da rade i doprinose razvoju!

Ko je VAMA (današnjoj "radničkoj" klasi) kriv što niste u stanju ni ono što su oni (današnji penzioneri) stvorili, da održite u upotrebljivom stanju, što dozvoljavate da vas iskorišćavaju i pljačkaju kojekakve bitange (nabeđeni biznismeni), i što ste na kormilo države doveli ljude koji su (ili) rođene lopurde i prevaranti, (ili) diletanti bez premca?

Savetovao bi svakome da DOOOOBRO razmisli šta predlaže, šta radi, i šta preduzima (imajući u vidu moguće posledice), jer je iz istorije vrlo dobro poznato da je većina revolucija počinjala iz socijalnih ili ekonomskih pobuda!
U Srbiji danas najbrojniju populaciju čine mladi, bez posla i bez izgleda za posao (bez perspektive za život), i stare osobe (penzioneri) od kojih je većina na rubu egzistencije i opstanka.
Prvih ima više od milion, a drugih više od 1,6 miliona...

ZUM

pre 10 godina

Dace bog da i vi kriticari,mrzitelji,patriote,politicari,studenti,muzicari,intelektualci,glumci,seljaci,radnici,zaposleni,nezaposleni,dusebriznici,poslanici,ministri,demokrate,naprednjaci,liberali,socijalisti,pevaci,spavaci,pametni,glupi,uzorni,umni,desnicari,levicari........................................................................sacekate penziju,posteno zaradjenu pa da vas svi redom koji dodju na vlast ZAJ******,kako vec godinama uporno rade.Nedao bog nikome.Sramota sta se i kako radi sa nama bolesnima i nemocnima.Kad dodje i taj period vaseg zivota uvidecete nasu,patnju,bol,strah,neizvesnost,ogorcenost,zebnju a nadasve odbacenost.STRASNO STRASNO STRASNO.

Ivica

pre 10 godina

A da ukinemo onih 100 nepotrebnih agencija i tako ustedimo a ove ljude koji su radili 30 i vise godina ostavimo na miru jer i ovako jedva prezivljavaju?!

Alex

pre 10 godina

Vidim na kraju recenicu da su penzije posteno zaradjene. Taman i jesu tolike. Ako bi trebalo da su vece, gde su ti novci posteno zaradjeni? Nestali su pre svega zbog pogresnih politickih odluka tih istih penzionera. Gurali su Slobu, a sad bi to da zaborave. I ja bih da zaboravim, ali posledice su tu. Samo ja za to nisam nista kriv, a oni jesu. Nije normalno da glavni teret ponesu nasa deca koje se nisu ni rodila u to doba i sigurno nisu nista kriva. Kolika sebicnost sa godinama? Tesko se zivi, ali svi tesko zive, a ne samo penzioneri. Jednostavno, ne moze se trositi novac koji nemamo. Mada i tu postoji lek da se penzije podignu, a drzava ustedi. Neka se postavi odnos najvise i najnize penzije maksimum 3:1. Oni koji sklapaju kraj sa krajem ce proci dobro, a oni koji imaju vislje penzije nisu socijalni slucajevi i to nece biti "genocid".

Iki

pre 10 godina

Bolje povećati niske penzije za dupli isnos predviđenog povećanja, a visoke za isti smanjiti, efekat je isti kao da su zamrznute plus smanjeno siromaštvo. Samo problem je što PUPS nije stranka penzionera, već stranka penzionera sa velikim penzijama.

Vila

pre 10 godina

@osaNe hrane penzioneri, već oni koji pune penzioni fond (jer penzionog fonda nema). Plus pare od zaduženja.
(uros, 05. jun 2013 22:58) A sta su ti danasnji penzioneri radili tokom aktivne sluzbe, nego svakog meseca uplacivali za penzijsko i socijalno? Onda su te pare, isti ovi koji danas pozivaju na stednju (!?), rasfuckali na besmislene ratove u kojima "Srbija nije ucestvovala", na svoje beneficije, automobile, stanove... Ko tu treba da stedi?

Aleksandar

pre 10 godina

@(pero, 5. jun 2013 22:41)

I ako se u načelu slažem, imam jednu primedbu. Nisu ovde došli nikakvi lopovi, već je narod - a gledajući starosnu strukturu stanovništva mahom današnji penzioneri ili oni koji će to uskoro biti - te iste lopove doveo na vlast, držao na vlasti i podržavao u njihovom lopovluku. Lepo je davno rečeno da svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje, odnosno kako glasaš tako i živiš.

Evo ti živi primer Krkobabića seniora - ko je bio na čelu PIO fonda dok je u njemu još i bilo nečega i pre nego što je postao čist protočni bojler? Gle čuda, Jovan Krkobabić. Ko je osnovao partiju penzionera? Opet isti taj Krkobabić. Ko glasa za tu partiju? Nemojte mi reći tridesetogodišnjaci. Jok, glasaju penzioneri.

Ja sam davno govorio da se u Srbiji živi još i odlično u odnosu na to kave ljude biramo, kako se ophodimo jedni prema drugima, kako gledamo na rad... Nismo ni svesni koliko smo srećni i koliko ne zaslužujemo ni ovo malo što imamo. Penzioneri pre svih, jer gro političke situacije u današnjoj Srbiji je njihovo maslo. Zato mladi i beže glavom bez obzira - ne žele da okajavaju grehe svojih predaka, pogotovo zato što još uvek živi preci ne žele da priznaju sopstvene greške i zablude.

Boki

pre 10 godina

E pa dragi penzioneri preselite se negde na periferiju i pocnite da gajite voce i povrce kao sto rade u Izraelu i u mnogim zapadnim zemljama. A centar Beograda u drugih vecih gradova ostavite mladima i poslovnim ljudima! Da ne pominjem lazne invalidske penzije zbog kojih bi mnogi zavrsili (u normalnij zemlji) u zatvoru!

Amos

pre 10 godina

Dragi penzioneri, mene ne interesuje ni zapad ni istok, ja se 'udvaram' samo svojoj porodici koju hranim.
Sto se tice vasih penzija - meni one ne smetaju, akobogda imacu je i ja jednom.

Smetaju mi desetine hiljada koje su dale po par hiljada evra za laznu invalidsku penziju kao i desetine doktore koje su napunile svoje racune sa stotinama hiljada evra, baveci se tim biznisom. Za te doktore svi znaju koji su i gde su, ima ih svaki grad u Srbiji.

Ono sto treba dirati su stotine hiljada lazno i mimo zakona i konkursa zaposlenih. Promeniti podhitno zakone o radu, tako da se omoguci otpustanje u DRZAVNOJ upravi, bez placanja ludackih otpromenina, i to istim ljudima po ko zna koji put.
Spreciti mogucnost da radnici u drzavi dobijaju otpremnine za ceo zivot, bez obzira kod koga su radili pa jos tako nekoliko puta!
I naravno - smanjenje plata opstina, birokratije, ministarstava, ukidanje agencija.

E kad se to sve uradi, onda se mogu taknuti i one, ali najvece penzije - one sto su blizu 5-struke prosecne plate treba seci, naravno - na recimo samo trostruku. Pa kad prodje kriza, vidite sta cete s njima, vratite ih nazad ako se dogovorite.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Vlada ne čuje vapaj naroda!
Smanjenje administracije,ukidanje svih nerealnih penzija i plata u javnom sektoru.
Automatski dolazi do socijalnog ujednačavanja standarda,smanjenja raslojavanja,a samim tim i do stvaranja nove filozofije u rešavanju krize.
Kada svi podjednako,RAVNOMERNIJE osete težinu stanja,lakše se uviđaju PROBLEMI,lakše se prave prioriteti, odluke se čiste od demagoškog trovanja i "ZMIJA OTROVNICA SE NAJLAKŠE UBIJA UDARCEM U GLAVU"!
STOP POPULIZMU!

caca

pre 10 godina

A sta ce mo sa nacionalnim penzijama? Odmah ih ukinuti, a napraviti reviziju ostalih. Ima tu svakakve bagre, od laznih invalidskih pa do onih koji su na tome debelo zaradili pa otisli sa debelom penzijom. Politicarima smanjiti plate jer ce jednog dana imati i ogromne penzije. Prestati sa izdrzavanjem bivsih politicara. To su ogromna sredstva. Ukinuti placanja obezbedjenja politicara, ako se boje nekoga neka izdju iz politike. Ima tu raznih apanaza, vozikanja direktora sluzbenim autima, placanja sofera itd.

;)

pre 10 godina

@vila, da bi neko nešto rasfucao mora da dođe u poziciju da ima moć odlučivanja, a na tu poziciju doveli su ga njegovi vremešni glasači, tako da nemaju prava da ikoga prozivaju za pretupane penzije, sami sebi su zarili nož u leđa.

Nema vise komunizma.

pre 10 godina

Zasto vojni penzioneri placaju infostan upola cene, i imaju penziju 100% plate koju su imali. Izjednaciti ih sa civilnim licima.

Nicky Boy

pre 10 godina

Penzioneri nipošto nisu najugroženija kategorija stanovništva, jer oni imaju kakva- takva redovna primanja. Najugroženiji su nezaposleni, a o njima nijedna vlast ne brine, jer im je najbitnije da se dodvore fosilima koji su najrevnosnije biračko telo.

Penzije sve manje za nove penzionere.

pre 10 godina

Tek sam se penzionisao sa 58 god, i 40 god staza, moja penzija je manja od penzije mog oca i cak penzije mog dede koji ima 99 god, i 40 god prima penziju.

pcelica

pre 10 godina

Da ne bi bilo svadje u drustvu, vlast ce da pusti inflaciju, koja ce svima u istom odnosu da obezvredi novac i tako ce da napravi planiranu ustedu. Zvuci li vam ovaj scenario malo poznatim?

T.

pre 10 godina

Para nema i penzije i plate ce da se smanje, samo je pitanje kako. Ili tako sto ce da ih zaista smanje u dinarima, ili tako sto ce evro da skoci dva puta ili tako sto ce da pocnu da kasne... Ali kada para nema, onda ih nema i to je to.

dinastija...

pre 10 godina

Ovaj što se “ogorčeno bori” za prava penzionera u stvari materijalizuje “brejk iz prethodnog gema”. Zasela dinastija i kroji sudbinu države i prestonice. Od koga je previše je!

;)

pre 10 godina

Dovoljno je da prepišemo od unije kojoj kao težimo i da imamo isti broj agencija kao i Nemačka, sve one iz državne administracije koji igraju igrice u radnom vremenu poslati kući, a penzioneri koji primaju platu i penziju neka se odreknu jednog prihoda i ostvariće se značajna ušteda.