Petak, 08.03.2013.

14:54

Zelena struja diže martovske račune

Elektroprivreda Srbije (EPS) najavila je da će od martovskog računa naplaćivati posebnu naknadu za subvencionisanu struju iz obnovljivih izvora energije.

Izvor: Beta

Zelena struja diže martovske raèune IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

JA

pre 11 godina

Evo jos primera:Italija oslobadja poreza i ujedno daje obavezu prljavim industrijama tj.kompanijama da ulazu u obnovljive izvore energije tako da se istima nase lokacije za mini hidrocentrale itekako mogu isplatiti i naplatiti bez stipana gradjana.Ja ne znam da li po ovom pitanu ministarka radi vise protiv sebe ili protiv svog naroda alli znam da je ove mere lako komentarisati kao "idiotske" ili maloumne ili je naprosto toliko placene od lobija naftasa i gasa/Rusa/ da ne da je providno vec odmah celu vladu stavlja na listu korupcijske elite nevidjenih razmera

ja

pre 11 godina

Struja iz kineticke energije Dunava i Drine je struja iz obnovljivih izvora cisto da znadete...Ko je ovde lud i za koga je belo crno to ce da se vidi al ne ide na dobro.Socijalni nemiri su samo jedna pretpostavka farbanja svog naroda jer ako ti najjeftinije dobijenu energiju stimulises iz dzepa potrosaca a ne iz dzepa investitora u istu onda si evidentni placenik nekog lobija u ovom slucaju naftnog i gasnog lobija sta ce biti jako tesko opravdati pa ocekujem da ce sledece ministarstvo i ministarka koji ce neslavno da zavrse biti zna se...Toliko radikalnih gluposti bez ideja i plana a i ekonomskog rezona je isto pocelo da provodi da bolje da nista ne radi vec da radi ovako kako je pocelo "NAOPAKO".Dok se okrenes ista ce potpuno da upropasti kako privredu,tako domacinstva a i investicije u ovu inace profitabilnu granu proizvodnje energije s opaskom da dobro paze investitori koji zele da uloze u npr.mini i mikrohidrocentrale na studije koje je za "lokacije" odradio institut Jaroslav Carni posto iste ne odgovaraju stvarnom stanju pa se moze dogoditi da pojedina centrala na lokaciji nazalost nema vode...elem predlog:POVECANJEM PROIZVODNJE E-ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA I OMOGUCAVANJEM ISKORISTENJA I BRZEG FINANSIRANJA INVESTITORA U ISTE DRZAVA ZARADJUJE OD POREZA I DISTRIBUCIJE E-ENERGIJE I OMOGUCAVA "NIZU" CENU E-ENERGIJE TE TIME POMAZE OSTATKU PRIVREDE/KONKURENTNOST/ I POVECAVA POTROSNJU A TIME I VECI PRILIV PARA U BUDZET...

mixer

pre 11 godina

Ha ha ha h a, sad ću stvarno da se osećam kao Don Kihot,dobićemo i vetrenjače... pa dakle ne mogu da verujem šta se radi na estradi.
Da se ja pitam kw bi bio 500 din,valjda bi vam bilo dosta,ili ne???
Vodu plaćam kao da sam na Nijagarinim vodopadima, struju kao da imam svemirski brod, cg kao da sam u parobrodu...jos mi sad samo fale vetrenjače...ima se-može se.

dejan

pre 11 godina

Narod neintersuje,odakle struja,vec nezelimo da placamo vise nego sto sada placamo,sada nam ministraka uvodi dodatni namet a od maja,ko zna koliko skuplja struja,koja ce da povuce i hranu i ko zna sta jos sa sobom.Struja pripada EPS-u neka od svojih para finansiraju strane ulagace,a ne da od naroda uzimaju harac.

Zabrinuti gradjanin Srbije

pre 11 godina

Sada ce taksa da bude 16 dinara mesecno, pa sledece 2014 godine 160 dinara, pa 2015 jedno 1600 dinara.... Mislim da SNS nece docekati 4 godine na vlasti ako ovako nastave sa podizanjem cena i izmisljanjem nekih novih taksi.....

jos jedno pljackanje srbije

pre 11 godina

Ta subvencionisana struja ce biti 100% - 300% skuplja od sadasnje cene.
I naravno da se niko ne buni protiv te pljacke gradjana Srbije, preciznije centralne Srbije, i EPSa od strane ovih nazovi investitora, koji bi da prave ove nazovi elektrane pre svega po vojvodini.
Ali se svi bune zbog poskupljenja struje od 10%.
Zato sto se u medijima poskupljenje struje od 10% od strane EPSa predstavlja kao nesto lose, a poskupljenje struje od 300% od strane "investitora u obnovljive izvore" se predstavlja kao nesto dobro.

Imamo najave kako ce bivsi ministar Novakovic sa NISom da pravi vetroelektrane valjda negde u Plandistu, pa neko ce da pravi isto to u Alibunaru, pa solarne elektrane negde u Pecincima itd.

Zasto bi mi u tzv. centralnoj Srbiji koji imamo termo i hidroelektrane i dovoljno svoje struje, placali vojvodjanima njihovu struju 4 puta skuplje, i siromasili sami sebe zarad njihovog razvoja?
Da li smo mi normalni?
Nek placaju oni tu struju, nek im placa Pajtic. Zasto se mi decenijama odricemo svog bogatstva u njihovu korist, i jos od njih pravimo privilegovanu drzavu u drzavi?
Mi dajemo njima nasu struju najjeftiniju u Evropi, a sad treba da kupujemo struju pod NIS ili od Kostica ili Novakovica 2 do 4 puta skuplju od ove koju sami pravimo.
I da dozvolimo njima da nase bogatstvo koriste za svoju izgradnju.
I da nam pricaju kako mi njih "muzemo".

fid in prevara

pre 11 godina

@6. oktobar 1945., 8. mart 2013 16:16
@Dejan, 8. mart 2013 15:27
@svice, 8. mart 2013 15:25

Kakva medijska haranga i huskanje na EPS dok Srbiju pljackakju "investitori u obnovljive izvore". A nahuskani komentatori sikcu na EPS dok ih mirno i u tisini pljackaju tzv. investitori.

Isti komentatori koji sad pljuju po EPSu, prosto su podivljali kad je ministarka htela da smanji fid in tarife za vetroelektrane sa 9,5 na 9,2 i za solarne sa 23 na 16 do 20 centi. A sad kad te fid in tarife (a to vam je cena struje) treba da plate, pljuju po EPSu.
A sta ste vi mislili, ko ce da placa tu "obnovljivu energiju"?

Cena iz "obnovljivih izvora" (tzv. fid in tarifa)je 2 do 4 piuta veca od sadasnje cene struje, a vi ste trazili da se fid in tarifa poveca, a bunite se sad kad stize racun da platite.
Ajde da vidim kako cete da se grejete na struju i solarne elektrane koja ce da kosta 25 dinara za KWh. Potrosi 1000 KWh pa plati 25 000.

Vama je poskupljenje od 10% lose samo zato sto ga sprovodi EPS, a poskupljenje od 300% vam je dobro jer pare uzimaju "uspesni biznismeni" i Naftna industrija Srbije, i jer se neko setio da njihovu 4 puta vecu cenu ne zove cena, vec fid in tarifa.
Ne valja vam cena od 6 dinara, ali vam valja fid in tarifa od 25 dionara.

pljackanje srbije

pre 11 godina

Ministarstvo energetike omogućilo da se struja iz vetroparkova subvencioniše sa neverovatnih 1,3 milijarde evra, čime je investitorima omogućeno da vetrenjače praktično dobiju za džabe
Samo za struju iz vetroparkova građani će morati da plate oko 1,3 milijarde evra, preko računa za struju, pokazale su procene EPS-a. Tako će, preko subvencionisane cene struje, potrošači u stvari otplaćivati kredite investitora u „zelenu energiju".

Sve više investitora lobira da se nedostaci struje u Srbiji reše proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Koliko je ovaj posao unosan, govori i to da su za njega zainteresovane mnoge strane kompanije, ali i domaći biznismeni poput Miodraga Kostića, Gorana Novakovića, Dimitrija Vukčevića.

u EPS-u su saopštili da će ih subvencije samo iz energije vetra koštati oko 1,3 milijarde evra! Naime, toliko bi trebalo da zarade vlasnici vetroparkova u narednih 12 godina.

Vetroparkovi ne donose jeftiniju već skuplju električnu energiju. EPS je obavezan da kupuje tu struju u narednih 12 godina, a sadašnja prodajna cena kilovat-sata EPS-a je 5,61 evrocent (bez PDV-a). Kilovat-sat iz vetra, uz troškove prenosa i distribucije, na kraju dostiže 13,063 centi, što je 2,33 puta više od EPS-ove prodajne cene. Vlasnici vetroelektrana ukupne snage 450 megavata imaće za 12 godina, prodajući struju EPS-u, prihod od 1,35 milijardi evra. I to direktno iz kase EPS-a, odnosno džepova građana - kažu u ovoj kompaniji.

6. oktobar 1945.

pre 11 godina

Lopovska posla ! Promena tarifnog sistema, povecanje cene, a sada i specijalna naknada za vetrenjace ! Nije ih sramota da se, posle Kolubare, uopste i javljaju !Narod ce, kao i obicno, da im zida postrojenja a oni ce od njih da primaju debele plate i da kradu gde god stignu.

više ne znaju kako da nas još više opljačkaju

pre 11 godina

Od 2014-te uvodi se još jedna stavka na računu za struju: energetska efikasnost!
To će biti 4-ti po redu namet,taksa ili harač,kako god ga nazvali,koji ćemo pored cene struje morati svi plaćati,trošili mi tu struju ili ne!
Posle toga će naravno i Srbija Gas potrčati da uvede svoju energetsku efikasnost...

obavesten

pre 11 godina

kakav smo mi narod.mislimo da se svet oko nas okrece.puna su nam usta ekologije a nemamo sta da jedemo.zastita prirode je jako skup sport i najvise ga spominju zemlje koje imaju najvise nuklearki.pa ta zelena energija je cetiri-pet puta skuplja.i ko profitira?strane kompanije imaju novac i mogu da podizu elektrane na vetar ili sunce ali tu proizvedenu struju mi treba da platimo.priroda se ne cuva na prazan stomak.sto se mene tice ja hocu jeftinu energiju.izvor me ne zanima.

Dejan

pre 11 godina

E sad ste ga preterali, dokle bre više da otimate, nije poskupela struja, ali smo vam eto uveli novi namet... Sad mi je jasno gde sam pogrešio 90-tih godina, trebalo je da odem u neku drugu zemlju i da se sećam srbije (ova zemlja više ne zaslužuje veliko slovo u svom imenu).

Dejan

pre 11 godina

E sad ste ga preterali, dokle bre više da otimate, nije poskupela struja, ali smo vam eto uveli novi namet... Sad mi je jasno gde sam pogrešio 90-tih godina, trebalo je da odem u neku drugu zemlju i da se sećam srbije (ova zemlja više ne zaslužuje veliko slovo u svom imenu).

pljackanje srbije

pre 11 godina

Ministarstvo energetike omogućilo da se struja iz vetroparkova subvencioniše sa neverovatnih 1,3 milijarde evra, čime je investitorima omogućeno da vetrenjače praktično dobiju za džabe
Samo za struju iz vetroparkova građani će morati da plate oko 1,3 milijarde evra, preko računa za struju, pokazale su procene EPS-a. Tako će, preko subvencionisane cene struje, potrošači u stvari otplaćivati kredite investitora u „zelenu energiju".

Sve više investitora lobira da se nedostaci struje u Srbiji reše proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Koliko je ovaj posao unosan, govori i to da su za njega zainteresovane mnoge strane kompanije, ali i domaći biznismeni poput Miodraga Kostića, Gorana Novakovića, Dimitrija Vukčevića.

u EPS-u su saopštili da će ih subvencije samo iz energije vetra koštati oko 1,3 milijarde evra! Naime, toliko bi trebalo da zarade vlasnici vetroparkova u narednih 12 godina.

Vetroparkovi ne donose jeftiniju već skuplju električnu energiju. EPS je obavezan da kupuje tu struju u narednih 12 godina, a sadašnja prodajna cena kilovat-sata EPS-a je 5,61 evrocent (bez PDV-a). Kilovat-sat iz vetra, uz troškove prenosa i distribucije, na kraju dostiže 13,063 centi, što je 2,33 puta više od EPS-ove prodajne cene. Vlasnici vetroelektrana ukupne snage 450 megavata imaće za 12 godina, prodajući struju EPS-u, prihod od 1,35 milijardi evra. I to direktno iz kase EPS-a, odnosno džepova građana - kažu u ovoj kompaniji.

6. oktobar 1945.

pre 11 godina

Lopovska posla ! Promena tarifnog sistema, povecanje cene, a sada i specijalna naknada za vetrenjace ! Nije ih sramota da se, posle Kolubare, uopste i javljaju !Narod ce, kao i obicno, da im zida postrojenja a oni ce od njih da primaju debele plate i da kradu gde god stignu.

više ne znaju kako da nas još više opljačkaju

pre 11 godina

Od 2014-te uvodi se još jedna stavka na računu za struju: energetska efikasnost!
To će biti 4-ti po redu namet,taksa ili harač,kako god ga nazvali,koji ćemo pored cene struje morati svi plaćati,trošili mi tu struju ili ne!
Posle toga će naravno i Srbija Gas potrčati da uvede svoju energetsku efikasnost...

Zabrinuti gradjanin Srbije

pre 11 godina

Sada ce taksa da bude 16 dinara mesecno, pa sledece 2014 godine 160 dinara, pa 2015 jedno 1600 dinara.... Mislim da SNS nece docekati 4 godine na vlasti ako ovako nastave sa podizanjem cena i izmisljanjem nekih novih taksi.....

jos jedno pljackanje srbije

pre 11 godina

Ta subvencionisana struja ce biti 100% - 300% skuplja od sadasnje cene.
I naravno da se niko ne buni protiv te pljacke gradjana Srbije, preciznije centralne Srbije, i EPSa od strane ovih nazovi investitora, koji bi da prave ove nazovi elektrane pre svega po vojvodini.
Ali se svi bune zbog poskupljenja struje od 10%.
Zato sto se u medijima poskupljenje struje od 10% od strane EPSa predstavlja kao nesto lose, a poskupljenje struje od 300% od strane "investitora u obnovljive izvore" se predstavlja kao nesto dobro.

Imamo najave kako ce bivsi ministar Novakovic sa NISom da pravi vetroelektrane valjda negde u Plandistu, pa neko ce da pravi isto to u Alibunaru, pa solarne elektrane negde u Pecincima itd.

Zasto bi mi u tzv. centralnoj Srbiji koji imamo termo i hidroelektrane i dovoljno svoje struje, placali vojvodjanima njihovu struju 4 puta skuplje, i siromasili sami sebe zarad njihovog razvoja?
Da li smo mi normalni?
Nek placaju oni tu struju, nek im placa Pajtic. Zasto se mi decenijama odricemo svog bogatstva u njihovu korist, i jos od njih pravimo privilegovanu drzavu u drzavi?
Mi dajemo njima nasu struju najjeftiniju u Evropi, a sad treba da kupujemo struju pod NIS ili od Kostica ili Novakovica 2 do 4 puta skuplju od ove koju sami pravimo.
I da dozvolimo njima da nase bogatstvo koriste za svoju izgradnju.
I da nam pricaju kako mi njih "muzemo".

obavesten

pre 11 godina

kakav smo mi narod.mislimo da se svet oko nas okrece.puna su nam usta ekologije a nemamo sta da jedemo.zastita prirode je jako skup sport i najvise ga spominju zemlje koje imaju najvise nuklearki.pa ta zelena energija je cetiri-pet puta skuplja.i ko profitira?strane kompanije imaju novac i mogu da podizu elektrane na vetar ili sunce ali tu proizvedenu struju mi treba da platimo.priroda se ne cuva na prazan stomak.sto se mene tice ja hocu jeftinu energiju.izvor me ne zanima.

dejan

pre 11 godina

Narod neintersuje,odakle struja,vec nezelimo da placamo vise nego sto sada placamo,sada nam ministraka uvodi dodatni namet a od maja,ko zna koliko skuplja struja,koja ce da povuce i hranu i ko zna sta jos sa sobom.Struja pripada EPS-u neka od svojih para finansiraju strane ulagace,a ne da od naroda uzimaju harac.

mixer

pre 11 godina

Ha ha ha h a, sad ću stvarno da se osećam kao Don Kihot,dobićemo i vetrenjače... pa dakle ne mogu da verujem šta se radi na estradi.
Da se ja pitam kw bi bio 500 din,valjda bi vam bilo dosta,ili ne???
Vodu plaćam kao da sam na Nijagarinim vodopadima, struju kao da imam svemirski brod, cg kao da sam u parobrodu...jos mi sad samo fale vetrenjače...ima se-može se.

fid in prevara

pre 11 godina

@6. oktobar 1945., 8. mart 2013 16:16
@Dejan, 8. mart 2013 15:27
@svice, 8. mart 2013 15:25

Kakva medijska haranga i huskanje na EPS dok Srbiju pljackakju "investitori u obnovljive izvore". A nahuskani komentatori sikcu na EPS dok ih mirno i u tisini pljackaju tzv. investitori.

Isti komentatori koji sad pljuju po EPSu, prosto su podivljali kad je ministarka htela da smanji fid in tarife za vetroelektrane sa 9,5 na 9,2 i za solarne sa 23 na 16 do 20 centi. A sad kad te fid in tarife (a to vam je cena struje) treba da plate, pljuju po EPSu.
A sta ste vi mislili, ko ce da placa tu "obnovljivu energiju"?

Cena iz "obnovljivih izvora" (tzv. fid in tarifa)je 2 do 4 piuta veca od sadasnje cene struje, a vi ste trazili da se fid in tarifa poveca, a bunite se sad kad stize racun da platite.
Ajde da vidim kako cete da se grejete na struju i solarne elektrane koja ce da kosta 25 dinara za KWh. Potrosi 1000 KWh pa plati 25 000.

Vama je poskupljenje od 10% lose samo zato sto ga sprovodi EPS, a poskupljenje od 300% vam je dobro jer pare uzimaju "uspesni biznismeni" i Naftna industrija Srbije, i jer se neko setio da njihovu 4 puta vecu cenu ne zove cena, vec fid in tarifa.
Ne valja vam cena od 6 dinara, ali vam valja fid in tarifa od 25 dionara.

ja

pre 11 godina

Struja iz kineticke energije Dunava i Drine je struja iz obnovljivih izvora cisto da znadete...Ko je ovde lud i za koga je belo crno to ce da se vidi al ne ide na dobro.Socijalni nemiri su samo jedna pretpostavka farbanja svog naroda jer ako ti najjeftinije dobijenu energiju stimulises iz dzepa potrosaca a ne iz dzepa investitora u istu onda si evidentni placenik nekog lobija u ovom slucaju naftnog i gasnog lobija sta ce biti jako tesko opravdati pa ocekujem da ce sledece ministarstvo i ministarka koji ce neslavno da zavrse biti zna se...Toliko radikalnih gluposti bez ideja i plana a i ekonomskog rezona je isto pocelo da provodi da bolje da nista ne radi vec da radi ovako kako je pocelo "NAOPAKO".Dok se okrenes ista ce potpuno da upropasti kako privredu,tako domacinstva a i investicije u ovu inace profitabilnu granu proizvodnje energije s opaskom da dobro paze investitori koji zele da uloze u npr.mini i mikrohidrocentrale na studije koje je za "lokacije" odradio institut Jaroslav Carni posto iste ne odgovaraju stvarnom stanju pa se moze dogoditi da pojedina centrala na lokaciji nazalost nema vode...elem predlog:POVECANJEM PROIZVODNJE E-ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA I OMOGUCAVANJEM ISKORISTENJA I BRZEG FINANSIRANJA INVESTITORA U ISTE DRZAVA ZARADJUJE OD POREZA I DISTRIBUCIJE E-ENERGIJE I OMOGUCAVA "NIZU" CENU E-ENERGIJE TE TIME POMAZE OSTATKU PRIVREDE/KONKURENTNOST/ I POVECAVA POTROSNJU A TIME I VECI PRILIV PARA U BUDZET...

JA

pre 11 godina

Evo jos primera:Italija oslobadja poreza i ujedno daje obavezu prljavim industrijama tj.kompanijama da ulazu u obnovljive izvore energije tako da se istima nase lokacije za mini hidrocentrale itekako mogu isplatiti i naplatiti bez stipana gradjana.Ja ne znam da li po ovom pitanu ministarka radi vise protiv sebe ili protiv svog naroda alli znam da je ove mere lako komentarisati kao "idiotske" ili maloumne ili je naprosto toliko placene od lobija naftasa i gasa/Rusa/ da ne da je providno vec odmah celu vladu stavlja na listu korupcijske elite nevidjenih razmera

fid in prevara

pre 11 godina

@6. oktobar 1945., 8. mart 2013 16:16
@Dejan, 8. mart 2013 15:27
@svice, 8. mart 2013 15:25

Kakva medijska haranga i huskanje na EPS dok Srbiju pljackakju "investitori u obnovljive izvore". A nahuskani komentatori sikcu na EPS dok ih mirno i u tisini pljackaju tzv. investitori.

Isti komentatori koji sad pljuju po EPSu, prosto su podivljali kad je ministarka htela da smanji fid in tarife za vetroelektrane sa 9,5 na 9,2 i za solarne sa 23 na 16 do 20 centi. A sad kad te fid in tarife (a to vam je cena struje) treba da plate, pljuju po EPSu.
A sta ste vi mislili, ko ce da placa tu "obnovljivu energiju"?

Cena iz "obnovljivih izvora" (tzv. fid in tarifa)je 2 do 4 piuta veca od sadasnje cene struje, a vi ste trazili da se fid in tarifa poveca, a bunite se sad kad stize racun da platite.
Ajde da vidim kako cete da se grejete na struju i solarne elektrane koja ce da kosta 25 dinara za KWh. Potrosi 1000 KWh pa plati 25 000.

Vama je poskupljenje od 10% lose samo zato sto ga sprovodi EPS, a poskupljenje od 300% vam je dobro jer pare uzimaju "uspesni biznismeni" i Naftna industrija Srbije, i jer se neko setio da njihovu 4 puta vecu cenu ne zove cena, vec fid in tarifa.
Ne valja vam cena od 6 dinara, ali vam valja fid in tarifa od 25 dionara.

jos jedno pljackanje srbije

pre 11 godina

Ta subvencionisana struja ce biti 100% - 300% skuplja od sadasnje cene.
I naravno da se niko ne buni protiv te pljacke gradjana Srbije, preciznije centralne Srbije, i EPSa od strane ovih nazovi investitora, koji bi da prave ove nazovi elektrane pre svega po vojvodini.
Ali se svi bune zbog poskupljenja struje od 10%.
Zato sto se u medijima poskupljenje struje od 10% od strane EPSa predstavlja kao nesto lose, a poskupljenje struje od 300% od strane "investitora u obnovljive izvore" se predstavlja kao nesto dobro.

Imamo najave kako ce bivsi ministar Novakovic sa NISom da pravi vetroelektrane valjda negde u Plandistu, pa neko ce da pravi isto to u Alibunaru, pa solarne elektrane negde u Pecincima itd.

Zasto bi mi u tzv. centralnoj Srbiji koji imamo termo i hidroelektrane i dovoljno svoje struje, placali vojvodjanima njihovu struju 4 puta skuplje, i siromasili sami sebe zarad njihovog razvoja?
Da li smo mi normalni?
Nek placaju oni tu struju, nek im placa Pajtic. Zasto se mi decenijama odricemo svog bogatstva u njihovu korist, i jos od njih pravimo privilegovanu drzavu u drzavi?
Mi dajemo njima nasu struju najjeftiniju u Evropi, a sad treba da kupujemo struju pod NIS ili od Kostica ili Novakovica 2 do 4 puta skuplju od ove koju sami pravimo.
I da dozvolimo njima da nase bogatstvo koriste za svoju izgradnju.
I da nam pricaju kako mi njih "muzemo".

dejan

pre 11 godina

Narod neintersuje,odakle struja,vec nezelimo da placamo vise nego sto sada placamo,sada nam ministraka uvodi dodatni namet a od maja,ko zna koliko skuplja struja,koja ce da povuce i hranu i ko zna sta jos sa sobom.Struja pripada EPS-u neka od svojih para finansiraju strane ulagace,a ne da od naroda uzimaju harac.

Dejan

pre 11 godina

E sad ste ga preterali, dokle bre više da otimate, nije poskupela struja, ali smo vam eto uveli novi namet... Sad mi je jasno gde sam pogrešio 90-tih godina, trebalo je da odem u neku drugu zemlju i da se sećam srbije (ova zemlja više ne zaslužuje veliko slovo u svom imenu).

obavesten

pre 11 godina

kakav smo mi narod.mislimo da se svet oko nas okrece.puna su nam usta ekologije a nemamo sta da jedemo.zastita prirode je jako skup sport i najvise ga spominju zemlje koje imaju najvise nuklearki.pa ta zelena energija je cetiri-pet puta skuplja.i ko profitira?strane kompanije imaju novac i mogu da podizu elektrane na vetar ili sunce ali tu proizvedenu struju mi treba da platimo.priroda se ne cuva na prazan stomak.sto se mene tice ja hocu jeftinu energiju.izvor me ne zanima.

6. oktobar 1945.

pre 11 godina

Lopovska posla ! Promena tarifnog sistema, povecanje cene, a sada i specijalna naknada za vetrenjace ! Nije ih sramota da se, posle Kolubare, uopste i javljaju !Narod ce, kao i obicno, da im zida postrojenja a oni ce od njih da primaju debele plate i da kradu gde god stignu.

ja

pre 11 godina

Struja iz kineticke energije Dunava i Drine je struja iz obnovljivih izvora cisto da znadete...Ko je ovde lud i za koga je belo crno to ce da se vidi al ne ide na dobro.Socijalni nemiri su samo jedna pretpostavka farbanja svog naroda jer ako ti najjeftinije dobijenu energiju stimulises iz dzepa potrosaca a ne iz dzepa investitora u istu onda si evidentni placenik nekog lobija u ovom slucaju naftnog i gasnog lobija sta ce biti jako tesko opravdati pa ocekujem da ce sledece ministarstvo i ministarka koji ce neslavno da zavrse biti zna se...Toliko radikalnih gluposti bez ideja i plana a i ekonomskog rezona je isto pocelo da provodi da bolje da nista ne radi vec da radi ovako kako je pocelo "NAOPAKO".Dok se okrenes ista ce potpuno da upropasti kako privredu,tako domacinstva a i investicije u ovu inace profitabilnu granu proizvodnje energije s opaskom da dobro paze investitori koji zele da uloze u npr.mini i mikrohidrocentrale na studije koje je za "lokacije" odradio institut Jaroslav Carni posto iste ne odgovaraju stvarnom stanju pa se moze dogoditi da pojedina centrala na lokaciji nazalost nema vode...elem predlog:POVECANJEM PROIZVODNJE E-ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA I OMOGUCAVANJEM ISKORISTENJA I BRZEG FINANSIRANJA INVESTITORA U ISTE DRZAVA ZARADJUJE OD POREZA I DISTRIBUCIJE E-ENERGIJE I OMOGUCAVA "NIZU" CENU E-ENERGIJE TE TIME POMAZE OSTATKU PRIVREDE/KONKURENTNOST/ I POVECAVA POTROSNJU A TIME I VECI PRILIV PARA U BUDZET...

više ne znaju kako da nas još više opljačkaju

pre 11 godina

Od 2014-te uvodi se još jedna stavka na računu za struju: energetska efikasnost!
To će biti 4-ti po redu namet,taksa ili harač,kako god ga nazvali,koji ćemo pored cene struje morati svi plaćati,trošili mi tu struju ili ne!
Posle toga će naravno i Srbija Gas potrčati da uvede svoju energetsku efikasnost...

Zabrinuti gradjanin Srbije

pre 11 godina

Sada ce taksa da bude 16 dinara mesecno, pa sledece 2014 godine 160 dinara, pa 2015 jedno 1600 dinara.... Mislim da SNS nece docekati 4 godine na vlasti ako ovako nastave sa podizanjem cena i izmisljanjem nekih novih taksi.....

mixer

pre 11 godina

Ha ha ha h a, sad ću stvarno da se osećam kao Don Kihot,dobićemo i vetrenjače... pa dakle ne mogu da verujem šta se radi na estradi.
Da se ja pitam kw bi bio 500 din,valjda bi vam bilo dosta,ili ne???
Vodu plaćam kao da sam na Nijagarinim vodopadima, struju kao da imam svemirski brod, cg kao da sam u parobrodu...jos mi sad samo fale vetrenjače...ima se-može se.

pljackanje srbije

pre 11 godina

Ministarstvo energetike omogućilo da se struja iz vetroparkova subvencioniše sa neverovatnih 1,3 milijarde evra, čime je investitorima omogućeno da vetrenjače praktično dobiju za džabe
Samo za struju iz vetroparkova građani će morati da plate oko 1,3 milijarde evra, preko računa za struju, pokazale su procene EPS-a. Tako će, preko subvencionisane cene struje, potrošači u stvari otplaćivati kredite investitora u „zelenu energiju".

Sve više investitora lobira da se nedostaci struje u Srbiji reše proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Koliko je ovaj posao unosan, govori i to da su za njega zainteresovane mnoge strane kompanije, ali i domaći biznismeni poput Miodraga Kostića, Gorana Novakovića, Dimitrija Vukčevića.

u EPS-u su saopštili da će ih subvencije samo iz energije vetra koštati oko 1,3 milijarde evra! Naime, toliko bi trebalo da zarade vlasnici vetroparkova u narednih 12 godina.

Vetroparkovi ne donose jeftiniju već skuplju električnu energiju. EPS je obavezan da kupuje tu struju u narednih 12 godina, a sadašnja prodajna cena kilovat-sata EPS-a je 5,61 evrocent (bez PDV-a). Kilovat-sat iz vetra, uz troškove prenosa i distribucije, na kraju dostiže 13,063 centi, što je 2,33 puta više od EPS-ove prodajne cene. Vlasnici vetroelektrana ukupne snage 450 megavata imaće za 12 godina, prodajući struju EPS-u, prihod od 1,35 milijardi evra. I to direktno iz kase EPS-a, odnosno džepova građana - kažu u ovoj kompaniji.

JA

pre 11 godina

Evo jos primera:Italija oslobadja poreza i ujedno daje obavezu prljavim industrijama tj.kompanijama da ulazu u obnovljive izvore energije tako da se istima nase lokacije za mini hidrocentrale itekako mogu isplatiti i naplatiti bez stipana gradjana.Ja ne znam da li po ovom pitanu ministarka radi vise protiv sebe ili protiv svog naroda alli znam da je ove mere lako komentarisati kao "idiotske" ili maloumne ili je naprosto toliko placene od lobija naftasa i gasa/Rusa/ da ne da je providno vec odmah celu vladu stavlja na listu korupcijske elite nevidjenih razmera