Nedelja, 10.02.2013.

13:08

Kako se peru pare u Srbiji

Koji su tokovi prljavog novca u Srbiji i koliko se promenio način pranja, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Kako se peru pare u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Misionar

pre 11 godina

Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj ljudi gladuju i nema para "ni za lek" a sa druge strane se glumi sa poreklom novca i slicnim stvarima. U AMerici koja je najlegalnija zemlja na svetu po pitanju tokova novca, se ne gleda odakle vam novac ukoliko ga ulazete sad u vreme krize. Stalno se pravimo pametni na svoju stetu. Svajcarska zivi od onoga sto kod nas neki neuki zovu "pranje novca".

Mile

pre 11 godina

Jel isplativo prati novac? Eno oni što su bili uhapšeni i valjda osuđeni u Razvojnoj banci Vojvodine, Srđan Petrović i ostali, sreo ja čoveka u kafani. "Odležao" nekih deset meseci u kućnom pritvoru ko Ceca. I ništa više. Nastavlja privatan biznis sa parama koje je dobio za "pošteno" odrađen posao. Prati il ne prati, pitanje je. Oduvek su na ovim prostorima beskrupulozni dobro prolazili. Mentalitet i "kaznena" politika

Mivela

pre 11 godina

Novi sistem treba da spreci sve nezakonite radnje, poverenje gradjana se znatno poboljsalo i nesme se sada stati, nikako. Nama malo znaci prica, koliko nam znaci da se to spreci i svede na minimum.

zigi

pre 11 godina

Prethodnoj vladi je takvo stanje odgovaralo,zato nije bilo nijednog slucaja.Sreca te smo dobili novu vlast koja pravi i tek ce praviti krupne korake.

nema deda mraza

pre 11 godina

saric oprao jednu turu sagradivsi crkvu.

ako simpsoni kazu da je najlakse oprati kroz gradjevinske radove nije ni cudo sto je ns srusen.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Srbija je nazalost idealno mesto za pranje novaca to su kriminalci brzo uvideli i maksimalno koriste tu mogucnost.Zasto je to tako zapita se svaki posteni gradjanin?.Pa zato sto je ovo nedovrsena drzava gde nema nikakvih ni pravila ni zakona ako imate dovoljno novaca,a nijedna politicka partija nece vam odbiti doniranje,narocito ako deo ode predsedniku stranke ili nekom njegovom rodjaku, kako bi se malo rzvodnjilo.Vecina ovih stranih banaka kojih ima kao da smo Kuvajt,ustvari su nasi novci izneti iz drzave od 1990 do 2000 pa su vracene u Srbiju a niko nezna ko su njihovi stvarni vlasnici.A da ne pricamo o kupovinama svega sto iole vredi u drzavi,za smesne novce,uglavnom ili gotovo uvek stecene iskljucivo kriminalom.Najveci problem pranja novaca jeste drzava i njene ne dovrsene institutcije,i korumpirani politicari koji svi do jednog obozavaju novac i moc.

Silvija

pre 11 godina

Srbija jeste Eldorado za perače novca. Ceo proces privatizacije je velika pijaca na kojoj su oprane milijarde i milijarde dolara i eura. Kako je moguće da je državu bilo baš briga ko i kakvim novce kupuje državna preduzeća? Da li postoji i jedno jedino preduzeće koje je privatizovano a da nije preko njega opran novac? Zašto investitori uglavnom nisu bili zainteresovani za nastavak ili oživljavanje proizvodnje? Šta rade banke, da li se one pridržavaju svih odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca? Odmah, naravno, ne. Šta radi Narodna banka Srbije kao kontrolor, da li su njene kontrole dovoljno efikasne? Ne, zato što su do sada postojali dvostruki kriterijumi, po onom našem Srpskom, ko mi je blizak, njega ne diram.Koliko je para oprano preko naših banaka? Mnogo, i previše.Da li su sankcije predviđene Zakonom o sprečavanju pranja novca takve da odvraćaju obveznike od kršenja istog? Ne. Ako ne radite nešto u skladu sa njim, dobijete privredni prestup, platite kaznu,i nastavite dalje.Velika Britanija je uvela krivičnu odgovornost za odgovorne u bankama i ostalim obveznicima za kršenje propisa o sprečavanju pranja novca.Pa onda predsednici izvršnih i ostalih odbora i rukovodioci službi koje su odgovorne za sprečavanje pranja novca odu u zatvor ako greše i zahvaljujući njima se novac opere.Koliko rupa još ima kod nas?Koliko duša želi.Kreditiranje domaće privrede od strane inostranih kreditora.Ko to kontroliše?NBS?Ne. NBS kaže, mi sa time nemamo ništa, te ugovore dogovaraju domaća pravna lica i stranci, mi u to ne ulazimo. I zaista to ne rade.Ne kontrolišu,i tim kanalom se u Srbiju "kontejnerima" ubacuje prljavi novac.

vexzz

pre 11 godina

Pranje novca? M jok. Jednom sam navratio do lokalne prodavnice mobilnih - prazno, dve maske i neke bajate novine a devojka se uplašila od telefona?! Posle toga nisu radili jedno mesec dana. Prihode i dobit naravno redovno knjiže. Sada su hit starački domovi, štamparije, kladionice i sl. Uglavnom, kad god u nekom mestu postane "hit" otvaranje jedne te iste vrste "biznisa" - znači da nešto ne štima, pošto jelte - mala bara - puno krokodila a svi puni ko brod.

kakva srbija nba bre

pre 11 godina

Pa ima i legalni nacin pranja novca - kupite nesto vrednije od 35 miliona dinara, prijavite se poreskoj (do polovine ili kraja marta bese?), platite 20% i cao zdravo - 'ladovina. Od ilegalnih/polulegalnih - pa tu su ovi sto otkupljuju zlato (a nikoga zivog u lokalima, a lokala na stotine), kladionice i gradjevina. Klasika

jedan nacin

pre 11 godina

najvece pranje je kad drzava unisti preduzece (EPS, JAT, Galenika, Agrobanka, Privredna banka, parking servisi, sportski centri ...), dugovi se "obrisu" (natovare svima nama), pa se otvore ista preduzeca i u krug do sigurnog bankrota

Zoranko

pre 11 godina

Najuspešnije se pare peru preko kladionica.

Npr. Vlasnik ste kladionice i nekome perete pare. Uzmete milion dinara prljavog novca i uplatite Partizan-Hajduk sa Liona na Hajduk. Hajduk naravno izgubi i vama na računu kladionice ostaju sasvim legalnih milion dinara najčistijeg mogućeg novca, jer se ne zna poreklo uplate, a to je sasvim po zakonu.

A taman da Hajduk slučajno pobedi, novac isplatite sebi pa u sledećem kolu pažljivije izaberete gubitnika.

I sad, na primer, vlasnik ste 50 ili 150 kladionica po Srbiji i u svakom kolu u svakoj uplatite po milion dinara... Dobijete najčistije moguće pare, 50 ili 150 miliona opranih dinara u jednom danu. A tako možete svaki dan, možete da uplaćujete i veće iznose.

Zašto se pri uplati tiketa uplatilac ne identifikuje, ne pruža na uvid ličnu kartu, ne potpisuje svojim potpisom listić i slično? Mislite o tome...

Pametnjaković

pre 11 godina

Najveće sume novca pere administracija političke elite Srbije preko javnih preduzeća, ako pričamo o Srbiji, ovo sve ostalo je sića.

Banke

pre 11 godina

Novac se najbolje opere preko banaka u posedu belosvetskih bitangi.Zemlja se kao naša osiromaši sankcijama, bombardovanjem i porezima, a onda dolaze spasioci da nam daju kredit sa 100% kamate (15godina otplate i slični trikovi).Tako se zelenaški opere para od droge i dobije Kosovo i Srbija-besplatno.

Svi smo mi Šarići

pre 11 godina

"Što bih se maltretirao da perem, daš mito državnim službenicima i oni ih sami operu".

Iz usta čoveka koji ima nebrojeno mnogo "zamrznutih" procesa i krivičnih prijava za kriminalne aktivnosti.

Partner države u više stotina poslova. Isto toliko puta opljačkao istu. Država ga tuži ali se tužba "zamrzne" jer je neko u pravosuđu dobio mito u prljavom novcu. Onda on ponovo konkuriše za posao na tenderu i dobije ga iako svi znaju da je kriminalac protiv kojeg su oni sami više puta podnosili krivične prijave i raskidali poslove zbog pljačke.
Kako je to moguće? Pa komisija je dobila mito od prljavih para i zaključuju da on zadovoljava uslove tendera. Nije osuđivan jel'da?
I tako u krug bar 50 puta do sad.
Svakog meseca opljačka državu za najmanje 150.000 evra i to bez nekih burazerskih, zemljačkih, crnogorskih i drugih veza. Samo mito. Prljavim parama.

kataklizma kapitalizma

pre 11 godina

Sasvim normalna pojava u kapitalizmu,doduse negde je ima vise,negde manje.Negde se bolje kontrolise negde losije.Ali je ima bas SVUDA.
Kao sto rekoh,kapitalizam.Za pare sve moze.Ovako ili onako.Jer PROFIT je jedino sto interesuje pojedinca u kapitalizmu.Jedina vodilja i jedini zakon.Sve ostalo je foliranje.
Znam da je sad vec davno bilo ali me zanima da li je ovako nesto bilo moguce pre 30-ak godina kod nas?

VV

pre 11 godina

Uzme se zemlja u zakup pa se onda kroz papire prikaže neko veliko ulaganje,a njiva nit videla djubrivo nit seme.Ma svko ko pomene da u kešu isplaćuje ovo,isplaćuje ono odmah ga ispitati odakle mu isti to jest keš.

Y

pre 11 godina

Pa čuo sam da otkup sirovina za recikliranje u kešu,kao i nešto oko psa lutalica,to njihovo hvatanje i čipovanje.Tu se kao pere taj novac.

Dusan

pre 11 godina

Svi pricaju o pranju novca, a niko da kaze sta je to. Pranje novca po definiciji predstavlja trenutak kad novac iz gotovinskog prelazi u elektronski oblik sa "poreklom". U Srbiji je najlaske manje svote novca (od droge i prostitucije) oprati kroz npr. frizerske salone, pedikir itd itd. I to veoma lako:
ja otvorim frizerski salon, a ustvari prodajem drugu. Dodjete da se "osisate", ja vam naplatim "sisanje", uzmem novac, izdam vam fiskalni racun, dobijete paketic belog gratis.

Бојан

pre 11 godina

Па ови су се баш нарадили задњих 30 година. Све се зна и ништа се не чини.
Одузму људима након рата имовину, пребаце на државу, задуже се за изградњу државе, искористе људске ресурсе за изградњу државе, а онда на крају све то државно (народно) продају за буд зашто домаћим и белосветским билмезима.

И ето, у резултату живимо. Некима екстра живот, некима туга...

Zoranko

pre 11 godina

Najuspešnije se pare peru preko kladionica.

Npr. Vlasnik ste kladionice i nekome perete pare. Uzmete milion dinara prljavog novca i uplatite Partizan-Hajduk sa Liona na Hajduk. Hajduk naravno izgubi i vama na računu kladionice ostaju sasvim legalnih milion dinara najčistijeg mogućeg novca, jer se ne zna poreklo uplate, a to je sasvim po zakonu.

A taman da Hajduk slučajno pobedi, novac isplatite sebi pa u sledećem kolu pažljivije izaberete gubitnika.

I sad, na primer, vlasnik ste 50 ili 150 kladionica po Srbiji i u svakom kolu u svakoj uplatite po milion dinara... Dobijete najčistije moguće pare, 50 ili 150 miliona opranih dinara u jednom danu. A tako možete svaki dan, možete da uplaćujete i veće iznose.

Zašto se pri uplati tiketa uplatilac ne identifikuje, ne pruža na uvid ličnu kartu, ne potpisuje svojim potpisom listić i slično? Mislite o tome...

Бојан

pre 11 godina

Па ови су се баш нарадили задњих 30 година. Све се зна и ништа се не чини.
Одузму људима након рата имовину, пребаце на државу, задуже се за изградњу државе, искористе људске ресурсе за изградњу државе, а онда на крају све то државно (народно) продају за буд зашто домаћим и белосветским билмезима.

И ето, у резултату живимо. Некима екстра живот, некима туга...

Svi smo mi Šarići

pre 11 godina

"Što bih se maltretirao da perem, daš mito državnim službenicima i oni ih sami operu".

Iz usta čoveka koji ima nebrojeno mnogo "zamrznutih" procesa i krivičnih prijava za kriminalne aktivnosti.

Partner države u više stotina poslova. Isto toliko puta opljačkao istu. Država ga tuži ali se tužba "zamrzne" jer je neko u pravosuđu dobio mito u prljavom novcu. Onda on ponovo konkuriše za posao na tenderu i dobije ga iako svi znaju da je kriminalac protiv kojeg su oni sami više puta podnosili krivične prijave i raskidali poslove zbog pljačke.
Kako je to moguće? Pa komisija je dobila mito od prljavih para i zaključuju da on zadovoljava uslove tendera. Nije osuđivan jel'da?
I tako u krug bar 50 puta do sad.
Svakog meseca opljačka državu za najmanje 150.000 evra i to bez nekih burazerskih, zemljačkih, crnogorskih i drugih veza. Samo mito. Prljavim parama.

Dusan

pre 11 godina

Svi pricaju o pranju novca, a niko da kaze sta je to. Pranje novca po definiciji predstavlja trenutak kad novac iz gotovinskog prelazi u elektronski oblik sa "poreklom". U Srbiji je najlaske manje svote novca (od droge i prostitucije) oprati kroz npr. frizerske salone, pedikir itd itd. I to veoma lako:
ja otvorim frizerski salon, a ustvari prodajem drugu. Dodjete da se "osisate", ja vam naplatim "sisanje", uzmem novac, izdam vam fiskalni racun, dobijete paketic belog gratis.

jedan nacin

pre 11 godina

najvece pranje je kad drzava unisti preduzece (EPS, JAT, Galenika, Agrobanka, Privredna banka, parking servisi, sportski centri ...), dugovi se "obrisu" (natovare svima nama), pa se otvore ista preduzeca i u krug do sigurnog bankrota

VV

pre 11 godina

Uzme se zemlja u zakup pa se onda kroz papire prikaže neko veliko ulaganje,a njiva nit videla djubrivo nit seme.Ma svko ko pomene da u kešu isplaćuje ovo,isplaćuje ono odmah ga ispitati odakle mu isti to jest keš.

Banke

pre 11 godina

Novac se najbolje opere preko banaka u posedu belosvetskih bitangi.Zemlja se kao naša osiromaši sankcijama, bombardovanjem i porezima, a onda dolaze spasioci da nam daju kredit sa 100% kamate (15godina otplate i slični trikovi).Tako se zelenaški opere para od droge i dobije Kosovo i Srbija-besplatno.

Pametnjaković

pre 11 godina

Najveće sume novca pere administracija političke elite Srbije preko javnih preduzeća, ako pričamo o Srbiji, ovo sve ostalo je sića.

kataklizma kapitalizma

pre 11 godina

Sasvim normalna pojava u kapitalizmu,doduse negde je ima vise,negde manje.Negde se bolje kontrolise negde losije.Ali je ima bas SVUDA.
Kao sto rekoh,kapitalizam.Za pare sve moze.Ovako ili onako.Jer PROFIT je jedino sto interesuje pojedinca u kapitalizmu.Jedina vodilja i jedini zakon.Sve ostalo je foliranje.
Znam da je sad vec davno bilo ali me zanima da li je ovako nesto bilo moguce pre 30-ak godina kod nas?

Y

pre 11 godina

Pa čuo sam da otkup sirovina za recikliranje u kešu,kao i nešto oko psa lutalica,to njihovo hvatanje i čipovanje.Tu se kao pere taj novac.

vexzz

pre 11 godina

Pranje novca? M jok. Jednom sam navratio do lokalne prodavnice mobilnih - prazno, dve maske i neke bajate novine a devojka se uplašila od telefona?! Posle toga nisu radili jedno mesec dana. Prihode i dobit naravno redovno knjiže. Sada su hit starački domovi, štamparije, kladionice i sl. Uglavnom, kad god u nekom mestu postane "hit" otvaranje jedne te iste vrste "biznisa" - znači da nešto ne štima, pošto jelte - mala bara - puno krokodila a svi puni ko brod.

Silvija

pre 11 godina

Srbija jeste Eldorado za perače novca. Ceo proces privatizacije je velika pijaca na kojoj su oprane milijarde i milijarde dolara i eura. Kako je moguće da je državu bilo baš briga ko i kakvim novce kupuje državna preduzeća? Da li postoji i jedno jedino preduzeće koje je privatizovano a da nije preko njega opran novac? Zašto investitori uglavnom nisu bili zainteresovani za nastavak ili oživljavanje proizvodnje? Šta rade banke, da li se one pridržavaju svih odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca? Odmah, naravno, ne. Šta radi Narodna banka Srbije kao kontrolor, da li su njene kontrole dovoljno efikasne? Ne, zato što su do sada postojali dvostruki kriterijumi, po onom našem Srpskom, ko mi je blizak, njega ne diram.Koliko je para oprano preko naših banaka? Mnogo, i previše.Da li su sankcije predviđene Zakonom o sprečavanju pranja novca takve da odvraćaju obveznike od kršenja istog? Ne. Ako ne radite nešto u skladu sa njim, dobijete privredni prestup, platite kaznu,i nastavite dalje.Velika Britanija je uvela krivičnu odgovornost za odgovorne u bankama i ostalim obveznicima za kršenje propisa o sprečavanju pranja novca.Pa onda predsednici izvršnih i ostalih odbora i rukovodioci službi koje su odgovorne za sprečavanje pranja novca odu u zatvor ako greše i zahvaljujući njima se novac opere.Koliko rupa još ima kod nas?Koliko duša želi.Kreditiranje domaće privrede od strane inostranih kreditora.Ko to kontroliše?NBS?Ne. NBS kaže, mi sa time nemamo ništa, te ugovore dogovaraju domaća pravna lica i stranci, mi u to ne ulazimo. I zaista to ne rade.Ne kontrolišu,i tim kanalom se u Srbiju "kontejnerima" ubacuje prljavi novac.

nema deda mraza

pre 11 godina

saric oprao jednu turu sagradivsi crkvu.

ako simpsoni kazu da je najlakse oprati kroz gradjevinske radove nije ni cudo sto je ns srusen.

kakva srbija nba bre

pre 11 godina

Pa ima i legalni nacin pranja novca - kupite nesto vrednije od 35 miliona dinara, prijavite se poreskoj (do polovine ili kraja marta bese?), platite 20% i cao zdravo - 'ladovina. Od ilegalnih/polulegalnih - pa tu su ovi sto otkupljuju zlato (a nikoga zivog u lokalima, a lokala na stotine), kladionice i gradjevina. Klasika

aleksandar grozni

pre 11 godina

Srbija je nazalost idealno mesto za pranje novaca to su kriminalci brzo uvideli i maksimalno koriste tu mogucnost.Zasto je to tako zapita se svaki posteni gradjanin?.Pa zato sto je ovo nedovrsena drzava gde nema nikakvih ni pravila ni zakona ako imate dovoljno novaca,a nijedna politicka partija nece vam odbiti doniranje,narocito ako deo ode predsedniku stranke ili nekom njegovom rodjaku, kako bi se malo rzvodnjilo.Vecina ovih stranih banaka kojih ima kao da smo Kuvajt,ustvari su nasi novci izneti iz drzave od 1990 do 2000 pa su vracene u Srbiju a niko nezna ko su njihovi stvarni vlasnici.A da ne pricamo o kupovinama svega sto iole vredi u drzavi,za smesne novce,uglavnom ili gotovo uvek stecene iskljucivo kriminalom.Najveci problem pranja novaca jeste drzava i njene ne dovrsene institutcije,i korumpirani politicari koji svi do jednog obozavaju novac i moc.

Mile

pre 11 godina

Jel isplativo prati novac? Eno oni što su bili uhapšeni i valjda osuđeni u Razvojnoj banci Vojvodine, Srđan Petrović i ostali, sreo ja čoveka u kafani. "Odležao" nekih deset meseci u kućnom pritvoru ko Ceca. I ništa više. Nastavlja privatan biznis sa parama koje je dobio za "pošteno" odrađen posao. Prati il ne prati, pitanje je. Oduvek su na ovim prostorima beskrupulozni dobro prolazili. Mentalitet i "kaznena" politika

Misionar

pre 11 godina

Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj ljudi gladuju i nema para "ni za lek" a sa druge strane se glumi sa poreklom novca i slicnim stvarima. U AMerici koja je najlegalnija zemlja na svetu po pitanju tokova novca, se ne gleda odakle vam novac ukoliko ga ulazete sad u vreme krize. Stalno se pravimo pametni na svoju stetu. Svajcarska zivi od onoga sto kod nas neki neuki zovu "pranje novca".

zigi

pre 11 godina

Prethodnoj vladi je takvo stanje odgovaralo,zato nije bilo nijednog slucaja.Sreca te smo dobili novu vlast koja pravi i tek ce praviti krupne korake.

Mivela

pre 11 godina

Novi sistem treba da spreci sve nezakonite radnje, poverenje gradjana se znatno poboljsalo i nesme se sada stati, nikako. Nama malo znaci prica, koliko nam znaci da se to spreci i svede na minimum.

Banke

pre 11 godina

Novac se najbolje opere preko banaka u posedu belosvetskih bitangi.Zemlja se kao naša osiromaši sankcijama, bombardovanjem i porezima, a onda dolaze spasioci da nam daju kredit sa 100% kamate (15godina otplate i slični trikovi).Tako se zelenaški opere para od droge i dobije Kosovo i Srbija-besplatno.

Dusan

pre 11 godina

Svi pricaju o pranju novca, a niko da kaze sta je to. Pranje novca po definiciji predstavlja trenutak kad novac iz gotovinskog prelazi u elektronski oblik sa "poreklom". U Srbiji je najlaske manje svote novca (od droge i prostitucije) oprati kroz npr. frizerske salone, pedikir itd itd. I to veoma lako:
ja otvorim frizerski salon, a ustvari prodajem drugu. Dodjete da se "osisate", ja vam naplatim "sisanje", uzmem novac, izdam vam fiskalni racun, dobijete paketic belog gratis.

zigi

pre 11 godina

Prethodnoj vladi je takvo stanje odgovaralo,zato nije bilo nijednog slucaja.Sreca te smo dobili novu vlast koja pravi i tek ce praviti krupne korake.

kataklizma kapitalizma

pre 11 godina

Sasvim normalna pojava u kapitalizmu,doduse negde je ima vise,negde manje.Negde se bolje kontrolise negde losije.Ali je ima bas SVUDA.
Kao sto rekoh,kapitalizam.Za pare sve moze.Ovako ili onako.Jer PROFIT je jedino sto interesuje pojedinca u kapitalizmu.Jedina vodilja i jedini zakon.Sve ostalo je foliranje.
Znam da je sad vec davno bilo ali me zanima da li je ovako nesto bilo moguce pre 30-ak godina kod nas?

Zoranko

pre 11 godina

Najuspešnije se pare peru preko kladionica.

Npr. Vlasnik ste kladionice i nekome perete pare. Uzmete milion dinara prljavog novca i uplatite Partizan-Hajduk sa Liona na Hajduk. Hajduk naravno izgubi i vama na računu kladionice ostaju sasvim legalnih milion dinara najčistijeg mogućeg novca, jer se ne zna poreklo uplate, a to je sasvim po zakonu.

A taman da Hajduk slučajno pobedi, novac isplatite sebi pa u sledećem kolu pažljivije izaberete gubitnika.

I sad, na primer, vlasnik ste 50 ili 150 kladionica po Srbiji i u svakom kolu u svakoj uplatite po milion dinara... Dobijete najčistije moguće pare, 50 ili 150 miliona opranih dinara u jednom danu. A tako možete svaki dan, možete da uplaćujete i veće iznose.

Zašto se pri uplati tiketa uplatilac ne identifikuje, ne pruža na uvid ličnu kartu, ne potpisuje svojim potpisom listić i slično? Mislite o tome...

Pametnjaković

pre 11 godina

Najveće sume novca pere administracija političke elite Srbije preko javnih preduzeća, ako pričamo o Srbiji, ovo sve ostalo je sića.

jedan nacin

pre 11 godina

najvece pranje je kad drzava unisti preduzece (EPS, JAT, Galenika, Agrobanka, Privredna banka, parking servisi, sportski centri ...), dugovi se "obrisu" (natovare svima nama), pa se otvore ista preduzeca i u krug do sigurnog bankrota

VV

pre 11 godina

Uzme se zemlja u zakup pa se onda kroz papire prikaže neko veliko ulaganje,a njiva nit videla djubrivo nit seme.Ma svko ko pomene da u kešu isplaćuje ovo,isplaćuje ono odmah ga ispitati odakle mu isti to jest keš.

Бојан

pre 11 godina

Па ови су се баш нарадили задњих 30 година. Све се зна и ништа се не чини.
Одузму људима након рата имовину, пребаце на државу, задуже се за изградњу државе, искористе људске ресурсе за изградњу државе, а онда на крају све то државно (народно) продају за буд зашто домаћим и белосветским билмезима.

И ето, у резултату живимо. Некима екстра живот, некима туга...

Y

pre 11 godina

Pa čuo sam da otkup sirovina za recikliranje u kešu,kao i nešto oko psa lutalica,to njihovo hvatanje i čipovanje.Tu se kao pere taj novac.

vexzz

pre 11 godina

Pranje novca? M jok. Jednom sam navratio do lokalne prodavnice mobilnih - prazno, dve maske i neke bajate novine a devojka se uplašila od telefona?! Posle toga nisu radili jedno mesec dana. Prihode i dobit naravno redovno knjiže. Sada su hit starački domovi, štamparije, kladionice i sl. Uglavnom, kad god u nekom mestu postane "hit" otvaranje jedne te iste vrste "biznisa" - znači da nešto ne štima, pošto jelte - mala bara - puno krokodila a svi puni ko brod.

Mile

pre 11 godina

Jel isplativo prati novac? Eno oni što su bili uhapšeni i valjda osuđeni u Razvojnoj banci Vojvodine, Srđan Petrović i ostali, sreo ja čoveka u kafani. "Odležao" nekih deset meseci u kućnom pritvoru ko Ceca. I ništa više. Nastavlja privatan biznis sa parama koje je dobio za "pošteno" odrađen posao. Prati il ne prati, pitanje je. Oduvek su na ovim prostorima beskrupulozni dobro prolazili. Mentalitet i "kaznena" politika

Mivela

pre 11 godina

Novi sistem treba da spreci sve nezakonite radnje, poverenje gradjana se znatno poboljsalo i nesme se sada stati, nikako. Nama malo znaci prica, koliko nam znaci da se to spreci i svede na minimum.

Misionar

pre 11 godina

Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj ljudi gladuju i nema para "ni za lek" a sa druge strane se glumi sa poreklom novca i slicnim stvarima. U AMerici koja je najlegalnija zemlja na svetu po pitanju tokova novca, se ne gleda odakle vam novac ukoliko ga ulazete sad u vreme krize. Stalno se pravimo pametni na svoju stetu. Svajcarska zivi od onoga sto kod nas neki neuki zovu "pranje novca".

Svi smo mi Šarići

pre 11 godina

"Što bih se maltretirao da perem, daš mito državnim službenicima i oni ih sami operu".

Iz usta čoveka koji ima nebrojeno mnogo "zamrznutih" procesa i krivičnih prijava za kriminalne aktivnosti.

Partner države u više stotina poslova. Isto toliko puta opljačkao istu. Država ga tuži ali se tužba "zamrzne" jer je neko u pravosuđu dobio mito u prljavom novcu. Onda on ponovo konkuriše za posao na tenderu i dobije ga iako svi znaju da je kriminalac protiv kojeg su oni sami više puta podnosili krivične prijave i raskidali poslove zbog pljačke.
Kako je to moguće? Pa komisija je dobila mito od prljavih para i zaključuju da on zadovoljava uslove tendera. Nije osuđivan jel'da?
I tako u krug bar 50 puta do sad.
Svakog meseca opljačka državu za najmanje 150.000 evra i to bez nekih burazerskih, zemljačkih, crnogorskih i drugih veza. Samo mito. Prljavim parama.

kakva srbija nba bre

pre 11 godina

Pa ima i legalni nacin pranja novca - kupite nesto vrednije od 35 miliona dinara, prijavite se poreskoj (do polovine ili kraja marta bese?), platite 20% i cao zdravo - 'ladovina. Od ilegalnih/polulegalnih - pa tu su ovi sto otkupljuju zlato (a nikoga zivog u lokalima, a lokala na stotine), kladionice i gradjevina. Klasika

Silvija

pre 11 godina

Srbija jeste Eldorado za perače novca. Ceo proces privatizacije je velika pijaca na kojoj su oprane milijarde i milijarde dolara i eura. Kako je moguće da je državu bilo baš briga ko i kakvim novce kupuje državna preduzeća? Da li postoji i jedno jedino preduzeće koje je privatizovano a da nije preko njega opran novac? Zašto investitori uglavnom nisu bili zainteresovani za nastavak ili oživljavanje proizvodnje? Šta rade banke, da li se one pridržavaju svih odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca? Odmah, naravno, ne. Šta radi Narodna banka Srbije kao kontrolor, da li su njene kontrole dovoljno efikasne? Ne, zato što su do sada postojali dvostruki kriterijumi, po onom našem Srpskom, ko mi je blizak, njega ne diram.Koliko je para oprano preko naših banaka? Mnogo, i previše.Da li su sankcije predviđene Zakonom o sprečavanju pranja novca takve da odvraćaju obveznike od kršenja istog? Ne. Ako ne radite nešto u skladu sa njim, dobijete privredni prestup, platite kaznu,i nastavite dalje.Velika Britanija je uvela krivičnu odgovornost za odgovorne u bankama i ostalim obveznicima za kršenje propisa o sprečavanju pranja novca.Pa onda predsednici izvršnih i ostalih odbora i rukovodioci službi koje su odgovorne za sprečavanje pranja novca odu u zatvor ako greše i zahvaljujući njima se novac opere.Koliko rupa još ima kod nas?Koliko duša želi.Kreditiranje domaće privrede od strane inostranih kreditora.Ko to kontroliše?NBS?Ne. NBS kaže, mi sa time nemamo ništa, te ugovore dogovaraju domaća pravna lica i stranci, mi u to ne ulazimo. I zaista to ne rade.Ne kontrolišu,i tim kanalom se u Srbiju "kontejnerima" ubacuje prljavi novac.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Srbija je nazalost idealno mesto za pranje novaca to su kriminalci brzo uvideli i maksimalno koriste tu mogucnost.Zasto je to tako zapita se svaki posteni gradjanin?.Pa zato sto je ovo nedovrsena drzava gde nema nikakvih ni pravila ni zakona ako imate dovoljno novaca,a nijedna politicka partija nece vam odbiti doniranje,narocito ako deo ode predsedniku stranke ili nekom njegovom rodjaku, kako bi se malo rzvodnjilo.Vecina ovih stranih banaka kojih ima kao da smo Kuvajt,ustvari su nasi novci izneti iz drzave od 1990 do 2000 pa su vracene u Srbiju a niko nezna ko su njihovi stvarni vlasnici.A da ne pricamo o kupovinama svega sto iole vredi u drzavi,za smesne novce,uglavnom ili gotovo uvek stecene iskljucivo kriminalom.Najveci problem pranja novaca jeste drzava i njene ne dovrsene institutcije,i korumpirani politicari koji svi do jednog obozavaju novac i moc.

nema deda mraza

pre 11 godina

saric oprao jednu turu sagradivsi crkvu.

ako simpsoni kazu da je najlakse oprati kroz gradjevinske radove nije ni cudo sto je ns srusen.