Subota, 09.03.2013.

12:06

Dinkić ima rešenje za spoljni dug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi da se izvrši prevremena otplata spoljnog duga Srbije u iznosu od 430 miliona dolara.

Izvor: B92

Dinkiæ ima rešenje za spoljni dug IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Patriota

pre 11 godina

Kada svaki pojedinac u Vladi radi ono sto najbolje zna u interesu drzave rezultati ne mogu izostajati! Tek posle Vuciceve rekonstrukcije Vlade mozemo ocekivati jos brzi napredak i kvalitetniji rad! Vlada ce svojim radom svakako opravdati poverenje dato od strane gradjana!

Jovana

pre 11 godina

Samo me zanima kako je ostvaren toliki suficit. Uzimate od svojih gradjana koji jedva prezivljavaju. Ova vlast me svojim resenjima svakog dana iznenadjuje, bojim se ne na lep nacin.

student

pre 11 godina

Ako nesto moze da se vrati unapred i smanje davanja za kamate to je pozitivno, prvo se naravno osloboditi skupih kredita, ako treba zaduziti se pod povoljnijim uslovima da bi se vratilo pre roka ono manje povoljno.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

Nesa

pre 11 godina

- Mlađan Dinkić dve nedelje pred izbore obećao 1000 evra od akcija
- Mediji "otvarali oči" naivnim biračima
- Mlađan Dinkić izmenio Zakon o informisanju radi disciplinovanja-kažnjavanja tih medija
- Raja Rodić zbog stavljanja "Kurira" u zaštitu građana prevarih predizbornim obećanjem proveo u pritvoru skoro dve godine
- Pred izbore 2012. godine Mlađan Dinkić priznao da je 1.000 evra nerealno obećavao da bi DS-u pomogao da 2008. pobedi na izborima

Rezime: pobeda DS-a i četiri godine činjene nepopravljive štete po novinare, urednike, medije, građane, društvo, privredu, ekonomiju... celu Srbiju

Vladan

pre 11 godina

Batice, s tobom na vlasti Srbiju ceka sudbina Titanika. Trenutno smo u fazi - voda stigla do glavne palube...znaci jos malo...a tvoje mere nam mogu pomoci taman toliko koliko i ljudima na Titaniku po casa za vodu u ruci da njom izbacuju istu...

Jedini spas je udar po tajkunima i deblokada privrede koju su isti stavili u okove i dave. Konfiskacija sve na prevaru, nezakonito stecene imovine, na prvom mestu one stecene ZLOCINACKIM UDRUZIVANJEM TAJKUNSKE&POLITICKE MAFIJE ZARAD STICANJA VLASTITE EKONOMSKE KORISTI, A NA STETU DRZAVE I NARODA. Potom debela robija za najodgovornije. Pa ozbiljni infrastrukturni radovi za stvaranje uslova u zemlji zarad velikog dolaska stranih investitora u Srbiju, ponajvise iz proizvodne branse. Samo taj i takav niz koraka moze nas izvuci iz ovog pogubnog scenaria...

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

"@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama. (DarkoZ, 9. mart 2013 19:56)"

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ... "Te banke" postoje u razvijenom svetu, samo što mi (genetski) nismo naučili da vratimo ono što smo uzeli, banke su profitne organizacije, koje prodaju novac i za to naplaćuju kamate.

Privatnik sam od 1986. god., ne radim ništa sa državom, kao ni moj. pok. otac privatnik ni ja nisam nikada dizao kredite, ni pre ni sada, nisam član ni G17+ ni URS, Dinkić mi nije ni rod ni pomoz-bog, ali čovek radi posao, mesi hleb od brašna kojeg ima. Ne zanima me da li je mačka bela ili crna, hoću da lovi miševe. Dinkić je svojim zakonom o reprogramu poreza napunio državnu kasu i ti očekuješ da ja pljujem po njemu. Meni imponuju vredni i agilni ljudi koji rade, a ko radi taj i greši, ALI RADI! Zakon o privatizacijama nije bio dobar, ali su tenderi bili javni, tako da je lupetanje "prodao 80% drzave fantomskim firmama".

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ...

marijana

pre 11 godina

Može Dinkić nekom da se sviđa ili ne, ali on je pokazao da je veliki znalac kada su u pitanju finansije, i da je Srbija zahvaljujući celoj vladi, pa i Dinkiću praktično izbegla bakrot. Dakle, Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

Zelenaš

pre 11 godina

U osnovnoj školi se uči da su 2+2=4, samo su kod dinkića 5.Po njegovoj računici kad on nekoj firmi da 2 dinara i oni zarade još 2 moraju da mu vrate 5.Odakle inače da vrati dugove.Na taj način se totalno gasi i ovo malo privrede što još mrda.Veliki sistemi su odavno na samrti, a kućne firme su uglavnom prešle u sivu zonu.Jer čim radiš sa dinkićem i daš mu sve poreze i namete tebi ostaje čist gubitak.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

U redu je prevremena otplata duga koji je po većoj kamatnoj stopi od one koju bi smo sada dobili zaduživanjem. Ali, suficit u budžetu je privremen i posledica je povećanja opterećenja na ime akciza i PDV-a. Ova povoljna situacija je na isteku i već se vide posledice u vidu pada prometa (time ćete imati i pad prihoda u budžet), pada prosečne zarade (opet pad prihoda u budžet) i, posledično, rasta nezaposlenosti (dvostruko loše - pad prihoda u budžet i povećanje opterećenja na budžetu). Dakle, vi možete imati samo taj trenutni suficit kao višak novca za otplatu. Za preostalih 370 miliona ćete opet morati da se zadužite. Generalno, kao što već rekoh, ni to nije loše pod uslovom da je kamata niža nego za dug koji prevremeno otplaćujete i da se novo zaduživanje ograniči na iznos potreban samo za prevremenu otplatu postojećeg duga. Dakle, ako vam treba 370 miliona za otplatu, zadužite se 370 miliona. Da ne isadne sutradan da ste se zadužili 600 miliona za otplatu duga od 370 miliona.

Vlada

pre 11 godina

Procitao sam samo naslov, ali sam sto posto siguran da znam odgovor ... Dinkicevo resenje da se smanji spoljni dug je da se zaduzimo kod MMF-a i svetske banke! Jel sam u pravu?

Ekonom

pre 11 godina

@ Darko Z

"ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama"

Proguglaj malo prijatelju!

Aleksandar Vlahovic (DS) bivsi Ministar za privatizaciju, i Mirko Cvaetkovic (DS) bivsi direktor Agencije za Privatizaciju, kasnije Monistar finansija i premijer.
Dinkic i niko iz G17 se nikada nisu bavili privatizacijama.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri su me poslušali i izašli u šetnju, eno parkovi puni, malo gundjaju, prstićima paraju vazduh, valjda im nedostaje tastatura. Biće sve dobro!

Opora

pre 11 godina

Privremena otplata javnog duga i treba da bude otplata skupih kredita iz prošlosti. Dinkić je napravio par dobrih poteza. Fiskalna strategija je usvojena i država treba da se toga drži. Sadašnja vlast je zaista pokazala zainteresovanost da našu državu potpuno izvuče iz krize. Dinkić je ipak pokazao volju da zaista ekonomiju naše države ojača.Verujem da će Srbija zaista izvući iz krie.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

A šta vredi kada nema samupravljanja, nema garantovanih hranarina (ličnih dohodaka, odn. ličnih profita), poklonjenih kredita i stanova za DŽ! Sve je to Dinkić razmontirao. E Mladjo, Mladjo, jesi djavo!

kiki

pre 11 godina

Treba se resiti spoljnog duga sto pre...sumnjicava sam kada je Dinkic u pitanju ali vlada i strucnjaci bi trebali da se pozabave njegovim planom i ako je zaista tsko kako on kaze da ga i prihvate.

Ekonom

pre 11 godina

Rajko Cvetkovic, 9. mart 2013 17:57

A suficit u budzetu prvi i jedini put u istoriji Srbije, a vracena stara devizna stednja? A nova devizna stednja povecana sa 300.000€ na 7 milijardi Evra, a uvodjenje PDV-a bez dana zastoja (u Madjarskoj je pri uvodjenju PDV-a pao sistem na 7 dana), uz smanjenje poreske osnovice sa 25% poreza na promet na 18% PDV-a, pa se sad bunite sto je podigao PDV na 20%, a pre toga ga je smanjio sa 25% na 18%, pa fiskalne kase i uvodjenje stotina hiljada privrednih subjekata u legalne vode. Dok je Dinkic bio ministar finansija isplaceno je 25 zaostalih penzija, isto toliko zaostalih decijih dodataka, Svetski časopis za finansije i ekonomiju “Euromoney” proglasio ga je za najboljeg ministra finansija u svetu za 2006. godinu. Prvi je ministar iz Srbije koji je dobio tu nagradu.

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, od 2001 je reprogramiran dug na 12 miliarde dolara sa Labusovom i Dinkicevom kalkulacijom, a dalje do danas iznosi blizu 60 ilijardi dolara.Nije mi samo jasno ko ce da vraca te tolike novce.

Sinisa NS

pre 11 godina

@ stefana, 9. mart 2013 21:57

...U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara...

Dinkića su izbacili iz prosle Vlade na pola mandata, i to kad se usprotivio zaduzivanju zemlje. Posle su ovi iz Vlade smislili priču u medijima kako se Dinkić navodno posvadjao sa nekim činovnikom u vladi. A naivni narod je trebalo tu priču da proguta! Pa od kad se to ministri izbacuju iz Vlade kad se posvadjaju sa nekim levim činovnikom?
Mirko Cvetković je bio ekonomski i finansijski cunami koji je zadesio Srbiju.

dushica

pre 11 godina

Dinkić je ranije radio šta je radio. Da li u tome što se priča oko Poštanske Štedionice, ima istine, ili nema, treba da se ispita. Međutim, Dinkiću treba za rad u ovoj vladi odati priznanje. Srbija je bila pred bankrotom, i izvukla se. Dinkiću ranije nisam verovao, ali verujem da svaki čovek treba da se uči na svojim greškama, i može da se promeni na bolje, i mogu reći da sam u poslednje vreme počeo da verujem Dinkiću, pa mu verujem i ovoga puta kada kaže da ima rešenja za spoljni dug Srbije.

stefana

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

DarkoZ

pre 11 godina

@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama.

Ekonom

pre 11 godina

@(Bogdan, 9. mart 2013 14:51)

"...Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra..."

U jednoj recenici si objasnio sve. Od uzetih 4 milijarde evra sa prosecnom kamatom od 5,45%, 2,35 milijardi € je potroseno za vracanje DS-ovih (Cvetkovicevih) preskupih kredita od kojih su neki uzeti i po kamatama od 13%. DS nas je sahranio u poslednjih 6 godina. Bravo Mladjo. Svaka ti cast.

ostrige

pre 11 godina

bolje uložiti te pare, ako ih već ima, u neki projekat gde bi se uposlila industrija i da još neko ima koristi, ako te pare bi se same vratile

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri, vi ozbiljno narušavate svoje mentalno zdravlje. Maknite se od tastature, izadjite u prirodu, šetajte i dišite duboko. Nakljucate se sedativima pa udri po tastaturi, ne valja vam to. Dinkić će biti u svakoj vladi, što pre to shvatite za vas ima neke nade.

Ni jedan predsednik vlade ne bi voleo da ima Dinkića u opoziciji, jer bi to bila noćna mora za svaku vladu, jednostavno Dinkić je buldožer, koji vozi 200 na sat u suprotnom smeru od samoupravnog socijalizma - što je brozovićima najveći problem.

Hejteri, vi možete nastaviti po starom, budite sigurni da to Dinkića uopšte ne dotiče, ma bole ga uši šta vi trolujete i botujete.

2000-te godine banke u Srbiji nisu postojale, a "banke" su bile samoupravna blagajna za koju su štampane pare, a poslednje rate kredita su vredele paklo cigara - TO NISU BILE BANKE.

Socijalistika privreda se sama urušila krajem 80-tih i zbog toga se SFRJ i raspala. 2000-te nije kamen ostao na kamenu, GDP je bio 1.000 dolara (sada je 6 puta veći), finansijki sistem postojao - DINKIČ JE USPOSTAVIO FINANSIJKI I PORESKI SISTEM!

Ne postoje akcije od 1.000 evra, 500 evra, 15.000 evra, ... - postoji 200 akcija, 100 akcija, 400 akcija, 1 akcija, ... - vrednost akcija odredjuje tržište.

Franc List

pre 11 godina

Ja prva nisam verovala da ce moci da se obezbedi budzetski suficit...Jer,kako to uraditi ako zateknete praznu kasu i ako ne postoji nikakva polazna osnova? Izgleda da su me uspesno demantovali !

sajber_sloba

pre 11 godina

svaki put kad nas mladja ima neki plan, osecam kako mi izvlaci pare iz dzepa... samo molim boga da na sledecim izborima on ne udje u vladu ko god da je pravi!!

ameli

pre 11 godina

Vauuu lik se bavi financijama pola zivota i sad skuzio da postoji reprogram kredita :) Fail

Sasvim je normalno za drzavu da kako joj padaju kamate zaduzivanja da uzima nove kredite i otplacuje stare s visim kamatama, na taj nacin se samo smanjuje ukupna kolicina za otplatit a ne povecava se zaduzenost jer se novac iskoristi za vracanje kredita.

Jos samo da otkrije sta je to gospodarski rast i sve 5

Ekonom

pre 11 godina

@ Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02

Da si stvarno Bankar i ekonomista, znao bi da postoji nesto sto se zove "Budzet Srbije za 2013", usvojen u Skupstini Srbije. Budzet se moze pogledati na sajtovima Skupstine Srbije i Ministarstva Finansija.

plajvaz

pre 11 godina

rodjeni, sjasi vise s tim resenjima, neumoran si. aj da se iznese predlog: koliko para, care, samo da odes? samo da te ne bude, ne pomazi vise, dogorelo je...

akcionar

pre 11 godina

Dinkic ima resenje za sve, samo nema resenje za onih 1000 evra od akcija sto nam obecao pred izbore pa se mi zaradovali kao mala deca. Obecanje, ludom radovanje.

pander

pre 11 godina

Gospodine Dinkicu,postujem vase zalaganje ali iskreno nemam poverenja u Vas, smatram da vama nije mesto u ovoj vladi, ukoliko dodje do rekonstrukcije vlade Vase mesto bi trebalo da zauzme neko iza koga govore dela a ne samo pusta obecanja.

Siniša

pre 11 godina

Koji Baron, pa kamate su svuda u svetu sada niže, to nema nikakve veze sa nama, ali voli čovek da laže i izmišlja...Međutim, na domaćem tržištu kamate su paprene zbog NBS i referentne kamatne stope. Veća naplata u januaru(zbog plaćanja starih dugova), a mnogo manja u februaru i dođe na isto. Ajde ti nama uradi presek stanja na tromesečnom nivou, šestomesečnom...pa da vidimo gde smo. I ja bih imao suficit kada bih se zaduživao kao ti.

Bogdan

pre 11 godina

Covek povecao PDV i otpisao kamate za dug za porez na imovinu, pa ljudi jurnuli u januaru i februaru da plate dug i on se posle hvali kako ima veci prihod u budzet i jos nas sve pravi blesavima i kaze kako je ON zasluzan za to!!!
Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra , i on prica bajke , kao da smo svi mi imbecili!!!
Zemljo otvori se i uzmi sve iz ovog URSa!!!
Dole Vlada , napred Demokratska stranka!!!

duznik

pre 11 godina

Ovom coveku ne moze niko nista, on ima resenje za sve. Kad procitam ovako nesto pomislim kako cemo za koju godinu ziveti kao svajcarci, a onda se setim da nisam primio platu 6 meseci pa mi dodje da ga pozovem da i meni da neko resenje kako da vratim nagomilane dugove.

Edvard

pre 11 godina

Narode moj,ja vidim da se zezate,ali moj dug sa 2,100 mesecno je skocio na 7800.
Skoro sam ga refinansirao i ostaje na 7800 i to na 7 godina.Jos jedno povecanje cena ja potpisujen bankrot,a taj bankrot podrazumeva da nema sta da mi se konfiskuje:
Televizor sa crknutim pikselima,imovinu nikakvu nemam,frizider kome je pukla guma,ves masina koja se kolenom zatvara i omeksivac dosipa,polovni laptop koji su mi uvalili kao nov,ulegao krevet nakon 13 meseci(dok ga nisam kupio garancija godinu dana.Dva meseca kasnije,garancija 12 meseci i nemam pravo da reklamiram.
Na sve to je placen PDV,a od firmi jedino za krevet jos postoji.
Moj dug za samo jos jednu malverzaciju PDV-a, umanjenje plata, uvecanje cena kroz trgovacke marze, proglasavam bankrot i neka sve predje na javni dug.
Nek placaju partije i todor modna konfekcija.
Ovo je ultimatum, a ne molba.
Mislio sam i smatrao posteno da zivim, ali KAMATE SU NENORMALNE. Drzava citi bankama i obrnuto zbog pljacke, ali ja necu.
JEDVA CEKAM U ZATVOR DA ZAGLAVIM PA DA ME HRANITE.

genije

pre 11 godina

@(Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02)
Daleko bilo da madjionicara i gitaristu branim ali kakav si ti bankar i ekonomista ako nisi cuo za duznicke papire (obveznice)? Oni imaju fiksan datum isplate i to celokupnog iznosa - ili se isplacuju ili sto je cesce slucaj izadaju se novi da se pokriju stari...
Mislim jeste to novijeg datuma - evropske drzave to rade eto tek 300 god.

mira

pre 11 godina

E, tako je otkupio Telekom od Grka za silne pare, i zaduzio nas do grla. Posle je ispalo da ne vredi ni polovinu onoga sto nas je Dinkic lagao, pa nisu uspeli da ga prodaju.

hajde

pre 11 godina

Kada bude moglo da se procita na vestima kako je smanjena nezaposlenost, kako je smanjen dug, kako su smanjene kamate i to uprkos svemu onome sto se desava oko nas, mogu da pocnem da verujem da se Dinkic razume u svoj posao. Takodje, Jorgovanka ne moze da prodaje pricu - subjektivni osecaj i objektivno sta se desava kad udjemo u prodavnicu. I glupo je uporedjivanje Srbije sa Grckom, Spanijom, Italijom - kad su oni imali minornu nezaposlenost i dobre plate, kod nas su bili ratovi i sankcije - nije nas razvoj bio isti, da mi sad treba da delimo istu sudbinu.

Bankar i ekonomista

pre 11 godina

Ministre nikako da nam objasnis zasto se ova vlada zaduzila za 4 milijarde evra od septembra. Pa nece da bude kako ti rece nedavno da se zaduzila da bi otplatila rate kredita koju je uzela prosla vlada .Nece biti da se svih 4 milijardi upotrebilo za rate kredita. Da je tako onda bi bilo da se glavnica kredita krece na nesto vise od 60 milijardi evra. A sada pricas da treba samo 400 i kusur miliona dolara da bi se pre vremeno otplati neki kredit. Svako ko se razume u matematiku i ekonomiju shvatice da ovde nesto ne stima. Zasto ne izadjes Dinkicu pred javnost sa podacima za sta je utroseno 4 milijarde evra novog zaduzivanja

ekonomista1

pre 11 godina

Kao ekonomsta mogu da kazem, da je ekonomija veoma specificna i rizicna deatnost, koja propuste tesko kad moze da popravi, samim tim ukolio ministar Dinkic ima odgovarajucu strateiju, kako pomoci da Srbija postane stabilnija finansijski ma koliko to bilo, je veoma dobro. Sve u svemu, podrzavam ga.

Maki

pre 11 godina

E,ovaj covek je neunistiv.Ima resenja za sve.Kao sa one reklame:`Izgleda sasavo ali dvadeset godina je sa nama`!!!A kako je nama...,pa sta njega briga!!!

Johnzy

pre 11 godina

Je l' rešenje u stilu ministra poljoprivrede, Kneževića? Samo da pomerimo zarez i možemo da dugujemo hiljade, a ne milijarde. A možda Dinkić uvede, recimo minus, pa da nama duguju. Ih našoj sreći nikad kraja!

Pa ako znaš rešenje, radi, ne pričaj! Od vaše priče imamo i koridore od 10 pa na dalje, kanal Dunav-Morava-Mesec, fabrike, njive, fakultete, a od vašeg rada-ništa!

Johnzy

pre 11 godina

Je l' rešenje u stilu ministra poljoprivrede, Kneževića? Samo da pomerimo zarez i možemo da dugujemo hiljade, a ne milijarde. A možda Dinkić uvede, recimo minus, pa da nama duguju. Ih našoj sreći nikad kraja!

Pa ako znaš rešenje, radi, ne pričaj! Od vaše priče imamo i koridore od 10 pa na dalje, kanal Dunav-Morava-Mesec, fabrike, njive, fakultete, a od vašeg rada-ništa!

Bankar i ekonomista

pre 11 godina

Ministre nikako da nam objasnis zasto se ova vlada zaduzila za 4 milijarde evra od septembra. Pa nece da bude kako ti rece nedavno da se zaduzila da bi otplatila rate kredita koju je uzela prosla vlada .Nece biti da se svih 4 milijardi upotrebilo za rate kredita. Da je tako onda bi bilo da se glavnica kredita krece na nesto vise od 60 milijardi evra. A sada pricas da treba samo 400 i kusur miliona dolara da bi se pre vremeno otplati neki kredit. Svako ko se razume u matematiku i ekonomiju shvatice da ovde nesto ne stima. Zasto ne izadjes Dinkicu pred javnost sa podacima za sta je utroseno 4 milijarde evra novog zaduzivanja

Bogdan

pre 11 godina

Covek povecao PDV i otpisao kamate za dug za porez na imovinu, pa ljudi jurnuli u januaru i februaru da plate dug i on se posle hvali kako ima veci prihod u budzet i jos nas sve pravi blesavima i kaze kako je ON zasluzan za to!!!
Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra , i on prica bajke , kao da smo svi mi imbecili!!!
Zemljo otvori se i uzmi sve iz ovog URSa!!!
Dole Vlada , napred Demokratska stranka!!!

Maki

pre 11 godina

E,ovaj covek je neunistiv.Ima resenja za sve.Kao sa one reklame:`Izgleda sasavo ali dvadeset godina je sa nama`!!!A kako je nama...,pa sta njega briga!!!

Edvard

pre 11 godina

Narode moj,ja vidim da se zezate,ali moj dug sa 2,100 mesecno je skocio na 7800.
Skoro sam ga refinansirao i ostaje na 7800 i to na 7 godina.Jos jedno povecanje cena ja potpisujen bankrot,a taj bankrot podrazumeva da nema sta da mi se konfiskuje:
Televizor sa crknutim pikselima,imovinu nikakvu nemam,frizider kome je pukla guma,ves masina koja se kolenom zatvara i omeksivac dosipa,polovni laptop koji su mi uvalili kao nov,ulegao krevet nakon 13 meseci(dok ga nisam kupio garancija godinu dana.Dva meseca kasnije,garancija 12 meseci i nemam pravo da reklamiram.
Na sve to je placen PDV,a od firmi jedino za krevet jos postoji.
Moj dug za samo jos jednu malverzaciju PDV-a, umanjenje plata, uvecanje cena kroz trgovacke marze, proglasavam bankrot i neka sve predje na javni dug.
Nek placaju partije i todor modna konfekcija.
Ovo je ultimatum, a ne molba.
Mislio sam i smatrao posteno da zivim, ali KAMATE SU NENORMALNE. Drzava citi bankama i obrnuto zbog pljacke, ali ja necu.
JEDVA CEKAM U ZATVOR DA ZAGLAVIM PA DA ME HRANITE.

duznik

pre 11 godina

Ovom coveku ne moze niko nista, on ima resenje za sve. Kad procitam ovako nesto pomislim kako cemo za koju godinu ziveti kao svajcarci, a onda se setim da nisam primio platu 6 meseci pa mi dodje da ga pozovem da i meni da neko resenje kako da vratim nagomilane dugove.

Siniša

pre 11 godina

Koji Baron, pa kamate su svuda u svetu sada niže, to nema nikakve veze sa nama, ali voli čovek da laže i izmišlja...Međutim, na domaćem tržištu kamate su paprene zbog NBS i referentne kamatne stope. Veća naplata u januaru(zbog plaćanja starih dugova), a mnogo manja u februaru i dođe na isto. Ajde ti nama uradi presek stanja na tromesečnom nivou, šestomesečnom...pa da vidimo gde smo. I ja bih imao suficit kada bih se zaduživao kao ti.

hajde

pre 11 godina

Kada bude moglo da se procita na vestima kako je smanjena nezaposlenost, kako je smanjen dug, kako su smanjene kamate i to uprkos svemu onome sto se desava oko nas, mogu da pocnem da verujem da se Dinkic razume u svoj posao. Takodje, Jorgovanka ne moze da prodaje pricu - subjektivni osecaj i objektivno sta se desava kad udjemo u prodavnicu. I glupo je uporedjivanje Srbije sa Grckom, Spanijom, Italijom - kad su oni imali minornu nezaposlenost i dobre plate, kod nas su bili ratovi i sankcije - nije nas razvoj bio isti, da mi sad treba da delimo istu sudbinu.

mira

pre 11 godina

E, tako je otkupio Telekom od Grka za silne pare, i zaduzio nas do grla. Posle je ispalo da ne vredi ni polovinu onoga sto nas je Dinkic lagao, pa nisu uspeli da ga prodaju.

pander

pre 11 godina

Gospodine Dinkicu,postujem vase zalaganje ali iskreno nemam poverenja u Vas, smatram da vama nije mesto u ovoj vladi, ukoliko dodje do rekonstrukcije vlade Vase mesto bi trebalo da zauzme neko iza koga govore dela a ne samo pusta obecanja.

sajber_sloba

pre 11 godina

svaki put kad nas mladja ima neki plan, osecam kako mi izvlaci pare iz dzepa... samo molim boga da na sledecim izborima on ne udje u vladu ko god da je pravi!!

Ekonom

pre 11 godina

@(Bogdan, 9. mart 2013 14:51)

"...Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra..."

U jednoj recenici si objasnio sve. Od uzetih 4 milijarde evra sa prosecnom kamatom od 5,45%, 2,35 milijardi € je potroseno za vracanje DS-ovih (Cvetkovicevih) preskupih kredita od kojih su neki uzeti i po kamatama od 13%. DS nas je sahranio u poslednjih 6 godina. Bravo Mladjo. Svaka ti cast.

plajvaz

pre 11 godina

rodjeni, sjasi vise s tim resenjima, neumoran si. aj da se iznese predlog: koliko para, care, samo da odes? samo da te ne bude, ne pomazi vise, dogorelo je...

ekonomista1

pre 11 godina

Kao ekonomsta mogu da kazem, da je ekonomija veoma specificna i rizicna deatnost, koja propuste tesko kad moze da popravi, samim tim ukolio ministar Dinkic ima odgovarajucu strateiju, kako pomoci da Srbija postane stabilnija finansijski ma koliko to bilo, je veoma dobro. Sve u svemu, podrzavam ga.

akcionar

pre 11 godina

Dinkic ima resenje za sve, samo nema resenje za onih 1000 evra od akcija sto nam obecao pred izbore pa se mi zaradovali kao mala deca. Obecanje, ludom radovanje.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri, vi ozbiljno narušavate svoje mentalno zdravlje. Maknite se od tastature, izadjite u prirodu, šetajte i dišite duboko. Nakljucate se sedativima pa udri po tastaturi, ne valja vam to. Dinkić će biti u svakoj vladi, što pre to shvatite za vas ima neke nade.

Ni jedan predsednik vlade ne bi voleo da ima Dinkića u opoziciji, jer bi to bila noćna mora za svaku vladu, jednostavno Dinkić je buldožer, koji vozi 200 na sat u suprotnom smeru od samoupravnog socijalizma - što je brozovićima najveći problem.

Hejteri, vi možete nastaviti po starom, budite sigurni da to Dinkića uopšte ne dotiče, ma bole ga uši šta vi trolujete i botujete.

2000-te godine banke u Srbiji nisu postojale, a "banke" su bile samoupravna blagajna za koju su štampane pare, a poslednje rate kredita su vredele paklo cigara - TO NISU BILE BANKE.

Socijalistika privreda se sama urušila krajem 80-tih i zbog toga se SFRJ i raspala. 2000-te nije kamen ostao na kamenu, GDP je bio 1.000 dolara (sada je 6 puta veći), finansijki sistem postojao - DINKIČ JE USPOSTAVIO FINANSIJKI I PORESKI SISTEM!

Ne postoje akcije od 1.000 evra, 500 evra, 15.000 evra, ... - postoji 200 akcija, 100 akcija, 400 akcija, 1 akcija, ... - vrednost akcija odredjuje tržište.

genije

pre 11 godina

@(Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02)
Daleko bilo da madjionicara i gitaristu branim ali kakav si ti bankar i ekonomista ako nisi cuo za duznicke papire (obveznice)? Oni imaju fiksan datum isplate i to celokupnog iznosa - ili se isplacuju ili sto je cesce slucaj izadaju se novi da se pokriju stari...
Mislim jeste to novijeg datuma - evropske drzave to rade eto tek 300 god.

Franc List

pre 11 godina

Ja prva nisam verovala da ce moci da se obezbedi budzetski suficit...Jer,kako to uraditi ako zateknete praznu kasu i ako ne postoji nikakva polazna osnova? Izgleda da su me uspesno demantovali !

ameli

pre 11 godina

Vauuu lik se bavi financijama pola zivota i sad skuzio da postoji reprogram kredita :) Fail

Sasvim je normalno za drzavu da kako joj padaju kamate zaduzivanja da uzima nove kredite i otplacuje stare s visim kamatama, na taj nacin se samo smanjuje ukupna kolicina za otplatit a ne povecava se zaduzenost jer se novac iskoristi za vracanje kredita.

Jos samo da otkrije sta je to gospodarski rast i sve 5

Ekonom

pre 11 godina

@ Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02

Da si stvarno Bankar i ekonomista, znao bi da postoji nesto sto se zove "Budzet Srbije za 2013", usvojen u Skupstini Srbije. Budzet se moze pogledati na sajtovima Skupstine Srbije i Ministarstva Finansija.

Ekonom

pre 11 godina

Rajko Cvetkovic, 9. mart 2013 17:57

A suficit u budzetu prvi i jedini put u istoriji Srbije, a vracena stara devizna stednja? A nova devizna stednja povecana sa 300.000€ na 7 milijardi Evra, a uvodjenje PDV-a bez dana zastoja (u Madjarskoj je pri uvodjenju PDV-a pao sistem na 7 dana), uz smanjenje poreske osnovice sa 25% poreza na promet na 18% PDV-a, pa se sad bunite sto je podigao PDV na 20%, a pre toga ga je smanjio sa 25% na 18%, pa fiskalne kase i uvodjenje stotina hiljada privrednih subjekata u legalne vode. Dok je Dinkic bio ministar finansija isplaceno je 25 zaostalih penzija, isto toliko zaostalih decijih dodataka, Svetski časopis za finansije i ekonomiju “Euromoney” proglasio ga je za najboljeg ministra finansija u svetu za 2006. godinu. Prvi je ministar iz Srbije koji je dobio tu nagradu.

dushica

pre 11 godina

Dinkić je ranije radio šta je radio. Da li u tome što se priča oko Poštanske Štedionice, ima istine, ili nema, treba da se ispita. Međutim, Dinkiću treba za rad u ovoj vladi odati priznanje. Srbija je bila pred bankrotom, i izvukla se. Dinkiću ranije nisam verovao, ali verujem da svaki čovek treba da se uči na svojim greškama, i može da se promeni na bolje, i mogu reći da sam u poslednje vreme počeo da verujem Dinkiću, pa mu verujem i ovoga puta kada kaže da ima rešenja za spoljni dug Srbije.

Sinisa NS

pre 11 godina

@ stefana, 9. mart 2013 21:57

...U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara...

Dinkića su izbacili iz prosle Vlade na pola mandata, i to kad se usprotivio zaduzivanju zemlje. Posle su ovi iz Vlade smislili priču u medijima kako se Dinkić navodno posvadjao sa nekim činovnikom u vladi. A naivni narod je trebalo tu priču da proguta! Pa od kad se to ministri izbacuju iz Vlade kad se posvadjaju sa nekim levim činovnikom?
Mirko Cvetković je bio ekonomski i finansijski cunami koji je zadesio Srbiju.

DarkoZ

pre 11 godina

@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama.

ostrige

pre 11 godina

bolje uložiti te pare, ako ih već ima, u neki projekat gde bi se uposlila industrija i da još neko ima koristi, ako te pare bi se same vratile

Opora

pre 11 godina

Privremena otplata javnog duga i treba da bude otplata skupih kredita iz prošlosti. Dinkić je napravio par dobrih poteza. Fiskalna strategija je usvojena i država treba da se toga drži. Sadašnja vlast je zaista pokazala zainteresovanost da našu državu potpuno izvuče iz krize. Dinkić je ipak pokazao volju da zaista ekonomiju naše države ojača.Verujem da će Srbija zaista izvući iz krie.

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, od 2001 je reprogramiran dug na 12 miliarde dolara sa Labusovom i Dinkicevom kalkulacijom, a dalje do danas iznosi blizu 60 ilijardi dolara.Nije mi samo jasno ko ce da vraca te tolike novce.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

A šta vredi kada nema samupravljanja, nema garantovanih hranarina (ličnih dohodaka, odn. ličnih profita), poklonjenih kredita i stanova za DŽ! Sve je to Dinkić razmontirao. E Mladjo, Mladjo, jesi djavo!

marijana

pre 11 godina

Može Dinkić nekom da se sviđa ili ne, ali on je pokazao da je veliki znalac kada su u pitanju finansije, i da je Srbija zahvaljujući celoj vladi, pa i Dinkiću praktično izbegla bakrot. Dakle, Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

Vladan

pre 11 godina

Batice, s tobom na vlasti Srbiju ceka sudbina Titanika. Trenutno smo u fazi - voda stigla do glavne palube...znaci jos malo...a tvoje mere nam mogu pomoci taman toliko koliko i ljudima na Titaniku po casa za vodu u ruci da njom izbacuju istu...

Jedini spas je udar po tajkunima i deblokada privrede koju su isti stavili u okove i dave. Konfiskacija sve na prevaru, nezakonito stecene imovine, na prvom mestu one stecene ZLOCINACKIM UDRUZIVANJEM TAJKUNSKE&POLITICKE MAFIJE ZARAD STICANJA VLASTITE EKONOMSKE KORISTI, A NA STETU DRZAVE I NARODA. Potom debela robija za najodgovornije. Pa ozbiljni infrastrukturni radovi za stvaranje uslova u zemlji zarad velikog dolaska stranih investitora u Srbiju, ponajvise iz proizvodne branse. Samo taj i takav niz koraka moze nas izvuci iz ovog pogubnog scenaria...

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri su me poslušali i izašli u šetnju, eno parkovi puni, malo gundjaju, prstićima paraju vazduh, valjda im nedostaje tastatura. Biće sve dobro!

Zelenaš

pre 11 godina

U osnovnoj školi se uči da su 2+2=4, samo su kod dinkića 5.Po njegovoj računici kad on nekoj firmi da 2 dinara i oni zarade još 2 moraju da mu vrate 5.Odakle inače da vrati dugove.Na taj način se totalno gasi i ovo malo privrede što još mrda.Veliki sistemi su odavno na samrti, a kućne firme su uglavnom prešle u sivu zonu.Jer čim radiš sa dinkićem i daš mu sve poreze i namete tebi ostaje čist gubitak.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

kiki

pre 11 godina

Treba se resiti spoljnog duga sto pre...sumnjicava sam kada je Dinkic u pitanju ali vlada i strucnjaci bi trebali da se pozabave njegovim planom i ako je zaista tsko kako on kaze da ga i prihvate.

stefana

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

Ekonom

pre 11 godina

@ Darko Z

"ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama"

Proguglaj malo prijatelju!

Aleksandar Vlahovic (DS) bivsi Ministar za privatizaciju, i Mirko Cvaetkovic (DS) bivsi direktor Agencije za Privatizaciju, kasnije Monistar finansija i premijer.
Dinkic i niko iz G17 se nikada nisu bavili privatizacijama.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

U redu je prevremena otplata duga koji je po većoj kamatnoj stopi od one koju bi smo sada dobili zaduživanjem. Ali, suficit u budžetu je privremen i posledica je povećanja opterećenja na ime akciza i PDV-a. Ova povoljna situacija je na isteku i već se vide posledice u vidu pada prometa (time ćete imati i pad prihoda u budžet), pada prosečne zarade (opet pad prihoda u budžet) i, posledično, rasta nezaposlenosti (dvostruko loše - pad prihoda u budžet i povećanje opterećenja na budžetu). Dakle, vi možete imati samo taj trenutni suficit kao višak novca za otplatu. Za preostalih 370 miliona ćete opet morati da se zadužite. Generalno, kao što već rekoh, ni to nije loše pod uslovom da je kamata niža nego za dug koji prevremeno otplaćujete i da se novo zaduživanje ograniči na iznos potreban samo za prevremenu otplatu postojećeg duga. Dakle, ako vam treba 370 miliona za otplatu, zadužite se 370 miliona. Da ne isadne sutradan da ste se zadužili 600 miliona za otplatu duga od 370 miliona.

Vlada

pre 11 godina

Procitao sam samo naslov, ali sam sto posto siguran da znam odgovor ... Dinkicevo resenje da se smanji spoljni dug je da se zaduzimo kod MMF-a i svetske banke! Jel sam u pravu?

Nesa

pre 11 godina

- Mlađan Dinkić dve nedelje pred izbore obećao 1000 evra od akcija
- Mediji "otvarali oči" naivnim biračima
- Mlađan Dinkić izmenio Zakon o informisanju radi disciplinovanja-kažnjavanja tih medija
- Raja Rodić zbog stavljanja "Kurira" u zaštitu građana prevarih predizbornim obećanjem proveo u pritvoru skoro dve godine
- Pred izbore 2012. godine Mlađan Dinkić priznao da je 1.000 evra nerealno obećavao da bi DS-u pomogao da 2008. pobedi na izborima

Rezime: pobeda DS-a i četiri godine činjene nepopravljive štete po novinare, urednike, medije, građane, društvo, privredu, ekonomiju... celu Srbiju

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

"@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama. (DarkoZ, 9. mart 2013 19:56)"

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ... "Te banke" postoje u razvijenom svetu, samo što mi (genetski) nismo naučili da vratimo ono što smo uzeli, banke su profitne organizacije, koje prodaju novac i za to naplaćuju kamate.

Privatnik sam od 1986. god., ne radim ništa sa državom, kao ni moj. pok. otac privatnik ni ja nisam nikada dizao kredite, ni pre ni sada, nisam član ni G17+ ni URS, Dinkić mi nije ni rod ni pomoz-bog, ali čovek radi posao, mesi hleb od brašna kojeg ima. Ne zanima me da li je mačka bela ili crna, hoću da lovi miševe. Dinkić je svojim zakonom o reprogramu poreza napunio državnu kasu i ti očekuješ da ja pljujem po njemu. Meni imponuju vredni i agilni ljudi koji rade, a ko radi taj i greši, ALI RADI! Zakon o privatizacijama nije bio dobar, ali su tenderi bili javni, tako da je lupetanje "prodao 80% drzave fantomskim firmama".

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ...

Jovana

pre 11 godina

Samo me zanima kako je ostvaren toliki suficit. Uzimate od svojih gradjana koji jedva prezivljavaju. Ova vlast me svojim resenjima svakog dana iznenadjuje, bojim se ne na lep nacin.

student

pre 11 godina

Ako nesto moze da se vrati unapred i smanje davanja za kamate to je pozitivno, prvo se naravno osloboditi skupih kredita, ako treba zaduziti se pod povoljnijim uslovima da bi se vratilo pre roka ono manje povoljno.

Patriota

pre 11 godina

Kada svaki pojedinac u Vladi radi ono sto najbolje zna u interesu drzave rezultati ne mogu izostajati! Tek posle Vuciceve rekonstrukcije Vlade mozemo ocekivati jos brzi napredak i kvalitetniji rad! Vlada ce svojim radom svakako opravdati poverenje dato od strane gradjana!

Bogdan

pre 11 godina

Covek povecao PDV i otpisao kamate za dug za porez na imovinu, pa ljudi jurnuli u januaru i februaru da plate dug i on se posle hvali kako ima veci prihod u budzet i jos nas sve pravi blesavima i kaze kako je ON zasluzan za to!!!
Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra , i on prica bajke , kao da smo svi mi imbecili!!!
Zemljo otvori se i uzmi sve iz ovog URSa!!!
Dole Vlada , napred Demokratska stranka!!!

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri, vi ozbiljno narušavate svoje mentalno zdravlje. Maknite se od tastature, izadjite u prirodu, šetajte i dišite duboko. Nakljucate se sedativima pa udri po tastaturi, ne valja vam to. Dinkić će biti u svakoj vladi, što pre to shvatite za vas ima neke nade.

Ni jedan predsednik vlade ne bi voleo da ima Dinkića u opoziciji, jer bi to bila noćna mora za svaku vladu, jednostavno Dinkić je buldožer, koji vozi 200 na sat u suprotnom smeru od samoupravnog socijalizma - što je brozovićima najveći problem.

Hejteri, vi možete nastaviti po starom, budite sigurni da to Dinkića uopšte ne dotiče, ma bole ga uši šta vi trolujete i botujete.

2000-te godine banke u Srbiji nisu postojale, a "banke" su bile samoupravna blagajna za koju su štampane pare, a poslednje rate kredita su vredele paklo cigara - TO NISU BILE BANKE.

Socijalistika privreda se sama urušila krajem 80-tih i zbog toga se SFRJ i raspala. 2000-te nije kamen ostao na kamenu, GDP je bio 1.000 dolara (sada je 6 puta veći), finansijki sistem postojao - DINKIČ JE USPOSTAVIO FINANSIJKI I PORESKI SISTEM!

Ne postoje akcije od 1.000 evra, 500 evra, 15.000 evra, ... - postoji 200 akcija, 100 akcija, 400 akcija, 1 akcija, ... - vrednost akcija odredjuje tržište.

Johnzy

pre 11 godina

Je l' rešenje u stilu ministra poljoprivrede, Kneževića? Samo da pomerimo zarez i možemo da dugujemo hiljade, a ne milijarde. A možda Dinkić uvede, recimo minus, pa da nama duguju. Ih našoj sreći nikad kraja!

Pa ako znaš rešenje, radi, ne pričaj! Od vaše priče imamo i koridore od 10 pa na dalje, kanal Dunav-Morava-Mesec, fabrike, njive, fakultete, a od vašeg rada-ništa!

ekonomista1

pre 11 godina

Kao ekonomsta mogu da kazem, da je ekonomija veoma specificna i rizicna deatnost, koja propuste tesko kad moze da popravi, samim tim ukolio ministar Dinkic ima odgovarajucu strateiju, kako pomoci da Srbija postane stabilnija finansijski ma koliko to bilo, je veoma dobro. Sve u svemu, podrzavam ga.

stefana

pre 11 godina

U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara. Međutim, ova vlada je mnogo ozbiljnija, i to pre svega zahvaljujući Vučiću, koji neće dopustiti nikakve nezakonite radnje ni ministrima iz svoje stranke, a ni ministrima iz URS-a i SPS-a, pa je i sam Dinkić ozbiljniji i za sada dobro obavlja svoj posao.

Bankar i ekonomista

pre 11 godina

Ministre nikako da nam objasnis zasto se ova vlada zaduzila za 4 milijarde evra od septembra. Pa nece da bude kako ti rece nedavno da se zaduzila da bi otplatila rate kredita koju je uzela prosla vlada .Nece biti da se svih 4 milijardi upotrebilo za rate kredita. Da je tako onda bi bilo da se glavnica kredita krece na nesto vise od 60 milijardi evra. A sada pricas da treba samo 400 i kusur miliona dolara da bi se pre vremeno otplati neki kredit. Svako ko se razume u matematiku i ekonomiju shvatice da ovde nesto ne stima. Zasto ne izadjes Dinkicu pred javnost sa podacima za sta je utroseno 4 milijarde evra novog zaduzivanja

Franc List

pre 11 godina

Ja prva nisam verovala da ce moci da se obezbedi budzetski suficit...Jer,kako to uraditi ako zateknete praznu kasu i ako ne postoji nikakva polazna osnova? Izgleda da su me uspesno demantovali !

dushica

pre 11 godina

Dinkić je ranije radio šta je radio. Da li u tome što se priča oko Poštanske Štedionice, ima istine, ili nema, treba da se ispita. Međutim, Dinkiću treba za rad u ovoj vladi odati priznanje. Srbija je bila pred bankrotom, i izvukla se. Dinkiću ranije nisam verovao, ali verujem da svaki čovek treba da se uči na svojim greškama, i može da se promeni na bolje, i mogu reći da sam u poslednje vreme počeo da verujem Dinkiću, pa mu verujem i ovoga puta kada kaže da ima rešenja za spoljni dug Srbije.

mira

pre 11 godina

E, tako je otkupio Telekom od Grka za silne pare, i zaduzio nas do grla. Posle je ispalo da ne vredi ni polovinu onoga sto nas je Dinkic lagao, pa nisu uspeli da ga prodaju.

Ekonom

pre 11 godina

@(Bogdan, 9. mart 2013 14:51)

"...Covek nas zaduzio za 6 meseci 4 milijarde evra , dug nam se po ZVANICNIM podacima IZITa u poslednjih 6 meseci POVECAO za 1,65 milijardi evra..."

U jednoj recenici si objasnio sve. Od uzetih 4 milijarde evra sa prosecnom kamatom od 5,45%, 2,35 milijardi € je potroseno za vracanje DS-ovih (Cvetkovicevih) preskupih kredita od kojih su neki uzeti i po kamatama od 13%. DS nas je sahranio u poslednjih 6 godina. Bravo Mladjo. Svaka ti cast.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Hejteri su me poslušali i izašli u šetnju, eno parkovi puni, malo gundjaju, prstićima paraju vazduh, valjda im nedostaje tastatura. Biće sve dobro!

Ekonom

pre 11 godina

Rajko Cvetkovic, 9. mart 2013 17:57

A suficit u budzetu prvi i jedini put u istoriji Srbije, a vracena stara devizna stednja? A nova devizna stednja povecana sa 300.000€ na 7 milijardi Evra, a uvodjenje PDV-a bez dana zastoja (u Madjarskoj je pri uvodjenju PDV-a pao sistem na 7 dana), uz smanjenje poreske osnovice sa 25% poreza na promet na 18% PDV-a, pa se sad bunite sto je podigao PDV na 20%, a pre toga ga je smanjio sa 25% na 18%, pa fiskalne kase i uvodjenje stotina hiljada privrednih subjekata u legalne vode. Dok je Dinkic bio ministar finansija isplaceno je 25 zaostalih penzija, isto toliko zaostalih decijih dodataka, Svetski časopis za finansije i ekonomiju “Euromoney” proglasio ga je za najboljeg ministra finansija u svetu za 2006. godinu. Prvi je ministar iz Srbije koji je dobio tu nagradu.

Opora

pre 11 godina

Privremena otplata javnog duga i treba da bude otplata skupih kredita iz prošlosti. Dinkić je napravio par dobrih poteza. Fiskalna strategija je usvojena i država treba da se toga drži. Sadašnja vlast je zaista pokazala zainteresovanost da našu državu potpuno izvuče iz krize. Dinkić je ipak pokazao volju da zaista ekonomiju naše države ojača.Verujem da će Srbija zaista izvući iz krie.

Siniša

pre 11 godina

Koji Baron, pa kamate su svuda u svetu sada niže, to nema nikakve veze sa nama, ali voli čovek da laže i izmišlja...Međutim, na domaćem tržištu kamate su paprene zbog NBS i referentne kamatne stope. Veća naplata u januaru(zbog plaćanja starih dugova), a mnogo manja u februaru i dođe na isto. Ajde ti nama uradi presek stanja na tromesečnom nivou, šestomesečnom...pa da vidimo gde smo. I ja bih imao suficit kada bih se zaduživao kao ti.

akcionar

pre 11 godina

Dinkic ima resenje za sve, samo nema resenje za onih 1000 evra od akcija sto nam obecao pred izbore pa se mi zaradovali kao mala deca. Obecanje, ludom radovanje.

pander

pre 11 godina

Gospodine Dinkicu,postujem vase zalaganje ali iskreno nemam poverenja u Vas, smatram da vama nije mesto u ovoj vladi, ukoliko dodje do rekonstrukcije vlade Vase mesto bi trebalo da zauzme neko iza koga govore dela a ne samo pusta obecanja.

Maki

pre 11 godina

E,ovaj covek je neunistiv.Ima resenja za sve.Kao sa one reklame:`Izgleda sasavo ali dvadeset godina je sa nama`!!!A kako je nama...,pa sta njega briga!!!

ostrige

pre 11 godina

bolje uložiti te pare, ako ih već ima, u neki projekat gde bi se uposlila industrija i da još neko ima koristi, ako te pare bi se same vratile

sajber_sloba

pre 11 godina

svaki put kad nas mladja ima neki plan, osecam kako mi izvlaci pare iz dzepa... samo molim boga da na sledecim izborima on ne udje u vladu ko god da je pravi!!

Sinisa NS

pre 11 godina

@ stefana, 9. mart 2013 21:57

...U prethodnoj vladi sve je bilo neozbiljno, počev od premijera, pa na dalje, i tu je Dinkić radio loše kao i većina drugih ministara...

Dinkića su izbacili iz prosle Vlade na pola mandata, i to kad se usprotivio zaduzivanju zemlje. Posle su ovi iz Vlade smislili priču u medijima kako se Dinkić navodno posvadjao sa nekim činovnikom u vladi. A naivni narod je trebalo tu priču da proguta! Pa od kad se to ministri izbacuju iz Vlade kad se posvadjaju sa nekim levim činovnikom?
Mirko Cvetković je bio ekonomski i finansijski cunami koji je zadesio Srbiju.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

A šta vredi kada nema samupravljanja, nema garantovanih hranarina (ličnih dohodaka, odn. ličnih profita), poklonjenih kredita i stanova za DŽ! Sve je to Dinkić razmontirao. E Mladjo, Mladjo, jesi djavo!

duznik

pre 11 godina

Ovom coveku ne moze niko nista, on ima resenje za sve. Kad procitam ovako nesto pomislim kako cemo za koju godinu ziveti kao svajcarci, a onda se setim da nisam primio platu 6 meseci pa mi dodje da ga pozovem da i meni da neko resenje kako da vratim nagomilane dugove.

DarkoZ

pre 11 godina

@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama.

branko

pre 11 godina

Nikada nisam bio glasač ili pristalica Dinkića, i naverovatnije nikada neću ni biti njegov glasač, ali on za rad u ovj vladi zaslužuje pohvale. Za svoj rad prethodnih 10 godina zaslužuje uglavnom kritike. Malo je tu bilo nečega dobrog. Međutim, izgleda da je trebalo 10 godina da radi pogrešno i da se uči na greškama, i posle 10 godina konačno je, po mom mišljenu, počeo da radi u interesu Srbije, i da radi poprilično dobro.

marijana

pre 11 godina

Može Dinkić nekom da se sviđa ili ne, ali on je pokazao da je veliki znalac kada su u pitanju finansije, i da je Srbija zahvaljujući celoj vladi, pa i Dinkiću praktično izbegla bakrot. Dakle, Dinkić kada oće može da radi veoma dobro, i ima znanje. Ono što je nedostajalo Dinkiću u prethodnim vladama je to da za koalicionog partnera ima Vučića koji neće dozvoliti ni jednom ministru da radi nešto nezakoniti, pa tako i Dinkić sada radi dobro za razliku od prethodnih vlada kada je uglavnom radio loše, kao i većina ministara iz tih vlada.

hajde

pre 11 godina

Kada bude moglo da se procita na vestima kako je smanjena nezaposlenost, kako je smanjen dug, kako su smanjene kamate i to uprkos svemu onome sto se desava oko nas, mogu da pocnem da verujem da se Dinkic razume u svoj posao. Takodje, Jorgovanka ne moze da prodaje pricu - subjektivni osecaj i objektivno sta se desava kad udjemo u prodavnicu. I glupo je uporedjivanje Srbije sa Grckom, Spanijom, Italijom - kad su oni imali minornu nezaposlenost i dobre plate, kod nas su bili ratovi i sankcije - nije nas razvoj bio isti, da mi sad treba da delimo istu sudbinu.

Edvard

pre 11 godina

Narode moj,ja vidim da se zezate,ali moj dug sa 2,100 mesecno je skocio na 7800.
Skoro sam ga refinansirao i ostaje na 7800 i to na 7 godina.Jos jedno povecanje cena ja potpisujen bankrot,a taj bankrot podrazumeva da nema sta da mi se konfiskuje:
Televizor sa crknutim pikselima,imovinu nikakvu nemam,frizider kome je pukla guma,ves masina koja se kolenom zatvara i omeksivac dosipa,polovni laptop koji su mi uvalili kao nov,ulegao krevet nakon 13 meseci(dok ga nisam kupio garancija godinu dana.Dva meseca kasnije,garancija 12 meseci i nemam pravo da reklamiram.
Na sve to je placen PDV,a od firmi jedino za krevet jos postoji.
Moj dug za samo jos jednu malverzaciju PDV-a, umanjenje plata, uvecanje cena kroz trgovacke marze, proglasavam bankrot i neka sve predje na javni dug.
Nek placaju partije i todor modna konfekcija.
Ovo je ultimatum, a ne molba.
Mislio sam i smatrao posteno da zivim, ali KAMATE SU NENORMALNE. Drzava citi bankama i obrnuto zbog pljacke, ali ja necu.
JEDVA CEKAM U ZATVOR DA ZAGLAVIM PA DA ME HRANITE.

plajvaz

pre 11 godina

rodjeni, sjasi vise s tim resenjima, neumoran si. aj da se iznese predlog: koliko para, care, samo da odes? samo da te ne bude, ne pomazi vise, dogorelo je...

ameli

pre 11 godina

Vauuu lik se bavi financijama pola zivota i sad skuzio da postoji reprogram kredita :) Fail

Sasvim je normalno za drzavu da kako joj padaju kamate zaduzivanja da uzima nove kredite i otplacuje stare s visim kamatama, na taj nacin se samo smanjuje ukupna kolicina za otplatit a ne povecava se zaduzenost jer se novac iskoristi za vracanje kredita.

Jos samo da otkrije sta je to gospodarski rast i sve 5

Ekonom

pre 11 godina

@ Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02

Da si stvarno Bankar i ekonomista, znao bi da postoji nesto sto se zove "Budzet Srbije za 2013", usvojen u Skupstini Srbije. Budzet se moze pogledati na sajtovima Skupstine Srbije i Ministarstva Finansija.

kiki

pre 11 godina

Treba se resiti spoljnog duga sto pre...sumnjicava sam kada je Dinkic u pitanju ali vlada i strucnjaci bi trebali da se pozabave njegovim planom i ako je zaista tsko kako on kaze da ga i prihvate.

genije

pre 11 godina

@(Bankar i ekonomista, 9. mart 2013 13:02)
Daleko bilo da madjionicara i gitaristu branim ali kakav si ti bankar i ekonomista ako nisi cuo za duznicke papire (obveznice)? Oni imaju fiksan datum isplate i to celokupnog iznosa - ili se isplacuju ili sto je cesce slucaj izadaju se novi da se pokriju stari...
Mislim jeste to novijeg datuma - evropske drzave to rade eto tek 300 god.

Ekonom

pre 11 godina

@ Darko Z

"ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama"

Proguglaj malo prijatelju!

Aleksandar Vlahovic (DS) bivsi Ministar za privatizaciju, i Mirko Cvaetkovic (DS) bivsi direktor Agencije za Privatizaciju, kasnije Monistar finansija i premijer.
Dinkic i niko iz G17 se nikada nisu bavili privatizacijama.

Vlada

pre 11 godina

Procitao sam samo naslov, ali sam sto posto siguran da znam odgovor ... Dinkicevo resenje da se smanji spoljni dug je da se zaduzimo kod MMF-a i svetske banke! Jel sam u pravu?

Nesa

pre 11 godina

- Mlađan Dinkić dve nedelje pred izbore obećao 1000 evra od akcija
- Mediji "otvarali oči" naivnim biračima
- Mlađan Dinkić izmenio Zakon o informisanju radi disciplinovanja-kažnjavanja tih medija
- Raja Rodić zbog stavljanja "Kurira" u zaštitu građana prevarih predizbornim obećanjem proveo u pritvoru skoro dve godine
- Pred izbore 2012. godine Mlađan Dinkić priznao da je 1.000 evra nerealno obećavao da bi DS-u pomogao da 2008. pobedi na izborima

Rezime: pobeda DS-a i četiri godine činjene nepopravljive štete po novinare, urednike, medije, građane, društvo, privredu, ekonomiju... celu Srbiju

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

"@Rajko Cvetkovic: Onda ti pojma nemas o ekonomiji, te banke su nam i donele muku na grbaci! Ili si neki njegov covek, ili si placen da govoris pozitivno o nekome ko je prodao 80% drzave fantomskim firmama. (DarkoZ, 9. mart 2013 19:56)"

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ... "Te banke" postoje u razvijenom svetu, samo što mi (genetski) nismo naučili da vratimo ono što smo uzeli, banke su profitne organizacije, koje prodaju novac i za to naplaćuju kamate.

Privatnik sam od 1986. god., ne radim ništa sa državom, kao ni moj. pok. otac privatnik ni ja nisam nikada dizao kredite, ni pre ni sada, nisam član ni G17+ ni URS, Dinkić mi nije ni rod ni pomoz-bog, ali čovek radi posao, mesi hleb od brašna kojeg ima. Ne zanima me da li je mačka bela ili crna, hoću da lovi miševe. Dinkić je svojim zakonom o reprogramu poreza napunio državnu kasu i ti očekuješ da ja pljujem po njemu. Meni imponuju vredni i agilni ljudi koji rade, a ko radi taj i greši, ALI RADI! Zakon o privatizacijama nije bio dobar, ali su tenderi bili javni, tako da je lupetanje "prodao 80% drzave fantomskim firmama".

Smiri se čoveče, ššš, ..., ššš, ...

Zelenaš

pre 11 godina

U osnovnoj školi se uči da su 2+2=4, samo su kod dinkića 5.Po njegovoj računici kad on nekoj firmi da 2 dinara i oni zarade još 2 moraju da mu vrate 5.Odakle inače da vrati dugove.Na taj način se totalno gasi i ovo malo privrede što još mrda.Veliki sistemi su odavno na samrti, a kućne firme su uglavnom prešle u sivu zonu.Jer čim radiš sa dinkićem i daš mu sve poreze i namete tebi ostaje čist gubitak.

Vladan

pre 11 godina

Batice, s tobom na vlasti Srbiju ceka sudbina Titanika. Trenutno smo u fazi - voda stigla do glavne palube...znaci jos malo...a tvoje mere nam mogu pomoci taman toliko koliko i ljudima na Titaniku po casa za vodu u ruci da njom izbacuju istu...

Jedini spas je udar po tajkunima i deblokada privrede koju su isti stavili u okove i dave. Konfiskacija sve na prevaru, nezakonito stecene imovine, na prvom mestu one stecene ZLOCINACKIM UDRUZIVANJEM TAJKUNSKE&POLITICKE MAFIJE ZARAD STICANJA VLASTITE EKONOMSKE KORISTI, A NA STETU DRZAVE I NARODA. Potom debela robija za najodgovornije. Pa ozbiljni infrastrukturni radovi za stvaranje uslova u zemlji zarad velikog dolaska stranih investitora u Srbiju, ponajvise iz proizvodne branse. Samo taj i takav niz koraka moze nas izvuci iz ovog pogubnog scenaria...

Patriota

pre 11 godina

Kada svaki pojedinac u Vladi radi ono sto najbolje zna u interesu drzave rezultati ne mogu izostajati! Tek posle Vuciceve rekonstrukcije Vlade mozemo ocekivati jos brzi napredak i kvalitetniji rad! Vlada ce svojim radom svakako opravdati poverenje dato od strane gradjana!

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, od 2001 je reprogramiran dug na 12 miliarde dolara sa Labusovom i Dinkicevom kalkulacijom, a dalje do danas iznosi blizu 60 ilijardi dolara.Nije mi samo jasno ko ce da vraca te tolike novce.

Jovana

pre 11 godina

Samo me zanima kako je ostvaren toliki suficit. Uzimate od svojih gradjana koji jedva prezivljavaju. Ova vlast me svojim resenjima svakog dana iznenadjuje, bojim se ne na lep nacin.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

U redu je prevremena otplata duga koji je po većoj kamatnoj stopi od one koju bi smo sada dobili zaduživanjem. Ali, suficit u budžetu je privremen i posledica je povećanja opterećenja na ime akciza i PDV-a. Ova povoljna situacija je na isteku i već se vide posledice u vidu pada prometa (time ćete imati i pad prihoda u budžet), pada prosečne zarade (opet pad prihoda u budžet) i, posledično, rasta nezaposlenosti (dvostruko loše - pad prihoda u budžet i povećanje opterećenja na budžetu). Dakle, vi možete imati samo taj trenutni suficit kao višak novca za otplatu. Za preostalih 370 miliona ćete opet morati da se zadužite. Generalno, kao što već rekoh, ni to nije loše pod uslovom da je kamata niža nego za dug koji prevremeno otplaćujete i da se novo zaduživanje ograniči na iznos potreban samo za prevremenu otplatu postojećeg duga. Dakle, ako vam treba 370 miliona za otplatu, zadužite se 370 miliona. Da ne isadne sutradan da ste se zadužili 600 miliona za otplatu duga od 370 miliona.

student

pre 11 godina

Ako nesto moze da se vrati unapred i smanje davanja za kamate to je pozitivno, prvo se naravno osloboditi skupih kredita, ako treba zaduziti se pod povoljnijim uslovima da bi se vratilo pre roka ono manje povoljno.