Četvrtak, 08.11.2012.

21:06

U pakovanju sve manje hrane

Proizvođači različitih prehrambenih proizvoda smanjuju gramažu u uobičajenoj ambalaži, a cene ostaju iste, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

U pakovanju sve manje hrane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 11 godina

Svi proizvodi u koje se može ubaciti ekstra vode, soli, ili nekih drugih zamena, u suštini imaju manju težinu, zapreminu. Masa proizvoda uopšte i nema onoliko koliko na njima piše. Stavite kilo brašna ili kilo šećera na radijator, pa posle na vagu; zejtin nestaje u tiganju dok iz njega isparava voda - i to pre nego što stavite namirnicu. Naj žalije mi je starijih sugrađana koji su totalno zbunjeni, pa i ono retko kad žele da potroše van obaveznog - budu prevareni. Gde je mera kad će moralne pratiti državni zakoni? Dotle ćemo propadati. Nema šanse da postanu rigidni zakoni. Koliko god da se pooštre, lovatori će pokušati da izvrdaju. Pitanje je koliko vlast može da ih stigne.

B78

pre 11 godina

Uz svo duzno postovanje prema svima ali meni nije problem uopste da li je neko smanjio ili ne gramazu na cokoladi. Problem mi je ako mi za tu manju gramazu naplacuju isto. Milka konkretno jeste smanjila gramazu na nekim artiklima na 80 g ali su smanjili i cenu za 20% i to mi je onda ok. Problem mi je kada neki drugi proizvodjaci naprave cokoladu koja je sve tanja i tanja ili kada se igraju na jogurtima sa ml i kg racunanjem jer sam ja time prakticno prevaren iako mozda pravno gledano nisam jer sve jasno pise na proizvodu

Mare

pre 11 godina

Pročitah sve komentare, pa razmišljam lakše je ljudima u pograničnim mestima, jug- Bugarska, sever Mađarska al šta će 2 miliona ljudi iz Beograda,naročito oni rođeni ovde koji nemaju rodbinu tamo negde,pa odeš u goste, kupiš u Banjaluci i sve ok? Pijace u redu, možda zimi, ali kako da uzmem čokoladu, margarin sa tezge na +40? Žao mi starijeg sveta, koji i nezna za ove stvari, a sva ta slova i deklaracije su presitni za njih!

ivan

pre 11 godina

@citizen

litra jogurta nije kila jogurta. litra vode je kila vode, ali litra nećega veće gustoće poput jogurta nije ista kao to. ali na tu zabludu su vjerovatno i računali proizvođači jogurta, jer ispada ista količina onda.

Čudoljub

pre 11 godina

Nije to naš izum. Ali je, recimo, u Nemačkoj država reagovala kad su proizvođači cigareta počeli da pakuju po 17 cigareta u paklici. Naložili su im da pakovanje mora da ima najmanje 19 cigareta standardne veličine.

Miša

pre 11 godina

Izvinjavam se svima koji će se naći uvređeni. Ako na ambalaži piše 5 grama i unutra ima 5 grama, pa još i nije nečitko/sitno napisano, imaju pravo da stave koju god hoće cenu, naravno i da zadrže staru. Vidim to kao najobičnije poskupljenje.

mik

pre 11 godina

Ma svi ste se uhvatili za jogurt i cokolade a niko ne spominje da u pakovanju od 10 jaja nekad fali jedno a ponekad i dva, pa ako ne zavirite u pakovanje ostaste bez jaja. A ona najveca jaja S klase imaju belance kao vodu, ne znam sta rade tim kokosima pa ih nose takva, al to je vec pitanje kvaliteta.

jooooooojjjjjjj!!!!!

pre 11 godina

"..... A proizvođači kažu da svaka grupa proizvoda ima svoju standardnu gramažu, ali da uslovi i način života potrošača diktiraju i veličinu pakovanja....."

E, ako ovo nije cinizam i krajnji bezobrazluk, recite mi sta je?!
Sad ispade da smo mi sami krivi sto na jedan krajnje bezobrazan nacin prikrivaju (ustvari pokusavaju da prikriju) inflaciju. Kao mi potrosaci ne cemo da kupujemo ona ranija pakovanja. Kako se izboriti protiv ovog silovanja pameti?

Igor

pre 11 godina

Meni je hit ova nova dimenzija Kraš Dorina čokolade, koja je površinom ostala ista, ali je lakša (tanja) za 20g, tj. 20%. Još malo pa mogu slobodno da je pakuju kao Životinjsko carstvo, neće biti bitne razlike!

Sacha

pre 11 godina

Odavno ja o ovome pricam ljudima koje poznajem. PEurokrem(bio 100, sada ga prodaju i u pakovanjima od 90grama), Balans jogurt, na pakovanju pise 1 kilogram, sto nije 1 litar zbog gustine, tako da u kilogram Balansa imate za tri solje od po 0,25l. Ja sam nekakvo resenje, bar sto se slatkisa tice, nasao kod svercera, kojih sve vise ima kao za vreme Slobe. Ispred Maxija kupim Milku od 300gr za 220 dinara i resen problem. Nutela od 630 grama, nesto preko 400 dinara, jeftinija nego Eurokrem. Itd...

s.

pre 11 godina

Tako i dileri droge smanjuju količinu droge, na kraju u jednoj dozi nema više od par kristala heroina, ostalo bebi puder, mišomor, šta već.
Pa dragi proizvođači, vi ste na nivou narko dilera, nadam se da su vam ponosni roditelji.

atos

pre 11 godina

Tose lepo kaze zakonom:
Pakovanje ne sme biti vece id gabarita proizvoda za vise od 2%
Zatim odrediti cenu grama koliko kosta neki proizvod.
Grami moraju da prate cenu i da budu saglasni i resen problem.
Onda niko ne moze da kaze da je standard neznatno opao ako je to iza 30% matematicki

Pametnjaković

pre 11 godina

Ko uopšte kupuje te bljuvotine pretrpane hemikalijama, aditivima, emulgatorima, itd.? Masa tih stvari je kancerogena ili otrovna. Jesu to male količine, ali ako kupuješ i jedeš svakodnevno, organizam će posustati.

Nema prevare

pre 11 godina

Prestao sam da kupujem Nestle cokoladu (koja mi je bila omiljena) kada su smanjili pakovanje na 90 grama. Sada sam to isto uradio sa Milkom koju sam u medjuvremenu kupovao.
Mislim da ovakvim potezima proizvodjaci ne mogu prevariti kupce, vec samo otvaraju prostor za konkurenciju. Na primer, otkrio sam da mi se jako svidja cokolada koju ranije nisam primecivao. Njihovo pakovanje ima 100 grama. Trziste, na kraju, ipak sve uredi.

djera¸

pre 11 godina

nekada se zbog ovoga gubilo tržište, a odgovorni bili ismejani na ulici...

sada nema više nikog da te povede, da ti ukaže na to da nisi jedini koji misli da je ovo sve oko tebe otišlo dođavola.

narod je postao jato gusaka u magli...

Ja

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.
(Umesto 2.25 L, 9. novembar 2012 01:38)

Na svakom proizvodu gde pise na primer: 250ml gratis, a ne pise PLUS 250ml gratis, to je prevara!, na tom proizvodu ako je pivo od 2l, treba da pise 2,25l, ako i dalje pise 2l, to je obmana!

kiflica

pre 11 godina

Imate gresku u tekstu - naime, jogurt nije pao sa 200ml na recimo 180, vec su ostavili iste cifre ali merna jedinica je promenjena u grame. Tako vise nemate 1l jogurta, vec 1kg jogurta sto je znatno manje. U pitanju su Imlek, Suboticka mlekara..... ovo je zaista korak dalje u obmanjivanju posto covek prvo gleda (ako gleda) cifru i ni na pamet mu ne pada pa pomisli da su tecnosti poceli da mere u gramima

MunzeLjux.

pre 11 godina

Manje cemo da zderemo,ionako smo svi podgojeni i zamasceni.Milka cokolada je medju prvima smanjila gramazu sa 300 na 250gr,ali sto manje tog sintetickog,americkog smeca budete uneli u organizam,bicete zdraviji i vi i vasa deca.Moj komsija,deda Mirko je citavog zivota jeo po malo,uglavnom kuvano i supe,meso u tragovima.Rodjen je 1928.god,a pre neki dan se uzverao na drvo kao veverica,sa sve testerom,da podreze neke grane.

Nemanja

pre 11 godina

Drago mi je da je neko ovo obajvio jer vec godinama unazad pricamo o situaciji. Tacno je da pise gramaza na svakom proizvodu i da mi kao pojedinci samo biramo sta kupujemo.

Ipak, primetio bih da proizvodjaci cesto promovisu svoje nove ambalaze i kada menjaju dizajn i kada prodaju vecu kolicinu od uobicajene. Da li je trebalo da isticu i da su smanjili sadrzinu svojih proizvoda na istti nacin ili je OK da pakovanje ostane isto (oblik, dizajn) a sadrzina manja?

Isto kao sto kompanije moraju da zarade, tako i mi moramo da vodimo racuno o tome gde trosimo nas novac. Moramo da pazimo sta kupujemo.

Bole

pre 11 godina

zbo svega toga, ko ne vidi dobro nek ponese naočari kad krene u kupovinu. nek čita koje su makarone koliko teške, koja je čokolada lakša a koja teža. ja iz principa ne kupujem te "umanjene" proizvode.

sve je to prevara - smanje proizvod a iznad njega stave reklamu da je kao na "akciji".

iskreno, mislim da nas trgovinski lanci i proizvodjači ne cene ni kao ljude ni kao potrošače. sve se svodi na klasičan pokušaj otimanja što više novca za što manje robe.

Zoran

pre 11 godina

Ništa novo.Prvo je smanjena masna jedinica mleka,sa 3,2% na 2,8%.A,to je pogubno za prehranu mlađeg stanovništva.Čak je i običan lek,koji je težinski predviđen za normalnu težinu prosečnog stanovnika,na tržištu sa smanjenom aktivnom supstancom.To je trgovačka zamisao,da se kupe dva pakovanja,kako bi ste dobili potrebnu meru.A,to je izvor enormne zarade.

Valerija

pre 11 godina

A melekare vec godinama prodaju 0.9l a ne 1litar kako pise na ambalazi.Pa sad sami racunajte. Litra mleka kosta cca 85,00 din, to je 8,50 din po 1 dcl. Neka dnevno bude 200.000 potrosaca, po ukradenom 0.1 litri to je usteda za mlekarsku industriju 20.000 litara tj. 170.000,00 dinara dnevno , odnosno 2.040.000,00 dinara godisnje ili 18.214 eura, samo na 200.000 potrosaca. I to radi svaka mlekara u Srbiji.

Asparagus

pre 11 godina

@draganče: a još i fora da na rafovima stoji jedna cena,a na kasi ti zaračunaju drugu veću cenu, pa ako ti ne obratiš pažnju, tvoj problem. Ja sam se bunila u Maxi-ju na Cvetnom trgu, ali ne da mi nisu izašli u susret, izvinili se i potrudili se da isprave "grešku", nego su me kad sam tražila šefa brzinski uklonili s izjavom da čokoladu moraju da mi naplate po nepostojećoj ceni. Bila sam zgrožena bezobrazlukom. Ljudi, niste ovce, branite svoja prava, i nemojte da kupujete kod takvih prevaranata. Mada,i na pijaci može svašta da se očekuje po jeftinijoj ceni, aleva paprika s mlevenom ciglom i slično...Stručnjaci na Higijeni ishrane su nam skretali pažnju na svakakve trgovačke trikove koje narod ni ne sluti.

nenad

pre 11 godina

"Čaša jogurta i pavlake nije teška 200 mililitara, već 180"
Da li sam jedino ja primetio da ovi težinu računaju u mililitrima? Alo novinar: težina = NJUTN, masa = GRAM, zapremina = LITAR
Vrati se u školu na koji čas fizike!

zrenex

pre 11 godina

Pa,hoćemo li sada posle bojkota marketa,da bojkotujemo i proizvođače? I to one domaće,koji su iz Srbije,koji imaju tradiciju kvaliteta (šta to beše?), i kojima je ''kao'' stalo do potrošača? Besmislica! Ne znam čemu služe ovakvi natpisi,hoće li se nešto promeniti,neko će se trgnuti, reagovati, zakonski odrediti... Malo sutra!

Beogradjanin

pre 11 godina

Imate oci pa gledajte, niko vas ne laze! Nego stanite ispred police, zazmurite i uzmite jedan proizvod, a onda se pitajte kako su vas prevarili da to kupite! Oci, mozak i eto resenja. A vi sto kupujete kod svercera razmislite da od svake cokolade od 100 dinara 20 dinara ide u budzet, a posle trazite plate, penzije, zdravstvene usluge.

Na krompiru ne mogu da smanje gramazu, mogu samo da poskupe!

pre 11 godina

Ma meni je sve jedno, i ovako nemam pare za cokolade, grickalice i tome slicno!

Oprez

pre 11 godina

Ja takve proizvode ne kupujem, tipa: pavlaka 150gr, cokolada 75gr, feta 900gr... Pre kupovine dobro procitam koja je gramaza, i da li je sveza roba, da ne istice rok trajanja za 2-3 meseca, ako je rok trajanja 12 meseci (to je vec bajato za realnu cenu!).

Jovana

pre 11 godina

Protiv masinerije se ne moze ocigledno. Lek je u tome da se ljudi osveste. Onda ce shvatiti da im zapravo ne treba ni salama, ni supa u kesici, ni cokolada puna palminog ulja. To je sve fabrika bolesti, treba shvatiti da kupujemo bolest, i to za velike pare, redovna droga u malim kolicinama. Ponekad sam srecna sto je u pakovanjima nema vise.

Zmartron

pre 11 godina

Zakonom propisati da uz cenu odredjenih proizvoda mora da stoji i cena po gramu, kilogramu, litru... Nema drugog nacina. Mislim da je to vec uvedeno u neke zemlje EU, vidjao sam po prodavnicama.

Ovo je tek pocetak! Uskoro mozemo ocekivati da standardna pavlaka bude 120gr.

pre 11 godina

Sve ce vise i vise smanjivati gramaze, svih proizvoda, a cene ce biti jos vise!

Smanjili gramaze, drasticno poskupeli, cist lopovluk.

pre 11 godina

Pre je bilo: supa kesica 65gr, sada 40gr, pavlaka 200ml (210gr), sada 180gr, jogurt 1l (1060gr), sada 1000gr, cokolada 100gr, sada 80gr, keks pakovanje 285gr, sada 230gr... Cak na nekim pakovanjima nekog proizvoda gde pise: primer 200gr, ima 185gr, ili na proizvodu pise 200gr, i ima toliko ali sa uracunatom ambalazom.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

Mozda cu ostati bez icega na kraju, ali za sada, dok imam izbor, on je jednostavan:

Za kog god proizvodjaca, za koji god proizvod primetim ovo sramotno muvanje, marketing kako bi samo naivni rekli, ovaj pokusaj u stvari ciste prevare i vredjanja inteligencije, gotovo je sa njim. Prosto i jednostavno.

To sam primetio pre par dana sa Milkom. Napisite slobodno, nije reklama, nije ni krittika cinjenica je. I ja sam sa Milkom zavrsio. Nije jedina, dobra je, ali nije ni najbolja.

I da, gospodo iz Milke, i slicnih, nadam se da citate ovo. I nadam se da citaju i drugi i da ce uraditi isto. A vi se ceskajte onda sa vasim proizvodima i merama gde gram nije vise gram, kako pametno napisa neko.

zlatna ribica

pre 11 godina

svasta covek ovde moze da procita. propisati gramazu, proizvodjaci rade za profit.
Ljudi, socijalizam je prso - znam da je bilo lepo uzeti kredit od banke za stan i sacekati da vas rata kosta ko pakla cigara - zato je i propao.
Otvorite mlekaru, pravite cokoladu - pakujte, radite sve kako mislite da treba!
čitajući komentare, skoro svi odavde će kupovati samo vaše, a vama će ostajati i više nego što vam treba!!

radomir ili ratomir, pitanje je sad

pre 11 godina

"Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari..."

Zivim u Vranju i samo da dodam. Nisu samo Bugari, tu je i Skoplje i Kosovo (domaće a njihovo). Uštedim za PDV, ali su cene i sa PDV-om nize bar 10%. I to za proizvode iz Srbije!
Na nama zarađuju u Srbiji, a strancima u njihovim državama "poklanjaju" tu istu robu. Da normalan čovek ne poveruje.

secer

pre 11 godina

Ja bih čokoladu smanjio i na 50 grama za istu cenu! Nece faliti da se smanji incidenca dijabetesa tipa dva! I čips bih još više zakinuo da vas bude manje u koronarnim jedinicama...

Umesto 2.25 L

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.

jj

pre 11 godina

Najbolja fora je bila kad su Starkove napolitanke posle toliko godina, promenile pakovanje u kao novo, modernije i 20 g lakse, umesto 200 g sada su 180g, e tugo, ukrali nam po jednu napolitanku:(

Minka

pre 11 godina

Znate kako... Kad sam videla jednu uglednu doktorku da kupuje onu najmanju niveu, najjeftiniji sampon od kamilice, kao i da jede obicnu kiflu za dorucak,stvarno mi je postalo jasno gde zivimo i na sta smo spali...

Nemanja

pre 11 godina

Za cokoladu sam primetio jos pre godinu dve da su smanjili gramaze, i to prvo na 'velikoj milki' od 300 grama koja ima 250 grama . Zakonski je to dozvoljeno ali opet to ne moze da ispere osecaj da neko hoce da me prevari.

Petar

pre 11 godina

Ide se na to da ljudi ne obracaju paznju... Primer su tzv. "akcije" - pre nekoliko meseci u Maxiju, Plazma od 300 grama na akciji - 340 dinara. Malo dalje, Plazma od 150 grama - 160 dinara. I svi prilaze i uzimaju ovu od 300g!!!

Samouk

pre 11 godina

Ovo je više etički nego pravno/ekonomski problem.
Nema prevare jer je gramaža uredno naznačena na pakovanju.
U principu sam protiv smanjivanja gramaže, a kao što neko već reče - dajte osnovne gramaže 25, 50, 100gr..., pa ko koliko ima para...

ZORICA-CANADA

pre 11 godina

....pa to su uzeli sa zapada.Naime, u Canadi je to pocelo ima vec 15-ak godina. Moj sin mi na to skrenuo paznju.. Prvo smo to primetili na " MARS " cokoladama ( koliko znam, ima ih i u Srbiji ). Sa 65 gr su ih smanjili na 56 gr....Mozete i sami zamisliti koliki profit je ta kompanija strpala sebi u djep a ima je po celom svetu...Drugo je bilo sa toalet papirom...Ko ce primetiti da je rolna sa nekih 150 listica, pala na 120-130 listica...I ovde su ljudi, tj potrosaci malo " talasali " ali na tome je sve i ostalo. ..Cene iste, kolcina proizvoda kud i kamo manja....potrosaci na perfidan nacin omanuti....samo velike kompanije zadovoljno trljaju ruke i dive se svom izumu tj velikoj PREVARI !!!!!

Jovana

pre 11 godina

Zadnje vreme doslo kad ne mozes da kupis cokoladu od 100 grama. :( To je optimalna mera za pojesti odjednom, uvek bila, 80 grama nije dovoljno. Vratite nam cokoladu od 100 grama!

Andreja

pre 11 godina

Ovde u Francuskoj, u supermarketima su obavezni da naznace i cenu po kilogramu/litru. Ja uvek poredim cene iskljucivo po kilogramu jer ovakvih "trikova" ima ovde na tone.

sve se moze,ako se hoce

pre 11 godina

Sa proizvodjacima ili uvoznicima na sud,i milijonske odstete da plate,a od novca osteta zaposliti jos vise inspektora u raznim inspekcijama da kontrolisu kaubojski kapitalizam,a da se stimulise seriozni iz privatnog sektora s raznim stimulativnim olaksicima,pogotovu ako jos zaposljavaju mlade ljude,hendikepirane i samohrane majke!

Draganče

pre 11 godina

Kada normalan čovek sve ovo pogleda, iskreno se zapita ko je ovde lud? Smanjuju "gramažu", povećavaju kutije i omote, "pumpaju" vodu u meso, u mleveno meso ubacuju i neke biljke, sastav pišu za mikroskop, otežavaju papir za zavijanje i na njemu mere, podmeću neku nisku cenu ili naredjaju 101 cenu ispod artikla pa ti nadji pravu...itd..itd, a sve kao velika briga za potrošača! E u šta smo se svi mi pretvorili!!!

Onako

pre 11 godina

To se lako rešava jednim zakonom koji propisuje pakovanje, u smislu težine, odnosno zapremine, pakovanja za maloprodaju. Na primer, čokolada može da bude pakovana u pakovanja od 25, 50, 100, 200 i 300 grama, ako je u tabli, odnosno u pakovanja od 50, 100, 200, 500 i 1000 grama ako je u prahu. Slično može da se propiše i za sve druge proizvode, a cena da se definiše za kilogram ili litar. Problem je što naša država nikada nije radila za dobrobit naroda i što stalno potvrđuje onu staru izreku da je država parazit društva...

markadzoni

pre 11 godina

"Ovde nema prekršaja, ali ovakvi marketinški trikovi bi mogli da se protumače kao obmana potrošača."

Pa po ovoj logici ako neko nekog ubije onda to nije krivicno delo nego je samo obmana sudije i milicije.

Kako nije prekrsaj kada cenu je pravio za 100g cokolade a prodaje je kao 80g po predhodnoj ceni. To nije obmana nego i prekrsaj to je kao da prodate auto kome ne rade kocnice a da to precutite jer je isto pakovanje samo mu nesto malo nedostaje..

carb

pre 11 godina

Jeste, jogurt se meri u gramima, i to zato sto je 180gr jogurta tacno 155ml. Najbolja i najperfidnija prevara ikada. Kada sam juce skrenuo paznju prodavcima u marketu da 'jogurt na akciji' nema 180ml, kako pise na reklamnom pamfletu, vec 180gr., gledali su me kao da sam lud.

dule

pre 11 godina

Niko nije nepismen,na ambalazi lepo pise koja je kolicina,gde je tu obmana?Problem je zapravo sto u zadnje vreme sve poskupjuje a narod i onako nema novca,pa je bolje kupiti manju cokoladu nego nikakvu cokoladu ili sta god drugo. Potpuno mi je nejasno sta ko tu ima da se buni.Za svoj novac svesno kupujes sta zelis niko te ne tera.
I narod je glasao za to,jer svaka kupovina je glasanje, niko ne kupuje ono sta ne voli nego ono sta voli.Pa sad ako kupujete to u manjim pakovanjima to ce se i proizvoditi,ako sa druge strane to u manjem pakovanju ne kupujete,nece se proizvoditi i kraj price.

nesretnik

pre 11 godina

cista prevara u korist profita. sto ne smanje svoje dzipove i gramaze poklona svojim svalerkama, nego udri po potrosacu. belosvetska kapitalisticka bagra

mf

pre 11 godina

u jednom lancu njihova interna marka, 200g crna cokolada 45% kakaoa 130 din.fantasticna je. Za njih proizvodi jedna fabrika sa dugom tradicijom...

Dejan

pre 11 godina

Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari... Ako država nas tera da se "snalazimo", pa snalazićemo se-ja i moja porodica moramo da jedemo,da preživimo... izbegavaćemo PDV,a oni samo nek pumpaju cene... videćemo ko će na kraju opstati.

citizen

pre 11 godina

Ne znam da li ste primetili da se jogurt vise ne kupuje na litre i mililitre, vec kilograme i grame. "Litar" je zapravo 1kg, casa nije 180ml vec 180g ...

aQua

pre 11 godina

Koliko se sećam ovu igranku sa gramažom i ambalažom je upravo država zakonom dozvolila pre oko dve godine. Dotada je bilo čokolada 100gr...

neko nekog vacari

pre 11 godina

evo ovako to bese.2005 plata mi je iznosila 12356 casa kiselih mleka od 200 grama . Danas ta ista plata iako je u evrima iznos 8345 kiselih mleka od 180 grama a cena od tad je sa 11,2 dinara dosla na 22 dinara. Ako se cena povecala a tezina smanjila a evro porastao neko je mene zavrnuo za poprilican broj kiselih mleka u tezini .

neko nekog vacari

pre 11 godina

evo ovako to bese.2005 plata mi je iznosila 12356 casa kiselih mleka od 200 grama . Danas ta ista plata iako je u evrima iznos 8345 kiselih mleka od 180 grama a cena od tad je sa 11,2 dinara dosla na 22 dinara. Ako se cena povecala a tezina smanjila a evro porastao neko je mene zavrnuo za poprilican broj kiselih mleka u tezini .

Dejan

pre 11 godina

Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari... Ako država nas tera da se "snalazimo", pa snalazićemo se-ja i moja porodica moramo da jedemo,da preživimo... izbegavaćemo PDV,a oni samo nek pumpaju cene... videćemo ko će na kraju opstati.

carb

pre 11 godina

Jeste, jogurt se meri u gramima, i to zato sto je 180gr jogurta tacno 155ml. Najbolja i najperfidnija prevara ikada. Kada sam juce skrenuo paznju prodavcima u marketu da 'jogurt na akciji' nema 180ml, kako pise na reklamnom pamfletu, vec 180gr., gledali su me kao da sam lud.

Petar

pre 11 godina

Ide se na to da ljudi ne obracaju paznju... Primer su tzv. "akcije" - pre nekoliko meseci u Maxiju, Plazma od 300 grama na akciji - 340 dinara. Malo dalje, Plazma od 150 grama - 160 dinara. I svi prilaze i uzimaju ovu od 300g!!!

Andreja

pre 11 godina

Ovde u Francuskoj, u supermarketima su obavezni da naznace i cenu po kilogramu/litru. Ja uvek poredim cene iskljucivo po kilogramu jer ovakvih "trikova" ima ovde na tone.

nesretnik

pre 11 godina

cista prevara u korist profita. sto ne smanje svoje dzipove i gramaze poklona svojim svalerkama, nego udri po potrosacu. belosvetska kapitalisticka bagra

Draganče

pre 11 godina

Kada normalan čovek sve ovo pogleda, iskreno se zapita ko je ovde lud? Smanjuju "gramažu", povećavaju kutije i omote, "pumpaju" vodu u meso, u mleveno meso ubacuju i neke biljke, sastav pišu za mikroskop, otežavaju papir za zavijanje i na njemu mere, podmeću neku nisku cenu ili naredjaju 101 cenu ispod artikla pa ti nadji pravu...itd..itd, a sve kao velika briga za potrošača! E u šta smo se svi mi pretvorili!!!

aQua

pre 11 godina

Koliko se sećam ovu igranku sa gramažom i ambalažom je upravo država zakonom dozvolila pre oko dve godine. Dotada je bilo čokolada 100gr...

Jovana

pre 11 godina

Zadnje vreme doslo kad ne mozes da kupis cokoladu od 100 grama. :( To je optimalna mera za pojesti odjednom, uvek bila, 80 grama nije dovoljno. Vratite nam cokoladu od 100 grama!

Onako

pre 11 godina

To se lako rešava jednim zakonom koji propisuje pakovanje, u smislu težine, odnosno zapremine, pakovanja za maloprodaju. Na primer, čokolada može da bude pakovana u pakovanja od 25, 50, 100, 200 i 300 grama, ako je u tabli, odnosno u pakovanja od 50, 100, 200, 500 i 1000 grama ako je u prahu. Slično može da se propiše i za sve druge proizvode, a cena da se definiše za kilogram ili litar. Problem je što naša država nikada nije radila za dobrobit naroda i što stalno potvrđuje onu staru izreku da je država parazit društva...

ZORICA-CANADA

pre 11 godina

....pa to su uzeli sa zapada.Naime, u Canadi je to pocelo ima vec 15-ak godina. Moj sin mi na to skrenuo paznju.. Prvo smo to primetili na " MARS " cokoladama ( koliko znam, ima ih i u Srbiji ). Sa 65 gr su ih smanjili na 56 gr....Mozete i sami zamisliti koliki profit je ta kompanija strpala sebi u djep a ima je po celom svetu...Drugo je bilo sa toalet papirom...Ko ce primetiti da je rolna sa nekih 150 listica, pala na 120-130 listica...I ovde su ljudi, tj potrosaci malo " talasali " ali na tome je sve i ostalo. ..Cene iste, kolcina proizvoda kud i kamo manja....potrosaci na perfidan nacin omanuti....samo velike kompanije zadovoljno trljaju ruke i dive se svom izumu tj velikoj PREVARI !!!!!

citizen

pre 11 godina

Ne znam da li ste primetili da se jogurt vise ne kupuje na litre i mililitre, vec kilograme i grame. "Litar" je zapravo 1kg, casa nije 180ml vec 180g ...

radomir ili ratomir, pitanje je sad

pre 11 godina

"Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari..."

Zivim u Vranju i samo da dodam. Nisu samo Bugari, tu je i Skoplje i Kosovo (domaće a njihovo). Uštedim za PDV, ali su cene i sa PDV-om nize bar 10%. I to za proizvode iz Srbije!
Na nama zarađuju u Srbiji, a strancima u njihovim državama "poklanjaju" tu istu robu. Da normalan čovek ne poveruje.

jj

pre 11 godina

Najbolja fora je bila kad su Starkove napolitanke posle toliko godina, promenile pakovanje u kao novo, modernije i 20 g lakse, umesto 200 g sada su 180g, e tugo, ukrali nam po jednu napolitanku:(

Necu_u_Tor

pre 11 godina

Mozda cu ostati bez icega na kraju, ali za sada, dok imam izbor, on je jednostavan:

Za kog god proizvodjaca, za koji god proizvod primetim ovo sramotno muvanje, marketing kako bi samo naivni rekli, ovaj pokusaj u stvari ciste prevare i vredjanja inteligencije, gotovo je sa njim. Prosto i jednostavno.

To sam primetio pre par dana sa Milkom. Napisite slobodno, nije reklama, nije ni krittika cinjenica je. I ja sam sa Milkom zavrsio. Nije jedina, dobra je, ali nije ni najbolja.

I da, gospodo iz Milke, i slicnih, nadam se da citate ovo. I nadam se da citaju i drugi i da ce uraditi isto. A vi se ceskajte onda sa vasim proizvodima i merama gde gram nije vise gram, kako pametno napisa neko.

Samouk

pre 11 godina

Ovo je više etički nego pravno/ekonomski problem.
Nema prevare jer je gramaža uredno naznačena na pakovanju.
U principu sam protiv smanjivanja gramaže, a kao što neko već reče - dajte osnovne gramaže 25, 50, 100gr..., pa ko koliko ima para...

mf

pre 11 godina

u jednom lancu njihova interna marka, 200g crna cokolada 45% kakaoa 130 din.fantasticna je. Za njih proizvodi jedna fabrika sa dugom tradicijom...

Minka

pre 11 godina

Znate kako... Kad sam videla jednu uglednu doktorku da kupuje onu najmanju niveu, najjeftiniji sampon od kamilice, kao i da jede obicnu kiflu za dorucak,stvarno mi je postalo jasno gde zivimo i na sta smo spali...

markadzoni

pre 11 godina

"Ovde nema prekršaja, ali ovakvi marketinški trikovi bi mogli da se protumače kao obmana potrošača."

Pa po ovoj logici ako neko nekog ubije onda to nije krivicno delo nego je samo obmana sudije i milicije.

Kako nije prekrsaj kada cenu je pravio za 100g cokolade a prodaje je kao 80g po predhodnoj ceni. To nije obmana nego i prekrsaj to je kao da prodate auto kome ne rade kocnice a da to precutite jer je isto pakovanje samo mu nesto malo nedostaje..

Umesto 2.25 L

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.

Smanjili gramaze, drasticno poskupeli, cist lopovluk.

pre 11 godina

Pre je bilo: supa kesica 65gr, sada 40gr, pavlaka 200ml (210gr), sada 180gr, jogurt 1l (1060gr), sada 1000gr, cokolada 100gr, sada 80gr, keks pakovanje 285gr, sada 230gr... Cak na nekim pakovanjima nekog proizvoda gde pise: primer 200gr, ima 185gr, ili na proizvodu pise 200gr, i ima toliko ali sa uracunatom ambalazom.

Nemanja

pre 11 godina

Za cokoladu sam primetio jos pre godinu dve da su smanjili gramaze, i to prvo na 'velikoj milki' od 300 grama koja ima 250 grama . Zakonski je to dozvoljeno ali opet to ne moze da ispere osecaj da neko hoce da me prevari.

sve se moze,ako se hoce

pre 11 godina

Sa proizvodjacima ili uvoznicima na sud,i milijonske odstete da plate,a od novca osteta zaposliti jos vise inspektora u raznim inspekcijama da kontrolisu kaubojski kapitalizam,a da se stimulise seriozni iz privatnog sektora s raznim stimulativnim olaksicima,pogotovu ako jos zaposljavaju mlade ljude,hendikepirane i samohrane majke!

s.

pre 11 godina

Tako i dileri droge smanjuju količinu droge, na kraju u jednoj dozi nema više od par kristala heroina, ostalo bebi puder, mišomor, šta već.
Pa dragi proizvođači, vi ste na nivou narko dilera, nadam se da su vam ponosni roditelji.

dule

pre 11 godina

Niko nije nepismen,na ambalazi lepo pise koja je kolicina,gde je tu obmana?Problem je zapravo sto u zadnje vreme sve poskupjuje a narod i onako nema novca,pa je bolje kupiti manju cokoladu nego nikakvu cokoladu ili sta god drugo. Potpuno mi je nejasno sta ko tu ima da se buni.Za svoj novac svesno kupujes sta zelis niko te ne tera.
I narod je glasao za to,jer svaka kupovina je glasanje, niko ne kupuje ono sta ne voli nego ono sta voli.Pa sad ako kupujete to u manjim pakovanjima to ce se i proizvoditi,ako sa druge strane to u manjem pakovanju ne kupujete,nece se proizvoditi i kraj price.

secer

pre 11 godina

Ja bih čokoladu smanjio i na 50 grama za istu cenu! Nece faliti da se smanji incidenca dijabetesa tipa dva! I čips bih još više zakinuo da vas bude manje u koronarnim jedinicama...

kiflica

pre 11 godina

Imate gresku u tekstu - naime, jogurt nije pao sa 200ml na recimo 180, vec su ostavili iste cifre ali merna jedinica je promenjena u grame. Tako vise nemate 1l jogurta, vec 1kg jogurta sto je znatno manje. U pitanju su Imlek, Suboticka mlekara..... ovo je zaista korak dalje u obmanjivanju posto covek prvo gleda (ako gleda) cifru i ni na pamet mu ne pada pa pomisli da su tecnosti poceli da mere u gramima

djera¸

pre 11 godina

nekada se zbog ovoga gubilo tržište, a odgovorni bili ismejani na ulici...

sada nema više nikog da te povede, da ti ukaže na to da nisi jedini koji misli da je ovo sve oko tebe otišlo dođavola.

narod je postao jato gusaka u magli...

Sacha

pre 11 godina

Odavno ja o ovome pricam ljudima koje poznajem. PEurokrem(bio 100, sada ga prodaju i u pakovanjima od 90grama), Balans jogurt, na pakovanju pise 1 kilogram, sto nije 1 litar zbog gustine, tako da u kilogram Balansa imate za tri solje od po 0,25l. Ja sam nekakvo resenje, bar sto se slatkisa tice, nasao kod svercera, kojih sve vise ima kao za vreme Slobe. Ispred Maxija kupim Milku od 300gr za 220 dinara i resen problem. Nutela od 630 grama, nesto preko 400 dinara, jeftinija nego Eurokrem. Itd...

Ja

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.
(Umesto 2.25 L, 9. novembar 2012 01:38)

Na svakom proizvodu gde pise na primer: 250ml gratis, a ne pise PLUS 250ml gratis, to je prevara!, na tom proizvodu ako je pivo od 2l, treba da pise 2,25l, ako i dalje pise 2l, to je obmana!

Nema prevare

pre 11 godina

Prestao sam da kupujem Nestle cokoladu (koja mi je bila omiljena) kada su smanjili pakovanje na 90 grama. Sada sam to isto uradio sa Milkom koju sam u medjuvremenu kupovao.
Mislim da ovakvim potezima proizvodjaci ne mogu prevariti kupce, vec samo otvaraju prostor za konkurenciju. Na primer, otkrio sam da mi se jako svidja cokolada koju ranije nisam primecivao. Njihovo pakovanje ima 100 grama. Trziste, na kraju, ipak sve uredi.

zlatna ribica

pre 11 godina

svasta covek ovde moze da procita. propisati gramazu, proizvodjaci rade za profit.
Ljudi, socijalizam je prso - znam da je bilo lepo uzeti kredit od banke za stan i sacekati da vas rata kosta ko pakla cigara - zato je i propao.
Otvorite mlekaru, pravite cokoladu - pakujte, radite sve kako mislite da treba!
čitajući komentare, skoro svi odavde će kupovati samo vaše, a vama će ostajati i više nego što vam treba!!

Zmartron

pre 11 godina

Zakonom propisati da uz cenu odredjenih proizvoda mora da stoji i cena po gramu, kilogramu, litru... Nema drugog nacina. Mislim da je to vec uvedeno u neke zemlje EU, vidjao sam po prodavnicama.

Na krompiru ne mogu da smanje gramazu, mogu samo da poskupe!

pre 11 godina

Ma meni je sve jedno, i ovako nemam pare za cokolade, grickalice i tome slicno!

Igor

pre 11 godina

Meni je hit ova nova dimenzija Kraš Dorina čokolade, koja je površinom ostala ista, ali je lakša (tanja) za 20g, tj. 20%. Još malo pa mogu slobodno da je pakuju kao Životinjsko carstvo, neće biti bitne razlike!

MunzeLjux.

pre 11 godina

Manje cemo da zderemo,ionako smo svi podgojeni i zamasceni.Milka cokolada je medju prvima smanjila gramazu sa 300 na 250gr,ali sto manje tog sintetickog,americkog smeca budete uneli u organizam,bicete zdraviji i vi i vasa deca.Moj komsija,deda Mirko je citavog zivota jeo po malo,uglavnom kuvano i supe,meso u tragovima.Rodjen je 1928.god,a pre neki dan se uzverao na drvo kao veverica,sa sve testerom,da podreze neke grane.

Zoran

pre 11 godina

Ništa novo.Prvo je smanjena masna jedinica mleka,sa 3,2% na 2,8%.A,to je pogubno za prehranu mlađeg stanovništva.Čak je i običan lek,koji je težinski predviđen za normalnu težinu prosečnog stanovnika,na tržištu sa smanjenom aktivnom supstancom.To je trgovačka zamisao,da se kupe dva pakovanja,kako bi ste dobili potrebnu meru.A,to je izvor enormne zarade.

Bole

pre 11 godina

zbo svega toga, ko ne vidi dobro nek ponese naočari kad krene u kupovinu. nek čita koje su makarone koliko teške, koja je čokolada lakša a koja teža. ja iz principa ne kupujem te "umanjene" proizvode.

sve je to prevara - smanje proizvod a iznad njega stave reklamu da je kao na "akciji".

iskreno, mislim da nas trgovinski lanci i proizvodjači ne cene ni kao ljude ni kao potrošače. sve se svodi na klasičan pokušaj otimanja što više novca za što manje robe.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ko uopšte kupuje te bljuvotine pretrpane hemikalijama, aditivima, emulgatorima, itd.? Masa tih stvari je kancerogena ili otrovna. Jesu to male količine, ali ako kupuješ i jedeš svakodnevno, organizam će posustati.

Valerija

pre 11 godina

A melekare vec godinama prodaju 0.9l a ne 1litar kako pise na ambalazi.Pa sad sami racunajte. Litra mleka kosta cca 85,00 din, to je 8,50 din po 1 dcl. Neka dnevno bude 200.000 potrosaca, po ukradenom 0.1 litri to je usteda za mlekarsku industriju 20.000 litara tj. 170.000,00 dinara dnevno , odnosno 2.040.000,00 dinara godisnje ili 18.214 eura, samo na 200.000 potrosaca. I to radi svaka mlekara u Srbiji.

atos

pre 11 godina

Tose lepo kaze zakonom:
Pakovanje ne sme biti vece id gabarita proizvoda za vise od 2%
Zatim odrediti cenu grama koliko kosta neki proizvod.
Grami moraju da prate cenu i da budu saglasni i resen problem.
Onda niko ne moze da kaze da je standard neznatno opao ako je to iza 30% matematicki

Čudoljub

pre 11 godina

Nije to naš izum. Ali je, recimo, u Nemačkoj država reagovala kad su proizvođači cigareta počeli da pakuju po 17 cigareta u paklici. Naložili su im da pakovanje mora da ima najmanje 19 cigareta standardne veličine.

jooooooojjjjjjj!!!!!

pre 11 godina

"..... A proizvođači kažu da svaka grupa proizvoda ima svoju standardnu gramažu, ali da uslovi i način života potrošača diktiraju i veličinu pakovanja....."

E, ako ovo nije cinizam i krajnji bezobrazluk, recite mi sta je?!
Sad ispade da smo mi sami krivi sto na jedan krajnje bezobrazan nacin prikrivaju (ustvari pokusavaju da prikriju) inflaciju. Kao mi potrosaci ne cemo da kupujemo ona ranija pakovanja. Kako se izboriti protiv ovog silovanja pameti?

Oprez

pre 11 godina

Ja takve proizvode ne kupujem, tipa: pavlaka 150gr, cokolada 75gr, feta 900gr... Pre kupovine dobro procitam koja je gramaza, i da li je sveza roba, da ne istice rok trajanja za 2-3 meseca, ako je rok trajanja 12 meseci (to je vec bajato za realnu cenu!).

nenad

pre 11 godina

"Čaša jogurta i pavlake nije teška 200 mililitara, već 180"
Da li sam jedino ja primetio da ovi težinu računaju u mililitrima? Alo novinar: težina = NJUTN, masa = GRAM, zapremina = LITAR
Vrati se u školu na koji čas fizike!

ivan

pre 11 godina

@citizen

litra jogurta nije kila jogurta. litra vode je kila vode, ali litra nećega veće gustoće poput jogurta nije ista kao to. ali na tu zabludu su vjerovatno i računali proizvođači jogurta, jer ispada ista količina onda.

Mare

pre 11 godina

Pročitah sve komentare, pa razmišljam lakše je ljudima u pograničnim mestima, jug- Bugarska, sever Mađarska al šta će 2 miliona ljudi iz Beograda,naročito oni rođeni ovde koji nemaju rodbinu tamo negde,pa odeš u goste, kupiš u Banjaluci i sve ok? Pijace u redu, možda zimi, ali kako da uzmem čokoladu, margarin sa tezge na +40? Žao mi starijeg sveta, koji i nezna za ove stvari, a sva ta slova i deklaracije su presitni za njih!

Ovo je tek pocetak! Uskoro mozemo ocekivati da standardna pavlaka bude 120gr.

pre 11 godina

Sve ce vise i vise smanjivati gramaze, svih proizvoda, a cene ce biti jos vise!

Asparagus

pre 11 godina

@draganče: a još i fora da na rafovima stoji jedna cena,a na kasi ti zaračunaju drugu veću cenu, pa ako ti ne obratiš pažnju, tvoj problem. Ja sam se bunila u Maxi-ju na Cvetnom trgu, ali ne da mi nisu izašli u susret, izvinili se i potrudili se da isprave "grešku", nego su me kad sam tražila šefa brzinski uklonili s izjavom da čokoladu moraju da mi naplate po nepostojećoj ceni. Bila sam zgrožena bezobrazlukom. Ljudi, niste ovce, branite svoja prava, i nemojte da kupujete kod takvih prevaranata. Mada,i na pijaci može svašta da se očekuje po jeftinijoj ceni, aleva paprika s mlevenom ciglom i slično...Stručnjaci na Higijeni ishrane su nam skretali pažnju na svakakve trgovačke trikove koje narod ni ne sluti.

Jovana

pre 11 godina

Protiv masinerije se ne moze ocigledno. Lek je u tome da se ljudi osveste. Onda ce shvatiti da im zapravo ne treba ni salama, ni supa u kesici, ni cokolada puna palminog ulja. To je sve fabrika bolesti, treba shvatiti da kupujemo bolest, i to za velike pare, redovna droga u malim kolicinama. Ponekad sam srecna sto je u pakovanjima nema vise.

Beogradjanin

pre 11 godina

Imate oci pa gledajte, niko vas ne laze! Nego stanite ispred police, zazmurite i uzmite jedan proizvod, a onda se pitajte kako su vas prevarili da to kupite! Oci, mozak i eto resenja. A vi sto kupujete kod svercera razmislite da od svake cokolade od 100 dinara 20 dinara ide u budzet, a posle trazite plate, penzije, zdravstvene usluge.

Miša

pre 11 godina

Izvinjavam se svima koji će se naći uvređeni. Ako na ambalaži piše 5 grama i unutra ima 5 grama, pa još i nije nečitko/sitno napisano, imaju pravo da stave koju god hoće cenu, naravno i da zadrže staru. Vidim to kao najobičnije poskupljenje.

mik

pre 11 godina

Ma svi ste se uhvatili za jogurt i cokolade a niko ne spominje da u pakovanju od 10 jaja nekad fali jedno a ponekad i dva, pa ako ne zavirite u pakovanje ostaste bez jaja. A ona najveca jaja S klase imaju belance kao vodu, ne znam sta rade tim kokosima pa ih nose takva, al to je vec pitanje kvaliteta.

B78

pre 11 godina

Uz svo duzno postovanje prema svima ali meni nije problem uopste da li je neko smanjio ili ne gramazu na cokoladi. Problem mi je ako mi za tu manju gramazu naplacuju isto. Milka konkretno jeste smanjila gramazu na nekim artiklima na 80 g ali su smanjili i cenu za 20% i to mi je onda ok. Problem mi je kada neki drugi proizvodjaci naprave cokoladu koja je sve tanja i tanja ili kada se igraju na jogurtima sa ml i kg racunanjem jer sam ja time prakticno prevaren iako mozda pravno gledano nisam jer sve jasno pise na proizvodu

zrenex

pre 11 godina

Pa,hoćemo li sada posle bojkota marketa,da bojkotujemo i proizvođače? I to one domaće,koji su iz Srbije,koji imaju tradiciju kvaliteta (šta to beše?), i kojima je ''kao'' stalo do potrošača? Besmislica! Ne znam čemu služe ovakvi natpisi,hoće li se nešto promeniti,neko će se trgnuti, reagovati, zakonski odrediti... Malo sutra!

Nemanja

pre 11 godina

Drago mi je da je neko ovo obajvio jer vec godinama unazad pricamo o situaciji. Tacno je da pise gramaza na svakom proizvodu i da mi kao pojedinci samo biramo sta kupujemo.

Ipak, primetio bih da proizvodjaci cesto promovisu svoje nove ambalaze i kada menjaju dizajn i kada prodaju vecu kolicinu od uobicajene. Da li je trebalo da isticu i da su smanjili sadrzinu svojih proizvoda na istti nacin ili je OK da pakovanje ostane isto (oblik, dizajn) a sadrzina manja?

Isto kao sto kompanije moraju da zarade, tako i mi moramo da vodimo racuno o tome gde trosimo nas novac. Moramo da pazimo sta kupujemo.

Milos

pre 11 godina

Svi proizvodi u koje se može ubaciti ekstra vode, soli, ili nekih drugih zamena, u suštini imaju manju težinu, zapreminu. Masa proizvoda uopšte i nema onoliko koliko na njima piše. Stavite kilo brašna ili kilo šećera na radijator, pa posle na vagu; zejtin nestaje u tiganju dok iz njega isparava voda - i to pre nego što stavite namirnicu. Naj žalije mi je starijih sugrađana koji su totalno zbunjeni, pa i ono retko kad žele da potroše van obaveznog - budu prevareni. Gde je mera kad će moralne pratiti državni zakoni? Dotle ćemo propadati. Nema šanse da postanu rigidni zakoni. Koliko god da se pooštre, lovatori će pokušati da izvrdaju. Pitanje je koliko vlast može da ih stigne.

dule

pre 11 godina

Niko nije nepismen,na ambalazi lepo pise koja je kolicina,gde je tu obmana?Problem je zapravo sto u zadnje vreme sve poskupjuje a narod i onako nema novca,pa je bolje kupiti manju cokoladu nego nikakvu cokoladu ili sta god drugo. Potpuno mi je nejasno sta ko tu ima da se buni.Za svoj novac svesno kupujes sta zelis niko te ne tera.
I narod je glasao za to,jer svaka kupovina je glasanje, niko ne kupuje ono sta ne voli nego ono sta voli.Pa sad ako kupujete to u manjim pakovanjima to ce se i proizvoditi,ako sa druge strane to u manjem pakovanju ne kupujete,nece se proizvoditi i kraj price.

zlatna ribica

pre 11 godina

svasta covek ovde moze da procita. propisati gramazu, proizvodjaci rade za profit.
Ljudi, socijalizam je prso - znam da je bilo lepo uzeti kredit od banke za stan i sacekati da vas rata kosta ko pakla cigara - zato je i propao.
Otvorite mlekaru, pravite cokoladu - pakujte, radite sve kako mislite da treba!
čitajući komentare, skoro svi odavde će kupovati samo vaše, a vama će ostajati i više nego što vam treba!!

secer

pre 11 godina

Ja bih čokoladu smanjio i na 50 grama za istu cenu! Nece faliti da se smanji incidenca dijabetesa tipa dva! I čips bih još više zakinuo da vas bude manje u koronarnim jedinicama...

markadzoni

pre 11 godina

"Ovde nema prekršaja, ali ovakvi marketinški trikovi bi mogli da se protumače kao obmana potrošača."

Pa po ovoj logici ako neko nekog ubije onda to nije krivicno delo nego je samo obmana sudije i milicije.

Kako nije prekrsaj kada cenu je pravio za 100g cokolade a prodaje je kao 80g po predhodnoj ceni. To nije obmana nego i prekrsaj to je kao da prodate auto kome ne rade kocnice a da to precutite jer je isto pakovanje samo mu nesto malo nedostaje..

Onako

pre 11 godina

To se lako rešava jednim zakonom koji propisuje pakovanje, u smislu težine, odnosno zapremine, pakovanja za maloprodaju. Na primer, čokolada može da bude pakovana u pakovanja od 25, 50, 100, 200 i 300 grama, ako je u tabli, odnosno u pakovanja od 50, 100, 200, 500 i 1000 grama ako je u prahu. Slično može da se propiše i za sve druge proizvode, a cena da se definiše za kilogram ili litar. Problem je što naša država nikada nije radila za dobrobit naroda i što stalno potvrđuje onu staru izreku da je država parazit društva...

nesretnik

pre 11 godina

cista prevara u korist profita. sto ne smanje svoje dzipove i gramaze poklona svojim svalerkama, nego udri po potrosacu. belosvetska kapitalisticka bagra

mf

pre 11 godina

u jednom lancu njihova interna marka, 200g crna cokolada 45% kakaoa 130 din.fantasticna je. Za njih proizvodi jedna fabrika sa dugom tradicijom...

Beogradjanin

pre 11 godina

Imate oci pa gledajte, niko vas ne laze! Nego stanite ispred police, zazmurite i uzmite jedan proizvod, a onda se pitajte kako su vas prevarili da to kupite! Oci, mozak i eto resenja. A vi sto kupujete kod svercera razmislite da od svake cokolade od 100 dinara 20 dinara ide u budzet, a posle trazite plate, penzije, zdravstvene usluge.

Miša

pre 11 godina

Izvinjavam se svima koji će se naći uvređeni. Ako na ambalaži piše 5 grama i unutra ima 5 grama, pa još i nije nečitko/sitno napisano, imaju pravo da stave koju god hoće cenu, naravno i da zadrže staru. Vidim to kao najobičnije poskupljenje.

Dejan

pre 11 godina

Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari... Ako država nas tera da se "snalazimo", pa snalazićemo se-ja i moja porodica moramo da jedemo,da preživimo... izbegavaćemo PDV,a oni samo nek pumpaju cene... videćemo ko će na kraju opstati.

sve se moze,ako se hoce

pre 11 godina

Sa proizvodjacima ili uvoznicima na sud,i milijonske odstete da plate,a od novca osteta zaposliti jos vise inspektora u raznim inspekcijama da kontrolisu kaubojski kapitalizam,a da se stimulise seriozni iz privatnog sektora s raznim stimulativnim olaksicima,pogotovu ako jos zaposljavaju mlade ljude,hendikepirane i samohrane majke!

neko nekog vacari

pre 11 godina

evo ovako to bese.2005 plata mi je iznosila 12356 casa kiselih mleka od 200 grama . Danas ta ista plata iako je u evrima iznos 8345 kiselih mleka od 180 grama a cena od tad je sa 11,2 dinara dosla na 22 dinara. Ako se cena povecala a tezina smanjila a evro porastao neko je mene zavrnuo za poprilican broj kiselih mleka u tezini .

ZORICA-CANADA

pre 11 godina

....pa to su uzeli sa zapada.Naime, u Canadi je to pocelo ima vec 15-ak godina. Moj sin mi na to skrenuo paznju.. Prvo smo to primetili na " MARS " cokoladama ( koliko znam, ima ih i u Srbiji ). Sa 65 gr su ih smanjili na 56 gr....Mozete i sami zamisliti koliki profit je ta kompanija strpala sebi u djep a ima je po celom svetu...Drugo je bilo sa toalet papirom...Ko ce primetiti da je rolna sa nekih 150 listica, pala na 120-130 listica...I ovde su ljudi, tj potrosaci malo " talasali " ali na tome je sve i ostalo. ..Cene iste, kolcina proizvoda kud i kamo manja....potrosaci na perfidan nacin omanuti....samo velike kompanije zadovoljno trljaju ruke i dive se svom izumu tj velikoj PREVARI !!!!!

Minka

pre 11 godina

Znate kako... Kad sam videla jednu uglednu doktorku da kupuje onu najmanju niveu, najjeftiniji sampon od kamilice, kao i da jede obicnu kiflu za dorucak,stvarno mi je postalo jasno gde zivimo i na sta smo spali...

Jovana

pre 11 godina

Zadnje vreme doslo kad ne mozes da kupis cokoladu od 100 grama. :( To je optimalna mera za pojesti odjednom, uvek bila, 80 grama nije dovoljno. Vratite nam cokoladu od 100 grama!

nenad

pre 11 godina

"Čaša jogurta i pavlake nije teška 200 mililitara, već 180"
Da li sam jedino ja primetio da ovi težinu računaju u mililitrima? Alo novinar: težina = NJUTN, masa = GRAM, zapremina = LITAR
Vrati se u školu na koji čas fizike!

MunzeLjux.

pre 11 godina

Manje cemo da zderemo,ionako smo svi podgojeni i zamasceni.Milka cokolada je medju prvima smanjila gramazu sa 300 na 250gr,ali sto manje tog sintetickog,americkog smeca budete uneli u organizam,bicete zdraviji i vi i vasa deca.Moj komsija,deda Mirko je citavog zivota jeo po malo,uglavnom kuvano i supe,meso u tragovima.Rodjen je 1928.god,a pre neki dan se uzverao na drvo kao veverica,sa sve testerom,da podreze neke grane.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ko uopšte kupuje te bljuvotine pretrpane hemikalijama, aditivima, emulgatorima, itd.? Masa tih stvari je kancerogena ili otrovna. Jesu to male količine, ali ako kupuješ i jedeš svakodnevno, organizam će posustati.

aQua

pre 11 godina

Koliko se sećam ovu igranku sa gramažom i ambalažom je upravo država zakonom dozvolila pre oko dve godine. Dotada je bilo čokolada 100gr...

carb

pre 11 godina

Jeste, jogurt se meri u gramima, i to zato sto je 180gr jogurta tacno 155ml. Najbolja i najperfidnija prevara ikada. Kada sam juce skrenuo paznju prodavcima u marketu da 'jogurt na akciji' nema 180ml, kako pise na reklamnom pamfletu, vec 180gr., gledali su me kao da sam lud.

Umesto 2.25 L

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.

atos

pre 11 godina

Tose lepo kaze zakonom:
Pakovanje ne sme biti vece id gabarita proizvoda za vise od 2%
Zatim odrediti cenu grama koliko kosta neki proizvod.
Grami moraju da prate cenu i da budu saglasni i resen problem.
Onda niko ne moze da kaze da je standard neznatno opao ako je to iza 30% matematicki

citizen

pre 11 godina

Ne znam da li ste primetili da se jogurt vise ne kupuje na litre i mililitre, vec kilograme i grame. "Litar" je zapravo 1kg, casa nije 180ml vec 180g ...

Draganče

pre 11 godina

Kada normalan čovek sve ovo pogleda, iskreno se zapita ko je ovde lud? Smanjuju "gramažu", povećavaju kutije i omote, "pumpaju" vodu u meso, u mleveno meso ubacuju i neke biljke, sastav pišu za mikroskop, otežavaju papir za zavijanje i na njemu mere, podmeću neku nisku cenu ili naredjaju 101 cenu ispod artikla pa ti nadji pravu...itd..itd, a sve kao velika briga za potrošača! E u šta smo se svi mi pretvorili!!!

Andreja

pre 11 godina

Ovde u Francuskoj, u supermarketima su obavezni da naznace i cenu po kilogramu/litru. Ja uvek poredim cene iskljucivo po kilogramu jer ovakvih "trikova" ima ovde na tone.

Necu_u_Tor

pre 11 godina

Mozda cu ostati bez icega na kraju, ali za sada, dok imam izbor, on je jednostavan:

Za kog god proizvodjaca, za koji god proizvod primetim ovo sramotno muvanje, marketing kako bi samo naivni rekli, ovaj pokusaj u stvari ciste prevare i vredjanja inteligencije, gotovo je sa njim. Prosto i jednostavno.

To sam primetio pre par dana sa Milkom. Napisite slobodno, nije reklama, nije ni krittika cinjenica je. I ja sam sa Milkom zavrsio. Nije jedina, dobra je, ali nije ni najbolja.

I da, gospodo iz Milke, i slicnih, nadam se da citate ovo. I nadam se da citaju i drugi i da ce uraditi isto. A vi se ceskajte onda sa vasim proizvodima i merama gde gram nije vise gram, kako pametno napisa neko.

Smanjili gramaze, drasticno poskupeli, cist lopovluk.

pre 11 godina

Pre je bilo: supa kesica 65gr, sada 40gr, pavlaka 200ml (210gr), sada 180gr, jogurt 1l (1060gr), sada 1000gr, cokolada 100gr, sada 80gr, keks pakovanje 285gr, sada 230gr... Cak na nekim pakovanjima nekog proizvoda gde pise: primer 200gr, ima 185gr, ili na proizvodu pise 200gr, i ima toliko ali sa uracunatom ambalazom.

Nema prevare

pre 11 godina

Prestao sam da kupujem Nestle cokoladu (koja mi je bila omiljena) kada su smanjili pakovanje na 90 grama. Sada sam to isto uradio sa Milkom koju sam u medjuvremenu kupovao.
Mislim da ovakvim potezima proizvodjaci ne mogu prevariti kupce, vec samo otvaraju prostor za konkurenciju. Na primer, otkrio sam da mi se jako svidja cokolada koju ranije nisam primecivao. Njihovo pakovanje ima 100 grama. Trziste, na kraju, ipak sve uredi.

mik

pre 11 godina

Ma svi ste se uhvatili za jogurt i cokolade a niko ne spominje da u pakovanju od 10 jaja nekad fali jedno a ponekad i dva, pa ako ne zavirite u pakovanje ostaste bez jaja. A ona najveca jaja S klase imaju belance kao vodu, ne znam sta rade tim kokosima pa ih nose takva, al to je vec pitanje kvaliteta.

Petar

pre 11 godina

Ide se na to da ljudi ne obracaju paznju... Primer su tzv. "akcije" - pre nekoliko meseci u Maxiju, Plazma od 300 grama na akciji - 340 dinara. Malo dalje, Plazma od 150 grama - 160 dinara. I svi prilaze i uzimaju ovu od 300g!!!

Nemanja

pre 11 godina

Za cokoladu sam primetio jos pre godinu dve da su smanjili gramaze, i to prvo na 'velikoj milki' od 300 grama koja ima 250 grama . Zakonski je to dozvoljeno ali opet to ne moze da ispere osecaj da neko hoce da me prevari.

Jovana

pre 11 godina

Protiv masinerije se ne moze ocigledno. Lek je u tome da se ljudi osveste. Onda ce shvatiti da im zapravo ne treba ni salama, ni supa u kesici, ni cokolada puna palminog ulja. To je sve fabrika bolesti, treba shvatiti da kupujemo bolest, i to za velike pare, redovna droga u malim kolicinama. Ponekad sam srecna sto je u pakovanjima nema vise.

zrenex

pre 11 godina

Pa,hoćemo li sada posle bojkota marketa,da bojkotujemo i proizvođače? I to one domaće,koji su iz Srbije,koji imaju tradiciju kvaliteta (šta to beše?), i kojima je ''kao'' stalo do potrošača? Besmislica! Ne znam čemu služe ovakvi natpisi,hoće li se nešto promeniti,neko će se trgnuti, reagovati, zakonski odrediti... Malo sutra!

Zoran

pre 11 godina

Ništa novo.Prvo je smanjena masna jedinica mleka,sa 3,2% na 2,8%.A,to je pogubno za prehranu mlađeg stanovništva.Čak je i običan lek,koji je težinski predviđen za normalnu težinu prosečnog stanovnika,na tržištu sa smanjenom aktivnom supstancom.To je trgovačka zamisao,da se kupe dva pakovanja,kako bi ste dobili potrebnu meru.A,to je izvor enormne zarade.

Igor

pre 11 godina

Meni je hit ova nova dimenzija Kraš Dorina čokolade, koja je površinom ostala ista, ali je lakša (tanja) za 20g, tj. 20%. Još malo pa mogu slobodno da je pakuju kao Životinjsko carstvo, neće biti bitne razlike!

Samouk

pre 11 godina

Ovo je više etički nego pravno/ekonomski problem.
Nema prevare jer je gramaža uredno naznačena na pakovanju.
U principu sam protiv smanjivanja gramaže, a kao što neko već reče - dajte osnovne gramaže 25, 50, 100gr..., pa ko koliko ima para...

radomir ili ratomir, pitanje je sad

pre 11 godina

"Odavno idem u Mađarsku,kupujem i kupovaću kod švercera! Dole na jugu Srbije im donose Bugari..."

Zivim u Vranju i samo da dodam. Nisu samo Bugari, tu je i Skoplje i Kosovo (domaće a njihovo). Uštedim za PDV, ali su cene i sa PDV-om nize bar 10%. I to za proizvode iz Srbije!
Na nama zarađuju u Srbiji, a strancima u njihovim državama "poklanjaju" tu istu robu. Da normalan čovek ne poveruje.

Ovo je tek pocetak! Uskoro mozemo ocekivati da standardna pavlaka bude 120gr.

pre 11 godina

Sve ce vise i vise smanjivati gramaze, svih proizvoda, a cene ce biti jos vise!

Na krompiru ne mogu da smanje gramazu, mogu samo da poskupe!

pre 11 godina

Ma meni je sve jedno, i ovako nemam pare za cokolade, grickalice i tome slicno!

Bole

pre 11 godina

zbo svega toga, ko ne vidi dobro nek ponese naočari kad krene u kupovinu. nek čita koje su makarone koliko teške, koja je čokolada lakša a koja teža. ja iz principa ne kupujem te "umanjene" proizvode.

sve je to prevara - smanje proizvod a iznad njega stave reklamu da je kao na "akciji".

iskreno, mislim da nas trgovinski lanci i proizvodjači ne cene ni kao ljude ni kao potrošače. sve se svodi na klasičan pokušaj otimanja što više novca za što manje robe.

kiflica

pre 11 godina

Imate gresku u tekstu - naime, jogurt nije pao sa 200ml na recimo 180, vec su ostavili iste cifre ali merna jedinica je promenjena u grame. Tako vise nemate 1l jogurta, vec 1kg jogurta sto je znatno manje. U pitanju su Imlek, Suboticka mlekara..... ovo je zaista korak dalje u obmanjivanju posto covek prvo gleda (ako gleda) cifru i ni na pamet mu ne pada pa pomisli da su tecnosti poceli da mere u gramima

jooooooojjjjjjj!!!!!

pre 11 godina

"..... A proizvođači kažu da svaka grupa proizvoda ima svoju standardnu gramažu, ali da uslovi i način života potrošača diktiraju i veličinu pakovanja....."

E, ako ovo nije cinizam i krajnji bezobrazluk, recite mi sta je?!
Sad ispade da smo mi sami krivi sto na jedan krajnje bezobrazan nacin prikrivaju (ustvari pokusavaju da prikriju) inflaciju. Kao mi potrosaci ne cemo da kupujemo ona ranija pakovanja. Kako se izboriti protiv ovog silovanja pameti?

Čudoljub

pre 11 godina

Nije to naš izum. Ali je, recimo, u Nemačkoj država reagovala kad su proizvođači cigareta počeli da pakuju po 17 cigareta u paklici. Naložili su im da pakovanje mora da ima najmanje 19 cigareta standardne veličine.

jj

pre 11 godina

Najbolja fora je bila kad su Starkove napolitanke posle toliko godina, promenile pakovanje u kao novo, modernije i 20 g lakse, umesto 200 g sada su 180g, e tugo, ukrali nam po jednu napolitanku:(

Zmartron

pre 11 godina

Zakonom propisati da uz cenu odredjenih proizvoda mora da stoji i cena po gramu, kilogramu, litru... Nema drugog nacina. Mislim da je to vec uvedeno u neke zemlje EU, vidjao sam po prodavnicama.

Oprez

pre 11 godina

Ja takve proizvode ne kupujem, tipa: pavlaka 150gr, cokolada 75gr, feta 900gr... Pre kupovine dobro procitam koja je gramaza, i da li je sveza roba, da ne istice rok trajanja za 2-3 meseca, ako je rok trajanja 12 meseci (to je vec bajato za realnu cenu!).

Valerija

pre 11 godina

A melekare vec godinama prodaju 0.9l a ne 1litar kako pise na ambalazi.Pa sad sami racunajte. Litra mleka kosta cca 85,00 din, to je 8,50 din po 1 dcl. Neka dnevno bude 200.000 potrosaca, po ukradenom 0.1 litri to je usteda za mlekarsku industriju 20.000 litara tj. 170.000,00 dinara dnevno , odnosno 2.040.000,00 dinara godisnje ili 18.214 eura, samo na 200.000 potrosaca. I to radi svaka mlekara u Srbiji.

Asparagus

pre 11 godina

@draganče: a još i fora da na rafovima stoji jedna cena,a na kasi ti zaračunaju drugu veću cenu, pa ako ti ne obratiš pažnju, tvoj problem. Ja sam se bunila u Maxi-ju na Cvetnom trgu, ali ne da mi nisu izašli u susret, izvinili se i potrudili se da isprave "grešku", nego su me kad sam tražila šefa brzinski uklonili s izjavom da čokoladu moraju da mi naplate po nepostojećoj ceni. Bila sam zgrožena bezobrazlukom. Ljudi, niste ovce, branite svoja prava, i nemojte da kupujete kod takvih prevaranata. Mada,i na pijaci može svašta da se očekuje po jeftinijoj ceni, aleva paprika s mlevenom ciglom i slično...Stručnjaci na Higijeni ishrane su nam skretali pažnju na svakakve trgovačke trikove koje narod ni ne sluti.

Nemanja

pre 11 godina

Drago mi je da je neko ovo obajvio jer vec godinama unazad pricamo o situaciji. Tacno je da pise gramaza na svakom proizvodu i da mi kao pojedinci samo biramo sta kupujemo.

Ipak, primetio bih da proizvodjaci cesto promovisu svoje nove ambalaze i kada menjaju dizajn i kada prodaju vecu kolicinu od uobicajene. Da li je trebalo da isticu i da su smanjili sadrzinu svojih proizvoda na istti nacin ili je OK da pakovanje ostane isto (oblik, dizajn) a sadrzina manja?

Isto kao sto kompanije moraju da zarade, tako i mi moramo da vodimo racuno o tome gde trosimo nas novac. Moramo da pazimo sta kupujemo.

Ja

pre 11 godina

Na flasi Jelen piva od 2L i Niksickog od 2L pise +250 ml gratis.Kada se sipa u 4 pivske case od 0.5L ispostavi se da ima oko 1.75L,kod oba proizvodjaca.Licno provereno.
(Umesto 2.25 L, 9. novembar 2012 01:38)

Na svakom proizvodu gde pise na primer: 250ml gratis, a ne pise PLUS 250ml gratis, to je prevara!, na tom proizvodu ako je pivo od 2l, treba da pise 2,25l, ako i dalje pise 2l, to je obmana!

djera¸

pre 11 godina

nekada se zbog ovoga gubilo tržište, a odgovorni bili ismejani na ulici...

sada nema više nikog da te povede, da ti ukaže na to da nisi jedini koji misli da je ovo sve oko tebe otišlo dođavola.

narod je postao jato gusaka u magli...

s.

pre 11 godina

Tako i dileri droge smanjuju količinu droge, na kraju u jednoj dozi nema više od par kristala heroina, ostalo bebi puder, mišomor, šta već.
Pa dragi proizvođači, vi ste na nivou narko dilera, nadam se da su vam ponosni roditelji.

Sacha

pre 11 godina

Odavno ja o ovome pricam ljudima koje poznajem. PEurokrem(bio 100, sada ga prodaju i u pakovanjima od 90grama), Balans jogurt, na pakovanju pise 1 kilogram, sto nije 1 litar zbog gustine, tako da u kilogram Balansa imate za tri solje od po 0,25l. Ja sam nekakvo resenje, bar sto se slatkisa tice, nasao kod svercera, kojih sve vise ima kao za vreme Slobe. Ispred Maxija kupim Milku od 300gr za 220 dinara i resen problem. Nutela od 630 grama, nesto preko 400 dinara, jeftinija nego Eurokrem. Itd...

ivan

pre 11 godina

@citizen

litra jogurta nije kila jogurta. litra vode je kila vode, ali litra nećega veće gustoće poput jogurta nije ista kao to. ali na tu zabludu su vjerovatno i računali proizvođači jogurta, jer ispada ista količina onda.

Mare

pre 11 godina

Pročitah sve komentare, pa razmišljam lakše je ljudima u pograničnim mestima, jug- Bugarska, sever Mađarska al šta će 2 miliona ljudi iz Beograda,naročito oni rođeni ovde koji nemaju rodbinu tamo negde,pa odeš u goste, kupiš u Banjaluci i sve ok? Pijace u redu, možda zimi, ali kako da uzmem čokoladu, margarin sa tezge na +40? Žao mi starijeg sveta, koji i nezna za ove stvari, a sva ta slova i deklaracije su presitni za njih!

B78

pre 11 godina

Uz svo duzno postovanje prema svima ali meni nije problem uopste da li je neko smanjio ili ne gramazu na cokoladi. Problem mi je ako mi za tu manju gramazu naplacuju isto. Milka konkretno jeste smanjila gramazu na nekim artiklima na 80 g ali su smanjili i cenu za 20% i to mi je onda ok. Problem mi je kada neki drugi proizvodjaci naprave cokoladu koja je sve tanja i tanja ili kada se igraju na jogurtima sa ml i kg racunanjem jer sam ja time prakticno prevaren iako mozda pravno gledano nisam jer sve jasno pise na proizvodu

Milos

pre 11 godina

Svi proizvodi u koje se može ubaciti ekstra vode, soli, ili nekih drugih zamena, u suštini imaju manju težinu, zapreminu. Masa proizvoda uopšte i nema onoliko koliko na njima piše. Stavite kilo brašna ili kilo šećera na radijator, pa posle na vagu; zejtin nestaje u tiganju dok iz njega isparava voda - i to pre nego što stavite namirnicu. Naj žalije mi je starijih sugrađana koji su totalno zbunjeni, pa i ono retko kad žele da potroše van obaveznog - budu prevareni. Gde je mera kad će moralne pratiti državni zakoni? Dotle ćemo propadati. Nema šanse da postanu rigidni zakoni. Koliko god da se pooštre, lovatori će pokušati da izvrdaju. Pitanje je koliko vlast može da ih stigne.