Utorak, 15.01.2013.

18:10

"Cena ruskog gasa je previsoka"

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je cena ruskog gasa za srpsko tržište previsoka.

Izvor: Beta

"Cena ruskog gasa je previsoka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

poznavaoc stanja

pre 11 godina

A odgovor sa Ruske strane je ; MOZNA malo niza cena ali nam prvo DAJTE EPS,TELEKOM i POSTANSKU STEDIONICU (profitabilna Javna preduzeca) da mozemo kroz njihove proizvode da PEGLAMO cenu GASA i NAFTE.

HD

pre 11 godina

Stanje u energetici sa sadasnjom ministarkom je smejurija.Ministarka Mihajlovic je obecala 2 sata jeftine struje tokom dana, pa nista od toga, obecale je izradu socijanih karata, pa nista od toga, zatim je predlozila uredbu o energetskom zasticeom potrosacu u kojem su navedene kategorije koje su zasticene (roditelji sa dodatkom za decu, penzioneri koji primaju male penzije, bolesni korisnici tudje nege i korisnici socijalne pomoci), pa nista od toga. Uredba je promenjena, kategorije ukinute...

Sada ministarka pravi novi marketinski manevar o ceni gasa...

Pronalazač

pre 11 godina

Skup nam gas pa ako je. Što nismo pravili male hidroelektrane (nememo dovoljnoi reka), vetrenjače (kod nas ne duvaju vetrovi), solarne panele (nemamo dovoljno sunčanih perioda), što se ne grejemo na bio masu... Gde je nova cod donacija?

Kobra

pre 11 godina

Pa da je bilo pameti, da se pola Srbije greje solarnom energijom, ne bi nam trebalo toliko gasa. Mi smo naše donacije iz Evrope usmeravali ko zna gde, a uz to smo pravili most koji nigde ne vodi.

Orao

pre 11 godina

Sve što ima veze sa južnim tokom treba ubrzati jer je to od strateškog značaja,jer realizacijom tog projekata znači energetsku stabilnost naše države.

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Pa zar nam vlada nije do juce pricala da je naknada za eksploataciju rudnog blaga duplo manja nego uobicajeno kako bismo dobijali jeftini gas? Rusija nam nikada nije bila saveznik, svaki njihov ustupak su veoma skupo naplatili a mi se i dalje ponasamo kao ovca za sisanje. Ali eto patriJotske snage obican narod kostaju skupo a oni prosipaju pricu o braci rusima. Sramota za nas, ali ocigledno nam tako i treba.

KONSILjERE

pre 11 godina

Pa cinjenica je da je Srbija i zanimljivo i isplativo za ulaganja i investicije, a sada kada postoji stabilna politicka situacija verujem da je to potpuno moguce.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Da je sa Rusima moglo biti bilo kakve srece,nebi se svi oni koji su bili pod njima od 1945 godine,spasli i presisali nas u svim mogucim zivotnim elementima,a mi bili slobodni.I sad ce oni nas da usrece joj joj bre pa viste srvarno prolupali skroz.Kakve mi to izuzetne prijateljske odnose sa Rusima imamo,osim ako ne mislite sto smo im poklonili NIS.Ako mislite da to sto ne priznaju Kosovo i Metohiju je izuzetno prijateljstvo varate se, oni to rade zbog sebe i njihovog problema sa juznom Osetijom a ne zbog nas.Placamo izuzetno skupo gas,gorivo,cak skuplje nego u nekim evropskim drzavama,daju nam vrlo nepovoljne kredite,pa o kakvom vi to prijateljstvu pricate,ako boga znate.

kabel

pre 11 godina

ma kakva bre braca rusi.narod treba da zna sta su uradili sa radnicima nis-a.tj.kakvim radnicima kad ih vise nema...nepostoje...caosss

VB

pre 11 godina

Sve rusko nas skupo košta. (Superior, 15. januar 2013 22:19)Pa onda zasto kupujemo Rusko,sto ne uzimamo gas iz Azerbejdzana(kad smo vec uzeli jedan kredit).Plasim se da bi to bilo jos skuplje.

Taca

pre 11 godina

Cene gasa su previsoke za nas, ministarka Zorana nije nista pogresila . Do pre par godina grejali smo se na gas, a sad smo bogami presli na cvrsto gorivo.

Holandija

pre 11 godina

ista stvar kao kod nas u bosni.uvijek ista prica.ova mu kaze skup gas a ovaj joj odgovara da je srbija privlacna za investicije.majko moja ko god dodje samo obecava nekakve investucije.pa h gdje su te pare vise .samo lazu

Aleksandar

pre 11 godina

za (A1, 15. januar 2013 18:28)

Gas plaćamo skuplje, jer nam je ne prodaju rusi direktno već Jugorosgas, a neko ispod je lepo napisao o njoj o čemu se radi.

Lokomotive su povoljne za tu vrstu, i u konkurenciji sa španskim CAF, hrvatskim Gredelj (koje su bile 53% skuplje) i ŽOS Vrutky iz Slovačke.
Tender je nadgledala EUROFIMA. tako da nema tu nikakve priče oko toga da su lokomotive skuplje.

A što se tiče kamate koja je velika u odnosu na 3,09% koliko daje MMF, problem je što je Srbija ispunila sve kvote za povlačenje sredstava (zaduženja) i samim tim teško može da dobije povoljne kredite (za to smo već sami krivi, tj. naša vlast, kako god)

Info

pre 11 godina

Posto neki izmisljaju "cinjenice", da navedem da je cena gasa za Nemacku na granici u decembru bila 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
A Nemacka ima sada Severni tok i ne placa tranzitne takse drugim drzavama, a uopste da ne uporedjujemo koje kolicine oni povlace, a koje mi. Mada vidim da ovde cinjenice nisu popularne, vec propagandu i demagogija (uz par izuzetaka).

Neko mi je ukrao nick

pre 11 godina

"Ruski ambasador Aleksandar Čepurin istakao je da postoji prostor da ulaganja ruskih kompanija u srpski energetski sektor budu veća, jer je Srbija vrlo privlačna za investiranje." - Tako i treba, samo investirajte, prethodni su nas upropastili, trebaće nam mnogo ulaganja da bismo se izvukli iz ove bule...

baka

pre 11 godina

rusi su nasa braca a do sad su nam "pomogli" sa kreditima (koji se vracaju sa kamatom) i sa ulaganjem u nase firme (koje su postale njihove i na kojima du zaradili iha ha) i sada im sluzimo kao shtand da prodaju okolo cak i za manje (ukrajincima itd) i da ih velicamo i volimo skoro kao Srbiju. gov*avom metlom bi ih ja sve a polu rus sam inace!!!

Maja87

pre 11 godina

Obzirom da ponovo počinjemo da gajimo dobre odnose sa Rusima, trenutne cene su stvarno previsoke za naš standard! Što smo sa Rusima bolji, cene su više, ali vlada će se i to preomeniti?!

Branimir

pre 11 godina

Nema to veze kakav je standard u Srbiji kako neki komentatori pisu jer je notorna cinjenica da Hrvatska placa 30% manje a Njemacka cak 50% manje plin od Srbije.

Oslobodite se više brace

pre 11 godina

Da li moguce da naša Ministarka ide kod ambasadora da moli za sniženje cene gasa.
Pa oni samo ucenjuju i ucenjuju. Ocekuju i EPS, i vetrenjace i mnogo toga.
Da smo normalna zemlja, kao što nismo, trebalo bi raskinuti sve ugovore sa Rusijom, uzeti NIS nazad, pa neka na svojim poljima izvlace naftu i šire se kao nekad po Rumuniji, Bigarskoj.
Zar ova Vlada ne vidi zašto smo stalno u problemu od 2008 godine.

DejanM

pre 11 godina

Ako pogledamo cene gasa u regionu videcemo da je ovo realno! Ministarka je naglasila da su cene visoke u odnosu na standard stanovnistva i da treba da se borimo za bolji standard i na taj nacin izbalansiramo nesklad!

magellan

pre 11 godina

"Cena ruskog gasa je previsoka"

To znamo svi mi koji ga posteno placamo svakoga meseca, a isto tako i posteno zaradjujemo svaki dinar u svojim zivotima.
Da li to znaju i zaposleni u stanovitoj agenciji, posredstvom koje stize taj cuveni gas, a po ceni ovecanoj za tricavih 30%.
Nama nisu potrebni spoljni neprijatelji, pored gliba i mulja koji gajimo u nasim nedrima junackim.

Dejan

pre 11 godina

Stari ljudi su lepo govorili ljubav za ljubav, sir za pare, nisu Rusi glupi. Nama bi bilo bolje da se dozovemo pameti i počnemo da nešto radimo a ne da čekamo da nam Rusi, EU i ostali bace po neku mrvicu oko koje ćemo sami sebi da povadimo oči.

Spider KG

pre 11 godina

Previsoka ... Dobro jutro Zorana ... ma bitno je da je gas poskupeo 10% sada moze i da pojeftini 2% i ovaj prosti narod ce biti zadovoljan uz jos neko privodjenje ... J A D N O

Stavros84

pre 11 godina

Ovi nasi politicari nikako da shvate. Kada neko dodje da "investira" on ne dodje da bi nama bilo sve za dzabe vec da bi se taj ko investira obogatio a ne da bi narod i drzava bolje ziveli.

Lili

pre 11 godina

Pa SPS gospodo. Nije naucena lekcija iz devedesetih i sada opet ispastamo. To je odlika glupih ljudi, napraviti veliku gresku i naciniti je ponovo.

SPS cim je postavio bajatovica 2008. godine on je prvo podigao cenu gasa tada za 60%!!! Potom je uveo posrednicku firmu za kupovinu gasa od Rusije i nesto preko 30 posto cene ide posrednicima pa vi vidite, to su sve javni podaci nekoliko puta prezentovani u javnosti.

A to sto je isti taj Bajatovic pokazao svoju kulturu time sto je sebe smestio u nekoliko fotelja i pozaposljavao pola porodice uze i sire, striptizete i kojekakve kriminalce to je jos tuznije.

A znate li sta je najtuznije? To sto je on i dalje na toj poziciji posle pet godina!!! Pouka? Nasem narodu nikada nista nece biti jasno! Jednostavno je zatucan genralno posmatrano.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Brat bratu utera lopatu!
Hiljadu puta sam rekao da od tog "bratstva" Srbija ima samo štetu! Dok se mi zavaravamo nekakvim bratstvom, ta "braća" razmišljaju o kinti.

fti

pre 11 godina

Dobro da za nase ekonomske prilike onda nisu previsoke cene Mercedesa, Audija, Windows OS, smartphona i ostalih proizvoda, inace bismo sigurno od pomenutih trazili da prilagode cene nasim prilikama.
A nasi "bratski" odnosi i dobra saradnja se sigurno ogledaju u tome sto trazimo kredite od njih i to sigurno popravlja nase odnose i baca u zasenak to sto smo se npr. u SE glasali protiv Rusije u slucaju Pussy Riot, uveli sankcije Belorusiji i Siriji, izigrali ih septembra 2011. oko rezolucije o KiM u UN, sto "nasi" mediji vode orkestrirane kampanje protiv jedne ruske kompanije i uopste ruskog kapitala i svakog drugog dana izbacuju tendenciozne tekstove o Rusiji itd. Sve je to sigurno zaboravljeno i jedva su cekali samo da im potrazimo kredite ili snizenje cene gasa, pa zaboga - zar nismo "braca" i zar to ne dokazujemo na svakom koraku?

Beogradjanin

pre 11 godina

Kada ce drzava sa nadleznim organima konacno uci u firmu zvana Jugorosgas gde sede deca i unuci Udbinih generala i pukovnika i jedino sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakturu drzavi Srbiju uvecanoj za tih 30%.
Tragedija je da drzava Srbija ne kupuje gas direktno od Rusa nego preko posrednika -firme Jugorosgas gde sede "provereni kadrovi sa pedigreom iz UDBE".
Pogledajte samo prihode na Agenciji za privredne registre firme Jugorosgas i broj zaposlenih i ko je direktor i Upravni odbor ( sve je javno dostupno) i svima ce biti sve jasno.
Ova firma isisava iz Srbije desetine (Mozda i stotine) miliona eura godisnje cistih para neduznih gradjana Srbije koji kao sto kazem opet, placaju 30% skuplji gas nego komsije u Hrvatskoj, upravo zbog posrednika zvanog Jugorosgas gde su "uhlebljenje " nasla deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Cela Srbija sve ovo zna, mali milion puta je bila rasprava o svemu ovome u Skupstini Srbije i nista.
Kada ce drzava Srbija uci u Jugorosgas i videti sta rade deca i unuci Udbinih generala.

Arkona

pre 11 godina

Zašto se ne napiše kolika država uzima od te cene. Mislim da je cena gasa oko 30-ak dinara, sve ostalo je dodatna taksa koja postoji oko 3 godine već. Nešto su svi zaboravili da je cena pre 3 godine bila oko 50 dinara (što je i dalje bilo mnogo), ali je cena tada podignuta da jer je kako su rekli „gas se prodaje više na uštrb ostalih energenata zato što je jeftiniji od njih“. Ja se dobro sećam toga, ne znam kako su to drugi zaboravili.

nevernik

pre 11 godina

Zamisljam sastanak trusta mozgova u SNS posle izbora koji odlucuju da sad kad smo na vlasti treba uzeti desetak omladinaca i naloziti im da sede ispred kompjutera 24 sata i kuckaju komentare kako narod voli vlast. I tako je nastao nas omiljeni SNS internet odred.

Jedino su zaboravili da im kazu da se bar malo potrude da im se komentari razlikuju. Da ne ispadne da vlast podrzavaju zombiji koji ponavljaju dve-tri recenice u nedogled.

H1N1

pre 11 godina

A-a ; ministarka , kao i ministri u banana-republikama sirom sveta brutalno manipulise javnoscu .
Gospodo - evropska Srbija ce planuti gradjasnkim ratom i ne postoji niko ko ce vas od tog zakloniti .
Jedva cekam da pocne .

Siniša

pre 11 godina

Koliko god da su nase dve zemlje bratske Ministarka Mihajlovic je u pravu sto se tice cene ovog ruskog energenta.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:56)
Koliko god da je kvalitetan gas on je za nas preskup u odnosu na nasu ekonomsku situaciju.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:51)
Moram se sloziti sa gospodjom Mihajlovic koliko god da smo u dobrim odnosima sa Rusijom da im je gas preskup za nase uslove.
(Aleksandra, 15. januar 2013 18:47)

Nazadnjaci, nazadnjaci...evo čime se vi bavite, sve isto pišete, iste fraze...isti ljudi šalju komentare...Pa da li vi stvarno mislite da ove vaše hvalopojke-budalaštine čitaju debili. Šta kažete ,,bravo ministarka'', pa stvarno bravo, izradila nas je kao najveće ovce, obećala jeftiniju struju i gas, sela u fotelju, a sada dobijamo poskupljenja. A o ovim trulim kombinacijama sa Rusima ne vredi više komentarisati, tri godine pišemo o tome, upozoravamo...pa taj koji je odobrio da se rudna renta plaća samo 3% treba da ide u zatvor. Mi dajemo široko, kao da su nam izvori nafte veliki, pa nema veze...ima se, može se.

obi van

pre 11 godina

argument za pregovore je ubitacan - niska kupovna moc stanovnistva! ako upali, ajmo sa tim u Njemacku, mozda nam prodaju jeftinije svoje automobile, pa onda u Italiju zbog garderobe....

žaklina

pre 11 godina

Cena gasa treba da bude tržišna ,tu se potpuno slažem.Ali sam mišljenja da zemlja Srbija kao država sa dobrim rečnim tokom,dobrim sunčanim danima ,povoljnim vetrovima i velikom količinom materijala za bio gorivo ima i mora da ima najeftiniju struju na svetu,ne samo u regionu.Treba žestoko investirati dobrim i povoljnim kreditima u energetiku ( NAŠU SRPSKU DRŽAVNU ENERGETIKU-NE PORODAVATI) dobiti jeftinu energiju koju treba usmeriti ka proizvodnj jer samo tako možemo dobiti jeftiniji proizvod sa jeftinijom energijom.Samim tim ćemo postati dobra distanca za strane investitore a ne da ih privlačimo jeftinom stručnom radnom snagom.Netreba prodavati energiju strancima(izvoziti) u bescenje nego po tržišnim cenama.Naše društvo treba da počiva na energetici.Arapske zemlje se oslanjaju na naftu,Rusija na gas ,Evropa na nuklearnoj a mi na ono što imamo.Eto toliko o poskupljenju jeftine struje i o našem zonskom tarifnom sistemu koji ubija sve potrošače pa i privredu.

pop

pre 11 godina

Tačno je da je cena gasa previsoka,previsoka je cena struje takođe a o zonama i da nepričamo.Sve je preskupo kad je narod ogoljen i ojađen.valjda će postepeno sve doći na svoje mesto inače ...

veljko

pre 11 godina

Ministarka permanentno obmanjuje osiromasene gradjane. U kampanji je pricala jedno a sada samo podize cene energenata...Za ciji racun? A Rusi? Pa to navodno bratstvo ce nam oguliti kozu sa ledja...

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

A što se ovi zapadni javljaju i brižni su po pitanju tlačenja nas od strane Rusa?! Ne brinite se ništa, brinuće vas sve.

Simo

pre 11 godina

Ona kaze kako je gas skup a on odgovara kako Lukoil razmatra mogucnost izgradnje jos benzinskih pumpi... toliko o tome koliko ga briga, misli se u sebi "Vi braco Srbi ako imate od koga drugog da kupite samo napred".

Milos

pre 11 godina

Ruski ambasador je verovatno odgovorio da mogu da nam prodaju gas po nizoj ceni ali moramo da im prodamo EPS, naravno u pola cene kao i NIS!

dalmos

pre 11 godina

A sta sam vam ja reka o tom juznom toku...

NIKAD nevalja igrati na 1 kartu..zato LNG u Omislju i Plocama izgradit sto prije...da Rusi imaju Katarce za konkurenciju....bit ce bolje svima

samo se konkurencijom postizu nize cijene....

(tragicno, Hrv nesposobnos s Rusima na kraju moze pomoc ovom dijelu europe lol)

A1

pre 11 godina

Još prošle godine sam pisao da srbija plaća 30% skuplje plin rusima nego HR, niste vjerovali. Još jedan detalj, HR ima isporuku na svojoj granici, a Srbija je ugovorila isporuka ukrainsko-mađarska granica??
Nema veze mi ionako zadovoljavamo 80% potrošnje vlastitim plinom, nadam se da će za 2 mjeseca pokrenuti gradnja LNG terminala na krku, trebalo bi dodatno pasti cijena plina za 15 - 20%, naravno 95% prometa terminala išlo bi za susjednne zemlje (bez srbije).
I tako rusi ko rusi, čujem da su vam prodali za 800 mil dolara i ruske lokomotive po 18% većoj cijeni nego što je njihova normalna izvozna cijena, a kao niska kamata 4%.
I sad dal da se smijemo ili plačemo?

Ichimoku

pre 11 godina

Rusija formira svoju cenu, koja je izgleda vantrzisna. Ja vec 2 meseca posmatram cenu prirodnog gasa na svetskom trzistu, i nikako mi ne ide u glavu odakle poskupljenje od 30%. Ljudi, gas je prejeftin u odnosu koliko skup zna da bude.

A1

pre 11 godina

Još prošle godine sam pisao da srbija plaća 30% skuplje plin rusima nego HR, niste vjerovali. Još jedan detalj, HR ima isporuku na svojoj granici, a Srbija je ugovorila isporuka ukrainsko-mađarska granica??
Nema veze mi ionako zadovoljavamo 80% potrošnje vlastitim plinom, nadam se da će za 2 mjeseca pokrenuti gradnja LNG terminala na krku, trebalo bi dodatno pasti cijena plina za 15 - 20%, naravno 95% prometa terminala išlo bi za susjednne zemlje (bez srbije).
I tako rusi ko rusi, čujem da su vam prodali za 800 mil dolara i ruske lokomotive po 18% većoj cijeni nego što je njihova normalna izvozna cijena, a kao niska kamata 4%.
I sad dal da se smijemo ili plačemo?

Siniša

pre 11 godina

Koliko god da su nase dve zemlje bratske Ministarka Mihajlovic je u pravu sto se tice cene ovog ruskog energenta.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:56)
Koliko god da je kvalitetan gas on je za nas preskup u odnosu na nasu ekonomsku situaciju.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:51)
Moram se sloziti sa gospodjom Mihajlovic koliko god da smo u dobrim odnosima sa Rusijom da im je gas preskup za nase uslove.
(Aleksandra, 15. januar 2013 18:47)

Nazadnjaci, nazadnjaci...evo čime se vi bavite, sve isto pišete, iste fraze...isti ljudi šalju komentare...Pa da li vi stvarno mislite da ove vaše hvalopojke-budalaštine čitaju debili. Šta kažete ,,bravo ministarka'', pa stvarno bravo, izradila nas je kao najveće ovce, obećala jeftiniju struju i gas, sela u fotelju, a sada dobijamo poskupljenja. A o ovim trulim kombinacijama sa Rusima ne vredi više komentarisati, tri godine pišemo o tome, upozoravamo...pa taj koji je odobrio da se rudna renta plaća samo 3% treba da ide u zatvor. Mi dajemo široko, kao da su nam izvori nafte veliki, pa nema veze...ima se, može se.

Beogradjanin

pre 11 godina

Kada ce drzava sa nadleznim organima konacno uci u firmu zvana Jugorosgas gde sede deca i unuci Udbinih generala i pukovnika i jedino sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakturu drzavi Srbiju uvecanoj za tih 30%.
Tragedija je da drzava Srbija ne kupuje gas direktno od Rusa nego preko posrednika -firme Jugorosgas gde sede "provereni kadrovi sa pedigreom iz UDBE".
Pogledajte samo prihode na Agenciji za privredne registre firme Jugorosgas i broj zaposlenih i ko je direktor i Upravni odbor ( sve je javno dostupno) i svima ce biti sve jasno.
Ova firma isisava iz Srbije desetine (Mozda i stotine) miliona eura godisnje cistih para neduznih gradjana Srbije koji kao sto kazem opet, placaju 30% skuplji gas nego komsije u Hrvatskoj, upravo zbog posrednika zvanog Jugorosgas gde su "uhlebljenje " nasla deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Cela Srbija sve ovo zna, mali milion puta je bila rasprava o svemu ovome u Skupstini Srbije i nista.
Kada ce drzava Srbija uci u Jugorosgas i videti sta rade deca i unuci Udbinih generala.

dalmos

pre 11 godina

A sta sam vam ja reka o tom juznom toku...

NIKAD nevalja igrati na 1 kartu..zato LNG u Omislju i Plocama izgradit sto prije...da Rusi imaju Katarce za konkurenciju....bit ce bolje svima

samo se konkurencijom postizu nize cijene....

(tragicno, Hrv nesposobnos s Rusima na kraju moze pomoc ovom dijelu europe lol)

Lili

pre 11 godina

Pa SPS gospodo. Nije naucena lekcija iz devedesetih i sada opet ispastamo. To je odlika glupih ljudi, napraviti veliku gresku i naciniti je ponovo.

SPS cim je postavio bajatovica 2008. godine on je prvo podigao cenu gasa tada za 60%!!! Potom je uveo posrednicku firmu za kupovinu gasa od Rusije i nesto preko 30 posto cene ide posrednicima pa vi vidite, to su sve javni podaci nekoliko puta prezentovani u javnosti.

A to sto je isti taj Bajatovic pokazao svoju kulturu time sto je sebe smestio u nekoliko fotelja i pozaposljavao pola porodice uze i sire, striptizete i kojekakve kriminalce to je jos tuznije.

A znate li sta je najtuznije? To sto je on i dalje na toj poziciji posle pet godina!!! Pouka? Nasem narodu nikada nista nece biti jasno! Jednostavno je zatucan genralno posmatrano.

veljko

pre 11 godina

Ministarka permanentno obmanjuje osiromasene gradjane. U kampanji je pricala jedno a sada samo podize cene energenata...Za ciji racun? A Rusi? Pa to navodno bratstvo ce nam oguliti kozu sa ledja...

Milos

pre 11 godina

Ruski ambasador je verovatno odgovorio da mogu da nam prodaju gas po nizoj ceni ali moramo da im prodamo EPS, naravno u pola cene kao i NIS!

nevernik

pre 11 godina

Zamisljam sastanak trusta mozgova u SNS posle izbora koji odlucuju da sad kad smo na vlasti treba uzeti desetak omladinaca i naloziti im da sede ispred kompjutera 24 sata i kuckaju komentare kako narod voli vlast. I tako je nastao nas omiljeni SNS internet odred.

Jedino su zaboravili da im kazu da se bar malo potrude da im se komentari razlikuju. Da ne ispadne da vlast podrzavaju zombiji koji ponavljaju dve-tri recenice u nedogled.

Spider KG

pre 11 godina

Previsoka ... Dobro jutro Zorana ... ma bitno je da je gas poskupeo 10% sada moze i da pojeftini 2% i ovaj prosti narod ce biti zadovoljan uz jos neko privodjenje ... J A D N O

obi van

pre 11 godina

argument za pregovore je ubitacan - niska kupovna moc stanovnistva! ako upali, ajmo sa tim u Njemacku, mozda nam prodaju jeftinije svoje automobile, pa onda u Italiju zbog garderobe....

Ichimoku

pre 11 godina

Rusija formira svoju cenu, koja je izgleda vantrzisna. Ja vec 2 meseca posmatram cenu prirodnog gasa na svetskom trzistu, i nikako mi ne ide u glavu odakle poskupljenje od 30%. Ljudi, gas je prejeftin u odnosu koliko skup zna da bude.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Brat bratu utera lopatu!
Hiljadu puta sam rekao da od tog "bratstva" Srbija ima samo štetu! Dok se mi zavaravamo nekakvim bratstvom, ta "braća" razmišljaju o kinti.

Branimir

pre 11 godina

Nema to veze kakav je standard u Srbiji kako neki komentatori pisu jer je notorna cinjenica da Hrvatska placa 30% manje a Njemacka cak 50% manje plin od Srbije.

fti

pre 11 godina

Dobro da za nase ekonomske prilike onda nisu previsoke cene Mercedesa, Audija, Windows OS, smartphona i ostalih proizvoda, inace bismo sigurno od pomenutih trazili da prilagode cene nasim prilikama.
A nasi "bratski" odnosi i dobra saradnja se sigurno ogledaju u tome sto trazimo kredite od njih i to sigurno popravlja nase odnose i baca u zasenak to sto smo se npr. u SE glasali protiv Rusije u slucaju Pussy Riot, uveli sankcije Belorusiji i Siriji, izigrali ih septembra 2011. oko rezolucije o KiM u UN, sto "nasi" mediji vode orkestrirane kampanje protiv jedne ruske kompanije i uopste ruskog kapitala i svakog drugog dana izbacuju tendenciozne tekstove o Rusiji itd. Sve je to sigurno zaboravljeno i jedva su cekali samo da im potrazimo kredite ili snizenje cene gasa, pa zaboga - zar nismo "braca" i zar to ne dokazujemo na svakom koraku?

Dejan

pre 11 godina

Stari ljudi su lepo govorili ljubav za ljubav, sir za pare, nisu Rusi glupi. Nama bi bilo bolje da se dozovemo pameti i počnemo da nešto radimo a ne da čekamo da nam Rusi, EU i ostali bace po neku mrvicu oko koje ćemo sami sebi da povadimo oči.

baka

pre 11 godina

rusi su nasa braca a do sad su nam "pomogli" sa kreditima (koji se vracaju sa kamatom) i sa ulaganjem u nase firme (koje su postale njihove i na kojima du zaradili iha ha) i sada im sluzimo kao shtand da prodaju okolo cak i za manje (ukrajincima itd) i da ih velicamo i volimo skoro kao Srbiju. gov*avom metlom bi ih ja sve a polu rus sam inace!!!

magellan

pre 11 godina

"Cena ruskog gasa je previsoka"

To znamo svi mi koji ga posteno placamo svakoga meseca, a isto tako i posteno zaradjujemo svaki dinar u svojim zivotima.
Da li to znaju i zaposleni u stanovitoj agenciji, posredstvom koje stize taj cuveni gas, a po ceni ovecanoj za tricavih 30%.
Nama nisu potrebni spoljni neprijatelji, pored gliba i mulja koji gajimo u nasim nedrima junackim.

Oslobodite se više brace

pre 11 godina

Da li moguce da naša Ministarka ide kod ambasadora da moli za sniženje cene gasa.
Pa oni samo ucenjuju i ucenjuju. Ocekuju i EPS, i vetrenjace i mnogo toga.
Da smo normalna zemlja, kao što nismo, trebalo bi raskinuti sve ugovore sa Rusijom, uzeti NIS nazad, pa neka na svojim poljima izvlace naftu i šire se kao nekad po Rumuniji, Bigarskoj.
Zar ova Vlada ne vidi zašto smo stalno u problemu od 2008 godine.

Stavros84

pre 11 godina

Ovi nasi politicari nikako da shvate. Kada neko dodje da "investira" on ne dodje da bi nama bilo sve za dzabe vec da bi se taj ko investira obogatio a ne da bi narod i drzava bolje ziveli.

Info

pre 11 godina

Posto neki izmisljaju "cinjenice", da navedem da je cena gasa za Nemacku na granici u decembru bila 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
A Nemacka ima sada Severni tok i ne placa tranzitne takse drugim drzavama, a uopste da ne uporedjujemo koje kolicine oni povlace, a koje mi. Mada vidim da ovde cinjenice nisu popularne, vec propagandu i demagogija (uz par izuzetaka).

Arkona

pre 11 godina

Zašto se ne napiše kolika država uzima od te cene. Mislim da je cena gasa oko 30-ak dinara, sve ostalo je dodatna taksa koja postoji oko 3 godine već. Nešto su svi zaboravili da je cena pre 3 godine bila oko 50 dinara (što je i dalje bilo mnogo), ali je cena tada podignuta da jer je kako su rekli „gas se prodaje više na uštrb ostalih energenata zato što je jeftiniji od njih“. Ja se dobro sećam toga, ne znam kako su to drugi zaboravili.

Simo

pre 11 godina

Ona kaze kako je gas skup a on odgovara kako Lukoil razmatra mogucnost izgradnje jos benzinskih pumpi... toliko o tome koliko ga briga, misli se u sebi "Vi braco Srbi ako imate od koga drugog da kupite samo napred".

žaklina

pre 11 godina

Cena gasa treba da bude tržišna ,tu se potpuno slažem.Ali sam mišljenja da zemlja Srbija kao država sa dobrim rečnim tokom,dobrim sunčanim danima ,povoljnim vetrovima i velikom količinom materijala za bio gorivo ima i mora da ima najeftiniju struju na svetu,ne samo u regionu.Treba žestoko investirati dobrim i povoljnim kreditima u energetiku ( NAŠU SRPSKU DRŽAVNU ENERGETIKU-NE PORODAVATI) dobiti jeftinu energiju koju treba usmeriti ka proizvodnj jer samo tako možemo dobiti jeftiniji proizvod sa jeftinijom energijom.Samim tim ćemo postati dobra distanca za strane investitore a ne da ih privlačimo jeftinom stručnom radnom snagom.Netreba prodavati energiju strancima(izvoziti) u bescenje nego po tržišnim cenama.Naše društvo treba da počiva na energetici.Arapske zemlje se oslanjaju na naftu,Rusija na gas ,Evropa na nuklearnoj a mi na ono što imamo.Eto toliko o poskupljenju jeftine struje i o našem zonskom tarifnom sistemu koji ubija sve potrošače pa i privredu.

Neko mi je ukrao nick

pre 11 godina

"Ruski ambasador Aleksandar Čepurin istakao je da postoji prostor da ulaganja ruskih kompanija u srpski energetski sektor budu veća, jer je Srbija vrlo privlačna za investiranje." - Tako i treba, samo investirajte, prethodni su nas upropastili, trebaće nam mnogo ulaganja da bismo se izvukli iz ove bule...

H1N1

pre 11 godina

A-a ; ministarka , kao i ministri u banana-republikama sirom sveta brutalno manipulise javnoscu .
Gospodo - evropska Srbija ce planuti gradjasnkim ratom i ne postoji niko ko ce vas od tog zakloniti .
Jedva cekam da pocne .

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

A što se ovi zapadni javljaju i brižni su po pitanju tlačenja nas od strane Rusa?! Ne brinite se ništa, brinuće vas sve.

Maja87

pre 11 godina

Obzirom da ponovo počinjemo da gajimo dobre odnose sa Rusima, trenutne cene su stvarno previsoke za naš standard! Što smo sa Rusima bolji, cene su više, ali vlada će se i to preomeniti?!

Aleksandar

pre 11 godina

za (A1, 15. januar 2013 18:28)

Gas plaćamo skuplje, jer nam je ne prodaju rusi direktno već Jugorosgas, a neko ispod je lepo napisao o njoj o čemu se radi.

Lokomotive su povoljne za tu vrstu, i u konkurenciji sa španskim CAF, hrvatskim Gredelj (koje su bile 53% skuplje) i ŽOS Vrutky iz Slovačke.
Tender je nadgledala EUROFIMA. tako da nema tu nikakve priče oko toga da su lokomotive skuplje.

A što se tiče kamate koja je velika u odnosu na 3,09% koliko daje MMF, problem je što je Srbija ispunila sve kvote za povlačenje sredstava (zaduženja) i samim tim teško može da dobije povoljne kredite (za to smo već sami krivi, tj. naša vlast, kako god)

VB

pre 11 godina

Sve rusko nas skupo košta. (Superior, 15. januar 2013 22:19)Pa onda zasto kupujemo Rusko,sto ne uzimamo gas iz Azerbejdzana(kad smo vec uzeli jedan kredit).Plasim se da bi to bilo jos skuplje.

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Pa zar nam vlada nije do juce pricala da je naknada za eksploataciju rudnog blaga duplo manja nego uobicajeno kako bismo dobijali jeftini gas? Rusija nam nikada nije bila saveznik, svaki njihov ustupak su veoma skupo naplatili a mi se i dalje ponasamo kao ovca za sisanje. Ali eto patriJotske snage obican narod kostaju skupo a oni prosipaju pricu o braci rusima. Sramota za nas, ali ocigledno nam tako i treba.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Da je sa Rusima moglo biti bilo kakve srece,nebi se svi oni koji su bili pod njima od 1945 godine,spasli i presisali nas u svim mogucim zivotnim elementima,a mi bili slobodni.I sad ce oni nas da usrece joj joj bre pa viste srvarno prolupali skroz.Kakve mi to izuzetne prijateljske odnose sa Rusima imamo,osim ako ne mislite sto smo im poklonili NIS.Ako mislite da to sto ne priznaju Kosovo i Metohiju je izuzetno prijateljstvo varate se, oni to rade zbog sebe i njihovog problema sa juznom Osetijom a ne zbog nas.Placamo izuzetno skupo gas,gorivo,cak skuplje nego u nekim evropskim drzavama,daju nam vrlo nepovoljne kredite,pa o kakvom vi to prijateljstvu pricate,ako boga znate.

pop

pre 11 godina

Tačno je da je cena gasa previsoka,previsoka je cena struje takođe a o zonama i da nepričamo.Sve je preskupo kad je narod ogoljen i ojađen.valjda će postepeno sve doći na svoje mesto inače ...

Holandija

pre 11 godina

ista stvar kao kod nas u bosni.uvijek ista prica.ova mu kaze skup gas a ovaj joj odgovara da je srbija privlacna za investicije.majko moja ko god dodje samo obecava nekakve investucije.pa h gdje su te pare vise .samo lazu

DejanM

pre 11 godina

Ako pogledamo cene gasa u regionu videcemo da je ovo realno! Ministarka je naglasila da su cene visoke u odnosu na standard stanovnistva i da treba da se borimo za bolji standard i na taj nacin izbalansiramo nesklad!

kabel

pre 11 godina

ma kakva bre braca rusi.narod treba da zna sta su uradili sa radnicima nis-a.tj.kakvim radnicima kad ih vise nema...nepostoje...caosss

Orao

pre 11 godina

Sve što ima veze sa južnim tokom treba ubrzati jer je to od strateškog značaja,jer realizacijom tog projekata znači energetsku stabilnost naše države.

Pronalazač

pre 11 godina

Skup nam gas pa ako je. Što nismo pravili male hidroelektrane (nememo dovoljnoi reka), vetrenjače (kod nas ne duvaju vetrovi), solarne panele (nemamo dovoljno sunčanih perioda), što se ne grejemo na bio masu... Gde je nova cod donacija?

Kobra

pre 11 godina

Pa da je bilo pameti, da se pola Srbije greje solarnom energijom, ne bi nam trebalo toliko gasa. Mi smo naše donacije iz Evrope usmeravali ko zna gde, a uz to smo pravili most koji nigde ne vodi.

HD

pre 11 godina

Stanje u energetici sa sadasnjom ministarkom je smejurija.Ministarka Mihajlovic je obecala 2 sata jeftine struje tokom dana, pa nista od toga, obecale je izradu socijanih karata, pa nista od toga, zatim je predlozila uredbu o energetskom zasticeom potrosacu u kojem su navedene kategorije koje su zasticene (roditelji sa dodatkom za decu, penzioneri koji primaju male penzije, bolesni korisnici tudje nege i korisnici socijalne pomoci), pa nista od toga. Uredba je promenjena, kategorije ukinute...

Sada ministarka pravi novi marketinski manevar o ceni gasa...

poznavaoc stanja

pre 11 godina

A odgovor sa Ruske strane je ; MOZNA malo niza cena ali nam prvo DAJTE EPS,TELEKOM i POSTANSKU STEDIONICU (profitabilna Javna preduzeca) da mozemo kroz njihove proizvode da PEGLAMO cenu GASA i NAFTE.

Taca

pre 11 godina

Cene gasa su previsoke za nas, ministarka Zorana nije nista pogresila . Do pre par godina grejali smo se na gas, a sad smo bogami presli na cvrsto gorivo.

KONSILjERE

pre 11 godina

Pa cinjenica je da je Srbija i zanimljivo i isplativo za ulaganja i investicije, a sada kada postoji stabilna politicka situacija verujem da je to potpuno moguce.

A1

pre 11 godina

Još prošle godine sam pisao da srbija plaća 30% skuplje plin rusima nego HR, niste vjerovali. Još jedan detalj, HR ima isporuku na svojoj granici, a Srbija je ugovorila isporuka ukrainsko-mađarska granica??
Nema veze mi ionako zadovoljavamo 80% potrošnje vlastitim plinom, nadam se da će za 2 mjeseca pokrenuti gradnja LNG terminala na krku, trebalo bi dodatno pasti cijena plina za 15 - 20%, naravno 95% prometa terminala išlo bi za susjednne zemlje (bez srbije).
I tako rusi ko rusi, čujem da su vam prodali za 800 mil dolara i ruske lokomotive po 18% većoj cijeni nego što je njihova normalna izvozna cijena, a kao niska kamata 4%.
I sad dal da se smijemo ili plačemo?

Oslobodite se više brace

pre 11 godina

Da li moguce da naša Ministarka ide kod ambasadora da moli za sniženje cene gasa.
Pa oni samo ucenjuju i ucenjuju. Ocekuju i EPS, i vetrenjace i mnogo toga.
Da smo normalna zemlja, kao što nismo, trebalo bi raskinuti sve ugovore sa Rusijom, uzeti NIS nazad, pa neka na svojim poljima izvlace naftu i šire se kao nekad po Rumuniji, Bigarskoj.
Zar ova Vlada ne vidi zašto smo stalno u problemu od 2008 godine.

Neko mi je ukrao nick

pre 11 godina

"Ruski ambasador Aleksandar Čepurin istakao je da postoji prostor da ulaganja ruskih kompanija u srpski energetski sektor budu veća, jer je Srbija vrlo privlačna za investiranje." - Tako i treba, samo investirajte, prethodni su nas upropastili, trebaće nam mnogo ulaganja da bismo se izvukli iz ove bule...

baka

pre 11 godina

rusi su nasa braca a do sad su nam "pomogli" sa kreditima (koji se vracaju sa kamatom) i sa ulaganjem u nase firme (koje su postale njihove i na kojima du zaradili iha ha) i sada im sluzimo kao shtand da prodaju okolo cak i za manje (ukrajincima itd) i da ih velicamo i volimo skoro kao Srbiju. gov*avom metlom bi ih ja sve a polu rus sam inace!!!

dalmos

pre 11 godina

A sta sam vam ja reka o tom juznom toku...

NIKAD nevalja igrati na 1 kartu..zato LNG u Omislju i Plocama izgradit sto prije...da Rusi imaju Katarce za konkurenciju....bit ce bolje svima

samo se konkurencijom postizu nize cijene....

(tragicno, Hrv nesposobnos s Rusima na kraju moze pomoc ovom dijelu europe lol)

DejanM

pre 11 godina

Ako pogledamo cene gasa u regionu videcemo da je ovo realno! Ministarka je naglasila da su cene visoke u odnosu na standard stanovnistva i da treba da se borimo za bolji standard i na taj nacin izbalansiramo nesklad!

Siniša

pre 11 godina

Koliko god da su nase dve zemlje bratske Ministarka Mihajlovic je u pravu sto se tice cene ovog ruskog energenta.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:56)
Koliko god da je kvalitetan gas on je za nas preskup u odnosu na nasu ekonomsku situaciju.
(Anastasija, 15. januar 2013 18:51)
Moram se sloziti sa gospodjom Mihajlovic koliko god da smo u dobrim odnosima sa Rusijom da im je gas preskup za nase uslove.
(Aleksandra, 15. januar 2013 18:47)

Nazadnjaci, nazadnjaci...evo čime se vi bavite, sve isto pišete, iste fraze...isti ljudi šalju komentare...Pa da li vi stvarno mislite da ove vaše hvalopojke-budalaštine čitaju debili. Šta kažete ,,bravo ministarka'', pa stvarno bravo, izradila nas je kao najveće ovce, obećala jeftiniju struju i gas, sela u fotelju, a sada dobijamo poskupljenja. A o ovim trulim kombinacijama sa Rusima ne vredi više komentarisati, tri godine pišemo o tome, upozoravamo...pa taj koji je odobrio da se rudna renta plaća samo 3% treba da ide u zatvor. Mi dajemo široko, kao da su nam izvori nafte veliki, pa nema veze...ima se, može se.

Beogradjanin

pre 11 godina

Kada ce drzava sa nadleznim organima konacno uci u firmu zvana Jugorosgas gde sede deca i unuci Udbinih generala i pukovnika i jedino sto rade je da svakog prvog u mesecu otkucaju fakturu drzavi Srbiju uvecanoj za tih 30%.
Tragedija je da drzava Srbija ne kupuje gas direktno od Rusa nego preko posrednika -firme Jugorosgas gde sede "provereni kadrovi sa pedigreom iz UDBE".
Pogledajte samo prihode na Agenciji za privredne registre firme Jugorosgas i broj zaposlenih i ko je direktor i Upravni odbor ( sve je javno dostupno) i svima ce biti sve jasno.
Ova firma isisava iz Srbije desetine (Mozda i stotine) miliona eura godisnje cistih para neduznih gradjana Srbije koji kao sto kazem opet, placaju 30% skuplji gas nego komsije u Hrvatskoj, upravo zbog posrednika zvanog Jugorosgas gde su "uhlebljenje " nasla deca i unuci Udbinih generala i pukovnika.
Cela Srbija sve ovo zna, mali milion puta je bila rasprava o svemu ovome u Skupstini Srbije i nista.
Kada ce drzava Srbija uci u Jugorosgas i videti sta rade deca i unuci Udbinih generala.

Branimir

pre 11 godina

Nema to veze kakav je standard u Srbiji kako neki komentatori pisu jer je notorna cinjenica da Hrvatska placa 30% manje a Njemacka cak 50% manje plin od Srbije.

Žika Vračaruralac

pre 11 godina

A što se ovi zapadni javljaju i brižni su po pitanju tlačenja nas od strane Rusa?! Ne brinite se ništa, brinuće vas sve.

Milos

pre 11 godina

Ruski ambasador je verovatno odgovorio da mogu da nam prodaju gas po nizoj ceni ali moramo da im prodamo EPS, naravno u pola cene kao i NIS!

fti

pre 11 godina

Dobro da za nase ekonomske prilike onda nisu previsoke cene Mercedesa, Audija, Windows OS, smartphona i ostalih proizvoda, inace bismo sigurno od pomenutih trazili da prilagode cene nasim prilikama.
A nasi "bratski" odnosi i dobra saradnja se sigurno ogledaju u tome sto trazimo kredite od njih i to sigurno popravlja nase odnose i baca u zasenak to sto smo se npr. u SE glasali protiv Rusije u slucaju Pussy Riot, uveli sankcije Belorusiji i Siriji, izigrali ih septembra 2011. oko rezolucije o KiM u UN, sto "nasi" mediji vode orkestrirane kampanje protiv jedne ruske kompanije i uopste ruskog kapitala i svakog drugog dana izbacuju tendenciozne tekstove o Rusiji itd. Sve je to sigurno zaboravljeno i jedva su cekali samo da im potrazimo kredite ili snizenje cene gasa, pa zaboga - zar nismo "braca" i zar to ne dokazujemo na svakom koraku?

Maja87

pre 11 godina

Obzirom da ponovo počinjemo da gajimo dobre odnose sa Rusima, trenutne cene su stvarno previsoke za naš standard! Što smo sa Rusima bolji, cene su više, ali vlada će se i to preomeniti?!

Simo

pre 11 godina

Ona kaze kako je gas skup a on odgovara kako Lukoil razmatra mogucnost izgradnje jos benzinskih pumpi... toliko o tome koliko ga briga, misli se u sebi "Vi braco Srbi ako imate od koga drugog da kupite samo napred".

Misa Pavlovic

pre 11 godina

Pa zar nam vlada nije do juce pricala da je naknada za eksploataciju rudnog blaga duplo manja nego uobicajeno kako bismo dobijali jeftini gas? Rusija nam nikada nije bila saveznik, svaki njihov ustupak su veoma skupo naplatili a mi se i dalje ponasamo kao ovca za sisanje. Ali eto patriJotske snage obican narod kostaju skupo a oni prosipaju pricu o braci rusima. Sramota za nas, ali ocigledno nam tako i treba.

Ichimoku

pre 11 godina

Rusija formira svoju cenu, koja je izgleda vantrzisna. Ja vec 2 meseca posmatram cenu prirodnog gasa na svetskom trzistu, i nikako mi ne ide u glavu odakle poskupljenje od 30%. Ljudi, gas je prejeftin u odnosu koliko skup zna da bude.

Dinosaur Jr

pre 11 godina

Brat bratu utera lopatu!
Hiljadu puta sam rekao da od tog "bratstva" Srbija ima samo štetu! Dok se mi zavaravamo nekakvim bratstvom, ta "braća" razmišljaju o kinti.

Aleksandar

pre 11 godina

za (A1, 15. januar 2013 18:28)

Gas plaćamo skuplje, jer nam je ne prodaju rusi direktno već Jugorosgas, a neko ispod je lepo napisao o njoj o čemu se radi.

Lokomotive su povoljne za tu vrstu, i u konkurenciji sa španskim CAF, hrvatskim Gredelj (koje su bile 53% skuplje) i ŽOS Vrutky iz Slovačke.
Tender je nadgledala EUROFIMA. tako da nema tu nikakve priče oko toga da su lokomotive skuplje.

A što se tiče kamate koja je velika u odnosu na 3,09% koliko daje MMF, problem je što je Srbija ispunila sve kvote za povlačenje sredstava (zaduženja) i samim tim teško može da dobije povoljne kredite (za to smo već sami krivi, tj. naša vlast, kako god)

aleksandar grozni

pre 11 godina

Da je sa Rusima moglo biti bilo kakve srece,nebi se svi oni koji su bili pod njima od 1945 godine,spasli i presisali nas u svim mogucim zivotnim elementima,a mi bili slobodni.I sad ce oni nas da usrece joj joj bre pa viste srvarno prolupali skroz.Kakve mi to izuzetne prijateljske odnose sa Rusima imamo,osim ako ne mislite sto smo im poklonili NIS.Ako mislite da to sto ne priznaju Kosovo i Metohiju je izuzetno prijateljstvo varate se, oni to rade zbog sebe i njihovog problema sa juznom Osetijom a ne zbog nas.Placamo izuzetno skupo gas,gorivo,cak skuplje nego u nekim evropskim drzavama,daju nam vrlo nepovoljne kredite,pa o kakvom vi to prijateljstvu pricate,ako boga znate.

žaklina

pre 11 godina

Cena gasa treba da bude tržišna ,tu se potpuno slažem.Ali sam mišljenja da zemlja Srbija kao država sa dobrim rečnim tokom,dobrim sunčanim danima ,povoljnim vetrovima i velikom količinom materijala za bio gorivo ima i mora da ima najeftiniju struju na svetu,ne samo u regionu.Treba žestoko investirati dobrim i povoljnim kreditima u energetiku ( NAŠU SRPSKU DRŽAVNU ENERGETIKU-NE PORODAVATI) dobiti jeftinu energiju koju treba usmeriti ka proizvodnj jer samo tako možemo dobiti jeftiniji proizvod sa jeftinijom energijom.Samim tim ćemo postati dobra distanca za strane investitore a ne da ih privlačimo jeftinom stručnom radnom snagom.Netreba prodavati energiju strancima(izvoziti) u bescenje nego po tržišnim cenama.Naše društvo treba da počiva na energetici.Arapske zemlje se oslanjaju na naftu,Rusija na gas ,Evropa na nuklearnoj a mi na ono što imamo.Eto toliko o poskupljenju jeftine struje i o našem zonskom tarifnom sistemu koji ubija sve potrošače pa i privredu.

kabel

pre 11 godina

ma kakva bre braca rusi.narod treba da zna sta su uradili sa radnicima nis-a.tj.kakvim radnicima kad ih vise nema...nepostoje...caosss

Lili

pre 11 godina

Pa SPS gospodo. Nije naucena lekcija iz devedesetih i sada opet ispastamo. To je odlika glupih ljudi, napraviti veliku gresku i naciniti je ponovo.

SPS cim je postavio bajatovica 2008. godine on je prvo podigao cenu gasa tada za 60%!!! Potom je uveo posrednicku firmu za kupovinu gasa od Rusije i nesto preko 30 posto cene ide posrednicima pa vi vidite, to su sve javni podaci nekoliko puta prezentovani u javnosti.

A to sto je isti taj Bajatovic pokazao svoju kulturu time sto je sebe smestio u nekoliko fotelja i pozaposljavao pola porodice uze i sire, striptizete i kojekakve kriminalce to je jos tuznije.

A znate li sta je najtuznije? To sto je on i dalje na toj poziciji posle pet godina!!! Pouka? Nasem narodu nikada nista nece biti jasno! Jednostavno je zatucan genralno posmatrano.

Kobra

pre 11 godina

Pa da je bilo pameti, da se pola Srbije greje solarnom energijom, ne bi nam trebalo toliko gasa. Mi smo naše donacije iz Evrope usmeravali ko zna gde, a uz to smo pravili most koji nigde ne vodi.

veljko

pre 11 godina

Ministarka permanentno obmanjuje osiromasene gradjane. U kampanji je pricala jedno a sada samo podize cene energenata...Za ciji racun? A Rusi? Pa to navodno bratstvo ce nam oguliti kozu sa ledja...

H1N1

pre 11 godina

A-a ; ministarka , kao i ministri u banana-republikama sirom sveta brutalno manipulise javnoscu .
Gospodo - evropska Srbija ce planuti gradjasnkim ratom i ne postoji niko ko ce vas od tog zakloniti .
Jedva cekam da pocne .

Stavros84

pre 11 godina

Ovi nasi politicari nikako da shvate. Kada neko dodje da "investira" on ne dodje da bi nama bilo sve za dzabe vec da bi se taj ko investira obogatio a ne da bi narod i drzava bolje ziveli.

Info

pre 11 godina

Posto neki izmisljaju "cinjenice", da navedem da je cena gasa za Nemacku na granici u decembru bila 419 USD:
http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas
A Nemacka ima sada Severni tok i ne placa tranzitne takse drugim drzavama, a uopste da ne uporedjujemo koje kolicine oni povlace, a koje mi. Mada vidim da ovde cinjenice nisu popularne, vec propagandu i demagogija (uz par izuzetaka).

KONSILjERE

pre 11 godina

Pa cinjenica je da je Srbija i zanimljivo i isplativo za ulaganja i investicije, a sada kada postoji stabilna politicka situacija verujem da je to potpuno moguce.

magellan

pre 11 godina

"Cena ruskog gasa je previsoka"

To znamo svi mi koji ga posteno placamo svakoga meseca, a isto tako i posteno zaradjujemo svaki dinar u svojim zivotima.
Da li to znaju i zaposleni u stanovitoj agenciji, posredstvom koje stize taj cuveni gas, a po ceni ovecanoj za tricavih 30%.
Nama nisu potrebni spoljni neprijatelji, pored gliba i mulja koji gajimo u nasim nedrima junackim.

Spider KG

pre 11 godina

Previsoka ... Dobro jutro Zorana ... ma bitno je da je gas poskupeo 10% sada moze i da pojeftini 2% i ovaj prosti narod ce biti zadovoljan uz jos neko privodjenje ... J A D N O

VB

pre 11 godina

Sve rusko nas skupo košta. (Superior, 15. januar 2013 22:19)Pa onda zasto kupujemo Rusko,sto ne uzimamo gas iz Azerbejdzana(kad smo vec uzeli jedan kredit).Plasim se da bi to bilo jos skuplje.

Pronalazač

pre 11 godina

Skup nam gas pa ako je. Što nismo pravili male hidroelektrane (nememo dovoljnoi reka), vetrenjače (kod nas ne duvaju vetrovi), solarne panele (nemamo dovoljno sunčanih perioda), što se ne grejemo na bio masu... Gde je nova cod donacija?

pop

pre 11 godina

Tačno je da je cena gasa previsoka,previsoka je cena struje takođe a o zonama i da nepričamo.Sve je preskupo kad je narod ogoljen i ojađen.valjda će postepeno sve doći na svoje mesto inače ...

Taca

pre 11 godina

Cene gasa su previsoke za nas, ministarka Zorana nije nista pogresila . Do pre par godina grejali smo se na gas, a sad smo bogami presli na cvrsto gorivo.

Orao

pre 11 godina

Sve što ima veze sa južnim tokom treba ubrzati jer je to od strateškog značaja,jer realizacijom tog projekata znači energetsku stabilnost naše države.

poznavaoc stanja

pre 11 godina

A odgovor sa Ruske strane je ; MOZNA malo niza cena ali nam prvo DAJTE EPS,TELEKOM i POSTANSKU STEDIONICU (profitabilna Javna preduzeca) da mozemo kroz njihove proizvode da PEGLAMO cenu GASA i NAFTE.

nevernik

pre 11 godina

Zamisljam sastanak trusta mozgova u SNS posle izbora koji odlucuju da sad kad smo na vlasti treba uzeti desetak omladinaca i naloziti im da sede ispred kompjutera 24 sata i kuckaju komentare kako narod voli vlast. I tako je nastao nas omiljeni SNS internet odred.

Jedino su zaboravili da im kazu da se bar malo potrude da im se komentari razlikuju. Da ne ispadne da vlast podrzavaju zombiji koji ponavljaju dve-tri recenice u nedogled.

Arkona

pre 11 godina

Zašto se ne napiše kolika država uzima od te cene. Mislim da je cena gasa oko 30-ak dinara, sve ostalo je dodatna taksa koja postoji oko 3 godine već. Nešto su svi zaboravili da je cena pre 3 godine bila oko 50 dinara (što je i dalje bilo mnogo), ali je cena tada podignuta da jer je kako su rekli „gas se prodaje više na uštrb ostalih energenata zato što je jeftiniji od njih“. Ja se dobro sećam toga, ne znam kako su to drugi zaboravili.

obi van

pre 11 godina

argument za pregovore je ubitacan - niska kupovna moc stanovnistva! ako upali, ajmo sa tim u Njemacku, mozda nam prodaju jeftinije svoje automobile, pa onda u Italiju zbog garderobe....

Dejan

pre 11 godina

Stari ljudi su lepo govorili ljubav za ljubav, sir za pare, nisu Rusi glupi. Nama bi bilo bolje da se dozovemo pameti i počnemo da nešto radimo a ne da čekamo da nam Rusi, EU i ostali bace po neku mrvicu oko koje ćemo sami sebi da povadimo oči.

Holandija

pre 11 godina

ista stvar kao kod nas u bosni.uvijek ista prica.ova mu kaze skup gas a ovaj joj odgovara da je srbija privlacna za investicije.majko moja ko god dodje samo obecava nekakve investucije.pa h gdje su te pare vise .samo lazu

HD

pre 11 godina

Stanje u energetici sa sadasnjom ministarkom je smejurija.Ministarka Mihajlovic je obecala 2 sata jeftine struje tokom dana, pa nista od toga, obecale je izradu socijanih karata, pa nista od toga, zatim je predlozila uredbu o energetskom zasticeom potrosacu u kojem su navedene kategorije koje su zasticene (roditelji sa dodatkom za decu, penzioneri koji primaju male penzije, bolesni korisnici tudje nege i korisnici socijalne pomoci), pa nista od toga. Uredba je promenjena, kategorije ukinute...

Sada ministarka pravi novi marketinski manevar o ceni gasa...