Subota, 24.11.2012.

14:54

Dobijamo kanal Dunav-Morava-Vardar?

Postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju plovnog puta Dunav-Morava-Vardar, na koji Srbija čeka poslednjih 100 godina.

Izvor: Tanjug

Dobijamo kanal Dunav-Morava-Vardar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

Budjoni

pre 11 godina

Prvo zavrsite autoput, modernizaciju zeleznice bar 60 km/c, stanicu prokop i ostalo od pre 30 godina. Ideja o kanalu od Soluna do Trsta starija je od ministra. Robovska radna snaga i potencijal Srbije za 21 vek. Posto svi vole da grade imam predlog; Formirati hitno radnu brigadu ministarstva i vlade. Uz pijuk i lopatu i licnim primerom svi Ministri i vladini sluzbenici povuce ce i ostali narod na rad. Srbija plovna preko pola!

Dragoljub Milicevic,dipl.gradj.inz

pre 11 godina

U potpunosti podrzavam inicijativu ministra Milana Bacevica da se nastavi izrada potrebne dokumentacije za izgradnju kanala Dunav-Morava-Solun sa napomenom da je to veoma slozen i komlikovan prijekat u oblasti vodoprivrede.Negativne primedbe dolaze zbog nedovoljno jasnog prikaza ovog projekta pa preporucujem da se koristi matarijal koji je obavljen u ilutrovanoj politici broj 1014 od 11.04.1974godine.
Izrada ovog projekta bili je i ranije strateski jnteres Srbije.Kada se ovaj kanal poveze sa kanalomDunav-Rajna-Majna to ce biti najduzi recni putna na svetu (2.500 kimerara).Na nlemu treba da se izgrade 104 prevodnice a u slivu 58 akumulacija za snabdevanje vodom kanala
Do sada je uragjeno dosta tehnicke dokumentacije a takodje i studija o tehnickoj izvodljivosti i ekonomskoj opravdanosti izgradlje ovog kanala.
Studija je verifikovana i odobrena od strane Evropskih eksperata u Zenevi i tada(pre skoro 50 godina) Evgopa je bili jako zainteresovana da finansira ovaj projekat(koliko se ja secam iz razgovora uZenevi) sa 90% srestava.Ceo prpjekat je trebao da se zavrsi za 40-50 godina i to bi bio pravi put ulaska Srbije u Evropu
(GANE)

Neko iz mase

pre 11 godina

SNS izgleda i dalje ne shvata da je završena predizborna kampanja i da ne moraju više da pričaju ovakve nebuloze, a možda planiraju da naprave ovaj kanal od onih 100 milijardi eura koje će nam dati neki dobri ljudi...jer eto imaju viška para pa da nam daju da imamo za trošak

Aleksandar

pre 11 godina

za (toza, 25. novembar 2012 11:08)

Pa nisi baš u pravu, trenutno su najpovoljniji krediti kod EBRD bile 3M Euribor + 3,99%.

Što mu dođe na isto.

ALO BRE

pre 11 godina

Brze pruge, pa vazdan neki koridori,a sada i brzi plovni put.
Uskoro putovaćemo ne samo na Mesec, već po redu vožnje i na mnogo udaljenije planete.

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Pantagruel

Potpuno se slazem sa Vama. Tim pre je moj predlog za izgradnju kanala do Vladivostoka jos opravdaniji, strateski vazan za Rusiju i Kinu, ali i za domacu privredu. Posle uvodjenja demokratije u Egipat (nikom zivom vise nece pasti na pamet da tamo ide da vidi piramide), nije ni za bacanje ideja da kod Stalaca napravimo kopiju Keopsove piramide. To bi doprinelo razvoju turizma. Drugo, pored ruskog i kineskog pravoliijskog pomorskog prolaza od Pacifika do Egeja i Jadrana, zamislite koliko bi to pospesilo prodaju Fice na zapadnoj obali USA, gde u Holivudu sa nestrpljenjem ocekuju prve primerke. Tako da bi taj vodeni kanal bio zapravo FICOvod, kojim bi isle nepregledne brodske isporuke za trzista Rusije, Kine i bratskog nam Holivuda i Las Vegasa. Naravno da sve ove predloge treba uzeti u obzir, kao i strategiju ekonomskog razvoja celog regiona. Uz sve ranije projekte skriljaca, litijuma, boronijuma, vademekumentijuma... Mozda bi samo kao malu ogradu trebalo porazmisliti, kada se nadje vremena od velikih projekata, kako da proizvedemo malo vise zita, da makar psenicu ne uvozimo od sramote.

klenga

pre 11 godina

da pojasnim jednu stvar...za kanal uopšte nije potrebno puno vode jer to nije slobodan,otvoren tok...pravile bi se brane,u zavisnosti od konfiguracije terena...praktično bi se išlo iz jezera u jezero ...kao na gornjem dunavu...brane bi imale prevodnice/šlajzeve/ i obavezne turbine za proizvodnju struje...sruja se ne bi proizvodila kad su premali dotoci...plovnost bi bula cele godine osim kad su veliki mrazevi....doprinos kanala navodnjavanju i odvodnjavanju bi bio nemerljiv...turizam za pamčenje...da ne govorim o taksama za prolaz brodova...suma sumarum,ko ovo progura mene kupuje za sva vremena i slaviće ga srbija više od SVETOG SAVE...

Optimista

pre 11 godina

Srbija ce pre da napravi nuklearnu porodicu koja moze da leti u svemir nego taj kanal. Sto se uopste objavljuju ovakvi tekstovi u infomativnim medijima?

brka

pre 11 godina

Bilo bi mnogo pametnije vratiti u funkciju već postojeće i zapuštene kanale u Vojvodini. Izgleda da ovi zapušteni kanali iako vrlo korisni za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja nisu demagoski privlačni kao besmislena ideja koju je nemoguće realizovati.Bolesne ideje koje stvaraju iluziju da sr nešto ozbiljno radi i da neke "mudre" glave razmišljaju kako da bude bolje a ustvari tumaraju umraku neznanja i zla.

toza

pre 11 godina

Neko od komentatora je dobro primetio da dok mi komentarišemo naslov tj. ovu naučnu fantastiku od kanala provuče se na kraju teksta i kredit za podršku budžetu od milijardu dolara po neverovatnoj kamati koja će biti manja od 6% (što u prevodu znači ne mnogo manje inače bi pomenuli drugu cifru). Pa i ako je od braće rusa mnogo je. I sad neka neko kaže da nas ovi iz evrope deru. Pogledajte vesti iz nekog prethodnog vremena i videćete pod kojim uslovima smo dobijali kredite od mrske nam evrope.

kontraš

pre 11 godina

Kopali bi novi kanal, a nemaju para za održavanje kanala DTD, naročito deo kanala od Kule do Vrbasa i dalje. Ko živi i preživi pored ove ''vode'' svaka mu čast.

linkinpark

pre 11 godina

Oživljavaju bajke koje je još njihov guru Šešelj pričao,fix-ideje i nebuloze,ko se još loži na ovako nešto,dovoljno je videti ko to priča.

Pazuzu

pre 11 godina

"...Милан Бачевић (1953., Коморане) је српски политичар, члан СНС-а и актуелни министар природних ресурса рударства и просторног планирања у Влади Ивице Дачића. Завршио је Природно-математички факултет, а магистрирао и докторирао у Скопљу. Редовни је професор на Универзитету у Приштини. Потпредседник је Српског географског друштва..."

Pantagruel

pre 11 godina

Налупаше се људи свачега у претходним коментарима. Ко уопште каже да се тај канал мора градити нашим новцем и технологијом? Ни Суецки канал није градила влада Египта, а Панамских влада Панаме. Треба доделити концесију и препустити да га изграде привреде оних држава које би остваривале највеће профите и уштеде његовим пуштањем у рад. На првом месту то су Кина (која је на 50 година закупила атинску луку Пиреј и учинила је дистрибутивним центром за своје производе намењене европским тржиштима) и Немачка. То би био најкраћи пловни пут од Немачке до Грчке и обрнуто који би пролазио кроз Грчку, Македонију, Србију, Хрватску, Мађарску, Словачку, Аустрију и Немачку. Захваљујући другом (већ постојећем) пловном каналу Рајна-Мајна-Дунав, он би водио и даље на север, све до Холандије (Северног мора). Може ли ико да оспори чињеницу да би он повезивао важна тржишта и економије? Мислим да не може. И то је само један сегмент, јер је анализирана пловидба Дунавом у смеру узводно од ушћа .Велике Мораве, ка Београду и даље на север. Али ако се по уласку у Дунав заплови низводно, према Ђердапу, добија се веза између Егејског и Црног мора која заобилази Босфор и даје Русији, Украјини, Бугарској, Молдавији и Бугарској додатни правац за излазак у Медитеран, без проласка кроз Босфор и зависнисти ид добре воље Турске. То је врло озбиљна геополитичка и геоекономска алатка за коју би најважнији глобални играчи итекако били заинтересовцни да је држе под контролом. И не заборавите чињеницу да опет албански фактор може да буде извор проблема при њеној реализацији, јер канал би морао да прође кроз општину Прешево, а у Скопљу Вардар чини границу између делова града настањених Македонцима и Албанцима. Много је ту фактора који могу утицати да неко споља (углавном знамо ко је то био до сада) изазове кризу, наметне себе као "миротворца" и онда дође да нас окупира, да би контролисао овај стратешки важан правац. Што би нашим балканским народима било дозвољено да њиме управљамо и будемо самостални, ако то могу Амер или Шваба, уз помоћ својих локалних вазала?

dalje se zvizdi

pre 11 godina

Najgore je, sto ce u ovo da poveruje 75% Srblja!
Kao sto je poverovano i u "brze pruge", u pobedu NATO-a ...
Ne dao Bog neki zemljotres u Srbiji, ne bi vlada imala novca da izdvoji ni za satore.
Na kraju, odnosno na pocetku, sve i da je to izvodljivo, a sta ce nam taj kanal??? Da izvozimo sljive?
Moze li iko da zamisli, na sta bi izgledao taj kraj, ekologija, pored kanala?
Nego, koja bi voda isla tim kanalom?
Dunav, uzvodno uz Moravu, ili bi Vardar preusmerili na sever, ka Moravi???

vlada-so

pre 11 godina

vest nije dezinformacija,naime kinezi hoće da ulože i tako bi preko luke solun penetrirali kanalom u samo srce mrske nam evrope.očekujem lopate za stranačku vojsku i da počnemo da kopamo a predsednik će da prepliva da pokaže da ništa nije nemoguće.

niz Moravu vetar duva...

pre 11 godina

U normalnoj zemlji bi od ministra trazili da odmah podnese ostavku zbog ovakve izjave. Medjutim, u zemlji Srbiji mi se jos upustamo u raspravu oko toga da li je ovako nesto moguce.

МиливојЕ

pre 11 godina

Шта се каже --- сто година се чека на тај пројекат и баш сада, овима, ће припасти част да то реализују !? Алал вера, домаћини !

Nazad,samo nazad!

pre 11 godina

Jedina kvalifikacija ovog nazovi ministra je Tomin prijatelj preko dece.
Da je neko reda u toj drzavi,eh da jeste,takvi ne bi mogli ni da pridju ministarstvu! Ovakve nebuloze bi bile kaznjive i to najstroze!

svetlanast.

pre 11 godina

za vreme vladavine komunista narod je zamajavan pricama o "srecnoj buducnosti", za vreme milosevica u izgledu je bio "sverdski standard", za vreme kostunice tema je bila "kosovo i zajednicka drzava SCG", za vreme tadica srbija je definitivno opljackana u ime "puta u evropu".

za vreme tomislava nikolicas u izgledu je /kad pohapse lopove/ da tema za narodne usi bude kanal dunav-morava-vardar - a istovremeno ocekujemo da nam arapi osposobe vec postojece kanale po vojvodini koje mi nismo decenijama odrzavali.
vesela srbija.

lud-zbunjenog

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja 3 puta citam ovaj clanak i nista ne razumem..
Pocinje sa nekim plovnim putem, a nastavlja sa gasovodom.
Jel se ovde radi o recnom kanalu ili o gasovodu?
Ili ce mozda taj gasovod biti postavljen na dno kanala?
Ko li pise ovakve smusene clanke da mi je znati?

sta kosta nek kosta

pre 11 godina

evo da se i ja ukljucim u mastanja svojim predlogom. Napraviti kanal Dunav-Volga pa odatle do Jang Ce Kjanga pa odatle Gangom do Bangladesa pa tu uzeti kredit pod povoljnimuslovima i da uzivamo...

Pera ložač

pre 11 godina

Vidim da se obećanja ispunjavaju i to prvo ona najlakša pa onda će da se ide na ona teža. Prvo da kopamo kanal, pa da hleb bude 2 dinara, pa da saznamo ko koga prisluškuje i onda na kraju saznaćemo šta je bio Tomin diplomski rad...
Ili su počeli obrnutim redom?
Ili se povampirio Radoje Domanović?
Uopšte nisam veseo iako je ova vest jako duhovita pa bih zamolio ministarku zdravlja da porazgovara malo sa svojim kolegama, kažu da je u struci kvalitetna a ima i pozamašno iskustvo.

Zoltan

pre 11 godina

Do pocetka 90 godina ziveo sam u Makedoniji. Jos tada se pricalo o ovom kanalu. evo, 22 godine kasnije, i dalje se prica ista prica. mislim da su kod nas pobrkali loncice. ulozite u puteve, zeleznicu, a i mogli bi ste srediti postojece kanale u Vojvodini, a ne da nam pricate price za malu decu!

bgns

pre 11 godina

Ovo me podsetilo na jednog mog prijateloja koji je radio studiju za ovaj projekat. Zvali su ga iz Tadićevog kabineta a on im je rekao:
- Da li možete da zamislite, sedite vi u Predajanima, jedete jagnjetinu a tankeri prolaze?
- Ne.
- Pa naravno da ne kad NEMA VODE TAMO!!!!

Kakvi smo mi papci, kad ovo pitanje sebi postavljamo već sto godina a odgovor tražimo kad god uzjaše novi ministar.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

majko moja u sta nas uvalise. zaduzise nas za milijardu kod rusa sa kamatom od 6 posto godisnje. pa ljudi moji jel ste vi normalni? to znaci da za 6 godina treba da vratimo rusima milijardu ipo.

a to objavljeno onako usput, na kraju "vesti" kao sporedna stvar.

kamo srece da i mi srbi mozemo da se odcepimo od srbije pa da progledamo, a ne dam ovo rade ovi "nasi sto smo ih sami birali". i ne, ds-ovci ne javljajte se molim vas, ni vi niste bili nista bolji. svako ko je otisao od nas je progledao i krenuo napred, samo smi mi osudjeni da vracamo tudje kredite.

D.POPOVIC

pre 11 godina

Ako ovi obezbede pare i izgrade taj kanal, ja cu od svojih para sam da napravim kanal Misisipi - Vlasina ukljucujuci i podzemnu cev ispod Atlantika (da slana voda iz okeana ne bi unistila eko sistem na Vlasinskom jezeru)

Nenad

pre 11 godina

A za usecanje proširenog toka kroz Grdeličku klisuru ćemo kriptonitom uceniti supermena. U suprotnom nam jedino preostaje da angažujemo svoju vrhunsku tehnologiju, poznatiju kao kramp i ožeži-bato, kojom smo inače izgradili i čuveno lice na Marsu. Finansije će obezbediti naši šeici, čim se nafatiraju love od nafte iz uljanih škriljaca.

Pa kako vas više nije sramota! Postoji li bar jedan normalan psihijatar u ovoj državi da smesti srpske političare, sve do jednog, tamo gde im je i mesto - na klinike za mentalno zdravlje?

dare 011

pre 11 godina

Sram vas bilo, pa vi kanal u Borči ne možete da očistite od trave, one devojke (olimpijke) su ga čistile rukama da bi mogle da veslaju. Kanal od Dunava do Vardara?!? Pa da je to valjalo imala bi ga Jugoslavija za vreme Tita. Dve, tri radne akcije i narod bi ga iskopao za čas...

Pajser

pre 11 godina

Vardar kod Skoplja je potok dubine pola metra... leti skoro da presusi, jedva mozete clanke pokvasiti... od toga praviti plovni put za slepove i barze je nebulozno, da ne pominjem da bi makedonci bili odusevljeni da cuju da ce kroz centar grada, gde su muzeji, pozorista, setalista, parkovi i kafici, sutra prolaziti tankeri... pa ovakvu glupost ne bih ni ja mogao da smislim

Milan

pre 11 godina

Nisam ni procitao tekst, dovoljan mi je bio samo naslov da pocnem da se smejem od muke. Pa mi ne mozemo ni jednu traku autoputa kroz Vojvodinu da napravimo! Cak i da se nekim cudom ovaj projekat ostvari, koja roba bi se njime transportovala kada mi privrede nemamo? Ako im je vec do reka i kanala neka ociste Dunav kod Kladova i Prahova od potopljenih nemackih brodova i od njih je dosta.

Nikola

pre 11 godina

Ljudi moji i žene naše !, na čemu li su ova gospoda koja plasiraju ove nebulozne ideje o kanalima ?,kao potemkinova sela .u ovoj zemlji se svetlo davno ugasilo .Ono malo infrastrukture što imamo nismo u stanju da održavamo .Kanali koji su građeni pre dva veka propadaju blokirani muljem,suša nam uništava useve jer smo na predposlednjem mestu po navodnjavanim površinama u Evropi,vozimo se vrlo savremenim šinobusima iz 1958 godine koji probijaju zvučni zid sa celih 45 km na sat,u mnogim gradovima ni javnog WCa nema,a ovde se iznose neke morske ideje.Ne zna se ko je luđi?, oni koji ovakve dumine lansiraju ili oni koji u njih veruju . Daleko je sunce !

Duro

pre 11 godina

"Nadam se dobrim rezultatima tih razgovora tim pre što je u razgovore o ovoj temi uključen i predsednik Tomislav Nikolić", zaključio je Bačević...."

E to mi je neka garancija... pre će da od toga ne bude ništa

Zli Michko

pre 11 godina

Ajde kad bi se to stogodišnje čudo nekako i realizovalo, i da se prokopa taj kanal i naprave silne prevodnice i ostala prateća infrastruktura...ali gde će naći dovoljno vode da ga napune??? Pa po Moravi i Vardaru ne moze da plovi oveći čamac!

neko

pre 11 godina

"Taj kredit trebalo bi da bude odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša 300 miliona dolara biće na raspolaganju do kraja godine, rekao je ministar Bačević, komentarišući odobravanje ruskog zajma za budžet Srbije."

Bruka i sramota, pa ovolika nam je kamata i na trzistu. Zasto se Srbija zaduzuje kod "brace" po ovoj kamati? Zasto uzima politicki kredit po ogromnoj kamati? Zasto reklamirate Ruse i placate im toliku kamatu?

Nina

pre 11 godina

Odobren Projekat postoji od 1979.godine sa 7 prevodnica i brana. Tada je dobijen i kredit od 70 miliona maraka za realizaciju ali ga je neki Užičanin iskoristio da napravi pristojan put do Zlatibora.

Molim novinare B92 da pogledaju vodoprivrednu osnovu Srbije, i obaveste ljude šta je u planovima za razvoj ove naše državice.

Naravno ovakvo korišćenje geostrateških prednosti Srbije budi nadu za uspeh taman koliko i nada navijačke družine da će neko ko nije završio školu ali zna da pika loptu, da spase Zvezdu.

Samoupravljački amaterizam je prenet u liberalni kapitalizam na prost način: Srbi svi hoće da budu poslodavci, ali da redovno primaju platu od države. Samo glupi se trude da naprave nešto, pametni su se zaposlili u državnoj službi-tamo se troše tuđe pare. Ovo se ne odnosi na prosvetu, zdravstvo i kulturu, ali se odnosi na knjigovođe i kadrovike.

Državnu službu treba podeliti na dva dela. Na one koji prave novac i na one koji troše novac. Oni koji prave novac treba da odlučuju o tome kako će novac da se troši.

Pa ako će kanal da pravi novac, da kopamo svi kanal.

Ja sam

pre 11 godina

Evo kod mene u dvoristu vec poceli radovi.
Rade dve krtice pa ne staju. Jedna kopa kanale a druga od viska zaemlje pravi podlogu za koridor 11, od kapija do svinjca.

Arab spring

pre 11 godina

Ako dodje do nekakvog velikog zemljotresa mozda se i to obistini.
(21.12.2012, 24. novembar 2012 20:32)


da, bice smesno gledati face "racionalista"
bas kao 21. maja

Zorana

pre 11 godina

Polako.

Bez zaletanja gospodine Bacevicu. Nista se ne radi dok se ne pohapse svi lopovi !

Mislim da nam je to ipak prioritet ! Vi ne mislite?

Ivan

pre 11 godina

Majka svih projekata. Bukvalno bismo bili povezani sa EU, trajno i nepovratno. Cela investicija može biti u našim rukama ako bismo uzeli kredit od Nemaca, ugovorom o kreditu uposlili u najvećem procentu njihove kompanije, a deo i naše da dobiju.

Ja sam prvi skeptik kada su ovakve stvari u pitanju, ali mi smo u tako lošoj situaciji da se mora pucati na ovakve spektakularne projekte, koji bi doneli neviđenu korist.

gost

pre 11 godina

Čim ovaj vodokoridor završimo krećemo u stari projekat silaska Bgd na reke i konačnog završetka Prokopa, a posle toga je i pitanje godine ili meseca kada će i metro stići, a koridor 10 će paralelno biti završen sa vodoputnim koridorom do Grčke i verovatno još jedan aerodrom u Srbiji veliki da sleću najveći avioni, oni veliki što sada ne mogu da slete nigde kod nas.

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Dragan

Pa, posto Vi predlazete da nebudemo pasivni u pronalazenju sto kreativnijih idejama, hajde da pozovemo sve pametne ljude da iznesu svoje predloge sta bi sve mogli da uradimo. Ovde je bilo veoma konstruktivnih ideja za pobocni kanal do Morace i spajanje sa Jadranom uz izradu Keopsove piramide. To je veoma ozbiljan i konstuktivan predlog. Drugo posto bi kanal DMV (Dunav-Morava-Vardar) i DMJ (Dunav-Moraca-Jadran) bili spojeni sa kanalom DTD (Dunav-Tisa-Dunav) predlazem prosirenje svih kanala na 258 metara sirine i produzenje kanala do reke Volge i dalje, tako da bi i Rusi imali izlaz na dva topla mora (Egej i Jadran), a mi sa nasom prekookeanskom flotom izlaz na Pacifik kod Vladivostoka. Ovakav predlog je veoma ozbiljani i izdrzava svaku ekonomsku racunicu. Jedino sto moze da spreci ovakav projekat je meteor i veliki plimski talas visine 10km 21.12.2012. koji ce se zajedno da nas odnese u PM. Tada nam nece biti potrebni kanali jer cemo se svi naci na dnu mora, pa ce nasi brodovi da plove pucinom.

Archduke of Cambridgeshire

pre 11 godina

Ako neko sasatvi Jegejsko more sa Dunavom mogli bi ovi iz Paracina i Jagodine da pocnu da govore sa dalmatinskim naglaskom.

Srdjan Milosevic

pre 11 godina

Slepci,ne mozete ni put da napravite a kamo li kanal.Kakav spin,kakva masta
Pa vozovi vam jure 40 km/h tom tom deonicom.Kako vas vise nije sramota da
lazete lakoverne ljude...

Marko

pre 11 godina

Cak i kad bi to bilo isplativo, odakle im voda, narocito leti? Sigurno bi brze i isplatljivije bilo izgraditi prugu od Soluna do Dunava (ionako se skoro sva roba prevozi u kontejnerima), a vozove napajati el. energijom iz malih hidroelektrana. Mada ni pruga u sadasnjim okolnostima ne bi bila isplativa. Daleko vaznije bi bilo proizvoditi... Bolje bi bilo da razmisljaju o zaposljavanju ljudi, obrazovanju, fabrikama, proizvodnji svega i svacega, od metala do softvera. Samo proizvodnja moze da podigne standard gradjana, u suprotnom Srbija ce polako nestajati. Ne mislim samo zbog pada nataliteta nego zbog odlaska ljudi, narocito onih obrazovanijih i snalazljivijih.

Vlado, Kraljevo

pre 11 godina

Zemlja koja se moze pohvaliti sa oko 3% fakultetski obrazovanog stanovnistva (megatrend i singidunum tu ne ubrajam),u kojoj se slusa odvratno glupa turbo folk muzika, zemlja koja ima predsednika kakvog ima, zemlja gde caruju primitivizam, nasilje i pohlepa predstavlja plodno tle za plasiranje ovakvih nebuloznih ideja.

Babaroga

pre 11 godina

Kol'ko ja vidim u tekstu piše strani investitori a ne strani kreditori. Pretpostavljam da ste od desetogodišnjeg ispiranja mozgova jakim DS-ovskim deterdžentima obnevideli. Sindrom Jelene Trivan se dugo i teško leči zato što ranije počnite

misa

pre 11 godina

posto u letnjim mesecima nema vode u moravi ,ideja bi bila da se urade cevi precnika 8.0 m i to iz pravca soluna do cicevca.Tim cevovodima bi se transportovala voda iz jonskog mora do cicevca a onda odatle bi kretali brodovi za solun.Ovo bi bilo jedno od najgenijalnijih resenja u ovom veku.izjednacili bi smo se sa Ramzesom II.

Dragan

pre 11 godina

Verujem da su Rusija,Kina i Nemacka posebno zainteresovani za ovu budalastinu.
(stvarno svasta, 24. novembar 2012 19:04)


Da Nemačka je poznata po ne-kopanju kanala? Cela Nemačka izrešetana raznoraznim kanalima koje su iskopali.
Mora da su to radili jer je neisplativo?!
Zamislite koliko bi ovakav kanal uštedeo para i vremena brodovima koji sada putuju Dunavom preko Crnog Mora...
Zašto budalaština?
Za sve i jednu ideju se uvek nađe milion pametnjakovića koji će tu ideju nazivati budalaštinom!
Hajde vi dajte neku ideju. Uradite nešto konkretno osim što stalno nipodaštavate sve što drugi smisle!
Nisu Nemci blesavi, ako budu videli korist u ovome sigurno će se prihvatiti posla isto onako kako su to radili po Nemačkoj.

Miki

pre 11 godina

To je dobra ideja. Pošto smo završili sve autoputeve, i pošto su nam železničke pruge kvalitetne i prilagođene velikim brzinama, red je da nešto uradimo i s ovim vidom saobraćaja.

Danijel

pre 11 godina

Projekat je, jasno, dobra stvar i preko Dunava povezuje Solun sa Nemackom, jos ako su nemacki investitori zainteresovani to stvarno moze da bude uspesna prica, i korisna i za Srbiju i za druge evropske zemlje, i iza toga mogu da stanu Nemacka i EU.

mile

pre 11 godina

Boze, koje je ovo fantaziranje. Nisu u stanju dvadeset godina da zavrse autoput natoj deonici a pravili bi kanal!? Kroz brda i doline. A ono malo kanala u ravnicarskom , panonskom delu Srbije svakim danom je sve zapustenije jer se vec dve decenije ne odrzava tako da je sve manje plovnih kanala. Te kanale je kopala jos Austrougarska carevina u proslom i pretproslom stolecu.Stvar je samo bila u odrzavanju istih. Ajeflova kapija na prevodnici na pocetku Velikog Backog kanala kod Bezdana na Dunavu ( Da to je delo istog ovog inzinjera Ajfela koji sagradi toranj sred Pariza) je neispravna vec vise od deceniju i po i brodovi i barze ne mogu tu iz Dunava da udju u Kanal i obrnuto. Niste gospodo sposobni ni da popravite pokvareno a ne da napravite nesto novo.Koga lazete? Sami sebe?

tajkun u pokušaju

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом
(repus, 24. novembar 2012 16:39)
Moguće je, samo što bi u tom slučaju verovatno imali dupli kanal koji bi koštao najmanje 10 puta više od početne predviđene cene a otplatili bi ga za nekih 200-300 godina.

milan

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Projekat decenije a predlazem za projekat VEKA da izbusimo tunel do Solina,pumpamo morsku vodu u Vojvodinu pa ponovo napravimo Panonsko more jer brodove i mornaricu imamo.

Vlada

pre 11 godina

Predlažem da se taj zadatak odmah poveri "Srbija vodama", koji su toliko sjajno brinule o kanalu Dunav - Tisa - Dunav, da je skoro apsolutno neupotrebljiv.
Inače, zainteresovani mogu da pročitaju intervju Dejana Medakovića iz 2003. godine. Dat je NIN-u, a Medaković tu govori o kanalu Dunav - Morava - Vardar. I šire govori. Uputan je. Kakav je, uostalom, obično bio.

Jaa

pre 11 godina

Lako je predsedniku ume da pliva,sta cemo mi koji neznamo da plivamo,bar da imamo puteve pa nek kopa kanal,al ovako ne mirise na dobro.

sreten žujkić penzioner

pre 11 godina

Za kopanje kanala treba angažovati petsto miliona neprijavljenih Kineza, čim prokopaju tunel od Pekinga do Beograda.

Brut-sin

pre 11 godina

@:Bojan, "Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !"

Pa zar na svu gore rečenu nesreću udariti sa još većom glupošću? Dosta bre više o ovim prethodnim! Nema ih, nisu na vlasti, nemaju više uticaj na ovo što sadašnji režim radi, a ova ideja je bez ikakve ekonomske opravdanist i vrh gluposti i demagogije!!!!

Faraon iz Bajčetine

pre 11 godina

Lider SNS T.Nikolić, nakon posete Moskvi, u vreme održavanja kongresa vladajuće Jedinstvene Rusije je izjavio da je obezbedio investicioni kapital u iznosu do 100 mlrd.evra koji bi u narednih 10 godina bio angažovan na izgradnji "industrijske zone"(30 mlrd.evra) na desnoj obali Dunava, između Novog Sada i Beograda, kako bi se oslobodilo ziratno zemljište i proizvodila hrana za rusko tržište i šire, a 70 mlrd.evra bilo utrošeno na izgradnju vodenog puta od Dunava, preko Morava i Vardara do Egejskog mora i onda je nastao tajac, a sada se govori, kako se razgovara sa potencijalnim investitorima?!
Svakako da bi jedan ovakav "faraonski projekat" bio od ogromnog geo-strateškog značaja, jer bi omogućio Evropi povezivanje kanala Rajna-Majna-Dunav sa Egejskim slivom, a ko investira i kontroliše novi "trgovački put" doseže do samog "srca Evrope"(Heart-land)!

Voyager

pre 11 godina

@radomir

A upropastili ga posletitovski (anti)komunisti. Mislim na DTD, koji je danas jedva u bilo kakvoj funkciji. Pa pre kopanja intergalatickog vremenskog tunela DMV, i pre poklanjanja zemlje zacavrljenima, predlazem da se prociste zapusteni poprecni kanali za navodnjavanje koji su decenijama navodnjavali najplodniju zemlju na svetu. Mi imamo odlican sistem za navodnjavanje skoro cele Vojvodine, samo treba ga odrzavati.

milos

pre 11 godina

Ovaj kanal bi bio toliko isplatljiva sa svoji stotinak prevodnica koje bi trebalo izgraditi usput, te obezbediti plovnost Vardara i tokom letnjih meseci, kao i plovnost Morave tokom zimskih, da bi ste za tricavih par desetina hiljada evra mogli komotno prebaciti kontejner iz Beograda do Soluna.

Bojan

pre 11 godina

Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !

zoki

pre 11 godina

Koridor 10 niste u stanju da zavrsite kompletno . Vozovi vam u ravnici idu sa 40km/h ako i toliko . A sada biste da kopate kanal ? Moze ali samo ako ga budu kopali zatvorenici inace ne dati ni dinara za njega . Nesposobni ste , bez obzira iz koje partije da ste dosli . A "posao" oko kanala biste voleli da potpisete jedino zbog toga sto u isti lepo moze da se "ugradi" .

Teddy Picker

pre 11 godina

To je zaista izvodljivo, Morava ima veliko korito a i Vardar, mogu da se naprave brane i da se korita napune, tamo gde nema dovoljne visine korita da se urade nasipi...nije to bas toliko blesavo, ali treba dosta para, to mogu jedino Nemci da poguraju a treba ih nagovoriti...

pesak

pre 11 godina

Zeljeznicke pruge smo pustili, da nam propadnu (na pr. Banat) a sada gradimo kanal... Sutra, kada se zbog neodrzavanja kanal bude zarastao u travu i siblje, izgradicemo radije opet zeljeznicku prugu, nego da vec postojece odrzavamo. Takvi smo mi.

Moravsko-vardarsko predvečerje

pre 11 godina

Osim stručnjaka za prostorno planiranje, neophodno je da ovo resorno minstarstvo uključi i kolege iz Minstarstva za poljoprivredu, jer će, po svoj prilici, nakon izgradnje planiranog plovnog puta, Dunav nizvodno od Požarevca postati jedna velika žitnica.

igorpl

pre 11 godina

@christian andersen i braca Grimm
Batice zaboravio si na listu da staviš i KORIDOR 10 a ni ovaj 11 neće pre!
Velik smo mi bagra od naroda i to je EVROPU jasno!
Zato i postupaju tako sa nama!

stojan

pre 11 godina

Pa naravno! Strane banke će možda i odobriti kredite jer im u interesu da novac plasiraju ( i ozelenaše ) a Srbija će graditi i graditi a bojim se da će korist biti (zbog stateški " neizmerne " važnosti) kao i od kanala Dunav-Tisa-Dunav.
A,budući političari će u medjuvremenu naći druge demagoške teme da skupljaju izborne poene.
Nadam se da je vest samo demagoška.

ds

pre 11 godina

preporucujem da sa jednom tricavom investicijom se povezemo i sa moracom pa do jadranskog mora , a na raskrsnici kod stalaca da napravimo repliku keopsove piramide

DusanNS

pre 11 godina

Oni su otkrili toplu vodu, pa o ovom kanalu je Cvijić pričao pre više od 100 godina. Bolje da smo ga kopali nego što smo ratovali, danas bi bar nešto ostavili u nasleđe. I kako ih nije sramota, Jovana Cvijića ni da spomenu, nego će da se zove kanal Nikolić-Bačević-Nikolić?

Markos

pre 11 godina

Na osnovu kojih padataka o razmeni roba sa Makedonijom i Grčkom se pravi „cost – benefit“ analiza za ovaj kanal ?
Zar sada železnicom ne može da se udovolji transportu roba za te zemlje ?
Koje su potrebe za porast transporta roba – pa Srbija je beda u odnosu na industriju i poljoprivredu iz 1980-te godine i razmenu roba sa okolnim zemljama.
Zar ne bi trebalo železnicu osavremeniti kako za transport roba , tako i putnički saobraćaj?
Pogledajte na železnici ovaj zastareo i odvratan koncept rogobatnih i statički predimenzionisanih vagona ( dinosaurus vagoni ) iz 1910-te godine. Nisu na železnici svuda potrebne super brzine za putnički saobraćaj – kao TGV.
Koliko malo sada putnika gravitira železnici ?
Dunavom jedva da se odvija neki transport roba – transport putnika je 0,00 . A tek transport roba u letnjim mesecima rekama će biti problematičan – pogledajte vodostaj Morave u letnjim mesecima – da li teče voda ili je to smetljište za najlon.
Leti u Nemačkoj velike reke već sada imaju katastrofalno malo vode.
OVAJ KANAL JE PROMAŠAJ - OSAVREMENITE ŽELEZNICU I POBRINITE SE DA SRBIJA IMA PUNO ROBA ZA IZVOZ – POLJOPRIVREDA I INDUSTRIJA.

crni domino

pre 11 godina

Industrijski region. Jos nam fali kanal sa bezbroj prevodnica.
A onda cemo da tovimo kitove u tim vodama.
Kakvi mozgovi - takva ideja!
Nasa vlada ima placene ministre za gluposti!

drLaki

pre 11 godina

Jel` neko pregledao ovog coveka pre preuzimanja duznosti ministra? Prvo se zalagao za zajednicku atomsku elektranu sa Bugarskom, zatim za uljane skriljce, onda za litijum i sad za ovo. Tip je izgubio kompas! Alo bre, prvo ocisti ono sto imas pre nego sto izgradis nesto novo ( kanal DTD).

iDaljeSeSmejem

pre 11 godina

Pitam se samo koliko su konsultovani relevantno i nezavisni strucnjaci oko ove politicke ideje. Kako misle da 'proteraju' toliku kolicinu vode kroz onako malu Juznu Moravu kod Bujanovca ili recimo Vardar kod Skoplja? Plus konfiguracija terena tj klisure itd. A preko svega, koje je ekonomsko opravdanje za tako neku suludu avanturu, koliko bi brodova islo takvim kanalom? Umesto toga, unaprediti postojecu zeleznicu i autoput koji ionako moraju da postoje, a na zeleznicu mogu u Bg-u da kace teret i salju ga brze i efikasnije do Soluna ne narusavajucu prirodni balans u moravsko-vardarskoj dolini!!

Cirkus Adria

pre 11 godina

Ha Ha Ha evo ga zet Diplome nastavlja njegovu bajku Cardak ni na nebu ni na zemlji. Srbija ne ume fen da napravi a neko ce da pljune toliku lovu. Grcka u dugovima do guse.Ne misli valjda da ce Nemacka da gurne 100 milijardi evra.Gospodine Bacevicu ni vodeni put Dunavom do Crnog mora nije iskoriscen

repus

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом

Dragan

pre 11 godina

Bravo! Još jedan u nizu sudbonosnih projekata za Srbiju. Izgleda svaki minstar u svom mandatu mora da izmisli bar jedan takav projekat. Jer, kakav bi on bio ministar u suprotnom, počemu bi ga narod pamtio. A i kako bi drugačije uzeo proviziju od nekoliko mioliončića. Popravite vi ministre kanal Dunav-Tisa-Dunav koji je zapušten u toj mjeri da je maltene izvan funkcije. Biće to više nego dovoljno.

ljuba

pre 11 godina

A zašto da ne ? Da nije bilo Marije Terezije i Rumunskih trgovaca, nikada ne bi bili prokopani kanali Tisa-Dunav da se dodje do Beča.I to ručnim radom.Danas ni mehanizacijom nebi to mogli jer svako traži da raspiše Svoj tender!

projektna dokumentacija

pre 11 godina

Recimo 10 mil eura za izradu studije izvodljivosti, razlicite projektne dokumentacije, istraznog busenja itd. itd, bice dovoljno za narednih par godina da se izdvoji iz budzeta za kojekakve lokalne firmice da malo raduckaju. Zgodno je sto su po centralnoj srbiji mozda bude i neki rodjak predsednika. Sto da ne ja sam za, a posle kad se te pare potrose videcemo, mozda se niko i ne bude secao sta se ono pricalo.

Marko

pre 11 godina

U Britaniji ima negde oko 3000km kanala, tako da ne znam što bi ovo bio problem da se izgradi. Kanal koji bi povezao Dunav sa Egejskim morem, je sigurno isplativ, jer će ga koristiti ne samo oni koji sada koriste Dunav za transport ili turizam, već će povezati celu istočnu i južnu Srbiju sa centralnom Evropom. To nije nikakav neizvodljiv poduhvat. Proširivanje korita, preusmeravanje reka su inženjerijski poslovi koji se izvode još iz vremena Rimljana.
Dakle, to je jedna strana priče, druga strana priče su naši nesposobni političari koji su, kao što se vidi iz teksta, smorili čak i, ne baš toliko preduzimljive, Ruse. Naši političari već decenijama nisu sposobni da završe ni jedan autoput koji prolazi kroz zemlju, čak ni onaj koji se svojevremeno zvao 'Autoput bratsva i jedinstva'. Tako da... nisam baš siguran.

Kraljevčanin

pre 11 godina

A kada će te praviti koridor ka Marsu obzirom da ste mnogo toga započeli ali isključivo na televizijama i u intervjuima.Realnost vidimo i rezultate.Nema država pare za 100% plate trudnicama,ali ima za šuplja obećanja.Gde vam je više obraz sram vas bilo,dokle da držite na lancu ovaj napaćeni i osiromašeni narod u Srbiji.

milinko

pre 11 godina

Steta sto jako malo nas se bavi ovom materijom, pa ne vredi objasnjavti koliki je ovo skadar na bojani sto oni hoce da prave. Niste u stanju da premostite 300m Save u Beogradu kako treba (4 oslonca na zemlji a oni dizu na pilon!!!), a ocete da gradite ovako nesto kompleksno i pre svega SKUPO do zla boga. Lazite nekog drugog

JANKORASKA

pre 11 godina

Vesti dana za 18.9.2035"Danas ,oko 13h,u blizini Trgovista se nasukao tanker,sreca u nesreci nije probusen ,ocekuje se normalizacija plovnog saobracaja"!Mladen Mijatovic za Nacionalni dnevnik televizije Pink.

hm

pre 11 godina

Jao... Nemojte vise, molim vas.
Daj bar nesto izgradite za pocetak. U ovih 20 godina samo neka obecanja, a jedino sto se 'gradi' je dug drzave.

radomir

pre 11 godina

Kanal Dunav Majna Rajna je bio za Nemce vekovni san koji je ova generacija privela kraju, tako neka ova generacija zapoćne posao a neka će ga završiti, kanal Dunav Tisa Dunav zapoćela je Austro Ugarska država završili vojvodjanski komunisti. Najvažnije je poćeti

Marko

pre 11 godina

Podržavam ovo, taj kanal bi bila ogromna stvar za centralnu Srbiju, čak bi bio značajniji od autoputa za samu privredu, jer je prevoz robe višestruko jeftiniji preko vode.

klenga

pre 11 godina

ako me je išta obradovalo od dičnoga nam prcednika,šumadinca i pravog srbina,to je njegovo srdačno sretanje sa obamom i ovaj kanal...ako stvarno počnu radovi ,postajem njegov glasač,tj. prevrtač...

hm

pre 11 godina

Jao... Nemojte vise, molim vas.
Daj bar nesto izgradite za pocetak. U ovih 20 godina samo neka obecanja, a jedino sto se 'gradi' je dug drzave.

iDaljeSeSmejem

pre 11 godina

Pitam se samo koliko su konsultovani relevantno i nezavisni strucnjaci oko ove politicke ideje. Kako misle da 'proteraju' toliku kolicinu vode kroz onako malu Juznu Moravu kod Bujanovca ili recimo Vardar kod Skoplja? Plus konfiguracija terena tj klisure itd. A preko svega, koje je ekonomsko opravdanje za tako neku suludu avanturu, koliko bi brodova islo takvim kanalom? Umesto toga, unaprediti postojecu zeleznicu i autoput koji ionako moraju da postoje, a na zeleznicu mogu u Bg-u da kace teret i salju ga brze i efikasnije do Soluna ne narusavajucu prirodni balans u moravsko-vardarskoj dolini!!

Kraljevčanin

pre 11 godina

A kada će te praviti koridor ka Marsu obzirom da ste mnogo toga započeli ali isključivo na televizijama i u intervjuima.Realnost vidimo i rezultate.Nema država pare za 100% plate trudnicama,ali ima za šuplja obećanja.Gde vam je više obraz sram vas bilo,dokle da držite na lancu ovaj napaćeni i osiromašeni narod u Srbiji.

Nenad

pre 11 godina

A za usecanje proširenog toka kroz Grdeličku klisuru ćemo kriptonitom uceniti supermena. U suprotnom nam jedino preostaje da angažujemo svoju vrhunsku tehnologiju, poznatiju kao kramp i ožeži-bato, kojom smo inače izgradili i čuveno lice na Marsu. Finansije će obezbediti naši šeici, čim se nafatiraju love od nafte iz uljanih škriljaca.

Pa kako vas više nije sramota! Postoji li bar jedan normalan psihijatar u ovoj državi da smesti srpske političare, sve do jednog, tamo gde im je i mesto - na klinike za mentalno zdravlje?

JANKORASKA

pre 11 godina

Vesti dana za 18.9.2035"Danas ,oko 13h,u blizini Trgovista se nasukao tanker,sreca u nesreci nije probusen ,ocekuje se normalizacija plovnog saobracaja"!Mladen Mijatovic za Nacionalni dnevnik televizije Pink.

milinko

pre 11 godina

Steta sto jako malo nas se bavi ovom materijom, pa ne vredi objasnjavti koliki je ovo skadar na bojani sto oni hoce da prave. Niste u stanju da premostite 300m Save u Beogradu kako treba (4 oslonca na zemlji a oni dizu na pilon!!!), a ocete da gradite ovako nesto kompleksno i pre svega SKUPO do zla boga. Lazite nekog drugog

Vlado, Kraljevo

pre 11 godina

Zemlja koja se moze pohvaliti sa oko 3% fakultetski obrazovanog stanovnistva (megatrend i singidunum tu ne ubrajam),u kojoj se slusa odvratno glupa turbo folk muzika, zemlja koja ima predsednika kakvog ima, zemlja gde caruju primitivizam, nasilje i pohlepa predstavlja plodno tle za plasiranje ovakvih nebuloznih ideja.

drLaki

pre 11 godina

Jel` neko pregledao ovog coveka pre preuzimanja duznosti ministra? Prvo se zalagao za zajednicku atomsku elektranu sa Bugarskom, zatim za uljane skriljce, onda za litijum i sad za ovo. Tip je izgubio kompas! Alo bre, prvo ocisti ono sto imas pre nego sto izgradis nesto novo ( kanal DTD).

ds

pre 11 godina

preporucujem da sa jednom tricavom investicijom se povezemo i sa moracom pa do jadranskog mora , a na raskrsnici kod stalaca da napravimo repliku keopsove piramide

Srdjan Milosevic

pre 11 godina

Slepci,ne mozete ni put da napravite a kamo li kanal.Kakav spin,kakva masta
Pa vozovi vam jure 40 km/h tom tom deonicom.Kako vas vise nije sramota da
lazete lakoverne ljude...

Cirkus Adria

pre 11 godina

Ha Ha Ha evo ga zet Diplome nastavlja njegovu bajku Cardak ni na nebu ni na zemlji. Srbija ne ume fen da napravi a neko ce da pljune toliku lovu. Grcka u dugovima do guse.Ne misli valjda da ce Nemacka da gurne 100 milijardi evra.Gospodine Bacevicu ni vodeni put Dunavom do Crnog mora nije iskoriscen

D.POPOVIC

pre 11 godina

Ako ovi obezbede pare i izgrade taj kanal, ja cu od svojih para sam da napravim kanal Misisipi - Vlasina ukljucujuci i podzemnu cev ispod Atlantika (da slana voda iz okeana ne bi unistila eko sistem na Vlasinskom jezeru)

misa

pre 11 godina

posto u letnjim mesecima nema vode u moravi ,ideja bi bila da se urade cevi precnika 8.0 m i to iz pravca soluna do cicevca.Tim cevovodima bi se transportovala voda iz jonskog mora do cicevca a onda odatle bi kretali brodovi za solun.Ovo bi bilo jedno od najgenijalnijih resenja u ovom veku.izjednacili bi smo se sa Ramzesom II.

milan

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Projekat decenije a predlazem za projekat VEKA da izbusimo tunel do Solina,pumpamo morsku vodu u Vojvodinu pa ponovo napravimo Panonsko more jer brodove i mornaricu imamo.

Miki

pre 11 godina

To je dobra ideja. Pošto smo završili sve autoputeve, i pošto su nam železničke pruge kvalitetne i prilagođene velikim brzinama, red je da nešto uradimo i s ovim vidom saobraćaja.

Nina

pre 11 godina

Odobren Projekat postoji od 1979.godine sa 7 prevodnica i brana. Tada je dobijen i kredit od 70 miliona maraka za realizaciju ali ga je neki Užičanin iskoristio da napravi pristojan put do Zlatibora.

Molim novinare B92 da pogledaju vodoprivrednu osnovu Srbije, i obaveste ljude šta je u planovima za razvoj ove naše državice.

Naravno ovakvo korišćenje geostrateških prednosti Srbije budi nadu za uspeh taman koliko i nada navijačke družine da će neko ko nije završio školu ali zna da pika loptu, da spase Zvezdu.

Samoupravljački amaterizam je prenet u liberalni kapitalizam na prost način: Srbi svi hoće da budu poslodavci, ali da redovno primaju platu od države. Samo glupi se trude da naprave nešto, pametni su se zaposlili u državnoj službi-tamo se troše tuđe pare. Ovo se ne odnosi na prosvetu, zdravstvo i kulturu, ali se odnosi na knjigovođe i kadrovike.

Državnu službu treba podeliti na dva dela. Na one koji prave novac i na one koji troše novac. Oni koji prave novac treba da odlučuju o tome kako će novac da se troši.

Pa ako će kanal da pravi novac, da kopamo svi kanal.

dare 011

pre 11 godina

Sram vas bilo, pa vi kanal u Borči ne možete da očistite od trave, one devojke (olimpijke) su ga čistile rukama da bi mogle da veslaju. Kanal od Dunava do Vardara?!? Pa da je to valjalo imala bi ga Jugoslavija za vreme Tita. Dve, tri radne akcije i narod bi ga iskopao za čas...

Archduke of Cambridgeshire

pre 11 godina

Ako neko sasatvi Jegejsko more sa Dunavom mogli bi ovi iz Paracina i Jagodine da pocnu da govore sa dalmatinskim naglaskom.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

majko moja u sta nas uvalise. zaduzise nas za milijardu kod rusa sa kamatom od 6 posto godisnje. pa ljudi moji jel ste vi normalni? to znaci da za 6 godina treba da vratimo rusima milijardu ipo.

a to objavljeno onako usput, na kraju "vesti" kao sporedna stvar.

kamo srece da i mi srbi mozemo da se odcepimo od srbije pa da progledamo, a ne dam ovo rade ovi "nasi sto smo ih sami birali". i ne, ds-ovci ne javljajte se molim vas, ni vi niste bili nista bolji. svako ko je otisao od nas je progledao i krenuo napred, samo smi mi osudjeni da vracamo tudje kredite.

Pajser

pre 11 godina

Vardar kod Skoplja je potok dubine pola metra... leti skoro da presusi, jedva mozete clanke pokvasiti... od toga praviti plovni put za slepove i barze je nebulozno, da ne pominjem da bi makedonci bili odusevljeni da cuju da ce kroz centar grada, gde su muzeji, pozorista, setalista, parkovi i kafici, sutra prolaziti tankeri... pa ovakvu glupost ne bih ni ja mogao da smislim

Nikola

pre 11 godina

Ljudi moji i žene naše !, na čemu li su ova gospoda koja plasiraju ove nebulozne ideje o kanalima ?,kao potemkinova sela .u ovoj zemlji se svetlo davno ugasilo .Ono malo infrastrukture što imamo nismo u stanju da održavamo .Kanali koji su građeni pre dva veka propadaju blokirani muljem,suša nam uništava useve jer smo na predposlednjem mestu po navodnjavanim površinama u Evropi,vozimo se vrlo savremenim šinobusima iz 1958 godine koji probijaju zvučni zid sa celih 45 km na sat,u mnogim gradovima ni javnog WCa nema,a ovde se iznose neke morske ideje.Ne zna se ko je luđi?, oni koji ovakve dumine lansiraju ili oni koji u njih veruju . Daleko je sunce !

mile

pre 11 godina

Boze, koje je ovo fantaziranje. Nisu u stanju dvadeset godina da zavrse autoput natoj deonici a pravili bi kanal!? Kroz brda i doline. A ono malo kanala u ravnicarskom , panonskom delu Srbije svakim danom je sve zapustenije jer se vec dve decenije ne odrzava tako da je sve manje plovnih kanala. Te kanale je kopala jos Austrougarska carevina u proslom i pretproslom stolecu.Stvar je samo bila u odrzavanju istih. Ajeflova kapija na prevodnici na pocetku Velikog Backog kanala kod Bezdana na Dunavu ( Da to je delo istog ovog inzinjera Ajfela koji sagradi toranj sred Pariza) je neispravna vec vise od deceniju i po i brodovi i barze ne mogu tu iz Dunava da udju u Kanal i obrnuto. Niste gospodo sposobni ni da popravite pokvareno a ne da napravite nesto novo.Koga lazete? Sami sebe?

projektna dokumentacija

pre 11 godina

Recimo 10 mil eura za izradu studije izvodljivosti, razlicite projektne dokumentacije, istraznog busenja itd. itd, bice dovoljno za narednih par godina da se izdvoji iz budzeta za kojekakve lokalne firmice da malo raduckaju. Zgodno je sto su po centralnoj srbiji mozda bude i neki rodjak predsednika. Sto da ne ja sam za, a posle kad se te pare potrose videcemo, mozda se niko i ne bude secao sta se ono pricalo.

Markos

pre 11 godina

Na osnovu kojih padataka o razmeni roba sa Makedonijom i Grčkom se pravi „cost – benefit“ analiza za ovaj kanal ?
Zar sada železnicom ne može da se udovolji transportu roba za te zemlje ?
Koje su potrebe za porast transporta roba – pa Srbija je beda u odnosu na industriju i poljoprivredu iz 1980-te godine i razmenu roba sa okolnim zemljama.
Zar ne bi trebalo železnicu osavremeniti kako za transport roba , tako i putnički saobraćaj?
Pogledajte na železnici ovaj zastareo i odvratan koncept rogobatnih i statički predimenzionisanih vagona ( dinosaurus vagoni ) iz 1910-te godine. Nisu na železnici svuda potrebne super brzine za putnički saobraćaj – kao TGV.
Koliko malo sada putnika gravitira železnici ?
Dunavom jedva da se odvija neki transport roba – transport putnika je 0,00 . A tek transport roba u letnjim mesecima rekama će biti problematičan – pogledajte vodostaj Morave u letnjim mesecima – da li teče voda ili je to smetljište za najlon.
Leti u Nemačkoj velike reke već sada imaju katastrofalno malo vode.
OVAJ KANAL JE PROMAŠAJ - OSAVREMENITE ŽELEZNICU I POBRINITE SE DA SRBIJA IMA PUNO ROBA ZA IZVOZ – POLJOPRIVREDA I INDUSTRIJA.

Ja sam

pre 11 godina

Evo kod mene u dvoristu vec poceli radovi.
Rade dve krtice pa ne staju. Jedna kopa kanale a druga od viska zaemlje pravi podlogu za koridor 11, od kapija do svinjca.

sreten žujkić penzioner

pre 11 godina

Za kopanje kanala treba angažovati petsto miliona neprijavljenih Kineza, čim prokopaju tunel od Pekinga do Beograda.

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Dragan

Pa, posto Vi predlazete da nebudemo pasivni u pronalazenju sto kreativnijih idejama, hajde da pozovemo sve pametne ljude da iznesu svoje predloge sta bi sve mogli da uradimo. Ovde je bilo veoma konstruktivnih ideja za pobocni kanal do Morace i spajanje sa Jadranom uz izradu Keopsove piramide. To je veoma ozbiljan i konstuktivan predlog. Drugo posto bi kanal DMV (Dunav-Morava-Vardar) i DMJ (Dunav-Moraca-Jadran) bili spojeni sa kanalom DTD (Dunav-Tisa-Dunav) predlazem prosirenje svih kanala na 258 metara sirine i produzenje kanala do reke Volge i dalje, tako da bi i Rusi imali izlaz na dva topla mora (Egej i Jadran), a mi sa nasom prekookeanskom flotom izlaz na Pacifik kod Vladivostoka. Ovakav predlog je veoma ozbiljani i izdrzava svaku ekonomsku racunicu. Jedino sto moze da spreci ovakav projekat je meteor i veliki plimski talas visine 10km 21.12.2012. koji ce se zajedno da nas odnese u PM. Tada nam nece biti potrebni kanali jer cemo se svi naci na dnu mora, pa ce nasi brodovi da plove pucinom.

crni domino

pre 11 godina

Industrijski region. Jos nam fali kanal sa bezbroj prevodnica.
A onda cemo da tovimo kitove u tim vodama.
Kakvi mozgovi - takva ideja!
Nasa vlada ima placene ministre za gluposti!

Milan

pre 11 godina

Nisam ni procitao tekst, dovoljan mi je bio samo naslov da pocnem da se smejem od muke. Pa mi ne mozemo ni jednu traku autoputa kroz Vojvodinu da napravimo! Cak i da se nekim cudom ovaj projekat ostvari, koja roba bi se njime transportovala kada mi privrede nemamo? Ako im je vec do reka i kanala neka ociste Dunav kod Kladova i Prahova od potopljenih nemackih brodova i od njih je dosta.

zoki

pre 11 godina

Koridor 10 niste u stanju da zavrsite kompletno . Vozovi vam u ravnici idu sa 40km/h ako i toliko . A sada biste da kopate kanal ? Moze ali samo ako ga budu kopali zatvorenici inace ne dati ni dinara za njega . Nesposobni ste , bez obzira iz koje partije da ste dosli . A "posao" oko kanala biste voleli da potpisete jedino zbog toga sto u isti lepo moze da se "ugradi" .

neko

pre 11 godina

"Taj kredit trebalo bi da bude odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša 300 miliona dolara biće na raspolaganju do kraja godine, rekao je ministar Bačević, komentarišući odobravanje ruskog zajma za budžet Srbije."

Bruka i sramota, pa ovolika nam je kamata i na trzistu. Zasto se Srbija zaduzuje kod "brace" po ovoj kamati? Zasto uzima politicki kredit po ogromnoj kamati? Zasto reklamirate Ruse i placate im toliku kamatu?

Brut-sin

pre 11 godina

@:Bojan, "Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !"

Pa zar na svu gore rečenu nesreću udariti sa još većom glupošću? Dosta bre više o ovim prethodnim! Nema ih, nisu na vlasti, nemaju više uticaj na ovo što sadašnji režim radi, a ova ideja je bez ikakve ekonomske opravdanist i vrh gluposti i demagogije!!!!

milos

pre 11 godina

Ovaj kanal bi bio toliko isplatljiva sa svoji stotinak prevodnica koje bi trebalo izgraditi usput, te obezbediti plovnost Vardara i tokom letnjih meseci, kao i plovnost Morave tokom zimskih, da bi ste za tricavih par desetina hiljada evra mogli komotno prebaciti kontejner iz Beograda do Soluna.

ljuba

pre 11 godina

A zašto da ne ? Da nije bilo Marije Terezije i Rumunskih trgovaca, nikada ne bi bili prokopani kanali Tisa-Dunav da se dodje do Beča.I to ručnim radom.Danas ni mehanizacijom nebi to mogli jer svako traži da raspiše Svoj tender!

DusanNS

pre 11 godina

Oni su otkrili toplu vodu, pa o ovom kanalu je Cvijić pričao pre više od 100 godina. Bolje da smo ga kopali nego što smo ratovali, danas bi bar nešto ostavili u nasleđe. I kako ih nije sramota, Jovana Cvijića ni da spomenu, nego će da se zove kanal Nikolić-Bačević-Nikolić?

Zli Michko

pre 11 godina

Ajde kad bi se to stogodišnje čudo nekako i realizovalo, i da se prokopa taj kanal i naprave silne prevodnice i ostala prateća infrastruktura...ali gde će naći dovoljno vode da ga napune??? Pa po Moravi i Vardaru ne moze da plovi oveći čamac!

Dragan

pre 11 godina

Bravo! Još jedan u nizu sudbonosnih projekata za Srbiju. Izgleda svaki minstar u svom mandatu mora da izmisli bar jedan takav projekat. Jer, kakav bi on bio ministar u suprotnom, počemu bi ga narod pamtio. A i kako bi drugačije uzeo proviziju od nekoliko mioliončića. Popravite vi ministre kanal Dunav-Tisa-Dunav koji je zapušten u toj mjeri da je maltene izvan funkcije. Biće to više nego dovoljno.

gost

pre 11 godina

Čim ovaj vodokoridor završimo krećemo u stari projekat silaska Bgd na reke i konačnog završetka Prokopa, a posle toga je i pitanje godine ili meseca kada će i metro stići, a koridor 10 će paralelno biti završen sa vodoputnim koridorom do Grčke i verovatno još jedan aerodrom u Srbiji veliki da sleću najveći avioni, oni veliki što sada ne mogu da slete nigde kod nas.

klenga

pre 11 godina

ako me je išta obradovalo od dičnoga nam prcednika,šumadinca i pravog srbina,to je njegovo srdačno sretanje sa obamom i ovaj kanal...ako stvarno počnu radovi ,postajem njegov glasač,tj. prevrtač...

Voyager

pre 11 godina

@radomir

A upropastili ga posletitovski (anti)komunisti. Mislim na DTD, koji je danas jedva u bilo kakvoj funkciji. Pa pre kopanja intergalatickog vremenskog tunela DMV, i pre poklanjanja zemlje zacavrljenima, predlazem da se prociste zapusteni poprecni kanali za navodnjavanje koji su decenijama navodnjavali najplodniju zemlju na svetu. Mi imamo odlican sistem za navodnjavanje skoro cele Vojvodine, samo treba ga odrzavati.

pesak

pre 11 godina

Zeljeznicke pruge smo pustili, da nam propadnu (na pr. Banat) a sada gradimo kanal... Sutra, kada se zbog neodrzavanja kanal bude zarastao u travu i siblje, izgradicemo radije opet zeljeznicku prugu, nego da vec postojece odrzavamo. Takvi smo mi.

Duro

pre 11 godina

"Nadam se dobrim rezultatima tih razgovora tim pre što je u razgovore o ovoj temi uključen i predsednik Tomislav Nikolić", zaključio je Bačević...."

E to mi je neka garancija... pre će da od toga ne bude ništa

tajkun u pokušaju

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом
(repus, 24. novembar 2012 16:39)
Moguće je, samo što bi u tom slučaju verovatno imali dupli kanal koji bi koštao najmanje 10 puta više od početne predviđene cene a otplatili bi ga za nekih 200-300 godina.

Marko

pre 11 godina

Cak i kad bi to bilo isplativo, odakle im voda, narocito leti? Sigurno bi brze i isplatljivije bilo izgraditi prugu od Soluna do Dunava (ionako se skoro sva roba prevozi u kontejnerima), a vozove napajati el. energijom iz malih hidroelektrana. Mada ni pruga u sadasnjim okolnostima ne bi bila isplativa. Daleko vaznije bi bilo proizvoditi... Bolje bi bilo da razmisljaju o zaposljavanju ljudi, obrazovanju, fabrikama, proizvodnji svega i svacega, od metala do softvera. Samo proizvodnja moze da podigne standard gradjana, u suprotnom Srbija ce polako nestajati. Ne mislim samo zbog pada nataliteta nego zbog odlaska ljudi, narocito onih obrazovanijih i snalazljivijih.

igorpl

pre 11 godina

@christian andersen i braca Grimm
Batice zaboravio si na listu da staviš i KORIDOR 10 a ni ovaj 11 neće pre!
Velik smo mi bagra od naroda i to je EVROPU jasno!
Zato i postupaju tako sa nama!

Vlada

pre 11 godina

Predlažem da se taj zadatak odmah poveri "Srbija vodama", koji su toliko sjajno brinule o kanalu Dunav - Tisa - Dunav, da je skoro apsolutno neupotrebljiv.
Inače, zainteresovani mogu da pročitaju intervju Dejana Medakovića iz 2003. godine. Dat je NIN-u, a Medaković tu govori o kanalu Dunav - Morava - Vardar. I šire govori. Uputan je. Kakav je, uostalom, obično bio.

Dragan

pre 11 godina

Verujem da su Rusija,Kina i Nemacka posebno zainteresovani za ovu budalastinu.
(stvarno svasta, 24. novembar 2012 19:04)


Da Nemačka je poznata po ne-kopanju kanala? Cela Nemačka izrešetana raznoraznim kanalima koje su iskopali.
Mora da su to radili jer je neisplativo?!
Zamislite koliko bi ovakav kanal uštedeo para i vremena brodovima koji sada putuju Dunavom preko Crnog Mora...
Zašto budalaština?
Za sve i jednu ideju se uvek nađe milion pametnjakovića koji će tu ideju nazivati budalaštinom!
Hajde vi dajte neku ideju. Uradite nešto konkretno osim što stalno nipodaštavate sve što drugi smisle!
Nisu Nemci blesavi, ako budu videli korist u ovome sigurno će se prihvatiti posla isto onako kako su to radili po Nemačkoj.

Marko

pre 11 godina

U Britaniji ima negde oko 3000km kanala, tako da ne znam što bi ovo bio problem da se izgradi. Kanal koji bi povezao Dunav sa Egejskim morem, je sigurno isplativ, jer će ga koristiti ne samo oni koji sada koriste Dunav za transport ili turizam, već će povezati celu istočnu i južnu Srbiju sa centralnom Evropom. To nije nikakav neizvodljiv poduhvat. Proširivanje korita, preusmeravanje reka su inženjerijski poslovi koji se izvode još iz vremena Rimljana.
Dakle, to je jedna strana priče, druga strana priče su naši nesposobni političari koji su, kao što se vidi iz teksta, smorili čak i, ne baš toliko preduzimljive, Ruse. Naši političari već decenijama nisu sposobni da završe ni jedan autoput koji prolazi kroz zemlju, čak ni onaj koji se svojevremeno zvao 'Autoput bratsva i jedinstva'. Tako da... nisam baš siguran.

radomir

pre 11 godina

Kanal Dunav Majna Rajna je bio za Nemce vekovni san koji je ova generacija privela kraju, tako neka ova generacija zapoćne posao a neka će ga završiti, kanal Dunav Tisa Dunav zapoćela je Austro Ugarska država završili vojvodjanski komunisti. Najvažnije je poćeti

Jaa

pre 11 godina

Lako je predsedniku ume da pliva,sta cemo mi koji neznamo da plivamo,bar da imamo puteve pa nek kopa kanal,al ovako ne mirise na dobro.

Bojan

pre 11 godina

Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !

stojan

pre 11 godina

Pa naravno! Strane banke će možda i odobriti kredite jer im u interesu da novac plasiraju ( i ozelenaše ) a Srbija će graditi i graditi a bojim se da će korist biti (zbog stateški " neizmerne " važnosti) kao i od kanala Dunav-Tisa-Dunav.
A,budući političari će u medjuvremenu naći druge demagoške teme da skupljaju izborne poene.
Nadam se da je vest samo demagoška.

Faraon iz Bajčetine

pre 11 godina

Lider SNS T.Nikolić, nakon posete Moskvi, u vreme održavanja kongresa vladajuće Jedinstvene Rusije je izjavio da je obezbedio investicioni kapital u iznosu do 100 mlrd.evra koji bi u narednih 10 godina bio angažovan na izgradnji "industrijske zone"(30 mlrd.evra) na desnoj obali Dunava, između Novog Sada i Beograda, kako bi se oslobodilo ziratno zemljište i proizvodila hrana za rusko tržište i šire, a 70 mlrd.evra bilo utrošeno na izgradnju vodenog puta od Dunava, preko Morava i Vardara do Egejskog mora i onda je nastao tajac, a sada se govori, kako se razgovara sa potencijalnim investitorima?!
Svakako da bi jedan ovakav "faraonski projekat" bio od ogromnog geo-strateškog značaja, jer bi omogućio Evropi povezivanje kanala Rajna-Majna-Dunav sa Egejskim slivom, a ko investira i kontroliše novi "trgovački put" doseže do samog "srca Evrope"(Heart-land)!

Marko

pre 11 godina

Podržavam ovo, taj kanal bi bila ogromna stvar za centralnu Srbiju, čak bi bio značajniji od autoputa za samu privredu, jer je prevoz robe višestruko jeftiniji preko vode.

repus

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом

Babaroga

pre 11 godina

Kol'ko ja vidim u tekstu piše strani investitori a ne strani kreditori. Pretpostavljam da ste od desetogodišnjeg ispiranja mozgova jakim DS-ovskim deterdžentima obnevideli. Sindrom Jelene Trivan se dugo i teško leči zato što ranije počnite

Moravsko-vardarsko predvečerje

pre 11 godina

Osim stručnjaka za prostorno planiranje, neophodno je da ovo resorno minstarstvo uključi i kolege iz Minstarstva za poljoprivredu, jer će, po svoj prilici, nakon izgradnje planiranog plovnog puta, Dunav nizvodno od Požarevca postati jedna velika žitnica.

Zorana

pre 11 godina

Polako.

Bez zaletanja gospodine Bacevicu. Nista se ne radi dok se ne pohapse svi lopovi !

Mislim da nam je to ipak prioritet ! Vi ne mislite?

Ivan

pre 11 godina

Majka svih projekata. Bukvalno bismo bili povezani sa EU, trajno i nepovratno. Cela investicija može biti u našim rukama ako bismo uzeli kredit od Nemaca, ugovorom o kreditu uposlili u najvećem procentu njihove kompanije, a deo i naše da dobiju.

Ja sam prvi skeptik kada su ovakve stvari u pitanju, ali mi smo u tako lošoj situaciji da se mora pucati na ovakve spektakularne projekte, koji bi doneli neviđenu korist.

Danijel

pre 11 godina

Projekat je, jasno, dobra stvar i preko Dunava povezuje Solun sa Nemackom, jos ako su nemacki investitori zainteresovani to stvarno moze da bude uspesna prica, i korisna i za Srbiju i za druge evropske zemlje, i iza toga mogu da stanu Nemacka i EU.

Arab spring

pre 11 godina

Ako dodje do nekakvog velikog zemljotresa mozda se i to obistini.
(21.12.2012, 24. novembar 2012 20:32)


da, bice smesno gledati face "racionalista"
bas kao 21. maja

Teddy Picker

pre 11 godina

To je zaista izvodljivo, Morava ima veliko korito a i Vardar, mogu da se naprave brane i da se korita napune, tamo gde nema dovoljne visine korita da se urade nasipi...nije to bas toliko blesavo, ali treba dosta para, to mogu jedino Nemci da poguraju a treba ih nagovoriti...

lud-zbunjenog

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja 3 puta citam ovaj clanak i nista ne razumem..
Pocinje sa nekim plovnim putem, a nastavlja sa gasovodom.
Jel se ovde radi o recnom kanalu ili o gasovodu?
Ili ce mozda taj gasovod biti postavljen na dno kanala?
Ko li pise ovakve smusene clanke da mi je znati?

svetlanast.

pre 11 godina

za vreme vladavine komunista narod je zamajavan pricama o "srecnoj buducnosti", za vreme milosevica u izgledu je bio "sverdski standard", za vreme kostunice tema je bila "kosovo i zajednicka drzava SCG", za vreme tadica srbija je definitivno opljackana u ime "puta u evropu".

za vreme tomislava nikolicas u izgledu je /kad pohapse lopove/ da tema za narodne usi bude kanal dunav-morava-vardar - a istovremeno ocekujemo da nam arapi osposobe vec postojece kanale po vojvodini koje mi nismo decenijama odrzavali.
vesela srbija.

kontraš

pre 11 godina

Kopali bi novi kanal, a nemaju para za održavanje kanala DTD, naročito deo kanala od Kule do Vrbasa i dalje. Ko živi i preživi pored ove ''vode'' svaka mu čast.

Pantagruel

pre 11 godina

Налупаше се људи свачега у претходним коментарима. Ко уопште каже да се тај канал мора градити нашим новцем и технологијом? Ни Суецки канал није градила влада Египта, а Панамских влада Панаме. Треба доделити концесију и препустити да га изграде привреде оних држава које би остваривале највеће профите и уштеде његовим пуштањем у рад. На првом месту то су Кина (која је на 50 година закупила атинску луку Пиреј и учинила је дистрибутивним центром за своје производе намењене европским тржиштима) и Немачка. То би био најкраћи пловни пут од Немачке до Грчке и обрнуто који би пролазио кроз Грчку, Македонију, Србију, Хрватску, Мађарску, Словачку, Аустрију и Немачку. Захваљујући другом (већ постојећем) пловном каналу Рајна-Мајна-Дунав, он би водио и даље на север, све до Холандије (Северног мора). Може ли ико да оспори чињеницу да би он повезивао важна тржишта и економије? Мислим да не може. И то је само један сегмент, јер је анализирана пловидба Дунавом у смеру узводно од ушћа .Велике Мораве, ка Београду и даље на север. Али ако се по уласку у Дунав заплови низводно, према Ђердапу, добија се веза између Егејског и Црног мора која заобилази Босфор и даје Русији, Украјини, Бугарској, Молдавији и Бугарској додатни правац за излазак у Медитеран, без проласка кроз Босфор и зависнисти ид добре воље Турске. То је врло озбиљна геополитичка и геоекономска алатка за коју би најважнији глобални играчи итекако били заинтересовцни да је држе под контролом. И не заборавите чињеницу да опет албански фактор може да буде извор проблема при њеној реализацији, јер канал би морао да прође кроз општину Прешево, а у Скопљу Вардар чини границу између делова града настањених Македонцима и Албанцима. Много је ту фактора који могу утицати да неко споља (углавном знамо ко је то био до сада) изазове кризу, наметне себе као "миротворца" и онда дође да нас окупира, да би контролисао овај стратешки важан правац. Што би нашим балканским народима било дозвољено да њиме управљамо и будемо самостални, ако то могу Амер или Шваба, уз помоћ својих локалних вазала?

dalje se zvizdi

pre 11 godina

Najgore je, sto ce u ovo da poveruje 75% Srblja!
Kao sto je poverovano i u "brze pruge", u pobedu NATO-a ...
Ne dao Bog neki zemljotres u Srbiji, ne bi vlada imala novca da izdvoji ni za satore.
Na kraju, odnosno na pocetku, sve i da je to izvodljivo, a sta ce nam taj kanal??? Da izvozimo sljive?
Moze li iko da zamisli, na sta bi izgledao taj kraj, ekologija, pored kanala?
Nego, koja bi voda isla tim kanalom?
Dunav, uzvodno uz Moravu, ili bi Vardar preusmerili na sever, ka Moravi???

klenga

pre 11 godina

da pojasnim jednu stvar...za kanal uopšte nije potrebno puno vode jer to nije slobodan,otvoren tok...pravile bi se brane,u zavisnosti od konfiguracije terena...praktično bi se išlo iz jezera u jezero ...kao na gornjem dunavu...brane bi imale prevodnice/šlajzeve/ i obavezne turbine za proizvodnju struje...sruja se ne bi proizvodila kad su premali dotoci...plovnost bi bula cele godine osim kad su veliki mrazevi....doprinos kanala navodnjavanju i odvodnjavanju bi bio nemerljiv...turizam za pamčenje...da ne govorim o taksama za prolaz brodova...suma sumarum,ko ovo progura mene kupuje za sva vremena i slaviće ga srbija više od SVETOG SAVE...

Pera ložač

pre 11 godina

Vidim da se obećanja ispunjavaju i to prvo ona najlakša pa onda će da se ide na ona teža. Prvo da kopamo kanal, pa da hleb bude 2 dinara, pa da saznamo ko koga prisluškuje i onda na kraju saznaćemo šta je bio Tomin diplomski rad...
Ili su počeli obrnutim redom?
Ili se povampirio Radoje Domanović?
Uopšte nisam veseo iako je ova vest jako duhovita pa bih zamolio ministarku zdravlja da porazgovara malo sa svojim kolegama, kažu da je u struci kvalitetna a ima i pozamašno iskustvo.

sta kosta nek kosta

pre 11 godina

evo da se i ja ukljucim u mastanja svojim predlogom. Napraviti kanal Dunav-Volga pa odatle do Jang Ce Kjanga pa odatle Gangom do Bangladesa pa tu uzeti kredit pod povoljnimuslovima i da uzivamo...

toza

pre 11 godina

Neko od komentatora je dobro primetio da dok mi komentarišemo naslov tj. ovu naučnu fantastiku od kanala provuče se na kraju teksta i kredit za podršku budžetu od milijardu dolara po neverovatnoj kamati koja će biti manja od 6% (što u prevodu znači ne mnogo manje inače bi pomenuli drugu cifru). Pa i ako je od braće rusa mnogo je. I sad neka neko kaže da nas ovi iz evrope deru. Pogledajte vesti iz nekog prethodnog vremena i videćete pod kojim uslovima smo dobijali kredite od mrske nam evrope.

bgns

pre 11 godina

Ovo me podsetilo na jednog mog prijateloja koji je radio studiju za ovaj projekat. Zvali su ga iz Tadićevog kabineta a on im je rekao:
- Da li možete da zamislite, sedite vi u Predajanima, jedete jagnjetinu a tankeri prolaze?
- Ne.
- Pa naravno da ne kad NEMA VODE TAMO!!!!

Kakvi smo mi papci, kad ovo pitanje sebi postavljamo već sto godina a odgovor tražimo kad god uzjaše novi ministar.

Zoltan

pre 11 godina

Do pocetka 90 godina ziveo sam u Makedoniji. Jos tada se pricalo o ovom kanalu. evo, 22 godine kasnije, i dalje se prica ista prica. mislim da su kod nas pobrkali loncice. ulozite u puteve, zeleznicu, a i mogli bi ste srediti postojece kanale u Vojvodini, a ne da nam pricate price za malu decu!

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Pantagruel

Potpuno se slazem sa Vama. Tim pre je moj predlog za izgradnju kanala do Vladivostoka jos opravdaniji, strateski vazan za Rusiju i Kinu, ali i za domacu privredu. Posle uvodjenja demokratije u Egipat (nikom zivom vise nece pasti na pamet da tamo ide da vidi piramide), nije ni za bacanje ideja da kod Stalaca napravimo kopiju Keopsove piramide. To bi doprinelo razvoju turizma. Drugo, pored ruskog i kineskog pravoliijskog pomorskog prolaza od Pacifika do Egeja i Jadrana, zamislite koliko bi to pospesilo prodaju Fice na zapadnoj obali USA, gde u Holivudu sa nestrpljenjem ocekuju prve primerke. Tako da bi taj vodeni kanal bio zapravo FICOvod, kojim bi isle nepregledne brodske isporuke za trzista Rusije, Kine i bratskog nam Holivuda i Las Vegasa. Naravno da sve ove predloge treba uzeti u obzir, kao i strategiju ekonomskog razvoja celog regiona. Uz sve ranije projekte skriljaca, litijuma, boronijuma, vademekumentijuma... Mozda bi samo kao malu ogradu trebalo porazmisliti, kada se nadje vremena od velikih projekata, kako da proizvedemo malo vise zita, da makar psenicu ne uvozimo od sramote.

Nazad,samo nazad!

pre 11 godina

Jedina kvalifikacija ovog nazovi ministra je Tomin prijatelj preko dece.
Da je neko reda u toj drzavi,eh da jeste,takvi ne bi mogli ni da pridju ministarstvu! Ovakve nebuloze bi bile kaznjive i to najstroze!

niz Moravu vetar duva...

pre 11 godina

U normalnoj zemlji bi od ministra trazili da odmah podnese ostavku zbog ovakve izjave. Medjutim, u zemlji Srbiji mi se jos upustamo u raspravu oko toga da li je ovako nesto moguce.

Pazuzu

pre 11 godina

"...Милан Бачевић (1953., Коморане) је српски политичар, члан СНС-а и актуелни министар природних ресурса рударства и просторног планирања у Влади Ивице Дачића. Завршио је Природно-математички факултет, а магистрирао и докторирао у Скопљу. Редовни је професор на Универзитету у Приштини. Потпредседник је Српског географског друштва..."

ALO BRE

pre 11 godina

Brze pruge, pa vazdan neki koridori,a sada i brzi plovni put.
Uskoro putovaćemo ne samo na Mesec, već po redu vožnje i na mnogo udaljenije planete.

vlada-so

pre 11 godina

vest nije dezinformacija,naime kinezi hoće da ulože i tako bi preko luke solun penetrirali kanalom u samo srce mrske nam evrope.očekujem lopate za stranačku vojsku i da počnemo da kopamo a predsednik će da prepliva da pokaže da ništa nije nemoguće.

МиливојЕ

pre 11 godina

Шта се каже --- сто година се чека на тај пројекат и баш сада, овима, ће припасти част да то реализују !? Алал вера, домаћини !

linkinpark

pre 11 godina

Oživljavaju bajke koje je još njihov guru Šešelj pričao,fix-ideje i nebuloze,ko se još loži na ovako nešto,dovoljno je videti ko to priča.

brka

pre 11 godina

Bilo bi mnogo pametnije vratiti u funkciju već postojeće i zapuštene kanale u Vojvodini. Izgleda da ovi zapušteni kanali iako vrlo korisni za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja nisu demagoski privlačni kao besmislena ideja koju je nemoguće realizovati.Bolesne ideje koje stvaraju iluziju da sr nešto ozbiljno radi i da neke "mudre" glave razmišljaju kako da bude bolje a ustvari tumaraju umraku neznanja i zla.

Neko iz mase

pre 11 godina

SNS izgleda i dalje ne shvata da je završena predizborna kampanja i da ne moraju više da pričaju ovakve nebuloze, a možda planiraju da naprave ovaj kanal od onih 100 milijardi eura koje će nam dati neki dobri ljudi...jer eto imaju viška para pa da nam daju da imamo za trošak

Optimista

pre 11 godina

Srbija ce pre da napravi nuklearnu porodicu koja moze da leti u svemir nego taj kanal. Sto se uopste objavljuju ovakvi tekstovi u infomativnim medijima?

Dragoljub Milicevic,dipl.gradj.inz

pre 11 godina

U potpunosti podrzavam inicijativu ministra Milana Bacevica da se nastavi izrada potrebne dokumentacije za izgradnju kanala Dunav-Morava-Solun sa napomenom da je to veoma slozen i komlikovan prijekat u oblasti vodoprivrede.Negativne primedbe dolaze zbog nedovoljno jasnog prikaza ovog projekta pa preporucujem da se koristi matarijal koji je obavljen u ilutrovanoj politici broj 1014 od 11.04.1974godine.
Izrada ovog projekta bili je i ranije strateski jnteres Srbije.Kada se ovaj kanal poveze sa kanalomDunav-Rajna-Majna to ce biti najduzi recni putna na svetu (2.500 kimerara).Na nlemu treba da se izgrade 104 prevodnice a u slivu 58 akumulacija za snabdevanje vodom kanala
Do sada je uragjeno dosta tehnicke dokumentacije a takodje i studija o tehnickoj izvodljivosti i ekonomskoj opravdanosti izgradlje ovog kanala.
Studija je verifikovana i odobrena od strane Evropskih eksperata u Zenevi i tada(pre skoro 50 godina) Evgopa je bili jako zainteresovana da finansira ovaj projekat(koliko se ja secam iz razgovora uZenevi) sa 90% srestava.Ceo prpjekat je trebao da se zavrsi za 40-50 godina i to bi bio pravi put ulaska Srbije u Evropu
(GANE)

Budjoni

pre 11 godina

Prvo zavrsite autoput, modernizaciju zeleznice bar 60 km/c, stanicu prokop i ostalo od pre 30 godina. Ideja o kanalu od Soluna do Trsta starija je od ministra. Robovska radna snaga i potencijal Srbije za 21 vek. Posto svi vole da grade imam predlog; Formirati hitno radnu brigadu ministarstva i vlade. Uz pijuk i lopatu i licnim primerom svi Ministri i vladini sluzbenici povuce ce i ostali narod na rad. Srbija plovna preko pola!

Aleksandar

pre 11 godina

za (toza, 25. novembar 2012 11:08)

Pa nisi baš u pravu, trenutno su najpovoljniji krediti kod EBRD bile 3M Euribor + 3,99%.

Što mu dođe na isto.

Bojan

pre 11 godina

Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !

Marko

pre 11 godina

Podržavam ovo, taj kanal bi bila ogromna stvar za centralnu Srbiju, čak bi bio značajniji od autoputa za samu privredu, jer je prevoz robe višestruko jeftiniji preko vode.

repus

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом

Teddy Picker

pre 11 godina

To je zaista izvodljivo, Morava ima veliko korito a i Vardar, mogu da se naprave brane i da se korita napune, tamo gde nema dovoljne visine korita da se urade nasipi...nije to bas toliko blesavo, ali treba dosta para, to mogu jedino Nemci da poguraju a treba ih nagovoriti...

radomir

pre 11 godina

Kanal Dunav Majna Rajna je bio za Nemce vekovni san koji je ova generacija privela kraju, tako neka ova generacija zapoćne posao a neka će ga završiti, kanal Dunav Tisa Dunav zapoćela je Austro Ugarska država završili vojvodjanski komunisti. Najvažnije je poćeti

Dragan

pre 11 godina

Verujem da su Rusija,Kina i Nemacka posebno zainteresovani za ovu budalastinu.
(stvarno svasta, 24. novembar 2012 19:04)


Da Nemačka je poznata po ne-kopanju kanala? Cela Nemačka izrešetana raznoraznim kanalima koje su iskopali.
Mora da su to radili jer je neisplativo?!
Zamislite koliko bi ovakav kanal uštedeo para i vremena brodovima koji sada putuju Dunavom preko Crnog Mora...
Zašto budalaština?
Za sve i jednu ideju se uvek nađe milion pametnjakovića koji će tu ideju nazivati budalaštinom!
Hajde vi dajte neku ideju. Uradite nešto konkretno osim što stalno nipodaštavate sve što drugi smisle!
Nisu Nemci blesavi, ako budu videli korist u ovome sigurno će se prihvatiti posla isto onako kako su to radili po Nemačkoj.

Ivan

pre 11 godina

Majka svih projekata. Bukvalno bismo bili povezani sa EU, trajno i nepovratno. Cela investicija može biti u našim rukama ako bismo uzeli kredit od Nemaca, ugovorom o kreditu uposlili u najvećem procentu njihove kompanije, a deo i naše da dobiju.

Ja sam prvi skeptik kada su ovakve stvari u pitanju, ali mi smo u tako lošoj situaciji da se mora pucati na ovakve spektakularne projekte, koji bi doneli neviđenu korist.

Danijel

pre 11 godina

Projekat je, jasno, dobra stvar i preko Dunava povezuje Solun sa Nemackom, jos ako su nemacki investitori zainteresovani to stvarno moze da bude uspesna prica, i korisna i za Srbiju i za druge evropske zemlje, i iza toga mogu da stanu Nemacka i EU.

Babaroga

pre 11 godina

Kol'ko ja vidim u tekstu piše strani investitori a ne strani kreditori. Pretpostavljam da ste od desetogodišnjeg ispiranja mozgova jakim DS-ovskim deterdžentima obnevideli. Sindrom Jelene Trivan se dugo i teško leči zato što ranije počnite

tajkun u pokušaju

pre 11 godina

ово би једино ђилас могао да уради кад би му дали одрешене руке ђилас је показао и доказао да може да се нешто лепо и корисно уради за српски народ а не само демагогија и празна прича и кукање тобоже колико пара кошта а нико се не пита где су паре или мостови задњих 40 година ово је реално само са ђиласом
(repus, 24. novembar 2012 16:39)
Moguće je, samo što bi u tom slučaju verovatno imali dupli kanal koji bi koštao najmanje 10 puta više od početne predviđene cene a otplatili bi ga za nekih 200-300 godina.

Marko

pre 11 godina

U Britaniji ima negde oko 3000km kanala, tako da ne znam što bi ovo bio problem da se izgradi. Kanal koji bi povezao Dunav sa Egejskim morem, je sigurno isplativ, jer će ga koristiti ne samo oni koji sada koriste Dunav za transport ili turizam, već će povezati celu istočnu i južnu Srbiju sa centralnom Evropom. To nije nikakav neizvodljiv poduhvat. Proširivanje korita, preusmeravanje reka su inženjerijski poslovi koji se izvode još iz vremena Rimljana.
Dakle, to je jedna strana priče, druga strana priče su naši nesposobni političari koji su, kao što se vidi iz teksta, smorili čak i, ne baš toliko preduzimljive, Ruse. Naši političari već decenijama nisu sposobni da završe ni jedan autoput koji prolazi kroz zemlju, čak ni onaj koji se svojevremeno zvao 'Autoput bratsva i jedinstva'. Tako da... nisam baš siguran.

ljuba

pre 11 godina

A zašto da ne ? Da nije bilo Marije Terezije i Rumunskih trgovaca, nikada ne bi bili prokopani kanali Tisa-Dunav da se dodje do Beča.I to ručnim radom.Danas ni mehanizacijom nebi to mogli jer svako traži da raspiše Svoj tender!

Zorana

pre 11 godina

Polako.

Bez zaletanja gospodine Bacevicu. Nista se ne radi dok se ne pohapse svi lopovi !

Mislim da nam je to ipak prioritet ! Vi ne mislite?

klenga

pre 11 godina

ako me je išta obradovalo od dičnoga nam prcednika,šumadinca i pravog srbina,to je njegovo srdačno sretanje sa obamom i ovaj kanal...ako stvarno počnu radovi ,postajem njegov glasač,tj. prevrtač...

Vlado, Kraljevo

pre 11 godina

Zemlja koja se moze pohvaliti sa oko 3% fakultetski obrazovanog stanovnistva (megatrend i singidunum tu ne ubrajam),u kojoj se slusa odvratno glupa turbo folk muzika, zemlja koja ima predsednika kakvog ima, zemlja gde caruju primitivizam, nasilje i pohlepa predstavlja plodno tle za plasiranje ovakvih nebuloznih ideja.

Brut-sin

pre 11 godina

@:Bojan, "Molio bih ove demokrate da za trenutak ostave vladu srbije i predsednika da rade svoj posao.vi ste imali sansu osam godina i rezultate vase vladavine su opste poznata stvar.a to je 28 % NEZAPOSLENIH !"

Pa zar na svu gore rečenu nesreću udariti sa još većom glupošću? Dosta bre više o ovim prethodnim! Nema ih, nisu na vlasti, nemaju više uticaj na ovo što sadašnji režim radi, a ova ideja je bez ikakve ekonomske opravdanist i vrh gluposti i demagogije!!!!

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

majko moja u sta nas uvalise. zaduzise nas za milijardu kod rusa sa kamatom od 6 posto godisnje. pa ljudi moji jel ste vi normalni? to znaci da za 6 godina treba da vratimo rusima milijardu ipo.

a to objavljeno onako usput, na kraju "vesti" kao sporedna stvar.

kamo srece da i mi srbi mozemo da se odcepimo od srbije pa da progledamo, a ne dam ovo rade ovi "nasi sto smo ih sami birali". i ne, ds-ovci ne javljajte se molim vas, ni vi niste bili nista bolji. svako ko je otisao od nas je progledao i krenuo napred, samo smi mi osudjeni da vracamo tudje kredite.

Nenad

pre 11 godina

A za usecanje proširenog toka kroz Grdeličku klisuru ćemo kriptonitom uceniti supermena. U suprotnom nam jedino preostaje da angažujemo svoju vrhunsku tehnologiju, poznatiju kao kramp i ožeži-bato, kojom smo inače izgradili i čuveno lice na Marsu. Finansije će obezbediti naši šeici, čim se nafatiraju love od nafte iz uljanih škriljaca.

Pa kako vas više nije sramota! Postoji li bar jedan normalan psihijatar u ovoj državi da smesti srpske političare, sve do jednog, tamo gde im je i mesto - na klinike za mentalno zdravlje?

Faraon iz Bajčetine

pre 11 godina

Lider SNS T.Nikolić, nakon posete Moskvi, u vreme održavanja kongresa vladajuće Jedinstvene Rusije je izjavio da je obezbedio investicioni kapital u iznosu do 100 mlrd.evra koji bi u narednih 10 godina bio angažovan na izgradnji "industrijske zone"(30 mlrd.evra) na desnoj obali Dunava, između Novog Sada i Beograda, kako bi se oslobodilo ziratno zemljište i proizvodila hrana za rusko tržište i šire, a 70 mlrd.evra bilo utrošeno na izgradnju vodenog puta od Dunava, preko Morava i Vardara do Egejskog mora i onda je nastao tajac, a sada se govori, kako se razgovara sa potencijalnim investitorima?!
Svakako da bi jedan ovakav "faraonski projekat" bio od ogromnog geo-strateškog značaja, jer bi omogućio Evropi povezivanje kanala Rajna-Majna-Dunav sa Egejskim slivom, a ko investira i kontroliše novi "trgovački put" doseže do samog "srca Evrope"(Heart-land)!

Arab spring

pre 11 godina

Ako dodje do nekakvog velikog zemljotresa mozda se i to obistini.
(21.12.2012, 24. novembar 2012 20:32)


da, bice smesno gledati face "racionalista"
bas kao 21. maja

Kraljevčanin

pre 11 godina

A kada će te praviti koridor ka Marsu obzirom da ste mnogo toga započeli ali isključivo na televizijama i u intervjuima.Realnost vidimo i rezultate.Nema država pare za 100% plate trudnicama,ali ima za šuplja obećanja.Gde vam je više obraz sram vas bilo,dokle da držite na lancu ovaj napaćeni i osiromašeni narod u Srbiji.

Cirkus Adria

pre 11 godina

Ha Ha Ha evo ga zet Diplome nastavlja njegovu bajku Cardak ni na nebu ni na zemlji. Srbija ne ume fen da napravi a neko ce da pljune toliku lovu. Grcka u dugovima do guse.Ne misli valjda da ce Nemacka da gurne 100 milijardi evra.Gospodine Bacevicu ni vodeni put Dunavom do Crnog mora nije iskoriscen

DusanNS

pre 11 godina

Oni su otkrili toplu vodu, pa o ovom kanalu je Cvijić pričao pre više od 100 godina. Bolje da smo ga kopali nego što smo ratovali, danas bi bar nešto ostavili u nasleđe. I kako ih nije sramota, Jovana Cvijića ni da spomenu, nego će da se zove kanal Nikolić-Bačević-Nikolić?

milinko

pre 11 godina

Steta sto jako malo nas se bavi ovom materijom, pa ne vredi objasnjavti koliki je ovo skadar na bojani sto oni hoce da prave. Niste u stanju da premostite 300m Save u Beogradu kako treba (4 oslonca na zemlji a oni dizu na pilon!!!), a ocete da gradite ovako nesto kompleksno i pre svega SKUPO do zla boga. Lazite nekog drugog

iDaljeSeSmejem

pre 11 godina

Pitam se samo koliko su konsultovani relevantno i nezavisni strucnjaci oko ove politicke ideje. Kako misle da 'proteraju' toliku kolicinu vode kroz onako malu Juznu Moravu kod Bujanovca ili recimo Vardar kod Skoplja? Plus konfiguracija terena tj klisure itd. A preko svega, koje je ekonomsko opravdanje za tako neku suludu avanturu, koliko bi brodova islo takvim kanalom? Umesto toga, unaprediti postojecu zeleznicu i autoput koji ionako moraju da postoje, a na zeleznicu mogu u Bg-u da kace teret i salju ga brze i efikasnije do Soluna ne narusavajucu prirodni balans u moravsko-vardarskoj dolini!!

ds

pre 11 godina

preporucujem da sa jednom tricavom investicijom se povezemo i sa moracom pa do jadranskog mora , a na raskrsnici kod stalaca da napravimo repliku keopsove piramide

milan

pre 11 godina

Mislim da je ovaj Projekat decenije a predlazem za projekat VEKA da izbusimo tunel do Solina,pumpamo morsku vodu u Vojvodinu pa ponovo napravimo Panonsko more jer brodove i mornaricu imamo.

neko

pre 11 godina

"Taj kredit trebalo bi da bude odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša 300 miliona dolara biće na raspolaganju do kraja godine, rekao je ministar Bačević, komentarišući odobravanje ruskog zajma za budžet Srbije."

Bruka i sramota, pa ovolika nam je kamata i na trzistu. Zasto se Srbija zaduzuje kod "brace" po ovoj kamati? Zasto uzima politicki kredit po ogromnoj kamati? Zasto reklamirate Ruse i placate im toliku kamatu?

Pajser

pre 11 godina

Vardar kod Skoplja je potok dubine pola metra... leti skoro da presusi, jedva mozete clanke pokvasiti... od toga praviti plovni put za slepove i barze je nebulozno, da ne pominjem da bi makedonci bili odusevljeni da cuju da ce kroz centar grada, gde su muzeji, pozorista, setalista, parkovi i kafici, sutra prolaziti tankeri... pa ovakvu glupost ne bih ni ja mogao da smislim

Markos

pre 11 godina

Na osnovu kojih padataka o razmeni roba sa Makedonijom i Grčkom se pravi „cost – benefit“ analiza za ovaj kanal ?
Zar sada železnicom ne može da se udovolji transportu roba za te zemlje ?
Koje su potrebe za porast transporta roba – pa Srbija je beda u odnosu na industriju i poljoprivredu iz 1980-te godine i razmenu roba sa okolnim zemljama.
Zar ne bi trebalo železnicu osavremeniti kako za transport roba , tako i putnički saobraćaj?
Pogledajte na železnici ovaj zastareo i odvratan koncept rogobatnih i statički predimenzionisanih vagona ( dinosaurus vagoni ) iz 1910-te godine. Nisu na železnici svuda potrebne super brzine za putnički saobraćaj – kao TGV.
Koliko malo sada putnika gravitira železnici ?
Dunavom jedva da se odvija neki transport roba – transport putnika je 0,00 . A tek transport roba u letnjim mesecima rekama će biti problematičan – pogledajte vodostaj Morave u letnjim mesecima – da li teče voda ili je to smetljište za najlon.
Leti u Nemačkoj velike reke već sada imaju katastrofalno malo vode.
OVAJ KANAL JE PROMAŠAJ - OSAVREMENITE ŽELEZNICU I POBRINITE SE DA SRBIJA IMA PUNO ROBA ZA IZVOZ – POLJOPRIVREDA I INDUSTRIJA.

gost

pre 11 godina

Čim ovaj vodokoridor završimo krećemo u stari projekat silaska Bgd na reke i konačnog završetka Prokopa, a posle toga je i pitanje godine ili meseca kada će i metro stići, a koridor 10 će paralelno biti završen sa vodoputnim koridorom do Grčke i verovatno još jedan aerodrom u Srbiji veliki da sleću najveći avioni, oni veliki što sada ne mogu da slete nigde kod nas.

D.POPOVIC

pre 11 godina

Ako ovi obezbede pare i izgrade taj kanal, ja cu od svojih para sam da napravim kanal Misisipi - Vlasina ukljucujuci i podzemnu cev ispod Atlantika (da slana voda iz okeana ne bi unistila eko sistem na Vlasinskom jezeru)

stojan

pre 11 godina

Pa naravno! Strane banke će možda i odobriti kredite jer im u interesu da novac plasiraju ( i ozelenaše ) a Srbija će graditi i graditi a bojim se da će korist biti (zbog stateški " neizmerne " važnosti) kao i od kanala Dunav-Tisa-Dunav.
A,budući političari će u medjuvremenu naći druge demagoške teme da skupljaju izborne poene.
Nadam se da je vest samo demagoška.

crni domino

pre 11 godina

Industrijski region. Jos nam fali kanal sa bezbroj prevodnica.
A onda cemo da tovimo kitove u tim vodama.
Kakvi mozgovi - takva ideja!
Nasa vlada ima placene ministre za gluposti!

Archduke of Cambridgeshire

pre 11 godina

Ako neko sasatvi Jegejsko more sa Dunavom mogli bi ovi iz Paracina i Jagodine da pocnu da govore sa dalmatinskim naglaskom.

projektna dokumentacija

pre 11 godina

Recimo 10 mil eura za izradu studije izvodljivosti, razlicite projektne dokumentacije, istraznog busenja itd. itd, bice dovoljno za narednih par godina da se izdvoji iz budzeta za kojekakve lokalne firmice da malo raduckaju. Zgodno je sto su po centralnoj srbiji mozda bude i neki rodjak predsednika. Sto da ne ja sam za, a posle kad se te pare potrose videcemo, mozda se niko i ne bude secao sta se ono pricalo.

Dragan

pre 11 godina

Bravo! Još jedan u nizu sudbonosnih projekata za Srbiju. Izgleda svaki minstar u svom mandatu mora da izmisli bar jedan takav projekat. Jer, kakav bi on bio ministar u suprotnom, počemu bi ga narod pamtio. A i kako bi drugačije uzeo proviziju od nekoliko mioliončića. Popravite vi ministre kanal Dunav-Tisa-Dunav koji je zapušten u toj mjeri da je maltene izvan funkcije. Biće to više nego dovoljno.

Marko

pre 11 godina

Cak i kad bi to bilo isplativo, odakle im voda, narocito leti? Sigurno bi brze i isplatljivije bilo izgraditi prugu od Soluna do Dunava (ionako se skoro sva roba prevozi u kontejnerima), a vozove napajati el. energijom iz malih hidroelektrana. Mada ni pruga u sadasnjim okolnostima ne bi bila isplativa. Daleko vaznije bi bilo proizvoditi... Bolje bi bilo da razmisljaju o zaposljavanju ljudi, obrazovanju, fabrikama, proizvodnji svega i svacega, od metala do softvera. Samo proizvodnja moze da podigne standard gradjana, u suprotnom Srbija ce polako nestajati. Ne mislim samo zbog pada nataliteta nego zbog odlaska ljudi, narocito onih obrazovanijih i snalazljivijih.

dalje se zvizdi

pre 11 godina

Najgore je, sto ce u ovo da poveruje 75% Srblja!
Kao sto je poverovano i u "brze pruge", u pobedu NATO-a ...
Ne dao Bog neki zemljotres u Srbiji, ne bi vlada imala novca da izdvoji ni za satore.
Na kraju, odnosno na pocetku, sve i da je to izvodljivo, a sta ce nam taj kanal??? Da izvozimo sljive?
Moze li iko da zamisli, na sta bi izgledao taj kraj, ekologija, pored kanala?
Nego, koja bi voda isla tim kanalom?
Dunav, uzvodno uz Moravu, ili bi Vardar preusmerili na sever, ka Moravi???

milos

pre 11 godina

Ovaj kanal bi bio toliko isplatljiva sa svoji stotinak prevodnica koje bi trebalo izgraditi usput, te obezbediti plovnost Vardara i tokom letnjih meseci, kao i plovnost Morave tokom zimskih, da bi ste za tricavih par desetina hiljada evra mogli komotno prebaciti kontejner iz Beograda do Soluna.

zoki

pre 11 godina

Koridor 10 niste u stanju da zavrsite kompletno . Vozovi vam u ravnici idu sa 40km/h ako i toliko . A sada biste da kopate kanal ? Moze ali samo ako ga budu kopali zatvorenici inace ne dati ni dinara za njega . Nesposobni ste , bez obzira iz koje partije da ste dosli . A "posao" oko kanala biste voleli da potpisete jedino zbog toga sto u isti lepo moze da se "ugradi" .

Moravsko-vardarsko predvečerje

pre 11 godina

Osim stručnjaka za prostorno planiranje, neophodno je da ovo resorno minstarstvo uključi i kolege iz Minstarstva za poljoprivredu, jer će, po svoj prilici, nakon izgradnje planiranog plovnog puta, Dunav nizvodno od Požarevca postati jedna velika žitnica.

sreten žujkić penzioner

pre 11 godina

Za kopanje kanala treba angažovati petsto miliona neprijavljenih Kineza, čim prokopaju tunel od Pekinga do Beograda.

misa

pre 11 godina

posto u letnjim mesecima nema vode u moravi ,ideja bi bila da se urade cevi precnika 8.0 m i to iz pravca soluna do cicevca.Tim cevovodima bi se transportovala voda iz jonskog mora do cicevca a onda odatle bi kretali brodovi za solun.Ovo bi bilo jedno od najgenijalnijih resenja u ovom veku.izjednacili bi smo se sa Ramzesom II.

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Dragan

Pa, posto Vi predlazete da nebudemo pasivni u pronalazenju sto kreativnijih idejama, hajde da pozovemo sve pametne ljude da iznesu svoje predloge sta bi sve mogli da uradimo. Ovde je bilo veoma konstruktivnih ideja za pobocni kanal do Morace i spajanje sa Jadranom uz izradu Keopsove piramide. To je veoma ozbiljan i konstuktivan predlog. Drugo posto bi kanal DMV (Dunav-Morava-Vardar) i DMJ (Dunav-Moraca-Jadran) bili spojeni sa kanalom DTD (Dunav-Tisa-Dunav) predlazem prosirenje svih kanala na 258 metara sirine i produzenje kanala do reke Volge i dalje, tako da bi i Rusi imali izlaz na dva topla mora (Egej i Jadran), a mi sa nasom prekookeanskom flotom izlaz na Pacifik kod Vladivostoka. Ovakav predlog je veoma ozbiljani i izdrzava svaku ekonomsku racunicu. Jedino sto moze da spreci ovakav projekat je meteor i veliki plimski talas visine 10km 21.12.2012. koji ce se zajedno da nas odnese u PM. Tada nam nece biti potrebni kanali jer cemo se svi naci na dnu mora, pa ce nasi brodovi da plove pucinom.

dare 011

pre 11 godina

Sram vas bilo, pa vi kanal u Borči ne možete da očistite od trave, one devojke (olimpijke) su ga čistile rukama da bi mogle da veslaju. Kanal od Dunava do Vardara?!? Pa da je to valjalo imala bi ga Jugoslavija za vreme Tita. Dve, tri radne akcije i narod bi ga iskopao za čas...

Milan

pre 11 godina

Nisam ni procitao tekst, dovoljan mi je bio samo naslov da pocnem da se smejem od muke. Pa mi ne mozemo ni jednu traku autoputa kroz Vojvodinu da napravimo! Cak i da se nekim cudom ovaj projekat ostvari, koja roba bi se njime transportovala kada mi privrede nemamo? Ako im je vec do reka i kanala neka ociste Dunav kod Kladova i Prahova od potopljenih nemackih brodova i od njih je dosta.

niz Moravu vetar duva...

pre 11 godina

U normalnoj zemlji bi od ministra trazili da odmah podnese ostavku zbog ovakve izjave. Medjutim, u zemlji Srbiji mi se jos upustamo u raspravu oko toga da li je ovako nesto moguce.

toza

pre 11 godina

Neko od komentatora je dobro primetio da dok mi komentarišemo naslov tj. ovu naučnu fantastiku od kanala provuče se na kraju teksta i kredit za podršku budžetu od milijardu dolara po neverovatnoj kamati koja će biti manja od 6% (što u prevodu znači ne mnogo manje inače bi pomenuli drugu cifru). Pa i ako je od braće rusa mnogo je. I sad neka neko kaže da nas ovi iz evrope deru. Pogledajte vesti iz nekog prethodnog vremena i videćete pod kojim uslovima smo dobijali kredite od mrske nam evrope.

Optimista

pre 11 godina

Srbija ce pre da napravi nuklearnu porodicu koja moze da leti u svemir nego taj kanal. Sto se uopste objavljuju ovakvi tekstovi u infomativnim medijima?

JANKORASKA

pre 11 godina

Vesti dana za 18.9.2035"Danas ,oko 13h,u blizini Trgovista se nasukao tanker,sreca u nesreci nije probusen ,ocekuje se normalizacija plovnog saobracaja"!Mladen Mijatovic za Nacionalni dnevnik televizije Pink.

Zli Michko

pre 11 godina

Ajde kad bi se to stogodišnje čudo nekako i realizovalo, i da se prokopa taj kanal i naprave silne prevodnice i ostala prateća infrastruktura...ali gde će naći dovoljno vode da ga napune??? Pa po Moravi i Vardaru ne moze da plovi oveći čamac!

Pantagruel

pre 11 godina

Налупаше се људи свачега у претходним коментарима. Ко уопште каже да се тај канал мора градити нашим новцем и технологијом? Ни Суецки канал није градила влада Египта, а Панамских влада Панаме. Треба доделити концесију и препустити да га изграде привреде оних држава које би остваривале највеће профите и уштеде његовим пуштањем у рад. На првом месту то су Кина (која је на 50 година закупила атинску луку Пиреј и учинила је дистрибутивним центром за своје производе намењене европским тржиштима) и Немачка. То би био најкраћи пловни пут од Немачке до Грчке и обрнуто који би пролазио кроз Грчку, Македонију, Србију, Хрватску, Мађарску, Словачку, Аустрију и Немачку. Захваљујући другом (већ постојећем) пловном каналу Рајна-Мајна-Дунав, он би водио и даље на север, све до Холандије (Северног мора). Може ли ико да оспори чињеницу да би он повезивао важна тржишта и економије? Мислим да не може. И то је само један сегмент, јер је анализирана пловидба Дунавом у смеру узводно од ушћа .Велике Мораве, ка Београду и даље на север. Али ако се по уласку у Дунав заплови низводно, према Ђердапу, добија се веза између Егејског и Црног мора која заобилази Босфор и даје Русији, Украјини, Бугарској, Молдавији и Бугарској додатни правац за излазак у Медитеран, без проласка кроз Босфор и зависнисти ид добре воље Турске. То је врло озбиљна геополитичка и геоекономска алатка за коју би најважнији глобални играчи итекако били заинтересовцни да је држе под контролом. И не заборавите чињеницу да опет албански фактор може да буде извор проблема при њеној реализацији, јер канал би морао да прође кроз општину Прешево, а у Скопљу Вардар чини границу између делова града настањених Македонцима и Албанцима. Много је ту фактора који могу утицати да неко споља (углавном знамо ко је то био до сада) изазове кризу, наметне себе као "миротворца" и онда дође да нас окупира, да би контролисао овај стратешки важан правац. Што би нашим балканским народима било дозвољено да њиме управљамо и будемо самостални, ако то могу Амер или Шваба, уз помоћ својих локалних вазала?

brka

pre 11 godina

Bilo bi mnogo pametnije vratiti u funkciju već postojeće i zapuštene kanale u Vojvodini. Izgleda da ovi zapušteni kanali iako vrlo korisni za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja nisu demagoski privlačni kao besmislena ideja koju je nemoguće realizovati.Bolesne ideje koje stvaraju iluziju da sr nešto ozbiljno radi i da neke "mudre" glave razmišljaju kako da bude bolje a ustvari tumaraju umraku neznanja i zla.

Neko iz mase

pre 11 godina

SNS izgleda i dalje ne shvata da je završena predizborna kampanja i da ne moraju više da pričaju ovakve nebuloze, a možda planiraju da naprave ovaj kanal od onih 100 milijardi eura koje će nam dati neki dobri ljudi...jer eto imaju viška para pa da nam daju da imamo za trošak

Voyager

pre 11 godina

@radomir

A upropastili ga posletitovski (anti)komunisti. Mislim na DTD, koji je danas jedva u bilo kakvoj funkciji. Pa pre kopanja intergalatickog vremenskog tunela DMV, i pre poklanjanja zemlje zacavrljenima, predlazem da se prociste zapusteni poprecni kanali za navodnjavanje koji su decenijama navodnjavali najplodniju zemlju na svetu. Mi imamo odlican sistem za navodnjavanje skoro cele Vojvodine, samo treba ga odrzavati.

drLaki

pre 11 godina

Jel` neko pregledao ovog coveka pre preuzimanja duznosti ministra? Prvo se zalagao za zajednicku atomsku elektranu sa Bugarskom, zatim za uljane skriljce, onda za litijum i sad za ovo. Tip je izgubio kompas! Alo bre, prvo ocisti ono sto imas pre nego sto izgradis nesto novo ( kanal DTD).

igorpl

pre 11 godina

@christian andersen i braca Grimm
Batice zaboravio si na listu da staviš i KORIDOR 10 a ni ovaj 11 neće pre!
Velik smo mi bagra od naroda i to je EVROPU jasno!
Zato i postupaju tako sa nama!

Srdjan Milosevic

pre 11 godina

Slepci,ne mozete ni put da napravite a kamo li kanal.Kakav spin,kakva masta
Pa vozovi vam jure 40 km/h tom tom deonicom.Kako vas vise nije sramota da
lazete lakoverne ljude...

Ja sam

pre 11 godina

Evo kod mene u dvoristu vec poceli radovi.
Rade dve krtice pa ne staju. Jedna kopa kanale a druga od viska zaemlje pravi podlogu za koridor 11, od kapija do svinjca.

Vilotijevic Samuil

pre 11 godina

@Pantagruel

Potpuno se slazem sa Vama. Tim pre je moj predlog za izgradnju kanala do Vladivostoka jos opravdaniji, strateski vazan za Rusiju i Kinu, ali i za domacu privredu. Posle uvodjenja demokratije u Egipat (nikom zivom vise nece pasti na pamet da tamo ide da vidi piramide), nije ni za bacanje ideja da kod Stalaca napravimo kopiju Keopsove piramide. To bi doprinelo razvoju turizma. Drugo, pored ruskog i kineskog pravoliijskog pomorskog prolaza od Pacifika do Egeja i Jadrana, zamislite koliko bi to pospesilo prodaju Fice na zapadnoj obali USA, gde u Holivudu sa nestrpljenjem ocekuju prve primerke. Tako da bi taj vodeni kanal bio zapravo FICOvod, kojim bi isle nepregledne brodske isporuke za trzista Rusije, Kine i bratskog nam Holivuda i Las Vegasa. Naravno da sve ove predloge treba uzeti u obzir, kao i strategiju ekonomskog razvoja celog regiona. Uz sve ranije projekte skriljaca, litijuma, boronijuma, vademekumentijuma... Mozda bi samo kao malu ogradu trebalo porazmisliti, kada se nadje vremena od velikih projekata, kako da proizvedemo malo vise zita, da makar psenicu ne uvozimo od sramote.

hm

pre 11 godina

Jao... Nemojte vise, molim vas.
Daj bar nesto izgradite za pocetak. U ovih 20 godina samo neka obecanja, a jedino sto se 'gradi' je dug drzave.

Miki

pre 11 godina

To je dobra ideja. Pošto smo završili sve autoputeve, i pošto su nam železničke pruge kvalitetne i prilagođene velikim brzinama, red je da nešto uradimo i s ovim vidom saobraćaja.

mile

pre 11 godina

Boze, koje je ovo fantaziranje. Nisu u stanju dvadeset godina da zavrse autoput natoj deonici a pravili bi kanal!? Kroz brda i doline. A ono malo kanala u ravnicarskom , panonskom delu Srbije svakim danom je sve zapustenije jer se vec dve decenije ne odrzava tako da je sve manje plovnih kanala. Te kanale je kopala jos Austrougarska carevina u proslom i pretproslom stolecu.Stvar je samo bila u odrzavanju istih. Ajeflova kapija na prevodnici na pocetku Velikog Backog kanala kod Bezdana na Dunavu ( Da to je delo istog ovog inzinjera Ajfela koji sagradi toranj sred Pariza) je neispravna vec vise od deceniju i po i brodovi i barze ne mogu tu iz Dunava da udju u Kanal i obrnuto. Niste gospodo sposobni ni da popravite pokvareno a ne da napravite nesto novo.Koga lazete? Sami sebe?

Nina

pre 11 godina

Odobren Projekat postoji od 1979.godine sa 7 prevodnica i brana. Tada je dobijen i kredit od 70 miliona maraka za realizaciju ali ga je neki Užičanin iskoristio da napravi pristojan put do Zlatibora.

Molim novinare B92 da pogledaju vodoprivrednu osnovu Srbije, i obaveste ljude šta je u planovima za razvoj ove naše državice.

Naravno ovakvo korišćenje geostrateških prednosti Srbije budi nadu za uspeh taman koliko i nada navijačke družine da će neko ko nije završio školu ali zna da pika loptu, da spase Zvezdu.

Samoupravljački amaterizam je prenet u liberalni kapitalizam na prost način: Srbi svi hoće da budu poslodavci, ali da redovno primaju platu od države. Samo glupi se trude da naprave nešto, pametni su se zaposlili u državnoj službi-tamo se troše tuđe pare. Ovo se ne odnosi na prosvetu, zdravstvo i kulturu, ali se odnosi na knjigovođe i kadrovike.

Državnu službu treba podeliti na dva dela. Na one koji prave novac i na one koji troše novac. Oni koji prave novac treba da odlučuju o tome kako će novac da se troši.

Pa ako će kanal da pravi novac, da kopamo svi kanal.

Duro

pre 11 godina

"Nadam se dobrim rezultatima tih razgovora tim pre što je u razgovore o ovoj temi uključen i predsednik Tomislav Nikolić", zaključio je Bačević...."

E to mi je neka garancija... pre će da od toga ne bude ništa

bgns

pre 11 godina

Ovo me podsetilo na jednog mog prijateloja koji je radio studiju za ovaj projekat. Zvali su ga iz Tadićevog kabineta a on im je rekao:
- Da li možete da zamislite, sedite vi u Predajanima, jedete jagnjetinu a tankeri prolaze?
- Ne.
- Pa naravno da ne kad NEMA VODE TAMO!!!!

Kakvi smo mi papci, kad ovo pitanje sebi postavljamo već sto godina a odgovor tražimo kad god uzjaše novi ministar.

Zoltan

pre 11 godina

Do pocetka 90 godina ziveo sam u Makedoniji. Jos tada se pricalo o ovom kanalu. evo, 22 godine kasnije, i dalje se prica ista prica. mislim da su kod nas pobrkali loncice. ulozite u puteve, zeleznicu, a i mogli bi ste srediti postojece kanale u Vojvodini, a ne da nam pricate price za malu decu!

Pera ložač

pre 11 godina

Vidim da se obećanja ispunjavaju i to prvo ona najlakša pa onda će da se ide na ona teža. Prvo da kopamo kanal, pa da hleb bude 2 dinara, pa da saznamo ko koga prisluškuje i onda na kraju saznaćemo šta je bio Tomin diplomski rad...
Ili su počeli obrnutim redom?
Ili se povampirio Radoje Domanović?
Uopšte nisam veseo iako je ova vest jako duhovita pa bih zamolio ministarku zdravlja da porazgovara malo sa svojim kolegama, kažu da je u struci kvalitetna a ima i pozamašno iskustvo.

sta kosta nek kosta

pre 11 godina

evo da se i ja ukljucim u mastanja svojim predlogom. Napraviti kanal Dunav-Volga pa odatle do Jang Ce Kjanga pa odatle Gangom do Bangladesa pa tu uzeti kredit pod povoljnimuslovima i da uzivamo...

Nazad,samo nazad!

pre 11 godina

Jedina kvalifikacija ovog nazovi ministra je Tomin prijatelj preko dece.
Da je neko reda u toj drzavi,eh da jeste,takvi ne bi mogli ni da pridju ministarstvu! Ovakve nebuloze bi bile kaznjive i to najstroze!

linkinpark

pre 11 godina

Oživljavaju bajke koje je još njihov guru Šešelj pričao,fix-ideje i nebuloze,ko se još loži na ovako nešto,dovoljno je videti ko to priča.

kontraš

pre 11 godina

Kopali bi novi kanal, a nemaju para za održavanje kanala DTD, naročito deo kanala od Kule do Vrbasa i dalje. Ko živi i preživi pored ove ''vode'' svaka mu čast.

klenga

pre 11 godina

da pojasnim jednu stvar...za kanal uopšte nije potrebno puno vode jer to nije slobodan,otvoren tok...pravile bi se brane,u zavisnosti od konfiguracije terena...praktično bi se išlo iz jezera u jezero ...kao na gornjem dunavu...brane bi imale prevodnice/šlajzeve/ i obavezne turbine za proizvodnju struje...sruja se ne bi proizvodila kad su premali dotoci...plovnost bi bula cele godine osim kad su veliki mrazevi....doprinos kanala navodnjavanju i odvodnjavanju bi bio nemerljiv...turizam za pamčenje...da ne govorim o taksama za prolaz brodova...suma sumarum,ko ovo progura mene kupuje za sva vremena i slaviće ga srbija više od SVETOG SAVE...

ALO BRE

pre 11 godina

Brze pruge, pa vazdan neki koridori,a sada i brzi plovni put.
Uskoro putovaćemo ne samo na Mesec, već po redu vožnje i na mnogo udaljenije planete.

Vlada

pre 11 godina

Predlažem da se taj zadatak odmah poveri "Srbija vodama", koji su toliko sjajno brinule o kanalu Dunav - Tisa - Dunav, da je skoro apsolutno neupotrebljiv.
Inače, zainteresovani mogu da pročitaju intervju Dejana Medakovića iz 2003. godine. Dat je NIN-u, a Medaković tu govori o kanalu Dunav - Morava - Vardar. I šire govori. Uputan je. Kakav je, uostalom, obično bio.

Jaa

pre 11 godina

Lako je predsedniku ume da pliva,sta cemo mi koji neznamo da plivamo,bar da imamo puteve pa nek kopa kanal,al ovako ne mirise na dobro.

Nikola

pre 11 godina

Ljudi moji i žene naše !, na čemu li su ova gospoda koja plasiraju ove nebulozne ideje o kanalima ?,kao potemkinova sela .u ovoj zemlji se svetlo davno ugasilo .Ono malo infrastrukture što imamo nismo u stanju da održavamo .Kanali koji su građeni pre dva veka propadaju blokirani muljem,suša nam uništava useve jer smo na predposlednjem mestu po navodnjavanim površinama u Evropi,vozimo se vrlo savremenim šinobusima iz 1958 godine koji probijaju zvučni zid sa celih 45 km na sat,u mnogim gradovima ni javnog WCa nema,a ovde se iznose neke morske ideje.Ne zna se ko je luđi?, oni koji ovakve dumine lansiraju ili oni koji u njih veruju . Daleko je sunce !

lud-zbunjenog

pre 11 godina

Ne znam za vas, ali ja 3 puta citam ovaj clanak i nista ne razumem..
Pocinje sa nekim plovnim putem, a nastavlja sa gasovodom.
Jel se ovde radi o recnom kanalu ili o gasovodu?
Ili ce mozda taj gasovod biti postavljen na dno kanala?
Ko li pise ovakve smusene clanke da mi je znati?

pesak

pre 11 godina

Zeljeznicke pruge smo pustili, da nam propadnu (na pr. Banat) a sada gradimo kanal... Sutra, kada se zbog neodrzavanja kanal bude zarastao u travu i siblje, izgradicemo radije opet zeljeznicku prugu, nego da vec postojece odrzavamo. Takvi smo mi.

svetlanast.

pre 11 godina

za vreme vladavine komunista narod je zamajavan pricama o "srecnoj buducnosti", za vreme milosevica u izgledu je bio "sverdski standard", za vreme kostunice tema je bila "kosovo i zajednicka drzava SCG", za vreme tadica srbija je definitivno opljackana u ime "puta u evropu".

za vreme tomislava nikolicas u izgledu je /kad pohapse lopove/ da tema za narodne usi bude kanal dunav-morava-vardar - a istovremeno ocekujemo da nam arapi osposobe vec postojece kanale po vojvodini koje mi nismo decenijama odrzavali.
vesela srbija.

vlada-so

pre 11 godina

vest nije dezinformacija,naime kinezi hoće da ulože i tako bi preko luke solun penetrirali kanalom u samo srce mrske nam evrope.očekujem lopate za stranačku vojsku i da počnemo da kopamo a predsednik će da prepliva da pokaže da ništa nije nemoguće.

МиливојЕ

pre 11 godina

Шта се каже --- сто година се чека на тај пројекат и баш сада, овима, ће припасти част да то реализују !? Алал вера, домаћини !

Pazuzu

pre 11 godina

"...Милан Бачевић (1953., Коморане) је српски политичар, члан СНС-а и актуелни министар природних ресурса рударства и просторног планирања у Влади Ивице Дачића. Завршио је Природно-математички факултет, а магистрирао и докторирао у Скопљу. Редовни је професор на Универзитету у Приштини. Потпредседник је Српског географског друштва..."

Aleksandar

pre 11 godina

za (toza, 25. novembar 2012 11:08)

Pa nisi baš u pravu, trenutno su najpovoljniji krediti kod EBRD bile 3M Euribor + 3,99%.

Što mu dođe na isto.

Dragoljub Milicevic,dipl.gradj.inz

pre 11 godina

U potpunosti podrzavam inicijativu ministra Milana Bacevica da se nastavi izrada potrebne dokumentacije za izgradnju kanala Dunav-Morava-Solun sa napomenom da je to veoma slozen i komlikovan prijekat u oblasti vodoprivrede.Negativne primedbe dolaze zbog nedovoljno jasnog prikaza ovog projekta pa preporucujem da se koristi matarijal koji je obavljen u ilutrovanoj politici broj 1014 od 11.04.1974godine.
Izrada ovog projekta bili je i ranije strateski jnteres Srbije.Kada se ovaj kanal poveze sa kanalomDunav-Rajna-Majna to ce biti najduzi recni putna na svetu (2.500 kimerara).Na nlemu treba da se izgrade 104 prevodnice a u slivu 58 akumulacija za snabdevanje vodom kanala
Do sada je uragjeno dosta tehnicke dokumentacije a takodje i studija o tehnickoj izvodljivosti i ekonomskoj opravdanosti izgradlje ovog kanala.
Studija je verifikovana i odobrena od strane Evropskih eksperata u Zenevi i tada(pre skoro 50 godina) Evgopa je bili jako zainteresovana da finansira ovaj projekat(koliko se ja secam iz razgovora uZenevi) sa 90% srestava.Ceo prpjekat je trebao da se zavrsi za 40-50 godina i to bi bio pravi put ulaska Srbije u Evropu
(GANE)

Budjoni

pre 11 godina

Prvo zavrsite autoput, modernizaciju zeleznice bar 60 km/c, stanicu prokop i ostalo od pre 30 godina. Ideja o kanalu od Soluna do Trsta starija je od ministra. Robovska radna snaga i potencijal Srbije za 21 vek. Posto svi vole da grade imam predlog; Formirati hitno radnu brigadu ministarstva i vlade. Uz pijuk i lopatu i licnim primerom svi Ministri i vladini sluzbenici povuce ce i ostali narod na rad. Srbija plovna preko pola!