Ponedeljak, 11.02.2013.

12:56

Gde su radnici najbolje plaćeni

Najbolje plaćene satnice u zemljama EU su u Danskoj - 25 evra bruto po satu rada, a najmanje zaradjuju Bugari - svega 1,5 evro po satu.

Izvor: Tanjug

Gde su radnici najbolje plaæeni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Kopenhagen

pre 11 godina

Ja zivim u Kopenhagenu,i ja i zena smo visoko obrazovani i imamo dobre poslove. Mjesecna bruto primanja su nam nekih 12000 eura, a neto skoro 7000. Jeste ovde vecina stvari skupa, narocito usluge u privatnom sektoru(u javnom su besplatne), ali standard ovih kao mi je dobar. Ne moram placati doktore, fakultete, skolu...kao star imam penziju i njegu finansiranu od strane drzave, nezaposleni imaju visoku socijalnu pomoc i mogu da zive normalno od nje...
Skandinavci su solidarni, skromni, strpljivi, i zato i imaju. Ja placam visok porez, ali mi ne pada tesko jer znam da dosta toga dobijam i nazad u vidu besplatnih usluga.
Najgora stvar ovde je klima, duga jesen, mnogo vjetra, ostalo je zaista ok.

milan

pre 11 godina

nisam ozenjen,a i ne planiram..700e nije kirija vec rata za kredit od 30 godina za stan od 50kvm.Najverovatnije pakujem kofere i nazad kuci,bolje u svojoj zemlji da zivim kao pas nego u tudjini isto tako.

coka

pre 11 godina

moji rodjaci iz Svedske sve redje dolaze na odmor u Srbiju jer im je sve ovde previse skupo: narocito hrana, gorivi, a najvise ih cude cene pelena i hrane za bebe, posto oni imaju bebu.Poslednji put kada su bili poneli pelene i kasice iz Svedske. Kazu da ih je poslednji boravak od 2-3 neselje ovde kostao kao neko luksuzno letovanje.

golubica

pre 11 godina

-----samo da kazem da je srbija na zadnjem mestu,,,jer mi radimo za 120 din na sat,,,pa racunaj,,,ali mnogo njih znam koji su prinudjeni i da rade za 70 eventualno za 80 dinara na sat---to je istina i sigurno---samo o tome svi cute-----

mili

pre 11 godina

(milan, 11. februar 2013 23:09)mili moj zaposli i zenu ako si ozenjen a ako nisi trazi neki manji stan sa manjom kirijom jer se moze naci

Ljubisa

pre 11 godina

"A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)"@Emigrator

>Pa u tome i jeste problem.U Srbiji svi znaju sve da rade.Zato i traze posao.Jer znaju sve da rade.Cak i ono sto znaju da rade.Daj im dve skripte da uporede reci ce da je to problem do trece skripte,jer treca skripta koci ove prve dve i mora da se sredi cetvrta pre trece skripte koja vuce funkcije od pete skripte...

Emigrator

pre 11 godina

Hvala Ljubiši i Ameru na linkovima.
Sto se tiče Amerike, to mi je nekako predaleko i previse... "američki", recimo. Verujem da su prosečne programerske plate npr od 50k dolara, za početnike, pa do 6 cifara za ozbiljne seniore i da su troškovi života prilično manji nego u Evropi, bar kad se porede približno jednaki gradovi.

Međutim, ipak mi je trenutno fokus na Evropi, a tu plate koliko vidim baš i nisu toliko bogate. Npr, neki poznanik je pre jedno 5 godina tamo radio za 65k funti, senior c#, što je, po meni, super za Englesku. Ali maaalo je takvih poslova tamo, posebno kad dolazite sa strane tj bez radne dozvole.

Ili npr ovaj link za EURES - gledam ih relativno redovno, ali: Holandija, Danska, Nemačka - vrlo retko se pronađe neki oglas da npr nudi 4000eur mesečno, za neke ozbiljnije pozicije. Ili možda to bar tako izgleda kad nisi tamo uživo već se snalaziš preko web portala. Švajcarska je bolja, ali su me čak i tamo često gledali u čudu kad im recimo tražim 75k franaka na godinu, mada to nije ništa čudno za CH. Možda nisam naleteo na prave tj dovoljno senior poslove. Videćemo do kraja godine...
A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)

obi van

pre 11 godina

Najbolji su mi komentari u stilu "svuda je bolje" nego u Srbiji (pri tome se ustvari misli na najbogatije EU zemlje i Ameriku). Pa onda pocne klasika: "pakujem kofere" jer mu -pazi nepravde "ova drzava" ne moze obezbjediti americki standard. Citave generacije slicnih trutova misli da ih cijeli svijet ceka otvorenih ruku.

milan

pre 11 godina

Ja radim u holandiji kao vozac gradskog autobusa, placen sam 14 eura na sat (bruto) posle 7 godina rada, u startu je bila satnica 11 eura. Plata na kraju meseca 1500e neto na ruke. Sa tim parama placam ratu za stan 700e, ratu za auto, 200e, struja i gas 200e, osiguranje za auto i stan 100e, i u najboljem slucaju mi ostane 300e za hranu, gorivo. U Srbiji nisam vec 5 godina bio, nemam pare da odem:((

Amer

pre 11 godina

"i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.
(nucky thompson, 11. februar 2013 19:59) "

Upravo tako. Ja sam napustio Njemacku radi njemaca. Naucio njemacki, radio, placao im porez ali sam se uvijek osjecao kao stranac. Na javnom mjestu progovoris na nasem svi te poprijeko gledaju ko da si im rodbinu pobio. One pene sto te zaustave za cigaru kod "bude" kad osjete akcenat gledaju te ko da su bogovi. Amerika bez obzira na mane su najbolja zemlja za strance. Niko ne obraca paznju na tebe, svako radi svoj posao, slobodno se osjecas ko da si amerikanac, a tek amerikanke ... amerikanke vole momke sa akcentom. Koliko sam samo riba smuvao na akcenat.

Sto se tice Srbije i Balkana, uopste situacija ne da je teska nego je alarmantna. Za dugo ,dugo vremena nece biti bolje. Nazalost. A sto je najgore vrijeme prolazi. Dok se covjek okrene vec mu je 30,40,... Ja sam rekao "svojima" ... ja nemam vremena cekati da se nesto desi jer se nece desiti. I kad se desi meni je vec 50,60 i sta onda. Citav zivot prosao cekajuci nesto... Pa tek onda djeca i njihova perspektiva. Mi smo "izgubljena" generacija.

nucky thompson

pre 11 godina

@Amer
i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.

Кончар

pre 11 godina

ми уствари не живимо лоше у поређењу са 90% људи на планети. Само тежимо нечем нереалном и због тога смо несрећни. Хоћемо по сваку цену да будемо богати запад, а то никада нисмо били. Када би смо схватили где смо и шта смо, те прихватили сами себе било би нам много боље. Шта мислите како живе људи у Сомалији, Габону, Монголији, Бангладешу? У поређењу са њима код нас је рај.

Amer

pre 11 godina

"Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.
(Emigrator, 11. februar 2013 16:24) "

Ne znam u cemu programiras ali ako si C# programer 60000 eura je neki prosjek u USA. Recimo u Atlanti $80,000 je neki prosjek za C# programera i posla ima preko glave.
http://www.simplyhired.com/a/salary/search/q-c%23.net+developer/l-atlanta,+ga
http://www.engineerjobs.com/jobs/software-engineering/c-sharp/georgia/atlanta.php

Sa druge strane "cost of living" je mnogo, mnogo manji nego u Evropi. Recimo rodjak mi radi kao inzenjer za ABB u Cirihu i kupio je kondo za 1/2 miliona eura. Za 1/2 miliona dolara u Atlanti mozes kupiti dvorac.
http://www.homes.com/listing/181197042/6107_Allee_Way_BRASELTON_GA_30517
http://www.homes.com/listing/171810149/2327_Crimson_King_Dr_BRASELTON_GA_30517

Dugo vremena sam radio u Njemackoj i nikada se nebih vratio za Evropu. Porezi, plate, skupoca,standard,...
NE znam do tebe je ali ... evropa je prevazidjenja.

UsA

pre 11 godina

Ma kako oni to uporedjuju sa Danskom!! Neka uporede to sa USA recimo meni je 48$ h , ali zato na kraj godine me oderu na taxe ;)) i padne negde izmedzu Danske i Bugarske

Ljubisa

pre 11 godina

Evo linkova EURES-a to je biro Evropske unije za zaposljavanje.Poslova ima ali za te poslove se trazi znanje ne pripadnost u stranci ne kupljene diplome poluprivatnih "Fakulteta" ne price o tome ko ste i sta ste vec sta znate od znanja da pokazete.Evo link:
http://ec.europa.eu/eures/eures-searchengine/servlet/BrowseCountryJVsServlet?lg=EN&isco=2132&multipleCountries=SE-%25%7CNO-%25%7CFI-%25%7CDK-%25&date=01%2F01%2F1975&title=&durex=&exp=&serviceUri=browse&qual=&pageSize=10&page=1&country=SE&totalCount=132&multipleRegions=%25

Evo i ovo non stop traze programere konkretno za Svedsku cena rada je 400-500 Svedskih kruna po satu:
http://www.anticimex.com/se/Jobba_hos_oss/Lediga-tjanster/Systemutvecklare-IT-142/#

Kome treba ima eures sajt kucajte na Google sta je EURES pa nastavite pricu.Ali tu je caka.Svi znaju da rade u SRbiji sve ali na recima.Kada treba da pokazu znanje shvate da je njihovo znanje tek 5% onoga sto Dancima ili Svedjanima treba.

Sad mi je jasno zasto programeri ipak imaju 250 evra plate u SRbiji.NE 1000.Taj koji ima 1000 ne radi u SRbiji vec van SRbije.

Ti koji kazu"imam 1000 evra plate" imaju ali malo sutra.Ko vredi za 1000 evra plate u Srbiji taj je vec odavno pokupljen od strane"head hunters" agencija na zapadu.I radi za 5000 evra ne 1000.I to pocetne plate.Jer vredi toliko.

it is I

pre 11 godina

cene u danskoj i srbiji su prilicno slicne. mozda za nijansu vece nego u srbiji. medjutim,njihova prosecna plata je oko 3000 evra,a kod nas 300. mi imamo platu da kupimo jedva osnovne stvari (ja sam poceo da se odricem bohora i parfema),a njima od plate ostane za auto,izlet,garderobu...e to je normalan zivot. ja volim srbiju ali mi je zao sto je godinama vode pogresni ljudi,a nama zivot prolazi,nikad mladji necemo biti,a ne mozemo sebi da priustimo na pr. bolji stub,mp3 plejer,tv...to se u inostranstvu od plate 'ladno kupuje.

seljadin

pre 11 godina

najbolji sajt za poredjenje kupovne moci, sami ljudi upisuju
http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Serbia&city=Belgrade

ameli

pre 11 godina

@vorda

Zato sto je izvor Vecernji list(Hrvatska) kojeg je preneso tanjug pa b92, zato se usporedjuje hrvatska danska i bugarska a nema srbije, da bi se ukljucila i srbija novinar bi trebo napisat vijest a ne samo c/p a to nije format ovog portala.

Kalimero

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.
(Stunna, 11. februar 2013 13:34)

Kako nisu ista liga? Pa Bugarsku i Rumuniju su i nogama i rukama gurali u EU iako nisu ispunili ni 10% uslova potrebnih da se uđe u EU.

Emigrator

pre 11 godina

Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.

vorda

pre 11 godina

Zašto se piše o Hrvatskoj, Bugarskoj, Danskoj? Gde smo mi u svom ovom tekstu?

Zašto ne piše koliko je mizeran plaćen bilo koji rad kod nas?


Zasto se ne piše o tome kako da se poboljša taj odnos kod nas u zemlji, ne gledajući van granica? Zašto se ne piše kako da omladina dođe do posla? Zašto se ne piše o kadrovima koji odlaze iz zemlje upravo radi ovakvih tekstova?

Iole obrazovan čovek ovo kad pročita, jedino što mu ostaje je da spakuje kofere i ide u drđave koje cene kvalifikacije individue.

zex

pre 11 godina

To su prosecne dnevnice isto kao sto kod nas pisu da su prosecne plate 400 evra a 70% nas nema ni 300 , tako i vecina dnevnica u tim zemljama je realno za 20% niza. Hajde ovako ako za platu od 1500e na ruke radili u Swedskoj pritisnite SVIDJA VAM SE a ako bi radije za platu od 600e radili u Srbiji pritisnite NE SVIDJA MI SE. Neka u pitanju bude ista vrsta posla sa svim sto nosi selidba u drugi drzavu, iznajmljivanje stana...

Rke Koke

pre 11 godina

Eto, jadni Danci. Ne žive 17 puta bolje od Bugara, nego "samo" pet puta.
Nije bitno samo koliko čega možeš da kupiš od plate, nego i to da kada plate osnovne stvari (koje približno troše svi na svetu: količina hrane, struje, ovog, onog), Bugarima ostane 1% od plate, a Dancima recimo 60%. E, to je razlika u zaradi. Kakve veze ima da li za platu možeš da kupiš 100 ili 1500kg mesa- svakako nećeš kupiti više od 20kg, ali ono što ostane kada se namire osnovne stvari: to je standard, kvalitet života.

Mare

pre 11 godina

@Ljubiša

Napisali ste neistinu "Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate"


Ja poznajem dosta programera koji su tu oko 1.000e mesečno. Znam da je u Srbija kriza , ali u IT je druga priča. Početna plata nikako nije 250 evra. Programer koji ima 1.000e a ima svoju kuću/stan može da živi odlično u Srbiji.

Ivan

pre 11 godina

Više zadužen, veća plata. Za par godina ide otpisivanje dugova kao danas Grčkoj...a neki će svejedno pričati kako su jedni sposobniji od drugih. Jedu ali u krađi, to jest u izmišljanju "vrednosti".

cvrcko

pre 11 godina

Kada se govori o kupovnoj moći i kako je tu manja razlika, mora se reći da se tu samo radi o egzistencijalnim potrebama (pijaca, el.energija, određene usluge) dok su automobili, tehnika, garderoba... u najboljem slučaju ist, ali vrlo često i skuplji u siromašnim zemljama... što će reći da možemo da imamo uslova da držimo nos iznad vode i da preživimo, ali da za sve preko toga mora debelo da se zapene kao npr. za nov televizor ili malo pristojniju garderobu, dok su stvari kao što je nov auto za 95% radnog stanovništva u siromašnijim zemljama samo misaona imenica i da to može da se priušti sebi samo uz krvava odricanja (tipa pola plate na 10-15 godina da bi se vozio nov auto najniže klase od 10-15000e)

Poldi

pre 11 godina

Ko najvise zaradjuje bruto daje sasvim krivu sliku standarda zivota. Vazno je sta moze da kupi za te pare i sta dobije od drzave za uplaceni porez.

aman zaman

pre 11 godina

Nedavno je Medjunarodna organizacija rada izasla sa uporednim pokazateljima o platama u svetu (a BBC to nedavno preneo u tekstu nazvanom Where are you on the global pay scale, koji sadrzi i mini kalkulator). Tu su pokazatelji umesto u apsolutnim iznosima - kao u ovom tekstu - uradjeni u tzv. purchasing power parity, paritetu kupovne moci koji uzima u obzir i nivo cena pa je dakle mnogo realniji pokazatelj visine primanja. Po tome, prosecna plata u Srbiji (bruto) odgovara (ekvivalent je) prosecnoj (bruto) plati od USD 1,054 (u SAD), a srpska plata se nalazi na 71% svetskog proseka. Podaci nisu bas najsveziji (prosecna srpska bruto plata je ovde RSD 44,000, znatno ispod sadasnjeg nivoa), ali su odnosi verovatno uporedivi - za pretpostaviti je da su podaci uzeti u isto vreme. Prosecna bruto plata u SAD je po ovom istrazivanju USD 3,263, u Grckoj USD 2,300, u Hrvatskoj USD 1,786, a u Rumuniji USD 954. Interesantno...

Ljubisa

pre 11 godina

U Danskoj se radi.Zato se i placa 25 evra po satu.Programeri su placeni nekih 40-50 evra po satu.Porez je oko 40%.Na ruke ostane cirka 15-17 evra za fizicke poslove i oko 25-30 evra za strucne poslove gde je potrebno znanje.Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate ili 1.5 evra.Zaradjuje manje od fizickog radnika na gradjevini ili higijenicarke u wc-ima javnih parkova u Beogradu.E sad znate zasto je u Danskoj dnevnica 25 evra a u Bugarskoj ili SRbiji 1-2 evra.Jer u Danskoj se radi.I znanje se placa.Do poslednjeg centa odnosno Danske krune.

Stunna

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.

Stunna

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.

Rke Koke

pre 11 godina

Eto, jadni Danci. Ne žive 17 puta bolje od Bugara, nego "samo" pet puta.
Nije bitno samo koliko čega možeš da kupiš od plate, nego i to da kada plate osnovne stvari (koje približno troše svi na svetu: količina hrane, struje, ovog, onog), Bugarima ostane 1% od plate, a Dancima recimo 60%. E, to je razlika u zaradi. Kakve veze ima da li za platu možeš da kupiš 100 ili 1500kg mesa- svakako nećeš kupiti više od 20kg, ali ono što ostane kada se namire osnovne stvari: to je standard, kvalitet života.

cvrcko

pre 11 godina

Kada se govori o kupovnoj moći i kako je tu manja razlika, mora se reći da se tu samo radi o egzistencijalnim potrebama (pijaca, el.energija, određene usluge) dok su automobili, tehnika, garderoba... u najboljem slučaju ist, ali vrlo često i skuplji u siromašnim zemljama... što će reći da možemo da imamo uslova da držimo nos iznad vode i da preživimo, ali da za sve preko toga mora debelo da se zapene kao npr. za nov televizor ili malo pristojniju garderobu, dok su stvari kao što je nov auto za 95% radnog stanovništva u siromašnijim zemljama samo misaona imenica i da to može da se priušti sebi samo uz krvava odricanja (tipa pola plate na 10-15 godina da bi se vozio nov auto najniže klase od 10-15000e)

aman zaman

pre 11 godina

Nedavno je Medjunarodna organizacija rada izasla sa uporednim pokazateljima o platama u svetu (a BBC to nedavno preneo u tekstu nazvanom Where are you on the global pay scale, koji sadrzi i mini kalkulator). Tu su pokazatelji umesto u apsolutnim iznosima - kao u ovom tekstu - uradjeni u tzv. purchasing power parity, paritetu kupovne moci koji uzima u obzir i nivo cena pa je dakle mnogo realniji pokazatelj visine primanja. Po tome, prosecna plata u Srbiji (bruto) odgovara (ekvivalent je) prosecnoj (bruto) plati od USD 1,054 (u SAD), a srpska plata se nalazi na 71% svetskog proseka. Podaci nisu bas najsveziji (prosecna srpska bruto plata je ovde RSD 44,000, znatno ispod sadasnjeg nivoa), ali su odnosi verovatno uporedivi - za pretpostaviti je da su podaci uzeti u isto vreme. Prosecna bruto plata u SAD je po ovom istrazivanju USD 3,263, u Grckoj USD 2,300, u Hrvatskoj USD 1,786, a u Rumuniji USD 954. Interesantno...

Mare

pre 11 godina

@Ljubiša

Napisali ste neistinu "Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate"


Ja poznajem dosta programera koji su tu oko 1.000e mesečno. Znam da je u Srbija kriza , ali u IT je druga priča. Početna plata nikako nije 250 evra. Programer koji ima 1.000e a ima svoju kuću/stan može da živi odlično u Srbiji.

Amer

pre 11 godina

"i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.
(nucky thompson, 11. februar 2013 19:59) "

Upravo tako. Ja sam napustio Njemacku radi njemaca. Naucio njemacki, radio, placao im porez ali sam se uvijek osjecao kao stranac. Na javnom mjestu progovoris na nasem svi te poprijeko gledaju ko da si im rodbinu pobio. One pene sto te zaustave za cigaru kod "bude" kad osjete akcenat gledaju te ko da su bogovi. Amerika bez obzira na mane su najbolja zemlja za strance. Niko ne obraca paznju na tebe, svako radi svoj posao, slobodno se osjecas ko da si amerikanac, a tek amerikanke ... amerikanke vole momke sa akcentom. Koliko sam samo riba smuvao na akcenat.

Sto se tice Srbije i Balkana, uopste situacija ne da je teska nego je alarmantna. Za dugo ,dugo vremena nece biti bolje. Nazalost. A sto je najgore vrijeme prolazi. Dok se covjek okrene vec mu je 30,40,... Ja sam rekao "svojima" ... ja nemam vremena cekati da se nesto desi jer se nece desiti. I kad se desi meni je vec 50,60 i sta onda. Citav zivot prosao cekajuci nesto... Pa tek onda djeca i njihova perspektiva. Mi smo "izgubljena" generacija.

it is I

pre 11 godina

cene u danskoj i srbiji su prilicno slicne. mozda za nijansu vece nego u srbiji. medjutim,njihova prosecna plata je oko 3000 evra,a kod nas 300. mi imamo platu da kupimo jedva osnovne stvari (ja sam poceo da se odricem bohora i parfema),a njima od plate ostane za auto,izlet,garderobu...e to je normalan zivot. ja volim srbiju ali mi je zao sto je godinama vode pogresni ljudi,a nama zivot prolazi,nikad mladji necemo biti,a ne mozemo sebi da priustimo na pr. bolji stub,mp3 plejer,tv...to se u inostranstvu od plate 'ladno kupuje.

Ljubisa

pre 11 godina

U Danskoj se radi.Zato se i placa 25 evra po satu.Programeri su placeni nekih 40-50 evra po satu.Porez je oko 40%.Na ruke ostane cirka 15-17 evra za fizicke poslove i oko 25-30 evra za strucne poslove gde je potrebno znanje.Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate ili 1.5 evra.Zaradjuje manje od fizickog radnika na gradjevini ili higijenicarke u wc-ima javnih parkova u Beogradu.E sad znate zasto je u Danskoj dnevnica 25 evra a u Bugarskoj ili SRbiji 1-2 evra.Jer u Danskoj se radi.I znanje se placa.Do poslednjeg centa odnosno Danske krune.

Poldi

pre 11 godina

Ko najvise zaradjuje bruto daje sasvim krivu sliku standarda zivota. Vazno je sta moze da kupi za te pare i sta dobije od drzave za uplaceni porez.

Kalimero

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.
(Stunna, 11. februar 2013 13:34)

Kako nisu ista liga? Pa Bugarsku i Rumuniju su i nogama i rukama gurali u EU iako nisu ispunili ni 10% uslova potrebnih da se uđe u EU.

Кончар

pre 11 godina

ми уствари не живимо лоше у поређењу са 90% људи на планети. Само тежимо нечем нереалном и због тога смо несрећни. Хоћемо по сваку цену да будемо богати запад, а то никада нисмо били. Када би смо схватили где смо и шта смо, те прихватили сами себе било би нам много боље. Шта мислите како живе људи у Сомалији, Габону, Монголији, Бангладешу? У поређењу са њима код нас је рај.

vorda

pre 11 godina

Zašto se piše o Hrvatskoj, Bugarskoj, Danskoj? Gde smo mi u svom ovom tekstu?

Zašto ne piše koliko je mizeran plaćen bilo koji rad kod nas?


Zasto se ne piše o tome kako da se poboljša taj odnos kod nas u zemlji, ne gledajući van granica? Zašto se ne piše kako da omladina dođe do posla? Zašto se ne piše o kadrovima koji odlaze iz zemlje upravo radi ovakvih tekstova?

Iole obrazovan čovek ovo kad pročita, jedino što mu ostaje je da spakuje kofere i ide u drđave koje cene kvalifikacije individue.

Emigrator

pre 11 godina

Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.

ameli

pre 11 godina

@vorda

Zato sto je izvor Vecernji list(Hrvatska) kojeg je preneso tanjug pa b92, zato se usporedjuje hrvatska danska i bugarska a nema srbije, da bi se ukljucila i srbija novinar bi trebo napisat vijest a ne samo c/p a to nije format ovog portala.

nucky thompson

pre 11 godina

@Amer
i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.

Amer

pre 11 godina

"Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.
(Emigrator, 11. februar 2013 16:24) "

Ne znam u cemu programiras ali ako si C# programer 60000 eura je neki prosjek u USA. Recimo u Atlanti $80,000 je neki prosjek za C# programera i posla ima preko glave.
http://www.simplyhired.com/a/salary/search/q-c%23.net+developer/l-atlanta,+ga
http://www.engineerjobs.com/jobs/software-engineering/c-sharp/georgia/atlanta.php

Sa druge strane "cost of living" je mnogo, mnogo manji nego u Evropi. Recimo rodjak mi radi kao inzenjer za ABB u Cirihu i kupio je kondo za 1/2 miliona eura. Za 1/2 miliona dolara u Atlanti mozes kupiti dvorac.
http://www.homes.com/listing/181197042/6107_Allee_Way_BRASELTON_GA_30517
http://www.homes.com/listing/171810149/2327_Crimson_King_Dr_BRASELTON_GA_30517

Dugo vremena sam radio u Njemackoj i nikada se nebih vratio za Evropu. Porezi, plate, skupoca,standard,...
NE znam do tebe je ali ... evropa je prevazidjenja.

Ljubisa

pre 11 godina

Evo linkova EURES-a to je biro Evropske unije za zaposljavanje.Poslova ima ali za te poslove se trazi znanje ne pripadnost u stranci ne kupljene diplome poluprivatnih "Fakulteta" ne price o tome ko ste i sta ste vec sta znate od znanja da pokazete.Evo link:
http://ec.europa.eu/eures/eures-searchengine/servlet/BrowseCountryJVsServlet?lg=EN&isco=2132&multipleCountries=SE-%25%7CNO-%25%7CFI-%25%7CDK-%25&date=01%2F01%2F1975&title=&durex=&exp=&serviceUri=browse&qual=&pageSize=10&page=1&country=SE&totalCount=132&multipleRegions=%25

Evo i ovo non stop traze programere konkretno za Svedsku cena rada je 400-500 Svedskih kruna po satu:
http://www.anticimex.com/se/Jobba_hos_oss/Lediga-tjanster/Systemutvecklare-IT-142/#

Kome treba ima eures sajt kucajte na Google sta je EURES pa nastavite pricu.Ali tu je caka.Svi znaju da rade u SRbiji sve ali na recima.Kada treba da pokazu znanje shvate da je njihovo znanje tek 5% onoga sto Dancima ili Svedjanima treba.

Sad mi je jasno zasto programeri ipak imaju 250 evra plate u SRbiji.NE 1000.Taj koji ima 1000 ne radi u SRbiji vec van SRbije.

Ti koji kazu"imam 1000 evra plate" imaju ali malo sutra.Ko vredi za 1000 evra plate u Srbiji taj je vec odavno pokupljen od strane"head hunters" agencija na zapadu.I radi za 5000 evra ne 1000.I to pocetne plate.Jer vredi toliko.

milan

pre 11 godina

Ja radim u holandiji kao vozac gradskog autobusa, placen sam 14 eura na sat (bruto) posle 7 godina rada, u startu je bila satnica 11 eura. Plata na kraju meseca 1500e neto na ruke. Sa tim parama placam ratu za stan 700e, ratu za auto, 200e, struja i gas 200e, osiguranje za auto i stan 100e, i u najboljem slucaju mi ostane 300e za hranu, gorivo. U Srbiji nisam vec 5 godina bio, nemam pare da odem:((

obi van

pre 11 godina

Najbolji su mi komentari u stilu "svuda je bolje" nego u Srbiji (pri tome se ustvari misli na najbogatije EU zemlje i Ameriku). Pa onda pocne klasika: "pakujem kofere" jer mu -pazi nepravde "ova drzava" ne moze obezbjediti americki standard. Citave generacije slicnih trutova misli da ih cijeli svijet ceka otvorenih ruku.

UsA

pre 11 godina

Ma kako oni to uporedjuju sa Danskom!! Neka uporede to sa USA recimo meni je 48$ h , ali zato na kraj godine me oderu na taxe ;)) i padne negde izmedzu Danske i Bugarske

seljadin

pre 11 godina

najbolji sajt za poredjenje kupovne moci, sami ljudi upisuju
http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Serbia&city=Belgrade

zex

pre 11 godina

To su prosecne dnevnice isto kao sto kod nas pisu da su prosecne plate 400 evra a 70% nas nema ni 300 , tako i vecina dnevnica u tim zemljama je realno za 20% niza. Hajde ovako ako za platu od 1500e na ruke radili u Swedskoj pritisnite SVIDJA VAM SE a ako bi radije za platu od 600e radili u Srbiji pritisnite NE SVIDJA MI SE. Neka u pitanju bude ista vrsta posla sa svim sto nosi selidba u drugi drzavu, iznajmljivanje stana...

golubica

pre 11 godina

-----samo da kazem da je srbija na zadnjem mestu,,,jer mi radimo za 120 din na sat,,,pa racunaj,,,ali mnogo njih znam koji su prinudjeni i da rade za 70 eventualno za 80 dinara na sat---to je istina i sigurno---samo o tome svi cute-----

Emigrator

pre 11 godina

Hvala Ljubiši i Ameru na linkovima.
Sto se tiče Amerike, to mi je nekako predaleko i previse... "američki", recimo. Verujem da su prosečne programerske plate npr od 50k dolara, za početnike, pa do 6 cifara za ozbiljne seniore i da su troškovi života prilično manji nego u Evropi, bar kad se porede približno jednaki gradovi.

Međutim, ipak mi je trenutno fokus na Evropi, a tu plate koliko vidim baš i nisu toliko bogate. Npr, neki poznanik je pre jedno 5 godina tamo radio za 65k funti, senior c#, što je, po meni, super za Englesku. Ali maaalo je takvih poslova tamo, posebno kad dolazite sa strane tj bez radne dozvole.

Ili npr ovaj link za EURES - gledam ih relativno redovno, ali: Holandija, Danska, Nemačka - vrlo retko se pronađe neki oglas da npr nudi 4000eur mesečno, za neke ozbiljnije pozicije. Ili možda to bar tako izgleda kad nisi tamo uživo već se snalaziš preko web portala. Švajcarska je bolja, ali su me čak i tamo često gledali u čudu kad im recimo tražim 75k franaka na godinu, mada to nije ništa čudno za CH. Možda nisam naleteo na prave tj dovoljno senior poslove. Videćemo do kraja godine...
A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)

Ivan

pre 11 godina

Više zadužen, veća plata. Za par godina ide otpisivanje dugova kao danas Grčkoj...a neki će svejedno pričati kako su jedni sposobniji od drugih. Jedu ali u krađi, to jest u izmišljanju "vrednosti".

coka

pre 11 godina

moji rodjaci iz Svedske sve redje dolaze na odmor u Srbiju jer im je sve ovde previse skupo: narocito hrana, gorivi, a najvise ih cude cene pelena i hrane za bebe, posto oni imaju bebu.Poslednji put kada su bili poneli pelene i kasice iz Svedske. Kazu da ih je poslednji boravak od 2-3 neselje ovde kostao kao neko luksuzno letovanje.

Ljubisa

pre 11 godina

"A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)"@Emigrator

>Pa u tome i jeste problem.U Srbiji svi znaju sve da rade.Zato i traze posao.Jer znaju sve da rade.Cak i ono sto znaju da rade.Daj im dve skripte da uporede reci ce da je to problem do trece skripte,jer treca skripta koci ove prve dve i mora da se sredi cetvrta pre trece skripte koja vuce funkcije od pete skripte...

mili

pre 11 godina

(milan, 11. februar 2013 23:09)mili moj zaposli i zenu ako si ozenjen a ako nisi trazi neki manji stan sa manjom kirijom jer se moze naci

milan

pre 11 godina

nisam ozenjen,a i ne planiram..700e nije kirija vec rata za kredit od 30 godina za stan od 50kvm.Najverovatnije pakujem kofere i nazad kuci,bolje u svojoj zemlji da zivim kao pas nego u tudjini isto tako.

Kopenhagen

pre 11 godina

Ja zivim u Kopenhagenu,i ja i zena smo visoko obrazovani i imamo dobre poslove. Mjesecna bruto primanja su nam nekih 12000 eura, a neto skoro 7000. Jeste ovde vecina stvari skupa, narocito usluge u privatnom sektoru(u javnom su besplatne), ali standard ovih kao mi je dobar. Ne moram placati doktore, fakultete, skolu...kao star imam penziju i njegu finansiranu od strane drzave, nezaposleni imaju visoku socijalnu pomoc i mogu da zive normalno od nje...
Skandinavci su solidarni, skromni, strpljivi, i zato i imaju. Ja placam visok porez, ali mi ne pada tesko jer znam da dosta toga dobijam i nazad u vidu besplatnih usluga.
Najgora stvar ovde je klima, duga jesen, mnogo vjetra, ostalo je zaista ok.

Ljubisa

pre 11 godina

U Danskoj se radi.Zato se i placa 25 evra po satu.Programeri su placeni nekih 40-50 evra po satu.Porez je oko 40%.Na ruke ostane cirka 15-17 evra za fizicke poslove i oko 25-30 evra za strucne poslove gde je potrebno znanje.Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate ili 1.5 evra.Zaradjuje manje od fizickog radnika na gradjevini ili higijenicarke u wc-ima javnih parkova u Beogradu.E sad znate zasto je u Danskoj dnevnica 25 evra a u Bugarskoj ili SRbiji 1-2 evra.Jer u Danskoj se radi.I znanje se placa.Do poslednjeg centa odnosno Danske krune.

zex

pre 11 godina

To su prosecne dnevnice isto kao sto kod nas pisu da su prosecne plate 400 evra a 70% nas nema ni 300 , tako i vecina dnevnica u tim zemljama je realno za 20% niza. Hajde ovako ako za platu od 1500e na ruke radili u Swedskoj pritisnite SVIDJA VAM SE a ako bi radije za platu od 600e radili u Srbiji pritisnite NE SVIDJA MI SE. Neka u pitanju bude ista vrsta posla sa svim sto nosi selidba u drugi drzavu, iznajmljivanje stana...

Кончар

pre 11 godina

ми уствари не живимо лоше у поређењу са 90% људи на планети. Само тежимо нечем нереалном и због тога смо несрећни. Хоћемо по сваку цену да будемо богати запад, а то никада нисмо били. Када би смо схватили где смо и шта смо, те прихватили сами себе било би нам много боље. Шта мислите како живе људи у Сомалији, Габону, Монголији, Бангладешу? У поређењу са њима код нас је рај.

Stunna

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.

obi van

pre 11 godina

Najbolji su mi komentari u stilu "svuda je bolje" nego u Srbiji (pri tome se ustvari misli na najbogatije EU zemlje i Ameriku). Pa onda pocne klasika: "pakujem kofere" jer mu -pazi nepravde "ova drzava" ne moze obezbjediti americki standard. Citave generacije slicnih trutova misli da ih cijeli svijet ceka otvorenih ruku.

Ljubisa

pre 11 godina

Evo linkova EURES-a to je biro Evropske unije za zaposljavanje.Poslova ima ali za te poslove se trazi znanje ne pripadnost u stranci ne kupljene diplome poluprivatnih "Fakulteta" ne price o tome ko ste i sta ste vec sta znate od znanja da pokazete.Evo link:
http://ec.europa.eu/eures/eures-searchengine/servlet/BrowseCountryJVsServlet?lg=EN&isco=2132&multipleCountries=SE-%25%7CNO-%25%7CFI-%25%7CDK-%25&date=01%2F01%2F1975&title=&durex=&exp=&serviceUri=browse&qual=&pageSize=10&page=1&country=SE&totalCount=132&multipleRegions=%25

Evo i ovo non stop traze programere konkretno za Svedsku cena rada je 400-500 Svedskih kruna po satu:
http://www.anticimex.com/se/Jobba_hos_oss/Lediga-tjanster/Systemutvecklare-IT-142/#

Kome treba ima eures sajt kucajte na Google sta je EURES pa nastavite pricu.Ali tu je caka.Svi znaju da rade u SRbiji sve ali na recima.Kada treba da pokazu znanje shvate da je njihovo znanje tek 5% onoga sto Dancima ili Svedjanima treba.

Sad mi je jasno zasto programeri ipak imaju 250 evra plate u SRbiji.NE 1000.Taj koji ima 1000 ne radi u SRbiji vec van SRbije.

Ti koji kazu"imam 1000 evra plate" imaju ali malo sutra.Ko vredi za 1000 evra plate u Srbiji taj je vec odavno pokupljen od strane"head hunters" agencija na zapadu.I radi za 5000 evra ne 1000.I to pocetne plate.Jer vredi toliko.

Ivan

pre 11 godina

Više zadužen, veća plata. Za par godina ide otpisivanje dugova kao danas Grčkoj...a neki će svejedno pričati kako su jedni sposobniji od drugih. Jedu ali u krađi, to jest u izmišljanju "vrednosti".

Amer

pre 11 godina

"Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.
(Emigrator, 11. februar 2013 16:24) "

Ne znam u cemu programiras ali ako si C# programer 60000 eura je neki prosjek u USA. Recimo u Atlanti $80,000 je neki prosjek za C# programera i posla ima preko glave.
http://www.simplyhired.com/a/salary/search/q-c%23.net+developer/l-atlanta,+ga
http://www.engineerjobs.com/jobs/software-engineering/c-sharp/georgia/atlanta.php

Sa druge strane "cost of living" je mnogo, mnogo manji nego u Evropi. Recimo rodjak mi radi kao inzenjer za ABB u Cirihu i kupio je kondo za 1/2 miliona eura. Za 1/2 miliona dolara u Atlanti mozes kupiti dvorac.
http://www.homes.com/listing/181197042/6107_Allee_Way_BRASELTON_GA_30517
http://www.homes.com/listing/171810149/2327_Crimson_King_Dr_BRASELTON_GA_30517

Dugo vremena sam radio u Njemackoj i nikada se nebih vratio za Evropu. Porezi, plate, skupoca,standard,...
NE znam do tebe je ali ... evropa je prevazidjenja.

milan

pre 11 godina

Ja radim u holandiji kao vozac gradskog autobusa, placen sam 14 eura na sat (bruto) posle 7 godina rada, u startu je bila satnica 11 eura. Plata na kraju meseca 1500e neto na ruke. Sa tim parama placam ratu za stan 700e, ratu za auto, 200e, struja i gas 200e, osiguranje za auto i stan 100e, i u najboljem slucaju mi ostane 300e za hranu, gorivo. U Srbiji nisam vec 5 godina bio, nemam pare da odem:((

Poldi

pre 11 godina

Ko najvise zaradjuje bruto daje sasvim krivu sliku standarda zivota. Vazno je sta moze da kupi za te pare i sta dobije od drzave za uplaceni porez.

Ljubisa

pre 11 godina

"A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)"@Emigrator

>Pa u tome i jeste problem.U Srbiji svi znaju sve da rade.Zato i traze posao.Jer znaju sve da rade.Cak i ono sto znaju da rade.Daj im dve skripte da uporede reci ce da je to problem do trece skripte,jer treca skripta koci ove prve dve i mora da se sredi cetvrta pre trece skripte koja vuce funkcije od pete skripte...

aman zaman

pre 11 godina

Nedavno je Medjunarodna organizacija rada izasla sa uporednim pokazateljima o platama u svetu (a BBC to nedavno preneo u tekstu nazvanom Where are you on the global pay scale, koji sadrzi i mini kalkulator). Tu su pokazatelji umesto u apsolutnim iznosima - kao u ovom tekstu - uradjeni u tzv. purchasing power parity, paritetu kupovne moci koji uzima u obzir i nivo cena pa je dakle mnogo realniji pokazatelj visine primanja. Po tome, prosecna plata u Srbiji (bruto) odgovara (ekvivalent je) prosecnoj (bruto) plati od USD 1,054 (u SAD), a srpska plata se nalazi na 71% svetskog proseka. Podaci nisu bas najsveziji (prosecna srpska bruto plata je ovde RSD 44,000, znatno ispod sadasnjeg nivoa), ali su odnosi verovatno uporedivi - za pretpostaviti je da su podaci uzeti u isto vreme. Prosecna bruto plata u SAD je po ovom istrazivanju USD 3,263, u Grckoj USD 2,300, u Hrvatskoj USD 1,786, a u Rumuniji USD 954. Interesantno...

Mare

pre 11 godina

@Ljubiša

Napisali ste neistinu "Programer u Srbiji ima pocetnu 250 evra plate"


Ja poznajem dosta programera koji su tu oko 1.000e mesečno. Znam da je u Srbija kriza , ali u IT je druga priča. Početna plata nikako nije 250 evra. Programer koji ima 1.000e a ima svoju kuću/stan može da živi odlično u Srbiji.

Emigrator

pre 11 godina

Ljubisa, molim te nek ti ne bude tesko - baci neki link tih firmi u kojima programeri imaju platu 50eur/h. Ja uskoro planiram da idem za EU i kao iskusan programer voleo bih da dobijem te novce. Ili bar 80% od toga. Ozbiljno te pitam, bez sale.
Trazio sam poslove kojekuda u EU, ali nisam primetio da je neko nudio plate vece od npr 50-60000 maksimum. A najcesce je to oko 35-45000 bruto (za ne-pocetnike). 50eur/h je ipak 100k godisnje i to je vrlo ozbiljna plata, bas ona koju jurim.

Kalimero

pre 11 godina

Zašto uporedjujete Bugarsku i Dansku? Jednostavno nisu "ista liga",tako i mi Srbi se uporedjujemo sa najbogatijima,stvarno je to smešno...Sever Evrope je priča za sebe,mentalitet tih ljudi je nešto sasvim drugačije od "južnkaka" koji su više laid back vince,morski plodovi,turizam,kupanje.
(Stunna, 11. februar 2013 13:34)

Kako nisu ista liga? Pa Bugarsku i Rumuniju su i nogama i rukama gurali u EU iako nisu ispunili ni 10% uslova potrebnih da se uđe u EU.

Emigrator

pre 11 godina

Hvala Ljubiši i Ameru na linkovima.
Sto se tiče Amerike, to mi je nekako predaleko i previse... "američki", recimo. Verujem da su prosečne programerske plate npr od 50k dolara, za početnike, pa do 6 cifara za ozbiljne seniore i da su troškovi života prilično manji nego u Evropi, bar kad se porede približno jednaki gradovi.

Međutim, ipak mi je trenutno fokus na Evropi, a tu plate koliko vidim baš i nisu toliko bogate. Npr, neki poznanik je pre jedno 5 godina tamo radio za 65k funti, senior c#, što je, po meni, super za Englesku. Ali maaalo je takvih poslova tamo, posebno kad dolazite sa strane tj bez radne dozvole.

Ili npr ovaj link za EURES - gledam ih relativno redovno, ali: Holandija, Danska, Nemačka - vrlo retko se pronađe neki oglas da npr nudi 4000eur mesečno, za neke ozbiljnije pozicije. Ili možda to bar tako izgleda kad nisi tamo uživo već se snalaziš preko web portala. Švajcarska je bolja, ali su me čak i tamo često gledali u čudu kad im recimo tražim 75k franaka na godinu, mada to nije ništa čudno za CH. Možda nisam naleteo na prave tj dovoljno senior poslove. Videćemo do kraja godine...
A u čemu programiram? U svemu što mi traže. :)

vorda

pre 11 godina

Zašto se piše o Hrvatskoj, Bugarskoj, Danskoj? Gde smo mi u svom ovom tekstu?

Zašto ne piše koliko je mizeran plaćen bilo koji rad kod nas?


Zasto se ne piše o tome kako da se poboljša taj odnos kod nas u zemlji, ne gledajući van granica? Zašto se ne piše kako da omladina dođe do posla? Zašto se ne piše o kadrovima koji odlaze iz zemlje upravo radi ovakvih tekstova?

Iole obrazovan čovek ovo kad pročita, jedino što mu ostaje je da spakuje kofere i ide u drđave koje cene kvalifikacije individue.

it is I

pre 11 godina

cene u danskoj i srbiji su prilicno slicne. mozda za nijansu vece nego u srbiji. medjutim,njihova prosecna plata je oko 3000 evra,a kod nas 300. mi imamo platu da kupimo jedva osnovne stvari (ja sam poceo da se odricem bohora i parfema),a njima od plate ostane za auto,izlet,garderobu...e to je normalan zivot. ja volim srbiju ali mi je zao sto je godinama vode pogresni ljudi,a nama zivot prolazi,nikad mladji necemo biti,a ne mozemo sebi da priustimo na pr. bolji stub,mp3 plejer,tv...to se u inostranstvu od plate 'ladno kupuje.

cvrcko

pre 11 godina

Kada se govori o kupovnoj moći i kako je tu manja razlika, mora se reći da se tu samo radi o egzistencijalnim potrebama (pijaca, el.energija, određene usluge) dok su automobili, tehnika, garderoba... u najboljem slučaju ist, ali vrlo često i skuplji u siromašnim zemljama... što će reći da možemo da imamo uslova da držimo nos iznad vode i da preživimo, ali da za sve preko toga mora debelo da se zapene kao npr. za nov televizor ili malo pristojniju garderobu, dok su stvari kao što je nov auto za 95% radnog stanovništva u siromašnijim zemljama samo misaona imenica i da to može da se priušti sebi samo uz krvava odricanja (tipa pola plate na 10-15 godina da bi se vozio nov auto najniže klase od 10-15000e)

Rke Koke

pre 11 godina

Eto, jadni Danci. Ne žive 17 puta bolje od Bugara, nego "samo" pet puta.
Nije bitno samo koliko čega možeš da kupiš od plate, nego i to da kada plate osnovne stvari (koje približno troše svi na svetu: količina hrane, struje, ovog, onog), Bugarima ostane 1% od plate, a Dancima recimo 60%. E, to je razlika u zaradi. Kakve veze ima da li za platu možeš da kupiš 100 ili 1500kg mesa- svakako nećeš kupiti više od 20kg, ali ono što ostane kada se namire osnovne stvari: to je standard, kvalitet života.

UsA

pre 11 godina

Ma kako oni to uporedjuju sa Danskom!! Neka uporede to sa USA recimo meni je 48$ h , ali zato na kraj godine me oderu na taxe ;)) i padne negde izmedzu Danske i Bugarske

ameli

pre 11 godina

@vorda

Zato sto je izvor Vecernji list(Hrvatska) kojeg je preneso tanjug pa b92, zato se usporedjuje hrvatska danska i bugarska a nema srbije, da bi se ukljucila i srbija novinar bi trebo napisat vijest a ne samo c/p a to nije format ovog portala.

Amer

pre 11 godina

"i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.
(nucky thompson, 11. februar 2013 19:59) "

Upravo tako. Ja sam napustio Njemacku radi njemaca. Naucio njemacki, radio, placao im porez ali sam se uvijek osjecao kao stranac. Na javnom mjestu progovoris na nasem svi te poprijeko gledaju ko da si im rodbinu pobio. One pene sto te zaustave za cigaru kod "bude" kad osjete akcenat gledaju te ko da su bogovi. Amerika bez obzira na mane su najbolja zemlja za strance. Niko ne obraca paznju na tebe, svako radi svoj posao, slobodno se osjecas ko da si amerikanac, a tek amerikanke ... amerikanke vole momke sa akcentom. Koliko sam samo riba smuvao na akcenat.

Sto se tice Srbije i Balkana, uopste situacija ne da je teska nego je alarmantna. Za dugo ,dugo vremena nece biti bolje. Nazalost. A sto je najgore vrijeme prolazi. Dok se covjek okrene vec mu je 30,40,... Ja sam rekao "svojima" ... ja nemam vremena cekati da se nesto desi jer se nece desiti. I kad se desi meni je vec 50,60 i sta onda. Citav zivot prosao cekajuci nesto... Pa tek onda djeca i njihova perspektiva. Mi smo "izgubljena" generacija.

mili

pre 11 godina

(milan, 11. februar 2013 23:09)mili moj zaposli i zenu ako si ozenjen a ako nisi trazi neki manji stan sa manjom kirijom jer se moze naci

coka

pre 11 godina

moji rodjaci iz Svedske sve redje dolaze na odmor u Srbiju jer im je sve ovde previse skupo: narocito hrana, gorivi, a najvise ih cude cene pelena i hrane za bebe, posto oni imaju bebu.Poslednji put kada su bili poneli pelene i kasice iz Svedske. Kazu da ih je poslednji boravak od 2-3 neselje ovde kostao kao neko luksuzno letovanje.

nucky thompson

pre 11 godina

@Amer
i ja imam iskustva rada u EU, drugara koji sljaka za ABB; drugare i ridbinu od Svedske, Norveske, Svice, Njemacke, Austrije...kao i druga bas tu kod tebe u okolini Atlante. Cost of living tj cene zivota , troskovi u EU su visoki, plus sto na vas gledaju kao stranca. SAD je drugacije, iako ima i ovde mnogo mana...sve je to stvar licnog izbora. Kako god okrenete u Srbiji je jako jako tesko.

seljadin

pre 11 godina

najbolji sajt za poredjenje kupovne moci, sami ljudi upisuju
http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Serbia&city=Belgrade

golubica

pre 11 godina

-----samo da kazem da je srbija na zadnjem mestu,,,jer mi radimo za 120 din na sat,,,pa racunaj,,,ali mnogo njih znam koji su prinudjeni i da rade za 70 eventualno za 80 dinara na sat---to je istina i sigurno---samo o tome svi cute-----

milan

pre 11 godina

nisam ozenjen,a i ne planiram..700e nije kirija vec rata za kredit od 30 godina za stan od 50kvm.Najverovatnije pakujem kofere i nazad kuci,bolje u svojoj zemlji da zivim kao pas nego u tudjini isto tako.

Kopenhagen

pre 11 godina

Ja zivim u Kopenhagenu,i ja i zena smo visoko obrazovani i imamo dobre poslove. Mjesecna bruto primanja su nam nekih 12000 eura, a neto skoro 7000. Jeste ovde vecina stvari skupa, narocito usluge u privatnom sektoru(u javnom su besplatne), ali standard ovih kao mi je dobar. Ne moram placati doktore, fakultete, skolu...kao star imam penziju i njegu finansiranu od strane drzave, nezaposleni imaju visoku socijalnu pomoc i mogu da zive normalno od nje...
Skandinavci su solidarni, skromni, strpljivi, i zato i imaju. Ja placam visok porez, ali mi ne pada tesko jer znam da dosta toga dobijam i nazad u vidu besplatnih usluga.
Najgora stvar ovde je klima, duga jesen, mnogo vjetra, ostalo je zaista ok.