Sreda, 09.01.2013.

09:26

MMF: Stezanje kaiša bilo pogrešno

Vodeći ekonomisti MMF-a priznali su da su pogrešili u preporukama o merama štednje u EU, piše RTS online.

Izvor: RTS

MMF: Stezanje kaiša bilo pogrešno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Rondovan

pre 11 godina

Situacija je jasna i resenje je jednostavno. Dakle, udahnite duboko i prihvatite cinjenicu da je jedino resenje ukidanje privatne svojine nad sredstvima za proizvodnju i na svim ostalim sredstvima koja mogu doneti bilo kakvu zaradu.

veliki strumf

pre 11 godina

O ovome su u predizbornoj kampanji najvise pricali Dacic i Bajatovic. Nadam se da se narod seca njihovih stalnih poruka da MMF ne treba slusati, da grese i da je jedini izlaz iz krize povecanje potrosnje. To je isto veona opasna politika, ali izgleda da su bili u pravu.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Nažalost nisu u pravu ni oni koji zagovaraju štednju, a ni oni koji zagovaraju potrošnju. S time da su ovi koji su za štednju više ‘u pravu’ jer dan totalnog potonuća samo više prolongiraju. Simpatična polemika koja ničemu ne vodi.

U pitanju je Ponzijeva shema. Prevara. Kriminal najveći u ljudskoj istoriji. Nevidljivo ropstvo od koga se nemože pobeći. Ropstvo se uspostavlja puštanjem zemlje i građana da se zadužuju. Kad se jednom inicira ovaj preces nemoguće je izaći iz njega. Do prekida ropstva je jedino moguće doći bankrotom ili hiperinflacijom.

Mehanizam ovakve piramide je takav da se pozajmljivanje mora nastaviti u nedogled i to sa sve većim iznosima zajma.

Ovo je legalna piramida na mnogo manjem nivou od onog što je Dafina radila. Ona funkcioniše sve do momenta kad bankari obustave dotok novih glavnica.

Posle toga imamo smanjenje para u opticaju i kolaps privrede. Period obustave izdavanja kredita je period “šišanja ovaca” za bankare jer oni preuzimaju materijalna sredstva u zamenu za pare koje prave iz vazduha.

“Gledajući na duži period, to je kraj 300 godina stare Ponzijeve sheme. Bukvalno sav naš novac stvaraju banke kao pozajmice, a da pritom banke prave samo glavnicu ne i kamatu potrebnu da bi ceo kredit vratio. Uvek se više duguje nego što se stvori na početku, novi dužnici se uvek moraju stvarati sa čijim pozajmicama bi se vraćali stari krediti. Posle 300 godina ceo svet se zaglavio u dugu, parazitska piramida je ostala bez izvora hrane.“ – Ellen Brown.

milos

pre 11 godina

(hm, 9. januar 2013 13:59)
Bilo bi lepo da nije bajka. Pogledaj samo tvoj banalni primer Zike koji placa vise radnicima da bi kupovali vise njegove robe sledi zakljucak da Zika kupuje svoju robu da bi imao veci promet! Rast zarada moze biti samo rezultat rasta produktivnosti a ne radi kratkorocnih stimulansa koji guraju inflaciju! Intervencionizam je mac sa dve ostrice! U kratkom roku rastu ti zaposlenost i proizvodnja a u dugom samo inflacija koja neutralise efekat intervencije... Inace ako jedina dva radnika i potrosaca u tvom primeru imaju manju potrosnju to ce rezultirati padu cene potrosnje... primer ti je los i neprimenjiv.

Lideri po inflaciji Evra

pre 11 godina

Ako je tako zasto ond Jorgovanka davi Evro ? Ja zivim od Evra i po ovom kursu kupujem samo hleb i jabuke i placam komunalije. Nista nov krevet, dusek, orman, odelo ili deo za kola. I kako to onda nova vlast misli da zaposli ljude ?

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi jasno kako su pogresili sto su trazili da se stedi umesto da se trosi? Nemacka koja je najvise stedela je najbolje prosla a pogledaj kako su prosle Grcka i Spanija najvece troskadzije?

milos

pre 11 godina

"Proučavanje ekonomske nauke ne zahteva poseban talenat.
Zar to nije posmatrajući sa intelektualnog aspekta, jednostavna materija u odnosu najteže grane filozofije ili čiste nauke?
Laka nauka, u kojoj samo retki briljiraju! Ovaj paradoks objašnjava se, možda, činjenicom da vrhunski ekonomista mora posedovati kombinaciju talenata. On mora da bude matematičar, istoričar, državnik, filozof - do određenog stepena. Mora da razume simbole a da govori rečima. Mora da razmišlja o pojedinostima na osnovu opšteg i da istovremeno razmatra apstraktno i konkretno. Mora da proučava sadašnjost u svetlu prošlosti zbog ciljeva u budućnosti. Ni jedan deo čovekove prirode ili njegovih institucija ne sme biti izvan pažnje ekonomiste. On mora istovremeno da bude svrsishodan i nepristrasan; uzdržan i nekorumpiran, poput umetnika, a ipak ponekad toliko na zemlji poput političara..."

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Potrošnja da, ali samo u uslovima jake domaće privrede, proizvodnje, koja je u domaćem vlasništvu. Onda ide cash flow u krugu zvanom Srbija. Strani vlasnik fabrike, trgovine etc. zaradu iznosi u matičnu zemlju. To bi bila najidealnija šema. Ali u ovakvim današnjim uslovima, daj bilo kakvu proizvodnju, samo da ne dajem svoj keš van Srbije, što nije slučaj.
Što reče komentar jedan dole, automobili, mašine, kozmetika, hemija, učestvuju u vrlo visokom procentu uvoza. Šoping ture u Segedinu, Trstu, Rimu, Beču.. zvuči naivno? Uopšte ne, još jedan vid, iznošenja zarade van Srbije, koja je nastala parama ulupanih od zajma za povećanje plate, što dalje jača potrošnju u tim zemljama itd...
Nadam se da me razumete...

Nema pite od......

pre 11 godina

Problem je u tome sto i najbolji svetski ekonomista ima cetvrtinu mozga losijeg PHP programera. Pogledajte samo ko je, iz vaseg razreda, otisao na pravo i ekonomiju, a ko na neku tehniku. Ekonomisti jos uvek nisu culi da perpetum mobile ne postoji i da zlato ne moze da se napravi od gvozdja.
Da su i inzinjeri na nivou ekonomista jos uvek bi se komuniciralo dimnim signalima i raspravljalo da li je bolji okrugli ili kockasti tocak !

NoviSad

pre 11 godina

U Srbiji pre svega treba smanjiti budzetske troskove, jer se rasipa i krade na veliko. Treba smanjiti opterecenje realne privrede na racun standarda budzetskih korisnika, koji imaju nerealno velike prihode (znacajno vece od realne privrede).

Pametnjaković

pre 11 godina

Najsmešnije u svemu tome jeste činjenica da to nema nikakve veze sa Srbijom, a naši "stručnjaci" komentarišu kao da ćemo sada da dobijemo neke pare da bi naša administracija, kao gomila pacova, mogla da ih potroši kao po običaju na javnu potrošnju, tj. na parazite u javnom sektoru koji su nas sve doveli do bezizlazne situacije. Srbija nije deo EU, a EU sigurno neće to da finansira.

Vladimir

pre 11 godina

"Trošite... trošite... samo zajmite, uzmite pare od nas, raširite se više od vaših mogućnosti..." E to je zvanična politika MMFa dok nas ne porobe sve. Kome svi duguju, ako su svi zaduženi??? Vanzemaljcima?

hm

pre 11 godina

ja sam pisao vec deset puta komentar na ovu temu i ovo opet cu. zika ima radnju i dva radnika i samo ta dva radnika i kupuju kod njega.ako zika smanji plate radnici manje kupuju,zika placa manji porez odnosno manje robe kupuje za dalju prodaju, normalno smanjuje radnicima platu i oni kupuju jos manje, dok zika ne ugasi radnju. zika daje vice plate a oni kupuju vise, on prodaje vise i placa veci porez, na kraju drzava ubira veci porez, da ziki subvenciju i on zaposli jos jednog radnika. zakljucite sami koji krug vam se vise svidja?? (naravno ovo je banalno objasnjenje) zdrava logika

Milosh

pre 11 godina

To znaju i mala deca. Osnovna karakteristika biznisa je cash flow i kad to zavrnes nema posla. Ali kad onaj radnik kupi cipele, onda i prodavacica cipela ima platu, pa ode kupi sebi sminku, pa ona sto pradeje sminku sebe pocasti kolacima ... Jos jevreji su izmislili trosi da bi ti se vracalo.

truth

pre 11 godina

Potrosnja je jako sirok pojam, i ovde svi to komentarisu i pisu o tome a zaboravljaju da ni za jednu zemlju to nije isto.

Za Srbiju bi to bila katastrofa, jer je Srbija na dnu Evrope sto se tice industrijske proizvodnje i povecanom potrosnjom bi samo povecali izvoz. Sad da nekom dignete platu sa 30 000 na 45 000 on ce kupovati vise kucne hemije (preko 50 posto je iz uvoza), kupovace vise markirane garderobe (99% je iz uvoza, mi imamo samo arisljki pamuk i domace carape), kupice neki motor ili mozda jeftiniji auto (100% iz uvoza, jer je domaci fiat preskup za domaceg potrosaca), kupice ovo, kupice ono, sve u svemu povecao bi se drastino uvoz i imali bi jos veci deficit. Druga stvar, Srbija je luda drzava. Kada bi se u Srbiji povecavala potrosnja, niko se ne bi setio da treba dati na neke javne radove, da treba davati vise za bebe, porodilje za nauku i obrazovanje, nego bi se davalo na penzionere i na armiju viska zaposlenih u javnom sektoru.


Tako da je za Srbiju samo jedan moto: "STEDNJA ILI SMRT".

I sve tako dok se ne napravi bolja drzava, a kad se napravi, e onda mozda i veca potrosnja.

U bukvalnom prevodu to znaci: "postavi sposobnijeg sluzbenika na odredjeno radno mesto pa mu onda povecavaj platu, a ne sluzbeniku koji je nesposoban povecavati platu".

Dakle kad budu svi konkursi javni, kad se smanji zaposljavanje preko veze, itd itd, moze veca potrosnja. Ovako bi se samo desilo da paraziti koji vec trose sto nisu zaradili ni treci deo jos vise trose.

porfirije rubiroza

pre 11 godina

izgleda da je kejns bio u pravu za sva vremena kad je govorio da se svaka kriza resava investicionom potrosnjom, sto vise zalazim u oblast ekonomije sve mi je manje jasno kako su neke varijable povezane i koja na koju utice, izgleda da ni najveci svetski ekonomisti isto nisu u potpunosti rascistili sa tim

marko

pre 11 godina

sa smanjenom potrosnjom ulazi se u zacarani krug, naravno ne valja ni prekomerna potrosnja ali u srbiji kupovna moc se srozala na dno, neke zemlje poput poljske su preporucivale preduzecima da ne otpustaju radnike nego da ih salju na produzeni odmor i da primaju plate a da kasnije odrade i da se potrosnja odrzava na nekom nivou; rezultat je bio da je poljska blaze osetila krizu; mene jedna stvar cudi, kako je dozvoljeno da se pojedine zemlje previse zaduzuju jer nemoguce da se odjednom pojavi vise zemalja sa ogromnim dugom koji se nije stvorio odjednom; pre to nije bilo previse izvodljivo jer je drzava gubila kreditni rejting i nije se mogla dodatno zaduzivati i tad su nametane mere stednje i uglavnom se radilo npr za sfrj oko 12 milijardi dolara i bili smo prezaduzeni a danas je samo grcka imala 300 milijardi duga

Teorija Zavere

pre 11 godina

Pazite sad ovako, oni naprave recesiju snize cene svega i onda to neko pokupuje po veoma niskim cenama i onda vlade i ostali krenu da podsticu te kompanije znacajnim sretstvima i olaksanjem poreza ili kako vec i onda su ti ljudi zaradili toliko novca da sada mogu da nahrane ceo sve ali . . .

dottore

pre 11 godina

Naravno da je Krugman bio u pravu! A i njemu su sapnuli kada sta treba da prica! kao ovoj naknadnoj pameti. I ko ce da snosi odgovornost? Puj pike ne vazi, malo smo se preigrali!

srpsko udruzenje leva ruka desni dzep

pre 11 godina

Ostro osudjujemo nameru MMF da pokrene proizvodnju i potrosnju. Mi veliko Srbi smo se odlicno snasli u vrema recesije. Napunili smo nase racune, a bogami i dzakove, parama tj. sa lepim zelenim euricima. Sve smo uradili kako ste nam gospodo iz MMF naredili, pardon posavetovali. Toliko smo osiromasili ove male Srbe da nam je zao da ih zaposlimo i povecamo platu.

sale

pre 11 godina

Problem je u tome što mi ljudi mislimo da je novac magični čarobni prah koji se po želji pretvara u stvarna dobra. Ustvari, novac je samo sredstvo za preračunavanje odnosa vrednosti različitih stvari - ništa više i ništa manje. Štednja novca je besmislena ako se potrebna dobra zbog toga ne stvaraju. Štednja može da bude samo privremena mera koja služi da se prevaziđu trenutne nestašice (odnosno, periodi kada je neki manji deo svih dobara preskup) ili da se stimuliše stvaranje nekih dobara koja nisu postojala ili ih nije bilo dovoljno. Umesto svega toga, mi se pasivizujemo verujući da je što veće odustajanje od SVAKE potrošnje nekako lekovito za naše blagostanje. Sa druge strane, zbog veoma uznapredovale (već hiljadama godina) podele rada, kad niko drugi ne želi da kupi ništa pa ni naš rad, nismo više u stanju da sopstvenim snagama podmirujemo svoje sopstvene potrebe i zato svi zajedno padamo u kovit prema dnu. Znači, problem nije u manjku novca, koji je i tako imaginaran, nego u manjku dobara. Ne moramo čak ni da finansiramo velike javne radove i investicije (mada bi se to na duži rok isplatilo), dovoljno bi bilo da subvencionišemo minimum neophodnih dobara koja trebaju svakom i da obavežemo primaoce pomoći da rade na njihovom obezbeđivanju.

Kolega

pre 11 godina

Akcionarima Agrobanke koji su brutalno opljackani od strane drzave kais je stegnut vec odavno.

Doslo je vreme da nas pravedno obestetite.

Neko spolja

pre 11 godina

Dobro jutro Kolumbo. Kao, nisu to znali pre. Ropstvo od strane finansijskih institucija je dostiglo dovoljan nivo, sada možemo malo da smirimo situaciju i da u potonule države upumpamo svež nepostojeć novac kroz neki od "inovativnih" finansijskih mehanizama. Možda mala opaska - ova vest se odnosi na one države koje su ozbiljno prihvatile "preporuke" MMF i stvarno sasekle plate i socialne transfere ili na one države koje imaju šta da uštede. Srbija nije ni u jednoj od te dve grupe država, tako da bi ovo trebalo da se objavi u rubrici vesti iz sveta, jer se ne odnosi ni u čemu na Srbiju.

Nesa

pre 11 godina

Nije stezanje kaiša greška. Greška je MMF zbog svrhe njegovog postojanja. Uzgred, sve veći broj samosvesnih država MMF-u otkazuje saradnju.

hr

pre 11 godina

a sta da trosimo???? kredite???? pa normalno da ce stednja donijeti manju potrosnju-manju proizvodnju-manju zaposlenost-manji standard!!! jer je onaj prije bio nerelno visok,zasnovan na kreditima,i potrosnji unaprijed sto jos nismo ni zaradili! a sad ce biti obratno,necemo vise trositi unaprijed,a i ono sto smo realno zaradili treba dio odvojiti i vracati kredite zbog zivota na visokoj nozi!!!! vrlo jednostavno!! samo se moramo spustiti na zemlju,a ne glumiti svedsku,ili cesku cak,kad nam je industrija na razini albanije!!!!

Tekelija

pre 11 godina

Мјере штедње нису биле лоше. Грчка са или без притисака од ММФ не би могла да функционише док не би смањили државнички апарат.
У томе је требало да буде поента штедње-на отпуштању огромног дијела администрације, а не на укидању послова у привреди.

Код нас се администрација само повећава, јер су наши стручњаци обични дудуци који не знају да створе реална радна мјеста, па је најлакше проширити градску, регионалну или државну администрацију.
А ти људи све и да желе да раде, немају шта, јер их је превише.

А привреда умире, и све се то пребија преко леђа радника и малих предузетника...

Samo da se zna

pre 11 godina

Ovo je početak kraja krize, bar medijskog dela iste...ipak ostaju nagomilani dugovi zemalja i odsustvo realnog sektora u celoj Evropi...a što se tiče greške poznatih ekonomista (Blanšarad je i autor poznate knjige iz makroekonomije) ovo je dokaz da ekonomija i nije nauka, da ne treba ozbiljno shvatati profesore ekonomije kad gostuju na TV-u i u odelima i sa naočarima glumeći neke naučnike (kao da su fizičari i hemičari) i na kraju...ovo je i neka vrsta abolicije za naše "experte" jer sad mogu da se vade sa "eto, pa i vodeći ekonomisti MMF-a su grešili, možemo i mi...malkice" :)

PLATIŠA

pre 11 godina

Lepo, lepo stručnjaci, profesori, doktori...samo još nešto da objasnite u vezi Srbije, posebno (uz pomoć udruženih snaga Big Laleta i Dejvida Koperfilda):

Mi trošimo više nego što stvaramo - i time se razvijamo?

Pa, kada je to tako dobro, zašto se onda taj neko ko se odriče te potrošnje danas (a u korist naše potrošnje danas) isto ne razvija na taj način - prekomernom potrošnjom? Dobro, možda se i on razvija baš tako kao i mi - samo što više dobija od nekog trećeg, nego što daje nama...Moguće.

I tako bi se moglo unedogled, sve dok ipak, na kraju, ne dodjemo do onoga (jadnička, neukog) koji se ne razvija - jer troši manje nego što stvara...

- Pa, dobro, de, nije on jadničak, čim je uspeo to da stvori. Uostalom, dobiće on to nazad, jednog dana - od naših potomaka. Red je da mu se to vrati... A i naši potomci biće kadri da to urade - da, da...

- Jeste, red je... Ali, kako će naši potomci da budu kadri da mu to vrate, kad vidite kako je nama danas teško (tako teško da moramo da trošimo više nego što stvaramo)? Da se neće možda naši potomci preopteretiti kod tog vraćanja?

- Neće, neće, jer naši potomci će da žive u mnogo razvijenijem društvu. A takvo društvo im mi omogućujemo našom današnjom prekomernom potrošnjom. I nikako drugačije takvo društvo nije ni moguće stvoriti. Shvatate?

- Pa, ne baš...

- E, svakakvog sveta ima danas...Zbog takvih se ovako slabo i razvijamo...Daj još nešto da potrošim!

dejan

pre 11 godina

MMF su pretezno americke pare.
eto kako oni upravljaju evropom kad im treba. sad im odgvora veca potrosnja u evropi I.... to ce se desiti

PPPP

pre 11 godina

Постоје две могућности. Пошто су испробали једну, сада су рекли, оооопс..грешка ! ајд да пробамо другу могућности....
Па, то свако уме...какви су то стручњаци ?

severino

pre 11 godina

A Merkel kaze da treba da se stedi.
Ipak ne mogu da poverujem da je planiranje ekonomije kao fudbalska prognoza.
Opet nesto mute.

Joao

pre 11 godina

Eh sad, pogrešili... Problem sveta je što narod putem svojih "legitimnih" predstavnika faktički plaća zajmove za održavanje komercijalnih banaka.

Перица

pre 11 godina

Вајни стручњаци који су и довели до економске катастрофе превеликом подршком банкарском сектору, све у нади на ће неко други да ради, а да они, Запад, убире кајмак.

Паразити који су се после геноцидне пљачке Источне Европе, Русије и Африке, кад су их Кинези спречили да се запате и код њих, окренули против својих ,,домаћина" и почели да пљачкају поједнице и предузећа где год су стигли.

Занимљиво поређење - тренутно се у Великој Британији води поступак против људи који су манипулисали кредитима у банци Халифакс (HBOS).

MMF - mater li Vam j...m

pre 11 godina

Naravno da je pogrešno! Ali bilo je potrebno oduzeti (mere štednje) sirotinji da bi se sredilo stanje (najbogatiji) u posrnulim bankama. Ovakva krađa od običnih građana i prelivanje najbogatijima je do sada nezabeležena prevara imajući u vidu stepen razvitka sadašnjeg društva.

mirko

pre 11 godina

Ovo nije zvanicni stav MMF-a, i zato neprimereno da stoji u naslovu jer dovodi citaoca u zabludu. Povecati potrosnju da bi stvorila zaposlenost je OK, ali ne treba da se ostvari novim drzavnim zaduzivanjem, vec ustedama na drzavnom aparatu. Ali nazalost, nasi politicari ce cuti samo onaj deo koji im odgovara ("Trosi, trosi...!")

mirko

pre 11 godina

Ovo nije zvanicni stav MMF-a, i zato neprimereno da stoji u naslovu jer dovodi citaoca u zabludu. Povecati potrosnju da bi stvorila zaposlenost je OK, ali ne treba da se ostvari novim drzavnim zaduzivanjem, vec ustedama na drzavnom aparatu. Ali nazalost, nasi politicari ce cuti samo onaj deo koji im odgovara ("Trosi, trosi...!")

MMF - mater li Vam j...m

pre 11 godina

Naravno da je pogrešno! Ali bilo je potrebno oduzeti (mere štednje) sirotinji da bi se sredilo stanje (najbogatiji) u posrnulim bankama. Ovakva krađa od običnih građana i prelivanje najbogatijima je do sada nezabeležena prevara imajući u vidu stepen razvitka sadašnjeg društva.

hr

pre 11 godina

a sta da trosimo???? kredite???? pa normalno da ce stednja donijeti manju potrosnju-manju proizvodnju-manju zaposlenost-manji standard!!! jer je onaj prije bio nerelno visok,zasnovan na kreditima,i potrosnji unaprijed sto jos nismo ni zaradili! a sad ce biti obratno,necemo vise trositi unaprijed,a i ono sto smo realno zaradili treba dio odvojiti i vracati kredite zbog zivota na visokoj nozi!!!! vrlo jednostavno!! samo se moramo spustiti na zemlju,a ne glumiti svedsku,ili cesku cak,kad nam je industrija na razini albanije!!!!

Перица

pre 11 godina

Вајни стручњаци који су и довели до економске катастрофе превеликом подршком банкарском сектору, све у нади на ће неко други да ради, а да они, Запад, убире кајмак.

Паразити који су се после геноцидне пљачке Источне Европе, Русије и Африке, кад су их Кинези спречили да се запате и код њих, окренули против својих ,,домаћина" и почели да пљачкају поједнице и предузећа где год су стигли.

Занимљиво поређење - тренутно се у Великој Британији води поступак против људи који су манипулисали кредитима у банци Халифакс (HBOS).

Samo da se zna

pre 11 godina

Ovo je početak kraja krize, bar medijskog dela iste...ipak ostaju nagomilani dugovi zemalja i odsustvo realnog sektora u celoj Evropi...a što se tiče greške poznatih ekonomista (Blanšarad je i autor poznate knjige iz makroekonomije) ovo je dokaz da ekonomija i nije nauka, da ne treba ozbiljno shvatati profesore ekonomije kad gostuju na TV-u i u odelima i sa naočarima glumeći neke naučnike (kao da su fizičari i hemičari) i na kraju...ovo je i neka vrsta abolicije za naše "experte" jer sad mogu da se vade sa "eto, pa i vodeći ekonomisti MMF-a su grešili, možemo i mi...malkice" :)

dejan

pre 11 godina

MMF su pretezno americke pare.
eto kako oni upravljaju evropom kad im treba. sad im odgvora veca potrosnja u evropi I.... to ce se desiti

truth

pre 11 godina

Potrosnja je jako sirok pojam, i ovde svi to komentarisu i pisu o tome a zaboravljaju da ni za jednu zemlju to nije isto.

Za Srbiju bi to bila katastrofa, jer je Srbija na dnu Evrope sto se tice industrijske proizvodnje i povecanom potrosnjom bi samo povecali izvoz. Sad da nekom dignete platu sa 30 000 na 45 000 on ce kupovati vise kucne hemije (preko 50 posto je iz uvoza), kupovace vise markirane garderobe (99% je iz uvoza, mi imamo samo arisljki pamuk i domace carape), kupice neki motor ili mozda jeftiniji auto (100% iz uvoza, jer je domaci fiat preskup za domaceg potrosaca), kupice ovo, kupice ono, sve u svemu povecao bi se drastino uvoz i imali bi jos veci deficit. Druga stvar, Srbija je luda drzava. Kada bi se u Srbiji povecavala potrosnja, niko se ne bi setio da treba dati na neke javne radove, da treba davati vise za bebe, porodilje za nauku i obrazovanje, nego bi se davalo na penzionere i na armiju viska zaposlenih u javnom sektoru.


Tako da je za Srbiju samo jedan moto: "STEDNJA ILI SMRT".

I sve tako dok se ne napravi bolja drzava, a kad se napravi, e onda mozda i veca potrosnja.

U bukvalnom prevodu to znaci: "postavi sposobnijeg sluzbenika na odredjeno radno mesto pa mu onda povecavaj platu, a ne sluzbeniku koji je nesposoban povecavati platu".

Dakle kad budu svi konkursi javni, kad se smanji zaposljavanje preko veze, itd itd, moze veca potrosnja. Ovako bi se samo desilo da paraziti koji vec trose sto nisu zaradili ni treci deo jos vise trose.

severino

pre 11 godina

A Merkel kaze da treba da se stedi.
Ipak ne mogu da poverujem da je planiranje ekonomije kao fudbalska prognoza.
Opet nesto mute.

Joao

pre 11 godina

Eh sad, pogrešili... Problem sveta je što narod putem svojih "legitimnih" predstavnika faktički plaća zajmove za održavanje komercijalnih banaka.

Tekelija

pre 11 godina

Мјере штедње нису биле лоше. Грчка са или без притисака од ММФ не би могла да функционише док не би смањили државнички апарат.
У томе је требало да буде поента штедње-на отпуштању огромног дијела администрације, а не на укидању послова у привреди.

Код нас се администрација само повећава, јер су наши стручњаци обични дудуци који не знају да створе реална радна мјеста, па је најлакше проширити градску, регионалну или државну администрацију.
А ти људи све и да желе да раде, немају шта, јер их је превише.

А привреда умире, и све се то пребија преко леђа радника и малих предузетника...

PPPP

pre 11 godina

Постоје две могућности. Пошто су испробали једну, сада су рекли, оооопс..грешка ! ајд да пробамо другу могућности....
Па, то свако уме...какви су то стручњаци ?

PLATIŠA

pre 11 godina

Lepo, lepo stručnjaci, profesori, doktori...samo još nešto da objasnite u vezi Srbije, posebno (uz pomoć udruženih snaga Big Laleta i Dejvida Koperfilda):

Mi trošimo više nego što stvaramo - i time se razvijamo?

Pa, kada je to tako dobro, zašto se onda taj neko ko se odriče te potrošnje danas (a u korist naše potrošnje danas) isto ne razvija na taj način - prekomernom potrošnjom? Dobro, možda se i on razvija baš tako kao i mi - samo što više dobija od nekog trećeg, nego što daje nama...Moguće.

I tako bi se moglo unedogled, sve dok ipak, na kraju, ne dodjemo do onoga (jadnička, neukog) koji se ne razvija - jer troši manje nego što stvara...

- Pa, dobro, de, nije on jadničak, čim je uspeo to da stvori. Uostalom, dobiće on to nazad, jednog dana - od naših potomaka. Red je da mu se to vrati... A i naši potomci biće kadri da to urade - da, da...

- Jeste, red je... Ali, kako će naši potomci da budu kadri da mu to vrate, kad vidite kako je nama danas teško (tako teško da moramo da trošimo više nego što stvaramo)? Da se neće možda naši potomci preopteretiti kod tog vraćanja?

- Neće, neće, jer naši potomci će da žive u mnogo razvijenijem društvu. A takvo društvo im mi omogućujemo našom današnjom prekomernom potrošnjom. I nikako drugačije takvo društvo nije ni moguće stvoriti. Shvatate?

- Pa, ne baš...

- E, svakakvog sveta ima danas...Zbog takvih se ovako slabo i razvijamo...Daj još nešto da potrošim!

Nema pite od......

pre 11 godina

Problem je u tome sto i najbolji svetski ekonomista ima cetvrtinu mozga losijeg PHP programera. Pogledajte samo ko je, iz vaseg razreda, otisao na pravo i ekonomiju, a ko na neku tehniku. Ekonomisti jos uvek nisu culi da perpetum mobile ne postoji i da zlato ne moze da se napravi od gvozdja.
Da su i inzinjeri na nivou ekonomista jos uvek bi se komuniciralo dimnim signalima i raspravljalo da li je bolji okrugli ili kockasti tocak !

Neko spolja

pre 11 godina

Dobro jutro Kolumbo. Kao, nisu to znali pre. Ropstvo od strane finansijskih institucija je dostiglo dovoljan nivo, sada možemo malo da smirimo situaciju i da u potonule države upumpamo svež nepostojeć novac kroz neki od "inovativnih" finansijskih mehanizama. Možda mala opaska - ova vest se odnosi na one države koje su ozbiljno prihvatile "preporuke" MMF i stvarno sasekle plate i socialne transfere ili na one države koje imaju šta da uštede. Srbija nije ni u jednoj od te dve grupe država, tako da bi ovo trebalo da se objavi u rubrici vesti iz sveta, jer se ne odnosi ni u čemu na Srbiju.

Milosh

pre 11 godina

To znaju i mala deca. Osnovna karakteristika biznisa je cash flow i kad to zavrnes nema posla. Ali kad onaj radnik kupi cipele, onda i prodavacica cipela ima platu, pa ode kupi sebi sminku, pa ona sto pradeje sminku sebe pocasti kolacima ... Jos jevreji su izmislili trosi da bi ti se vracalo.

Nesa

pre 11 godina

Nije stezanje kaiša greška. Greška je MMF zbog svrhe njegovog postojanja. Uzgred, sve veći broj samosvesnih država MMF-u otkazuje saradnju.

srpsko udruzenje leva ruka desni dzep

pre 11 godina

Ostro osudjujemo nameru MMF da pokrene proizvodnju i potrosnju. Mi veliko Srbi smo se odlicno snasli u vrema recesije. Napunili smo nase racune, a bogami i dzakove, parama tj. sa lepim zelenim euricima. Sve smo uradili kako ste nam gospodo iz MMF naredili, pardon posavetovali. Toliko smo osiromasili ove male Srbe da nam je zao da ih zaposlimo i povecamo platu.

porfirije rubiroza

pre 11 godina

izgleda da je kejns bio u pravu za sva vremena kad je govorio da se svaka kriza resava investicionom potrosnjom, sto vise zalazim u oblast ekonomije sve mi je manje jasno kako su neke varijable povezane i koja na koju utice, izgleda da ni najveci svetski ekonomisti isto nisu u potpunosti rascistili sa tim

Pametnjaković

pre 11 godina

Najsmešnije u svemu tome jeste činjenica da to nema nikakve veze sa Srbijom, a naši "stručnjaci" komentarišu kao da ćemo sada da dobijemo neke pare da bi naša administracija, kao gomila pacova, mogla da ih potroši kao po običaju na javnu potrošnju, tj. na parazite u javnom sektoru koji su nas sve doveli do bezizlazne situacije. Srbija nije deo EU, a EU sigurno neće to da finansira.

Kolega

pre 11 godina

Akcionarima Agrobanke koji su brutalno opljackani od strane drzave kais je stegnut vec odavno.

Doslo je vreme da nas pravedno obestetite.

Vladimir

pre 11 godina

"Trošite... trošite... samo zajmite, uzmite pare od nas, raširite se više od vaših mogućnosti..." E to je zvanična politika MMFa dok nas ne porobe sve. Kome svi duguju, ako su svi zaduženi??? Vanzemaljcima?

sale

pre 11 godina

Problem je u tome što mi ljudi mislimo da je novac magični čarobni prah koji se po želji pretvara u stvarna dobra. Ustvari, novac je samo sredstvo za preračunavanje odnosa vrednosti različitih stvari - ništa više i ništa manje. Štednja novca je besmislena ako se potrebna dobra zbog toga ne stvaraju. Štednja može da bude samo privremena mera koja služi da se prevaziđu trenutne nestašice (odnosno, periodi kada je neki manji deo svih dobara preskup) ili da se stimuliše stvaranje nekih dobara koja nisu postojala ili ih nije bilo dovoljno. Umesto svega toga, mi se pasivizujemo verujući da je što veće odustajanje od SVAKE potrošnje nekako lekovito za naše blagostanje. Sa druge strane, zbog veoma uznapredovale (već hiljadama godina) podele rada, kad niko drugi ne želi da kupi ništa pa ni naš rad, nismo više u stanju da sopstvenim snagama podmirujemo svoje sopstvene potrebe i zato svi zajedno padamo u kovit prema dnu. Znači, problem nije u manjku novca, koji je i tako imaginaran, nego u manjku dobara. Ne moramo čak ni da finansiramo velike javne radove i investicije (mada bi se to na duži rok isplatilo), dovoljno bi bilo da subvencionišemo minimum neophodnih dobara koja trebaju svakom i da obavežemo primaoce pomoći da rade na njihovom obezbeđivanju.

NoviSad

pre 11 godina

U Srbiji pre svega treba smanjiti budzetske troskove, jer se rasipa i krade na veliko. Treba smanjiti opterecenje realne privrede na racun standarda budzetskih korisnika, koji imaju nerealno velike prihode (znacajno vece od realne privrede).

hm

pre 11 godina

ja sam pisao vec deset puta komentar na ovu temu i ovo opet cu. zika ima radnju i dva radnika i samo ta dva radnika i kupuju kod njega.ako zika smanji plate radnici manje kupuju,zika placa manji porez odnosno manje robe kupuje za dalju prodaju, normalno smanjuje radnicima platu i oni kupuju jos manje, dok zika ne ugasi radnju. zika daje vice plate a oni kupuju vise, on prodaje vise i placa veci porez, na kraju drzava ubira veci porez, da ziki subvenciju i on zaposli jos jednog radnika. zakljucite sami koji krug vam se vise svidja?? (naravno ovo je banalno objasnjenje) zdrava logika

Teorija Zavere

pre 11 godina

Pazite sad ovako, oni naprave recesiju snize cene svega i onda to neko pokupuje po veoma niskim cenama i onda vlade i ostali krenu da podsticu te kompanije znacajnim sretstvima i olaksanjem poreza ili kako vec i onda su ti ljudi zaradili toliko novca da sada mogu da nahrane ceo sve ali . . .

Vladimir Dž

pre 11 godina

Nažalost nisu u pravu ni oni koji zagovaraju štednju, a ni oni koji zagovaraju potrošnju. S time da su ovi koji su za štednju više ‘u pravu’ jer dan totalnog potonuća samo više prolongiraju. Simpatična polemika koja ničemu ne vodi.

U pitanju je Ponzijeva shema. Prevara. Kriminal najveći u ljudskoj istoriji. Nevidljivo ropstvo od koga se nemože pobeći. Ropstvo se uspostavlja puštanjem zemlje i građana da se zadužuju. Kad se jednom inicira ovaj preces nemoguće je izaći iz njega. Do prekida ropstva je jedino moguće doći bankrotom ili hiperinflacijom.

Mehanizam ovakve piramide je takav da se pozajmljivanje mora nastaviti u nedogled i to sa sve većim iznosima zajma.

Ovo je legalna piramida na mnogo manjem nivou od onog što je Dafina radila. Ona funkcioniše sve do momenta kad bankari obustave dotok novih glavnica.

Posle toga imamo smanjenje para u opticaju i kolaps privrede. Period obustave izdavanja kredita je period “šišanja ovaca” za bankare jer oni preuzimaju materijalna sredstva u zamenu za pare koje prave iz vazduha.

“Gledajući na duži period, to je kraj 300 godina stare Ponzijeve sheme. Bukvalno sav naš novac stvaraju banke kao pozajmice, a da pritom banke prave samo glavnicu ne i kamatu potrebnu da bi ceo kredit vratio. Uvek se više duguje nego što se stvori na početku, novi dužnici se uvek moraju stvarati sa čijim pozajmicama bi se vraćali stari krediti. Posle 300 godina ceo svet se zaglavio u dugu, parazitska piramida je ostala bez izvora hrane.“ – Ellen Brown.

marko

pre 11 godina

sa smanjenom potrosnjom ulazi se u zacarani krug, naravno ne valja ni prekomerna potrosnja ali u srbiji kupovna moc se srozala na dno, neke zemlje poput poljske su preporucivale preduzecima da ne otpustaju radnike nego da ih salju na produzeni odmor i da primaju plate a da kasnije odrade i da se potrosnja odrzava na nekom nivou; rezultat je bio da je poljska blaze osetila krizu; mene jedna stvar cudi, kako je dozvoljeno da se pojedine zemlje previse zaduzuju jer nemoguce da se odjednom pojavi vise zemalja sa ogromnim dugom koji se nije stvorio odjednom; pre to nije bilo previse izvodljivo jer je drzava gubila kreditni rejting i nije se mogla dodatno zaduzivati i tad su nametane mere stednje i uglavnom se radilo npr za sfrj oko 12 milijardi dolara i bili smo prezaduzeni a danas je samo grcka imala 300 milijardi duga

dottore

pre 11 godina

Naravno da je Krugman bio u pravu! A i njemu su sapnuli kada sta treba da prica! kao ovoj naknadnoj pameti. I ko ce da snosi odgovornost? Puj pike ne vazi, malo smo se preigrali!

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Potrošnja da, ali samo u uslovima jake domaće privrede, proizvodnje, koja je u domaćem vlasništvu. Onda ide cash flow u krugu zvanom Srbija. Strani vlasnik fabrike, trgovine etc. zaradu iznosi u matičnu zemlju. To bi bila najidealnija šema. Ali u ovakvim današnjim uslovima, daj bilo kakvu proizvodnju, samo da ne dajem svoj keš van Srbije, što nije slučaj.
Što reče komentar jedan dole, automobili, mašine, kozmetika, hemija, učestvuju u vrlo visokom procentu uvoza. Šoping ture u Segedinu, Trstu, Rimu, Beču.. zvuči naivno? Uopšte ne, još jedan vid, iznošenja zarade van Srbije, koja je nastala parama ulupanih od zajma za povećanje plate, što dalje jača potrošnju u tim zemljama itd...
Nadam se da me razumete...

milos

pre 11 godina

"Proučavanje ekonomske nauke ne zahteva poseban talenat.
Zar to nije posmatrajući sa intelektualnog aspekta, jednostavna materija u odnosu najteže grane filozofije ili čiste nauke?
Laka nauka, u kojoj samo retki briljiraju! Ovaj paradoks objašnjava se, možda, činjenicom da vrhunski ekonomista mora posedovati kombinaciju talenata. On mora da bude matematičar, istoričar, državnik, filozof - do određenog stepena. Mora da razume simbole a da govori rečima. Mora da razmišlja o pojedinostima na osnovu opšteg i da istovremeno razmatra apstraktno i konkretno. Mora da proučava sadašnjost u svetlu prošlosti zbog ciljeva u budućnosti. Ni jedan deo čovekove prirode ili njegovih institucija ne sme biti izvan pažnje ekonomiste. On mora istovremeno da bude svrsishodan i nepristrasan; uzdržan i nekorumpiran, poput umetnika, a ipak ponekad toliko na zemlji poput političara..."

milos

pre 11 godina

(hm, 9. januar 2013 13:59)
Bilo bi lepo da nije bajka. Pogledaj samo tvoj banalni primer Zike koji placa vise radnicima da bi kupovali vise njegove robe sledi zakljucak da Zika kupuje svoju robu da bi imao veci promet! Rast zarada moze biti samo rezultat rasta produktivnosti a ne radi kratkorocnih stimulansa koji guraju inflaciju! Intervencionizam je mac sa dve ostrice! U kratkom roku rastu ti zaposlenost i proizvodnja a u dugom samo inflacija koja neutralise efekat intervencije... Inace ako jedina dva radnika i potrosaca u tvom primeru imaju manju potrosnju to ce rezultirati padu cene potrosnje... primer ti je los i neprimenjiv.

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi jasno kako su pogresili sto su trazili da se stedi umesto da se trosi? Nemacka koja je najvise stedela je najbolje prosla a pogledaj kako su prosle Grcka i Spanija najvece troskadzije?

Lideri po inflaciji Evra

pre 11 godina

Ako je tako zasto ond Jorgovanka davi Evro ? Ja zivim od Evra i po ovom kursu kupujem samo hleb i jabuke i placam komunalije. Nista nov krevet, dusek, orman, odelo ili deo za kola. I kako to onda nova vlast misli da zaposli ljude ?

veliki strumf

pre 11 godina

O ovome su u predizbornoj kampanji najvise pricali Dacic i Bajatovic. Nadam se da se narod seca njihovih stalnih poruka da MMF ne treba slusati, da grese i da je jedini izlaz iz krize povecanje potrosnje. To je isto veona opasna politika, ali izgleda da su bili u pravu.

Rondovan

pre 11 godina

Situacija je jasna i resenje je jednostavno. Dakle, udahnite duboko i prihvatite cinjenicu da je jedino resenje ukidanje privatne svojine nad sredstvima za proizvodnju i na svim ostalim sredstvima koja mogu doneti bilo kakvu zaradu.

Nema pite od......

pre 11 godina

Problem je u tome sto i najbolji svetski ekonomista ima cetvrtinu mozga losijeg PHP programera. Pogledajte samo ko je, iz vaseg razreda, otisao na pravo i ekonomiju, a ko na neku tehniku. Ekonomisti jos uvek nisu culi da perpetum mobile ne postoji i da zlato ne moze da se napravi od gvozdja.
Da su i inzinjeri na nivou ekonomista jos uvek bi se komuniciralo dimnim signalima i raspravljalo da li je bolji okrugli ili kockasti tocak !

MMF - mater li Vam j...m

pre 11 godina

Naravno da je pogrešno! Ali bilo je potrebno oduzeti (mere štednje) sirotinji da bi se sredilo stanje (najbogatiji) u posrnulim bankama. Ovakva krađa od običnih građana i prelivanje najbogatijima je do sada nezabeležena prevara imajući u vidu stepen razvitka sadašnjeg društva.

hm

pre 11 godina

ja sam pisao vec deset puta komentar na ovu temu i ovo opet cu. zika ima radnju i dva radnika i samo ta dva radnika i kupuju kod njega.ako zika smanji plate radnici manje kupuju,zika placa manji porez odnosno manje robe kupuje za dalju prodaju, normalno smanjuje radnicima platu i oni kupuju jos manje, dok zika ne ugasi radnju. zika daje vice plate a oni kupuju vise, on prodaje vise i placa veci porez, na kraju drzava ubira veci porez, da ziki subvenciju i on zaposli jos jednog radnika. zakljucite sami koji krug vam se vise svidja?? (naravno ovo je banalno objasnjenje) zdrava logika

Перица

pre 11 godina

Вајни стручњаци који су и довели до економске катастрофе превеликом подршком банкарском сектору, све у нади на ће неко други да ради, а да они, Запад, убире кајмак.

Паразити који су се после геноцидне пљачке Источне Европе, Русије и Африке, кад су их Кинези спречили да се запате и код њих, окренули против својих ,,домаћина" и почели да пљачкају поједнице и предузећа где год су стигли.

Занимљиво поређење - тренутно се у Великој Британији води поступак против људи који су манипулисали кредитима у банци Халифакс (HBOS).

dottore

pre 11 godina

Naravno da je Krugman bio u pravu! A i njemu su sapnuli kada sta treba da prica! kao ovoj naknadnoj pameti. I ko ce da snosi odgovornost? Puj pike ne vazi, malo smo se preigrali!

Samo da se zna

pre 11 godina

Ovo je početak kraja krize, bar medijskog dela iste...ipak ostaju nagomilani dugovi zemalja i odsustvo realnog sektora u celoj Evropi...a što se tiče greške poznatih ekonomista (Blanšarad je i autor poznate knjige iz makroekonomije) ovo je dokaz da ekonomija i nije nauka, da ne treba ozbiljno shvatati profesore ekonomije kad gostuju na TV-u i u odelima i sa naočarima glumeći neke naučnike (kao da su fizičari i hemičari) i na kraju...ovo je i neka vrsta abolicije za naše "experte" jer sad mogu da se vade sa "eto, pa i vodeći ekonomisti MMF-a su grešili, možemo i mi...malkice" :)

Kolega

pre 11 godina

Akcionarima Agrobanke koji su brutalno opljackani od strane drzave kais je stegnut vec odavno.

Doslo je vreme da nas pravedno obestetite.

Vladimir

pre 11 godina

"Trošite... trošite... samo zajmite, uzmite pare od nas, raširite se više od vaših mogućnosti..." E to je zvanična politika MMFa dok nas ne porobe sve. Kome svi duguju, ako su svi zaduženi??? Vanzemaljcima?

mirko

pre 11 godina

Ovo nije zvanicni stav MMF-a, i zato neprimereno da stoji u naslovu jer dovodi citaoca u zabludu. Povecati potrosnju da bi stvorila zaposlenost je OK, ali ne treba da se ostvari novim drzavnim zaduzivanjem, vec ustedama na drzavnom aparatu. Ali nazalost, nasi politicari ce cuti samo onaj deo koji im odgovara ("Trosi, trosi...!")

severino

pre 11 godina

A Merkel kaze da treba da se stedi.
Ipak ne mogu da poverujem da je planiranje ekonomije kao fudbalska prognoza.
Opet nesto mute.

Vladimir

pre 11 godina

Nije mi jasno kako su pogresili sto su trazili da se stedi umesto da se trosi? Nemacka koja je najvise stedela je najbolje prosla a pogledaj kako su prosle Grcka i Spanija najvece troskadzije?

PLATIŠA

pre 11 godina

Lepo, lepo stručnjaci, profesori, doktori...samo još nešto da objasnite u vezi Srbije, posebno (uz pomoć udruženih snaga Big Laleta i Dejvida Koperfilda):

Mi trošimo više nego što stvaramo - i time se razvijamo?

Pa, kada je to tako dobro, zašto se onda taj neko ko se odriče te potrošnje danas (a u korist naše potrošnje danas) isto ne razvija na taj način - prekomernom potrošnjom? Dobro, možda se i on razvija baš tako kao i mi - samo što više dobija od nekog trećeg, nego što daje nama...Moguće.

I tako bi se moglo unedogled, sve dok ipak, na kraju, ne dodjemo do onoga (jadnička, neukog) koji se ne razvija - jer troši manje nego što stvara...

- Pa, dobro, de, nije on jadničak, čim je uspeo to da stvori. Uostalom, dobiće on to nazad, jednog dana - od naših potomaka. Red je da mu se to vrati... A i naši potomci biće kadri da to urade - da, da...

- Jeste, red je... Ali, kako će naši potomci da budu kadri da mu to vrate, kad vidite kako je nama danas teško (tako teško da moramo da trošimo više nego što stvaramo)? Da se neće možda naši potomci preopteretiti kod tog vraćanja?

- Neće, neće, jer naši potomci će da žive u mnogo razvijenijem društvu. A takvo društvo im mi omogućujemo našom današnjom prekomernom potrošnjom. I nikako drugačije takvo društvo nije ni moguće stvoriti. Shvatate?

- Pa, ne baš...

- E, svakakvog sveta ima danas...Zbog takvih se ovako slabo i razvijamo...Daj još nešto da potrošim!

hr

pre 11 godina

a sta da trosimo???? kredite???? pa normalno da ce stednja donijeti manju potrosnju-manju proizvodnju-manju zaposlenost-manji standard!!! jer je onaj prije bio nerelno visok,zasnovan na kreditima,i potrosnji unaprijed sto jos nismo ni zaradili! a sad ce biti obratno,necemo vise trositi unaprijed,a i ono sto smo realno zaradili treba dio odvojiti i vracati kredite zbog zivota na visokoj nozi!!!! vrlo jednostavno!! samo se moramo spustiti na zemlju,a ne glumiti svedsku,ili cesku cak,kad nam je industrija na razini albanije!!!!

dejan

pre 11 godina

MMF su pretezno americke pare.
eto kako oni upravljaju evropom kad im treba. sad im odgvora veca potrosnja u evropi I.... to ce se desiti

Nesa

pre 11 godina

Nije stezanje kaiša greška. Greška je MMF zbog svrhe njegovog postojanja. Uzgred, sve veći broj samosvesnih država MMF-u otkazuje saradnju.

sale

pre 11 godina

Problem je u tome što mi ljudi mislimo da je novac magični čarobni prah koji se po želji pretvara u stvarna dobra. Ustvari, novac je samo sredstvo za preračunavanje odnosa vrednosti različitih stvari - ništa više i ništa manje. Štednja novca je besmislena ako se potrebna dobra zbog toga ne stvaraju. Štednja može da bude samo privremena mera koja služi da se prevaziđu trenutne nestašice (odnosno, periodi kada je neki manji deo svih dobara preskup) ili da se stimuliše stvaranje nekih dobara koja nisu postojala ili ih nije bilo dovoljno. Umesto svega toga, mi se pasivizujemo verujući da je što veće odustajanje od SVAKE potrošnje nekako lekovito za naše blagostanje. Sa druge strane, zbog veoma uznapredovale (već hiljadama godina) podele rada, kad niko drugi ne želi da kupi ništa pa ni naš rad, nismo više u stanju da sopstvenim snagama podmirujemo svoje sopstvene potrebe i zato svi zajedno padamo u kovit prema dnu. Znači, problem nije u manjku novca, koji je i tako imaginaran, nego u manjku dobara. Ne moramo čak ni da finansiramo velike javne radove i investicije (mada bi se to na duži rok isplatilo), dovoljno bi bilo da subvencionišemo minimum neophodnih dobara koja trebaju svakom i da obavežemo primaoce pomoći da rade na njihovom obezbeđivanju.

Teorija Zavere

pre 11 godina

Pazite sad ovako, oni naprave recesiju snize cene svega i onda to neko pokupuje po veoma niskim cenama i onda vlade i ostali krenu da podsticu te kompanije znacajnim sretstvima i olaksanjem poreza ili kako vec i onda su ti ljudi zaradili toliko novca da sada mogu da nahrane ceo sve ali . . .

truth

pre 11 godina

Potrosnja je jako sirok pojam, i ovde svi to komentarisu i pisu o tome a zaboravljaju da ni za jednu zemlju to nije isto.

Za Srbiju bi to bila katastrofa, jer je Srbija na dnu Evrope sto se tice industrijske proizvodnje i povecanom potrosnjom bi samo povecali izvoz. Sad da nekom dignete platu sa 30 000 na 45 000 on ce kupovati vise kucne hemije (preko 50 posto je iz uvoza), kupovace vise markirane garderobe (99% je iz uvoza, mi imamo samo arisljki pamuk i domace carape), kupice neki motor ili mozda jeftiniji auto (100% iz uvoza, jer je domaci fiat preskup za domaceg potrosaca), kupice ovo, kupice ono, sve u svemu povecao bi se drastino uvoz i imali bi jos veci deficit. Druga stvar, Srbija je luda drzava. Kada bi se u Srbiji povecavala potrosnja, niko se ne bi setio da treba dati na neke javne radove, da treba davati vise za bebe, porodilje za nauku i obrazovanje, nego bi se davalo na penzionere i na armiju viska zaposlenih u javnom sektoru.


Tako da je za Srbiju samo jedan moto: "STEDNJA ILI SMRT".

I sve tako dok se ne napravi bolja drzava, a kad se napravi, e onda mozda i veca potrosnja.

U bukvalnom prevodu to znaci: "postavi sposobnijeg sluzbenika na odredjeno radno mesto pa mu onda povecavaj platu, a ne sluzbeniku koji je nesposoban povecavati platu".

Dakle kad budu svi konkursi javni, kad se smanji zaposljavanje preko veze, itd itd, moze veca potrosnja. Ovako bi se samo desilo da paraziti koji vec trose sto nisu zaradili ni treci deo jos vise trose.

Lideri po inflaciji Evra

pre 11 godina

Ako je tako zasto ond Jorgovanka davi Evro ? Ja zivim od Evra i po ovom kursu kupujem samo hleb i jabuke i placam komunalije. Nista nov krevet, dusek, orman, odelo ili deo za kola. I kako to onda nova vlast misli da zaposli ljude ?

srpsko udruzenje leva ruka desni dzep

pre 11 godina

Ostro osudjujemo nameru MMF da pokrene proizvodnju i potrosnju. Mi veliko Srbi smo se odlicno snasli u vrema recesije. Napunili smo nase racune, a bogami i dzakove, parama tj. sa lepim zelenim euricima. Sve smo uradili kako ste nam gospodo iz MMF naredili, pardon posavetovali. Toliko smo osiromasili ove male Srbe da nam je zao da ih zaposlimo i povecamo platu.

milos

pre 11 godina

"Proučavanje ekonomske nauke ne zahteva poseban talenat.
Zar to nije posmatrajući sa intelektualnog aspekta, jednostavna materija u odnosu najteže grane filozofije ili čiste nauke?
Laka nauka, u kojoj samo retki briljiraju! Ovaj paradoks objašnjava se, možda, činjenicom da vrhunski ekonomista mora posedovati kombinaciju talenata. On mora da bude matematičar, istoričar, državnik, filozof - do određenog stepena. Mora da razume simbole a da govori rečima. Mora da razmišlja o pojedinostima na osnovu opšteg i da istovremeno razmatra apstraktno i konkretno. Mora da proučava sadašnjost u svetlu prošlosti zbog ciljeva u budućnosti. Ni jedan deo čovekove prirode ili njegovih institucija ne sme biti izvan pažnje ekonomiste. On mora istovremeno da bude svrsishodan i nepristrasan; uzdržan i nekorumpiran, poput umetnika, a ipak ponekad toliko na zemlji poput političara..."

veliki strumf

pre 11 godina

O ovome su u predizbornoj kampanji najvise pricali Dacic i Bajatovic. Nadam se da se narod seca njihovih stalnih poruka da MMF ne treba slusati, da grese i da je jedini izlaz iz krize povecanje potrosnje. To je isto veona opasna politika, ali izgleda da su bili u pravu.

Tekelija

pre 11 godina

Мјере штедње нису биле лоше. Грчка са или без притисака од ММФ не би могла да функционише док не би смањили државнички апарат.
У томе је требало да буде поента штедње-на отпуштању огромног дијела администрације, а не на укидању послова у привреди.

Код нас се администрација само повећава, јер су наши стручњаци обични дудуци који не знају да створе реална радна мјеста, па је најлакше проширити градску, регионалну или државну администрацију.
А ти људи све и да желе да раде, немају шта, јер их је превише.

А привреда умире, и све се то пребија преко леђа радника и малих предузетника...

porfirije rubiroza

pre 11 godina

izgleda da je kejns bio u pravu za sva vremena kad je govorio da se svaka kriza resava investicionom potrosnjom, sto vise zalazim u oblast ekonomije sve mi je manje jasno kako su neke varijable povezane i koja na koju utice, izgleda da ni najveci svetski ekonomisti isto nisu u potpunosti rascistili sa tim

Vladimir Dž

pre 11 godina

Nažalost nisu u pravu ni oni koji zagovaraju štednju, a ni oni koji zagovaraju potrošnju. S time da su ovi koji su za štednju više ‘u pravu’ jer dan totalnog potonuća samo više prolongiraju. Simpatična polemika koja ničemu ne vodi.

U pitanju je Ponzijeva shema. Prevara. Kriminal najveći u ljudskoj istoriji. Nevidljivo ropstvo od koga se nemože pobeći. Ropstvo se uspostavlja puštanjem zemlje i građana da se zadužuju. Kad se jednom inicira ovaj preces nemoguće je izaći iz njega. Do prekida ropstva je jedino moguće doći bankrotom ili hiperinflacijom.

Mehanizam ovakve piramide je takav da se pozajmljivanje mora nastaviti u nedogled i to sa sve većim iznosima zajma.

Ovo je legalna piramida na mnogo manjem nivou od onog što je Dafina radila. Ona funkcioniše sve do momenta kad bankari obustave dotok novih glavnica.

Posle toga imamo smanjenje para u opticaju i kolaps privrede. Period obustave izdavanja kredita je period “šišanja ovaca” za bankare jer oni preuzimaju materijalna sredstva u zamenu za pare koje prave iz vazduha.

“Gledajući na duži period, to je kraj 300 godina stare Ponzijeve sheme. Bukvalno sav naš novac stvaraju banke kao pozajmice, a da pritom banke prave samo glavnicu ne i kamatu potrebnu da bi ceo kredit vratio. Uvek se više duguje nego što se stvori na početku, novi dužnici se uvek moraju stvarati sa čijim pozajmicama bi se vraćali stari krediti. Posle 300 godina ceo svet se zaglavio u dugu, parazitska piramida je ostala bez izvora hrane.“ – Ellen Brown.

Joao

pre 11 godina

Eh sad, pogrešili... Problem sveta je što narod putem svojih "legitimnih" predstavnika faktički plaća zajmove za održavanje komercijalnih banaka.

PPPP

pre 11 godina

Постоје две могућности. Пошто су испробали једну, сада су рекли, оооопс..грешка ! ајд да пробамо другу могућности....
Па, то свако уме...какви су то стручњаци ?

Neko spolja

pre 11 godina

Dobro jutro Kolumbo. Kao, nisu to znali pre. Ropstvo od strane finansijskih institucija je dostiglo dovoljan nivo, sada možemo malo da smirimo situaciju i da u potonule države upumpamo svež nepostojeć novac kroz neki od "inovativnih" finansijskih mehanizama. Možda mala opaska - ova vest se odnosi na one države koje su ozbiljno prihvatile "preporuke" MMF i stvarno sasekle plate i socialne transfere ili na one države koje imaju šta da uštede. Srbija nije ni u jednoj od te dve grupe država, tako da bi ovo trebalo da se objavi u rubrici vesti iz sveta, jer se ne odnosi ni u čemu na Srbiju.

Milosh

pre 11 godina

To znaju i mala deca. Osnovna karakteristika biznisa je cash flow i kad to zavrnes nema posla. Ali kad onaj radnik kupi cipele, onda i prodavacica cipela ima platu, pa ode kupi sebi sminku, pa ona sto pradeje sminku sebe pocasti kolacima ... Jos jevreji su izmislili trosi da bi ti se vracalo.

Pametnjaković

pre 11 godina

Najsmešnije u svemu tome jeste činjenica da to nema nikakve veze sa Srbijom, a naši "stručnjaci" komentarišu kao da ćemo sada da dobijemo neke pare da bi naša administracija, kao gomila pacova, mogla da ih potroši kao po običaju na javnu potrošnju, tj. na parazite u javnom sektoru koji su nas sve doveli do bezizlazne situacije. Srbija nije deo EU, a EU sigurno neće to da finansira.

milos

pre 11 godina

(hm, 9. januar 2013 13:59)
Bilo bi lepo da nije bajka. Pogledaj samo tvoj banalni primer Zike koji placa vise radnicima da bi kupovali vise njegove robe sledi zakljucak da Zika kupuje svoju robu da bi imao veci promet! Rast zarada moze biti samo rezultat rasta produktivnosti a ne radi kratkorocnih stimulansa koji guraju inflaciju! Intervencionizam je mac sa dve ostrice! U kratkom roku rastu ti zaposlenost i proizvodnja a u dugom samo inflacija koja neutralise efekat intervencije... Inace ako jedina dva radnika i potrosaca u tvom primeru imaju manju potrosnju to ce rezultirati padu cene potrosnje... primer ti je los i neprimenjiv.

marko

pre 11 godina

sa smanjenom potrosnjom ulazi se u zacarani krug, naravno ne valja ni prekomerna potrosnja ali u srbiji kupovna moc se srozala na dno, neke zemlje poput poljske su preporucivale preduzecima da ne otpustaju radnike nego da ih salju na produzeni odmor i da primaju plate a da kasnije odrade i da se potrosnja odrzava na nekom nivou; rezultat je bio da je poljska blaze osetila krizu; mene jedna stvar cudi, kako je dozvoljeno da se pojedine zemlje previse zaduzuju jer nemoguce da se odjednom pojavi vise zemalja sa ogromnim dugom koji se nije stvorio odjednom; pre to nije bilo previse izvodljivo jer je drzava gubila kreditni rejting i nije se mogla dodatno zaduzivati i tad su nametane mere stednje i uglavnom se radilo npr za sfrj oko 12 milijardi dolara i bili smo prezaduzeni a danas je samo grcka imala 300 milijardi duga

NoviSad

pre 11 godina

U Srbiji pre svega treba smanjiti budzetske troskove, jer se rasipa i krade na veliko. Treba smanjiti opterecenje realne privrede na racun standarda budzetskih korisnika, koji imaju nerealno velike prihode (znacajno vece od realne privrede).

gnevni gradjanin

pre 11 godina

Potrošnja da, ali samo u uslovima jake domaće privrede, proizvodnje, koja je u domaćem vlasništvu. Onda ide cash flow u krugu zvanom Srbija. Strani vlasnik fabrike, trgovine etc. zaradu iznosi u matičnu zemlju. To bi bila najidealnija šema. Ali u ovakvim današnjim uslovima, daj bilo kakvu proizvodnju, samo da ne dajem svoj keš van Srbije, što nije slučaj.
Što reče komentar jedan dole, automobili, mašine, kozmetika, hemija, učestvuju u vrlo visokom procentu uvoza. Šoping ture u Segedinu, Trstu, Rimu, Beču.. zvuči naivno? Uopšte ne, još jedan vid, iznošenja zarade van Srbije, koja je nastala parama ulupanih od zajma za povećanje plate, što dalje jača potrošnju u tim zemljama itd...
Nadam se da me razumete...

Rondovan

pre 11 godina

Situacija je jasna i resenje je jednostavno. Dakle, udahnite duboko i prihvatite cinjenicu da je jedino resenje ukidanje privatne svojine nad sredstvima za proizvodnju i na svim ostalim sredstvima koja mogu doneti bilo kakvu zaradu.