Četvrtak, 20.09.2012.

16:03

Beograd - Pariz za 2.570 dinara

Mađarska aviokompanija "Viz er" najavila je da će 1. juna 2013. uspostaviti novu liniju Beograd - Pariz Bove,

Izvor: Tanjug

Beograd - Pariz za 2.570 dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

ekonomista

pre 11 godina

@Marko
@Aleksandar
Momci,hvala na odgovorima.Ipak,malo se izgleda nismo razumeli.Naravno da cena avio karte varira,ali,pogledajte sajt recimo predmetnog Wizzaira,jako retko je karta u pravcu preko 100 evra u bilo kom momentu.Jasno je da se uz neku muku može pokriti trošak leta,ali ja sam govorio i o kupovini aviona,koji košta 80.000.000 dolara,koji treba da se otplati za 1o godina i ima zivotni vek,uz sve popravke od 20 godina.
Kad se ubaci kamata za kredit,od,recimo 10 godina,to je oko 100.000.000 dolara ili 10.000.000 godišnje,odnosno 800.000 mesečno,odnosno 27.000 dnevno.odnosno teorijski 6.500 po letu.I to pod uslovom da avion ima 4 povratna leta dnevno,svaki dan u godini......što je naravno nemoguće.
Nijedan avion koji leti po Evropi nema više od 4 povratna leta dnevno,a i to je samo teorija.
Dodajmo na to cenu goriva i troškove plata osoblja kao i tekuće održavanje,jasno je da je to mnogo,mnogo više pa čak i da je ispunjenost aviona 100% a cena karte ne 20 evra,nego 100evra u pravcu.
Jednostavno,to uopšte nije isti red veličine i zato mi nije jasno gde je tu zarada?

Marko

pre 11 godina

@Ekonomista
Posto radim u avio saobracaju na primeru Stokholma cu ti objasniti kako to funkcionise.Racuna se da ce se prodati 160 karata.Od toga 60 se pusti po ceni od recimo 3000 rsd po pravcu,a ostalih 100 od 5 000 do 12 000 po pravcu.Za finansijsko opstajanje linije tih 100 karata pokrivaju sve troskove,a ovih 60 su takoreci besplatne karte.Naravno let opstaje samo ako se moze prodati u proseku 160 karata,ukoliko ne moze let se ukida,kao Rim sto je ukinut.Takodje veliki prihodi se ostvaruju od reklama.Samim tim u dobitku su prvih 60 putnika.Za Stokholm vlada veliko interesovanje.Sve im je jedno da li ce platiti 150-250 kod Jata ili Wizza,vecina karata na toj liniji se prodaje 2-3 nedelje pred put i cena je nebitan faktor.
E sad Jat ili bilo koja tradicionalna kompanija.Izbacice u promo periodu 150 eur za povratnu kartu ali ce znati da stignu i do 300 eur.Slot na Arlandi gde Jat slece daleko je skuplji od slota na Skavsti gde slece Wizz.Takodje Jat je u svim rezervacionim sistemima i prodaje se kao vezana karta u sistemu,dok Wizz nema taj veoma veliki trosak prema amadeusu vec koristi svoj sajt.Tacno je da tradicionalne kompanije imaju mnogo troskova koje low costeri nemaju,cesto lete i sa pola kapaciteta,dok low costeri ostvaruju jako velike prihode upravo na onih 100 karata koje sam napomenuo na pocetku teksta.Ukoliko ne mogu da prodaju 160 karata oni liniju zatvaraju.Jat,Lufthansa i ostale zatvaraju linuju ukoliko ne mogu da prodaju 40-50 % mesta.

Aleksandar

pre 11 godina

@(ekonomista, 21. septembar 2012 03:08)

Stvar je u psihologiji - platis malo na pocetku, ali mozes zavrsiti placajuci cak i vise nego kod regularnih kompanija ako ne pazis. Prvo, nisu sve karte po 40 evra, ja sam pre par meseci povratnu do Edinburga platio preko 200 evra i to bez prtljaga (nazalost opcije do Amsterdama JAT-om su kostale 300+ u to vreme). Dodaj na to cene 'posebnih' servisa tipa prtljag (oko 20 evra po pravcu), priority boarding, extra legroom i tako te, pa onda dodaj na tu pricu posluzenje u avionu (5-10€ za sendvic, sok i kafu) i prodaju duty-free proizvoda, a na oba ne placaju nikakve poreze/carine/sta-god.

Usput, zbog svojih cena su skoro uvek popunjeni pa skoro da nema praznih mesta koja samo jedu profit - ako je karta 300 evra a pola mesta je neiskorisceno, to dodje kao da je karta zapravo 150 evra kod low cost prevoznika sto je zapravo tek nesto vise od proseka koji u totalu naplacuju. Zato cesto mozes da odes na aerodrom i gledas last-minute ponude Ryan air-a za £1 za bilo koji let - avion najvise trosi da ponese sebe kroz vazduh, putnici su gotovo nikakvo opterecenje, pa je prosta racunica - bolje popuniti to jedno prazno mesto za sitne pare u nadi da ce ostaviti nesto na servise koji se nude, nego leteti prazan.

I na kraju, low cost-eri optimizuju svoje poslovanje gde god se moze - gleda se da avioni budu skoro uvek u vazduhu, nema bespotrebnih poslovnica, gro trgovine obavljaju preko interneta... Sve je stvar u organizaciji.

grbavi

pre 11 godina

ne mogu da verujem da su ukinuli liniju za rim a ja se josh bojao da necu uspeti sledeci put da kupim kartu od navale kada se prochuje

Nevena

pre 11 godina

@Branko: Linija BG-Rim je ukinuta, u Wizz-u mi nisu dali objašnjenje zbog čega, ali su rekli da postoji mogućnost da opet krene od proleća.

goldcoin

pre 11 godina

@lindbergh pa "nikola tesla" je aerodrom druge/trece kategorije. svako ko je putovao i sam vidi da je ovaj nas aerodrom najobicnija supa u poredjenju sa drugima

Aleksandar

pre 11 godina

@(Darko, 20. septembar 2012 18:12)

Od prvog avgusta su poceli su da naplacuju veci rucni prtljag ali samo na liniji London-Katovice. Ako ti je rucni prtljag ispod 10 kilograma i manji od 42x32x25 i dalje nista ne naplacuju, ako je veci naplacuju 10€. Leteo sam ove godine par puta Wizz-om (a letim i sutra) i nisu mi naplacivali prtljag a imam veci rucni kofer od toga.

Sto se sajta tice, potpuno se slazem. Nacisto su ga zakomplikovali i oruznili, ne znam sto im je to trebalo.

ekonomista

pre 11 godina

Često letim po Evropi takozvanim Low cost kompanijama i moram priznati da mi nikako nije jasno gde im je matematika,sem ako se ne radi o nekom pranju para na vrhunskom nivou?
Evo prostog primera.Leteli ja i supruga za Rim.Dve povratne karte sa svim taksama ovde i u Rimu,ukupno 9000 dinara, odnosno 80 evra.
Odbijmo aerodromsku taksu u Beogradu 2X15,5 evra,to jest 31evro ukupno,ostaje 49 evra.Ne znam kolika je taksa u Rimu,ali neka je duplo manja nego u Beogradu, pa za ostalo ostaje 32 evra, odnosno 16 po čoveku(ili ženi,svejedno).
Avion ima 180 mesta. Neka je pun,to je 5760 evra.......Šta mislite koliko tona kerozina potroši do Rima i nazad? Ugrubo, oko 10!Cena litra kerozina je nešto preko pola evra, znači,to je to.
A sad na sve to dodajte kupovinu aviona(Wizzair iz Beograda leti uglavnom Airbusom A 320 koji košta oko 80.000.000 dolara!),održavanje,dažbine za prelete,plate za pilote,stjuardese i na kraju amortizacija!!!!!!
Ako neko razume,nek napiše,bio bih mu zahvalan.

Aleksandar

pre 11 godina

Super je vest sto Wizz uvodi liniju ka Parizu,ali ne razumem radost i nadanje da ce Jat ili neko drugi propasti zato sto low cost uvodi neku liniju.Kao sto nece svi leteti za 3000 dinara tako nece ni svi birati Wizz.Odlicno je kada postoje i jedni i drugi i svaka kompanija ce imati svoje putnike.
Jat nema nikakav monopol na linije unutar EU.Kao zemlja,potpisnici smo otvorenog neba i svaka kompanija ima pravo da leti gde god hoce.Jedino je pitanje zasto skoro niko iz EU nece da leti za Beograd.Ni neke tradicionalne kompanije kao KLM ili British ne zele da lete za Beograd,tako isto racunicu ne vide ni neki low costeri.Na letovima van EU potpisuju se medjudrzavni ugovori i tacno se definise ko koliko moze da leti.
Wizz je imao liniju za Rim,ali je ukinuta zbog malog interesovanja.Jat i Alitalia i dalje lete ka Rimu.Jat je ukinuo liniju za Maltu,karta je bila preskupa,ali posle Jata niko nije zainteresovan da poleti ka Malti.I Jat i CSA su ukinuli let za Prag i niko zivi ne razmislja da ponovo uvede let ka Pragu.Jednostavno svaka kompanija,pogotovu unutar Eu ce leteti ukoliko imaju racunicu.Jedina je razlika je sto se kod low costera rentabilnost racuna drugacije nego kod tradicionalnih pa samim tim let opstaje samo sa punom popunjenoscu,a kod tradicionalnih i sa pola.I jedni i drugi moraju da postoje jer da nema Jata,Lufthanse,i slicno letelo bi se samo za gradove gde trenutno ima interesovanja.

Lindbergh

pre 11 godina

U pravu su svi koji se raduju ovakvim vestima, ali nimalo ne stoje primedbe ispisane na račun Jata i ostalih "tradicionalnih" avio kompanija iz jednog razloga koji niko ne pominje, a većina verovatno i ne zna. Wizzair nije narodna kuhinja već ima apsolutnu i pomalo neobjašnjivu podršku menadžmenta beogradskog aerodroma koji za njih ima poseban cenovnik, daleko niži nego za sve druge. Pritom im se pružaju sve usluge (avio mostovi, guranje aviona, izrada dokumentacije) koje se ostalima naplaćuju mnogo više nego na većini aerodroma u okruženju. Reći ćete, imaju mnogo letova, ali imaju i Lufthansa, Austrian i Montenegro pa opet plaćaju (i to vrlo redovno za razliku od Jata) punu cenu aerodromskih usluga.
Voleo bih da neko izađe u javnost i objasni favorizovanje Wizzaira na račun drugih prevoznika, mada može da se nasluti želja za podizanjem cene aerodromskim akcijama. A kada se one prodaju, Wizz će završiti u Kraljevu ili u najboljem slučaju Nišu, kao što svuda lete sa aerodroma druge i treće kategorije.

Skywalker

pre 11 godina

Bas sam pre neki dan gledao cene karata ka Parizu za oktobar. Jat nudi za oko 210 eura povratnu, dok se kod Air France moze naci i za 170, sto po meni i nije nesto preskupo, ako imamo u vidu da oni ipak lete na glavni aerodrom a ne na sporedni koji je udaljen 100km, da ne naplacuju prtljag itd. Medjutim, ono sto nikako ne razumem ja da karta u jednom pravcu kosta vise nego u oba! Ako recimo zelim da se vratim nekim drugim prevoznim sredstvom ili eventualno ne znam kada cu da se vratim i zelim da to ostavim otvoreno, ne moze. A koliko vidim, upravo to ove niskotarifne kompanije nude, kupovinu karte u jednom pravcu po razumnim cenama. Tako da Wizz Air ima moju punu podrsku u otvaranju svih narednih linija iz Beograda.

dragan

pre 11 godina

jeste ova cena, ali samo za prvih 10 ljudi koji kupe kartu.

na svakih 10 putnika cena karte se uvecava za 10 evra.

komad prtljaga u oba pravca je 30 evra.

dakle 25+25+30=80evra povratno putovanje u najboljem slucaju. ako se odlucite za kupovinu mesec dana unapred, cena lako moze biti visa nego kod jata ili erfransa.

Sixto, Novi Sad

pre 11 godina

Odem na sajt da probam da prodjem sve buking faze. Prevoz do Pariza im je uzasno skup. A sam prevoz i bez satl prevoza do Pariza je poprilicna svota.

Jeftinije je lufthanzom ili promo varijantom Jat, mada bi se ja pre odlucio preko Budimpeste jer to bas zna izaci jeftino.

lex

pre 11 godina

Ljudi u razvijenijim drzava imaju i standard i gomilu niskobudzetnih avio kompanija. Mi sirotinja i plus nas dere JAT. Njima nije u interesu da dodje sto vise niskobudzetnih avio-kompanija tako gube profit. Ova cena do Pariza je samo promo bice to skuplje, plus za rucni prtljag , plus transfer...za sirotinju nisu putovanja.

dijaspora

pre 11 godina

(Nick, 20. septembar 2012 17:37)

Za Spaniju tesko, razlog je jednostavan. Wizz-air ima letove iz Barselone do Sofije i Budimpeste (od Sofije ima 2 sata do Nisa, cime se maltene pokriva jug Srbije, a od Budimpeste ima nekih 3 sata do Subotice, cime se pokriva sever Srbije). I onda verovatno WIzz ima neku svoju racunicu da su time zaokruzili ovaj nas Balkan sto se tice Spanije (namerno stavljam u isti kontekst Barsu i Spaniju jer mi u Spaniji nemamo neku dijasporu, dakle ljudi idu turisticki uglavnom, a kad idu turisticki zna se gde idu - BARSA).

Ono sto je po meni mnoooooooogo veca steta je sto u Srbiji nema Rynair kompanije.

Berlin-Schönefeld
Bremen
Cologne/Bonn
Düsseldorf Weeze
Frankfurt Hahn
Hamburg Lubeck
Karlsruhe
Leipzig Halle
Magdeburg
Memmingen Munich

Evo gde sve Rynair ima aerodrome, i zamislite kad bi samo neke od njih spojili sa BG. Ali naravno, tu je JAT lobi, jer JAT najvise prihoda ubira upravo od nemacke dijaspore, kad bi Rynair dosao u Srbiju, JAT bi postao definitivno istorija (kao i Jugoslavija cije ime nosi).

Miki

pre 11 godina

Niko ne pominje da je uvodjenje ove linije posledica povlacenja Air France sa ovog trzista. Naime, juce su objavili kako vise nece imati liniju Pariz - Beograd. Naravno oni su leteli na Sarl de Gol. Jatu ostaje monopol sto se tice poslovnih putovanja, a da ne pominjemo prekookeanske letove i konekcije koje je imao Air France. Dakle, Wizz Air ne uvodi ovu liniju sto voli Srbiju i Srbe i nece da ih dere kao ostale kompanije. Air France nije imao povoljne cene na ovoj relaciji, ali je konkurencija postojala. Ovako, sa Wizz Airom mozes u pariz, ali ne dalje.

ma jok

pre 11 godina

@(filip, 20. septembar 2012 17:21)

CDG Paris nije besplatan, ali ima direktan RER sto te vozi u srce Pariza. Ali sad svako ima svoju racunicu, znate li onu: "ko ne plati na skeli platice na mostu"? Ne verujem da je taksi od Beauvais do Pariza jevtiniji od 50-60€

ovce za sisanje, bre

pre 11 godina

I koji je razlog da gradjani Srbije subvencionisu JAT svake godine sa 15 miliona evra? Znaju Ivica i Mladja, ali nece da nam kazu.
Bre

Mox

pre 11 godina

Malo sam guglao i nasao neki autobus koji ide Pariz Bovo - Pariz za 15 eur u jednom pravcu. Nije malo novca, ali ipak ima 85km i oko 1h 15min voznje. Najveci problem je prtljag kod Wizz-a, 20 i kusur evra u jednom pravcu. Ako je karta 25e + 20e prtljag + 15e prevoz to je 60e u jednom pravcu, i nazad - ukupno 120e. Za Pariz mogu da se nadju karte do Sarl de Gol aerodroma za 30-50e vise.

Darko

pre 11 godina

Razocaran sam wizzarom u poslednje vreme.Godinama sam zadovoljno koristio njihove letove .Novi avioni,jeftine karte,u minut tacni.Medjutim,ove godine su uradili nesto sto je van svake logike,poceli su da naplacuju i rucni prtljag,tj kabinske kofere.U svim svetkim kompanijama ukljucujuci i sve low costere,rucni prtljag dimenzija do55-40-20 cm i do 10 kg tezine se moze uneti u kabinu bez naplate.Wiz air je odlucio da ovo naplacuje 10 eura po pravcu,znaci 20 eura za povratnu kartu.To je za cetvoroclanu porodicu dodatnih 80 eura.
Jos jedan razlog sto sam bio odusevljen njihovim uslugama je sajt koji je uradjen fantasticnom jednostavnoscu,lagan i pregledan za upotrebu,za razliku od drugih kom
plikovanih low cost sajtova.I sajt su zakoplikovali i izmenili.I nikada mi nece biti jasno zasto nesto sto funcionise godinama kao dobro i uspesno mora da se "usavrsava"i komplikuje.

Darko

pre 11 godina

Kamo lepe srece da easyJet poleti za Orly - 20min od centra.
Bove (Beauvais) je udaljen na oko sat vremena (ako nema guzve u spicevima).
Evo korisnog linka za kupovinu bus karata od/do aerodroma Bove do/od Port Majo (Porte Maillot) http://tickets.aeroportbeauvais.com/Offres.aspx

filip

pre 11 godina

Paris-Beauvais, mini-bus je 15€ u jednom pravcu, dzaba za decu mladju od 3 godine... Dakle dodati jos 30€... Za sad...
(Zox, 20. septembar 2012 17:02)

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?

NekoIzMase

pre 11 godina

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?
(filip, 20. septembar 2012 17:21)

baš tako ... karta za RER od CDG košta nekih 7-8 EUR, i plus ako RER ne ide do tvog odredišta treba da uzmeš metro koji je valjda 1.5 EUR (naravno ko zna francuski, mogoa bi i odmah da uzme turističku kartu za više dana, ko ne zna, koristi ruke i noge da objasni) ... Uglavnom, od CDG je cena blizu tih 15 eur koliko je ovamo potrebno za bus, a putuje se do Šatelea (ili kako god da se izgovara ime te stanice) 30ak minuta ...

Za nekog ko reče da deru za prtljag ... Tačno .. Sa prtljagom, posluženjem u avionu, rezervacijom sedišta i sl, izađe te kao u velikim kompanijama ... Ali, ovo je priče za one kojima to ne treba ... Ranac na leđa, i pola Evrope obiđoh za 150 EUR potroenih na avionske karte ...

Rim - Ibica za 6 eur
Ibica - Sevilja za 6.29
itd ....

Nikakav problem nisam imao, tipa nema mesta, značajno kašnjenje i sl ...

pantomima

pre 11 godina

Ovo će samo odgovarati sebičnim putnicima, naročito nezasitoj omladini. Samo misle o sebi kako da putuju bezbedno, po pristupačnim cenama i tačno na vreme po redu letenja. :))

Max

pre 11 godina

Naravno da jat treba da izgubi putnike kada su bezobrazni deru li deru e sad da vidimo hoce li se uklopiti u konkurentnu cenu ili propasti do kraja dostojanstveno..

bane

pre 11 godina

Bravo, bravo. Pre nekoliko meseci kad je bila vest o nekim drugim wizz-ovim linijama rekao sam da bi im bilo pametno da uvedu Beograd-Pariz.
Hvala Wizzu sto cita i uvazava komentare citalaca sajta B92.:)
Inace ova vest je sjajna kako i za dijasporu koja zivi u Francuskoj tako i za nas koji volimo deo svoje imovine da odvojimo i na putovanja.

ja

pre 11 godina

Do Pariza ima 90 km. ili sat voznje. Pa sta? Leti se cca 2 sata, plus bus sat vremena. Manje nego s presedanjem. Jedino valja pre kupovine karata dobro iscitati o uslovima putovanja - prtljag, vreme cekiranja, i zabune nema. Samo dobro iskalkulisati i eto jeftine karte.Jedva cekam!
P.S. I karta od CDG do Pariza vozom je oko 10 e.

meskalin

pre 11 godina

Ti niskobudjetni prijevoznici poput ryana ili viza kad ti doda naplatu na prtljagu preko 10 kila dodje te ko karta kupljena u svakoj drugoj kompaniji.

ovo je promo ponuda, normalna ce biti valjda 3x skuplja.

A nikad neznas dal ce te ostavit ili ne na aerodromu jer se (mars pomaknuo 3mm). Ili prodaju duple karte ako je guzva. (obicaj).

Ali konkurencija je dobra jer jat/lufthansa tuku po bubrezima najstrasnije.

Goran

pre 11 godina

Mi izgleda da smo mnogo bogata nacija kad tek sad shvatamo koliko nas komercijalne avio kompanije deru. sa druge strane ja ovih dana treba da platim 1840 din za detetovu jednodnevnu( citaj par sati) ekskurziju za predskolca . Radi se o putu od Kragujevca do Topole , nekih 35km!!!!!

Goran

pre 11 godina

Mi izgleda da smo mnogo bogata nacija kad tek sad shvatamo koliko nas komercijalne avio kompanije deru. sa druge strane ja ovih dana treba da platim 1840 din za detetovu jednodnevnu( citaj par sati) ekskurziju za predskolca . Radi se o putu od Kragujevca do Topole , nekih 35km!!!!!

pantomima

pre 11 godina

Ovo će samo odgovarati sebičnim putnicima, naročito nezasitoj omladini. Samo misle o sebi kako da putuju bezbedno, po pristupačnim cenama i tačno na vreme po redu letenja. :))

filip

pre 11 godina

Paris-Beauvais, mini-bus je 15€ u jednom pravcu, dzaba za decu mladju od 3 godine... Dakle dodati jos 30€... Za sad...
(Zox, 20. septembar 2012 17:02)

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?

NekoIzMase

pre 11 godina

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?
(filip, 20. septembar 2012 17:21)

baš tako ... karta za RER od CDG košta nekih 7-8 EUR, i plus ako RER ne ide do tvog odredišta treba da uzmeš metro koji je valjda 1.5 EUR (naravno ko zna francuski, mogoa bi i odmah da uzme turističku kartu za više dana, ko ne zna, koristi ruke i noge da objasni) ... Uglavnom, od CDG je cena blizu tih 15 eur koliko je ovamo potrebno za bus, a putuje se do Šatelea (ili kako god da se izgovara ime te stanice) 30ak minuta ...

Za nekog ko reče da deru za prtljag ... Tačno .. Sa prtljagom, posluženjem u avionu, rezervacijom sedišta i sl, izađe te kao u velikim kompanijama ... Ali, ovo je priče za one kojima to ne treba ... Ranac na leđa, i pola Evrope obiđoh za 150 EUR potroenih na avionske karte ...

Rim - Ibica za 6 eur
Ibica - Sevilja za 6.29
itd ....

Nikakav problem nisam imao, tipa nema mesta, značajno kašnjenje i sl ...

Darko

pre 11 godina

Razocaran sam wizzarom u poslednje vreme.Godinama sam zadovoljno koristio njihove letove .Novi avioni,jeftine karte,u minut tacni.Medjutim,ove godine su uradili nesto sto je van svake logike,poceli su da naplacuju i rucni prtljag,tj kabinske kofere.U svim svetkim kompanijama ukljucujuci i sve low costere,rucni prtljag dimenzija do55-40-20 cm i do 10 kg tezine se moze uneti u kabinu bez naplate.Wiz air je odlucio da ovo naplacuje 10 eura po pravcu,znaci 20 eura za povratnu kartu.To je za cetvoroclanu porodicu dodatnih 80 eura.
Jos jedan razlog sto sam bio odusevljen njihovim uslugama je sajt koji je uradjen fantasticnom jednostavnoscu,lagan i pregledan za upotrebu,za razliku od drugih kom
plikovanih low cost sajtova.I sajt su zakoplikovali i izmenili.I nikada mi nece biti jasno zasto nesto sto funcionise godinama kao dobro i uspesno mora da se "usavrsava"i komplikuje.

bane

pre 11 godina

Bravo, bravo. Pre nekoliko meseci kad je bila vest o nekim drugim wizz-ovim linijama rekao sam da bi im bilo pametno da uvedu Beograd-Pariz.
Hvala Wizzu sto cita i uvazava komentare citalaca sajta B92.:)
Inace ova vest je sjajna kako i za dijasporu koja zivi u Francuskoj tako i za nas koji volimo deo svoje imovine da odvojimo i na putovanja.

ovce za sisanje, bre

pre 11 godina

I koji je razlog da gradjani Srbije subvencionisu JAT svake godine sa 15 miliona evra? Znaju Ivica i Mladja, ali nece da nam kazu.
Bre

ja

pre 11 godina

Do Pariza ima 90 km. ili sat voznje. Pa sta? Leti se cca 2 sata, plus bus sat vremena. Manje nego s presedanjem. Jedino valja pre kupovine karata dobro iscitati o uslovima putovanja - prtljag, vreme cekiranja, i zabune nema. Samo dobro iskalkulisati i eto jeftine karte.Jedva cekam!
P.S. I karta od CDG do Pariza vozom je oko 10 e.

Max

pre 11 godina

Naravno da jat treba da izgubi putnike kada su bezobrazni deru li deru e sad da vidimo hoce li se uklopiti u konkurentnu cenu ili propasti do kraja dostojanstveno..

dijaspora

pre 11 godina

(Nick, 20. septembar 2012 17:37)

Za Spaniju tesko, razlog je jednostavan. Wizz-air ima letove iz Barselone do Sofije i Budimpeste (od Sofije ima 2 sata do Nisa, cime se maltene pokriva jug Srbije, a od Budimpeste ima nekih 3 sata do Subotice, cime se pokriva sever Srbije). I onda verovatno WIzz ima neku svoju racunicu da su time zaokruzili ovaj nas Balkan sto se tice Spanije (namerno stavljam u isti kontekst Barsu i Spaniju jer mi u Spaniji nemamo neku dijasporu, dakle ljudi idu turisticki uglavnom, a kad idu turisticki zna se gde idu - BARSA).

Ono sto je po meni mnoooooooogo veca steta je sto u Srbiji nema Rynair kompanije.

Berlin-Schönefeld
Bremen
Cologne/Bonn
Düsseldorf Weeze
Frankfurt Hahn
Hamburg Lubeck
Karlsruhe
Leipzig Halle
Magdeburg
Memmingen Munich

Evo gde sve Rynair ima aerodrome, i zamislite kad bi samo neke od njih spojili sa BG. Ali naravno, tu je JAT lobi, jer JAT najvise prihoda ubira upravo od nemacke dijaspore, kad bi Rynair dosao u Srbiju, JAT bi postao definitivno istorija (kao i Jugoslavija cije ime nosi).

Miki

pre 11 godina

Niko ne pominje da je uvodjenje ove linije posledica povlacenja Air France sa ovog trzista. Naime, juce su objavili kako vise nece imati liniju Pariz - Beograd. Naravno oni su leteli na Sarl de Gol. Jatu ostaje monopol sto se tice poslovnih putovanja, a da ne pominjemo prekookeanske letove i konekcije koje je imao Air France. Dakle, Wizz Air ne uvodi ovu liniju sto voli Srbiju i Srbe i nece da ih dere kao ostale kompanije. Air France nije imao povoljne cene na ovoj relaciji, ali je konkurencija postojala. Ovako, sa Wizz Airom mozes u pariz, ali ne dalje.

lex

pre 11 godina

Ljudi u razvijenijim drzava imaju i standard i gomilu niskobudzetnih avio kompanija. Mi sirotinja i plus nas dere JAT. Njima nije u interesu da dodje sto vise niskobudzetnih avio-kompanija tako gube profit. Ova cena do Pariza je samo promo bice to skuplje, plus za rucni prtljag , plus transfer...za sirotinju nisu putovanja.

Mox

pre 11 godina

Malo sam guglao i nasao neki autobus koji ide Pariz Bovo - Pariz za 15 eur u jednom pravcu. Nije malo novca, ali ipak ima 85km i oko 1h 15min voznje. Najveci problem je prtljag kod Wizz-a, 20 i kusur evra u jednom pravcu. Ako je karta 25e + 20e prtljag + 15e prevoz to je 60e u jednom pravcu, i nazad - ukupno 120e. Za Pariz mogu da se nadju karte do Sarl de Gol aerodroma za 30-50e vise.

Darko

pre 11 godina

Kamo lepe srece da easyJet poleti za Orly - 20min od centra.
Bove (Beauvais) je udaljen na oko sat vremena (ako nema guzve u spicevima).
Evo korisnog linka za kupovinu bus karata od/do aerodroma Bove do/od Port Majo (Porte Maillot) http://tickets.aeroportbeauvais.com/Offres.aspx

Skywalker

pre 11 godina

Bas sam pre neki dan gledao cene karata ka Parizu za oktobar. Jat nudi za oko 210 eura povratnu, dok se kod Air France moze naci i za 170, sto po meni i nije nesto preskupo, ako imamo u vidu da oni ipak lete na glavni aerodrom a ne na sporedni koji je udaljen 100km, da ne naplacuju prtljag itd. Medjutim, ono sto nikako ne razumem ja da karta u jednom pravcu kosta vise nego u oba! Ako recimo zelim da se vratim nekim drugim prevoznim sredstvom ili eventualno ne znam kada cu da se vratim i zelim da to ostavim otvoreno, ne moze. A koliko vidim, upravo to ove niskotarifne kompanije nude, kupovinu karte u jednom pravcu po razumnim cenama. Tako da Wizz Air ima moju punu podrsku u otvaranju svih narednih linija iz Beograda.

dragan

pre 11 godina

jeste ova cena, ali samo za prvih 10 ljudi koji kupe kartu.

na svakih 10 putnika cena karte se uvecava za 10 evra.

komad prtljaga u oba pravca je 30 evra.

dakle 25+25+30=80evra povratno putovanje u najboljem slucaju. ako se odlucite za kupovinu mesec dana unapred, cena lako moze biti visa nego kod jata ili erfransa.

Lindbergh

pre 11 godina

U pravu su svi koji se raduju ovakvim vestima, ali nimalo ne stoje primedbe ispisane na račun Jata i ostalih "tradicionalnih" avio kompanija iz jednog razloga koji niko ne pominje, a većina verovatno i ne zna. Wizzair nije narodna kuhinja već ima apsolutnu i pomalo neobjašnjivu podršku menadžmenta beogradskog aerodroma koji za njih ima poseban cenovnik, daleko niži nego za sve druge. Pritom im se pružaju sve usluge (avio mostovi, guranje aviona, izrada dokumentacije) koje se ostalima naplaćuju mnogo više nego na većini aerodroma u okruženju. Reći ćete, imaju mnogo letova, ali imaju i Lufthansa, Austrian i Montenegro pa opet plaćaju (i to vrlo redovno za razliku od Jata) punu cenu aerodromskih usluga.
Voleo bih da neko izađe u javnost i objasni favorizovanje Wizzaira na račun drugih prevoznika, mada može da se nasluti želja za podizanjem cene aerodromskim akcijama. A kada se one prodaju, Wizz će završiti u Kraljevu ili u najboljem slučaju Nišu, kao što svuda lete sa aerodroma druge i treće kategorije.

meskalin

pre 11 godina

Ti niskobudjetni prijevoznici poput ryana ili viza kad ti doda naplatu na prtljagu preko 10 kila dodje te ko karta kupljena u svakoj drugoj kompaniji.

ovo je promo ponuda, normalna ce biti valjda 3x skuplja.

A nikad neznas dal ce te ostavit ili ne na aerodromu jer se (mars pomaknuo 3mm). Ili prodaju duple karte ako je guzva. (obicaj).

Ali konkurencija je dobra jer jat/lufthansa tuku po bubrezima najstrasnije.

ma jok

pre 11 godina

@(filip, 20. septembar 2012 17:21)

CDG Paris nije besplatan, ali ima direktan RER sto te vozi u srce Pariza. Ali sad svako ima svoju racunicu, znate li onu: "ko ne plati na skeli platice na mostu"? Ne verujem da je taksi od Beauvais do Pariza jevtiniji od 50-60€

Sixto, Novi Sad

pre 11 godina

Odem na sajt da probam da prodjem sve buking faze. Prevoz do Pariza im je uzasno skup. A sam prevoz i bez satl prevoza do Pariza je poprilicna svota.

Jeftinije je lufthanzom ili promo varijantom Jat, mada bi se ja pre odlucio preko Budimpeste jer to bas zna izaci jeftino.

Aleksandar

pre 11 godina

Super je vest sto Wizz uvodi liniju ka Parizu,ali ne razumem radost i nadanje da ce Jat ili neko drugi propasti zato sto low cost uvodi neku liniju.Kao sto nece svi leteti za 3000 dinara tako nece ni svi birati Wizz.Odlicno je kada postoje i jedni i drugi i svaka kompanija ce imati svoje putnike.
Jat nema nikakav monopol na linije unutar EU.Kao zemlja,potpisnici smo otvorenog neba i svaka kompanija ima pravo da leti gde god hoce.Jedino je pitanje zasto skoro niko iz EU nece da leti za Beograd.Ni neke tradicionalne kompanije kao KLM ili British ne zele da lete za Beograd,tako isto racunicu ne vide ni neki low costeri.Na letovima van EU potpisuju se medjudrzavni ugovori i tacno se definise ko koliko moze da leti.
Wizz je imao liniju za Rim,ali je ukinuta zbog malog interesovanja.Jat i Alitalia i dalje lete ka Rimu.Jat je ukinuo liniju za Maltu,karta je bila preskupa,ali posle Jata niko nije zainteresovan da poleti ka Malti.I Jat i CSA su ukinuli let za Prag i niko zivi ne razmislja da ponovo uvede let ka Pragu.Jednostavno svaka kompanija,pogotovu unutar Eu ce leteti ukoliko imaju racunicu.Jedina je razlika je sto se kod low costera rentabilnost racuna drugacije nego kod tradicionalnih pa samim tim let opstaje samo sa punom popunjenoscu,a kod tradicionalnih i sa pola.I jedni i drugi moraju da postoje jer da nema Jata,Lufthanse,i slicno letelo bi se samo za gradove gde trenutno ima interesovanja.

Aleksandar

pre 11 godina

@(ekonomista, 21. septembar 2012 03:08)

Stvar je u psihologiji - platis malo na pocetku, ali mozes zavrsiti placajuci cak i vise nego kod regularnih kompanija ako ne pazis. Prvo, nisu sve karte po 40 evra, ja sam pre par meseci povratnu do Edinburga platio preko 200 evra i to bez prtljaga (nazalost opcije do Amsterdama JAT-om su kostale 300+ u to vreme). Dodaj na to cene 'posebnih' servisa tipa prtljag (oko 20 evra po pravcu), priority boarding, extra legroom i tako te, pa onda dodaj na tu pricu posluzenje u avionu (5-10€ za sendvic, sok i kafu) i prodaju duty-free proizvoda, a na oba ne placaju nikakve poreze/carine/sta-god.

Usput, zbog svojih cena su skoro uvek popunjeni pa skoro da nema praznih mesta koja samo jedu profit - ako je karta 300 evra a pola mesta je neiskorisceno, to dodje kao da je karta zapravo 150 evra kod low cost prevoznika sto je zapravo tek nesto vise od proseka koji u totalu naplacuju. Zato cesto mozes da odes na aerodrom i gledas last-minute ponude Ryan air-a za £1 za bilo koji let - avion najvise trosi da ponese sebe kroz vazduh, putnici su gotovo nikakvo opterecenje, pa je prosta racunica - bolje popuniti to jedno prazno mesto za sitne pare u nadi da ce ostaviti nesto na servise koji se nude, nego leteti prazan.

I na kraju, low cost-eri optimizuju svoje poslovanje gde god se moze - gleda se da avioni budu skoro uvek u vazduhu, nema bespotrebnih poslovnica, gro trgovine obavljaju preko interneta... Sve je stvar u organizaciji.

Marko

pre 11 godina

@Ekonomista
Posto radim u avio saobracaju na primeru Stokholma cu ti objasniti kako to funkcionise.Racuna se da ce se prodati 160 karata.Od toga 60 se pusti po ceni od recimo 3000 rsd po pravcu,a ostalih 100 od 5 000 do 12 000 po pravcu.Za finansijsko opstajanje linije tih 100 karata pokrivaju sve troskove,a ovih 60 su takoreci besplatne karte.Naravno let opstaje samo ako se moze prodati u proseku 160 karata,ukoliko ne moze let se ukida,kao Rim sto je ukinut.Takodje veliki prihodi se ostvaruju od reklama.Samim tim u dobitku su prvih 60 putnika.Za Stokholm vlada veliko interesovanje.Sve im je jedno da li ce platiti 150-250 kod Jata ili Wizza,vecina karata na toj liniji se prodaje 2-3 nedelje pred put i cena je nebitan faktor.
E sad Jat ili bilo koja tradicionalna kompanija.Izbacice u promo periodu 150 eur za povratnu kartu ali ce znati da stignu i do 300 eur.Slot na Arlandi gde Jat slece daleko je skuplji od slota na Skavsti gde slece Wizz.Takodje Jat je u svim rezervacionim sistemima i prodaje se kao vezana karta u sistemu,dok Wizz nema taj veoma veliki trosak prema amadeusu vec koristi svoj sajt.Tacno je da tradicionalne kompanije imaju mnogo troskova koje low costeri nemaju,cesto lete i sa pola kapaciteta,dok low costeri ostvaruju jako velike prihode upravo na onih 100 karata koje sam napomenuo na pocetku teksta.Ukoliko ne mogu da prodaju 160 karata oni liniju zatvaraju.Jat,Lufthansa i ostale zatvaraju linuju ukoliko ne mogu da prodaju 40-50 % mesta.

Aleksandar

pre 11 godina

@(Darko, 20. septembar 2012 18:12)

Od prvog avgusta su poceli su da naplacuju veci rucni prtljag ali samo na liniji London-Katovice. Ako ti je rucni prtljag ispod 10 kilograma i manji od 42x32x25 i dalje nista ne naplacuju, ako je veci naplacuju 10€. Leteo sam ove godine par puta Wizz-om (a letim i sutra) i nisu mi naplacivali prtljag a imam veci rucni kofer od toga.

Sto se sajta tice, potpuno se slazem. Nacisto su ga zakomplikovali i oruznili, ne znam sto im je to trebalo.

ekonomista

pre 11 godina

Često letim po Evropi takozvanim Low cost kompanijama i moram priznati da mi nikako nije jasno gde im je matematika,sem ako se ne radi o nekom pranju para na vrhunskom nivou?
Evo prostog primera.Leteli ja i supruga za Rim.Dve povratne karte sa svim taksama ovde i u Rimu,ukupno 9000 dinara, odnosno 80 evra.
Odbijmo aerodromsku taksu u Beogradu 2X15,5 evra,to jest 31evro ukupno,ostaje 49 evra.Ne znam kolika je taksa u Rimu,ali neka je duplo manja nego u Beogradu, pa za ostalo ostaje 32 evra, odnosno 16 po čoveku(ili ženi,svejedno).
Avion ima 180 mesta. Neka je pun,to je 5760 evra.......Šta mislite koliko tona kerozina potroši do Rima i nazad? Ugrubo, oko 10!Cena litra kerozina je nešto preko pola evra, znači,to je to.
A sad na sve to dodajte kupovinu aviona(Wizzair iz Beograda leti uglavnom Airbusom A 320 koji košta oko 80.000.000 dolara!),održavanje,dažbine za prelete,plate za pilote,stjuardese i na kraju amortizacija!!!!!!
Ako neko razume,nek napiše,bio bih mu zahvalan.

grbavi

pre 11 godina

ne mogu da verujem da su ukinuli liniju za rim a ja se josh bojao da necu uspeti sledeci put da kupim kartu od navale kada se prochuje

goldcoin

pre 11 godina

@lindbergh pa "nikola tesla" je aerodrom druge/trece kategorije. svako ko je putovao i sam vidi da je ovaj nas aerodrom najobicnija supa u poredjenju sa drugima

Nevena

pre 11 godina

@Branko: Linija BG-Rim je ukinuta, u Wizz-u mi nisu dali objašnjenje zbog čega, ali su rekli da postoji mogućnost da opet krene od proleća.

ekonomista

pre 11 godina

@Marko
@Aleksandar
Momci,hvala na odgovorima.Ipak,malo se izgleda nismo razumeli.Naravno da cena avio karte varira,ali,pogledajte sajt recimo predmetnog Wizzaira,jako retko je karta u pravcu preko 100 evra u bilo kom momentu.Jasno je da se uz neku muku može pokriti trošak leta,ali ja sam govorio i o kupovini aviona,koji košta 80.000.000 dolara,koji treba da se otplati za 1o godina i ima zivotni vek,uz sve popravke od 20 godina.
Kad se ubaci kamata za kredit,od,recimo 10 godina,to je oko 100.000.000 dolara ili 10.000.000 godišnje,odnosno 800.000 mesečno,odnosno 27.000 dnevno.odnosno teorijski 6.500 po letu.I to pod uslovom da avion ima 4 povratna leta dnevno,svaki dan u godini......što je naravno nemoguće.
Nijedan avion koji leti po Evropi nema više od 4 povratna leta dnevno,a i to je samo teorija.
Dodajmo na to cenu goriva i troškove plata osoblja kao i tekuće održavanje,jasno je da je to mnogo,mnogo više pa čak i da je ispunjenost aviona 100% a cena karte ne 20 evra,nego 100evra u pravcu.
Jednostavno,to uopšte nije isti red veličine i zato mi nije jasno gde je tu zarada?

meskalin

pre 11 godina

Ti niskobudjetni prijevoznici poput ryana ili viza kad ti doda naplatu na prtljagu preko 10 kila dodje te ko karta kupljena u svakoj drugoj kompaniji.

ovo je promo ponuda, normalna ce biti valjda 3x skuplja.

A nikad neznas dal ce te ostavit ili ne na aerodromu jer se (mars pomaknuo 3mm). Ili prodaju duple karte ako je guzva. (obicaj).

Ali konkurencija je dobra jer jat/lufthansa tuku po bubrezima najstrasnije.

dragan

pre 11 godina

jeste ova cena, ali samo za prvih 10 ljudi koji kupe kartu.

na svakih 10 putnika cena karte se uvecava za 10 evra.

komad prtljaga u oba pravca je 30 evra.

dakle 25+25+30=80evra povratno putovanje u najboljem slucaju. ako se odlucite za kupovinu mesec dana unapred, cena lako moze biti visa nego kod jata ili erfransa.

Sixto, Novi Sad

pre 11 godina

Odem na sajt da probam da prodjem sve buking faze. Prevoz do Pariza im je uzasno skup. A sam prevoz i bez satl prevoza do Pariza je poprilicna svota.

Jeftinije je lufthanzom ili promo varijantom Jat, mada bi se ja pre odlucio preko Budimpeste jer to bas zna izaci jeftino.

Darko

pre 11 godina

Razocaran sam wizzarom u poslednje vreme.Godinama sam zadovoljno koristio njihove letove .Novi avioni,jeftine karte,u minut tacni.Medjutim,ove godine su uradili nesto sto je van svake logike,poceli su da naplacuju i rucni prtljag,tj kabinske kofere.U svim svetkim kompanijama ukljucujuci i sve low costere,rucni prtljag dimenzija do55-40-20 cm i do 10 kg tezine se moze uneti u kabinu bez naplate.Wiz air je odlucio da ovo naplacuje 10 eura po pravcu,znaci 20 eura za povratnu kartu.To je za cetvoroclanu porodicu dodatnih 80 eura.
Jos jedan razlog sto sam bio odusevljen njihovim uslugama je sajt koji je uradjen fantasticnom jednostavnoscu,lagan i pregledan za upotrebu,za razliku od drugih kom
plikovanih low cost sajtova.I sajt su zakoplikovali i izmenili.I nikada mi nece biti jasno zasto nesto sto funcionise godinama kao dobro i uspesno mora da se "usavrsava"i komplikuje.

Lindbergh

pre 11 godina

U pravu su svi koji se raduju ovakvim vestima, ali nimalo ne stoje primedbe ispisane na račun Jata i ostalih "tradicionalnih" avio kompanija iz jednog razloga koji niko ne pominje, a većina verovatno i ne zna. Wizzair nije narodna kuhinja već ima apsolutnu i pomalo neobjašnjivu podršku menadžmenta beogradskog aerodroma koji za njih ima poseban cenovnik, daleko niži nego za sve druge. Pritom im se pružaju sve usluge (avio mostovi, guranje aviona, izrada dokumentacije) koje se ostalima naplaćuju mnogo više nego na većini aerodroma u okruženju. Reći ćete, imaju mnogo letova, ali imaju i Lufthansa, Austrian i Montenegro pa opet plaćaju (i to vrlo redovno za razliku od Jata) punu cenu aerodromskih usluga.
Voleo bih da neko izađe u javnost i objasni favorizovanje Wizzaira na račun drugih prevoznika, mada može da se nasluti želja za podizanjem cene aerodromskim akcijama. A kada se one prodaju, Wizz će završiti u Kraljevu ili u najboljem slučaju Nišu, kao što svuda lete sa aerodroma druge i treće kategorije.

ma jok

pre 11 godina

@(filip, 20. septembar 2012 17:21)

CDG Paris nije besplatan, ali ima direktan RER sto te vozi u srce Pariza. Ali sad svako ima svoju racunicu, znate li onu: "ko ne plati na skeli platice na mostu"? Ne verujem da je taksi od Beauvais do Pariza jevtiniji od 50-60€

pantomima

pre 11 godina

Ovo će samo odgovarati sebičnim putnicima, naročito nezasitoj omladini. Samo misle o sebi kako da putuju bezbedno, po pristupačnim cenama i tačno na vreme po redu letenja. :))

lex

pre 11 godina

Ljudi u razvijenijim drzava imaju i standard i gomilu niskobudzetnih avio kompanija. Mi sirotinja i plus nas dere JAT. Njima nije u interesu da dodje sto vise niskobudzetnih avio-kompanija tako gube profit. Ova cena do Pariza je samo promo bice to skuplje, plus za rucni prtljag , plus transfer...za sirotinju nisu putovanja.

Miki

pre 11 godina

Niko ne pominje da je uvodjenje ove linije posledica povlacenja Air France sa ovog trzista. Naime, juce su objavili kako vise nece imati liniju Pariz - Beograd. Naravno oni su leteli na Sarl de Gol. Jatu ostaje monopol sto se tice poslovnih putovanja, a da ne pominjemo prekookeanske letove i konekcije koje je imao Air France. Dakle, Wizz Air ne uvodi ovu liniju sto voli Srbiju i Srbe i nece da ih dere kao ostale kompanije. Air France nije imao povoljne cene na ovoj relaciji, ali je konkurencija postojala. Ovako, sa Wizz Airom mozes u pariz, ali ne dalje.

Mox

pre 11 godina

Malo sam guglao i nasao neki autobus koji ide Pariz Bovo - Pariz za 15 eur u jednom pravcu. Nije malo novca, ali ipak ima 85km i oko 1h 15min voznje. Najveci problem je prtljag kod Wizz-a, 20 i kusur evra u jednom pravcu. Ako je karta 25e + 20e prtljag + 15e prevoz to je 60e u jednom pravcu, i nazad - ukupno 120e. Za Pariz mogu da se nadju karte do Sarl de Gol aerodroma za 30-50e vise.

bane

pre 11 godina

Bravo, bravo. Pre nekoliko meseci kad je bila vest o nekim drugim wizz-ovim linijama rekao sam da bi im bilo pametno da uvedu Beograd-Pariz.
Hvala Wizzu sto cita i uvazava komentare citalaca sajta B92.:)
Inace ova vest je sjajna kako i za dijasporu koja zivi u Francuskoj tako i za nas koji volimo deo svoje imovine da odvojimo i na putovanja.

Goran

pre 11 godina

Mi izgleda da smo mnogo bogata nacija kad tek sad shvatamo koliko nas komercijalne avio kompanije deru. sa druge strane ja ovih dana treba da platim 1840 din za detetovu jednodnevnu( citaj par sati) ekskurziju za predskolca . Radi se o putu od Kragujevca do Topole , nekih 35km!!!!!

Max

pre 11 godina

Naravno da jat treba da izgubi putnike kada su bezobrazni deru li deru e sad da vidimo hoce li se uklopiti u konkurentnu cenu ili propasti do kraja dostojanstveno..

dijaspora

pre 11 godina

(Nick, 20. septembar 2012 17:37)

Za Spaniju tesko, razlog je jednostavan. Wizz-air ima letove iz Barselone do Sofije i Budimpeste (od Sofije ima 2 sata do Nisa, cime se maltene pokriva jug Srbije, a od Budimpeste ima nekih 3 sata do Subotice, cime se pokriva sever Srbije). I onda verovatno WIzz ima neku svoju racunicu da su time zaokruzili ovaj nas Balkan sto se tice Spanije (namerno stavljam u isti kontekst Barsu i Spaniju jer mi u Spaniji nemamo neku dijasporu, dakle ljudi idu turisticki uglavnom, a kad idu turisticki zna se gde idu - BARSA).

Ono sto je po meni mnoooooooogo veca steta je sto u Srbiji nema Rynair kompanije.

Berlin-Schönefeld
Bremen
Cologne/Bonn
Düsseldorf Weeze
Frankfurt Hahn
Hamburg Lubeck
Karlsruhe
Leipzig Halle
Magdeburg
Memmingen Munich

Evo gde sve Rynair ima aerodrome, i zamislite kad bi samo neke od njih spojili sa BG. Ali naravno, tu je JAT lobi, jer JAT najvise prihoda ubira upravo od nemacke dijaspore, kad bi Rynair dosao u Srbiju, JAT bi postao definitivno istorija (kao i Jugoslavija cije ime nosi).

ja

pre 11 godina

Do Pariza ima 90 km. ili sat voznje. Pa sta? Leti se cca 2 sata, plus bus sat vremena. Manje nego s presedanjem. Jedino valja pre kupovine karata dobro iscitati o uslovima putovanja - prtljag, vreme cekiranja, i zabune nema. Samo dobro iskalkulisati i eto jeftine karte.Jedva cekam!
P.S. I karta od CDG do Pariza vozom je oko 10 e.

goldcoin

pre 11 godina

@lindbergh pa "nikola tesla" je aerodrom druge/trece kategorije. svako ko je putovao i sam vidi da je ovaj nas aerodrom najobicnija supa u poredjenju sa drugima

filip

pre 11 godina

Paris-Beauvais, mini-bus je 15€ u jednom pravcu, dzaba za decu mladju od 3 godine... Dakle dodati jos 30€... Za sad...
(Zox, 20. septembar 2012 17:02)

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?

Skywalker

pre 11 godina

Bas sam pre neki dan gledao cene karata ka Parizu za oktobar. Jat nudi za oko 210 eura povratnu, dok se kod Air France moze naci i za 170, sto po meni i nije nesto preskupo, ako imamo u vidu da oni ipak lete na glavni aerodrom a ne na sporedni koji je udaljen 100km, da ne naplacuju prtljag itd. Medjutim, ono sto nikako ne razumem ja da karta u jednom pravcu kosta vise nego u oba! Ako recimo zelim da se vratim nekim drugim prevoznim sredstvom ili eventualno ne znam kada cu da se vratim i zelim da to ostavim otvoreno, ne moze. A koliko vidim, upravo to ove niskotarifne kompanije nude, kupovinu karte u jednom pravcu po razumnim cenama. Tako da Wizz Air ima moju punu podrsku u otvaranju svih narednih linija iz Beograda.

Darko

pre 11 godina

Kamo lepe srece da easyJet poleti za Orly - 20min od centra.
Bove (Beauvais) je udaljen na oko sat vremena (ako nema guzve u spicevima).
Evo korisnog linka za kupovinu bus karata od/do aerodroma Bove do/od Port Majo (Porte Maillot) http://tickets.aeroportbeauvais.com/Offres.aspx

NekoIzMase

pre 11 godina

Da nije mozda prevoz sa CDG besplatan?
(filip, 20. septembar 2012 17:21)

baš tako ... karta za RER od CDG košta nekih 7-8 EUR, i plus ako RER ne ide do tvog odredišta treba da uzmeš metro koji je valjda 1.5 EUR (naravno ko zna francuski, mogoa bi i odmah da uzme turističku kartu za više dana, ko ne zna, koristi ruke i noge da objasni) ... Uglavnom, od CDG je cena blizu tih 15 eur koliko je ovamo potrebno za bus, a putuje se do Šatelea (ili kako god da se izgovara ime te stanice) 30ak minuta ...

Za nekog ko reče da deru za prtljag ... Tačno .. Sa prtljagom, posluženjem u avionu, rezervacijom sedišta i sl, izađe te kao u velikim kompanijama ... Ali, ovo je priče za one kojima to ne treba ... Ranac na leđa, i pola Evrope obiđoh za 150 EUR potroenih na avionske karte ...

Rim - Ibica za 6 eur
Ibica - Sevilja za 6.29
itd ....

Nikakav problem nisam imao, tipa nema mesta, značajno kašnjenje i sl ...

ekonomista

pre 11 godina

@Marko
@Aleksandar
Momci,hvala na odgovorima.Ipak,malo se izgleda nismo razumeli.Naravno da cena avio karte varira,ali,pogledajte sajt recimo predmetnog Wizzaira,jako retko je karta u pravcu preko 100 evra u bilo kom momentu.Jasno je da se uz neku muku može pokriti trošak leta,ali ja sam govorio i o kupovini aviona,koji košta 80.000.000 dolara,koji treba da se otplati za 1o godina i ima zivotni vek,uz sve popravke od 20 godina.
Kad se ubaci kamata za kredit,od,recimo 10 godina,to je oko 100.000.000 dolara ili 10.000.000 godišnje,odnosno 800.000 mesečno,odnosno 27.000 dnevno.odnosno teorijski 6.500 po letu.I to pod uslovom da avion ima 4 povratna leta dnevno,svaki dan u godini......što je naravno nemoguće.
Nijedan avion koji leti po Evropi nema više od 4 povratna leta dnevno,a i to je samo teorija.
Dodajmo na to cenu goriva i troškove plata osoblja kao i tekuće održavanje,jasno je da je to mnogo,mnogo više pa čak i da je ispunjenost aviona 100% a cena karte ne 20 evra,nego 100evra u pravcu.
Jednostavno,to uopšte nije isti red veličine i zato mi nije jasno gde je tu zarada?

ovce za sisanje, bre

pre 11 godina

I koji je razlog da gradjani Srbije subvencionisu JAT svake godine sa 15 miliona evra? Znaju Ivica i Mladja, ali nece da nam kazu.
Bre

ekonomista

pre 11 godina

Često letim po Evropi takozvanim Low cost kompanijama i moram priznati da mi nikako nije jasno gde im je matematika,sem ako se ne radi o nekom pranju para na vrhunskom nivou?
Evo prostog primera.Leteli ja i supruga za Rim.Dve povratne karte sa svim taksama ovde i u Rimu,ukupno 9000 dinara, odnosno 80 evra.
Odbijmo aerodromsku taksu u Beogradu 2X15,5 evra,to jest 31evro ukupno,ostaje 49 evra.Ne znam kolika je taksa u Rimu,ali neka je duplo manja nego u Beogradu, pa za ostalo ostaje 32 evra, odnosno 16 po čoveku(ili ženi,svejedno).
Avion ima 180 mesta. Neka je pun,to je 5760 evra.......Šta mislite koliko tona kerozina potroši do Rima i nazad? Ugrubo, oko 10!Cena litra kerozina je nešto preko pola evra, znači,to je to.
A sad na sve to dodajte kupovinu aviona(Wizzair iz Beograda leti uglavnom Airbusom A 320 koji košta oko 80.000.000 dolara!),održavanje,dažbine za prelete,plate za pilote,stjuardese i na kraju amortizacija!!!!!!
Ako neko razume,nek napiše,bio bih mu zahvalan.

Aleksandar

pre 11 godina

Super je vest sto Wizz uvodi liniju ka Parizu,ali ne razumem radost i nadanje da ce Jat ili neko drugi propasti zato sto low cost uvodi neku liniju.Kao sto nece svi leteti za 3000 dinara tako nece ni svi birati Wizz.Odlicno je kada postoje i jedni i drugi i svaka kompanija ce imati svoje putnike.
Jat nema nikakav monopol na linije unutar EU.Kao zemlja,potpisnici smo otvorenog neba i svaka kompanija ima pravo da leti gde god hoce.Jedino je pitanje zasto skoro niko iz EU nece da leti za Beograd.Ni neke tradicionalne kompanije kao KLM ili British ne zele da lete za Beograd,tako isto racunicu ne vide ni neki low costeri.Na letovima van EU potpisuju se medjudrzavni ugovori i tacno se definise ko koliko moze da leti.
Wizz je imao liniju za Rim,ali je ukinuta zbog malog interesovanja.Jat i Alitalia i dalje lete ka Rimu.Jat je ukinuo liniju za Maltu,karta je bila preskupa,ali posle Jata niko nije zainteresovan da poleti ka Malti.I Jat i CSA su ukinuli let za Prag i niko zivi ne razmislja da ponovo uvede let ka Pragu.Jednostavno svaka kompanija,pogotovu unutar Eu ce leteti ukoliko imaju racunicu.Jedina je razlika je sto se kod low costera rentabilnost racuna drugacije nego kod tradicionalnih pa samim tim let opstaje samo sa punom popunjenoscu,a kod tradicionalnih i sa pola.I jedni i drugi moraju da postoje jer da nema Jata,Lufthanse,i slicno letelo bi se samo za gradove gde trenutno ima interesovanja.

Nevena

pre 11 godina

@Branko: Linija BG-Rim je ukinuta, u Wizz-u mi nisu dali objašnjenje zbog čega, ali su rekli da postoji mogućnost da opet krene od proleća.

Aleksandar

pre 11 godina

@(Darko, 20. septembar 2012 18:12)

Od prvog avgusta su poceli su da naplacuju veci rucni prtljag ali samo na liniji London-Katovice. Ako ti je rucni prtljag ispod 10 kilograma i manji od 42x32x25 i dalje nista ne naplacuju, ako je veci naplacuju 10€. Leteo sam ove godine par puta Wizz-om (a letim i sutra) i nisu mi naplacivali prtljag a imam veci rucni kofer od toga.

Sto se sajta tice, potpuno se slazem. Nacisto su ga zakomplikovali i oruznili, ne znam sto im je to trebalo.

grbavi

pre 11 godina

ne mogu da verujem da su ukinuli liniju za rim a ja se josh bojao da necu uspeti sledeci put da kupim kartu od navale kada se prochuje

Aleksandar

pre 11 godina

@(ekonomista, 21. septembar 2012 03:08)

Stvar je u psihologiji - platis malo na pocetku, ali mozes zavrsiti placajuci cak i vise nego kod regularnih kompanija ako ne pazis. Prvo, nisu sve karte po 40 evra, ja sam pre par meseci povratnu do Edinburga platio preko 200 evra i to bez prtljaga (nazalost opcije do Amsterdama JAT-om su kostale 300+ u to vreme). Dodaj na to cene 'posebnih' servisa tipa prtljag (oko 20 evra po pravcu), priority boarding, extra legroom i tako te, pa onda dodaj na tu pricu posluzenje u avionu (5-10€ za sendvic, sok i kafu) i prodaju duty-free proizvoda, a na oba ne placaju nikakve poreze/carine/sta-god.

Usput, zbog svojih cena su skoro uvek popunjeni pa skoro da nema praznih mesta koja samo jedu profit - ako je karta 300 evra a pola mesta je neiskorisceno, to dodje kao da je karta zapravo 150 evra kod low cost prevoznika sto je zapravo tek nesto vise od proseka koji u totalu naplacuju. Zato cesto mozes da odes na aerodrom i gledas last-minute ponude Ryan air-a za £1 za bilo koji let - avion najvise trosi da ponese sebe kroz vazduh, putnici su gotovo nikakvo opterecenje, pa je prosta racunica - bolje popuniti to jedno prazno mesto za sitne pare u nadi da ce ostaviti nesto na servise koji se nude, nego leteti prazan.

I na kraju, low cost-eri optimizuju svoje poslovanje gde god se moze - gleda se da avioni budu skoro uvek u vazduhu, nema bespotrebnih poslovnica, gro trgovine obavljaju preko interneta... Sve je stvar u organizaciji.

Marko

pre 11 godina

@Ekonomista
Posto radim u avio saobracaju na primeru Stokholma cu ti objasniti kako to funkcionise.Racuna se da ce se prodati 160 karata.Od toga 60 se pusti po ceni od recimo 3000 rsd po pravcu,a ostalih 100 od 5 000 do 12 000 po pravcu.Za finansijsko opstajanje linije tih 100 karata pokrivaju sve troskove,a ovih 60 su takoreci besplatne karte.Naravno let opstaje samo ako se moze prodati u proseku 160 karata,ukoliko ne moze let se ukida,kao Rim sto je ukinut.Takodje veliki prihodi se ostvaruju od reklama.Samim tim u dobitku su prvih 60 putnika.Za Stokholm vlada veliko interesovanje.Sve im je jedno da li ce platiti 150-250 kod Jata ili Wizza,vecina karata na toj liniji se prodaje 2-3 nedelje pred put i cena je nebitan faktor.
E sad Jat ili bilo koja tradicionalna kompanija.Izbacice u promo periodu 150 eur za povratnu kartu ali ce znati da stignu i do 300 eur.Slot na Arlandi gde Jat slece daleko je skuplji od slota na Skavsti gde slece Wizz.Takodje Jat je u svim rezervacionim sistemima i prodaje se kao vezana karta u sistemu,dok Wizz nema taj veoma veliki trosak prema amadeusu vec koristi svoj sajt.Tacno je da tradicionalne kompanije imaju mnogo troskova koje low costeri nemaju,cesto lete i sa pola kapaciteta,dok low costeri ostvaruju jako velike prihode upravo na onih 100 karata koje sam napomenuo na pocetku teksta.Ukoliko ne mogu da prodaju 160 karata oni liniju zatvaraju.Jat,Lufthansa i ostale zatvaraju linuju ukoliko ne mogu da prodaju 40-50 % mesta.