Nedelja, 17.03.2013.

10:06

Srbija vraća 400 mil.$ pre vremena

Vlada Srbije usvojila je predlog ministra finansija Mlađana Dinkića da se krajem aprila izvrši prevremena otplata polovine preostalog duga Londonskom klubu.

Izvor: B92

Srbija vraæa  400 mil.$ pre vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Шоле Јуниор

pre 11 godina

Помаци набоље су свакако видљиви, можда нису грандиозни како се очекивало али свакако постоје. Резултат тих побољшања је и могућност превремене отплате дуга једном тако великом повериоцу као што је Лондонски клуб банака.

Ejrena

pre 11 godina

Mislim da je vreme da Srbija raskine ugovor sa Londonskim klubom, ovo je sramota gde sredstva odlaze. Građani Srbije ne rade svoj posao kako treba. Verujem da će se ekonomska situacija promeniti na bolje. Srbija trreba da vraća svoje dugove prema svetu.

Patriota

pre 11 godina

Ovo je neoborivi dokaz da ova Vlada radi savesno i pametno. Vracanje duga ide nama u korist da se ne povecava dug na osnovu kamata. Bolje je vratiti na vreme nego upasti u duznicko ropstvo i ucene!

Tresnja

pre 11 godina

Ovim prevremenim razduzivanjem drzave bice ostvarena usteda u ovogodisnjem budzetu,a znacajne ustede bice ostvarene i u narednim godinama, jer ce biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata.

Bojsi

pre 11 godina

Svaki potez koji vodi ka smanjivanju placanja u buducnosti po pravilu je dobar potez. Jos je bolje ako se ti skupi krediti vracaju iz sopstvenih sredstava, tj. iz slobodnih novcanih sredstava kao sto je ovde slucaj. Nekada se skupi krediti mogu vratiti pre vremena i to nekim novim zaduzivanjem po jeftinijoj kamatnoj stopi ukolik uspe nesto tako da se dobije. Medjutim ovo znaci da ce gradjani u buducnosti morati da vrate taj krediti ali neki manji iznos nego da su vracali prethodni i stoga je ovaj potez vlade da vrati kredit i to iz novca koji je trenutno slobodan pametan potez. Neka nastave dalje da rade u tom smeru i od mene ce imati podrsku.

Novica

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovoj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

2222

pre 11 godina

Ako cemo sad iskreno i realno onda bi mogli reci da je kurs stabilan od kako imamo novu vlast,kasa je punija od kako je nova vlast, kriminal je opao od kako je nova vlast...

Janićijević-Janaćko

pre 11 godina

Ovo je još jedan pozitivan korak vlade Srbije kako bi nas rasteretila silnih ne rezonskih dugova koja je napravila predhodna vlada.

olgica

pre 11 godina

Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

zenetina

pre 11 godina

za Medu Pa uzet je novi kredit gde se Mladja ugradio pa je te pare prebacio za otplatu pa se ponovo ugradio. Prosto ko pasulj.

DARKO

pre 11 godina

Nije Srbija napravila novu vrednost, pa se stvorio visak u budzetu, nego je dignut novi kredit pod povoljnijom kamatom za vracanje duga po nepovoljnijom kamatom a Srbiji ostaje razlika od 1 do 3 % te sume, sto je svakako usteda za bedan Srpski budzet!!!

Uzimam od Pavla da dam Petru

pre 11 godina

Odmah prepucavanja ! Potez je dobar ali nije toliko koliko po nekima ispada. Jel neko razumeo da smo se zaduzili po nizoj kamati da bi vratili tamo gde je veca ? Izgleda da nije.
Tu se ne radi o nikakvom boljitku nasih financija koji su nam omogucile da vratimo neki du vec smo uzeli od Pavla da bi dali Petru.
Pozdrav

Neša89

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

smile

pre 11 godina

"Pored toga, značajan broj malih i srednjih preduzeća je od februara dobio mogućnost da PDV plaća tek kada robu naplati, a ne kada je fakturiše. Naplata PDV-a od tih preduzeća je na taj način samo odložena, ali će biti realizovana u narednim mesecima."

Greška. Napravjen je prostor za izbegavanje plaćanja poreza. Npr. Roba se sporuči, fakturiše, ali nikada ne naplati preko računa. Plati se gotovinom umanjenom za PDV ili drugom robom, takođe fakturisanom, ali neplaćenom. Međusobno ne potražuju dugovanja i država ostaje bez PDV-a. Sve je čisto, jer roba ima ulaz peko faktura (ne naplaćenih). Ako grešim, ispavite me.

drugarica Gaga

pre 11 godina

Ovo su odlicne vesti,a samim tim ce nas i drugacije gledati ako to vratimo pre vremena.Konacno pocinjemo da licimo na drzavu koja zasluzuje svako postovanje.

Feniks

pre 11 godina

Polako rezultati rada vlade izlaze na videlo i ovo je jedan od velikih problema koji prate nasu zemlju ali ocigledno da je drzava pronasla nacin da vrati jednu znacajniju sumu novca a time i da rastereti budzet sto se u buducnosti moze i pokazati kao praksa koja ce nas konacno izvuci iz kredita i dugova...

mira

pre 11 godina

To mu dodje "refinansiranje". Uzmes jedan veeliki kredit pa vratis jedan mali, pare spiskas, a ekipa ti jos i tapse! Mogli biste da PRE nego sto na sva usta ishvalite coveka koji nas 13 godina laze, a vi mu jos uvek verujete odslusate intervju u kome je sve lepo objasnjeno.
http://media.rtv.rs/sr_lat/jedan-na-jedan/3741

Meda

pre 11 godina

Iznenadjujuca vest,s obizrom da mi u poslednjih desetak godina samo uzimamo kredite ali se retko kada pojavi ovakva vest gde mi vracamo jednu pozamasnu svotu novca.U svakom slucaju ovo je i pozitivna vest jer ovako se oslobadjamo jednog dela duga ali i kamata koje nisu male.

Zoni

pre 11 godina

Pa i bilo je vreme da pocnemo da vracamo a ne samo da uzimamo kredite.Ovako se i budzet rasterecuje ali se popravlja i nas ugled u svetu,jer cim neka drzava nije u mogucnosti da ispunjava svoje obaveze nema ni mogucnost da privuce investitore pa se polozaj drzave samo pogorsava.

Vladan

pre 11 godina

Sve je to trange-frange i cist populizam doticnog ministra. Fakat je da se od kredita ne zivi, oni sluze da se prebrode neke trenutne poteskoce, ili racionalnije realizuje neki plan...samo nesposobnim vladama/drzavama, citaj lopovskim, sluze kao bitan izvor dugorocnog finansiranja!!!

Realnost je cemerna i neumoljiva. Privredu Srbije koja je pretezno u sveri trgovine i usluga mozemo podeliti na tajkunski i netajkunski deo i drzavni sektor. Tajkunski deo je ustolicio neverovatan monopol na uvozu i maloprodaji i tih 100-tinak firmi sa 10-15% zaposlenih u realnom sektoru obrce oko 80% ukupnog novca. Oko 300.000 malih i srednjih priv. subjekata sa oko 70% zaposlenih obrcu jedva 10-15% novca i vecina odbrojava svoje poslednje mesece pre gasenja!!!

Scenario je prost, tajkunske firme su usisivac koje poput vakuma isisavaju novac iz Srbije i izbacuju ga na svoje off-shore racune, a mali/srednji se gase zbog nedostatka istog na trzistu...Proces gasenja malih/srednjih ulazi u zavrsnu fazu i u narednih 5-6 mes sledi njihov bukvalni pomor!!! Uz to naravno ide i par stotina hiljada ljudi koji ostaju bez posla... Na zalost nista se ne cini da se to zaustavi i sve mi je izvesnije da nas u ovoj godini ocekuju nevidjeni socijalni nemiri...zivi bili pa videli!!!

M

pre 11 godina

Đenka (Dinkić) državu doživljava kao protočni bojler ! Kod jednih se zadužuje a drugima vraća. Što te pare nije uložio u privredu i nešto zaradio ,pa ih vratio na vreme? Pre vremena ih vraća zato što ne zna šta će sa njima .

Toki

pre 11 godina

sada da kazu gradjani srbije da daju svako po 50e,da platimo ratu,bolje bi nam bilo,da platimo te dugove i da se nose svi u eu u tri lepe.Ds secam se samo je objavljivao,daju nam povoljni kredit,i samo smo se zaduzivali,BDP u dinarima,pa dugovanja u dolarima,pa u evrima treci podatak,da covek mora da ima digitron u rukama.

Nev

pre 11 godina

"Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?
(privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min, 17. mart 2013 11:25)"
Pogresnu osobu pitas, to pitaj Tadica i DS u sadasnjem sastavu jer su isti svi. Oni su ti koji su nas doveli do ovoga iako su imali ogromnu priliku da promene sve to.
"O kakvoj ovaj ustedi govori?"
Procitaj text clanka opet pa ako nerazumes onda bolje se nemoj mesati u stvari koje neshvatas ako neces da malo pogooglas i da naucis dovoljno da razumes (ili pitaj negde pobogu)....

privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min

pre 11 godina

Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?

Dado

pre 11 godina

Ako je istina da je uzet kredit sa kamatom 4% da se pre vremena vrati kredit sa kamatom 7% onda je to dobra vest i koliko gos neko ne moze smisliti Mladju, u vezi ovoga ne moze imati nikakve primedbe. Ali sad dolazi tezi zadatak, jer najlakse je sa novim parama vracati stari skuplji dug....problem ce nastati kada se obrestna mera nece vise spustati pa na taj nacin nece moci, da se smanjuje dug...e onda ostanu samo 2 variante....stegni kais po napacenom narodu sta je gotovo nemoguce u Srbiji ili ustvariti klimu za privrednu rast i nove investicije.

analiza

pre 11 godina

E pa sada simpatisali ih ili ne ovaj potez je svakako dobar.Sušta suprotnost prošloj vladi koja je se nemilosrdno zaduživala ne pitajući za cenu kredita,ova bar se malo domaćinskije ponaša.Ah da reći će neko pa deo ove vlade je bio i u prošloj,jeste ali sada je tu Vučić,a kod njega nema vrdanja.Znači ovi dobro rade jer se zna ko kosi,a ko vodu nosi u predhodnoj toga nije bilo,zato nam je to tako danas.

Srna

pre 11 godina

Krediti su veliki, i prosto me raduje vest kad cujem da ce uspeti da se vrati pre vremena, jer samim tim ustedecemo na abnenormalno velikim kamatama koje nas i guse

Janja

pre 11 godina

Nesto i ovaj Mladjan Dinkic pametno da predlozi, svaka cast Vladi koja je podrzala i odobrila otplatu polovine duga, jer samim tim se smanjuje kamata koja je prevelika za nase standarde. Dizali su kredite i sakom i kapom, a nisu razmisljali da i posle njih mi treba da zivimo.

Srna

pre 11 godina

Krediti su veliki, i prosto me raduje vest kad cujem da ce uspeti da se vrati pre vremena, jer samim tim ustedecemo na abnenormalno velikim kamatama koje nas i guse

Meda

pre 11 godina

Iznenadjujuca vest,s obizrom da mi u poslednjih desetak godina samo uzimamo kredite ali se retko kada pojavi ovakva vest gde mi vracamo jednu pozamasnu svotu novca.U svakom slucaju ovo je i pozitivna vest jer ovako se oslobadjamo jednog dela duga ali i kamata koje nisu male.

Janja

pre 11 godina

Nesto i ovaj Mladjan Dinkic pametno da predlozi, svaka cast Vladi koja je podrzala i odobrila otplatu polovine duga, jer samim tim se smanjuje kamata koja je prevelika za nase standarde. Dizali su kredite i sakom i kapom, a nisu razmisljali da i posle njih mi treba da zivimo.

Nev

pre 11 godina

"Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?
(privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min, 17. mart 2013 11:25)"
Pogresnu osobu pitas, to pitaj Tadica i DS u sadasnjem sastavu jer su isti svi. Oni su ti koji su nas doveli do ovoga iako su imali ogromnu priliku da promene sve to.
"O kakvoj ovaj ustedi govori?"
Procitaj text clanka opet pa ako nerazumes onda bolje se nemoj mesati u stvari koje neshvatas ako neces da malo pogooglas i da naucis dovoljno da razumes (ili pitaj negde pobogu)....

Dado

pre 11 godina

Ako je istina da je uzet kredit sa kamatom 4% da se pre vremena vrati kredit sa kamatom 7% onda je to dobra vest i koliko gos neko ne moze smisliti Mladju, u vezi ovoga ne moze imati nikakve primedbe. Ali sad dolazi tezi zadatak, jer najlakse je sa novim parama vracati stari skuplji dug....problem ce nastati kada se obrestna mera nece vise spustati pa na taj nacin nece moci, da se smanjuje dug...e onda ostanu samo 2 variante....stegni kais po napacenom narodu sta je gotovo nemoguce u Srbiji ili ustvariti klimu za privrednu rast i nove investicije.

privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min

pre 11 godina

Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?

analiza

pre 11 godina

E pa sada simpatisali ih ili ne ovaj potez je svakako dobar.Sušta suprotnost prošloj vladi koja je se nemilosrdno zaduživala ne pitajući za cenu kredita,ova bar se malo domaćinskije ponaša.Ah da reći će neko pa deo ove vlade je bio i u prošloj,jeste ali sada je tu Vučić,a kod njega nema vrdanja.Znači ovi dobro rade jer se zna ko kosi,a ko vodu nosi u predhodnoj toga nije bilo,zato nam je to tako danas.

Toki

pre 11 godina

sada da kazu gradjani srbije da daju svako po 50e,da platimo ratu,bolje bi nam bilo,da platimo te dugove i da se nose svi u eu u tri lepe.Ds secam se samo je objavljivao,daju nam povoljni kredit,i samo smo se zaduzivali,BDP u dinarima,pa dugovanja u dolarima,pa u evrima treci podatak,da covek mora da ima digitron u rukama.

DARKO

pre 11 godina

Nije Srbija napravila novu vrednost, pa se stvorio visak u budzetu, nego je dignut novi kredit pod povoljnijom kamatom za vracanje duga po nepovoljnijom kamatom a Srbiji ostaje razlika od 1 do 3 % te sume, sto je svakako usteda za bedan Srpski budzet!!!

Novica

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovoj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

2222

pre 11 godina

Ako cemo sad iskreno i realno onda bi mogli reci da je kurs stabilan od kako imamo novu vlast,kasa je punija od kako je nova vlast, kriminal je opao od kako je nova vlast...

mira

pre 11 godina

To mu dodje "refinansiranje". Uzmes jedan veeliki kredit pa vratis jedan mali, pare spiskas, a ekipa ti jos i tapse! Mogli biste da PRE nego sto na sva usta ishvalite coveka koji nas 13 godina laze, a vi mu jos uvek verujete odslusate intervju u kome je sve lepo objasnjeno.
http://media.rtv.rs/sr_lat/jedan-na-jedan/3741

olgica

pre 11 godina

Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

zenetina

pre 11 godina

za Medu Pa uzet je novi kredit gde se Mladja ugradio pa je te pare prebacio za otplatu pa se ponovo ugradio. Prosto ko pasulj.

M

pre 11 godina

Đenka (Dinkić) državu doživljava kao protočni bojler ! Kod jednih se zadužuje a drugima vraća. Što te pare nije uložio u privredu i nešto zaradio ,pa ih vratio na vreme? Pre vremena ih vraća zato što ne zna šta će sa njima .

Vladan

pre 11 godina

Sve je to trange-frange i cist populizam doticnog ministra. Fakat je da se od kredita ne zivi, oni sluze da se prebrode neke trenutne poteskoce, ili racionalnije realizuje neki plan...samo nesposobnim vladama/drzavama, citaj lopovskim, sluze kao bitan izvor dugorocnog finansiranja!!!

Realnost je cemerna i neumoljiva. Privredu Srbije koja je pretezno u sveri trgovine i usluga mozemo podeliti na tajkunski i netajkunski deo i drzavni sektor. Tajkunski deo je ustolicio neverovatan monopol na uvozu i maloprodaji i tih 100-tinak firmi sa 10-15% zaposlenih u realnom sektoru obrce oko 80% ukupnog novca. Oko 300.000 malih i srednjih priv. subjekata sa oko 70% zaposlenih obrcu jedva 10-15% novca i vecina odbrojava svoje poslednje mesece pre gasenja!!!

Scenario je prost, tajkunske firme su usisivac koje poput vakuma isisavaju novac iz Srbije i izbacuju ga na svoje off-shore racune, a mali/srednji se gase zbog nedostatka istog na trzistu...Proces gasenja malih/srednjih ulazi u zavrsnu fazu i u narednih 5-6 mes sledi njihov bukvalni pomor!!! Uz to naravno ide i par stotina hiljada ljudi koji ostaju bez posla... Na zalost nista se ne cini da se to zaustavi i sve mi je izvesnije da nas u ovoj godini ocekuju nevidjeni socijalni nemiri...zivi bili pa videli!!!

Neša89

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

Uzimam od Pavla da dam Petru

pre 11 godina

Odmah prepucavanja ! Potez je dobar ali nije toliko koliko po nekima ispada. Jel neko razumeo da smo se zaduzili po nizoj kamati da bi vratili tamo gde je veca ? Izgleda da nije.
Tu se ne radi o nikakvom boljitku nasih financija koji su nam omogucile da vratimo neki du vec smo uzeli od Pavla da bi dali Petru.
Pozdrav

Janićijević-Janaćko

pre 11 godina

Ovo je još jedan pozitivan korak vlade Srbije kako bi nas rasteretila silnih ne rezonskih dugova koja je napravila predhodna vlada.

Zoni

pre 11 godina

Pa i bilo je vreme da pocnemo da vracamo a ne samo da uzimamo kredite.Ovako se i budzet rasterecuje ali se popravlja i nas ugled u svetu,jer cim neka drzava nije u mogucnosti da ispunjava svoje obaveze nema ni mogucnost da privuce investitore pa se polozaj drzave samo pogorsava.

Feniks

pre 11 godina

Polako rezultati rada vlade izlaze na videlo i ovo je jedan od velikih problema koji prate nasu zemlju ali ocigledno da je drzava pronasla nacin da vrati jednu znacajniju sumu novca a time i da rastereti budzet sto se u buducnosti moze i pokazati kao praksa koja ce nas konacno izvuci iz kredita i dugova...

drugarica Gaga

pre 11 godina

Ovo su odlicne vesti,a samim tim ce nas i drugacije gledati ako to vratimo pre vremena.Konacno pocinjemo da licimo na drzavu koja zasluzuje svako postovanje.

Bojsi

pre 11 godina

Svaki potez koji vodi ka smanjivanju placanja u buducnosti po pravilu je dobar potez. Jos je bolje ako se ti skupi krediti vracaju iz sopstvenih sredstava, tj. iz slobodnih novcanih sredstava kao sto je ovde slucaj. Nekada se skupi krediti mogu vratiti pre vremena i to nekim novim zaduzivanjem po jeftinijoj kamatnoj stopi ukolik uspe nesto tako da se dobije. Medjutim ovo znaci da ce gradjani u buducnosti morati da vrate taj krediti ali neki manji iznos nego da su vracali prethodni i stoga je ovaj potez vlade da vrati kredit i to iz novca koji je trenutno slobodan pametan potez. Neka nastave dalje da rade u tom smeru i od mene ce imati podrsku.

Tresnja

pre 11 godina

Ovim prevremenim razduzivanjem drzave bice ostvarena usteda u ovogodisnjem budzetu,a znacajne ustede bice ostvarene i u narednim godinama, jer ce biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata.

Patriota

pre 11 godina

Ovo je neoborivi dokaz da ova Vlada radi savesno i pametno. Vracanje duga ide nama u korist da se ne povecava dug na osnovu kamata. Bolje je vratiti na vreme nego upasti u duznicko ropstvo i ucene!

Шоле Јуниор

pre 11 godina

Помаци набоље су свакако видљиви, можда нису грандиозни како се очекивало али свакако постоје. Резултат тих побољшања је и могућност превремене отплате дуга једном тако великом повериоцу као што је Лондонски клуб банака.

smile

pre 11 godina

"Pored toga, značajan broj malih i srednjih preduzeća je od februara dobio mogućnost da PDV plaća tek kada robu naplati, a ne kada je fakturiše. Naplata PDV-a od tih preduzeća je na taj način samo odložena, ali će biti realizovana u narednim mesecima."

Greška. Napravjen je prostor za izbegavanje plaćanja poreza. Npr. Roba se sporuči, fakturiše, ali nikada ne naplati preko računa. Plati se gotovinom umanjenom za PDV ili drugom robom, takođe fakturisanom, ali neplaćenom. Međusobno ne potražuju dugovanja i država ostaje bez PDV-a. Sve je čisto, jer roba ima ulaz peko faktura (ne naplaćenih). Ako grešim, ispavite me.

Ejrena

pre 11 godina

Mislim da je vreme da Srbija raskine ugovor sa Londonskim klubom, ovo je sramota gde sredstva odlaze. Građani Srbije ne rade svoj posao kako treba. Verujem da će se ekonomska situacija promeniti na bolje. Srbija trreba da vraća svoje dugove prema svetu.

privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min

pre 11 godina

Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?

analiza

pre 11 godina

E pa sada simpatisali ih ili ne ovaj potez je svakako dobar.Sušta suprotnost prošloj vladi koja je se nemilosrdno zaduživala ne pitajući za cenu kredita,ova bar se malo domaćinskije ponaša.Ah da reći će neko pa deo ove vlade je bio i u prošloj,jeste ali sada je tu Vučić,a kod njega nema vrdanja.Znači ovi dobro rade jer se zna ko kosi,a ko vodu nosi u predhodnoj toga nije bilo,zato nam je to tako danas.

Nev

pre 11 godina

"Glupost.smanjene plate,povecane cene,povecani porezi vodi ka smanjenju potrosnje a samim tim i propadanje privrede.
Vucicu,jel tebe nije sramota da ti je gotovo pola stanovnistva nezaposleno?
O kakvoj ovaj ustedi govori?
(privreda cveta,a zaposlenost na istorijskom min, 17. mart 2013 11:25)"
Pogresnu osobu pitas, to pitaj Tadica i DS u sadasnjem sastavu jer su isti svi. Oni su ti koji su nas doveli do ovoga iako su imali ogromnu priliku da promene sve to.
"O kakvoj ovaj ustedi govori?"
Procitaj text clanka opet pa ako nerazumes onda bolje se nemoj mesati u stvari koje neshvatas ako neces da malo pogooglas i da naucis dovoljno da razumes (ili pitaj negde pobogu)....

Meda

pre 11 godina

Iznenadjujuca vest,s obizrom da mi u poslednjih desetak godina samo uzimamo kredite ali se retko kada pojavi ovakva vest gde mi vracamo jednu pozamasnu svotu novca.U svakom slucaju ovo je i pozitivna vest jer ovako se oslobadjamo jednog dela duga ali i kamata koje nisu male.

2222

pre 11 godina

Ako cemo sad iskreno i realno onda bi mogli reci da je kurs stabilan od kako imamo novu vlast,kasa je punija od kako je nova vlast, kriminal je opao od kako je nova vlast...

Janja

pre 11 godina

Nesto i ovaj Mladjan Dinkic pametno da predlozi, svaka cast Vladi koja je podrzala i odobrila otplatu polovine duga, jer samim tim se smanjuje kamata koja je prevelika za nase standarde. Dizali su kredite i sakom i kapom, a nisu razmisljali da i posle njih mi treba da zivimo.

Srna

pre 11 godina

Krediti su veliki, i prosto me raduje vest kad cujem da ce uspeti da se vrati pre vremena, jer samim tim ustedecemo na abnenormalno velikim kamatama koje nas i guse

Toki

pre 11 godina

sada da kazu gradjani srbije da daju svako po 50e,da platimo ratu,bolje bi nam bilo,da platimo te dugove i da se nose svi u eu u tri lepe.Ds secam se samo je objavljivao,daju nam povoljni kredit,i samo smo se zaduzivali,BDP u dinarima,pa dugovanja u dolarima,pa u evrima treci podatak,da covek mora da ima digitron u rukama.

olgica

pre 11 godina

Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

Janićijević-Janaćko

pre 11 godina

Ovo je još jedan pozitivan korak vlade Srbije kako bi nas rasteretila silnih ne rezonskih dugova koja je napravila predhodna vlada.

Neša89

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

Novica

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovoj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

drugarica Gaga

pre 11 godina

Ovo su odlicne vesti,a samim tim ce nas i drugacije gledati ako to vratimo pre vremena.Konacno pocinjemo da licimo na drzavu koja zasluzuje svako postovanje.

Dado

pre 11 godina

Ako je istina da je uzet kredit sa kamatom 4% da se pre vremena vrati kredit sa kamatom 7% onda je to dobra vest i koliko gos neko ne moze smisliti Mladju, u vezi ovoga ne moze imati nikakve primedbe. Ali sad dolazi tezi zadatak, jer najlakse je sa novim parama vracati stari skuplji dug....problem ce nastati kada se obrestna mera nece vise spustati pa na taj nacin nece moci, da se smanjuje dug...e onda ostanu samo 2 variante....stegni kais po napacenom narodu sta je gotovo nemoguce u Srbiji ili ustvariti klimu za privrednu rast i nove investicije.

Feniks

pre 11 godina

Polako rezultati rada vlade izlaze na videlo i ovo je jedan od velikih problema koji prate nasu zemlju ali ocigledno da je drzava pronasla nacin da vrati jednu znacajniju sumu novca a time i da rastereti budzet sto se u buducnosti moze i pokazati kao praksa koja ce nas konacno izvuci iz kredita i dugova...

zenetina

pre 11 godina

za Medu Pa uzet je novi kredit gde se Mladja ugradio pa je te pare prebacio za otplatu pa se ponovo ugradio. Prosto ko pasulj.

Patriota

pre 11 godina

Ovo je neoborivi dokaz da ova Vlada radi savesno i pametno. Vracanje duga ide nama u korist da se ne povecava dug na osnovu kamata. Bolje je vratiti na vreme nego upasti u duznicko ropstvo i ucene!

Zoni

pre 11 godina

Pa i bilo je vreme da pocnemo da vracamo a ne samo da uzimamo kredite.Ovako se i budzet rasterecuje ali se popravlja i nas ugled u svetu,jer cim neka drzava nije u mogucnosti da ispunjava svoje obaveze nema ni mogucnost da privuce investitore pa se polozaj drzave samo pogorsava.

M

pre 11 godina

Đenka (Dinkić) državu doživljava kao protočni bojler ! Kod jednih se zadužuje a drugima vraća. Što te pare nije uložio u privredu i nešto zaradio ,pa ih vratio na vreme? Pre vremena ih vraća zato što ne zna šta će sa njima .

mira

pre 11 godina

To mu dodje "refinansiranje". Uzmes jedan veeliki kredit pa vratis jedan mali, pare spiskas, a ekipa ti jos i tapse! Mogli biste da PRE nego sto na sva usta ishvalite coveka koji nas 13 godina laze, a vi mu jos uvek verujete odslusate intervju u kome je sve lepo objasnjeno.
http://media.rtv.rs/sr_lat/jedan-na-jedan/3741

Uzimam od Pavla da dam Petru

pre 11 godina

Odmah prepucavanja ! Potez je dobar ali nije toliko koliko po nekima ispada. Jel neko razumeo da smo se zaduzili po nizoj kamati da bi vratili tamo gde je veca ? Izgleda da nije.
Tu se ne radi o nikakvom boljitku nasih financija koji su nam omogucile da vratimo neki du vec smo uzeli od Pavla da bi dali Petru.
Pozdrav

DARKO

pre 11 godina

Nije Srbija napravila novu vrednost, pa se stvorio visak u budzetu, nego je dignut novi kredit pod povoljnijom kamatom za vracanje duga po nepovoljnijom kamatom a Srbiji ostaje razlika od 1 do 3 % te sume, sto je svakako usteda za bedan Srpski budzet!!!

Tresnja

pre 11 godina

Ovim prevremenim razduzivanjem drzave bice ostvarena usteda u ovogodisnjem budzetu,a znacajne ustede bice ostvarene i u narednim godinama, jer ce biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata.

Vladan

pre 11 godina

Sve je to trange-frange i cist populizam doticnog ministra. Fakat je da se od kredita ne zivi, oni sluze da se prebrode neke trenutne poteskoce, ili racionalnije realizuje neki plan...samo nesposobnim vladama/drzavama, citaj lopovskim, sluze kao bitan izvor dugorocnog finansiranja!!!

Realnost je cemerna i neumoljiva. Privredu Srbije koja je pretezno u sveri trgovine i usluga mozemo podeliti na tajkunski i netajkunski deo i drzavni sektor. Tajkunski deo je ustolicio neverovatan monopol na uvozu i maloprodaji i tih 100-tinak firmi sa 10-15% zaposlenih u realnom sektoru obrce oko 80% ukupnog novca. Oko 300.000 malih i srednjih priv. subjekata sa oko 70% zaposlenih obrcu jedva 10-15% novca i vecina odbrojava svoje poslednje mesece pre gasenja!!!

Scenario je prost, tajkunske firme su usisivac koje poput vakuma isisavaju novac iz Srbije i izbacuju ga na svoje off-shore racune, a mali/srednji se gase zbog nedostatka istog na trzistu...Proces gasenja malih/srednjih ulazi u zavrsnu fazu i u narednih 5-6 mes sledi njihov bukvalni pomor!!! Uz to naravno ide i par stotina hiljada ljudi koji ostaju bez posla... Na zalost nista se ne cini da se to zaustavi i sve mi je izvesnije da nas u ovoj godini ocekuju nevidjeni socijalni nemiri...zivi bili pa videli!!!

smile

pre 11 godina

"Pored toga, značajan broj malih i srednjih preduzeća je od februara dobio mogućnost da PDV plaća tek kada robu naplati, a ne kada je fakturiše. Naplata PDV-a od tih preduzeća je na taj način samo odložena, ali će biti realizovana u narednim mesecima."

Greška. Napravjen je prostor za izbegavanje plaćanja poreza. Npr. Roba se sporuči, fakturiše, ali nikada ne naplati preko računa. Plati se gotovinom umanjenom za PDV ili drugom robom, takođe fakturisanom, ali neplaćenom. Međusobno ne potražuju dugovanja i država ostaje bez PDV-a. Sve je čisto, jer roba ima ulaz peko faktura (ne naplaćenih). Ako grešim, ispavite me.

Bojsi

pre 11 godina

Svaki potez koji vodi ka smanjivanju placanja u buducnosti po pravilu je dobar potez. Jos je bolje ako se ti skupi krediti vracaju iz sopstvenih sredstava, tj. iz slobodnih novcanih sredstava kao sto je ovde slucaj. Nekada se skupi krediti mogu vratiti pre vremena i to nekim novim zaduzivanjem po jeftinijoj kamatnoj stopi ukolik uspe nesto tako da se dobije. Medjutim ovo znaci da ce gradjani u buducnosti morati da vrate taj krediti ali neki manji iznos nego da su vracali prethodni i stoga je ovaj potez vlade da vrati kredit i to iz novca koji je trenutno slobodan pametan potez. Neka nastave dalje da rade u tom smeru i od mene ce imati podrsku.

Ejrena

pre 11 godina

Mislim da je vreme da Srbija raskine ugovor sa Londonskim klubom, ovo je sramota gde sredstva odlaze. Građani Srbije ne rade svoj posao kako treba. Verujem da će se ekonomska situacija promeniti na bolje. Srbija trreba da vraća svoje dugove prema svetu.

Шоле Јуниор

pre 11 godina

Помаци набоље су свакако видљиви, можда нису грандиозни како се очекивало али свакако постоје. Резултат тих побољшања је и могућност превремене отплате дуга једном тако великом повериоцу као што је Лондонски клуб банака.