Utorak, 01.01.2013.

20:28

Od danas PDV kad naplate robu

Mala i srednja preduzeća u Srbiji od danas će plaćati PDV tek kad naplate robu, a ne kao do sada, po izdavanju fakture.

Izvor: Novi magazin

Od danas PDV kad naplate robu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

dana

pre 11 godina

Ma kakav pdv,na primer u gradu Kursumliji gde skupa zive i inspektori i privatni preduzetnici oduvek se 80% RADILO NA CRNO,FISKALNI RACUNI SE NE KUCAJU I JOS UVEK SE RADI NA DIGITRON A ROBA KOJA SE NABAVLJA ZA FIRMU PLACA U KESU.To rade svi lokalni privatnici,da se pdv naplacuje od pocetka kako treba ova drzava bi bila u mnogo manjoj krizi a sada jos i ovo

Sale.

pre 11 godina

(mean machine, 2. januar 2013 10:46)

U slučaju prometa od 4 do 8 miliona - možeš se prijaviti na PDV, ali i ne moraš. Preko 8 miliona si obavezan. Ispod 4 miliona ne moraš i nisi obavezan, ali se možeš prijaviti ako proceniš da ćeš imati date promete. Pa ako ih i nemaš, nema veze - iduće godine te mogu isključiti iz sistema PDV-a, ali se možeš opet naknadno prijaviti. Sve je stvar lične procene i potrebe, t.j zavisnosti sa kakvim firmama radiš. Po meni i u mom slučaju, u sistemu sam PDV, i radim sa firmama u PDV-u, ali teško da ću imati promet preko 8 miliona. Mada, potrudiću se, jer se nadam poboljšanju poslovnog okruženja, kao i većem angažovanju sa moje strane. Bez rada nema ni leba, što bi se reklo.

Rajko

pre 11 godina

Katastrofalna odluka koja će dovesti do manipulacija ogromnih razmera. Naplata PDV će praktično prestati. Kladim se da će povući ovu odluku najdalje 1. maja. Dinkić treba da podnese ostavku.

MaloMorgen

pre 11 godina

PDV bi ustvari mogao biti nacin da se naplati roba a ne nahrane drzavni sluzbenici. Svakim sklapanjem posla, PDV bi se registrovao i ako se ne uplati u roku od najkasnije mesec dana, izvrsavala bi se prinudna naplata kako PDV-a tako i osnovice ali naravno u korist potrazioca. Tako bi se u srpskoj ekonomiji unistili metodi "poslovanja" koje imaju Miskovic i tajkuni, gde se dobavljacima ne placa jer im se jednostavno tako moze. Pa da vidimo ko ce tu onda koga da besplatno kreditira.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

A šta je sa ulaznim PDV, ako preduzetnik ne plati dobavljača? jel se država duži za njega? Možda glupo pitam pošto nisam iz Srbije i ne poznajem Zakon. Logično bi bilo da se i ulazni PDV ukoliko nije plaćen račun dobavljaču ne uzima u obračun. Ako je to tako, ova novina praktično ništa ne rešava i sve ostaje po starom. Ko je dobar i zna posao njega će da plaćaju, ko nije neće moći da preživi, pošto nema para ni za šta pa ni za PDV.

mean machine

pre 11 godina

Ne znam samo kako će olakšati poslovanje malih i srednjih preduzeća povećanjem cenzusa za PDV sa 4 na 8 miliona? Ja imam malo preduzeće, jedva pređem promet od 4 miliona. Jer najviše radim sa velikim preduzećima, čiji je jedan od uslova da si u PDV sistemu da bi oni poslovali sa tobom. I kako tako, ipak se imalo zaraditi za preživeti. Ali kako sada?!

igorpl

pre 11 godina

Odlaganje PDV-a nije loš potez. Niste napisali ono najbitnije da se taj PDV koji vam ne plate moći da odlaže najviše 6 meseci. Nakon tog perioda hteli ne hteli odnosno platili vam ili ne platili morate da platite državi PDV za fakturu koju ste izdali, dakle ovaj zakon odlaže plaćanje PDV-a na 6 meseci. Sleeća dobra strana ovog zakona je što se sada neće moći odbiti PDV ako niste vi platili fakturu pa će se na taj način potstići u malom procentu plaćanje.
Zakon koji treba da stupi na snagu martu odnosno o redovnosti plaćanja isto tako nije loš na papiru ali kako će to izgledati u praksi videćemo. Državna preduzeća će možda i plaćati nakon 45 dana ili će ići u dubioze sa zateznim kamatama a to će opet otići pogađajte iz čijih DŽEPOVA! (GRAĐANA SRBIJE) tako da oni iako ih mi finansiramo ne odgovaraju nikome i dalje mogu da nam se smeju direktno u lice. Ali se ja pitam kako će se i na koji način potstići plćanje između privatnih firmi?????
Ko će to da zabrani onome ko do sada nije plaćao na vreme zbog raznoraznih mahinacija da i dalje ne plaća i na koji način????
U OVOJ DRŽAVI NIJE MANJAK NOVCA NEGO JE VIŠAK BEZOBRAZLUKA I OPŠTE RASULO U PLAĆANJU. I dalje postoje oni koji su pod plaštom POLITIČARA mogli da vrše mahinacije i namerno zadržavaju novac. E kada se takvih rešite i kada se tržište malo pročisti od baraba tek onda će nam početi biti bolje. Ovako HOHŠTAPLERI I DALJE MOGU DA RADE ŠTA HOĆE!

M

pre 11 godina

Sistem "naplate" je toliko komplikovan da se pitam koliko ce firmi zaista preci na takav sistem. Kao i sve drugo kod nas: "ako ne platis na mostu, platices na cupriji". Uz to, fascinantno je kako su preko noci promenili Zakon o PDV, a procedure ni za 3 meseca nisu ni zapocete, a kamo li razradjene! Usli smo u novu godinu, a prirucnik za PDV jos nije gotov! A izmene nisu ni priblizno "kozmeticke".

Bitno je da je promenjen zakon, a kako ce se primenjivati, kao i uvek u zemlji Srbiji, nebitno je!

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Da li je u Zakonu o redovnosti placanja uvedena, da kazem, neka vrsta automatizma u pocinjanju naplate dugovanja? Recimo, da potrazilac MORA posle 60 dana pusti menicu ili tuzi duznika, po automatizmu. To bi mnogo pomoglo potraziocu jer ako je to ostavljeno dobroj volji, moze biti samo prazna prica, jer ga duznik moze ucenjivati tipa "ako nas tuzis ili pustis menicu, zavrsili smo poslovanje". Narocito je ovo bitno u odnosima malih i velikuh preduzeca. I do sad su mala preduzeca (poverioci) mogla da tuze velika (duznici) ali nisu htela plaseci se da neizgube trziste npr. proizvodjaci torti,kesa,razni dobavljaci u odnosu sa Ideom,Maxijem,DISom...

оѕ

pre 11 godina

Сад ћемо да видимо пропаст. Нико неће примати фактуре док нема паре спремне. Проблем није у испоруци фактуре већ у БАНКАРСКИМ гаранцијама, ЧЕКОВИМА, итд који могу да спрече блокаду обртних средстава. А не ово ... Да сте ово увели пре 8 година једна империја не би била створена на муци произвођача.

M9

pre 11 godina

Dok zakon ne važi za uvoz kao i da nije donešen.Nego šta ono beše vučko obećao pre izbora u skupštini za dinkija neku šarenu majicu sa brojem 1.Dok se to ne desi privreda će još više tonuti u moru propisa, prepreka, kažnjavanja i idiotskih parafiskalnih nameta.Jedan ukinete, donesete 10 novih i sl.Kao kad operišeš rak, administracija buja i ugušiće sve zarad svog opstanka.

ja nisam glasao

pre 11 godina

Mnogi privrednici mi kazu da je sve isto, ako ne i gore. U ostalom poslusajte Milana Knezevica u pescaniku pre nekoliko dana sta je pricao, raspad.

Aleksandar

pre 11 godina

Da kada ja hocu da otvorim preduzetnicku radnju na promet robe na veliko i malo,,a nisam do sada nikada radio,,vucem se po biorou godinama,redovno se javljam,,pitam jel ima neka pomoc drzave,,kazu nema,,jel ima nesto kada povucem radnika sa biroa,,kazu nema,,ali zato kada dodje iz Eu,,10000 e pomoc za svakog primljenog radnika,a Kinezima se daje ,,ni neznamo koliko,,sto? Jel mozda oni nesto proizvode osim sto zakopase Srpsku tekstilnu,, obucarsku.. i jos mnogo tih grana privrede i prozivodnje,,e moj narode,moj Dinkicu..sta bre lupamo ovde,,treba bezati odavde u Tanzaniju..Ovo pricam jer sam se raspitivao ovih dana,,razmisljam da se samozaposlim,,tj da otvorim radnju,,i sta me sve ceka..??GLAVA me boli.....!!!!!..Toliko o pomoci Drzave ,meni i bilo kome,,laz,i obmana..nista vise..

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Teoretski dobro, ako se sprovede i u praksi - biće odlično. Generalno, dobar potez. Dajte još ovakvih.

macka u dzaku

pre 11 godina

Какав је поступак за добијање стручног мишљења Министарства финансија и привреде?

Порески обвезник има право да од Пореске управе БЕСПЛАТНО добије информације о пореским прописима из којих произилази његова пореска обавеза, а ако је неук, и основну правну помоћ, што омогућује да пријави и плати порез, обрачуна и плати споредна пореска давања, у складу са прописима.

Међутим, у складу са Законом о републичким административним таксама и Тарифом републичких административних такси као саставним делом Закона, прописано је плаћање таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа, физичком лицу у износу од 1.260,00 динара, као и таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа правном лицу, односно предузетнику у износу од 10.330,00 динара.......

Eto ako hocete neku informaciju od Min. finansija sve je BESPLATNO, medjutim ,,,,
Tako da dobro proucite i ovo u vezi PDV-a!

kog alava drzava rastereti taj je magarac

pre 11 godina

Ovo placanja PDV-a po naplati je opet smisljeno za povlascene partijske i maherske firme kao i zamrzavanje dugovanja, otpis kamata i sl.
Male firme su uvek uredno placale PDV iako nisu naplatile svoja potrazivanja i to nije problem. Problem su velike monopolisticke firme i alava drzava koji su neuredni platise i glavni generatori nelikvidnosti i propasti kompletne ekonomije!
I zasto taj Zakon o redovnosti placanja nije stupio na snagu isto pocetkom ove godine nego se ceka 31. mart? I kakvi su to rokovi 45/60 dana? Maksimalni rok mora da bude 15 dana. Kome treba duzi rok neka uzme kredit!
Garantujem da vecina malih i srednjih firmi nece ni koristiti ovu mogucnost placanja PDV-a po naplati, jer to opet podrazumeva nekakvo administriranje....
Male i srednje firme bi trebale da kolektivno obustave sve isporuke robe ukoliko nije placeno avansno ili nije prilozena garancija banke za odlozeno placanje.
Samo tako mozemo da krenemo napred!

Mladja prevarant

pre 11 godina

Rok 60 dana, ali od kada?...
Limit da bi preduzeca mogla da placaju PDV se nigde ne pominje, mislim da se odnosi na promet do 40miliona, a limit da bi se preduzece svrstalo u srednje je valjda 450 mil
I kako onda za mala i srednja?
Jos jedna podvala vecitog ministra

Robert

pre 11 godina

mozete da ne volite dinkica ali procitajte na sajtu poreske uprave objasnjenje kojim je zabranio poreskoj upravi da preduzecima trazi da njihova dokumenta budu pecatirana nama su pretili oduzimanjem pib a blokadom racuna ako ne pecatiramo pdv prijavu

johny36

pre 11 godina

genije se setio posle punih 10 godina . covek uvek ima genijalne ideje da unisti preduzeca . ono sto je on propagirao godinama /PDV/ sada negira. da je malo moralan nebi sedeo u vladi , a on se jos hvali . lepo rece prof. begovic da on nebi kod njega ni kolokvijum polozio .
do juce strucnost ispred svega , sada centralizacija i jacanje drzave.sramota srpske ekonomije !

Branislav

pre 11 godina

Svi ti zakoni i propisi su već dostupni na internetu. Pročitajte ih bar pre slavlja i hvalospeva. Kamo lepe sreće da su bar samo demagogija i populizam. Čist diletantizam. I ono malo privrede što je ostalo može katanac na vrata. Pdv po naplati važi samo za one kojima i nije bitno, sa prometom od 8-80 miliona godišnje. Ništa za one kojima je napotrebnije, kojma je samo jedan račun desetine miliona. A i za one za koje važi, važi rok od 6 meseci bez naplate i pdv-a. Posle toga plati pdv, bez obzira da li je naplaćen sam račun. Sa druge strane, naravno, nema ni odbitnog pdv-a bez plaćanja obaveza. Nikakva korist, ali ogroman posao za administraciju koja sad treba još i o tome da vodi računa, i naravno, ogromna prilika za svaku nazovi inspekciju da proglasi utajom poreza svaku grešku u rasporedu uplata i računa. A šta tek reći o 17 članova zakona o rokovima izmirenja obaveza sa kaznama, prijavama za kašnjenje, a onda u poslednja dva člana piše "al' to ne važi za državu, lokalnu samoupravu i fond za zdravstvo uopšte, a za javna preduzeća rok prilagođavanja do 2015, s' time da u 2013 rok plaćanja bude 150 dana, a stari dugovi države se ne broje uopšte..." Blago nama. I nemojte se zavaravati, blago i vama.

Mirko

pre 11 godina

To vise nije PDV, to je porez na promet kao nekada. Samo drzava omogucuje da pojedinci sto vise kradu...

Primer: "Gazda" nabavi koka-kolu, dogovori se da dobavljacem da mu fakturise, a ovaj njemu plati u cashu, dobavljac nikad ne plati pdv jer mu kupac nikad nece platiti preko racuna, taj kupac-"gazda" proda vama koka-kolu u kaficu i uredno vam naplati sa PDV-om, ne da vam fiskalni racun, stavi sebi pare od pdv-a u dzep a istu koka-kolu fakturise fantomskoj firmi koja mu takodje nikad nece platiti pa i on nikad nece platiti PDV.

I drzava ostane kratka za citav PDV, dobavljac zaradi deo PDV-a, a "gazda" citav PDV.

Samo jedan lak primer...

Sama uspesnost PDV-a se ogleda sto u svakom trenutku drzava ima naplacen porez, pa je samim tim smanjena mogucnost mahinacije (najvise moze zadnji u lancu da prevari drzavu za pdv na razliku izmedju prodajne i kupovne cene)...

Strasno...
Prevara ovog naroda...

....a oni "posvecuju" Zikinu sarenicu Dacicevom rodjendanu...

Ekonomista

pre 11 godina

Izmene su poznate po Dinkicevim trikovima-reklamno,lepo zvuci,a u praksi puno klopki,uslovljavanja.Maher samo obmanjuje,lici da je nesto unapredjeno i u korist privrede,ali u stvarnosti nije tako.

Ekonomista

pre 11 godina

Izmene su poznate po Dinkicevim trikovima-reklamno,lepo zvuci,a u praksi puno klopki,uslovljavanja.Maher samo obmanjuje,lici da je nesto unapredjeno i u korist privrede,ali u stvarnosti nije tako.

igorpl

pre 11 godina

Odlaganje PDV-a nije loš potez. Niste napisali ono najbitnije da se taj PDV koji vam ne plate moći da odlaže najviše 6 meseci. Nakon tog perioda hteli ne hteli odnosno platili vam ili ne platili morate da platite državi PDV za fakturu koju ste izdali, dakle ovaj zakon odlaže plaćanje PDV-a na 6 meseci. Sleeća dobra strana ovog zakona je što se sada neće moći odbiti PDV ako niste vi platili fakturu pa će se na taj način potstići u malom procentu plaćanje.
Zakon koji treba da stupi na snagu martu odnosno o redovnosti plaćanja isto tako nije loš na papiru ali kako će to izgledati u praksi videćemo. Državna preduzeća će možda i plaćati nakon 45 dana ili će ići u dubioze sa zateznim kamatama a to će opet otići pogađajte iz čijih DŽEPOVA! (GRAĐANA SRBIJE) tako da oni iako ih mi finansiramo ne odgovaraju nikome i dalje mogu da nam se smeju direktno u lice. Ali se ja pitam kako će se i na koji način potstići plćanje između privatnih firmi?????
Ko će to da zabrani onome ko do sada nije plaćao na vreme zbog raznoraznih mahinacija da i dalje ne plaća i na koji način????
U OVOJ DRŽAVI NIJE MANJAK NOVCA NEGO JE VIŠAK BEZOBRAZLUKA I OPŠTE RASULO U PLAĆANJU. I dalje postoje oni koji su pod plaštom POLITIČARA mogli da vrše mahinacije i namerno zadržavaju novac. E kada se takvih rešite i kada se tržište malo pročisti od baraba tek onda će nam početi biti bolje. Ovako HOHŠTAPLERI I DALJE MOGU DA RADE ŠTA HOĆE!

M9

pre 11 godina

Dok zakon ne važi za uvoz kao i da nije donešen.Nego šta ono beše vučko obećao pre izbora u skupštini za dinkija neku šarenu majicu sa brojem 1.Dok se to ne desi privreda će još više tonuti u moru propisa, prepreka, kažnjavanja i idiotskih parafiskalnih nameta.Jedan ukinete, donesete 10 novih i sl.Kao kad operišeš rak, administracija buja i ugušiće sve zarad svog opstanka.

оѕ

pre 11 godina

Сад ћемо да видимо пропаст. Нико неће примати фактуре док нема паре спремне. Проблем није у испоруци фактуре већ у БАНКАРСКИМ гаранцијама, ЧЕКОВИМА, итд који могу да спрече блокаду обртних средстава. А не ово ... Да сте ово увели пре 8 година једна империја не би била створена на муци произвођача.

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Da li je u Zakonu o redovnosti placanja uvedena, da kazem, neka vrsta automatizma u pocinjanju naplate dugovanja? Recimo, da potrazilac MORA posle 60 dana pusti menicu ili tuzi duznika, po automatizmu. To bi mnogo pomoglo potraziocu jer ako je to ostavljeno dobroj volji, moze biti samo prazna prica, jer ga duznik moze ucenjivati tipa "ako nas tuzis ili pustis menicu, zavrsili smo poslovanje". Narocito je ovo bitno u odnosima malih i velikuh preduzeca. I do sad su mala preduzeca (poverioci) mogla da tuze velika (duznici) ali nisu htela plaseci se da neizgube trziste npr. proizvodjaci torti,kesa,razni dobavljaci u odnosu sa Ideom,Maxijem,DISom...

M

pre 11 godina

Sistem "naplate" je toliko komplikovan da se pitam koliko ce firmi zaista preci na takav sistem. Kao i sve drugo kod nas: "ako ne platis na mostu, platices na cupriji". Uz to, fascinantno je kako su preko noci promenili Zakon o PDV, a procedure ni za 3 meseca nisu ni zapocete, a kamo li razradjene! Usli smo u novu godinu, a prirucnik za PDV jos nije gotov! A izmene nisu ni priblizno "kozmeticke".

Bitno je da je promenjen zakon, a kako ce se primenjivati, kao i uvek u zemlji Srbiji, nebitno je!

mean machine

pre 11 godina

Ne znam samo kako će olakšati poslovanje malih i srednjih preduzeća povećanjem cenzusa za PDV sa 4 na 8 miliona? Ja imam malo preduzeće, jedva pređem promet od 4 miliona. Jer najviše radim sa velikim preduzećima, čiji je jedan od uslova da si u PDV sistemu da bi oni poslovali sa tobom. I kako tako, ipak se imalo zaraditi za preživeti. Ali kako sada?!

Aleksandar

pre 11 godina

Da kada ja hocu da otvorim preduzetnicku radnju na promet robe na veliko i malo,,a nisam do sada nikada radio,,vucem se po biorou godinama,redovno se javljam,,pitam jel ima neka pomoc drzave,,kazu nema,,jel ima nesto kada povucem radnika sa biroa,,kazu nema,,ali zato kada dodje iz Eu,,10000 e pomoc za svakog primljenog radnika,a Kinezima se daje ,,ni neznamo koliko,,sto? Jel mozda oni nesto proizvode osim sto zakopase Srpsku tekstilnu,, obucarsku.. i jos mnogo tih grana privrede i prozivodnje,,e moj narode,moj Dinkicu..sta bre lupamo ovde,,treba bezati odavde u Tanzaniju..Ovo pricam jer sam se raspitivao ovih dana,,razmisljam da se samozaposlim,,tj da otvorim radnju,,i sta me sve ceka..??GLAVA me boli.....!!!!!..Toliko o pomoci Drzave ,meni i bilo kome,,laz,i obmana..nista vise..

MaloMorgen

pre 11 godina

PDV bi ustvari mogao biti nacin da se naplati roba a ne nahrane drzavni sluzbenici. Svakim sklapanjem posla, PDV bi se registrovao i ako se ne uplati u roku od najkasnije mesec dana, izvrsavala bi se prinudna naplata kako PDV-a tako i osnovice ali naravno u korist potrazioca. Tako bi se u srpskoj ekonomiji unistili metodi "poslovanja" koje imaju Miskovic i tajkuni, gde se dobavljacima ne placa jer im se jednostavno tako moze. Pa da vidimo ko ce tu onda koga da besplatno kreditira.

Rajko

pre 11 godina

Katastrofalna odluka koja će dovesti do manipulacija ogromnih razmera. Naplata PDV će praktično prestati. Kladim se da će povući ovu odluku najdalje 1. maja. Dinkić treba da podnese ostavku.

Sale.

pre 11 godina

(mean machine, 2. januar 2013 10:46)

U slučaju prometa od 4 do 8 miliona - možeš se prijaviti na PDV, ali i ne moraš. Preko 8 miliona si obavezan. Ispod 4 miliona ne moraš i nisi obavezan, ali se možeš prijaviti ako proceniš da ćeš imati date promete. Pa ako ih i nemaš, nema veze - iduće godine te mogu isključiti iz sistema PDV-a, ali se možeš opet naknadno prijaviti. Sve je stvar lične procene i potrebe, t.j zavisnosti sa kakvim firmama radiš. Po meni i u mom slučaju, u sistemu sam PDV, i radim sa firmama u PDV-u, ali teško da ću imati promet preko 8 miliona. Mada, potrudiću se, jer se nadam poboljšanju poslovnog okruženja, kao i većem angažovanju sa moje strane. Bez rada nema ni leba, što bi se reklo.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Teoretski dobro, ako se sprovede i u praksi - biće odlično. Generalno, dobar potez. Dajte još ovakvih.

ja nisam glasao

pre 11 godina

Mnogi privrednici mi kazu da je sve isto, ako ne i gore. U ostalom poslusajte Milana Knezevica u pescaniku pre nekoliko dana sta je pricao, raspad.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

A šta je sa ulaznim PDV, ako preduzetnik ne plati dobavljača? jel se država duži za njega? Možda glupo pitam pošto nisam iz Srbije i ne poznajem Zakon. Logično bi bilo da se i ulazni PDV ukoliko nije plaćen račun dobavljaču ne uzima u obračun. Ako je to tako, ova novina praktično ništa ne rešava i sve ostaje po starom. Ko je dobar i zna posao njega će da plaćaju, ko nije neće moći da preživi, pošto nema para ni za šta pa ni za PDV.

Branislav

pre 11 godina

Svi ti zakoni i propisi su već dostupni na internetu. Pročitajte ih bar pre slavlja i hvalospeva. Kamo lepe sreće da su bar samo demagogija i populizam. Čist diletantizam. I ono malo privrede što je ostalo može katanac na vrata. Pdv po naplati važi samo za one kojima i nije bitno, sa prometom od 8-80 miliona godišnje. Ništa za one kojima je napotrebnije, kojma je samo jedan račun desetine miliona. A i za one za koje važi, važi rok od 6 meseci bez naplate i pdv-a. Posle toga plati pdv, bez obzira da li je naplaćen sam račun. Sa druge strane, naravno, nema ni odbitnog pdv-a bez plaćanja obaveza. Nikakva korist, ali ogroman posao za administraciju koja sad treba još i o tome da vodi računa, i naravno, ogromna prilika za svaku nazovi inspekciju da proglasi utajom poreza svaku grešku u rasporedu uplata i računa. A šta tek reći o 17 članova zakona o rokovima izmirenja obaveza sa kaznama, prijavama za kašnjenje, a onda u poslednja dva člana piše "al' to ne važi za državu, lokalnu samoupravu i fond za zdravstvo uopšte, a za javna preduzeća rok prilagođavanja do 2015, s' time da u 2013 rok plaćanja bude 150 dana, a stari dugovi države se ne broje uopšte..." Blago nama. I nemojte se zavaravati, blago i vama.

johny36

pre 11 godina

genije se setio posle punih 10 godina . covek uvek ima genijalne ideje da unisti preduzeca . ono sto je on propagirao godinama /PDV/ sada negira. da je malo moralan nebi sedeo u vladi , a on se jos hvali . lepo rece prof. begovic da on nebi kod njega ni kolokvijum polozio .
do juce strucnost ispred svega , sada centralizacija i jacanje drzave.sramota srpske ekonomije !

Mirko

pre 11 godina

To vise nije PDV, to je porez na promet kao nekada. Samo drzava omogucuje da pojedinci sto vise kradu...

Primer: "Gazda" nabavi koka-kolu, dogovori se da dobavljacem da mu fakturise, a ovaj njemu plati u cashu, dobavljac nikad ne plati pdv jer mu kupac nikad nece platiti preko racuna, taj kupac-"gazda" proda vama koka-kolu u kaficu i uredno vam naplati sa PDV-om, ne da vam fiskalni racun, stavi sebi pare od pdv-a u dzep a istu koka-kolu fakturise fantomskoj firmi koja mu takodje nikad nece platiti pa i on nikad nece platiti PDV.

I drzava ostane kratka za citav PDV, dobavljac zaradi deo PDV-a, a "gazda" citav PDV.

Samo jedan lak primer...

Sama uspesnost PDV-a se ogleda sto u svakom trenutku drzava ima naplacen porez, pa je samim tim smanjena mogucnost mahinacije (najvise moze zadnji u lancu da prevari drzavu za pdv na razliku izmedju prodajne i kupovne cene)...

Strasno...
Prevara ovog naroda...

....a oni "posvecuju" Zikinu sarenicu Dacicevom rodjendanu...

Robert

pre 11 godina

mozete da ne volite dinkica ali procitajte na sajtu poreske uprave objasnjenje kojim je zabranio poreskoj upravi da preduzecima trazi da njihova dokumenta budu pecatirana nama su pretili oduzimanjem pib a blokadom racuna ako ne pecatiramo pdv prijavu

Mladja prevarant

pre 11 godina

Rok 60 dana, ali od kada?...
Limit da bi preduzeca mogla da placaju PDV se nigde ne pominje, mislim da se odnosi na promet do 40miliona, a limit da bi se preduzece svrstalo u srednje je valjda 450 mil
I kako onda za mala i srednja?
Jos jedna podvala vecitog ministra

macka u dzaku

pre 11 godina

Какав је поступак за добијање стручног мишљења Министарства финансија и привреде?

Порески обвезник има право да од Пореске управе БЕСПЛАТНО добије информације о пореским прописима из којих произилази његова пореска обавеза, а ако је неук, и основну правну помоћ, што омогућује да пријави и плати порез, обрачуна и плати споредна пореска давања, у складу са прописима.

Међутим, у складу са Законом о републичким административним таксама и Тарифом републичких административних такси као саставним делом Закона, прописано је плаћање таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа, физичком лицу у износу од 1.260,00 динара, као и таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа правном лицу, односно предузетнику у износу од 10.330,00 динара.......

Eto ako hocete neku informaciju od Min. finansija sve je BESPLATNO, medjutim ,,,,
Tako da dobro proucite i ovo u vezi PDV-a!

dana

pre 11 godina

Ma kakav pdv,na primer u gradu Kursumliji gde skupa zive i inspektori i privatni preduzetnici oduvek se 80% RADILO NA CRNO,FISKALNI RACUNI SE NE KUCAJU I JOS UVEK SE RADI NA DIGITRON A ROBA KOJA SE NABAVLJA ZA FIRMU PLACA U KESU.To rade svi lokalni privatnici,da se pdv naplacuje od pocetka kako treba ova drzava bi bila u mnogo manjoj krizi a sada jos i ovo

kog alava drzava rastereti taj je magarac

pre 11 godina

Ovo placanja PDV-a po naplati je opet smisljeno za povlascene partijske i maherske firme kao i zamrzavanje dugovanja, otpis kamata i sl.
Male firme su uvek uredno placale PDV iako nisu naplatile svoja potrazivanja i to nije problem. Problem su velike monopolisticke firme i alava drzava koji su neuredni platise i glavni generatori nelikvidnosti i propasti kompletne ekonomije!
I zasto taj Zakon o redovnosti placanja nije stupio na snagu isto pocetkom ove godine nego se ceka 31. mart? I kakvi su to rokovi 45/60 dana? Maksimalni rok mora da bude 15 dana. Kome treba duzi rok neka uzme kredit!
Garantujem da vecina malih i srednjih firmi nece ni koristiti ovu mogucnost placanja PDV-a po naplati, jer to opet podrazumeva nekakvo administriranje....
Male i srednje firme bi trebale da kolektivno obustave sve isporuke robe ukoliko nije placeno avansno ili nije prilozena garancija banke za odlozeno placanje.
Samo tako mozemo da krenemo napred!

Ekonomista

pre 11 godina

Izmene su poznate po Dinkicevim trikovima-reklamno,lepo zvuci,a u praksi puno klopki,uslovljavanja.Maher samo obmanjuje,lici da je nesto unapredjeno i u korist privrede,ali u stvarnosti nije tako.

Rajko

pre 11 godina

Katastrofalna odluka koja će dovesti do manipulacija ogromnih razmera. Naplata PDV će praktično prestati. Kladim se da će povući ovu odluku najdalje 1. maja. Dinkić treba da podnese ostavku.

Aleksandar

pre 11 godina

Da kada ja hocu da otvorim preduzetnicku radnju na promet robe na veliko i malo,,a nisam do sada nikada radio,,vucem se po biorou godinama,redovno se javljam,,pitam jel ima neka pomoc drzave,,kazu nema,,jel ima nesto kada povucem radnika sa biroa,,kazu nema,,ali zato kada dodje iz Eu,,10000 e pomoc za svakog primljenog radnika,a Kinezima se daje ,,ni neznamo koliko,,sto? Jel mozda oni nesto proizvode osim sto zakopase Srpsku tekstilnu,, obucarsku.. i jos mnogo tih grana privrede i prozivodnje,,e moj narode,moj Dinkicu..sta bre lupamo ovde,,treba bezati odavde u Tanzaniju..Ovo pricam jer sam se raspitivao ovih dana,,razmisljam da se samozaposlim,,tj da otvorim radnju,,i sta me sve ceka..??GLAVA me boli.....!!!!!..Toliko o pomoci Drzave ,meni i bilo kome,,laz,i obmana..nista vise..

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

Teoretski dobro, ako se sprovede i u praksi - biće odlično. Generalno, dobar potez. Dajte još ovakvih.

ja nisam glasao

pre 11 godina

Mnogi privrednici mi kazu da je sve isto, ako ne i gore. U ostalom poslusajte Milana Knezevica u pescaniku pre nekoliko dana sta je pricao, raspad.

Mirko

pre 11 godina

To vise nije PDV, to je porez na promet kao nekada. Samo drzava omogucuje da pojedinci sto vise kradu...

Primer: "Gazda" nabavi koka-kolu, dogovori se da dobavljacem da mu fakturise, a ovaj njemu plati u cashu, dobavljac nikad ne plati pdv jer mu kupac nikad nece platiti preko racuna, taj kupac-"gazda" proda vama koka-kolu u kaficu i uredno vam naplati sa PDV-om, ne da vam fiskalni racun, stavi sebi pare od pdv-a u dzep a istu koka-kolu fakturise fantomskoj firmi koja mu takodje nikad nece platiti pa i on nikad nece platiti PDV.

I drzava ostane kratka za citav PDV, dobavljac zaradi deo PDV-a, a "gazda" citav PDV.

Samo jedan lak primer...

Sama uspesnost PDV-a se ogleda sto u svakom trenutku drzava ima naplacen porez, pa je samim tim smanjena mogucnost mahinacije (najvise moze zadnji u lancu da prevari drzavu za pdv na razliku izmedju prodajne i kupovne cene)...

Strasno...
Prevara ovog naroda...

....a oni "posvecuju" Zikinu sarenicu Dacicevom rodjendanu...

M

pre 11 godina

Sistem "naplate" je toliko komplikovan da se pitam koliko ce firmi zaista preci na takav sistem. Kao i sve drugo kod nas: "ako ne platis na mostu, platices na cupriji". Uz to, fascinantno je kako su preko noci promenili Zakon o PDV, a procedure ni za 3 meseca nisu ni zapocete, a kamo li razradjene! Usli smo u novu godinu, a prirucnik za PDV jos nije gotov! A izmene nisu ni priblizno "kozmeticke".

Bitno je da je promenjen zakon, a kako ce se primenjivati, kao i uvek u zemlji Srbiji, nebitno je!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

A šta je sa ulaznim PDV, ako preduzetnik ne plati dobavljača? jel se država duži za njega? Možda glupo pitam pošto nisam iz Srbije i ne poznajem Zakon. Logično bi bilo da se i ulazni PDV ukoliko nije plaćen račun dobavljaču ne uzima u obračun. Ako je to tako, ova novina praktično ništa ne rešava i sve ostaje po starom. Ko je dobar i zna posao njega će da plaćaju, ko nije neće moći da preživi, pošto nema para ni za šta pa ni za PDV.

MaloMorgen

pre 11 godina

PDV bi ustvari mogao biti nacin da se naplati roba a ne nahrane drzavni sluzbenici. Svakim sklapanjem posla, PDV bi se registrovao i ako se ne uplati u roku od najkasnije mesec dana, izvrsavala bi se prinudna naplata kako PDV-a tako i osnovice ali naravno u korist potrazioca. Tako bi se u srpskoj ekonomiji unistili metodi "poslovanja" koje imaju Miskovic i tajkuni, gde se dobavljacima ne placa jer im se jednostavno tako moze. Pa da vidimo ko ce tu onda koga da besplatno kreditira.

mean machine

pre 11 godina

Ne znam samo kako će olakšati poslovanje malih i srednjih preduzeća povećanjem cenzusa za PDV sa 4 na 8 miliona? Ja imam malo preduzeće, jedva pređem promet od 4 miliona. Jer najviše radim sa velikim preduzećima, čiji je jedan od uslova da si u PDV sistemu da bi oni poslovali sa tobom. I kako tako, ipak se imalo zaraditi za preživeti. Ali kako sada?!

Sale.

pre 11 godina

(mean machine, 2. januar 2013 10:46)

U slučaju prometa od 4 do 8 miliona - možeš se prijaviti na PDV, ali i ne moraš. Preko 8 miliona si obavezan. Ispod 4 miliona ne moraš i nisi obavezan, ali se možeš prijaviti ako proceniš da ćeš imati date promete. Pa ako ih i nemaš, nema veze - iduće godine te mogu isključiti iz sistema PDV-a, ali se možeš opet naknadno prijaviti. Sve je stvar lične procene i potrebe, t.j zavisnosti sa kakvim firmama radiš. Po meni i u mom slučaju, u sistemu sam PDV, i radim sa firmama u PDV-u, ali teško da ću imati promet preko 8 miliona. Mada, potrudiću se, jer se nadam poboljšanju poslovnog okruženja, kao i većem angažovanju sa moje strane. Bez rada nema ni leba, što bi se reklo.

Branislav

pre 11 godina

Svi ti zakoni i propisi su već dostupni na internetu. Pročitajte ih bar pre slavlja i hvalospeva. Kamo lepe sreće da su bar samo demagogija i populizam. Čist diletantizam. I ono malo privrede što je ostalo može katanac na vrata. Pdv po naplati važi samo za one kojima i nije bitno, sa prometom od 8-80 miliona godišnje. Ništa za one kojima je napotrebnije, kojma je samo jedan račun desetine miliona. A i za one za koje važi, važi rok od 6 meseci bez naplate i pdv-a. Posle toga plati pdv, bez obzira da li je naplaćen sam račun. Sa druge strane, naravno, nema ni odbitnog pdv-a bez plaćanja obaveza. Nikakva korist, ali ogroman posao za administraciju koja sad treba još i o tome da vodi računa, i naravno, ogromna prilika za svaku nazovi inspekciju da proglasi utajom poreza svaku grešku u rasporedu uplata i računa. A šta tek reći o 17 članova zakona o rokovima izmirenja obaveza sa kaznama, prijavama za kašnjenje, a onda u poslednja dva člana piše "al' to ne važi za državu, lokalnu samoupravu i fond za zdravstvo uopšte, a za javna preduzeća rok prilagođavanja do 2015, s' time da u 2013 rok plaćanja bude 150 dana, a stari dugovi države se ne broje uopšte..." Blago nama. I nemojte se zavaravati, blago i vama.

Robert

pre 11 godina

mozete da ne volite dinkica ali procitajte na sajtu poreske uprave objasnjenje kojim je zabranio poreskoj upravi da preduzecima trazi da njihova dokumenta budu pecatirana nama su pretili oduzimanjem pib a blokadom racuna ako ne pecatiramo pdv prijavu

johny36

pre 11 godina

genije se setio posle punih 10 godina . covek uvek ima genijalne ideje da unisti preduzeca . ono sto je on propagirao godinama /PDV/ sada negira. da je malo moralan nebi sedeo u vladi , a on se jos hvali . lepo rece prof. begovic da on nebi kod njega ni kolokvijum polozio .
do juce strucnost ispred svega , sada centralizacija i jacanje drzave.sramota srpske ekonomije !

Mladja prevarant

pre 11 godina

Rok 60 dana, ali od kada?...
Limit da bi preduzeca mogla da placaju PDV se nigde ne pominje, mislim da se odnosi na promet do 40miliona, a limit da bi se preduzece svrstalo u srednje je valjda 450 mil
I kako onda za mala i srednja?
Jos jedna podvala vecitog ministra

macka u dzaku

pre 11 godina

Какав је поступак за добијање стручног мишљења Министарства финансија и привреде?

Порески обвезник има право да од Пореске управе БЕСПЛАТНО добије информације о пореским прописима из којих произилази његова пореска обавеза, а ако је неук, и основну правну помоћ, што омогућује да пријави и плати порез, обрачуна и плати споредна пореска давања, у складу са прописима.

Међутим, у складу са Законом о републичким административним таксама и Тарифом републичких административних такси као саставним делом Закона, прописано је плаћање таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа, физичком лицу у износу од 1.260,00 динара, као и таксе за захтев за давање тумачења, објашњења, односно мишљења о примени републичких прописа правном лицу, односно предузетнику у износу од 10.330,00 динара.......

Eto ako hocete neku informaciju od Min. finansija sve je BESPLATNO, medjutim ,,,,
Tako da dobro proucite i ovo u vezi PDV-a!

kog alava drzava rastereti taj je magarac

pre 11 godina

Ovo placanja PDV-a po naplati je opet smisljeno za povlascene partijske i maherske firme kao i zamrzavanje dugovanja, otpis kamata i sl.
Male firme su uvek uredno placale PDV iako nisu naplatile svoja potrazivanja i to nije problem. Problem su velike monopolisticke firme i alava drzava koji su neuredni platise i glavni generatori nelikvidnosti i propasti kompletne ekonomije!
I zasto taj Zakon o redovnosti placanja nije stupio na snagu isto pocetkom ove godine nego se ceka 31. mart? I kakvi su to rokovi 45/60 dana? Maksimalni rok mora da bude 15 dana. Kome treba duzi rok neka uzme kredit!
Garantujem da vecina malih i srednjih firmi nece ni koristiti ovu mogucnost placanja PDV-a po naplati, jer to opet podrazumeva nekakvo administriranje....
Male i srednje firme bi trebale da kolektivno obustave sve isporuke robe ukoliko nije placeno avansno ili nije prilozena garancija banke za odlozeno placanje.
Samo tako mozemo da krenemo napred!

M9

pre 11 godina

Dok zakon ne važi za uvoz kao i da nije donešen.Nego šta ono beše vučko obećao pre izbora u skupštini za dinkija neku šarenu majicu sa brojem 1.Dok se to ne desi privreda će još više tonuti u moru propisa, prepreka, kažnjavanja i idiotskih parafiskalnih nameta.Jedan ukinete, donesete 10 novih i sl.Kao kad operišeš rak, administracija buja i ugušiće sve zarad svog opstanka.

оѕ

pre 11 godina

Сад ћемо да видимо пропаст. Нико неће примати фактуре док нема паре спремне. Проблем није у испоруци фактуре већ у БАНКАРСКИМ гаранцијама, ЧЕКОВИМА, итд који могу да спрече блокаду обртних средстава. А не ово ... Да сте ово увели пре 8 година једна империја не би била створена на муци произвођача.

Sinisa,brejnstormer!

pre 11 godina

Da li je u Zakonu o redovnosti placanja uvedena, da kazem, neka vrsta automatizma u pocinjanju naplate dugovanja? Recimo, da potrazilac MORA posle 60 dana pusti menicu ili tuzi duznika, po automatizmu. To bi mnogo pomoglo potraziocu jer ako je to ostavljeno dobroj volji, moze biti samo prazna prica, jer ga duznik moze ucenjivati tipa "ako nas tuzis ili pustis menicu, zavrsili smo poslovanje". Narocito je ovo bitno u odnosima malih i velikuh preduzeca. I do sad su mala preduzeca (poverioci) mogla da tuze velika (duznici) ali nisu htela plaseci se da neizgube trziste npr. proizvodjaci torti,kesa,razni dobavljaci u odnosu sa Ideom,Maxijem,DISom...

igorpl

pre 11 godina

Odlaganje PDV-a nije loš potez. Niste napisali ono najbitnije da se taj PDV koji vam ne plate moći da odlaže najviše 6 meseci. Nakon tog perioda hteli ne hteli odnosno platili vam ili ne platili morate da platite državi PDV za fakturu koju ste izdali, dakle ovaj zakon odlaže plaćanje PDV-a na 6 meseci. Sleeća dobra strana ovog zakona je što se sada neće moći odbiti PDV ako niste vi platili fakturu pa će se na taj način potstići u malom procentu plaćanje.
Zakon koji treba da stupi na snagu martu odnosno o redovnosti plaćanja isto tako nije loš na papiru ali kako će to izgledati u praksi videćemo. Državna preduzeća će možda i plaćati nakon 45 dana ili će ići u dubioze sa zateznim kamatama a to će opet otići pogađajte iz čijih DŽEPOVA! (GRAĐANA SRBIJE) tako da oni iako ih mi finansiramo ne odgovaraju nikome i dalje mogu da nam se smeju direktno u lice. Ali se ja pitam kako će se i na koji način potstići plćanje između privatnih firmi?????
Ko će to da zabrani onome ko do sada nije plaćao na vreme zbog raznoraznih mahinacija da i dalje ne plaća i na koji način????
U OVOJ DRŽAVI NIJE MANJAK NOVCA NEGO JE VIŠAK BEZOBRAZLUKA I OPŠTE RASULO U PLAĆANJU. I dalje postoje oni koji su pod plaštom POLITIČARA mogli da vrše mahinacije i namerno zadržavaju novac. E kada se takvih rešite i kada se tržište malo pročisti od baraba tek onda će nam početi biti bolje. Ovako HOHŠTAPLERI I DALJE MOGU DA RADE ŠTA HOĆE!

dana

pre 11 godina

Ma kakav pdv,na primer u gradu Kursumliji gde skupa zive i inspektori i privatni preduzetnici oduvek se 80% RADILO NA CRNO,FISKALNI RACUNI SE NE KUCAJU I JOS UVEK SE RADI NA DIGITRON A ROBA KOJA SE NABAVLJA ZA FIRMU PLACA U KESU.To rade svi lokalni privatnici,da se pdv naplacuje od pocetka kako treba ova drzava bi bila u mnogo manjoj krizi a sada jos i ovo