Nedelja, 20.01.2013.

16:23

Gigant spao na jednog zaposlenog

Većina radnika Akcionarskog tekstilnog društva "Željezničar" iz Subotice napustila je ovo preduzeće zbog neisplaćenih zarada.

Izvor: Tanjug

Gigant spao na jednog zaposlenog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Zeleznicar,YUMCO,1 MAJ,BEKO,KLUZ,LjUBISA MIODRAGOVIC,RASKA,ZVEZDA, sve su to kvazi giganti socijalisticke privrede jednom recju MASTODONTI,koji ni u vreme njima omiljenog TITE nisu mogli sami sebe da izdrzavaju.uvek im je drzava placala i doprinoce i oprastala dugove zarad socijalnog mira.Sili su neograniceni broj uniformi kako za zeleznicu tako i za JNA,policiju i ostale poluge represije vlasti.KO JE TO PLACAO ?.SFRJ je bila jedna uniformisana tvorevina.Pocetkom 90-tih sve se raspalo i tacka.

samo misljenje

pre 11 godina

Treba znati da mnoga velika preduzeca u Vojvodini stvoreni su za vreme Austro-Ugarske ili pre 1920-te i snabdevali su ne samo tadasnju drzavu nego i Evropu.

Posle 45-te doslo je do nacionalizacije tih giganata i promenili su im imena npr. 29 novembar, pionir, zorka, sever, zeljeznicar, itd. To su samo neke fabrike koje su vezane za Suboticu. Nije slucajno da je Subotica bio 3 najveci i najrazvineju grad za vreme austro ugarske, a sada najsiromasniji.
Za vreme SFRJ su jos opstali, neke su se i razvijali, ali za vreme SRJ postepeno propadaju, i na kraju u drzavi Srbije nestali zauvek. Jedino jos ostao pionir.

Lako je unistiti ono sto se dobija dzabe.

subotičanin od 26 god

pre 11 godina

željezničar je proizvodio kompletne uniforme za celu jugoslovensku željeznicu, ali su proizvodili i muška i ženska odela, sakoe, suknje, košulje, bluze. mogo je bilo ko kupiti i nositi ta odela. imali su 4-5 prodavnica u subotici i ko zna koliko još po staroj jugi. konfekcija nekadašnje juge je bila po kvalitetu konkurencija zapadnim markama (hugo boss i slični). danas su te firme uništene od strane sposobnih vlasnika i direktora. a građani kupuju kineska odela od sintetike, koja se prodaju 20 puta skuplje nego u centru šangaja.

Ja

pre 11 godina

Tuga i sramota sta se uradilo sa mnogim firmama ... nasi dragi lopovi svaka vam cast uspeli ste brzo i efikasno da rasturite nasu ekonomiju time i nasu buducnost. A mi smo to sve gledali i gundjali, niko uradio nista nije.

machone

pre 11 godina

@Ivica Osim
Decko, fimra od koje je postao Zeljeznicar zvala se Kramer i nastala je jos 1868 u Segedinu. U jednom momentu je imao 1300 zaposlenih, uostalom pogledaj po ormanima svojih matoraaca i nacices nesto od ove firme. Takodje Moda , Uniko i Snežana su isto brendovi Zeljeznicara. Ako se tvoje poznavanje konfekcije zavrsava na Nike-u nemamo o cemu da pricamo. Malo edukacije!

Ivan

pre 11 godina

Pohapsiti sve ove koji su kupili firme i otpustili radnike protivno svim zakonima jer su zloupotrebili polozaj i obmanuli javnost i drzavu kojoj su se obavezali.

the gaffer

pre 11 godina

Ako je verovati zeleznicama Srbije tamo radi oko 18,000 radnika. Ako je svaki od ovih zapolsenih dobijao jedanu novu uniformu godisnje to znaci da je ovih 180 radnika silo jednu uniformu 2,5 dana. To nikako ne moze biti isplativo. Bilo bi neprofesionalno i kada bi neko iz nekog javnog preduzeca (Zeleznice Srbije) kupovao ove uniforme jer gotovo sigurno se mogu naci i znatno jeftinije.
To je svakako znao ili je morao znati i gospodin koji je kupio firmu. To je sigurno znala i drzava pre nego je privatizovala firmu. Gospodin koji je kupio nadao se mozda dobrom tenderu u zeleznicama ili prodaji nekretnina koje firma poseduje. Drzava je samo zelela da se resi problema. Ni prvi ni poslednji primer nazalost.

loka

pre 11 godina

Ivica Osim kada bi znao koliko radnika u nekadasnjim JZ je radilo I primalo uniforme a to nisu samo kondukteri bar bih cutao ako nezna.Gigant nego sta.

Jelena

pre 11 godina

Tuga... nekad smo nosili vrhunsku konfekciju: Kluz, Rudnik, Beko... sad nosimo kineske dronjke sa kojih vise konci i otpadaju dugmad...

Ivica Osim

pre 11 godina

Žalosno je da neko ima 30+ i da nije čuo za Željezničar!
(machine, 21. januar 2013 00:01)

Je li to onaj FK iz Sarajeva?

Citao sam komentare o tome kako je je neko preduzece Zeleznicar proizvodilo uniforme za konduktere na zeleznici. Pa to nije dovoljan uslov da neko preduzece bude gigant! Pre bih rekao da se radilo o internom servisu za jedno preduzece (nesto kao garderoba, veseraj i sminkeraj) u pozoristu ili ketering za spremanje sendvica za putnike u JAT-u. Da bi ovakvo preduzece bilo gigant, moralo bi da ima mnogo vece promet od tih par hiljada proizvedeni uniforma godisnje (sigurno da kondukteri nisu svake godine dobijali novu uniformu). Uostalom, kako su radili, tako su i prosli.

vita_brevis

pre 11 godina

Kada ce neko, u ovoj drzavi, da pokupi sav ovaj olos, od vrha vlasti do "vlasnika" privatizovanih firmi, oduzme im celokupnu privatnu imovinu (njih i njihovih clanova porodice) i uputi na izdrzavanje kazne? Da li gradjani, a pre svega bivsi radnici treba da se samoorganizuju, hapse, uvode preke sudove? Situacija nije ni malo naivna.

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Kada bi vlada predložila zakon da te "konzorcijume oko direktora" tako odrapi i najpre im oduzme privatnu imovinu za namirenje dugova, jer je i ovo jedan oblik organizovanog kriminala. Dobili su bagatelno firmu, platili 1/6 cene prve godine, ostalih 5/6 su ladno mogli da isplate iz prihoda - ne, oni u imali neke druge namere. Ovakvih firmi ima na hiljade u Srbiji.

Vlada koja bi uradila navedeno, može da očekuje ostanak na vlasti jos tri mandata.

Eto ja

pre 11 godina

Za ove što nisu čuli,železničar je bio broj jedan u SFRJ za šivenje raznih uniformi,zato niste čuli...Aca Matković klasičan biznismen,150 kg,pritisak 200,automobil 2 tone,IQ 50.....

Sokrates

pre 11 godina

Za onog od 35 godina: Željezničar je šio uniforme za celu bivšu JŽ /Jugoslovenske železnice/, a i za monoge druge. Kvalitet, kako reče ovaj železničar bio je ekstra. A mogli ste kupiti i kvačlitetna odela kao građanin. Imali su moderne mašine u krojačnici, radilo se u tri smene sedamdesetih i osamdesetih. Raspadom SFRJ izgublejno je tržište, kao i za mnoga druga preduzeća u Srbiji, a i u republikama bivše SFRJ /TAM Sloveniji na pr./

Vojvodjanin

pre 11 godina

Iako nije pravi giant - sudbina Zeljeznicara je prototip i primer sudbine najveceg broja poznatih firmi u Subotici (Fidelinka, 29 Novembar, Brastvo, Sever, Partizan, Zorka, Pionir i da ne brajam vise) pa i u Srbiji koji su pristojno poslovali decenijama ranije. Ja koji je odrastao u Subotici znam da se vise stotina porodica izdrzavala/hranila radeci u Zeljeznicaru. Ali promenjeni uslovi nakon raspada zemlje i neminovna 'privatizacija' (otimacina) ucinila svoje - zato mi nemamo sta da proizvodimo i da izvezemo a ljudi gladuju i tavore... Grozno! To treba Vlada da promeni a ne da vodi izgubljenu globalnu politicku borbu za Kosovo.... Na kraju kraljeva borba za KiM ne bi trebala da iskljuci resavanje ekonomije! Da je samo pola novca ulozen u Kosovo za poslednjih 15 godina bio ulozen u privredu, bilo bui to drugacije! Ali to nekome NE ODGOVARA!

Lala Po

pre 11 godina

Da li je neko u ovoj državi čuo za stečaj i likvidaciju? Postoji jasan zakon koji govori šta se radi kada firma ne može da plati dugove. Samo ga treba primenjivati.

loka

pre 11 godina

Posto radim na zeleznici pa znam ta firma je pravila najbolje uniforme ikada.Ovo sada sto daju je po kvalitetu katastrofa.To je stvarno bio gigant.Zalosno

Ja

pre 11 godina

Da je srece da smo preduzeca posle 2000 davali arapima i japancima a ne domacim lopurdama koji samo gledali kako da izvuku kapital i obogate se preko noci...nama je sad proizvodnja manja nego za vreme sankcija,podatak za verovali ili ne..a zivimo uglavnom od zaduzivanja.

opozicionarni pozicionar

pre 11 godina

prodaj auta i nekretnine koje imas,ne bacaj pare na letovanja,po kafanama i eto ti novac
treba da zajedno sa kasom ,malisanovicem i ostalima sviras klavir..
suboticku privredu su i unistili ovakvi kao ti.

Kakav narod takva vlast

pre 11 godina

Ja iskreno prvi put čujem za ovu firmu a imam 30 godina. Tekstilni gigant je Prvi Maj, a ne znam koliko je radnika imala ova firma pre. Bez obzira na to nije mi jasno kako je moguće da nam je toliko propala tekstilna industrija kad svi moraju da se oblače i u najvećoj krizi? Trebalo je staviti visoke carine na kinesku robu ili nekako grebati i noktima da se nađe posao za ove firme. Razlika između Prvog Maja i kineza je takva da ne treba ni upoređivati. Ti isti radnici su šili odela za najpoznatije svetske firme koje su sa svojom markom to prodavale za hiljade evra. Pa što onda i sami ne stvore ime sa tim kvalitetom rada i znanjem?! To mi nikad nije bilo jasno. Znači ja umem da radim za drugog vrhunski ali moja firma pred bankrotom?! Meni i dan danas nije jasno zašto je propao Prvi Maj, čak se nije nešto preterano ni kralo... Kolika i kakva je to firma bila dovoljno vam govori da samo umetnička dela u njoj vrede milione evra i da su sa zapada dolazili da vide kakve uslove imaju radnici ( veliki park sa paunovima, labudovima, mozaici, skulpture svetskih umetnika...). I sve je to bilo za radnike a ne direktore, imali su tad dovoljno para i da sve to kupe i srede, a sada ni za plate. Ne znam nijednu zemlju na svetu koja je toliko propala kao Srbija. SVE što je vredelo je uništeno. Dal ćemo ikad saznati gde je i završilo jer u vazduh nije otišlo sigurno.

mr.key

pre 11 godina

"Preduzeće duguje i plate za pet meseci prošle godine, koje su bile oko desetak hiljada mesečno..." Kokliko se ja secam, a ispravite me ako gresim, minimalac, dakle zakonom garantovana minimalna zarada, prosle godine nije bio desetak hiljada. Bila je znacajno veca. Dakle krsio se zakon. Takodje i "...porezi i doprinosi nisu regulisani od 2008. godine do danas". Opet krsenje zakona. Jel mi imamo javne tuzioce u ovoj zemlji, jel rade oni nesto. I posle se pitamo sto nam lose ide. Pa kad drzava ne postuje svoje zakone kako moze da nam ide...

Maja

pre 11 godina

Uspesni biznismen je vecinski vlasnik propalog Zeljeznicara, propale Mladosti, propale ....politicar, sportski radnik - ne stize da se bavi njima a mozda i ne zna....

Maja

pre 11 godina

Uspesni biznismen je vecinski vlasnik propalog Zeljeznicara, propale Mladosti, propale ....politicar, sportski radnik - ne stize da se bavi njima a mozda i ne zna....

mr.key

pre 11 godina

"Preduzeće duguje i plate za pet meseci prošle godine, koje su bile oko desetak hiljada mesečno..." Kokliko se ja secam, a ispravite me ako gresim, minimalac, dakle zakonom garantovana minimalna zarada, prosle godine nije bio desetak hiljada. Bila je znacajno veca. Dakle krsio se zakon. Takodje i "...porezi i doprinosi nisu regulisani od 2008. godine do danas". Opet krsenje zakona. Jel mi imamo javne tuzioce u ovoj zemlji, jel rade oni nesto. I posle se pitamo sto nam lose ide. Pa kad drzava ne postuje svoje zakone kako moze da nam ide...

loka

pre 11 godina

Posto radim na zeleznici pa znam ta firma je pravila najbolje uniforme ikada.Ovo sada sto daju je po kvalitetu katastrofa.To je stvarno bio gigant.Zalosno

Eto ja

pre 11 godina

Za ove što nisu čuli,železničar je bio broj jedan u SFRJ za šivenje raznih uniformi,zato niste čuli...Aca Matković klasičan biznismen,150 kg,pritisak 200,automobil 2 tone,IQ 50.....

Ja

pre 11 godina

Da je srece da smo preduzeca posle 2000 davali arapima i japancima a ne domacim lopurdama koji samo gledali kako da izvuku kapital i obogate se preko noci...nama je sad proizvodnja manja nego za vreme sankcija,podatak za verovali ili ne..a zivimo uglavnom od zaduzivanja.

opozicionarni pozicionar

pre 11 godina

prodaj auta i nekretnine koje imas,ne bacaj pare na letovanja,po kafanama i eto ti novac
treba da zajedno sa kasom ,malisanovicem i ostalima sviras klavir..
suboticku privredu su i unistili ovakvi kao ti.

Lala Po

pre 11 godina

Da li je neko u ovoj državi čuo za stečaj i likvidaciju? Postoji jasan zakon koji govori šta se radi kada firma ne može da plati dugove. Samo ga treba primenjivati.

Kakav narod takva vlast

pre 11 godina

Ja iskreno prvi put čujem za ovu firmu a imam 30 godina. Tekstilni gigant je Prvi Maj, a ne znam koliko je radnika imala ova firma pre. Bez obzira na to nije mi jasno kako je moguće da nam je toliko propala tekstilna industrija kad svi moraju da se oblače i u najvećoj krizi? Trebalo je staviti visoke carine na kinesku robu ili nekako grebati i noktima da se nađe posao za ove firme. Razlika između Prvog Maja i kineza je takva da ne treba ni upoređivati. Ti isti radnici su šili odela za najpoznatije svetske firme koje su sa svojom markom to prodavale za hiljade evra. Pa što onda i sami ne stvore ime sa tim kvalitetom rada i znanjem?! To mi nikad nije bilo jasno. Znači ja umem da radim za drugog vrhunski ali moja firma pred bankrotom?! Meni i dan danas nije jasno zašto je propao Prvi Maj, čak se nije nešto preterano ni kralo... Kolika i kakva je to firma bila dovoljno vam govori da samo umetnička dela u njoj vrede milione evra i da su sa zapada dolazili da vide kakve uslove imaju radnici ( veliki park sa paunovima, labudovima, mozaici, skulpture svetskih umetnika...). I sve je to bilo za radnike a ne direktore, imali su tad dovoljno para i da sve to kupe i srede, a sada ni za plate. Ne znam nijednu zemlju na svetu koja je toliko propala kao Srbija. SVE što je vredelo je uništeno. Dal ćemo ikad saznati gde je i završilo jer u vazduh nije otišlo sigurno.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Iako nije pravi giant - sudbina Zeljeznicara je prototip i primer sudbine najveceg broja poznatih firmi u Subotici (Fidelinka, 29 Novembar, Brastvo, Sever, Partizan, Zorka, Pionir i da ne brajam vise) pa i u Srbiji koji su pristojno poslovali decenijama ranije. Ja koji je odrastao u Subotici znam da se vise stotina porodica izdrzavala/hranila radeci u Zeljeznicaru. Ali promenjeni uslovi nakon raspada zemlje i neminovna 'privatizacija' (otimacina) ucinila svoje - zato mi nemamo sta da proizvodimo i da izvezemo a ljudi gladuju i tavore... Grozno! To treba Vlada da promeni a ne da vodi izgubljenu globalnu politicku borbu za Kosovo.... Na kraju kraljeva borba za KiM ne bi trebala da iskljuci resavanje ekonomije! Da je samo pola novca ulozen u Kosovo za poslednjih 15 godina bio ulozen u privredu, bilo bui to drugacije! Ali to nekome NE ODGOVARA!

Sokrates

pre 11 godina

Za onog od 35 godina: Željezničar je šio uniforme za celu bivšu JŽ /Jugoslovenske železnice/, a i za monoge druge. Kvalitet, kako reče ovaj železničar bio je ekstra. A mogli ste kupiti i kvačlitetna odela kao građanin. Imali su moderne mašine u krojačnici, radilo se u tri smene sedamdesetih i osamdesetih. Raspadom SFRJ izgublejno je tržište, kao i za mnoga druga preduzeća u Srbiji, a i u republikama bivše SFRJ /TAM Sloveniji na pr./

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Kada bi vlada predložila zakon da te "konzorcijume oko direktora" tako odrapi i najpre im oduzme privatnu imovinu za namirenje dugova, jer je i ovo jedan oblik organizovanog kriminala. Dobili su bagatelno firmu, platili 1/6 cene prve godine, ostalih 5/6 su ladno mogli da isplate iz prihoda - ne, oni u imali neke druge namere. Ovakvih firmi ima na hiljade u Srbiji.

Vlada koja bi uradila navedeno, može da očekuje ostanak na vlasti jos tri mandata.

vita_brevis

pre 11 godina

Kada ce neko, u ovoj drzavi, da pokupi sav ovaj olos, od vrha vlasti do "vlasnika" privatizovanih firmi, oduzme im celokupnu privatnu imovinu (njih i njihovih clanova porodice) i uputi na izdrzavanje kazne? Da li gradjani, a pre svega bivsi radnici treba da se samoorganizuju, hapse, uvode preke sudove? Situacija nije ni malo naivna.

Jelena

pre 11 godina

Tuga... nekad smo nosili vrhunsku konfekciju: Kluz, Rudnik, Beko... sad nosimo kineske dronjke sa kojih vise konci i otpadaju dugmad...

loka

pre 11 godina

Ivica Osim kada bi znao koliko radnika u nekadasnjim JZ je radilo I primalo uniforme a to nisu samo kondukteri bar bih cutao ako nezna.Gigant nego sta.

machone

pre 11 godina

@Ivica Osim
Decko, fimra od koje je postao Zeljeznicar zvala se Kramer i nastala je jos 1868 u Segedinu. U jednom momentu je imao 1300 zaposlenih, uostalom pogledaj po ormanima svojih matoraaca i nacices nesto od ove firme. Takodje Moda , Uniko i Snežana su isto brendovi Zeljeznicara. Ako se tvoje poznavanje konfekcije zavrsava na Nike-u nemamo o cemu da pricamo. Malo edukacije!

Ivan

pre 11 godina

Pohapsiti sve ove koji su kupili firme i otpustili radnike protivno svim zakonima jer su zloupotrebili polozaj i obmanuli javnost i drzavu kojoj su se obavezali.

samo misljenje

pre 11 godina

Treba znati da mnoga velika preduzeca u Vojvodini stvoreni su za vreme Austro-Ugarske ili pre 1920-te i snabdevali su ne samo tadasnju drzavu nego i Evropu.

Posle 45-te doslo je do nacionalizacije tih giganata i promenili su im imena npr. 29 novembar, pionir, zorka, sever, zeljeznicar, itd. To su samo neke fabrike koje su vezane za Suboticu. Nije slucajno da je Subotica bio 3 najveci i najrazvineju grad za vreme austro ugarske, a sada najsiromasniji.
Za vreme SFRJ su jos opstali, neke su se i razvijali, ali za vreme SRJ postepeno propadaju, i na kraju u drzavi Srbije nestali zauvek. Jedino jos ostao pionir.

Lako je unistiti ono sto se dobija dzabe.

subotičanin od 26 god

pre 11 godina

željezničar je proizvodio kompletne uniforme za celu jugoslovensku željeznicu, ali su proizvodili i muška i ženska odela, sakoe, suknje, košulje, bluze. mogo je bilo ko kupiti i nositi ta odela. imali su 4-5 prodavnica u subotici i ko zna koliko još po staroj jugi. konfekcija nekadašnje juge je bila po kvalitetu konkurencija zapadnim markama (hugo boss i slični). danas su te firme uništene od strane sposobnih vlasnika i direktora. a građani kupuju kineska odela od sintetike, koja se prodaju 20 puta skuplje nego u centru šangaja.

Ivica Osim

pre 11 godina

Žalosno je da neko ima 30+ i da nije čuo za Željezničar!
(machine, 21. januar 2013 00:01)

Je li to onaj FK iz Sarajeva?

Citao sam komentare o tome kako je je neko preduzece Zeleznicar proizvodilo uniforme za konduktere na zeleznici. Pa to nije dovoljan uslov da neko preduzece bude gigant! Pre bih rekao da se radilo o internom servisu za jedno preduzece (nesto kao garderoba, veseraj i sminkeraj) u pozoristu ili ketering za spremanje sendvica za putnike u JAT-u. Da bi ovakvo preduzece bilo gigant, moralo bi da ima mnogo vece promet od tih par hiljada proizvedeni uniforma godisnje (sigurno da kondukteri nisu svake godine dobijali novu uniformu). Uostalom, kako su radili, tako su i prosli.

the gaffer

pre 11 godina

Ako je verovati zeleznicama Srbije tamo radi oko 18,000 radnika. Ako je svaki od ovih zapolsenih dobijao jedanu novu uniformu godisnje to znaci da je ovih 180 radnika silo jednu uniformu 2,5 dana. To nikako ne moze biti isplativo. Bilo bi neprofesionalno i kada bi neko iz nekog javnog preduzeca (Zeleznice Srbije) kupovao ove uniforme jer gotovo sigurno se mogu naci i znatno jeftinije.
To je svakako znao ili je morao znati i gospodin koji je kupio firmu. To je sigurno znala i drzava pre nego je privatizovala firmu. Gospodin koji je kupio nadao se mozda dobrom tenderu u zeleznicama ili prodaji nekretnina koje firma poseduje. Drzava je samo zelela da se resi problema. Ni prvi ni poslednji primer nazalost.

Ja

pre 11 godina

Tuga i sramota sta se uradilo sa mnogim firmama ... nasi dragi lopovi svaka vam cast uspeli ste brzo i efikasno da rasturite nasu ekonomiju time i nasu buducnost. A mi smo to sve gledali i gundjali, niko uradio nista nije.

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Zeleznicar,YUMCO,1 MAJ,BEKO,KLUZ,LjUBISA MIODRAGOVIC,RASKA,ZVEZDA, sve su to kvazi giganti socijalisticke privrede jednom recju MASTODONTI,koji ni u vreme njima omiljenog TITE nisu mogli sami sebe da izdrzavaju.uvek im je drzava placala i doprinoce i oprastala dugove zarad socijalnog mira.Sili su neograniceni broj uniformi kako za zeleznicu tako i za JNA,policiju i ostale poluge represije vlasti.KO JE TO PLACAO ?.SFRJ je bila jedna uniformisana tvorevina.Pocetkom 90-tih sve se raspalo i tacka.

Ivica Osim

pre 11 godina

Žalosno je da neko ima 30+ i da nije čuo za Željezničar!
(machine, 21. januar 2013 00:01)

Je li to onaj FK iz Sarajeva?

Citao sam komentare o tome kako je je neko preduzece Zeleznicar proizvodilo uniforme za konduktere na zeleznici. Pa to nije dovoljan uslov da neko preduzece bude gigant! Pre bih rekao da se radilo o internom servisu za jedno preduzece (nesto kao garderoba, veseraj i sminkeraj) u pozoristu ili ketering za spremanje sendvica za putnike u JAT-u. Da bi ovakvo preduzece bilo gigant, moralo bi da ima mnogo vece promet od tih par hiljada proizvedeni uniforma godisnje (sigurno da kondukteri nisu svake godine dobijali novu uniformu). Uostalom, kako su radili, tako su i prosli.

Kakav narod takva vlast

pre 11 godina

Ja iskreno prvi put čujem za ovu firmu a imam 30 godina. Tekstilni gigant je Prvi Maj, a ne znam koliko je radnika imala ova firma pre. Bez obzira na to nije mi jasno kako je moguće da nam je toliko propala tekstilna industrija kad svi moraju da se oblače i u najvećoj krizi? Trebalo je staviti visoke carine na kinesku robu ili nekako grebati i noktima da se nađe posao za ove firme. Razlika između Prvog Maja i kineza je takva da ne treba ni upoređivati. Ti isti radnici su šili odela za najpoznatije svetske firme koje su sa svojom markom to prodavale za hiljade evra. Pa što onda i sami ne stvore ime sa tim kvalitetom rada i znanjem?! To mi nikad nije bilo jasno. Znači ja umem da radim za drugog vrhunski ali moja firma pred bankrotom?! Meni i dan danas nije jasno zašto je propao Prvi Maj, čak se nije nešto preterano ni kralo... Kolika i kakva je to firma bila dovoljno vam govori da samo umetnička dela u njoj vrede milione evra i da su sa zapada dolazili da vide kakve uslove imaju radnici ( veliki park sa paunovima, labudovima, mozaici, skulpture svetskih umetnika...). I sve je to bilo za radnike a ne direktore, imali su tad dovoljno para i da sve to kupe i srede, a sada ni za plate. Ne znam nijednu zemlju na svetu koja je toliko propala kao Srbija. SVE što je vredelo je uništeno. Dal ćemo ikad saznati gde je i završilo jer u vazduh nije otišlo sigurno.

the gaffer

pre 11 godina

Ako je verovati zeleznicama Srbije tamo radi oko 18,000 radnika. Ako je svaki od ovih zapolsenih dobijao jedanu novu uniformu godisnje to znaci da je ovih 180 radnika silo jednu uniformu 2,5 dana. To nikako ne moze biti isplativo. Bilo bi neprofesionalno i kada bi neko iz nekog javnog preduzeca (Zeleznice Srbije) kupovao ove uniforme jer gotovo sigurno se mogu naci i znatno jeftinije.
To je svakako znao ili je morao znati i gospodin koji je kupio firmu. To je sigurno znala i drzava pre nego je privatizovala firmu. Gospodin koji je kupio nadao se mozda dobrom tenderu u zeleznicama ili prodaji nekretnina koje firma poseduje. Drzava je samo zelela da se resi problema. Ni prvi ni poslednji primer nazalost.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Iako nije pravi giant - sudbina Zeljeznicara je prototip i primer sudbine najveceg broja poznatih firmi u Subotici (Fidelinka, 29 Novembar, Brastvo, Sever, Partizan, Zorka, Pionir i da ne brajam vise) pa i u Srbiji koji su pristojno poslovali decenijama ranije. Ja koji je odrastao u Subotici znam da se vise stotina porodica izdrzavala/hranila radeci u Zeljeznicaru. Ali promenjeni uslovi nakon raspada zemlje i neminovna 'privatizacija' (otimacina) ucinila svoje - zato mi nemamo sta da proizvodimo i da izvezemo a ljudi gladuju i tavore... Grozno! To treba Vlada da promeni a ne da vodi izgubljenu globalnu politicku borbu za Kosovo.... Na kraju kraljeva borba za KiM ne bi trebala da iskljuci resavanje ekonomije! Da je samo pola novca ulozen u Kosovo za poslednjih 15 godina bio ulozen u privredu, bilo bui to drugacije! Ali to nekome NE ODGOVARA!

Ja

pre 11 godina

Da je srece da smo preduzeca posle 2000 davali arapima i japancima a ne domacim lopurdama koji samo gledali kako da izvuku kapital i obogate se preko noci...nama je sad proizvodnja manja nego za vreme sankcija,podatak za verovali ili ne..a zivimo uglavnom od zaduzivanja.

vita_brevis

pre 11 godina

Kada ce neko, u ovoj drzavi, da pokupi sav ovaj olos, od vrha vlasti do "vlasnika" privatizovanih firmi, oduzme im celokupnu privatnu imovinu (njih i njihovih clanova porodice) i uputi na izdrzavanje kazne? Da li gradjani, a pre svega bivsi radnici treba da se samoorganizuju, hapse, uvode preke sudove? Situacija nije ni malo naivna.

Jelena

pre 11 godina

Tuga... nekad smo nosili vrhunsku konfekciju: Kluz, Rudnik, Beko... sad nosimo kineske dronjke sa kojih vise konci i otpadaju dugmad...

mr.key

pre 11 godina

"Preduzeće duguje i plate za pet meseci prošle godine, koje su bile oko desetak hiljada mesečno..." Kokliko se ja secam, a ispravite me ako gresim, minimalac, dakle zakonom garantovana minimalna zarada, prosle godine nije bio desetak hiljada. Bila je znacajno veca. Dakle krsio se zakon. Takodje i "...porezi i doprinosi nisu regulisani od 2008. godine do danas". Opet krsenje zakona. Jel mi imamo javne tuzioce u ovoj zemlji, jel rade oni nesto. I posle se pitamo sto nam lose ide. Pa kad drzava ne postuje svoje zakone kako moze da nam ide...

Eto ja

pre 11 godina

Za ove što nisu čuli,železničar je bio broj jedan u SFRJ za šivenje raznih uniformi,zato niste čuli...Aca Matković klasičan biznismen,150 kg,pritisak 200,automobil 2 tone,IQ 50.....

Maja

pre 11 godina

Uspesni biznismen je vecinski vlasnik propalog Zeljeznicara, propale Mladosti, propale ....politicar, sportski radnik - ne stize da se bavi njima a mozda i ne zna....

Lala Po

pre 11 godina

Da li je neko u ovoj državi čuo za stečaj i likvidaciju? Postoji jasan zakon koji govori šta se radi kada firma ne može da plati dugove. Samo ga treba primenjivati.

Sokrates

pre 11 godina

Za onog od 35 godina: Željezničar je šio uniforme za celu bivšu JŽ /Jugoslovenske železnice/, a i za monoge druge. Kvalitet, kako reče ovaj železničar bio je ekstra. A mogli ste kupiti i kvačlitetna odela kao građanin. Imali su moderne mašine u krojačnici, radilo se u tri smene sedamdesetih i osamdesetih. Raspadom SFRJ izgublejno je tržište, kao i za mnoga druga preduzeća u Srbiji, a i u republikama bivše SFRJ /TAM Sloveniji na pr./

loka

pre 11 godina

Ivica Osim kada bi znao koliko radnika u nekadasnjim JZ je radilo I primalo uniforme a to nisu samo kondukteri bar bih cutao ako nezna.Gigant nego sta.

Ja

pre 11 godina

Tuga i sramota sta se uradilo sa mnogim firmama ... nasi dragi lopovi svaka vam cast uspeli ste brzo i efikasno da rasturite nasu ekonomiju time i nasu buducnost. A mi smo to sve gledali i gundjali, niko uradio nista nije.

opozicionarni pozicionar

pre 11 godina

prodaj auta i nekretnine koje imas,ne bacaj pare na letovanja,po kafanama i eto ti novac
treba da zajedno sa kasom ,malisanovicem i ostalima sviras klavir..
suboticku privredu su i unistili ovakvi kao ti.

loka

pre 11 godina

Posto radim na zeleznici pa znam ta firma je pravila najbolje uniforme ikada.Ovo sada sto daju je po kvalitetu katastrofa.To je stvarno bio gigant.Zalosno

Rajko Cvetkovic

pre 11 godina

Kada bi vlada predložila zakon da te "konzorcijume oko direktora" tako odrapi i najpre im oduzme privatnu imovinu za namirenje dugova, jer je i ovo jedan oblik organizovanog kriminala. Dobili su bagatelno firmu, platili 1/6 cene prve godine, ostalih 5/6 su ladno mogli da isplate iz prihoda - ne, oni u imali neke druge namere. Ovakvih firmi ima na hiljade u Srbiji.

Vlada koja bi uradila navedeno, može da očekuje ostanak na vlasti jos tri mandata.

Ivan

pre 11 godina

Pohapsiti sve ove koji su kupili firme i otpustili radnike protivno svim zakonima jer su zloupotrebili polozaj i obmanuli javnost i drzavu kojoj su se obavezali.

machone

pre 11 godina

@Ivica Osim
Decko, fimra od koje je postao Zeljeznicar zvala se Kramer i nastala je jos 1868 u Segedinu. U jednom momentu je imao 1300 zaposlenih, uostalom pogledaj po ormanima svojih matoraaca i nacices nesto od ove firme. Takodje Moda , Uniko i Snežana su isto brendovi Zeljeznicara. Ako se tvoje poznavanje konfekcije zavrsava na Nike-u nemamo o cemu da pricamo. Malo edukacije!

samo misljenje

pre 11 godina

Treba znati da mnoga velika preduzeca u Vojvodini stvoreni su za vreme Austro-Ugarske ili pre 1920-te i snabdevali su ne samo tadasnju drzavu nego i Evropu.

Posle 45-te doslo je do nacionalizacije tih giganata i promenili su im imena npr. 29 novembar, pionir, zorka, sever, zeljeznicar, itd. To su samo neke fabrike koje su vezane za Suboticu. Nije slucajno da je Subotica bio 3 najveci i najrazvineju grad za vreme austro ugarske, a sada najsiromasniji.
Za vreme SFRJ su jos opstali, neke su se i razvijali, ali za vreme SRJ postepeno propadaju, i na kraju u drzavi Srbije nestali zauvek. Jedino jos ostao pionir.

Lako je unistiti ono sto se dobija dzabe.

subotičanin od 26 god

pre 11 godina

željezničar je proizvodio kompletne uniforme za celu jugoslovensku željeznicu, ali su proizvodili i muška i ženska odela, sakoe, suknje, košulje, bluze. mogo je bilo ko kupiti i nositi ta odela. imali su 4-5 prodavnica u subotici i ko zna koliko još po staroj jugi. konfekcija nekadašnje juge je bila po kvalitetu konkurencija zapadnim markama (hugo boss i slični). danas su te firme uništene od strane sposobnih vlasnika i direktora. a građani kupuju kineska odela od sintetike, koja se prodaju 20 puta skuplje nego u centru šangaja.

privrednik sa iskustvom.

pre 11 godina

Zeleznicar,YUMCO,1 MAJ,BEKO,KLUZ,LjUBISA MIODRAGOVIC,RASKA,ZVEZDA, sve su to kvazi giganti socijalisticke privrede jednom recju MASTODONTI,koji ni u vreme njima omiljenog TITE nisu mogli sami sebe da izdrzavaju.uvek im je drzava placala i doprinoce i oprastala dugove zarad socijalnog mira.Sili su neograniceni broj uniformi kako za zeleznicu tako i za JNA,policiju i ostale poluge represije vlasti.KO JE TO PLACAO ?.SFRJ je bila jedna uniformisana tvorevina.Pocetkom 90-tih sve se raspalo i tacka.