Subota, 09.02.2013.

09:56

Kroz Srbiju skuplje za 100 evra

Most "Dunav 2“ na drumskom Koridoru 4, između Vidina i Kalifata, prema najavama nadležnih, biće otvoren za saobraćaj u aprilu.

Izvor: Novosti

Kroz Srbiju skuplje za 100 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@ Goran

Te rumunske putarine nisu za autoputeve, vec za sve puteve. Putarinu moras obavezno da platis i ako vozis po kaldrmi. Ako te na lokalnom putu policija uhvati bez vinjete, placas debelu kaznu. Mi pricamo ovde o putarinama na autoputevima.

Goran

pre 11 godina

Da ne bih svima pojedinačno pisao, veza ka rumunskoj zvaničnoj stranici, gde se mogu videti informacije o cenama vinjeta i vremenskom periodu za koji se mogu kupiti: https://www.roviniete.ro/de/Calculator-vinieta. Stranica je na nemačkom, ali imate i englesku verziju, ako ne razumete rumunski ili nemački. Kao što možete i sami da vidite, cena godišnje vinjete za najskuplju kategoriju vozila je 1210 €. Što se puteva tiče (@Sin Dragan), putevi su im u mnogo boljem stanju nego u Srbiji. Nikoga ne zanimaju putevi između nekih sela u Transilvaniji ili Karpatima. A ovo za Krajovu je prosto netačno.Moje poslednje putovanje je bilo u oktobru 2012. godine i to baš do Krajove, Turnu Severina, i dalje preko DN6 do mađarske granice. Kvalitet puta (lokalnog) od graničnog prelaza Đerdap 2 do Krajove i do spajanja sa DN6 kod Turnu Severina je odličan, nema rupa, signalizacija je svemirska za srpske pojmove, nema đubrišta pored puteva, seoske ulice su im čiste i čistije od ulica u bilo kom srpskom gradu, čak i one sporedne ulice u selima! Ali, to i nije tema ove vesti. Poenta je u tome da su oni iz velikog zaostatka za Srbijom sada daleko ispred nje. Carinske formalnosti su brže, oni su uopšte postali efikasniji. Srbija je daleko zaostala i otvaranje novog mosta će i Rumuniji i Bigarskoj, mnogo pomoći da se još brže razvijaju. Behtel sada gradi autoput u Rumuniji. Kinezi su počeli sa gradnjom jedne deonice, i sadašnja rumunska Vlada je mnogo kompetentija i mnogo brže rešava mnoge probleme.

Милан

pre 11 godina

Србију већ увелико заобилазе: ауто-пут Београд-Ниш је празан, има јако мало страних и камиона и возила.

Nemanya

pre 11 godina

Cekanje za obavljanje granicnih procedura je predugacka. Kamioni sa zivom robom, koja ima prioritet, cekaju u mestu min 5 sati na horgosu, dok istu proceduru kod madjara zavrse za 15-30 min. Onaj ko obavlja ovakav vid transporta za npr. grcku, apsolutno ce da zaobidje srbiju, makar vozio po krivincinama i platio i skuplju mostarinu od one u tekstu.

Faf Tedi

pre 11 godina

Ma nema veze. Povecajte putarinu bar 5x tako da se gubici pokriju preko ledja domacih vozaca koji moraju da voze "koridorom" 10. (vizionarstvo).

zoran

pre 11 godina

Nema veze sa autoputevima ali 100% odslikava stanje u srpskoj administraciji i na osnovu toga može se zaključiti gde se nalazimo i kako će sve da se završi.

Živim u Beogradu a rođen sam u Leskovcu. Zbog nekih dokumenata koja mi trebaju iz inostranstva, naručio sam INTERNACIONALNI Izvod iz Matične knjige rođenih (Krštenicu) i to VIRTUELNO jer postoji mogućnost da se to tako obavi. To je bilo PRE DVE NEDELJE! U međuvremenu, poslali su mi taj dokument iz Leskovca ali sa primedbom ISPISANOM NA SRPSKOM. Kada sam nadležnu službenicu-Matičara u Opštini Leskvac kontaktirao telefonom i zapitao kakav je to INTERNACIONALNI dokument gde je primedba o bračnom stanju ispisana na SRPSKOM i to ĆIRILICOM, ona mi je odbrusila da je takav propis. Na insistiranje da mi da njenog Načelnika i posle prilično ubeđivanja sa dotičnim likom, ipak su pronašli mogućnost da mi iziđu u susret i da primedbu o bračnom stanju urade tako "da ceo svet razume" a što se inače i nalazi na uputstvu koje je na Dokumentu i lako je vidljivo kada neko pažljivo pročita.

Sve to je počelo pre dve nedelje i dokument još uvek čekam. Virtuelno, nema šta.

Na osnovu ovog opisa svakako se može zaključiti kojom brzinom će reagovati naša administracija i institucije sistema na novonastalu situaciju u vezi tranzita teretnog saobraćaja kroz našu zemlju. I ovo nema nikakve veze sa bilo kojom strankom nego sa nakaradnim sistemom koji treba menjati inače ostadosmo van događaja gde se u stvari i sada nalazimo...

Slo

pre 11 godina

@Alexandar
Eto sta je jedna od mana interneta,svako moze da pise gluposti i neistine a da ne snosi konsekvence.Gde si naso tu informaciju da su godisnje vinjete u Sloveniji pojeftinile?Gde si to naso majke ti?

Goran

pre 11 godina

@ mladen: pljujumo po onome što ne valja. Nismo mi krivi što vi niste sposobni da očistite i izgradite, a izgrađeno da održavate. Nismo mi krivi što je vama ceo svet kriv za vašu nesposobnost, bahatost, primitivizam, prljavštinu, lopovluk na svakom koraku. Kada prestanete da zavidite drugima, da druge omalovažavate i krenet da radite, a ne da kafenišete po ceo dan i nešto muvate, možda će vam i biti bolje. A mi, mi ćemo i dalje " pljuvati" po onome što ne valja, a vi ne vidite, ili ne želite da vidite.

Sinisa NS

pre 11 godina

Istina je da masa kamiona kod Segedina skreće prema Rumuniji. Ali to su kamioni koji idu da natovare proizvode italijanskih fabrika u rumunskim regijama Arad i Timiš. Tamo je otvoreno na hiljade malih fabrika, čiji su vlasnici italijani i koji robu voze na zapad. Nas izbegavaju ne toliko zbog kvaliteta puteva i putarina (jer ih ni nema), koliko zbog Hrvata čije su putarine nenormalno skupe. Jeftinije im je ići u Italiju, Španiju i Francusku okolo, preko Madjarske i Austrije nego preko Srbije, Hrvatske i Slovenije. Plus sto do Italije izbegavaju zadržavanja na granicama RO-SRB, SRB-HR i HR-SLO.

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@Goran

Eh Što volim ove što zaključuju na osnovu pakovanja. Spolja gladac, iznutra jadac. Često sam poslom u Rumuniji. Jesi li ulazio dublje u Rumuniju ili si izveo zaključak na osnovu puteva oko Arada, Temišvara, Brašova i Bukurešta, gde su putevi morali da se srede zbog italijanskih investitora koji su to zahtevali (kao Fijat u KG). Što ideš dublje u Rumuniju, putevi su sve lošiji i lošiji. Nasi putevi su avionske piste za rumunske oko Krajove na primer, ili ne daj Boze one na istoku Rumunije. To je velika zemlja i pored izdasne pomoci EU, jednostavno ne mogu da premreze toliku zemlju kvalitetnim putevima. Za signalizaciju, svaka cast, ali kvalitet puteva im je los.

pera

pre 11 godina

Most Vidin - Kalafat će biti otvoren ove godine. Putevi do njega i nisu naročiti, ali u Rumuniji je nedavno pušten u saobraćaj autoput od Arada do Temišvara, a gradiće se i dalje. Ko je nekada išao iz Budimpešte prema Srbiji autoputem, zna da većina saobraćaja kod Segedina skreće prema Aradu. Most je sagrađen skoro na granici sa Srbijom, jer su se Bugari opekli za vreme naših sankcija, kada je zapadni deo Bugarske bio odsečen od ostatka Evrope. Ako bi se kroz Srbiju prolazilo brzo, bez većih zadržavanja i maltretiranja(čekanje na carini, redovi za naplatu putarine) i po solidnoj ceni, većina trenutnog saobraćaja bi ostala kod nas, ipak je lakše i sigurnije voziti autoputem.

Goran

pre 11 godina

@sin dragan. Nisi samo napisao da je putarina za sedam dana tri evra u Rumuniji. A kvalitet puteva kategorije DN je bolji nego srpskog autoputa, o signalizaciji da ne govorimo. Manite se "patriotizma", shvatite da je Srbija zaista crna rupa, što pre shvatite to ćete, možda, pre krenuti sa poslom da popravljanja, jer ako to ne uradite-mrka kapa. Ionako Srbija i Srbi, generalno, već važe za najveće lopove, zamenili su Rumune i ostale iz istočne Evrope.

majiro

pre 11 godina

Ljudi, da li ste vi svesni da je celokupna infrastuktura, saobracaj, izgradnja, putevi...u rukama jednog Mrkonjica i Ilica? O cemu mi pricamo bre???

swedenonline

pre 11 godina

Ljudi nude besplatne pare, prolazeci kroz Srbiju ostavljaju ih u istoj ali eto, ninto nismo u stanju da odradimo kako treba. Uzas! Habanje puteva nije ni izbilza na nivou putarina ako su putevi uradjeni kvalitetno, da nije to problem? Sto ce neko morati da odgovara za los kvalitet novopokradenih deonica?

EuroBalkanac

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione
mIrKo @

....a na ulazu veliki đevrek gdje turčin sa isukanom sabljom dimiskijom pokazuje pravac pravo na -kolac, mislim..janjca nataknutog na kolac.

Miloše nabrojao si šest prednosti ali zaboravio si sedam - toliko gluposti u tako malom tekstu koji si napisao. Najbolje mi je ono "Turska stvara Balkansku uniju u kojoj će Srbija biti glavni tranzit" Pa kako će Turska stvarati Balkansku uniju kada srbi bježe od Turske ko vrag od tamjana što bi rekli stari. Pogotovo jer bi u toj uniji mogli biti samo Makedonija, Albanija, Srbija (Kosovo), BiH, Crna Gora. Sve osvjedočene prijateljske zemlje sa Srbijom.I teško je biti jedini tranzitni pravac među zemljama koje su sve slijepa crijeva Evropskih puteva osim Srbije.

Zli@
Jeste skuplje al adrenalin kao Paris - Dakar
Tačno zli! Kakav rolerkoster, to je za malu djecu, hehe.

Aladin

pre 11 godina

Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

Jel ti to sebe lažeš ili koga?

321

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju
(raja, 9. februar 2013 13:46)

Za Rumuniju potpisujem! Zadnjih pet godina odlazim cesto u Rumuniju i ono tamo su kolone teskasa kamiona posebno nocu.Kada predjem u Srbiju izgleda da smo pod sankcijama.
Pre godinu dana prigovorim kod nas na naplatnoj rampi da su mnogo skupi i kako je u Rumuniji putarina mnogo jeftinija,a putevi dobri a radnik mi pun samopouzdanja odgovara "da ali mi smo zila kucavica" u fazonu bez nas se ne moze.Nista mu nisam odgovorio, bilo mi glupo.
Sada smo se svi kao iznenadili.
Po svoj prilici nas odgovor na ovakvo stanje ce da bude poskupljenje putarine.

gegula

pre 11 godina

Jedan od najfrekvetnijih 'koridora' je pomorski. Turski kamioni se tovare na trajekte, stizu u Izmir, vozaci se autobusom prebacuju na aerodrom i odmorni, sa odgovarajucim satima voznje, cekaju kamione na odredistu.
Njihovi komentari se obicno krecu oko 'nema cekanja, maltretiranja na srpskoj granici, baksisa, putarina'.
'Strucnjaci' komentatori neka pogledaju kako je jedna Austrija resila pitanje ekologije. Oni odredjen broj kamiona tovare na vozove.

Kod nas bi od kamiona na odrediste stigla, eventualno, samo prazna kabina.

Srbija je danas sa drzavnim sluzbama jedna bruka od zemlje. Takav nivo javasluka, neznanja, bahatosti, samodovoljnosti i samozaljubljenosti tesko da, u ovom obimu, postoji bilo gde u svetu.

Nase carinike kad bi postavili na neku od prometnih granica ka evropskoj uniji, EU bi bila blokirana u roku od 4 sata. Tokom tog vremena bi nasa policija na njihovim putevima napisala trilion kazni.

vaške

pre 11 godina

Idioti iz puteva... ne možete da pustite u rad dve rampe na petlji orlovača već pola godine, izgradjene, bar privremeno da ih povežete...kamioni 40t kruže preko kružnog puta i onog nekog kružnog toka naopakog, samo što ne mora da se ide u rikverc da se prođe, a iza ćoška ga čeka pandur da mu mazne reket...

Luka Laban

pre 11 godina

Gledaj ovako,sve ovo je tacno manje vise,al most ne resava kompletnu stvar put je duzi,troskovi puteva manji al vreme !!!Bugarska prema severu gotovo da nema ,Rumunija nema nikakav autoput!!!
Ne zelim da opravdam nase koji pod hitno moraju resavati neke stvari,trebamo biti zadovoljni sto su prosli i sto jos prelaze nasu zemlju,i sta imas ti da ga gledas sta on vozi i da ga drzis satima...Alo bre SATIMA !!!
To sto nekog uhvate sa drogom i slicno to je sitno,,,proslo je na hiljade a da ga niko nije ni pogledao.

Пеђа

pre 11 godina

Боље да нас заобилазе, биће мања гужва на путевима и мање загађење животне средине. То је већа корист него приходи од путарине.

mIrKo

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione

Sin Dragan

pre 11 godina

@Goran, 9. februar 2013 15:30

Sta ti pricas majke ti? Na ulasku u Rumuniju moras da kupis vinjetu za putarinu, jer bez placene putarine ne smes ni lokalnim putevima da vozis.

Sinisa NS

pre 11 godina

@nebeski putevi, 9. februar 2013 16:42

Ne lupetaj. Bio sam letos u Albaniji na moru (Sarande) Polovina regionalnih puteva nemaju asfalt uopste. Otkucaj na Guglu "albanian road" pa ces se uveriti. Imaju 100km novog autoputa, delimicno je asfaltiran put od Kukesa do Tirane i to je sve. Ostalo je katastrofa.

Aca

pre 11 godina

Jer vam zao sto kamioni zaobilaze srbiju, meni je iskreno receno drago i veoma se radujem zbog manje guzve u saobracaju. Automobil koristim sest dana u nedelji od kuce do posla (iskljucivo gradska voznja), a sedmi dan je parkiran. Jednom godisnje idem na more i to je sve sto koristim od auto puta. Sve u svemu bas me briga za cenu putarine.

vlajko

pre 11 godina

Da su rumuni i bugari takav narod da žele i mogu da naprave put sa istoka na zapad i obratno, već bi to uradili za ovih 2-3 hiljade godina koliko traje naša civilizacija. Pošto nisu, i dalje će se prolaziti ovuda kao št se prolazilo otkad je sveta i veka

Milija Zmija

pre 11 godina

Običan narod nema razloga da se sekira. Pare od putarina i do sada je drpala "drumska mafija", a otprilike 1% je išlo u kasu za popravke i održavanje.

plavuša sam, al' sam glupa

pre 11 godina

(ORESUND BRIDGE) NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
[link]
(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

----

ma 'ajde, molim te! 13 milijardi = sitnica. naš đilas bi ga napravio za brat-bratu €130 milijardi + mostarina bi koštala barem €300. široko brale, niko nema što srbin pokrade.

Sinbad

pre 11 godina

@ Putnica

Nemoj da pises neistine. Prvo. Na autoputu u Srbiji nema policije, osim na naplatnim rampama i sa presretacima. Ako to ne znas, onda si debelo slagala i za ostalo. U Italiji autoputevi uopste nisu u dobrom stanju. Uzi su od nasih jer je traka tamo sirine 3m, a kod nas je 3,3m. Uglavnom su sa samo dve trake sa stajalistima (kao z aautobus) sa desne strane na svakih 500-1000m. Najskuplje putarine su bas u Italiji i Hrvatskoj. Autoput od Zagreba ka moru je nov i u super stanju. Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

Neša

pre 11 godina

Ljudi, znam da je novim generacijama koncetracija na nivou deteta od 3 godine, ali moli Vas čika Neša pročitajte ceo tekst. Kroz Bugarsku mostarina 100 evra i trošak za gorivo 100-tinak evra više( u 2 smera naravno) znači isto. A kvalitet puta kroz Srbiju 10 puta bolji! Ne može da se poredi.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

@Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!
(Putnica, 9. februar 2013 16:33)

Sve što ste napisali stoji. Mi smo jedina zemlja gde se policijci kriju iza znakova, koji su odavno trebalo da budu sklonjeni jer su radovi na putu završeni. Pogledajte samo kakav smo narod, kakvi su komentari? Postajemo "slepo crevo" Evrope, a ovde neki pišu super, odlično, biće manje zagađenja. Pa bez tih kamiona, mi nemamo para da održavamo ni 1/4 auto puta.

Svaka normalna zemlja ulaže prvo u infrastrukturu, mi nismo kadri ni koridor 10 kroz Vojvodinu da završimo. Auto put Subotica - Novi Sad je sramota, gori auto put ne postoji u Evropi. Da li je moguće da smo toliko glup narod da ne znamo da je 1+1 jednako 2? Kako se to desilo?

PS.
Moj savet putnici je: nemojte da uništavate kola i da dolazite u Srbiju, samo gubite živce

mali radojica

pre 11 godina

Moram sve one koji razmisljaju kao ja da razocaram jer od ove price bar u dogledno vreme nece biti bog zna sta. Kao prvo najveci potrosaci ove price bili bi Turci, njihovi sleperi i konstantno umorni vozaci putnickih vozila. Drugi potrosaci su autobuski putnici iz Istocno Evropskih zemalja koji hitaju ka Grckoj. U oba slucaja put je duzi za oko 220km i ko nije prosao ovim putem ne zna sta prica. To je jos nezapoceta deonica a narocito je katastrofalan deo u severozapadnoj Bugarskoj gde su krivine cak i iskusnom vozacu krajnje mucne. Jos jedan faktor je bitan a to je da su citave generacije navikle na samo jednu trasu ka jugu i jugoistoku tako da se mi njih necemo jos dugo dugo osloboditi. Da se razumemo, nemojte ni slucajno da pomisljate da je tranzit neka velika zarada za ovu zemlju jer ona to nije. Ova vrsta putnika nikada nije stajala na putu kroz Srbiju jer je prolaz jako kratak i njima se uvek zuri u oba pravca. Ja licno bih voleo da opadne i to drasticno prolaz kroz E75 jer leti dozivljavamo svi nervne slomove kad se zabodemo u nepregledne kolone gastarbajtera. Samo nek oni idu preko Koridora 4 ali nazalost to jos dugo nece da se desi.

Milos

pre 11 godina

Odlicna vest!!! Tranzitni saobracaj je izuzetno veliki zagadjivac zivotne sredine. To nama ne treba. Ovo je odlicna vest, jer ce se kvalitet zivota gradjana Srbije povecati kad bi se tranzitni saobracaj smanjio. Takse treba jos podici sa ciljem da budemo zaobidjeni. Usluzna delatnost u drumskom transportu je minorna u ekonomskom smislu i steta od zagadjenja je neuporedivo veca od ekonomske koristi. A svima onima koji nisu zadovoljni bih porucio da se late proizvodnog posla a da presatnu da mastaju o rentijerskom zivotu.

Relja

pre 11 godina

Nikako da naucimo da se zaradjuje mnogo puta po malo, a ne malo puta po mnogo. O birokratizovanim granicama i da ne govorim, pregleda se jednom, to stavi na mrezu i onda samo prolazi, a zaustavljaju se zaista sumnjivi. To je Nemacka radila jos 1989. mnogo pre otvorenih granica. Na putevima - uzme se jednom odgovarajuca markica i putuje, ili se placa sa mobilnog, razumno naravno. Bez birokratije. No, kod nas to ne ide jer gde bi radili kumovi i surnaje. U Novom Sadu su ukinuli boksove za odlaganje plasticne ambalaze od kada je direktor cistoce iz romske stranke, jer to smanjuje zaposlenost njihovim zemljacima. Ko jos pita za troskove, narod sve placa.

Ja sam

pre 11 godina

Bice i neke koristi od toga sto ce nas teskasi zaobilaziti.
Nece povecavati rupe u asfaltu i kolotrage.
Treba u svakom zlu naci neku truncicu dobrog.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

a u sloveniji nedeljna vinjeta pojeftinjuje sa 15 na 7,5 eura; godisnja sa 100 na 50.
(alexandar, 9. februar 2013 12:12)

Izvini, a otkud ti informacija da vinjeta u Sloveniji pojeftinjuje? Koliko mogu vidim na ovom linku,
http://www.saop.si/poslovne-informacije/novice/aktualno-1120/turkizno-zelene-vinjete-za-leto-2013-ze-v-prodaji/

cene su iste (previsoke) kao prošle godine i nema nagoveštaja da se smanjuju.

Ljuba

pre 11 godina

Dok cutimo znaci da se slazemo.Kao u skoli.Dok cutis politicaru znaci da se slazes sa svim sto radi.Slovenci i GRci su to odmah resili.Mi resavamo unazad 20+godina...

milers

pre 11 godina

Istanbul-Minhen 2107 km ( preko tog mosta)od toga 1353 km auto put, preko Srbije 1908 km od toga 1606 auto put, zavrsiti auto put i niko obilazit nece, naravno dovesti u red carinike i putare

Zoran

pre 11 godina

To su te promene koje su nam obecavali. Ja jedino sto se promenilo posle zutocrvenih olosa a vidi se i cuje, to sto su pohapsili neke tamo ljude. Koja je nama vajda od toga kad nas i dalje maltretiraju po bolnicama, sudovima, opstinama, cak su i poskuplenja redovna, isto kao i kod DS-a. Samo je opet uzjahala Kurta a sjasila Murta i tako ce u ovoj bednoj drzavi biti ili doveka ili dok neko ne ,,poravna,, sve ovo i krene od pocetka. Strasno.

Putnica

pre 11 godina

Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!

nebeski putevi

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.
(Sinbad, 9. februar 2013 13:31)
ta nasa predrasuda da je albanija najzaostalija u svemu ,a ne mi je cista glupost.ja sam bio u albaniji i imaju ne puno ali pristojnije puteve nego mi,prema tome mi smo u 21 veku ono sto je nekad bila albanija

minhauzen

pre 11 godina

Izjava ministra data 21. oktobra 2012. godine:

-Ne ulazim u procene oko rokova izgradnje mosta Kalafat preko Dunava (koji će spojiti Rumuniju i Bugarsku), jer mi je želja da sve što se gradi što pre bude i gotovo. Ipak, mislim da taj most neće biti skoro gotov, jer sam nedavno bio tamo - rekao je Mrkonjić

Goran

pre 11 godina

Od pre pet godina ne vozim više preko Hogoša kada putujem u Srbiju. Iz Mađarske, preko Temišvara, kroz Rumuniju i pred kuću. Skoro dva sata brže, jedan rezervoar goriva manje, nema debila na putevima da voze preko dvesta km na sat, neosvetljeni kamioni, ćelavaca koji prete pištoljima iz Audia i BMW-a, nema nezainteresovane policije, nema putarine u jednom pravcu kao za deset dana u Mađarskoj, i to uzduž i popeko. Put kroz Rumuniju je saniran, ograničenja brzine postoje, i poštuju se, sve je čistije i urednije nego u Srbiji. Obilaznice oko rumunskih gradova, pa i sela, na ovom putu su ili završene ili će biti završene ove godine. Rumunski pogranični policajci i carinici me pozdrave i osmehom isprate, a srpski su tmurni kao da sa im sve pobio, a procedura na prelazu, Đerdap II, je kao da ulazim u neku afričku zemlju i kontrolišu me kao da sam u najmanju ruku Šarić. Prelaz je sav u korovu, rupe, đubre, nema ni krova, moram da stojim na kiši dok mi preturaju po koferima...... U poslednje vreme ima dosta teškaša kroz Rumuniju i To su najvećim delom Bugari i Turci, ali se najvećim delom pridržavaju propisa, voze korektno i zato nema ni problema sa njima.

milos

pre 11 godina

mene samo zanima ko narucuje ovakve tekstove, ovo je totalna budalastina- prvo- koridor 4 je duzi za 170 kilometara gledajuci relaciju sofija-minhen,
drugo- koridor 4 nije izgradjen,
tri- turska stvara balkansku uniju i srbija ce biti glavna tranzitna zemlja preko balkana.
četiri- ovde ljudi uporedjuju vinjete za putnicka vozila sa putarinama za kmaione, dalkeo su skuplje vinjete za kamione, a da ne zaboravimo takse za ekologiju, mostarine itd...
pet- kada srbija uskladi svoje carinske dokumenta sa evropskim, tj. od 01.01.2015 tranzit slepera ce biti toliko pojednostavljen, da ce se cekanja na granici svesti na simboliku od 15 minuta..
šest- ima dovoljno kamiona za obadva koridora, ali to zaista treba svatiti ozbiljno, procene su da samo za tursku ovom rutom ima preko tri hiljade tura svakog dana.

zoran

pre 11 godina

Ja u Americi od NYC do San Francisca duzine oko 5100km platim 85$ ili 65€ za putarinu. Pa koliko to kostaju onda ti putevi u Srbiji,ako ce da povecaju za 100€,ne bih nikada ni pomislio da prodjem kroz nju.

Realni

pre 11 godina

Sva sreca pa posljednji paragraf ipak daje nadu da Srbija nece morati jos nista da uradi da zavrsi / popravi / unaprijedi svoje koridore. Zamislite tu katastrofu da se sad mora poceti sa radovima kako bi se koridori konacno sastavili sa okolnim granicama i naprave cestiti granicni terminali. A trenutno ulazak u Srbiju izgleda malo bolje nego ulazak u Afganistan iz Tadzikistana...

Naravno, potrebne su milijarde dolara da se ofarbaju ili oblijepe one limene granicne trafike motivima srpskih turistickih atrakcija, unese malo boje, zivosti i naravno cistoce. Ali to je neka druga tema...

milan

pre 11 godina

Veliki prevoznici koji ide vise puta godisnje ovom trasom na Koridoru 10 treba da dobiju popust tj. godisnju kartu mada bi trebalo da im se omoguci elektronsko merenje i placanje preko racuna pa nece izbegavati Srbiju. Jeste da mi srbi mislimo uvek drugacije da mustrerija bolje da plati jednom cestito pa posle vise nemora dolaziti.

akustičar

pre 11 godina

Kod nas se prave višesatni čepovi zbog naplate putarine. Nesposobni su da uzmu pare,to je velika mudrost da se angažuju inkasanti sa torbicama kad je potrebno i povećaju efikasnost napalte. Tako požurite iz Novog Sada ka Beogradu autoputem da bi uštedeli vreme a na naplatnoj rampi pola sata čekate da platite putarinu.Što se tiče teretnog saobraćaja najveći deo nam skreće na lokalne puteve i uništava ih bez naknade. To vidi i zna svako ko je ikad poršao maršrutom Smederevo - Pančevo - Zrenjnanin - Subotica - Horgoš, ali ne vide odgovorni i nadležni, verovatno su im džipovi sa zatamljenim staklima.

raja

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju

Dragan

pre 11 godina

Nema vise drpanja. Ko ce vama vise da placa reket? To je kao u onom domacem filmu kad reketasi u Blokovima tuzno gledaju kako se gradi trzni centar koji im nece placati nista.

ivan_n

pre 11 godina

Poslednja tri reda članka su najbitnjia- MANE koridora 4: duži je za 100km- vše nafte za 50 eura, dalje: mostarina(!), i najvažnije: krivine i krivine što šleperima nije zanimljivo. :)

siki

pre 11 godina

Morate da vidite gde vodi taj most sa obe strane. U Rumuniji npr od grada Calafata prema Krajovi je put magistralni a inace prema madjarskoj nema km autoputa. Veoma tezak put za voziti za razliku od autoputa. Sa druge strane puta je Vidin i put ka Sofiji. E tu treba ici najmanje sa Landroverom !!! Mada, prelazio sam tu dosta puta, i na trajetku dan danas ide mnogo kamiona, ali ne zbog jeftinoce ili skupljeg puta u Srbiji, vec zbog carina, papira itd jer ne izlaze iz EU. Tako da ova prica skuplje ili ne, oni ce ici tamo zbog EU a svakako bi isli autopute koliko god da je skuplje ali ... ko ide neka mu ...

Sinbad

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.

miroslav

pre 11 godina

. Ako se ne uvede diktatorski komunizam, ma sta nam doneo , ovaj narod grabi ka samounistenju. Inace ce istorija o nasem zavrsetku pocinjati ovako. Bilo je to u nekoj zemlji demokratskoj, na brdovitom Balkanu, sve je stalo u jednom danu. A sve bi bilo drugacije da su naucnici otkrili vakcinu protiv pohlepe, bratomrznje, bezobrazluka. Na zalost demokratija je izvrsila genocid nad ovim balkanskim i nebeskim narodom, jedini slucaj u dosadasnjoj istoriji covecanstva.

sasaAR

pre 11 godina

Ko god je iole bio vise od dva puta u sengenskom prostoru i misli svojom glavom mogao je da vidi i zakljuci jos pre ihaha godina da ulaskom RO i BG u EU da ce nas sav tranzitni saobracaj obilaziti kao kugu a nasi vrli ministri domacini sta su to vreme radili NISTA eeeeeeeeee sit se naslusa izjava kako smo najblizi put istok zapad eeeee bre dzaba ti to kad onog nesretnika gnjave po deset sati na granici dok ovamo samo prodju iz jedne u drugu bez cimanja cekanja mita i ostalo

Genije

pre 11 godina

@(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

Ne znam zašto pominješ našu lopovsku vlast kad je most izmedju Bugarske i Rumunije i oni su odredili putarinu od 50e. Ne srbi.
Nije zdravo "napamet" pljuvati.

Nego da mi ipak napravimo revoluciju ali ovaj put neke bolje ljude? Kako? To ostavljam pametnijima...

pre 11 godina

" Da li ovo znaci da ce u Srbiji sada biti manje heroina u tranzitu?!
(Kragujevac, 9. februar 2013 11:28)"

Ne vredi druze, kad im je sa kosova najbolje preko Srbije zbog polu-granice koja je tamo.....

upucen

pre 11 godina

ajde ne dizite paniku bez veze. prvo, tranzit ka grckoj, albaniji, makedoniji ostaje preko srbije. drugo, tranzit za tursku moze da ide i preko vidina, ali ko je jednom putovao kroz rumuniju, na relaciji arad kalafat zna o cemu pisem. pa tamo ce kamionima trebati tri puta vise vremena nego kroz srbiju.

branko

pre 11 godina

citam komentare i cudim se. pa zar vi ne znate da je ta putarina jedino na sta je srbija uzimala milione. Srbija nema mora, nema razvijen turizam, srbija je tranzitna zemlja i od toga treba uzimati novac. Putevi, Teretna zeleznica, kargo centri .....

zumb

pre 11 godina

Ako je za utehu, kamioni nas odavno već zaobilaze, pogotovo iz zemalja članica EU. To niko i ne objavljuje. Najmanji problem je nezavršeni K10, jer realno po tih 70-80 km istočno i južno od Niša usporava kamione i druge za pola sata i još toliko oko Beograda (osim onih par letnjih najezdi). Ali zato drpatorske procedure, čekanje od po 48 sati i drska policija koja "šiša" strance samo tako (o tome skoro niko ništa i ne priča) samo guraju ljude od nas. Dobra stvar je što rešavanjem tih problema tranzit može da živne - svako voli kraće, brže i jeftinije, ništa tu nije "zakucano".

EU ne SRB

pre 11 godina

Poznavajuci nase "sposobnosti" organizovanja i rada,ne sumnjam da cemo i ovaj put zakakati stvar! Nepogresivo idemo sebi na stetu! Cudo jedno.
Ali kada pocnu drugarcici da se hvale,.... Sampioni!

Ja

pre 11 godina

Nekim ljudima u ovoj zemlji treba suditi za veleizdaju.
Oduzeti imovinu, zabraniti javne funkcije, ponistiti kvalifikacije. "ministri smo 10 godina, ne uradimo posao, i ono sto uradimo je na nivou neke srednjeafricke zemlje, spiskamo pare i potrosimo dragoceno vreme, omogucimo konkurentima da nas iz nemoguce pozicije prestignu"

mail

pre 11 godina

Mi smo poceli da razmisljamo o ratu, kada su avioni poleteli iz Avijana, o carinama i putarinama, kada ovi seku vrpcu na mostu, o privredi i stanovnistvu, kada nas ima svake godine 30000 manje, EPS se gasi (gle ironije), samo korupcija cveta dok ima koga da sisa. Ali uskoro nece imati ko da ugasi svetlo (ali ce zato cena m2 skociti, ha, ha, ha).

haha

pre 11 godina

Vi kanda ste zaboravili da je taj most zapocet da se gradi upravo zato sto Srbija nikako nije htela da dovrsi koridor 10, da su saobracajci u Srbiji ``drali`` strane vozace, da nije bilo infrastruktura, bankomata, kvalitetnog goriva.

Kleptos Kratos

pre 11 godina

Jedan turski šleper nek napravi mesečno četri ture mesečno, uštedeo je 800 evra ,rata za novi kamion. Verovatno je taj bugarski,rumunski i mađarski napravljen od super - asfalta kojem nije potrebno održavanje a možda i država subvencioniše ali malo prekosutra. A možda u startu rade sa gubicima, ali malo sutra. Možda se pazi na svaki lev ili forintu, možda direktori nemaju službena vozila, reprezentacije , možda je manja birokratija, možda nema posrednika, možda nema ugradnje , možda nemaju Drobnjaka , možda su oni glupi a mi pametni, a možda je najpametnije i da nas zaobilaze, nećemo morati da održavamo auto-puteve , troškovi će biti nula dinara, a ove godine čak i sneg nas je zaobišao , sem ona dva dana,tako da i so i gorivo nismo potrošili, znači i tu smo uštedeli. Blago li je nama sa saobraćajnim "ekspertima" koji svakakve gluposti o bezbednosti izmišljaju , čak i biometrijske čitače. U Americi šoferi voze po 40 i više sati neprekidno, ne postoje tahografi u kamionima, postoje knjige koje se vode , ali svi znaju kako se "vode", besplatni auto-putevi, bitno je da roba stigne na vreme i da mašina funkcioniše. Ostalo plaćaju osiguravajuća društva , na njih je sav rizik prebačen. Kod nas je sve naopako, osiguravajuća društva i nekakve "agencije" pišu saobraćajne propise i zakone. Šta li će demagozi i "birokrate" da smisle kao opravdanje za potencijalni gubitak koji će se meriti desetinama miliona evra , i šta će im biti alibi .

legenda

pre 11 godina

Srpske putare iznenadio nenajavljen zavrsetak izgradnje mosta koji se gradi 8 godina. Zato sad moraju ishitreno da deluju. Totalno smo nesposobni.

Dušan

pre 11 godina

Ovo su zdravo jaki lopovi koji su uobrazili da su izgradili Golden Gate!!!
Po 3 puta mesečno prelazim preko mosta ORESUND BRIDGE koji spaja Kopenhagen u Danskoj i Malmo u Švedskoj.
Deo mosta proteže se i 4 km ispod Baltičkog mora tunelom, da bi tunel negde na sredini izašao na ostrvo i put se tu izdiže na most.
Most je do nedavno bio najveći most na svetu a mislim da je i dalje najveći u Evropi.
NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
http://www.dailymotion.com/video/x5zozc_oresund-bridge_travel#.URYopvK4oTA

Predrag

pre 11 godina

"Problem pojednostavljenja i ubrzanja procedura na graničnim prelazima je multidisciplinarnog karaktera i mora se uspostaviti efikasna koordinacija rada svih pograničnih službi" - ovo za mene na prostom srpskom znači "Nemamo pojma šta i kako da uradimo"

legenda

pre 11 godina

Srpske putare iznenadio nenajavljen zavrsetak izgradnje mosta koji se gradi 8 godina. Zato sad moraju ishitreno da deluju. Totalno smo nesposobni.

mail

pre 11 godina

Mi smo poceli da razmisljamo o ratu, kada su avioni poleteli iz Avijana, o carinama i putarinama, kada ovi seku vrpcu na mostu, o privredi i stanovnistvu, kada nas ima svake godine 30000 manje, EPS se gasi (gle ironije), samo korupcija cveta dok ima koga da sisa. Ali uskoro nece imati ko da ugasi svetlo (ali ce zato cena m2 skociti, ha, ha, ha).

Predrag

pre 11 godina

"Problem pojednostavljenja i ubrzanja procedura na graničnim prelazima je multidisciplinarnog karaktera i mora se uspostaviti efikasna koordinacija rada svih pograničnih službi" - ovo za mene na prostom srpskom znači "Nemamo pojma šta i kako da uradimo"

Ja

pre 11 godina

Nekim ljudima u ovoj zemlji treba suditi za veleizdaju.
Oduzeti imovinu, zabraniti javne funkcije, ponistiti kvalifikacije. "ministri smo 10 godina, ne uradimo posao, i ono sto uradimo je na nivou neke srednjeafricke zemlje, spiskamo pare i potrosimo dragoceno vreme, omogucimo konkurentima da nas iz nemoguce pozicije prestignu"

Kleptos Kratos

pre 11 godina

Jedan turski šleper nek napravi mesečno četri ture mesečno, uštedeo je 800 evra ,rata za novi kamion. Verovatno je taj bugarski,rumunski i mađarski napravljen od super - asfalta kojem nije potrebno održavanje a možda i država subvencioniše ali malo prekosutra. A možda u startu rade sa gubicima, ali malo sutra. Možda se pazi na svaki lev ili forintu, možda direktori nemaju službena vozila, reprezentacije , možda je manja birokratija, možda nema posrednika, možda nema ugradnje , možda nemaju Drobnjaka , možda su oni glupi a mi pametni, a možda je najpametnije i da nas zaobilaze, nećemo morati da održavamo auto-puteve , troškovi će biti nula dinara, a ove godine čak i sneg nas je zaobišao , sem ona dva dana,tako da i so i gorivo nismo potrošili, znači i tu smo uštedeli. Blago li je nama sa saobraćajnim "ekspertima" koji svakakve gluposti o bezbednosti izmišljaju , čak i biometrijske čitače. U Americi šoferi voze po 40 i više sati neprekidno, ne postoje tahografi u kamionima, postoje knjige koje se vode , ali svi znaju kako se "vode", besplatni auto-putevi, bitno je da roba stigne na vreme i da mašina funkcioniše. Ostalo plaćaju osiguravajuća društva , na njih je sav rizik prebačen. Kod nas je sve naopako, osiguravajuća društva i nekakve "agencije" pišu saobraćajne propise i zakone. Šta li će demagozi i "birokrate" da smisle kao opravdanje za potencijalni gubitak koji će se meriti desetinama miliona evra , i šta će im biti alibi .

Dušan

pre 11 godina

Ovo su zdravo jaki lopovi koji su uobrazili da su izgradili Golden Gate!!!
Po 3 puta mesečno prelazim preko mosta ORESUND BRIDGE koji spaja Kopenhagen u Danskoj i Malmo u Švedskoj.
Deo mosta proteže se i 4 km ispod Baltičkog mora tunelom, da bi tunel negde na sredini izašao na ostrvo i put se tu izdiže na most.
Most je do nedavno bio najveći most na svetu a mislim da je i dalje najveći u Evropi.
NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
http://www.dailymotion.com/video/x5zozc_oresund-bridge_travel#.URYopvK4oTA

haha

pre 11 godina

Vi kanda ste zaboravili da je taj most zapocet da se gradi upravo zato sto Srbija nikako nije htela da dovrsi koridor 10, da su saobracajci u Srbiji ``drali`` strane vozace, da nije bilo infrastruktura, bankomata, kvalitetnog goriva.

zumb

pre 11 godina

Ako je za utehu, kamioni nas odavno već zaobilaze, pogotovo iz zemalja članica EU. To niko i ne objavljuje. Najmanji problem je nezavršeni K10, jer realno po tih 70-80 km istočno i južno od Niša usporava kamione i druge za pola sata i još toliko oko Beograda (osim onih par letnjih najezdi). Ali zato drpatorske procedure, čekanje od po 48 sati i drska policija koja "šiša" strance samo tako (o tome skoro niko ništa i ne priča) samo guraju ljude od nas. Dobra stvar je što rešavanjem tih problema tranzit može da živne - svako voli kraće, brže i jeftinije, ništa tu nije "zakucano".

Putnica

pre 11 godina

Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!

sasaAR

pre 11 godina

Ko god je iole bio vise od dva puta u sengenskom prostoru i misli svojom glavom mogao je da vidi i zakljuci jos pre ihaha godina da ulaskom RO i BG u EU da ce nas sav tranzitni saobracaj obilaziti kao kugu a nasi vrli ministri domacini sta su to vreme radili NISTA eeeeeeeeee sit se naslusa izjava kako smo najblizi put istok zapad eeeee bre dzaba ti to kad onog nesretnika gnjave po deset sati na granici dok ovamo samo prodju iz jedne u drugu bez cimanja cekanja mita i ostalo

Goran

pre 11 godina

Od pre pet godina ne vozim više preko Hogoša kada putujem u Srbiju. Iz Mađarske, preko Temišvara, kroz Rumuniju i pred kuću. Skoro dva sata brže, jedan rezervoar goriva manje, nema debila na putevima da voze preko dvesta km na sat, neosvetljeni kamioni, ćelavaca koji prete pištoljima iz Audia i BMW-a, nema nezainteresovane policije, nema putarine u jednom pravcu kao za deset dana u Mađarskoj, i to uzduž i popeko. Put kroz Rumuniju je saniran, ograničenja brzine postoje, i poštuju se, sve je čistije i urednije nego u Srbiji. Obilaznice oko rumunskih gradova, pa i sela, na ovom putu su ili završene ili će biti završene ove godine. Rumunski pogranični policajci i carinici me pozdrave i osmehom isprate, a srpski su tmurni kao da sa im sve pobio, a procedura na prelazu, Đerdap II, je kao da ulazim u neku afričku zemlju i kontrolišu me kao da sam u najmanju ruku Šarić. Prelaz je sav u korovu, rupe, đubre, nema ni krova, moram da stojim na kiši dok mi preturaju po koferima...... U poslednje vreme ima dosta teškaša kroz Rumuniju i To su najvećim delom Bugari i Turci, ali se najvećim delom pridržavaju propisa, voze korektno i zato nema ni problema sa njima.

Dragan

pre 11 godina

Nema vise drpanja. Ko ce vama vise da placa reket? To je kao u onom domacem filmu kad reketasi u Blokovima tuzno gledaju kako se gradi trzni centar koji im nece placati nista.

miroslav

pre 11 godina

. Ako se ne uvede diktatorski komunizam, ma sta nam doneo , ovaj narod grabi ka samounistenju. Inace ce istorija o nasem zavrsetku pocinjati ovako. Bilo je to u nekoj zemlji demokratskoj, na brdovitom Balkanu, sve je stalo u jednom danu. A sve bi bilo drugacije da su naucnici otkrili vakcinu protiv pohlepe, bratomrznje, bezobrazluka. Na zalost demokratija je izvrsila genocid nad ovim balkanskim i nebeskim narodom, jedini slucaj u dosadasnjoj istoriji covecanstva.

akustičar

pre 11 godina

Kod nas se prave višesatni čepovi zbog naplate putarine. Nesposobni su da uzmu pare,to je velika mudrost da se angažuju inkasanti sa torbicama kad je potrebno i povećaju efikasnost napalte. Tako požurite iz Novog Sada ka Beogradu autoputem da bi uštedeli vreme a na naplatnoj rampi pola sata čekate da platite putarinu.Što se tiče teretnog saobraćaja najveći deo nam skreće na lokalne puteve i uništava ih bez naknade. To vidi i zna svako ko je ikad poršao maršrutom Smederevo - Pančevo - Zrenjnanin - Subotica - Horgoš, ali ne vide odgovorni i nadležni, verovatno su im džipovi sa zatamljenim staklima.

raja

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju

milers

pre 11 godina

Istanbul-Minhen 2107 km ( preko tog mosta)od toga 1353 km auto put, preko Srbije 1908 km od toga 1606 auto put, zavrsiti auto put i niko obilazit nece, naravno dovesti u red carinike i putare

zoran

pre 11 godina

Ja u Americi od NYC do San Francisca duzine oko 5100km platim 85$ ili 65€ za putarinu. Pa koliko to kostaju onda ti putevi u Srbiji,ako ce da povecaju za 100€,ne bih nikada ni pomislio da prodjem kroz nju.

vaške

pre 11 godina

Idioti iz puteva... ne možete da pustite u rad dve rampe na petlji orlovača već pola godine, izgradjene, bar privremeno da ih povežete...kamioni 40t kruže preko kružnog puta i onog nekog kružnog toka naopakog, samo što ne mora da se ide u rikverc da se prođe, a iza ćoška ga čeka pandur da mu mazne reket...

321

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju
(raja, 9. februar 2013 13:46)

Za Rumuniju potpisujem! Zadnjih pet godina odlazim cesto u Rumuniju i ono tamo su kolone teskasa kamiona posebno nocu.Kada predjem u Srbiju izgleda da smo pod sankcijama.
Pre godinu dana prigovorim kod nas na naplatnoj rampi da su mnogo skupi i kako je u Rumuniji putarina mnogo jeftinija,a putevi dobri a radnik mi pun samopouzdanja odgovara "da ali mi smo zila kucavica" u fazonu bez nas se ne moze.Nista mu nisam odgovorio, bilo mi glupo.
Sada smo se svi kao iznenadili.
Po svoj prilici nas odgovor na ovakvo stanje ce da bude poskupljenje putarine.

EU ne SRB

pre 11 godina

Poznavajuci nase "sposobnosti" organizovanja i rada,ne sumnjam da cemo i ovaj put zakakati stvar! Nepogresivo idemo sebi na stetu! Cudo jedno.
Ali kada pocnu drugarcici da se hvale,.... Sampioni!

gegula

pre 11 godina

Jedan od najfrekvetnijih 'koridora' je pomorski. Turski kamioni se tovare na trajekte, stizu u Izmir, vozaci se autobusom prebacuju na aerodrom i odmorni, sa odgovarajucim satima voznje, cekaju kamione na odredistu.
Njihovi komentari se obicno krecu oko 'nema cekanja, maltretiranja na srpskoj granici, baksisa, putarina'.
'Strucnjaci' komentatori neka pogledaju kako je jedna Austrija resila pitanje ekologije. Oni odredjen broj kamiona tovare na vozove.

Kod nas bi od kamiona na odrediste stigla, eventualno, samo prazna kabina.

Srbija je danas sa drzavnim sluzbama jedna bruka od zemlje. Takav nivo javasluka, neznanja, bahatosti, samodovoljnosti i samozaljubljenosti tesko da, u ovom obimu, postoji bilo gde u svetu.

Nase carinike kad bi postavili na neku od prometnih granica ka evropskoj uniji, EU bi bila blokirana u roku od 4 sata. Tokom tog vremena bi nasa policija na njihovim putevima napisala trilion kazni.

Realni

pre 11 godina

Sva sreca pa posljednji paragraf ipak daje nadu da Srbija nece morati jos nista da uradi da zavrsi / popravi / unaprijedi svoje koridore. Zamislite tu katastrofu da se sad mora poceti sa radovima kako bi se koridori konacno sastavili sa okolnim granicama i naprave cestiti granicni terminali. A trenutno ulazak u Srbiju izgleda malo bolje nego ulazak u Afganistan iz Tadzikistana...

Naravno, potrebne su milijarde dolara da se ofarbaju ili oblijepe one limene granicne trafike motivima srpskih turistickih atrakcija, unese malo boje, zivosti i naravno cistoce. Ali to je neka druga tema...

minhauzen

pre 11 godina

Izjava ministra data 21. oktobra 2012. godine:

-Ne ulazim u procene oko rokova izgradnje mosta Kalafat preko Dunava (koji će spojiti Rumuniju i Bugarsku), jer mi je želja da sve što se gradi što pre bude i gotovo. Ipak, mislim da taj most neće biti skoro gotov, jer sam nedavno bio tamo - rekao je Mrkonjić

Milija Zmija

pre 11 godina

Običan narod nema razloga da se sekira. Pare od putarina i do sada je drpala "drumska mafija", a otprilike 1% je išlo u kasu za popravke i održavanje.

Relja

pre 11 godina

Nikako da naucimo da se zaradjuje mnogo puta po malo, a ne malo puta po mnogo. O birokratizovanim granicama i da ne govorim, pregleda se jednom, to stavi na mrezu i onda samo prolazi, a zaustavljaju se zaista sumnjivi. To je Nemacka radila jos 1989. mnogo pre otvorenih granica. Na putevima - uzme se jednom odgovarajuca markica i putuje, ili se placa sa mobilnog, razumno naravno. Bez birokratije. No, kod nas to ne ide jer gde bi radili kumovi i surnaje. U Novom Sadu su ukinuli boksove za odlaganje plasticne ambalaze od kada je direktor cistoce iz romske stranke, jer to smanjuje zaposlenost njihovim zemljacima. Ko jos pita za troskove, narod sve placa.

branko

pre 11 godina

citam komentare i cudim se. pa zar vi ne znate da je ta putarina jedino na sta je srbija uzimala milione. Srbija nema mora, nema razvijen turizam, srbija je tranzitna zemlja i od toga treba uzimati novac. Putevi, Teretna zeleznica, kargo centri .....

Nego da mi ipak napravimo revoluciju ali ovaj put neke bolje ljude? Kako? To ostavljam pametnijima...

pre 11 godina

" Da li ovo znaci da ce u Srbiji sada biti manje heroina u tranzitu?!
(Kragujevac, 9. februar 2013 11:28)"

Ne vredi druze, kad im je sa kosova najbolje preko Srbije zbog polu-granice koja je tamo.....

Zoran

pre 11 godina

To su te promene koje su nam obecavali. Ja jedino sto se promenilo posle zutocrvenih olosa a vidi se i cuje, to sto su pohapsili neke tamo ljude. Koja je nama vajda od toga kad nas i dalje maltretiraju po bolnicama, sudovima, opstinama, cak su i poskuplenja redovna, isto kao i kod DS-a. Samo je opet uzjahala Kurta a sjasila Murta i tako ce u ovoj bednoj drzavi biti ili doveka ili dok neko ne ,,poravna,, sve ovo i krene od pocetka. Strasno.

nebeski putevi

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.
(Sinbad, 9. februar 2013 13:31)
ta nasa predrasuda da je albanija najzaostalija u svemu ,a ne mi je cista glupost.ja sam bio u albaniji i imaju ne puno ali pristojnije puteve nego mi,prema tome mi smo u 21 veku ono sto je nekad bila albanija

mIrKo

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione

milan

pre 11 godina

Veliki prevoznici koji ide vise puta godisnje ovom trasom na Koridoru 10 treba da dobiju popust tj. godisnju kartu mada bi trebalo da im se omoguci elektronsko merenje i placanje preko racuna pa nece izbegavati Srbiju. Jeste da mi srbi mislimo uvek drugacije da mustrerija bolje da plati jednom cestito pa posle vise nemora dolaziti.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

@Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!
(Putnica, 9. februar 2013 16:33)

Sve što ste napisali stoji. Mi smo jedina zemlja gde se policijci kriju iza znakova, koji su odavno trebalo da budu sklonjeni jer su radovi na putu završeni. Pogledajte samo kakav smo narod, kakvi su komentari? Postajemo "slepo crevo" Evrope, a ovde neki pišu super, odlično, biće manje zagađenja. Pa bez tih kamiona, mi nemamo para da održavamo ni 1/4 auto puta.

Svaka normalna zemlja ulaže prvo u infrastrukturu, mi nismo kadri ni koridor 10 kroz Vojvodinu da završimo. Auto put Subotica - Novi Sad je sramota, gori auto put ne postoji u Evropi. Da li je moguće da smo toliko glup narod da ne znamo da je 1+1 jednako 2? Kako se to desilo?

PS.
Moj savet putnici je: nemojte da uništavate kola i da dolazite u Srbiju, samo gubite živce

siki

pre 11 godina

Morate da vidite gde vodi taj most sa obe strane. U Rumuniji npr od grada Calafata prema Krajovi je put magistralni a inace prema madjarskoj nema km autoputa. Veoma tezak put za voziti za razliku od autoputa. Sa druge strane puta je Vidin i put ka Sofiji. E tu treba ici najmanje sa Landroverom !!! Mada, prelazio sam tu dosta puta, i na trajetku dan danas ide mnogo kamiona, ali ne zbog jeftinoce ili skupljeg puta u Srbiji, vec zbog carina, papira itd jer ne izlaze iz EU. Tako da ova prica skuplje ili ne, oni ce ici tamo zbog EU a svakako bi isli autopute koliko god da je skuplje ali ... ko ide neka mu ...

Ljuba

pre 11 godina

Dok cutimo znaci da se slazemo.Kao u skoli.Dok cutis politicaru znaci da se slazes sa svim sto radi.Slovenci i GRci su to odmah resili.Mi resavamo unazad 20+godina...

ivan_n

pre 11 godina

Poslednja tri reda članka su najbitnjia- MANE koridora 4: duži je za 100km- vše nafte za 50 eura, dalje: mostarina(!), i najvažnije: krivine i krivine što šleperima nije zanimljivo. :)

majiro

pre 11 godina

Ljudi, da li ste vi svesni da je celokupna infrastuktura, saobracaj, izgradnja, putevi...u rukama jednog Mrkonjica i Ilica? O cemu mi pricamo bre???

milos

pre 11 godina

mene samo zanima ko narucuje ovakve tekstove, ovo je totalna budalastina- prvo- koridor 4 je duzi za 170 kilometara gledajuci relaciju sofija-minhen,
drugo- koridor 4 nije izgradjen,
tri- turska stvara balkansku uniju i srbija ce biti glavna tranzitna zemlja preko balkana.
četiri- ovde ljudi uporedjuju vinjete za putnicka vozila sa putarinama za kmaione, dalkeo su skuplje vinjete za kamione, a da ne zaboravimo takse za ekologiju, mostarine itd...
pet- kada srbija uskladi svoje carinske dokumenta sa evropskim, tj. od 01.01.2015 tranzit slepera ce biti toliko pojednostavljen, da ce se cekanja na granici svesti na simboliku od 15 minuta..
šest- ima dovoljno kamiona za obadva koridora, ali to zaista treba svatiti ozbiljno, procene su da samo za tursku ovom rutom ima preko tri hiljade tura svakog dana.

plavuša sam, al' sam glupa

pre 11 godina

(ORESUND BRIDGE) NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
[link]
(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

----

ma 'ajde, molim te! 13 milijardi = sitnica. naš đilas bi ga napravio za brat-bratu €130 milijardi + mostarina bi koštala barem €300. široko brale, niko nema što srbin pokrade.

Goran

pre 11 godina

@sin dragan. Nisi samo napisao da je putarina za sedam dana tri evra u Rumuniji. A kvalitet puteva kategorije DN je bolji nego srpskog autoputa, o signalizaciji da ne govorimo. Manite se "patriotizma", shvatite da je Srbija zaista crna rupa, što pre shvatite to ćete, možda, pre krenuti sa poslom da popravljanja, jer ako to ne uradite-mrka kapa. Ionako Srbija i Srbi, generalno, već važe za najveće lopove, zamenili su Rumune i ostale iz istočne Evrope.

Sinbad

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.

mali radojica

pre 11 godina

Moram sve one koji razmisljaju kao ja da razocaram jer od ove price bar u dogledno vreme nece biti bog zna sta. Kao prvo najveci potrosaci ove price bili bi Turci, njihovi sleperi i konstantno umorni vozaci putnickih vozila. Drugi potrosaci su autobuski putnici iz Istocno Evropskih zemalja koji hitaju ka Grckoj. U oba slucaja put je duzi za oko 220km i ko nije prosao ovim putem ne zna sta prica. To je jos nezapoceta deonica a narocito je katastrofalan deo u severozapadnoj Bugarskoj gde su krivine cak i iskusnom vozacu krajnje mucne. Jos jedan faktor je bitan a to je da su citave generacije navikle na samo jednu trasu ka jugu i jugoistoku tako da se mi njih necemo jos dugo dugo osloboditi. Da se razumemo, nemojte ni slucajno da pomisljate da je tranzit neka velika zarada za ovu zemlju jer ona to nije. Ova vrsta putnika nikada nije stajala na putu kroz Srbiju jer je prolaz jako kratak i njima se uvek zuri u oba pravca. Ja licno bih voleo da opadne i to drasticno prolaz kroz E75 jer leti dozivljavamo svi nervne slomove kad se zabodemo u nepregledne kolone gastarbajtera. Samo nek oni idu preko Koridora 4 ali nazalost to jos dugo nece da se desi.

Genije

pre 11 godina

@(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

Ne znam zašto pominješ našu lopovsku vlast kad je most izmedju Bugarske i Rumunije i oni su odredili putarinu od 50e. Ne srbi.
Nije zdravo "napamet" pljuvati.

Milos

pre 11 godina

Odlicna vest!!! Tranzitni saobracaj je izuzetno veliki zagadjivac zivotne sredine. To nama ne treba. Ovo je odlicna vest, jer ce se kvalitet zivota gradjana Srbije povecati kad bi se tranzitni saobracaj smanjio. Takse treba jos podici sa ciljem da budemo zaobidjeni. Usluzna delatnost u drumskom transportu je minorna u ekonomskom smislu i steta od zagadjenja je neuporedivo veca od ekonomske koristi. A svima onima koji nisu zadovoljni bih porucio da se late proizvodnog posla a da presatnu da mastaju o rentijerskom zivotu.

upucen

pre 11 godina

ajde ne dizite paniku bez veze. prvo, tranzit ka grckoj, albaniji, makedoniji ostaje preko srbije. drugo, tranzit za tursku moze da ide i preko vidina, ali ko je jednom putovao kroz rumuniju, na relaciji arad kalafat zna o cemu pisem. pa tamo ce kamionima trebati tri puta vise vremena nego kroz srbiju.

Sinbad

pre 11 godina

@ Putnica

Nemoj da pises neistine. Prvo. Na autoputu u Srbiji nema policije, osim na naplatnim rampama i sa presretacima. Ako to ne znas, onda si debelo slagala i za ostalo. U Italiji autoputevi uopste nisu u dobrom stanju. Uzi su od nasih jer je traka tamo sirine 3m, a kod nas je 3,3m. Uglavnom su sa samo dve trake sa stajalistima (kao z aautobus) sa desne strane na svakih 500-1000m. Najskuplje putarine su bas u Italiji i Hrvatskoj. Autoput od Zagreba ka moru je nov i u super stanju. Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

Sin Dragan

pre 11 godina

@Goran, 9. februar 2013 15:30

Sta ti pricas majke ti? Na ulasku u Rumuniju moras da kupis vinjetu za putarinu, jer bez placene putarine ne smes ni lokalnim putevima da vozis.

Luka Laban

pre 11 godina

Gledaj ovako,sve ovo je tacno manje vise,al most ne resava kompletnu stvar put je duzi,troskovi puteva manji al vreme !!!Bugarska prema severu gotovo da nema ,Rumunija nema nikakav autoput!!!
Ne zelim da opravdam nase koji pod hitno moraju resavati neke stvari,trebamo biti zadovoljni sto su prosli i sto jos prelaze nasu zemlju,i sta imas ti da ga gledas sta on vozi i da ga drzis satima...Alo bre SATIMA !!!
To sto nekog uhvate sa drogom i slicno to je sitno,,,proslo je na hiljade a da ga niko nije ni pogledao.

Sinisa NS

pre 11 godina

@nebeski putevi, 9. februar 2013 16:42

Ne lupetaj. Bio sam letos u Albaniji na moru (Sarande) Polovina regionalnih puteva nemaju asfalt uopste. Otkucaj na Guglu "albanian road" pa ces se uveriti. Imaju 100km novog autoputa, delimicno je asfaltiran put od Kukesa do Tirane i to je sve. Ostalo je katastrofa.

pera

pre 11 godina

Most Vidin - Kalafat će biti otvoren ove godine. Putevi do njega i nisu naročiti, ali u Rumuniji je nedavno pušten u saobraćaj autoput od Arada do Temišvara, a gradiće se i dalje. Ko je nekada išao iz Budimpešte prema Srbiji autoputem, zna da većina saobraćaja kod Segedina skreće prema Aradu. Most je sagrađen skoro na granici sa Srbijom, jer su se Bugari opekli za vreme naših sankcija, kada je zapadni deo Bugarske bio odsečen od ostatka Evrope. Ako bi se kroz Srbiju prolazilo brzo, bez većih zadržavanja i maltretiranja(čekanje na carini, redovi za naplatu putarine) i po solidnoj ceni, većina trenutnog saobraćaja bi ostala kod nas, ipak je lakše i sigurnije voziti autoputem.

swedenonline

pre 11 godina

Ljudi nude besplatne pare, prolazeci kroz Srbiju ostavljaju ih u istoj ali eto, ninto nismo u stanju da odradimo kako treba. Uzas! Habanje puteva nije ni izbilza na nivou putarina ako su putevi uradjeni kvalitetno, da nije to problem? Sto ce neko morati da odgovara za los kvalitet novopokradenih deonica?

Ja sam

pre 11 godina

Bice i neke koristi od toga sto ce nas teskasi zaobilaziti.
Nece povecavati rupe u asfaltu i kolotrage.
Treba u svakom zlu naci neku truncicu dobrog.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

a u sloveniji nedeljna vinjeta pojeftinjuje sa 15 na 7,5 eura; godisnja sa 100 na 50.
(alexandar, 9. februar 2013 12:12)

Izvini, a otkud ti informacija da vinjeta u Sloveniji pojeftinjuje? Koliko mogu vidim na ovom linku,
http://www.saop.si/poslovne-informacije/novice/aktualno-1120/turkizno-zelene-vinjete-za-leto-2013-ze-v-prodaji/

cene su iste (previsoke) kao prošle godine i nema nagoveštaja da se smanjuju.

Neša

pre 11 godina

Ljudi, znam da je novim generacijama koncetracija na nivou deteta od 3 godine, ali moli Vas čika Neša pročitajte ceo tekst. Kroz Bugarsku mostarina 100 evra i trošak za gorivo 100-tinak evra više( u 2 smera naravno) znači isto. A kvalitet puta kroz Srbiju 10 puta bolji! Ne može da se poredi.

zoran

pre 11 godina

Nema veze sa autoputevima ali 100% odslikava stanje u srpskoj administraciji i na osnovu toga može se zaključiti gde se nalazimo i kako će sve da se završi.

Živim u Beogradu a rođen sam u Leskovcu. Zbog nekih dokumenata koja mi trebaju iz inostranstva, naručio sam INTERNACIONALNI Izvod iz Matične knjige rođenih (Krštenicu) i to VIRTUELNO jer postoji mogućnost da se to tako obavi. To je bilo PRE DVE NEDELJE! U međuvremenu, poslali su mi taj dokument iz Leskovca ali sa primedbom ISPISANOM NA SRPSKOM. Kada sam nadležnu službenicu-Matičara u Opštini Leskvac kontaktirao telefonom i zapitao kakav je to INTERNACIONALNI dokument gde je primedba o bračnom stanju ispisana na SRPSKOM i to ĆIRILICOM, ona mi je odbrusila da je takav propis. Na insistiranje da mi da njenog Načelnika i posle prilično ubeđivanja sa dotičnim likom, ipak su pronašli mogućnost da mi iziđu u susret i da primedbu o bračnom stanju urade tako "da ceo svet razume" a što se inače i nalazi na uputstvu koje je na Dokumentu i lako je vidljivo kada neko pažljivo pročita.

Sve to je počelo pre dve nedelje i dokument još uvek čekam. Virtuelno, nema šta.

Na osnovu ovog opisa svakako se može zaključiti kojom brzinom će reagovati naša administracija i institucije sistema na novonastalu situaciju u vezi tranzita teretnog saobraćaja kroz našu zemlju. I ovo nema nikakve veze sa bilo kojom strankom nego sa nakaradnim sistemom koji treba menjati inače ostadosmo van događaja gde se u stvari i sada nalazimo...

Пеђа

pre 11 godina

Боље да нас заобилазе, биће мања гужва на путевима и мање загађење животне средине. То је већа корист него приходи од путарине.

vlajko

pre 11 godina

Da su rumuni i bugari takav narod da žele i mogu da naprave put sa istoka na zapad i obratno, već bi to uradili za ovih 2-3 hiljade godina koliko traje naša civilizacija. Pošto nisu, i dalje će se prolaziti ovuda kao št se prolazilo otkad je sveta i veka

Goran

pre 11 godina

@ mladen: pljujumo po onome što ne valja. Nismo mi krivi što vi niste sposobni da očistite i izgradite, a izgrađeno da održavate. Nismo mi krivi što je vama ceo svet kriv za vašu nesposobnost, bahatost, primitivizam, prljavštinu, lopovluk na svakom koraku. Kada prestanete da zavidite drugima, da druge omalovažavate i krenet da radite, a ne da kafenišete po ceo dan i nešto muvate, možda će vam i biti bolje. A mi, mi ćemo i dalje " pljuvati" po onome što ne valja, a vi ne vidite, ili ne želite da vidite.

Aca

pre 11 godina

Jer vam zao sto kamioni zaobilaze srbiju, meni je iskreno receno drago i veoma se radujem zbog manje guzve u saobracaju. Automobil koristim sest dana u nedelji od kuce do posla (iskljucivo gradska voznja), a sedmi dan je parkiran. Jednom godisnje idem na more i to je sve sto koristim od auto puta. Sve u svemu bas me briga za cenu putarine.

Aladin

pre 11 godina

Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

Jel ti to sebe lažeš ili koga?

Sinisa NS

pre 11 godina

Istina je da masa kamiona kod Segedina skreće prema Rumuniji. Ali to su kamioni koji idu da natovare proizvode italijanskih fabrika u rumunskim regijama Arad i Timiš. Tamo je otvoreno na hiljade malih fabrika, čiji su vlasnici italijani i koji robu voze na zapad. Nas izbegavaju ne toliko zbog kvaliteta puteva i putarina (jer ih ni nema), koliko zbog Hrvata čije su putarine nenormalno skupe. Jeftinije im je ići u Italiju, Španiju i Francusku okolo, preko Madjarske i Austrije nego preko Srbije, Hrvatske i Slovenije. Plus sto do Italije izbegavaju zadržavanja na granicama RO-SRB, SRB-HR i HR-SLO.

Faf Tedi

pre 11 godina

Ma nema veze. Povecajte putarinu bar 5x tako da se gubici pokriju preko ledja domacih vozaca koji moraju da voze "koridorom" 10. (vizionarstvo).

EuroBalkanac

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione
mIrKo @

....a na ulazu veliki đevrek gdje turčin sa isukanom sabljom dimiskijom pokazuje pravac pravo na -kolac, mislim..janjca nataknutog na kolac.

Miloše nabrojao si šest prednosti ali zaboravio si sedam - toliko gluposti u tako malom tekstu koji si napisao. Najbolje mi je ono "Turska stvara Balkansku uniju u kojoj će Srbija biti glavni tranzit" Pa kako će Turska stvarati Balkansku uniju kada srbi bježe od Turske ko vrag od tamjana što bi rekli stari. Pogotovo jer bi u toj uniji mogli biti samo Makedonija, Albanija, Srbija (Kosovo), BiH, Crna Gora. Sve osvjedočene prijateljske zemlje sa Srbijom.I teško je biti jedini tranzitni pravac među zemljama koje su sve slijepa crijeva Evropskih puteva osim Srbije.

Zli@
Jeste skuplje al adrenalin kao Paris - Dakar
Tačno zli! Kakav rolerkoster, to je za malu djecu, hehe.

Nemanya

pre 11 godina

Cekanje za obavljanje granicnih procedura je predugacka. Kamioni sa zivom robom, koja ima prioritet, cekaju u mestu min 5 sati na horgosu, dok istu proceduru kod madjara zavrse za 15-30 min. Onaj ko obavlja ovakav vid transporta za npr. grcku, apsolutno ce da zaobidje srbiju, makar vozio po krivincinama i platio i skuplju mostarinu od one u tekstu.

Slo

pre 11 godina

@Alexandar
Eto sta je jedna od mana interneta,svako moze da pise gluposti i neistine a da ne snosi konsekvence.Gde si naso tu informaciju da su godisnje vinjete u Sloveniji pojeftinile?Gde si to naso majke ti?

Goran

pre 11 godina

Da ne bih svima pojedinačno pisao, veza ka rumunskoj zvaničnoj stranici, gde se mogu videti informacije o cenama vinjeta i vremenskom periodu za koji se mogu kupiti: https://www.roviniete.ro/de/Calculator-vinieta. Stranica je na nemačkom, ali imate i englesku verziju, ako ne razumete rumunski ili nemački. Kao što možete i sami da vidite, cena godišnje vinjete za najskuplju kategoriju vozila je 1210 €. Što se puteva tiče (@Sin Dragan), putevi su im u mnogo boljem stanju nego u Srbiji. Nikoga ne zanimaju putevi između nekih sela u Transilvaniji ili Karpatima. A ovo za Krajovu je prosto netačno.Moje poslednje putovanje je bilo u oktobru 2012. godine i to baš do Krajove, Turnu Severina, i dalje preko DN6 do mađarske granice. Kvalitet puta (lokalnog) od graničnog prelaza Đerdap 2 do Krajove i do spajanja sa DN6 kod Turnu Severina je odličan, nema rupa, signalizacija je svemirska za srpske pojmove, nema đubrišta pored puteva, seoske ulice su im čiste i čistije od ulica u bilo kom srpskom gradu, čak i one sporedne ulice u selima! Ali, to i nije tema ove vesti. Poenta je u tome da su oni iz velikog zaostatka za Srbijom sada daleko ispred nje. Carinske formalnosti su brže, oni su uopšte postali efikasniji. Srbija je daleko zaostala i otvaranje novog mosta će i Rumuniji i Bigarskoj, mnogo pomoći da se još brže razvijaju. Behtel sada gradi autoput u Rumuniji. Kinezi su počeli sa gradnjom jedne deonice, i sadašnja rumunska Vlada je mnogo kompetentija i mnogo brže rešava mnoge probleme.

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@Goran

Eh Što volim ove što zaključuju na osnovu pakovanja. Spolja gladac, iznutra jadac. Često sam poslom u Rumuniji. Jesi li ulazio dublje u Rumuniju ili si izveo zaključak na osnovu puteva oko Arada, Temišvara, Brašova i Bukurešta, gde su putevi morali da se srede zbog italijanskih investitora koji su to zahtevali (kao Fijat u KG). Što ideš dublje u Rumuniju, putevi su sve lošiji i lošiji. Nasi putevi su avionske piste za rumunske oko Krajove na primer, ili ne daj Boze one na istoku Rumunije. To je velika zemlja i pored izdasne pomoci EU, jednostavno ne mogu da premreze toliku zemlju kvalitetnim putevima. Za signalizaciju, svaka cast, ali kvalitet puteva im je los.

Милан

pre 11 godina

Србију већ увелико заобилазе: ауто-пут Београд-Ниш је празан, има јако мало страних и камиона и возила.

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@ Goran

Te rumunske putarine nisu za autoputeve, vec za sve puteve. Putarinu moras obavezno da platis i ako vozis po kaldrmi. Ako te na lokalnom putu policija uhvati bez vinjete, placas debelu kaznu. Mi pricamo ovde o putarinama na autoputevima.

milos

pre 11 godina

mene samo zanima ko narucuje ovakve tekstove, ovo je totalna budalastina- prvo- koridor 4 je duzi za 170 kilometara gledajuci relaciju sofija-minhen,
drugo- koridor 4 nije izgradjen,
tri- turska stvara balkansku uniju i srbija ce biti glavna tranzitna zemlja preko balkana.
četiri- ovde ljudi uporedjuju vinjete za putnicka vozila sa putarinama za kmaione, dalkeo su skuplje vinjete za kamione, a da ne zaboravimo takse za ekologiju, mostarine itd...
pet- kada srbija uskladi svoje carinske dokumenta sa evropskim, tj. od 01.01.2015 tranzit slepera ce biti toliko pojednostavljen, da ce se cekanja na granici svesti na simboliku od 15 minuta..
šest- ima dovoljno kamiona za obadva koridora, ali to zaista treba svatiti ozbiljno, procene su da samo za tursku ovom rutom ima preko tri hiljade tura svakog dana.

vlajko

pre 11 godina

Da su rumuni i bugari takav narod da žele i mogu da naprave put sa istoka na zapad i obratno, već bi to uradili za ovih 2-3 hiljade godina koliko traje naša civilizacija. Pošto nisu, i dalje će se prolaziti ovuda kao št se prolazilo otkad je sveta i veka

upucen

pre 11 godina

ajde ne dizite paniku bez veze. prvo, tranzit ka grckoj, albaniji, makedoniji ostaje preko srbije. drugo, tranzit za tursku moze da ide i preko vidina, ali ko je jednom putovao kroz rumuniju, na relaciji arad kalafat zna o cemu pisem. pa tamo ce kamionima trebati tri puta vise vremena nego kroz srbiju.

Aca

pre 11 godina

Jer vam zao sto kamioni zaobilaze srbiju, meni je iskreno receno drago i veoma se radujem zbog manje guzve u saobracaju. Automobil koristim sest dana u nedelji od kuce do posla (iskljucivo gradska voznja), a sedmi dan je parkiran. Jednom godisnje idem na more i to je sve sto koristim od auto puta. Sve u svemu bas me briga za cenu putarine.

Sinbad

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.

Пеђа

pre 11 godina

Боље да нас заобилазе, биће мања гужва на путевима и мање загађење животне средине. То је већа корист него приходи од путарине.

Milos

pre 11 godina

Odlicna vest!!! Tranzitni saobracaj je izuzetno veliki zagadjivac zivotne sredine. To nama ne treba. Ovo je odlicna vest, jer ce se kvalitet zivota gradjana Srbije povecati kad bi se tranzitni saobracaj smanjio. Takse treba jos podici sa ciljem da budemo zaobidjeni. Usluzna delatnost u drumskom transportu je minorna u ekonomskom smislu i steta od zagadjenja je neuporedivo veca od ekonomske koristi. A svima onima koji nisu zadovoljni bih porucio da se late proizvodnog posla a da presatnu da mastaju o rentijerskom zivotu.

Dušan

pre 11 godina

Ovo su zdravo jaki lopovi koji su uobrazili da su izgradili Golden Gate!!!
Po 3 puta mesečno prelazim preko mosta ORESUND BRIDGE koji spaja Kopenhagen u Danskoj i Malmo u Švedskoj.
Deo mosta proteže se i 4 km ispod Baltičkog mora tunelom, da bi tunel negde na sredini izašao na ostrvo i put se tu izdiže na most.
Most je do nedavno bio najveći most na svetu a mislim da je i dalje najveći u Evropi.
NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
http://www.dailymotion.com/video/x5zozc_oresund-bridge_travel#.URYopvK4oTA

Sinbad

pre 11 godina

@ Putnica

Nemoj da pises neistine. Prvo. Na autoputu u Srbiji nema policije, osim na naplatnim rampama i sa presretacima. Ako to ne znas, onda si debelo slagala i za ostalo. U Italiji autoputevi uopste nisu u dobrom stanju. Uzi su od nasih jer je traka tamo sirine 3m, a kod nas je 3,3m. Uglavnom su sa samo dve trake sa stajalistima (kao z aautobus) sa desne strane na svakih 500-1000m. Najskuplje putarine su bas u Italiji i Hrvatskoj. Autoput od Zagreba ka moru je nov i u super stanju. Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

branko

pre 11 godina

citam komentare i cudim se. pa zar vi ne znate da je ta putarina jedino na sta je srbija uzimala milione. Srbija nema mora, nema razvijen turizam, srbija je tranzitna zemlja i od toga treba uzimati novac. Putevi, Teretna zeleznica, kargo centri .....

Neša

pre 11 godina

Ljudi, znam da je novim generacijama koncetracija na nivou deteta od 3 godine, ali moli Vas čika Neša pročitajte ceo tekst. Kroz Bugarsku mostarina 100 evra i trošak za gorivo 100-tinak evra više( u 2 smera naravno) znači isto. A kvalitet puta kroz Srbiju 10 puta bolji! Ne može da se poredi.

Genije

pre 11 godina

@(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

Ne znam zašto pominješ našu lopovsku vlast kad je most izmedju Bugarske i Rumunije i oni su odredili putarinu od 50e. Ne srbi.
Nije zdravo "napamet" pljuvati.

mali radojica

pre 11 godina

Moram sve one koji razmisljaju kao ja da razocaram jer od ove price bar u dogledno vreme nece biti bog zna sta. Kao prvo najveci potrosaci ove price bili bi Turci, njihovi sleperi i konstantno umorni vozaci putnickih vozila. Drugi potrosaci su autobuski putnici iz Istocno Evropskih zemalja koji hitaju ka Grckoj. U oba slucaja put je duzi za oko 220km i ko nije prosao ovim putem ne zna sta prica. To je jos nezapoceta deonica a narocito je katastrofalan deo u severozapadnoj Bugarskoj gde su krivine cak i iskusnom vozacu krajnje mucne. Jos jedan faktor je bitan a to je da su citave generacije navikle na samo jednu trasu ka jugu i jugoistoku tako da se mi njih necemo jos dugo dugo osloboditi. Da se razumemo, nemojte ni slucajno da pomisljate da je tranzit neka velika zarada za ovu zemlju jer ona to nije. Ova vrsta putnika nikada nije stajala na putu kroz Srbiju jer je prolaz jako kratak i njima se uvek zuri u oba pravca. Ja licno bih voleo da opadne i to drasticno prolaz kroz E75 jer leti dozivljavamo svi nervne slomove kad se zabodemo u nepregledne kolone gastarbajtera. Samo nek oni idu preko Koridora 4 ali nazalost to jos dugo nece da se desi.

Ja sam

pre 11 godina

Bice i neke koristi od toga sto ce nas teskasi zaobilaziti.
Nece povecavati rupe u asfaltu i kolotrage.
Treba u svakom zlu naci neku truncicu dobrog.

plavuša sam, al' sam glupa

pre 11 godina

(ORESUND BRIDGE) NJegova izgradnja koštala je preko 13 MILIJARDI EURA!!

Cena mostarine preko ovog mosta je 235 Kruna = 30 Eura.
O čemu priča ova lopovska srpska vlast i šta oni zamišljaju, šta su to napravili? Keopsovu piramidu?

Pogledajte i video iz emisije Megastructures sa Nat. Geo. Channel
[link]
(Dušan, 9. februar 2013 11:46)

----

ma 'ajde, molim te! 13 milijardi = sitnica. naš đilas bi ga napravio za brat-bratu €130 milijardi + mostarina bi koštala barem €300. široko brale, niko nema što srbin pokrade.

Putnica

pre 11 godina

Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!

Goran

pre 11 godina

Od pre pet godina ne vozim više preko Hogoša kada putujem u Srbiju. Iz Mađarske, preko Temišvara, kroz Rumuniju i pred kuću. Skoro dva sata brže, jedan rezervoar goriva manje, nema debila na putevima da voze preko dvesta km na sat, neosvetljeni kamioni, ćelavaca koji prete pištoljima iz Audia i BMW-a, nema nezainteresovane policije, nema putarine u jednom pravcu kao za deset dana u Mađarskoj, i to uzduž i popeko. Put kroz Rumuniju je saniran, ograničenja brzine postoje, i poštuju se, sve je čistije i urednije nego u Srbiji. Obilaznice oko rumunskih gradova, pa i sela, na ovom putu su ili završene ili će biti završene ove godine. Rumunski pogranični policajci i carinici me pozdrave i osmehom isprate, a srpski su tmurni kao da sa im sve pobio, a procedura na prelazu, Đerdap II, je kao da ulazim u neku afričku zemlju i kontrolišu me kao da sam u najmanju ruku Šarić. Prelaz je sav u korovu, rupe, đubre, nema ni krova, moram da stojim na kiši dok mi preturaju po koferima...... U poslednje vreme ima dosta teškaša kroz Rumuniju i To su najvećim delom Bugari i Turci, ali se najvećim delom pridržavaju propisa, voze korektno i zato nema ni problema sa njima.

Sinisa NS

pre 11 godina

@nebeski putevi, 9. februar 2013 16:42

Ne lupetaj. Bio sam letos u Albaniji na moru (Sarande) Polovina regionalnih puteva nemaju asfalt uopste. Otkucaj na Guglu "albanian road" pa ces se uveriti. Imaju 100km novog autoputa, delimicno je asfaltiran put od Kukesa do Tirane i to je sve. Ostalo je katastrofa.

zoran

pre 11 godina

Ja u Americi od NYC do San Francisca duzine oko 5100km platim 85$ ili 65€ za putarinu. Pa koliko to kostaju onda ti putevi u Srbiji,ako ce da povecaju za 100€,ne bih nikada ni pomislio da prodjem kroz nju.

Aleksandar Todorović

pre 11 godina

@Jednom godisnje se vracam kuci u Novi Sad. Vozim se po super auto.putevima u Italiji, odande prelazim na super Auto-put kroz Sloveniju, pa isti takav kroz Hrvatsku! E onda ulazim U Srbiju! Do Rume ispucalim auto-putem, sa izletajucim milicionerima (obicno se sakriju iza stuba nadvoznjaka)! Skrecem na put preko Fruske gore, rupa do rupe (ali ne obicne:neke su i do pola metra duboke i nemoguce za izbegavanje), ogranicenje je cesto na 30 km i tu obavezno placam bar jednu kaznu, jer sakrivenih policajaca ima u proseku na svaki km! Taj poslednji deo puta umori vise od prethodnih 1100 km! I onda se zalimo sto nas zaobilaze!
(Putnica, 9. februar 2013 16:33)

Sve što ste napisali stoji. Mi smo jedina zemlja gde se policijci kriju iza znakova, koji su odavno trebalo da budu sklonjeni jer su radovi na putu završeni. Pogledajte samo kakav smo narod, kakvi su komentari? Postajemo "slepo crevo" Evrope, a ovde neki pišu super, odlično, biće manje zagađenja. Pa bez tih kamiona, mi nemamo para da održavamo ni 1/4 auto puta.

Svaka normalna zemlja ulaže prvo u infrastrukturu, mi nismo kadri ni koridor 10 kroz Vojvodinu da završimo. Auto put Subotica - Novi Sad je sramota, gori auto put ne postoji u Evropi. Da li je moguće da smo toliko glup narod da ne znamo da je 1+1 jednako 2? Kako se to desilo?

PS.
Moj savet putnici je: nemojte da uništavate kola i da dolazite u Srbiju, samo gubite živce

Kleptos Kratos

pre 11 godina

Jedan turski šleper nek napravi mesečno četri ture mesečno, uštedeo je 800 evra ,rata za novi kamion. Verovatno je taj bugarski,rumunski i mađarski napravljen od super - asfalta kojem nije potrebno održavanje a možda i država subvencioniše ali malo prekosutra. A možda u startu rade sa gubicima, ali malo sutra. Možda se pazi na svaki lev ili forintu, možda direktori nemaju službena vozila, reprezentacije , možda je manja birokratija, možda nema posrednika, možda nema ugradnje , možda nemaju Drobnjaka , možda su oni glupi a mi pametni, a možda je najpametnije i da nas zaobilaze, nećemo morati da održavamo auto-puteve , troškovi će biti nula dinara, a ove godine čak i sneg nas je zaobišao , sem ona dva dana,tako da i so i gorivo nismo potrošili, znači i tu smo uštedeli. Blago li je nama sa saobraćajnim "ekspertima" koji svakakve gluposti o bezbednosti izmišljaju , čak i biometrijske čitače. U Americi šoferi voze po 40 i više sati neprekidno, ne postoje tahografi u kamionima, postoje knjige koje se vode , ali svi znaju kako se "vode", besplatni auto-putevi, bitno je da roba stigne na vreme i da mašina funkcioniše. Ostalo plaćaju osiguravajuća društva , na njih je sav rizik prebačen. Kod nas je sve naopako, osiguravajuća društva i nekakve "agencije" pišu saobraćajne propise i zakone. Šta li će demagozi i "birokrate" da smisle kao opravdanje za potencijalni gubitak koji će se meriti desetinama miliona evra , i šta će im biti alibi .

siki

pre 11 godina

Morate da vidite gde vodi taj most sa obe strane. U Rumuniji npr od grada Calafata prema Krajovi je put magistralni a inace prema madjarskoj nema km autoputa. Veoma tezak put za voziti za razliku od autoputa. Sa druge strane puta je Vidin i put ka Sofiji. E tu treba ici najmanje sa Landroverom !!! Mada, prelazio sam tu dosta puta, i na trajetku dan danas ide mnogo kamiona, ali ne zbog jeftinoce ili skupljeg puta u Srbiji, vec zbog carina, papira itd jer ne izlaze iz EU. Tako da ova prica skuplje ili ne, oni ce ici tamo zbog EU a svakako bi isli autopute koliko god da je skuplje ali ... ko ide neka mu ...

legenda

pre 11 godina

Srpske putare iznenadio nenajavljen zavrsetak izgradnje mosta koji se gradi 8 godina. Zato sad moraju ishitreno da deluju. Totalno smo nesposobni.

ivan_n

pre 11 godina

Poslednja tri reda članka su najbitnjia- MANE koridora 4: duži je za 100km- vše nafte za 50 eura, dalje: mostarina(!), i najvažnije: krivine i krivine što šleperima nije zanimljivo. :)

nebeski putevi

pre 11 godina

@ time je sve rečeno, 9. februar 2013 11:03
Albanija ima bolje puteve nego mi.

Lupi neko i ostade ziv. Sto volim ove koji nikada u Albaniji nisu bili i lupetaju ovde svasta.
(Sinbad, 9. februar 2013 13:31)
ta nasa predrasuda da je albanija najzaostalija u svemu ,a ne mi je cista glupost.ja sam bio u albaniji i imaju ne puno ali pristojnije puteve nego mi,prema tome mi smo u 21 veku ono sto je nekad bila albanija

Aladin

pre 11 godina

Ovaj ka Srbiji je star sa kolotrazima, popucao i neravan. Na nekim deonicama je obnovljen ali je to daleko od onoga o cemu ti pricas. Autoput u Srbiji je 50% obnovljen na deonici od HR granice do Beograda. Ti kao da si napisala stanje od pre 10 godina.

Jel ti to sebe lažeš ili koga?

mail

pre 11 godina

Mi smo poceli da razmisljamo o ratu, kada su avioni poleteli iz Avijana, o carinama i putarinama, kada ovi seku vrpcu na mostu, o privredi i stanovnistvu, kada nas ima svake godine 30000 manje, EPS se gasi (gle ironije), samo korupcija cveta dok ima koga da sisa. Ali uskoro nece imati ko da ugasi svetlo (ali ce zato cena m2 skociti, ha, ha, ha).

miroslav

pre 11 godina

. Ako se ne uvede diktatorski komunizam, ma sta nam doneo , ovaj narod grabi ka samounistenju. Inace ce istorija o nasem zavrsetku pocinjati ovako. Bilo je to u nekoj zemlji demokratskoj, na brdovitom Balkanu, sve je stalo u jednom danu. A sve bi bilo drugacije da su naucnici otkrili vakcinu protiv pohlepe, bratomrznje, bezobrazluka. Na zalost demokratija je izvrsila genocid nad ovim balkanskim i nebeskim narodom, jedini slucaj u dosadasnjoj istoriji covecanstva.

raja

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju

Zoran

pre 11 godina

To su te promene koje su nam obecavali. Ja jedino sto se promenilo posle zutocrvenih olosa a vidi se i cuje, to sto su pohapsili neke tamo ljude. Koja je nama vajda od toga kad nas i dalje maltretiraju po bolnicama, sudovima, opstinama, cak su i poskuplenja redovna, isto kao i kod DS-a. Samo je opet uzjahala Kurta a sjasila Murta i tako ce u ovoj bednoj drzavi biti ili doveka ili dok neko ne ,,poravna,, sve ovo i krene od pocetka. Strasno.

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@Goran

Eh Što volim ove što zaključuju na osnovu pakovanja. Spolja gladac, iznutra jadac. Često sam poslom u Rumuniji. Jesi li ulazio dublje u Rumuniju ili si izveo zaključak na osnovu puteva oko Arada, Temišvara, Brašova i Bukurešta, gde su putevi morali da se srede zbog italijanskih investitora koji su to zahtevali (kao Fijat u KG). Što ideš dublje u Rumuniju, putevi su sve lošiji i lošiji. Nasi putevi su avionske piste za rumunske oko Krajove na primer, ili ne daj Boze one na istoku Rumunije. To je velika zemlja i pored izdasne pomoci EU, jednostavno ne mogu da premreze toliku zemlju kvalitetnim putevima. Za signalizaciju, svaka cast, ali kvalitet puteva im je los.

Predrag

pre 11 godina

"Problem pojednostavljenja i ubrzanja procedura na graničnim prelazima je multidisciplinarnog karaktera i mora se uspostaviti efikasna koordinacija rada svih pograničnih službi" - ovo za mene na prostom srpskom znači "Nemamo pojma šta i kako da uradimo"

akustičar

pre 11 godina

Kod nas se prave višesatni čepovi zbog naplate putarine. Nesposobni su da uzmu pare,to je velika mudrost da se angažuju inkasanti sa torbicama kad je potrebno i povećaju efikasnost napalte. Tako požurite iz Novog Sada ka Beogradu autoputem da bi uštedeli vreme a na naplatnoj rampi pola sata čekate da platite putarinu.Što se tiče teretnog saobraćaja najveći deo nam skreće na lokalne puteve i uništava ih bez naknade. To vidi i zna svako ko je ikad poršao maršrutom Smederevo - Pančevo - Zrenjnanin - Subotica - Horgoš, ali ne vide odgovorni i nadležni, verovatno su im džipovi sa zatamljenim staklima.

EuroBalkanac

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione
mIrKo @

....a na ulazu veliki đevrek gdje turčin sa isukanom sabljom dimiskijom pokazuje pravac pravo na -kolac, mislim..janjca nataknutog na kolac.

Miloše nabrojao si šest prednosti ali zaboravio si sedam - toliko gluposti u tako malom tekstu koji si napisao. Najbolje mi je ono "Turska stvara Balkansku uniju u kojoj će Srbija biti glavni tranzit" Pa kako će Turska stvarati Balkansku uniju kada srbi bježe od Turske ko vrag od tamjana što bi rekli stari. Pogotovo jer bi u toj uniji mogli biti samo Makedonija, Albanija, Srbija (Kosovo), BiH, Crna Gora. Sve osvjedočene prijateljske zemlje sa Srbijom.I teško je biti jedini tranzitni pravac među zemljama koje su sve slijepa crijeva Evropskih puteva osim Srbije.

Zli@
Jeste skuplje al adrenalin kao Paris - Dakar
Tačno zli! Kakav rolerkoster, to je za malu djecu, hehe.

Sin Dragan

pre 11 godina

@Goran, 9. februar 2013 15:30

Sta ti pricas majke ti? Na ulasku u Rumuniju moras da kupis vinjetu za putarinu, jer bez placene putarine ne smes ni lokalnim putevima da vozis.

Ja

pre 11 godina

Nekim ljudima u ovoj zemlji treba suditi za veleizdaju.
Oduzeti imovinu, zabraniti javne funkcije, ponistiti kvalifikacije. "ministri smo 10 godina, ne uradimo posao, i ono sto uradimo je na nivou neke srednjeafricke zemlje, spiskamo pare i potrosimo dragoceno vreme, omogucimo konkurentima da nas iz nemoguce pozicije prestignu"

sasaAR

pre 11 godina

Ko god je iole bio vise od dva puta u sengenskom prostoru i misli svojom glavom mogao je da vidi i zakljuci jos pre ihaha godina da ulaskom RO i BG u EU da ce nas sav tranzitni saobracaj obilaziti kao kugu a nasi vrli ministri domacini sta su to vreme radili NISTA eeeeeeeeee sit se naslusa izjava kako smo najblizi put istok zapad eeeee bre dzaba ti to kad onog nesretnika gnjave po deset sati na granici dok ovamo samo prodju iz jedne u drugu bez cimanja cekanja mita i ostalo

Realni

pre 11 godina

Sva sreca pa posljednji paragraf ipak daje nadu da Srbija nece morati jos nista da uradi da zavrsi / popravi / unaprijedi svoje koridore. Zamislite tu katastrofu da se sad mora poceti sa radovima kako bi se koridori konacno sastavili sa okolnim granicama i naprave cestiti granicni terminali. A trenutno ulazak u Srbiju izgleda malo bolje nego ulazak u Afganistan iz Tadzikistana...

Naravno, potrebne su milijarde dolara da se ofarbaju ili oblijepe one limene granicne trafike motivima srpskih turistickih atrakcija, unese malo boje, zivosti i naravno cistoce. Ali to je neka druga tema...

Kapetan Ahab

pre 11 godina

a u sloveniji nedeljna vinjeta pojeftinjuje sa 15 na 7,5 eura; godisnja sa 100 na 50.
(alexandar, 9. februar 2013 12:12)

Izvini, a otkud ti informacija da vinjeta u Sloveniji pojeftinjuje? Koliko mogu vidim na ovom linku,
http://www.saop.si/poslovne-informacije/novice/aktualno-1120/turkizno-zelene-vinjete-za-leto-2013-ze-v-prodaji/

cene su iste (previsoke) kao prošle godine i nema nagoveštaja da se smanjuju.

Milija Zmija

pre 11 godina

Običan narod nema razloga da se sekira. Pare od putarina i do sada je drpala "drumska mafija", a otprilike 1% je išlo u kasu za popravke i održavanje.

gegula

pre 11 godina

Jedan od najfrekvetnijih 'koridora' je pomorski. Turski kamioni se tovare na trajekte, stizu u Izmir, vozaci se autobusom prebacuju na aerodrom i odmorni, sa odgovarajucim satima voznje, cekaju kamione na odredistu.
Njihovi komentari se obicno krecu oko 'nema cekanja, maltretiranja na srpskoj granici, baksisa, putarina'.
'Strucnjaci' komentatori neka pogledaju kako je jedna Austrija resila pitanje ekologije. Oni odredjen broj kamiona tovare na vozove.

Kod nas bi od kamiona na odrediste stigla, eventualno, samo prazna kabina.

Srbija je danas sa drzavnim sluzbama jedna bruka od zemlje. Takav nivo javasluka, neznanja, bahatosti, samodovoljnosti i samozaljubljenosti tesko da, u ovom obimu, postoji bilo gde u svetu.

Nase carinike kad bi postavili na neku od prometnih granica ka evropskoj uniji, EU bi bila blokirana u roku od 4 sata. Tokom tog vremena bi nasa policija na njihovim putevima napisala trilion kazni.

Ljuba

pre 11 godina

Dok cutimo znaci da se slazemo.Kao u skoli.Dok cutis politicaru znaci da se slazes sa svim sto radi.Slovenci i GRci su to odmah resili.Mi resavamo unazad 20+godina...

Slo

pre 11 godina

@Alexandar
Eto sta je jedna od mana interneta,svako moze da pise gluposti i neistine a da ne snosi konsekvence.Gde si naso tu informaciju da su godisnje vinjete u Sloveniji pojeftinile?Gde si to naso majke ti?

Nego da mi ipak napravimo revoluciju ali ovaj put neke bolje ljude? Kako? To ostavljam pametnijima...

pre 11 godina

" Da li ovo znaci da ce u Srbiji sada biti manje heroina u tranzitu?!
(Kragujevac, 9. februar 2013 11:28)"

Ne vredi druze, kad im je sa kosova najbolje preko Srbije zbog polu-granice koja je tamo.....

milers

pre 11 godina

Istanbul-Minhen 2107 km ( preko tog mosta)od toga 1353 km auto put, preko Srbije 1908 km od toga 1606 auto put, zavrsiti auto put i niko obilazit nece, naravno dovesti u red carinike i putare

minhauzen

pre 11 godina

Izjava ministra data 21. oktobra 2012. godine:

-Ne ulazim u procene oko rokova izgradnje mosta Kalafat preko Dunava (koji će spojiti Rumuniju i Bugarsku), jer mi je želja da sve što se gradi što pre bude i gotovo. Ipak, mislim da taj most neće biti skoro gotov, jer sam nedavno bio tamo - rekao je Mrkonjić

321

pre 11 godina

Pa koga vi lazete?Ti "teskasi" zaobilaze Srbiju vec vise od deceniju.Ko cesto putuje u Madjarsku zna da na 50-60 km pred Horgos kamioni produzuju ka Rumuniji a ne u Srbiju
(raja, 9. februar 2013 13:46)

Za Rumuniju potpisujem! Zadnjih pet godina odlazim cesto u Rumuniju i ono tamo su kolone teskasa kamiona posebno nocu.Kada predjem u Srbiju izgleda da smo pod sankcijama.
Pre godinu dana prigovorim kod nas na naplatnoj rampi da su mnogo skupi i kako je u Rumuniji putarina mnogo jeftinija,a putevi dobri a radnik mi pun samopouzdanja odgovara "da ali mi smo zila kucavica" u fazonu bez nas se ne moze.Nista mu nisam odgovorio, bilo mi glupo.
Sada smo se svi kao iznenadili.
Po svoj prilici nas odgovor na ovakvo stanje ce da bude poskupljenje putarine.

swedenonline

pre 11 godina

Ljudi nude besplatne pare, prolazeci kroz Srbiju ostavljaju ih u istoj ali eto, ninto nismo u stanju da odradimo kako treba. Uzas! Habanje puteva nije ni izbilza na nivou putarina ako su putevi uradjeni kvalitetno, da nije to problem? Sto ce neko morati da odgovara za los kvalitet novopokradenih deonica?

majiro

pre 11 godina

Ljudi, da li ste vi svesni da je celokupna infrastuktura, saobracaj, izgradnja, putevi...u rukama jednog Mrkonjica i Ilica? O cemu mi pricamo bre???

haha

pre 11 godina

Vi kanda ste zaboravili da je taj most zapocet da se gradi upravo zato sto Srbija nikako nije htela da dovrsi koridor 10, da su saobracajci u Srbiji ``drali`` strane vozace, da nije bilo infrastruktura, bankomata, kvalitetnog goriva.

EU ne SRB

pre 11 godina

Poznavajuci nase "sposobnosti" organizovanja i rada,ne sumnjam da cemo i ovaj put zakakati stvar! Nepogresivo idemo sebi na stetu! Cudo jedno.
Ali kada pocnu drugarcici da se hvale,.... Sampioni!

Dragan

pre 11 godina

Nema vise drpanja. Ko ce vama vise da placa reket? To je kao u onom domacem filmu kad reketasi u Blokovima tuzno gledaju kako se gradi trzni centar koji im nece placati nista.

milan

pre 11 godina

Veliki prevoznici koji ide vise puta godisnje ovom trasom na Koridoru 10 treba da dobiju popust tj. godisnju kartu mada bi trebalo da im se omoguci elektronsko merenje i placanje preko racuna pa nece izbegavati Srbiju. Jeste da mi srbi mislimo uvek drugacije da mustrerija bolje da plati jednom cestito pa posle vise nemora dolaziti.

mIrKo

pre 11 godina

a možemo da budemo centar jugoistočne Evrope, privlačne cene putarina, restorani (sve sa sabljom i teletinom), prenoćišta/igrališta i velika parking mesta za kamione

vaške

pre 11 godina

Idioti iz puteva... ne možete da pustite u rad dve rampe na petlji orlovača već pola godine, izgradjene, bar privremeno da ih povežete...kamioni 40t kruže preko kružnog puta i onog nekog kružnog toka naopakog, samo što ne mora da se ide u rikverc da se prođe, a iza ćoška ga čeka pandur da mu mazne reket...

Goran

pre 11 godina

@sin dragan. Nisi samo napisao da je putarina za sedam dana tri evra u Rumuniji. A kvalitet puteva kategorije DN je bolji nego srpskog autoputa, o signalizaciji da ne govorimo. Manite se "patriotizma", shvatite da je Srbija zaista crna rupa, što pre shvatite to ćete, možda, pre krenuti sa poslom da popravljanja, jer ako to ne uradite-mrka kapa. Ionako Srbija i Srbi, generalno, već važe za najveće lopove, zamenili su Rumune i ostale iz istočne Evrope.

Goran

pre 11 godina

@ mladen: pljujumo po onome što ne valja. Nismo mi krivi što vi niste sposobni da očistite i izgradite, a izgrađeno da održavate. Nismo mi krivi što je vama ceo svet kriv za vašu nesposobnost, bahatost, primitivizam, prljavštinu, lopovluk na svakom koraku. Kada prestanete da zavidite drugima, da druge omalovažavate i krenet da radite, a ne da kafenišete po ceo dan i nešto muvate, možda će vam i biti bolje. A mi, mi ćemo i dalje " pljuvati" po onome što ne valja, a vi ne vidite, ili ne želite da vidite.

Faf Tedi

pre 11 godina

Ma nema veze. Povecajte putarinu bar 5x tako da se gubici pokriju preko ledja domacih vozaca koji moraju da voze "koridorom" 10. (vizionarstvo).

Милан

pre 11 godina

Србију већ увелико заобилазе: ауто-пут Београд-Ниш је празан, има јако мало страних и камиона и возила.

zumb

pre 11 godina

Ako je za utehu, kamioni nas odavno već zaobilaze, pogotovo iz zemalja članica EU. To niko i ne objavljuje. Najmanji problem je nezavršeni K10, jer realno po tih 70-80 km istočno i južno od Niša usporava kamione i druge za pola sata i još toliko oko Beograda (osim onih par letnjih najezdi). Ali zato drpatorske procedure, čekanje od po 48 sati i drska policija koja "šiša" strance samo tako (o tome skoro niko ništa i ne priča) samo guraju ljude od nas. Dobra stvar je što rešavanjem tih problema tranzit može da živne - svako voli kraće, brže i jeftinije, ništa tu nije "zakucano".

Relja

pre 11 godina

Nikako da naucimo da se zaradjuje mnogo puta po malo, a ne malo puta po mnogo. O birokratizovanim granicama i da ne govorim, pregleda se jednom, to stavi na mrezu i onda samo prolazi, a zaustavljaju se zaista sumnjivi. To je Nemacka radila jos 1989. mnogo pre otvorenih granica. Na putevima - uzme se jednom odgovarajuca markica i putuje, ili se placa sa mobilnog, razumno naravno. Bez birokratije. No, kod nas to ne ide jer gde bi radili kumovi i surnaje. U Novom Sadu su ukinuli boksove za odlaganje plasticne ambalaze od kada je direktor cistoce iz romske stranke, jer to smanjuje zaposlenost njihovim zemljacima. Ko jos pita za troskove, narod sve placa.

Luka Laban

pre 11 godina

Gledaj ovako,sve ovo je tacno manje vise,al most ne resava kompletnu stvar put je duzi,troskovi puteva manji al vreme !!!Bugarska prema severu gotovo da nema ,Rumunija nema nikakav autoput!!!
Ne zelim da opravdam nase koji pod hitno moraju resavati neke stvari,trebamo biti zadovoljni sto su prosli i sto jos prelaze nasu zemlju,i sta imas ti da ga gledas sta on vozi i da ga drzis satima...Alo bre SATIMA !!!
To sto nekog uhvate sa drogom i slicno to je sitno,,,proslo je na hiljade a da ga niko nije ni pogledao.

pera

pre 11 godina

Most Vidin - Kalafat će biti otvoren ove godine. Putevi do njega i nisu naročiti, ali u Rumuniji je nedavno pušten u saobraćaj autoput od Arada do Temišvara, a gradiće se i dalje. Ko je nekada išao iz Budimpešte prema Srbiji autoputem, zna da većina saobraćaja kod Segedina skreće prema Aradu. Most je sagrađen skoro na granici sa Srbijom, jer su se Bugari opekli za vreme naših sankcija, kada je zapadni deo Bugarske bio odsečen od ostatka Evrope. Ako bi se kroz Srbiju prolazilo brzo, bez većih zadržavanja i maltretiranja(čekanje na carini, redovi za naplatu putarine) i po solidnoj ceni, većina trenutnog saobraćaja bi ostala kod nas, ipak je lakše i sigurnije voziti autoputem.

Sinisa NS

pre 11 godina

Istina je da masa kamiona kod Segedina skreće prema Rumuniji. Ali to su kamioni koji idu da natovare proizvode italijanskih fabrika u rumunskim regijama Arad i Timiš. Tamo je otvoreno na hiljade malih fabrika, čiji su vlasnici italijani i koji robu voze na zapad. Nas izbegavaju ne toliko zbog kvaliteta puteva i putarina (jer ih ni nema), koliko zbog Hrvata čije su putarine nenormalno skupe. Jeftinije im je ići u Italiju, Španiju i Francusku okolo, preko Madjarske i Austrije nego preko Srbije, Hrvatske i Slovenije. Plus sto do Italije izbegavaju zadržavanja na granicama RO-SRB, SRB-HR i HR-SLO.

zoran

pre 11 godina

Nema veze sa autoputevima ali 100% odslikava stanje u srpskoj administraciji i na osnovu toga može se zaključiti gde se nalazimo i kako će sve da se završi.

Živim u Beogradu a rođen sam u Leskovcu. Zbog nekih dokumenata koja mi trebaju iz inostranstva, naručio sam INTERNACIONALNI Izvod iz Matične knjige rođenih (Krštenicu) i to VIRTUELNO jer postoji mogućnost da se to tako obavi. To je bilo PRE DVE NEDELJE! U međuvremenu, poslali su mi taj dokument iz Leskovca ali sa primedbom ISPISANOM NA SRPSKOM. Kada sam nadležnu službenicu-Matičara u Opštini Leskvac kontaktirao telefonom i zapitao kakav je to INTERNACIONALNI dokument gde je primedba o bračnom stanju ispisana na SRPSKOM i to ĆIRILICOM, ona mi je odbrusila da je takav propis. Na insistiranje da mi da njenog Načelnika i posle prilično ubeđivanja sa dotičnim likom, ipak su pronašli mogućnost da mi iziđu u susret i da primedbu o bračnom stanju urade tako "da ceo svet razume" a što se inače i nalazi na uputstvu koje je na Dokumentu i lako je vidljivo kada neko pažljivo pročita.

Sve to je počelo pre dve nedelje i dokument još uvek čekam. Virtuelno, nema šta.

Na osnovu ovog opisa svakako se može zaključiti kojom brzinom će reagovati naša administracija i institucije sistema na novonastalu situaciju u vezi tranzita teretnog saobraćaja kroz našu zemlju. I ovo nema nikakve veze sa bilo kojom strankom nego sa nakaradnim sistemom koji treba menjati inače ostadosmo van događaja gde se u stvari i sada nalazimo...

Nemanya

pre 11 godina

Cekanje za obavljanje granicnih procedura je predugacka. Kamioni sa zivom robom, koja ima prioritet, cekaju u mestu min 5 sati na horgosu, dok istu proceduru kod madjara zavrse za 15-30 min. Onaj ko obavlja ovakav vid transporta za npr. grcku, apsolutno ce da zaobidje srbiju, makar vozio po krivincinama i platio i skuplju mostarinu od one u tekstu.

Goran

pre 11 godina

Da ne bih svima pojedinačno pisao, veza ka rumunskoj zvaničnoj stranici, gde se mogu videti informacije o cenama vinjeta i vremenskom periodu za koji se mogu kupiti: https://www.roviniete.ro/de/Calculator-vinieta. Stranica je na nemačkom, ali imate i englesku verziju, ako ne razumete rumunski ili nemački. Kao što možete i sami da vidite, cena godišnje vinjete za najskuplju kategoriju vozila je 1210 €. Što se puteva tiče (@Sin Dragan), putevi su im u mnogo boljem stanju nego u Srbiji. Nikoga ne zanimaju putevi između nekih sela u Transilvaniji ili Karpatima. A ovo za Krajovu je prosto netačno.Moje poslednje putovanje je bilo u oktobru 2012. godine i to baš do Krajove, Turnu Severina, i dalje preko DN6 do mađarske granice. Kvalitet puta (lokalnog) od graničnog prelaza Đerdap 2 do Krajove i do spajanja sa DN6 kod Turnu Severina je odličan, nema rupa, signalizacija je svemirska za srpske pojmove, nema đubrišta pored puteva, seoske ulice su im čiste i čistije od ulica u bilo kom srpskom gradu, čak i one sporedne ulice u selima! Ali, to i nije tema ove vesti. Poenta je u tome da su oni iz velikog zaostatka za Srbijom sada daleko ispred nje. Carinske formalnosti su brže, oni su uopšte postali efikasniji. Srbija je daleko zaostala i otvaranje novog mosta će i Rumuniji i Bigarskoj, mnogo pomoći da se još brže razvijaju. Behtel sada gradi autoput u Rumuniji. Kinezi su počeli sa gradnjom jedne deonice, i sadašnja rumunska Vlada je mnogo kompetentija i mnogo brže rešava mnoge probleme.

Srpsko sve u UE (Ujedinjenu Evropu)

pre 11 godina

@ Goran

Te rumunske putarine nisu za autoputeve, vec za sve puteve. Putarinu moras obavezno da platis i ako vozis po kaldrmi. Ako te na lokalnom putu policija uhvati bez vinjete, placas debelu kaznu. Mi pricamo ovde o putarinama na autoputevima.