Četvrtak, 01.11.2012.

18:22

Putin: Slede nove investicije u NIS

<a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=11&dd=01&nav_id=656893" class="text-link" target= "_blank">Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je pismom iz Moskve sve učesnike ceremonije organizovane povodom puštanja u rad modernizovane Rafinerije u Pančevu.</a>

Izvor: B92

Putin: Slede nove investicije u NIS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Mihajlo

pre 11 godina

NIS u Srbiji ima samo dobar uticaj! Osim ulaganja, kako su rekli, od 1, 5 MILIJARDE evra, da ne pominjemo koliko su ulozili u zastitu zivotne sredine, modernizacije i obnove njihovih postrojenja. Ako iko uspe srpsku ekonomiju da digne na noge, to ce biti NIS.

rti

pre 11 godina

@Srdjan: Kao sto je neko vec pitao: da li mozemo da pogadjamo ko vam je to rekao? Vi svoja "saznanja" ocigledno skupljate iz poznatih izvora i ne umete da razlikujete stvarnost od propagande. A Rusija jeste relativno bogata naftom i gasom, ali je u odnosu na broj stanovnika i velicinu teritorije, ali mnogo vise nafte po tom kriterijumu imaju npr. Katar, Norveska, Kanada, Kazahstan, Gabon, Angola ili Oman od Rusije (vidi link):
http://world.bymap.org/OilProduction.html
Naravno, to je samo za ljude koje zanimaju objektivne cinjenice, ovim drugima su cinjenice samo smetnja.

Nezahvani

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta se desava, ali jedno je definitivno – najnezahvalniji smo narod i nista nam ne valja. Ko god i sta god da uradi u ovo propaloj zemlji (a malo je takvih) bude iskritikovan i spljuvan. Da li je iko svestan da nije Gasproma, NIS bi odavno bio zakljucan. Rafinerija izgleda kao svemirski broz, ja sam se sojirao kad sam video koliko je mocna! Toliko novca su ulozili, ulagace i dalje, Rusi su lider u naftnoj industriji i poboljsavaju reputaciju zemlje Srbije... Sto se mene licno tice, samo da se vidi da neko zaista radi i unapredjuje poslovanje, samo mogu da kazem SVAKA CAST!

beep

pre 11 godina

ajde ovako idemo redom,srbija je BEZ TENDERA "poklonila" NIS strateski vaznu drzavnu firmu stranoj zemlji za 51% vlasnistva i to za 400 mil evra(prava vrednost 2 mlrd evra)znaci bez tendera i ucinila krivicno delo,dalje,to se desilo u vreme vladavine DSS-a i to je tako uradjeno zbog POLITICKE PODRSKE RUSIJE ZBOG KOSOVA,rusija je sada vecinski vlasnik NIS-a i svaki evro sto ulozi u NIS ulaze u SVOJE,samo vidim da ovde ima toliko zatucanih da to ne mogu da shvate,RUSIJA SADA RASPOLAZE SA NASOM NAFTOM I NASIM IZVORIMA,i mi se tu ne pitamo vise nista,kome to nije jasno neka pita G.Damjanovica i rusku vezu biznismena Nenada Popovica(najbitniji covek u celoj ovoj prici) i neka se njima zale,NIS je otisao zauvek kao i kosovo,PATRIOTE!!!

streetspirit

pre 11 godina

I nakon silnih investicija (modernizacija pumpi, redukcija administracije, modernizacija rafinerije Pančevo, početak izgradnje južnog toka) vrednost akcija NIS-a na BG berzi porasle jedva par procenata.
Zamolio bih po jednog ekonomistu i pravnika da nam objasne ovo iz svog ugla.

Zivela Rusija!!!

pre 11 godina

Od toliko propalih i kriminalnih privatizacija, zatvorenih i unistenih preduzeca, mi pljujemo ovu jednu od retkih koja se razvija, ulaze, i jos drzava ima udeo u njoj. Danas je, uz silne investicije, NIS vredniji jedno 3-4 puta nego pre prodaje, pa je samim tim i 30% vlasnickog udela Republike Srbije, ravno 90-120% ondasnjeg NIS-a. Cisto radi preciznosti, Gasprom njeft poseduje 56.15% vlasnickog udela, a drzava Srbije 29.88%, vidim neko spominje 13 i 10 posto, iznosite lazi. NIS je verovatno najbolja privatizacija koju je ova zemlja napravila, ali se politizije i neosnovano pljuje od ovih pro-zapadnjaka. Taman da nam Rusija pokloni milijardu umesto kredita, oni ce i to da pljuju. Prosto, njima je ta iracionalna mrznja prema istoku jaca od bilo kakvih argumenata. Povrh svega, jos cemo dobiti i Juzni tok, gde ce drzava Srbija godisnje prikupljati oko 300 miliona evra samo na tranzitu gasa, i to ce biti vec negde od 2014. godine. Pa, sta bismo mi da nam nije Rusa? Od zapada ne dobijamo nista, osim uslove da se odreknemo delova teritorije i slicno. A sva pomoc koju su dali, isla je u NVO koje su propagirale njihove (anti-srpske) interese ovde. Neka je ziveo i Putin i Rusija, u ovim vremenima beznadja oni nas spasavaju. Ja sam im zahvalan do neba!

srdjan

pre 11 godina

Pa idite u rusiju kad toliko volite te ljigave parazite. Ja nemogu da ih smislim zato sto nisu normalna drzava vec korumpirana i mafijaska a glavni bos je putin koji ima udela u gaspromu i jos nekim kompanijama. Pored njega su jos ovi tajkuni i stranacki funkcioneri. Oni se izivljavaju po moskovskim ulicama u skupim automobilima troseci nemilosrdno tudje pare dok posteni ljudi piju od muke i nemastine jeftine u kuci pravljene vodke.
To je ta vasa divna zemlja kojoj se divite! Zemlja mafijasa i prevaranata.
A i moja baba bi znala da bude dzek i da vodi zemlju da joj izvire nafta i gas na sve strane.

Anonim

pre 11 godina

Vi nikako da razumete da Russija zivi od neprijatelja Amerike i Evrope, zato svi koi su anti amer drzave vide rusiju kako majka eto ti dokaz syria samo koliko oni placaju sad rusiju za veto u UN samo bog zna i samo koliko oruzje im prodaje rusija... Isto i sa srbima daje pare sa 6 % kamatu vi se radujete a EU daje vas fondove pare koje nikad se ne vracaju vi kritikujete lol

tti

pre 11 godina

@Stepa: Visinu rudne rente je odredila drzava, a ne NIS. Rudna renta npr. u VB, Spaniji, Danskoj i Norveskoj iznosi 0% i to drzava radi kada zeli da stimulise ulaganja, jer niko nece traziti naftu po Srbiji ili bilo gde ako se to ne isplati.

klausKI

pre 11 godina

klasika... Prepucavanja Rusofila i Amerofila. muka mi vec od vas. svih! umesto da smo zadovoljni da neko hoce uopste da ulaze u ovu prokletu zemlju,bili rusi,ameri ili evropa, vi se prepucavate i pljujete jedni druge...kao da vam Srbija nije majka...i jednima i drugima. sram vas bilo. dao bog da se raspadnemo na pasaluke! drugacije i ne zasluzujemo...

milos

pre 11 godina

pa ulazu u svoju firmu zar ne!? sta je to toliko sjajno? kazes rusi obnovili rafinerije, pa da smo ih prodali amerima i oni bi ih obnovili, zar ne?

sasa jokic

pre 11 godina

Ja sam@ zauvek je ma odgovor do kada ce ispumpavati naftu iz nasih izvora! Do sada su ispumpali 3 milijarde dolara, pa izracunaj kakav smo dil napravili. Za ovo bi ih (Kostunicu i ekipu) u Kini streljali, a na zapadu bi dobili dozivotnu robiju. Ovo je veleizdaja klasicna, ali drugacije ne bi mogli na vlast!

stepa

pre 11 godina

@ Misic

Ne plaća NIS akcizu i PDV. Akciza i PDV su u strukturi maloprodajne i veleprodajne cene proizvoda koje NIS prodaje, bilo to naftni derivati ili neki drugi proizvodi. Dakle, akcizu i PDV plaćaju kupci NIS-ovih proizvoda.
Što se tiče poreza na dobit preduzeća koji iznosi 10 odsto od neto profita, platili su samo 20 miliona evra u 2011. godini iako je neto profit iznosio 400 miliona evra. Odobren im je poreski kredit od 20 miliona evra na osnovu investicija.

Misic

pre 11 godina

@Stepa
NIS placa rudnu rentu onoliko koliko je Srbija zakonom odredila.
S druge strane, izracunaj koliko para NIS svake godine upumpa u drzavni budzet, ako je poznato da njegov deo cini 13%.

stepa

pre 11 godina

@ ja sam

NIS plaća rudnu rentu koja iznosi manje od 2 dolara po barelu sirove nafte. Rudna renta u Rusiji je trenutno 24 dolara po barelu sirove nafte. dakle 12 puta je veća nego u Srbiji. Otkada je Gasprom postao većinski vlasnik NIS-a ispumpano je 5 miliona tona srpske nafte i prirodnog gasa ( 35 miliona barela ) u vrednosti od oko 3 milijarde dolara. Što se tiće prerade sirove nafte, u prvoj polovini 2012. godine je prerađeno više domaće srpske sirove nafte, nego uvozne ruske. I pored toga, NIS prodaje srpsku sirovu naftu i srpski gas građanima Republike Srbije po najvišim svetskim cenama.

Ave

pre 11 godina

@Miladin
Pa sto nasi nisu poslovali sa profitom i ulagali kao Gazprom? Uspeli su samo da naprave dug od milijardu dolara koji su Rusi preuzeli, i dali jos 400 miliona evra i milijardu i po investicija, za POLA nisa.

dusans

pre 11 godina

Evo nove ture lozenja Srba iz Moskve,odmah posto su dve gospodje napustile Srbiju.
Jedino je cudno sto jedan od ove nase dvojice nije vec u Moskvi, ali uskoro ce na preslisavanje.

Laki (je malo narvozan)

pre 11 godina

@Ja sam
Da, rusi su kupovinom NIS-a dobili pravo i raspolaganjem nasim busotinama, i to ne samo kod nas, vec i po inostranstvu, Angoli i drugim drzavama, gde je NIS bio vlasnik i imao koncesiju na naftna istrazivanja! Pre njihog dolaska udeo domace nafte u rafinerijskoj preradi je bio jedva nekih 15%, a sada modernizacijom samih nalazista premasuje i 25 - 30%!
Ja kao radnik NIS-a se ne bojim buducnosti NASEG NIS-a, kamo lepe srece da smo jos ovakvih privatizacija imali, a ne onih gde se kupci nisu znali a firme jako brzo dovedene na rub propasti! A sto se tice resursa, dal je dovoljno to da ce NIS stajati iza uljnih shkriljaka i JUZNOG TOKA gasovoda, jos jedna informacija, iz zemnog gasa se mogu dobiti naftni derivati! Jos samo da napomenemm nafta sa nasih nalazista je jako loseg kvaliteta i mora biti namesana sa kvalitetnijom da bi bila rentabilna za preradu!
Pozdrav s nadom da ce te se uskoro i uveriti u euro kvalitet nasih goriva!

Slavek73

pre 11 godina

@Miladin,
i neka smo im ga poklonili. Zar stvarno misliš da bi bilo nešto od tog NIS-a da ga drži naša ekipa? Ja mislim da je ovako mnogo jeftinije za nas a čak se nešto i novca slije u državnu kasu...

DK

pre 11 godina

@Miladin: Da li možemo da pogađamo ko vam je rekao da je 400 mil. evra "džabe"? I to za pola kompanije koja je uz to izbombardovana i koja je imala dugove od blizu 1 milijarde? Plus preko 500 mil. investicije. Koliko je sve to kada se sabere? Ako je 400 mil. za takvu kompaniju džabe, šta je onda bilo npr. 20 mil. svojevremeno za železaru ili čitavih 4 mil. za Zdravlje Leskovac - i to sve pre svetske ekonomske krize. Kakve bi tek hajke išle da je dobio "podsticajna" sredstva za "zapošljavanje novih radnika" (uz otpuštanje već zaposlenih) poput npr. današnjeg članka o Prvom Maju iz Pirota?

Sasa jokic

pre 11 godina

Problem je sto ce tih milijardu i po da isisaju iz nase zemlje i na masim pumpama!
A to im je g. Damjanovic poklonio, zasto, saznacemo jesnog dana.....

posmatrač događaja

pre 11 godina

To je pohvalno...gde su sada oni koji se sprdaju sa predsednikom Nikolićem kada je išao u posetu Rusiji...Od Rusije,Kine ima koristi EU je tropa...

Miladin

pre 11 godina

Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba.
(Dragan, 1. novembar 2012 18:34)

Na cemu im zahvaljujes? Na tome sto su dobili NIS za dzabe maltene i jos pride otplatili ga nasim parama! Sramota. A to sto je NATO spustio bombe na nase rafinerije, ne bi bilo lose da se podsetis sta je sve tome prethodilo. I nisu ih Rusi obnovili, nego Srbija, pa je posle te iste rafinerije Rusima poklonila! Tek da se zna.

Felix

pre 11 godina

Ovo su sjajne vesti. Ako se neko do sad pokazao kao posten i dosledan u najavama investicija i projektima, onda je to NIS. Ovo je odlicna stvar za nasu privredu. Imam utisak da cemo od ovoga i Juznog toka i ziveti u buducnosti. Sve ostalo su rasprodali raspikucama

Milos

pre 11 godina

"Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba."

Druze, ako nisi obavesten te rafinerije nisu NASE od 2008. godine, tako da "braca" Rusi ulazu u svoju imovinu koju smo im poklonili!

Viva

pre 11 godina

Jos da nam odobre nepovratni kredit od 1 milijardu u cilju vojne modernizacije i puna kapa....ili neka nam proslede ono sto njima nije toliko potrebno a mi je i to puna kapa!!!!

posmatrač događaja

pre 11 godina

To je pohvalno...gde su sada oni koji se sprdaju sa predsednikom Nikolićem kada je išao u posetu Rusiji...Od Rusije,Kine ima koristi EU je tropa...

Slavek73

pre 11 godina

@Miladin,
i neka smo im ga poklonili. Zar stvarno misliš da bi bilo nešto od tog NIS-a da ga drži naša ekipa? Ja mislim da je ovako mnogo jeftinije za nas a čak se nešto i novca slije u državnu kasu...

Ave

pre 11 godina

@Miladin
Pa sto nasi nisu poslovali sa profitom i ulagali kao Gazprom? Uspeli su samo da naprave dug od milijardu dolara koji su Rusi preuzeli, i dali jos 400 miliona evra i milijardu i po investicija, za POLA nisa.

Viva

pre 11 godina

Jos da nam odobre nepovratni kredit od 1 milijardu u cilju vojne modernizacije i puna kapa....ili neka nam proslede ono sto njima nije toliko potrebno a mi je i to puna kapa!!!!

Laki (je malo narvozan)

pre 11 godina

@Ja sam
Da, rusi su kupovinom NIS-a dobili pravo i raspolaganjem nasim busotinama, i to ne samo kod nas, vec i po inostranstvu, Angoli i drugim drzavama, gde je NIS bio vlasnik i imao koncesiju na naftna istrazivanja! Pre njihog dolaska udeo domace nafte u rafinerijskoj preradi je bio jedva nekih 15%, a sada modernizacijom samih nalazista premasuje i 25 - 30%!
Ja kao radnik NIS-a se ne bojim buducnosti NASEG NIS-a, kamo lepe srece da smo jos ovakvih privatizacija imali, a ne onih gde se kupci nisu znali a firme jako brzo dovedene na rub propasti! A sto se tice resursa, dal je dovoljno to da ce NIS stajati iza uljnih shkriljaka i JUZNOG TOKA gasovoda, jos jedna informacija, iz zemnog gasa se mogu dobiti naftni derivati! Jos samo da napomenemm nafta sa nasih nalazista je jako loseg kvaliteta i mora biti namesana sa kvalitetnijom da bi bila rentabilna za preradu!
Pozdrav s nadom da ce te se uskoro i uveriti u euro kvalitet nasih goriva!

DK

pre 11 godina

@Miladin: Da li možemo da pogađamo ko vam je rekao da je 400 mil. evra "džabe"? I to za pola kompanije koja je uz to izbombardovana i koja je imala dugove od blizu 1 milijarde? Plus preko 500 mil. investicije. Koliko je sve to kada se sabere? Ako je 400 mil. za takvu kompaniju džabe, šta je onda bilo npr. 20 mil. svojevremeno za železaru ili čitavih 4 mil. za Zdravlje Leskovac - i to sve pre svetske ekonomske krize. Kakve bi tek hajke išle da je dobio "podsticajna" sredstva za "zapošljavanje novih radnika" (uz otpuštanje već zaposlenih) poput npr. današnjeg članka o Prvom Maju iz Pirota?

Miladin

pre 11 godina

Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba.
(Dragan, 1. novembar 2012 18:34)

Na cemu im zahvaljujes? Na tome sto su dobili NIS za dzabe maltene i jos pride otplatili ga nasim parama! Sramota. A to sto je NATO spustio bombe na nase rafinerije, ne bi bilo lose da se podsetis sta je sve tome prethodilo. I nisu ih Rusi obnovili, nego Srbija, pa je posle te iste rafinerije Rusima poklonila! Tek da se zna.

Felix

pre 11 godina

Ovo su sjajne vesti. Ako se neko do sad pokazao kao posten i dosledan u najavama investicija i projektima, onda je to NIS. Ovo je odlicna stvar za nasu privredu. Imam utisak da cemo od ovoga i Juznog toka i ziveti u buducnosti. Sve ostalo su rasprodali raspikucama

klausKI

pre 11 godina

klasika... Prepucavanja Rusofila i Amerofila. muka mi vec od vas. svih! umesto da smo zadovoljni da neko hoce uopste da ulaze u ovu prokletu zemlju,bili rusi,ameri ili evropa, vi se prepucavate i pljujete jedni druge...kao da vam Srbija nije majka...i jednima i drugima. sram vas bilo. dao bog da se raspadnemo na pasaluke! drugacije i ne zasluzujemo...

Misic

pre 11 godina

@Stepa
NIS placa rudnu rentu onoliko koliko je Srbija zakonom odredila.
S druge strane, izracunaj koliko para NIS svake godine upumpa u drzavni budzet, ako je poznato da njegov deo cini 13%.

stepa

pre 11 godina

@ ja sam

NIS plaća rudnu rentu koja iznosi manje od 2 dolara po barelu sirove nafte. Rudna renta u Rusiji je trenutno 24 dolara po barelu sirove nafte. dakle 12 puta je veća nego u Srbiji. Otkada je Gasprom postao većinski vlasnik NIS-a ispumpano je 5 miliona tona srpske nafte i prirodnog gasa ( 35 miliona barela ) u vrednosti od oko 3 milijarde dolara. Što se tiće prerade sirove nafte, u prvoj polovini 2012. godine je prerađeno više domaće srpske sirove nafte, nego uvozne ruske. I pored toga, NIS prodaje srpsku sirovu naftu i srpski gas građanima Republike Srbije po najvišim svetskim cenama.

tti

pre 11 godina

@Stepa: Visinu rudne rente je odredila drzava, a ne NIS. Rudna renta npr. u VB, Spaniji, Danskoj i Norveskoj iznosi 0% i to drzava radi kada zeli da stimulise ulaganja, jer niko nece traziti naftu po Srbiji ili bilo gde ako se to ne isplati.

Milos

pre 11 godina

"Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba."

Druze, ako nisi obavesten te rafinerije nisu NASE od 2008. godine, tako da "braca" Rusi ulazu u svoju imovinu koju smo im poklonili!

dusans

pre 11 godina

Evo nove ture lozenja Srba iz Moskve,odmah posto su dve gospodje napustile Srbiju.
Jedino je cudno sto jedan od ove nase dvojice nije vec u Moskvi, ali uskoro ce na preslisavanje.

Zivela Rusija!!!

pre 11 godina

Od toliko propalih i kriminalnih privatizacija, zatvorenih i unistenih preduzeca, mi pljujemo ovu jednu od retkih koja se razvija, ulaze, i jos drzava ima udeo u njoj. Danas je, uz silne investicije, NIS vredniji jedno 3-4 puta nego pre prodaje, pa je samim tim i 30% vlasnickog udela Republike Srbije, ravno 90-120% ondasnjeg NIS-a. Cisto radi preciznosti, Gasprom njeft poseduje 56.15% vlasnickog udela, a drzava Srbije 29.88%, vidim neko spominje 13 i 10 posto, iznosite lazi. NIS je verovatno najbolja privatizacija koju je ova zemlja napravila, ali se politizije i neosnovano pljuje od ovih pro-zapadnjaka. Taman da nam Rusija pokloni milijardu umesto kredita, oni ce i to da pljuju. Prosto, njima je ta iracionalna mrznja prema istoku jaca od bilo kakvih argumenata. Povrh svega, jos cemo dobiti i Juzni tok, gde ce drzava Srbija godisnje prikupljati oko 300 miliona evra samo na tranzitu gasa, i to ce biti vec negde od 2014. godine. Pa, sta bismo mi da nam nije Rusa? Od zapada ne dobijamo nista, osim uslove da se odreknemo delova teritorije i slicno. A sva pomoc koju su dali, isla je u NVO koje su propagirale njihove (anti-srpske) interese ovde. Neka je ziveo i Putin i Rusija, u ovim vremenima beznadja oni nas spasavaju. Ja sam im zahvalan do neba!

Anonim

pre 11 godina

Vi nikako da razumete da Russija zivi od neprijatelja Amerike i Evrope, zato svi koi su anti amer drzave vide rusiju kako majka eto ti dokaz syria samo koliko oni placaju sad rusiju za veto u UN samo bog zna i samo koliko oruzje im prodaje rusija... Isto i sa srbima daje pare sa 6 % kamatu vi se radujete a EU daje vas fondove pare koje nikad se ne vracaju vi kritikujete lol

Sasa jokic

pre 11 godina

Problem je sto ce tih milijardu i po da isisaju iz nase zemlje i na masim pumpama!
A to im je g. Damjanovic poklonio, zasto, saznacemo jesnog dana.....

stepa

pre 11 godina

@ Misic

Ne plaća NIS akcizu i PDV. Akciza i PDV su u strukturi maloprodajne i veleprodajne cene proizvoda koje NIS prodaje, bilo to naftni derivati ili neki drugi proizvodi. Dakle, akcizu i PDV plaćaju kupci NIS-ovih proizvoda.
Što se tiče poreza na dobit preduzeća koji iznosi 10 odsto od neto profita, platili su samo 20 miliona evra u 2011. godini iako je neto profit iznosio 400 miliona evra. Odobren im je poreski kredit od 20 miliona evra na osnovu investicija.

sasa jokic

pre 11 godina

Ja sam@ zauvek je ma odgovor do kada ce ispumpavati naftu iz nasih izvora! Do sada su ispumpali 3 milijarde dolara, pa izracunaj kakav smo dil napravili. Za ovo bi ih (Kostunicu i ekipu) u Kini streljali, a na zapadu bi dobili dozivotnu robiju. Ovo je veleizdaja klasicna, ali drugacije ne bi mogli na vlast!

milos

pre 11 godina

pa ulazu u svoju firmu zar ne!? sta je to toliko sjajno? kazes rusi obnovili rafinerije, pa da smo ih prodali amerima i oni bi ih obnovili, zar ne?

srdjan

pre 11 godina

Pa idite u rusiju kad toliko volite te ljigave parazite. Ja nemogu da ih smislim zato sto nisu normalna drzava vec korumpirana i mafijaska a glavni bos je putin koji ima udela u gaspromu i jos nekim kompanijama. Pored njega su jos ovi tajkuni i stranacki funkcioneri. Oni se izivljavaju po moskovskim ulicama u skupim automobilima troseci nemilosrdno tudje pare dok posteni ljudi piju od muke i nemastine jeftine u kuci pravljene vodke.
To je ta vasa divna zemlja kojoj se divite! Zemlja mafijasa i prevaranata.
A i moja baba bi znala da bude dzek i da vodi zemlju da joj izvire nafta i gas na sve strane.

rti

pre 11 godina

@Srdjan: Kao sto je neko vec pitao: da li mozemo da pogadjamo ko vam je to rekao? Vi svoja "saznanja" ocigledno skupljate iz poznatih izvora i ne umete da razlikujete stvarnost od propagande. A Rusija jeste relativno bogata naftom i gasom, ali je u odnosu na broj stanovnika i velicinu teritorije, ali mnogo vise nafte po tom kriterijumu imaju npr. Katar, Norveska, Kanada, Kazahstan, Gabon, Angola ili Oman od Rusije (vidi link):
http://world.bymap.org/OilProduction.html
Naravno, to je samo za ljude koje zanimaju objektivne cinjenice, ovim drugima su cinjenice samo smetnja.

Nezahvani

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta se desava, ali jedno je definitivno – najnezahvalniji smo narod i nista nam ne valja. Ko god i sta god da uradi u ovo propaloj zemlji (a malo je takvih) bude iskritikovan i spljuvan. Da li je iko svestan da nije Gasproma, NIS bi odavno bio zakljucan. Rafinerija izgleda kao svemirski broz, ja sam se sojirao kad sam video koliko je mocna! Toliko novca su ulozili, ulagace i dalje, Rusi su lider u naftnoj industriji i poboljsavaju reputaciju zemlje Srbije... Sto se mene licno tice, samo da se vidi da neko zaista radi i unapredjuje poslovanje, samo mogu da kazem SVAKA CAST!

streetspirit

pre 11 godina

I nakon silnih investicija (modernizacija pumpi, redukcija administracije, modernizacija rafinerije Pančevo, početak izgradnje južnog toka) vrednost akcija NIS-a na BG berzi porasle jedva par procenata.
Zamolio bih po jednog ekonomistu i pravnika da nam objasne ovo iz svog ugla.

Mihajlo

pre 11 godina

NIS u Srbiji ima samo dobar uticaj! Osim ulaganja, kako su rekli, od 1, 5 MILIJARDE evra, da ne pominjemo koliko su ulozili u zastitu zivotne sredine, modernizacije i obnove njihovih postrojenja. Ako iko uspe srpsku ekonomiju da digne na noge, to ce biti NIS.

beep

pre 11 godina

ajde ovako idemo redom,srbija je BEZ TENDERA "poklonila" NIS strateski vaznu drzavnu firmu stranoj zemlji za 51% vlasnistva i to za 400 mil evra(prava vrednost 2 mlrd evra)znaci bez tendera i ucinila krivicno delo,dalje,to se desilo u vreme vladavine DSS-a i to je tako uradjeno zbog POLITICKE PODRSKE RUSIJE ZBOG KOSOVA,rusija je sada vecinski vlasnik NIS-a i svaki evro sto ulozi u NIS ulaze u SVOJE,samo vidim da ovde ima toliko zatucanih da to ne mogu da shvate,RUSIJA SADA RASPOLAZE SA NASOM NAFTOM I NASIM IZVORIMA,i mi se tu ne pitamo vise nista,kome to nije jasno neka pita G.Damjanovica i rusku vezu biznismena Nenada Popovica(najbitniji covek u celoj ovoj prici) i neka se njima zale,NIS je otisao zauvek kao i kosovo,PATRIOTE!!!

Miladin

pre 11 godina

Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba.
(Dragan, 1. novembar 2012 18:34)

Na cemu im zahvaljujes? Na tome sto su dobili NIS za dzabe maltene i jos pride otplatili ga nasim parama! Sramota. A to sto je NATO spustio bombe na nase rafinerije, ne bi bilo lose da se podsetis sta je sve tome prethodilo. I nisu ih Rusi obnovili, nego Srbija, pa je posle te iste rafinerije Rusima poklonila! Tek da se zna.

Anonim

pre 11 godina

Vi nikako da razumete da Russija zivi od neprijatelja Amerike i Evrope, zato svi koi su anti amer drzave vide rusiju kako majka eto ti dokaz syria samo koliko oni placaju sad rusiju za veto u UN samo bog zna i samo koliko oruzje im prodaje rusija... Isto i sa srbima daje pare sa 6 % kamatu vi se radujete a EU daje vas fondove pare koje nikad se ne vracaju vi kritikujete lol

Milos

pre 11 godina

"Hvala vam. NATO je spustio bombe na nase rafinerije a Rusija je obnovila. Tako i treba."

Druze, ako nisi obavesten te rafinerije nisu NASE od 2008. godine, tako da "braca" Rusi ulazu u svoju imovinu koju smo im poklonili!

posmatrač događaja

pre 11 godina

To je pohvalno...gde su sada oni koji se sprdaju sa predsednikom Nikolićem kada je išao u posetu Rusiji...Od Rusije,Kine ima koristi EU je tropa...

Sasa jokic

pre 11 godina

Problem je sto ce tih milijardu i po da isisaju iz nase zemlje i na masim pumpama!
A to im je g. Damjanovic poklonio, zasto, saznacemo jesnog dana.....

dusans

pre 11 godina

Evo nove ture lozenja Srba iz Moskve,odmah posto su dve gospodje napustile Srbiju.
Jedino je cudno sto jedan od ove nase dvojice nije vec u Moskvi, ali uskoro ce na preslisavanje.

milos

pre 11 godina

pa ulazu u svoju firmu zar ne!? sta je to toliko sjajno? kazes rusi obnovili rafinerije, pa da smo ih prodali amerima i oni bi ih obnovili, zar ne?

sasa jokic

pre 11 godina

Ja sam@ zauvek je ma odgovor do kada ce ispumpavati naftu iz nasih izvora! Do sada su ispumpali 3 milijarde dolara, pa izracunaj kakav smo dil napravili. Za ovo bi ih (Kostunicu i ekipu) u Kini streljali, a na zapadu bi dobili dozivotnu robiju. Ovo je veleizdaja klasicna, ali drugacije ne bi mogli na vlast!

stepa

pre 11 godina

@ ja sam

NIS plaća rudnu rentu koja iznosi manje od 2 dolara po barelu sirove nafte. Rudna renta u Rusiji je trenutno 24 dolara po barelu sirove nafte. dakle 12 puta je veća nego u Srbiji. Otkada je Gasprom postao većinski vlasnik NIS-a ispumpano je 5 miliona tona srpske nafte i prirodnog gasa ( 35 miliona barela ) u vrednosti od oko 3 milijarde dolara. Što se tiće prerade sirove nafte, u prvoj polovini 2012. godine je prerađeno više domaće srpske sirove nafte, nego uvozne ruske. I pored toga, NIS prodaje srpsku sirovu naftu i srpski gas građanima Republike Srbije po najvišim svetskim cenama.

Viva

pre 11 godina

Jos da nam odobre nepovratni kredit od 1 milijardu u cilju vojne modernizacije i puna kapa....ili neka nam proslede ono sto njima nije toliko potrebno a mi je i to puna kapa!!!!

stepa

pre 11 godina

@ Misic

Ne plaća NIS akcizu i PDV. Akciza i PDV su u strukturi maloprodajne i veleprodajne cene proizvoda koje NIS prodaje, bilo to naftni derivati ili neki drugi proizvodi. Dakle, akcizu i PDV plaćaju kupci NIS-ovih proizvoda.
Što se tiče poreza na dobit preduzeća koji iznosi 10 odsto od neto profita, platili su samo 20 miliona evra u 2011. godini iako je neto profit iznosio 400 miliona evra. Odobren im je poreski kredit od 20 miliona evra na osnovu investicija.

srdjan

pre 11 godina

Pa idite u rusiju kad toliko volite te ljigave parazite. Ja nemogu da ih smislim zato sto nisu normalna drzava vec korumpirana i mafijaska a glavni bos je putin koji ima udela u gaspromu i jos nekim kompanijama. Pored njega su jos ovi tajkuni i stranacki funkcioneri. Oni se izivljavaju po moskovskim ulicama u skupim automobilima troseci nemilosrdno tudje pare dok posteni ljudi piju od muke i nemastine jeftine u kuci pravljene vodke.
To je ta vasa divna zemlja kojoj se divite! Zemlja mafijasa i prevaranata.
A i moja baba bi znala da bude dzek i da vodi zemlju da joj izvire nafta i gas na sve strane.

Laki (je malo narvozan)

pre 11 godina

@Ja sam
Da, rusi su kupovinom NIS-a dobili pravo i raspolaganjem nasim busotinama, i to ne samo kod nas, vec i po inostranstvu, Angoli i drugim drzavama, gde je NIS bio vlasnik i imao koncesiju na naftna istrazivanja! Pre njihog dolaska udeo domace nafte u rafinerijskoj preradi je bio jedva nekih 15%, a sada modernizacijom samih nalazista premasuje i 25 - 30%!
Ja kao radnik NIS-a se ne bojim buducnosti NASEG NIS-a, kamo lepe srece da smo jos ovakvih privatizacija imali, a ne onih gde se kupci nisu znali a firme jako brzo dovedene na rub propasti! A sto se tice resursa, dal je dovoljno to da ce NIS stajati iza uljnih shkriljaka i JUZNOG TOKA gasovoda, jos jedna informacija, iz zemnog gasa se mogu dobiti naftni derivati! Jos samo da napomenemm nafta sa nasih nalazista je jako loseg kvaliteta i mora biti namesana sa kvalitetnijom da bi bila rentabilna za preradu!
Pozdrav s nadom da ce te se uskoro i uveriti u euro kvalitet nasih goriva!

Felix

pre 11 godina

Ovo su sjajne vesti. Ako se neko do sad pokazao kao posten i dosledan u najavama investicija i projektima, onda je to NIS. Ovo je odlicna stvar za nasu privredu. Imam utisak da cemo od ovoga i Juznog toka i ziveti u buducnosti. Sve ostalo su rasprodali raspikucama

Slavek73

pre 11 godina

@Miladin,
i neka smo im ga poklonili. Zar stvarno misliš da bi bilo nešto od tog NIS-a da ga drži naša ekipa? Ja mislim da je ovako mnogo jeftinije za nas a čak se nešto i novca slije u državnu kasu...

DK

pre 11 godina

@Miladin: Da li možemo da pogađamo ko vam je rekao da je 400 mil. evra "džabe"? I to za pola kompanije koja je uz to izbombardovana i koja je imala dugove od blizu 1 milijarde? Plus preko 500 mil. investicije. Koliko je sve to kada se sabere? Ako je 400 mil. za takvu kompaniju džabe, šta je onda bilo npr. 20 mil. svojevremeno za železaru ili čitavih 4 mil. za Zdravlje Leskovac - i to sve pre svetske ekonomske krize. Kakve bi tek hajke išle da je dobio "podsticajna" sredstva za "zapošljavanje novih radnika" (uz otpuštanje već zaposlenih) poput npr. današnjeg članka o Prvom Maju iz Pirota?

Ave

pre 11 godina

@Miladin
Pa sto nasi nisu poslovali sa profitom i ulagali kao Gazprom? Uspeli su samo da naprave dug od milijardu dolara koji su Rusi preuzeli, i dali jos 400 miliona evra i milijardu i po investicija, za POLA nisa.

beep

pre 11 godina

ajde ovako idemo redom,srbija je BEZ TENDERA "poklonila" NIS strateski vaznu drzavnu firmu stranoj zemlji za 51% vlasnistva i to za 400 mil evra(prava vrednost 2 mlrd evra)znaci bez tendera i ucinila krivicno delo,dalje,to se desilo u vreme vladavine DSS-a i to je tako uradjeno zbog POLITICKE PODRSKE RUSIJE ZBOG KOSOVA,rusija je sada vecinski vlasnik NIS-a i svaki evro sto ulozi u NIS ulaze u SVOJE,samo vidim da ovde ima toliko zatucanih da to ne mogu da shvate,RUSIJA SADA RASPOLAZE SA NASOM NAFTOM I NASIM IZVORIMA,i mi se tu ne pitamo vise nista,kome to nije jasno neka pita G.Damjanovica i rusku vezu biznismena Nenada Popovica(najbitniji covek u celoj ovoj prici) i neka se njima zale,NIS je otisao zauvek kao i kosovo,PATRIOTE!!!

klausKI

pre 11 godina

klasika... Prepucavanja Rusofila i Amerofila. muka mi vec od vas. svih! umesto da smo zadovoljni da neko hoce uopste da ulaze u ovu prokletu zemlju,bili rusi,ameri ili evropa, vi se prepucavate i pljujete jedni druge...kao da vam Srbija nije majka...i jednima i drugima. sram vas bilo. dao bog da se raspadnemo na pasaluke! drugacije i ne zasluzujemo...

streetspirit

pre 11 godina

I nakon silnih investicija (modernizacija pumpi, redukcija administracije, modernizacija rafinerije Pančevo, početak izgradnje južnog toka) vrednost akcija NIS-a na BG berzi porasle jedva par procenata.
Zamolio bih po jednog ekonomistu i pravnika da nam objasne ovo iz svog ugla.

Misic

pre 11 godina

@Stepa
NIS placa rudnu rentu onoliko koliko je Srbija zakonom odredila.
S druge strane, izracunaj koliko para NIS svake godine upumpa u drzavni budzet, ako je poznato da njegov deo cini 13%.

tti

pre 11 godina

@Stepa: Visinu rudne rente je odredila drzava, a ne NIS. Rudna renta npr. u VB, Spaniji, Danskoj i Norveskoj iznosi 0% i to drzava radi kada zeli da stimulise ulaganja, jer niko nece traziti naftu po Srbiji ili bilo gde ako se to ne isplati.

Zivela Rusija!!!

pre 11 godina

Od toliko propalih i kriminalnih privatizacija, zatvorenih i unistenih preduzeca, mi pljujemo ovu jednu od retkih koja se razvija, ulaze, i jos drzava ima udeo u njoj. Danas je, uz silne investicije, NIS vredniji jedno 3-4 puta nego pre prodaje, pa je samim tim i 30% vlasnickog udela Republike Srbije, ravno 90-120% ondasnjeg NIS-a. Cisto radi preciznosti, Gasprom njeft poseduje 56.15% vlasnickog udela, a drzava Srbije 29.88%, vidim neko spominje 13 i 10 posto, iznosite lazi. NIS je verovatno najbolja privatizacija koju je ova zemlja napravila, ali se politizije i neosnovano pljuje od ovih pro-zapadnjaka. Taman da nam Rusija pokloni milijardu umesto kredita, oni ce i to da pljuju. Prosto, njima je ta iracionalna mrznja prema istoku jaca od bilo kakvih argumenata. Povrh svega, jos cemo dobiti i Juzni tok, gde ce drzava Srbija godisnje prikupljati oko 300 miliona evra samo na tranzitu gasa, i to ce biti vec negde od 2014. godine. Pa, sta bismo mi da nam nije Rusa? Od zapada ne dobijamo nista, osim uslove da se odreknemo delova teritorije i slicno. A sva pomoc koju su dali, isla je u NVO koje su propagirale njihove (anti-srpske) interese ovde. Neka je ziveo i Putin i Rusija, u ovim vremenima beznadja oni nas spasavaju. Ja sam im zahvalan do neba!

rti

pre 11 godina

@Srdjan: Kao sto je neko vec pitao: da li mozemo da pogadjamo ko vam je to rekao? Vi svoja "saznanja" ocigledno skupljate iz poznatih izvora i ne umete da razlikujete stvarnost od propagande. A Rusija jeste relativno bogata naftom i gasom, ali je u odnosu na broj stanovnika i velicinu teritorije, ali mnogo vise nafte po tom kriterijumu imaju npr. Katar, Norveska, Kanada, Kazahstan, Gabon, Angola ili Oman od Rusije (vidi link):
http://world.bymap.org/OilProduction.html
Naravno, to je samo za ljude koje zanimaju objektivne cinjenice, ovim drugima su cinjenice samo smetnja.

Nezahvani

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta se desava, ali jedno je definitivno – najnezahvalniji smo narod i nista nam ne valja. Ko god i sta god da uradi u ovo propaloj zemlji (a malo je takvih) bude iskritikovan i spljuvan. Da li je iko svestan da nije Gasproma, NIS bi odavno bio zakljucan. Rafinerija izgleda kao svemirski broz, ja sam se sojirao kad sam video koliko je mocna! Toliko novca su ulozili, ulagace i dalje, Rusi su lider u naftnoj industriji i poboljsavaju reputaciju zemlje Srbije... Sto se mene licno tice, samo da se vidi da neko zaista radi i unapredjuje poslovanje, samo mogu da kazem SVAKA CAST!

Mihajlo

pre 11 godina

NIS u Srbiji ima samo dobar uticaj! Osim ulaganja, kako su rekli, od 1, 5 MILIJARDE evra, da ne pominjemo koliko su ulozili u zastitu zivotne sredine, modernizacije i obnove njihovih postrojenja. Ako iko uspe srpsku ekonomiju da digne na noge, to ce biti NIS.