Nedelja, 05.05.2013.

14:51

Gorak ukus zbog Pej Pala

Zašto je kompanija WTFJeans, čiji je osnivač Peđa Pušelja prekinula saradnju sa Pej Pal-om nakon što im je blokiran račun.

Izvor: B92

Gorak ukus zbog Pej Pala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

namcor

pre 10 godina

Zao mi je sto je Gospodin imao toliko problema. Ali, ako je neko poslovan covek, mora da nauci da u svakom ugovoru procita APSOLUTNO sve. I najsitnije napisano, i najsitnije na poledjini itd...Da je to uradio, ili ne bi otpocinjao ili bi prilagodio svoje poslovanje. Ja sa njima poslujem godinama (nemam pojma vise koliko dugo) i nikada nikakvih problema nije bilo. I znam jos puno njih. U stvari, sve ozbiljne kompanije posluju sa njima. A i PayPal svoje uslove prilagodjava tako da spreci sve moguce zloupotrebe. Posteno, i meni izgleda malo neozbiljno da neko neku porudzbinu salje kupcu posle vise od 20 dana. To je u ovom svetu neozbiljno.

samo polako

pre 10 godina

Još jedan poen za Bitkoin. Nema posrednika, bankara, pejpala, i ostalih bandita i derikoža. Niko ne može da mi zamrzne račun. Niko ne može da mi uvali falsifikovanu novčanicu. Niko ne može da izazove hiper-inflaciju.

Daniel

pre 10 godina

A jel neko procitao ovaj clanak do kraja? Nije WTF zeznuo kupce za vracanje para,nego paypal. I kakva je to zastita kupca? Sad recimo paypal nikad ne odblokira WTF-ov nalog,kupci nikad nece dobiti pare nazad. A ovo da banke bez rezerve preporucuju paypal,samo znaci da to bankama odgovara jer moze jos vise da se otima od naroda. Par ovakvih blokada i pare se dele izmedju banaka i paypala. Pa vi vidite. Po meni je amazon mnogo bolji i jednostavniji. Na svakom koraku mozete cak i da zaradite amazon gift card sa kojom mozete da kupujete sta hocete. Da ne pricam dalje....

Miroslav

pre 10 godina

Svaka cast na savetima ali meni takvi saveti ne trebaju. Nepismeni da mi budu uzor, hvala lepo. kad procita mala slova neka se javi sa novim clankom i ushicenjem posle Kalimerovskog otkrica da je svet iskvaren. On je naravno WTF u imenu stavio velikim da ne bi nekome promaklo pa cak i PayPalu da kupcima prodaje maglu jel?

Pedja

pre 10 godina

Koristim PayPal od 2007, kad je dosao u BiH. Kao kupac, nikakvih problema nisam imao. Ali prodavci koji su pokusali da me prevare jesu, jer sam zahvaljujuci pravilima PayPal-a uvijek dobijao pare nazad. A, prevaranti...pa, neka se zale na "nepravdu" po forumima...

molim da mi se objavi komentar

pre 10 godina

Zanima me koliko vas koji pljujete ovog čovjeka je imalo ikakav dodir sa PP? Opet ću reći, za kupovinu super, za prodaju katastrofa. Primjer: prodam uređaj za 4000 $ . Plus Poštarina 900 $ jer ide Dhl-om. Kupac dobije uređaj u roku od 72 sata i ostavi mi pozitivan feedback na eBay-u. PP pušta novac tek poslije 30 dana! A poštarinu sam platio ja svojim novcem koji čekam preko 6 nedelja. Zašto 6 nedelja? Zato jer je max dnevni limit za povlačenje novca 500$ i pri tom ti uzmu 5 $ za svako prebacivanje. Dakle 4900/500 je 10 transakcija po 5 $ . I onda se svaka transakcija čeka 5 dana da legne na moj račun. suma sumarum : danas prodaš, kupac za tri dana dobije robu i zadovoljan je. Ja dobijem novac za 45 dana umanjen za cca 12%. Em uzmu proviziju, em rade sa tvojim parama mjesec dana. Lopovi bijelosvjetski! I sve legalno.

srx

pre 10 godina

"...To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora"

Hahahahaha! Pa nisi dijete sa ulice vec se predstavljas "biznismenom". CITAJ sitno u ugovoru! To ti je posao!

Kum

pre 10 godina

kakve su ovo budalarije kako payPal stiti kupca?? Pa oni su samo servis za placanje i apsolutno nista vise. Cak na ebay-u mnogi i ne zele placanje preko paypala jer oni placaju proviziju. kome nije hitno, a zaista je malo kome hitno toliko da mu je pay pal potreban, uvek moze platiti direktnim prebacivanjem na racun prodavca ili platiti master karticom. Imam PayPal nalog vec godinama, ne mogu da kazem da sam imao problem jer nisam ali ne vidim da mi je, kao kupcu, nesto neophodan. Elektronskim prodavnicama jeste lakse ako imaju PayPal ali ih bogami i kosta usluga. Meni licno smeta sto PayPal nema direktnu konkurenciju na svetskom nivou - ne dopada mi se pomisao da trenutno samo jedan sistem ovakvog placanja postoji.

Raps

pre 10 godina

E neobicno mi je drago sto su toliki popljuvali ovog 6-nedeljasa. Nece moci kume. Napravi privatnu mrezu kupaca pa pravi taj garaza bizniz. Sa PayPal-om postoje procedure. ZASTO? Pa na primer: Ako cekam 6 nedelja robu ja po dobijanju robe ne mogu vise da se zalim na prodavca/robu ako je ista losa i da trazim refundiranje para. I sad ce sve PayPal zbog ovog pilichara da menja pravila.

Goran

pre 10 godina

Naravno, opet neka srpska muvacina i mahinacije.... pa naucite malo kako se u svetu posteno radi i nece biti problema. Koristim PayPal godinama intenzivno i nikada nije bilo problema.

laval

pre 10 godina

Sta je sad?! PayPal, PayPal, daj PayPal da ne budemo zaostali... A onda, tras, nosom o livadu! Blokiran racun!
Nego ajde PayPal, isto ce da bude i sa famoznim clanstvom u EU. Naivan i neuk svet veruje a ne shvata da verovati i razumeti nikako nije isto.

Robi

pre 10 godina

Pay pal je odlican , Uvek stiti kupca, ja sam sa njima od 1999 godine. Kupujem i prodajem i ako radiš kako treba nema problema.
U ovoj priči neko nešto laže .
Ako je došlo do problema sa zadrzavanjem para na računu to znaci da roba nije ni poslata, a ako ja kao kupac koji sam uplatiti pare nisam dobio robu do mesec danaPay Pal mi vraca moje pare , a ne kao drze blokiran racun 6 meseci I ja sad Moran da jurim prodavca Koji I nema moje pare!
To su price za maul decu!
Hoce da prodaju robu I da skupe pare za mesec Dana pa da ti posalju robu, ili ti kupci da finansiraju put za Kinu I pravljenje instih tamo ! E tako neide, robu sales za dva do tri Radna Dana maksimum!
A sto se tice kupaca I oni rade prljave igre pogotovo italijani koji kupe robu I prime od dhl-a ili druge kompanije pa Posle nekog vremena Zovu pay pal kao da nikad nisu dobili robu, I traze pare nazad ili novu robu od prodavca!
Nema tu mnogo filozofije ako se radi cisto I posteno , a ako misls da si pametniji od najvecih korporacija koje sve te fore vec znaju jer rade sa svakivim ljudima iz celog sveta , mozes da probas I da cekas na pare 6 meseci !
Smesna prica! Posalju te mi lovu , a robu dobijate po golubu pismonosi
Ja in nebi samo blokirao vec I prijavio za pranje para !

Darko

pre 10 godina

Phuh, nema običaj da šaljem komentare ali bitna tema. Milane, problem sa tvojim turističkim aranžmanima je što si odavde. Mene je i Alibaba blokirala, morao sam da šaljem sve moguće papire, fotke kancelarija, magacina....(ovo treba za verifikaciju naloga što mi odavde ne možemo da dobijemo meni je trebalo samo da odblokiram nalog, mada ona nastupa samo ako je neko odavde malčice veći, tipa 60 zaposlenih. Moja poenta iz prethodnog komentara, kao "američka" firma kako sada nastupam tih problema nemam. Sve što su i drugi komentatori naveli je tačno ali NE VAŽI za Amere.

Paymall

pre 10 godina

Srbi k'o Srbi htjeli bi sve da funkcionise kako oni hoce. Da procitaju pravila i ugovor, e, to nece. Onda im bude kriv sav svijet. Hej, wake up!

Darko

pre 10 godina

Mislim da ovde dolazi do nerazumevanja. Proizvođač sam i imam u kratkoročnom planu prodaju u Americi gde je Pej Pal dominantan, amerikanci su navikli na svoju brzu poštu(ovde mislim na regularnu) koja im je vrlo jeftina i pouzdana, šalje li se odavde nastaje problem sporosti obične pošte i skupoće
firmi tipa DHL. Jedino rešenje je praviti lager i slati iz same Amerike. Napominjem, mislim na ozbiljan nastup kao firma sa ozbiljnom net prodajom. Nastupa li se kao pojedinac obično nema problema. Pej pal je američka firma, ključna za njihovo tržište, posebno prodaju i ne bi postala to što jeste da ne štiti kupce. U Evropi solidno nije toliko dominantna.

Milan

pre 10 godina

Vidi se da ovde ljudi ne znaju kako Pay Pal radi, ja sam sa svojom firmom imao vrlo slican slucaj. Pay Pal zadrzava pravo da radi "sigurnosti" blokira novac vase firme na neodredjeno vreme. Mojoj firmi su blokirali celokupan iznos sa racuna na 6 meseci i zamalo smo bankrotirali zbog toga. Nijedan valjan razlog nije postojao. Prodavali smo turisticke aranzmane koji su realizovani, nije bilo nijedne zalbe, ali je Pay Pal ipak "procenio" da nas biznis spada u "rizicnu kategoriju" i odlucio je da blokira sredstva 6 meseci za slucaj da bude zalbi!!

Posle sam saznao da Pay Pal to radi sirom sveta kako bi dobio besplatan kredit (slicno kao Miskovic sa Deltom svojevremeno sto nije placao dobavljace). Pogledajte forume na internetu, prepuni su slicnih primera. NI SLUCAJNO NEMOJTE RACUN FIRME OTVARATI PREKO PAY PAL-A, osim ako ne mozete da podnesete da vam sav novac bude blokiran na 6 meseci ili duze.

finance

pre 10 godina

slicno sam doziveo sa GOOGLE ADS, gde njihove cekove do dan danas nisam uspeo realizovati, naprosto su ih stopirali, blokirali nalog bez objasnjenja

sova

pre 10 godina

"3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.
(Pera, 5. maj 2013 19:23)"
Ne razumem: zasto bi neko slao sredsta preko PayPal kad moze preko, npr. Srpske banke koja radi izvanredno. Danas poslata svota u bilo koju Evropsku zemlju ili u SAD stize istog dana! Obratno je takoodje vrlo pouzdan nacin transfera.

srky

pre 10 godina

Sad kad je drzava konacno pustila PayPal nekom se ne dopada jer ne moze da drzi vishe monopol na kupovinu nekih stvari. Ja imam PP vec 3 godine i nikad nisam imao nikakvih problema.

Dusan Pribanovic

pre 10 godina

A... zasto se kasnilo sa isporukom (robe) narudzbine preko 20 dana. I ja placam-narucujem preko PeyPal ,al to traje najduze 7 dana. Pozxrav

Drazo S.

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim, izbegavajte paypal. Tri godine je trajala moja odiseja sa paypal-om dok nisam dobio novac nazad, a nisam bio ni kriv ni duzan. Oni su jednostavno zadrzali moj novac pravdajuci se da na racunu od prodavca nema para i pored toga sto je njegov racun bio blokiran od strane paypal. To su bile neverovatne stvari.

Petar Kojot

pre 10 godina

Nije ni prvi, a sasvim sam siguran ni poslednji koga je PayPal ojadio.
Za one koji tvrde da PayPal stiti kupce: mene je kao kupca ojadio za blizu €700, i nakon slanja svih papira i kopija koje su trazili tih novaca nema ni danas, preko tri godine nakon toga.
Shvatite da je PayPal u svom ugovoru ostavio mogucnost da po svom nahodjenju blokira bilo koji racun u bilo kom trenutku (obicno kada veca kolicina novca legne na njihov racun) i jedini kome se mozete zaliti na njihovo ponasanje su upravo oni sami - mislite da imate neke sanse?

Alex

pre 10 godina

Ko jos drzi pare na paypal-u? Koristi se samo za transfer novca i placanja koja automatski podesis da se skida ili salje na tvoj racun. Nema blokiranja. Mislim da je u pitanju druga vrsta transakcija koja u vesti nije recena.

donka

pre 10 godina

Zivim na zapadu I koristim online shopping koliko god mogu I nikada nisam imala nikakvih problema. Ono sto mi je zaparalo usi ovde je onih '20'dana za isporuku. Pa ja pobrljavim ako ne dobijem isporuku u roku od 3 do 5 radnih dana. To vazi I za PAYPAL, AMAZON, ....

Gargamel

pre 10 godina

Iskusni Srbi koji nisu videli PayPala, kritikuju coveka koji nije "citao sitna slova". Ja vec godinama radim sa PayPalom i moja iskustva su: na pocetku dok su se probijali sve je bilo perfektno i vrlo poslovno. Sa rastom i uticajem poceli su da se ponasaju kao klasican monopolista, bez sluha i zelje da se dogovore ako postoji neki problem. Jos uvek radim sa njima, ali ne toliko kao pre, hvala Bogu postoje i drugi nacini slanja i primanja novca. A ovi sto kritikuju coveka sto mu je rok isporuke 20 dana, grese. Te firme koje idu na sigurno i rade sa novcem klijenata, bas zbog toga daju vece rabate, tako da se mnogim ljudima isplati da sacekaju svoju robu, a da zauzvrat ustede. Nisam siguran da je ovo takav slucaj, ali je obicno tako.

Kilopond

pre 10 godina

Ja nisam zaljubljenik PayPal-a i pretpostavljam da nisu fer igraci na trzistu ali to je tako sa svim velikim svetskim kompanijama, posebno onima koji pruzaju usluge. Ovde uopste nije stvar o ljubavi prema PayPal-u, vec o tome da neko potpisuje ugovor, a da ga prethodno nije pazljivo procitao.

Сима

pre 10 godina

Ово је мало поражавајуће, али добра већина људи који послоју не воле Пеј Пал. За добар пример гуглујте Scottish Ruby Conference, и видите како су њих третирали. А лоше је то што, сви који имају Пеј Пал желе да га се отарасе, док се то у Србији пласира као нешто напредно.

lider regiona

pre 10 godina

Sa carinom tj. PDVom od 20% na uvoz robe niske vrednosti, drzava Srbija ponizila je domace PayPal korisnike, i po ko zna koji put nacinila ih gradjanima drugog reda..

Pera

pre 10 godina

Poruka zaljubljenicima u PayPal (koji ga nikada u zivotu nisu koristili):


1) Covek se zali zato sto se PayPal pravi mutav kad pare koje su "legle" na njegov racun niti se salju njemu, niti se vracaju njegovim kupcima.
Nego su tada neobavesteni pa im treba 6 meseci da pare koje nisu njihove vrate pravim vlasnicima para. To se inace zove "floating" i samo na kamatama od tih para mogu da finansiraju celokupnu svoju infrastrukturu.

2) Problem sa PayPal-om je u tome sto kad dodje do problema sa njima, nema kome da se zalis. Imas samo jedan e-mail i jedan telefonski broj koji vodi ko zna gde. Pa ako te se sete, sete.

A da krenes da se zalis recimo lokalnim institucijama u svom gradu - daleko ces da doguras. Danas se sam drzavni vrh ulaguje PayPal-u zbog politickih poena. Nema sanse da neko pripreti njima.


3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.

Kiza

pre 10 godina

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.
(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Hajde objasni zasto nisi odusevljen i kako su pali u kvalitetu.
PayPal / Ebay rade savrseno dobro.

Jenkins

pre 10 godina

Tako je to sa svim ovim provajderima. Mene blokirali 2CO zbog samo njima poznatih razloga. Nisu znali da kazu zasto, samo su rekli da su dobili naredjenje "od gore"... Najbolje je imati merchant nalog ili direktno preko banke ako je to moguce. Najbolja opcija je imati dve aktivirane alternative. I ja sam mislio da se ovo meni nece nikad desiti jer sve radim po pravilima ali eto... Doziveo sam velike neprijatnosti i sad treba da cekam 90 dana da dobijem $8k od njih.
Budite pametni, velike kompanije kao sto su PayPal ne mare uopste.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

D T

pre 10 godina

P.P procenat u transakciji 3.4% nije % nego marža.+0.25evrica taksa.I jare i pare.Gde su sada USA i EURO.standardi o slobodnoj konkurenciji, poštovanju prava učesnika u prometu,poštovanju prava nacionalnih manjina...

lily

pre 10 godina

Zivim u inostranstvu i PayPal koristim vec godinama. To je uzasno bazican servis sa jako losim interfejsom. Probajte se snaci na njihovom sajtu, a posebno su im interesantne razne "zackoljice" kad naprasito proglase da opet morate verifikovati racun, i to u sred transakcije, pa deset dana mora da se ceka da ti se to pojavi na racunu sa nekim pin kodom pa to onda opet trazis po PayPal websajtu (sve ovo vreme cekas na to sto si kupio jer PayPal momentalno zablokira sve) i tako...

Bezveze je ali je lako za koriscenje, ja nista sto mi je vazno preko njih ne kupujem ali ih imam jer su besplatni.
Tako da ne bacajte drvlje i kamenje na tog coveka, da je glup i nesposoban. U biznisu, neki put vas ljudi i servisi iznevere i to je cinjenica od koje se ne moze pobeci. Kad sam pokretala svoj biznis, izgubila sam skoro 30 hiljada funti na nepostene ugovore, lazi, krizu itd s kojima se kao novi i neiskusni poduzetnik svi mi srecemo.

Marko

pre 10 godina

Iz svih dosadasnjih komentara vidi se da vecina od dezurnih pametnjakovica nije kupovao preko interneta.

Ko god da je porucivao bilo sta iz inostranstva vrlo dobro zna da ako se salje paket OBICNOM ili PREPORUCENOM postom da isporuka traje minimum 14 maksimalno 25 dana, nekad i vise ako je u pitanju kako kazu "sezona". Postarina ovakve posiljke je minimalna.

Istina je da moze i brze preko ekspres poste EMS, UPS, DHL, TNT, FEDex itd i paket stize u roku od 4-10 dana ALI je isporuka minimum 40 dolara i automatski nasi pametnjakovici lupaju carinu pa je npr jedan par patika 20 dolara + expres postarina 40 dolara + carina 18% + pdv = X

Nasi carinici kada im dodje expres paket u osnovicu ukljucuju cenu posiljke i postarinu (koja je vec placena) pa na sve to carina i pdv, sto je pomeni potpuno suludo!

Isto tako gde god da kupujete preko interneta oni vam PRVO uzmu ceo iznos za porudzbinu pa TEK ONDA posalju paket koji stize za odredjen br dana! Nisu prodavci krivi sto sistem poste funkcionise tako kako funkcionise!!!!

Moja potpuna podrska gospodinu Puselji i dobro cu razmisliti nakon ovoga da li cu pokrenuti princip placanja Paypalom na svojoj internet prodavnici!

dr

pre 10 godina

Ne zanosite se sa tim sto je Srbija dobila PayPal je ne mozete da primite novac na njega. Uostalom mnogi imaju problem sa PayPalom nevezano iz koje su zemlje,oni vam samo jednog dana blokiraju racun i pare vam ostaju zarobljene sledecih 6 meseci,a odgovor koji cete dobiti je "iz bezbednosnih razloga". Tako da provereno vam kazem,oni su gori iz dana u dan. Payoneer je za njih keva.

Aleksandar

pre 10 godina

@(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Ali jeste problem PayPal-a - jedini realan razlog za korišćenje PayPal-a za kupovinu je što oni garantuju vraćanje novca u slučaju prevare, neisporuke robe/servisa itd. - tako su i stekli toliku popularnost. Samim tim moraju da se ograniče rokovi koliko dugo PayPal drži novac pre nego što se transakcija proglasi uspešnom.

Programer

pre 10 godina

Postoje i drugi sistemi naravno, Amazon se sve više probija a odavno ozbiljne firme prodavci imaju i opciju plaćanja karticama tako da ko voli nek izvoli.
PP jeste najjači ali imam utisak da je samo pitanje vremena kada će neko drugi uzeti primat. Mi programeri odavno koristimo druge sisteme baš zbog tih PP začkoljica koje ispadnu iznenada i bez razloga, ne vidim razlog da i drugi ne krenu da ga zaobilaze.

markoni

pre 10 godina

wtf jeans je startup bizniz koji je od nule posle 18 meseci prodat za sestocifrenu cifru u evrima. Posle vi komentariste neciji uspeh :) nek se javi neko ko uradi nesto slicno? nego je nama sva suva inteligencija zauzeta na b92 komentarima pa ne stizu ljudi :)))) aj palite

kupac

pre 10 godina

O kakvom biznismenu rec najbolje govori kako cita ugovor koji treba da potpise. Drugo, ovo je vrlo poucno za nase generalno potrosacko iskustvo jer ovim potezom PayPal stiti potrosace na nacin na koji nismo navikli. Puselja radi kao svi u Srbiji - daj mi lovu, a videcu kada cu ti isporuciti robu. E, to moze u Srbiji, ali ne moze u PayPalu, kao i inace bilo gde. Zato nase Puselje rade sve da ometu Srbiju da ne udje u EU.

P

pre 10 godina

Свашта можете доживети од ПП. Једни ралог његове употребе је монопол на Ebay-у и једноставност до имбецилности која погодује просечном USA кориснику. Немачки корисници на Ebay га избегавају и не воле.

Зоран

pre 10 godina

"Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod?"

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.

iskustvo uci

pre 10 godina

Cemu ovaj clanak sluzi? Da nas utesi sto jos nemamo komplet Pay pal? Sta je ono sitno napisano oko roka isporuke? I treba da mu se blokira racun. Cudo kako kod izdanaka sa balkana ima nedoumica oko isporuke a posebno kada treba nekog isplatiti.

mirko

pre 10 godina

ne razumem zasto se zali, potpisali su ugovor koji nisu ispostovali. isto ne razumem po kom osnovu je ovo vest na b92. pamet u glavu sledeci put pre nego sto nesto potpisujes

JD

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst " U PayPal-u su nam objasnili da njihova poslovna politika zabranjuje da se uzimaju narudžbine ako je isporuka nakon 20 dana."
Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod? Da čekam možda godinu, dve? Ova stavka ide u korist mene kao potrošača, znači ako koristim Pay Pal, siguran sam da je prodavac obavezan na brzu isporuku. Druga stvar, kako neku firmu da shvatim kao ozbiljnu ako nije u stanju da pročita sitna slova u ugovoru? Pa čak i ja neiskusan znam da su sitna slova najbitnija. Posle ovoga Pay Pal od mene ima plus, a ova firma kojoj je i ime odgovarajuće WTF!? ima minusčinu k'o kuća!

take it or leave it

pre 10 godina

Pej pal,je jedan od najpouzdanijih i najmocnijih "platnih servisa",na svetu.Takva pozicija im omogucava da namecu pravila igre,u cilju zastite svojih interesa,i interesa klijenata.Smatram da je politika pejpala,sasvim korektna,jer je jedini web platni servis,koji bankari preporucuju bez rezerve.Mozda je problem u srpskom pristupu biznisu?

Nenad

pre 10 godina

Pay Pal je poznat po tome da im je najbitnija zaštita ljudi koji preko njih plaćaju robu i usluge. Normalno je da blokiraju račun neproverenim firmama koje daju sulude rokove isporuke za ovakav vid prodaje. Jedino je nejasno, što je i Fresis primetila, ko je u startu dozvolio da WTFJeans na ovaj način posluje sa Pay Palom. I tu je njihova jedina greška koja je za posledicu imala sve ostalo.

MIško

pre 10 godina

Poznato je o Paypal-u da često bahato blokiraju račune. Pritužbe su opravdane.
Međutim, "može im se". Naše je da budemo spremni na sve i uživamo sa preostalih 95% posto zadovoljnih korisnika. (Jednog dana kad budemo dobijali zaradu preko Pp, a za sad nemaju ni šta da nam konfiskuju)

Equnox

pre 10 godina

Slican slucaj sam imao sa PayPalom gde sam im poslao apsolutno sve sto su mi trazili cak i kopije pasosa???, postao sam imao racun u Americkoj banci a nemam SS broj, tj nisam USA drzavljanin. Posle visenedeljne prepiske i telefoniranja su rekli da moj racun nije siguran i da zauvek blokiran?!?. Zhavalio sam se i reako da izbrisu sve moje sta ima ju i da mi njihova usluga nije potrebna. Sutra sam otvorio Amazon racun za 4 minuta gde mi sve radi do dan danas, i bez problem koristim funkciju Amazon Payment koja je isto sto i Paypall samo ne toliko globalno rasprotrannjena ali lagano ide ka tome. PayPall nikad vise!

Aleksandar

pre 10 godina

Peđa Pušelja je genija za biznis. Šta tu ima da se čitaju ugovori, da se gleda šta se potpisuje, da se misli o tome kako se to odražava na biznis... Imam pitanje, da li je taj Peđa balkanske gore list? Pošto nigde na svetu nisam video 'preduzetnike' koji svoj biznis oslanjaju na 'lako ćemo' parolu sem na ovim našim prostorima. A i da posle kukaju zbog sopstvene gluposti i traže nekakvu nebesku pravdu.

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Max_NS_021

pre 10 godina

Nažalost, sitna slova u ugovoru komplikuju ljudima živote ako ih pažljivo ne pročitaju. Ja lepo angažujem advokata za ono što ne razumem...

pera

pre 10 godina

Kada će ljudi naučiti da čitaju ugovore? Jel piše sitnim slovima? Piše. I nije ovo samo za paypal, nego za sve živo - jel piše sitnim slovima kada idete na operaciju da niko ne odgovara ako umrete? Piše. Jel piše u banci da ste saglasni da vaše dugove banka proda uterivačima? Piše. Jel piše u ugovoru o radu da ćete da dobijete otkaz ako udarite kolegu? Piše.

Dokle više kukanje kako ne može da radi biznis bez paypal-a jer su najbolji, kako moraš da se operišeš jer eto, moraš, kako mi ludaci lome vrata jer je banka prodala ono što sam uzeo a nisam platio ...

Žao mi je čoveka, ali sa "nisam znao" stavovima se ne počinje bilo kakav posao.

JD

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst " U PayPal-u su nam objasnili da njihova poslovna politika zabranjuje da se uzimaju narudžbine ako je isporuka nakon 20 dana."
Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod? Da čekam možda godinu, dve? Ova stavka ide u korist mene kao potrošača, znači ako koristim Pay Pal, siguran sam da je prodavac obavezan na brzu isporuku. Druga stvar, kako neku firmu da shvatim kao ozbiljnu ako nije u stanju da pročita sitna slova u ugovoru? Pa čak i ja neiskusan znam da su sitna slova najbitnija. Posle ovoga Pay Pal od mene ima plus, a ova firma kojoj je i ime odgovarajuće WTF!? ima minusčinu k'o kuća!

pera

pre 10 godina

Kada će ljudi naučiti da čitaju ugovore? Jel piše sitnim slovima? Piše. I nije ovo samo za paypal, nego za sve živo - jel piše sitnim slovima kada idete na operaciju da niko ne odgovara ako umrete? Piše. Jel piše u banci da ste saglasni da vaše dugove banka proda uterivačima? Piše. Jel piše u ugovoru o radu da ćete da dobijete otkaz ako udarite kolegu? Piše.

Dokle više kukanje kako ne može da radi biznis bez paypal-a jer su najbolji, kako moraš da se operišeš jer eto, moraš, kako mi ludaci lome vrata jer je banka prodala ono što sam uzeo a nisam platio ...

Žao mi je čoveka, ali sa "nisam znao" stavovima se ne počinje bilo kakav posao.

iskustvo uci

pre 10 godina

Cemu ovaj clanak sluzi? Da nas utesi sto jos nemamo komplet Pay pal? Sta je ono sitno napisano oko roka isporuke? I treba da mu se blokira racun. Cudo kako kod izdanaka sa balkana ima nedoumica oko isporuke a posebno kada treba nekog isplatiti.

take it or leave it

pre 10 godina

Pej pal,je jedan od najpouzdanijih i najmocnijih "platnih servisa",na svetu.Takva pozicija im omogucava da namecu pravila igre,u cilju zastite svojih interesa,i interesa klijenata.Smatram da je politika pejpala,sasvim korektna,jer je jedini web platni servis,koji bankari preporucuju bez rezerve.Mozda je problem u srpskom pristupu biznisu?

Aleksandar

pre 10 godina

Peđa Pušelja je genija za biznis. Šta tu ima da se čitaju ugovori, da se gleda šta se potpisuje, da se misli o tome kako se to odražava na biznis... Imam pitanje, da li je taj Peđa balkanske gore list? Pošto nigde na svetu nisam video 'preduzetnike' koji svoj biznis oslanjaju na 'lako ćemo' parolu sem na ovim našim prostorima. A i da posle kukaju zbog sopstvene gluposti i traže nekakvu nebesku pravdu.

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

mirko

pre 10 godina

ne razumem zasto se zali, potpisali su ugovor koji nisu ispostovali. isto ne razumem po kom osnovu je ovo vest na b92. pamet u glavu sledeci put pre nego sto nesto potpisujes

Nenad

pre 10 godina

Pay Pal je poznat po tome da im je najbitnija zaštita ljudi koji preko njih plaćaju robu i usluge. Normalno je da blokiraju račun neproverenim firmama koje daju sulude rokove isporuke za ovakav vid prodaje. Jedino je nejasno, što je i Fresis primetila, ko je u startu dozvolio da WTFJeans na ovaj način posluje sa Pay Palom. I tu je njihova jedina greška koja je za posledicu imala sve ostalo.

Pera

pre 10 godina

Poruka zaljubljenicima u PayPal (koji ga nikada u zivotu nisu koristili):


1) Covek se zali zato sto se PayPal pravi mutav kad pare koje su "legle" na njegov racun niti se salju njemu, niti se vracaju njegovim kupcima.
Nego su tada neobavesteni pa im treba 6 meseci da pare koje nisu njihove vrate pravim vlasnicima para. To se inace zove "floating" i samo na kamatama od tih para mogu da finansiraju celokupnu svoju infrastrukturu.

2) Problem sa PayPal-om je u tome sto kad dodje do problema sa njima, nema kome da se zalis. Imas samo jedan e-mail i jedan telefonski broj koji vodi ko zna gde. Pa ako te se sete, sete.

A da krenes da se zalis recimo lokalnim institucijama u svom gradu - daleko ces da doguras. Danas se sam drzavni vrh ulaguje PayPal-u zbog politickih poena. Nema sanse da neko pripreti njima.


3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.

Equnox

pre 10 godina

Slican slucaj sam imao sa PayPalom gde sam im poslao apsolutno sve sto su mi trazili cak i kopije pasosa???, postao sam imao racun u Americkoj banci a nemam SS broj, tj nisam USA drzavljanin. Posle visenedeljne prepiske i telefoniranja su rekli da moj racun nije siguran i da zauvek blokiran?!?. Zhavalio sam se i reako da izbrisu sve moje sta ima ju i da mi njihova usluga nije potrebna. Sutra sam otvorio Amazon racun za 4 minuta gde mi sve radi do dan danas, i bez problem koristim funkciju Amazon Payment koja je isto sto i Paypall samo ne toliko globalno rasprotrannjena ali lagano ide ka tome. PayPall nikad vise!

Milan

pre 10 godina

Vidi se da ovde ljudi ne znaju kako Pay Pal radi, ja sam sa svojom firmom imao vrlo slican slucaj. Pay Pal zadrzava pravo da radi "sigurnosti" blokira novac vase firme na neodredjeno vreme. Mojoj firmi su blokirali celokupan iznos sa racuna na 6 meseci i zamalo smo bankrotirali zbog toga. Nijedan valjan razlog nije postojao. Prodavali smo turisticke aranzmane koji su realizovani, nije bilo nijedne zalbe, ali je Pay Pal ipak "procenio" da nas biznis spada u "rizicnu kategoriju" i odlucio je da blokira sredstva 6 meseci za slucaj da bude zalbi!!

Posle sam saznao da Pay Pal to radi sirom sveta kako bi dobio besplatan kredit (slicno kao Miskovic sa Deltom svojevremeno sto nije placao dobavljace). Pogledajte forume na internetu, prepuni su slicnih primera. NI SLUCAJNO NEMOJTE RACUN FIRME OTVARATI PREKO PAY PAL-A, osim ako ne mozete da podnesete da vam sav novac bude blokiran na 6 meseci ili duze.

Max_NS_021

pre 10 godina

Nažalost, sitna slova u ugovoru komplikuju ljudima živote ako ih pažljivo ne pročitaju. Ja lepo angažujem advokata za ono što ne razumem...

kupac

pre 10 godina

O kakvom biznismenu rec najbolje govori kako cita ugovor koji treba da potpise. Drugo, ovo je vrlo poucno za nase generalno potrosacko iskustvo jer ovim potezom PayPal stiti potrosace na nacin na koji nismo navikli. Puselja radi kao svi u Srbiji - daj mi lovu, a videcu kada cu ti isporuciti robu. E, to moze u Srbiji, ali ne moze u PayPalu, kao i inace bilo gde. Zato nase Puselje rade sve da ometu Srbiju da ne udje u EU.

markoni

pre 10 godina

wtf jeans je startup bizniz koji je od nule posle 18 meseci prodat za sestocifrenu cifru u evrima. Posle vi komentariste neciji uspeh :) nek se javi neko ko uradi nesto slicno? nego je nama sva suva inteligencija zauzeta na b92 komentarima pa ne stizu ljudi :)))) aj palite

Programer

pre 10 godina

Postoje i drugi sistemi naravno, Amazon se sve više probija a odavno ozbiljne firme prodavci imaju i opciju plaćanja karticama tako da ko voli nek izvoli.
PP jeste najjači ali imam utisak da je samo pitanje vremena kada će neko drugi uzeti primat. Mi programeri odavno koristimo druge sisteme baš zbog tih PP začkoljica koje ispadnu iznenada i bez razloga, ne vidim razlog da i drugi ne krenu da ga zaobilaze.

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

lider regiona

pre 10 godina

Sa carinom tj. PDVom od 20% na uvoz robe niske vrednosti, drzava Srbija ponizila je domace PayPal korisnike, i po ko zna koji put nacinila ih gradjanima drugog reda..

Petar Kojot

pre 10 godina

Nije ni prvi, a sasvim sam siguran ni poslednji koga je PayPal ojadio.
Za one koji tvrde da PayPal stiti kupce: mene je kao kupca ojadio za blizu €700, i nakon slanja svih papira i kopija koje su trazili tih novaca nema ni danas, preko tri godine nakon toga.
Shvatite da je PayPal u svom ugovoru ostavio mogucnost da po svom nahodjenju blokira bilo koji racun u bilo kom trenutku (obicno kada veca kolicina novca legne na njihov racun) i jedini kome se mozete zaliti na njihovo ponasanje su upravo oni sami - mislite da imate neke sanse?

Robi

pre 10 godina

Pay pal je odlican , Uvek stiti kupca, ja sam sa njima od 1999 godine. Kupujem i prodajem i ako radiš kako treba nema problema.
U ovoj priči neko nešto laže .
Ako je došlo do problema sa zadrzavanjem para na računu to znaci da roba nije ni poslata, a ako ja kao kupac koji sam uplatiti pare nisam dobio robu do mesec danaPay Pal mi vraca moje pare , a ne kao drze blokiran racun 6 meseci I ja sad Moran da jurim prodavca Koji I nema moje pare!
To su price za maul decu!
Hoce da prodaju robu I da skupe pare za mesec Dana pa da ti posalju robu, ili ti kupci da finansiraju put za Kinu I pravljenje instih tamo ! E tako neide, robu sales za dva do tri Radna Dana maksimum!
A sto se tice kupaca I oni rade prljave igre pogotovo italijani koji kupe robu I prime od dhl-a ili druge kompanije pa Posle nekog vremena Zovu pay pal kao da nikad nisu dobili robu, I traze pare nazad ili novu robu od prodavca!
Nema tu mnogo filozofije ako se radi cisto I posteno , a ako misls da si pametniji od najvecih korporacija koje sve te fore vec znaju jer rade sa svakivim ljudima iz celog sveta , mozes da probas I da cekas na pare 6 meseci !
Smesna prica! Posalju te mi lovu , a robu dobijate po golubu pismonosi
Ja in nebi samo blokirao vec I prijavio za pranje para !

MIško

pre 10 godina

Poznato je o Paypal-u da često bahato blokiraju račune. Pritužbe su opravdane.
Međutim, "može im se". Naše je da budemo spremni na sve i uživamo sa preostalih 95% posto zadovoljnih korisnika. (Jednog dana kad budemo dobijali zaradu preko Pp, a za sad nemaju ni šta da nam konfiskuju)

P

pre 10 godina

Свашта можете доживети од ПП. Једни ралог његове употребе је монопол на Ebay-у и једноставност до имбецилности која погодује просечном USA кориснику. Немачки корисници на Ebay га избегавају и не воле.

Зоран

pre 10 godina

"Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod?"

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.

Marko

pre 10 godina

Iz svih dosadasnjih komentara vidi se da vecina od dezurnih pametnjakovica nije kupovao preko interneta.

Ko god da je porucivao bilo sta iz inostranstva vrlo dobro zna da ako se salje paket OBICNOM ili PREPORUCENOM postom da isporuka traje minimum 14 maksimalno 25 dana, nekad i vise ako je u pitanju kako kazu "sezona". Postarina ovakve posiljke je minimalna.

Istina je da moze i brze preko ekspres poste EMS, UPS, DHL, TNT, FEDex itd i paket stize u roku od 4-10 dana ALI je isporuka minimum 40 dolara i automatski nasi pametnjakovici lupaju carinu pa je npr jedan par patika 20 dolara + expres postarina 40 dolara + carina 18% + pdv = X

Nasi carinici kada im dodje expres paket u osnovicu ukljucuju cenu posiljke i postarinu (koja je vec placena) pa na sve to carina i pdv, sto je pomeni potpuno suludo!

Isto tako gde god da kupujete preko interneta oni vam PRVO uzmu ceo iznos za porudzbinu pa TEK ONDA posalju paket koji stize za odredjen br dana! Nisu prodavci krivi sto sistem poste funkcionise tako kako funkcionise!!!!

Moja potpuna podrska gospodinu Puselji i dobro cu razmisliti nakon ovoga da li cu pokrenuti princip placanja Paypalom na svojoj internet prodavnici!

Jenkins

pre 10 godina

Tako je to sa svim ovim provajderima. Mene blokirali 2CO zbog samo njima poznatih razloga. Nisu znali da kazu zasto, samo su rekli da su dobili naredjenje "od gore"... Najbolje je imati merchant nalog ili direktno preko banke ako je to moguce. Najbolja opcija je imati dve aktivirane alternative. I ja sam mislio da se ovo meni nece nikad desiti jer sve radim po pravilima ali eto... Doziveo sam velike neprijatnosti i sad treba da cekam 90 dana da dobijem $8k od njih.
Budite pametni, velike kompanije kao sto su PayPal ne mare uopste.

lily

pre 10 godina

Zivim u inostranstvu i PayPal koristim vec godinama. To je uzasno bazican servis sa jako losim interfejsom. Probajte se snaci na njihovom sajtu, a posebno su im interesantne razne "zackoljice" kad naprasito proglase da opet morate verifikovati racun, i to u sred transakcije, pa deset dana mora da se ceka da ti se to pojavi na racunu sa nekim pin kodom pa to onda opet trazis po PayPal websajtu (sve ovo vreme cekas na to sto si kupio jer PayPal momentalno zablokira sve) i tako...

Bezveze je ali je lako za koriscenje, ja nista sto mi je vazno preko njih ne kupujem ali ih imam jer su besplatni.
Tako da ne bacajte drvlje i kamenje na tog coveka, da je glup i nesposoban. U biznisu, neki put vas ljudi i servisi iznevere i to je cinjenica od koje se ne moze pobeci. Kad sam pokretala svoj biznis, izgubila sam skoro 30 hiljada funti na nepostene ugovore, lazi, krizu itd s kojima se kao novi i neiskusni poduzetnik svi mi srecemo.

molim da mi se objavi komentar

pre 10 godina

Zanima me koliko vas koji pljujete ovog čovjeka je imalo ikakav dodir sa PP? Opet ću reći, za kupovinu super, za prodaju katastrofa. Primjer: prodam uređaj za 4000 $ . Plus Poštarina 900 $ jer ide Dhl-om. Kupac dobije uređaj u roku od 72 sata i ostavi mi pozitivan feedback na eBay-u. PP pušta novac tek poslije 30 dana! A poštarinu sam platio ja svojim novcem koji čekam preko 6 nedelja. Zašto 6 nedelja? Zato jer je max dnevni limit za povlačenje novca 500$ i pri tom ti uzmu 5 $ za svako prebacivanje. Dakle 4900/500 je 10 transakcija po 5 $ . I onda se svaka transakcija čeka 5 dana da legne na moj račun. suma sumarum : danas prodaš, kupac za tri dana dobije robu i zadovoljan je. Ja dobijem novac za 45 dana umanjen za cca 12%. Em uzmu proviziju, em rade sa tvojim parama mjesec dana. Lopovi bijelosvjetski! I sve legalno.

Raps

pre 10 godina

E neobicno mi je drago sto su toliki popljuvali ovog 6-nedeljasa. Nece moci kume. Napravi privatnu mrezu kupaca pa pravi taj garaza bizniz. Sa PayPal-om postoje procedure. ZASTO? Pa na primer: Ako cekam 6 nedelja robu ja po dobijanju robe ne mogu vise da se zalim na prodavca/robu ako je ista losa i da trazim refundiranje para. I sad ce sve PayPal zbog ovog pilichara da menja pravila.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

Aleksandar

pre 10 godina

@(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Ali jeste problem PayPal-a - jedini realan razlog za korišćenje PayPal-a za kupovinu je što oni garantuju vraćanje novca u slučaju prevare, neisporuke robe/servisa itd. - tako su i stekli toliku popularnost. Samim tim moraju da se ograniče rokovi koliko dugo PayPal drži novac pre nego što se transakcija proglasi uspešnom.

dr

pre 10 godina

Ne zanosite se sa tim sto je Srbija dobila PayPal je ne mozete da primite novac na njega. Uostalom mnogi imaju problem sa PayPalom nevezano iz koje su zemlje,oni vam samo jednog dana blokiraju racun i pare vam ostaju zarobljene sledecih 6 meseci,a odgovor koji cete dobiti je "iz bezbednosnih razloga". Tako da provereno vam kazem,oni su gori iz dana u dan. Payoneer je za njih keva.

Goran

pre 10 godina

Naravno, opet neka srpska muvacina i mahinacije.... pa naucite malo kako se u svetu posteno radi i nece biti problema. Koristim PayPal godinama intenzivno i nikada nije bilo problema.

Drazo S.

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim, izbegavajte paypal. Tri godine je trajala moja odiseja sa paypal-om dok nisam dobio novac nazad, a nisam bio ni kriv ni duzan. Oni su jednostavno zadrzali moj novac pravdajuci se da na racunu od prodavca nema para i pored toga sto je njegov racun bio blokiran od strane paypal. To su bile neverovatne stvari.

srky

pre 10 godina

Sad kad je drzava konacno pustila PayPal nekom se ne dopada jer ne moze da drzi vishe monopol na kupovinu nekih stvari. Ja imam PP vec 3 godine i nikad nisam imao nikakvih problema.

srx

pre 10 godina

"...To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora"

Hahahahaha! Pa nisi dijete sa ulice vec se predstavljas "biznismenom". CITAJ sitno u ugovoru! To ti je posao!

donka

pre 10 godina

Zivim na zapadu I koristim online shopping koliko god mogu I nikada nisam imala nikakvih problema. Ono sto mi je zaparalo usi ovde je onih '20'dana za isporuku. Pa ja pobrljavim ako ne dobijem isporuku u roku od 3 do 5 radnih dana. To vazi I za PAYPAL, AMAZON, ....

Gargamel

pre 10 godina

Iskusni Srbi koji nisu videli PayPala, kritikuju coveka koji nije "citao sitna slova". Ja vec godinama radim sa PayPalom i moja iskustva su: na pocetku dok su se probijali sve je bilo perfektno i vrlo poslovno. Sa rastom i uticajem poceli su da se ponasaju kao klasican monopolista, bez sluha i zelje da se dogovore ako postoji neki problem. Jos uvek radim sa njima, ali ne toliko kao pre, hvala Bogu postoje i drugi nacini slanja i primanja novca. A ovi sto kritikuju coveka sto mu je rok isporuke 20 dana, grese. Te firme koje idu na sigurno i rade sa novcem klijenata, bas zbog toga daju vece rabate, tako da se mnogim ljudima isplati da sacekaju svoju robu, a da zauzvrat ustede. Nisam siguran da je ovo takav slucaj, ali je obicno tako.

Kiza

pre 10 godina

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.
(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Hajde objasni zasto nisi odusevljen i kako su pali u kvalitetu.
PayPal / Ebay rade savrseno dobro.

Сима

pre 10 godina

Ово је мало поражавајуће, али добра већина људи који послоју не воле Пеј Пал. За добар пример гуглујте Scottish Ruby Conference, и видите како су њих третирали. А лоше је то што, сви који имају Пеј Пал желе да га се отарасе, док се то у Србији пласира као нешто напредно.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

Paymall

pre 10 godina

Srbi k'o Srbi htjeli bi sve da funkcionise kako oni hoce. Da procitaju pravila i ugovor, e, to nece. Onda im bude kriv sav svijet. Hej, wake up!

D T

pre 10 godina

P.P procenat u transakciji 3.4% nije % nego marža.+0.25evrica taksa.I jare i pare.Gde su sada USA i EURO.standardi o slobodnoj konkurenciji, poštovanju prava učesnika u prometu,poštovanju prava nacionalnih manjina...

Darko

pre 10 godina

Phuh, nema običaj da šaljem komentare ali bitna tema. Milane, problem sa tvojim turističkim aranžmanima je što si odavde. Mene je i Alibaba blokirala, morao sam da šaljem sve moguće papire, fotke kancelarija, magacina....(ovo treba za verifikaciju naloga što mi odavde ne možemo da dobijemo meni je trebalo samo da odblokiram nalog, mada ona nastupa samo ako je neko odavde malčice veći, tipa 60 zaposlenih. Moja poenta iz prethodnog komentara, kao "američka" firma kako sada nastupam tih problema nemam. Sve što su i drugi komentatori naveli je tačno ali NE VAŽI za Amere.

sova

pre 10 godina

"3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.
(Pera, 5. maj 2013 19:23)"
Ne razumem: zasto bi neko slao sredsta preko PayPal kad moze preko, npr. Srpske banke koja radi izvanredno. Danas poslata svota u bilo koju Evropsku zemlju ili u SAD stize istog dana! Obratno je takoodje vrlo pouzdan nacin transfera.

Kum

pre 10 godina

kakve su ovo budalarije kako payPal stiti kupca?? Pa oni su samo servis za placanje i apsolutno nista vise. Cak na ebay-u mnogi i ne zele placanje preko paypala jer oni placaju proviziju. kome nije hitno, a zaista je malo kome hitno toliko da mu je pay pal potreban, uvek moze platiti direktnim prebacivanjem na racun prodavca ili platiti master karticom. Imam PayPal nalog vec godinama, ne mogu da kazem da sam imao problem jer nisam ali ne vidim da mi je, kao kupcu, nesto neophodan. Elektronskim prodavnicama jeste lakse ako imaju PayPal ali ih bogami i kosta usluga. Meni licno smeta sto PayPal nema direktnu konkurenciju na svetskom nivou - ne dopada mi se pomisao da trenutno samo jedan sistem ovakvog placanja postoji.

Dusan Pribanovic

pre 10 godina

A... zasto se kasnilo sa isporukom (robe) narudzbine preko 20 dana. I ja placam-narucujem preko PeyPal ,al to traje najduze 7 dana. Pozxrav

Kilopond

pre 10 godina

Ja nisam zaljubljenik PayPal-a i pretpostavljam da nisu fer igraci na trzistu ali to je tako sa svim velikim svetskim kompanijama, posebno onima koji pruzaju usluge. Ovde uopste nije stvar o ljubavi prema PayPal-u, vec o tome da neko potpisuje ugovor, a da ga prethodno nije pazljivo procitao.

finance

pre 10 godina

slicno sam doziveo sa GOOGLE ADS, gde njihove cekove do dan danas nisam uspeo realizovati, naprosto su ih stopirali, blokirali nalog bez objasnjenja

Darko

pre 10 godina

Mislim da ovde dolazi do nerazumevanja. Proizvođač sam i imam u kratkoročnom planu prodaju u Americi gde je Pej Pal dominantan, amerikanci su navikli na svoju brzu poštu(ovde mislim na regularnu) koja im je vrlo jeftina i pouzdana, šalje li se odavde nastaje problem sporosti obične pošte i skupoće
firmi tipa DHL. Jedino rešenje je praviti lager i slati iz same Amerike. Napominjem, mislim na ozbiljan nastup kao firma sa ozbiljnom net prodajom. Nastupa li se kao pojedinac obično nema problema. Pej pal je američka firma, ključna za njihovo tržište, posebno prodaju i ne bi postala to što jeste da ne štiti kupce. U Evropi solidno nije toliko dominantna.

laval

pre 10 godina

Sta je sad?! PayPal, PayPal, daj PayPal da ne budemo zaostali... A onda, tras, nosom o livadu! Blokiran racun!
Nego ajde PayPal, isto ce da bude i sa famoznim clanstvom u EU. Naivan i neuk svet veruje a ne shvata da verovati i razumeti nikako nije isto.

Alex

pre 10 godina

Ko jos drzi pare na paypal-u? Koristi se samo za transfer novca i placanja koja automatski podesis da se skida ili salje na tvoj racun. Nema blokiranja. Mislim da je u pitanju druga vrsta transakcija koja u vesti nije recena.

Pedja

pre 10 godina

Koristim PayPal od 2007, kad je dosao u BiH. Kao kupac, nikakvih problema nisam imao. Ali prodavci koji su pokusali da me prevare jesu, jer sam zahvaljujuci pravilima PayPal-a uvijek dobijao pare nazad. A, prevaranti...pa, neka se zale na "nepravdu" po forumima...

Miroslav

pre 10 godina

Svaka cast na savetima ali meni takvi saveti ne trebaju. Nepismeni da mi budu uzor, hvala lepo. kad procita mala slova neka se javi sa novim clankom i ushicenjem posle Kalimerovskog otkrica da je svet iskvaren. On je naravno WTF u imenu stavio velikim da ne bi nekome promaklo pa cak i PayPalu da kupcima prodaje maglu jel?

Daniel

pre 10 godina

A jel neko procitao ovaj clanak do kraja? Nije WTF zeznuo kupce za vracanje para,nego paypal. I kakva je to zastita kupca? Sad recimo paypal nikad ne odblokira WTF-ov nalog,kupci nikad nece dobiti pare nazad. A ovo da banke bez rezerve preporucuju paypal,samo znaci da to bankama odgovara jer moze jos vise da se otima od naroda. Par ovakvih blokada i pare se dele izmedju banaka i paypala. Pa vi vidite. Po meni je amazon mnogo bolji i jednostavniji. Na svakom koraku mozete cak i da zaradite amazon gift card sa kojom mozete da kupujete sta hocete. Da ne pricam dalje....

namcor

pre 10 godina

Zao mi je sto je Gospodin imao toliko problema. Ali, ako je neko poslovan covek, mora da nauci da u svakom ugovoru procita APSOLUTNO sve. I najsitnije napisano, i najsitnije na poledjini itd...Da je to uradio, ili ne bi otpocinjao ili bi prilagodio svoje poslovanje. Ja sa njima poslujem godinama (nemam pojma vise koliko dugo) i nikada nikakvih problema nije bilo. I znam jos puno njih. U stvari, sve ozbiljne kompanije posluju sa njima. A i PayPal svoje uslove prilagodjava tako da spreci sve moguce zloupotrebe. Posteno, i meni izgleda malo neozbiljno da neko neku porudzbinu salje kupcu posle vise od 20 dana. To je u ovom svetu neozbiljno.

samo polako

pre 10 godina

Još jedan poen za Bitkoin. Nema posrednika, bankara, pejpala, i ostalih bandita i derikoža. Niko ne može da mi zamrzne račun. Niko ne može da mi uvali falsifikovanu novčanicu. Niko ne može da izazove hiper-inflaciju.

Kiza

pre 10 godina

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.
(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Hajde objasni zasto nisi odusevljen i kako su pali u kvalitetu.
PayPal / Ebay rade savrseno dobro.

P

pre 10 godina

Свашта можете доживети од ПП. Једни ралог његове употребе је монопол на Ebay-у и једноставност до имбецилности која погодује просечном USA кориснику. Немачки корисници на Ebay га избегавају и не воле.

JD

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst " U PayPal-u su nam objasnili da njihova poslovna politika zabranjuje da se uzimaju narudžbine ako je isporuka nakon 20 dana."
Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod? Da čekam možda godinu, dve? Ova stavka ide u korist mene kao potrošača, znači ako koristim Pay Pal, siguran sam da je prodavac obavezan na brzu isporuku. Druga stvar, kako neku firmu da shvatim kao ozbiljnu ako nije u stanju da pročita sitna slova u ugovoru? Pa čak i ja neiskusan znam da su sitna slova najbitnija. Posle ovoga Pay Pal od mene ima plus, a ova firma kojoj je i ime odgovarajuće WTF!? ima minusčinu k'o kuća!

laval

pre 10 godina

Sta je sad?! PayPal, PayPal, daj PayPal da ne budemo zaostali... A onda, tras, nosom o livadu! Blokiran racun!
Nego ajde PayPal, isto ce da bude i sa famoznim clanstvom u EU. Naivan i neuk svet veruje a ne shvata da verovati i razumeti nikako nije isto.

take it or leave it

pre 10 godina

Pej pal,je jedan od najpouzdanijih i najmocnijih "platnih servisa",na svetu.Takva pozicija im omogucava da namecu pravila igre,u cilju zastite svojih interesa,i interesa klijenata.Smatram da je politika pejpala,sasvim korektna,jer je jedini web platni servis,koji bankari preporucuju bez rezerve.Mozda je problem u srpskom pristupu biznisu?

Aleksandar

pre 10 godina

Peđa Pušelja je genija za biznis. Šta tu ima da se čitaju ugovori, da se gleda šta se potpisuje, da se misli o tome kako se to odražava na biznis... Imam pitanje, da li je taj Peđa balkanske gore list? Pošto nigde na svetu nisam video 'preduzetnike' koji svoj biznis oslanjaju na 'lako ćemo' parolu sem na ovim našim prostorima. A i da posle kukaju zbog sopstvene gluposti i traže nekakvu nebesku pravdu.

Marko

pre 10 godina

Iz svih dosadasnjih komentara vidi se da vecina od dezurnih pametnjakovica nije kupovao preko interneta.

Ko god da je porucivao bilo sta iz inostranstva vrlo dobro zna da ako se salje paket OBICNOM ili PREPORUCENOM postom da isporuka traje minimum 14 maksimalno 25 dana, nekad i vise ako je u pitanju kako kazu "sezona". Postarina ovakve posiljke je minimalna.

Istina je da moze i brze preko ekspres poste EMS, UPS, DHL, TNT, FEDex itd i paket stize u roku od 4-10 dana ALI je isporuka minimum 40 dolara i automatski nasi pametnjakovici lupaju carinu pa je npr jedan par patika 20 dolara + expres postarina 40 dolara + carina 18% + pdv = X

Nasi carinici kada im dodje expres paket u osnovicu ukljucuju cenu posiljke i postarinu (koja je vec placena) pa na sve to carina i pdv, sto je pomeni potpuno suludo!

Isto tako gde god da kupujete preko interneta oni vam PRVO uzmu ceo iznos za porudzbinu pa TEK ONDA posalju paket koji stize za odredjen br dana! Nisu prodavci krivi sto sistem poste funkcionise tako kako funkcionise!!!!

Moja potpuna podrska gospodinu Puselji i dobro cu razmisliti nakon ovoga da li cu pokrenuti princip placanja Paypalom na svojoj internet prodavnici!

kupac

pre 10 godina

O kakvom biznismenu rec najbolje govori kako cita ugovor koji treba da potpise. Drugo, ovo je vrlo poucno za nase generalno potrosacko iskustvo jer ovim potezom PayPal stiti potrosace na nacin na koji nismo navikli. Puselja radi kao svi u Srbiji - daj mi lovu, a videcu kada cu ti isporuciti robu. E, to moze u Srbiji, ali ne moze u PayPalu, kao i inace bilo gde. Zato nase Puselje rade sve da ometu Srbiju da ne udje u EU.

Equnox

pre 10 godina

Slican slucaj sam imao sa PayPalom gde sam im poslao apsolutno sve sto su mi trazili cak i kopije pasosa???, postao sam imao racun u Americkoj banci a nemam SS broj, tj nisam USA drzavljanin. Posle visenedeljne prepiske i telefoniranja su rekli da moj racun nije siguran i da zauvek blokiran?!?. Zhavalio sam se i reako da izbrisu sve moje sta ima ju i da mi njihova usluga nije potrebna. Sutra sam otvorio Amazon racun za 4 minuta gde mi sve radi do dan danas, i bez problem koristim funkciju Amazon Payment koja je isto sto i Paypall samo ne toliko globalno rasprotrannjena ali lagano ide ka tome. PayPall nikad vise!

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

pera

pre 10 godina

Kada će ljudi naučiti da čitaju ugovore? Jel piše sitnim slovima? Piše. I nije ovo samo za paypal, nego za sve živo - jel piše sitnim slovima kada idete na operaciju da niko ne odgovara ako umrete? Piše. Jel piše u banci da ste saglasni da vaše dugove banka proda uterivačima? Piše. Jel piše u ugovoru o radu da ćete da dobijete otkaz ako udarite kolegu? Piše.

Dokle više kukanje kako ne može da radi biznis bez paypal-a jer su najbolji, kako moraš da se operišeš jer eto, moraš, kako mi ludaci lome vrata jer je banka prodala ono što sam uzeo a nisam platio ...

Žao mi je čoveka, ali sa "nisam znao" stavovima se ne počinje bilo kakav posao.

markoni

pre 10 godina

wtf jeans je startup bizniz koji je od nule posle 18 meseci prodat za sestocifrenu cifru u evrima. Posle vi komentariste neciji uspeh :) nek se javi neko ko uradi nesto slicno? nego je nama sva suva inteligencija zauzeta na b92 komentarima pa ne stizu ljudi :)))) aj palite

Pera

pre 10 godina

Poruka zaljubljenicima u PayPal (koji ga nikada u zivotu nisu koristili):


1) Covek se zali zato sto se PayPal pravi mutav kad pare koje su "legle" na njegov racun niti se salju njemu, niti se vracaju njegovim kupcima.
Nego su tada neobavesteni pa im treba 6 meseci da pare koje nisu njihove vrate pravim vlasnicima para. To se inace zove "floating" i samo na kamatama od tih para mogu da finansiraju celokupnu svoju infrastrukturu.

2) Problem sa PayPal-om je u tome sto kad dodje do problema sa njima, nema kome da se zalis. Imas samo jedan e-mail i jedan telefonski broj koji vodi ko zna gde. Pa ako te se sete, sete.

A da krenes da se zalis recimo lokalnim institucijama u svom gradu - daleko ces da doguras. Danas se sam drzavni vrh ulaguje PayPal-u zbog politickih poena. Nema sanse da neko pripreti njima.


3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Robi

pre 10 godina

Pay pal je odlican , Uvek stiti kupca, ja sam sa njima od 1999 godine. Kupujem i prodajem i ako radiš kako treba nema problema.
U ovoj priči neko nešto laže .
Ako je došlo do problema sa zadrzavanjem para na računu to znaci da roba nije ni poslata, a ako ja kao kupac koji sam uplatiti pare nisam dobio robu do mesec danaPay Pal mi vraca moje pare , a ne kao drze blokiran racun 6 meseci I ja sad Moran da jurim prodavca Koji I nema moje pare!
To su price za maul decu!
Hoce da prodaju robu I da skupe pare za mesec Dana pa da ti posalju robu, ili ti kupci da finansiraju put za Kinu I pravljenje instih tamo ! E tako neide, robu sales za dva do tri Radna Dana maksimum!
A sto se tice kupaca I oni rade prljave igre pogotovo italijani koji kupe robu I prime od dhl-a ili druge kompanije pa Posle nekog vremena Zovu pay pal kao da nikad nisu dobili robu, I traze pare nazad ili novu robu od prodavca!
Nema tu mnogo filozofije ako se radi cisto I posteno , a ako misls da si pametniji od najvecih korporacija koje sve te fore vec znaju jer rade sa svakivim ljudima iz celog sveta , mozes da probas I da cekas na pare 6 meseci !
Smesna prica! Posalju te mi lovu , a robu dobijate po golubu pismonosi
Ja in nebi samo blokirao vec I prijavio za pranje para !

Peki

pre 10 godina

"To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja."

Najpre osloni ceo svoj biznis na samo jedan način plaćanja, a onda ni ne pročita ugovor?!? Da li piše u ugovoru? Piše! Da li si prekršio član(ove) ugovora? Jesi! Pa šta se žališ?!?

Зоран

pre 10 godina

"Zar ima u ovome nešto loše? Zašto bih ja kao kupac čekao preko 20 dana da mi se isporuči proizvod?"

То није проблем ПејПала, него купца и продавца. Све у свему, овде у САД нисам ни ја одушевљен псоледњих година Пејпалом и иБејем. Пало у квалитету много.

Paymall

pre 10 godina

Srbi k'o Srbi htjeli bi sve da funkcionise kako oni hoce. Da procitaju pravila i ugovor, e, to nece. Onda im bude kriv sav svijet. Hej, wake up!

MIško

pre 10 godina

Poznato je o Paypal-u da često bahato blokiraju račune. Pritužbe su opravdane.
Međutim, "može im se". Naše je da budemo spremni na sve i uživamo sa preostalih 95% posto zadovoljnih korisnika. (Jednog dana kad budemo dobijali zaradu preko Pp, a za sad nemaju ni šta da nam konfiskuju)

iskustvo uci

pre 10 godina

Cemu ovaj clanak sluzi? Da nas utesi sto jos nemamo komplet Pay pal? Sta je ono sitno napisano oko roka isporuke? I treba da mu se blokira racun. Cudo kako kod izdanaka sa balkana ima nedoumica oko isporuke a posebno kada treba nekog isplatiti.

Alex

pre 10 godina

Ko jos drzi pare na paypal-u? Koristi se samo za transfer novca i placanja koja automatski podesis da se skida ili salje na tvoj racun. Nema blokiranja. Mislim da je u pitanju druga vrsta transakcija koja u vesti nije recena.

lily

pre 10 godina

Zivim u inostranstvu i PayPal koristim vec godinama. To je uzasno bazican servis sa jako losim interfejsom. Probajte se snaci na njihovom sajtu, a posebno su im interesantne razne "zackoljice" kad naprasito proglase da opet morate verifikovati racun, i to u sred transakcije, pa deset dana mora da se ceka da ti se to pojavi na racunu sa nekim pin kodom pa to onda opet trazis po PayPal websajtu (sve ovo vreme cekas na to sto si kupio jer PayPal momentalno zablokira sve) i tako...

Bezveze je ali je lako za koriscenje, ja nista sto mi je vazno preko njih ne kupujem ali ih imam jer su besplatni.
Tako da ne bacajte drvlje i kamenje na tog coveka, da je glup i nesposoban. U biznisu, neki put vas ljudi i servisi iznevere i to je cinjenica od koje se ne moze pobeci. Kad sam pokretala svoj biznis, izgubila sam skoro 30 hiljada funti na nepostene ugovore, lazi, krizu itd s kojima se kao novi i neiskusni poduzetnik svi mi srecemo.

donka

pre 10 godina

Zivim na zapadu I koristim online shopping koliko god mogu I nikada nisam imala nikakvih problema. Ono sto mi je zaparalo usi ovde je onih '20'dana za isporuku. Pa ja pobrljavim ako ne dobijem isporuku u roku od 3 do 5 radnih dana. To vazi I za PAYPAL, AMAZON, ....

lider regiona

pre 10 godina

Sa carinom tj. PDVom od 20% na uvoz robe niske vrednosti, drzava Srbija ponizila je domace PayPal korisnike, i po ko zna koji put nacinila ih gradjanima drugog reda..

mirko

pre 10 godina

ne razumem zasto se zali, potpisali su ugovor koji nisu ispostovali. isto ne razumem po kom osnovu je ovo vest na b92. pamet u glavu sledeci put pre nego sto nesto potpisujes

Programer

pre 10 godina

Postoje i drugi sistemi naravno, Amazon se sve više probija a odavno ozbiljne firme prodavci imaju i opciju plaćanja karticama tako da ko voli nek izvoli.
PP jeste najjači ali imam utisak da je samo pitanje vremena kada će neko drugi uzeti primat. Mi programeri odavno koristimo druge sisteme baš zbog tih PP začkoljica koje ispadnu iznenada i bez razloga, ne vidim razlog da i drugi ne krenu da ga zaobilaze.

D T

pre 10 godina

P.P procenat u transakciji 3.4% nije % nego marža.+0.25evrica taksa.I jare i pare.Gde su sada USA i EURO.standardi o slobodnoj konkurenciji, poštovanju prava učesnika u prometu,poštovanju prava nacionalnih manjina...

Dusan Pribanovic

pre 10 godina

A... zasto se kasnilo sa isporukom (robe) narudzbine preko 20 dana. I ja placam-narucujem preko PeyPal ,al to traje najduze 7 dana. Pozxrav

Jenkins

pre 10 godina

Tako je to sa svim ovim provajderima. Mene blokirali 2CO zbog samo njima poznatih razloga. Nisu znali da kazu zasto, samo su rekli da su dobili naredjenje "od gore"... Najbolje je imati merchant nalog ili direktno preko banke ako je to moguce. Najbolja opcija je imati dve aktivirane alternative. I ja sam mislio da se ovo meni nece nikad desiti jer sve radim po pravilima ali eto... Doziveo sam velike neprijatnosti i sad treba da cekam 90 dana da dobijem $8k od njih.
Budite pametni, velike kompanije kao sto su PayPal ne mare uopste.

dr

pre 10 godina

Ne zanosite se sa tim sto je Srbija dobila PayPal je ne mozete da primite novac na njega. Uostalom mnogi imaju problem sa PayPalom nevezano iz koje su zemlje,oni vam samo jednog dana blokiraju racun i pare vam ostaju zarobljene sledecih 6 meseci,a odgovor koji cete dobiti je "iz bezbednosnih razloga". Tako da provereno vam kazem,oni su gori iz dana u dan. Payoneer je za njih keva.

Nenad

pre 10 godina

Pay Pal je poznat po tome da im je najbitnija zaštita ljudi koji preko njih plaćaju robu i usluge. Normalno je da blokiraju račun neproverenim firmama koje daju sulude rokove isporuke za ovakav vid prodaje. Jedino je nejasno, što je i Fresis primetila, ko je u startu dozvolio da WTFJeans na ovaj način posluje sa Pay Palom. I tu je njihova jedina greška koja je za posledicu imala sve ostalo.

sova

pre 10 godina

"3) A vi zaljubljenici u PayPal, setite se mene kad vam neko najblizi posalje 1000 evra i sve moderno preko PayPal-a i sve je kao super, ali para i posle par nedelja i dalje nema pa nema.
(Pera, 5. maj 2013 19:23)"
Ne razumem: zasto bi neko slao sredsta preko PayPal kad moze preko, npr. Srpske banke koja radi izvanredno. Danas poslata svota u bilo koju Evropsku zemlju ili u SAD stize istog dana! Obratno je takoodje vrlo pouzdan nacin transfera.

Raps

pre 10 godina

E neobicno mi je drago sto su toliki popljuvali ovog 6-nedeljasa. Nece moci kume. Napravi privatnu mrezu kupaca pa pravi taj garaza bizniz. Sa PayPal-om postoje procedure. ZASTO? Pa na primer: Ako cekam 6 nedelja robu ja po dobijanju robe ne mogu vise da se zalim na prodavca/robu ako je ista losa i da trazim refundiranje para. I sad ce sve PayPal zbog ovog pilichara da menja pravila.

Сима

pre 10 godina

Ово је мало поражавајуће, али добра већина људи који послоју не воле Пеј Пал. За добар пример гуглујте Scottish Ruby Conference, и видите како су њих третирали. А лоше је то што, сви који имају Пеј Пал желе да га се отарасе, док се то у Србији пласира као нешто напредно.

srx

pre 10 godina

"...To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer niste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora"

Hahahahaha! Pa nisi dijete sa ulice vec se predstavljas "biznismenom". CITAJ sitno u ugovoru! To ti je posao!

Max_NS_021

pre 10 godina

Nažalost, sitna slova u ugovoru komplikuju ljudima živote ako ih pažljivo ne pročitaju. Ja lepo angažujem advokata za ono što ne razumem...

Goran

pre 10 godina

Naravno, opet neka srpska muvacina i mahinacije.... pa naucite malo kako se u svetu posteno radi i nece biti problema. Koristim PayPal godinama intenzivno i nikada nije bilo problema.

Kilopond

pre 10 godina

Ja nisam zaljubljenik PayPal-a i pretpostavljam da nisu fer igraci na trzistu ali to je tako sa svim velikim svetskim kompanijama, posebno onima koji pruzaju usluge. Ovde uopste nije stvar o ljubavi prema PayPal-u, vec o tome da neko potpisuje ugovor, a da ga prethodno nije pazljivo procitao.

Petar Kojot

pre 10 godina

Nije ni prvi, a sasvim sam siguran ni poslednji koga je PayPal ojadio.
Za one koji tvrde da PayPal stiti kupce: mene je kao kupca ojadio za blizu €700, i nakon slanja svih papira i kopija koje su trazili tih novaca nema ni danas, preko tri godine nakon toga.
Shvatite da je PayPal u svom ugovoru ostavio mogucnost da po svom nahodjenju blokira bilo koji racun u bilo kom trenutku (obicno kada veca kolicina novca legne na njihov racun) i jedini kome se mozete zaliti na njihovo ponasanje su upravo oni sami - mislite da imate neke sanse?

srky

pre 10 godina

Sad kad je drzava konacno pustila PayPal nekom se ne dopada jer ne moze da drzi vishe monopol na kupovinu nekih stvari. Ja imam PP vec 3 godine i nikad nisam imao nikakvih problema.

Miroslav

pre 10 godina

Svaka cast na savetima ali meni takvi saveti ne trebaju. Nepismeni da mi budu uzor, hvala lepo. kad procita mala slova neka se javi sa novim clankom i ushicenjem posle Kalimerovskog otkrica da je svet iskvaren. On je naravno WTF u imenu stavio velikim da ne bi nekome promaklo pa cak i PayPalu da kupcima prodaje maglu jel?

Drazo S.

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim, izbegavajte paypal. Tri godine je trajala moja odiseja sa paypal-om dok nisam dobio novac nazad, a nisam bio ni kriv ni duzan. Oni su jednostavno zadrzali moj novac pravdajuci se da na racunu od prodavca nema para i pored toga sto je njegov racun bio blokiran od strane paypal. To su bile neverovatne stvari.

finance

pre 10 godina

slicno sam doziveo sa GOOGLE ADS, gde njihove cekove do dan danas nisam uspeo realizovati, naprosto su ih stopirali, blokirali nalog bez objasnjenja

Aleksandar

pre 10 godina

@(Зоран, 5. maj 2013 17:04)

Ali jeste problem PayPal-a - jedini realan razlog za korišćenje PayPal-a za kupovinu je što oni garantuju vraćanje novca u slučaju prevare, neisporuke robe/servisa itd. - tako su i stekli toliku popularnost. Samim tim moraju da se ograniče rokovi koliko dugo PayPal drži novac pre nego što se transakcija proglasi uspešnom.

Milan

pre 10 godina

Vidi se da ovde ljudi ne znaju kako Pay Pal radi, ja sam sa svojom firmom imao vrlo slican slucaj. Pay Pal zadrzava pravo da radi "sigurnosti" blokira novac vase firme na neodredjeno vreme. Mojoj firmi su blokirali celokupan iznos sa racuna na 6 meseci i zamalo smo bankrotirali zbog toga. Nijedan valjan razlog nije postojao. Prodavali smo turisticke aranzmane koji su realizovani, nije bilo nijedne zalbe, ali je Pay Pal ipak "procenio" da nas biznis spada u "rizicnu kategoriju" i odlucio je da blokira sredstva 6 meseci za slucaj da bude zalbi!!

Posle sam saznao da Pay Pal to radi sirom sveta kako bi dobio besplatan kredit (slicno kao Miskovic sa Deltom svojevremeno sto nije placao dobavljace). Pogledajte forume na internetu, prepuni su slicnih primera. NI SLUCAJNO NEMOJTE RACUN FIRME OTVARATI PREKO PAY PAL-A, osim ako ne mozete da podnesete da vam sav novac bude blokiran na 6 meseci ili duze.

Gargamel

pre 10 godina

Iskusni Srbi koji nisu videli PayPala, kritikuju coveka koji nije "citao sitna slova". Ja vec godinama radim sa PayPalom i moja iskustva su: na pocetku dok su se probijali sve je bilo perfektno i vrlo poslovno. Sa rastom i uticajem poceli su da se ponasaju kao klasican monopolista, bez sluha i zelje da se dogovore ako postoji neki problem. Jos uvek radim sa njima, ali ne toliko kao pre, hvala Bogu postoje i drugi nacini slanja i primanja novca. A ovi sto kritikuju coveka sto mu je rok isporuke 20 dana, grese. Te firme koje idu na sigurno i rade sa novcem klijenata, bas zbog toga daju vece rabate, tako da se mnogim ljudima isplati da sacekaju svoju robu, a da zauzvrat ustede. Nisam siguran da je ovo takav slucaj, ali je obicno tako.

Darko

pre 10 godina

Mislim da ovde dolazi do nerazumevanja. Proizvođač sam i imam u kratkoročnom planu prodaju u Americi gde je Pej Pal dominantan, amerikanci su navikli na svoju brzu poštu(ovde mislim na regularnu) koja im je vrlo jeftina i pouzdana, šalje li se odavde nastaje problem sporosti obične pošte i skupoće
firmi tipa DHL. Jedino rešenje je praviti lager i slati iz same Amerike. Napominjem, mislim na ozbiljan nastup kao firma sa ozbiljnom net prodajom. Nastupa li se kao pojedinac obično nema problema. Pej pal je američka firma, ključna za njihovo tržište, posebno prodaju i ne bi postala to što jeste da ne štiti kupce. U Evropi solidno nije toliko dominantna.

Kum

pre 10 godina

kakve su ovo budalarije kako payPal stiti kupca?? Pa oni su samo servis za placanje i apsolutno nista vise. Cak na ebay-u mnogi i ne zele placanje preko paypala jer oni placaju proviziju. kome nije hitno, a zaista je malo kome hitno toliko da mu je pay pal potreban, uvek moze platiti direktnim prebacivanjem na racun prodavca ili platiti master karticom. Imam PayPal nalog vec godinama, ne mogu da kazem da sam imao problem jer nisam ali ne vidim da mi je, kao kupcu, nesto neophodan. Elektronskim prodavnicama jeste lakse ako imaju PayPal ali ih bogami i kosta usluga. Meni licno smeta sto PayPal nema direktnu konkurenciju na svetskom nivou - ne dopada mi se pomisao da trenutno samo jedan sistem ovakvog placanja postoji.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

Dejan

pre 10 godina

Na ebay sam 10 godina, kao i, normalno, na paypalu. Imam preko 400 ocena 100% plus, jel uglavnom kupujem pa tu, hteo ne hteo, kada platim, moram da dobijem pozitivnu ocenu. I sve je radilo savrseno do pre desetak dana. Narucivao sam u proseku desetak paketa mesecno, sitnice u vrednosti od 10 do 50 dolara. Dok nismo zvanicno bili u ebay i paypalu ovde u Srbiji paketi su putovali u proseku od 7 do 40 dana. Sada mi sve kasni i zbog isteka roka od 45 dana otvorio sam 4 slucaja, jel robu nisam dobio. I to na sitne iznose. Jedan prodavac je priznao da nije poslao, greskom, vratio novac, ja sam slucaj ugasio, normalno. Sve ukupno sam otvorio 13 slucaja do sada, gde stvarno nesto nisam dobio, za 10 godina moje kupovine na ebay. Medjutim, pre dva dana dobijem mail gde me paypal upozorava da imam veliki procenat otvorenih slucaja i da se moze desiti da mi suspenduju racun i da procitam uslove o koriscenju. Razumem da je 4 otvorenih slucaja od petnest narucenih stvari koje trenutno putuju mnogo, ali zaista nisam dobio robu u roku od 45 dana. Problema ce biti sa carinom,cini se da su sada kontrole vece, da posiljke stoje duze i to ce u potpunosti onemoguciti da se normalno narucuje. Cak mozda i uzimaju posiljke, ko zna, Srbija je ovo.

Pedja

pre 10 godina

Koristim PayPal od 2007, kad je dosao u BiH. Kao kupac, nikakvih problema nisam imao. Ali prodavci koji su pokusali da me prevare jesu, jer sam zahvaljujuci pravilima PayPal-a uvijek dobijao pare nazad. A, prevaranti...pa, neka se zale na "nepravdu" po forumima...

samo polako

pre 10 godina

Još jedan poen za Bitkoin. Nema posrednika, bankara, pejpala, i ostalih bandita i derikoža. Niko ne može da mi zamrzne račun. Niko ne može da mi uvali falsifikovanu novčanicu. Niko ne može da izazove hiper-inflaciju.

Darko

pre 10 godina

Phuh, nema običaj da šaljem komentare ali bitna tema. Milane, problem sa tvojim turističkim aranžmanima je što si odavde. Mene je i Alibaba blokirala, morao sam da šaljem sve moguće papire, fotke kancelarija, magacina....(ovo treba za verifikaciju naloga što mi odavde ne možemo da dobijemo meni je trebalo samo da odblokiram nalog, mada ona nastupa samo ako je neko odavde malčice veći, tipa 60 zaposlenih. Moja poenta iz prethodnog komentara, kao "američka" firma kako sada nastupam tih problema nemam. Sve što su i drugi komentatori naveli je tačno ali NE VAŽI za Amere.

molim da mi se objavi komentar

pre 10 godina

Zanima me koliko vas koji pljujete ovog čovjeka je imalo ikakav dodir sa PP? Opet ću reći, za kupovinu super, za prodaju katastrofa. Primjer: prodam uređaj za 4000 $ . Plus Poštarina 900 $ jer ide Dhl-om. Kupac dobije uređaj u roku od 72 sata i ostavi mi pozitivan feedback na eBay-u. PP pušta novac tek poslije 30 dana! A poštarinu sam platio ja svojim novcem koji čekam preko 6 nedelja. Zašto 6 nedelja? Zato jer je max dnevni limit za povlačenje novca 500$ i pri tom ti uzmu 5 $ za svako prebacivanje. Dakle 4900/500 je 10 transakcija po 5 $ . I onda se svaka transakcija čeka 5 dana da legne na moj račun. suma sumarum : danas prodaš, kupac za tri dana dobije robu i zadovoljan je. Ja dobijem novac za 45 dana umanjen za cca 12%. Em uzmu proviziju, em rade sa tvojim parama mjesec dana. Lopovi bijelosvjetski! I sve legalno.

Daniel

pre 10 godina

A jel neko procitao ovaj clanak do kraja? Nije WTF zeznuo kupce za vracanje para,nego paypal. I kakva je to zastita kupca? Sad recimo paypal nikad ne odblokira WTF-ov nalog,kupci nikad nece dobiti pare nazad. A ovo da banke bez rezerve preporucuju paypal,samo znaci da to bankama odgovara jer moze jos vise da se otima od naroda. Par ovakvih blokada i pare se dele izmedju banaka i paypala. Pa vi vidite. Po meni je amazon mnogo bolji i jednostavniji. Na svakom koraku mozete cak i da zaradite amazon gift card sa kojom mozete da kupujete sta hocete. Da ne pricam dalje....

namcor

pre 10 godina

Zao mi je sto je Gospodin imao toliko problema. Ali, ako je neko poslovan covek, mora da nauci da u svakom ugovoru procita APSOLUTNO sve. I najsitnije napisano, i najsitnije na poledjini itd...Da je to uradio, ili ne bi otpocinjao ili bi prilagodio svoje poslovanje. Ja sa njima poslujem godinama (nemam pojma vise koliko dugo) i nikada nikakvih problema nije bilo. I znam jos puno njih. U stvari, sve ozbiljne kompanije posluju sa njima. A i PayPal svoje uslove prilagodjava tako da spreci sve moguce zloupotrebe. Posteno, i meni izgleda malo neozbiljno da neko neku porudzbinu salje kupcu posle vise od 20 dana. To je u ovom svetu neozbiljno.