Četvrtak, 14.02.2013.

13:35

Beograđane ipak voze "Poljaci"?

Poljski Solaris pobedio na tenderu za kupovinu novih autobusa za GSP Beograd, piše Blic. Glavnom gradu biće isporučena 203 autobusa.

Izvor: B92

Beograðane ipak voze "Poljaci"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Polak potrafi

pre 11 godina

Fenomenalno,Solaris Urbino je odlican autobus znam ga jer zivim u Poljskoj,vozim se sa njime svaki dan......Model Urbino 18 sa cummins motorom odlicna jos ako bude CNG bice fenomenalno,nemate pojma koliko ce vam se smanjiti smrad po gradu.Super i Beograd dobiva Jazavcara......Poz...I da popravim nema grada u Poljskoj koja u kojoj se ne vozi SOLARIS.

Sarmica

pre 11 godina

Putujem skoro svaki dan Solaris busom na posao jer zivim u ČR a mogu reći jad i zima. Zebu mi noge i zimi i leti, verovatno tanak pod a duva sa svih strana. Inače nikad nismo ostali na putu sa kvarom. U suštini većina poljske robe koja je ovde na trzistu je slabijeg kvaliteta ali i cena je niza.

Akili

pre 11 godina

Pogledajte u kojim gradovima voze solarisi pa komentarisite. Nemate 8 razreda osnovne skole, a komentarisete ... Strasno.
Solaris has sold diesel and CNG-powered buses to numerous countries in Europe, including Italy (Pescara and Rome), France (Paris, Bayonne and Narbonne), Denmark, Germany (Berlin, Bochum, Braunschweig, Bremen, Dresden, Düsseldorf, Fulda, Frankfurt am Main, Hannover, Hamburg, Kassel, Koblenz, Leipzig, Magdeburg, München, Nürnberg, Potsdam, Reutlingen, Schweinfurt, Schwäbisch Hall, Weimar and more), Hungary in Nyíregyháza, Latvia (Riga and Daugavpils), Poland (Warsaw, Szczecin, Lublin, £ódŸ, Gdynia, Radom, Rzeszów, Poznañ, Katowice, Kraków, Tychy and Czêstochowa), Romania in Oradea, Austria (Mayrhofen) and most recently Greece (Athens), Norway (Oslo and Trondheim), United Arab Emirates(Dubai), Sweden (Gothenburg), Malta and Serbia (Novi Sad).[1]

Razlika

pre 11 godina

Moj pokojni otac je svojevremeno 80-ih kupio novu poljsku "peglicu". Ja sam nedavno kupio novu "Corol-u". Da li treba da objasnjavam razliku izmedju ta dva automobila?

ministarstvo

pre 11 godina

E jeste raspali, kod nas u Zagrebu samo najnoviji MAN-ovi za zapadni Zagreb i Mercedesi za istok, te nekoliko desetaka Iveco Irisbusa reda radi.

Stanis³aw Lem

pre 11 godina

Solaris? Dobar film, a još bolji roman.
A "Solaris Bus & Coach S.A." jeste privatna poljska firma koja se ranije zvala "Neoplan Polska". Za kvalitet pitajte Novosađane, oni ih koriste već neko vreme.

zluradi

pre 11 godina

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?
(bezimenko, 14. februar 2013 18:48)

E, smucili ste mi se vise vi sto hocete zavrsni racun i vlasnicku strukturu BUS PLUSA, pa onda vise necete da se svercujete. Vi se najvise zalite na prljave i propale autobuse, a ne placate kartu. Cutite i pokrijte se usima, sram vas bre bilo! A vi Cice, Mice, Ljubice i Lelice idite na Kurirov sajt, mozda tamo nekoga interesuju vasi glupi komentari!

Milos bg

pre 11 godina

Bravo! Pored dve fabrike u flasnistvu drzave i 4 firme u privatnom vlasnistvu koje se bave proizvodnjom autobusa kupicemo poljske? Gde je tu zdrav razum? Daju nam pozajmicu da bi kupili njihove autobuse. Zasto ne bi uzeli komercijalni kredit a kupili domace autobuse, to je investicija a ne ovo!

Жикина кобила

pre 11 godina

300 и кусур хиљада евра. није мала пара за један аутобус. мислио сам да су јефтинији.

Boki

pre 11 godina

Ako je ovaj sa slike, moram reci da je prilicno ruzan bus. Neki kockasti krov... Mislim da su MAN i VOLVO po kvalitetu bili daleko ispred svih...

Miloš

pre 11 godina

@Laca

"Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo."

To je kredit sa povlašćenim uslovima, odnosno, kamatom nižom od tržišne. Zato su u poziciji da postavljaju uslove, jer je alternativa da odeš na drugo mesto, gde uslova nema, ali da više platiš.

Mare

pre 11 godina

Niti sam glasao za Djilasa, niti nameravam da glasam za njega (niti za bilo kog drugog), ali oj je najbolji gradonačelnik još od Branka Pešića (većina ga ovde niti pamti, niti su čuli za njega, a kako i bi kad su došli u Beograd u poslednjih 20 godina i ne pamte vreme kad je ovaj grad bio, prema onom što je danas, uredjen).40 godina nije ni sagradjen ni renoviran nijedan most, za vreme Djilasax dobismo jedan, uskoro će i drugi novi, a Gazela je renovirana. A to što uzimamo kredite za autobuse, pa ne bismo morali da ih uzimamo da pametni narod pre 25 godina nije odlučio da je bolje da finansiramo rat i crkvu, nego obrazovanje i kulturu.

Marko

pre 11 godina

@Laca

EBRD je razvojna banka, koja daje kredite za odredjene projekte, uz znatno povoljnije uslove od komercijalnih. Uslov je da se pri sprovodjenju (narocito JN) postuju njihova (EU) pravila, posto banka svojim zemljama-osnivacima mora da pravda kako trosi novac.

Ako zelis da sprovodis nabavke i dodeljujes poslove kako god zelis, izvoli pa uzmi komercijalni kredit (mada ti opet Zakon o JN nece bas tako nesto dozvoliti).

Jednostavno - ako hoces pare od EBRD (EU), ima i te kako da te interesuju njihova pravila.

Zoran

pre 11 godina

IKARBUS...pregazilo vreme. Jednostavno s tom fabrikom treba napraviti ono sto je Renault napravio od Dacie, VW od Skode...Setite se samo kako je ondasnji (nazalost i sadasnji) ministar Mrkonjic izjavljivao da je VW unistio Cesima auto industriju...A sada?

Sasa

pre 11 godina

U Geteborgu, Svedska voze se Solaris autobusi od 2011 godine mogu reci da su odlicni zimi topli i ugodni ljeti kad je vruce klima odlicno radi, super autobus. MAN zadnjih godina nije ni blizu solarisa po kvalitetu.
Daleko najbolji autobusi su Volvo i Scania.

Pera Lovator

pre 11 godina

Nemacki proizvod je dobar, ali jako skup. Nemci sve teze posluju u svetu. Ostvaruju ekstra profit u bransama gde su bez premca, kao sto je auto industrija.U svim drugim bransama gde konkurencija polako ovladava tehnologijom, jako je tesko i sve manje projekata oni dobijaju.Primer su termoelektrane na ugalj gde ne mogu vise da pariraju Kinezima i Koreancima.pozz

Aleksandar

pre 11 godina

Mogu da dovuku i 1000 takvih autobusa ili bilo kakavih, kada ce biti kolsarenje po njima. Prenatrpani, izvrljani, prljavi, razvaljeni....

seljak iz Vojvodine

pre 11 godina

Mnogo ste vi razmazeni u Beogradu ni novi autobusi vam ne odgovaraju, dodjite da vidite cime mene voze 30 kilometara do posla i bicete prezadovoljni bojom vasih autobusa!

Laca

pre 11 godina

Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo. Autobusi Ikarbusa su IZVANREDNI, problem je što se ne održavaju. Propadaju kao što su i mercedesovi propali, jer ih GSP ne održava. A sve i da su najgori, to je bila jedinstvena prilika da se bar nešto napravi i proizvede u ovoj zemlji. Sad nek se i oni ugase, i neće nam ostati skoro ništa od industrije. Ne zanimaju me tenderi, ne zanimaju me pravila EBRD, zanima me da pare koje mi trošimo ostanu u Srbiji, kad već ne možemo da izvezemo ništa. Uz to, vidim da su ovi Solarisovi autobusi baš "prilagođeni" našim uslovima, dvoja vrata i bez prozora, pa kad krene krkljanac na vratima i umiranje od vrućine u junu, jer klima, NARAVNO, neće raditi, što zbog neodržavanja, što zbog slabe snage, jer niko ne pravi ne predviđa da klima radi u autobusima koji voze sa 110% kapaciteta, pošto ih je premalo za grad kakav je Beograd. A, sad, autošovinisti, udrite po minusima

bezimenko

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.
(Mare, 14. februar 2013 14:51)

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?

Milan

pre 11 godina

Gospodine Đilas, da li je ovo deo ekonomskog plana DS-a. Ako jeste, onda je to razarajuće za privredu Srbije. Dajte imena tih "stručnjaka" koji su pisali ovaj plan DS-a. Sram vas bilo. Radite direktno na štetu države.

zvonko

pre 11 godina

Greska svakako MAN je dokazan, recite zasto ga menjate? Ko je odgovoran ako Solaris ispadne promasaj?! A ko je tek kupio Ikarbus? To je provereno promasaj. Zao mi je sto je nas, ali daleko od potrebnih standarda. Pa nije valjda GSP humanitarna organizacija!

Vodolija

pre 11 godina

Grad i GSP kupice 200 domacih autobusa od ikarbusa i jos nekih firmi domacih. . .Ikarbusovi autobusi su odlicni 80% je uvoz motor sasija od MAN-a tako da ne pricajte gluposti da su krsevi... GSP je krv sto ne odrzava te autobuse...

sedalo

pre 11 godina

Zavisi i od Vucica u dijalogu sa Berlinom, a ovaj Solaris je samo jedan od mnogih njihovih modela. Ko vam je rekao da ce da bude bas ovaj? Ima ih i ruznijih.

bosko bg

pre 11 godina

doctor- autobusi ne mogu biti u jednoj boji osim ako se ne donese neka posebna odluka o tome...jer ne možeš ti privatniku uzeti i ofarbati autobus..

NY

pre 11 godina

@Cici Kg

A sto ti brines za Beograd.Gradjani Beograda su duplo manje po glavi zaduzeni od gradjana Srbije.Gradjani Beograda mogu to da plate.Kome je grad Beograd skup za zivot ima rezervnu varijantu a to je da se vrati u zavicaj.Sutra ce neko da skoci i sta ce Beoigradu metro i zasto se Beograd zaduzuje. Nema grada u svetu koji investicione i infrastrukturne projekte ne radi na kredit

Prica o Ikarbusu je cista Demagogija.Sklope dva ipo autobusa mesecno. neka neko pogleda na sta lice Ikarbusovi autobusi stari tri godine

Aleksandar

pre 11 godina

Za (M, 14. februar 2013 16:13)

Ikarbus je BIO u vlasništvu rusa.
A dok je bio u njihovom vlasništvu, nijedan autobus nije bio naručen od strane GSP (slučajno ili ne, to je druga priča)-
privatizacija je poništena i Ikarbus je ponovo u vlasništvu Srbije, sada nas dve firme tuže zbog toga za nekoliko miliona evra.

OFK BG

pre 11 godina

Ukoliko su autobusi kao ovaj na slici onda će neko morati i krivično da odgovara. Činjenica je da u BG mogu da zadovolje samo tkzv harmonikaši. Sve ostalo je bacanje para niz vetar.

Hm!

pre 11 godina

Kad nemas dovoljno para, kako got da okrenes sve te kosta skuplje!
Mozemo se samo nadati da vlada zna izabrati izmedju dva zla ono manje!
Slazem se Vucicem u vezi zgrade generalstaba, ali vise iz nekih drugih razloga kao sto su: dok ljudi mogu u Srbiji vidjeti zive dokaze o NATO bombardovanju teze ce im biti da prevazidju proslost I okrenu novu stranicu!

repus

pre 11 godina

каква глупост можда ови аутобуси нису лоши али за друге путеве возаче и одржавање ипак немац је немац он прави за наш менталитет и одржавање неуништиво шта год даје тако да је требакло обавезно купити од немаца

Siniša BG

pre 11 godina

Mislim da je uspostavljena dobra strategija, sa jedne strane da se u kratkom periodu obezbedi 203 autubusa, zglobna 18m, a da u isto vreme i Ikarbus dobije posao, ali prema svojim mogućnostima(40 autobusa). Mislim da građani ne znaju da su ovi krediti veoma povoljni, sa niskom kamatom, grejs periodom od 5 godina, dugoročna otplata i da nije ni malo lako doći do tih kredita. Mislim da je besmisleno kritikovati nekoga ko uzima kredit da bi nešto kupio, obezbedio građanima bolje uslove života, prevoza...dok u isto vreme država uzima 3.5 milijardi kredita da pokrije minus u budžetu, da deli novac tajkunskim preduzećima za likvidnost...da pokriva gubitke javnih preduzeća koje su upropastili nesposoni i korumpirani političari. Neki ovde kažu, a nisu iz Beograda, da bi voleli da i oni imaju takvog gradonačelnika(Đilasa)...da bi voleli da se i njihovi gradovi razvijaju kao Beograd...žao mi je, ali ne možemo Đilasa klonirati. Ali, Đilas može gradovima i opštinama u Srbiji da pomogne ako bude premijer Srbije. Nadam se da će taj dan vrlo brzo doći, a vi se potrudite da što pre dođe, tako što ćete oterati ovaj nesposobni republički režim, koji predvode Dačić, Dinkić...

Bradonja

pre 11 godina

Ja moram da kazem samo jednu stvar vezanu za Ikarbusove zglobne autobuse koja me uzasno nervira, ko se vozio zna, kad stanes negde na sredini bas oko onog zgloba nemas rucku nigde da se uhvatis, ja ne znam imaju li oni ikakvu kontrolu kvaliteta. Da li to neko nekad isproba da vidi da li sve funkcionise, da li ljudi mogu da se voze kako treba. A o dinamici isporuke i da ne pricamo. Od septembra prosle godine do sad su uspeli da isporuce 10 autobusa. To znaci da bi tim tempom ovih 200 komada isporucivali narednih 10 godina. Verujem da je jedan od uslova na tenderu bila i dinamika isporuke koju Ikarbus ne moze nikako da zadovolji.
Sve u svemu drago mi je sto su zaobisli Ikarbus.

Lud narod

pre 11 godina

Sad ne valjaju Solarisi a da su MAN-ovi,ne bi valjali oni jer su skupi.Da su uzeli Ikarbus iz patriJotskih razloga,onda bi kukali kako se raspadaju a mogli su da uzmu MAN ili Solaris.I tako sve u krug.

Bane

pre 11 godina

Neka GSP dobro razmisli ja sam vozio te autobuse u Svrdskoj vise su stajali nego sto su bili u saobracaju kvarili su se samo tako i SL ih je vratio poljacima to je ustvari Nemacki MAN koji poljaci sastavljaju u Poljskoj i to vrlo lose elektronika je uzasna

Zoki

pre 11 godina

@M - "Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !"

Vlasnici Ikarbusa mogu da budu i Marsovci, ali on je domaca kompanija sve dok ima proizvodnju u Srbiji, zaposljava domace radnike i placa porez.

Moca

pre 11 godina

@Zoki: to razmisljanje je veoma naivno. To sto se proizvodnja nalazi u Srbiji i sto rusi porez placaju ovde ne znaci ama bas nista. S obzirom da su oni vlasnici, sutradan mogu opusteno da tu istu proizvodnju i placanje poreza presele negde gde im vise odgovara, pa cak i na taj Mars koji spominjes. Po toj logici, i Fiat u KG je srpski, i nova Ford fabrika u Rumuniji je rumunska, kao sto je i Tojotina fabrika u Spaniji spanska. Tacno, sama zgrada i zemljiste pripada zemlji u kojoj se nalazi, ali bez kapitala, opreme i radnika to je nista, samo goli zidovi.

Cici Kg

pre 11 godina

Sramota.
Neko se hvali da je kupio na kredit 203 autobusa za 65mil.eura, odnosno 320.197 eura po autobusu.
A zaduženi gradjani Beograda.
Kada će u ovoj zemlji da se neki projekat finansira iz realnih, ili pak domaćih izvora pa onda da se neko sa pravom pohvali.
Još nisam video da je neko dao javnosti biznis plan, ili neku drugu studiju isplativosti posla, crno na belo. E, tada kada bi neko opravdao takav plan u potpunosti, onda bi mu skinuo kapu.
Ovako sramota, hvale se političari tuđim parama.

Mladen

pre 11 godina

Solarisovi autobusi nisu nešto bolji od Ikrbusovih. Sustina je da Ikarbus nije u stanju da tako veliki broj autobusa isporuči u kraćem vremenskom periodu. E sad da je gradonačevnik "bio raspoložen" da pomogne Ikrabusu da poveća proizvodjnu, uposli nove ljude za isti novac bi se mogli nabaviti domaći autobusi. A sad to sto Đilas i direktor Ikrabusa nisu u najboljim odnostima zbog ko zna kojih razloga, zato je i Ikarbus bio u startu odstranjen od učešća na tenderu.

DAENKO

pre 11 godina

Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet.

Za koga radi Đilas?

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domaću proizvodnju i da kupujemo domaće jeftinije autobuse mi smo se odlučili za skuplje. Uz sve to, grad se zadužio za dodatnih 65 miliona evra!!!

Beogradjanin

pre 11 godina

Gospodo pre nego sto pocnete da komentarisete nesto , malo informacije vam fali. EBRD je odobrila kredit.Ista ta banka je od ucesnika na tenderu trazila i bilans uspeha za poslednjih 5 godina.Ikarbus nije mogao da prodje jer prave dva autobusa mesecno.Taj Ikarbus jos nije isporucio 32 autobusa koje je trebalo da isporuci jos u septembru.EBRD nikom ne daje pare tek tako.Opekli se sa Bugarima i Rumunima. Pare Ikarbusu da bi resavali svoj socijalni program ili nerad

Abba

pre 11 godina

Dobar je MAN, ali nije ni Solaris los. Razlog sto su japanci toliko izdrzali, jeste sto je GSP bio u obavezi da odrzava redovno te autobuse, dok ove druge ne diraju dok se ne raspadnu. Uporedite samo one Veoliine autobuse (svetlo plave sa erste reklamom), nakon jedno 6,7 godina bili su novi novcati, a isti takvi koji su u vlasnistvu GSPa su se raspali za godinu dana. Tako da je ovde presudno odrzavanje, a s obzirom da je rec o GSPu, svejedno nam kupili MANa, Mercedesa, Solarisa, ili nesto cetvrto...

wud

pre 11 godina

Mi cemo na kraju krajeva vracati taj dug EBRD-a, kao i kamatu na taj dug. Valjda smo mogli da ispregovaramo da se kupe domaci autobusi i time makar maklo pomogne domacoj privredi... I na kraju niko nece odgovarati za to...

laki

pre 11 godina

"Mozda je Solaris isplativiji od MAN-a u pocetku.. Videcemo kasnije.. Kao kad kupujes Fiat umesto VW.. "
Ja ce zivot,vise od 20 godina vozim Fiate i Alfe i nikada ih ne bi menjao za VW tako da....
Inace Solaris pravi odlicne i izuzetno lepe autobuse,prihvatljivih cena i odrzavanja.

Klod

pre 11 godina

zasto ne kupite domaci Ikarbus?
(kupujmo domace, 14. februar 2013 15:06)

Zato što su krševi čak i kada su "novi". Ikarbus je propala firma isto kao i ova država.

kiklop

pre 11 godina

sta ste zapeli za ikarbus, napravljen tender I oni ne ispunjavaju uslove. ne pravi se tender prema firmi kojoj bi voleo da das posao nego prema onome sta ti treba (uglavnom). bio sam na vise tendera gde su neke velike firme diskvalifikovane zato sto nemaju neku potvrdu ili sto nesto u ponudi nisu dobro napisali. a druga stvar je sto kad uzmes pare od stranih banaka imas nekakav rok da sve zavrsis. ovim tempom bi ikarbus isporucivao 3-4 godine ovu kolicinu autobusa, a to je verovatno mnogo preko roka.

Somborac

pre 11 godina

Pa Solarisa koristi MAN-ove motore i menjace tako da ne vidim problem u izdrzljivosti u poredjenju sa MAN-om. A dal's se neko ugradio prilikom tendera? Glupo, retoricko pitanje.

mikivrb

pre 11 godina

CITAT "Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet." TITO vaskrsni!!! nAši radnici na "čekanju", ulici...pa da je u IKARBUS-u i 90 % stranih delova bara naši ljudi rade..

Miloš

pre 11 godina

Ovi autobusi se uzimaju na EBRD-ov kredit, što znači da EBRD određuje uslove tendera, pa onda neka najbolji pobedi - i eto, Poljaci su bili najbolji. Mogli smo i uzeti komercijalni kredit i kupiti od koga smo hteli, ali kamatna stopa bi bila osetno viša, pa samim tim i kredit nepovoljniji.

Kada mi budemo imali svoju investicionu banku, ili dovoljno keša da kupimo 200 autobusa, onda možemo da lepo odemo ili u MAN ili u Ikarbus ili gde god želimo i da kažemo šta hoćemo. Kada drugi plaćaju za nas, onda se i oni pitaju nešto, zar ne?

A evo ovde nikad ništa nije dovoljno dobro. Verovatno bi šverceri hteli da imaju kožnu fotelju i obrok serviran u autobusu u kome će biti sami kako bi se umilostivili da otkucaju kartu bez zajedljivih "bus minus" komentara...

Serbinho

pre 11 godina

Nece domaci bus, hoce MAN-a, eto vam MAN :).
Nego, sta su bili uslovi da Solaris pobedi i da li ce neko istraziti ovaj veliki posao, gde nije bilo tendera, vec se odlucilo koga ce izabrati.
Bice ovde tek afere.

lelica

pre 11 godina

Djilas i njegovi "master" planovi. Jos zaduzenja, jos kredita, nista novo. Samo me zanima sta Beogradjani misle o njegovoj diskutabilnoj politici, koju vodi u poslednje vreme?

M

pre 11 godina

Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !

Milan G.

pre 11 godina

@Dragan-Pogledajte malo bolje na sajtu ciji ste link dali pa ce te videti da je Urbino 12 solo bus sa troje dvokrilnih vrata a Urbino 18 zglobni ca cetvoro vrata.Pozdrav.

dusanmal

pre 11 godina

"...uslovi tendera eliminisu domaceg proizvodjaca..."; "Prema uslovima tendera, novi autobusi trebalo bi da budu niskopodni, sa evro-pet motorom, klimatizovani i opremljeni rampama za osobe sa invaliditetom. " - Nije samo korupcija nego i ludilo. Ovo su uslovi i autobusi za bogatu zemlju. Mi moramo da shvatimo da to nismo. Uslovi tendera su morali favorizovati jeftinocu jer para nemamo. Oprema za autobuse je za nase mogucnosti besmislica (WC cistac koji insistira na kupovini novog Mercedesa). Pravi zahtevi su trebali da budu okrenuti pitanjima izdrzljivosti domacih puteva, koriscenja i loseg odrzavanja. 400 (uopsteno losih ali dostiznih za siromahe) Ikarbusa za iste pare bi rezultovalo sa 200 autobusa (sa propadajucih 200 kao donora za prezivele) u znatno duzoj korisnoj operaciji nego 200 Solarisa.

Aleksandar

pre 11 godina

Čestitam poljacima na uspehu i čestitam našoj vlasti što zdušno pomaže u ovim teškim vremenima industriji Poljske da prebrodi ova teška vremena i da pomogne bratskom narodu. Takođe sam neviđeno srećan što se opet pokazuje veličanstvena srpska duša, koja će da pomogne nekome drugom u nevolji, a da sebe zanemari, pa makar je to uništilo...

Sem čestitke poljacima, ostalo je ironija naravno...

aca bg

pre 11 godina

"...Naime, firma Vulović transport, koja ima licencu ukrajinskog MAZ-a, pobedila je na tender raspisanom u decembru..."

bash su oni pobedeili hahahahaha :) reket, pola privatnih krsheva koji prevoze po Bgd su dobili tender jer su platili reket isto

Bob Rock

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!
(Bazileus, 14. februar 2013 14:00)

A kako to da je rakovica imala 100e vecu cenu od bugara, posle placanja svih uvoznih troskova i prevoza? Kvalitet nije sigurno... Mora da je nesto drugo...

Milan

pre 11 godina

Nije mi jasno nesto pa ako bi neko mogao da mi pojasni. Naši proizvođači ne zadovoljaju standardne i kriterijume iz tendera i zato su uzeti autobusi koji to zadovoljavaju i u te svrhe je kupljeno preko 200 Poljskih autobusa a ostatak do 400 će biti kupljen od domaćih proizvođača!!! Kako to sad??? Da li trebaju ti standardi ili ne, ko koga ovde zeza da izvinete!!! Po ovom tekstu koji ste napisali ovo je neka mućka po svoj prilici. PA nije valjda da Ikarbus ne može da napravi niskopodni autobus, koji ima rampu za invalide, klimu i euro pet motor???

Visnja

pre 11 godina

Tipican slucaj za G.Vucica i njegovu antikorupcisku kampanju
Ovo je toliko sumnjivo da svako moze da vidi.
Nadam se da ce ovo biti ispitano.

Siniša

pre 11 godina

Bravo za vlast u Beogradu. Tako se radi, a ne kao republička vast, koja se zadužuje da deli lovu tajkunima, da krpi rupe...umesto da se novac ulaže u razvoj Srbije. A ovi nazadnjaci, tajkuni(Beko i ekipa), prevarant Dinkić, pa loporde iz DSS... džaba vode prljavu kampanju, ne možete da zaustavite razvoj Beograda.

A1

pre 11 godina

Pa ovaj BUS sa slike izgleda OK, u Rijeci su gotovo svi gradski autobusi mercedes, zbog konfiguracije terena... u dolasku su autobusi na plin, električni nisu zadovoljili, za sada
http://www.youtube.com/watch?v=Iu2aj5PMIfE
pozdrav svima

ivaan

pre 11 godina

Nemam nista protiv Solarisa kao proizvodjaca, cak mislim da ce se odlicno pokazati njihovi autobusi, ali mislim da je mnogo pametnije bilo pokrenuti domacu privrdu. Ikarbus proizvodi odlicne autobuse, pribojski FAP mozda jos bolje, ali njihovom brzom propadanju najvise doprinose bahati putnici i neodgovorni radnici odrzavanja. Zaista mislim da je ovo bila odlicna sansa za domace proizvodjace, ali ocigledno je da se ovde itekako umesala politika.

Lea

pre 11 godina

Samo da se poboljsa prevoz! Strasno je kakve su guzve na nekim linijama, a neke prazne prolaze. Nikad mi nece biti jasno ko pravi te planove, kao da su pijani...Salju male budeve na 15 minuta na linije koje povezuju dva grada!

Veljko

pre 11 godina

Koliko vidim I ovaj autobus nema prozore sto neni kao putniku jako smeta. Ove zime ne znam da li sam se 3 puta ogrejao u nekom autobusu a putujem svaki dan. autobusi na liniji 37 su hladni kao grob, vrata ne dihtuju, siberi u gromu I sve u svemu je pakao. Kafa dodje leto tzv. klimatizovani autobusi su blaga parodija, toplije je u basu nego napolju, ventilacija ne postoji a klima uredjaj jednostavno NIJE PREDVIDJEN za prepune autobuse tako da...ukoliko se frekventnost ne poveca I dalje smo u paklu. Da ne spominjem sto gsp I dalje se pravi lud I ne pruza uslugu od 00-04 sto na godisnjem nivou ispada da gsp ne pruza usluge od 2 meseca I ako ja placam kartu njima I privatnom nocnom prevozniku. Kakva je vise ovo za...ancija???

CheZoran

pre 11 godina

@vrabac

Svakako su nemci i dalje jaki u tehnici ali vest da će Nemačka železnica od poljske firme Pesa iz Bidgošča kupiti 470 dizel vozova za 1,2 milijardi EUR i to upravo jer su tehnički bolji od nemačkih proizvodjača nešto govoi. Prvi ugovor je već potpisan. Možda meni ne verujete ali uglednom Špiglu treba svakao. Evo linka.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/deutsche-bahn-kauft-zuege-bei-neuem-lieferanten-in-polen-a-856637.html

Nemačka medicina je dobra ali nije uvek najbolja. A da su Jugosloveni bili pametni i Nemci i Poljaci bi kupovali ovde.

qwerty

pre 11 godina

Vidim nastavlja se napad na Djilasa (koga iskreno ne podnosim) što nije uzeo Ikarbuse. Pa ako bismo čekali Ikarbus da sklepa 200 autobusa čekali bismo godinama i godinama. Nemaju oni kapacitet. Ni ova 32 nisu u stanju da sklope posle skoro godinu dana. Da ne pominjem kvalitet.
S druge strane ni 200 Solarisa nam neće pomoći ako se nešto pod hitno ne uradi po pitanju održavanja koje praktično ne postoji. Nisu u stanju da kupe sijalice i neonke, iz garaža na ulice izlazi sve i svašta, neki busevi su već odavno zreli za otpad.

glasac ds-a

pre 11 godina

Kapiram da je zbog kredita evropske banke i po uslovima tendera Ikarbus nije ispunio uslove tendera.A ako je tačno da će ostatak buseva od para iz budžeta Beograda biti potrošena za Ikarbus buseve onda ok.U svakom slučaju Beogradjani setite se kako ste se vozili 90-ih.

ivan

pre 11 godina

u skoplju pre 2-3godine mak vlada je kupila 200kineskih autobusa i 200ukrainskih posle par meseca ukrainski poceli da se kvare da propustaju vodu sa krova da ulazi voda kroz prozora da lupa motor a kineske autobuse posle 2-3god voznje po skopskim katastrofalnim ulizama su ko novi nema bukvalno ni jedan kvar motor je dizel a uopste se necuje dok radi (isto ko bmw cika kureta)radi al se necuje

Milan

pre 11 godina

U Novom Sadu imaju nekoliko Solarisa...videli ljudi gresku i nastavili nabavku sa Ivecom. Niti ce Beograd imati evropske autobuse niti ce Ikarbus preziveti bez GSP-a svi su na gubitku sem onih koji su dobili provoziju...i jos nekoliko dana na gradonacelnickom polozaju!

MarkoNS

pre 11 godina

Svima koji imate nešto protiv Solarisa: I ja znam da su Toyota automobili bolji Dacia, ali ipak vozim Rumuna. BTW, mi se u Novom Sadu već par godina vozimo i Solarisima, i sa žaljenjem moram da priznam da su mnogo bolji od poslednjih koje su isporučili i Neobus i Ikarbus (ko nam kriv, kada smo takvi kakvi jesmo?).

normalno je da ću nastaviti da se švercujem dok BUS PLUS naplaćuje karte

pre 11 godina

Đilas nije hto IKARBUSOVE autobus kaže nemaju jaku finasisku konstrukciju i kao nerade ih kvalitetno.

Nek nam gradonačelnik odgovori kako je njegova firma ćerka dobila posao BUS PLUS-a sa jednim zaposlenim i 500 evra kapitala.

Menja

pre 11 godina

E bravo Djilase!Samo 65 miliona evra,pa to je sica,jos na kredit,pa nista lepse!A da kupi sa domaceg trzista-nema potrebe,a ko ce da vrati taj kredit-on sigurno nece!E bas prava investicija!!!!

Rodjen u Betaniji

pre 11 godina

Novosadjani se vec drugu godinu voze ovim autobusima - super su !
Ono sto je u ovoj zemlji sporno , je da li se neko "omrsio" (finansijski) na "tenderu" - ili je tender zaista bio to sto jeste .

CheZoran

pre 11 godina

Autobusi su odlični i po svojoj robustnosti bolje odgovarju ulicama u Beogradu nego zapadna konkurencija. Cena im je u svakom slučaju bolja.

Samo ne može čovek da se sa nostalgijom ne seti kada su Poljaci davno, davno u Jugoslaviji kupili 1000 Sanosa. Tada se u Poljskoj putovanje njima smatralo za vrhunac luksuznog putovanja. Neki zaostali primerci i do danas jezde poljskim drumovima.

Michiko

pre 11 godina

Kad je bal, bolje da i slovenskom narodu nesto damo umesto Nemcima. Treba prestati sa davanjem onima koji te neprestano kinje pa makar se i u kocijama vozili.

josmalo

pre 11 godina

Unistili ste sve fabrike od Subotice do Preseva. Nije se birao ni nacin, ni vreme kako i kada unistiti neku firmu. Tekstilna industrija,metalna, duvanska... Vreme je da se zaustavi rasprodaja i unistavanje firmi, zbog toga ste i izgubili izbore. A sada nam pricate o nekom planu za oporavak zemlje, koji ce saciniti vasi eksperti.Ne lazite vise.

Ola Nordmann

pre 11 godina

Nisam znao da je Solaris poljski proizvođač. Vozim se njihovim autobusima svakog dana u Oslu i ne vidim razliku u odnosu na autobuse koje proizvode Volvo, Scania ili MAN. Naravno, ovde autobusi nisu prepuni, voze se po boljim putevima i koriste kvalitetnije gorivo, redovno se održavaju i kraće se zadržavaju u eksploataciji nego što je to slučaj u Beogradu...

Helios

pre 11 godina

Još ispumpavanja para iz Srbije. Šta je sa IkarBusom i radnicima iz Novog Sada? Koliko para je otišlo na španske tramvaje? Krediti evropskog MMFa su em pogubni em su recikliranje naših sopstvenih para! Koliko smo mi glup narod to je zaista neshvatljivo. Naš keš, tkzv. devizne rezerve su u inostranstvu tkzv. "oročene"a fantomske EU-kreditne banke onda od tog istog NAŠEG keša "daju" nama "kredit" za kupovinu EU robe koju možemo sami da napravimo; potpuno isto kao i putevi i mostovi. Ovde su na vlasti ove ili one tkzv. proEvropske stranke, tj. stranke koje se ugrađuju u ovu šemu koja cinična EU podržava na "našem putu"...

Bazileus

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!

igi

pre 11 godina

Ikarbus ne moze da isporuci na vreme ni ona 42 sto je Djilas narucio od njih,a kamoli 200. Evropska banka koja je dala ovaj povoljan kredit ima samo jedan uslov/da je tender fer,i da nema davanja posla nacionalnim proizvodjacima zbog "sentimentalnosti",vec onom ko da najbolju ponudu cena-kvalitet...e to treba da znate braco srbi pre nego sto popljujete po Djilasu zbog Ikarbusa koji je postao socijalna ustanova,a ne ozbiljan proizvodjac autobusa.

Leomessi

pre 11 godina

Posle svega ce vlast(bez obzira koja) da mi vrti reklame na TV-u, kupujmo domace:)))))) Juce sam se vozio u novom Ikarbusu i stvarno one plastike i stakla skripe iako su stari max godinu dana, nakon toga promenim bus i igrom slucaja dodje novi Volvo bele boje tako da mislim da je neki privatnik u pitanju, kad kod njega isto skripe plastike i stakla. Posle nesto razmisljam, Ikarbus ima MAN motore i Voith menjace koji su priznati u celom svetu dok je ostatak busa domace proizvodnje i skripi, Volvo ima sve kvalitetno a i dalje skripi u njemu. Na kraju shvatim da mi ipak lepse skripi nasa plastika. Druga stvar o kojoj sam tada razmisljao je to da svetski poznati proizvodjaci imaju predstavnistva u Srbiji i imaju delova pa cak i nasi majstori znaju da ih poprave, dok ove Poljske... Inace bio sam skoro u Poljskoj i ti busevi po meni ni na sta ne lice...

Mare

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.

zabrinuti Djilas

pre 11 godina

Da je Djilas kupio autobuse ovde ne bi mogao da se ugradi. Ali kao i svi poslusni lideri iz Tadicevog rezima uzeo kredit, po ko zna kojim nepovoljnim uslovima i otisao da kupi evropske autobuse. Ali na kraju nije kupio evropske nego opet neke sklopocije koje kostaju vise nego domaci autobusi. Normalno, razmisljali su i oni i malo dublje. Pocece da se kvare ove sklopocije, pa naravno uvozice neko od njih delove i prodavati GSP-u po nekim nebuloznim cenama, kao i do sada. A nasi radnici sedece kuci, a fabrike cemo zatvarati. I evo price Djilasove o EKONOMSKOM RAZVOJU ZEMLJE KOJI JE ON SPREMIO SA "SVOJIM EKSPERTIMA".

Dragan

pre 11 godina

Idite na sajt Solaris-a:
http://www.solarisbus.pl/vehicles/

Ukratko, na osnovu fotografija u galeriji vidi se da ovaj proizvodjac pravi solo vozila iskljucivo sa po dvoje vrata (nemaju zadnja vrata), dok im zglobna vozila imaju po troje vrata. Suludo je kupovati takve autobuse za potrebe Beograda u kojem se retko kada u autobusu nalazi manje od 30 putnika koliko iznosi njihov realan kapacitet.

garnet pfc

pre 11 godina

Evo vam vaš Mercedes,Man,Setra i ostali zapadni proizvođači.Nećete domaće,evo vam poljski otpad.U istu tu Poljsku,Ikarbus je izvozio autobuse osamdesetih godina.Tako vam i treba,svima vama koji ste čekali man i ostale zapadne proizvođače.Svaka čast gsp-u.Sve im je šareniji i šareniji vozni park.Umesto da ko svako normalno preduzeće unificira vozni park,zbog lakšeg održavanje,rezervnih delova,obuke ljudstva,oni dovlače nove tipove buseva.Ko je uzeo proviziju za ovo i preko koje firme će se uvoziti ovi autobusi?Tek kad godpodin gradonačelnik i onaj njegov iz Kolubare budu otišli sa vlasti i iz gsp-a,videće se ko je pokupio kajmak.A vi ćutite i plaćajte njihove mahinacije.Napred Ikarbus!!!

neko ko takođe koristi GSP

pre 11 godina

(korisnik gradskog prevoza,
MAN-ovi autobusi koje smo dobili od Japanaca imaju jednu klauzulu u ugovoru koja se zove održavanje.
Takođe me interesuje kad će da se ukine BUS PLUS jer će samim tim karta biti jeftinija. Takođe se pitam da li GSP naplaćuje uslugu ili jednu vožnju? Zbog toga imamo najskuplju kartu u Evropi. Ja kad idem iz Zemuna ka nekom drugom delu grada nekad moram da promenim 2 do 3 autobusa. Samim tim nije normalno da plaćam 2 ili 3 karte. Ako GSP meni iz Zemuna obezbedi redovan prevoz ka svim delovima grada onda možemo pričati o ceni jedne karte, ali to nije ni logično.

P.S da nastaviću da se švercujem ne želim da finansiram privatnu firmu koja ubire kajmak.

Caca

pre 11 godina

Bus plus samo ubira kajmak od karata a ne ucestvuje u kupovini autobusa.
Koliko bi se autobusa moglo kupiti od procenta koji ostaje bus plusu.
Umesto o ustedi djilas rasipa nas novac.

alcale

pre 11 godina

Čekaj ljudi super su manovi ne znam za te solaris ALI šta je sa ikarbusom. I da su skuplji opet bi te pare ustale u našoj privredi, razmišlja li iko o našem spoljnotrgovinskom deficitu.
Kakvi šarlatani pa u bivšoj Jugi je UPRAVO iz tog razloga postojala fabrika svega što je potrebno i zato nismo imali ni dugova a uvozili smo samo kafu, naftu i čokoladu.

Lala Po

pre 11 godina

Solaris radi sasvim pristojne autobuse. U redu, nije to na nivou MAN-a, ali su u pitanju moderni kvalitetni busevi. Ako je razlika u ceni bila dovoljno velika, sasvim dobra odluka.

Beograđanka

pre 11 godina

Bolje operite ove autobuse sto vec imamo... Puticima vise smeta sto su prljavi kao svinjac i sto duva promaja a ne sto su stari...

Горан

pre 11 godina

А хоће ли Пољска да повуче признање КиМ-а због овога? Када ћемо већ једном да почнемо да тражимо политичке уступке од евроспких држава? Лепо им је да зарађују паре у Србији, онда би требало мало и да са нам сарађују по политичким питањима.

Другим речима, ако већ дајемо паре, треба давати оним који су према нама пријатељски расположени.

laky

pre 11 godina

pih,ja sam uvek za kvalitetniju i mozda malo skuplju u reprezintatuvniju opciju.MAN je svetski brend,i vrhunski kvalitet.Te poljake nikada ne bih uzeo

covek

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domacu proizvodnju i kupujemo domace proizvode mi volimo da se razbacujemo sa novcem i kupujemo tudje. Hranimo tudj narod, a ne svoj.

korisnik gradskog prevoza

pre 11 godina

Pored nemackog MAN-a, uzeli smo autobuse od poljskog Solarisa? Solaris nece izdrzati na nasim ulicama ni 7 godina. MAN-ovi zuti autobusi koje smo dobili kao donaciju Japana i dalje se odlicno drze. Unisti nas Djilas.

Milan

pre 11 godina

Ok je taj Solaris.Nema potrebe za predrasudama prema Poljskoj;njihova industrija je nevidjeno napredovala u poslednjih 20 godina.
U svakom slucaju nece biti krsevi kao Ikarbusi.

vrabac

pre 11 godina

od 203 poljskih za 7 godina ostace 100 funkcionalnih poljskih autobusa, od 180 MAN-ovih za 15 godina bi ostalo 180 MAN-ovih funkcionalnih autobisa (minus oni koje kamenuju, ali to ne mozemo zahtevati u specifikaciji).

korisnik gradskog prevoza

pre 11 godina

Pored nemackog MAN-a, uzeli smo autobuse od poljskog Solarisa? Solaris nece izdrzati na nasim ulicama ni 7 godina. MAN-ovi zuti autobusi koje smo dobili kao donaciju Japana i dalje se odlicno drze. Unisti nas Djilas.

Milan

pre 11 godina

Ok je taj Solaris.Nema potrebe za predrasudama prema Poljskoj;njihova industrija je nevidjeno napredovala u poslednjih 20 godina.
U svakom slucaju nece biti krsevi kao Ikarbusi.

vrabac

pre 11 godina

od 203 poljskih za 7 godina ostace 100 funkcionalnih poljskih autobusa, od 180 MAN-ovih za 15 godina bi ostalo 180 MAN-ovih funkcionalnih autobisa (minus oni koje kamenuju, ali to ne mozemo zahtevati u specifikaciji).

alcale

pre 11 godina

Čekaj ljudi super su manovi ne znam za te solaris ALI šta je sa ikarbusom. I da su skuplji opet bi te pare ustale u našoj privredi, razmišlja li iko o našem spoljnotrgovinskom deficitu.
Kakvi šarlatani pa u bivšoj Jugi je UPRAVO iz tog razloga postojala fabrika svega što je potrebno i zato nismo imali ni dugova a uvozili smo samo kafu, naftu i čokoladu.

Bazileus

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!

zabrinuti Djilas

pre 11 godina

Da je Djilas kupio autobuse ovde ne bi mogao da se ugradi. Ali kao i svi poslusni lideri iz Tadicevog rezima uzeo kredit, po ko zna kojim nepovoljnim uslovima i otisao da kupi evropske autobuse. Ali na kraju nije kupio evropske nego opet neke sklopocije koje kostaju vise nego domaci autobusi. Normalno, razmisljali su i oni i malo dublje. Pocece da se kvare ove sklopocije, pa naravno uvozice neko od njih delove i prodavati GSP-u po nekim nebuloznim cenama, kao i do sada. A nasi radnici sedece kuci, a fabrike cemo zatvarati. I evo price Djilasove o EKONOMSKOM RAZVOJU ZEMLJE KOJI JE ON SPREMIO SA "SVOJIM EKSPERTIMA".

Lala Po

pre 11 godina

Solaris radi sasvim pristojne autobuse. U redu, nije to na nivou MAN-a, ali su u pitanju moderni kvalitetni busevi. Ako je razlika u ceni bila dovoljno velika, sasvim dobra odluka.

neko ko takođe koristi GSP

pre 11 godina

(korisnik gradskog prevoza,
MAN-ovi autobusi koje smo dobili od Japanaca imaju jednu klauzulu u ugovoru koja se zove održavanje.
Takođe me interesuje kad će da se ukine BUS PLUS jer će samim tim karta biti jeftinija. Takođe se pitam da li GSP naplaćuje uslugu ili jednu vožnju? Zbog toga imamo najskuplju kartu u Evropi. Ja kad idem iz Zemuna ka nekom drugom delu grada nekad moram da promenim 2 do 3 autobusa. Samim tim nije normalno da plaćam 2 ili 3 karte. Ako GSP meni iz Zemuna obezbedi redovan prevoz ka svim delovima grada onda možemo pričati o ceni jedne karte, ali to nije ni logično.

P.S da nastaviću da se švercujem ne želim da finansiram privatnu firmu koja ubire kajmak.

Ola Nordmann

pre 11 godina

Nisam znao da je Solaris poljski proizvođač. Vozim se njihovim autobusima svakog dana u Oslu i ne vidim razliku u odnosu na autobuse koje proizvode Volvo, Scania ili MAN. Naravno, ovde autobusi nisu prepuni, voze se po boljim putevima i koriste kvalitetnije gorivo, redovno se održavaju i kraće se zadržavaju u eksploataciji nego što je to slučaj u Beogradu...

MarkoNS

pre 11 godina

Svima koji imate nešto protiv Solarisa: I ja znam da su Toyota automobili bolji Dacia, ali ipak vozim Rumuna. BTW, mi se u Novom Sadu već par godina vozimo i Solarisima, i sa žaljenjem moram da priznam da su mnogo bolji od poslednjih koje su isporučili i Neobus i Ikarbus (ko nam kriv, kada smo takvi kakvi jesmo?).

garnet pfc

pre 11 godina

Evo vam vaš Mercedes,Man,Setra i ostali zapadni proizvođači.Nećete domaće,evo vam poljski otpad.U istu tu Poljsku,Ikarbus je izvozio autobuse osamdesetih godina.Tako vam i treba,svima vama koji ste čekali man i ostale zapadne proizvođače.Svaka čast gsp-u.Sve im je šareniji i šareniji vozni park.Umesto da ko svako normalno preduzeće unificira vozni park,zbog lakšeg održavanje,rezervnih delova,obuke ljudstva,oni dovlače nove tipove buseva.Ko je uzeo proviziju za ovo i preko koje firme će se uvoziti ovi autobusi?Tek kad godpodin gradonačelnik i onaj njegov iz Kolubare budu otišli sa vlasti i iz gsp-a,videće se ko je pokupio kajmak.A vi ćutite i plaćajte njihove mahinacije.Napred Ikarbus!!!

CheZoran

pre 11 godina

@vrabac

Svakako su nemci i dalje jaki u tehnici ali vest da će Nemačka železnica od poljske firme Pesa iz Bidgošča kupiti 470 dizel vozova za 1,2 milijardi EUR i to upravo jer su tehnički bolji od nemačkih proizvodjača nešto govoi. Prvi ugovor je već potpisan. Možda meni ne verujete ali uglednom Špiglu treba svakao. Evo linka.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/deutsche-bahn-kauft-zuege-bei-neuem-lieferanten-in-polen-a-856637.html

Nemačka medicina je dobra ali nije uvek najbolja. A da su Jugosloveni bili pametni i Nemci i Poljaci bi kupovali ovde.

Lud narod

pre 11 godina

Sad ne valjaju Solarisi a da su MAN-ovi,ne bi valjali oni jer su skupi.Da su uzeli Ikarbus iz patriJotskih razloga,onda bi kukali kako se raspadaju a mogli su da uzmu MAN ili Solaris.I tako sve u krug.

igi

pre 11 godina

Ikarbus ne moze da isporuci na vreme ni ona 42 sto je Djilas narucio od njih,a kamoli 200. Evropska banka koja je dala ovaj povoljan kredit ima samo jedan uslov/da je tender fer,i da nema davanja posla nacionalnim proizvodjacima zbog "sentimentalnosti",vec onom ko da najbolju ponudu cena-kvalitet...e to treba da znate braco srbi pre nego sto popljujete po Djilasu zbog Ikarbusa koji je postao socijalna ustanova,a ne ozbiljan proizvodjac autobusa.

Bob Rock

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!
(Bazileus, 14. februar 2013 14:00)

A kako to da je rakovica imala 100e vecu cenu od bugara, posle placanja svih uvoznih troskova i prevoza? Kvalitet nije sigurno... Mora da je nesto drugo...

Aleksandar

pre 11 godina

Čestitam poljacima na uspehu i čestitam našoj vlasti što zdušno pomaže u ovim teškim vremenima industriji Poljske da prebrodi ova teška vremena i da pomogne bratskom narodu. Takođe sam neviđeno srećan što se opet pokazuje veličanstvena srpska duša, koja će da pomogne nekome drugom u nevolji, a da sebe zanemari, pa makar je to uništilo...

Sem čestitke poljacima, ostalo je ironija naravno...

Beograđanka

pre 11 godina

Bolje operite ove autobuse sto vec imamo... Puticima vise smeta sto su prljavi kao svinjac i sto duva promaja a ne sto su stari...

seljak iz Vojvodine

pre 11 godina

Mnogo ste vi razmazeni u Beogradu ni novi autobusi vam ne odgovaraju, dodjite da vidite cime mene voze 30 kilometara do posla i bicete prezadovoljni bojom vasih autobusa!

normalno je da ću nastaviti da se švercujem dok BUS PLUS naplaćuje karte

pre 11 godina

Đilas nije hto IKARBUSOVE autobus kaže nemaju jaku finasisku konstrukciju i kao nerade ih kvalitetno.

Nek nam gradonačelnik odgovori kako je njegova firma ćerka dobila posao BUS PLUS-a sa jednim zaposlenim i 500 evra kapitala.

CheZoran

pre 11 godina

Autobusi su odlični i po svojoj robustnosti bolje odgovarju ulicama u Beogradu nego zapadna konkurencija. Cena im je u svakom slučaju bolja.

Samo ne može čovek da se sa nostalgijom ne seti kada su Poljaci davno, davno u Jugoslaviji kupili 1000 Sanosa. Tada se u Poljskoj putovanje njima smatralo za vrhunac luksuznog putovanja. Neki zaostali primerci i do danas jezde poljskim drumovima.

Abba

pre 11 godina

Dobar je MAN, ali nije ni Solaris los. Razlog sto su japanci toliko izdrzali, jeste sto je GSP bio u obavezi da odrzava redovno te autobuse, dok ove druge ne diraju dok se ne raspadnu. Uporedite samo one Veoliine autobuse (svetlo plave sa erste reklamom), nakon jedno 6,7 godina bili su novi novcati, a isti takvi koji su u vlasnistvu GSPa su se raspali za godinu dana. Tako da je ovde presudno odrzavanje, a s obzirom da je rec o GSPu, svejedno nam kupili MANa, Mercedesa, Solarisa, ili nesto cetvrto...

covek

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domacu proizvodnju i kupujemo domace proizvode mi volimo da se razbacujemo sa novcem i kupujemo tudje. Hranimo tudj narod, a ne svoj.

Miloš

pre 11 godina

Ovi autobusi se uzimaju na EBRD-ov kredit, što znači da EBRD određuje uslove tendera, pa onda neka najbolji pobedi - i eto, Poljaci su bili najbolji. Mogli smo i uzeti komercijalni kredit i kupiti od koga smo hteli, ali kamatna stopa bi bila osetno viša, pa samim tim i kredit nepovoljniji.

Kada mi budemo imali svoju investicionu banku, ili dovoljno keša da kupimo 200 autobusa, onda možemo da lepo odemo ili u MAN ili u Ikarbus ili gde god želimo i da kažemo šta hoćemo. Kada drugi plaćaju za nas, onda se i oni pitaju nešto, zar ne?

A evo ovde nikad ništa nije dovoljno dobro. Verovatno bi šverceri hteli da imaju kožnu fotelju i obrok serviran u autobusu u kome će biti sami kako bi se umilostivili da otkucaju kartu bez zajedljivih "bus minus" komentara...

Beogradjanin

pre 11 godina

Gospodo pre nego sto pocnete da komentarisete nesto , malo informacije vam fali. EBRD je odobrila kredit.Ista ta banka je od ucesnika na tenderu trazila i bilans uspeha za poslednjih 5 godina.Ikarbus nije mogao da prodje jer prave dva autobusa mesecno.Taj Ikarbus jos nije isporucio 32 autobusa koje je trebalo da isporuci jos u septembru.EBRD nikom ne daje pare tek tako.Opekli se sa Bugarima i Rumunima. Pare Ikarbusu da bi resavali svoj socijalni program ili nerad

Milan

pre 11 godina

U Novom Sadu imaju nekoliko Solarisa...videli ljudi gresku i nastavili nabavku sa Ivecom. Niti ce Beograd imati evropske autobuse niti ce Ikarbus preziveti bez GSP-a svi su na gubitku sem onih koji su dobili provoziju...i jos nekoliko dana na gradonacelnickom polozaju!

aca bg

pre 11 godina

"...Naime, firma Vulović transport, koja ima licencu ukrajinskog MAZ-a, pobedila je na tender raspisanom u decembru..."

bash su oni pobedeili hahahahaha :) reket, pola privatnih krsheva koji prevoze po Bgd su dobili tender jer su platili reket isto

Rodjen u Betaniji

pre 11 godina

Novosadjani se vec drugu godinu voze ovim autobusima - super su !
Ono sto je u ovoj zemlji sporno , je da li se neko "omrsio" (finansijski) na "tenderu" - ili je tender zaista bio to sto jeste .

josmalo

pre 11 godina

Unistili ste sve fabrike od Subotice do Preseva. Nije se birao ni nacin, ni vreme kako i kada unistiti neku firmu. Tekstilna industrija,metalna, duvanska... Vreme je da se zaustavi rasprodaja i unistavanje firmi, zbog toga ste i izgubili izbore. A sada nam pricate o nekom planu za oporavak zemlje, koji ce saciniti vasi eksperti.Ne lazite vise.

glasac ds-a

pre 11 godina

Kapiram da je zbog kredita evropske banke i po uslovima tendera Ikarbus nije ispunio uslove tendera.A ako je tačno da će ostatak buseva od para iz budžeta Beograda biti potrošena za Ikarbus buseve onda ok.U svakom slučaju Beogradjani setite se kako ste se vozili 90-ih.

Klod

pre 11 godina

zasto ne kupite domaci Ikarbus?
(kupujmo domace, 14. februar 2013 15:06)

Zato što su krševi čak i kada su "novi". Ikarbus je propala firma isto kao i ova država.

NY

pre 11 godina

@Cici Kg

A sto ti brines za Beograd.Gradjani Beograda su duplo manje po glavi zaduzeni od gradjana Srbije.Gradjani Beograda mogu to da plate.Kome je grad Beograd skup za zivot ima rezervnu varijantu a to je da se vrati u zavicaj.Sutra ce neko da skoci i sta ce Beoigradu metro i zasto se Beograd zaduzuje. Nema grada u svetu koji investicione i infrastrukturne projekte ne radi na kredit

Prica o Ikarbusu je cista Demagogija.Sklope dva ipo autobusa mesecno. neka neko pogleda na sta lice Ikarbusovi autobusi stari tri godine

Горан

pre 11 godina

А хоће ли Пољска да повуче признање КиМ-а због овога? Када ћемо већ једном да почнемо да тражимо политичке уступке од евроспких држава? Лепо им је да зарађују паре у Србији, онда би требало мало и да са нам сарађују по политичким питањима.

Другим речима, ако већ дајемо паре, треба давати оним који су према нама пријатељски расположени.

Siniša

pre 11 godina

Bravo za vlast u Beogradu. Tako se radi, a ne kao republička vast, koja se zadužuje da deli lovu tajkunima, da krpi rupe...umesto da se novac ulaže u razvoj Srbije. A ovi nazadnjaci, tajkuni(Beko i ekipa), prevarant Dinkić, pa loporde iz DSS... džaba vode prljavu kampanju, ne možete da zaustavite razvoj Beograda.

Leomessi

pre 11 godina

Posle svega ce vlast(bez obzira koja) da mi vrti reklame na TV-u, kupujmo domace:)))))) Juce sam se vozio u novom Ikarbusu i stvarno one plastike i stakla skripe iako su stari max godinu dana, nakon toga promenim bus i igrom slucaja dodje novi Volvo bele boje tako da mislim da je neki privatnik u pitanju, kad kod njega isto skripe plastike i stakla. Posle nesto razmisljam, Ikarbus ima MAN motore i Voith menjace koji su priznati u celom svetu dok je ostatak busa domace proizvodnje i skripi, Volvo ima sve kvalitetno a i dalje skripi u njemu. Na kraju shvatim da mi ipak lepse skripi nasa plastika. Druga stvar o kojoj sam tada razmisljao je to da svetski poznati proizvodjaci imaju predstavnistva u Srbiji i imaju delova pa cak i nasi majstori znaju da ih poprave, dok ove Poljske... Inace bio sam skoro u Poljskoj i ti busevi po meni ni na sta ne lice...

Caca

pre 11 godina

Bus plus samo ubira kajmak od karata a ne ucestvuje u kupovini autobusa.
Koliko bi se autobusa moglo kupiti od procenta koji ostaje bus plusu.
Umesto o ustedi djilas rasipa nas novac.

ivaan

pre 11 godina

Nemam nista protiv Solarisa kao proizvodjaca, cak mislim da ce se odlicno pokazati njihovi autobusi, ali mislim da je mnogo pametnije bilo pokrenuti domacu privrdu. Ikarbus proizvodi odlicne autobuse, pribojski FAP mozda jos bolje, ali njihovom brzom propadanju najvise doprinose bahati putnici i neodgovorni radnici odrzavanja. Zaista mislim da je ovo bila odlicna sansa za domace proizvodjace, ali ocigledno je da se ovde itekako umesala politika.

Vodolija

pre 11 godina

Grad i GSP kupice 200 domacih autobusa od ikarbusa i jos nekih firmi domacih. . .Ikarbusovi autobusi su odlicni 80% je uvoz motor sasija od MAN-a tako da ne pricajte gluposti da su krsevi... GSP je krv sto ne odrzava te autobuse...

Bradonja

pre 11 godina

Ja moram da kazem samo jednu stvar vezanu za Ikarbusove zglobne autobuse koja me uzasno nervira, ko se vozio zna, kad stanes negde na sredini bas oko onog zgloba nemas rucku nigde da se uhvatis, ja ne znam imaju li oni ikakvu kontrolu kvaliteta. Da li to neko nekad isproba da vidi da li sve funkcionise, da li ljudi mogu da se voze kako treba. A o dinamici isporuke i da ne pricamo. Od septembra prosle godine do sad su uspeli da isporuce 10 autobusa. To znaci da bi tim tempom ovih 200 komada isporucivali narednih 10 godina. Verujem da je jedan od uslova na tenderu bila i dinamika isporuke koju Ikarbus ne moze nikako da zadovolji.
Sve u svemu drago mi je sto su zaobisli Ikarbus.

Bane

pre 11 godina

Neka GSP dobro razmisli ja sam vozio te autobuse u Svrdskoj vise su stajali nego sto su bili u saobracaju kvarili su se samo tako i SL ih je vratio poljacima to je ustvari Nemacki MAN koji poljaci sastavljaju u Poljskoj i to vrlo lose elektronika je uzasna

qwerty

pre 11 godina

Vidim nastavlja se napad na Djilasa (koga iskreno ne podnosim) što nije uzeo Ikarbuse. Pa ako bismo čekali Ikarbus da sklepa 200 autobusa čekali bismo godinama i godinama. Nemaju oni kapacitet. Ni ova 32 nisu u stanju da sklope posle skoro godinu dana. Da ne pominjem kvalitet.
S druge strane ni 200 Solarisa nam neće pomoći ako se nešto pod hitno ne uradi po pitanju održavanja koje praktično ne postoji. Nisu u stanju da kupe sijalice i neonke, iz garaža na ulice izlazi sve i svašta, neki busevi su već odavno zreli za otpad.

bezimenko

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.
(Mare, 14. februar 2013 14:51)

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?

Helios

pre 11 godina

Još ispumpavanja para iz Srbije. Šta je sa IkarBusom i radnicima iz Novog Sada? Koliko para je otišlo na španske tramvaje? Krediti evropskog MMFa su em pogubni em su recikliranje naših sopstvenih para! Koliko smo mi glup narod to je zaista neshvatljivo. Naš keš, tkzv. devizne rezerve su u inostranstvu tkzv. "oročene"a fantomske EU-kreditne banke onda od tog istog NAŠEG keša "daju" nama "kredit" za kupovinu EU robe koju možemo sami da napravimo; potpuno isto kao i putevi i mostovi. Ovde su na vlasti ove ili one tkzv. proEvropske stranke, tj. stranke koje se ugrađuju u ovu šemu koja cinična EU podržava na "našem putu"...

OFK BG

pre 11 godina

Ukoliko su autobusi kao ovaj na slici onda će neko morati i krivično da odgovara. Činjenica je da u BG mogu da zadovolje samo tkzv harmonikaši. Sve ostalo je bacanje para niz vetar.

A1

pre 11 godina

Pa ovaj BUS sa slike izgleda OK, u Rijeci su gotovo svi gradski autobusi mercedes, zbog konfiguracije terena... u dolasku su autobusi na plin, električni nisu zadovoljili, za sada
http://www.youtube.com/watch?v=Iu2aj5PMIfE
pozdrav svima

Zoki

pre 11 godina

@M - "Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !"

Vlasnici Ikarbusa mogu da budu i Marsovci, ali on je domaca kompanija sve dok ima proizvodnju u Srbiji, zaposljava domace radnike i placa porez.

Veljko

pre 11 godina

Koliko vidim I ovaj autobus nema prozore sto neni kao putniku jako smeta. Ove zime ne znam da li sam se 3 puta ogrejao u nekom autobusu a putujem svaki dan. autobusi na liniji 37 su hladni kao grob, vrata ne dihtuju, siberi u gromu I sve u svemu je pakao. Kafa dodje leto tzv. klimatizovani autobusi su blaga parodija, toplije je u basu nego napolju, ventilacija ne postoji a klima uredjaj jednostavno NIJE PREDVIDJEN za prepune autobuse tako da...ukoliko se frekventnost ne poveca I dalje smo u paklu. Da ne spominjem sto gsp I dalje se pravi lud I ne pruza uslugu od 00-04 sto na godisnjem nivou ispada da gsp ne pruza usluge od 2 meseca I ako ja placam kartu njima I privatnom nocnom prevozniku. Kakva je vise ovo za...ancija???

Dragan

pre 11 godina

Idite na sajt Solaris-a:
http://www.solarisbus.pl/vehicles/

Ukratko, na osnovu fotografija u galeriji vidi se da ovaj proizvodjac pravi solo vozila iskljucivo sa po dvoje vrata (nemaju zadnja vrata), dok im zglobna vozila imaju po troje vrata. Suludo je kupovati takve autobuse za potrebe Beograda u kojem se retko kada u autobusu nalazi manje od 30 putnika koliko iznosi njihov realan kapacitet.

laki

pre 11 godina

"Mozda je Solaris isplativiji od MAN-a u pocetku.. Videcemo kasnije.. Kao kad kupujes Fiat umesto VW.. "
Ja ce zivot,vise od 20 godina vozim Fiate i Alfe i nikada ih ne bi menjao za VW tako da....
Inace Solaris pravi odlicne i izuzetno lepe autobuse,prihvatljivih cena i odrzavanja.

ivan

pre 11 godina

u skoplju pre 2-3godine mak vlada je kupila 200kineskih autobusa i 200ukrainskih posle par meseca ukrainski poceli da se kvare da propustaju vodu sa krova da ulazi voda kroz prozora da lupa motor a kineske autobuse posle 2-3god voznje po skopskim katastrofalnim ulizama su ko novi nema bukvalno ni jedan kvar motor je dizel a uopste se necuje dok radi (isto ko bmw cika kureta)radi al se necuje

Za koga radi Đilas?

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domaću proizvodnju i da kupujemo domaće jeftinije autobuse mi smo se odlučili za skuplje. Uz sve to, grad se zadužio za dodatnih 65 miliona evra!!!

Aleksandar

pre 11 godina

Za (M, 14. februar 2013 16:13)

Ikarbus je BIO u vlasništvu rusa.
A dok je bio u njihovom vlasništvu, nijedan autobus nije bio naručen od strane GSP (slučajno ili ne, to je druga priča)-
privatizacija je poništena i Ikarbus je ponovo u vlasništvu Srbije, sada nas dve firme tuže zbog toga za nekoliko miliona evra.

Cici Kg

pre 11 godina

Sramota.
Neko se hvali da je kupio na kredit 203 autobusa za 65mil.eura, odnosno 320.197 eura po autobusu.
A zaduženi gradjani Beograda.
Kada će u ovoj zemlji da se neki projekat finansira iz realnih, ili pak domaćih izvora pa onda da se neko sa pravom pohvali.
Još nisam video da je neko dao javnosti biznis plan, ili neku drugu studiju isplativosti posla, crno na belo. E, tada kada bi neko opravdao takav plan u potpunosti, onda bi mu skinuo kapu.
Ovako sramota, hvale se političari tuđim parama.

DAENKO

pre 11 godina

Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet.

Aleksandar

pre 11 godina

Mogu da dovuku i 1000 takvih autobusa ili bilo kakavih, kada ce biti kolsarenje po njima. Prenatrpani, izvrljani, prljavi, razvaljeni....

zvonko

pre 11 godina

Greska svakako MAN je dokazan, recite zasto ga menjate? Ko je odgovoran ako Solaris ispadne promasaj?! A ko je tek kupio Ikarbus? To je provereno promasaj. Zao mi je sto je nas, ali daleko od potrebnih standarda. Pa nije valjda GSP humanitarna organizacija!

Menja

pre 11 godina

E bravo Djilase!Samo 65 miliona evra,pa to je sica,jos na kredit,pa nista lepse!A da kupi sa domaceg trzista-nema potrebe,a ko ce da vrati taj kredit-on sigurno nece!E bas prava investicija!!!!

M

pre 11 godina

Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !

Milan

pre 11 godina

Nije mi jasno nesto pa ako bi neko mogao da mi pojasni. Naši proizvođači ne zadovoljaju standardne i kriterijume iz tendera i zato su uzeti autobusi koji to zadovoljavaju i u te svrhe je kupljeno preko 200 Poljskih autobusa a ostatak do 400 će biti kupljen od domaćih proizvođača!!! Kako to sad??? Da li trebaju ti standardi ili ne, ko koga ovde zeza da izvinete!!! Po ovom tekstu koji ste napisali ovo je neka mućka po svoj prilici. PA nije valjda da Ikarbus ne može da napravi niskopodni autobus, koji ima rampu za invalide, klimu i euro pet motor???

wud

pre 11 godina

Mi cemo na kraju krajeva vracati taj dug EBRD-a, kao i kamatu na taj dug. Valjda smo mogli da ispregovaramo da se kupe domaci autobusi i time makar maklo pomogne domacoj privredi... I na kraju niko nece odgovarati za to...

Michiko

pre 11 godina

Kad je bal, bolje da i slovenskom narodu nesto damo umesto Nemcima. Treba prestati sa davanjem onima koji te neprestano kinje pa makar se i u kocijama vozili.

kiklop

pre 11 godina

sta ste zapeli za ikarbus, napravljen tender I oni ne ispunjavaju uslove. ne pravi se tender prema firmi kojoj bi voleo da das posao nego prema onome sta ti treba (uglavnom). bio sam na vise tendera gde su neke velike firme diskvalifikovane zato sto nemaju neku potvrdu ili sto nesto u ponudi nisu dobro napisali. a druga stvar je sto kad uzmes pare od stranih banaka imas nekakav rok da sve zavrsis. ovim tempom bi ikarbus isporucivao 3-4 godine ovu kolicinu autobusa, a to je verovatno mnogo preko roka.

sedalo

pre 11 godina

Zavisi i od Vucica u dijalogu sa Berlinom, a ovaj Solaris je samo jedan od mnogih njihovih modela. Ko vam je rekao da ce da bude bas ovaj? Ima ih i ruznijih.

Siniša BG

pre 11 godina

Mislim da je uspostavljena dobra strategija, sa jedne strane da se u kratkom periodu obezbedi 203 autubusa, zglobna 18m, a da u isto vreme i Ikarbus dobije posao, ali prema svojim mogućnostima(40 autobusa). Mislim da građani ne znaju da su ovi krediti veoma povoljni, sa niskom kamatom, grejs periodom od 5 godina, dugoročna otplata i da nije ni malo lako doći do tih kredita. Mislim da je besmisleno kritikovati nekoga ko uzima kredit da bi nešto kupio, obezbedio građanima bolje uslove života, prevoza...dok u isto vreme država uzima 3.5 milijardi kredita da pokrije minus u budžetu, da deli novac tajkunskim preduzećima za likvidnost...da pokriva gubitke javnih preduzeća koje su upropastili nesposoni i korumpirani političari. Neki ovde kažu, a nisu iz Beograda, da bi voleli da i oni imaju takvog gradonačelnika(Đilasa)...da bi voleli da se i njihovi gradovi razvijaju kao Beograd...žao mi je, ali ne možemo Đilasa klonirati. Ali, Đilas može gradovima i opštinama u Srbiji da pomogne ako bude premijer Srbije. Nadam se da će taj dan vrlo brzo doći, a vi se potrudite da što pre dođe, tako što ćete oterati ovaj nesposobni republički režim, koji predvode Dačić, Dinkić...

Laca

pre 11 godina

Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo. Autobusi Ikarbusa su IZVANREDNI, problem je što se ne održavaju. Propadaju kao što su i mercedesovi propali, jer ih GSP ne održava. A sve i da su najgori, to je bila jedinstvena prilika da se bar nešto napravi i proizvede u ovoj zemlji. Sad nek se i oni ugase, i neće nam ostati skoro ništa od industrije. Ne zanimaju me tenderi, ne zanimaju me pravila EBRD, zanima me da pare koje mi trošimo ostanu u Srbiji, kad već ne možemo da izvezemo ništa. Uz to, vidim da su ovi Solarisovi autobusi baš "prilagođeni" našim uslovima, dvoja vrata i bez prozora, pa kad krene krkljanac na vratima i umiranje od vrućine u junu, jer klima, NARAVNO, neće raditi, što zbog neodržavanja, što zbog slabe snage, jer niko ne pravi ne predviđa da klima radi u autobusima koji voze sa 110% kapaciteta, pošto ih je premalo za grad kakav je Beograd. A, sad, autošovinisti, udrite po minusima

Lea

pre 11 godina

Samo da se poboljsa prevoz! Strasno je kakve su guzve na nekim linijama, a neke prazne prolaze. Nikad mi nece biti jasno ko pravi te planove, kao da su pijani...Salju male budeve na 15 minuta na linije koje povezuju dva grada!

Visnja

pre 11 godina

Tipican slucaj za G.Vucica i njegovu antikorupcisku kampanju
Ovo je toliko sumnjivo da svako moze da vidi.
Nadam se da ce ovo biti ispitano.

Mladen

pre 11 godina

Solarisovi autobusi nisu nešto bolji od Ikrbusovih. Sustina je da Ikarbus nije u stanju da tako veliki broj autobusa isporuči u kraćem vremenskom periodu. E sad da je gradonačevnik "bio raspoložen" da pomogne Ikrabusu da poveća proizvodjnu, uposli nove ljude za isti novac bi se mogli nabaviti domaći autobusi. A sad to sto Đilas i direktor Ikrabusa nisu u najboljim odnostima zbog ko zna kojih razloga, zato je i Ikarbus bio u startu odstranjen od učešća na tenderu.

mikivrb

pre 11 godina

CITAT "Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet." TITO vaskrsni!!! nAši radnici na "čekanju", ulici...pa da je u IKARBUS-u i 90 % stranih delova bara naši ljudi rade..

Serbinho

pre 11 godina

Nece domaci bus, hoce MAN-a, eto vam MAN :).
Nego, sta su bili uslovi da Solaris pobedi i da li ce neko istraziti ovaj veliki posao, gde nije bilo tendera, vec se odlucilo koga ce izabrati.
Bice ovde tek afere.

Milan G.

pre 11 godina

@Dragan-Pogledajte malo bolje na sajtu ciji ste link dali pa ce te videti da je Urbino 12 solo bus sa troje dvokrilnih vrata a Urbino 18 zglobni ca cetvoro vrata.Pozdrav.

Milan

pre 11 godina

Gospodine Đilas, da li je ovo deo ekonomskog plana DS-a. Ako jeste, onda je to razarajuće za privredu Srbije. Dajte imena tih "stručnjaka" koji su pisali ovaj plan DS-a. Sram vas bilo. Radite direktno na štetu države.

Sasa

pre 11 godina

U Geteborgu, Svedska voze se Solaris autobusi od 2011 godine mogu reci da su odlicni zimi topli i ugodni ljeti kad je vruce klima odlicno radi, super autobus. MAN zadnjih godina nije ni blizu solarisa po kvalitetu.
Daleko najbolji autobusi su Volvo i Scania.

Somborac

pre 11 godina

Pa Solarisa koristi MAN-ove motore i menjace tako da ne vidim problem u izdrzljivosti u poredjenju sa MAN-om. A dal's se neko ugradio prilikom tendera? Glupo, retoricko pitanje.

Moca

pre 11 godina

@Zoki: to razmisljanje je veoma naivno. To sto se proizvodnja nalazi u Srbiji i sto rusi porez placaju ovde ne znaci ama bas nista. S obzirom da su oni vlasnici, sutradan mogu opusteno da tu istu proizvodnju i placanje poreza presele negde gde im vise odgovara, pa cak i na taj Mars koji spominjes. Po toj logici, i Fiat u KG je srpski, i nova Ford fabrika u Rumuniji je rumunska, kao sto je i Tojotina fabrika u Spaniji spanska. Tacno, sama zgrada i zemljiste pripada zemlji u kojoj se nalazi, ali bez kapitala, opreme i radnika to je nista, samo goli zidovi.

Milos bg

pre 11 godina

Bravo! Pored dve fabrike u flasnistvu drzave i 4 firme u privatnom vlasnistvu koje se bave proizvodnjom autobusa kupicemo poljske? Gde je tu zdrav razum? Daju nam pozajmicu da bi kupili njihove autobuse. Zasto ne bi uzeli komercijalni kredit a kupili domace autobuse, to je investicija a ne ovo!

Mare

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.

dusanmal

pre 11 godina

"...uslovi tendera eliminisu domaceg proizvodjaca..."; "Prema uslovima tendera, novi autobusi trebalo bi da budu niskopodni, sa evro-pet motorom, klimatizovani i opremljeni rampama za osobe sa invaliditetom. " - Nije samo korupcija nego i ludilo. Ovo su uslovi i autobusi za bogatu zemlju. Mi moramo da shvatimo da to nismo. Uslovi tendera su morali favorizovati jeftinocu jer para nemamo. Oprema za autobuse je za nase mogucnosti besmislica (WC cistac koji insistira na kupovini novog Mercedesa). Pravi zahtevi su trebali da budu okrenuti pitanjima izdrzljivosti domacih puteva, koriscenja i loseg odrzavanja. 400 (uopsteno losih ali dostiznih za siromahe) Ikarbusa za iste pare bi rezultovalo sa 200 autobusa (sa propadajucih 200 kao donora za prezivele) u znatno duzoj korisnoj operaciji nego 200 Solarisa.

repus

pre 11 godina

каква глупост можда ови аутобуси нису лоши али за друге путеве возаче и одржавање ипак немац је немац он прави за наш менталитет и одржавање неуништиво шта год даје тако да је требакло обавезно купити од немаца

laky

pre 11 godina

pih,ja sam uvek za kvalitetniju i mozda malo skuplju u reprezintatuvniju opciju.MAN je svetski brend,i vrhunski kvalitet.Te poljake nikada ne bih uzeo

zluradi

pre 11 godina

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?
(bezimenko, 14. februar 2013 18:48)

E, smucili ste mi se vise vi sto hocete zavrsni racun i vlasnicku strukturu BUS PLUSA, pa onda vise necete da se svercujete. Vi se najvise zalite na prljave i propale autobuse, a ne placate kartu. Cutite i pokrijte se usima, sram vas bre bilo! A vi Cice, Mice, Ljubice i Lelice idite na Kurirov sajt, mozda tamo nekoga interesuju vasi glupi komentari!

Akili

pre 11 godina

Pogledajte u kojim gradovima voze solarisi pa komentarisite. Nemate 8 razreda osnovne skole, a komentarisete ... Strasno.
Solaris has sold diesel and CNG-powered buses to numerous countries in Europe, including Italy (Pescara and Rome), France (Paris, Bayonne and Narbonne), Denmark, Germany (Berlin, Bochum, Braunschweig, Bremen, Dresden, Düsseldorf, Fulda, Frankfurt am Main, Hannover, Hamburg, Kassel, Koblenz, Leipzig, Magdeburg, München, Nürnberg, Potsdam, Reutlingen, Schweinfurt, Schwäbisch Hall, Weimar and more), Hungary in Nyíregyháza, Latvia (Riga and Daugavpils), Poland (Warsaw, Szczecin, Lublin, £ódŸ, Gdynia, Radom, Rzeszów, Poznañ, Katowice, Kraków, Tychy and Czêstochowa), Romania in Oradea, Austria (Mayrhofen) and most recently Greece (Athens), Norway (Oslo and Trondheim), United Arab Emirates(Dubai), Sweden (Gothenburg), Malta and Serbia (Novi Sad).[1]

lelica

pre 11 godina

Djilas i njegovi "master" planovi. Jos zaduzenja, jos kredita, nista novo. Samo me zanima sta Beogradjani misle o njegovoj diskutabilnoj politici, koju vodi u poslednje vreme?

Mare

pre 11 godina

Niti sam glasao za Djilasa, niti nameravam da glasam za njega (niti za bilo kog drugog), ali oj je najbolji gradonačelnik još od Branka Pešića (većina ga ovde niti pamti, niti su čuli za njega, a kako i bi kad su došli u Beograd u poslednjih 20 godina i ne pamte vreme kad je ovaj grad bio, prema onom što je danas, uredjen).40 godina nije ni sagradjen ni renoviran nijedan most, za vreme Djilasax dobismo jedan, uskoro će i drugi novi, a Gazela je renovirana. A to što uzimamo kredite za autobuse, pa ne bismo morali da ih uzimamo da pametni narod pre 25 godina nije odlučio da je bolje da finansiramo rat i crkvu, nego obrazovanje i kulturu.

Hm!

pre 11 godina

Kad nemas dovoljno para, kako got da okrenes sve te kosta skuplje!
Mozemo se samo nadati da vlada zna izabrati izmedju dva zla ono manje!
Slazem se Vucicem u vezi zgrade generalstaba, ali vise iz nekih drugih razloga kao sto su: dok ljudi mogu u Srbiji vidjeti zive dokaze o NATO bombardovanju teze ce im biti da prevazidju proslost I okrenu novu stranicu!

Marko

pre 11 godina

@Laca

EBRD je razvojna banka, koja daje kredite za odredjene projekte, uz znatno povoljnije uslove od komercijalnih. Uslov je da se pri sprovodjenju (narocito JN) postuju njihova (EU) pravila, posto banka svojim zemljama-osnivacima mora da pravda kako trosi novac.

Ako zelis da sprovodis nabavke i dodeljujes poslove kako god zelis, izvoli pa uzmi komercijalni kredit (mada ti opet Zakon o JN nece bas tako nesto dozvoliti).

Jednostavno - ako hoces pare od EBRD (EU), ima i te kako da te interesuju njihova pravila.

Zoran

pre 11 godina

IKARBUS...pregazilo vreme. Jednostavno s tom fabrikom treba napraviti ono sto je Renault napravio od Dacie, VW od Skode...Setite se samo kako je ondasnji (nazalost i sadasnji) ministar Mrkonjic izjavljivao da je VW unistio Cesima auto industriju...A sada?

Жикина кобила

pre 11 godina

300 и кусур хиљада евра. није мала пара за један аутобус. мислио сам да су јефтинији.

bosko bg

pre 11 godina

doctor- autobusi ne mogu biti u jednoj boji osim ako se ne donese neka posebna odluka o tome...jer ne možeš ti privatniku uzeti i ofarbati autobus..

Pera Lovator

pre 11 godina

Nemacki proizvod je dobar, ali jako skup. Nemci sve teze posluju u svetu. Ostvaruju ekstra profit u bransama gde su bez premca, kao sto je auto industrija.U svim drugim bransama gde konkurencija polako ovladava tehnologijom, jako je tesko i sve manje projekata oni dobijaju.Primer su termoelektrane na ugalj gde ne mogu vise da pariraju Kinezima i Koreancima.pozz

Boki

pre 11 godina

Ako je ovaj sa slike, moram reci da je prilicno ruzan bus. Neki kockasti krov... Mislim da su MAN i VOLVO po kvalitetu bili daleko ispred svih...

Razlika

pre 11 godina

Moj pokojni otac je svojevremeno 80-ih kupio novu poljsku "peglicu". Ja sam nedavno kupio novu "Corol-u". Da li treba da objasnjavam razliku izmedju ta dva automobila?

Stanis³aw Lem

pre 11 godina

Solaris? Dobar film, a još bolji roman.
A "Solaris Bus & Coach S.A." jeste privatna poljska firma koja se ranije zvala "Neoplan Polska". Za kvalitet pitajte Novosađane, oni ih koriste već neko vreme.

ministarstvo

pre 11 godina

E jeste raspali, kod nas u Zagrebu samo najnoviji MAN-ovi za zapadni Zagreb i Mercedesi za istok, te nekoliko desetaka Iveco Irisbusa reda radi.

Polak potrafi

pre 11 godina

Fenomenalno,Solaris Urbino je odlican autobus znam ga jer zivim u Poljskoj,vozim se sa njime svaki dan......Model Urbino 18 sa cummins motorom odlicna jos ako bude CNG bice fenomenalno,nemate pojma koliko ce vam se smanjiti smrad po gradu.Super i Beograd dobiva Jazavcara......Poz...I da popravim nema grada u Poljskoj koja u kojoj se ne vozi SOLARIS.

Miloš

pre 11 godina

@Laca

"Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo."

To je kredit sa povlašćenim uslovima, odnosno, kamatom nižom od tržišne. Zato su u poziciji da postavljaju uslove, jer je alternativa da odeš na drugo mesto, gde uslova nema, ali da više platiš.

Sarmica

pre 11 godina

Putujem skoro svaki dan Solaris busom na posao jer zivim u ČR a mogu reći jad i zima. Zebu mi noge i zimi i leti, verovatno tanak pod a duva sa svih strana. Inače nikad nismo ostali na putu sa kvarom. U suštini većina poljske robe koja je ovde na trzistu je slabijeg kvaliteta ali i cena je niza.

korisnik gradskog prevoza

pre 11 godina

Pored nemackog MAN-a, uzeli smo autobuse od poljskog Solarisa? Solaris nece izdrzati na nasim ulicama ni 7 godina. MAN-ovi zuti autobusi koje smo dobili kao donaciju Japana i dalje se odlicno drze. Unisti nas Djilas.

zabrinuti Djilas

pre 11 godina

Da je Djilas kupio autobuse ovde ne bi mogao da se ugradi. Ali kao i svi poslusni lideri iz Tadicevog rezima uzeo kredit, po ko zna kojim nepovoljnim uslovima i otisao da kupi evropske autobuse. Ali na kraju nije kupio evropske nego opet neke sklopocije koje kostaju vise nego domaci autobusi. Normalno, razmisljali su i oni i malo dublje. Pocece da se kvare ove sklopocije, pa naravno uvozice neko od njih delove i prodavati GSP-u po nekim nebuloznim cenama, kao i do sada. A nasi radnici sedece kuci, a fabrike cemo zatvarati. I evo price Djilasove o EKONOMSKOM RAZVOJU ZEMLJE KOJI JE ON SPREMIO SA "SVOJIM EKSPERTIMA".

vrabac

pre 11 godina

od 203 poljskih za 7 godina ostace 100 funkcionalnih poljskih autobusa, od 180 MAN-ovih za 15 godina bi ostalo 180 MAN-ovih funkcionalnih autobisa (minus oni koje kamenuju, ali to ne mozemo zahtevati u specifikaciji).

alcale

pre 11 godina

Čekaj ljudi super su manovi ne znam za te solaris ALI šta je sa ikarbusom. I da su skuplji opet bi te pare ustale u našoj privredi, razmišlja li iko o našem spoljnotrgovinskom deficitu.
Kakvi šarlatani pa u bivšoj Jugi je UPRAVO iz tog razloga postojala fabrika svega što je potrebno i zato nismo imali ni dugova a uvozili smo samo kafu, naftu i čokoladu.

Milan

pre 11 godina

Ok je taj Solaris.Nema potrebe za predrasudama prema Poljskoj;njihova industrija je nevidjeno napredovala u poslednjih 20 godina.
U svakom slucaju nece biti krsevi kao Ikarbusi.

neko ko takođe koristi GSP

pre 11 godina

(korisnik gradskog prevoza,
MAN-ovi autobusi koje smo dobili od Japanaca imaju jednu klauzulu u ugovoru koja se zove održavanje.
Takođe me interesuje kad će da se ukine BUS PLUS jer će samim tim karta biti jeftinija. Takođe se pitam da li GSP naplaćuje uslugu ili jednu vožnju? Zbog toga imamo najskuplju kartu u Evropi. Ja kad idem iz Zemuna ka nekom drugom delu grada nekad moram da promenim 2 do 3 autobusa. Samim tim nije normalno da plaćam 2 ili 3 karte. Ako GSP meni iz Zemuna obezbedi redovan prevoz ka svim delovima grada onda možemo pričati o ceni jedne karte, ali to nije ni logično.

P.S da nastaviću da se švercujem ne želim da finansiram privatnu firmu koja ubire kajmak.

garnet pfc

pre 11 godina

Evo vam vaš Mercedes,Man,Setra i ostali zapadni proizvođači.Nećete domaće,evo vam poljski otpad.U istu tu Poljsku,Ikarbus je izvozio autobuse osamdesetih godina.Tako vam i treba,svima vama koji ste čekali man i ostale zapadne proizvođače.Svaka čast gsp-u.Sve im je šareniji i šareniji vozni park.Umesto da ko svako normalno preduzeće unificira vozni park,zbog lakšeg održavanje,rezervnih delova,obuke ljudstva,oni dovlače nove tipove buseva.Ko je uzeo proviziju za ovo i preko koje firme će se uvoziti ovi autobusi?Tek kad godpodin gradonačelnik i onaj njegov iz Kolubare budu otišli sa vlasti i iz gsp-a,videće se ko je pokupio kajmak.A vi ćutite i plaćajte njihove mahinacije.Napred Ikarbus!!!

Горан

pre 11 godina

А хоће ли Пољска да повуче признање КиМ-а због овога? Када ћемо већ једном да почнемо да тражимо политичке уступке од евроспких држава? Лепо им је да зарађују паре у Србији, онда би требало мало и да са нам сарађују по политичким питањима.

Другим речима, ако већ дајемо паре, треба давати оним који су према нама пријатељски расположени.

Bazileus

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!

Siniša

pre 11 godina

Bravo za vlast u Beogradu. Tako se radi, a ne kao republička vast, koja se zadužuje da deli lovu tajkunima, da krpi rupe...umesto da se novac ulaže u razvoj Srbije. A ovi nazadnjaci, tajkuni(Beko i ekipa), prevarant Dinkić, pa loporde iz DSS... džaba vode prljavu kampanju, ne možete da zaustavite razvoj Beograda.

Siniša BG

pre 11 godina

Mislim da je uspostavljena dobra strategija, sa jedne strane da se u kratkom periodu obezbedi 203 autubusa, zglobna 18m, a da u isto vreme i Ikarbus dobije posao, ali prema svojim mogućnostima(40 autobusa). Mislim da građani ne znaju da su ovi krediti veoma povoljni, sa niskom kamatom, grejs periodom od 5 godina, dugoročna otplata i da nije ni malo lako doći do tih kredita. Mislim da je besmisleno kritikovati nekoga ko uzima kredit da bi nešto kupio, obezbedio građanima bolje uslove života, prevoza...dok u isto vreme država uzima 3.5 milijardi kredita da pokrije minus u budžetu, da deli novac tajkunskim preduzećima za likvidnost...da pokriva gubitke javnih preduzeća koje su upropastili nesposoni i korumpirani političari. Neki ovde kažu, a nisu iz Beograda, da bi voleli da i oni imaju takvog gradonačelnika(Đilasa)...da bi voleli da se i njihovi gradovi razvijaju kao Beograd...žao mi je, ali ne možemo Đilasa klonirati. Ali, Đilas može gradovima i opštinama u Srbiji da pomogne ako bude premijer Srbije. Nadam se da će taj dan vrlo brzo doći, a vi se potrudite da što pre dođe, tako što ćete oterati ovaj nesposobni republički režim, koji predvode Dačić, Dinkić...

Milan

pre 11 godina

Gospodine Đilas, da li je ovo deo ekonomskog plana DS-a. Ako jeste, onda je to razarajuće za privredu Srbije. Dajte imena tih "stručnjaka" koji su pisali ovaj plan DS-a. Sram vas bilo. Radite direktno na štetu države.

laky

pre 11 godina

pih,ja sam uvek za kvalitetniju i mozda malo skuplju u reprezintatuvniju opciju.MAN je svetski brend,i vrhunski kvalitet.Te poljake nikada ne bih uzeo

normalno je da ću nastaviti da se švercujem dok BUS PLUS naplaćuje karte

pre 11 godina

Đilas nije hto IKARBUSOVE autobus kaže nemaju jaku finasisku konstrukciju i kao nerade ih kvalitetno.

Nek nam gradonačelnik odgovori kako je njegova firma ćerka dobila posao BUS PLUS-a sa jednim zaposlenim i 500 evra kapitala.

Aleksandar

pre 11 godina

Čestitam poljacima na uspehu i čestitam našoj vlasti što zdušno pomaže u ovim teškim vremenima industriji Poljske da prebrodi ova teška vremena i da pomogne bratskom narodu. Takođe sam neviđeno srećan što se opet pokazuje veličanstvena srpska duša, koja će da pomogne nekome drugom u nevolji, a da sebe zanemari, pa makar je to uništilo...

Sem čestitke poljacima, ostalo je ironija naravno...

Visnja

pre 11 godina

Tipican slucaj za G.Vucica i njegovu antikorupcisku kampanju
Ovo je toliko sumnjivo da svako moze da vidi.
Nadam se da ce ovo biti ispitano.

DAENKO

pre 11 godina

Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet.

covek

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domacu proizvodnju i kupujemo domace proizvode mi volimo da se razbacujemo sa novcem i kupujemo tudje. Hranimo tudj narod, a ne svoj.

Michiko

pre 11 godina

Kad je bal, bolje da i slovenskom narodu nesto damo umesto Nemcima. Treba prestati sa davanjem onima koji te neprestano kinje pa makar se i u kocijama vozili.

Laca

pre 11 godina

Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo. Autobusi Ikarbusa su IZVANREDNI, problem je što se ne održavaju. Propadaju kao što su i mercedesovi propali, jer ih GSP ne održava. A sve i da su najgori, to je bila jedinstvena prilika da se bar nešto napravi i proizvede u ovoj zemlji. Sad nek se i oni ugase, i neće nam ostati skoro ništa od industrije. Ne zanimaju me tenderi, ne zanimaju me pravila EBRD, zanima me da pare koje mi trošimo ostanu u Srbiji, kad već ne možemo da izvezemo ništa. Uz to, vidim da su ovi Solarisovi autobusi baš "prilagođeni" našim uslovima, dvoja vrata i bez prozora, pa kad krene krkljanac na vratima i umiranje od vrućine u junu, jer klima, NARAVNO, neće raditi, što zbog neodržavanja, što zbog slabe snage, jer niko ne pravi ne predviđa da klima radi u autobusima koji voze sa 110% kapaciteta, pošto ih je premalo za grad kakav je Beograd. A, sad, autošovinisti, udrite po minusima

repus

pre 11 godina

каква глупост можда ови аутобуси нису лоши али за друге путеве возаче и одржавање ипак немац је немац он прави за наш менталитет и одржавање неуништиво шта год даје тако да је требакло обавезно купити од немаца

igi

pre 11 godina

Ikarbus ne moze da isporuci na vreme ni ona 42 sto je Djilas narucio od njih,a kamoli 200. Evropska banka koja je dala ovaj povoljan kredit ima samo jedan uslov/da je tender fer,i da nema davanja posla nacionalnim proizvodjacima zbog "sentimentalnosti",vec onom ko da najbolju ponudu cena-kvalitet...e to treba da znate braco srbi pre nego sto popljujete po Djilasu zbog Ikarbusa koji je postao socijalna ustanova,a ne ozbiljan proizvodjac autobusa.

Menja

pre 11 godina

E bravo Djilase!Samo 65 miliona evra,pa to je sica,jos na kredit,pa nista lepse!A da kupi sa domaceg trzista-nema potrebe,a ko ce da vrati taj kredit-on sigurno nece!E bas prava investicija!!!!

Lala Po

pre 11 godina

Solaris radi sasvim pristojne autobuse. U redu, nije to na nivou MAN-a, ali su u pitanju moderni kvalitetni busevi. Ako je razlika u ceni bila dovoljno velika, sasvim dobra odluka.

Milan

pre 11 godina

U Novom Sadu imaju nekoliko Solarisa...videli ljudi gresku i nastavili nabavku sa Ivecom. Niti ce Beograd imati evropske autobuse niti ce Ikarbus preziveti bez GSP-a svi su na gubitku sem onih koji su dobili provoziju...i jos nekoliko dana na gradonacelnickom polozaju!

Mladen

pre 11 godina

Solarisovi autobusi nisu nešto bolji od Ikrbusovih. Sustina je da Ikarbus nije u stanju da tako veliki broj autobusa isporuči u kraćem vremenskom periodu. E sad da je gradonačevnik "bio raspoložen" da pomogne Ikrabusu da poveća proizvodjnu, uposli nove ljude za isti novac bi se mogli nabaviti domaći autobusi. A sad to sto Đilas i direktor Ikrabusa nisu u najboljim odnostima zbog ko zna kojih razloga, zato je i Ikarbus bio u startu odstranjen od učešća na tenderu.

Dragan

pre 11 godina

Idite na sajt Solaris-a:
http://www.solarisbus.pl/vehicles/

Ukratko, na osnovu fotografija u galeriji vidi se da ovaj proizvodjac pravi solo vozila iskljucivo sa po dvoje vrata (nemaju zadnja vrata), dok im zglobna vozila imaju po troje vrata. Suludo je kupovati takve autobuse za potrebe Beograda u kojem se retko kada u autobusu nalazi manje od 30 putnika koliko iznosi njihov realan kapacitet.

Leomessi

pre 11 godina

Posle svega ce vlast(bez obzira koja) da mi vrti reklame na TV-u, kupujmo domace:)))))) Juce sam se vozio u novom Ikarbusu i stvarno one plastike i stakla skripe iako su stari max godinu dana, nakon toga promenim bus i igrom slucaja dodje novi Volvo bele boje tako da mislim da je neki privatnik u pitanju, kad kod njega isto skripe plastike i stakla. Posle nesto razmisljam, Ikarbus ima MAN motore i Voith menjace koji su priznati u celom svetu dok je ostatak busa domace proizvodnje i skripi, Volvo ima sve kvalitetno a i dalje skripi u njemu. Na kraju shvatim da mi ipak lepse skripi nasa plastika. Druga stvar o kojoj sam tada razmisljao je to da svetski poznati proizvodjaci imaju predstavnistva u Srbiji i imaju delova pa cak i nasi majstori znaju da ih poprave, dok ove Poljske... Inace bio sam skoro u Poljskoj i ti busevi po meni ni na sta ne lice...

Helios

pre 11 godina

Još ispumpavanja para iz Srbije. Šta je sa IkarBusom i radnicima iz Novog Sada? Koliko para je otišlo na španske tramvaje? Krediti evropskog MMFa su em pogubni em su recikliranje naših sopstvenih para! Koliko smo mi glup narod to je zaista neshvatljivo. Naš keš, tkzv. devizne rezerve su u inostranstvu tkzv. "oročene"a fantomske EU-kreditne banke onda od tog istog NAŠEG keša "daju" nama "kredit" za kupovinu EU robe koju možemo sami da napravimo; potpuno isto kao i putevi i mostovi. Ovde su na vlasti ove ili one tkzv. proEvropske stranke, tj. stranke koje se ugrađuju u ovu šemu koja cinična EU podržava na "našem putu"...

Klod

pre 11 godina

zasto ne kupite domaci Ikarbus?
(kupujmo domace, 14. februar 2013 15:06)

Zato što su krševi čak i kada su "novi". Ikarbus je propala firma isto kao i ova država.

josmalo

pre 11 godina

Unistili ste sve fabrike od Subotice do Preseva. Nije se birao ni nacin, ni vreme kako i kada unistiti neku firmu. Tekstilna industrija,metalna, duvanska... Vreme je da se zaustavi rasprodaja i unistavanje firmi, zbog toga ste i izgubili izbore. A sada nam pricate o nekom planu za oporavak zemlje, koji ce saciniti vasi eksperti.Ne lazite vise.

M

pre 11 godina

Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !

Za koga radi Đilas?

pre 11 godina

Umesto da razvijamo domaću proizvodnju i da kupujemo domaće jeftinije autobuse mi smo se odlučili za skuplje. Uz sve to, grad se zadužio za dodatnih 65 miliona evra!!!

dusanmal

pre 11 godina

"...uslovi tendera eliminisu domaceg proizvodjaca..."; "Prema uslovima tendera, novi autobusi trebalo bi da budu niskopodni, sa evro-pet motorom, klimatizovani i opremljeni rampama za osobe sa invaliditetom. " - Nije samo korupcija nego i ludilo. Ovo su uslovi i autobusi za bogatu zemlju. Mi moramo da shvatimo da to nismo. Uslovi tendera su morali favorizovati jeftinocu jer para nemamo. Oprema za autobuse je za nase mogucnosti besmislica (WC cistac koji insistira na kupovini novog Mercedesa). Pravi zahtevi su trebali da budu okrenuti pitanjima izdrzljivosti domacih puteva, koriscenja i loseg odrzavanja. 400 (uopsteno losih ali dostiznih za siromahe) Ikarbusa za iste pare bi rezultovalo sa 200 autobusa (sa propadajucih 200 kao donora za prezivele) u znatno duzoj korisnoj operaciji nego 200 Solarisa.

seljak iz Vojvodine

pre 11 godina

Mnogo ste vi razmazeni u Beogradu ni novi autobusi vam ne odgovaraju, dodjite da vidite cime mene voze 30 kilometara do posla i bicete prezadovoljni bojom vasih autobusa!

lelica

pre 11 godina

Djilas i njegovi "master" planovi. Jos zaduzenja, jos kredita, nista novo. Samo me zanima sta Beogradjani misle o njegovoj diskutabilnoj politici, koju vodi u poslednje vreme?

zvonko

pre 11 godina

Greska svakako MAN je dokazan, recite zasto ga menjate? Ko je odgovoran ako Solaris ispadne promasaj?! A ko je tek kupio Ikarbus? To je provereno promasaj. Zao mi je sto je nas, ali daleko od potrebnih standarda. Pa nije valjda GSP humanitarna organizacija!

MarkoNS

pre 11 godina

Svima koji imate nešto protiv Solarisa: I ja znam da su Toyota automobili bolji Dacia, ali ipak vozim Rumuna. BTW, mi se u Novom Sadu već par godina vozimo i Solarisima, i sa žaljenjem moram da priznam da su mnogo bolji od poslednjih koje su isporučili i Neobus i Ikarbus (ko nam kriv, kada smo takvi kakvi jesmo?).

kiklop

pre 11 godina

sta ste zapeli za ikarbus, napravljen tender I oni ne ispunjavaju uslove. ne pravi se tender prema firmi kojoj bi voleo da das posao nego prema onome sta ti treba (uglavnom). bio sam na vise tendera gde su neke velike firme diskvalifikovane zato sto nemaju neku potvrdu ili sto nesto u ponudi nisu dobro napisali. a druga stvar je sto kad uzmes pare od stranih banaka imas nekakav rok da sve zavrsis. ovim tempom bi ikarbus isporucivao 3-4 godine ovu kolicinu autobusa, a to je verovatno mnogo preko roka.

Vodolija

pre 11 godina

Grad i GSP kupice 200 domacih autobusa od ikarbusa i jos nekih firmi domacih. . .Ikarbusovi autobusi su odlicni 80% je uvoz motor sasija od MAN-a tako da ne pricajte gluposti da su krsevi... GSP je krv sto ne odrzava te autobuse...

wud

pre 11 godina

Mi cemo na kraju krajeva vracati taj dug EBRD-a, kao i kamatu na taj dug. Valjda smo mogli da ispregovaramo da se kupe domaci autobusi i time makar maklo pomogne domacoj privredi... I na kraju niko nece odgovarati za to...

Miloš

pre 11 godina

Ovi autobusi se uzimaju na EBRD-ov kredit, što znači da EBRD određuje uslove tendera, pa onda neka najbolji pobedi - i eto, Poljaci su bili najbolji. Mogli smo i uzeti komercijalni kredit i kupiti od koga smo hteli, ali kamatna stopa bi bila osetno viša, pa samim tim i kredit nepovoljniji.

Kada mi budemo imali svoju investicionu banku, ili dovoljno keša da kupimo 200 autobusa, onda možemo da lepo odemo ili u MAN ili u Ikarbus ili gde god želimo i da kažemo šta hoćemo. Kada drugi plaćaju za nas, onda se i oni pitaju nešto, zar ne?

A evo ovde nikad ništa nije dovoljno dobro. Verovatno bi šverceri hteli da imaju kožnu fotelju i obrok serviran u autobusu u kome će biti sami kako bi se umilostivili da otkucaju kartu bez zajedljivih "bus minus" komentara...

Serbinho

pre 11 godina

Nece domaci bus, hoce MAN-a, eto vam MAN :).
Nego, sta su bili uslovi da Solaris pobedi i da li ce neko istraziti ovaj veliki posao, gde nije bilo tendera, vec se odlucilo koga ce izabrati.
Bice ovde tek afere.

Mare

pre 11 godina

Niti sam glasao za Djilasa, niti nameravam da glasam za njega (niti za bilo kog drugog), ali oj je najbolji gradonačelnik još od Branka Pešića (većina ga ovde niti pamti, niti su čuli za njega, a kako i bi kad su došli u Beograd u poslednjih 20 godina i ne pamte vreme kad je ovaj grad bio, prema onom što je danas, uredjen).40 godina nije ni sagradjen ni renoviran nijedan most, za vreme Djilasax dobismo jedan, uskoro će i drugi novi, a Gazela je renovirana. A to što uzimamo kredite za autobuse, pa ne bismo morali da ih uzimamo da pametni narod pre 25 godina nije odlučio da je bolje da finansiramo rat i crkvu, nego obrazovanje i kulturu.

mikivrb

pre 11 godina

CITAT "Ovo je sramota šta nam radi gradonačelnik, navodno jabolja ponuda je bila od Poljske za čije buseve nikada niko nije čuo biće to veća šteta od koristi, mislim da je trebalo uzeti IKAR BUS-ove autobuse jer je najnormalinije da je to što je naše prioritet." TITO vaskrsni!!! nAši radnici na "čekanju", ulici...pa da je u IKARBUS-u i 90 % stranih delova bara naši ljudi rade..

OFK BG

pre 11 godina

Ukoliko su autobusi kao ovaj na slici onda će neko morati i krivično da odgovara. Činjenica je da u BG mogu da zadovolje samo tkzv harmonikaši. Sve ostalo je bacanje para niz vetar.

Beogradjanin

pre 11 godina

Gospodo pre nego sto pocnete da komentarisete nesto , malo informacije vam fali. EBRD je odobrila kredit.Ista ta banka je od ucesnika na tenderu trazila i bilans uspeha za poslednjih 5 godina.Ikarbus nije mogao da prodje jer prave dva autobusa mesecno.Taj Ikarbus jos nije isporucio 32 autobusa koje je trebalo da isporuci jos u septembru.EBRD nikom ne daje pare tek tako.Opekli se sa Bugarima i Rumunima. Pare Ikarbusu da bi resavali svoj socijalni program ili nerad

Zoki

pre 11 godina

@M - "Neverovatno je da već godinama proturate dezinformaciju , da je Ikarbus domaći proizvođač . Možda se on nalazi u Srbiji ali je u vlasništvu Rusa . Kao NIS !"

Vlasnici Ikarbusa mogu da budu i Marsovci, ali on je domaca kompanija sve dok ima proizvodnju u Srbiji, zaposljava domace radnike i placa porez.

bezimenko

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.
(Mare, 14. februar 2013 14:51)

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?

Veljko

pre 11 godina

Koliko vidim I ovaj autobus nema prozore sto neni kao putniku jako smeta. Ove zime ne znam da li sam se 3 puta ogrejao u nekom autobusu a putujem svaki dan. autobusi na liniji 37 su hladni kao grob, vrata ne dihtuju, siberi u gromu I sve u svemu je pakao. Kafa dodje leto tzv. klimatizovani autobusi su blaga parodija, toplije je u basu nego napolju, ventilacija ne postoji a klima uredjaj jednostavno NIJE PREDVIDJEN za prepune autobuse tako da...ukoliko se frekventnost ne poveca I dalje smo u paklu. Da ne spominjem sto gsp I dalje se pravi lud I ne pruza uslugu od 00-04 sto na godisnjem nivou ispada da gsp ne pruza usluge od 2 meseca I ako ja placam kartu njima I privatnom nocnom prevozniku. Kakva je vise ovo za...ancija???

ivaan

pre 11 godina

Nemam nista protiv Solarisa kao proizvodjaca, cak mislim da ce se odlicno pokazati njihovi autobusi, ali mislim da je mnogo pametnije bilo pokrenuti domacu privrdu. Ikarbus proizvodi odlicne autobuse, pribojski FAP mozda jos bolje, ali njihovom brzom propadanju najvise doprinose bahati putnici i neodgovorni radnici odrzavanja. Zaista mislim da je ovo bila odlicna sansa za domace proizvodjace, ali ocigledno je da se ovde itekako umesala politika.

qwerty

pre 11 godina

Vidim nastavlja se napad na Djilasa (koga iskreno ne podnosim) što nije uzeo Ikarbuse. Pa ako bismo čekali Ikarbus da sklepa 200 autobusa čekali bismo godinama i godinama. Nemaju oni kapacitet. Ni ova 32 nisu u stanju da sklope posle skoro godinu dana. Da ne pominjem kvalitet.
S druge strane ni 200 Solarisa nam neće pomoći ako se nešto pod hitno ne uradi po pitanju održavanja koje praktično ne postoji. Nisu u stanju da kupe sijalice i neonke, iz garaža na ulice izlazi sve i svašta, neki busevi su već odavno zreli za otpad.

Cici Kg

pre 11 godina

Sramota.
Neko se hvali da je kupio na kredit 203 autobusa za 65mil.eura, odnosno 320.197 eura po autobusu.
A zaduženi gradjani Beograda.
Kada će u ovoj zemlji da se neki projekat finansira iz realnih, ili pak domaćih izvora pa onda da se neko sa pravom pohvali.
Još nisam video da je neko dao javnosti biznis plan, ili neku drugu studiju isplativosti posla, crno na belo. E, tada kada bi neko opravdao takav plan u potpunosti, onda bi mu skinuo kapu.
Ovako sramota, hvale se političari tuđim parama.

NY

pre 11 godina

@Cici Kg

A sto ti brines za Beograd.Gradjani Beograda su duplo manje po glavi zaduzeni od gradjana Srbije.Gradjani Beograda mogu to da plate.Kome je grad Beograd skup za zivot ima rezervnu varijantu a to je da se vrati u zavicaj.Sutra ce neko da skoci i sta ce Beoigradu metro i zasto se Beograd zaduzuje. Nema grada u svetu koji investicione i infrastrukturne projekte ne radi na kredit

Prica o Ikarbusu je cista Demagogija.Sklope dva ipo autobusa mesecno. neka neko pogleda na sta lice Ikarbusovi autobusi stari tri godine

bosko bg

pre 11 godina

doctor- autobusi ne mogu biti u jednoj boji osim ako se ne donese neka posebna odluka o tome...jer ne možeš ti privatniku uzeti i ofarbati autobus..

Milan

pre 11 godina

Nije mi jasno nesto pa ako bi neko mogao da mi pojasni. Naši proizvođači ne zadovoljaju standardne i kriterijume iz tendera i zato su uzeti autobusi koji to zadovoljavaju i u te svrhe je kupljeno preko 200 Poljskih autobusa a ostatak do 400 će biti kupljen od domaćih proizvođača!!! Kako to sad??? Da li trebaju ti standardi ili ne, ko koga ovde zeza da izvinete!!! Po ovom tekstu koji ste napisali ovo je neka mućka po svoj prilici. PA nije valjda da Ikarbus ne može da napravi niskopodni autobus, koji ima rampu za invalide, klimu i euro pet motor???

Lud narod

pre 11 godina

Sad ne valjaju Solarisi a da su MAN-ovi,ne bi valjali oni jer su skupi.Da su uzeli Ikarbus iz patriJotskih razloga,onda bi kukali kako se raspadaju a mogli su da uzmu MAN ili Solaris.I tako sve u krug.

Moca

pre 11 godina

@Zoki: to razmisljanje je veoma naivno. To sto se proizvodnja nalazi u Srbiji i sto rusi porez placaju ovde ne znaci ama bas nista. S obzirom da su oni vlasnici, sutradan mogu opusteno da tu istu proizvodnju i placanje poreza presele negde gde im vise odgovara, pa cak i na taj Mars koji spominjes. Po toj logici, i Fiat u KG je srpski, i nova Ford fabrika u Rumuniji je rumunska, kao sto je i Tojotina fabrika u Spaniji spanska. Tacno, sama zgrada i zemljiste pripada zemlji u kojoj se nalazi, ali bez kapitala, opreme i radnika to je nista, samo goli zidovi.

Bob Rock

pre 11 godina

Pazite se dobro! Svojevremeno je Beogradska vlst kupila Perkinsove motore za traktore (za samo 100eura nizu cenu) od Bugara i tako "ugasila" poslednjnu nadu za ozivljavanjne fabrike motora u Rakovici!
(Bazileus, 14. februar 2013 14:00)

A kako to da je rakovica imala 100e vecu cenu od bugara, posle placanja svih uvoznih troskova i prevoza? Kvalitet nije sigurno... Mora da je nesto drugo...

Bane

pre 11 godina

Neka GSP dobro razmisli ja sam vozio te autobuse u Svrdskoj vise su stajali nego sto su bili u saobracaju kvarili su se samo tako i SL ih je vratio poljacima to je ustvari Nemacki MAN koji poljaci sastavljaju u Poljskoj i to vrlo lose elektronika je uzasna

glasac ds-a

pre 11 godina

Kapiram da je zbog kredita evropske banke i po uslovima tendera Ikarbus nije ispunio uslove tendera.A ako je tačno da će ostatak buseva od para iz budžeta Beograda biti potrošena za Ikarbus buseve onda ok.U svakom slučaju Beogradjani setite se kako ste se vozili 90-ih.

Caca

pre 11 godina

Bus plus samo ubira kajmak od karata a ne ucestvuje u kupovini autobusa.
Koliko bi se autobusa moglo kupiti od procenta koji ostaje bus plusu.
Umesto o ustedi djilas rasipa nas novac.

ministarstvo

pre 11 godina

E jeste raspali, kod nas u Zagrebu samo najnoviji MAN-ovi za zapadni Zagreb i Mercedesi za istok, te nekoliko desetaka Iveco Irisbusa reda radi.

Bradonja

pre 11 godina

Ja moram da kazem samo jednu stvar vezanu za Ikarbusove zglobne autobuse koja me uzasno nervira, ko se vozio zna, kad stanes negde na sredini bas oko onog zgloba nemas rucku nigde da se uhvatis, ja ne znam imaju li oni ikakvu kontrolu kvaliteta. Da li to neko nekad isproba da vidi da li sve funkcionise, da li ljudi mogu da se voze kako treba. A o dinamici isporuke i da ne pricamo. Od septembra prosle godine do sad su uspeli da isporuce 10 autobusa. To znaci da bi tim tempom ovih 200 komada isporucivali narednih 10 godina. Verujem da je jedan od uslova na tenderu bila i dinamika isporuke koju Ikarbus ne moze nikako da zadovolji.
Sve u svemu drago mi je sto su zaobisli Ikarbus.

Mare

pre 11 godina

za bus plus, on je operater naplate kome je grad dao pravo da naplacuje. Gsp ne moze vise da naplacuje jer nije jedini prevoznik i nije sve drzavno kao pre. Bus plus sebi uzima 7% a ostalo grad koji kasnije placa prevoznicima za obavljen prevoz.

aca bg

pre 11 godina

"...Naime, firma Vulović transport, koja ima licencu ukrajinskog MAZ-a, pobedila je na tender raspisanom u decembru..."

bash su oni pobedeili hahahahaha :) reket, pola privatnih krsheva koji prevoze po Bgd su dobili tender jer su platili reket isto

Milos bg

pre 11 godina

Bravo! Pored dve fabrike u flasnistvu drzave i 4 firme u privatnom vlasnistvu koje se bave proizvodnjom autobusa kupicemo poljske? Gde je tu zdrav razum? Daju nam pozajmicu da bi kupili njihove autobuse. Zasto ne bi uzeli komercijalni kredit a kupili domace autobuse, to je investicija a ne ovo!

zluradi

pre 11 godina

a kontrolori su iz komunalne policije koja se placa iz budzeta?
(bezimenko, 14. februar 2013 18:48)

E, smucili ste mi se vise vi sto hocete zavrsni racun i vlasnicku strukturu BUS PLUSA, pa onda vise necete da se svercujete. Vi se najvise zalite na prljave i propale autobuse, a ne placate kartu. Cutite i pokrijte se usima, sram vas bre bilo! A vi Cice, Mice, Ljubice i Lelice idite na Kurirov sajt, mozda tamo nekoga interesuju vasi glupi komentari!

Ola Nordmann

pre 11 godina

Nisam znao da je Solaris poljski proizvođač. Vozim se njihovim autobusima svakog dana u Oslu i ne vidim razliku u odnosu na autobuse koje proizvode Volvo, Scania ili MAN. Naravno, ovde autobusi nisu prepuni, voze se po boljim putevima i koriste kvalitetnije gorivo, redovno se održavaju i kraće se zadržavaju u eksploataciji nego što je to slučaj u Beogradu...

Somborac

pre 11 godina

Pa Solarisa koristi MAN-ove motore i menjace tako da ne vidim problem u izdrzljivosti u poredjenju sa MAN-om. A dal's se neko ugradio prilikom tendera? Glupo, retoricko pitanje.

laki

pre 11 godina

"Mozda je Solaris isplativiji od MAN-a u pocetku.. Videcemo kasnije.. Kao kad kupujes Fiat umesto VW.. "
Ja ce zivot,vise od 20 godina vozim Fiate i Alfe i nikada ih ne bi menjao za VW tako da....
Inace Solaris pravi odlicne i izuzetno lepe autobuse,prihvatljivih cena i odrzavanja.

Hm!

pre 11 godina

Kad nemas dovoljno para, kako got da okrenes sve te kosta skuplje!
Mozemo se samo nadati da vlada zna izabrati izmedju dva zla ono manje!
Slazem se Vucicem u vezi zgrade generalstaba, ali vise iz nekih drugih razloga kao sto su: dok ljudi mogu u Srbiji vidjeti zive dokaze o NATO bombardovanju teze ce im biti da prevazidju proslost I okrenu novu stranicu!

Zoran

pre 11 godina

IKARBUS...pregazilo vreme. Jednostavno s tom fabrikom treba napraviti ono sto je Renault napravio od Dacie, VW od Skode...Setite se samo kako je ondasnji (nazalost i sadasnji) ministar Mrkonjic izjavljivao da je VW unistio Cesima auto industriju...A sada?

Rodjen u Betaniji

pre 11 godina

Novosadjani se vec drugu godinu voze ovim autobusima - super su !
Ono sto je u ovoj zemlji sporno , je da li se neko "omrsio" (finansijski) na "tenderu" - ili je tender zaista bio to sto jeste .

CheZoran

pre 11 godina

@vrabac

Svakako su nemci i dalje jaki u tehnici ali vest da će Nemačka železnica od poljske firme Pesa iz Bidgošča kupiti 470 dizel vozova za 1,2 milijardi EUR i to upravo jer su tehnički bolji od nemačkih proizvodjača nešto govoi. Prvi ugovor je već potpisan. Možda meni ne verujete ali uglednom Špiglu treba svakao. Evo linka.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/deutsche-bahn-kauft-zuege-bei-neuem-lieferanten-in-polen-a-856637.html

Nemačka medicina je dobra ali nije uvek najbolja. A da su Jugosloveni bili pametni i Nemci i Poljaci bi kupovali ovde.

Boki

pre 11 godina

Ako je ovaj sa slike, moram reci da je prilicno ruzan bus. Neki kockasti krov... Mislim da su MAN i VOLVO po kvalitetu bili daleko ispred svih...

Sarmica

pre 11 godina

Putujem skoro svaki dan Solaris busom na posao jer zivim u ČR a mogu reći jad i zima. Zebu mi noge i zimi i leti, verovatno tanak pod a duva sa svih strana. Inače nikad nismo ostali na putu sa kvarom. U suštini većina poljske robe koja je ovde na trzistu je slabijeg kvaliteta ali i cena je niza.

Beograđanka

pre 11 godina

Bolje operite ove autobuse sto vec imamo... Puticima vise smeta sto su prljavi kao svinjac i sto duva promaja a ne sto su stari...

sedalo

pre 11 godina

Zavisi i od Vucica u dijalogu sa Berlinom, a ovaj Solaris je samo jedan od mnogih njihovih modela. Ko vam je rekao da ce da bude bas ovaj? Ima ih i ruznijih.

Sasa

pre 11 godina

U Geteborgu, Svedska voze se Solaris autobusi od 2011 godine mogu reci da su odlicni zimi topli i ugodni ljeti kad je vruce klima odlicno radi, super autobus. MAN zadnjih godina nije ni blizu solarisa po kvalitetu.
Daleko najbolji autobusi su Volvo i Scania.

Miloš

pre 11 godina

@Laca

"Ma, uopšte me ne zanima argument da EBRD daje pare, pa kao moramo da pravimo tender, jer su takvi uslovi kredita. Alo, pa te pre će im biti VRAĆENE, šta ima oni da postavljaju uslove kako ćemo da ih potrošimo."

To je kredit sa povlašćenim uslovima, odnosno, kamatom nižom od tržišne. Zato su u poziciji da postavljaju uslove, jer je alternativa da odeš na drugo mesto, gde uslova nema, ali da više platiš.

Razlika

pre 11 godina

Moj pokojni otac je svojevremeno 80-ih kupio novu poljsku "peglicu". Ja sam nedavno kupio novu "Corol-u". Da li treba da objasnjavam razliku izmedju ta dva automobila?

Akili

pre 11 godina

Pogledajte u kojim gradovima voze solarisi pa komentarisite. Nemate 8 razreda osnovne skole, a komentarisete ... Strasno.
Solaris has sold diesel and CNG-powered buses to numerous countries in Europe, including Italy (Pescara and Rome), France (Paris, Bayonne and Narbonne), Denmark, Germany (Berlin, Bochum, Braunschweig, Bremen, Dresden, Düsseldorf, Fulda, Frankfurt am Main, Hannover, Hamburg, Kassel, Koblenz, Leipzig, Magdeburg, München, Nürnberg, Potsdam, Reutlingen, Schweinfurt, Schwäbisch Hall, Weimar and more), Hungary in Nyíregyháza, Latvia (Riga and Daugavpils), Poland (Warsaw, Szczecin, Lublin, £ódŸ, Gdynia, Radom, Rzeszów, Poznañ, Katowice, Kraków, Tychy and Czêstochowa), Romania in Oradea, Austria (Mayrhofen) and most recently Greece (Athens), Norway (Oslo and Trondheim), United Arab Emirates(Dubai), Sweden (Gothenburg), Malta and Serbia (Novi Sad).[1]

ivan

pre 11 godina

u skoplju pre 2-3godine mak vlada je kupila 200kineskih autobusa i 200ukrainskih posle par meseca ukrainski poceli da se kvare da propustaju vodu sa krova da ulazi voda kroz prozora da lupa motor a kineske autobuse posle 2-3god voznje po skopskim katastrofalnim ulizama su ko novi nema bukvalno ni jedan kvar motor je dizel a uopste se necuje dok radi (isto ko bmw cika kureta)radi al se necuje

Жикина кобила

pre 11 godina

300 и кусур хиљада евра. није мала пара за један аутобус. мислио сам да су јефтинији.

A1

pre 11 godina

Pa ovaj BUS sa slike izgleda OK, u Rijeci su gotovo svi gradski autobusi mercedes, zbog konfiguracije terena... u dolasku su autobusi na plin, električni nisu zadovoljili, za sada
http://www.youtube.com/watch?v=Iu2aj5PMIfE
pozdrav svima

Aleksandar

pre 11 godina

Mogu da dovuku i 1000 takvih autobusa ili bilo kakavih, kada ce biti kolsarenje po njima. Prenatrpani, izvrljani, prljavi, razvaljeni....

CheZoran

pre 11 godina

Autobusi su odlični i po svojoj robustnosti bolje odgovarju ulicama u Beogradu nego zapadna konkurencija. Cena im je u svakom slučaju bolja.

Samo ne može čovek da se sa nostalgijom ne seti kada su Poljaci davno, davno u Jugoslaviji kupili 1000 Sanosa. Tada se u Poljskoj putovanje njima smatralo za vrhunac luksuznog putovanja. Neki zaostali primerci i do danas jezde poljskim drumovima.

Lea

pre 11 godina

Samo da se poboljsa prevoz! Strasno je kakve su guzve na nekim linijama, a neke prazne prolaze. Nikad mi nece biti jasno ko pravi te planove, kao da su pijani...Salju male budeve na 15 minuta na linije koje povezuju dva grada!

Marko

pre 11 godina

@Laca

EBRD je razvojna banka, koja daje kredite za odredjene projekte, uz znatno povoljnije uslove od komercijalnih. Uslov je da se pri sprovodjenju (narocito JN) postuju njihova (EU) pravila, posto banka svojim zemljama-osnivacima mora da pravda kako trosi novac.

Ako zelis da sprovodis nabavke i dodeljujes poslove kako god zelis, izvoli pa uzmi komercijalni kredit (mada ti opet Zakon o JN nece bas tako nesto dozvoliti).

Jednostavno - ako hoces pare od EBRD (EU), ima i te kako da te interesuju njihova pravila.

Stanis³aw Lem

pre 11 godina

Solaris? Dobar film, a još bolji roman.
A "Solaris Bus & Coach S.A." jeste privatna poljska firma koja se ranije zvala "Neoplan Polska". Za kvalitet pitajte Novosađane, oni ih koriste već neko vreme.

Polak potrafi

pre 11 godina

Fenomenalno,Solaris Urbino je odlican autobus znam ga jer zivim u Poljskoj,vozim se sa njime svaki dan......Model Urbino 18 sa cummins motorom odlicna jos ako bude CNG bice fenomenalno,nemate pojma koliko ce vam se smanjiti smrad po gradu.Super i Beograd dobiva Jazavcara......Poz...I da popravim nema grada u Poljskoj koja u kojoj se ne vozi SOLARIS.

Abba

pre 11 godina

Dobar je MAN, ali nije ni Solaris los. Razlog sto su japanci toliko izdrzali, jeste sto je GSP bio u obavezi da odrzava redovno te autobuse, dok ove druge ne diraju dok se ne raspadnu. Uporedite samo one Veoliine autobuse (svetlo plave sa erste reklamom), nakon jedno 6,7 godina bili su novi novcati, a isti takvi koji su u vlasnistvu GSPa su se raspali za godinu dana. Tako da je ovde presudno odrzavanje, a s obzirom da je rec o GSPu, svejedno nam kupili MANa, Mercedesa, Solarisa, ili nesto cetvrto...

Milan G.

pre 11 godina

@Dragan-Pogledajte malo bolje na sajtu ciji ste link dali pa ce te videti da je Urbino 12 solo bus sa troje dvokrilnih vrata a Urbino 18 zglobni ca cetvoro vrata.Pozdrav.

Aleksandar

pre 11 godina

Za (M, 14. februar 2013 16:13)

Ikarbus je BIO u vlasništvu rusa.
A dok je bio u njihovom vlasništvu, nijedan autobus nije bio naručen od strane GSP (slučajno ili ne, to je druga priča)-
privatizacija je poništena i Ikarbus je ponovo u vlasništvu Srbije, sada nas dve firme tuže zbog toga za nekoliko miliona evra.

Pera Lovator

pre 11 godina

Nemacki proizvod je dobar, ali jako skup. Nemci sve teze posluju u svetu. Ostvaruju ekstra profit u bransama gde su bez premca, kao sto je auto industrija.U svim drugim bransama gde konkurencija polako ovladava tehnologijom, jako je tesko i sve manje projekata oni dobijaju.Primer su termoelektrane na ugalj gde ne mogu vise da pariraju Kinezima i Koreancima.pozz