Ponedeljak, 10.09.2012.

14:31

Vlada odlučila: PDV ide na 20 odsto

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu i paket mera za stabilizaciju javnih finansija. Doneta je i odluka da se PDV poveća na 20 %.

Izvor: B92

Vlada odluèila: PDV ide na 20 odsto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

207 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 11 godina

Kad su im plate preko 500.000,00 dinara iz sadasnjeg budzeta nema dovoljno pa su narodu dodali mizernih 2% dodatnog nameta.Dokle, sad i ovi treba da napune depove a narodu ovih 2% nece znatno uticati na budzet...?

Prle

pre 11 godina

(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!
(EUropejac, 11. septembar 2012 13:44)

EUropejac, nije za 300e, vec za 8 puta.
Ako tako računaš, 2016-te godine plata bi bila 2500e.
Kao što vidiš sve je relativno i nije obavezno da ti sve razumeš.
Pored toga, nisi komentarisao da smo onih 50e nasledili od vlasti u kojoj su bili Dačić i Vučić.

EUropejac

pre 11 godina

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.
(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!

Neko iz mase

pre 11 godina

...e tako vam i treba, tražili ste gledajte. OD obećanja koje je SNS davao u predizbormoj kampanji nema ništa, cene divljaju svakodnevno, evro i dalje raste, benzin poskupljuje svaka 3-4 dana, cigarete su takodje poskupele, privreda mrtva, od obećanih 100 milijardi eura do sada nije došao ni jedan jedini euro u Srbiju, standard gradjana je sve niži a naši "spasitelji" iz SNS kao šlag na tortu povećavaju PDV i akcize. Baš me zanima da li će oni koji su slepo verovali Tomi Nikoliću i Vučiću i dalje da im veruju i da li će im i dalje za sve biti kriv neko drugi (DS, Tadić, Marsovci...). Baš me zanima koga će sada da pljuju i psuju kada shvate da od SNS obećanja o boljem i lepšem životu nema ništa, da su ispali ovce što su glasali za SNS i da će im standard biti još niži i da će još gore živeti.

Max

pre 11 godina

Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!!
(n, 10. septembar 2012 19:06)

Deder reci mi u kojoj si Opštini pa da selim firmu! Ovde kada treba da ti vrate PDV izmisle neki dug od 1.23 dinara za neke leve doprinose i tako te odbiju još 45 dana (dokažeš ti njihovu grešku, ali džaba).

janika

pre 11 godina

Ako imate 2 privatnika ,jedan svercer drugi privatnik-legalni.Oba odu u Madjarsku da kupe 1kg hleba.Za obe taj hleb kosta 10 dinara.Svercer plati 1kg hleba 10 dinara + 1 dinar za transport,i to je 11dinara + 1 dinar zarada.To je 12 dinara tj on ga prodaje za 12 dinara i ima zaradu 1 dinar.Legalni uvoznik isto kupi 1kg hleb za 10 dinara + 1 dinar transport i to je 11 dinara + npr 15% carina i to je 1.65dinara,i sad je to 12.65dinara + 1 dinar zarada,i sad je to 13.65dinara + 18%pdv sto je 2.46dinara,i sad je to sve ukupno 16.11dinara.Oba imaju zaradu 1 dinar ,stim da svercer taj isti hleb prodaje za 12dinara a legalni uvoznik 16.11dinara.Sta mislite ko prodaje i zaradjuje a ko ne prodaje i propada ?E sad ono najinteresantnije .Ovom legalnom ste jos podigli namet i sad ce jos skuplje da prodaje taj hleb a svercer ce da bude jos jeftiniji u odnosu na njega.Sad da li je moguce da ta vlada ( i prosla i sadasnja i sve prosle ) nemaju ni sluha ni mozga pa da sve to vide ?
PS: ne mojte da vas zbunjuje sto sam pricao o hlebu.To je samo figurativno i mozete da upotrebite bilo koji drugi artikal.Zanm da je za hleb 8% poreza,a za sve ostalo nije neo je 18%

Gregy

pre 11 godina

Sta ce nam veca stopa PDV-a zar necemo dobiti 25 milijardi investicjja od Rusije? Obecali ste 100 za znaci u prvoj godini trebali bi da dobijemo 25. I zanima me kad krece da se kopa kanal do Soluna i kad ce SNS otkriti super tajni plan za KiM?
P.S: I ko je pokrao izbore-dzakove?

gladiac

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.
(neny, 10. septembar 2012 22:03)



I gde cemo sa silnim tim ljudima koje pootpustamo?

Prle

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Ništa ti ne brini.
Više ti neće trebati kompjuter.
Bolje razmišljaj šta ćeš da jedeš.

goldcoin

pre 11 godina

zasto je ovaj balkan tako bedan? carstvo kriminala i korupcije. svakome postenom i normalnom je najbolje da se gubi odavde... dzaba sve te mere za stednju. nista nece pomoci. pomogla bi samo jedna mera - seci sake i stopala lopovima i korumpiranima. to je sve sto je potrebno.

Bagerista

pre 11 godina

Trazim zenu u inostranstvu, da dobijem njihov pasos, pa da tamo placam PDV. Bar necu znati kome moje pare tacno idu...vreme je za novi bager.

nenadcacak

pre 11 godina

Povecali ste PDV na 20 %, niste ispostovali ono sto ste rekli depolitizacija javnih ustanova, sta je sa PDV na bebi opremu, to se obecava od marta meseca, kao svi su za ali nikako da se ukine,SRAMOTA

Galileo

pre 11 godina

Ministar finansija je genije!
Ne samo što nije završio u zatvoru,
nego je za nedostatak inteligencije
uspeo i da naplati PDV!

By Vesna Denčić

Nenad

pre 11 godina

@Trazili ste gledajte
Nemačka - 19%
Luksemburg - 15%
Francuska - 19.6%
Švajcarska - 8%

Interesantno, ali u Velikoj Britaniji je PDV 20%, sa napomenom da je 15% PDV na renoviranje kuće i izolaciju kuće/solarne panele, a PDV od 0% je za osnovne životne namirnice, hrana, voće, povrće, voda, lekovi, medicinska oprema, javni prevoz, dečija obuća, knjige, itd.).

Kod nas se podiže PDV na 20% zato što je tako najlakše i najmanje truda zahteva da se nakupi koji dinar... ne daj bože da uvedu neke mere koje bi koristili i jednima i drugima, ovako je najlakše.

sone

pre 11 godina

Ne procitah da li je doneta i odluka da u cilju odrzanja i poboljsanja zivotnog standarda gradjana, RTS krene sa celodnevnim reprizama Srecnih ljudi?

Vladimir Pula

pre 11 godina

dodjite u hrvatsku, tu je 25% vec neko vrijeme.. i nema ovih povlastenih fora, da ga moras platit tek kad naplatis robu............ aghhhhhhhhhhhh

25% ljudi moji! 1/4 vrijednosti neceg!
a kako je nas premijer objasnio zadnje povecanje ljudima, pa gledajte nije to tako strasno, ono sto vrijedi 100kn ste do sada placali 122 a sada ce biti 125.. hahaha..

Lena

pre 11 godina

Opet ste zahvatili iz proizvodnje da prespete sebi u dzep.Nudite "subvencionisane " kredite da napravite promet bankama.
Privatnik sam 12 godina.Kad pogledam u nazad shvatam da sam sve svoje masine kupila pre nego sto su u ovoj zemlji funkcionisale banke.Pad prometa pocinje sa njihovim obavljanjem platnog prometa.Posle me ojadio lizing.Od kad je pocela kriza nijednu novu masinu nisam kupila.Ove stare su na izdisaju.Pre krize su mi radnici bili prijavljeni na plate od 40.000,00 .Sada smo svi na minimalcu i to jedva uspevamo.Od sedmog meseca prvo placao doprinose a za plate sta preostane.Sad ste smislili da podignete PDV odmah a placanje po naplati tek 1 januara 2013.Javnom sektoru obecavate da necete nikog otpustiti a svoje racune ne placate.
Vasa matematika je u ozbiljnom problemu fali znak jednakosti.Osecam se glupo sto moram da napisem ali izgleda treba.
Postovani ako ne pokrenete proizvodnju necete jos dugo da glumatate eksperte po toj pozornici.
Jedini nacin da se pokrene proizvodnja je da plata u javnom sektoru bude manja od plate u proizvodnji.Ako to uradite sav taj visak administracije ce da vam pobegne u proizvodnju.Proizvodnja pravi visak vrednosti iz kojeg se izdvaja novac za javni sektor. Tako prestaje da se juri sopstveni rep a i pocinje bolje da se poznaje tema cele price koja se zove : "A gde su novci?"

Hile

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da ce se smanjiti plate u agencijama i javnim preduzecima, jer ce taj novac moci da se upotrebi na mnogo bolji nacin.

Ortodoks

pre 11 godina

Gradjani su vreca iz koje se pare uzimaju kad kome zatreba. Privid jednakopravnosti gradjana je stvoren tehnikom uzimanja. Devetnaest pa dvadeset odsto svima. Gradjani gotovo uvek zaboravljaju da se pare od njih uzimaju na dva nacina - od plate sa jedne strane i prilikom trosenja te iste plate sa druge strane. Jednostavnom matematikom se moze izracunati da se ukupna davanja mogu popeti i preko 50%.

A to znaci da, kad dodjemo na posao (oni koji su srecni pa imaju posao) manje od cetiri casa radimo za sebe, a vise od cetiri casa radimo za nezajazljivu, gramzivu, pohlepnu, bezobrazno bahatu administraciju, koja se, kad je posetimo zbog nekih najjednostavnijih papira, prema nama, gradjanima koji smo joj stvorili plate, odnosi kao prema svemu samo ne prema gradjanima.

Vlada

pre 11 godina

Da očuvaju standard građana???? pa baš vam hvala što ste nas doveli do ovakvog standarda, pa se sad još trudite da ga očuvate, nemojte ni slučajno da pokušate da ga poboljšate!
I da se razumemo, ovo što je prepametni dinkić koji ne ispušta pare ove zemlje od 2000-te smislio, nije ušteda! To je samo povećanje tereta građanima (koje oni i ovako ne plaćaju, u to budite sigurni!), nema ama baš nikakve veze sa "štednjom"!

skipper

pre 11 godina

Tako prosto mora da bude. Olakšali su uslove privredi, ali će na ovaj način skočiti cene proizvoda čiji je porez na dodatu vrednost iznosio do sada 18%

Sumadinac

pre 11 godina

Evo ovako.
Ja sam vlasnik malog preduzeca u Srbiji koje se bavi odredjenom proizvodnjom.
Iskreno, da mi je neko dao da biram da li zelim da PDV ostane na 18% i da ostane uplata pdv-a bez obzira da li je naplacena roba, ili ovaj novi slucaj, da PDV ode na 20% a da isti platim tek po naplacenoj robi uvek bi izabrao ovaj drugi slucaj.
Jer u Srbiji je situacija takva kakva je, mozes nesto da prodas, ali da naplatis na jadevite jade. A sto se mene tice, drzava od mene moze fiktivno da ocekuje veci priliv novca, ali s obzirom da cu im od januara placiti tek po naplacenoj robi, nacekace se oni za moje novce.
I nemojte toliko da kukate, pa u Madjarskoj je PDV 25%.

matori

pre 11 godina

Povećanje PDV za +2%, s tim da se onaj od 8% ne menja, nije toliko strašno, kao što neki pokušavaju da predstave.
Problem je u tome što ni efekat neće biti toliko značajan, kao što pokušavaju da nas uvere.
I ostale mere imaju više iluzije u sebi, nego što su zaista mere koje će nešto značajnije da pomognu u zatečenoj situaciji.

U ovoj državi se moraju učiniti mnogo drastičniji i bolniji rezovi, ako neko ozbiljno misli da učini nešto što bi se moglo nazvati štednjom!

U prvom redu je potrebno u potpunosti promeniti smer motivacije ljudi.
Sasvim je sigurno, da je u Srbiji oduvek najpopularnija i najpoželjnija nekakva državna služba... To se mora promeniti!

Mera bi mogla da liči na nešto što je postojalo u periodu posle drugog svetskog rata. To su platni razredi.
Najniža moguća plata za državnu službu, utvrdi se na 20.000 dinara, a maksimalna (kod najviših rukovodilaca u državnim službama i organima) na petostruki toliki iznos.
Svi se moraju uklopiti u taj raspon, bez izuzetaka!
Naravno, mora se i značajno smanjiti njihov broj, na svim nivoima.
Iznad navedenog, nalaze se državni funkcioneri (npr. ministri i slični) uključujući i predsednika države, kod kojih je gornja granica 200.000 dinara. Time se na nivou države uspostavlja raspon 1 : 10 što MORA da bude dovoljno za svakoga.

Kod penzija se također uvodi minimum (za punu penziju) od 18.000 dinara, i maksimum koji može biti najviše tri puta toliki. Između ta dva iznosa, utvrdi se 5-6 grupa (stepenika)...
I svi zadovoljni!

neny

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.

Pera

pre 11 godina

Nije mi samo jasno, umesto sto ste iskuckali ovih 200 komentara u kojima izrazavate nezadovoljstvo, zasto niste na ulicama? Zasto ne pokupite rodjake, prijatelje, uzmete serpe, pistaljke, i pred njih, bar malo da im uterate strah u kosti? Vise ce vas postovati, ovako vas gledaju kao ovce za sisanje.
Ja sam se za sebe izborio, citam ovo i grickam semenke daleko od Srbije. A vi drugari, ili nesto preduzmite ili i vi pakujte kofere, od gundjanja i komentarisanja nema vajde.

Vladimir

pre 11 godina

A pazi ove likove sto nesto drze lekcije komentatorima koji kritikuju povecanje poreza. U Grcka gori od strajkova, svuda demonstracije zbog poreza Italija, Spanija, Francuska, Britanija, Ceska, Kolumbija, Tajland.... samo u Srbiji mrtvo more a ove rezimlije jos napadaju narod sto u tisini negoduje i trpi. Pa najgori ste neprijatelji naroda, zlo!

Ivan

pre 11 godina

Plaćanje pdv-a je dobro odradjeno. Za ostalo videćemo. Svi koji zagovarate da se pdv plaća unapred očitno nikad niste poslovali pdv-om. Iz vazduha treba naći tih 18% ili sad 20% i platiti a da svoj rad, robu nisi ni naplatio. Mnogo je lako tudjim novcem kalkulisati šta bi bilo kad bi bilo.

Sale@

pre 11 godina

Zamislite ovu situaciju...
"Ej, ajde bre da otpustimo sve one ljude što su višak iz administracije i koji su došli na ta mesta isključivo partijskom linijom" - progovori neko iz koalicije, trenutno vladajuće.
Rezultat - isti je najuren sa sastanka, najuren iz stranke, proteran iz Srbije...
Na žalost, ovo se neće nikada desiti. Ali desiće se da vas država otvoreno pljačka, potkrada, jednom rečju dere vam kožu s leđa, a sve samo da bi ishranila partijske poslušnike, smeštene na neproizvodnim mestima.
Jedina misao koja vredi iz svega ovoga i koja mi pada na pamet je sledeća: "Bogate zemlje se slanjaju na pojedince, a siromašne na narod..."

grdna_ja

pre 11 godina

Ko jos nas pita. Verovatno ministri čitaju ove nše komentare i smeju se. Naše je da se bavimo komentairima i da služimo.
" Oooo stoko, oooo Narode"!!!
Ovo je opet neka URS-Ujdurma Rokera Starog! Samo je čovek povećao PDV-Primanja Državi Veća!

Sremac

pre 11 godina

PDV kao sam PDV i nije problem, problem je što "promene" sprovode oni koji su i doveli sve nas u situaciju da ih tražimo, Dačić, Dinkić, Mrka, Velja, Krkobabić i ostali na čelu sa Tomom i Vučićem. Tuga, zar ne? Očekujem vrlo brzo međusobna optuživanja za neuspeh i nove izbore ili prekomponovanje vlasti u režiji "najiskusnijeg", a to je naravno Dinkić. Jedina je sreća u svemu što će se (nadam se) DS očistiti od "kvalitetnih" kadrova odlaskom u opoziciju. O važnosti te stranke najbolje govori to da previranja kod njih prati cela država sa velikom pažnjom, ostaje samo da se Tadić izbori sa onima kojima je on dao vlast u ruke i oterao sebe u opoziciju.

To je realnost!

pre 11 godina

Nazalost je to realnost!
Ipak smo imali unazad zadnjih 12god samo prodavanje svega Srpskog,gde su zuti uzimali enormne procente,cak vece i od same prodajne cene..

Neko to mora da nadoknadi..
Trebali su da se povuku i da zuti sami vade fleke koje su napravili svojim lopovlucima..

branka

pre 11 godina

Kratkorocna ekonomska stupidarija , koja trenutno zadovoljava drzavni aparat.Bolje bi bilo da angazuju poreske uprave u naplati pdv-a.Najverovatnije ce 2013-te pricati o povecanju pdv-a na 22%.

dnk

pre 11 godina

narod je glasao za bolje sutra, a zar je ovo put ka tom boljem? Da bar ovaj novac hoce utrošiti u neke tvornice,firme ili nesto slicno sto ce dati posao ovom jadnom narodu, nego ce otici bez traga, a dug drzave ce se samo nastaviti povećavati kao sto je i do sada bio trend(najverovatnije).

Sarkazam i Renesansa

pre 11 godina

Putuj evropo.... i nemoj više čekati na nas.... Putuj planeto, super smo se druzili, nama je lepo, baš onako kako smo zasluzili!
Iz koje godine je ovaj tekst? E Srbijo, Srbijo....

Goran swe

pre 11 godina

Sta je vama ljudi, svako bi ovo uradio da ne govorim o tome koliki je porez u skandinaviji od 25% do cak 50%
I svi ga placaju jeste da je tesko uporediti ove dve sredine ali 50% je 50% bez obzira na koliko... Tako gospodo pocnite da se manje razbacujete i kafenisete i bice bolje ;)

reptil

pre 11 godina

ova klijentela na vlasti, je u predizbornoj kampanji govorila da nece biti povecanja pdv-a.medjutim,znaju oni dobro,da hipnotisanoj GOMILI u vidu nepismenih i krezubih glasaca,[koji su na zalost vecina u srbiji]bez problema mozes prodati m..a za bubrege.trazili ste,gledajte,i uzivajte u siromastvu.a da,meso ce te jesti samo preko serija rekordne gledanosti.

goran

pre 11 godina

Tako ste glasali,pa sad cutite i trpite. Ovo nije nista,tek cete videti kako vladaju radikali sa sps. Ja samo cekam obecanje Nikolica i Vucica,da nam dokazu da su izbori bili pokradeni. Jos cekamo da cujemo sta bi sa onim dzakovima punim listicima,ili obecanje ludom radovanje.

cacanin

pre 11 godina

Hocemo sigurnu naplatu a ne mazanje ociju sa placanjem poreza po naplati robe.
Drzava prva ne placa svoje obaveze firmama koje za nju rade. Galenika propada je drzava ne placa lekove koje povlaci....

Sava Drugi

pre 11 godina

Dinkić Mladjo će uzeti 20% siromašnim (privatnicima - onima koji rade) i dati bogatima (zaposlenim u državnoj upravi i "prvatnicima" - onima koji ne rade). Pošteno.

Predrag Terzic

pre 11 godina

Sramota, sto to niste rekli u predizbornoj kanpanji da ce te povecati namet narodu preko PDVa, sram vas bilo, to nam naplacujete taksu sto smo glasali za vase partije. Jer su to PROMENE o kojima pricate i na koje se pozivate novi nameti.BRUKA

Odgovor na krizu iz Srema

pre 11 godina

Smanjite birokratiju po BG i NS (APV). Smanjite poreze na zaradu a povecajte poreze na imovinu. I napravite sposobno i nezavisno sudstvo da se suzbije korupcija.

MarkoBg

pre 11 godina

umesto stednje treba d se trosi sto vise na domace proizvode da se poveca domace trziste.. mozemo godinu dana da ne uzimamo.nemacki kvalitet vec srpski iz Malog Mokrog Luga i tako razviti privredu. Naravno ovo se najvise odnosi na one koji to mogu da urade a ima ih pogotovo u mom beogradu i to previse. Zivi bili pa videli.

vlada

pre 11 godina

Nisam čiato kometare, kontam da svi gundjaju i kukaju! Nije ni meni bolje zbog ovoga da se razumemo, ali ja sam još krajem prošle godine znao da će do ovoga doći. Jes da su svi u predizbornoj kampanji uporno tvrdili da nema ništa od porasta PDV ali je svakome ko iole prati ekonomsko-političku situaciju u srbiji i ima malo mozga bilo jasno da nema druge nego da PDV poskupi. Jasno je kao dan da povećanje akciza na gorivo nije dovoljno, da podizanje akcize na duvanske proizvode može da izazove veliki socijalni nemir i da se smanjenjem i neisplaćivanjem penzija ne može postići adekvatan priliv para u budžet. Izvoza ne da nema nego i ovo malo što ima sada više nema zbog nenormalne suše koja je bila ovog leta.
Nisam srećan zbog ovoga ali sam očekivao ovo...

Otisla mas' u p.

pre 11 godina

A sta ste drugo ocekivali. Pocinje pljacka stoleca. Navukli vas oni bez skole da glasate za njih. Dok vam postane jasno, bice gori od onog iz lipovog lada. Pitanje je veliko da li ce mirno da odu, a jos vece koliko vremena ce poci dok se skupi kriticna masa...

n

pre 11 godina

Ovo definitivno ne prolazi, makar ne onima koji imalo upućeni... Prvo, PDV će se plaćati po naplaćenoj vrednosti fakture, ali nisu rekli i ostatak, i prethodni PDV biće moguće odbiti samo ako ste platili fakturu! Znači, ako niste naplatili, nemate sredstva da vi platite dobavljače, i PDV nemaš pravo da odbiješ, ali nemaš obavezu ni plaćanja. Drugo, kakva je to fora sa uvedenim penalima državi za neblagovremeno plaćanje povraćaja PDV-a????? Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!! Realno će biti i osetiti ćemo na vlastitoj koži povećanje PDV-a, povećanje poreza na dobit, poreza na prihode iz kapitala, a ovo smanjenje taksi, naknada i nekih poreza, to ukupno firmu od 200 miliona prometa godišnje ne košta ni 100 hiljada dinara.

Aleksandar

pre 11 godina

Zar neko iole normalan veruje da ovakvo stanje moze trajati doveka.Ko god je na vlasti morao bi da preduzima slicne ako ne i gore mere.Ja sam uvek tvrdio da zaposleni u javnom sektoru i administraciji nemaju kontakt sa realnoscu odnosno nemaju pojma o tome da bi oni primili platu neko od privrednih subjekata mora da strada.Javni sektor sve pare trosi na plate,ne placa spoljne usluge ni prebijene pare.Nekima poput EPS-a ni to nije dovoljno pa dizu kredite za isplatu plata.E pa gospodo draga to jednostavno tako ne biva.Ovo je verujte najbezbolnije za Vas jer ako dodje do Grckog scenarija Bar 50% leti i to bez otpremnine i prava
Svi cemo nagrabusiti to je sigurno ali kancer u vidu javnog sektora se mora hiruskim putem dovesti u red.Ko god u to ne veruje ili je naivan ili gleda samo svoju zadnjicu.

NikolaTK

pre 11 godina

Jabucar, 10. septembar 2012 18:24

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.

DJ

pre 11 godina

Gradjani Srbije,

Kako vam se svidjaju ove promene? Svaka cast na novoj Vladi koja se ne zaduzuje, ne povecava PDV i akcize, privlaci ogromne investicije (eno onih 100 milijardi samo sto nisu stigli), odbija da stavlja svoj kadar na glavna mesta javnih preduzeca...

Svaka vam cast na izboru

Trazili ste gledajte

pre 11 godina

Neverovatno je da je Srbija imala tako nizak PDV. Svugde u razvijenim ekonomijama je PDV 20% i vise. E sada svima onima koji su trolali da se unine pretplata RTS. Evo vam. Ako ne platis na mostu platices na cupriji. Ionako sve poskupljuje svaki dan a sada tek sta ce nas snaci. A PRVI nas zamajava sa hapsenjima i aferama

Ekonomista

pre 11 godina

Nekoliko praktičnih saveta vladi : Smanjiti administraciju u lokalnim samoupravama, Ukinuti sva finansiranja kulture i kojekakvih kulturnih dešavanja, jer i kultura mora tržišno da posluje, Smanjiti ili potpuno ukinuti socijalnu pomoć koja je predmet velikih zloupotreba. Ovo odradite jer to odnosi ogromna sredstva, a ne da povećavate PDV za mizernih 2 posto koji ništa ne znače. Ako ste hteli da rešite probleme PDV-om onda je on PDV trebao biti minimum 25%. Razmislite o mojim predlozima.Pozdravljam Vas.

Aleksandar

pre 11 godina

Сиротињо и богу си тешка а што вама политичарима не подигнете пдв на 20%
него свима нама који сваким даном све лошије живимо

goran

pre 11 godina

znaci totalni raspad sistema su nasledili ,a sada hrle u jos vecu dubiozu..
strasno-a sad za dobar dan sutra vesti otpusteno jos 50000 ljudi..napred djinkicu napred.....

Mil

pre 11 godina

Nije tragedija. U Italiji je 21% a treba da se podigne na 23% sledece godine. Ali Italija ima dva Marija: Monti e Draghi. (Treci je Balotelli)

KNJIGOVODJA

pre 11 godina

Lijep gest vlade,oni ovo da bi privrednicima pojednostvaili,jer se mnogo lakse racuna 20 procenata od neke sume nego 18% :).Dakle,zakljucak je da vlada ovo zbog naroda radi :)

ScaRFacE

pre 11 godina

Molim lepo. Kao sto vecina ovde kaze, pre izbora je prica bila da nikakvo povecanje PDV-a nece biti dozvoljeno. Zanima me samo kad ce gradjani ove zemlje shvatiti da je apsolutno NEBITNO za koga glasaju, kad je u pitanju isto drustvo? Pa normalno, dogovore se lepo, vi unistavajte, mi cemo da vas pljujemo, pa onda mi dodjemo na vlast i onda kao cupamo drzavu zbog vasih gresaka. Svesni su apsolutno da smo mi jedino sposobni za komentarisanje na internet sajtovima, i da je smo umorni vise od svega sto nam se desava. Da smo iole normalni, pravac na ulice i da se zabrane koraci koji nisu u nasem interesu. Ne mozemo da se slozimo oko prostih stvari, zavadi pa vladaj. Dok se ne opametimo nema nam pomoci.

Aha

pre 11 godina

Ukinite agencije!
Ukinite milione koji dnevno idu na Kosovo, gde se primaju duple plate a kuka se o teskom zivotu. Ti koji tamo tesko zive ne primaju nijednu platu.
Ustedecete tako 1.5 milijardu eura godisnje, da da gospodo.
Umne ljude naci necete, jer oni su ili otisli ili ne zele da se petljaju sa vama.
Uskoro cemo jesti detelinu, sto pokazuje kako drzava misli na nase zdravlje, jer trebamo jos toj istoj drzavi da nas muze.

EUropejac

pre 11 godina

Vladimir, 10. septembar 2012 15:18

Smesniji od Bud Spencera i Terence Hilla zajedno! Za tebe stvarno vazi ono: da nije smesno bilo bi zalosno.

Jabucar

pre 11 godina

Realan PDV bi trebao biti 23 posto. Ne znam zasto se bunite. U Hrvatskoj su sa tolikim porezom dostigli bolji standard od nas, a od danas im je PDV 25 posto. Kod nas je problem korupcija, ne PDV.

agonija se nastavlja ...

pre 11 godina

F e n o m e n a l n e m e r e! Narodu treba uzeti poslednji zalogaj iz usta a lokalne samouprave ostaviti da se bahate povećanim transferima koje čekaju "ko ozebli sunce" da lepo napune dzepove. Evo im lepe šanse da na miru nastave da zapošljavaju nove funkcionere sa ministarskim platama (koji bukvalno ne rade ništa), da organizuju razne tkz. privredno turističke manifestacije - uz nastupe estradnih zvezda, gala "krkanluke" za koalicione partnere... Eh, Srbijo, Srbijo ... ni ova vlast nema petlju da se uhvati u koštac sa pravim problemima. Veliko razočarenje! Nek nam je Bog u pomoći !!!

drgonzo

pre 11 godina

ma svi ste bili protiv belih listica i bojkota,glasajte to je vasa gradjanska duznost..a trpljenje pljacke,siromastva,lazova i lopova,i to je gradjanska duznost jel? pre mesec dana je mladjan rekao nema povecanja pdva. ma demokratija i ovo polupismeno pleme i imas cirkus,uzivajte

silencer

pre 11 godina

Realno, mi Srbi smo ovce za sisanje. U drugoj zemlji gde ne zive ovce ko mi, izasli bi na ulice okupirali beograd i vratili bi pdv na 18

neko_iz_mase

pre 11 godina

A zasto niste povecali PDV na 60% recimo? Sta fali samo bi ste ubrzali taj mucni proces gde narod uzima oruzje i pocinje da pljacka...

realno... otimacina

pre 11 godina

Pre dve sedmice su dali povisicu od 2% prosvetnim radnicima, zdravstvenim radnicima, penzionerima i drzavnoj administraciji.
A evo sada im uzeli kroz povecanje PDV-a i ta 2%.
Njima, radnicima kod drzave, je prema tome ostao isti standard, a gradjanima koji NE rade kod drzave je opao standard jer su u minusu za ta 2% jer im njihovi privatni poslodavci sigurno nece dati vise plate.
Sve u svemu, velika nula, samo je povecan rejting Dacica & co. zbog populistickih izjava koje glup narod voli.

dosada

pre 11 godina

Rezime price:

Ukidanje agencija - ukinuto 20% (ako i toliko) i to tako sto su zaposlene odatle prebacili na druga mesta, znaci usteda = 0 din
Ogranicavanje plata - bice jednog dana, usteda 0 din
PDV +2% - kratkotrajno resenje, ispasce skuplja dara nego mera
Ukidanje parafiskalnih nameta - bice jednog dana

Ja jedinu ustedu koju vidim za ovu zemlju od kad je pocela nova vlas' da radi je cca 1500 evra plate za koliko je sebi smanjila istu gdja Tabakovic.
Nema nama boljeg sutra dok ne primoramo "ove gore" da daju otkaz svojoj mnogobrojnoj rodbini i prijateljima koje su zaposlili da ne rade nista po drzavnim agencijama. Jedini je problem sto je njih (rodbine i prijatelja) toliko da bez njih mozda ni necemo stici do kriticne mase.

pa sad ko podigne cene zbog pdv-a njga u zatvor

pre 11 godina

pravicete vi tadica od blata.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (gradjanka,

Ja već živim u tom blatu,imam ga preko glave.Neće biti teško da napravim njegovu bistu od blata da me podseća gde nas je DS doveo.
Stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) je u Hrvatskoj od danas 25 odsto, čime je Hrvatska treća zemlja u Evropi po visini PDV.Pri čemu imaju veće prosečne plate pri čemu su cene slične, a tehnika,roba,odeća dosta jeftinija.
Memne zanima da li će tužioc posle onog intervijua da pozove Tadića da ispriča sve što zna. Da podigne tužbe i da vrati ono što je pkradeno.
Toliko onašim tajkunima i njihove sprege sa vlastima.

Ultra

pre 11 godina

Nacional-populistička vlada neće ništa uraditi sa strategijom,jer bi im to ugrozilo fotelje.Nas, kao narod,čekaju sve teža i teža iskušenja i vremena.Možda se neko neće složiti,ali PDV je možda trebalo podići i na 25%,ali samo pod nekoliko uslova:
-da se smanje izdaci na zarade na max 40%, a ne kao do sada i do 70%
-broj poslanika smanjiti na max 100 / da Kina ima proporcionalno poslanika kao Srbija,imala bi 400 000 poslanika u parlamentu
- ukinuti bar 80% agencija i smanjit broj državnih sekretara
-javni i državni sektor max plata 80% republičkog proseka/ ipak njih izdržava ovo malo jadne privrede/, a ko neće- ne mora- neka otvara privatnu firmu
-drakonske kazne za neplaćanje bilo kakvih računa,uključujući i društveno koristan rad....
Da ne idem u krajnost,ipak je ovo NEREALNO, jer je narod takav kakav je...

Bla, bla, bla

pre 11 godina

Ma tko bi rekao - nova vlast, novi nameti.
Biće da su Srbi stvarno glupi pa nikako da ukapiraju da će svaka nova vlast da popljucka prethodnu (lopovsku, korumpiranu, bezobraznu i tako dalje i tako slično), e da bi oni nametnuli raji još veće poreze i stezanje okolotrbušnjaka, radi sreće i blagostanja njihovih ukućana, njihovog pokolenja. A ta nova vlast kupiće nove stanove u Beogradu, konačno će napraviti vodovod i kanalizaciju svojim nekorumpiranim, vrednim babama i dedama; i njihova deca će završiti besplatno škole i fakultete, kod njihovih nekorumpiranih poznanika - profesora.
Pa dokle ćemo da budemo ovakve budale. Sramota, i treba svi da nam se smeju i ponižavaju.

Vizionar

pre 11 godina

Sta, bre , vi radite? Dizete PDV, poreze , zaduzujete se , sve isto kao i prethodna vlada, pa u cemu je razlika? S'jasi Kurta da uzjase Mutra!

Nenad

pre 11 godina

To Dinkiću, znao sam da nećeš izneveriti moja očekivanja!
Dobro se naspavaj večeras, sutra treba rušiti državu još jače i žešće, mora da se namire radnici na državnim jaslama.

MilanBG

pre 11 godina

Ukinite bolje plaćanje OFPS-u , CD-i ploče i kasete se više ne izdaju pa povucite bar jedan racionalan potez, ako već povećavate PDV ne moramo da plaćamo i gluposti kakva je fantomska Organizacija proizvođača fonograma kojih nema...

Darth Shone

pre 11 godina

Divota? Krasota? Padoh u sevdah od srec i zadovoljstva..... pice za celu kafanu!!! Vlada donela antikrizne mere... povecal PDV, pa neka bude 20%, mada je moglo i vise, sta nam fali. Mora se napuniti budzet!!! Hahahahahaha, da nije tuzno bilo bi smesno, povecavam namete da napunim kasu!!!! Hahahaha! Sada ozbiljno. Sta cemo time postici? Nista? Cene ce opet ekspoldirati, jer ce nasi drp, mulj, trgovci i "proizvodjaci" da povecaju cene za taj, malo i veci porcenat da se obezbede.... promet ce pasti, sverc ce se povecati i opet manjak.. a zasto je manjak? Pa niko nema kako ono kazu ameri "balls" da kaze, manjak je jer drzava daje na svoje pomocnike pomocnikovih pomocnika, jer hrani iluziju drzavnog integriteta tamo gde nema ni jedne institucije, da, da kosovo kosta milione, pa sew niko ne buni yasto je tako.... i da, nasi jadni, privrednici, ce sada moci da traze pored pdv-a i akcize za repormaterijal nazad od drzxave... I dobijace ga, samo pokazu racune i drzava isplati.. tj opere na crno zaradjen novac, za koji nikada nije placen POREZ! Nije resenje u povecavanju procenta, nego u povecavanju naplate! Ali, nasi strucnjaci to nikako da shvate. Nikakve olaksice, taksa je toliko i toliko, nema vadjenja na invalida, na ovo na ono.. Hoces to da imas, plati. Nema oprastanja! Tako funkcionise normalna drzava. A ne gnjila kruska republic! Ali, nama to ne odgovara.... srbija je poreski raj za muljatore!

Dete vetra

pre 11 godina

Ni u idealnim uslovima njihov plan smanjivanja deficita budzeta ne bi uspeo. Ne smem ni da zamisljam sta ce biti kad u jednom trenutku pocnu svoditi racune i analizirati uradjeno.

neko

pre 11 godina

Ovo jeste neminovno, ali je jako nemoralno da ljudi koji su sve vreme pricali protiv povecanja PDV-a sada to rade.

Ovim se udara na uvoznu potrosnju sto je dobro, ali delimicno i na firme sto opet ne valja. Da bismo krenuli napred privreda mora da se rastereti. Ako se budzet puni sa dodatnih pola milijardi evra, jasno je da toliko manje ima para za privredu i stanovnistvo. Sa druge strane sacekajmo da li ce rezultati biti onakvi kakve ih oni ocekuju.

Ove godine se ocekuje pad BDP od 2,5%, sledece godine ocekujem jednako los rezultat. Mislim da su najave da ce doci do rasta neutemeljene. Samim tim bice jos teze ostvariti ustede u budzetu, odnosno bice neophodni rezovi ili novo povecanje poreza. Ako se opet podigne porez, onda ce definitivno svi raditi na crno, a to ce sve voditi ka daljem slabljenju privrede. Dakle, sustina je da nije nikakvo resenje u povecanju poreza. Sada taj potez jeste iznudjen, ali dugorocno drzava bi trebalo da smanjuje potrosnju i da smanjuje poreze i referentnu kamatnu stopu, a time i cenu zaduzivanja privrede. Samo tako mozemo da krenemo napred. Da bilo koja firma iz regiona shvati da su ovde bolji uslovi nego u njegovoj zemlji. Tek tad cemo napred. Do tada, samo lagano tonemo u zivo blato.

Osim toga, skoro sam siguran da ove mere nece doneti milijardu evra. Kako? Pa siguran sam da ovi "eksperti" nisu uracunali pad potrosnje koji ce neminovno uslediti usled povecanja PDV-a i smanjenja plata.

реално гледано

pre 11 godina

Колико видим армија функционера по општинама, са министарским платама, остаје нетакнута. Не би ни то био проблем да ти људи нешто раде, они само долазе на посао, додуше кад ко хоће, и не раде АПСОЛУТНО НИШТА!!! За овакве одлуке треба петља ... Овако нећемо далеко стићи!!! Нек нам је Бог у помоћи.

Siva Sova

pre 11 godina

Too ...kako ću sad da namažem komšiju on je prvi glasao za promene i za sadašnju vlast...Joj kako će da bude slatko mazanje...JUpii!!!

Rale Elita

pre 11 godina

Podržavam vladu. Trebalo bi što više da deru sirotinju koja na sav glas viče kako nema para, a krije u slamarici milijarde. Sve dok se ne obračunamo sa sirotinjom, ovoj zemlji nema boljitka!

Atilas

pre 11 godina

E pa,nema komentara dragi sugradjani glasali ste za sns a dobili dacica,dinkica hm pa ds vam nije valjao e sad smo svi nadrljali
za vreme ds bar smo imali nadu u bolje s ovima nema nade..dolazim iz malog nekad razvijenog mesta od 6000 stanovnika,nekad industrijski poznat po drvnoj,modnoj,poljoprivrednoj industriji..danar samo jedna radi od tih nabrojanih..
Glasali ste e sad uzivajte..nego svi na ulice pa da ih lepo najurimo
dosta sps,urs,sns

Mervile

pre 11 godina

Cestitam svim naprednjacima, socijalistima, ujedinjenim regionalistima i ostalim glasacima sadasnje pozicije. Za sada su vam (nam) poceli da uzimaju vise "samo" 2% prilikom svake kupovine. A jos nije proslo ni prvih 100 dana...

lala original

pre 11 godina

Umesto sto zezate narod, prvo uradite sto ste obecali i bez cega ne moze napred je hapsenje lopuza i vracanje pokradenih para! Milijarde evra su pokradene, vracajte to narodu ili se gubite!

Srecko

pre 11 godina

Ovo je i dalje "superhik" drzava. Otima od siromasnih, da bi bogati bili jos bogatiji...
pdv na 20%, bogatima ce se vracati, akcize za gorivo gore za obican narod, bogatima koji imaju firme i sluzbena vozila, akcize se nece naplacivati. Da li je vreme da ih pobijemo?!

Milos

pre 11 godina

Red je da se kaze ko je odgovoran za ovo! Sto Dinkic sada ne pominje njegov zakon o "fiskalnoj decentralizaciji" koji je progurao u parlamentu da bi imao sa cime na izbore, Krkobabiceve penzije, Dacicevo i Bajatovicevo k....nje prema MMF u kampanji i jos mnogo toga...

Vendetta

pre 11 godina

Predlog svaki Srbin koji zivi van Srbije moze pomoci drzavi?Svako po 100 evra i eto mali problem resen. A drugo nasi ljudi moze mnogo pomoci Srbiji.

cole

pre 11 godina

Svetska ekonomska kriza nastala 2008 godine u Americi je prema statistickim podatcima prosla jos pre dve godine. Dalje price o "svetskoj krizi" su samo izgovori i zamucivanje vode. Gledajuci proizodnju, BDP, 90% zemalja koje su sinhrono upale u "krizu" su iz nje i izasli. Dosta vise o svetskoj ekonomskoj krizi kao o vesticama, nasi najveci problemi su karakteristicni za nas.

perica

pre 11 godina

Za ovakve nepopularne poteze narod a i koaliconi partneri ce optuziti Urs i Dinkica,a Sps i Sns ce da peru ruke od toga iako oni predvode ovu Vladu i imaju najvece poluge vlasti.Oni su zato i uvalili Dinkicu Min. finansija i privrede jer su znali da je to najvreliji krompir.Pred naredne izbore ce se ponasati kao i Sps pred poslednje izbore,gde je za sve nepopularne poteze bio kriv Ds,a zasluge su ubirali svi zajedno.Sada ce tu ulogu da preuzme Urs i puci ce na narednim izborima,dok ce Sps i Sns i povecati br.glasova.Ali za sve je kriv narod koji ih glasa,pa kako sejemo,tako cemo i da zanjemo.

Gagi

pre 11 godina

Onaj ko do sad nije placao 18% PDV-a, nece placati ni 20%. Oni koji su do sad uredno placali nastavice da placaju dok ne crknu! Estrada, advokati, mafijasi, tajkuni....nece placati nista kao sto i do sad nisu!

meda

pre 11 godina

Bravo, pa kome ce mo ako ne državi, a država to su političari i gradjani a ako već mora da se bira ko treba da se žrtvuje, pa naravno gradjani će kao i uvek da podmetnu ledja u interesu države ......e bolje da ćutim....

@zukani74

pre 11 godina

Za skoro 8 Miliona pitanja zasto evo odgovora: SNS 24%, SPS 14.7%, URS 5,4%
Glasali ste sad zivite to sto ste izglasali i nemojte da se zalite.

Dušan

pre 11 godina

Još jednom kao pojedinac apelujem na Vladu da ne uvodi mogućnost plaćanja PDV tek po uplati. Mora ostati plaćanje po fakturisanoj vrednosti iz prošlog meseca, u suprotnom će nastati haos i neviđene malverzacije. Umesto toga, neka predvide rigorozne mere za dužnike koji ne plaćaju fakture, a uredno knjiže PDV iz tih faktura.

dO

pre 11 godina

Oprostite, osim praznog naklapanja "mi nećemo", "mi moramo", "mi ne smemo", vidite li vi u ovoj Dačićevoj priči barem 1 (slovima: JEDAN) korak nekakvog plana racionalizacije? Što, npr, ne krenu od trulog Koštuničinog zakona o zapošljavanju koji je ozvaničio status ugrožene vrste svim zaposlenima u JP, što je osnovni uzrok nekompetentnosti, korupcije i stranačkog zapošljavanja?

Kriger

pre 11 godina

"... Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana. "

E baš vam hvala što brinete o veoma "VISOKOM" standardu gradjana!!!

Šta reći, a ne ZAPLAKATI!!!

Swiss

pre 11 godina

Pozdrav iz Svajcarske! Ovde ovi slepci u vrhu vlasti vec dugi niz godina drze PDV na 8%, umesto da se ugledaju na nase politicare i povecaju na 20% pa da uzimaju i za sebe, zenu, ljubavnicu...

TatinSin

pre 11 godina

Ne znam u cemu je problem. Evo ja radim u drzavnom preduzecu, 4 sata dnevno. I zivim sasvim OK. Doduse auto mi je vec star 3 godine i ove godine sam bio samo mesec dana na moru. Ali cutim i trpim.

rs

pre 11 godina

Da se zrtvujem za 1.000.000 sluzbenika koji ne rade nista !? "Najveca plata 162.000 dinara" !? I to je stezanje kaisa ? Otkaz za 50% zaposlenih u drzavnim i javnim preduzecima.Posle toga mozemo da pricamo.
P.S. Kada je prodaja Telekoma ? I to ce biti velika zrtva.(10%)

Silobad

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se PDV odmah podigne na 22%.
Tako bi nam svima bilo mnogo bolje, a možda bi i pretekao neki dinar da na proleće napravimo još jednu vanrednu paradu mladih ispred Skupštine ili aeromiting!

Pajser

pre 11 godina

Znaci sta god da kupim u prodavnici, 20% vrednosti koju platim ide drzavi. To me podseca na onaj vic iz 90-ih. Dosao covek da kupi hleb i prodavac mu kaze: 50 dinara. Kako 50? - Pa, 10 za hleb a 40 za drzavu odgovara prodavac. Sutradan, isti lik dolazi, trazi hleb i daje novcanicu od 50 din. Prodavac mu vraca 10 dinara i kaze: komsija, nestalo nam hleba.

trazili ste,dobijate

pre 11 godina

Dragi gradjani Srbije,hteli ste promene,dobili ste ih.I ko zna sta ce jos da se desi.Jedino se nadam da ce ova vlada, koliko vec na prolece,pasti.Ne smem ni da zamislim sta bi ostalo od Srbije i gradjana do 2016.

Nikola N. bgd

pre 11 godina

Evo dacu vam ja resenje za dovodjenja deficita u red:
Smanjite broj poslanika u skupstini na 100
Broj ministarstava na 8
Ukinite SVE agencije
povecajte tj uvedite carine na prehranu
nacionalizujte pokradene drzavne firme (tajkune) i nepravedno stecenu imovinu (politicara)
ulozite novac (a posle ovih mera ce biti neka sica) u neobradjenu zemlju ;)

eto resenja sto bi rekao cika Rade III

zy

pre 11 godina

Vlastodrzci, kod vas je i pogaca i noz!
Imate ogroman problem, pogaca je sve manja a vas noz sve veci.
Uskoro ostajete samo sa nozem i takvi alavi mozete slobodno da ga pojedete.
Prijatno!

Dzoni

pre 11 godina

Znam sad ce salva kukanja ali deficit je za prvih 6 meseci veci
nego 3 puta nego u celoj 2008..dug je vec probio sve granice za zemlju u razvoju..mi nismo najskuplji zbog pdva vec uvoznog lobija ..u
madjarskoj je 27 pa je opet sve jeftinije..ovo smatram logicnim potezom ali ono dinkica da se zilion dravnih pijavica u zilion agencija ne odpusta smatram za zatvor doticnom.

Miskec

pre 11 godina

Sve ono sto su prebacivali prosloj Vladi Srbije, sada usvajaju kao najvisi demokratski standard! Pokusaj prosle Vlade da podigne PDV, ondasnji i sadasnji vlasnik finansija u Srbiji je odbacio kao vrstu pljacke gradjana, danas je to preko porebno. Lepo je neko rekao:"Plakacete vi za DS-om"! Glasali ste? Sad placite! Niste glasali? Sad placite!

Mirko

pre 11 godina

Bravo. Pobedili ste. A šta ćete da stignu dugovi na naplatu? Kolko će da bude PDV - 50% ?
Ili ćemo da prodajemo ko Grčka - ostrva? Pa nemamo ih, imamo samo planine i prazna sela. I prazne fabrike.
Valjda ćete dobiti nešto za to, pre nego se svi kolektivno ne nagu..mo.
Kako god ispoljena je nesposobnost vlasti i to je kraj.

Milan Dj

pre 11 godina

odlicno. oni se zaduze kod stranih poverilaca i te pare spisakju na skupu drzavnu upravo, a onda ja da im vracam dugove kroz veci pdv. prosto fantasticno.

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo Vlada.Prvo pa muško.Kad su videli koja je razlika između pozicije i opozicije videli su da je najlakše da oglobe isti onaj narod koji ih je i doveo na vlast.Sve vlasti u Srbiji od ratova pa do danas su radile i rade na princpu plačke svojih građana, bilo da su seljaci, radnici ili nešto slično.Vlast koja prosi naokolo i zajmi se šakom i kapom tera ovaj narod u dužničko ropstvo.
Neka krenu prvo od sebe, da smanje broj poslanika u ovoj banana državi na maksimalno 100, da odpusti najmanje 50 % državnih činovnika koji decenijama dremaju po kancelarijama i sisaju krv ovom narodu.Da prodaju najmanje polovinu službenog voznog parka,da pooštre javne nabavkei dosta toga još.Da afirmišu rad , proizvodnju, poloprivradu, turizam tamo gde realno može nešto da se zaradi.
A ovako selo društvo popilo po kafu i kad su već tu ajd da počišamo još ovaj napaćeni narod i onako će možda novi izbori pa da zakačimo malo dok ne dođu oni drugi.

Ja

pre 11 godina

Lakše je udariti namete po marvi, nego jednog debeloguzana odvojiti od fotelje. Gde je reorganizacija javne uprave i javnih preduzeća? Samo zapošljavate i ne pitate.

Marijana

pre 11 godina

Novosadjani su naucili posle cetiri godine radikala vec nauceno. Izgleda da ostatak Srbije koji je u zaostatku nije mogao da izvuce iskustvo na njihovom primeru vec sada utvrdjujemo gradivo.

A pre godinu dana je isti ovaj Dinkic govorio kako je povecanje PDV-a lose i da ga nece nikada dozvoliti. Onda su doneli raznorazne mere koje su donete preko nasih ledja a danas evoi PDV. Strasno, i kako neko ko je jedva presao cenzus, ko je presao isti zahvaljujuci obmani glasaca da nam donosi toliko bitne odluke? SNS jeste li nam ovo obecavali???

helen

pre 11 godina

To nije nezakonito, zasto g.premijer to nije zakonito, to treba da bude nezakonito.Plate u javnom sktoru treba da budu nize ili iste kao u privredi, zasto to ne kazete.Pogledajte kako je to u EU, imam rodjaku koja radi u FR u drzavnom uredu, plate su manje nego u fabrikama.Kakve 162.000 plus minuli rad to 250.000 hiljada za sta? za koji posao? posao u udobnoj stolici, sa klimom i pet radijatora, deset mobilnih i kola koja ne trose nista???!!!!!!

Boris

pre 11 godina

I opet je vlada poklekla dinkicevim i krkobabicevim vizijama, ne obazirući se pritom na savete lfinansijskih stručnjaka da povećanje PDV-a mora da prati sniženje poreza na prihode, da bi porasle plae u privatnom sektoru ida ne bi došlo o recesije.
Ovako, draga vlada samo priziva pad trgovanja i recesiju.

Stramota!!!

pre 11 godina

Pa da, lakse je da se digen PDV na 20% i optereti narod nego da se izvrse konkretne reforme (milioni koji idu na Kosovu, uvodjenje progresivnog poreza na plate koji oporezuje bogate, otpustanje viska radnika, ogranicavanje plata u javnom sektoru itd.) Sta reci nego SRAMOTA!!!

Vladimir

pre 11 godina

Konacno na vlasti u Srbiji imamo postene ljude i prave Srpske partiote koji stvarno rade u interesu Srpskog naroda. Prvi podpredsednik vlade Aleksandar Vucic i guvernerka Dr. Jorgovanka Tabakovic su dokazali da su najkompetentniji da vode Srbiju na domacinski nacin i tako da svi budu zadovoljni. Ovo povecanje poreza niko nece ni da oseti jer na nivou gradjanina to su smesne pare ali zato gradjani danas znaju za sta odvaja. Ja sam inace glasac DS-a ali svakim danom sam srecniji sto je SNS pobedio jer tek sada shvatam koliko su nas zuti unazadili losim vodjenjem Srbije. Od sada cu uvek glasati za SNS jer su ispali najposteniji i ispunjavaju sva obecanja sto se i danas vidi. Svako ko zeli da bude iskren mora da kaze da vec zivi bolje i to se oseca.

miško

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Da bre, uze mi reč iz usta, baš to sam i ja hteo da pitam !

Veteran

pre 11 godina

Pravi potez je bio da se PDV poveća još 2008., na početku krize, sad je to zakasnelo i neće imati efekta. A odlaganje plaćanja PDV-a za mala i srednja preduzeća, dok se ona sama ne naplate, tek je udarac na budžet, jer u Srbiji niko nikome i ne plaća na vreme. Sad će taj gubitak kompenzovati efekat rasta PDV-a. Ovo je sve hvatanje davljenika za slamku, problem je što je slamka jedna a davljenika puno!

mile

pre 11 godina

Očajne mere ljudi da spasu sistem koji su sami doveli do propasti. Vozamo se u raspadnutom Yugu koji se sada zove Srbija i čije nas održavanje košta više nego da imamo nov BMW.

Владимир

pre 11 godina

Значи да се политичари играју власти и државе и кад забрљају и направе минус од две и по милијарде евра ми то морамо да платимо. Они богати сишли са власти, а нама оставили дугове. И ко ће да одговара, нико! Само кад се сетим Колесара!
у Србији ништа ново, све по старом. Дођеш на власт, крадеш кроз послове и набавке новац грађана Србије, а кад дођу рачуни ми ћемо да платимо ваш лоповлук. И наравно нико неће да одговара само наш напаћени новчаник.
Дигни порез на 30 одсто да има и за ваш џепарац.

Dovla

pre 11 godina

Ocekivano! Za ovo su krivi iz prosle vlasti sto su trosili pare bez pokrica!!! Ps A sta bi sa PDV za bebe>>> Potpisivali smo peticju , digli nam cene a sad i pdv !!! E to nije lepo a ni produktivno!

alav rashodni deo budzeta!DOSTA!

pre 11 godina

Politicari i njihovi "privrednici" i njihova bulumenta u javnim preduzecima, agencijama, fondovima,.. je uvek radila samo za sebe.
I sta sad, max.plata 162.000din + minuli rad?
Ne podrzavam!
Sve smanjite i usaglasite sa prosekom plata u privredi Srbije. To je jedini realan reper. Imate vi i vasi rezerve!
Tacka.

Slaviša

pre 11 godina

Joooj ali kad vidim Mlađu Dinkića, pa prosto mi srce zaigra. :)
Koliko beše Srba se prodalo za po 3000din? 5,4%?

Ma samo cepajte! Ja sam za to da ukinete 12 plata u godini za radnike u državnim institucijama. Šta će im toliko? Dovoljno je deset, ali pod uslovom da se smanje za 20%. Pa Bože moj, ko nije krao na vreme, bio pošten, neka sada uvidi grešku. Šta će nam i diplome, i ja budala pa studiram. :)
Neka, neka... To smo tražili. Tražili smo promene, evo nam. Ja ću uvek imati za hranu, pa i sa tih 10 plata, dok sumnjam da će većina onih kojima niko ne valja, pa izabrala sjajni gudački kvartet Dačić-Dinkić-Nikolić-Ilić sa sve dirigentom Vučićem.

A mi, omladino, nastavimo da kukamo i da bojkotujemo izbore. Pa da, ionako niko ne valja. Pa će Žarko uspeti da toliko sroza državni fakultet da ćemo svi morati da se prebacujemo na privetne! Živi bili!

Pajser

pre 11 godina

Znaci sta god da kupim u prodavnici, 20% vrednosti koju platim ide drzavi. To me podseca na onaj vic iz 90-ih. Dosao covek da kupi hleb i prodavac mu kaze: 50 dinara. Kako 50? - Pa, 10 za hleb a 40 za drzavu odgovara prodavac. Sutradan, isti lik dolazi, trazi hleb i daje novcanicu od 50 din. Prodavac mu vraca 10 dinara i kaze: komsija, nestalo nam hleba.

Miskec

pre 11 godina

Sve ono sto su prebacivali prosloj Vladi Srbije, sada usvajaju kao najvisi demokratski standard! Pokusaj prosle Vlade da podigne PDV, ondasnji i sadasnji vlasnik finansija u Srbiji je odbacio kao vrstu pljacke gradjana, danas je to preko porebno. Lepo je neko rekao:"Plakacete vi za DS-om"! Glasali ste? Sad placite! Niste glasali? Sad placite!

TatinSin

pre 11 godina

Ne znam u cemu je problem. Evo ja radim u drzavnom preduzecu, 4 sata dnevno. I zivim sasvim OK. Doduse auto mi je vec star 3 godine i ove godine sam bio samo mesec dana na moru. Ali cutim i trpim.

Swiss

pre 11 godina

Pozdrav iz Svajcarske! Ovde ovi slepci u vrhu vlasti vec dugi niz godina drze PDV na 8%, umesto da se ugledaju na nase politicare i povecaju na 20% pa da uzimaju i za sebe, zenu, ljubavnicu...

Stramota!!!

pre 11 godina

Pa da, lakse je da se digen PDV na 20% i optereti narod nego da se izvrse konkretne reforme (milioni koji idu na Kosovu, uvodjenje progresivnog poreza na plate koji oporezuje bogate, otpustanje viska radnika, ogranicavanje plata u javnom sektoru itd.) Sta reci nego SRAMOTA!!!

Gagi

pre 11 godina

Onaj ko do sad nije placao 18% PDV-a, nece placati ni 20%. Oni koji su do sad uredno placali nastavice da placaju dok ne crknu! Estrada, advokati, mafijasi, tajkuni....nece placati nista kao sto i do sad nisu!

Rale Elita

pre 11 godina

Podržavam vladu. Trebalo bi što više da deru sirotinju koja na sav glas viče kako nema para, a krije u slamarici milijarde. Sve dok se ne obračunamo sa sirotinjom, ovoj zemlji nema boljitka!

DJ

pre 11 godina

Gradjani Srbije,

Kako vam se svidjaju ove promene? Svaka cast na novoj Vladi koja se ne zaduzuje, ne povecava PDV i akcize, privlaci ogromne investicije (eno onih 100 milijardi samo sto nisu stigli), odbija da stavlja svoj kadar na glavna mesta javnih preduzeca...

Svaka vam cast na izboru

mile

pre 11 godina

Očajne mere ljudi da spasu sistem koji su sami doveli do propasti. Vozamo se u raspadnutom Yugu koji se sada zove Srbija i čije nas održavanje košta više nego da imamo nov BMW.

Nikola N. bgd

pre 11 godina

Evo dacu vam ja resenje za dovodjenja deficita u red:
Smanjite broj poslanika u skupstini na 100
Broj ministarstava na 8
Ukinite SVE agencije
povecajte tj uvedite carine na prehranu
nacionalizujte pokradene drzavne firme (tajkune) i nepravedno stecenu imovinu (politicara)
ulozite novac (a posle ovih mera ce biti neka sica) u neobradjenu zemlju ;)

eto resenja sto bi rekao cika Rade III

@zukani74

pre 11 godina

Za skoro 8 Miliona pitanja zasto evo odgovora: SNS 24%, SPS 14.7%, URS 5,4%
Glasali ste sad zivite to sto ste izglasali i nemojte da se zalite.

Srecko

pre 11 godina

Ovo je i dalje "superhik" drzava. Otima od siromasnih, da bi bogati bili jos bogatiji...
pdv na 20%, bogatima ce se vracati, akcize za gorivo gore za obican narod, bogatima koji imaju firme i sluzbena vozila, akcize se nece naplacivati. Da li je vreme da ih pobijemo?!

silencer

pre 11 godina

Realno, mi Srbi smo ovce za sisanje. U drugoj zemlji gde ne zive ovce ko mi, izasli bi na ulice okupirali beograd i vratili bi pdv na 18

Dušan

pre 11 godina

Još jednom kao pojedinac apelujem na Vladu da ne uvodi mogućnost plaćanja PDV tek po uplati. Mora ostati plaćanje po fakturisanoj vrednosti iz prošlog meseca, u suprotnom će nastati haos i neviđene malverzacije. Umesto toga, neka predvide rigorozne mere za dužnike koji ne plaćaju fakture, a uredno knjiže PDV iz tih faktura.

Nenad

pre 11 godina

To Dinkiću, znao sam da nećeš izneveriti moja očekivanja!
Dobro se naspavaj večeras, sutra treba rušiti državu još jače i žešće, mora da se namire radnici na državnim jaslama.

rs

pre 11 godina

Da se zrtvujem za 1.000.000 sluzbenika koji ne rade nista !? "Najveca plata 162.000 dinara" !? I to je stezanje kaisa ? Otkaz za 50% zaposlenih u drzavnim i javnim preduzecima.Posle toga mozemo da pricamo.
P.S. Kada je prodaja Telekoma ? I to ce biti velika zrtva.(10%)

Aha

pre 11 godina

Ukinite agencije!
Ukinite milione koji dnevno idu na Kosovo, gde se primaju duple plate a kuka se o teskom zivotu. Ti koji tamo tesko zive ne primaju nijednu platu.
Ustedecete tako 1.5 milijardu eura godisnje, da da gospodo.
Umne ljude naci necete, jer oni su ili otisli ili ne zele da se petljaju sa vama.
Uskoro cemo jesti detelinu, sto pokazuje kako drzava misli na nase zdravlje, jer trebamo jos toj istoj drzavi da nas muze.

goran

pre 11 godina

Tako ste glasali,pa sad cutite i trpite. Ovo nije nista,tek cete videti kako vladaju radikali sa sps. Ja samo cekam obecanje Nikolica i Vucica,da nam dokazu da su izbori bili pokradeni. Jos cekamo da cujemo sta bi sa onim dzakovima punim listicima,ili obecanje ludom radovanje.

Sava Drugi

pre 11 godina

Dinkić Mladjo će uzeti 20% siromašnim (privatnicima - onima koji rade) i dati bogatima (zaposlenim u državnoj upravi i "prvatnicima" - onima koji ne rade). Pošteno.

Bla, bla, bla

pre 11 godina

Ma tko bi rekao - nova vlast, novi nameti.
Biće da su Srbi stvarno glupi pa nikako da ukapiraju da će svaka nova vlast da popljucka prethodnu (lopovsku, korumpiranu, bezobraznu i tako dalje i tako slično), e da bi oni nametnuli raji još veće poreze i stezanje okolotrbušnjaka, radi sreće i blagostanja njihovih ukućana, njihovog pokolenja. A ta nova vlast kupiće nove stanove u Beogradu, konačno će napraviti vodovod i kanalizaciju svojim nekorumpiranim, vrednim babama i dedama; i njihova deca će završiti besplatno škole i fakultete, kod njihovih nekorumpiranih poznanika - profesora.
Pa dokle ćemo da budemo ovakve budale. Sramota, i treba svi da nam se smeju i ponižavaju.

realno... otimacina

pre 11 godina

Pre dve sedmice su dali povisicu od 2% prosvetnim radnicima, zdravstvenim radnicima, penzionerima i drzavnoj administraciji.
A evo sada im uzeli kroz povecanje PDV-a i ta 2%.
Njima, radnicima kod drzave, je prema tome ostao isti standard, a gradjanima koji NE rade kod drzave je opao standard jer su u minusu za ta 2% jer im njihovi privatni poslodavci sigurno nece dati vise plate.
Sve u svemu, velika nula, samo je povecan rejting Dacica & co. zbog populistickih izjava koje glup narod voli.

Mervile

pre 11 godina

Cestitam svim naprednjacima, socijalistima, ujedinjenim regionalistima i ostalim glasacima sadasnje pozicije. Za sada su vam (nam) poceli da uzimaju vise "samo" 2% prilikom svake kupovine. A jos nije proslo ni prvih 100 dana...

Otisla mas' u p.

pre 11 godina

A sta ste drugo ocekivali. Pocinje pljacka stoleca. Navukli vas oni bez skole da glasate za njih. Dok vam postane jasno, bice gori od onog iz lipovog lada. Pitanje je veliko da li ce mirno da odu, a jos vece koliko vremena ce poci dok se skupi kriticna masa...

Vizionar

pre 11 godina

Sta, bre , vi radite? Dizete PDV, poreze , zaduzujete se , sve isto kao i prethodna vlada, pa u cemu je razlika? S'jasi Kurta da uzjase Mutra!

Predrag Terzic

pre 11 godina

Sramota, sto to niste rekli u predizbornoj kanpanji da ce te povecati namet narodu preko PDVa, sram vas bilo, to nam naplacujete taksu sto smo glasali za vase partije. Jer su to PROMENE o kojima pricate i na koje se pozivate novi nameti.BRUKA

trazili ste,dobijate

pre 11 godina

Dragi gradjani Srbije,hteli ste promene,dobili ste ih.I ko zna sta ce jos da se desi.Jedino se nadam da ce ova vlada, koliko vec na prolece,pasti.Ne smem ni da zamislim sta bi ostalo od Srbije i gradjana do 2016.

Siva Sova

pre 11 godina

Too ...kako ću sad da namažem komšiju on je prvi glasao za promene i za sadašnju vlast...Joj kako će da bude slatko mazanje...JUpii!!!

neko_iz_mase

pre 11 godina

A zasto niste povecali PDV na 60% recimo? Sta fali samo bi ste ubrzali taj mucni proces gde narod uzima oruzje i pocinje da pljacka...

Milan Dj

pre 11 godina

odlicno. oni se zaduze kod stranih poverilaca i te pare spisakju na skupu drzavnu upravo, a onda ja da im vracam dugove kroz veci pdv. prosto fantasticno.

ScaRFacE

pre 11 godina

Molim lepo. Kao sto vecina ovde kaze, pre izbora je prica bila da nikakvo povecanje PDV-a nece biti dozvoljeno. Zanima me samo kad ce gradjani ove zemlje shvatiti da je apsolutno NEBITNO za koga glasaju, kad je u pitanju isto drustvo? Pa normalno, dogovore se lepo, vi unistavajte, mi cemo da vas pljujemo, pa onda mi dodjemo na vlast i onda kao cupamo drzavu zbog vasih gresaka. Svesni su apsolutno da smo mi jedino sposobni za komentarisanje na internet sajtovima, i da je smo umorni vise od svega sto nam se desava. Da smo iole normalni, pravac na ulice i da se zabrane koraci koji nisu u nasem interesu. Ne mozemo da se slozimo oko prostih stvari, zavadi pa vladaj. Dok se ne opametimo nema nam pomoci.

Slaviša

pre 11 godina

Joooj ali kad vidim Mlađu Dinkića, pa prosto mi srce zaigra. :)
Koliko beše Srba se prodalo za po 3000din? 5,4%?

Ma samo cepajte! Ja sam za to da ukinete 12 plata u godini za radnike u državnim institucijama. Šta će im toliko? Dovoljno je deset, ali pod uslovom da se smanje za 20%. Pa Bože moj, ko nije krao na vreme, bio pošten, neka sada uvidi grešku. Šta će nam i diplome, i ja budala pa studiram. :)
Neka, neka... To smo tražili. Tražili smo promene, evo nam. Ja ću uvek imati za hranu, pa i sa tih 10 plata, dok sumnjam da će većina onih kojima niko ne valja, pa izabrala sjajni gudački kvartet Dačić-Dinkić-Nikolić-Ilić sa sve dirigentom Vučićem.

A mi, omladino, nastavimo da kukamo i da bojkotujemo izbore. Pa da, ionako niko ne valja. Pa će Žarko uspeti da toliko sroza državni fakultet da ćemo svi morati da se prebacujemo na privetne! Živi bili!

Ja

pre 11 godina

Lakše je udariti namete po marvi, nego jednog debeloguzana odvojiti od fotelje. Gde je reorganizacija javne uprave i javnih preduzeća? Samo zapošljavate i ne pitate.

drgonzo

pre 11 godina

ma svi ste bili protiv belih listica i bojkota,glasajte to je vasa gradjanska duznost..a trpljenje pljacke,siromastva,lazova i lopova,i to je gradjanska duznost jel? pre mesec dana je mladjan rekao nema povecanja pdva. ma demokratija i ovo polupismeno pleme i imas cirkus,uzivajte

Kriger

pre 11 godina

"... Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana. "

E baš vam hvala što brinete o veoma "VISOKOM" standardu gradjana!!!

Šta reći, a ne ZAPLAKATI!!!

Silobad

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se PDV odmah podigne na 22%.
Tako bi nam svima bilo mnogo bolje, a možda bi i pretekao neki dinar da na proleće napravimo još jednu vanrednu paradu mladih ispred Skupštine ili aeromiting!

Ultra

pre 11 godina

Nacional-populistička vlada neće ništa uraditi sa strategijom,jer bi im to ugrozilo fotelje.Nas, kao narod,čekaju sve teža i teža iskušenja i vremena.Možda se neko neće složiti,ali PDV je možda trebalo podići i na 25%,ali samo pod nekoliko uslova:
-da se smanje izdaci na zarade na max 40%, a ne kao do sada i do 70%
-broj poslanika smanjiti na max 100 / da Kina ima proporcionalno poslanika kao Srbija,imala bi 400 000 poslanika u parlamentu
- ukinuti bar 80% agencija i smanjit broj državnih sekretara
-javni i državni sektor max plata 80% republičkog proseka/ ipak njih izdržava ovo malo jadne privrede/, a ko neće- ne mora- neka otvara privatnu firmu
-drakonske kazne za neplaćanje bilo kakvih računa,uključujući i društveno koristan rad....
Da ne idem u krajnost,ipak je ovo NEREALNO, jer je narod takav kakav je...

Marijana

pre 11 godina

Novosadjani su naucili posle cetiri godine radikala vec nauceno. Izgleda da ostatak Srbije koji je u zaostatku nije mogao da izvuce iskustvo na njihovom primeru vec sada utvrdjujemo gradivo.

A pre godinu dana je isti ovaj Dinkic govorio kako je povecanje PDV-a lose i da ga nece nikada dozvoliti. Onda su doneli raznorazne mere koje su donete preko nasih ledja a danas evoi PDV. Strasno, i kako neko ko je jedva presao cenzus, ko je presao isti zahvaljujuci obmani glasaca da nam donosi toliko bitne odluke? SNS jeste li nam ovo obecavali???

agonija se nastavlja ...

pre 11 godina

F e n o m e n a l n e m e r e! Narodu treba uzeti poslednji zalogaj iz usta a lokalne samouprave ostaviti da se bahate povećanim transferima koje čekaju "ko ozebli sunce" da lepo napune dzepove. Evo im lepe šanse da na miru nastave da zapošljavaju nove funkcionere sa ministarskim platama (koji bukvalno ne rade ništa), da organizuju razne tkz. privredno turističke manifestacije - uz nastupe estradnih zvezda, gala "krkanluke" za koalicione partnere... Eh, Srbijo, Srbijo ... ni ova vlast nema petlju da se uhvati u koštac sa pravim problemima. Veliko razočarenje! Nek nam je Bog u pomoći !!!

helen

pre 11 godina

To nije nezakonito, zasto g.premijer to nije zakonito, to treba da bude nezakonito.Plate u javnom sktoru treba da budu nize ili iste kao u privredi, zasto to ne kazete.Pogledajte kako je to u EU, imam rodjaku koja radi u FR u drzavnom uredu, plate su manje nego u fabrikama.Kakve 162.000 plus minuli rad to 250.000 hiljada za sta? za koji posao? posao u udobnoj stolici, sa klimom i pet radijatora, deset mobilnih i kola koja ne trose nista???!!!!!!

cole

pre 11 godina

Svetska ekonomska kriza nastala 2008 godine u Americi je prema statistickim podatcima prosla jos pre dve godine. Dalje price o "svetskoj krizi" su samo izgovori i zamucivanje vode. Gledajuci proizodnju, BDP, 90% zemalja koje su sinhrono upale u "krizu" su iz nje i izasli. Dosta vise o svetskoj ekonomskoj krizi kao o vesticama, nasi najveci problemi su karakteristicni za nas.

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo Vlada.Prvo pa muško.Kad su videli koja je razlika između pozicije i opozicije videli su da je najlakše da oglobe isti onaj narod koji ih je i doveo na vlast.Sve vlasti u Srbiji od ratova pa do danas su radile i rade na princpu plačke svojih građana, bilo da su seljaci, radnici ili nešto slično.Vlast koja prosi naokolo i zajmi se šakom i kapom tera ovaj narod u dužničko ropstvo.
Neka krenu prvo od sebe, da smanje broj poslanika u ovoj banana državi na maksimalno 100, da odpusti najmanje 50 % državnih činovnika koji decenijama dremaju po kancelarijama i sisaju krv ovom narodu.Da prodaju najmanje polovinu službenog voznog parka,da pooštre javne nabavkei dosta toga još.Da afirmišu rad , proizvodnju, poloprivradu, turizam tamo gde realno može nešto da se zaradi.
A ovako selo društvo popilo po kafu i kad su već tu ajd da počišamo još ovaj napaćeni narod i onako će možda novi izbori pa da zakačimo malo dok ne dođu oni drugi.

Milos

pre 11 godina

Red je da se kaze ko je odgovoran za ovo! Sto Dinkic sada ne pominje njegov zakon o "fiskalnoj decentralizaciji" koji je progurao u parlamentu da bi imao sa cime na izbore, Krkobabiceve penzije, Dacicevo i Bajatovicevo k....nje prema MMF u kampanji i jos mnogo toga...

реално гледано

pre 11 godina

Колико видим армија функционера по општинама, са министарским платама, остаје нетакнута. Не би ни то био проблем да ти људи нешто раде, они само долазе на посао, додуше кад ко хоће, и не раде АПСОЛУТНО НИШТА!!! За овакве одлуке треба петља ... Овако нећемо далеко стићи!!! Нек нам је Бог у помоћи.

pa sad ko podigne cene zbog pdv-a njga u zatvor

pre 11 godina

pravicete vi tadica od blata.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (gradjanka,

Ja već živim u tom blatu,imam ga preko glave.Neće biti teško da napravim njegovu bistu od blata da me podseća gde nas je DS doveo.
Stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) je u Hrvatskoj od danas 25 odsto, čime je Hrvatska treća zemlja u Evropi po visini PDV.Pri čemu imaju veće prosečne plate pri čemu su cene slične, a tehnika,roba,odeća dosta jeftinija.
Memne zanima da li će tužioc posle onog intervijua da pozove Tadića da ispriča sve što zna. Da podigne tužbe i da vrati ono što je pkradeno.
Toliko onašim tajkunima i njihove sprege sa vlastima.

perica

pre 11 godina

Za ovakve nepopularne poteze narod a i koaliconi partneri ce optuziti Urs i Dinkica,a Sps i Sns ce da peru ruke od toga iako oni predvode ovu Vladu i imaju najvece poluge vlasti.Oni su zato i uvalili Dinkicu Min. finansija i privrede jer su znali da je to najvreliji krompir.Pred naredne izbore ce se ponasati kao i Sps pred poslednje izbore,gde je za sve nepopularne poteze bio kriv Ds,a zasluge su ubirali svi zajedno.Sada ce tu ulogu da preuzme Urs i puci ce na narednim izborima,dok ce Sps i Sns i povecati br.glasova.Ali za sve je kriv narod koji ih glasa,pa kako sejemo,tako cemo i da zanjemo.

Odgovor na krizu iz Srema

pre 11 godina

Smanjite birokratiju po BG i NS (APV). Smanjite poreze na zaradu a povecajte poreze na imovinu. I napravite sposobno i nezavisno sudstvo da se suzbije korupcija.

dO

pre 11 godina

Oprostite, osim praznog naklapanja "mi nećemo", "mi moramo", "mi ne smemo", vidite li vi u ovoj Dačićevoj priči barem 1 (slovima: JEDAN) korak nekakvog plana racionalizacije? Što, npr, ne krenu od trulog Koštuničinog zakona o zapošljavanju koji je ozvaničio status ugrožene vrste svim zaposlenima u JP, što je osnovni uzrok nekompetentnosti, korupcije i stranačkog zapošljavanja?

lala original

pre 11 godina

Umesto sto zezate narod, prvo uradite sto ste obecali i bez cega ne moze napred je hapsenje lopuza i vracanje pokradenih para! Milijarde evra su pokradene, vracajte to narodu ili se gubite!

Atilas

pre 11 godina

E pa,nema komentara dragi sugradjani glasali ste za sns a dobili dacica,dinkica hm pa ds vam nije valjao e sad smo svi nadrljali
za vreme ds bar smo imali nadu u bolje s ovima nema nade..dolazim iz malog nekad razvijenog mesta od 6000 stanovnika,nekad industrijski poznat po drvnoj,modnoj,poljoprivrednoj industriji..danar samo jedna radi od tih nabrojanih..
Glasali ste e sad uzivajte..nego svi na ulice pa da ih lepo najurimo
dosta sps,urs,sns

matori

pre 11 godina

Povećanje PDV za +2%, s tim da se onaj od 8% ne menja, nije toliko strašno, kao što neki pokušavaju da predstave.
Problem je u tome što ni efekat neće biti toliko značajan, kao što pokušavaju da nas uvere.
I ostale mere imaju više iluzije u sebi, nego što su zaista mere koje će nešto značajnije da pomognu u zatečenoj situaciji.

U ovoj državi se moraju učiniti mnogo drastičniji i bolniji rezovi, ako neko ozbiljno misli da učini nešto što bi se moglo nazvati štednjom!

U prvom redu je potrebno u potpunosti promeniti smer motivacije ljudi.
Sasvim je sigurno, da je u Srbiji oduvek najpopularnija i najpoželjnija nekakva državna služba... To se mora promeniti!

Mera bi mogla da liči na nešto što je postojalo u periodu posle drugog svetskog rata. To su platni razredi.
Najniža moguća plata za državnu službu, utvrdi se na 20.000 dinara, a maksimalna (kod najviših rukovodilaca u državnim službama i organima) na petostruki toliki iznos.
Svi se moraju uklopiti u taj raspon, bez izuzetaka!
Naravno, mora se i značajno smanjiti njihov broj, na svim nivoima.
Iznad navedenog, nalaze se državni funkcioneri (npr. ministri i slični) uključujući i predsednika države, kod kojih je gornja granica 200.000 dinara. Time se na nivou države uspostavlja raspon 1 : 10 što MORA da bude dovoljno za svakoga.

Kod penzija se također uvodi minimum (za punu penziju) od 18.000 dinara, i maksimum koji može biti najviše tri puta toliki. Između ta dva iznosa, utvrdi se 5-6 grupa (stepenika)...
I svi zadovoljni!

Boris

pre 11 godina

I opet je vlada poklekla dinkicevim i krkobabicevim vizijama, ne obazirući se pritom na savete lfinansijskih stručnjaka da povećanje PDV-a mora da prati sniženje poreza na prihode, da bi porasle plae u privatnom sektoru ida ne bi došlo o recesije.
Ovako, draga vlada samo priziva pad trgovanja i recesiju.

zy

pre 11 godina

Vlastodrzci, kod vas je i pogaca i noz!
Imate ogroman problem, pogaca je sve manja a vas noz sve veci.
Uskoro ostajete samo sa nozem i takvi alavi mozete slobodno da ga pojedete.
Prijatno!

dosada

pre 11 godina

Rezime price:

Ukidanje agencija - ukinuto 20% (ako i toliko) i to tako sto su zaposlene odatle prebacili na druga mesta, znaci usteda = 0 din
Ogranicavanje plata - bice jednog dana, usteda 0 din
PDV +2% - kratkotrajno resenje, ispasce skuplja dara nego mera
Ukidanje parafiskalnih nameta - bice jednog dana

Ja jedinu ustedu koju vidim za ovu zemlju od kad je pocela nova vlas' da radi je cca 1500 evra plate za koliko je sebi smanjila istu gdja Tabakovic.
Nema nama boljeg sutra dok ne primoramo "ove gore" da daju otkaz svojoj mnogobrojnoj rodbini i prijateljima koje su zaposlili da ne rade nista po drzavnim agencijama. Jedini je problem sto je njih (rodbine i prijatelja) toliko da bez njih mozda ni necemo stici do kriticne mase.

Darth Shone

pre 11 godina

Divota? Krasota? Padoh u sevdah od srec i zadovoljstva..... pice za celu kafanu!!! Vlada donela antikrizne mere... povecal PDV, pa neka bude 20%, mada je moglo i vise, sta nam fali. Mora se napuniti budzet!!! Hahahahahaha, da nije tuzno bilo bi smesno, povecavam namete da napunim kasu!!!! Hahahaha! Sada ozbiljno. Sta cemo time postici? Nista? Cene ce opet ekspoldirati, jer ce nasi drp, mulj, trgovci i "proizvodjaci" da povecaju cene za taj, malo i veci porcenat da se obezbede.... promet ce pasti, sverc ce se povecati i opet manjak.. a zasto je manjak? Pa niko nema kako ono kazu ameri "balls" da kaze, manjak je jer drzava daje na svoje pomocnike pomocnikovih pomocnika, jer hrani iluziju drzavnog integriteta tamo gde nema ni jedne institucije, da, da kosovo kosta milione, pa sew niko ne buni yasto je tako.... i da, nasi jadni, privrednici, ce sada moci da traze pored pdv-a i akcize za repormaterijal nazad od drzxave... I dobijace ga, samo pokazu racune i drzava isplati.. tj opere na crno zaradjen novac, za koji nikada nije placen POREZ! Nije resenje u povecavanju procenta, nego u povecavanju naplate! Ali, nasi strucnjaci to nikako da shvate. Nikakve olaksice, taksa je toliko i toliko, nema vadjenja na invalida, na ovo na ono.. Hoces to da imas, plati. Nema oprastanja! Tako funkcionise normalna drzava. A ne gnjila kruska republic! Ali, nama to ne odgovara.... srbija je poreski raj za muljatore!

Vladimir

pre 11 godina

A pazi ove likove sto nesto drze lekcije komentatorima koji kritikuju povecanje poreza. U Grcka gori od strajkova, svuda demonstracije zbog poreza Italija, Spanija, Francuska, Britanija, Ceska, Kolumbija, Tajland.... samo u Srbiji mrtvo more a ove rezimlije jos napadaju narod sto u tisini negoduje i trpi. Pa najgori ste neprijatelji naroda, zlo!

Mirko

pre 11 godina

Bravo. Pobedili ste. A šta ćete da stignu dugovi na naplatu? Kolko će da bude PDV - 50% ?
Ili ćemo da prodajemo ko Grčka - ostrva? Pa nemamo ih, imamo samo planine i prazna sela. I prazne fabrike.
Valjda ćete dobiti nešto za to, pre nego se svi kolektivno ne nagu..mo.
Kako god ispoljena je nesposobnost vlasti i to je kraj.

Pera

pre 11 godina

Nije mi samo jasno, umesto sto ste iskuckali ovih 200 komentara u kojima izrazavate nezadovoljstvo, zasto niste na ulicama? Zasto ne pokupite rodjake, prijatelje, uzmete serpe, pistaljke, i pred njih, bar malo da im uterate strah u kosti? Vise ce vas postovati, ovako vas gledaju kao ovce za sisanje.
Ja sam se za sebe izborio, citam ovo i grickam semenke daleko od Srbije. A vi drugari, ili nesto preduzmite ili i vi pakujte kofere, od gundjanja i komentarisanja nema vajde.

Veteran

pre 11 godina

Pravi potez je bio da se PDV poveća još 2008., na početku krize, sad je to zakasnelo i neće imati efekta. A odlaganje plaćanja PDV-a za mala i srednja preduzeća, dok se ona sama ne naplate, tek je udarac na budžet, jer u Srbiji niko nikome i ne plaća na vreme. Sad će taj gubitak kompenzovati efekat rasta PDV-a. Ovo je sve hvatanje davljenika za slamku, problem je što je slamka jedna a davljenika puno!

Владимир

pre 11 godina

Значи да се политичари играју власти и државе и кад забрљају и направе минус од две и по милијарде евра ми то морамо да платимо. Они богати сишли са власти, а нама оставили дугове. И ко ће да одговара, нико! Само кад се сетим Колесара!
у Србији ништа ново, све по старом. Дођеш на власт, крадеш кроз послове и набавке новац грађана Србије, а кад дођу рачуни ми ћемо да платимо ваш лоповлук. И наравно нико неће да одговара само наш напаћени новчаник.
Дигни порез на 30 одсто да има и за ваш џепарац.

MilanBG

pre 11 godina

Ukinite bolje plaćanje OFPS-u , CD-i ploče i kasete se više ne izdaju pa povucite bar jedan racionalan potez, ako već povećavate PDV ne moramo da plaćamo i gluposti kakva je fantomska Organizacija proizvođača fonograma kojih nema...

KNJIGOVODJA

pre 11 godina

Lijep gest vlade,oni ovo da bi privrednicima pojednostvaili,jer se mnogo lakse racuna 20 procenata od neke sume nego 18% :).Dakle,zakljucak je da vlada ovo zbog naroda radi :)

Dzoni

pre 11 godina

Znam sad ce salva kukanja ali deficit je za prvih 6 meseci veci
nego 3 puta nego u celoj 2008..dug je vec probio sve granice za zemlju u razvoju..mi nismo najskuplji zbog pdva vec uvoznog lobija ..u
madjarskoj je 27 pa je opet sve jeftinije..ovo smatram logicnim potezom ali ono dinkica da se zilion dravnih pijavica u zilion agencija ne odpusta smatram za zatvor doticnom.

neko

pre 11 godina

Ovo jeste neminovno, ali je jako nemoralno da ljudi koji su sve vreme pricali protiv povecanja PDV-a sada to rade.

Ovim se udara na uvoznu potrosnju sto je dobro, ali delimicno i na firme sto opet ne valja. Da bismo krenuli napred privreda mora da se rastereti. Ako se budzet puni sa dodatnih pola milijardi evra, jasno je da toliko manje ima para za privredu i stanovnistvo. Sa druge strane sacekajmo da li ce rezultati biti onakvi kakve ih oni ocekuju.

Ove godine se ocekuje pad BDP od 2,5%, sledece godine ocekujem jednako los rezultat. Mislim da su najave da ce doci do rasta neutemeljene. Samim tim bice jos teze ostvariti ustede u budzetu, odnosno bice neophodni rezovi ili novo povecanje poreza. Ako se opet podigne porez, onda ce definitivno svi raditi na crno, a to ce sve voditi ka daljem slabljenju privrede. Dakle, sustina je da nije nikakvo resenje u povecanju poreza. Sada taj potez jeste iznudjen, ali dugorocno drzava bi trebalo da smanjuje potrosnju i da smanjuje poreze i referentnu kamatnu stopu, a time i cenu zaduzivanja privrede. Samo tako mozemo da krenemo napred. Da bilo koja firma iz regiona shvati da su ovde bolji uslovi nego u njegovoj zemlji. Tek tad cemo napred. Do tada, samo lagano tonemo u zivo blato.

Osim toga, skoro sam siguran da ove mere nece doneti milijardu evra. Kako? Pa siguran sam da ovi "eksperti" nisu uracunali pad potrosnje koji ce neminovno uslediti usled povecanja PDV-a i smanjenja plata.

Aleksandar

pre 11 godina

Zar neko iole normalan veruje da ovakvo stanje moze trajati doveka.Ko god je na vlasti morao bi da preduzima slicne ako ne i gore mere.Ja sam uvek tvrdio da zaposleni u javnom sektoru i administraciji nemaju kontakt sa realnoscu odnosno nemaju pojma o tome da bi oni primili platu neko od privrednih subjekata mora da strada.Javni sektor sve pare trosi na plate,ne placa spoljne usluge ni prebijene pare.Nekima poput EPS-a ni to nije dovoljno pa dizu kredite za isplatu plata.E pa gospodo draga to jednostavno tako ne biva.Ovo je verujte najbezbolnije za Vas jer ako dodje do Grckog scenarija Bar 50% leti i to bez otpremnine i prava
Svi cemo nagrabusiti to je sigurno ali kancer u vidu javnog sektora se mora hiruskim putem dovesti u red.Ko god u to ne veruje ili je naivan ili gleda samo svoju zadnjicu.

miško

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Da bre, uze mi reč iz usta, baš to sam i ja hteo da pitam !

goran

pre 11 godina

znaci totalni raspad sistema su nasledili ,a sada hrle u jos vecu dubiozu..
strasno-a sad za dobar dan sutra vesti otpusteno jos 50000 ljudi..napred djinkicu napred.....

neny

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.

reptil

pre 11 godina

ova klijentela na vlasti, je u predizbornoj kampanji govorila da nece biti povecanja pdv-a.medjutim,znaju oni dobro,da hipnotisanoj GOMILI u vidu nepismenih i krezubih glasaca,[koji su na zalost vecina u srbiji]bez problema mozes prodati m..a za bubrege.trazili ste,gledajte,i uzivajte u siromastvu.a da,meso ce te jesti samo preko serija rekordne gledanosti.

alav rashodni deo budzeta!DOSTA!

pre 11 godina

Politicari i njihovi "privrednici" i njihova bulumenta u javnim preduzecima, agencijama, fondovima,.. je uvek radila samo za sebe.
I sta sad, max.plata 162.000din + minuli rad?
Ne podrzavam!
Sve smanjite i usaglasite sa prosekom plata u privredi Srbije. To je jedini realan reper. Imate vi i vasi rezerve!
Tacka.

Trazili ste gledajte

pre 11 godina

Neverovatno je da je Srbija imala tako nizak PDV. Svugde u razvijenim ekonomijama je PDV 20% i vise. E sada svima onima koji su trolali da se unine pretplata RTS. Evo vam. Ako ne platis na mostu platices na cupriji. Ionako sve poskupljuje svaki dan a sada tek sta ce nas snaci. A PRVI nas zamajava sa hapsenjima i aferama

Jabucar

pre 11 godina

Realan PDV bi trebao biti 23 posto. Ne znam zasto se bunite. U Hrvatskoj su sa tolikim porezom dostigli bolji standard od nas, a od danas im je PDV 25 posto. Kod nas je problem korupcija, ne PDV.

n

pre 11 godina

Ovo definitivno ne prolazi, makar ne onima koji imalo upućeni... Prvo, PDV će se plaćati po naplaćenoj vrednosti fakture, ali nisu rekli i ostatak, i prethodni PDV biće moguće odbiti samo ako ste platili fakturu! Znači, ako niste naplatili, nemate sredstva da vi platite dobavljače, i PDV nemaš pravo da odbiješ, ali nemaš obavezu ni plaćanja. Drugo, kakva je to fora sa uvedenim penalima državi za neblagovremeno plaćanje povraćaja PDV-a????? Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!! Realno će biti i osetiti ćemo na vlastitoj koži povećanje PDV-a, povećanje poreza na dobit, poreza na prihode iz kapitala, a ovo smanjenje taksi, naknada i nekih poreza, to ukupno firmu od 200 miliona prometa godišnje ne košta ni 100 hiljada dinara.

vlada

pre 11 godina

Nisam čiato kometare, kontam da svi gundjaju i kukaju! Nije ni meni bolje zbog ovoga da se razumemo, ali ja sam još krajem prošle godine znao da će do ovoga doći. Jes da su svi u predizbornoj kampanji uporno tvrdili da nema ništa od porasta PDV ali je svakome ko iole prati ekonomsko-političku situaciju u srbiji i ima malo mozga bilo jasno da nema druge nego da PDV poskupi. Jasno je kao dan da povećanje akciza na gorivo nije dovoljno, da podizanje akcize na duvanske proizvode može da izazove veliki socijalni nemir i da se smanjenjem i neisplaćivanjem penzija ne može postići adekvatan priliv para u budžet. Izvoza ne da nema nego i ovo malo što ima sada više nema zbog nenormalne suše koja je bila ovog leta.
Nisam srećan zbog ovoga ali sam očekivao ovo...

Sarkazam i Renesansa

pre 11 godina

Putuj evropo.... i nemoj više čekati na nas.... Putuj planeto, super smo se druzili, nama je lepo, baš onako kako smo zasluzili!
Iz koje godine je ovaj tekst? E Srbijo, Srbijo....

Aleksandar

pre 11 godina

Сиротињо и богу си тешка а што вама политичарима не подигнете пдв на 20%
него свима нама који сваким даном све лошије живимо

Sale@

pre 11 godina

Zamislite ovu situaciju...
"Ej, ajde bre da otpustimo sve one ljude što su višak iz administracije i koji su došli na ta mesta isključivo partijskom linijom" - progovori neko iz koalicije, trenutno vladajuće.
Rezultat - isti je najuren sa sastanka, najuren iz stranke, proteran iz Srbije...
Na žalost, ovo se neće nikada desiti. Ali desiće se da vas država otvoreno pljačka, potkrada, jednom rečju dere vam kožu s leđa, a sve samo da bi ishranila partijske poslušnike, smeštene na neproizvodnim mestima.
Jedina misao koja vredi iz svega ovoga i koja mi pada na pamet je sledeća: "Bogate zemlje se slanjaju na pojedince, a siromašne na narod..."

Dete vetra

pre 11 godina

Ni u idealnim uslovima njihov plan smanjivanja deficita budzeta ne bi uspeo. Ne smem ni da zamisljam sta ce biti kad u jednom trenutku pocnu svoditi racune i analizirati uradjeno.

NikolaTK

pre 11 godina

Jabucar, 10. septembar 2012 18:24

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.

EUropejac

pre 11 godina

Vladimir, 10. septembar 2012 15:18

Smesniji od Bud Spencera i Terence Hilla zajedno! Za tebe stvarno vazi ono: da nije smesno bilo bi zalosno.

cacanin

pre 11 godina

Hocemo sigurnu naplatu a ne mazanje ociju sa placanjem poreza po naplati robe.
Drzava prva ne placa svoje obaveze firmama koje za nju rade. Galenika propada je drzava ne placa lekove koje povlaci....

Sumadinac

pre 11 godina

Evo ovako.
Ja sam vlasnik malog preduzeca u Srbiji koje se bavi odredjenom proizvodnjom.
Iskreno, da mi je neko dao da biram da li zelim da PDV ostane na 18% i da ostane uplata pdv-a bez obzira da li je naplacena roba, ili ovaj novi slucaj, da PDV ode na 20% a da isti platim tek po naplacenoj robi uvek bi izabrao ovaj drugi slucaj.
Jer u Srbiji je situacija takva kakva je, mozes nesto da prodas, ali da naplatis na jadevite jade. A sto se mene tice, drzava od mene moze fiktivno da ocekuje veci priliv novca, ali s obzirom da cu im od januara placiti tek po naplacenoj robi, nacekace se oni za moje novce.
I nemojte toliko da kukate, pa u Madjarskoj je PDV 25%.

Sremac

pre 11 godina

PDV kao sam PDV i nije problem, problem je što "promene" sprovode oni koji su i doveli sve nas u situaciju da ih tražimo, Dačić, Dinkić, Mrka, Velja, Krkobabić i ostali na čelu sa Tomom i Vučićem. Tuga, zar ne? Očekujem vrlo brzo međusobna optuživanja za neuspeh i nove izbore ili prekomponovanje vlasti u režiji "najiskusnijeg", a to je naravno Dinkić. Jedina je sreća u svemu što će se (nadam se) DS očistiti od "kvalitetnih" kadrova odlaskom u opoziciju. O važnosti te stranke najbolje govori to da previranja kod njih prati cela država sa velikom pažnjom, ostaje samo da se Tadić izbori sa onima kojima je on dao vlast u ruke i oterao sebe u opoziciju.

Ekonomista

pre 11 godina

Nekoliko praktičnih saveta vladi : Smanjiti administraciju u lokalnim samoupravama, Ukinuti sva finansiranja kulture i kojekakvih kulturnih dešavanja, jer i kultura mora tržišno da posluje, Smanjiti ili potpuno ukinuti socijalnu pomoć koja je predmet velikih zloupotreba. Ovo odradite jer to odnosi ogromna sredstva, a ne da povećavate PDV za mizernih 2 posto koji ništa ne znače. Ako ste hteli da rešite probleme PDV-om onda je on PDV trebao biti minimum 25%. Razmislite o mojim predlozima.Pozdravljam Vas.

Goran swe

pre 11 godina

Sta je vama ljudi, svako bi ovo uradio da ne govorim o tome koliki je porez u skandinaviji od 25% do cak 50%
I svi ga placaju jeste da je tesko uporediti ove dve sredine ali 50% je 50% bez obzira na koliko... Tako gospodo pocnite da se manje razbacujete i kafenisete i bice bolje ;)

grdna_ja

pre 11 godina

Ko jos nas pita. Verovatno ministri čitaju ove nše komentare i smeju se. Naše je da se bavimo komentairima i da služimo.
" Oooo stoko, oooo Narode"!!!
Ovo je opet neka URS-Ujdurma Rokera Starog! Samo je čovek povećao PDV-Primanja Državi Veća!

dnk

pre 11 godina

narod je glasao za bolje sutra, a zar je ovo put ka tom boljem? Da bar ovaj novac hoce utrošiti u neke tvornice,firme ili nesto slicno sto ce dati posao ovom jadnom narodu, nego ce otici bez traga, a dug drzave ce se samo nastaviti povećavati kao sto je i do sada bio trend(najverovatnije).

Dovla

pre 11 godina

Ocekivano! Za ovo su krivi iz prosle vlasti sto su trosili pare bez pokrica!!! Ps A sta bi sa PDV za bebe>>> Potpisivali smo peticju , digli nam cene a sad i pdv !!! E to nije lepo a ni produktivno!

branka

pre 11 godina

Kratkorocna ekonomska stupidarija , koja trenutno zadovoljava drzavni aparat.Bolje bi bilo da angazuju poreske uprave u naplati pdv-a.Najverovatnije ce 2013-te pricati o povecanju pdv-a na 22%.

Mil

pre 11 godina

Nije tragedija. U Italiji je 21% a treba da se podigne na 23% sledece godine. Ali Italija ima dva Marija: Monti e Draghi. (Treci je Balotelli)

Ivan

pre 11 godina

Plaćanje pdv-a je dobro odradjeno. Za ostalo videćemo. Svi koji zagovarate da se pdv plaća unapred očitno nikad niste poslovali pdv-om. Iz vazduha treba naći tih 18% ili sad 20% i platiti a da svoj rad, robu nisi ni naplatio. Mnogo je lako tudjim novcem kalkulisati šta bi bilo kad bi bilo.

Ortodoks

pre 11 godina

Gradjani su vreca iz koje se pare uzimaju kad kome zatreba. Privid jednakopravnosti gradjana je stvoren tehnikom uzimanja. Devetnaest pa dvadeset odsto svima. Gradjani gotovo uvek zaboravljaju da se pare od njih uzimaju na dva nacina - od plate sa jedne strane i prilikom trosenja te iste plate sa druge strane. Jednostavnom matematikom se moze izracunati da se ukupna davanja mogu popeti i preko 50%.

A to znaci da, kad dodjemo na posao (oni koji su srecni pa imaju posao) manje od cetiri casa radimo za sebe, a vise od cetiri casa radimo za nezajazljivu, gramzivu, pohlepnu, bezobrazno bahatu administraciju, koja se, kad je posetimo zbog nekih najjednostavnijih papira, prema nama, gradjanima koji smo joj stvorili plate, odnosi kao prema svemu samo ne prema gradjanima.

Lena

pre 11 godina

Opet ste zahvatili iz proizvodnje da prespete sebi u dzep.Nudite "subvencionisane " kredite da napravite promet bankama.
Privatnik sam 12 godina.Kad pogledam u nazad shvatam da sam sve svoje masine kupila pre nego sto su u ovoj zemlji funkcionisale banke.Pad prometa pocinje sa njihovim obavljanjem platnog prometa.Posle me ojadio lizing.Od kad je pocela kriza nijednu novu masinu nisam kupila.Ove stare su na izdisaju.Pre krize su mi radnici bili prijavljeni na plate od 40.000,00 .Sada smo svi na minimalcu i to jedva uspevamo.Od sedmog meseca prvo placao doprinose a za plate sta preostane.Sad ste smislili da podignete PDV odmah a placanje po naplati tek 1 januara 2013.Javnom sektoru obecavate da necete nikog otpustiti a svoje racune ne placate.
Vasa matematika je u ozbiljnom problemu fali znak jednakosti.Osecam se glupo sto moram da napisem ali izgleda treba.
Postovani ako ne pokrenete proizvodnju necete jos dugo da glumatate eksperte po toj pozornici.
Jedini nacin da se pokrene proizvodnja je da plata u javnom sektoru bude manja od plate u proizvodnji.Ako to uradite sav taj visak administracije ce da vam pobegne u proizvodnju.Proizvodnja pravi visak vrednosti iz kojeg se izdvaja novac za javni sektor. Tako prestaje da se juri sopstveni rep a i pocinje bolje da se poznaje tema cele price koja se zove : "A gde su novci?"

Prle

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Ništa ti ne brini.
Više ti neće trebati kompjuter.
Bolje razmišljaj šta ćeš da jedeš.

Vladimir

pre 11 godina

Konacno na vlasti u Srbiji imamo postene ljude i prave Srpske partiote koji stvarno rade u interesu Srpskog naroda. Prvi podpredsednik vlade Aleksandar Vucic i guvernerka Dr. Jorgovanka Tabakovic su dokazali da su najkompetentniji da vode Srbiju na domacinski nacin i tako da svi budu zadovoljni. Ovo povecanje poreza niko nece ni da oseti jer na nivou gradjanina to su smesne pare ali zato gradjani danas znaju za sta odvaja. Ja sam inace glasac DS-a ali svakim danom sam srecniji sto je SNS pobedio jer tek sada shvatam koliko su nas zuti unazadili losim vodjenjem Srbije. Od sada cu uvek glasati za SNS jer su ispali najposteniji i ispunjavaju sva obecanja sto se i danas vidi. Svako ko zeli da bude iskren mora da kaze da vec zivi bolje i to se oseca.

meda

pre 11 godina

Bravo, pa kome ce mo ako ne državi, a država to su političari i gradjani a ako već mora da se bira ko treba da se žrtvuje, pa naravno gradjani će kao i uvek da podmetnu ledja u interesu države ......e bolje da ćutim....

MarkoBg

pre 11 godina

umesto stednje treba d se trosi sto vise na domace proizvode da se poveca domace trziste.. mozemo godinu dana da ne uzimamo.nemacki kvalitet vec srpski iz Malog Mokrog Luga i tako razviti privredu. Naravno ovo se najvise odnosi na one koji to mogu da urade a ima ih pogotovo u mom beogradu i to previse. Zivi bili pa videli.

sone

pre 11 godina

Ne procitah da li je doneta i odluka da u cilju odrzanja i poboljsanja zivotnog standarda gradjana, RTS krene sa celodnevnim reprizama Srecnih ljudi?

Nenad

pre 11 godina

@Trazili ste gledajte
Nemačka - 19%
Luksemburg - 15%
Francuska - 19.6%
Švajcarska - 8%

Interesantno, ali u Velikoj Britaniji je PDV 20%, sa napomenom da je 15% PDV na renoviranje kuće i izolaciju kuće/solarne panele, a PDV od 0% je za osnovne životne namirnice, hrana, voće, povrće, voda, lekovi, medicinska oprema, javni prevoz, dečija obuća, knjige, itd.).

Kod nas se podiže PDV na 20% zato što je tako najlakše i najmanje truda zahteva da se nakupi koji dinar... ne daj bože da uvedu neke mere koje bi koristili i jednima i drugima, ovako je najlakše.

skipper

pre 11 godina

Tako prosto mora da bude. Olakšali su uslove privredi, ali će na ovaj način skočiti cene proizvoda čiji je porez na dodatu vrednost iznosio do sada 18%

Vladimir Pula

pre 11 godina

dodjite u hrvatsku, tu je 25% vec neko vrijeme.. i nema ovih povlastenih fora, da ga moras platit tek kad naplatis robu............ aghhhhhhhhhhhh

25% ljudi moji! 1/4 vrijednosti neceg!
a kako je nas premijer objasnio zadnje povecanje ljudima, pa gledajte nije to tako strasno, ono sto vrijedi 100kn ste do sada placali 122 a sada ce biti 125.. hahaha..

nenadcacak

pre 11 godina

Povecali ste PDV na 20 %, niste ispostovali ono sto ste rekli depolitizacija javnih ustanova, sta je sa PDV na bebi opremu, to se obecava od marta meseca, kao svi su za ali nikako da se ukine,SRAMOTA

Gregy

pre 11 godina

Sta ce nam veca stopa PDV-a zar necemo dobiti 25 milijardi investicjja od Rusije? Obecali ste 100 za znaci u prvoj godini trebali bi da dobijemo 25. I zanima me kad krece da se kopa kanal do Soluna i kad ce SNS otkriti super tajni plan za KiM?
P.S: I ko je pokrao izbore-dzakove?

Max

pre 11 godina

Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!!
(n, 10. septembar 2012 19:06)

Deder reci mi u kojoj si Opštini pa da selim firmu! Ovde kada treba da ti vrate PDV izmisle neki dug od 1.23 dinara za neke leve doprinose i tako te odbiju još 45 dana (dokažeš ti njihovu grešku, ali džaba).

goldcoin

pre 11 godina

zasto je ovaj balkan tako bedan? carstvo kriminala i korupcije. svakome postenom i normalnom je najbolje da se gubi odavde... dzaba sve te mere za stednju. nista nece pomoci. pomogla bi samo jedna mera - seci sake i stopala lopovima i korumpiranima. to je sve sto je potrebno.

To je realnost!

pre 11 godina

Nazalost je to realnost!
Ipak smo imali unazad zadnjih 12god samo prodavanje svega Srpskog,gde su zuti uzimali enormne procente,cak vece i od same prodajne cene..

Neko to mora da nadoknadi..
Trebali su da se povuku i da zuti sami vade fleke koje su napravili svojim lopovlucima..

Bagerista

pre 11 godina

Trazim zenu u inostranstvu, da dobijem njihov pasos, pa da tamo placam PDV. Bar necu znati kome moje pare tacno idu...vreme je za novi bager.

Neko iz mase

pre 11 godina

...e tako vam i treba, tražili ste gledajte. OD obećanja koje je SNS davao u predizbormoj kampanji nema ništa, cene divljaju svakodnevno, evro i dalje raste, benzin poskupljuje svaka 3-4 dana, cigarete su takodje poskupele, privreda mrtva, od obećanih 100 milijardi eura do sada nije došao ni jedan jedini euro u Srbiju, standard gradjana je sve niži a naši "spasitelji" iz SNS kao šlag na tortu povećavaju PDV i akcize. Baš me zanima da li će oni koji su slepo verovali Tomi Nikoliću i Vučiću i dalje da im veruju i da li će im i dalje za sve biti kriv neko drugi (DS, Tadić, Marsovci...). Baš me zanima koga će sada da pljuju i psuju kada shvate da od SNS obećanja o boljem i lepšem životu nema ništa, da su ispali ovce što su glasali za SNS i da će im standard biti još niži i da će još gore živeti.

Galileo

pre 11 godina

Ministar finansija je genije!
Ne samo što nije završio u zatvoru,
nego je za nedostatak inteligencije
uspeo i da naplati PDV!

By Vesna Denčić

janika

pre 11 godina

Ako imate 2 privatnika ,jedan svercer drugi privatnik-legalni.Oba odu u Madjarsku da kupe 1kg hleba.Za obe taj hleb kosta 10 dinara.Svercer plati 1kg hleba 10 dinara + 1 dinar za transport,i to je 11dinara + 1 dinar zarada.To je 12 dinara tj on ga prodaje za 12 dinara i ima zaradu 1 dinar.Legalni uvoznik isto kupi 1kg hleb za 10 dinara + 1 dinar transport i to je 11 dinara + npr 15% carina i to je 1.65dinara,i sad je to 12.65dinara + 1 dinar zarada,i sad je to 13.65dinara + 18%pdv sto je 2.46dinara,i sad je to sve ukupno 16.11dinara.Oba imaju zaradu 1 dinar ,stim da svercer taj isti hleb prodaje za 12dinara a legalni uvoznik 16.11dinara.Sta mislite ko prodaje i zaradjuje a ko ne prodaje i propada ?E sad ono najinteresantnije .Ovom legalnom ste jos podigli namet i sad ce jos skuplje da prodaje taj hleb a svercer ce da bude jos jeftiniji u odnosu na njega.Sad da li je moguce da ta vlada ( i prosla i sadasnja i sve prosle ) nemaju ni sluha ni mozga pa da sve to vide ?
PS: ne mojte da vas zbunjuje sto sam pricao o hlebu.To je samo figurativno i mozete da upotrebite bilo koji drugi artikal.Zanm da je za hleb 8% poreza,a za sve ostalo nije neo je 18%

Vendetta

pre 11 godina

Predlog svaki Srbin koji zivi van Srbije moze pomoci drzavi?Svako po 100 evra i eto mali problem resen. A drugo nasi ljudi moze mnogo pomoci Srbiji.

gladiac

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.
(neny, 10. septembar 2012 22:03)



I gde cemo sa silnim tim ljudima koje pootpustamo?

Vlada

pre 11 godina

Da očuvaju standard građana???? pa baš vam hvala što ste nas doveli do ovakvog standarda, pa se sad još trudite da ga očuvate, nemojte ni slučajno da pokušate da ga poboljšate!
I da se razumemo, ovo što je prepametni dinkić koji ne ispušta pare ove zemlje od 2000-te smislio, nije ušteda! To je samo povećanje tereta građanima (koje oni i ovako ne plaćaju, u to budite sigurni!), nema ama baš nikakve veze sa "štednjom"!

Hile

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da ce se smanjiti plate u agencijama i javnim preduzecima, jer ce taj novac moci da se upotrebi na mnogo bolji nacin.

EUropejac

pre 11 godina

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.
(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!

Prle

pre 11 godina

(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!
(EUropejac, 11. septembar 2012 13:44)

EUropejac, nije za 300e, vec za 8 puta.
Ako tako računaš, 2016-te godine plata bi bila 2500e.
Kao što vidiš sve je relativno i nije obavezno da ti sve razumeš.
Pored toga, nisi komentarisao da smo onih 50e nasledili od vlasti u kojoj su bili Dačić i Vučić.

Dragan

pre 11 godina

Kad su im plate preko 500.000,00 dinara iz sadasnjeg budzeta nema dovoljno pa su narodu dodali mizernih 2% dodatnog nameta.Dokle, sad i ovi treba da napune depove a narodu ovih 2% nece znatno uticati na budzet...?

Miskec

pre 11 godina

Sve ono sto su prebacivali prosloj Vladi Srbije, sada usvajaju kao najvisi demokratski standard! Pokusaj prosle Vlade da podigne PDV, ondasnji i sadasnji vlasnik finansija u Srbiji je odbacio kao vrstu pljacke gradjana, danas je to preko porebno. Lepo je neko rekao:"Plakacete vi za DS-om"! Glasali ste? Sad placite! Niste glasali? Sad placite!

Vladimir

pre 11 godina

Konacno na vlasti u Srbiji imamo postene ljude i prave Srpske partiote koji stvarno rade u interesu Srpskog naroda. Prvi podpredsednik vlade Aleksandar Vucic i guvernerka Dr. Jorgovanka Tabakovic su dokazali da su najkompetentniji da vode Srbiju na domacinski nacin i tako da svi budu zadovoljni. Ovo povecanje poreza niko nece ni da oseti jer na nivou gradjanina to su smesne pare ali zato gradjani danas znaju za sta odvaja. Ja sam inace glasac DS-a ali svakim danom sam srecniji sto je SNS pobedio jer tek sada shvatam koliko su nas zuti unazadili losim vodjenjem Srbije. Od sada cu uvek glasati za SNS jer su ispali najposteniji i ispunjavaju sva obecanja sto se i danas vidi. Svako ko zeli da bude iskren mora da kaze da vec zivi bolje i to se oseca.

Goran swe

pre 11 godina

Sta je vama ljudi, svako bi ovo uradio da ne govorim o tome koliki je porez u skandinaviji od 25% do cak 50%
I svi ga placaju jeste da je tesko uporediti ove dve sredine ali 50% je 50% bez obzira na koliko... Tako gospodo pocnite da se manje razbacujete i kafenisete i bice bolje ;)

NikolaTK

pre 11 godina

Jabucar, 10. septembar 2012 18:24

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.

Vendetta

pre 11 godina

Predlog svaki Srbin koji zivi van Srbije moze pomoci drzavi?Svako po 100 evra i eto mali problem resen. A drugo nasi ljudi moze mnogo pomoci Srbiji.

pa sad ko podigne cene zbog pdv-a njga u zatvor

pre 11 godina

pravicete vi tadica od blata.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (gradjanka,

Ja već živim u tom blatu,imam ga preko glave.Neće biti teško da napravim njegovu bistu od blata da me podseća gde nas je DS doveo.
Stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) je u Hrvatskoj od danas 25 odsto, čime je Hrvatska treća zemlja u Evropi po visini PDV.Pri čemu imaju veće prosečne plate pri čemu su cene slične, a tehnika,roba,odeća dosta jeftinija.
Memne zanima da li će tužioc posle onog intervijua da pozove Tadića da ispriča sve što zna. Da podigne tužbe i da vrati ono što je pkradeno.
Toliko onašim tajkunima i njihove sprege sa vlastima.

Jabucar

pre 11 godina

Realan PDV bi trebao biti 23 posto. Ne znam zasto se bunite. U Hrvatskoj su sa tolikim porezom dostigli bolji standard od nas, a od danas im je PDV 25 posto. Kod nas je problem korupcija, ne PDV.

Ekonomista

pre 11 godina

Nekoliko praktičnih saveta vladi : Smanjiti administraciju u lokalnim samoupravama, Ukinuti sva finansiranja kulture i kojekakvih kulturnih dešavanja, jer i kultura mora tržišno da posluje, Smanjiti ili potpuno ukinuti socijalnu pomoć koja je predmet velikih zloupotreba. Ovo odradite jer to odnosi ogromna sredstva, a ne da povećavate PDV za mizernih 2 posto koji ništa ne znače. Ako ste hteli da rešite probleme PDV-om onda je on PDV trebao biti minimum 25%. Razmislite o mojim predlozima.Pozdravljam Vas.

Dovla

pre 11 godina

Ocekivano! Za ovo su krivi iz prosle vlasti sto su trosili pare bez pokrica!!! Ps A sta bi sa PDV za bebe>>> Potpisivali smo peticju , digli nam cene a sad i pdv !!! E to nije lepo a ni produktivno!

skipper

pre 11 godina

Tako prosto mora da bude. Olakšali su uslove privredi, ali će na ovaj način skočiti cene proizvoda čiji je porez na dodatu vrednost iznosio do sada 18%

TatinSin

pre 11 godina

Ne znam u cemu je problem. Evo ja radim u drzavnom preduzecu, 4 sata dnevno. I zivim sasvim OK. Doduse auto mi je vec star 3 godine i ove godine sam bio samo mesec dana na moru. Ali cutim i trpim.

Sumadinac

pre 11 godina

Evo ovako.
Ja sam vlasnik malog preduzeca u Srbiji koje se bavi odredjenom proizvodnjom.
Iskreno, da mi je neko dao da biram da li zelim da PDV ostane na 18% i da ostane uplata pdv-a bez obzira da li je naplacena roba, ili ovaj novi slucaj, da PDV ode na 20% a da isti platim tek po naplacenoj robi uvek bi izabrao ovaj drugi slucaj.
Jer u Srbiji je situacija takva kakva je, mozes nesto da prodas, ali da naplatis na jadevite jade. A sto se mene tice, drzava od mene moze fiktivno da ocekuje veci priliv novca, ali s obzirom da cu im od januara placiti tek po naplacenoj robi, nacekace se oni za moje novce.
I nemojte toliko da kukate, pa u Madjarskoj je PDV 25%.

Mil

pre 11 godina

Nije tragedija. U Italiji je 21% a treba da se podigne na 23% sledece godine. Ali Italija ima dva Marija: Monti e Draghi. (Treci je Balotelli)

To je realnost!

pre 11 godina

Nazalost je to realnost!
Ipak smo imali unazad zadnjih 12god samo prodavanje svega Srpskog,gde su zuti uzimali enormne procente,cak vece i od same prodajne cene..

Neko to mora da nadoknadi..
Trebali su da se povuku i da zuti sami vade fleke koje su napravili svojim lopovlucima..

Nikola N. bgd

pre 11 godina

Evo dacu vam ja resenje za dovodjenja deficita u red:
Smanjite broj poslanika u skupstini na 100
Broj ministarstava na 8
Ukinite SVE agencije
povecajte tj uvedite carine na prehranu
nacionalizujte pokradene drzavne firme (tajkune) i nepravedno stecenu imovinu (politicara)
ulozite novac (a posle ovih mera ce biti neka sica) u neobradjenu zemlju ;)

eto resenja sto bi rekao cika Rade III

Predrag Terzic

pre 11 godina

Sramota, sto to niste rekli u predizbornoj kanpanji da ce te povecati namet narodu preko PDVa, sram vas bilo, to nam naplacujete taksu sto smo glasali za vase partije. Jer su to PROMENE o kojima pricate i na koje se pozivate novi nameti.BRUKA

MarkoBg

pre 11 godina

umesto stednje treba d se trosi sto vise na domace proizvode da se poveca domace trziste.. mozemo godinu dana da ne uzimamo.nemacki kvalitet vec srpski iz Malog Mokrog Luga i tako razviti privredu. Naravno ovo se najvise odnosi na one koji to mogu da urade a ima ih pogotovo u mom beogradu i to previse. Zivi bili pa videli.

goran

pre 11 godina

Tako ste glasali,pa sad cutite i trpite. Ovo nije nista,tek cete videti kako vladaju radikali sa sps. Ja samo cekam obecanje Nikolica i Vucica,da nam dokazu da su izbori bili pokradeni. Jos cekamo da cujemo sta bi sa onim dzakovima punim listicima,ili obecanje ludom radovanje.

Swiss

pre 11 godina

Pozdrav iz Svajcarske! Ovde ovi slepci u vrhu vlasti vec dugi niz godina drze PDV na 8%, umesto da se ugledaju na nase politicare i povecaju na 20% pa da uzimaju i za sebe, zenu, ljubavnicu...

DJ

pre 11 godina

Gradjani Srbije,

Kako vam se svidjaju ove promene? Svaka cast na novoj Vladi koja se ne zaduzuje, ne povecava PDV i akcize, privlaci ogromne investicije (eno onih 100 milijardi samo sto nisu stigli), odbija da stavlja svoj kadar na glavna mesta javnih preduzeca...

Svaka vam cast na izboru

Pajser

pre 11 godina

Znaci sta god da kupim u prodavnici, 20% vrednosti koju platim ide drzavi. To me podseca na onaj vic iz 90-ih. Dosao covek da kupi hleb i prodavac mu kaze: 50 dinara. Kako 50? - Pa, 10 za hleb a 40 za drzavu odgovara prodavac. Sutradan, isti lik dolazi, trazi hleb i daje novcanicu od 50 din. Prodavac mu vraca 10 dinara i kaze: komsija, nestalo nam hleba.

neny

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.

drgonzo

pre 11 godina

ma svi ste bili protiv belih listica i bojkota,glasajte to je vasa gradjanska duznost..a trpljenje pljacke,siromastva,lazova i lopova,i to je gradjanska duznost jel? pre mesec dana je mladjan rekao nema povecanja pdva. ma demokratija i ovo polupismeno pleme i imas cirkus,uzivajte

vlada

pre 11 godina

Nisam čiato kometare, kontam da svi gundjaju i kukaju! Nije ni meni bolje zbog ovoga da se razumemo, ali ja sam još krajem prošle godine znao da će do ovoga doći. Jes da su svi u predizbornoj kampanji uporno tvrdili da nema ništa od porasta PDV ali je svakome ko iole prati ekonomsko-političku situaciju u srbiji i ima malo mozga bilo jasno da nema druge nego da PDV poskupi. Jasno je kao dan da povećanje akciza na gorivo nije dovoljno, da podizanje akcize na duvanske proizvode može da izazove veliki socijalni nemir i da se smanjenjem i neisplaćivanjem penzija ne može postići adekvatan priliv para u budžet. Izvoza ne da nema nego i ovo malo što ima sada više nema zbog nenormalne suše koja je bila ovog leta.
Nisam srećan zbog ovoga ali sam očekivao ovo...

Atilas

pre 11 godina

E pa,nema komentara dragi sugradjani glasali ste za sns a dobili dacica,dinkica hm pa ds vam nije valjao e sad smo svi nadrljali
za vreme ds bar smo imali nadu u bolje s ovima nema nade..dolazim iz malog nekad razvijenog mesta od 6000 stanovnika,nekad industrijski poznat po drvnoj,modnoj,poljoprivrednoj industriji..danar samo jedna radi od tih nabrojanih..
Glasali ste e sad uzivajte..nego svi na ulice pa da ih lepo najurimo
dosta sps,urs,sns

@zukani74

pre 11 godina

Za skoro 8 Miliona pitanja zasto evo odgovora: SNS 24%, SPS 14.7%, URS 5,4%
Glasali ste sad zivite to sto ste izglasali i nemojte da se zalite.

Rale Elita

pre 11 godina

Podržavam vladu. Trebalo bi što više da deru sirotinju koja na sav glas viče kako nema para, a krije u slamarici milijarde. Sve dok se ne obračunamo sa sirotinjom, ovoj zemlji nema boljitka!

Aha

pre 11 godina

Ukinite agencije!
Ukinite milione koji dnevno idu na Kosovo, gde se primaju duple plate a kuka se o teskom zivotu. Ti koji tamo tesko zive ne primaju nijednu platu.
Ustedecete tako 1.5 milijardu eura godisnje, da da gospodo.
Umne ljude naci necete, jer oni su ili otisli ili ne zele da se petljaju sa vama.
Uskoro cemo jesti detelinu, sto pokazuje kako drzava misli na nase zdravlje, jer trebamo jos toj istoj drzavi da nas muze.

Otisla mas' u p.

pre 11 godina

A sta ste drugo ocekivali. Pocinje pljacka stoleca. Navukli vas oni bez skole da glasate za njih. Dok vam postane jasno, bice gori od onog iz lipovog lada. Pitanje je veliko da li ce mirno da odu, a jos vece koliko vremena ce poci dok se skupi kriticna masa...

matori

pre 11 godina

Povećanje PDV za +2%, s tim da se onaj od 8% ne menja, nije toliko strašno, kao što neki pokušavaju da predstave.
Problem je u tome što ni efekat neće biti toliko značajan, kao što pokušavaju da nas uvere.
I ostale mere imaju više iluzije u sebi, nego što su zaista mere koje će nešto značajnije da pomognu u zatečenoj situaciji.

U ovoj državi se moraju učiniti mnogo drastičniji i bolniji rezovi, ako neko ozbiljno misli da učini nešto što bi se moglo nazvati štednjom!

U prvom redu je potrebno u potpunosti promeniti smer motivacije ljudi.
Sasvim je sigurno, da je u Srbiji oduvek najpopularnija i najpoželjnija nekakva državna služba... To se mora promeniti!

Mera bi mogla da liči na nešto što je postojalo u periodu posle drugog svetskog rata. To su platni razredi.
Najniža moguća plata za državnu službu, utvrdi se na 20.000 dinara, a maksimalna (kod najviših rukovodilaca u državnim službama i organima) na petostruki toliki iznos.
Svi se moraju uklopiti u taj raspon, bez izuzetaka!
Naravno, mora se i značajno smanjiti njihov broj, na svim nivoima.
Iznad navedenog, nalaze se državni funkcioneri (npr. ministri i slični) uključujući i predsednika države, kod kojih je gornja granica 200.000 dinara. Time se na nivou države uspostavlja raspon 1 : 10 što MORA da bude dovoljno za svakoga.

Kod penzija se također uvodi minimum (za punu penziju) od 18.000 dinara, i maksimum koji može biti najviše tri puta toliki. Između ta dva iznosa, utvrdi se 5-6 grupa (stepenika)...
I svi zadovoljni!

Dušan

pre 11 godina

Još jednom kao pojedinac apelujem na Vladu da ne uvodi mogućnost plaćanja PDV tek po uplati. Mora ostati plaćanje po fakturisanoj vrednosti iz prošlog meseca, u suprotnom će nastati haos i neviđene malverzacije. Umesto toga, neka predvide rigorozne mere za dužnike koji ne plaćaju fakture, a uredno knjiže PDV iz tih faktura.

Dzoni

pre 11 godina

Znam sad ce salva kukanja ali deficit je za prvih 6 meseci veci
nego 3 puta nego u celoj 2008..dug je vec probio sve granice za zemlju u razvoju..mi nismo najskuplji zbog pdva vec uvoznog lobija ..u
madjarskoj je 27 pa je opet sve jeftinije..ovo smatram logicnim potezom ali ono dinkica da se zilion dravnih pijavica u zilion agencija ne odpusta smatram za zatvor doticnom.

lala original

pre 11 godina

Umesto sto zezate narod, prvo uradite sto ste obecali i bez cega ne moze napred je hapsenje lopuza i vracanje pokradenih para! Milijarde evra su pokradene, vracajte to narodu ili se gubite!

cole

pre 11 godina

Svetska ekonomska kriza nastala 2008 godine u Americi je prema statistickim podatcima prosla jos pre dve godine. Dalje price o "svetskoj krizi" su samo izgovori i zamucivanje vode. Gledajuci proizodnju, BDP, 90% zemalja koje su sinhrono upale u "krizu" su iz nje i izasli. Dosta vise o svetskoj ekonomskoj krizi kao o vesticama, nasi najveci problemi su karakteristicni za nas.

silencer

pre 11 godina

Realno, mi Srbi smo ovce za sisanje. U drugoj zemlji gde ne zive ovce ko mi, izasli bi na ulice okupirali beograd i vratili bi pdv na 18

Sava Drugi

pre 11 godina

Dinkić Mladjo će uzeti 20% siromašnim (privatnicima - onima koji rade) i dati bogatima (zaposlenim u državnoj upravi i "prvatnicima" - onima koji ne rade). Pošteno.

Trazili ste gledajte

pre 11 godina

Neverovatno je da je Srbija imala tako nizak PDV. Svugde u razvijenim ekonomijama je PDV 20% i vise. E sada svima onima koji su trolali da se unine pretplata RTS. Evo vam. Ako ne platis na mostu platices na cupriji. Ionako sve poskupljuje svaki dan a sada tek sta ce nas snaci. A PRVI nas zamajava sa hapsenjima i aferama

Odgovor na krizu iz Srema

pre 11 godina

Smanjite birokratiju po BG i NS (APV). Smanjite poreze na zaradu a povecajte poreze na imovinu. I napravite sposobno i nezavisno sudstvo da se suzbije korupcija.

gladiac

pre 11 godina

Nisam ekonomista, ali evo kako bi izgledale moje antikrizne mere: otpustiti 10% drzavnih cinovnika. Viskova ima u zdravstvu, prosveti, na lokalnon nivou. Smanjiti penzije bivsih cinovnika, generala, politicara za 25%. Zamrznuti povisice penzija preko 45000 din. Smanjiti PDV za sve domace proizvode a podici namete na sve uvezene artikle. Podici PDV na cigarete, alkohol i sve luksuzne proizvode kao sto su skupi automobili, vile, skupa putovanja itd. Uvesti stimulativne mere za strane investitore, bescarinske zone, povracaj poreza itd. Dovesti velike lance stranih trgovackih firmi kao sto su LIDL i ALDI, da bi pao monopol Merkatora i slicnih krvopija.....eto toliko za pocetak.
(neny, 10. septembar 2012 22:03)



I gde cemo sa silnim tim ljudima koje pootpustamo?

Siva Sova

pre 11 godina

Too ...kako ću sad da namažem komšiju on je prvi glasao za promene i za sadašnju vlast...Joj kako će da bude slatko mazanje...JUpii!!!

Bla, bla, bla

pre 11 godina

Ma tko bi rekao - nova vlast, novi nameti.
Biće da su Srbi stvarno glupi pa nikako da ukapiraju da će svaka nova vlast da popljucka prethodnu (lopovsku, korumpiranu, bezobraznu i tako dalje i tako slično), e da bi oni nametnuli raji još veće poreze i stezanje okolotrbušnjaka, radi sreće i blagostanja njihovih ukućana, njihovog pokolenja. A ta nova vlast kupiće nove stanove u Beogradu, konačno će napraviti vodovod i kanalizaciju svojim nekorumpiranim, vrednim babama i dedama; i njihova deca će završiti besplatno škole i fakultete, kod njihovih nekorumpiranih poznanika - profesora.
Pa dokle ćemo da budemo ovakve budale. Sramota, i treba svi da nam se smeju i ponižavaju.

Pera

pre 11 godina

Nije mi samo jasno, umesto sto ste iskuckali ovih 200 komentara u kojima izrazavate nezadovoljstvo, zasto niste na ulicama? Zasto ne pokupite rodjake, prijatelje, uzmete serpe, pistaljke, i pred njih, bar malo da im uterate strah u kosti? Vise ce vas postovati, ovako vas gledaju kao ovce za sisanje.
Ja sam se za sebe izborio, citam ovo i grickam semenke daleko od Srbije. A vi drugari, ili nesto preduzmite ili i vi pakujte kofere, od gundjanja i komentarisanja nema vajde.

EUropejac

pre 11 godina

Kad vec uporedjujes Hrvatsku sa nama da ti objasnim nesto posto vidim da nemas pojma.
Prosecna plata:
-2000 godine: Hrvatska 680e - Srbija 50e
-2002 godine: Hrvatska 690e - Srbija 150e
-2004 godine: Hrvatska 700e - Srbija 300e
-2008 godine: Hrvatska 740e - Srbija 400e
-2012 godine: Hrvatska 780e - Srbija 450e

Statistika je preuzeta sa wikipedije samo sam je sortirao da bolje razumes, i kao so mozes da vidis hrvatska stagnira vec 12 godina jer imaju nesposobnije poiliticare od nas i to dosta.
Da hrvatska ima sposobne politicare njima danas ni EU ne bi bila potrebna.
Uz to da uzmemo u obzir da je kod njih sve skuplje, a internetu koji im je ogranicen i placaju ga 25 eura necu ni da govorim.
(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!

Stramota!!!

pre 11 godina

Pa da, lakse je da se digen PDV na 20% i optereti narod nego da se izvrse konkretne reforme (milioni koji idu na Kosovu, uvodjenje progresivnog poreza na plate koji oporezuje bogate, otpustanje viska radnika, ogranicavanje plata u javnom sektoru itd.) Sta reci nego SRAMOTA!!!

Ultra

pre 11 godina

Nacional-populistička vlada neće ništa uraditi sa strategijom,jer bi im to ugrozilo fotelje.Nas, kao narod,čekaju sve teža i teža iskušenja i vremena.Možda se neko neće složiti,ali PDV je možda trebalo podići i na 25%,ali samo pod nekoliko uslova:
-da se smanje izdaci na zarade na max 40%, a ne kao do sada i do 70%
-broj poslanika smanjiti na max 100 / da Kina ima proporcionalno poslanika kao Srbija,imala bi 400 000 poslanika u parlamentu
- ukinuti bar 80% agencija i smanjit broj državnih sekretara
-javni i državni sektor max plata 80% republičkog proseka/ ipak njih izdržava ovo malo jadne privrede/, a ko neće- ne mora- neka otvara privatnu firmu
-drakonske kazne za neplaćanje bilo kakvih računa,uključujući i društveno koristan rad....
Da ne idem u krajnost,ipak je ovo NEREALNO, jer je narod takav kakav je...

n

pre 11 godina

Ovo definitivno ne prolazi, makar ne onima koji imalo upućeni... Prvo, PDV će se plaćati po naplaćenoj vrednosti fakture, ali nisu rekli i ostatak, i prethodni PDV biće moguće odbiti samo ako ste platili fakturu! Znači, ako niste naplatili, nemate sredstva da vi platite dobavljače, i PDV nemaš pravo da odbiješ, ali nemaš obavezu ni plaćanja. Drugo, kakva je to fora sa uvedenim penalima državi za neblagovremeno plaćanje povraćaja PDV-a????? Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!! Realno će biti i osetiti ćemo na vlastitoj koži povećanje PDV-a, povećanje poreza na dobit, poreza na prihode iz kapitala, a ovo smanjenje taksi, naknada i nekih poreza, to ukupno firmu od 200 miliona prometa godišnje ne košta ni 100 hiljada dinara.

Ivan

pre 11 godina

Plaćanje pdv-a je dobro odradjeno. Za ostalo videćemo. Svi koji zagovarate da se pdv plaća unapred očitno nikad niste poslovali pdv-om. Iz vazduha treba naći tih 18% ili sad 20% i platiti a da svoj rad, robu nisi ni naplatio. Mnogo je lako tudjim novcem kalkulisati šta bi bilo kad bi bilo.

mile

pre 11 godina

Očajne mere ljudi da spasu sistem koji su sami doveli do propasti. Vozamo se u raspadnutom Yugu koji se sada zove Srbija i čije nas održavanje košta više nego da imamo nov BMW.

trazili ste,dobijate

pre 11 godina

Dragi gradjani Srbije,hteli ste promene,dobili ste ih.I ko zna sta ce jos da se desi.Jedino se nadam da ce ova vlada, koliko vec na prolece,pasti.Ne smem ni da zamislim sta bi ostalo od Srbije i gradjana do 2016.

Nenad

pre 11 godina

To Dinkiću, znao sam da nećeš izneveriti moja očekivanja!
Dobro se naspavaj večeras, sutra treba rušiti državu još jače i žešće, mora da se namire radnici na državnim jaslama.

realno... otimacina

pre 11 godina

Pre dve sedmice su dali povisicu od 2% prosvetnim radnicima, zdravstvenim radnicima, penzionerima i drzavnoj administraciji.
A evo sada im uzeli kroz povecanje PDV-a i ta 2%.
Njima, radnicima kod drzave, je prema tome ostao isti standard, a gradjanima koji NE rade kod drzave je opao standard jer su u minusu za ta 2% jer im njihovi privatni poslodavci sigurno nece dati vise plate.
Sve u svemu, velika nula, samo je povecan rejting Dacica & co. zbog populistickih izjava koje glup narod voli.

Vizionar

pre 11 godina

Sta, bre , vi radite? Dizete PDV, poreze , zaduzujete se , sve isto kao i prethodna vlada, pa u cemu je razlika? S'jasi Kurta da uzjase Mutra!

Sarkazam i Renesansa

pre 11 godina

Putuj evropo.... i nemoj više čekati na nas.... Putuj planeto, super smo se druzili, nama je lepo, baš onako kako smo zasluzili!
Iz koje godine je ovaj tekst? E Srbijo, Srbijo....

Sremac

pre 11 godina

PDV kao sam PDV i nije problem, problem je što "promene" sprovode oni koji su i doveli sve nas u situaciju da ih tražimo, Dačić, Dinkić, Mrka, Velja, Krkobabić i ostali na čelu sa Tomom i Vučićem. Tuga, zar ne? Očekujem vrlo brzo međusobna optuživanja za neuspeh i nove izbore ili prekomponovanje vlasti u režiji "najiskusnijeg", a to je naravno Dinkić. Jedina je sreća u svemu što će se (nadam se) DS očistiti od "kvalitetnih" kadrova odlaskom u opoziciju. O važnosti te stranke najbolje govori to da previranja kod njih prati cela država sa velikom pažnjom, ostaje samo da se Tadić izbori sa onima kojima je on dao vlast u ruke i oterao sebe u opoziciju.

Neko iz mase

pre 11 godina

...e tako vam i treba, tražili ste gledajte. OD obećanja koje je SNS davao u predizbormoj kampanji nema ništa, cene divljaju svakodnevno, evro i dalje raste, benzin poskupljuje svaka 3-4 dana, cigarete su takodje poskupele, privreda mrtva, od obećanih 100 milijardi eura do sada nije došao ni jedan jedini euro u Srbiju, standard gradjana je sve niži a naši "spasitelji" iz SNS kao šlag na tortu povećavaju PDV i akcize. Baš me zanima da li će oni koji su slepo verovali Tomi Nikoliću i Vučiću i dalje da im veruju i da li će im i dalje za sve biti kriv neko drugi (DS, Tadić, Marsovci...). Baš me zanima koga će sada da pljuju i psuju kada shvate da od SNS obećanja o boljem i lepšem životu nema ništa, da su ispali ovce što su glasali za SNS i da će im standard biti još niži i da će još gore živeti.

Slaviša

pre 11 godina

Joooj ali kad vidim Mlađu Dinkića, pa prosto mi srce zaigra. :)
Koliko beše Srba se prodalo za po 3000din? 5,4%?

Ma samo cepajte! Ja sam za to da ukinete 12 plata u godini za radnike u državnim institucijama. Šta će im toliko? Dovoljno je deset, ali pod uslovom da se smanje za 20%. Pa Bože moj, ko nije krao na vreme, bio pošten, neka sada uvidi grešku. Šta će nam i diplome, i ja budala pa studiram. :)
Neka, neka... To smo tražili. Tražili smo promene, evo nam. Ja ću uvek imati za hranu, pa i sa tih 10 plata, dok sumnjam da će većina onih kojima niko ne valja, pa izabrala sjajni gudački kvartet Dačić-Dinkić-Nikolić-Ilić sa sve dirigentom Vučićem.

A mi, omladino, nastavimo da kukamo i da bojkotujemo izbore. Pa da, ionako niko ne valja. Pa će Žarko uspeti da toliko sroza državni fakultet da ćemo svi morati da se prebacujemo na privetne! Živi bili!

Kriger

pre 11 godina

"... Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana. "

E baš vam hvala što brinete o veoma "VISOKOM" standardu gradjana!!!

Šta reći, a ne ZAPLAKATI!!!

miško

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Da bre, uze mi reč iz usta, baš to sam i ja hteo da pitam !

Veteran

pre 11 godina

Pravi potez je bio da se PDV poveća još 2008., na početku krize, sad je to zakasnelo i neće imati efekta. A odlaganje plaćanja PDV-a za mala i srednja preduzeća, dok se ona sama ne naplate, tek je udarac na budžet, jer u Srbiji niko nikome i ne plaća na vreme. Sad će taj gubitak kompenzovati efekat rasta PDV-a. Ovo je sve hvatanje davljenika za slamku, problem je što je slamka jedna a davljenika puno!

Silobad

pre 11 godina

Najbolje bi bilo da se PDV odmah podigne na 22%.
Tako bi nam svima bilo mnogo bolje, a možda bi i pretekao neki dinar da na proleće napravimo još jednu vanrednu paradu mladih ispred Skupštine ili aeromiting!

rs

pre 11 godina

Da se zrtvujem za 1.000.000 sluzbenika koji ne rade nista !? "Najveca plata 162.000 dinara" !? I to je stezanje kaisa ? Otkaz za 50% zaposlenih u drzavnim i javnim preduzecima.Posle toga mozemo da pricamo.
P.S. Kada je prodaja Telekoma ? I to ce biti velika zrtva.(10%)

Aleksandar

pre 11 godina

Bravo Vlada.Prvo pa muško.Kad su videli koja je razlika između pozicije i opozicije videli su da je najlakše da oglobe isti onaj narod koji ih je i doveo na vlast.Sve vlasti u Srbiji od ratova pa do danas su radile i rade na princpu plačke svojih građana, bilo da su seljaci, radnici ili nešto slično.Vlast koja prosi naokolo i zajmi se šakom i kapom tera ovaj narod u dužničko ropstvo.
Neka krenu prvo od sebe, da smanje broj poslanika u ovoj banana državi na maksimalno 100, da odpusti najmanje 50 % državnih činovnika koji decenijama dremaju po kancelarijama i sisaju krv ovom narodu.Da prodaju najmanje polovinu službenog voznog parka,da pooštre javne nabavkei dosta toga još.Da afirmišu rad , proizvodnju, poloprivradu, turizam tamo gde realno može nešto da se zaradi.
A ovako selo društvo popilo po kafu i kad su već tu ajd da počišamo još ovaj napaćeni narod i onako će možda novi izbori pa da zakačimo malo dok ne dođu oni drugi.

dO

pre 11 godina

Oprostite, osim praznog naklapanja "mi nećemo", "mi moramo", "mi ne smemo", vidite li vi u ovoj Dačićevoj priči barem 1 (slovima: JEDAN) korak nekakvog plana racionalizacije? Što, npr, ne krenu od trulog Koštuničinog zakona o zapošljavanju koji je ozvaničio status ugrožene vrste svim zaposlenima u JP, što je osnovni uzrok nekompetentnosti, korupcije i stranačkog zapošljavanja?

Gagi

pre 11 godina

Onaj ko do sad nije placao 18% PDV-a, nece placati ni 20%. Oni koji su do sad uredno placali nastavice da placaju dok ne crknu! Estrada, advokati, mafijasi, tajkuni....nece placati nista kao sto i do sad nisu!

Darth Shone

pre 11 godina

Divota? Krasota? Padoh u sevdah od srec i zadovoljstva..... pice za celu kafanu!!! Vlada donela antikrizne mere... povecal PDV, pa neka bude 20%, mada je moglo i vise, sta nam fali. Mora se napuniti budzet!!! Hahahahahaha, da nije tuzno bilo bi smesno, povecavam namete da napunim kasu!!!! Hahahaha! Sada ozbiljno. Sta cemo time postici? Nista? Cene ce opet ekspoldirati, jer ce nasi drp, mulj, trgovci i "proizvodjaci" da povecaju cene za taj, malo i veci porcenat da se obezbede.... promet ce pasti, sverc ce se povecati i opet manjak.. a zasto je manjak? Pa niko nema kako ono kazu ameri "balls" da kaze, manjak je jer drzava daje na svoje pomocnike pomocnikovih pomocnika, jer hrani iluziju drzavnog integriteta tamo gde nema ni jedne institucije, da, da kosovo kosta milione, pa sew niko ne buni yasto je tako.... i da, nasi jadni, privrednici, ce sada moci da traze pored pdv-a i akcize za repormaterijal nazad od drzxave... I dobijace ga, samo pokazu racune i drzava isplati.. tj opere na crno zaradjen novac, za koji nikada nije placen POREZ! Nije resenje u povecavanju procenta, nego u povecavanju naplate! Ali, nasi strucnjaci to nikako da shvate. Nikakve olaksice, taksa je toliko i toliko, nema vadjenja na invalida, na ovo na ono.. Hoces to da imas, plati. Nema oprastanja! Tako funkcionise normalna drzava. A ne gnjila kruska republic! Ali, nama to ne odgovara.... srbija je poreski raj za muljatore!

KNJIGOVODJA

pre 11 godina

Lijep gest vlade,oni ovo da bi privrednicima pojednostvaili,jer se mnogo lakse racuna 20 procenata od neke sume nego 18% :).Dakle,zakljucak je da vlada ovo zbog naroda radi :)

Aleksandar

pre 11 godina

Сиротињо и богу си тешка а што вама политичарима не подигнете пдв на 20%
него свима нама који сваким даном све лошије живимо

Mirko

pre 11 godina

Bravo. Pobedili ste. A šta ćete da stignu dugovi na naplatu? Kolko će da bude PDV - 50% ?
Ili ćemo da prodajemo ko Grčka - ostrva? Pa nemamo ih, imamo samo planine i prazna sela. I prazne fabrike.
Valjda ćete dobiti nešto za to, pre nego se svi kolektivno ne nagu..mo.
Kako god ispoljena je nesposobnost vlasti i to je kraj.

Milan Dj

pre 11 godina

odlicno. oni se zaduze kod stranih poverilaca i te pare spisakju na skupu drzavnu upravo, a onda ja da im vracam dugove kroz veci pdv. prosto fantasticno.

zy

pre 11 godina

Vlastodrzci, kod vas je i pogaca i noz!
Imate ogroman problem, pogaca je sve manja a vas noz sve veci.
Uskoro ostajete samo sa nozem i takvi alavi mozete slobodno da ga pojedete.
Prijatno!

meda

pre 11 godina

Bravo, pa kome ce mo ako ne državi, a država to su političari i gradjani a ako već mora da se bira ko treba da se žrtvuje, pa naravno gradjani će kao i uvek da podmetnu ledja u interesu države ......e bolje da ćutim....

Srecko

pre 11 godina

Ovo je i dalje "superhik" drzava. Otima od siromasnih, da bi bogati bili jos bogatiji...
pdv na 20%, bogatima ce se vracati, akcize za gorivo gore za obican narod, bogatima koji imaju firme i sluzbena vozila, akcize se nece naplacivati. Da li je vreme da ih pobijemo?!

реално гледано

pre 11 godina

Колико видим армија функционера по општинама, са министарским платама, остаје нетакнута. Не би ни то био проблем да ти људи нешто раде, они само долазе на посао, додуше кад ко хоће, и не раде АПСОЛУТНО НИШТА!!! За овакве одлуке треба петља ... Овако нећемо далеко стићи!!! Нек нам је Бог у помоћи.

Mervile

pre 11 godina

Cestitam svim naprednjacima, socijalistima, ujedinjenim regionalistima i ostalim glasacima sadasnje pozicije. Za sada su vam (nam) poceli da uzimaju vise "samo" 2% prilikom svake kupovine. A jos nije proslo ni prvih 100 dana...

neko

pre 11 godina

Ovo jeste neminovno, ali je jako nemoralno da ljudi koji su sve vreme pricali protiv povecanja PDV-a sada to rade.

Ovim se udara na uvoznu potrosnju sto je dobro, ali delimicno i na firme sto opet ne valja. Da bismo krenuli napred privreda mora da se rastereti. Ako se budzet puni sa dodatnih pola milijardi evra, jasno je da toliko manje ima para za privredu i stanovnistvo. Sa druge strane sacekajmo da li ce rezultati biti onakvi kakve ih oni ocekuju.

Ove godine se ocekuje pad BDP od 2,5%, sledece godine ocekujem jednako los rezultat. Mislim da su najave da ce doci do rasta neutemeljene. Samim tim bice jos teze ostvariti ustede u budzetu, odnosno bice neophodni rezovi ili novo povecanje poreza. Ako se opet podigne porez, onda ce definitivno svi raditi na crno, a to ce sve voditi ka daljem slabljenju privrede. Dakle, sustina je da nije nikakvo resenje u povecanju poreza. Sada taj potez jeste iznudjen, ali dugorocno drzava bi trebalo da smanjuje potrosnju i da smanjuje poreze i referentnu kamatnu stopu, a time i cenu zaduzivanja privrede. Samo tako mozemo da krenemo napred. Da bilo koja firma iz regiona shvati da su ovde bolji uslovi nego u njegovoj zemlji. Tek tad cemo napred. Do tada, samo lagano tonemo u zivo blato.

Osim toga, skoro sam siguran da ove mere nece doneti milijardu evra. Kako? Pa siguran sam da ovi "eksperti" nisu uracunali pad potrosnje koji ce neminovno uslediti usled povecanja PDV-a i smanjenja plata.

neko_iz_mase

pre 11 godina

A zasto niste povecali PDV na 60% recimo? Sta fali samo bi ste ubrzali taj mucni proces gde narod uzima oruzje i pocinje da pljacka...

goran

pre 11 godina

znaci totalni raspad sistema su nasledili ,a sada hrle u jos vecu dubiozu..
strasno-a sad za dobar dan sutra vesti otpusteno jos 50000 ljudi..napred djinkicu napred.....

agonija se nastavlja ...

pre 11 godina

F e n o m e n a l n e m e r e! Narodu treba uzeti poslednji zalogaj iz usta a lokalne samouprave ostaviti da se bahate povećanim transferima koje čekaju "ko ozebli sunce" da lepo napune dzepove. Evo im lepe šanse da na miru nastave da zapošljavaju nove funkcionere sa ministarskim platama (koji bukvalno ne rade ništa), da organizuju razne tkz. privredno turističke manifestacije - uz nastupe estradnih zvezda, gala "krkanluke" za koalicione partnere... Eh, Srbijo, Srbijo ... ni ova vlast nema petlju da se uhvati u koštac sa pravim problemima. Veliko razočarenje! Nek nam je Bog u pomoći !!!

Aleksandar

pre 11 godina

Zar neko iole normalan veruje da ovakvo stanje moze trajati doveka.Ko god je na vlasti morao bi da preduzima slicne ako ne i gore mere.Ja sam uvek tvrdio da zaposleni u javnom sektoru i administraciji nemaju kontakt sa realnoscu odnosno nemaju pojma o tome da bi oni primili platu neko od privrednih subjekata mora da strada.Javni sektor sve pare trosi na plate,ne placa spoljne usluge ni prebijene pare.Nekima poput EPS-a ni to nije dovoljno pa dizu kredite za isplatu plata.E pa gospodo draga to jednostavno tako ne biva.Ovo je verujte najbezbolnije za Vas jer ako dodje do Grckog scenarija Bar 50% leti i to bez otpremnine i prava
Svi cemo nagrabusiti to je sigurno ali kancer u vidu javnog sektora se mora hiruskim putem dovesti u red.Ko god u to ne veruje ili je naivan ili gleda samo svoju zadnjicu.

Vladimir

pre 11 godina

A pazi ove likove sto nesto drze lekcije komentatorima koji kritikuju povecanje poreza. U Grcka gori od strajkova, svuda demonstracije zbog poreza Italija, Spanija, Francuska, Britanija, Ceska, Kolumbija, Tajland.... samo u Srbiji mrtvo more a ove rezimlije jos napadaju narod sto u tisini negoduje i trpi. Pa najgori ste neprijatelji naroda, zlo!

Gregy

pre 11 godina

Sta ce nam veca stopa PDV-a zar necemo dobiti 25 milijardi investicjja od Rusije? Obecali ste 100 za znaci u prvoj godini trebali bi da dobijemo 25. I zanima me kad krece da se kopa kanal do Soluna i kad ce SNS otkriti super tajni plan za KiM?
P.S: I ko je pokrao izbore-dzakove?

Marijana

pre 11 godina

Novosadjani su naucili posle cetiri godine radikala vec nauceno. Izgleda da ostatak Srbije koji je u zaostatku nije mogao da izvuce iskustvo na njihovom primeru vec sada utvrdjujemo gradivo.

A pre godinu dana je isti ovaj Dinkic govorio kako je povecanje PDV-a lose i da ga nece nikada dozvoliti. Onda su doneli raznorazne mere koje su donete preko nasih ledja a danas evoi PDV. Strasno, i kako neko ko je jedva presao cenzus, ko je presao isti zahvaljujuci obmani glasaca da nam donosi toliko bitne odluke? SNS jeste li nam ovo obecavali???

alav rashodni deo budzeta!DOSTA!

pre 11 godina

Politicari i njihovi "privrednici" i njihova bulumenta u javnim preduzecima, agencijama, fondovima,.. je uvek radila samo za sebe.
I sta sad, max.plata 162.000din + minuli rad?
Ne podrzavam!
Sve smanjite i usaglasite sa prosekom plata u privredi Srbije. To je jedini realan reper. Imate vi i vasi rezerve!
Tacka.

helen

pre 11 godina

To nije nezakonito, zasto g.premijer to nije zakonito, to treba da bude nezakonito.Plate u javnom sktoru treba da budu nize ili iste kao u privredi, zasto to ne kazete.Pogledajte kako je to u EU, imam rodjaku koja radi u FR u drzavnom uredu, plate su manje nego u fabrikama.Kakve 162.000 plus minuli rad to 250.000 hiljada za sta? za koji posao? posao u udobnoj stolici, sa klimom i pet radijatora, deset mobilnih i kola koja ne trose nista???!!!!!!

Boris

pre 11 godina

I opet je vlada poklekla dinkicevim i krkobabicevim vizijama, ne obazirući se pritom na savete lfinansijskih stručnjaka da povećanje PDV-a mora da prati sniženje poreza na prihode, da bi porasle plae u privatnom sektoru ida ne bi došlo o recesije.
Ovako, draga vlada samo priziva pad trgovanja i recesiju.

Владимир

pre 11 godina

Значи да се политичари играју власти и државе и кад забрљају и направе минус од две и по милијарде евра ми то морамо да платимо. Они богати сишли са власти, а нама оставили дугове. И ко ће да одговара, нико! Само кад се сетим Колесара!
у Србији ништа ново, све по старом. Дођеш на власт, крадеш кроз послове и набавке новац грађана Србије, а кад дођу рачуни ми ћемо да платимо ваш лоповлук. И наравно нико неће да одговара само наш напаћени новчаник.
Дигни порез на 30 одсто да има и за ваш џепарац.

Milos

pre 11 godina

Red je da se kaze ko je odgovoran za ovo! Sto Dinkic sada ne pominje njegov zakon o "fiskalnoj decentralizaciji" koji je progurao u parlamentu da bi imao sa cime na izbore, Krkobabiceve penzije, Dacicevo i Bajatovicevo k....nje prema MMF u kampanji i jos mnogo toga...

perica

pre 11 godina

Za ovakve nepopularne poteze narod a i koaliconi partneri ce optuziti Urs i Dinkica,a Sps i Sns ce da peru ruke od toga iako oni predvode ovu Vladu i imaju najvece poluge vlasti.Oni su zato i uvalili Dinkicu Min. finansija i privrede jer su znali da je to najvreliji krompir.Pred naredne izbore ce se ponasati kao i Sps pred poslednje izbore,gde je za sve nepopularne poteze bio kriv Ds,a zasluge su ubirali svi zajedno.Sada ce tu ulogu da preuzme Urs i puci ce na narednim izborima,dok ce Sps i Sns i povecati br.glasova.Ali za sve je kriv narod koji ih glasa,pa kako sejemo,tako cemo i da zanjemo.

MilanBG

pre 11 godina

Ukinite bolje plaćanje OFPS-u , CD-i ploče i kasete se više ne izdaju pa povucite bar jedan racionalan potez, ako već povećavate PDV ne moramo da plaćamo i gluposti kakva je fantomska Organizacija proizvođača fonograma kojih nema...

EUropejac

pre 11 godina

Vladimir, 10. septembar 2012 15:18

Smesniji od Bud Spencera i Terence Hilla zajedno! Za tebe stvarno vazi ono: da nije smesno bilo bi zalosno.

reptil

pre 11 godina

ova klijentela na vlasti, je u predizbornoj kampanji govorila da nece biti povecanja pdv-a.medjutim,znaju oni dobro,da hipnotisanoj GOMILI u vidu nepismenih i krezubih glasaca,[koji su na zalost vecina u srbiji]bez problema mozes prodati m..a za bubrege.trazili ste,gledajte,i uzivajte u siromastvu.a da,meso ce te jesti samo preko serija rekordne gledanosti.

branka

pre 11 godina

Kratkorocna ekonomska stupidarija , koja trenutno zadovoljava drzavni aparat.Bolje bi bilo da angazuju poreske uprave u naplati pdv-a.Najverovatnije ce 2013-te pricati o povecanju pdv-a na 22%.

Ortodoks

pre 11 godina

Gradjani su vreca iz koje se pare uzimaju kad kome zatreba. Privid jednakopravnosti gradjana je stvoren tehnikom uzimanja. Devetnaest pa dvadeset odsto svima. Gradjani gotovo uvek zaboravljaju da se pare od njih uzimaju na dva nacina - od plate sa jedne strane i prilikom trosenja te iste plate sa druge strane. Jednostavnom matematikom se moze izracunati da se ukupna davanja mogu popeti i preko 50%.

A to znaci da, kad dodjemo na posao (oni koji su srecni pa imaju posao) manje od cetiri casa radimo za sebe, a vise od cetiri casa radimo za nezajazljivu, gramzivu, pohlepnu, bezobrazno bahatu administraciju, koja se, kad je posetimo zbog nekih najjednostavnijih papira, prema nama, gradjanima koji smo joj stvorili plate, odnosi kao prema svemu samo ne prema gradjanima.

Prle

pre 11 godina

(NikolaTK, 10. septembar 2012 19:13)

Bravo za DS, za OSAM godina povecana plata za 300EVRA!!! 2020 po tom tempu bi imali 900EVRA i bili bi cln EU!!! Ovako, polako ali sigurno se vracamo na 50EVRA!!!
(EUropejac, 11. septembar 2012 13:44)

EUropejac, nije za 300e, vec za 8 puta.
Ako tako računaš, 2016-te godine plata bi bila 2500e.
Kao što vidiš sve je relativno i nije obavezno da ti sve razumeš.
Pored toga, nisi komentarisao da smo onih 50e nasledili od vlasti u kojoj su bili Dačić i Vučić.

Ja

pre 11 godina

Lakše je udariti namete po marvi, nego jednog debeloguzana odvojiti od fotelje. Gde je reorganizacija javne uprave i javnih preduzeća? Samo zapošljavate i ne pitate.

Dete vetra

pre 11 godina

Ni u idealnim uslovima njihov plan smanjivanja deficita budzeta ne bi uspeo. Ne smem ni da zamisljam sta ce biti kad u jednom trenutku pocnu svoditi racune i analizirati uradjeno.

dosada

pre 11 godina

Rezime price:

Ukidanje agencija - ukinuto 20% (ako i toliko) i to tako sto su zaposlene odatle prebacili na druga mesta, znaci usteda = 0 din
Ogranicavanje plata - bice jednog dana, usteda 0 din
PDV +2% - kratkotrajno resenje, ispasce skuplja dara nego mera
Ukidanje parafiskalnih nameta - bice jednog dana

Ja jedinu ustedu koju vidim za ovu zemlju od kad je pocela nova vlas' da radi je cca 1500 evra plate za koliko je sebi smanjila istu gdja Tabakovic.
Nema nama boljeg sutra dok ne primoramo "ove gore" da daju otkaz svojoj mnogobrojnoj rodbini i prijateljima koje su zaposlili da ne rade nista po drzavnim agencijama. Jedini je problem sto je njih (rodbine i prijatelja) toliko da bez njih mozda ni necemo stici do kriticne mase.

ScaRFacE

pre 11 godina

Molim lepo. Kao sto vecina ovde kaze, pre izbora je prica bila da nikakvo povecanje PDV-a nece biti dozvoljeno. Zanima me samo kad ce gradjani ove zemlje shvatiti da je apsolutno NEBITNO za koga glasaju, kad je u pitanju isto drustvo? Pa normalno, dogovore se lepo, vi unistavajte, mi cemo da vas pljujemo, pa onda mi dodjemo na vlast i onda kao cupamo drzavu zbog vasih gresaka. Svesni su apsolutno da smo mi jedino sposobni za komentarisanje na internet sajtovima, i da je smo umorni vise od svega sto nam se desava. Da smo iole normalni, pravac na ulice i da se zabrane koraci koji nisu u nasem interesu. Ne mozemo da se slozimo oko prostih stvari, zavadi pa vladaj. Dok se ne opametimo nema nam pomoci.

dnk

pre 11 godina

narod je glasao za bolje sutra, a zar je ovo put ka tom boljem? Da bar ovaj novac hoce utrošiti u neke tvornice,firme ili nesto slicno sto ce dati posao ovom jadnom narodu, nego ce otici bez traga, a dug drzave ce se samo nastaviti povećavati kao sto je i do sada bio trend(najverovatnije).

cacanin

pre 11 godina

Hocemo sigurnu naplatu a ne mazanje ociju sa placanjem poreza po naplati robe.
Drzava prva ne placa svoje obaveze firmama koje za nju rade. Galenika propada je drzava ne placa lekove koje povlaci....

grdna_ja

pre 11 godina

Ko jos nas pita. Verovatno ministri čitaju ove nše komentare i smeju se. Naše je da se bavimo komentairima i da služimo.
" Oooo stoko, oooo Narode"!!!
Ovo je opet neka URS-Ujdurma Rokera Starog! Samo je čovek povećao PDV-Primanja Državi Veća!

Sale@

pre 11 godina

Zamislite ovu situaciju...
"Ej, ajde bre da otpustimo sve one ljude što su višak iz administracije i koji su došli na ta mesta isključivo partijskom linijom" - progovori neko iz koalicije, trenutno vladajuće.
Rezultat - isti je najuren sa sastanka, najuren iz stranke, proteran iz Srbije...
Na žalost, ovo se neće nikada desiti. Ali desiće se da vas država otvoreno pljačka, potkrada, jednom rečju dere vam kožu s leđa, a sve samo da bi ishranila partijske poslušnike, smeštene na neproizvodnim mestima.
Jedina misao koja vredi iz svega ovoga i koja mi pada na pamet je sledeća: "Bogate zemlje se slanjaju na pojedince, a siromašne na narod..."

Vlada

pre 11 godina

Da očuvaju standard građana???? pa baš vam hvala što ste nas doveli do ovakvog standarda, pa se sad još trudite da ga očuvate, nemojte ni slučajno da pokušate da ga poboljšate!
I da se razumemo, ovo što je prepametni dinkić koji ne ispušta pare ove zemlje od 2000-te smislio, nije ušteda! To je samo povećanje tereta građanima (koje oni i ovako ne plaćaju, u to budite sigurni!), nema ama baš nikakve veze sa "štednjom"!

Hile

pre 11 godina

Drago mi je da vidim da ce se smanjiti plate u agencijama i javnim preduzecima, jer ce taj novac moci da se upotrebi na mnogo bolji nacin.

Lena

pre 11 godina

Opet ste zahvatili iz proizvodnje da prespete sebi u dzep.Nudite "subvencionisane " kredite da napravite promet bankama.
Privatnik sam 12 godina.Kad pogledam u nazad shvatam da sam sve svoje masine kupila pre nego sto su u ovoj zemlji funkcionisale banke.Pad prometa pocinje sa njihovim obavljanjem platnog prometa.Posle me ojadio lizing.Od kad je pocela kriza nijednu novu masinu nisam kupila.Ove stare su na izdisaju.Pre krize su mi radnici bili prijavljeni na plate od 40.000,00 .Sada smo svi na minimalcu i to jedva uspevamo.Od sedmog meseca prvo placao doprinose a za plate sta preostane.Sad ste smislili da podignete PDV odmah a placanje po naplati tek 1 januara 2013.Javnom sektoru obecavate da necete nikog otpustiti a svoje racune ne placate.
Vasa matematika je u ozbiljnom problemu fali znak jednakosti.Osecam se glupo sto moram da napisem ali izgleda treba.
Postovani ako ne pokrenete proizvodnju necete jos dugo da glumatate eksperte po toj pozornici.
Jedini nacin da se pokrene proizvodnja je da plata u javnom sektoru bude manja od plate u proizvodnji.Ako to uradite sav taj visak administracije ce da vam pobegne u proizvodnju.Proizvodnja pravi visak vrednosti iz kojeg se izdvaja novac za javni sektor. Tako prestaje da se juri sopstveni rep a i pocinje bolje da se poznaje tema cele price koja se zove : "A gde su novci?"

Vladimir Pula

pre 11 godina

dodjite u hrvatsku, tu je 25% vec neko vrijeme.. i nema ovih povlastenih fora, da ga moras platit tek kad naplatis robu............ aghhhhhhhhhhhh

25% ljudi moji! 1/4 vrijednosti neceg!
a kako je nas premijer objasnio zadnje povecanje ljudima, pa gledajte nije to tako strasno, ono sto vrijedi 100kn ste do sada placali 122 a sada ce biti 125.. hahaha..

sone

pre 11 godina

Ne procitah da li je doneta i odluka da u cilju odrzanja i poboljsanja zivotnog standarda gradjana, RTS krene sa celodnevnim reprizama Srecnih ljudi?

Nenad

pre 11 godina

@Trazili ste gledajte
Nemačka - 19%
Luksemburg - 15%
Francuska - 19.6%
Švajcarska - 8%

Interesantno, ali u Velikoj Britaniji je PDV 20%, sa napomenom da je 15% PDV na renoviranje kuće i izolaciju kuće/solarne panele, a PDV od 0% je za osnovne životne namirnice, hrana, voće, povrće, voda, lekovi, medicinska oprema, javni prevoz, dečija obuća, knjige, itd.).

Kod nas se podiže PDV na 20% zato što je tako najlakše i najmanje truda zahteva da se nakupi koji dinar... ne daj bože da uvedu neke mere koje bi koristili i jednima i drugima, ovako je najlakše.

Galileo

pre 11 godina

Ministar finansija je genije!
Ne samo što nije završio u zatvoru,
nego je za nedostatak inteligencije
uspeo i da naplati PDV!

By Vesna Denčić

nenadcacak

pre 11 godina

Povecali ste PDV na 20 %, niste ispostovali ono sto ste rekli depolitizacija javnih ustanova, sta je sa PDV na bebi opremu, to se obecava od marta meseca, kao svi su za ali nikako da se ukine,SRAMOTA

Bagerista

pre 11 godina

Trazim zenu u inostranstvu, da dobijem njihov pasos, pa da tamo placam PDV. Bar necu znati kome moje pare tacno idu...vreme je za novi bager.

goldcoin

pre 11 godina

zasto je ovaj balkan tako bedan? carstvo kriminala i korupcije. svakome postenom i normalnom je najbolje da se gubi odavde... dzaba sve te mere za stednju. nista nece pomoci. pomogla bi samo jedna mera - seci sake i stopala lopovima i korumpiranima. to je sve sto je potrebno.

Prle

pre 11 godina

Sta je sa kompjuterima? Ostaju li na povlascenoj listi ili...?
(Mirko, 10. septembar 2012 15:01)

Ništa ti ne brini.
Više ti neće trebati kompjuter.
Bolje razmišljaj šta ćeš da jedeš.

janika

pre 11 godina

Ako imate 2 privatnika ,jedan svercer drugi privatnik-legalni.Oba odu u Madjarsku da kupe 1kg hleba.Za obe taj hleb kosta 10 dinara.Svercer plati 1kg hleba 10 dinara + 1 dinar za transport,i to je 11dinara + 1 dinar zarada.To je 12 dinara tj on ga prodaje za 12 dinara i ima zaradu 1 dinar.Legalni uvoznik isto kupi 1kg hleb za 10 dinara + 1 dinar transport i to je 11 dinara + npr 15% carina i to je 1.65dinara,i sad je to 12.65dinara + 1 dinar zarada,i sad je to 13.65dinara + 18%pdv sto je 2.46dinara,i sad je to sve ukupno 16.11dinara.Oba imaju zaradu 1 dinar ,stim da svercer taj isti hleb prodaje za 12dinara a legalni uvoznik 16.11dinara.Sta mislite ko prodaje i zaradjuje a ko ne prodaje i propada ?E sad ono najinteresantnije .Ovom legalnom ste jos podigli namet i sad ce jos skuplje da prodaje taj hleb a svercer ce da bude jos jeftiniji u odnosu na njega.Sad da li je moguce da ta vlada ( i prosla i sadasnja i sve prosle ) nemaju ni sluha ni mozga pa da sve to vide ?
PS: ne mojte da vas zbunjuje sto sam pricao o hlebu.To je samo figurativno i mozete da upotrebite bilo koji drugi artikal.Zanm da je za hleb 8% poreza,a za sve ostalo nije neo je 18%

Max

pre 11 godina

Godinama, znam iz ličnog iskustva, država isplaćuje pretplaćeni PDV na vreme (možda se jednom ili dva puta desilo da se kasni do 5 dana). Znači, daj da neznalicama zamažemo oči!!!
(n, 10. septembar 2012 19:06)

Deder reci mi u kojoj si Opštini pa da selim firmu! Ovde kada treba da ti vrate PDV izmisle neki dug od 1.23 dinara za neke leve doprinose i tako te odbiju još 45 dana (dokažeš ti njihovu grešku, ali džaba).

Dragan

pre 11 godina

Kad su im plate preko 500.000,00 dinara iz sadasnjeg budzeta nema dovoljno pa su narodu dodali mizernih 2% dodatnog nameta.Dokle, sad i ovi treba da napune depove a narodu ovih 2% nece znatno uticati na budzet...?