Utorak, 11.09.2012.

09:12

Većina zanatlija u sivoj zoni

Svega 40 odsto zanatlija danas radi legalno, ostali ne plaćaju poreze i ostale obaveze, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Veæina zanatlija u sivoj zoni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Milojko-Bg

pre 11 godina

Dobro oni racunaju koliko para ima u tudjem novcaniku. Kad vec znaju da 60% zanatlija ne placa porez, onda sigurno znaju i imena, pa neka naplate.

Marinko

pre 11 godina

Mali predlog za smenjenje sive ekonomije i pomoc onima koji rade legalno: Zabraniti osiguravajućim kućama da isplaćuju štete na automobilima na ruke. Prvo to i osiguranja štede jer su u mogućnosti da se cenkaju, a i nas teraju da idemo kod najjeftinijih majstora po raznim šupama. Valjda je normalno: procena, idemo u servis, poprave nam kola, potpišemo račun i vozimo a osigurenje plaća servisu.

novosadjanka

pre 11 godina

Nije mi jasno ko je na ovaj komentar udarao minuse????? Neka mi objasni!

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.
(jedan od oštećenih, 11. septembar 2012 11:10)

I ja se pitam kome da prijavim molera koji mi je uzeo 600 evra za gletovanje i krecenje stana, a onda plafoni popucali. Materijal je bio njegov. I bas ga briga...prvo je obecavao da ce popraviti, a onda hladno rekao da ga ne zanima!!! I neka neko bas odgovori KOME DA ZALIMO mi koje su prevarili majstori koji rade na crno???? I nemojte da me pitate zasto smo angazovali takve,i zasto nismo uzeli nekog ko radi na "belo"??? Jer to radi vecina,jer i vecina majstora je neprijavljena!

aca

pre 11 godina

@ivan78bg
"Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju)"

Izvini molim te, možeš li mi objasniti kakvom si računicom došao do cifre od 450 EURa ?

Preko 30 godina sam zanatlija - privatnik - paušalac. Imam svoju zanatsku radnju i mesečna davanja državi (komplet: paušal + penziono + socijalno + osiguranje za slučaj nezaposlenosti) su mi oko 9000 DIN. Dodatni trošak mi je firmarina koja na godišnjem nivou iznosi 17000 DIN.

Ne razumem na koji si način došao do cifre koju pominješ?

Od 1. septembra zanatlije više ne moraju da imaju fiskalnu kasu, već izdaju numerisane paragon blokove što je pojeftinilo poslovanje. Ne mnogo, ali meni za početak sasvim dovoljno. Priča se i o ukidanju firmarine što će bar meni biti veliko rasterećenje.

Meni kao i većini zanatlija posao ide slabo, ali smatram da trenutni nameti države nisu preterani i da se toliko može platiti bez većih napora. Sam porez - paušal je, bar meni, oko 2500 DIN i oslobađa me vođenja knjiga i mogućnosti da negde pogrešim, a daje mi prostora da se bavim svojim poslom i da mogu da izdam račun ama baš svakoj mušteriji bez straha da će mi zbog toga porez biti viši.

helen

pre 11 godina

Male radnje SZR usluzne, koje nemaju radnike znaci samo jedan vlasnik radi, dakle ta radnja bi trebalo da bude oporezovana 10% od svake naplacene usluge.Ako sam danas zaradila 1000 dinara drzavi dajem 100 dinara a ona nek to knjizi na putarinu, socijalno, penziono, budzet na sta god hoce.Pa ne moze se samo razrezivati na slepo, jedne godione u Grckoj sam videla blok racune koje su svi imali iste te i perforirane brojevima kao pasos, i tada je bilo procenat od svakog izdatog racuna drzavi.Samo tako ce se privoleti moj komsija da izadje iz ilegale za koju kaze da ga je spasla sigurne gladi.

Ima i drugaciji pogled na sve to, zapravo drzavi nista to i ne smeta sto se tice ovih malih radnjica jer i ne brine o njima i ne kostaju drzavu nista a zaposleni su cute i rade jer to je po drzavu najeftinije radno mesto, nije ulozila ni dinar a ljudi zaposleni.

ivan78bg

pre 11 godina

Drzava gubi???Drzava...Hteo sam da otvorim firmu jer sam imao pogodjene poslove.Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju).I odustao sam.Moja ideja je bila da zaradim pored posla koji radim nekih do 300 evra mesecno i apsolutno mi se u ni jednoj kobinaciji nije nikako isplatilo da otvorim firmu i sad normalno radim na crno i NE PADA MI NAPAMET NIKAKO DRUGACIJE DA RADIM dok mi se ne bude isplatilo normalno.Da radim posle posla od 8 sati po 4-5 sati i da mi drzava uzme sve pa ko je ovde lud?I kukaju kako je drzava zakinuta??????boze me sacuvaj...

Miskocije

pre 11 godina

A zasto bi radili legalno? Da im bahati inspektori mogu doci kad god hoce, ako nizasta drugo onda bar za neku "sicu" u dzepu?
Da ih opstinski organi pjlackaju sa izmisljenim porezima kao napr onaj koga zovu "firmarina"?
Da ih drzava primorava da placa PDV pre nego sto sami naplate robu/uslugu?
Ajd da ne pravim listu....
Kad drzava stvori radne uslove za opstanak kao i pomoc za osnivanje malih i srednjih preduzeca, verujte, situacija ce se znatno promeniti.

U trenutnoj situaciji, drzava mi je svojim zakonima, propisima i zahtevima, jasno i glasno rekla, ako hoces da opstanes, ne ulazi u krug registrovanih kompanija.

gaso

pre 11 godina

to nije siva, to je realna zona.postoje zanatske radnje, koje nisu registrovane.po zakonu ,one ne postoje i ne nose odgovornost.pravo je pitanje, zasto se ne registruju? a ne placanje poreza i doprinosa je druga tema.

jedan od oštećenih

pre 11 godina

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.

Zanatlija iz Valjeva

pre 11 godina

Pa ako je sve ovo tačno, a tačno je, zašto se Privrdne komore najenergičnije bore i suprostavljaju, da Vlada Srbije posebnim zakonom uredi zanatstvo. Nikada Privredne komore, osim što imaju Registar udruženja zanatlija, nisu branila interese malih. Čak mnogo ranije kada su i predstavljali privredu , uglavnom su zastupali interese krupnog i državnog kapitala. Uređenjem zanatstva u pravne okvire, privreda Srbije bi dobila zamajac i pokrenula mnoge ozbiljne poslove kao i omogućila neophodno otvaranje novih radnih mesta. Ovako u neravnopravnoj tržišnoj ekonomiji, najbolje zanatlije napuštaju Srbiju i rade i žive u uređenim državama. Ovde ostaju i samo konstatuju tužne i porazne rezultate, samo političari i utopisti.

maki

pre 11 godina

Pogresno je sto drzava misli da se siva ekonomija suzbija inspekcijama i kaznama umesto postavljanjem jednakih uslova za sve. Drzao sam firmu koja se bavila uslugama, ali u svom gradu sam mogao retko koji posao da "ubodem" jer su lokalni partijski poslusnici pobedjivali na svim tenderima gde se obrce pristojna lova sa kojom moze firma normalno da plati doprinose i plate radnicima. Ostao je rad za sirotinju kojoj je bilo lakse da placa na crno i izbegne izdatak zvani PDV. Tu ne moze inspiekcija nista da pomogne osim da zatvori nekog zanatliju i ostavi ljude bez hleba. To je zacarani krug.

Boban

pre 11 godina

Što znači kada bi država prepolovila namete i pojačala kontrolu i da svi plaćaju svoje obaveze, država bi više para uzimala, a preduzetnici "prodisali" i ne bi bilo sive ekonomije!?

Vladislav

pre 11 godina

Sivo nije u modi crno je fora ... ovoj banana republici ni dinara
NE ZELIM DA OD MOGA RADA PLACAM MILICIJU KOJA KAZNJAVA LJUDE KOJI NE UPALE SVETLA ALI PUSTA NA SLOBODU ONE KOJI GAZE DECU
NE ZELIM DA PLACAM RTS za ovo mi ne treba razlog
NE ZELIM DA PLACAM VOJSKU KOJA UZIMA SATELITE A NEMAJU NI CIZME KAKO TREBA
NE ZELIM DA PLACAM DOKTORICU KOJA RADI TRI SATA DNEVNO NOSI MATERIJAL U PRIVATNU KLINIKU I TAMO RADI OSTALIH 6 SATI
NE ZELIM DA PLACAM IZGRADNJU AUTO PUTA KOJI KOSTA KAO I ONAJ MADJARSKI SAMO STO JE PUN RUPA
NE ZELIM DA PLACAM NI PARKING AKO NIJE ASFALTIRAN NI
NE ZELIM I NECU DA PLACAM POREZ KOJI MOGU DA NE PLACAM
A ZA NJIHOVE INSPEKCIJE IMAM POTVRDU O TOME DA SAM PLATIO POREZ U AMERICI I KO ZNA GDE JOS.
200 evra samo proslog meseca i opravdan svaki dinar koji imam
Srbiju volim i dao sam joj i dacu joj sve za sta mislim da ce joj pomoci
ali nemoj te mi govoriti da je placanje poreza ljubav prema zemlji
jer je to samo vasa ljubav prema neradu i lakoj lovi .. to su samo
plate za vase partijske piune ....

uko

pre 11 godina

Ne treba poslati inspekciju, nego smanjiti namete. Kako jedan moler, obucar, zidar, krojac, onaj sto po kucama popravalja kompijutere za 10 evra, zena koja pravi torte za svadbe, stolar... moze da plati mesecno preko 20 hiljda dinara! To je smesno! Kada je pocela kriza nameti su znacajno povecani, umesto da budu smanjeni.

Mita

pre 11 godina

Ok,slažem se...Samo nemojte da čistite ribu od repa.Prvo,proverite,da li je Delta uplatila PDV na prodaji Maxi-ja.Gde je uplatila,kome je uplatila i koliko?Prvo to objavite,pa onda jurite piljare...

Nemanja_Z

pre 11 godina

Hahahaha!
Koji je ovo smeh.
Znači opet se udara spin na šišanje malih i boranije!
Bando jedna,prvo rešite sve krupne i velike kapitaliste i njihove dugove državi i dobavljačima (od kojih su mnogi ubijali zbog toga što im nisu plaćani veliki poslovi),pa onda dođite kod nas malih i ubogih!

potkivac konja

pre 11 godina

Posto ste doneli mere da nema otpustanja birokratije i da drzava ostaje alava - ne sumnjajte da ce uskoro vecina zanatlija biti u sivoj zoni i crnoj zoni!

gale

pre 11 godina

To je tako prosto za rešiti.
Uđeš u neko manje preduzeće, privatno, formirano od 90ih pa naovamo i pitaš koliko imaju uposlenika. Proveriš, a ono svi imaju iste koeficijente, i čistač i radnik, i poslovođa, i inženjer ako ga imaju i svi osigurani na minimalac. Možda je i direktor osiguran na minimalac. Pa jel to normalno. pa, zatvoriš radnju, tih desetak ostane bez posla, a onda se ostali uplaše, i rade kako treba da se ne bi zatvorilo i njihovo preduzeće. Ali, kad ode inspekcija kod njih, jel treba da vam pričam šta se dešava...

Predsednik zanatlija iz Vojvodine

pre 11 godina

Naravno da je to tačno! Zato i sva udruženja zanatlija iz Srbije, osim zanemarljiv broj pojedinaca koji je vezan za Privredne komore, uporno već više godina traži da se zakonski uredi zanatsko tržište. Nemože svako da se bavi pružanjem zanatsih usluga, bez garancije kvaliteta, računa i svih drugih obaveza koje inače legalni preduzetnici i zanatlije pružaju. Najveći protivnici donošenju Zakona o zanatstvu, su ljudi koji upravljaju već godinama Privrednim komorama iz Beograda. Mi u Vojvodini smo tu jedinstveni, bez obzira što smo SAMO registrovani u Privrednim komorama, ona nije naša i nikada im nismo plačali nikakvu članarinu.

Micko

pre 11 godina

Radim online na crno i ponosim se time! Okej, moja konkurencija su indijci pa i moram tako ali nema se sta prigovoriti ljudima koji rade ovde na crno.

Pa ako radis legalno mozes samo da propadnes. U srbiji je sistem da ko se bolje snadje taj profitira jer nisa nije uredjeno.

Pa zamisli samo jednog molera recimo... Recimo da krecenje nekog stana kosta 200 evra. Dodje ovaj sto radi na crno i kaze ti "200 evra". Dodje ti ovaj posten (budala) i kaze "500 evra" jer mora da prijavi sebe i svog radnika. Mora da placa 50 globa drzavi, mora da placa knjigovodju i da se zamlacuje sa svim kerefekama. Usput, mora i da ima original windows jer ima firmu pa mu mozda banu i ti hohstapleri da provere. Placas ovo placas ono... I taman ti krene biznis a ono drzava nema para pa "ajd ovo sto ste placali 20.000 godisnje od ove godine kosta 120.000"...

I ko ce tako da uspe ?

Ok, ja sam za to da sve bude legalno i nema rada na crno ali onda sve uredite i postujte to pa da svi budemo jednaki.

U americi recimo svaka budala moze da otvori firmu legalno i nece platiti skoro ni cent sve dok se ne vidi da pravi neki PROFIT. I naravno to podstice ljude da rade legalno jer ako ne krene onda nista. Ovde ti treba zivaca i zivaca da sve postavis da bude legalno a usput te deru sa svih strana pa makar dinar zaradjivao. Pa aj ti sad radi posteno!

Lala

pre 11 godina

Imam ja jedan predlog.
Jedan običan zanatlija SZR, ako ima prijavljenog radnika u proseku na godišnjem nivou mora da plati oko 240.000 dinara za socialno + penziono.
+ako je u pitanju mala radnjica mora da plati i ostvareni PDV, koji zavisi od prometa preko fiskalne kase moze da dostigne isto oko 200.000 do 300.000 din na godisnjem nivou.
A primer jedan paor koji ima 100 hektara, cija vrednost u Bačkoj je oko 4000 eu(mozda i 5000) + ima silnu mehanizaciju koja vredi od 50.000 do 100.000 eura. kad se skupi cifra ispade da država subvencioniše za naše uslove milionera koji ima u vrednosti nekretnina 500.000 eura i još 100.000 eura u mehanizaciji. uz to prijavi da je imoao obrt na računu do 4 miliona dinara i neuđe u PDV i neplaća nikom ništa, svaki deseti plati oko 50.000 dinara socialno+penziono.
A ovaj u SZR je obično u kiriji i ima robu u prodavnici max do 5000 eura.
Sad logike jedan Milioner nemora čak da plati ni porez na zemlju ni odvodnjavanje NIKOM ništa neplaća + traži subvencije.
Pa ko ovde je u povoljnijoj situaciji.
A kod stočara je tek kaobojština, tek oni nikom ništa ne plaćaju, čak ni popašu na godišnjem nivou koja je beznačajna + prave štete teraju stoku po privatnim njivama... itd
Lepa tem za razmišljanje ko bi stvarno trebao da se oporezuje.
A taj što radi 100 hektara ih je u 90% stekao u poslednjih par godina, znači da ima zarade u poljoprivredi. pa prema tome treba i oporezovati.

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Topla voda ,Amerika,rupa na saksiji i sl. odavno postoje,probudite se već jednom,narod radi i još ovo treba da sluša igleda novokomponovane koji su se ,,snašli,,,,,bizmismeni,, i oni oko njih.

nema deda mraza

pre 11 godina

ko o cemu-baba o ustipcima.
mali zanatlija ne moze izdrzavati troskove firmi.


ako je do kontrole budzeta onda bi na svaki semafor treba postaviti inspekciju za poreklo imovine koja bi proveravala svako vece vozilo.

Lala sa jugozapada Bačke

pre 11 godina

A znate zašto? Zato što se svake godine zanatlijama koji plaćaju paušalno porez POVEĆAVA obavezno plaćanje za 20-30%... Mom prijatelju koji drži frizersku radnju su povećali za 75% u avgustu i to retroaktivno za celu godinu, od januara...

E zato sam ja u sivoj zoni i lakše mi je da platim nekog da mi učini uslugu i napravi fakturu ako mi reba pa da ga počastim nego da izdajem svoju i plaćam lešinrima... A hteo sam da otvorim szr, ali posle svega ovoga čisto sumnjam...

dejan jovanovic

pre 11 godina

Zvanicnici bi stvarno trebali da pripaze malo kako se frljaju ovako krupnim ciframa! Ako je, po nekim napisima koji su se pojavili posle bilansa 2011, kod Agencije za privredne registre registrovano i predato oko 200.000,00 bilanasa od zvanicno registrovanih firmi, onda bi za gore pomenutu cifru od 6.000.000.000,00 evra svaka od njih morala budzetu pridoneti sa po 30.000,00 evra! Pa koji to preduzetnik godisnje uplati po 30 kila evra?? Omogucite mi da radim i zaradim toliko da mogu da uplatim ovu sumu u budzet i ja cu to uraditi sa velikim zadovoljstvom!
Potpuna budalastina od izjave, i zaista je vreme da i novinari podsete zvanicnike na nerealnost istih, tj. da objave i na osnovu cega baziraju ove procene-vise nego proizvoljne.
Skupa drzava, previse administracije koja koci privredu i zivot, koja ne zaradjuje vec trosi i cije su plate daleko iznad proseka privrede. Koje drustvo moze to izdrzati, mozda Nemacko? Mislim da bi i za njih bilo previse...

Dragan

pre 11 godina

Preduzetnik sam 15 godina.Uvek sam redovno placao obaveze.
Unazad par meseci to ide vrlo tesko i sa kasnjenjem.
Sa druge strane drzava se i dalje ponasa neozbiljno.Umesto da nam olaksa zivot na bilo koji nacin oni prete inspekcijama.
Vec neko vreme razmisljam o zatvaranju radnje jer je postalo nepodnosljivo.
Ovakve pretnje ce samo ubrzati moju odluku u tom pravcu.
Neka drzava smanji svoj aparat i nasa izdavanja za isti , a ne da se ponasa ovako nerazumno.
Dok hiljade Vladinih sluzbenika dolazi na posao da se odmori mi moramo da ih izdrzavamo.

Nono

pre 11 godina

A naš "ekonomski guru" ukine zanatlijama i fiskalne kase, umesto da ih uvede advokatima i taksistima (taksistima o državnom trošku)! Ne može čovek koji nije video ni "P" od privrede da vodi realnu ekonomiju.

Dragan

pre 11 godina

Preduzetnik sam 15 godina.Uvek sam redovno placao obaveze.
Unazad par meseci to ide vrlo tesko i sa kasnjenjem.
Sa druge strane drzava se i dalje ponasa neozbiljno.Umesto da nam olaksa zivot na bilo koji nacin oni prete inspekcijama.
Vec neko vreme razmisljam o zatvaranju radnje jer je postalo nepodnosljivo.
Ovakve pretnje ce samo ubrzati moju odluku u tom pravcu.
Neka drzava smanji svoj aparat i nasa izdavanja za isti , a ne da se ponasa ovako nerazumno.
Dok hiljade Vladinih sluzbenika dolazi na posao da se odmori mi moramo da ih izdrzavamo.

Vladislav

pre 11 godina

Sivo nije u modi crno je fora ... ovoj banana republici ni dinara
NE ZELIM DA OD MOGA RADA PLACAM MILICIJU KOJA KAZNJAVA LJUDE KOJI NE UPALE SVETLA ALI PUSTA NA SLOBODU ONE KOJI GAZE DECU
NE ZELIM DA PLACAM RTS za ovo mi ne treba razlog
NE ZELIM DA PLACAM VOJSKU KOJA UZIMA SATELITE A NEMAJU NI CIZME KAKO TREBA
NE ZELIM DA PLACAM DOKTORICU KOJA RADI TRI SATA DNEVNO NOSI MATERIJAL U PRIVATNU KLINIKU I TAMO RADI OSTALIH 6 SATI
NE ZELIM DA PLACAM IZGRADNJU AUTO PUTA KOJI KOSTA KAO I ONAJ MADJARSKI SAMO STO JE PUN RUPA
NE ZELIM DA PLACAM NI PARKING AKO NIJE ASFALTIRAN NI
NE ZELIM I NECU DA PLACAM POREZ KOJI MOGU DA NE PLACAM
A ZA NJIHOVE INSPEKCIJE IMAM POTVRDU O TOME DA SAM PLATIO POREZ U AMERICI I KO ZNA GDE JOS.
200 evra samo proslog meseca i opravdan svaki dinar koji imam
Srbiju volim i dao sam joj i dacu joj sve za sta mislim da ce joj pomoci
ali nemoj te mi govoriti da je placanje poreza ljubav prema zemlji
jer je to samo vasa ljubav prema neradu i lakoj lovi .. to su samo
plate za vase partijske piune ....

Micko

pre 11 godina

Radim online na crno i ponosim se time! Okej, moja konkurencija su indijci pa i moram tako ali nema se sta prigovoriti ljudima koji rade ovde na crno.

Pa ako radis legalno mozes samo da propadnes. U srbiji je sistem da ko se bolje snadje taj profitira jer nisa nije uredjeno.

Pa zamisli samo jednog molera recimo... Recimo da krecenje nekog stana kosta 200 evra. Dodje ovaj sto radi na crno i kaze ti "200 evra". Dodje ti ovaj posten (budala) i kaze "500 evra" jer mora da prijavi sebe i svog radnika. Mora da placa 50 globa drzavi, mora da placa knjigovodju i da se zamlacuje sa svim kerefekama. Usput, mora i da ima original windows jer ima firmu pa mu mozda banu i ti hohstapleri da provere. Placas ovo placas ono... I taman ti krene biznis a ono drzava nema para pa "ajd ovo sto ste placali 20.000 godisnje od ove godine kosta 120.000"...

I ko ce tako da uspe ?

Ok, ja sam za to da sve bude legalno i nema rada na crno ali onda sve uredite i postujte to pa da svi budemo jednaki.

U americi recimo svaka budala moze da otvori firmu legalno i nece platiti skoro ni cent sve dok se ne vidi da pravi neki PROFIT. I naravno to podstice ljude da rade legalno jer ako ne krene onda nista. Ovde ti treba zivaca i zivaca da sve postavis da bude legalno a usput te deru sa svih strana pa makar dinar zaradjivao. Pa aj ti sad radi posteno!

Miskocije

pre 11 godina

A zasto bi radili legalno? Da im bahati inspektori mogu doci kad god hoce, ako nizasta drugo onda bar za neku "sicu" u dzepu?
Da ih opstinski organi pjlackaju sa izmisljenim porezima kao napr onaj koga zovu "firmarina"?
Da ih drzava primorava da placa PDV pre nego sto sami naplate robu/uslugu?
Ajd da ne pravim listu....
Kad drzava stvori radne uslove za opstanak kao i pomoc za osnivanje malih i srednjih preduzeca, verujte, situacija ce se znatno promeniti.

U trenutnoj situaciji, drzava mi je svojim zakonima, propisima i zahtevima, jasno i glasno rekla, ako hoces da opstanes, ne ulazi u krug registrovanih kompanija.

Mita

pre 11 godina

Ok,slažem se...Samo nemojte da čistite ribu od repa.Prvo,proverite,da li je Delta uplatila PDV na prodaji Maxi-ja.Gde je uplatila,kome je uplatila i koliko?Prvo to objavite,pa onda jurite piljare...

maki

pre 11 godina

Pogresno je sto drzava misli da se siva ekonomija suzbija inspekcijama i kaznama umesto postavljanjem jednakih uslova za sve. Drzao sam firmu koja se bavila uslugama, ali u svom gradu sam mogao retko koji posao da "ubodem" jer su lokalni partijski poslusnici pobedjivali na svim tenderima gde se obrce pristojna lova sa kojom moze firma normalno da plati doprinose i plate radnicima. Ostao je rad za sirotinju kojoj je bilo lakse da placa na crno i izbegne izdatak zvani PDV. Tu ne moze inspiekcija nista da pomogne osim da zatvori nekog zanatliju i ostavi ljude bez hleba. To je zacarani krug.

uko

pre 11 godina

Ne treba poslati inspekciju, nego smanjiti namete. Kako jedan moler, obucar, zidar, krojac, onaj sto po kucama popravalja kompijutere za 10 evra, zena koja pravi torte za svadbe, stolar... moze da plati mesecno preko 20 hiljda dinara! To je smesno! Kada je pocela kriza nameti su znacajno povecani, umesto da budu smanjeni.

potkivac konja

pre 11 godina

Posto ste doneli mere da nema otpustanja birokratije i da drzava ostaje alava - ne sumnjajte da ce uskoro vecina zanatlija biti u sivoj zoni i crnoj zoni!

Nemanja_Z

pre 11 godina

Hahahaha!
Koji je ovo smeh.
Znači opet se udara spin na šišanje malih i boranije!
Bando jedna,prvo rešite sve krupne i velike kapitaliste i njihove dugove državi i dobavljačima (od kojih su mnogi ubijali zbog toga što im nisu plaćani veliki poslovi),pa onda dođite kod nas malih i ubogih!

ivan78bg

pre 11 godina

Drzava gubi???Drzava...Hteo sam da otvorim firmu jer sam imao pogodjene poslove.Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju).I odustao sam.Moja ideja je bila da zaradim pored posla koji radim nekih do 300 evra mesecno i apsolutno mi se u ni jednoj kobinaciji nije nikako isplatilo da otvorim firmu i sad normalno radim na crno i NE PADA MI NAPAMET NIKAKO DRUGACIJE DA RADIM dok mi se ne bude isplatilo normalno.Da radim posle posla od 8 sati po 4-5 sati i da mi drzava uzme sve pa ko je ovde lud?I kukaju kako je drzava zakinuta??????boze me sacuvaj...

Nono

pre 11 godina

A naš "ekonomski guru" ukine zanatlijama i fiskalne kase, umesto da ih uvede advokatima i taksistima (taksistima o državnom trošku)! Ne može čovek koji nije video ni "P" od privrede da vodi realnu ekonomiju.

Lala

pre 11 godina

Imam ja jedan predlog.
Jedan običan zanatlija SZR, ako ima prijavljenog radnika u proseku na godišnjem nivou mora da plati oko 240.000 dinara za socialno + penziono.
+ako je u pitanju mala radnjica mora da plati i ostvareni PDV, koji zavisi od prometa preko fiskalne kase moze da dostigne isto oko 200.000 do 300.000 din na godisnjem nivou.
A primer jedan paor koji ima 100 hektara, cija vrednost u Bačkoj je oko 4000 eu(mozda i 5000) + ima silnu mehanizaciju koja vredi od 50.000 do 100.000 eura. kad se skupi cifra ispade da država subvencioniše za naše uslove milionera koji ima u vrednosti nekretnina 500.000 eura i još 100.000 eura u mehanizaciji. uz to prijavi da je imoao obrt na računu do 4 miliona dinara i neuđe u PDV i neplaća nikom ništa, svaki deseti plati oko 50.000 dinara socialno+penziono.
A ovaj u SZR je obično u kiriji i ima robu u prodavnici max do 5000 eura.
Sad logike jedan Milioner nemora čak da plati ni porez na zemlju ni odvodnjavanje NIKOM ništa neplaća + traži subvencije.
Pa ko ovde je u povoljnijoj situaciji.
A kod stočara je tek kaobojština, tek oni nikom ništa ne plaćaju, čak ni popašu na godišnjem nivou koja je beznačajna + prave štete teraju stoku po privatnim njivama... itd
Lepa tem za razmišljanje ko bi stvarno trebao da se oporezuje.
A taj što radi 100 hektara ih je u 90% stekao u poslednjih par godina, znači da ima zarade u poljoprivredi. pa prema tome treba i oporezovati.

Lala sa jugozapada Bačke

pre 11 godina

A znate zašto? Zato što se svake godine zanatlijama koji plaćaju paušalno porez POVEĆAVA obavezno plaćanje za 20-30%... Mom prijatelju koji drži frizersku radnju su povećali za 75% u avgustu i to retroaktivno za celu godinu, od januara...

E zato sam ja u sivoj zoni i lakše mi je da platim nekog da mi učini uslugu i napravi fakturu ako mi reba pa da ga počastim nego da izdajem svoju i plaćam lešinrima... A hteo sam da otvorim szr, ali posle svega ovoga čisto sumnjam...

dejan jovanovic

pre 11 godina

Zvanicnici bi stvarno trebali da pripaze malo kako se frljaju ovako krupnim ciframa! Ako je, po nekim napisima koji su se pojavili posle bilansa 2011, kod Agencije za privredne registre registrovano i predato oko 200.000,00 bilanasa od zvanicno registrovanih firmi, onda bi za gore pomenutu cifru od 6.000.000.000,00 evra svaka od njih morala budzetu pridoneti sa po 30.000,00 evra! Pa koji to preduzetnik godisnje uplati po 30 kila evra?? Omogucite mi da radim i zaradim toliko da mogu da uplatim ovu sumu u budzet i ja cu to uraditi sa velikim zadovoljstvom!
Potpuna budalastina od izjave, i zaista je vreme da i novinari podsete zvanicnike na nerealnost istih, tj. da objave i na osnovu cega baziraju ove procene-vise nego proizvoljne.
Skupa drzava, previse administracije koja koci privredu i zivot, koja ne zaradjuje vec trosi i cije su plate daleko iznad proseka privrede. Koje drustvo moze to izdrzati, mozda Nemacko? Mislim da bi i za njih bilo previse...

nema deda mraza

pre 11 godina

ko o cemu-baba o ustipcima.
mali zanatlija ne moze izdrzavati troskove firmi.


ako je do kontrole budzeta onda bi na svaki semafor treba postaviti inspekciju za poreklo imovine koja bi proveravala svako vece vozilo.

Boban

pre 11 godina

Što znači kada bi država prepolovila namete i pojačala kontrolu i da svi plaćaju svoje obaveze, država bi više para uzimala, a preduzetnici "prodisali" i ne bi bilo sive ekonomije!?

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Topla voda ,Amerika,rupa na saksiji i sl. odavno postoje,probudite se već jednom,narod radi i još ovo treba da sluša igleda novokomponovane koji su se ,,snašli,,,,,bizmismeni,, i oni oko njih.

Zanatlija iz Valjeva

pre 11 godina

Pa ako je sve ovo tačno, a tačno je, zašto se Privrdne komore najenergičnije bore i suprostavljaju, da Vlada Srbije posebnim zakonom uredi zanatstvo. Nikada Privredne komore, osim što imaju Registar udruženja zanatlija, nisu branila interese malih. Čak mnogo ranije kada su i predstavljali privredu , uglavnom su zastupali interese krupnog i državnog kapitala. Uređenjem zanatstva u pravne okvire, privreda Srbije bi dobila zamajac i pokrenula mnoge ozbiljne poslove kao i omogućila neophodno otvaranje novih radnih mesta. Ovako u neravnopravnoj tržišnoj ekonomiji, najbolje zanatlije napuštaju Srbiju i rade i žive u uređenim državama. Ovde ostaju i samo konstatuju tužne i porazne rezultate, samo političari i utopisti.

gaso

pre 11 godina

to nije siva, to je realna zona.postoje zanatske radnje, koje nisu registrovane.po zakonu ,one ne postoje i ne nose odgovornost.pravo je pitanje, zasto se ne registruju? a ne placanje poreza i doprinosa je druga tema.

novosadjanka

pre 11 godina

Nije mi jasno ko je na ovaj komentar udarao minuse????? Neka mi objasni!

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.
(jedan od oštećenih, 11. septembar 2012 11:10)

I ja se pitam kome da prijavim molera koji mi je uzeo 600 evra za gletovanje i krecenje stana, a onda plafoni popucali. Materijal je bio njegov. I bas ga briga...prvo je obecavao da ce popraviti, a onda hladno rekao da ga ne zanima!!! I neka neko bas odgovori KOME DA ZALIMO mi koje su prevarili majstori koji rade na crno???? I nemojte da me pitate zasto smo angazovali takve,i zasto nismo uzeli nekog ko radi na "belo"??? Jer to radi vecina,jer i vecina majstora je neprijavljena!

aca

pre 11 godina

@ivan78bg
"Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju)"

Izvini molim te, možeš li mi objasniti kakvom si računicom došao do cifre od 450 EURa ?

Preko 30 godina sam zanatlija - privatnik - paušalac. Imam svoju zanatsku radnju i mesečna davanja državi (komplet: paušal + penziono + socijalno + osiguranje za slučaj nezaposlenosti) su mi oko 9000 DIN. Dodatni trošak mi je firmarina koja na godišnjem nivou iznosi 17000 DIN.

Ne razumem na koji si način došao do cifre koju pominješ?

Od 1. septembra zanatlije više ne moraju da imaju fiskalnu kasu, već izdaju numerisane paragon blokove što je pojeftinilo poslovanje. Ne mnogo, ali meni za početak sasvim dovoljno. Priča se i o ukidanju firmarine što će bar meni biti veliko rasterećenje.

Meni kao i većini zanatlija posao ide slabo, ali smatram da trenutni nameti države nisu preterani i da se toliko može platiti bez većih napora. Sam porez - paušal je, bar meni, oko 2500 DIN i oslobađa me vođenja knjiga i mogućnosti da negde pogrešim, a daje mi prostora da se bavim svojim poslom i da mogu da izdam račun ama baš svakoj mušteriji bez straha da će mi zbog toga porez biti viši.

Milojko-Bg

pre 11 godina

Dobro oni racunaju koliko para ima u tudjem novcaniku. Kad vec znaju da 60% zanatlija ne placa porez, onda sigurno znaju i imena, pa neka naplate.

Predsednik zanatlija iz Vojvodine

pre 11 godina

Naravno da je to tačno! Zato i sva udruženja zanatlija iz Srbije, osim zanemarljiv broj pojedinaca koji je vezan za Privredne komore, uporno već više godina traži da se zakonski uredi zanatsko tržište. Nemože svako da se bavi pružanjem zanatsih usluga, bez garancije kvaliteta, računa i svih drugih obaveza koje inače legalni preduzetnici i zanatlije pružaju. Najveći protivnici donošenju Zakona o zanatstvu, su ljudi koji upravljaju već godinama Privrednim komorama iz Beograda. Mi u Vojvodini smo tu jedinstveni, bez obzira što smo SAMO registrovani u Privrednim komorama, ona nije naša i nikada im nismo plačali nikakvu članarinu.

helen

pre 11 godina

Male radnje SZR usluzne, koje nemaju radnike znaci samo jedan vlasnik radi, dakle ta radnja bi trebalo da bude oporezovana 10% od svake naplacene usluge.Ako sam danas zaradila 1000 dinara drzavi dajem 100 dinara a ona nek to knjizi na putarinu, socijalno, penziono, budzet na sta god hoce.Pa ne moze se samo razrezivati na slepo, jedne godione u Grckoj sam videla blok racune koje su svi imali iste te i perforirane brojevima kao pasos, i tada je bilo procenat od svakog izdatog racuna drzavi.Samo tako ce se privoleti moj komsija da izadje iz ilegale za koju kaze da ga je spasla sigurne gladi.

Ima i drugaciji pogled na sve to, zapravo drzavi nista to i ne smeta sto se tice ovih malih radnjica jer i ne brine o njima i ne kostaju drzavu nista a zaposleni su cute i rade jer to je po drzavu najeftinije radno mesto, nije ulozila ni dinar a ljudi zaposleni.

gale

pre 11 godina

To je tako prosto za rešiti.
Uđeš u neko manje preduzeće, privatno, formirano od 90ih pa naovamo i pitaš koliko imaju uposlenika. Proveriš, a ono svi imaju iste koeficijente, i čistač i radnik, i poslovođa, i inženjer ako ga imaju i svi osigurani na minimalac. Možda je i direktor osiguran na minimalac. Pa jel to normalno. pa, zatvoriš radnju, tih desetak ostane bez posla, a onda se ostali uplaše, i rade kako treba da se ne bi zatvorilo i njihovo preduzeće. Ali, kad ode inspekcija kod njih, jel treba da vam pričam šta se dešava...

jedan od oštećenih

pre 11 godina

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.

Marinko

pre 11 godina

Mali predlog za smenjenje sive ekonomije i pomoc onima koji rade legalno: Zabraniti osiguravajućim kućama da isplaćuju štete na automobilima na ruke. Prvo to i osiguranja štede jer su u mogućnosti da se cenkaju, a i nas teraju da idemo kod najjeftinijih majstora po raznim šupama. Valjda je normalno: procena, idemo u servis, poprave nam kola, potpišemo račun i vozimo a osigurenje plaća servisu.

gale

pre 11 godina

To je tako prosto za rešiti.
Uđeš u neko manje preduzeće, privatno, formirano od 90ih pa naovamo i pitaš koliko imaju uposlenika. Proveriš, a ono svi imaju iste koeficijente, i čistač i radnik, i poslovođa, i inženjer ako ga imaju i svi osigurani na minimalac. Možda je i direktor osiguran na minimalac. Pa jel to normalno. pa, zatvoriš radnju, tih desetak ostane bez posla, a onda se ostali uplaše, i rade kako treba da se ne bi zatvorilo i njihovo preduzeće. Ali, kad ode inspekcija kod njih, jel treba da vam pričam šta se dešava...

jedan od oštećenih

pre 11 godina

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.

Lala

pre 11 godina

Imam ja jedan predlog.
Jedan običan zanatlija SZR, ako ima prijavljenog radnika u proseku na godišnjem nivou mora da plati oko 240.000 dinara za socialno + penziono.
+ako je u pitanju mala radnjica mora da plati i ostvareni PDV, koji zavisi od prometa preko fiskalne kase moze da dostigne isto oko 200.000 do 300.000 din na godisnjem nivou.
A primer jedan paor koji ima 100 hektara, cija vrednost u Bačkoj je oko 4000 eu(mozda i 5000) + ima silnu mehanizaciju koja vredi od 50.000 do 100.000 eura. kad se skupi cifra ispade da država subvencioniše za naše uslove milionera koji ima u vrednosti nekretnina 500.000 eura i još 100.000 eura u mehanizaciji. uz to prijavi da je imoao obrt na računu do 4 miliona dinara i neuđe u PDV i neplaća nikom ništa, svaki deseti plati oko 50.000 dinara socialno+penziono.
A ovaj u SZR je obično u kiriji i ima robu u prodavnici max do 5000 eura.
Sad logike jedan Milioner nemora čak da plati ni porez na zemlju ni odvodnjavanje NIKOM ništa neplaća + traži subvencije.
Pa ko ovde je u povoljnijoj situaciji.
A kod stočara je tek kaobojština, tek oni nikom ništa ne plaćaju, čak ni popašu na godišnjem nivou koja je beznačajna + prave štete teraju stoku po privatnim njivama... itd
Lepa tem za razmišljanje ko bi stvarno trebao da se oporezuje.
A taj što radi 100 hektara ih je u 90% stekao u poslednjih par godina, znači da ima zarade u poljoprivredi. pa prema tome treba i oporezovati.

aca

pre 11 godina

@ivan78bg
"Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju)"

Izvini molim te, možeš li mi objasniti kakvom si računicom došao do cifre od 450 EURa ?

Preko 30 godina sam zanatlija - privatnik - paušalac. Imam svoju zanatsku radnju i mesečna davanja državi (komplet: paušal + penziono + socijalno + osiguranje za slučaj nezaposlenosti) su mi oko 9000 DIN. Dodatni trošak mi je firmarina koja na godišnjem nivou iznosi 17000 DIN.

Ne razumem na koji si način došao do cifre koju pominješ?

Od 1. septembra zanatlije više ne moraju da imaju fiskalnu kasu, već izdaju numerisane paragon blokove što je pojeftinilo poslovanje. Ne mnogo, ali meni za početak sasvim dovoljno. Priča se i o ukidanju firmarine što će bar meni biti veliko rasterećenje.

Meni kao i većini zanatlija posao ide slabo, ali smatram da trenutni nameti države nisu preterani i da se toliko može platiti bez većih napora. Sam porez - paušal je, bar meni, oko 2500 DIN i oslobađa me vođenja knjiga i mogućnosti da negde pogrešim, a daje mi prostora da se bavim svojim poslom i da mogu da izdam račun ama baš svakoj mušteriji bez straha da će mi zbog toga porez biti viši.

novosadjanka

pre 11 godina

Nije mi jasno ko je na ovaj komentar udarao minuse????? Neka mi objasni!

Nije baš najjasnije kome se prijavljuju ovakvi slučajevi. Pre svega oni koji nekvalitetno i ne po dogovoru urade posao. Nema se kome čovek žaliti na neki vid pljačke.
(jedan od oštećenih, 11. septembar 2012 11:10)

I ja se pitam kome da prijavim molera koji mi je uzeo 600 evra za gletovanje i krecenje stana, a onda plafoni popucali. Materijal je bio njegov. I bas ga briga...prvo je obecavao da ce popraviti, a onda hladno rekao da ga ne zanima!!! I neka neko bas odgovori KOME DA ZALIMO mi koje su prevarili majstori koji rade na crno???? I nemojte da me pitate zasto smo angazovali takve,i zasto nismo uzeli nekog ko radi na "belo"??? Jer to radi vecina,jer i vecina majstora je neprijavljena!

Miskocije

pre 11 godina

A zasto bi radili legalno? Da im bahati inspektori mogu doci kad god hoce, ako nizasta drugo onda bar za neku "sicu" u dzepu?
Da ih opstinski organi pjlackaju sa izmisljenim porezima kao napr onaj koga zovu "firmarina"?
Da ih drzava primorava da placa PDV pre nego sto sami naplate robu/uslugu?
Ajd da ne pravim listu....
Kad drzava stvori radne uslove za opstanak kao i pomoc za osnivanje malih i srednjih preduzeca, verujte, situacija ce se znatno promeniti.

U trenutnoj situaciji, drzava mi je svojim zakonima, propisima i zahtevima, jasno i glasno rekla, ako hoces da opstanes, ne ulazi u krug registrovanih kompanija.

helen

pre 11 godina

Male radnje SZR usluzne, koje nemaju radnike znaci samo jedan vlasnik radi, dakle ta radnja bi trebalo da bude oporezovana 10% od svake naplacene usluge.Ako sam danas zaradila 1000 dinara drzavi dajem 100 dinara a ona nek to knjizi na putarinu, socijalno, penziono, budzet na sta god hoce.Pa ne moze se samo razrezivati na slepo, jedne godione u Grckoj sam videla blok racune koje su svi imali iste te i perforirane brojevima kao pasos, i tada je bilo procenat od svakog izdatog racuna drzavi.Samo tako ce se privoleti moj komsija da izadje iz ilegale za koju kaze da ga je spasla sigurne gladi.

Ima i drugaciji pogled na sve to, zapravo drzavi nista to i ne smeta sto se tice ovih malih radnjica jer i ne brine o njima i ne kostaju drzavu nista a zaposleni su cute i rade jer to je po drzavu najeftinije radno mesto, nije ulozila ni dinar a ljudi zaposleni.

Nono

pre 11 godina

A naš "ekonomski guru" ukine zanatlijama i fiskalne kase, umesto da ih uvede advokatima i taksistima (taksistima o državnom trošku)! Ne može čovek koji nije video ni "P" od privrede da vodi realnu ekonomiju.

Predsednik zanatlija iz Vojvodine

pre 11 godina

Naravno da je to tačno! Zato i sva udruženja zanatlija iz Srbije, osim zanemarljiv broj pojedinaca koji je vezan za Privredne komore, uporno već više godina traži da se zakonski uredi zanatsko tržište. Nemože svako da se bavi pružanjem zanatsih usluga, bez garancije kvaliteta, računa i svih drugih obaveza koje inače legalni preduzetnici i zanatlije pružaju. Najveći protivnici donošenju Zakona o zanatstvu, su ljudi koji upravljaju već godinama Privrednim komorama iz Beograda. Mi u Vojvodini smo tu jedinstveni, bez obzira što smo SAMO registrovani u Privrednim komorama, ona nije naša i nikada im nismo plačali nikakvu članarinu.

Mita

pre 11 godina

Ok,slažem se...Samo nemojte da čistite ribu od repa.Prvo,proverite,da li je Delta uplatila PDV na prodaji Maxi-ja.Gde je uplatila,kome je uplatila i koliko?Prvo to objavite,pa onda jurite piljare...

maki

pre 11 godina

Pogresno je sto drzava misli da se siva ekonomija suzbija inspekcijama i kaznama umesto postavljanjem jednakih uslova za sve. Drzao sam firmu koja se bavila uslugama, ali u svom gradu sam mogao retko koji posao da "ubodem" jer su lokalni partijski poslusnici pobedjivali na svim tenderima gde se obrce pristojna lova sa kojom moze firma normalno da plati doprinose i plate radnicima. Ostao je rad za sirotinju kojoj je bilo lakse da placa na crno i izbegne izdatak zvani PDV. Tu ne moze inspiekcija nista da pomogne osim da zatvori nekog zanatliju i ostavi ljude bez hleba. To je zacarani krug.

ivan78bg

pre 11 godina

Drzava gubi???Drzava...Hteo sam da otvorim firmu jer sam imao pogodjene poslove.Posle 2 meseca obijanja pragova sam napravio najeftiniju mogucu kombinaciju koliko bi me izashla firma i to bi me kostalo 450 evra mesecno da platim drzavi mesecno(sve ukupno)(pausalac, kao dodatnu delatnost bih bio prijavljen,plus prijavljen u drugoj firmi na zdrastvenom osiguranju).I odustao sam.Moja ideja je bila da zaradim pored posla koji radim nekih do 300 evra mesecno i apsolutno mi se u ni jednoj kobinaciji nije nikako isplatilo da otvorim firmu i sad normalno radim na crno i NE PADA MI NAPAMET NIKAKO DRUGACIJE DA RADIM dok mi se ne bude isplatilo normalno.Da radim posle posla od 8 sati po 4-5 sati i da mi drzava uzme sve pa ko je ovde lud?I kukaju kako je drzava zakinuta??????boze me sacuvaj...

Marinko

pre 11 godina

Mali predlog za smenjenje sive ekonomije i pomoc onima koji rade legalno: Zabraniti osiguravajućim kućama da isplaćuju štete na automobilima na ruke. Prvo to i osiguranja štede jer su u mogućnosti da se cenkaju, a i nas teraju da idemo kod najjeftinijih majstora po raznim šupama. Valjda je normalno: procena, idemo u servis, poprave nam kola, potpišemo račun i vozimo a osigurenje plaća servisu.

Dragan

pre 11 godina

Preduzetnik sam 15 godina.Uvek sam redovno placao obaveze.
Unazad par meseci to ide vrlo tesko i sa kasnjenjem.
Sa druge strane drzava se i dalje ponasa neozbiljno.Umesto da nam olaksa zivot na bilo koji nacin oni prete inspekcijama.
Vec neko vreme razmisljam o zatvaranju radnje jer je postalo nepodnosljivo.
Ovakve pretnje ce samo ubrzati moju odluku u tom pravcu.
Neka drzava smanji svoj aparat i nasa izdavanja za isti , a ne da se ponasa ovako nerazumno.
Dok hiljade Vladinih sluzbenika dolazi na posao da se odmori mi moramo da ih izdrzavamo.

dejan jovanovic

pre 11 godina

Zvanicnici bi stvarno trebali da pripaze malo kako se frljaju ovako krupnim ciframa! Ako je, po nekim napisima koji su se pojavili posle bilansa 2011, kod Agencije za privredne registre registrovano i predato oko 200.000,00 bilanasa od zvanicno registrovanih firmi, onda bi za gore pomenutu cifru od 6.000.000.000,00 evra svaka od njih morala budzetu pridoneti sa po 30.000,00 evra! Pa koji to preduzetnik godisnje uplati po 30 kila evra?? Omogucite mi da radim i zaradim toliko da mogu da uplatim ovu sumu u budzet i ja cu to uraditi sa velikim zadovoljstvom!
Potpuna budalastina od izjave, i zaista je vreme da i novinari podsete zvanicnike na nerealnost istih, tj. da objave i na osnovu cega baziraju ove procene-vise nego proizvoljne.
Skupa drzava, previse administracije koja koci privredu i zivot, koja ne zaradjuje vec trosi i cije su plate daleko iznad proseka privrede. Koje drustvo moze to izdrzati, mozda Nemacko? Mislim da bi i za njih bilo previse...

Lala sa jugozapada Bačke

pre 11 godina

A znate zašto? Zato što se svake godine zanatlijama koji plaćaju paušalno porez POVEĆAVA obavezno plaćanje za 20-30%... Mom prijatelju koji drži frizersku radnju su povećali za 75% u avgustu i to retroaktivno za celu godinu, od januara...

E zato sam ja u sivoj zoni i lakše mi je da platim nekog da mi učini uslugu i napravi fakturu ako mi reba pa da ga počastim nego da izdajem svoju i plaćam lešinrima... A hteo sam da otvorim szr, ali posle svega ovoga čisto sumnjam...

Vladislav

pre 11 godina

Sivo nije u modi crno je fora ... ovoj banana republici ni dinara
NE ZELIM DA OD MOGA RADA PLACAM MILICIJU KOJA KAZNJAVA LJUDE KOJI NE UPALE SVETLA ALI PUSTA NA SLOBODU ONE KOJI GAZE DECU
NE ZELIM DA PLACAM RTS za ovo mi ne treba razlog
NE ZELIM DA PLACAM VOJSKU KOJA UZIMA SATELITE A NEMAJU NI CIZME KAKO TREBA
NE ZELIM DA PLACAM DOKTORICU KOJA RADI TRI SATA DNEVNO NOSI MATERIJAL U PRIVATNU KLINIKU I TAMO RADI OSTALIH 6 SATI
NE ZELIM DA PLACAM IZGRADNJU AUTO PUTA KOJI KOSTA KAO I ONAJ MADJARSKI SAMO STO JE PUN RUPA
NE ZELIM DA PLACAM NI PARKING AKO NIJE ASFALTIRAN NI
NE ZELIM I NECU DA PLACAM POREZ KOJI MOGU DA NE PLACAM
A ZA NJIHOVE INSPEKCIJE IMAM POTVRDU O TOME DA SAM PLATIO POREZ U AMERICI I KO ZNA GDE JOS.
200 evra samo proslog meseca i opravdan svaki dinar koji imam
Srbiju volim i dao sam joj i dacu joj sve za sta mislim da ce joj pomoci
ali nemoj te mi govoriti da je placanje poreza ljubav prema zemlji
jer je to samo vasa ljubav prema neradu i lakoj lovi .. to su samo
plate za vase partijske piune ....

uko

pre 11 godina

Ne treba poslati inspekciju, nego smanjiti namete. Kako jedan moler, obucar, zidar, krojac, onaj sto po kucama popravalja kompijutere za 10 evra, zena koja pravi torte za svadbe, stolar... moze da plati mesecno preko 20 hiljda dinara! To je smesno! Kada je pocela kriza nameti su znacajno povecani, umesto da budu smanjeni.

nema deda mraza

pre 11 godina

ko o cemu-baba o ustipcima.
mali zanatlija ne moze izdrzavati troskove firmi.


ako je do kontrole budzeta onda bi na svaki semafor treba postaviti inspekciju za poreklo imovine koja bi proveravala svako vece vozilo.

Micko

pre 11 godina

Radim online na crno i ponosim se time! Okej, moja konkurencija su indijci pa i moram tako ali nema se sta prigovoriti ljudima koji rade ovde na crno.

Pa ako radis legalno mozes samo da propadnes. U srbiji je sistem da ko se bolje snadje taj profitira jer nisa nije uredjeno.

Pa zamisli samo jednog molera recimo... Recimo da krecenje nekog stana kosta 200 evra. Dodje ovaj sto radi na crno i kaze ti "200 evra". Dodje ti ovaj posten (budala) i kaze "500 evra" jer mora da prijavi sebe i svog radnika. Mora da placa 50 globa drzavi, mora da placa knjigovodju i da se zamlacuje sa svim kerefekama. Usput, mora i da ima original windows jer ima firmu pa mu mozda banu i ti hohstapleri da provere. Placas ovo placas ono... I taman ti krene biznis a ono drzava nema para pa "ajd ovo sto ste placali 20.000 godisnje od ove godine kosta 120.000"...

I ko ce tako da uspe ?

Ok, ja sam za to da sve bude legalno i nema rada na crno ali onda sve uredite i postujte to pa da svi budemo jednaki.

U americi recimo svaka budala moze da otvori firmu legalno i nece platiti skoro ni cent sve dok se ne vidi da pravi neki PROFIT. I naravno to podstice ljude da rade legalno jer ako ne krene onda nista. Ovde ti treba zivaca i zivaca da sve postavis da bude legalno a usput te deru sa svih strana pa makar dinar zaradjivao. Pa aj ti sad radi posteno!

Boban

pre 11 godina

Što znači kada bi država prepolovila namete i pojačala kontrolu i da svi plaćaju svoje obaveze, država bi više para uzimala, a preduzetnici "prodisali" i ne bi bilo sive ekonomije!?

Nemanja_Z

pre 11 godina

Hahahaha!
Koji je ovo smeh.
Znači opet se udara spin na šišanje malih i boranije!
Bando jedna,prvo rešite sve krupne i velike kapitaliste i njihove dugove državi i dobavljačima (od kojih su mnogi ubijali zbog toga što im nisu plaćani veliki poslovi),pa onda dođite kod nas malih i ubogih!

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Topla voda ,Amerika,rupa na saksiji i sl. odavno postoje,probudite se već jednom,narod radi i još ovo treba da sluša igleda novokomponovane koji su se ,,snašli,,,,,bizmismeni,, i oni oko njih.

potkivac konja

pre 11 godina

Posto ste doneli mere da nema otpustanja birokratije i da drzava ostaje alava - ne sumnjajte da ce uskoro vecina zanatlija biti u sivoj zoni i crnoj zoni!

gaso

pre 11 godina

to nije siva, to je realna zona.postoje zanatske radnje, koje nisu registrovane.po zakonu ,one ne postoje i ne nose odgovornost.pravo je pitanje, zasto se ne registruju? a ne placanje poreza i doprinosa je druga tema.

Zanatlija iz Valjeva

pre 11 godina

Pa ako je sve ovo tačno, a tačno je, zašto se Privrdne komore najenergičnije bore i suprostavljaju, da Vlada Srbije posebnim zakonom uredi zanatstvo. Nikada Privredne komore, osim što imaju Registar udruženja zanatlija, nisu branila interese malih. Čak mnogo ranije kada su i predstavljali privredu , uglavnom su zastupali interese krupnog i državnog kapitala. Uređenjem zanatstva u pravne okvire, privreda Srbije bi dobila zamajac i pokrenula mnoge ozbiljne poslove kao i omogućila neophodno otvaranje novih radnih mesta. Ovako u neravnopravnoj tržišnoj ekonomiji, najbolje zanatlije napuštaju Srbiju i rade i žive u uređenim državama. Ovde ostaju i samo konstatuju tužne i porazne rezultate, samo političari i utopisti.

Milojko-Bg

pre 11 godina

Dobro oni racunaju koliko para ima u tudjem novcaniku. Kad vec znaju da 60% zanatlija ne placa porez, onda sigurno znaju i imena, pa neka naplate.