Nedelja, 17.03.2013.

14:32

Cena zemlje skače kao da ima zlata

U donjem Sremu hektar plodne zemlje dostigao vrednost od oko deset, a na padinama Fruške gore od 15.000 do 20.000 evra, <a href="http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Oranice-u-Fruskogorju--zlata-vredne.lt.html" class="text-link" target= "_blank">piše Politika.</a>

Izvor: Politika

Cena zemlje skaèe kao da ima zlata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

klenga

pre 11 godina

zemlju nije zabranjeno kupovati...problem je logistika,to jest kako te silne kubike zemlje odneti...najjeftiniji je brodski prevoz,i zato ćemo mi iskopati kanal do soluna,tako da će šeik moći brodovima da odnese našu zemlju i da od pustinje pravi misir...sreća naša,te može da odnese samo gornji sloj od jednog metra,jer ispod toga se ne prodaje...u svakom slučaju ,nama ostaje mesečev pejzaž,koji je odličan za sf filmove,i neiscrpno bogatstvo nikla...

serbian

pre 11 godina

Mi ovde u UK nismo golden delišs jabuke ni videli, sve su male i zelene i uvoze ih iz Francuske. Dajte dogovorite izvoz u Englesku, molim vas!

nema jeftino

pre 11 godina

I ovakva cena zemlje je veoma povoljna. Ko je u mogucnosti treba da je kupuje sto nije lako cak i kada imate novac. Radi se o imovini koja generacijama ostaje u porodici gde se ispalativost ne racuna "na brzaka". Ne mozete stvari posmatrati sa aspekta nekoga ko je nasledio par desetina hiljada evra i planira da ih negde ulozi ali nema pojma o poljoprivredi vec sa aspekta ljudi koji su intenzivno vec u tom poslu i imaju sasvim druge kalkulacije. Govorim o plodnim oranicama uglavnom u Vojvodini gde postoji mogucnost intenzivne proizvodnje zitarica. Imate li vi uopste predstavu sta znaci obradiva plodna zemlja i znate li koliko takav resurs kosta u normalnom svetu. To je vrednije od zlata. U nekim razvijenim drzavama EU nije cak ni moguce imati zemlju u svom vlasnistvu vec je sva u drzavnim rukama. U Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj je tacno da je cena zemlje cak i niza nego kod nas ali niko ne spominje da je u tim drzavama zabranjena prodaja zemlje strancima. Ukoliko bi se dozvolila videli bi ste gde bi na kraju zavrsila sa cenom. Ovima sto uporedjuju cenu zemlje sa "naduvanim balonima" u stanogradnji mogu samo reci da se cene kvalitetnih i uknjizenih stanova nisu bitno menjale. "Balon" je pukao gde su bili u pitanju sumnjivi poslovi sa neurednom dokumentacijom. Onaj ko ceka da se cene zemljista i nekretnina spuste na nivo da svako sa prosecnom platom moze da ih kupi provode zivot u ogromnim iluzijama ali valjda ga je tako lakse ziveti.

GajaG

pre 11 godina

Vidim neki ovdje pricaju bajke o 15k evra neto dobiti sa jednog hektara. Nemojte da se lazemo. Sa jednog hektara je maksimalna zarada mozda oko 4k evra. I da bi jedna porodica zivjela samo od vocarstva podrebno je da obradjuje bar 4-5 hektara pod jabukama. E sad uz cijenu od 15-20k samo za zemljiste, plus jos toliko za podizanje zasada sa protivgradnom zastitom i sistemom navodnjavanja i kupovinu mehanizacije dolazimo do cifre od 150-200k evra. I jos morate cekati bar 4-5 godina do prvog ozbiljnijeg roda, sve prije toga ce odlaziti na redovno odrzavanje vocnjaka.
Zakljucak: moze se zivjeti od vocarstva, ali uz puno ulaganja i puno rada, a to se moze postici i u bilo kom drugom poslu uz gorepomenute uslove.

ivan zg

pre 11 godina

Bilo je i u Hr zabranjeno strancima kupovati zemlju. Ali im nije bilo zabranjeno otvarati firme u Hr. A nije bilo zabranjeno firmama kupovati zemlju. Pa su tako pokupovali što su htjeli. Ne znam kako je kod vas ali ne sumnjam da ima načina.

Milan

pre 11 godina

Ako bi obradiva zemlja tržišno vredela 20 000e po hektaru,meni tek tada ne bi palo na pamet da je prodam. To bi značilo da je na tom hektaru zemlje godišnje moguće zaraditi,recimo,3-5000e. To je paritet na osnovu kog je onom ko kupuje zemlju isplativo da toliko plati,zato što bi taj uloženi novac trebalo da mu se,uz ostala ulaganja koja idu pride,vrati nakon 5-6 godina. Tako se,otprilike, određuje tržišna vrednost obradivog zemljišta.
Zato,ako bi se u Srbiji realno prosečno zarađivalo nekoliko hiljada evra po hektaru, taj hektar bi prosečno vredeo i više od 20 000e,i obezbeđivao bi pristojan život svom vlasniku,tako da bi njegova prodaja bila velika glupost.
Ovo što se sada dešava sa cenom obradivog zemljišta,po meni je neka igra koja nema mnogo veze sa realnim tržištem,nalik onoj sa nerealnim povećanjem cene kvadrata stanova.
I kao što obično biva,to o čemu se zapravo radi saznaćemo posle nekog vremena.

Ana

pre 11 godina

Hektar zemlje je medju najskupljim u evropi, a prinosi ispod proseka. Zemlja je jeftinija cak i u zemljama EU gde se farmeri subvencionisu. Racunice je jasna :) A kome je poznat koncept balona (bubble), zna i da on kad tad pukne :)

Mandragora

pre 11 godina

Nasa najbolja investicija ( sto rece jedan komentar " zemlji treba sluga,a ne gospodar") jeste " stara dobra slamarica". Ligistul,pivce,rostilj dremka,malo paradajza jabucara,mlada luka,po jedno drvo : sljive,jabuke,kajsije...za to je sve potrebno pet ari,da bi bili srecni i zadovoljni na " zemlji". Zapamtite : COVEK JE SRECAN ONOLIKO KOLIKO UZIVA !

gradjanin srbije

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.
(Ali Baba, 18. mart 2013 06:24)

druze, b92 prenosi da i rusi kupuju!?kako je to moguce ako je strancima zabranjeno?o boze gde ja zivim kada dedovinu prodaje drzava.

сремац

pre 11 godina

Vidi se da ne mnogi ne poznaju ni zemlju u kojoj žive. Srem je to, a ne neka vuko*ebina! Zemlja će izaći na oko 45.000 €, do kraja sledeće godine, bar ova u Sremu, Stim, što mislim da će ipak ova u ravnici (tzv. svinjski Srem), biti ipak skuplja od one na Fruškoj gori (vinski Srem).

Branko

pre 11 godina

Ponovo lazu i dizu cene za nekoga. Ponavljaju situaciju sa beogradske berze. pumpaju cene, neki teskas se unovci a buranija zavrsi sa bezvrednim papirima.

Ali Baba

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.

vladance

pre 11 godina

uz ulaganje od nekih 30 hiljada evra u hektar zemlje sa jabukama sa protivgradnom mrezom sistemom za navodnjavanje posle posle pet godina mozes da imas platu od minimum 15 hiljada godisnje.....to je vrlo realno ko je upucen i informisan.....rusi koji kupuju zemlju ne rade to za dzabe a srpska neradnicka stoka najplodniju zemlju ne treba da prodaje nego da zasuce rukave i da radi.....nasi seljaci su ekatremno neobrazovani to je problem...edukujte ljude...dajte im racunicu i sve je lako

petar

pre 11 godina

ljudi,ja zivim u okolini Aleksinca(pored Morave,plodna,ravna ali i brdovita zemlja),ovde njivu nemas kome ni dzabe dati a kamoli prodati...O cemu se ovde radi?

prodavac

pre 11 godina

ovaj tekst je čista glupost. Skoro sam prodao zemlju u Krušedolu, kupaca nema nigde. U stvari ima, ali svi hoće skoro džabe. Nema ni govora o ovakvom divljanju cena i nekim kao Rusima koji kupuju. Paz' da ne kupuju hektar za 20000 eura, pa nije to zemlja pored autoputa...

Hogar

pre 11 godina

Nedavno sam pisao povodom sličnog teksta ali mi se izgleda čini da su ovi tekstovi iz nekog razloga "naručeni"....jer pravo stanje može da ceni samo onaj ko je "HODAO" Srbijom uzduž i popreko...a ja jesam.Situacija je takva da u pojedinim delovima Srbije možete naći KUĆU SA PLACEM POD ŠLJIVAMA ZA 300 EVRA!...Znači tri stotine evra za nešto u čemu može da se boravi.Da li znate da u pojedinim delovima OPUSTELE Srbije nude na poklon zemlju samo da bi imali komšije da "se popričaju sa nekim" !?...Da li je piscu ovog teksta poznato da u pojedinim delovima Srbije postoje sela sa jednim ili NIJEDNIM stanovnikom!?...Očito da je nekome stalo da se zemlja dobro naplati jer možda upravo preko njegove prolazi most ili put ili koridor...a cena mu ne odgovara.Ovakav članak dobro dođe kao "adut".

Ne zna narod sta ce s parama.

pre 11 godina

Trajalo mesecima za stanove,pa sad za zemljiste...Sto bi moj cale reko "Navlakusa" tekstovi.Reklama.Ne znam samo jel misle autori ovih tekstova da ovo moze da urodi plodom,tako providno,tako jeftino...Evo,nesto razmiljam sad,htedoh bas da kupim stan u centru i neka kola besna,al sad ipak,procitavsi ovo...Ma odo da kupim 10 hektara u Vojvodini.Bravo za autore.

Bogi

pre 11 godina

Vlasnici sumnjivog kapitala, stečenog preko noći, uglavnom ne znaju koliko košta zemlja. Za njih ne postoje prepreke, jer im je neko rekao da bi bilo dobro uložiti novac u proizvodnju nečega. Razni Hamovići i Lazarevići već poseduju dobar deo zemlje pod jabukama na Fruškoj gori, a njihovim radnicima je najstrožije zabranjeno da pričaju o vlasnicima. Ta novonastala pomama za parčetom zemlje je nastala samo iz jednog razloga, a to je pranje kapitala.

ima li ovde agronoma

pre 11 godina

Mnogo je glupo da u ravnici prave vocnjake. To je idealno za prenicu, kukuruz, suncokret... Vocnjaci trebaju pored Fruske Gore da se sade u brdovitom delu Sumadije i Istocne Srbije. Doline oko reka (Morave) povrce. Planine, krompir.

QQ-LELE

pre 11 godina

@ Milan, Milane, ja cekam da mi drzava vrati u Kikindskom ataru oko 75 hektara od restitucije. Ja necu da prodam po maloj ceni.Dacu ga na rentu po 500 e po hektaru.

Mile

pre 11 godina

Tako su i cene stanova dosle do nerealnih, jer su prljavi novci trebali da se operu. Sad kad je prodaja stanova stala biznismeni nasli novu ves masinu

srpska nafta

pre 11 godina

ne prodajte zemlju.voćarstvo i poljoprivreda su budućnost.
hrana se uvek traži i tražiće se sve više a Srbija može da dampinguje cene.
potrebno je ulagati u navodnjvanje i zaštitu.

milan

pre 11 godina

Kolika ce biti cena zemlje kada se ove i sledece godine restituciom vrati zemlja bivsim vlasnicima koji danas mahom zive u gradovima i koji ce zato pokusati da je prodaju? Mislim da ce jutro opet pasti na par hiljada evra. A rast evra i pad subvencija u narednim godinama necu ni da komentarisem...

zoki

pre 11 godina

Ne zaboravite da je obradivo zemljiste jedini nenadoknadiv resurs. Vecina tih firmi su strane, kod njih vise nema zemlje na prodaju... Siromasni smo da se odupremo cenom, drzava mora dugorocno da razmislja i donese strategiju koja ce obezbediti da nasi unuci ne budu jeftina radna snaga strancima. Gradjanin sam, nemam zemlje, nemojte misliti da ovo pricam iz sebicnih interesa. Svedoci smo svakog dana u mega marketima i prodavnicama "slovenizacije i hrvatizacije" osnovnih artikala. Srbi, podrzite svoj narod. Kupujmo domace i podrzimo domacu industriju i poljoprivredu.Oduprimo se stranim korporacijama.

celeste

pre 11 godina

Koja je poenta clanka? I ovo je situacija na Fruskoj gori na dobrim zemljistima za uzgoj voca i normalno je da i cena bude veca.
Kao da ste otkrili Ameriku.
A ovih "zadrugara" mi je preko glave, samo otimaju zemlju. Dajte bolje tu zemlju ovim ljudima koji rade nego tim "zadrugarima".

zox

pre 11 godina

Zlata nema ali drugih teskih metala koliko hoces a bogami i nerazgradivih pesticida, otrova..I to su stvari koje je nemoguce ocistiti iz zemlje. Zato navalite, samo kupujte

Boban

pre 11 godina

Kad god se pominju ove blesave cene zemlje uvek se pominje vojvodina. Interesuje me da li se isto desava i sa druge strane Save i Dunava? El cene rastiu i u macvi i sumadiji?

Placen clanak

pre 11 godina

Glupost cista. Ovde nijedan broj nema veze sa drugim. 50k eur od 1hektara zemlje!? Toliko ni zvezda ne moze na marakani da zaradi na svom terenu. Smesno kako jadan pokusaj da se podignu cene. Najkvalitnija zemlja u Rumuniji, samo par stotina km istocno ne prelazi 5k eur.

zox

pre 11 godina

Zlata nema ali drugih teskih metala koliko hoces a bogami i nerazgradivih pesticida, otrova..I to su stvari koje je nemoguce ocistiti iz zemlje. Zato navalite, samo kupujte

Placen clanak

pre 11 godina

Glupost cista. Ovde nijedan broj nema veze sa drugim. 50k eur od 1hektara zemlje!? Toliko ni zvezda ne moze na marakani da zaradi na svom terenu. Smesno kako jadan pokusaj da se podignu cene. Najkvalitnija zemlja u Rumuniji, samo par stotina km istocno ne prelazi 5k eur.

Boban

pre 11 godina

Kad god se pominju ove blesave cene zemlje uvek se pominje vojvodina. Interesuje me da li se isto desava i sa druge strane Save i Dunava? El cene rastiu i u macvi i sumadiji?

zoki

pre 11 godina

Ne zaboravite da je obradivo zemljiste jedini nenadoknadiv resurs. Vecina tih firmi su strane, kod njih vise nema zemlje na prodaju... Siromasni smo da se odupremo cenom, drzava mora dugorocno da razmislja i donese strategiju koja ce obezbediti da nasi unuci ne budu jeftina radna snaga strancima. Gradjanin sam, nemam zemlje, nemojte misliti da ovo pricam iz sebicnih interesa. Svedoci smo svakog dana u mega marketima i prodavnicama "slovenizacije i hrvatizacije" osnovnih artikala. Srbi, podrzite svoj narod. Kupujmo domace i podrzimo domacu industriju i poljoprivredu.Oduprimo se stranim korporacijama.

celeste

pre 11 godina

Koja je poenta clanka? I ovo je situacija na Fruskoj gori na dobrim zemljistima za uzgoj voca i normalno je da i cena bude veca.
Kao da ste otkrili Ameriku.
A ovih "zadrugara" mi je preko glave, samo otimaju zemlju. Dajte bolje tu zemlju ovim ljudima koji rade nego tim "zadrugarima".

Hogar

pre 11 godina

Nedavno sam pisao povodom sličnog teksta ali mi se izgleda čini da su ovi tekstovi iz nekog razloga "naručeni"....jer pravo stanje može da ceni samo onaj ko je "HODAO" Srbijom uzduž i popreko...a ja jesam.Situacija je takva da u pojedinim delovima Srbije možete naći KUĆU SA PLACEM POD ŠLJIVAMA ZA 300 EVRA!...Znači tri stotine evra za nešto u čemu može da se boravi.Da li znate da u pojedinim delovima OPUSTELE Srbije nude na poklon zemlju samo da bi imali komšije da "se popričaju sa nekim" !?...Da li je piscu ovog teksta poznato da u pojedinim delovima Srbije postoje sela sa jednim ili NIJEDNIM stanovnikom!?...Očito da je nekome stalo da se zemlja dobro naplati jer možda upravo preko njegove prolazi most ili put ili koridor...a cena mu ne odgovara.Ovakav članak dobro dođe kao "adut".

srpska nafta

pre 11 godina

ne prodajte zemlju.voćarstvo i poljoprivreda su budućnost.
hrana se uvek traži i tražiće se sve više a Srbija može da dampinguje cene.
potrebno je ulagati u navodnjvanje i zaštitu.

Ne zna narod sta ce s parama.

pre 11 godina

Trajalo mesecima za stanove,pa sad za zemljiste...Sto bi moj cale reko "Navlakusa" tekstovi.Reklama.Ne znam samo jel misle autori ovih tekstova da ovo moze da urodi plodom,tako providno,tako jeftino...Evo,nesto razmiljam sad,htedoh bas da kupim stan u centru i neka kola besna,al sad ipak,procitavsi ovo...Ma odo da kupim 10 hektara u Vojvodini.Bravo za autore.

milan

pre 11 godina

Kolika ce biti cena zemlje kada se ove i sledece godine restituciom vrati zemlja bivsim vlasnicima koji danas mahom zive u gradovima i koji ce zato pokusati da je prodaju? Mislim da ce jutro opet pasti na par hiljada evra. A rast evra i pad subvencija u narednim godinama necu ni da komentarisem...

petar

pre 11 godina

ljudi,ja zivim u okolini Aleksinca(pored Morave,plodna,ravna ali i brdovita zemlja),ovde njivu nemas kome ni dzabe dati a kamoli prodati...O cemu se ovde radi?

Mile

pre 11 godina

Tako su i cene stanova dosle do nerealnih, jer su prljavi novci trebali da se operu. Sad kad je prodaja stanova stala biznismeni nasli novu ves masinu

Bogi

pre 11 godina

Vlasnici sumnjivog kapitala, stečenog preko noći, uglavnom ne znaju koliko košta zemlja. Za njih ne postoje prepreke, jer im je neko rekao da bi bilo dobro uložiti novac u proizvodnju nečega. Razni Hamovići i Lazarevići već poseduju dobar deo zemlje pod jabukama na Fruškoj gori, a njihovim radnicima je najstrožije zabranjeno da pričaju o vlasnicima. Ta novonastala pomama za parčetom zemlje je nastala samo iz jednog razloga, a to je pranje kapitala.

ima li ovde agronoma

pre 11 godina

Mnogo je glupo da u ravnici prave vocnjake. To je idealno za prenicu, kukuruz, suncokret... Vocnjaci trebaju pored Fruske Gore da se sade u brdovitom delu Sumadije i Istocne Srbije. Doline oko reka (Morave) povrce. Planine, krompir.

vladance

pre 11 godina

uz ulaganje od nekih 30 hiljada evra u hektar zemlje sa jabukama sa protivgradnom mrezom sistemom za navodnjavanje posle posle pet godina mozes da imas platu od minimum 15 hiljada godisnje.....to je vrlo realno ko je upucen i informisan.....rusi koji kupuju zemlju ne rade to za dzabe a srpska neradnicka stoka najplodniju zemlju ne treba da prodaje nego da zasuce rukave i da radi.....nasi seljaci su ekatremno neobrazovani to je problem...edukujte ljude...dajte im racunicu i sve je lako

prodavac

pre 11 godina

ovaj tekst je čista glupost. Skoro sam prodao zemlju u Krušedolu, kupaca nema nigde. U stvari ima, ali svi hoće skoro džabe. Nema ni govora o ovakvom divljanju cena i nekim kao Rusima koji kupuju. Paz' da ne kupuju hektar za 20000 eura, pa nije to zemlja pored autoputa...

Branko

pre 11 godina

Ponovo lazu i dizu cene za nekoga. Ponavljaju situaciju sa beogradske berze. pumpaju cene, neki teskas se unovci a buranija zavrsi sa bezvrednim papirima.

Ali Baba

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.

Mandragora

pre 11 godina

Nasa najbolja investicija ( sto rece jedan komentar " zemlji treba sluga,a ne gospodar") jeste " stara dobra slamarica". Ligistul,pivce,rostilj dremka,malo paradajza jabucara,mlada luka,po jedno drvo : sljive,jabuke,kajsije...za to je sve potrebno pet ari,da bi bili srecni i zadovoljni na " zemlji". Zapamtite : COVEK JE SRECAN ONOLIKO KOLIKO UZIVA !

Ana

pre 11 godina

Hektar zemlje je medju najskupljim u evropi, a prinosi ispod proseka. Zemlja je jeftinija cak i u zemljama EU gde se farmeri subvencionisu. Racunice je jasna :) A kome je poznat koncept balona (bubble), zna i da on kad tad pukne :)

QQ-LELE

pre 11 godina

@ Milan, Milane, ja cekam da mi drzava vrati u Kikindskom ataru oko 75 hektara od restitucije. Ja necu da prodam po maloj ceni.Dacu ga na rentu po 500 e po hektaru.

сремац

pre 11 godina

Vidi se da ne mnogi ne poznaju ni zemlju u kojoj žive. Srem je to, a ne neka vuko*ebina! Zemlja će izaći na oko 45.000 €, do kraja sledeće godine, bar ova u Sremu, Stim, što mislim da će ipak ova u ravnici (tzv. svinjski Srem), biti ipak skuplja od one na Fruškoj gori (vinski Srem).

gradjanin srbije

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.
(Ali Baba, 18. mart 2013 06:24)

druze, b92 prenosi da i rusi kupuju!?kako je to moguce ako je strancima zabranjeno?o boze gde ja zivim kada dedovinu prodaje drzava.

ivan zg

pre 11 godina

Bilo je i u Hr zabranjeno strancima kupovati zemlju. Ali im nije bilo zabranjeno otvarati firme u Hr. A nije bilo zabranjeno firmama kupovati zemlju. Pa su tako pokupovali što su htjeli. Ne znam kako je kod vas ali ne sumnjam da ima načina.

Milan

pre 11 godina

Ako bi obradiva zemlja tržišno vredela 20 000e po hektaru,meni tek tada ne bi palo na pamet da je prodam. To bi značilo da je na tom hektaru zemlje godišnje moguće zaraditi,recimo,3-5000e. To je paritet na osnovu kog je onom ko kupuje zemlju isplativo da toliko plati,zato što bi taj uloženi novac trebalo da mu se,uz ostala ulaganja koja idu pride,vrati nakon 5-6 godina. Tako se,otprilike, određuje tržišna vrednost obradivog zemljišta.
Zato,ako bi se u Srbiji realno prosečno zarađivalo nekoliko hiljada evra po hektaru, taj hektar bi prosečno vredeo i više od 20 000e,i obezbeđivao bi pristojan život svom vlasniku,tako da bi njegova prodaja bila velika glupost.
Ovo što se sada dešava sa cenom obradivog zemljišta,po meni je neka igra koja nema mnogo veze sa realnim tržištem,nalik onoj sa nerealnim povećanjem cene kvadrata stanova.
I kao što obično biva,to o čemu se zapravo radi saznaćemo posle nekog vremena.

GajaG

pre 11 godina

Vidim neki ovdje pricaju bajke o 15k evra neto dobiti sa jednog hektara. Nemojte da se lazemo. Sa jednog hektara je maksimalna zarada mozda oko 4k evra. I da bi jedna porodica zivjela samo od vocarstva podrebno je da obradjuje bar 4-5 hektara pod jabukama. E sad uz cijenu od 15-20k samo za zemljiste, plus jos toliko za podizanje zasada sa protivgradnom zastitom i sistemom navodnjavanja i kupovinu mehanizacije dolazimo do cifre od 150-200k evra. I jos morate cekati bar 4-5 godina do prvog ozbiljnijeg roda, sve prije toga ce odlaziti na redovno odrzavanje vocnjaka.
Zakljucak: moze se zivjeti od vocarstva, ali uz puno ulaganja i puno rada, a to se moze postici i u bilo kom drugom poslu uz gorepomenute uslove.

nema jeftino

pre 11 godina

I ovakva cena zemlje je veoma povoljna. Ko je u mogucnosti treba da je kupuje sto nije lako cak i kada imate novac. Radi se o imovini koja generacijama ostaje u porodici gde se ispalativost ne racuna "na brzaka". Ne mozete stvari posmatrati sa aspekta nekoga ko je nasledio par desetina hiljada evra i planira da ih negde ulozi ali nema pojma o poljoprivredi vec sa aspekta ljudi koji su intenzivno vec u tom poslu i imaju sasvim druge kalkulacije. Govorim o plodnim oranicama uglavnom u Vojvodini gde postoji mogucnost intenzivne proizvodnje zitarica. Imate li vi uopste predstavu sta znaci obradiva plodna zemlja i znate li koliko takav resurs kosta u normalnom svetu. To je vrednije od zlata. U nekim razvijenim drzavama EU nije cak ni moguce imati zemlju u svom vlasnistvu vec je sva u drzavnim rukama. U Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj je tacno da je cena zemlje cak i niza nego kod nas ali niko ne spominje da je u tim drzavama zabranjena prodaja zemlje strancima. Ukoliko bi se dozvolila videli bi ste gde bi na kraju zavrsila sa cenom. Ovima sto uporedjuju cenu zemlje sa "naduvanim balonima" u stanogradnji mogu samo reci da se cene kvalitetnih i uknjizenih stanova nisu bitno menjale. "Balon" je pukao gde su bili u pitanju sumnjivi poslovi sa neurednom dokumentacijom. Onaj ko ceka da se cene zemljista i nekretnina spuste na nivo da svako sa prosecnom platom moze da ih kupi provode zivot u ogromnim iluzijama ali valjda ga je tako lakse ziveti.

serbian

pre 11 godina

Mi ovde u UK nismo golden delišs jabuke ni videli, sve su male i zelene i uvoze ih iz Francuske. Dajte dogovorite izvoz u Englesku, molim vas!

klenga

pre 11 godina

zemlju nije zabranjeno kupovati...problem je logistika,to jest kako te silne kubike zemlje odneti...najjeftiniji je brodski prevoz,i zato ćemo mi iskopati kanal do soluna,tako da će šeik moći brodovima da odnese našu zemlju i da od pustinje pravi misir...sreća naša,te može da odnese samo gornji sloj od jednog metra,jer ispod toga se ne prodaje...u svakom slučaju ,nama ostaje mesečev pejzaž,koji je odličan za sf filmove,i neiscrpno bogatstvo nikla...

zox

pre 11 godina

Zlata nema ali drugih teskih metala koliko hoces a bogami i nerazgradivih pesticida, otrova..I to su stvari koje je nemoguce ocistiti iz zemlje. Zato navalite, samo kupujte

Placen clanak

pre 11 godina

Glupost cista. Ovde nijedan broj nema veze sa drugim. 50k eur od 1hektara zemlje!? Toliko ni zvezda ne moze na marakani da zaradi na svom terenu. Smesno kako jadan pokusaj da se podignu cene. Najkvalitnija zemlja u Rumuniji, samo par stotina km istocno ne prelazi 5k eur.

сремац

pre 11 godina

Vidi se da ne mnogi ne poznaju ni zemlju u kojoj žive. Srem je to, a ne neka vuko*ebina! Zemlja će izaći na oko 45.000 €, do kraja sledeće godine, bar ova u Sremu, Stim, što mislim da će ipak ova u ravnici (tzv. svinjski Srem), biti ipak skuplja od one na Fruškoj gori (vinski Srem).

Boban

pre 11 godina

Kad god se pominju ove blesave cene zemlje uvek se pominje vojvodina. Interesuje me da li se isto desava i sa druge strane Save i Dunava? El cene rastiu i u macvi i sumadiji?

zoki

pre 11 godina

Ne zaboravite da je obradivo zemljiste jedini nenadoknadiv resurs. Vecina tih firmi su strane, kod njih vise nema zemlje na prodaju... Siromasni smo da se odupremo cenom, drzava mora dugorocno da razmislja i donese strategiju koja ce obezbediti da nasi unuci ne budu jeftina radna snaga strancima. Gradjanin sam, nemam zemlje, nemojte misliti da ovo pricam iz sebicnih interesa. Svedoci smo svakog dana u mega marketima i prodavnicama "slovenizacije i hrvatizacije" osnovnih artikala. Srbi, podrzite svoj narod. Kupujmo domace i podrzimo domacu industriju i poljoprivredu.Oduprimo se stranim korporacijama.

celeste

pre 11 godina

Koja je poenta clanka? I ovo je situacija na Fruskoj gori na dobrim zemljistima za uzgoj voca i normalno je da i cena bude veca.
Kao da ste otkrili Ameriku.
A ovih "zadrugara" mi je preko glave, samo otimaju zemlju. Dajte bolje tu zemlju ovim ljudima koji rade nego tim "zadrugarima".

srpska nafta

pre 11 godina

ne prodajte zemlju.voćarstvo i poljoprivreda su budućnost.
hrana se uvek traži i tražiće se sve više a Srbija može da dampinguje cene.
potrebno je ulagati u navodnjvanje i zaštitu.

vladance

pre 11 godina

uz ulaganje od nekih 30 hiljada evra u hektar zemlje sa jabukama sa protivgradnom mrezom sistemom za navodnjavanje posle posle pet godina mozes da imas platu od minimum 15 hiljada godisnje.....to je vrlo realno ko je upucen i informisan.....rusi koji kupuju zemlju ne rade to za dzabe a srpska neradnicka stoka najplodniju zemlju ne treba da prodaje nego da zasuce rukave i da radi.....nasi seljaci su ekatremno neobrazovani to je problem...edukujte ljude...dajte im racunicu i sve je lako

Ana

pre 11 godina

Hektar zemlje je medju najskupljim u evropi, a prinosi ispod proseka. Zemlja je jeftinija cak i u zemljama EU gde se farmeri subvencionisu. Racunice je jasna :) A kome je poznat koncept balona (bubble), zna i da on kad tad pukne :)

QQ-LELE

pre 11 godina

@ Milan, Milane, ja cekam da mi drzava vrati u Kikindskom ataru oko 75 hektara od restitucije. Ja necu da prodam po maloj ceni.Dacu ga na rentu po 500 e po hektaru.

Hogar

pre 11 godina

Nedavno sam pisao povodom sličnog teksta ali mi se izgleda čini da su ovi tekstovi iz nekog razloga "naručeni"....jer pravo stanje može da ceni samo onaj ko je "HODAO" Srbijom uzduž i popreko...a ja jesam.Situacija je takva da u pojedinim delovima Srbije možete naći KUĆU SA PLACEM POD ŠLJIVAMA ZA 300 EVRA!...Znači tri stotine evra za nešto u čemu može da se boravi.Da li znate da u pojedinim delovima OPUSTELE Srbije nude na poklon zemlju samo da bi imali komšije da "se popričaju sa nekim" !?...Da li je piscu ovog teksta poznato da u pojedinim delovima Srbije postoje sela sa jednim ili NIJEDNIM stanovnikom!?...Očito da je nekome stalo da se zemlja dobro naplati jer možda upravo preko njegove prolazi most ili put ili koridor...a cena mu ne odgovara.Ovakav članak dobro dođe kao "adut".

ima li ovde agronoma

pre 11 godina

Mnogo je glupo da u ravnici prave vocnjake. To je idealno za prenicu, kukuruz, suncokret... Vocnjaci trebaju pored Fruske Gore da se sade u brdovitom delu Sumadije i Istocne Srbije. Doline oko reka (Morave) povrce. Planine, krompir.

milan

pre 11 godina

Kolika ce biti cena zemlje kada se ove i sledece godine restituciom vrati zemlja bivsim vlasnicima koji danas mahom zive u gradovima i koji ce zato pokusati da je prodaju? Mislim da ce jutro opet pasti na par hiljada evra. A rast evra i pad subvencija u narednim godinama necu ni da komentarisem...

prodavac

pre 11 godina

ovaj tekst je čista glupost. Skoro sam prodao zemlju u Krušedolu, kupaca nema nigde. U stvari ima, ali svi hoće skoro džabe. Nema ni govora o ovakvom divljanju cena i nekim kao Rusima koji kupuju. Paz' da ne kupuju hektar za 20000 eura, pa nije to zemlja pored autoputa...

nema jeftino

pre 11 godina

I ovakva cena zemlje je veoma povoljna. Ko je u mogucnosti treba da je kupuje sto nije lako cak i kada imate novac. Radi se o imovini koja generacijama ostaje u porodici gde se ispalativost ne racuna "na brzaka". Ne mozete stvari posmatrati sa aspekta nekoga ko je nasledio par desetina hiljada evra i planira da ih negde ulozi ali nema pojma o poljoprivredi vec sa aspekta ljudi koji su intenzivno vec u tom poslu i imaju sasvim druge kalkulacije. Govorim o plodnim oranicama uglavnom u Vojvodini gde postoji mogucnost intenzivne proizvodnje zitarica. Imate li vi uopste predstavu sta znaci obradiva plodna zemlja i znate li koliko takav resurs kosta u normalnom svetu. To je vrednije od zlata. U nekim razvijenim drzavama EU nije cak ni moguce imati zemlju u svom vlasnistvu vec je sva u drzavnim rukama. U Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj je tacno da je cena zemlje cak i niza nego kod nas ali niko ne spominje da je u tim drzavama zabranjena prodaja zemlje strancima. Ukoliko bi se dozvolila videli bi ste gde bi na kraju zavrsila sa cenom. Ovima sto uporedjuju cenu zemlje sa "naduvanim balonima" u stanogradnji mogu samo reci da se cene kvalitetnih i uknjizenih stanova nisu bitno menjale. "Balon" je pukao gde su bili u pitanju sumnjivi poslovi sa neurednom dokumentacijom. Onaj ko ceka da se cene zemljista i nekretnina spuste na nivo da svako sa prosecnom platom moze da ih kupi provode zivot u ogromnim iluzijama ali valjda ga je tako lakse ziveti.

GajaG

pre 11 godina

Vidim neki ovdje pricaju bajke o 15k evra neto dobiti sa jednog hektara. Nemojte da se lazemo. Sa jednog hektara je maksimalna zarada mozda oko 4k evra. I da bi jedna porodica zivjela samo od vocarstva podrebno je da obradjuje bar 4-5 hektara pod jabukama. E sad uz cijenu od 15-20k samo za zemljiste, plus jos toliko za podizanje zasada sa protivgradnom zastitom i sistemom navodnjavanja i kupovinu mehanizacije dolazimo do cifre od 150-200k evra. I jos morate cekati bar 4-5 godina do prvog ozbiljnijeg roda, sve prije toga ce odlaziti na redovno odrzavanje vocnjaka.
Zakljucak: moze se zivjeti od vocarstva, ali uz puno ulaganja i puno rada, a to se moze postici i u bilo kom drugom poslu uz gorepomenute uslove.

gradjanin srbije

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.
(Ali Baba, 18. mart 2013 06:24)

druze, b92 prenosi da i rusi kupuju!?kako je to moguce ako je strancima zabranjeno?o boze gde ja zivim kada dedovinu prodaje drzava.

Ne zna narod sta ce s parama.

pre 11 godina

Trajalo mesecima za stanove,pa sad za zemljiste...Sto bi moj cale reko "Navlakusa" tekstovi.Reklama.Ne znam samo jel misle autori ovih tekstova da ovo moze da urodi plodom,tako providno,tako jeftino...Evo,nesto razmiljam sad,htedoh bas da kupim stan u centru i neka kola besna,al sad ipak,procitavsi ovo...Ma odo da kupim 10 hektara u Vojvodini.Bravo za autore.

Branko

pre 11 godina

Ponovo lazu i dizu cene za nekoga. Ponavljaju situaciju sa beogradske berze. pumpaju cene, neki teskas se unovci a buranija zavrsi sa bezvrednim papirima.

Bogi

pre 11 godina

Vlasnici sumnjivog kapitala, stečenog preko noći, uglavnom ne znaju koliko košta zemlja. Za njih ne postoje prepreke, jer im je neko rekao da bi bilo dobro uložiti novac u proizvodnju nečega. Razni Hamovići i Lazarevići već poseduju dobar deo zemlje pod jabukama na Fruškoj gori, a njihovim radnicima je najstrožije zabranjeno da pričaju o vlasnicima. Ta novonastala pomama za parčetom zemlje je nastala samo iz jednog razloga, a to je pranje kapitala.

petar

pre 11 godina

ljudi,ja zivim u okolini Aleksinca(pored Morave,plodna,ravna ali i brdovita zemlja),ovde njivu nemas kome ni dzabe dati a kamoli prodati...O cemu se ovde radi?

Ali Baba

pre 11 godina

"koliko ja znam, stranicima je Zabranjeno da kupuju nasu zemlju! ..."

(gradjanin srbije, 17. mart 2013 21:51)

Nekima jeste, nekima nije. Ako si, recimo, šeik, onda nije.

Mandragora

pre 11 godina

Nasa najbolja investicija ( sto rece jedan komentar " zemlji treba sluga,a ne gospodar") jeste " stara dobra slamarica". Ligistul,pivce,rostilj dremka,malo paradajza jabucara,mlada luka,po jedno drvo : sljive,jabuke,kajsije...za to je sve potrebno pet ari,da bi bili srecni i zadovoljni na " zemlji". Zapamtite : COVEK JE SRECAN ONOLIKO KOLIKO UZIVA !

ivan zg

pre 11 godina

Bilo je i u Hr zabranjeno strancima kupovati zemlju. Ali im nije bilo zabranjeno otvarati firme u Hr. A nije bilo zabranjeno firmama kupovati zemlju. Pa su tako pokupovali što su htjeli. Ne znam kako je kod vas ali ne sumnjam da ima načina.

serbian

pre 11 godina

Mi ovde u UK nismo golden delišs jabuke ni videli, sve su male i zelene i uvoze ih iz Francuske. Dajte dogovorite izvoz u Englesku, molim vas!

Mile

pre 11 godina

Tako su i cene stanova dosle do nerealnih, jer su prljavi novci trebali da se operu. Sad kad je prodaja stanova stala biznismeni nasli novu ves masinu

Milan

pre 11 godina

Ako bi obradiva zemlja tržišno vredela 20 000e po hektaru,meni tek tada ne bi palo na pamet da je prodam. To bi značilo da je na tom hektaru zemlje godišnje moguće zaraditi,recimo,3-5000e. To je paritet na osnovu kog je onom ko kupuje zemlju isplativo da toliko plati,zato što bi taj uloženi novac trebalo da mu se,uz ostala ulaganja koja idu pride,vrati nakon 5-6 godina. Tako se,otprilike, određuje tržišna vrednost obradivog zemljišta.
Zato,ako bi se u Srbiji realno prosečno zarađivalo nekoliko hiljada evra po hektaru, taj hektar bi prosečno vredeo i više od 20 000e,i obezbeđivao bi pristojan život svom vlasniku,tako da bi njegova prodaja bila velika glupost.
Ovo što se sada dešava sa cenom obradivog zemljišta,po meni je neka igra koja nema mnogo veze sa realnim tržištem,nalik onoj sa nerealnim povećanjem cene kvadrata stanova.
I kao što obično biva,to o čemu se zapravo radi saznaćemo posle nekog vremena.

klenga

pre 11 godina

zemlju nije zabranjeno kupovati...problem je logistika,to jest kako te silne kubike zemlje odneti...najjeftiniji je brodski prevoz,i zato ćemo mi iskopati kanal do soluna,tako da će šeik moći brodovima da odnese našu zemlju i da od pustinje pravi misir...sreća naša,te može da odnese samo gornji sloj od jednog metra,jer ispod toga se ne prodaje...u svakom slučaju ,nama ostaje mesečev pejzaž,koji je odličan za sf filmove,i neiscrpno bogatstvo nikla...