Petak, 07.09.2012.

00:28

Zašto su srpski putevi puni rupa

Decenija eksploatacije pokazala je da su radovi na brojnim putevima debelo preplaćeni. Oštećenja na kolovozu se pojavljuju već za dve-tri godine, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Zašto su srpski putevi puni rupa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

146 Komentari

Sortiraj po:

strucnjaci

pre 11 godina

Svi znamo ko su dva najveca strucnjaka koja se najbolje razumeju u izgradnju infrastrukture i raznih megalomanskih projekata, zadnjih 8 godina u Srbiji. Njih treba pitati.

Hogar

pre 11 godina

Voleo bih da se pojavi još jedan članak na ovu temu ali pod naslovom "Zašto je svaka šahta i svaki slivnik utonuo" jer ako neko prima izvršene radove kako to da ga ne zanima što svako vozilo skoro uvek menja desno rame,desnu sponu,desnu felnu...ali i dalje se radi isto.Dešava se da su šahte utonule po dvadeset-trideset santimetara,ali ja moram da budem po propisu (znate ono...prva pomoć pojas i ostale gluposti).Pojas u gradu gde se maksimalno sme kretati vozilo 50 kilometara zaista je suvišan,ali su zato utonule šahte izgleda obavezna pojava

Inzenjer

pre 11 godina

Slazem se sa vecinom. Korupcija je problem. Dok se podmire svi zainteresovani, za materijal ostaje malo para.

Madjarska ima solidne autoputeve, iako ima dosta sporednih autoputeva koji su poprilicno neravni. Austrijski autoputevi su cesto pod rekonstrukcijama (kao je neko vec napomenuo). Ako se krecete preticajnom trakom tokom rekonstrukcije, to i nije preticajna traka jer imate betonske blokove na nekoliko santimetara sa leve i desne strane auta (ta traka ima ogranicenje sirine vozila). Strava.

Italijanski putevi su solidni, prilicno skupi. Ali, kad se ima u vidu da, na primer izmedju austrijsko italijanske granice (kod Filaha) prema Udinama u Italiji ima dvadesetak tunela, onda je i cena razumljiva. U Austriji se veliki tuneli posebno naplacuju.

Hrvatska ima dobre autoputeve, nedavno su u okolini Rijeke pravljene takve akrobatske petlje, da izazivaju vrtoglavicu.

Slovenija je mala zemlja, solidno pokrivena autoputevima, ali su preskupi (otprilike dva puta skuplja vinjeta za sve periode nego u Austriji). Nije bez razloga nemacki i austrijski auto savez ulagao proteste.

Slovacka nema mnogo autoputeva, ipak ono sto ima nije lose. Ceski autoputevi, oni stariji, su izgleda pravljeni na podlogama blokova betona, tako da voznja u normalnoj traci (iako se to svake godine pomalo popravlja) predstavlja nekakve ritmicke "skokove", a ako se to zeli izbeci, u preticajnoj traci "skokovi" su manji. Ostali putevi u Ceskoj su srednje kvalitete. Poljska ima precenjene autoputeve.

vaske

pre 11 godina

Tazo@ Verujemo ti, ali Kanada je DALEKO veca od Srbije i ima daleko duze auto puteve, a u uz to mraz i stalna kisa ne pomazu njihovim putevima. Kako bi tek Srbija izgledala da ima povrsinu Kanade i stalne kise i mrazeve koje ostecuju puteve?

Tazo

pre 11 godina

@ Potpisujem

Kazes da su putevi i mostovi u Srbiji bolji od Kanadskih? Hahahahahaha. Ja sam proputovao dosta i veruj ne secam se da sam bio u zemlji koja ima goru infrastrukturu od Srbije. Po putevima krateri, a ograde na mostovima sve deformisane i zardjale...
A sto se tice kanadskih puteva, evo kako su rangirani: http://www.sourcingline.com/country-data/quality-of-road

Potpisujem

pre 11 godina

Hrvatski putevi bolji = Hrvatska jedna od najzaduzenijih zemalja na svetu. Pa tako svako moze da ima bolje puteve.
Kanadski putevi i mostovi su gori od tih u Srbiji.

Владимир

pre 11 godina

Ево зашто, један пример! Ја сам пролазио још пре избора рутом данашње "Сремске газеле" која се још гради. Ту је постојао део те газеле изграђен раније скоро до асфалта. Због неке муљевине пара је нестало и ту се стало пред крај изградње пута и није се асфалтирало иако је готово цео пут изграђен. За оне који не знају најскупљи део радова на путу није асфалтирање већ сви радови и слојеви пре тога. Ту су се људи возили иако пут није био завршен и након вишегодишње вожње не завршеним путем створила се гомила великих рупа на шљунку завршних слојева јер асфалта није било. Е онда су дошли избориии! И по старом добром обичају политичке муљаре извиђају по Београду и скуже и овај пут који је при крају и може за мало пара да се заврши и да се слика у кампањи. И дошло наређење да се пут заврши пред завршну кампању. И дошле машине и место да по пропису скину тај слој са рупама и поново га наспу и уваљају они су само преко свих ти рупа насули гомилу шљунка, уваљали и асфалтирали да би стигли пред изборе. И наравно резултат тога је да је остао део рупа испод асфалта који ће касније да пуца и да пропада. А апсурд у целој причи је да политичка екипа није ни стигла да се слика на том градилишту јер нису стигли од других "градилишта". Па можете да замислите колико су таквих "градилишта" одрадили због предизборне кампање. Е сад кад на све то додате фушарење у изградњи због крађе ван избора, то вам је то. Иначе наши су путари врхунски мајстори "само" је проблем корупција и политички елемент.

lazar

pre 11 godina

kako mogu da kradu na putevim?pa bar to moze normalno da se uradi.Moram da napomen em put Zrenjanin-Novi Sad uzas i izuzetno opasan tresem se svaki put kad prolazim tuda kao Egipat nikakvo obelezavanje ni signalizacija.

Evo opet.

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise,

Odakle ti ta glupost, molim te? Danas u doba interneta stvarno više nema isprike za napamet"ispaljene" izjave. Nijemci nemaju nikakve veza sa poduzećem Hrvatske ceste niti su ikad imali tako da smiri strasti.

Zoran

pre 11 godina

Skoro sam gledao emisiju o autobanu u Njemačkoj. Debljina asfalta je 80cm! U SAD je duplo manje, 40cm. Pojava rupe je praktično nemoguća. Od Kuzmina do OMV pumpe sam odmah posle presvlačenja autoputa ka BG pomislio da mi je auto pokvareno koliko je skakalo. Gde odlazi novac od putarina i goriva? Pa šta rade ti inspektori?! Samo je jedan odgovor: KORUPCIJA!

Hrvat312

pre 11 godina

Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.
(Stevan, 7. septembar 2012 10:02)

Ti si malo pobrkao,Hrvatima su autoceste gradili Hrvati a ne stranci kako si ti naveo.

Djole

pre 11 godina

Odgovor je vrlo jednostavan: zato sto svaki politicar koji dodje na celo ministarstva za infrastrukturu ogrebe po jedan sloj asfalta u dzep i za to niko krivicno ne odgovara.

Slobiša

pre 11 godina

Ljudi, nije mi jasno da obnavljamo Gazelu i auto- put kroz Beograd dve godine i da iza završenih radova ostaje nepromenjena ograda protiv pretrčavanja i zaštitni branici, čak i na mestima gde su zbog prethodnih udesa potpuno oštećeni do te mere da zalaze u suprotnu traku. Toliki zastoji i nakon radova sve se pusti u saobraćaj a razbijene ograde i branike ćemo menjati verovatno ubrzo uz ponovno usporavanje saobraćaja. NEVEROVATNO!

faton

pre 11 godina

Najsmesnije je da uvek pravite sale sa Drugim drzavam regiona kada se ovako nesto desi a zaboravljate da vasa Drzava je sama ogromni Vic.

cccc

pre 11 godina

i sta ce sada da bude povodom ovog teksta i ostalih milon tekstova gde se pise kako smo potkradani svaki dan,nista ajde sad svi malo da se nerviramo do sledeceg teksta

Hrvat

pre 11 godina

Bivša račanova vlada je donijela, mislim 2002 godine strateški projekt 3x3x3. To znači 300 km auto puteva za 3 milijarde dolara u tri godine. To je bilo i napravljano i danas s ponosom moram reči da se relacija Zagreb-Split prođe za manje od tri sata po savršeno ravnom i uređenom autoputu...
Skupo? Kako se uzme. Koristeči tu cestu koristite preko 24 km tunela (u jednom pravcu) te nebrojeno puno mostova (samo kod Karlovca jedan od 2 km duljine). Ako znatew da je sve uračunato u cijenu, nije puno. Npr, samo karavanke (Austrija - Slovenija) plačate nekih 10 ili 15 eura...

uzi

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise, a Srbiju ce uskoro svi zaobilaziti iako je kucu digla na sred puta. Samo cekanje satima na placanje putarine da bi ste se vozili po rupama je svojevrsna nebuloza, koju EU nece trpeti. Ali za jedno srpski putevi su dobri, za pokretnje kamena i peska iz bubrega.
Takodje imamo mi i gore stvari od puteva to su nam nase pruge i aviokompanije, aj uzdravlje Srbi moji prepametni.

predrag

pre 11 godina

Obratite se Ilić mr. Velimiru, čoveku kome je pola stranke u zatvoru. Lepo je čovek javno rekao da se ne krade već da se kraducka, ali ga ljudi ne slušaju.

bagra..

pre 11 godina

a to sto sijalice na banderama od sida do beograda sijaju SVAKA druga,ali svaka druga stvarno,sto su musavi znakovi pored puta,to sto bankine koje su ostecene se ne menaju,pojede te muka kad udjea u srbiju..i niko da popravi sijaluce niti da ocisti znak,pa za to netreba bas toliko love,zar ne?

Zoso

pre 11 godina

Nikad nije kasno pohvatati lopove i u cuzu.Samo mi se cini da se ti lopovi i dalje na vlasti.Nema leba od nas samo pod protektorat sa uvodjenjem smrne kazne.Zna se za koga je demokratija za nas ocito nije.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Nemojte misliti da u Hrvatskoj nije bilo kradje u izgradnji i odrzavanju autocesta i ostalih prometnica, samo je ocito bilo vise love na raspolaganju i mozda se malo manje kralo, ali i to je pitanje. Hrvatske autoceste (HAC) su leglo afera, mita i korupcije, zna se gledajuci cijenu po km autoceste, kako je ona kako su se gradile narasla s vremenom za vise od 100%, a za priblizno iste tehnicke uvijete, lupetam negdje se 2002. platilo 3'203'000€ a 2009. 6'300'000 za km autoputa... No je sta je, sad je provozat se Hrvatskom autoputem milina. Samo je skupo.

objektivan

pre 11 godina

zato sto su rampasi pokrali sve sto su mogli i upropastili nam puteve. Mogao bi Vucic da preispita rampase. Tu bi dosao i do Velje Ilica. Nije dovoljno samo hapsiti. Potrebno je oduzimati imovinu i tako puniti budzet!

Dusan Silni

pre 11 godina

Zato sto je Srbija prepuna kriminalaca negovanih od strane drzave.
Neke deonice koje su krpljene premasuju povrsinu kompletne deonice pa vidite zasto.Standarde u izgradnji niko ne postuje iz poznatih razloga.Pogledajte u mnogim gradovima srbije rekonstruisane ulice kod cije rekonstrukcije nisu ispostovani projekti a pare otisle u pametne ruke pa upotrebnih dozvola i tehnickog prijema nema...

srpska posla

pre 11 godina

To je jos jedan vid pranja novca,nikom ne odgovara da se
uradi kvalitetno.Svaki put je neravan,kao da se vozim na brodu
a ne kolima.Srpska posla,svuda ućare i mi se trtimo
kao hocemo u EU.xaxaxa kome trebaju vašardzije

Aleksandar

pre 11 godina

Evo pogledajte ovo
http://www.youtube.com/watch?v=cUKlP667vRU
Magistralni put prvog reda Prokuplje-Kursumlija. Snimljeno je pre godinu dana, sada je neuporedivo gore. Postoji i jedna deonica koje je zapoceta pre nekoliko godina i samo presvucena prvim slojem asfalta i onda ostavljena tako. Onda su je lepo obelezili i odustali od stavljanja zavrsnog sloja. Potpuno nebezbedna za saobracaj zbog toga sto je talasasta i sa uzasnim spojevima jer to je ipak samo noseci sloj, a ne zavrsni. A kakav je put Nis-Prokuplje necu ni da govorim, a to je jedan od magistralnih puteva sa najvecim opterecenjem u Srbiji, sa mnogo vecim opterecenjem od puta Nis Dimitrovgrad gde se gradi auto put ili sa duplo vecim opterecenjem od puta Paracin-Zajecar koji je kompletno obnovljen. Ali koga briga za Toplicu, sutra kada bude albanska Srbi ce ponovo da pricaju o svetskoj zaveri.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

1. - Liva ruka --> desni džep
2. - Korištenje nekvalitetnih materijala (kaži da je potrošeno 300 milijuna € za XX kilometara, a ti uloži 180 i razliku strpaj u džep)
3. - Zakidanje na količini nekvalitetnog asfalta i još nekvalitetnije podloge za isti (što je potrebno za 1 kilometar napravi se kilometar i 300 m da se uštedi na materijalu (nekvalitetnom),a sve u svrhu stavke pod br. 1)
4. - Narod vam šuti i trpi dok ne pukne,a sve u svrhu stavke pod br. 1.
5. - Pročitaj pod br. 1
Napomena: Sve namijenjeno stavci pod br. 1 se nalazi negdje tamo van granica, daleko od očiju javnosti.
Koje ono bješe pitanje?? A,da, rupe po putu. Mi u HR srećom nemamo takvih problema. Valjda zato što su naši lopovi bili izuzetno pošteni po tom pitanju. :D Pozdrav iz ST!

Slobo

pre 11 godina

Dok sam imao kola ova teme me je jako opterecivala svuda rupe i krateri po putevima, ali prethodna vlast svojom politikom uspela je da me natera da prodam auto i da mi se zgadi sve sto ima veze sa kolima i putevi i gorivo i registracija i servis delovi... Sad arcim cipele i vozim se gradskim prevozom i neboli me vise glava sto je tamo neko ugradio los asvalt uzeo proviziju ili namestio tender...

Maxim

pre 11 godina

Dobar primer je I deo obilaznice, trase poluautoputa, od Batajnice do autoputa koji su radili austrijanci. Veoma opterecen teretnim saobracajem, a nije se ni pomerio sto je za nase normative neverovatno. Dok je npr. Autoput kroz Beograd I asfalt preko gazele vec pohaban I krpljen vec posle godinu dana. Sramota za domace firme, pre svega MBA I podizvodjace, a mrcvarenje za nas korisnike!

milan

pre 11 godina

To je na prvom mestu nas odnos prema radu i zadatku koji dobijamo. Ista parola uvek kada se neki posao zavrsi ne kaze se dobro, dobro zaradili nego ala smo ih zaj... . Dokle taj nas mentalitet takve igre sa nama pravi nece biti odgovornosti nego samo bitka pozicija i glad za moc i ´brz novac.

star-trek

pre 11 godina

Ne znam sta ocekujemo kada nam puteve radi magistar Velja koji usput voli da kraducka!!! Malo se ukrade na materijalu, malo na debljini i eto nama rupa a njemu koji milion u dzepu!!

pa ofrlje brateeee

pre 11 godina

Pa zato sto se sve radi ofrlje!
Zamesa asfalt, ocisti podloga, utaba podloga, premaze bitumenom, izvalja ...

Decanska ulica, od Doma omlatine do Tunela, je pre 2,3 nedelje dobila skroz nov asfalt. Vrlo brzo uradjeno!
Na semaforu ispred tunela a u pravcu ka Trgu Nikole Pasica vec ima novih ulegnuca od tockova.
OTkud sad pa to kad je fenomenalno uradjeno?
I tako od ciscenja ulica do visoke politike.

Koliko je svako od nas savestan na svom poslu?
e 300% brateeee

sve pohvale

pre 11 godina

Sve pohvale B92 sto su pokrenule ovu temu, nadam se da ovo nece biti samo jedna on onih tema koje se brzo zaborave.. zaista bi bilo lepo kada bi se odgovorni za to katastrofalno stanje puteva kaznili jer to bi bila jako lepa opomena svima koji u buduce budu gradili

janko

pre 11 godina

Imao sam priliku da vidim kako u Noriču u Engleskoj menjaju gazeći sloj u jednoj ulici - debljina istog je bila koliko i kod nas celog puta sa svim šoderima i peskom ispod. Kad je gazeći sloj tanak, nije ni čudo što se onda pojave rupe, kolotrazi, pukotine i ostala čuda...

Inače, u Arhusu u Danskoj ulica je prepuna zakrpa, sve zakrpa do zakrpe, ali kolima uopšte ne osetite da asfalt nije iz jednog komada, vozite se savršeno glatko. Umeju ljudi da nivelišu, pa to ti je. Usput, ne farbaju strelice na raskrsnicama, već ih ugrađuju u asfalt...

A u Americi, na autoputu u blizini St. Louisa, zamenili su nadvožnjak za jedan vikend. Nadvožnjak koji preko nekih 8-10 traka, i sam je širine 6 traka... Pa vi vidite koliko se kod nas u stvari fušerira, kraducka, i šta već...

d-men

pre 11 godina

Sramota nevidjena!!! Dodjite u Svedsku da vidite kako se radi.Brzo,efikasno,trajno i najverovatnije i jeftinije! Najveci problem je KORUPCIJA i licni interesi!

Stevan

pre 11 godina

Zato sto u tamnom vilajetu koji se zove Srbija, putevi i autoputevi predstavljaju osnovni izvor finansiranja partija i vlastodrzaca. Posto je u pitanju opsta praksa svih vlasti, sav prljav ves se redovno pere bez obzira ciji je. Jedino su rupe tvrdoglave i nicu po putevima a posebno autoputevima ko pecurke posle kise. Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.

Nemanja NS

pre 11 godina

Bio sam ubedjen da su nasi putevi najgori, ali kada sam pre mesec dana video auto put u Bugarskoj shvatio sam da nismo najgori. A I Albanija je losija od nas po tom pitanju, tako da verovali ili ne, ima I gorih:-D

Milan

pre 11 godina

Mentalitetski instaliran lopovluk je tvrda podloga.Od 10 srba 9 razmislja kako da dodje do novca bez rada.Ako jos postoji i neuredan zakonski okvir i burazersko sprovodjenje zakona,steta je potpuna.Zacarani krug ciji je konacni okvir znacajno smanjena drzava i broj njenih stanovnika.U konacnom zbiru putevi ce biti beznacajni,mogu srbi i zapregama po blatu.

drpenzi sistem

pre 11 godina

Za jednog direktora puteva normalna je pojava da kiša spere celu deonicu puta. Šta su onda za njh udarne rupe i kolotrazi.

Za ovakvu krađu je mala kazna streljanje i el.stolica. Neko je stavio u džep stotine miona evra.

Perun

pre 11 godina

Aj vas cikam pomenite poimence odgovorne ako smete. Mislim tu na novinare. i citaoce. Svi kao nesto caskaju. Ko je drumska mafija. I pazite mogu da vas lociraju po IP adresi. Pa da vam ubace konjsku glavu u krevet.....

NSD

pre 11 godina

Letujem u hrvatskoj svake godine. Onaj osecaj koji me obuzme kad predjem granicu i vratim se na nase puteve je tesko opisati, kombinacija besa i tuge :x Ono sto nije naznaceno u tekstu da su kod njih dobro uradjeni i lokalni i regionalni puteve, na nivou kvaliteta auto-puta. Novosadjani samo neka pogledaju raskrsnicu kod lutrije, ispred maksija i sve ce biti jasno :) Dok god se kraducka nema na udobnije voznje... nazalost.

Karlos

pre 11 godina

"Od Rijeke do Batrovaca nema nijednog kolotraga, gotovo nijedne zakrpe"

Prosle godine kad sam isao kroz Slavoniju, bilo je kolotraga, ispucalog asfalta i dosta je treslo.
Moguce je da su u medjuvremenu ispeglali, ali kolovozi nisu ne ranjivi ni kod drugih. U Austriji auto-put je non stop pod nekom rekonstrukcijom i radovima, tako da i onih 200km nije celih 200. Cak sam i jednom cekao 2 sata na izvodjenje radova. Iako je put dobar cesto je prosecna brzina 100km/h.
Ne branim nase ali budimo realni. Isto tako je realno da moze uz malo napora da kod nas bude mnogo bolje. Nadzorne sluzbe koje su nekada bile strah i trepet za izvodjace, danas su utociste za neradnike i nedovoljno strucne ljude. Kad se pozove nadzorni organ na zakonsku odgovornost bice bolje.

Slav

pre 11 godina

Kad god izadjem na autoput ja se iznerviram, ali bas svaki. Dokle vise kradje i radjenja poslova polovicno i ofrlje?!

Nama treba neki srpski gestapo cija ce jedina funkcija da bude da kontrolise sve drzavne poslove i da lupa kazne i da salje lopove na robiju za i najmanju malverzaciju ili lose uradjen posao. Procvetali bi za godinu dana.

Sasa

pre 11 godina

Eh zasto, pa zato sto je sve u Srbiji takvo kakvo je. Korupcija, aljkavost,nema kontrole kvaliteta, inzinjeri losi...
Primera radi moji roditelji su za 20 godina 3 puta obnavljali fasadu na kuci jer "majstori" samo gledaju da uzmu pare.

bojan

pre 11 godina

Juce smo isli iz Subotice prema Beogradu. Pitali smo se kakav utisak Madjari i ostali narodi koji prolaze tim putem imaju o Srbiji kada prvi put prodju tim (auto)putem. Verovatno prvo pomisle da je bolje da su krenuli dzipom.

Taj put od Sida prema BG je jos i super.

hm

pre 11 godina

slazem se.kad god dodjem na odmor u srbiju sledi mi zamena silen blokova.medjutim sto se tice novog mosta i prilaznih rampi pravljeni su tako da su prakticno izdignuti na gore da bi tek pod maksimalnim opterecenjem dosli na nulu. ali sramota je da se na novom mostu trake vec slabo vide jer su se delimicno obrisale.sto se puteva tice.dok god samo skidaju 2-4cm asvalta i stavljaju novi bez obrade donjeg dela puta bice nam ovako

Marko

pre 11 godina

A da li je neko jos primetio sta prvo strada na putu na nivou gradova? Sahtovi. To je neverovatno, nekoliko meseci nakon sanacije ili potpunog sredjivanja neke ulice ili dela ulice, sahtovi potonu. Umeju to da budu jako ozbiljne rupe. Za vozace kola, tu su ostecenja felni ili jos gore, a za vozace motora to moze da bude smrtonosna zamka.
Davno sam jos slusao jednog coveka koji je imao neke informacije, zvucao kao teorija zavere. NAzalost bio je u pravu rekavsi da se mnooogo krade na armaturi za sahtove. Njihov ozid ispod zemlje, mnoogo nizeg kvaliteta nego propisano. Ali ne sumnjam da se velike pare slivaju u razne dzepove umesto na ulice i puteve.

Milivoje

pre 11 godina

Voznja bickila na sprskim trotoarima i ulicama je jednaka cross country bajkingu, znaci ovo nisam verovao dok se sam nisam uverio ali stvarno je tako, dok u Danskoj grade auto put za bicikliste - tuzno koliko smo svi rodjeni u Srbiji hendikepirani.

savkan

pre 11 godina

Ne znam zasto, ali skoro da sam siguran da ce Veljin autoput biti istog kvaliteta....moraju ljudi da kraduckaju.Sa obzirom da zakon stiti nekvalitetne radove i da.. izvodjace ne mozete naterati da urade posao kako treba, onda odgovorne treba traziti medju onima koji su im posao delegirali.Dokle god niko ne bude odgovarao za ovako nesto to ce nam se desavati

ZoranDj

pre 11 godina

Dok god se sve ovo bude "sarkasticno" komentarisalo na forumima i sl. bice nam ovako i gore... U svim civilizovanim zemljama stvar je resavana "komentarima uzivo" na ulici i trgovima!

Vlada

pre 11 godina

Uf, ova tema mi uvek podigne pritisak za 50%.

Da li zaista iko u ovoj drzavi ocekuje odgovornost nadleznh za stanje "novih" puteva. Od toga sam davno dig'o ruke.

Ali zato, ne mogu da shvatim, da ovakva tema ne moze da pokrene lavinu kod novinara, insider-a,..., da na lomacu srama postave Velju, Mrku, Drobnjaka, da ne prodje nijedna konferencija za novinare da ih neko ne pita za katastrofu od stanja "novih" puteva.

Novinari-istrazitelji PROBUDITE SE !!!

A da sam vlast ko sto nisam...

Marlboro

pre 11 godina

A gde su pare sa putarina?Zar ne trebaju te pare da se daju za puteve?A narod **oka svi znaju za to da im idu pare u dzep umesto da jednom zasvagda rese i to pitanje losih puteva i rupetina na putevima i ulicama,ovaj narod cuti a sve zna i na kraju sto "oni" ne bi' zezali **oku kad im se moze.

Iznogud

pre 11 godina

Pa na fakulteta nema predmeta RUPE i ŠAHTOVI. Kako onda da budu dobri putevi, pitam se, pitam? Prodjite kroz Zemun, raskrsnica na Muharu, na krivini prema gradu. Taj šaht već NEKOLIKO DECENIJA niko ne ume da napravi kako treba. Možda je jednostavnije da se iszmeste podzemne instalacije nego ljdski odraditi šaht. Opet, sto puta sam gledao kako se krpe manje rupe na ulicma - bace lopatu dve u rupu i mao tap tap lopatom i to je to - eto DŽOMBE na putu koja će za 2-3 nedelje da bude opet rupa, pa opet treba popravljati, to nekome platiti (možda svedocima koji pomažu gradjanima i sličnima). Nemojte da ste takvi pobogu, pa i putari treba od nečega da žive, a od čega će ako ne od popravljanja loše napravljenog.

s t v

pre 11 godina

zato što prilikom registracije uplaćujemo malo para za održavanje puteva, a i drumarine su enormno male. Ako namete povećamo,recimo,za deset puta asfalt će trajati makar godinu dana duže,a možda i celih 14 meseci.

nišlijka

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.
dzoki
@dzoki,šta bi smo mi bez političara?!
Političari nadziru izvođače radova i podpisuju situacije ili to ipak radi neko iz debele senke?

Bob Rock

pre 11 godina

Sve se svodi na debljinu nanetog sloja asfalta i na mešavinu koju koriste. Kada sa bio u Nemačkoj i Italiji, slojevi asfalta koji su skidani za renoviranje bili su i po 20 cm debeli, a gde su tek ostali slojevi tucanika i drugih građevinskih materijala ispod... Mi smo jedina zemlja na svetu koja daje garanciju od samo 2 godine na novi ili rehabilitovani put. Najlošije prodavani uređaji u Srbiji su oni za merenje debljine asfalta, to neće niko da kupi, jer bi se ustanovilo da je svugde ta vrednost ispod minimuma i onda bi neko morao da odgovara. Pogledajte samo kolotrage na obilaznici oko Bgd- a na novom nadvožnjaku kod Bataje, a put je otvoren početkom maja.

genije

pre 11 godina

Rupe su potomu sto
1. radove izvode nekvalifikovani i cokoladni
2. pesak nije iz kamenoloma vec dunavac
3. tehnologija sastavljanja asfalta losa
4. podloga jos gora

Abakus

pre 11 godina

Put Leskovac Pirot preko Babusnice,od sela Blato do Pirota je toliko gadan da mi se stomak izvrce. I umesto da ga naprave oni stavljaju zakrpe pa je jos gore.Uzas drzavo.

miloš

pre 11 godina

Odgovorne treba tražiti u krugu: investitor,projektant,izvođač radova,nadzorni organ,geomehaničke laboratorije za kontrolu kvaliteta ugrađenih materijala.
Naši tehnički propisi i standardi su vrlo strogi u pogledu projektovanja,izgradnje i kontrole građenja putnih objekata. Koordinacija i međusobni odnosi pobrojanih faktora u lancu proizvoda što se zove asfaltni kolovoz,su isprepletani često suprotnim interesima,koji su često na ivici zakona.Zašto niko ne izvrši reviziju finansijskog poslovanja javnog preduzeća Putevi Srbije koje je godinama među naj većim gubitašima,iako se u njihove fondove slivaju ogromna sredstva od prodaje goriva,iz budžeta,putarine,međunarodnih kredita,a da kao rezultat imamo nekvalitetnu putnu mrežu,među najlošijim u regionu?Zašto je naša operativa iz oblasti niskogradnje u poslednjih deset godina gotovo uništena i preživljava od mrvica, koje joj prepuštaju strani izvođači sumnjivih referenci porekla?Zašto o tome ne upitate gospodina Pre Roka?

paja

pre 11 godina

putevi su nam kao u starom rimu, kada bi vlast odgovorne izvodjace povesala pored puta kao stari rimljani pobedjene neprijatelje, imali bi brzo autoban kao nemci

sasa

pre 11 godina

Odgovornost treba i mora uvek da postoji,ako izvodjac nije kriv,onda nadlezni ministar koji je potpisao takav ugovor i nadledao radove svakako jeste. Za cenu od 7.5 miliona evra po kilometru auto puta neko mora da odgovara. Samo za primer svako radno mesto kosa 4000 e. a kilometar auto puta 7,5 miliona e. Samo za deonicu autoputa do Novog Sada moglo je da se zaposli 130 000 ljudi,umesto puta koji ionako treba ponovo da se radi da bi licio na put a ne na seosku kaldrmu.

RRadomir

pre 11 godina

Znam da je u BG jedna trasa kvalitetno uradjena to je ul Kralha Milana potez od Slavije do Terazija. Ovaj put je tek nedavno poceo da pokazuje ostecene delove. Zasto se tako ne rade i ostali putevi? Naprimer odmah po zavrsetku mosta kod Beske prolazio sam posle 10tak dana posto je u pusten u rad. Vozio sam se po talasima pa za mene je odovoran i izvodjac ali i onaj ko je dao saglasnost za pustanje ove deonice u rad. O "autoputevima" kroz Srbiju kako ih mi zovemo stvarno ne bih govorio jer em su skupi em LOŠÍ

miki

pre 11 godina

Kod nas se putevi rade na sledeci nacin,privatna firma dobije posao asfaltiranja neke deonice,dovoljno je da zakine 1 cm debljine asfalta na vise km puta(najcesce na celoj deonici) a da naplati od drzave punu cenu i eto enormne zarade,naravno nadzorni organ koji to kontrolise je podmicen da napise da je sve uredu, ond se desi da afalt posle samo 1 god pocinje da puca i onda se desava sto se desava.Jedine firme za koje sam cuo da dobro rade svoj posao su Putevi Uzice,donekle Planum,Krusevac put,Strabak Zajecar .Naravno ovo sam se uverio putujuci putevevima za koje znam da su ove firme radile.Moguce da ima jos koja ali gledajuci koliko preduzeca za puteve ima u Srbiji to je najvise 10% onih koje vrede.

aleksandar

pre 11 godina

Resenje je veoma prosto i u interesu naseg naroda.Copy n paste.Uzeti od komsija Hrvata onog ko je uradio njima odnosno bio zaduzen za izradu puteva za konsultanta, ili jos bolje,dati mu,platiti mu da i nama napravi iste takve puteve,kad smo vec "nesposobni" da sami organizujemo izradu i njen monitoring puteva i autoputeva takvog kvaliteta,sto se pokazalo nebrojano puta.Druga opcija je da nastavimo da placamo i nasedamo na obecanja da ce sledeci put biti bolje.TUZNA je cinjenica da u Srbiji nema ni 100m puta ili autoputa kvaliteta kakvih recimo ima u Hrvatskoj,da ne idemo dalje(cak i Bosna) ima hiljadama kilometara.Bilo bi interesantno da se organizuje referendum dal zelimo da nastavimo da placamo nase "organizatore" ili da uzmemo Hrvate da nam to odrade.Da smo mudri i da razmisljamo domacinski tako bi uradili.Novca vise nemamo za bacanje kroz prozor,mislimo o nasoj deci,oni ce to morati da nastave da placaju(bacaju pare kroz prozor?) za nase unuke.Sa postovanjem.

Goran

pre 11 godina

Dok svako uzme svoj deo ne ostane ništa za materijal. Nadzorni organ mora da potpiše ili će dobiti otkaz a političarima je bitno samo koliki je njihov deo i da mogu da se slikaju pred izbore. U stvari putevi se prave iz jednog jedinog razloga da bi ministar imao razlog da prebaci novac na racun neke firme a oni to operu stave u kofer pa pola -pola.

Bane

pre 11 godina

Osim razloga navedenih u tekstu vŽn dodatni momenat je i održavanje puteva. U poslednjih nekoliko godina sam bar dvadesetak puta vozio kroz Hrvatsku (do Okučana) i NI JEDNOM se nije dogodilo da na nekom delu autoputa nije bilo radova. Oni dakle autoput održavaju a kod nas se malo prikrpi pa onda sledećih deset godina niko ništa ne radi.

VIA

pre 11 godina

Otišao naš političar kod poslovnog partnera Grka,
a ovaj živi u super luksuzu.
NAŠ POLITIČAR: – Kako si uspio sve ovo steći?
Grk: – Vidiš onaj most tamo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidim.
Grk: – Taj most je trebao biti širok 55m, a
napravio sam ga širokog 50m i od para za tih 5m
je sve ovo. Grk sljedeće godine dođe kod našeg političara, a
ovaj u triput većem luksuzu od njega. Grk: – Kako si uspio za samo godinu dana steći sve
ovo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidiš onaj most tamo?
Grk: – Ne vidim.
NAŠ POLITIČAR: – Eeeeee

Banat

pre 11 godina

Novi(ji) deo puta od Chente ka BG-u, cim se spustite s mosta je urnebes. To je kao da vozite po talasima. Secam se da sam jednom citao da je 1.6km puta u Americi (zapravo 1 milja) u proseku oko 1.2 miliona dolara. Juce citam na ovom sajtu da su u Srbiji neki uzimali i do 5-6 miliona EVRA po km. Posle javnih nabavki, pojedinci su preko izgradnje infrastrukture gradjane ove zemlje odrali do koze. U epilogu svega, vuk jede magarca.

android

pre 11 godina

zasto nas to cudi? kad smo
lopovska drzava placamo debelo a kvalitet nula. malo ovi trutevi iz puteva srbije treba da odu na obuku ne daleko u madjarsku da nauce kako se gradi kvalitetan auto put. ali naravno kod nas se uvek gleda da se ukrade na svemu i svacemu

Uros

pre 11 godina

Konacno neko da pise o ovom vrlo ozbiljnom problemu - asfaltiranje istih ulica svakih nekoliko godina, auto putevi koji posle dve godine izgledaju kao da su 15 godina stari. A narod placa sve, i sve na kraju duplo, jer ce morati dva puta da se radi to sto su Hrvati uradili jednom. Srpski strucnjaci izgradili tolike objekte, mostove i puteve po svetu a kvalitet novih puteva je najgori u svetu. Ako je ulica Kralja Milana primer da to nasi znaju - tesko nama - oko svakog sahta mora auto da zaobidje jer je potonuo u asfaltu. Sledeca tema za Insajder?

dejan

pre 11 godina

Bravo za clanak.
Putovao sam za Sloveniju,i odusevio se putevima,u Hrvatskoj i samoj Sloveniji,putevi zaista besprekorni,bez rupica,strafti,tamo gde se prolazi pored naselja,kuca,postavljene su zastitne ograde.A kada sam se vratio,i putovao od N.Sada do Beograda,na svakih 50m,strafte,krpljene,rupe,i To je nas cuveni autoput Beograd-Horgos,koji jednoga dana kada bude gotov,mogu slobodno ponovo da ga rade.
U Beogradu putevi su jos gori.Pre par godina U Zarkovu presvlace asfalt,u januaru na -5,20 dana kasnije pojavljuju se pukotine na asfaltu!!! To je putna mafija,prave katastrofe puteve,da bi imali potrebe da ih ponovo rade i uzimaju ponovo novac.O kvalitetu,i garanciji za izgradjeni put,ni govora.

PPeca@SER

pre 11 godina

Evo na Crvenom Krstu su prosle godine sredili trotoare i iscrtali parking zonu, a ovih dana menjaju taj isti asvalt, pa ce ponovo da crtaju... a kasica samo zvoni.

Vojislav

pre 11 godina

Putevi u Srbiji su jedna od najbolnijih tema našeg društva, jer su svi građani svakodnevno u situaciji da ih koriste i primete katastrofalan kvalitet puta, trotoara svuda po Srbiji. Nema izuzetka, samo je pitanje da li jako trese ili malo. Trebalo bi po "intenzitetu rupa i neravnina" da klasifikujemo naše puteve. Nikako ne mogu da shvatim, kako je moguće da tek završen put sme da ima toliko talasa i neravnina koje se osećaju već na 50km/h i kako niko da odogovara za to. Osoba koju bih ja prozvao i osudio za lošu realizaciju je NADZOR, ljudi koji prihvataju izveden posao i koji su verovatno prvi u liniji korupcije.

Mislim da bi trebalo da se napravi udurženje građana za kontrolu putuve koje će zahtevati tendersku dokumentaciju na uvid i javno iznositi svoje mišljenje o izvedenim radovima, kao i inicirati na susdskim procesima protiv odgovornih osoba za loš kvalitet.

pozdrav svim vozačima sa nadom da ćemo uskoro leteti ....

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Da, najvece rupe prave politicari, zato danas Markovic vozi jahtu, a mrtav ladan danas sedi u parlamentu kao poslanik, sta ga briga, on ima.

nbns

pre 11 godina

Ubedljivo najgora je leva traka autoputa Horgoš Beograd , od Subotice do Feketića, dužina nekoliko desetina kilometara,objektivno zahteva postavljanje novog sloja u čitavoj dužini.

Djordje

pre 11 godina

Patriotizam je kada novi putevi poslije dvije godine nemaju rupa (Hrvati). I tako se voli svoja zemlja i svoj narod.

Patriotizam NIJE kada se rupe pojave za godinu dana, vlasti slegnu ramenima a profiteri se smiju i trljaju ruke (Mi Srbi). Tako se NE voli svoja zemlja i svoj narod.

Ja sam ja Jeremija

pre 11 godina

Zato sto su u Srbiji Turci pravili puteve , a Srbi uzgajali svinje !
Danas i dalje uzgajamo svinje , a Turaka nema !
E zato ima rupa !

Miami

pre 11 godina

Ameri svaki autoput prvo betoniraju sa malom armaturom, zatim presvlace 12 cm prvi sloj, a zarim 12 cm visokobitumenskog asfalta (Inace njihovi kamioni su daleko veci od evropskih-drumske krstarice).U Majamiju imate puno ulica koje su u losem stanju ali su one asfaltirane jos pre 30,40 godina.
Hrvatski primorski auto put je fenomenalan, mi to ne mozemo imati jer smo veci lopovi od njih!

Sir Oliver

pre 11 godina

Isao sam skoro do Novog Sada i da mi je neko pricao kakva je traka auto puta ka Novom Sadu ne bih verovao. Onu dvojicu pod hitno na robiju a imovina da im se zapleni.

erazmo beogradski

pre 11 godina

Srbija je u prethodnoj deceniji za gradnju puteva dala 1,5 milijardi evra. Hrvati su dali tri puta više...

A koliko km puteva je izgradjeno u Hrvatskoj za te pare - a koliko kod nas...?

Neshto mi se chini da bi taj podatak pokazao da je km puta u Srbiji najskuplji na svetu...

pjovan

pre 11 godina

Politicari imaju tendenciju da u svrhe politickog marketinga "otvaraju" saobracajnice, bez obzira na procenat zavrsenih radova ili bezbednost.

Tenderi se ne daju najboljim ponudjacima, vec onima koji "odvajaju" najveci procenat za one koji tenderima rukovode.

Izvodjaci radova NAMERNO lose odradjuju posao, jer na taj nacin: 1. seku vec ranije, drugacije prikazane troskove (povecavaju dobit da bi je vratili na nivo od pre "placanja" za dobijanje tendera) i 2. na taj nacin sebi obezbedjuju stalne izvore prihoda u narednim godinama (jer, gle cuda, oni i popravljaju ono sto ne valja, ili ubrzano propada).

Zato.

dzoki

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.

zoran

pre 11 godina

kada prelazite srpsko-hrvatsku granicu kao da mijenjate kontinente , a ne prolazite carinarnice .Hrvatska je dužna i vidi se zašto , ali u šta se država Srbija toliko zaduži , nikako da ustanovim .

eh

pre 11 godina

Pa mi smo se 'merili' sa Hrvatima i po javnom dugu u odnosu na BDP (pa su kao bili prezaduzeni po nasim politicarima), pa kada smo ih presli vise nema toga. Samo oni izgradise bar infrastrukturu (a nas rejting u smecu). Hrvati mogu, verovali vi ili ne, na fejsbuku da napadaju svoju Vladu na nalogu te iste Vlade, a kod nas se jos uvek velika vecina toga moderise i u obicnim novinama. Jeste da imaju i oni velike probleme, ali su debelo ispred nas... I sto je najgore, beze sve brze. Mada, opet, komsije koje se razvijaju povuku i svoje komsije, tako da ce biti nade i za nasu decu (za nas je vise nema).

f11-2-f-12-2-f13-1-f14-2

pre 11 godina

Krade se braćo, krade na sve strane u našoj dragoj državi ali zato moj zubar pravi odlične plombe, garancija 10 godina minimum uz pravilno održavanje, možda njega da angažuju i za puteve!?

Kata

pre 11 godina

Zašto su puni rupa? Pa da bi imali razlog da svake dve godine asfaltiraju i uzimaju pare! Pa posao bi im propao da urade asfaltiranje kako treba, pa da asfalt traje 30 godina kao u svetu!

Igor

pre 11 godina

@ (Felna, 7. septembar 2012 01:05)
Krivi su bas ti felna majstori. Oni namerno lobiraju ove izvodjace da ne urade put kako treba da bi imali posao oko felni.

Surfer po putu

pre 11 godina

A sto prikljucenje iz Pozeske ka novom mostu preko Ade talasa ko da je namenjeno za surfovanje a ne za voznju... Predpostavljam da ni za to niko nece odgovarati... al bitno da su se slikali i otvorili pred izbore...

zrenjaninac

pre 11 godina

zabalj novi sad, put radjen jako dugo... dva puta presvlacili jer prvi put nije bilo dobro (?!), rupa nema ali zato talasa kao na brodu..

dzoki

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.

Surfer po putu

pre 11 godina

A sto prikljucenje iz Pozeske ka novom mostu preko Ade talasa ko da je namenjeno za surfovanje a ne za voznju... Predpostavljam da ni za to niko nece odgovarati... al bitno da su se slikali i otvorili pred izbore...

zoran

pre 11 godina

kada prelazite srpsko-hrvatsku granicu kao da mijenjate kontinente , a ne prolazite carinarnice .Hrvatska je dužna i vidi se zašto , ali u šta se država Srbija toliko zaduži , nikako da ustanovim .

Djordje

pre 11 godina

Patriotizam je kada novi putevi poslije dvije godine nemaju rupa (Hrvati). I tako se voli svoja zemlja i svoj narod.

Patriotizam NIJE kada se rupe pojave za godinu dana, vlasti slegnu ramenima a profiteri se smiju i trljaju ruke (Mi Srbi). Tako se NE voli svoja zemlja i svoj narod.

erazmo beogradski

pre 11 godina

Srbija je u prethodnoj deceniji za gradnju puteva dala 1,5 milijardi evra. Hrvati su dali tri puta više...

A koliko km puteva je izgradjeno u Hrvatskoj za te pare - a koliko kod nas...?

Neshto mi se chini da bi taj podatak pokazao da je km puta u Srbiji najskuplji na svetu...

Hrvat

pre 11 godina

Bivša račanova vlada je donijela, mislim 2002 godine strateški projekt 3x3x3. To znači 300 km auto puteva za 3 milijarde dolara u tri godine. To je bilo i napravljano i danas s ponosom moram reči da se relacija Zagreb-Split prođe za manje od tri sata po savršeno ravnom i uređenom autoputu...
Skupo? Kako se uzme. Koristeči tu cestu koristite preko 24 km tunela (u jednom pravcu) te nebrojeno puno mostova (samo kod Karlovca jedan od 2 km duljine). Ako znatew da je sve uračunato u cijenu, nije puno. Npr, samo karavanke (Austrija - Slovenija) plačate nekih 10 ili 15 eura...

Ja sam ja Jeremija

pre 11 godina

Zato sto su u Srbiji Turci pravili puteve , a Srbi uzgajali svinje !
Danas i dalje uzgajamo svinje , a Turaka nema !
E zato ima rupa !

Goran Matić -Split

pre 11 godina

1. - Liva ruka --> desni džep
2. - Korištenje nekvalitetnih materijala (kaži da je potrošeno 300 milijuna € za XX kilometara, a ti uloži 180 i razliku strpaj u džep)
3. - Zakidanje na količini nekvalitetnog asfalta i još nekvalitetnije podloge za isti (što je potrebno za 1 kilometar napravi se kilometar i 300 m da se uštedi na materijalu (nekvalitetnom),a sve u svrhu stavke pod br. 1)
4. - Narod vam šuti i trpi dok ne pukne,a sve u svrhu stavke pod br. 1.
5. - Pročitaj pod br. 1
Napomena: Sve namijenjeno stavci pod br. 1 se nalazi negdje tamo van granica, daleko od očiju javnosti.
Koje ono bješe pitanje?? A,da, rupe po putu. Mi u HR srećom nemamo takvih problema. Valjda zato što su naši lopovi bili izuzetno pošteni po tom pitanju. :D Pozdrav iz ST!

eh

pre 11 godina

Pa mi smo se 'merili' sa Hrvatima i po javnom dugu u odnosu na BDP (pa su kao bili prezaduzeni po nasim politicarima), pa kada smo ih presli vise nema toga. Samo oni izgradise bar infrastrukturu (a nas rejting u smecu). Hrvati mogu, verovali vi ili ne, na fejsbuku da napadaju svoju Vladu na nalogu te iste Vlade, a kod nas se jos uvek velika vecina toga moderise i u obicnim novinama. Jeste da imaju i oni velike probleme, ali su debelo ispred nas... I sto je najgore, beze sve brze. Mada, opet, komsije koje se razvijaju povuku i svoje komsije, tako da ce biti nade i za nasu decu (za nas je vise nema).

Vladimir Pula

pre 11 godina

Nemojte misliti da u Hrvatskoj nije bilo kradje u izgradnji i odrzavanju autocesta i ostalih prometnica, samo je ocito bilo vise love na raspolaganju i mozda se malo manje kralo, ali i to je pitanje. Hrvatske autoceste (HAC) su leglo afera, mita i korupcije, zna se gledajuci cijenu po km autoceste, kako je ona kako su se gradile narasla s vremenom za vise od 100%, a za priblizno iste tehnicke uvijete, lupetam negdje se 2002. platilo 3'203'000€ a 2009. 6'300'000 za km autoputa... No je sta je, sad je provozat se Hrvatskom autoputem milina. Samo je skupo.

predrag

pre 11 godina

Obratite se Ilić mr. Velimiru, čoveku kome je pola stranke u zatvoru. Lepo je čovek javno rekao da se ne krade već da se kraducka, ali ga ljudi ne slušaju.

VIA

pre 11 godina

Otišao naš političar kod poslovnog partnera Grka,
a ovaj živi u super luksuzu.
NAŠ POLITIČAR: – Kako si uspio sve ovo steći?
Grk: – Vidiš onaj most tamo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidim.
Grk: – Taj most je trebao biti širok 55m, a
napravio sam ga širokog 50m i od para za tih 5m
je sve ovo. Grk sljedeće godine dođe kod našeg političara, a
ovaj u triput većem luksuzu od njega. Grk: – Kako si uspio za samo godinu dana steći sve
ovo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidiš onaj most tamo?
Grk: – Ne vidim.
NAŠ POLITIČAR: – Eeeeee

Miami

pre 11 godina

Ameri svaki autoput prvo betoniraju sa malom armaturom, zatim presvlace 12 cm prvi sloj, a zarim 12 cm visokobitumenskog asfalta (Inace njihovi kamioni su daleko veci od evropskih-drumske krstarice).U Majamiju imate puno ulica koje su u losem stanju ali su one asfaltirane jos pre 30,40 godina.
Hrvatski primorski auto put je fenomenalan, mi to ne mozemo imati jer smo veci lopovi od njih!

NSD

pre 11 godina

Letujem u hrvatskoj svake godine. Onaj osecaj koji me obuzme kad predjem granicu i vratim se na nase puteve je tesko opisati, kombinacija besa i tuge :x Ono sto nije naznaceno u tekstu da su kod njih dobro uradjeni i lokalni i regionalni puteve, na nivou kvaliteta auto-puta. Novosadjani samo neka pogledaju raskrsnicu kod lutrije, ispred maksija i sve ce biti jasno :) Dok god se kraducka nema na udobnije voznje... nazalost.

d-men

pre 11 godina

Sramota nevidjena!!! Dodjite u Svedsku da vidite kako se radi.Brzo,efikasno,trajno i najverovatnije i jeftinije! Najveci problem je KORUPCIJA i licni interesi!

Milan

pre 11 godina

Mentalitetski instaliran lopovluk je tvrda podloga.Od 10 srba 9 razmislja kako da dodje do novca bez rada.Ako jos postoji i neuredan zakonski okvir i burazersko sprovodjenje zakona,steta je potpuna.Zacarani krug ciji je konacni okvir znacajno smanjena drzava i broj njenih stanovnika.U konacnom zbiru putevi ce biti beznacajni,mogu srbi i zapregama po blatu.

objektivan

pre 11 godina

zato sto su rampasi pokrali sve sto su mogli i upropastili nam puteve. Mogao bi Vucic da preispita rampase. Tu bi dosao i do Velje Ilica. Nije dovoljno samo hapsiti. Potrebno je oduzimati imovinu i tako puniti budzet!

Milivoje

pre 11 godina

Voznja bickila na sprskim trotoarima i ulicama je jednaka cross country bajkingu, znaci ovo nisam verovao dok se sam nisam uverio ali stvarno je tako, dok u Danskoj grade auto put za bicikliste - tuzno koliko smo svi rodjeni u Srbiji hendikepirani.

Djole

pre 11 godina

Odgovor je vrlo jednostavan: zato sto svaki politicar koji dodje na celo ministarstva za infrastrukturu ogrebe po jedan sloj asfalta u dzep i za to niko krivicno ne odgovara.

Zoso

pre 11 godina

Nikad nije kasno pohvatati lopove i u cuzu.Samo mi se cini da se ti lopovi i dalje na vlasti.Nema leba od nas samo pod protektorat sa uvodjenjem smrne kazne.Zna se za koga je demokratija za nas ocito nije.

uzi

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise, a Srbiju ce uskoro svi zaobilaziti iako je kucu digla na sred puta. Samo cekanje satima na placanje putarine da bi ste se vozili po rupama je svojevrsna nebuloza, koju EU nece trpeti. Ali za jedno srpski putevi su dobri, za pokretnje kamena i peska iz bubrega.
Takodje imamo mi i gore stvari od puteva to su nam nase pruge i aviokompanije, aj uzdravlje Srbi moji prepametni.

Evo opet.

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise,

Odakle ti ta glupost, molim te? Danas u doba interneta stvarno više nema isprike za napamet"ispaljene" izjave. Nijemci nemaju nikakve veza sa poduzećem Hrvatske ceste niti su ikad imali tako da smiri strasti.

bojan

pre 11 godina

Juce smo isli iz Subotice prema Beogradu. Pitali smo se kakav utisak Madjari i ostali narodi koji prolaze tim putem imaju o Srbiji kada prvi put prodju tim (auto)putem. Verovatno prvo pomisle da je bolje da su krenuli dzipom.

Taj put od Sida prema BG je jos i super.

Slobo

pre 11 godina

Dok sam imao kola ova teme me je jako opterecivala svuda rupe i krateri po putevima, ali prethodna vlast svojom politikom uspela je da me natera da prodam auto i da mi se zgadi sve sto ima veze sa kolima i putevi i gorivo i registracija i servis delovi... Sad arcim cipele i vozim se gradskim prevozom i neboli me vise glava sto je tamo neko ugradio los asvalt uzeo proviziju ili namestio tender...

Hrvat312

pre 11 godina

Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.
(Stevan, 7. septembar 2012 10:02)

Ti si malo pobrkao,Hrvatima su autoceste gradili Hrvati a ne stranci kako si ti naveo.

srpska posla

pre 11 godina

To je jos jedan vid pranja novca,nikom ne odgovara da se
uradi kvalitetno.Svaki put je neravan,kao da se vozim na brodu
a ne kolima.Srpska posla,svuda ućare i mi se trtimo
kao hocemo u EU.xaxaxa kome trebaju vašardzije

bagra..

pre 11 godina

a to sto sijalice na banderama od sida do beograda sijaju SVAKA druga,ali svaka druga stvarno,sto su musavi znakovi pored puta,to sto bankine koje su ostecene se ne menaju,pojede te muka kad udjea u srbiju..i niko da popravi sijaluce niti da ocisti znak,pa za to netreba bas toliko love,zar ne?

Aleksandar

pre 11 godina

Evo pogledajte ovo
http://www.youtube.com/watch?v=cUKlP667vRU
Magistralni put prvog reda Prokuplje-Kursumlija. Snimljeno je pre godinu dana, sada je neuporedivo gore. Postoji i jedna deonica koje je zapoceta pre nekoliko godina i samo presvucena prvim slojem asfalta i onda ostavljena tako. Onda su je lepo obelezili i odustali od stavljanja zavrsnog sloja. Potpuno nebezbedna za saobracaj zbog toga sto je talasasta i sa uzasnim spojevima jer to je ipak samo noseci sloj, a ne zavrsni. A kakav je put Nis-Prokuplje necu ni da govorim, a to je jedan od magistralnih puteva sa najvecim opterecenjem u Srbiji, sa mnogo vecim opterecenjem od puta Nis Dimitrovgrad gde se gradi auto put ili sa duplo vecim opterecenjem od puta Paracin-Zajecar koji je kompletno obnovljen. Ali koga briga za Toplicu, sutra kada bude albanska Srbi ce ponovo da pricaju o svetskoj zaveri.

Sir Oliver

pre 11 godina

Isao sam skoro do Novog Sada i da mi je neko pricao kakva je traka auto puta ka Novom Sadu ne bih verovao. Onu dvojicu pod hitno na robiju a imovina da im se zapleni.

aleksandar

pre 11 godina

Resenje je veoma prosto i u interesu naseg naroda.Copy n paste.Uzeti od komsija Hrvata onog ko je uradio njima odnosno bio zaduzen za izradu puteva za konsultanta, ili jos bolje,dati mu,platiti mu da i nama napravi iste takve puteve,kad smo vec "nesposobni" da sami organizujemo izradu i njen monitoring puteva i autoputeva takvog kvaliteta,sto se pokazalo nebrojano puta.Druga opcija je da nastavimo da placamo i nasedamo na obecanja da ce sledeci put biti bolje.TUZNA je cinjenica da u Srbiji nema ni 100m puta ili autoputa kvaliteta kakvih recimo ima u Hrvatskoj,da ne idemo dalje(cak i Bosna) ima hiljadama kilometara.Bilo bi interesantno da se organizuje referendum dal zelimo da nastavimo da placamo nase "organizatore" ili da uzmemo Hrvate da nam to odrade.Da smo mudri i da razmisljamo domacinski tako bi uradili.Novca vise nemamo za bacanje kroz prozor,mislimo o nasoj deci,oni ce to morati da nastave da placaju(bacaju pare kroz prozor?) za nase unuke.Sa postovanjem.

janko

pre 11 godina

Imao sam priliku da vidim kako u Noriču u Engleskoj menjaju gazeći sloj u jednoj ulici - debljina istog je bila koliko i kod nas celog puta sa svim šoderima i peskom ispod. Kad je gazeći sloj tanak, nije ni čudo što se onda pojave rupe, kolotrazi, pukotine i ostala čuda...

Inače, u Arhusu u Danskoj ulica je prepuna zakrpa, sve zakrpa do zakrpe, ali kolima uopšte ne osetite da asfalt nije iz jednog komada, vozite se savršeno glatko. Umeju ljudi da nivelišu, pa to ti je. Usput, ne farbaju strelice na raskrsnicama, već ih ugrađuju u asfalt...

A u Americi, na autoputu u blizini St. Louisa, zamenili su nadvožnjak za jedan vikend. Nadvožnjak koji preko nekih 8-10 traka, i sam je širine 6 traka... Pa vi vidite koliko se kod nas u stvari fušerira, kraducka, i šta već...

f11-2-f-12-2-f13-1-f14-2

pre 11 godina

Krade se braćo, krade na sve strane u našoj dragoj državi ali zato moj zubar pravi odlične plombe, garancija 10 godina minimum uz pravilno održavanje, možda njega da angažuju i za puteve!?

Zoran

pre 11 godina

Skoro sam gledao emisiju o autobanu u Njemačkoj. Debljina asfalta je 80cm! U SAD je duplo manje, 40cm. Pojava rupe je praktično nemoguća. Od Kuzmina do OMV pumpe sam odmah posle presvlačenja autoputa ka BG pomislio da mi je auto pokvareno koliko je skakalo. Gde odlazi novac od putarina i goriva? Pa šta rade ti inspektori?! Samo je jedan odgovor: KORUPCIJA!

star-trek

pre 11 godina

Ne znam sta ocekujemo kada nam puteve radi magistar Velja koji usput voli da kraducka!!! Malo se ukrade na materijalu, malo na debljini i eto nama rupa a njemu koji milion u dzepu!!

cccc

pre 11 godina

i sta ce sada da bude povodom ovog teksta i ostalih milon tekstova gde se pise kako smo potkradani svaki dan,nista ajde sad svi malo da se nerviramo do sledeceg teksta

Maxim

pre 11 godina

Dobar primer je I deo obilaznice, trase poluautoputa, od Batajnice do autoputa koji su radili austrijanci. Veoma opterecen teretnim saobracajem, a nije se ni pomerio sto je za nase normative neverovatno. Dok je npr. Autoput kroz Beograd I asfalt preko gazele vec pohaban I krpljen vec posle godinu dana. Sramota za domace firme, pre svega MBA I podizvodjace, a mrcvarenje za nas korisnike!

Kata

pre 11 godina

Zašto su puni rupa? Pa da bi imali razlog da svake dve godine asfaltiraju i uzimaju pare! Pa posao bi im propao da urade asfaltiranje kako treba, pa da asfalt traje 30 godina kao u svetu!

dejan

pre 11 godina

Bravo za clanak.
Putovao sam za Sloveniju,i odusevio se putevima,u Hrvatskoj i samoj Sloveniji,putevi zaista besprekorni,bez rupica,strafti,tamo gde se prolazi pored naselja,kuca,postavljene su zastitne ograde.A kada sam se vratio,i putovao od N.Sada do Beograda,na svakih 50m,strafte,krpljene,rupe,i To je nas cuveni autoput Beograd-Horgos,koji jednoga dana kada bude gotov,mogu slobodno ponovo da ga rade.
U Beogradu putevi su jos gori.Pre par godina U Zarkovu presvlace asfalt,u januaru na -5,20 dana kasnije pojavljuju se pukotine na asfaltu!!! To je putna mafija,prave katastrofe puteve,da bi imali potrebe da ih ponovo rade i uzimaju ponovo novac.O kvalitetu,i garanciji za izgradjeni put,ni govora.

Stevan

pre 11 godina

Zato sto u tamnom vilajetu koji se zove Srbija, putevi i autoputevi predstavljaju osnovni izvor finansiranja partija i vlastodrzaca. Posto je u pitanju opsta praksa svih vlasti, sav prljav ves se redovno pere bez obzira ciji je. Jedino su rupe tvrdoglave i nicu po putevima a posebno autoputevima ko pecurke posle kise. Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.

Bane

pre 11 godina

Osim razloga navedenih u tekstu vŽn dodatni momenat je i održavanje puteva. U poslednjih nekoliko godina sam bar dvadesetak puta vozio kroz Hrvatsku (do Okučana) i NI JEDNOM se nije dogodilo da na nekom delu autoputa nije bilo radova. Oni dakle autoput održavaju a kod nas se malo prikrpi pa onda sledećih deset godina niko ništa ne radi.

sve pohvale

pre 11 godina

Sve pohvale B92 sto su pokrenule ovu temu, nadam se da ovo nece biti samo jedna on onih tema koje se brzo zaborave.. zaista bi bilo lepo kada bi se odgovorni za to katastrofalno stanje puteva kaznili jer to bi bila jako lepa opomena svima koji u buduce budu gradili

Dusan Silni

pre 11 godina

Zato sto je Srbija prepuna kriminalaca negovanih od strane drzave.
Neke deonice koje su krpljene premasuju povrsinu kompletne deonice pa vidite zasto.Standarde u izgradnji niko ne postuje iz poznatih razloga.Pogledajte u mnogim gradovima srbije rekonstruisane ulice kod cije rekonstrukcije nisu ispostovani projekti a pare otisle u pametne ruke pa upotrebnih dozvola i tehnickog prijema nema...

Igor

pre 11 godina

@ (Felna, 7. septembar 2012 01:05)
Krivi su bas ti felna majstori. Oni namerno lobiraju ove izvodjace da ne urade put kako treba da bi imali posao oko felni.

Bob Rock

pre 11 godina

Sve se svodi na debljinu nanetog sloja asfalta i na mešavinu koju koriste. Kada sa bio u Nemačkoj i Italiji, slojevi asfalta koji su skidani za renoviranje bili su i po 20 cm debeli, a gde su tek ostali slojevi tucanika i drugih građevinskih materijala ispod... Mi smo jedina zemlja na svetu koja daje garanciju od samo 2 godine na novi ili rehabilitovani put. Najlošije prodavani uređaji u Srbiji su oni za merenje debljine asfalta, to neće niko da kupi, jer bi se ustanovilo da je svugde ta vrednost ispod minimuma i onda bi neko morao da odgovara. Pogledajte samo kolotrage na obilaznici oko Bgd- a na novom nadvožnjaku kod Bataje, a put je otvoren početkom maja.

Uros

pre 11 godina

Konacno neko da pise o ovom vrlo ozbiljnom problemu - asfaltiranje istih ulica svakih nekoliko godina, auto putevi koji posle dve godine izgledaju kao da su 15 godina stari. A narod placa sve, i sve na kraju duplo, jer ce morati dva puta da se radi to sto su Hrvati uradili jednom. Srpski strucnjaci izgradili tolike objekte, mostove i puteve po svetu a kvalitet novih puteva je najgori u svetu. Ako je ulica Kralja Milana primer da to nasi znaju - tesko nama - oko svakog sahta mora auto da zaobidje jer je potonuo u asfaltu. Sledeca tema za Insajder?

ZoranDj

pre 11 godina

Dok god se sve ovo bude "sarkasticno" komentarisalo na forumima i sl. bice nam ovako i gore... U svim civilizovanim zemljama stvar je resavana "komentarima uzivo" na ulici i trgovima!

pa ofrlje brateeee

pre 11 godina

Pa zato sto se sve radi ofrlje!
Zamesa asfalt, ocisti podloga, utaba podloga, premaze bitumenom, izvalja ...

Decanska ulica, od Doma omlatine do Tunela, je pre 2,3 nedelje dobila skroz nov asfalt. Vrlo brzo uradjeno!
Na semaforu ispred tunela a u pravcu ka Trgu Nikole Pasica vec ima novih ulegnuca od tockova.
OTkud sad pa to kad je fenomenalno uradjeno?
I tako od ciscenja ulica do visoke politike.

Koliko je svako od nas savestan na svom poslu?
e 300% brateeee

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Da, najvece rupe prave politicari, zato danas Markovic vozi jahtu, a mrtav ladan danas sedi u parlamentu kao poslanik, sta ga briga, on ima.

Vojislav

pre 11 godina

Putevi u Srbiji su jedna od najbolnijih tema našeg društva, jer su svi građani svakodnevno u situaciji da ih koriste i primete katastrofalan kvalitet puta, trotoara svuda po Srbiji. Nema izuzetka, samo je pitanje da li jako trese ili malo. Trebalo bi po "intenzitetu rupa i neravnina" da klasifikujemo naše puteve. Nikako ne mogu da shvatim, kako je moguće da tek završen put sme da ima toliko talasa i neravnina koje se osećaju već na 50km/h i kako niko da odogovara za to. Osoba koju bih ja prozvao i osudio za lošu realizaciju je NADZOR, ljudi koji prihvataju izveden posao i koji su verovatno prvi u liniji korupcije.

Mislim da bi trebalo da se napravi udurženje građana za kontrolu putuve koje će zahtevati tendersku dokumentaciju na uvid i javno iznositi svoje mišljenje o izvedenim radovima, kao i inicirati na susdskim procesima protiv odgovornih osoba za loš kvalitet.

pozdrav svim vozačima sa nadom da ćemo uskoro leteti ....

Marko

pre 11 godina

A da li je neko jos primetio sta prvo strada na putu na nivou gradova? Sahtovi. To je neverovatno, nekoliko meseci nakon sanacije ili potpunog sredjivanja neke ulice ili dela ulice, sahtovi potonu. Umeju to da budu jako ozbiljne rupe. Za vozace kola, tu su ostecenja felni ili jos gore, a za vozace motora to moze da bude smrtonosna zamka.
Davno sam jos slusao jednog coveka koji je imao neke informacije, zvucao kao teorija zavere. NAzalost bio je u pravu rekavsi da se mnooogo krade na armaturi za sahtove. Njihov ozid ispod zemlje, mnoogo nizeg kvaliteta nego propisano. Ali ne sumnjam da se velike pare slivaju u razne dzepove umesto na ulice i puteve.

zrenjaninac

pre 11 godina

zabalj novi sad, put radjen jako dugo... dva puta presvlacili jer prvi put nije bilo dobro (?!), rupa nema ali zato talasa kao na brodu..

RRadomir

pre 11 godina

Znam da je u BG jedna trasa kvalitetno uradjena to je ul Kralha Milana potez od Slavije do Terazija. Ovaj put je tek nedavno poceo da pokazuje ostecene delove. Zasto se tako ne rade i ostali putevi? Naprimer odmah po zavrsetku mosta kod Beske prolazio sam posle 10tak dana posto je u pusten u rad. Vozio sam se po talasima pa za mene je odovoran i izvodjac ali i onaj ko je dao saglasnost za pustanje ove deonice u rad. O "autoputevima" kroz Srbiju kako ih mi zovemo stvarno ne bih govorio jer em su skupi em LOŠÍ

Slav

pre 11 godina

Kad god izadjem na autoput ja se iznerviram, ali bas svaki. Dokle vise kradje i radjenja poslova polovicno i ofrlje?!

Nama treba neki srpski gestapo cija ce jedina funkcija da bude da kontrolise sve drzavne poslove i da lupa kazne i da salje lopove na robiju za i najmanju malverzaciju ili lose uradjen posao. Procvetali bi za godinu dana.

paja

pre 11 godina

putevi su nam kao u starom rimu, kada bi vlast odgovorne izvodjace povesala pored puta kao stari rimljani pobedjene neprijatelje, imali bi brzo autoban kao nemci

drpenzi sistem

pre 11 godina

Za jednog direktora puteva normalna je pojava da kiša spere celu deonicu puta. Šta su onda za njh udarne rupe i kolotrazi.

Za ovakvu krađu je mala kazna streljanje i el.stolica. Neko je stavio u džep stotine miona evra.

Vlada

pre 11 godina

Uf, ova tema mi uvek podigne pritisak za 50%.

Da li zaista iko u ovoj drzavi ocekuje odgovornost nadleznh za stanje "novih" puteva. Od toga sam davno dig'o ruke.

Ali zato, ne mogu da shvatim, da ovakva tema ne moze da pokrene lavinu kod novinara, insider-a,..., da na lomacu srama postave Velju, Mrku, Drobnjaka, da ne prodje nijedna konferencija za novinare da ih neko ne pita za katastrofu od stanja "novih" puteva.

Novinari-istrazitelji PROBUDITE SE !!!

A da sam vlast ko sto nisam...

faton

pre 11 godina

Najsmesnije je da uvek pravite sale sa Drugim drzavam regiona kada se ovako nesto desi a zaboravljate da vasa Drzava je sama ogromni Vic.

Hogar

pre 11 godina

Voleo bih da se pojavi još jedan članak na ovu temu ali pod naslovom "Zašto je svaka šahta i svaki slivnik utonuo" jer ako neko prima izvršene radove kako to da ga ne zanima što svako vozilo skoro uvek menja desno rame,desnu sponu,desnu felnu...ali i dalje se radi isto.Dešava se da su šahte utonule po dvadeset-trideset santimetara,ali ja moram da budem po propisu (znate ono...prva pomoć pojas i ostale gluposti).Pojas u gradu gde se maksimalno sme kretati vozilo 50 kilometara zaista je suvišan,ali su zato utonule šahte izgleda obavezna pojava

nbns

pre 11 godina

Ubedljivo najgora je leva traka autoputa Horgoš Beograd , od Subotice do Feketića, dužina nekoliko desetina kilometara,objektivno zahteva postavljanje novog sloja u čitavoj dužini.

Banat

pre 11 godina

Novi(ji) deo puta od Chente ka BG-u, cim se spustite s mosta je urnebes. To je kao da vozite po talasima. Secam se da sam jednom citao da je 1.6km puta u Americi (zapravo 1 milja) u proseku oko 1.2 miliona dolara. Juce citam na ovom sajtu da su u Srbiji neki uzimali i do 5-6 miliona EVRA po km. Posle javnih nabavki, pojedinci su preko izgradnje infrastrukture gradjane ove zemlje odrali do koze. U epilogu svega, vuk jede magarca.

PPeca@SER

pre 11 godina

Evo na Crvenom Krstu su prosle godine sredili trotoare i iscrtali parking zonu, a ovih dana menjaju taj isti asvalt, pa ce ponovo da crtaju... a kasica samo zvoni.

miloš

pre 11 godina

Odgovorne treba tražiti u krugu: investitor,projektant,izvođač radova,nadzorni organ,geomehaničke laboratorije za kontrolu kvaliteta ugrađenih materijala.
Naši tehnički propisi i standardi su vrlo strogi u pogledu projektovanja,izgradnje i kontrole građenja putnih objekata. Koordinacija i međusobni odnosi pobrojanih faktora u lancu proizvoda što se zove asfaltni kolovoz,su isprepletani često suprotnim interesima,koji su često na ivici zakona.Zašto niko ne izvrši reviziju finansijskog poslovanja javnog preduzeća Putevi Srbije koje je godinama među naj većim gubitašima,iako se u njihove fondove slivaju ogromna sredstva od prodaje goriva,iz budžeta,putarine,međunarodnih kredita,a da kao rezultat imamo nekvalitetnu putnu mrežu,među najlošijim u regionu?Zašto je naša operativa iz oblasti niskogradnje u poslednjih deset godina gotovo uništena i preživljava od mrvica, koje joj prepuštaju strani izvođači sumnjivih referenci porekla?Zašto o tome ne upitate gospodina Pre Roka?

Inzenjer

pre 11 godina

Slazem se sa vecinom. Korupcija je problem. Dok se podmire svi zainteresovani, za materijal ostaje malo para.

Madjarska ima solidne autoputeve, iako ima dosta sporednih autoputeva koji su poprilicno neravni. Austrijski autoputevi su cesto pod rekonstrukcijama (kao je neko vec napomenuo). Ako se krecete preticajnom trakom tokom rekonstrukcije, to i nije preticajna traka jer imate betonske blokove na nekoliko santimetara sa leve i desne strane auta (ta traka ima ogranicenje sirine vozila). Strava.

Italijanski putevi su solidni, prilicno skupi. Ali, kad se ima u vidu da, na primer izmedju austrijsko italijanske granice (kod Filaha) prema Udinama u Italiji ima dvadesetak tunela, onda je i cena razumljiva. U Austriji se veliki tuneli posebno naplacuju.

Hrvatska ima dobre autoputeve, nedavno su u okolini Rijeke pravljene takve akrobatske petlje, da izazivaju vrtoglavicu.

Slovenija je mala zemlja, solidno pokrivena autoputevima, ali su preskupi (otprilike dva puta skuplja vinjeta za sve periode nego u Austriji). Nije bez razloga nemacki i austrijski auto savez ulagao proteste.

Slovacka nema mnogo autoputeva, ipak ono sto ima nije lose. Ceski autoputevi, oni stariji, su izgleda pravljeni na podlogama blokova betona, tako da voznja u normalnoj traci (iako se to svake godine pomalo popravlja) predstavlja nekakve ritmicke "skokove", a ako se to zeli izbeci, u preticajnoj traci "skokovi" su manji. Ostali putevi u Ceskoj su srednje kvalitete. Poljska ima precenjene autoputeve.

milan

pre 11 godina

To je na prvom mestu nas odnos prema radu i zadatku koji dobijamo. Ista parola uvek kada se neki posao zavrsi ne kaze se dobro, dobro zaradili nego ala smo ih zaj... . Dokle taj nas mentalitet takve igre sa nama pravi nece biti odgovornosti nego samo bitka pozicija i glad za moc i ´brz novac.

Владимир

pre 11 godina

Ево зашто, један пример! Ја сам пролазио још пре избора рутом данашње "Сремске газеле" која се још гради. Ту је постојао део те газеле изграђен раније скоро до асфалта. Због неке муљевине пара је нестало и ту се стало пред крај изградње пута и није се асфалтирало иако је готово цео пут изграђен. За оне који не знају најскупљи део радова на путу није асфалтирање већ сви радови и слојеви пре тога. Ту су се људи возили иако пут није био завршен и након вишегодишње вожње не завршеним путем створила се гомила великих рупа на шљунку завршних слојева јер асфалта није било. Е онда су дошли избориии! И по старом добром обичају политичке муљаре извиђају по Београду и скуже и овај пут који је при крају и може за мало пара да се заврши и да се слика у кампањи. И дошло наређење да се пут заврши пред завршну кампању. И дошле машине и место да по пропису скину тај слој са рупама и поново га наспу и уваљају они су само преко свих ти рупа насули гомилу шљунка, уваљали и асфалтирали да би стигли пред изборе. И наравно резултат тога је да је остао део рупа испод асфалта који ће касније да пуца и да пропада. А апсурд у целој причи је да политичка екипа није ни стигла да се слика на том градилишту јер нису стигли од других "градилишта". Па можете да замислите колико су таквих "градилишта" одрадили због предизборне кампање. Е сад кад на све то додате фушарење у изградњи због крађе ван избора, то вам је то. Иначе наши су путари врхунски мајстори "само" је проблем корупција и политички елемент.

Tazo

pre 11 godina

@ Potpisujem

Kazes da su putevi i mostovi u Srbiji bolji od Kanadskih? Hahahahahaha. Ja sam proputovao dosta i veruj ne secam se da sam bio u zemlji koja ima goru infrastrukturu od Srbije. Po putevima krateri, a ograde na mostovima sve deformisane i zardjale...
A sto se tice kanadskih puteva, evo kako su rangirani: http://www.sourcingline.com/country-data/quality-of-road

Abakus

pre 11 godina

Put Leskovac Pirot preko Babusnice,od sela Blato do Pirota je toliko gadan da mi se stomak izvrce. I umesto da ga naprave oni stavljaju zakrpe pa je jos gore.Uzas drzavo.

Goran

pre 11 godina

Dok svako uzme svoj deo ne ostane ništa za materijal. Nadzorni organ mora da potpiše ili će dobiti otkaz a političarima je bitno samo koliki je njihov deo i da mogu da se slikaju pred izbore. U stvari putevi se prave iz jednog jedinog razloga da bi ministar imao razlog da prebaci novac na racun neke firme a oni to operu stave u kofer pa pola -pola.

genije

pre 11 godina

Rupe su potomu sto
1. radove izvode nekvalifikovani i cokoladni
2. pesak nije iz kamenoloma vec dunavac
3. tehnologija sastavljanja asfalta losa
4. podloga jos gora

pjovan

pre 11 godina

Politicari imaju tendenciju da u svrhe politickog marketinga "otvaraju" saobracajnice, bez obzira na procenat zavrsenih radova ili bezbednost.

Tenderi se ne daju najboljim ponudjacima, vec onima koji "odvajaju" najveci procenat za one koji tenderima rukovode.

Izvodjaci radova NAMERNO lose odradjuju posao, jer na taj nacin: 1. seku vec ranije, drugacije prikazane troskove (povecavaju dobit da bi je vratili na nivo od pre "placanja" za dobijanje tendera) i 2. na taj nacin sebi obezbedjuju stalne izvore prihoda u narednim godinama (jer, gle cuda, oni i popravljaju ono sto ne valja, ili ubrzano propada).

Zato.

Slobiša

pre 11 godina

Ljudi, nije mi jasno da obnavljamo Gazelu i auto- put kroz Beograd dve godine i da iza završenih radova ostaje nepromenjena ograda protiv pretrčavanja i zaštitni branici, čak i na mestima gde su zbog prethodnih udesa potpuno oštećeni do te mere da zalaze u suprotnu traku. Toliki zastoji i nakon radova sve se pusti u saobraćaj a razbijene ograde i branike ćemo menjati verovatno ubrzo uz ponovno usporavanje saobraćaja. NEVEROVATNO!

Perun

pre 11 godina

Aj vas cikam pomenite poimence odgovorne ako smete. Mislim tu na novinare. i citaoce. Svi kao nesto caskaju. Ko je drumska mafija. I pazite mogu da vas lociraju po IP adresi. Pa da vam ubace konjsku glavu u krevet.....

Marlboro

pre 11 godina

A gde su pare sa putarina?Zar ne trebaju te pare da se daju za puteve?A narod **oka svi znaju za to da im idu pare u dzep umesto da jednom zasvagda rese i to pitanje losih puteva i rupetina na putevima i ulicama,ovaj narod cuti a sve zna i na kraju sto "oni" ne bi' zezali **oku kad im se moze.

miki

pre 11 godina

Kod nas se putevi rade na sledeci nacin,privatna firma dobije posao asfaltiranja neke deonice,dovoljno je da zakine 1 cm debljine asfalta na vise km puta(najcesce na celoj deonici) a da naplati od drzave punu cenu i eto enormne zarade,naravno nadzorni organ koji to kontrolise je podmicen da napise da je sve uredu, ond se desi da afalt posle samo 1 god pocinje da puca i onda se desava sto se desava.Jedine firme za koje sam cuo da dobro rade svoj posao su Putevi Uzice,donekle Planum,Krusevac put,Strabak Zajecar .Naravno ovo sam se uverio putujuci putevevima za koje znam da su ove firme radile.Moguce da ima jos koja ali gledajuci koliko preduzeca za puteve ima u Srbiji to je najvise 10% onih koje vrede.

hm

pre 11 godina

slazem se.kad god dodjem na odmor u srbiju sledi mi zamena silen blokova.medjutim sto se tice novog mosta i prilaznih rampi pravljeni su tako da su prakticno izdignuti na gore da bi tek pod maksimalnim opterecenjem dosli na nulu. ali sramota je da se na novom mostu trake vec slabo vide jer su se delimicno obrisale.sto se puteva tice.dok god samo skidaju 2-4cm asvalta i stavljaju novi bez obrade donjeg dela puta bice nam ovako

android

pre 11 godina

zasto nas to cudi? kad smo
lopovska drzava placamo debelo a kvalitet nula. malo ovi trutevi iz puteva srbije treba da odu na obuku ne daleko u madjarsku da nauce kako se gradi kvalitetan auto put. ali naravno kod nas se uvek gleda da se ukrade na svemu i svacemu

vaske

pre 11 godina

Tazo@ Verujemo ti, ali Kanada je DALEKO veca od Srbije i ima daleko duze auto puteve, a u uz to mraz i stalna kisa ne pomazu njihovim putevima. Kako bi tek Srbija izgledala da ima povrsinu Kanade i stalne kise i mrazeve koje ostecuju puteve?

sasa

pre 11 godina

Odgovornost treba i mora uvek da postoji,ako izvodjac nije kriv,onda nadlezni ministar koji je potpisao takav ugovor i nadledao radove svakako jeste. Za cenu od 7.5 miliona evra po kilometru auto puta neko mora da odgovara. Samo za primer svako radno mesto kosa 4000 e. a kilometar auto puta 7,5 miliona e. Samo za deonicu autoputa do Novog Sada moglo je da se zaposli 130 000 ljudi,umesto puta koji ionako treba ponovo da se radi da bi licio na put a ne na seosku kaldrmu.

Iznogud

pre 11 godina

Pa na fakulteta nema predmeta RUPE i ŠAHTOVI. Kako onda da budu dobri putevi, pitam se, pitam? Prodjite kroz Zemun, raskrsnica na Muharu, na krivini prema gradu. Taj šaht već NEKOLIKO DECENIJA niko ne ume da napravi kako treba. Možda je jednostavnije da se iszmeste podzemne instalacije nego ljdski odraditi šaht. Opet, sto puta sam gledao kako se krpe manje rupe na ulicma - bace lopatu dve u rupu i mao tap tap lopatom i to je to - eto DŽOMBE na putu koja će za 2-3 nedelje da bude opet rupa, pa opet treba popravljati, to nekome platiti (možda svedocima koji pomažu gradjanima i sličnima). Nemojte da ste takvi pobogu, pa i putari treba od nečega da žive, a od čega će ako ne od popravljanja loše napravljenog.

Sasa

pre 11 godina

Eh zasto, pa zato sto je sve u Srbiji takvo kakvo je. Korupcija, aljkavost,nema kontrole kvaliteta, inzinjeri losi...
Primera radi moji roditelji su za 20 godina 3 puta obnavljali fasadu na kuci jer "majstori" samo gledaju da uzmu pare.

Nemanja NS

pre 11 godina

Bio sam ubedjen da su nasi putevi najgori, ali kada sam pre mesec dana video auto put u Bugarskoj shvatio sam da nismo najgori. A I Albanija je losija od nas po tom pitanju, tako da verovali ili ne, ima I gorih:-D

s t v

pre 11 godina

zato što prilikom registracije uplaćujemo malo para za održavanje puteva, a i drumarine su enormno male. Ako namete povećamo,recimo,za deset puta asfalt će trajati makar godinu dana duže,a možda i celih 14 meseci.

strucnjaci

pre 11 godina

Svi znamo ko su dva najveca strucnjaka koja se najbolje razumeju u izgradnju infrastrukture i raznih megalomanskih projekata, zadnjih 8 godina u Srbiji. Njih treba pitati.

Karlos

pre 11 godina

"Od Rijeke do Batrovaca nema nijednog kolotraga, gotovo nijedne zakrpe"

Prosle godine kad sam isao kroz Slavoniju, bilo je kolotraga, ispucalog asfalta i dosta je treslo.
Moguce je da su u medjuvremenu ispeglali, ali kolovozi nisu ne ranjivi ni kod drugih. U Austriji auto-put je non stop pod nekom rekonstrukcijom i radovima, tako da i onih 200km nije celih 200. Cak sam i jednom cekao 2 sata na izvodjenje radova. Iako je put dobar cesto je prosecna brzina 100km/h.
Ne branim nase ali budimo realni. Isto tako je realno da moze uz malo napora da kod nas bude mnogo bolje. Nadzorne sluzbe koje su nekada bile strah i trepet za izvodjace, danas su utociste za neradnike i nedovoljno strucne ljude. Kad se pozove nadzorni organ na zakonsku odgovornost bice bolje.

lazar

pre 11 godina

kako mogu da kradu na putevim?pa bar to moze normalno da se uradi.Moram da napomen em put Zrenjanin-Novi Sad uzas i izuzetno opasan tresem se svaki put kad prolazim tuda kao Egipat nikakvo obelezavanje ni signalizacija.

savkan

pre 11 godina

Ne znam zasto, ali skoro da sam siguran da ce Veljin autoput biti istog kvaliteta....moraju ljudi da kraduckaju.Sa obzirom da zakon stiti nekvalitetne radove i da.. izvodjace ne mozete naterati da urade posao kako treba, onda odgovorne treba traziti medju onima koji su im posao delegirali.Dokle god niko ne bude odgovarao za ovako nesto to ce nam se desavati

nišlijka

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.
dzoki
@dzoki,šta bi smo mi bez političara?!
Političari nadziru izvođače radova i podpisuju situacije ili to ipak radi neko iz debele senke?

Potpisujem

pre 11 godina

Hrvatski putevi bolji = Hrvatska jedna od najzaduzenijih zemalja na svetu. Pa tako svako moze da ima bolje puteve.
Kanadski putevi i mostovi su gori od tih u Srbiji.

Potpisujem

pre 11 godina

Hrvatski putevi bolji = Hrvatska jedna od najzaduzenijih zemalja na svetu. Pa tako svako moze da ima bolje puteve.
Kanadski putevi i mostovi su gori od tih u Srbiji.

uzi

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise, a Srbiju ce uskoro svi zaobilaziti iako je kucu digla na sred puta. Samo cekanje satima na placanje putarine da bi ste se vozili po rupama je svojevrsna nebuloza, koju EU nece trpeti. Ali za jedno srpski putevi su dobri, za pokretnje kamena i peska iz bubrega.
Takodje imamo mi i gore stvari od puteva to su nam nase pruge i aviokompanije, aj uzdravlje Srbi moji prepametni.

Karlos

pre 11 godina

"Od Rijeke do Batrovaca nema nijednog kolotraga, gotovo nijedne zakrpe"

Prosle godine kad sam isao kroz Slavoniju, bilo je kolotraga, ispucalog asfalta i dosta je treslo.
Moguce je da su u medjuvremenu ispeglali, ali kolovozi nisu ne ranjivi ni kod drugih. U Austriji auto-put je non stop pod nekom rekonstrukcijom i radovima, tako da i onih 200km nije celih 200. Cak sam i jednom cekao 2 sata na izvodjenje radova. Iako je put dobar cesto je prosecna brzina 100km/h.
Ne branim nase ali budimo realni. Isto tako je realno da moze uz malo napora da kod nas bude mnogo bolje. Nadzorne sluzbe koje su nekada bile strah i trepet za izvodjace, danas su utociste za neradnike i nedovoljno strucne ljude. Kad se pozove nadzorni organ na zakonsku odgovornost bice bolje.

Stevan

pre 11 godina

Zato sto u tamnom vilajetu koji se zove Srbija, putevi i autoputevi predstavljaju osnovni izvor finansiranja partija i vlastodrzaca. Posto je u pitanju opsta praksa svih vlasti, sav prljav ves se redovno pere bez obzira ciji je. Jedino su rupe tvrdoglave i nicu po putevima a posebno autoputevima ko pecurke posle kise. Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.

s t v

pre 11 godina

zato što prilikom registracije uplaćujemo malo para za održavanje puteva, a i drumarine su enormno male. Ako namete povećamo,recimo,za deset puta asfalt će trajati makar godinu dana duže,a možda i celih 14 meseci.

Nemanja NS

pre 11 godina

Bio sam ubedjen da su nasi putevi najgori, ali kada sam pre mesec dana video auto put u Bugarskoj shvatio sam da nismo najgori. A I Albanija je losija od nas po tom pitanju, tako da verovali ili ne, ima I gorih:-D

Surfer po putu

pre 11 godina

A sto prikljucenje iz Pozeske ka novom mostu preko Ade talasa ko da je namenjeno za surfovanje a ne za voznju... Predpostavljam da ni za to niko nece odgovarati... al bitno da su se slikali i otvorili pred izbore...

dzoki

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.

Slobo

pre 11 godina

Dok sam imao kola ova teme me je jako opterecivala svuda rupe i krateri po putevima, ali prethodna vlast svojom politikom uspela je da me natera da prodam auto i da mi se zgadi sve sto ima veze sa kolima i putevi i gorivo i registracija i servis delovi... Sad arcim cipele i vozim se gradskim prevozom i neboli me vise glava sto je tamo neko ugradio los asvalt uzeo proviziju ili namestio tender...

Ja sam ja Jeremija

pre 11 godina

Zato sto su u Srbiji Turci pravili puteve , a Srbi uzgajali svinje !
Danas i dalje uzgajamo svinje , a Turaka nema !
E zato ima rupa !

Vladimir Pula

pre 11 godina

Nemojte misliti da u Hrvatskoj nije bilo kradje u izgradnji i odrzavanju autocesta i ostalih prometnica, samo je ocito bilo vise love na raspolaganju i mozda se malo manje kralo, ali i to je pitanje. Hrvatske autoceste (HAC) su leglo afera, mita i korupcije, zna se gledajuci cijenu po km autoceste, kako je ona kako su se gradile narasla s vremenom za vise od 100%, a za priblizno iste tehnicke uvijete, lupetam negdje se 2002. platilo 3'203'000€ a 2009. 6'300'000 za km autoputa... No je sta je, sad je provozat se Hrvatskom autoputem milina. Samo je skupo.

Igor

pre 11 godina

@ (Felna, 7. septembar 2012 01:05)
Krivi su bas ti felna majstori. Oni namerno lobiraju ove izvodjace da ne urade put kako treba da bi imali posao oko felni.

eh

pre 11 godina

Pa mi smo se 'merili' sa Hrvatima i po javnom dugu u odnosu na BDP (pa su kao bili prezaduzeni po nasim politicarima), pa kada smo ih presli vise nema toga. Samo oni izgradise bar infrastrukturu (a nas rejting u smecu). Hrvati mogu, verovali vi ili ne, na fejsbuku da napadaju svoju Vladu na nalogu te iste Vlade, a kod nas se jos uvek velika vecina toga moderise i u obicnim novinama. Jeste da imaju i oni velike probleme, ali su debelo ispred nas... I sto je najgore, beze sve brze. Mada, opet, komsije koje se razvijaju povuku i svoje komsije, tako da ce biti nade i za nasu decu (za nas je vise nema).

Hrvat

pre 11 godina

Bivša račanova vlada je donijela, mislim 2002 godine strateški projekt 3x3x3. To znači 300 km auto puteva za 3 milijarde dolara u tri godine. To je bilo i napravljano i danas s ponosom moram reči da se relacija Zagreb-Split prođe za manje od tri sata po savršeno ravnom i uređenom autoputu...
Skupo? Kako se uzme. Koristeči tu cestu koristite preko 24 km tunela (u jednom pravcu) te nebrojeno puno mostova (samo kod Karlovca jedan od 2 km duljine). Ako znatew da je sve uračunato u cijenu, nije puno. Npr, samo karavanke (Austrija - Slovenija) plačate nekih 10 ili 15 eura...

bagra..

pre 11 godina

a to sto sijalice na banderama od sida do beograda sijaju SVAKA druga,ali svaka druga stvarno,sto su musavi znakovi pored puta,to sto bankine koje su ostecene se ne menaju,pojede te muka kad udjea u srbiju..i niko da popravi sijaluce niti da ocisti znak,pa za to netreba bas toliko love,zar ne?

faton

pre 11 godina

Najsmesnije je da uvek pravite sale sa Drugim drzavam regiona kada se ovako nesto desi a zaboravljate da vasa Drzava je sama ogromni Vic.

Tazo

pre 11 godina

@ Potpisujem

Kazes da su putevi i mostovi u Srbiji bolji od Kanadskih? Hahahahahaha. Ja sam proputovao dosta i veruj ne secam se da sam bio u zemlji koja ima goru infrastrukturu od Srbije. Po putevima krateri, a ograde na mostovima sve deformisane i zardjale...
A sto se tice kanadskih puteva, evo kako su rangirani: http://www.sourcingline.com/country-data/quality-of-road

Djordje

pre 11 godina

Patriotizam je kada novi putevi poslije dvije godine nemaju rupa (Hrvati). I tako se voli svoja zemlja i svoj narod.

Patriotizam NIJE kada se rupe pojave za godinu dana, vlasti slegnu ramenima a profiteri se smiju i trljaju ruke (Mi Srbi). Tako se NE voli svoja zemlja i svoj narod.

aleksandar

pre 11 godina

Resenje je veoma prosto i u interesu naseg naroda.Copy n paste.Uzeti od komsija Hrvata onog ko je uradio njima odnosno bio zaduzen za izradu puteva za konsultanta, ili jos bolje,dati mu,platiti mu da i nama napravi iste takve puteve,kad smo vec "nesposobni" da sami organizujemo izradu i njen monitoring puteva i autoputeva takvog kvaliteta,sto se pokazalo nebrojano puta.Druga opcija je da nastavimo da placamo i nasedamo na obecanja da ce sledeci put biti bolje.TUZNA je cinjenica da u Srbiji nema ni 100m puta ili autoputa kvaliteta kakvih recimo ima u Hrvatskoj,da ne idemo dalje(cak i Bosna) ima hiljadama kilometara.Bilo bi interesantno da se organizuje referendum dal zelimo da nastavimo da placamo nase "organizatore" ili da uzmemo Hrvate da nam to odrade.Da smo mudri i da razmisljamo domacinski tako bi uradili.Novca vise nemamo za bacanje kroz prozor,mislimo o nasoj deci,oni ce to morati da nastave da placaju(bacaju pare kroz prozor?) za nase unuke.Sa postovanjem.

sasa

pre 11 godina

Odgovornost treba i mora uvek da postoji,ako izvodjac nije kriv,onda nadlezni ministar koji je potpisao takav ugovor i nadledao radove svakako jeste. Za cenu od 7.5 miliona evra po kilometru auto puta neko mora da odgovara. Samo za primer svako radno mesto kosa 4000 e. a kilometar auto puta 7,5 miliona e. Samo za deonicu autoputa do Novog Sada moglo je da se zaposli 130 000 ljudi,umesto puta koji ionako treba ponovo da se radi da bi licio na put a ne na seosku kaldrmu.

Milivoje

pre 11 godina

Voznja bickila na sprskim trotoarima i ulicama je jednaka cross country bajkingu, znaci ovo nisam verovao dok se sam nisam uverio ali stvarno je tako, dok u Danskoj grade auto put za bicikliste - tuzno koliko smo svi rodjeni u Srbiji hendikepirani.

NSD

pre 11 godina

Letujem u hrvatskoj svake godine. Onaj osecaj koji me obuzme kad predjem granicu i vratim se na nase puteve je tesko opisati, kombinacija besa i tuge :x Ono sto nije naznaceno u tekstu da su kod njih dobro uradjeni i lokalni i regionalni puteve, na nivou kvaliteta auto-puta. Novosadjani samo neka pogledaju raskrsnicu kod lutrije, ispred maksija i sve ce biti jasno :) Dok god se kraducka nema na udobnije voznje... nazalost.

bojan

pre 11 godina

Juce smo isli iz Subotice prema Beogradu. Pitali smo se kakav utisak Madjari i ostali narodi koji prolaze tim putem imaju o Srbiji kada prvi put prodju tim (auto)putem. Verovatno prvo pomisle da je bolje da su krenuli dzipom.

Taj put od Sida prema BG je jos i super.

star-trek

pre 11 godina

Ne znam sta ocekujemo kada nam puteve radi magistar Velja koji usput voli da kraducka!!! Malo se ukrade na materijalu, malo na debljini i eto nama rupa a njemu koji milion u dzepu!!

Hrvat312

pre 11 godina

Hrvatima su autoputeve gradile strane firme, a to znaci jeftinije i po opstim pravilima i zato su bez rupa. Nasi mangupi to rade sa "uposljenjem 100 000 radnika" jer se novac jedino tako moze oprati. Sve je isto, samo sto smo pored mrke dobili i velju.
(Stevan, 7. septembar 2012 10:02)

Ti si malo pobrkao,Hrvatima su autoceste gradili Hrvati a ne stranci kako si ti naveo.

zoran

pre 11 godina

kada prelazite srpsko-hrvatsku granicu kao da mijenjate kontinente , a ne prolazite carinarnice .Hrvatska je dužna i vidi se zašto , ali u šta se država Srbija toliko zaduži , nikako da ustanovim .

Miami

pre 11 godina

Ameri svaki autoput prvo betoniraju sa malom armaturom, zatim presvlace 12 cm prvi sloj, a zarim 12 cm visokobitumenskog asfalta (Inace njihovi kamioni su daleko veci od evropskih-drumske krstarice).U Majamiju imate puno ulica koje su u losem stanju ali su one asfaltirane jos pre 30,40 godina.
Hrvatski primorski auto put je fenomenalan, mi to ne mozemo imati jer smo veci lopovi od njih!

VIA

pre 11 godina

Otišao naš političar kod poslovnog partnera Grka,
a ovaj živi u super luksuzu.
NAŠ POLITIČAR: – Kako si uspio sve ovo steći?
Grk: – Vidiš onaj most tamo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidim.
Grk: – Taj most je trebao biti širok 55m, a
napravio sam ga širokog 50m i od para za tih 5m
je sve ovo. Grk sljedeće godine dođe kod našeg političara, a
ovaj u triput većem luksuzu od njega. Grk: – Kako si uspio za samo godinu dana steći sve
ovo?
NAŠ POLITIČAR: – Vidiš onaj most tamo?
Grk: – Ne vidim.
NAŠ POLITIČAR: – Eeeeee

Uros

pre 11 godina

Konacno neko da pise o ovom vrlo ozbiljnom problemu - asfaltiranje istih ulica svakih nekoliko godina, auto putevi koji posle dve godine izgledaju kao da su 15 godina stari. A narod placa sve, i sve na kraju duplo, jer ce morati dva puta da se radi to sto su Hrvati uradili jednom. Srpski strucnjaci izgradili tolike objekte, mostove i puteve po svetu a kvalitet novih puteva je najgori u svetu. Ako je ulica Kralja Milana primer da to nasi znaju - tesko nama - oko svakog sahta mora auto da zaobidje jer je potonuo u asfaltu. Sledeca tema za Insajder?

RRadomir

pre 11 godina

Znam da je u BG jedna trasa kvalitetno uradjena to je ul Kralha Milana potez od Slavije do Terazija. Ovaj put je tek nedavno poceo da pokazuje ostecene delove. Zasto se tako ne rade i ostali putevi? Naprimer odmah po zavrsetku mosta kod Beske prolazio sam posle 10tak dana posto je u pusten u rad. Vozio sam se po talasima pa za mene je odovoran i izvodjac ali i onaj ko je dao saglasnost za pustanje ove deonice u rad. O "autoputevima" kroz Srbiju kako ih mi zovemo stvarno ne bih govorio jer em su skupi em LOŠÍ

nišlijka

pre 11 godina

problem je u politicarima u 2 stvari.
1.namestaju tendere da uzmu procenat.
2.ono sto bi trebalo da se radi 2 godine da bi bilo dobro oni hoce za godinu dana da bi se slikali na otvaranju.
dzoki
@dzoki,šta bi smo mi bez političara?!
Političari nadziru izvođače radova i podpisuju situacije ili to ipak radi neko iz debele senke?

Perun

pre 11 godina

Aj vas cikam pomenite poimence odgovorne ako smete. Mislim tu na novinare. i citaoce. Svi kao nesto caskaju. Ko je drumska mafija. I pazite mogu da vas lociraju po IP adresi. Pa da vam ubace konjsku glavu u krevet.....

savkan

pre 11 godina

Ne znam zasto, ali skoro da sam siguran da ce Veljin autoput biti istog kvaliteta....moraju ljudi da kraduckaju.Sa obzirom da zakon stiti nekvalitetne radove i da.. izvodjace ne mozete naterati da urade posao kako treba, onda odgovorne treba traziti medju onima koji su im posao delegirali.Dokle god niko ne bude odgovarao za ovako nesto to ce nam se desavati

Bob Rock

pre 11 godina

Sve se svodi na debljinu nanetog sloja asfalta i na mešavinu koju koriste. Kada sa bio u Nemačkoj i Italiji, slojevi asfalta koji su skidani za renoviranje bili su i po 20 cm debeli, a gde su tek ostali slojevi tucanika i drugih građevinskih materijala ispod... Mi smo jedina zemlja na svetu koja daje garanciju od samo 2 godine na novi ili rehabilitovani put. Najlošije prodavani uređaji u Srbiji su oni za merenje debljine asfalta, to neće niko da kupi, jer bi se ustanovilo da je svugde ta vrednost ispod minimuma i onda bi neko morao da odgovara. Pogledajte samo kolotrage na obilaznici oko Bgd- a na novom nadvožnjaku kod Bataje, a put je otvoren početkom maja.

hm

pre 11 godina

slazem se.kad god dodjem na odmor u srbiju sledi mi zamena silen blokova.medjutim sto se tice novog mosta i prilaznih rampi pravljeni su tako da su prakticno izdignuti na gore da bi tek pod maksimalnim opterecenjem dosli na nulu. ali sramota je da se na novom mostu trake vec slabo vide jer su se delimicno obrisale.sto se puteva tice.dok god samo skidaju 2-4cm asvalta i stavljaju novi bez obrade donjeg dela puta bice nam ovako

Milan

pre 11 godina

Mentalitetski instaliran lopovluk je tvrda podloga.Od 10 srba 9 razmislja kako da dodje do novca bez rada.Ako jos postoji i neuredan zakonski okvir i burazersko sprovodjenje zakona,steta je potpuna.Zacarani krug ciji je konacni okvir znacajno smanjena drzava i broj njenih stanovnika.U konacnom zbiru putevi ce biti beznacajni,mogu srbi i zapregama po blatu.

janko

pre 11 godina

Imao sam priliku da vidim kako u Noriču u Engleskoj menjaju gazeći sloj u jednoj ulici - debljina istog je bila koliko i kod nas celog puta sa svim šoderima i peskom ispod. Kad je gazeći sloj tanak, nije ni čudo što se onda pojave rupe, kolotrazi, pukotine i ostala čuda...

Inače, u Arhusu u Danskoj ulica je prepuna zakrpa, sve zakrpa do zakrpe, ali kolima uopšte ne osetite da asfalt nije iz jednog komada, vozite se savršeno glatko. Umeju ljudi da nivelišu, pa to ti je. Usput, ne farbaju strelice na raskrsnicama, već ih ugrađuju u asfalt...

A u Americi, na autoputu u blizini St. Louisa, zamenili su nadvožnjak za jedan vikend. Nadvožnjak koji preko nekih 8-10 traka, i sam je širine 6 traka... Pa vi vidite koliko se kod nas u stvari fušerira, kraducka, i šta već...

sve pohvale

pre 11 godina

Sve pohvale B92 sto su pokrenule ovu temu, nadam se da ovo nece biti samo jedna on onih tema koje se brzo zaborave.. zaista bi bilo lepo kada bi se odgovorni za to katastrofalno stanje puteva kaznili jer to bi bila jako lepa opomena svima koji u buduce budu gradili

Aleksandar

pre 11 godina

Evo pogledajte ovo
http://www.youtube.com/watch?v=cUKlP667vRU
Magistralni put prvog reda Prokuplje-Kursumlija. Snimljeno je pre godinu dana, sada je neuporedivo gore. Postoji i jedna deonica koje je zapoceta pre nekoliko godina i samo presvucena prvim slojem asfalta i onda ostavljena tako. Onda su je lepo obelezili i odustali od stavljanja zavrsnog sloja. Potpuno nebezbedna za saobracaj zbog toga sto je talasasta i sa uzasnim spojevima jer to je ipak samo noseci sloj, a ne zavrsni. A kakav je put Nis-Prokuplje necu ni da govorim, a to je jedan od magistralnih puteva sa najvecim opterecenjem u Srbiji, sa mnogo vecim opterecenjem od puta Nis Dimitrovgrad gde se gradi auto put ili sa duplo vecim opterecenjem od puta Paracin-Zajecar koji je kompletno obnovljen. Ali koga briga za Toplicu, sutra kada bude albanska Srbi ce ponovo da pricaju o svetskoj zaveri.

srpska posla

pre 11 godina

To je jos jedan vid pranja novca,nikom ne odgovara da se
uradi kvalitetno.Svaki put je neravan,kao da se vozim na brodu
a ne kolima.Srpska posla,svuda ućare i mi se trtimo
kao hocemo u EU.xaxaxa kome trebaju vašardzije

predrag

pre 11 godina

Obratite se Ilić mr. Velimiru, čoveku kome je pola stranke u zatvoru. Lepo je čovek javno rekao da se ne krade već da se kraducka, ali ga ljudi ne slušaju.

Djole

pre 11 godina

Odgovor je vrlo jednostavan: zato sto svaki politicar koji dodje na celo ministarstva za infrastrukturu ogrebe po jedan sloj asfalta u dzep i za to niko krivicno ne odgovara.

Inzenjer

pre 11 godina

Slazem se sa vecinom. Korupcija je problem. Dok se podmire svi zainteresovani, za materijal ostaje malo para.

Madjarska ima solidne autoputeve, iako ima dosta sporednih autoputeva koji su poprilicno neravni. Austrijski autoputevi su cesto pod rekonstrukcijama (kao je neko vec napomenuo). Ako se krecete preticajnom trakom tokom rekonstrukcije, to i nije preticajna traka jer imate betonske blokove na nekoliko santimetara sa leve i desne strane auta (ta traka ima ogranicenje sirine vozila). Strava.

Italijanski putevi su solidni, prilicno skupi. Ali, kad se ima u vidu da, na primer izmedju austrijsko italijanske granice (kod Filaha) prema Udinama u Italiji ima dvadesetak tunela, onda je i cena razumljiva. U Austriji se veliki tuneli posebno naplacuju.

Hrvatska ima dobre autoputeve, nedavno su u okolini Rijeke pravljene takve akrobatske petlje, da izazivaju vrtoglavicu.

Slovenija je mala zemlja, solidno pokrivena autoputevima, ali su preskupi (otprilike dva puta skuplja vinjeta za sve periode nego u Austriji). Nije bez razloga nemacki i austrijski auto savez ulagao proteste.

Slovacka nema mnogo autoputeva, ipak ono sto ima nije lose. Ceski autoputevi, oni stariji, su izgleda pravljeni na podlogama blokova betona, tako da voznja u normalnoj traci (iako se to svake godine pomalo popravlja) predstavlja nekakve ritmicke "skokove", a ako se to zeli izbeci, u preticajnoj traci "skokovi" su manji. Ostali putevi u Ceskoj su srednje kvalitete. Poljska ima precenjene autoputeve.

Hogar

pre 11 godina

Voleo bih da se pojavi još jedan članak na ovu temu ali pod naslovom "Zašto je svaka šahta i svaki slivnik utonuo" jer ako neko prima izvršene radove kako to da ga ne zanima što svako vozilo skoro uvek menja desno rame,desnu sponu,desnu felnu...ali i dalje se radi isto.Dešava se da su šahte utonule po dvadeset-trideset santimetara,ali ja moram da budem po propisu (znate ono...prva pomoć pojas i ostale gluposti).Pojas u gradu gde se maksimalno sme kretati vozilo 50 kilometara zaista je suvišan,ali su zato utonule šahte izgleda obavezna pojava

Kata

pre 11 godina

Zašto su puni rupa? Pa da bi imali razlog da svake dve godine asfaltiraju i uzimaju pare! Pa posao bi im propao da urade asfaltiranje kako treba, pa da asfalt traje 30 godina kao u svetu!

zrenjaninac

pre 11 godina

zabalj novi sad, put radjen jako dugo... dva puta presvlacili jer prvi put nije bilo dobro (?!), rupa nema ali zato talasa kao na brodu..

f11-2-f-12-2-f13-1-f14-2

pre 11 godina

Krade se braćo, krade na sve strane u našoj dragoj državi ali zato moj zubar pravi odlične plombe, garancija 10 godina minimum uz pravilno održavanje, možda njega da angažuju i za puteve!?

erazmo beogradski

pre 11 godina

Srbija je u prethodnoj deceniji za gradnju puteva dala 1,5 milijardi evra. Hrvati su dali tri puta više...

A koliko km puteva je izgradjeno u Hrvatskoj za te pare - a koliko kod nas...?

Neshto mi se chini da bi taj podatak pokazao da je km puta u Srbiji najskuplji na svetu...

pjovan

pre 11 godina

Politicari imaju tendenciju da u svrhe politickog marketinga "otvaraju" saobracajnice, bez obzira na procenat zavrsenih radova ili bezbednost.

Tenderi se ne daju najboljim ponudjacima, vec onima koji "odvajaju" najveci procenat za one koji tenderima rukovode.

Izvodjaci radova NAMERNO lose odradjuju posao, jer na taj nacin: 1. seku vec ranije, drugacije prikazane troskove (povecavaju dobit da bi je vratili na nivo od pre "placanja" za dobijanje tendera) i 2. na taj nacin sebi obezbedjuju stalne izvore prihoda u narednim godinama (jer, gle cuda, oni i popravljaju ono sto ne valja, ili ubrzano propada).

Zato.

Sir Oliver

pre 11 godina

Isao sam skoro do Novog Sada i da mi je neko pricao kakva je traka auto puta ka Novom Sadu ne bih verovao. Onu dvojicu pod hitno na robiju a imovina da im se zapleni.

nbns

pre 11 godina

Ubedljivo najgora je leva traka autoputa Horgoš Beograd , od Subotice do Feketića, dužina nekoliko desetina kilometara,objektivno zahteva postavljanje novog sloja u čitavoj dužini.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Da, najvece rupe prave politicari, zato danas Markovic vozi jahtu, a mrtav ladan danas sedi u parlamentu kao poslanik, sta ga briga, on ima.

android

pre 11 godina

zasto nas to cudi? kad smo
lopovska drzava placamo debelo a kvalitet nula. malo ovi trutevi iz puteva srbije treba da odu na obuku ne daleko u madjarsku da nauce kako se gradi kvalitetan auto put. ali naravno kod nas se uvek gleda da se ukrade na svemu i svacemu

Banat

pre 11 godina

Novi(ji) deo puta od Chente ka BG-u, cim se spustite s mosta je urnebes. To je kao da vozite po talasima. Secam se da sam jednom citao da je 1.6km puta u Americi (zapravo 1 milja) u proseku oko 1.2 miliona dolara. Juce citam na ovom sajtu da su u Srbiji neki uzimali i do 5-6 miliona EVRA po km. Posle javnih nabavki, pojedinci su preko izgradnje infrastrukture gradjane ove zemlje odrali do koze. U epilogu svega, vuk jede magarca.

Vojislav

pre 11 godina

Putevi u Srbiji su jedna od najbolnijih tema našeg društva, jer su svi građani svakodnevno u situaciji da ih koriste i primete katastrofalan kvalitet puta, trotoara svuda po Srbiji. Nema izuzetka, samo je pitanje da li jako trese ili malo. Trebalo bi po "intenzitetu rupa i neravnina" da klasifikujemo naše puteve. Nikako ne mogu da shvatim, kako je moguće da tek završen put sme da ima toliko talasa i neravnina koje se osećaju već na 50km/h i kako niko da odogovara za to. Osoba koju bih ja prozvao i osudio za lošu realizaciju je NADZOR, ljudi koji prihvataju izveden posao i koji su verovatno prvi u liniji korupcije.

Mislim da bi trebalo da se napravi udurženje građana za kontrolu putuve koje će zahtevati tendersku dokumentaciju na uvid i javno iznositi svoje mišljenje o izvedenim radovima, kao i inicirati na susdskim procesima protiv odgovornih osoba za loš kvalitet.

pozdrav svim vozačima sa nadom da ćemo uskoro leteti ....

dejan

pre 11 godina

Bravo za clanak.
Putovao sam za Sloveniju,i odusevio se putevima,u Hrvatskoj i samoj Sloveniji,putevi zaista besprekorni,bez rupica,strafti,tamo gde se prolazi pored naselja,kuca,postavljene su zastitne ograde.A kada sam se vratio,i putovao od N.Sada do Beograda,na svakih 50m,strafte,krpljene,rupe,i To je nas cuveni autoput Beograd-Horgos,koji jednoga dana kada bude gotov,mogu slobodno ponovo da ga rade.
U Beogradu putevi su jos gori.Pre par godina U Zarkovu presvlace asfalt,u januaru na -5,20 dana kasnije pojavljuju se pukotine na asfaltu!!! To je putna mafija,prave katastrofe puteve,da bi imali potrebe da ih ponovo rade i uzimaju ponovo novac.O kvalitetu,i garanciji za izgradjeni put,ni govora.

PPeca@SER

pre 11 godina

Evo na Crvenom Krstu su prosle godine sredili trotoare i iscrtali parking zonu, a ovih dana menjaju taj isti asvalt, pa ce ponovo da crtaju... a kasica samo zvoni.

Abakus

pre 11 godina

Put Leskovac Pirot preko Babusnice,od sela Blato do Pirota je toliko gadan da mi se stomak izvrce. I umesto da ga naprave oni stavljaju zakrpe pa je jos gore.Uzas drzavo.

miloš

pre 11 godina

Odgovorne treba tražiti u krugu: investitor,projektant,izvođač radova,nadzorni organ,geomehaničke laboratorije za kontrolu kvaliteta ugrađenih materijala.
Naši tehnički propisi i standardi su vrlo strogi u pogledu projektovanja,izgradnje i kontrole građenja putnih objekata. Koordinacija i međusobni odnosi pobrojanih faktora u lancu proizvoda što se zove asfaltni kolovoz,su isprepletani često suprotnim interesima,koji su često na ivici zakona.Zašto niko ne izvrši reviziju finansijskog poslovanja javnog preduzeća Putevi Srbije koje je godinama među naj većim gubitašima,iako se u njihove fondove slivaju ogromna sredstva od prodaje goriva,iz budžeta,putarine,međunarodnih kredita,a da kao rezultat imamo nekvalitetnu putnu mrežu,među najlošijim u regionu?Zašto je naša operativa iz oblasti niskogradnje u poslednjih deset godina gotovo uništena i preživljava od mrvica, koje joj prepuštaju strani izvođači sumnjivih referenci porekla?Zašto o tome ne upitate gospodina Pre Roka?

miki

pre 11 godina

Kod nas se putevi rade na sledeci nacin,privatna firma dobije posao asfaltiranja neke deonice,dovoljno je da zakine 1 cm debljine asfalta na vise km puta(najcesce na celoj deonici) a da naplati od drzave punu cenu i eto enormne zarade,naravno nadzorni organ koji to kontrolise je podmicen da napise da je sve uredu, ond se desi da afalt posle samo 1 god pocinje da puca i onda se desava sto se desava.Jedine firme za koje sam cuo da dobro rade svoj posao su Putevi Uzice,donekle Planum,Krusevac put,Strabak Zajecar .Naravno ovo sam se uverio putujuci putevevima za koje znam da su ove firme radile.Moguce da ima jos koja ali gledajuci koliko preduzeca za puteve ima u Srbiji to je najvise 10% onih koje vrede.

paja

pre 11 godina

putevi su nam kao u starom rimu, kada bi vlast odgovorne izvodjace povesala pored puta kao stari rimljani pobedjene neprijatelje, imali bi brzo autoban kao nemci

Goran

pre 11 godina

Dok svako uzme svoj deo ne ostane ništa za materijal. Nadzorni organ mora da potpiše ili će dobiti otkaz a političarima je bitno samo koliki je njihov deo i da mogu da se slikaju pred izbore. U stvari putevi se prave iz jednog jedinog razloga da bi ministar imao razlog da prebaci novac na racun neke firme a oni to operu stave u kofer pa pola -pola.

Bane

pre 11 godina

Osim razloga navedenih u tekstu vŽn dodatni momenat je i održavanje puteva. U poslednjih nekoliko godina sam bar dvadesetak puta vozio kroz Hrvatsku (do Okučana) i NI JEDNOM se nije dogodilo da na nekom delu autoputa nije bilo radova. Oni dakle autoput održavaju a kod nas se malo prikrpi pa onda sledećih deset godina niko ništa ne radi.

Sasa

pre 11 godina

Eh zasto, pa zato sto je sve u Srbiji takvo kakvo je. Korupcija, aljkavost,nema kontrole kvaliteta, inzinjeri losi...
Primera radi moji roditelji su za 20 godina 3 puta obnavljali fasadu na kuci jer "majstori" samo gledaju da uzmu pare.

ZoranDj

pre 11 godina

Dok god se sve ovo bude "sarkasticno" komentarisalo na forumima i sl. bice nam ovako i gore... U svim civilizovanim zemljama stvar je resavana "komentarima uzivo" na ulici i trgovima!

drpenzi sistem

pre 11 godina

Za jednog direktora puteva normalna je pojava da kiša spere celu deonicu puta. Šta su onda za njh udarne rupe i kolotrazi.

Za ovakvu krađu je mala kazna streljanje i el.stolica. Neko je stavio u džep stotine miona evra.

Marko

pre 11 godina

A da li je neko jos primetio sta prvo strada na putu na nivou gradova? Sahtovi. To je neverovatno, nekoliko meseci nakon sanacije ili potpunog sredjivanja neke ulice ili dela ulice, sahtovi potonu. Umeju to da budu jako ozbiljne rupe. Za vozace kola, tu su ostecenja felni ili jos gore, a za vozace motora to moze da bude smrtonosna zamka.
Davno sam jos slusao jednog coveka koji je imao neke informacije, zvucao kao teorija zavere. NAzalost bio je u pravu rekavsi da se mnooogo krade na armaturi za sahtove. Njihov ozid ispod zemlje, mnoogo nizeg kvaliteta nego propisano. Ali ne sumnjam da se velike pare slivaju u razne dzepove umesto na ulice i puteve.

Vlada

pre 11 godina

Uf, ova tema mi uvek podigne pritisak za 50%.

Da li zaista iko u ovoj drzavi ocekuje odgovornost nadleznh za stanje "novih" puteva. Od toga sam davno dig'o ruke.

Ali zato, ne mogu da shvatim, da ovakva tema ne moze da pokrene lavinu kod novinara, insider-a,..., da na lomacu srama postave Velju, Mrku, Drobnjaka, da ne prodje nijedna konferencija za novinare da ih neko ne pita za katastrofu od stanja "novih" puteva.

Novinari-istrazitelji PROBUDITE SE !!!

A da sam vlast ko sto nisam...

genije

pre 11 godina

Rupe su potomu sto
1. radove izvode nekvalifikovani i cokoladni
2. pesak nije iz kamenoloma vec dunavac
3. tehnologija sastavljanja asfalta losa
4. podloga jos gora

Iznogud

pre 11 godina

Pa na fakulteta nema predmeta RUPE i ŠAHTOVI. Kako onda da budu dobri putevi, pitam se, pitam? Prodjite kroz Zemun, raskrsnica na Muharu, na krivini prema gradu. Taj šaht već NEKOLIKO DECENIJA niko ne ume da napravi kako treba. Možda je jednostavnije da se iszmeste podzemne instalacije nego ljdski odraditi šaht. Opet, sto puta sam gledao kako se krpe manje rupe na ulicma - bace lopatu dve u rupu i mao tap tap lopatom i to je to - eto DŽOMBE na putu koja će za 2-3 nedelje da bude opet rupa, pa opet treba popravljati, to nekome platiti (možda svedocima koji pomažu gradjanima i sličnima). Nemojte da ste takvi pobogu, pa i putari treba od nečega da žive, a od čega će ako ne od popravljanja loše napravljenog.

Slav

pre 11 godina

Kad god izadjem na autoput ja se iznerviram, ali bas svaki. Dokle vise kradje i radjenja poslova polovicno i ofrlje?!

Nama treba neki srpski gestapo cija ce jedina funkcija da bude da kontrolise sve drzavne poslove i da lupa kazne i da salje lopove na robiju za i najmanju malverzaciju ili lose uradjen posao. Procvetali bi za godinu dana.

Marlboro

pre 11 godina

A gde su pare sa putarina?Zar ne trebaju te pare da se daju za puteve?A narod **oka svi znaju za to da im idu pare u dzep umesto da jednom zasvagda rese i to pitanje losih puteva i rupetina na putevima i ulicama,ovaj narod cuti a sve zna i na kraju sto "oni" ne bi' zezali **oku kad im se moze.

pa ofrlje brateeee

pre 11 godina

Pa zato sto se sve radi ofrlje!
Zamesa asfalt, ocisti podloga, utaba podloga, premaze bitumenom, izvalja ...

Decanska ulica, od Doma omlatine do Tunela, je pre 2,3 nedelje dobila skroz nov asfalt. Vrlo brzo uradjeno!
Na semaforu ispred tunela a u pravcu ka Trgu Nikole Pasica vec ima novih ulegnuca od tockova.
OTkud sad pa to kad je fenomenalno uradjeno?
I tako od ciscenja ulica do visoke politike.

Koliko je svako od nas savestan na svom poslu?
e 300% brateeee

Maxim

pre 11 godina

Dobar primer je I deo obilaznice, trase poluautoputa, od Batajnice do autoputa koji su radili austrijanci. Veoma opterecen teretnim saobracajem, a nije se ni pomerio sto je za nase normative neverovatno. Dok je npr. Autoput kroz Beograd I asfalt preko gazele vec pohaban I krpljen vec posle godinu dana. Sramota za domace firme, pre svega MBA I podizvodjace, a mrcvarenje za nas korisnike!

d-men

pre 11 godina

Sramota nevidjena!!! Dodjite u Svedsku da vidite kako se radi.Brzo,efikasno,trajno i najverovatnije i jeftinije! Najveci problem je KORUPCIJA i licni interesi!

milan

pre 11 godina

To je na prvom mestu nas odnos prema radu i zadatku koji dobijamo. Ista parola uvek kada se neki posao zavrsi ne kaze se dobro, dobro zaradili nego ala smo ih zaj... . Dokle taj nas mentalitet takve igre sa nama pravi nece biti odgovornosti nego samo bitka pozicija i glad za moc i ´brz novac.

Dusan Silni

pre 11 godina

Zato sto je Srbija prepuna kriminalaca negovanih od strane drzave.
Neke deonice koje su krpljene premasuju povrsinu kompletne deonice pa vidite zasto.Standarde u izgradnji niko ne postuje iz poznatih razloga.Pogledajte u mnogim gradovima srbije rekonstruisane ulice kod cije rekonstrukcije nisu ispostovani projekti a pare otisle u pametne ruke pa upotrebnih dozvola i tehnickog prijema nema...

Goran Matić -Split

pre 11 godina

1. - Liva ruka --> desni džep
2. - Korištenje nekvalitetnih materijala (kaži da je potrošeno 300 milijuna € za XX kilometara, a ti uloži 180 i razliku strpaj u džep)
3. - Zakidanje na količini nekvalitetnog asfalta i još nekvalitetnije podloge za isti (što je potrebno za 1 kilometar napravi se kilometar i 300 m da se uštedi na materijalu (nekvalitetnom),a sve u svrhu stavke pod br. 1)
4. - Narod vam šuti i trpi dok ne pukne,a sve u svrhu stavke pod br. 1.
5. - Pročitaj pod br. 1
Napomena: Sve namijenjeno stavci pod br. 1 se nalazi negdje tamo van granica, daleko od očiju javnosti.
Koje ono bješe pitanje?? A,da, rupe po putu. Mi u HR srećom nemamo takvih problema. Valjda zato što su naši lopovi bili izuzetno pošteni po tom pitanju. :D Pozdrav iz ST!

objektivan

pre 11 godina

zato sto su rampasi pokrali sve sto su mogli i upropastili nam puteve. Mogao bi Vucic da preispita rampase. Tu bi dosao i do Velje Ilica. Nije dovoljno samo hapsiti. Potrebno je oduzimati imovinu i tako puniti budzet!

Zoso

pre 11 godina

Nikad nije kasno pohvatati lopove i u cuzu.Samo mi se cini da se ti lopovi i dalje na vlasti.Nema leba od nas samo pod protektorat sa uvodjenjem smrne kazne.Zna se za koga je demokratija za nas ocito nije.

cccc

pre 11 godina

i sta ce sada da bude povodom ovog teksta i ostalih milon tekstova gde se pise kako smo potkradani svaki dan,nista ajde sad svi malo da se nerviramo do sledeceg teksta

Slobiša

pre 11 godina

Ljudi, nije mi jasno da obnavljamo Gazelu i auto- put kroz Beograd dve godine i da iza završenih radova ostaje nepromenjena ograda protiv pretrčavanja i zaštitni branici, čak i na mestima gde su zbog prethodnih udesa potpuno oštećeni do te mere da zalaze u suprotnu traku. Toliki zastoji i nakon radova sve se pusti u saobraćaj a razbijene ograde i branike ćemo menjati verovatno ubrzo uz ponovno usporavanje saobraćaja. NEVEROVATNO!

Evo opet.

pre 11 godina

U Hrvatskoj izradu puteva kontrolisu Nemci, zato sto se oni voze tim putevima najvise,

Odakle ti ta glupost, molim te? Danas u doba interneta stvarno više nema isprike za napamet"ispaljene" izjave. Nijemci nemaju nikakve veza sa poduzećem Hrvatske ceste niti su ikad imali tako da smiri strasti.

lazar

pre 11 godina

kako mogu da kradu na putevim?pa bar to moze normalno da se uradi.Moram da napomen em put Zrenjanin-Novi Sad uzas i izuzetno opasan tresem se svaki put kad prolazim tuda kao Egipat nikakvo obelezavanje ni signalizacija.

Zoran

pre 11 godina

Skoro sam gledao emisiju o autobanu u Njemačkoj. Debljina asfalta je 80cm! U SAD je duplo manje, 40cm. Pojava rupe je praktično nemoguća. Od Kuzmina do OMV pumpe sam odmah posle presvlačenja autoputa ka BG pomislio da mi je auto pokvareno koliko je skakalo. Gde odlazi novac od putarina i goriva? Pa šta rade ti inspektori?! Samo je jedan odgovor: KORUPCIJA!

Владимир

pre 11 godina

Ево зашто, један пример! Ја сам пролазио још пре избора рутом данашње "Сремске газеле" која се још гради. Ту је постојао део те газеле изграђен раније скоро до асфалта. Због неке муљевине пара је нестало и ту се стало пред крај изградње пута и није се асфалтирало иако је готово цео пут изграђен. За оне који не знају најскупљи део радова на путу није асфалтирање већ сви радови и слојеви пре тога. Ту су се људи возили иако пут није био завршен и након вишегодишње вожње не завршеним путем створила се гомила великих рупа на шљунку завршних слојева јер асфалта није било. Е онда су дошли избориии! И по старом добром обичају политичке муљаре извиђају по Београду и скуже и овај пут који је при крају и може за мало пара да се заврши и да се слика у кампањи. И дошло наређење да се пут заврши пред завршну кампању. И дошле машине и место да по пропису скину тај слој са рупама и поново га наспу и уваљају они су само преко свих ти рупа насули гомилу шљунка, уваљали и асфалтирали да би стигли пред изборе. И наравно резултат тога је да је остао део рупа испод асфалта који ће касније да пуца и да пропада. А апсурд у целој причи је да политичка екипа није ни стигла да се слика на том градилишту јер нису стигли од других "градилишта". Па можете да замислите колико су таквих "градилишта" одрадили због предизборне кампање. Е сад кад на све то додате фушарење у изградњи због крађе ван избора, то вам је то. Иначе наши су путари врхунски мајстори "само" је проблем корупција и политички елемент.

vaske

pre 11 godina

Tazo@ Verujemo ti, ali Kanada je DALEKO veca od Srbije i ima daleko duze auto puteve, a u uz to mraz i stalna kisa ne pomazu njihovim putevima. Kako bi tek Srbija izgledala da ima povrsinu Kanade i stalne kise i mrazeve koje ostecuju puteve?

strucnjaci

pre 11 godina

Svi znamo ko su dva najveca strucnjaka koja se najbolje razumeju u izgradnju infrastrukture i raznih megalomanskih projekata, zadnjih 8 godina u Srbiji. Njih treba pitati.