Utorak, 07.05.2013.

09:43

Imaćemo čistije ali skuplje gorivo

Sve manje dizela D2 i benzina BMB 95, a od kraja jula na pumpama samo gorivo koje ispunjava najstrože zahteve Evrope, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Imaæemo èistije ali skuplje gorivo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

cinjenica da nam je gorivo najgore u Evropi ali je bar skupo.to je jos jedan razlog sto nas stranci zaobilaze u sirokom luku.Moj komsija gastarbajter kad dodje ne pali kola da bi imao do iza granice.ovde mu ne pada napamet da rizikuje.

Shonke

pre 10 godina

@A
Ni sam ne znaš šta si hteo reći ali je činjenica da je odnos cena tng/bmb kod nas sličan onom u ostatku Evrope i nema nikakvog razloga da tng (a ni bmb) poskupi.

МКД

pre 10 godina

Цене у Македонији са бољи квaлитет:
УЛТРА 95+ (95 октана) 78,00 денара-1.27 еура
УЛТРА 100С (98 октана) 79,50 денара-1.30 еура
УЛТРА ДИЗЕЛ ЏЕТ 67,00 денара-1.09 еура
БИОДИЗЕЛ Б8 БС 68,00 денара-1.10 еура
АВТО ТН 36,00 денара-0.58 еура.
Поздрав.

Igor Veles

pre 10 godina

Boa, cene na taj sajt nisu tacne.U Makedoniji BMB-95 je 80 denara. Ako znamo da je euro 61.3 denara to znaci da nije 1.6 eura nego 1.3 eura.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Razlika izmedju dve vrste benzina je ista kao i razlika u Leskovcu izmedju pljeskavice od pet i pljeskavice od deset cevapa - u ceni. A ko to vrsi kontrolu kvaliteta goriva? Da nije mozda neko nezavistno telo? Kad cu na pumpu da cujem prodavca da kaze nemijte komsija taj benzin nije bas......

LoboToma

pre 10 godina

e to je prava stvar, gorivo nam je postalo tako ekološko, da ce uskoro biti zdravije da popiješ čašu evropremiuma 95 nego čašu evropremium mleka sa aflatoksinom

Pinokio

pre 10 godina

Juce sam tocio na NIS-ovoj pumpi u Republici Srpskoj BMB 98 oktana za 1.20 EUR litar. U Beogradu je on 173 dinara na NIS-u. Ko je ovde lud?!
PS: Automobil trosi oko 0.7 - 1l manje na 100 km voznje na autoputu u poredjenju sa BMB 95 oktana.

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 7. maj 2013 15:41)

Kako ti nije common rail dizel, već kako vidim TDI, nema nekih razloga za brigu.

Drugo, EURO 5 goriva su ušla u standardnu upotrebu od 2009 godine, a tvoj auto je napravljen u vreme kada je važio EURO 4 standard.

Bez brige.

Kalesu

pre 10 godina

Šta BIĆE??? U Subotici nigde VEĆ NEMA običnog premijuma BMB 95, svugde prodaju SAMO evropremijum (bar se tako zove). I to još od početka aprila!

miki

pre 10 godina

Ako neko može da mi odgovori.Naime baš jutros,sestra mi je u neznanju nasula pogrešnu vrstu dizela,umesto EURO5,nasula je Euro4(i to natankala do vrha :D),pa bi hteo da znam može li to imati kakve posledice po motor,budući da se radi o autu golf 5 ,2008 godište,1.9TDI?hvala

Aleksandar

pre 10 godina

Vec duze vreme citamo o evropskom kvalitetu goriva a nikako da dobijemo na uvid rezultate laboratorijskih analiza, da uporedimo kakvog je sastava to gorivo, koliko ima stvarno oktana u benzinu, sumpora u evrodizelu u odnosu na gorivo iz susednih drzava.

Vanja

pre 10 godina

@system, 7. maj 2013 12:18

Lazu Svajcarci za dizel, da bi opravdali svoju cenu. Evo da ih odmah demantujem za cenu dizela u Francuskoj, gde su stavili da je 1.80 franaka. Dizel se krece, zavisno od pumpe od 1.27 - 1.44 evra, sto dodje od 1.56 do 1.77 franaka. Znaci gornja granica je 1.8, a masovno moze da se kupi za 1.3 evra. Ja sam bas juce kupio po 1.268

Pukovac

pre 10 godina

@ Aleks iz Frankfurta

Neka kupi tata common rail dizel motor, a ne obicni 1.9 TDI i neka mu sune D2 pa ces da vidis koliko ce da tera. Tipujem 200m.

Miki

pre 10 godina

2009 godine litar plina je kostao 36 evra. 2013 sada kosta duplo skuplje. Odrase narod ovi evrofanatici.

Ne znaju vise kako da napune budzet, proizvodnju i privredu su unistili pa pljackaju narod preko akciza i pdv-a.

Aleksandar

pre 10 godina

za
"(ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)..."
(Petrolhead, 7. maj 2013 12:26)

Pa idemo redom, imamo:
Vojnotehnički institut - laboratorija za goriva i maziva http://www.vti.mod.gov.rs/index.php?view=labs&id=8

SGS Srbija (Société Générale de Surveillance) koja je jedna od najvećih u svetu: http://www.sgs.rs/sr-Latn-CS/Trade/Commodity-Trading/Oil-Gas-and-Chemicals/Laboratory-Services/Gasoline-Testing.aspx

Jugosinpekt - Laboratorija za ispitivanje naftnih i hemijskih proizvoda, tekstila, kože i obuće http://www.juins.rs/sr/sektori/centralnalaboratorija/industrije

A

pre 10 godina

@ (Aleksandar, 7. maj 2013 11:55)
gospodine, naravno da mi je jasno da je tng najcistije i najjeftinije gorivo u drzavi, nije to apsolutno sporno.
nego sam pustio mastu/logiku "ako od nekog nesto uzmem od nekoga i nekom treba da dam, i obratno".
dakle iz cilindra u kojem je sada 6 zeka (95 srpski, 95 euro, 98 euro, tng, d2 srpski, euro diesel) izvucem dve zeke (95 srpski, d2 srpski) i stavim ih sa strane i krenem da dalje izvodim predstavu sa 4 zeka zvanih euro rasa, mislim, da cena karte za istu tu predstavu nece biti ista.!
stoga, mislim da bi trebala da cena goriva budu regulisana - izmedju samih goriva 95-98-tng-euro diesel kao i sa plateznom moci stanovnistva.
pozdrav

ps.
moglo bi se i sledece dodati: pricam o necemu o kome drzava mozda misli ali trebalo bi o tome pricati malo dublje po emisiji dve, jer paori koji su uzeli gorivo d2 sta ce dobiti kao i sta ce platiti (d2 i ili euro diesel) posto d1 plavi diesel ne postoji u prodaji. tema nije tako jednostavna i banalna.

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...
(Saša, 7. maj 2013 11:51)

Mozda smo je menjali ali neuspesno: ostala je uglavnom ona stara.

Škomi

pre 10 godina

Ja pre neki dan sipao ovaj novi Q MAX euro premium, o kome se pisalo i ovde, na petrol (slo) pumpi. Nikad jeftiniji euro premium bezolovni nije bio u poslednje vreme, kod njih je 147.40, a vise i nemaju u ponudi obican bezolovni. Bas me zanima kvalitet kakav ce da bude.

Dr Dop

pre 10 godina

Cistije gorivo? Sumnjam. Braca su braca.
Skuplje? Sigurno, jer drugi nacin da napuni budzet Mladja i ne moze.

Najbolje da ja predjem na bukovinu. Sto je sigurno, sigurno.

markoni

pre 10 godina

Smem da se kladim da je evro premium koji je trenutno dostupan ustvari samo premium, ovo im je jos jedna prevara u nizu. Vozim punto i znam da mi cakcu ventili kada je lose gorivo odnosno obican premium. Sipao sam juce jedini ponudjeni "evro premium" i primetio sam da mi motor radi kao sa obicnim bezolovnim.

Grrr

pre 10 godina

Sta nas opet maltretiraju? Dajte slobodno trziste, dajte kontrole da je ono sto pise - ono sto dobijamo, mozda malo manje marze i dobicete srecne gradjane...

@Душан

pre 10 godina

Питај сељаке по Србији на које гориво им иду трактори, шта користи Војска Србије и наша речна морнарица. Гориво је остало у продаји зато што за њим постоји потреба. Трактори и возила Војске се до сад нису жалили на квалитет, њима је добро и јефтино.

rt

pre 10 godina

"TNG je sezonsko gorivo, leti je uvek jeftinije nego zimi zbog odnosa smese propana i butana"

Ja mislim da se zove sezonsko jer mu svake sezone dizu cenu

Duci0167

pre 10 godina

Ošini po prašini! Kakve price, kakvi bakraci... dovoljno samo naslov da se procita kao konstatacija. Ceo tekst je krajnje nebitan, zasto, kako itd.

Petrolhead

pre 10 godina

U srbistanu postoji nesto sto se zove udruzenje naftasa srbije (nije to pravi naziv) znaci nema konkurencije sve se dogovaraju tako da nas uglavnom lazu za bilo sta vezano za naftu kao na primer da je nase gorivo kvalitetno (ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)...

system

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi ([link]), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.
(Boa, 7. maj 2013 10:38)

Gospodine Boa, na dnu smo tabele, samo ukoliko se tabela filtrira na odredjen nacin.

Ovo: http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien,andorra,bosnien-und-herzegowina,bulgarien,daenemark,estland,griechenland,irland,kroatien,lettland,litauen,mazedonien,montenegro,norwegen,portugal,russland,tschechien,ukraine je kompletna tabela i jasno se vidi, da NISMO na dnu

Mikro

pre 10 godina

Vozio sam za praznike kroz Makedoniju i sipao njihov evro-dizel. Gorivo kosta 67 denara ili 1.10 evra za litar, dok je u srbiji i do 155 din ili 1.40 evra. Kvalitet je neuporedivo na strani makedonskog, potrosnja mi je niza za dobrih 15% (umesto prosecnih 7l auto mi je trosio ispod 6l/100km).

Voleo bih da znam sta je u strukturi cene domaceg goriva 30centi po litru skuplje u odnosu na makedonski i zasto je i tako skuplji ED osetno nekvalitetniji.

Milos

pre 10 godina

"stručnjaci smatraju da će se, zahvaljujući pravoj konkurenciji na tržištu, cene derivata, sem u slučaju većeg potresa na svetskim berzama i slabljena dinara, kretati naniže."
Svaki put kada sam cuo da "STRUCNJACI" ovo smatraju, gorivo je poskupelo!

Aleksandar

pre 10 godina

za (A, 7. maj 2013 11:05)

...ovo što ste opisali, ne može da se uhvati ni za glavu ni za rep.

Šta ste hteli time da kažete?
Da poskupi TNG? Zašto?
To je najčistije i najekološkije gorivo za vozila koje trenutno imamo.

Miran

pre 10 godina

@Boa

Ajde sad uporedi i ostale cene u EU(struja, komunalije i dr.) i pokusaj da ih primenis u Srbiji, ali pre toga stavi listu prosecnih zarada u EU i Srbiji. Mislim da ce ti biti jasno da si najveci moj mesec ovde koji se javlja i pametuje.

A

pre 10 godina

do 31. jula imamo dva benzina (na pojedinim pumpama imamo i imacemo 98 oktana) i dva dizela.
ukida se jeftiniji beznin od 95 i d2 dizel.
ukoliko se ova dva energenta ukidaju, da li ce tng poskupeti? (ne vozim auto na tng nego na benzin).
zasto pitam za tng poskupljenje?
prilicno veliki broj vozila koji se voze na benzin, od drzavnih, do preduzeca, preko gradjanstva.
mislim, da bi trebalo da tng poskupi a benzin od 95 i posve znacajnije da pojeftini 98 i da dodje do nekog balansa i na relaciji 95 i 98 oktana. ne umem da opisem tacno na sta poentiram ali neki ce shvatiti bez navijanja za tng ili za benzin sta zelim reci. pozdrav

Душан

pre 10 godina

Има ту једна ствар коју је превидео аутор текста. Поента целе ове приче је да престане продаја горива лошег квалитета. Безоловни какав сад има да се купи код нас и дизел Д2 тренутно има да се купи у Европи поред Србије само још у БиХ.
Прво је било планирано да се од почетка ове године престане са продајом а онда је рок продужен до краја јула (или ти док монополиста НИС не прода залихе).
Поред ових измена произвођачи ће моћи да дају разна имена горивима што до сад није био случај.

Saša

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...Nama je baš jeftino gorivo u odnosu na druge pa nam treba poskupljenje...I ovi se uortačili sa braćom Rusima pa nas deru...

Aleks

pre 10 godina

Ma da se ne smejem. Ja zivim u Nemackoj i vozim Mercedes C200 Kompressor 2007-godiste. I na odmoru u Srbiji samo sipam ovo "obicno, losije" gorivo BMB 95 u svoja kola i za sada motor radi bez problema. Moj otac ima Seat Alhambru iz 98. (dizel) i on je naprimer primetio, da njegova kola oko jedan litar vise trose, kada sipa onaj "kvalitetan" evrodizel u kola. Od tada (da kazemo oko 2003. godine) samo koristi onaj jeftin dizel, a auto jos dan danas radi bez problema... A motor je vec presao 365.000km. Tako da, "evrodizel" i sve ostalo je samo neka izmisljena glupost da bi sto vise pokrali narod.

Pozdrav iz Frankfurta.

Dejan

pre 10 godina

@vf
ne pratis na casu.. naravno da ce biti bezolovnog benzina od 95 oktana, samo sa drasticno manje sumpora u odnosu na dosadasnji bezolovni bmb95.Dakle, postojaće samo evropremijum bmb95, kako god ga zvali.

Dorcol Menhetn

pre 10 godina

Juce se vratih iz Crne Gore. U svoje vozilo uvek sipam BMB 98 i u CG je 1.35 dok je kod nas 171 RSD tj. 1.55 EUR. I jos sad kazu da ce biti skuplje??? Jel to znaci da ce nam gorivo biti kao u Grckoj tj. skoro najskuplje u Evropi!!!??? Alal nam cufte!

Реалан

pre 10 godina

У Аустрији дизел 1.30-1.35. Па ви видите колике су цене овде. Идите http://omv.hr па видите колика је тамо цена дизела, биће вам све јасно!

Djoshica

pre 10 godina

Možda čistije od onoga što je sad, mada i to "čistije" je daleko ispod najprljavije granice standarda EU. Za cenu ne brinem, jer je ona čak iznad svih standarda EU.

Milos

pre 10 godina

@vf:

Ne pametuj previse. Premijum BMB95 uopste nije sa 95 oktana. Sva testiranja su pokazala da ima manje oktana, a o ostalim otrovima da ne pricamo (sumpor i olovo). To je gorivo koje ne zadovoljava Euro4 norme. To djubre ne postoji ni u jednoj normalnoj zemlji na svetu. Ovo sto ce sad biti je pravi BMB95 po Euro4 standardima. Ako vozis noviji auto, lako primetis da Premijum BMB95 kod mnogih automobila se oseca kao na pokvarena jaja, dok to nije slucaj za ovim "evro" BMB95.

Oleg

pre 10 godina

Sva sreca pa zivim u pogranicnom delu pa tocim gorivo u Madjarskoj.
Za 7e po punom tanku siguran sam da izbegavam sve posledice koje nosi koriscenje srpskog goriva. Ne vozim mnogo, pun tank mi traje skoro dva meseca.

de

pre 10 godina

super je to sve ali ja sipam taj evro bezolovni i nisam primetio da manje auto trosi kao recimo kad odem i sipam u susednim zapadnim zemljama. isto vozim gradske voznje a auto manje trosi sta tu nije bas kako treba pitam se ja

Boa

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi (http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.

Djoshica

pre 10 godina

Možda čistije od onoga što je sad, mada i to "čistije" je daleko ispod najprljavije granice standarda EU. Za cenu ne brinem, jer je ona čak iznad svih standarda EU.

Реалан

pre 10 godina

У Аустрији дизел 1.30-1.35. Па ви видите колике су цене овде. Идите http://omv.hr па видите колика је тамо цена дизела, биће вам све јасно!

de

pre 10 godina

super je to sve ali ja sipam taj evro bezolovni i nisam primetio da manje auto trosi kao recimo kad odem i sipam u susednim zapadnim zemljama. isto vozim gradske voznje a auto manje trosi sta tu nije bas kako treba pitam se ja

Dorcol Menhetn

pre 10 godina

Juce se vratih iz Crne Gore. U svoje vozilo uvek sipam BMB 98 i u CG je 1.35 dok je kod nas 171 RSD tj. 1.55 EUR. I jos sad kazu da ce biti skuplje??? Jel to znaci da ce nam gorivo biti kao u Grckoj tj. skoro najskuplje u Evropi!!!??? Alal nam cufte!

Oleg

pre 10 godina

Sva sreca pa zivim u pogranicnom delu pa tocim gorivo u Madjarskoj.
Za 7e po punom tanku siguran sam da izbegavam sve posledice koje nosi koriscenje srpskog goriva. Ne vozim mnogo, pun tank mi traje skoro dva meseca.

Mikro

pre 10 godina

Vozio sam za praznike kroz Makedoniju i sipao njihov evro-dizel. Gorivo kosta 67 denara ili 1.10 evra za litar, dok je u srbiji i do 155 din ili 1.40 evra. Kvalitet je neuporedivo na strani makedonskog, potrosnja mi je niza za dobrih 15% (umesto prosecnih 7l auto mi je trosio ispod 6l/100km).

Voleo bih da znam sta je u strukturi cene domaceg goriva 30centi po litru skuplje u odnosu na makedonski i zasto je i tako skuplji ED osetno nekvalitetniji.

Dejan

pre 10 godina

@vf
ne pratis na casu.. naravno da ce biti bezolovnog benzina od 95 oktana, samo sa drasticno manje sumpora u odnosu na dosadasnji bezolovni bmb95.Dakle, postojaće samo evropremijum bmb95, kako god ga zvali.

rt

pre 10 godina

"TNG je sezonsko gorivo, leti je uvek jeftinije nego zimi zbog odnosa smese propana i butana"

Ja mislim da se zove sezonsko jer mu svake sezone dizu cenu

Milos

pre 10 godina

@vf:

Ne pametuj previse. Premijum BMB95 uopste nije sa 95 oktana. Sva testiranja su pokazala da ima manje oktana, a o ostalim otrovima da ne pricamo (sumpor i olovo). To je gorivo koje ne zadovoljava Euro4 norme. To djubre ne postoji ni u jednoj normalnoj zemlji na svetu. Ovo sto ce sad biti je pravi BMB95 po Euro4 standardima. Ako vozis noviji auto, lako primetis da Premijum BMB95 kod mnogih automobila se oseca kao na pokvarena jaja, dok to nije slucaj za ovim "evro" BMB95.

Petrolhead

pre 10 godina

U srbistanu postoji nesto sto se zove udruzenje naftasa srbije (nije to pravi naziv) znaci nema konkurencije sve se dogovaraju tako da nas uglavnom lazu za bilo sta vezano za naftu kao na primer da je nase gorivo kvalitetno (ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)...

Milos

pre 10 godina

"stručnjaci smatraju da će se, zahvaljujući pravoj konkurenciji na tržištu, cene derivata, sem u slučaju većeg potresa na svetskim berzama i slabljena dinara, kretati naniže."
Svaki put kada sam cuo da "STRUCNJACI" ovo smatraju, gorivo je poskupelo!

Dr Dop

pre 10 godina

Cistije gorivo? Sumnjam. Braca su braca.
Skuplje? Sigurno, jer drugi nacin da napuni budzet Mladja i ne moze.

Najbolje da ja predjem na bukovinu. Sto je sigurno, sigurno.

Душан

pre 10 godina

Има ту једна ствар коју је превидео аутор текста. Поента целе ове приче је да престане продаја горива лошег квалитета. Безоловни какав сад има да се купи код нас и дизел Д2 тренутно има да се купи у Европи поред Србије само још у БиХ.
Прво је било планирано да се од почетка ове године престане са продајом а онда је рок продужен до краја јула (или ти док монополиста НИС не прода залихе).
Поред ових измена произвођачи ће моћи да дају разна имена горивима што до сад није био случај.

Miran

pre 10 godina

@Boa

Ajde sad uporedi i ostale cene u EU(struja, komunalije i dr.) i pokusaj da ih primenis u Srbiji, ali pre toga stavi listu prosecnih zarada u EU i Srbiji. Mislim da ce ti biti jasno da si najveci moj mesec ovde koji se javlja i pametuje.

Aleksandar

pre 10 godina

za (A, 7. maj 2013 11:05)

...ovo što ste opisali, ne može da se uhvati ni za glavu ni za rep.

Šta ste hteli time da kažete?
Da poskupi TNG? Zašto?
To je najčistije i najekološkije gorivo za vozila koje trenutno imamo.

Grrr

pre 10 godina

Sta nas opet maltretiraju? Dajte slobodno trziste, dajte kontrole da je ono sto pise - ono sto dobijamo, mozda malo manje marze i dobicete srecne gradjane...

Saša

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...Nama je baš jeftino gorivo u odnosu na druge pa nam treba poskupljenje...I ovi se uortačili sa braćom Rusima pa nas deru...

Aleks

pre 10 godina

Ma da se ne smejem. Ja zivim u Nemackoj i vozim Mercedes C200 Kompressor 2007-godiste. I na odmoru u Srbiji samo sipam ovo "obicno, losije" gorivo BMB 95 u svoja kola i za sada motor radi bez problema. Moj otac ima Seat Alhambru iz 98. (dizel) i on je naprimer primetio, da njegova kola oko jedan litar vise trose, kada sipa onaj "kvalitetan" evrodizel u kola. Od tada (da kazemo oko 2003. godine) samo koristi onaj jeftin dizel, a auto jos dan danas radi bez problema... A motor je vec presao 365.000km. Tako da, "evrodizel" i sve ostalo je samo neka izmisljena glupost da bi sto vise pokrali narod.

Pozdrav iz Frankfurta.

Duci0167

pre 10 godina

Ošini po prašini! Kakve price, kakvi bakraci... dovoljno samo naslov da se procita kao konstatacija. Ceo tekst je krajnje nebitan, zasto, kako itd.

@Душан

pre 10 godina

Питај сељаке по Србији на које гориво им иду трактори, шта користи Војска Србије и наша речна морнарица. Гориво је остало у продаји зато што за њим постоји потреба. Трактори и возила Војске се до сад нису жалили на квалитет, њима је добро и јефтино.

Pukovac

pre 10 godina

@ Aleks iz Frankfurta

Neka kupi tata common rail dizel motor, a ne obicni 1.9 TDI i neka mu sune D2 pa ces da vidis koliko ce da tera. Tipujem 200m.

Boa

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi (http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.

system

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi ([link]), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.
(Boa, 7. maj 2013 10:38)

Gospodine Boa, na dnu smo tabele, samo ukoliko se tabela filtrira na odredjen nacin.

Ovo: http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien,andorra,bosnien-und-herzegowina,bulgarien,daenemark,estland,griechenland,irland,kroatien,lettland,litauen,mazedonien,montenegro,norwegen,portugal,russland,tschechien,ukraine je kompletna tabela i jasno se vidi, da NISMO na dnu

Aleksandar

pre 10 godina

Vec duze vreme citamo o evropskom kvalitetu goriva a nikako da dobijemo na uvid rezultate laboratorijskih analiza, da uporedimo kakvog je sastava to gorivo, koliko ima stvarno oktana u benzinu, sumpora u evrodizelu u odnosu na gorivo iz susednih drzava.

Miki

pre 10 godina

2009 godine litar plina je kostao 36 evra. 2013 sada kosta duplo skuplje. Odrase narod ovi evrofanatici.

Ne znaju vise kako da napune budzet, proizvodnju i privredu su unistili pa pljackaju narod preko akciza i pdv-a.

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...
(Saša, 7. maj 2013 11:51)

Mozda smo je menjali ali neuspesno: ostala je uglavnom ona stara.

Aleksandar

pre 10 godina

za
"(ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)..."
(Petrolhead, 7. maj 2013 12:26)

Pa idemo redom, imamo:
Vojnotehnički institut - laboratorija za goriva i maziva http://www.vti.mod.gov.rs/index.php?view=labs&id=8

SGS Srbija (Société Générale de Surveillance) koja je jedna od najvećih u svetu: http://www.sgs.rs/sr-Latn-CS/Trade/Commodity-Trading/Oil-Gas-and-Chemicals/Laboratory-Services/Gasoline-Testing.aspx

Jugosinpekt - Laboratorija za ispitivanje naftnih i hemijskih proizvoda, tekstila, kože i obuće http://www.juins.rs/sr/sektori/centralnalaboratorija/industrije

markoni

pre 10 godina

Smem da se kladim da je evro premium koji je trenutno dostupan ustvari samo premium, ovo im je jos jedna prevara u nizu. Vozim punto i znam da mi cakcu ventili kada je lose gorivo odnosno obican premium. Sipao sam juce jedini ponudjeni "evro premium" i primetio sam da mi motor radi kao sa obicnim bezolovnim.

LoboToma

pre 10 godina

e to je prava stvar, gorivo nam je postalo tako ekološko, da ce uskoro biti zdravije da popiješ čašu evropremiuma 95 nego čašu evropremium mleka sa aflatoksinom

A

pre 10 godina

do 31. jula imamo dva benzina (na pojedinim pumpama imamo i imacemo 98 oktana) i dva dizela.
ukida se jeftiniji beznin od 95 i d2 dizel.
ukoliko se ova dva energenta ukidaju, da li ce tng poskupeti? (ne vozim auto na tng nego na benzin).
zasto pitam za tng poskupljenje?
prilicno veliki broj vozila koji se voze na benzin, od drzavnih, do preduzeca, preko gradjanstva.
mislim, da bi trebalo da tng poskupi a benzin od 95 i posve znacajnije da pojeftini 98 i da dodje do nekog balansa i na relaciji 95 i 98 oktana. ne umem da opisem tacno na sta poentiram ali neki ce shvatiti bez navijanja za tng ili za benzin sta zelim reci. pozdrav

Vanja

pre 10 godina

@system, 7. maj 2013 12:18

Lazu Svajcarci za dizel, da bi opravdali svoju cenu. Evo da ih odmah demantujem za cenu dizela u Francuskoj, gde su stavili da je 1.80 franaka. Dizel se krece, zavisno od pumpe od 1.27 - 1.44 evra, sto dodje od 1.56 do 1.77 franaka. Znaci gornja granica je 1.8, a masovno moze da se kupi za 1.3 evra. Ja sam bas juce kupio po 1.268

Kalesu

pre 10 godina

Šta BIĆE??? U Subotici nigde VEĆ NEMA običnog premijuma BMB 95, svugde prodaju SAMO evropremijum (bar se tako zove). I to još od početka aprila!

Pinokio

pre 10 godina

Juce sam tocio na NIS-ovoj pumpi u Republici Srpskoj BMB 98 oktana za 1.20 EUR litar. U Beogradu je on 173 dinara na NIS-u. Ko je ovde lud?!
PS: Automobil trosi oko 0.7 - 1l manje na 100 km voznje na autoputu u poredjenju sa BMB 95 oktana.

Škomi

pre 10 godina

Ja pre neki dan sipao ovaj novi Q MAX euro premium, o kome se pisalo i ovde, na petrol (slo) pumpi. Nikad jeftiniji euro premium bezolovni nije bio u poslednje vreme, kod njih je 147.40, a vise i nemaju u ponudi obican bezolovni. Bas me zanima kvalitet kakav ce da bude.

МКД

pre 10 godina

Цене у Македонији са бољи квaлитет:
УЛТРА 95+ (95 октана) 78,00 денара-1.27 еура
УЛТРА 100С (98 октана) 79,50 денара-1.30 еура
УЛТРА ДИЗЕЛ ЏЕТ 67,00 денара-1.09 еура
БИОДИЗЕЛ Б8 БС 68,00 денара-1.10 еура
АВТО ТН 36,00 денара-0.58 еура.
Поздрав.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

cinjenica da nam je gorivo najgore u Evropi ali je bar skupo.to je jos jedan razlog sto nas stranci zaobilaze u sirokom luku.Moj komsija gastarbajter kad dodje ne pali kola da bi imao do iza granice.ovde mu ne pada napamet da rizikuje.

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 7. maj 2013 15:41)

Kako ti nije common rail dizel, već kako vidim TDI, nema nekih razloga za brigu.

Drugo, EURO 5 goriva su ušla u standardnu upotrebu od 2009 godine, a tvoj auto je napravljen u vreme kada je važio EURO 4 standard.

Bez brige.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Razlika izmedju dve vrste benzina je ista kao i razlika u Leskovcu izmedju pljeskavice od pet i pljeskavice od deset cevapa - u ceni. A ko to vrsi kontrolu kvaliteta goriva? Da nije mozda neko nezavistno telo? Kad cu na pumpu da cujem prodavca da kaze nemijte komsija taj benzin nije bas......

miki

pre 10 godina

Ako neko može da mi odgovori.Naime baš jutros,sestra mi je u neznanju nasula pogrešnu vrstu dizela,umesto EURO5,nasula je Euro4(i to natankala do vrha :D),pa bi hteo da znam može li to imati kakve posledice po motor,budući da se radi o autu golf 5 ,2008 godište,1.9TDI?hvala

Igor Veles

pre 10 godina

Boa, cene na taj sajt nisu tacne.U Makedoniji BMB-95 je 80 denara. Ako znamo da je euro 61.3 denara to znaci da nije 1.6 eura nego 1.3 eura.

A

pre 10 godina

@ (Aleksandar, 7. maj 2013 11:55)
gospodine, naravno da mi je jasno da je tng najcistije i najjeftinije gorivo u drzavi, nije to apsolutno sporno.
nego sam pustio mastu/logiku "ako od nekog nesto uzmem od nekoga i nekom treba da dam, i obratno".
dakle iz cilindra u kojem je sada 6 zeka (95 srpski, 95 euro, 98 euro, tng, d2 srpski, euro diesel) izvucem dve zeke (95 srpski, d2 srpski) i stavim ih sa strane i krenem da dalje izvodim predstavu sa 4 zeka zvanih euro rasa, mislim, da cena karte za istu tu predstavu nece biti ista.!
stoga, mislim da bi trebala da cena goriva budu regulisana - izmedju samih goriva 95-98-tng-euro diesel kao i sa plateznom moci stanovnistva.
pozdrav

ps.
moglo bi se i sledece dodati: pricam o necemu o kome drzava mozda misli ali trebalo bi o tome pricati malo dublje po emisiji dve, jer paori koji su uzeli gorivo d2 sta ce dobiti kao i sta ce platiti (d2 i ili euro diesel) posto d1 plavi diesel ne postoji u prodaji. tema nije tako jednostavna i banalna.

Shonke

pre 10 godina

@A
Ni sam ne znaš šta si hteo reći ali je činjenica da je odnos cena tng/bmb kod nas sličan onom u ostatku Evrope i nema nikakvog razloga da tng (a ni bmb) poskupi.

Boa

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi (http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.

A

pre 10 godina

do 31. jula imamo dva benzina (na pojedinim pumpama imamo i imacemo 98 oktana) i dva dizela.
ukida se jeftiniji beznin od 95 i d2 dizel.
ukoliko se ova dva energenta ukidaju, da li ce tng poskupeti? (ne vozim auto na tng nego na benzin).
zasto pitam za tng poskupljenje?
prilicno veliki broj vozila koji se voze na benzin, od drzavnih, do preduzeca, preko gradjanstva.
mislim, da bi trebalo da tng poskupi a benzin od 95 i posve znacajnije da pojeftini 98 i da dodje do nekog balansa i na relaciji 95 i 98 oktana. ne umem da opisem tacno na sta poentiram ali neki ce shvatiti bez navijanja za tng ili za benzin sta zelim reci. pozdrav

Aleks

pre 10 godina

Ma da se ne smejem. Ja zivim u Nemackoj i vozim Mercedes C200 Kompressor 2007-godiste. I na odmoru u Srbiji samo sipam ovo "obicno, losije" gorivo BMB 95 u svoja kola i za sada motor radi bez problema. Moj otac ima Seat Alhambru iz 98. (dizel) i on je naprimer primetio, da njegova kola oko jedan litar vise trose, kada sipa onaj "kvalitetan" evrodizel u kola. Od tada (da kazemo oko 2003. godine) samo koristi onaj jeftin dizel, a auto jos dan danas radi bez problema... A motor je vec presao 365.000km. Tako da, "evrodizel" i sve ostalo je samo neka izmisljena glupost da bi sto vise pokrali narod.

Pozdrav iz Frankfurta.

Oleg

pre 10 godina

Sva sreca pa zivim u pogranicnom delu pa tocim gorivo u Madjarskoj.
Za 7e po punom tanku siguran sam da izbegavam sve posledice koje nosi koriscenje srpskog goriva. Ne vozim mnogo, pun tank mi traje skoro dva meseca.

Djoshica

pre 10 godina

Možda čistije od onoga što je sad, mada i to "čistije" je daleko ispod najprljavije granice standarda EU. Za cenu ne brinem, jer je ona čak iznad svih standarda EU.

@Душан

pre 10 godina

Питај сељаке по Србији на које гориво им иду трактори, шта користи Војска Србије и наша речна морнарица. Гориво је остало у продаји зато што за њим постоји потреба. Трактори и возила Војске се до сад нису жалили на квалитет, њима је добро и јефтино.

Milos

pre 10 godina

@vf:

Ne pametuj previse. Premijum BMB95 uopste nije sa 95 oktana. Sva testiranja su pokazala da ima manje oktana, a o ostalim otrovima da ne pricamo (sumpor i olovo). To je gorivo koje ne zadovoljava Euro4 norme. To djubre ne postoji ni u jednoj normalnoj zemlji na svetu. Ovo sto ce sad biti je pravi BMB95 po Euro4 standardima. Ako vozis noviji auto, lako primetis da Premijum BMB95 kod mnogih automobila se oseca kao na pokvarena jaja, dok to nije slucaj za ovim "evro" BMB95.

Dorcol Menhetn

pre 10 godina

Juce se vratih iz Crne Gore. U svoje vozilo uvek sipam BMB 98 i u CG je 1.35 dok je kod nas 171 RSD tj. 1.55 EUR. I jos sad kazu da ce biti skuplje??? Jel to znaci da ce nam gorivo biti kao u Grckoj tj. skoro najskuplje u Evropi!!!??? Alal nam cufte!

miki

pre 10 godina

Ako neko može da mi odgovori.Naime baš jutros,sestra mi je u neznanju nasula pogrešnu vrstu dizela,umesto EURO5,nasula je Euro4(i to natankala do vrha :D),pa bi hteo da znam može li to imati kakve posledice po motor,budući da se radi o autu golf 5 ,2008 godište,1.9TDI?hvala

Škomi

pre 10 godina

Ja pre neki dan sipao ovaj novi Q MAX euro premium, o kome se pisalo i ovde, na petrol (slo) pumpi. Nikad jeftiniji euro premium bezolovni nije bio u poslednje vreme, kod njih je 147.40, a vise i nemaju u ponudi obican bezolovni. Bas me zanima kvalitet kakav ce da bude.

Miki

pre 10 godina

2009 godine litar plina je kostao 36 evra. 2013 sada kosta duplo skuplje. Odrase narod ovi evrofanatici.

Ne znaju vise kako da napune budzet, proizvodnju i privredu su unistili pa pljackaju narod preko akciza i pdv-a.

A

pre 10 godina

@ (Aleksandar, 7. maj 2013 11:55)
gospodine, naravno da mi je jasno da je tng najcistije i najjeftinije gorivo u drzavi, nije to apsolutno sporno.
nego sam pustio mastu/logiku "ako od nekog nesto uzmem od nekoga i nekom treba da dam, i obratno".
dakle iz cilindra u kojem je sada 6 zeka (95 srpski, 95 euro, 98 euro, tng, d2 srpski, euro diesel) izvucem dve zeke (95 srpski, d2 srpski) i stavim ih sa strane i krenem da dalje izvodim predstavu sa 4 zeka zvanih euro rasa, mislim, da cena karte za istu tu predstavu nece biti ista.!
stoga, mislim da bi trebala da cena goriva budu regulisana - izmedju samih goriva 95-98-tng-euro diesel kao i sa plateznom moci stanovnistva.
pozdrav

ps.
moglo bi se i sledece dodati: pricam o necemu o kome drzava mozda misli ali trebalo bi o tome pricati malo dublje po emisiji dve, jer paori koji su uzeli gorivo d2 sta ce dobiti kao i sta ce platiti (d2 i ili euro diesel) posto d1 plavi diesel ne postoji u prodaji. tema nije tako jednostavna i banalna.

Реалан

pre 10 godina

У Аустрији дизел 1.30-1.35. Па ви видите колике су цене овде. Идите http://omv.hr па видите колика је тамо цена дизела, биће вам све јасно!

Mikro

pre 10 godina

Vozio sam za praznike kroz Makedoniju i sipao njihov evro-dizel. Gorivo kosta 67 denara ili 1.10 evra za litar, dok je u srbiji i do 155 din ili 1.40 evra. Kvalitet je neuporedivo na strani makedonskog, potrosnja mi je niza za dobrih 15% (umesto prosecnih 7l auto mi je trosio ispod 6l/100km).

Voleo bih da znam sta je u strukturi cene domaceg goriva 30centi po litru skuplje u odnosu na makedonski i zasto je i tako skuplji ED osetno nekvalitetniji.

system

pre 10 godina

Cene goriva u Evropi ([link]), svajcarski sajt. Gorivo ne raste na drvetu, pogotovo ne u Evropi tako da njegova cena zavisi od zahvatanja drzave. Kod nas je i dalje cena umerena. To je lako uporediti samo pogledajte spisak. I dalje smo na dnu te tabele.
(Boa, 7. maj 2013 10:38)

Gospodine Boa, na dnu smo tabele, samo ukoliko se tabela filtrira na odredjen nacin.

Ovo: http://www.tcs.ch/de/reisen-camping/reiseinfos/themen/benzinpreise.php?c=belgien,deutschland,finnland,frankreich,grossbritannien,italien,luxemburg,niederlande,oesterreich,polen,schweden,schweiz,slowakei,slowenien,spanien,ungarn,serbien,andorra,bosnien-und-herzegowina,bulgarien,daenemark,estland,griechenland,irland,kroatien,lettland,litauen,mazedonien,montenegro,norwegen,portugal,russland,tschechien,ukraine je kompletna tabela i jasno se vidi, da NISMO na dnu

Miran

pre 10 godina

@Boa

Ajde sad uporedi i ostale cene u EU(struja, komunalije i dr.) i pokusaj da ih primenis u Srbiji, ali pre toga stavi listu prosecnih zarada u EU i Srbiji. Mislim da ce ti biti jasno da si najveci moj mesec ovde koji se javlja i pametuje.

Saša

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...Nama je baš jeftino gorivo u odnosu na druge pa nam treba poskupljenje...I ovi se uortačili sa braćom Rusima pa nas deru...

markoni

pre 10 godina

Smem da se kladim da je evro premium koji je trenutno dostupan ustvari samo premium, ovo im je jos jedna prevara u nizu. Vozim punto i znam da mi cakcu ventili kada je lose gorivo odnosno obican premium. Sipao sam juce jedini ponudjeni "evro premium" i primetio sam da mi motor radi kao sa obicnim bezolovnim.

Душан

pre 10 godina

Има ту једна ствар коју је превидео аутор текста. Поента целе ове приче је да престане продаја горива лошег квалитета. Безоловни какав сад има да се купи код нас и дизел Д2 тренутно има да се купи у Европи поред Србије само још у БиХ.
Прво је било планирано да се од почетка ове године престане са продајом а онда је рок продужен до краја јула (или ти док монополиста НИС не прода залихе).
Поред ових измена произвођачи ће моћи да дају разна имена горивима што до сад није био случај.

Petrolhead

pre 10 godina

U srbistanu postoji nesto sto se zove udruzenje naftasa srbije (nije to pravi naziv) znaci nema konkurencije sve se dogovaraju tako da nas uglavnom lazu za bilo sta vezano za naftu kao na primer da je nase gorivo kvalitetno (ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)...

Dr Dop

pre 10 godina

Cistije gorivo? Sumnjam. Braca su braca.
Skuplje? Sigurno, jer drugi nacin da napuni budzet Mladja i ne moze.

Najbolje da ja predjem na bukovinu. Sto je sigurno, sigurno.

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Pa jel smo mi zbog ovoga menjali vlast...
(Saša, 7. maj 2013 11:51)

Mozda smo je menjali ali neuspesno: ostala je uglavnom ona stara.

de

pre 10 godina

super je to sve ali ja sipam taj evro bezolovni i nisam primetio da manje auto trosi kao recimo kad odem i sipam u susednim zapadnim zemljama. isto vozim gradske voznje a auto manje trosi sta tu nije bas kako treba pitam se ja

Pinokio

pre 10 godina

Juce sam tocio na NIS-ovoj pumpi u Republici Srpskoj BMB 98 oktana za 1.20 EUR litar. U Beogradu je on 173 dinara na NIS-u. Ko je ovde lud?!
PS: Automobil trosi oko 0.7 - 1l manje na 100 km voznje na autoputu u poredjenju sa BMB 95 oktana.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

cinjenica da nam je gorivo najgore u Evropi ali je bar skupo.to je jos jedan razlog sto nas stranci zaobilaze u sirokom luku.Moj komsija gastarbajter kad dodje ne pali kola da bi imao do iza granice.ovde mu ne pada napamet da rizikuje.

Dejan

pre 10 godina

@vf
ne pratis na casu.. naravno da ce biti bezolovnog benzina od 95 oktana, samo sa drasticno manje sumpora u odnosu na dosadasnji bezolovni bmb95.Dakle, postojaće samo evropremijum bmb95, kako god ga zvali.

rt

pre 10 godina

"TNG je sezonsko gorivo, leti je uvek jeftinije nego zimi zbog odnosa smese propana i butana"

Ja mislim da se zove sezonsko jer mu svake sezone dizu cenu

Duci0167

pre 10 godina

Ošini po prašini! Kakve price, kakvi bakraci... dovoljno samo naslov da se procita kao konstatacija. Ceo tekst je krajnje nebitan, zasto, kako itd.

Grrr

pre 10 godina

Sta nas opet maltretiraju? Dajte slobodno trziste, dajte kontrole da je ono sto pise - ono sto dobijamo, mozda malo manje marze i dobicete srecne gradjane...

Pukovac

pre 10 godina

@ Aleks iz Frankfurta

Neka kupi tata common rail dizel motor, a ne obicni 1.9 TDI i neka mu sune D2 pa ces da vidis koliko ce da tera. Tipujem 200m.

Aleksandar

pre 10 godina

za
"(ne postoji laboratorija za testiranje na balkanu)..."
(Petrolhead, 7. maj 2013 12:26)

Pa idemo redom, imamo:
Vojnotehnički institut - laboratorija za goriva i maziva http://www.vti.mod.gov.rs/index.php?view=labs&id=8

SGS Srbija (Société Générale de Surveillance) koja je jedna od najvećih u svetu: http://www.sgs.rs/sr-Latn-CS/Trade/Commodity-Trading/Oil-Gas-and-Chemicals/Laboratory-Services/Gasoline-Testing.aspx

Jugosinpekt - Laboratorija za ispitivanje naftnih i hemijskih proizvoda, tekstila, kože i obuće http://www.juins.rs/sr/sektori/centralnalaboratorija/industrije

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Razlika izmedju dve vrste benzina je ista kao i razlika u Leskovcu izmedju pljeskavice od pet i pljeskavice od deset cevapa - u ceni. A ko to vrsi kontrolu kvaliteta goriva? Da nije mozda neko nezavistno telo? Kad cu na pumpu da cujem prodavca da kaze nemijte komsija taj benzin nije bas......

МКД

pre 10 godina

Цене у Македонији са бољи квaлитет:
УЛТРА 95+ (95 октана) 78,00 денара-1.27 еура
УЛТРА 100С (98 октана) 79,50 денара-1.30 еура
УЛТРА ДИЗЕЛ ЏЕТ 67,00 денара-1.09 еура
БИОДИЗЕЛ Б8 БС 68,00 денара-1.10 еура
АВТО ТН 36,00 денара-0.58 еура.
Поздрав.

Aleksandar

pre 10 godina

za (A, 7. maj 2013 11:05)

...ovo što ste opisali, ne može da se uhvati ni za glavu ni za rep.

Šta ste hteli time da kažete?
Da poskupi TNG? Zašto?
To je najčistije i najekološkije gorivo za vozila koje trenutno imamo.

Milos

pre 10 godina

"stručnjaci smatraju da će se, zahvaljujući pravoj konkurenciji na tržištu, cene derivata, sem u slučaju većeg potresa na svetskim berzama i slabljena dinara, kretati naniže."
Svaki put kada sam cuo da "STRUCNJACI" ovo smatraju, gorivo je poskupelo!

Kalesu

pre 10 godina

Šta BIĆE??? U Subotici nigde VEĆ NEMA običnog premijuma BMB 95, svugde prodaju SAMO evropremijum (bar se tako zove). I to još od početka aprila!

LoboToma

pre 10 godina

e to je prava stvar, gorivo nam je postalo tako ekološko, da ce uskoro biti zdravije da popiješ čašu evropremiuma 95 nego čašu evropremium mleka sa aflatoksinom

Shonke

pre 10 godina

@A
Ni sam ne znaš šta si hteo reći ali je činjenica da je odnos cena tng/bmb kod nas sličan onom u ostatku Evrope i nema nikakvog razloga da tng (a ni bmb) poskupi.

Vanja

pre 10 godina

@system, 7. maj 2013 12:18

Lazu Svajcarci za dizel, da bi opravdali svoju cenu. Evo da ih odmah demantujem za cenu dizela u Francuskoj, gde su stavili da je 1.80 franaka. Dizel se krece, zavisno od pumpe od 1.27 - 1.44 evra, sto dodje od 1.56 do 1.77 franaka. Znaci gornja granica je 1.8, a masovno moze da se kupi za 1.3 evra. Ja sam bas juce kupio po 1.268

Aleksandar

pre 10 godina

Vec duze vreme citamo o evropskom kvalitetu goriva a nikako da dobijemo na uvid rezultate laboratorijskih analiza, da uporedimo kakvog je sastava to gorivo, koliko ima stvarno oktana u benzinu, sumpora u evrodizelu u odnosu na gorivo iz susednih drzava.

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 7. maj 2013 15:41)

Kako ti nije common rail dizel, već kako vidim TDI, nema nekih razloga za brigu.

Drugo, EURO 5 goriva su ušla u standardnu upotrebu od 2009 godine, a tvoj auto je napravljen u vreme kada je važio EURO 4 standard.

Bez brige.

Igor Veles

pre 10 godina

Boa, cene na taj sajt nisu tacne.U Makedoniji BMB-95 je 80 denara. Ako znamo da je euro 61.3 denara to znaci da nije 1.6 eura nego 1.3 eura.