Sreda, 05.09.2012.

09:02

Kako je prodat Sartid?

O Sartidu, gigantu koji je umesto čeličnih limova proizvodio ogromne gubitke počele su rasprave gotovo odmah po potpisivanju ugovora o prodaji ovog koncerna.

Izvor: Politika

Kako je prodat Sartid? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Gledalac

pre 11 godina

Morao sam da proverim samo ko je taj LNM holdings koji je hteo da kupi.
Ispostavilo se da je ono sto sam i mislio:)
Vlasnik toga je onaj Mital iz Indije.
A koliko je on ozbiljan kupac najbolje znamo mi u Kraljevu.Svojevremeno je kupio Magnohrom.(Gledate povremeno radnike kako traze pare,a sve sto je vredelo je iseceno i odneto iz fabrike)
To je bre obicna lopuza kojoj treba zabraniti bilo kakvo poslovanje u Srbiji.Kakve njegove ponude?

info

pre 11 godina

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Zelezara Sartid 1913 nije osnovana posle drugog svetskog rata, vec 1913. godine, pise u imenu.
A 1913. nije posle drugog svetskog rata, vec pre prvog svetskog rata.

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Imovina Sartida, i to bez dugova nije "uvaljena" za 23 miliona dolara, niti su u Ju es stilu neki naivci koje je Srbija izigrala, kako to ovde neko hoce da predstavi.

Damjan

pre 11 godina

od 2003.pa sve do danas,sve stranke su bile na vlasti.
Mnoge i vise puta. A tek sad vicu,drz'te lopova?

Vlahovic,Dinkic i mnogi ostali,unistise ovu drzavu.
Sad je i malo da dobiju po 40 godina robije.
Za takve,mora da se izmisli nesto novo.

it

pre 11 godina

Mnogi koji su ostavili svoje komentare gube iz vida sustinu, a sustina je u postupku privatizcije, odnosno, da li je privatizacija sprovedena u skladu sa propisima ili nije. Da li ste primetili u tekstu da je postojao jos jedan potencijalni kupac koji je nudio mnogo bolje uslove, ali ostaje pitanje zasto se od njega odustalo, tj zasto je prihvacena ponuda USS, ocigledno je da je neko imao koristi od prihvatanja losije ponude sto svakako dovodi u sumnju zakonitost postupka. U svakom slucaju nadam se da ce bivsi I sadasnji radnici ostvariti sva prava koja im pripadaju bez obzira na to ko ce na kraju upravljati fabrikom.

riddler

pre 11 godina

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?
(drmatoriks, 5. septembar 2012 12:32)

Pa niko ih ne tera, naprotiv, Neka plate ono što su Ameri pristali da plate.

23 miliona USD

Ah, ne, to je neozbiljno. 1 USD je već ozbiljnije?

Ili, pošto Ivica tvrdi da nedostaje 100 mil, onda neka je proda Rusima za 123 miliona. A mi ćemo ga slaviti, jer proda li je za 1 USD, neka se sam javi u Zabelu kad padne njegova vlast.

Dakle, prodajte je za 123 mil i tako dokažite da je i onomad vredela barem toliko.

Radisav Čučulanović

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid ispitivala je policija 2005. godine.
Zna se da je 29.12.2005. godine policija na osnovu zahteva Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu napisala Izveštaj na 66 strana.
Na strani 7 u trećem pasusu, pomenutog Izveštaja, stoji da je Kolesar, Rajni Andrić, šefovoci kabineta Agencije za privatizaciji rekao da je on od strane Vlade ovlašćen da koordinaira u postupku stečaja i njegove prodaje u stečaju, kao i namirenja poverilaca.
U istom izveštaju je napisano da je pokojni premijer Djindjić 6. marta 2003,na 150 sednici Vlade R. Srbije rekao da najbolja ponuda treba da opredeli budućeg vlasnika,
Evo nekoliko šlagorta o tome šta je utvrdila policija
Dug Sartida u tom trenutku je bio 1,2 milijade dolara(strana 11)
Procena vrednosti imovine od strane Ekonomskog fakulteta je od 28,8 do 51,9 miliona dolara.
Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnje protivzakonit.
Savet agencije za privatizaciju doneo (protivzakonitu) odluku o prodaji, a potpisao je Miroljub Labus.
Prosto je neverovatno i neobicno, kako su stecajno vece i stecajni upravnik revnosno radili 28. marta, pa su istog dana sastavljena, potpisana i u sud stigla misljenja poverilaca, te je zakazano i izvrseno potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Nejasno je i zasto je kupoprodajni ugovor zakljucen 31. marta, a kupac tek 25. avgusta upisan kao novi vlasnik preduzeca, mada je prvu ratu u iznosu od 562.296.537 dinara platio tek 16. oktobra 2003.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Pa čim se Vlahović pominje ne samo u vezi sa Sartidom,tu sigurno nisu čista posla...
Ipak,u suštini,US Steel je bio dobar poslodavac u Smederevu,to će reći svi zaposleni u železari,a da je bilo mućki prilikom prodaje,ja u to ne sumnjam,pogotovo što je u sve bio umešan Vlahović !
Ujedno,ne vidim da sada,posle 10 godina, ima nekog smisla da se otvaraju takva pitanja,naročito što će to da šteti i ugledu Smederevske železare koju treba uvaliti nekom investitoru !

Deja Vu

pre 11 godina

@ Milos

Mislim da je Miloš dobro objasnio, za one koji žele da shvate. Onima koji ne žele, ne vredi ponoviti ni 100 puta.

Radio sam u MKS (Metalurški kombinat Smederevo) i znam situaciju iz tog vremena, pa bih molio one koji se sa strane 'pale' na halabuku SPS-a i SNS-a, da se malo uzdrže. Da je sreća, ne bi bilo 'istorijskog pomirenja', nego bi oni bili lustrirani na vreme, pa se ne bi sad junačili.

Fabrika je bila pred gašenjem i u ogromnim dugovima. Ako je bilo ko hteo da je preuzme, i oživi proizvodnju, trebalo mu je pokloniti, samo da nastavi sa radom. 10 godina je od USS Srbija živelo Smederevo, a bogami i šire, iako nije bilo nekog naročitog profita. Sad kad su Ameri digli sidro, videćemo hoće li iko da se prevari i produži život 'mrtvacu' koji samo pravi gubitke?

perica

pre 11 godina

Kostunicina Vlada je takodje trubila o Kolesaru i Janusevicu da su i deca znala za njih.Ko je lopov treba da ide u apsu,ali iz svih partija.Cinjenica je da je Zelezara radila dobro kako su je Amerikanci preuzeli,da je godisnji izvoz isao do 250mil dolara,da su radnici na visokim pecima jos pre par god imali 1000e plate,a da je zastita na radu bila na najvisem nivou.Ko je hteo da razume poentu shvatio je.

Fokus

pre 11 godina

O cemu vi pricate,pa ta zelezara pre privatizacije nije ni radila,bila je na rezimu tihog rada,a jedna pec skroz ugasena...setite se samo da su u jednom periodu u pogonima zelezare proizvodjene cak i pecurke...i,sad vi kao pricate upropastena jedna dobra firma i ne znam ti ja sta...firma vredi onoliko koliko vredi njen proizvod i u kojim kolicinama se on moze prodati,a sve te price,hale,postrojenja,infrastruktura su samo mazanje ociju...to nicemu ne sluzi ako na kraju procesa iz te zelezare ne izadje dovoljno kvalitetan celik za kojim ima potraznje....

cinjenice

pre 11 godina

Evo nekoliko cinjenica:

1. Tokom 2005, 2006, 2007 i 2008 godine US Stil Srbija je poslovao SA PROFITOM. Kriza natupa krajem 2008 i naredne tri godine US Stil posluje sa gubitkom. Ovo demantuje tvrdju da Zelezara nikada nije poslovala profitabilno
2. U godinama kada je ostvarivan gubitak proizvodni asortiman je bio isti kao i u godinama kada su poslovali sa profitom. Ovo demantuje tvrdju da se sa postojecim asortimanom ne moze postici profit.
3. Zavisni troskovi nabavke materijala, pre svega troskovi transporta, ucestvuju sa manje manje od 5% u nabavnoj vrednosti materijala. To znaci da ukoliko placate 100$ za tonu materijala, platicete jos maksimalno 5$ da ta tona materijala stigne do Zelezare. Ovo demantuje tvrdju da je uzrok nerentabilnosti udaljenost sirovina, tj. visoki transportni troskovi.

bivsi i sadasnji radnici zelezare sd

pre 11 godina

Zelezara moze da se proda tek onda kada drzava Srbija ili buduci kupac garantuje da ce svi bivsi i sadasnji radnici zelezare smederevo dobiti akcije-radnik sa 30 godina staza na ime akcija izgubio je jedan stan od 50m2,

Navijaci

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete,ali je potpuno jasno da je u prethodnih 12 godina ucinjena takva steta gradjanima i drzavi da mi obicni to tesko mozemo da shavtimo. I to vise bog otac ne ispravi. Ako bi ova vlast krenula da to sve otkrije,mislim da nikad ne bi zavrsila taj posao. A osim toga, sva nasa iskustva pokazuju da se to nikad nece ni resiti. Ja bih bio zadovoljan da se resi jedan slucaj,ali ne da mi u zatvoru avrse direktori, racunovodje, finansijski direktori nego "oni pravi". A kad se dodje dotle, onda sve postaje razvodnjeno i smesno.Daj boze da gresim.

vlastimir doncic

pre 11 godina

Vucic se bavi Agrobankom ,Sartidom,ITD,a to rade posto nisu u stanju da rese ekonomske probleme .Pustite sudstvo i tuzilastvo da radi svoj poso .Zar nevidite da gladujemo ,secer 120.din.,zejtin 200.din.,brano 65din.,i td ,itd.Ova halabuka ce proci,a posle ,sta ce da radimo ,poso nema ,deca traze svakog dana za skolu neke knjige,sveske ,pribore ,a za hranu ,obucu i odecu ,ovo nije prepucavanje ,ali vlast mora da poradi na ekonomiju.

zabluda

pre 11 godina

@clan DS-a

Akosi ti clan DS-a onda sam ja Bil Gejts a sedis u nekom opstinskom odboru SNS-a i zadatak tije da komentarises. Neces dobiti posao. Bolje sedii uci nesto pametno

Vladimir

pre 11 godina

Mi nismo mnogo bistri kao narod, sto se i vidi po tome za koga sve glasamo ali aman. Ivica mitinguje kako ce da apsi lopove sto zelezaru nisu prodali Amerima za 100 miliona i isto popodne njegov ministar prodao Rusima istu zelezaru za 1 dolar!! Gospodo politicari ako nas vec pravite budalama nemoj bas da ispadamo retardi pred svetom. Ili se bar uhapsite sami odma sad da vas ne jurimo kroz 10 godina.

Naftas

pre 11 godina

@drmatoriks

Care, nego sta da je poklojeno. Cela infrastruktura benzinskih pumpi. i da ne nabrajam Od svog profita u Srbiji,od tebe i mene polako ulazu. Naj profitaboilnija kompanija na svetu koja na razlici u ceni zaradjuje. Takav profit po jedinici proizvoda nemaju ni Texaco,Shell, BP.Ali to moze u Srbiji. Trebalo je da rekonstrukcija Rafinerije Pancevo bude gotova prosle godine a obecali za kraj ove godine. Ni cenrta svojih para Gazprom nije ulozio. Proizvodi se i dalje najlosije gorivo a prodaje kao Euro 5, Trolalisu nam Velja i ostali da cemo da imamo najjeftinije gorivo u regionu.A ono malo morgen

RaDissha

pre 11 godina

Vidim da su preskočili Muljanja Br.1 Stečaj banaka i br. 2 Nacionalna štedionica , pa tako neću ni komentarisati muljanje Sartidom . Setiću se samo tog vremena i upornog objašnjavanja jednog mog prijatelja , da je prodaja Sartida "posao decenije" za Srbiju i da ja to ne razumem ... !? Naravno radi se o jednom od mnogobrojnih "experata za SIS" ( sve i svašta) DS-a .Sada vidim , niko još uvek ne može da shvati o kakvom poslu je reč , već optužuju pokojnog Zorana i Matrapaza Vlahovića , da su uzeli nekakvu "masnu" proviziju !? Gluposti , nemoguće da bi Vlahović uradio tako nešto!?

Vladimir

pre 11 godina

Fascinantno je da jos uvek ima ljudi koji se prime na raznorazna pricanja nasih politicara. Zapravo mi, narod, sve sto danas znamo o zelezari je ono sto su politicari plasirali kroz medije a do dan danas mi nismo videli NI JEDAN JEDINI PAPIR koji potvrdjuje sta oni brbljaju naokolo. Sad se svi mi svadjamo oko toga dal je Sartid vredeo ovoliko ili onoliko. Pominju se neki americki dugovi, koliko su profitirali, koliki su gubici, dal se isplati ili ne isplati... ama ljudi dokle da budemo ovce? DOK NE VIDIM PAPIR OVEREN U SUDU da je ono sto pricaju istina NE VERUJEM POLITICARIMA NI JEDNU REC. LAZU BRE! Ovo je hiljadito srpsko preduzece koje preko noci ugase, onda krene medijska kampanja kako je to rupa bez dna, pa sta ce to nama kad nemamo rudu, pa to gubitas cudo jedno.... i opet preko noci ooop prodali za jedan dolar i cela afera nestane kao da nikad nije ni bila. SUDSKI PAPIR BATO DA VIDIM PRVO PA UPIRI PRSTOM!!! Sve ste pokrali gangsteri!! Srbijo opameti se vec jednom!!!

provincijalac

pre 11 godina

Za Sartid, kao i za većinu ''uspešnih'' privatizacija, odgovornost snose i tzv nezavisni novinari...koji o svemu ovome znaju već 9 godina, a ne smeju ili iz nekog interasa ne žele da pišu...

SRAM VAS BILO, SEDMA SILO...

cikadoktor

pre 11 godina

Moj tata radi u Zelezari i tačno je tako. Firma koja je radila i poslovala,uvedena je u stečaj i samim tim je izgubljeno pravo na socijalni program. niko nema akcije u firmi, o otpreminama i da ne pričam. Samo da bi se mala za smešne pare i Amerima,tuga.

pametnom dosta

pre 11 godina

@dejan Naravno da su hteli da preuzmu i da imaju svu dokumentaciju jer im je Sartid dugovao 170 miliona dolara bez pripisanih kamata (nemačko-austrijski bankarski konzorcijum) i tražio je od njih dodatne kredite. Kada stečajni upravnik nije priznao njihova potraživanja rešili su da idu na arbitražu, što će reći da ćemo mi poreski obveznici platiti i ovu igranku.

miki

pre 11 godina

Vlahovic ucestvovao,Kolesar ucestvovao,Pitic kaze sve je radjeno u Kabinetu premijera.Pa da li je neko lud da nasedne da Djindjic ovo ne zna.Sve su znali.I za Popovac i za Sartid i za Beopetrol sve.Pa Kolesar se jos slikao da se inati kad je oslobodjen optuzbi.Janjusevic,Cvetkovic,Nikezic,Vlahovic i drugari bi svi trebali da odgovore na neka pitanja.

Kop

pre 11 godina

Prvo su likvidirane domace banke jer je njima Sartid najvise dugovao. Tako je u potpunosti otvoreno finansijsko trziste zemlje, koje je vrijedilo milijarde. Onda su likvidirani sitni domaci dobavljaci koji su imali potrazivanja od Sartida, i time su mnoge firme otisle u dugove i bankrot. A onda je prakticno poklonjena i fabrika za 20 mil.dolara u jeku globalne potraznje za celikom.
Danas nema vise domacih banaka, niti sitnih domacih dobavljaca, niti ima fabrike. Autogol ili nesto drugo? Na to pitanje mogu da odgovore Dinkic i vrh DS-a.

dejan

pre 11 godina

Znaci neka druga kompanija je htela da preuzme i dugovanja sartida, koje na kraju drzava Srbija placa, ali su nasi vrli "eksperti" prodali to za dvadesetak miliona eura, oslobodivsi rizika Amere da mogu da odu u minus, da propadnu. Sada nam je US steel (pre bi nazvao steal) ostavio nocva dugiovanja u vrednosti, kako se prica, oko 100 miliona necega, dolara ili evra. Sledeca stvar je jako interesatna u Srbiji. NIS je pre prodaje imao gubitke od oko 20 miliona eura godisnje. Nakon prodaje Rusima odmah je imao dobitak od oko 30 miliona eura, prve godine. Znaci skok od 50 miliona eura. I niko nikad nije odgovara nizasta. U magacinima NISa nasli su na milione upaljaca, rokovnika na koje je utroseno par desetina miliona eura, kao reprezentacija. I niko nikad nije odgovarao. Zar je moguce da nijedna firma nema dokumentaciju zasta su pravljeni toliki dugovi, da ne postoji sistem da se krivicno gone one koji malverzacijama obore vrednost firme, napljackaju sve sto vredi i, u vecini slucajeva, posten i normalan svet, radnike, ostave bez plata i bez posla? Dokle bre vise sa tim?

Milos

pre 11 godina

Meni je logicnije da je Srbija podmitila US steel da bi uzeo tako raspalu fabriku!
Korupcija se obicno javlja u slucajevima kada atraktivnu kompaniju ili resurse treba kupiti za male pare! Posle propadanja 90-ih Sartid nije bio ni najmanje atraktivna fabrika niti je imao ikakvu buducnost, kada se ima u vidu zastarelost tehnologije da se ruda dovozila iz Brazila itd. Zbog toga je prodat u direktnoj pogodbi, oslobodjen od dugova samo da se ne bi zatvorio, slicno je uradjeno sa Zastavom 2008. Ipak zelezara je radila 8-9 godina, proizvodila, izvozila, reorganizovana je, radnici su primali plate... E sad, da je to zelezara koja ima buducnost USS je ne bi vratio za 1 dolar Srbiji i vec bi se javio neko ozbiljan da je kupi!
Ono sto Srbija treba da se zapita je: zasto je US steel izmedju zelezara u Smederevu i Kosicama izabrao Kosice? Pa zato sto je Slovacka u EU, zato sto ima 5 fabrika automobila, zato sto je privatizovala zelezaru nekoliko godina pre Srbije i time dobila moderniju i atraktivniju fabriku!

drmatoriks

pre 11 godina

Neko stalno govori da je NIS "poklonjen" Rusima. A Rusi su platili 400 miliona dolara + 1,5 milijardu investicija, oporavili teško bolesnu kompaniju i stvorili od nje uspešno preduzeće koje zapošljava ljude i donosi novac u budžet Srbije.

Amerikanci su s druge strane platili 23 miliona dolara za železaru Smederevo, nisu ni dolara uložili u investicije ni otpremnine (ali zato su ozbiljan novac uložili u besmislene korporativne bilborde i novinske oglase sa nasmejanim licima radnika, US Steel donosi radost u Srbiju), nisu preuzeli dugove železare - njene dugove vraćali su građani Srbije... i kad su oplodili svoj kapital, Amerikanci su otišli, i to tako da sada niko neće ni za 1 dolar da preuzme kompaniju.

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?

dejan

pre 11 godina

mi ovde smo korumpirani do kraja
kofercic ovde tamo malo pomažem...
i opet glasamo za iste

kolektivna memorija ovog naroda ne postoji

Ne tvrdim da su nasi posteni, vec da Amerikanci nisu glupi!

pre 11 godina

Znaci po ovome ispada da su Ameri podmitili nekoga da za male pare kupe kompaniju koju danas niko nece ni za dzabe?! Bez obzira sta prosecan Srbin misli nisu Ameri toliko glupi!
Nego istrazite vi kako su propadale firme koje su imale proizvodnju, trziste ali kada su ih privatizovali Milosevicevi biznismeni propale!

pucav

pre 11 godina

Dosta je tesko napisati clanak o Sartidu , odnosno zeljezari Smederevo ako se to posmatra parcijalno i ubacuju u javnost delimicne informacije.Mislim da je to tema za jedan dobar novinarski rad Insajder ili slicno jer vi imate dovoljno dobrih novinara da to urade.
Zeljezara nema dugi vek izgradjena je posle drugog svetskog rata delimicno sa ruskom ,nemackom i engleskom tehnologijom . .Prljave igre nastaju sa njom od pocetka Slobine vladavine a sada dolaze od kulminacije jer od ove fabrike zive najmanje 20000 dusa , a da ne pominjemo sve ostale , koje se bave odrzavanjem , transportom, proizvodnjom rez.delova, potrosnog materijala i sl.Napisite ili snimite sve po redu , od ne planske gradnje pa do do pokrivanja gubitaka od strane SFRJ, do transformacije za vreme Slobe, do preuzimanja Jugometala kome je dugovovao 200 mil $ , pa do gasenja banaka koji su ga finansirale Pa istrazite deo koji se odnosi na kredit nemackog konzorcijuma posle ukidanja embarga, za koji je nemacki ambasador ostro protestvovao,i kako je vracen.I onda objaviti sva imena koja su ucestvovala u poslovanju ove zeljezare a ne samo Z.Novakovica,B.Ignjatovica,N.Kolesara koji definitivno treba da snose ostre konsekvence , ali i niza drugih koji snose iste krivice. O mogucnosti Zeljezare mozete se raspitati od inzinjere koji su radili u ovoj zeljezari , koji bili isterani iz fabrike, da bi posle toga u toj famoznoj za Srbe i Tadica firmi Danieli uspesno vodili pojedine zadatke uz puno postovanje i pohvala.

PaleRider

pre 11 godina

Narod kratkog pamćenja nema budućnost. Ajmo dvadesetak godina nazad. Koncem prošlog veka, kada su dogovorne privrede "iza gvozdene zavese" krenule u privatizaciju i restruktuiranje zaostale, neefikasne privrede (usvajanjem manje ili više loše legislative, potom i konkretnim privtizacijama), Srbija se bavila "nebeskim temama" i ratovala sa komšijama. Značajnu startnu prednost, zbog polutržišne privrede, brzo smo izgubili, a investitori sa zapada, istoka, severa ... su umesto naših kupovali mađarske, poljske, češke i firme sa istoka Evrope . Šta se tokom devedesetih desilo sa srpskom privredom ? "Giganti" i oni manji su izgubili strana tržišta, deceniju poslovali netržišno, uz manje ili veće državne otimačne i dotacije, stagnirale u tehnološkom i kadrovskom pogledu, neke gasile proizvodnju i uništavale tehnologiju, i tako postale nekonkurentne na globalnom investicionom tržištu. Dobar primer (šta dobar - najbolji!!!) je "Sartid"!!! Tadašnji SPS dirktor Matković, je u visokim pećima gajio pečurke i piliće, dok su u isto vreme prodate, nekada, u svakom pogledu, lošije železare sa istoka USS je npr. pazario Košice). Kada je odlučeno da i ovaj tamni vilajet krene u privatizaciju, veliki igrači su se već pozicionirali na istoku Evrope i nisu hteli srpske firme ni na poklon!! Đinđićeva Vlada je uspela da "uvali" Sartid za 23 miliona dolara i zaslužuje sve čestitke.Neka sada Vučić da Sartid, u dobrom stanju, Rusima - za jednu kopejku !! Ali da šljaka...i njemu ću čestitati!

iron man

pre 11 godina

"Kada je 31. marta 2003. godine slovačka kompanija „Ju-Es stil Košice”,koja posluje u sastavu američke korporacije „Ju-Es stil”, kupila „Sartid” za 23 miliona dolara, oslobođena je obaveza plaćanja dugova koje je smederevski gigant imao prema poveriocima."
Nikad niko ne bi uspeo da proda tu fabriku sa sve dugovima. Ako je vrednost fabrike 200-300 miliona dolara, a dugovi 500, bas me zanima ko je taj ko ce da je kupi. Pa jeftinije mu je da pravi novu. Al onda se postavlja pitanje, zasto bi je pravio u Srbiji.

"Mediji izveštavaju da železara loše posluje, da su joj dugovi izuzetno veliki, proizvodnja nikakva, a višak radnika ogroman."
A stvarnost je kao bila drugacija? Zelezara je odlicno poslovala, nije imala dugove i visak radnika? Pa odakle onda taj pomenuti dug od 500 miliona sa pocetka teksta?

A koliko je drzava "pukla" od dolaska USSteela, najbolje vidimo na primeru da je isti ucestvovao u izvozu sa 15%, i u BDP-u sa 5%. Bas me zanima cime ce se sada nadomestiti taj manjak? Pretpostavljam profitom iz Juznog toka, koji "eto samo sto nije stigao".

DraganM

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da je Djindjic ubijen 12. marta, a u roku od dve nedelje posle toga, dok su obicni jos plakali i nisu mogli ni do Beograda bez 2-3 policijske provere i barikade, duo Djunic-Labus je "odradio" ultra brzu prodaju Sartida USSteel-u.
Djunic je bio Vlahovicev mentor i sef u Deloitu...
Djunic je ubrzo potom postavljen na celo Americke privredne komore u Beogradu.
Najveci protivnik istrage pozadine ubistva Djindjica je Montgomeri.

NIJE Kostunica ubio Djindjica.

Bunar bez dna

pre 11 godina

Kao prvo Sartid treba likvidirati. Placati sirovinu iz Rusije i UKrajine koje dolaze Dunavom jer Srbija sirovinu nema je budalastina. Samo da bi tamo neko bio zaposlen.Dug se nagomilavao.Poverioci Invest banka, Beobanka i Jugobanka otisli u aut.Cena celika u Evropi veoma visoka jer iz Kine dolazi mnogo jeftiniji celik. Celicnisklopovi zamost na Adi su dovozeni iz Kine. Amerika kuuoila za 23 miliona dolara a danas u Politici cifra od 32 miliona. Ali to nije vazno.Srbija je htela US steelu da uvali i postojeci dug. Ovi naravno nisu bili blesavi da to prihvate. Napravili su zelezaru koja je imala najveci izvoz u Srbiji. Dok je bilo ekonomske racunice.Kada dosla kriza ekonomije vise nije bilo. I sta se sada radi.Hoce rusima da uvale zelezaru za 1 dolar sa svim dugovima. Naravno da Rusi nisu blesavi.Dug cese prevaliti na drzavu tj na sve nas. Dinarski deo ce drzava da otpise a devizni platice iz budzeta.I Rusi ce za dzabe da dobiju zelezaru da sa njom manipulisu dok ima intersa.Sve zarad 1000 radnika u zelezri. Da su im dali subvenciju da sebave poljoprivredom mnogo bi bolje bilo za sve

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Cekaj,ne razumem sad...Kolesar nesto kriv?? Kako je to moguce? Pa zar on nije bio sef kabineta Zorana Presvetlog Djindjica a on je,znamo to,nepogresiv u svemu,pa i u izboru personala?! Cccc,bogohuljenje!!!

Duško

pre 11 godina

Ovo mi liči na Titanik, zvani Srbija. Lađa već pod vodom a orkestar(dirigent Vučić) još uvek svira muziku za (potrebe unutrašnje političku)igru.
Ako imate ideju ili m..da, krenite da rešavate Srbiju a ne istorijske promašaje. Da je samo Sartid, koga uzgred budi rečeno, sinoć dnevnik RTV sadašnja vlada nudi rusima za 1$, pa dam čovek i poveruje. Kad stabilizujete Srbiju i narodu pružite ono što ste obećavali ondak se vratite u istoriju pa potapajte Tadića i DS do mile volje. I mi ćemo pomagati. Ali kada vidim ko tu igru vodi, 20 godina ih gledamo kako ni jednu od njih nisu zadržali isti stav, od državnih stanova do jednog kompleta šoljica za kafu, .... Pa ako ste nas već zajahali i ponizili potrudite se da budete barem malo otmeni. Ne zbog nas, mi se znamo, nego zbog onih od kojih ste zavisni, od sveta. A i Rusi su tamo!

Preko noci...

pre 11 godina

@kone Proverite sta je i kada djindjic potpisivao u vezi sa Sartidom i kako je preko noci doslo do promene strategije i kako su i domaci i strani poverioci ostali kratkih rukava...

djeturum

pre 11 godina

Zasto se sada prica o ovome? Ko ce da odgovara i kako? Poslati nekoga na robiju kada se dokaze ovo ili ono nije nikakav dobitak. Poverioci su bili Beobanka i Jugobanka ako se secam koji su nedugo zatim likvidirani. Siguran sam da ima jos firmi kojima se Sartid dugovao i koje su neslavno zavrsile.
Radnici su prvo strajkovali u Smederevu, bunili se, a kada su skocile plate kleli su se u USS dok ih sada kunu i traze spas od drzave.
Zlocin je jedini ako je istina da je neka firma htela da preuzme dugove i sprovede socijalni program a mi im nismo dozvolili, takodje da im nismo dozvolili investicije i povecanje izvoza pravi od svega nonsens.

каурин

pre 11 godina

Ово што сте ви написали није ни начета прича!
Има нас који смо у коментарима на различите чланке о томе писали пуно пута и са пуно више детаља. Зна се ко је посредовао, зна се чак да је због њихових трансфера (били грамзиви па хтели део пара да приме у БГД) пала и једна лабава влада на челу са смешним премијером...
Морате ипак то мало боље. Можете ви то!

kone

pre 11 godina

Nije ovo tacno, Djindjic nije znao nista. On je politicki genije bio. Da nije bilo atentata, mi bi sad bili u EU, pored Nemacke najjaca drzava. Sva objasnjenja prihvatam, al Zoran nije kriv. Itd..

Srx

pre 11 godina

Tekst je prekinut na najzanimljivijem delu. Sartid je vracen Srbiji za 1 dolar ali ne znamo sa kolikom minusom na racunu i sa koliko uzetih kredita koji tek treba da dospeju.
-500miliona prethodnih dugova
+23milion kad je prodat
+1 dolar
- xxx dugova.

Cenim da je drzava na Sartidu za ovih 10 godina pukla bar milijadu.

medvedja usluga

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid i da li je tu bilo nekakvih mahinacija, nemam pojma...veoma je moguce da je bilo spornih radnji. Sto u svakom slucaju treba istraziti.
Ali nakon svega sto se izdogadjalo vezano za tu fabriku zadnjih 10-ak godina, moze se reci da je prodaja Sartida US Steel-u bila odlican potez, i da dobit od takvog nekog poteza prevazilazi stetu koja je nastala nekim eventualnim malverzacijama. A da ne pricam o steti, koja bi nastala gomilanjem dugova da je fabrika ostala u vlasnistvu drzave, kao sto se sada dogadja, i kao sto se dogadjalo pre privatizacije.
Koliko Sartid stvarno vredi, govori danasnja situacija, gde su im peci na tihom hodu, a zaposleni u toj fabrici primaju neke minimalne plate iako nista ne proizvode. A niko se nesto i ne otima da ih kupi, za bilo koju cenu.
Ljudi koji su vodili kampanju sve vreme zadnjih 10 godina oko cele stvari sa Sartidom su samo cinili medvedju uslugu ostrascenom delu srpskog stanovnistva koji prezire americki kapital. I ne bi bilo lose da iste postavimo na celo upravnog odbora Sartida, da nam pokazu, "kako bi oni to sa Sartidom", pa da od toga svi imamo koristi.

Bankar

pre 11 godina

Mislim da od istrage Sartida neće biti ništa, jer je povezan sa stečajem banaka.
Naime, pre prodaje Sartida, 2001 ili 2002, planski su ugašene 4 najveće Srpske banke, koje su od Sartida potraživale miljardu dolara.
A ugašene su da bi se Sartid lako prodao, kao i da bi u zemlju ušle strane banke, koje su nas opljačkale zelenačkim kamatam, i razbile privredu.
A pogodite po čijem nalogu, kog sadašnjeg Ministra je to urašeno?
Ne sećate se? Ne sećate se jednog Ministra koji je u sakoj Vladi od 2001....

Zelezarac

pre 11 godina

Sartid je bio koncern crne metalurgije i u svom sastavu je imao niz fabrika po Srbiji, ukljucujuci i one u Urosevcu i Vucitrnu. Sartid je cak imao i sportske radnje i turisticke agencije. Inace sama zelezara je bila groblje. Dve visoke peci koje od izgradnje nikada nisu pustene obe u rad. U fabrickom krugu su bile planine nekih "rezervnih delova" koji su neupotrebljivi u toj fabrici. Neko je zaradio ogromne pare kupujuci neupotrebljive delove devedesetih. Kada je dosao US STEEL investirali su i osposobili sva postrojenja i dogradili sta je trebalo tako da su tek tada po prvi put u istoriji fabrike pustene obe visoke peci u rad i zelezara je po prvi put pocela da radi ono zasta je i napravljena. US STEEL je bio verovatno jedini investitor u Srbiji ciji radnici su bili ogorceni sto odlazi. I pored mnostva nevolja tokom rekonstrukcije zelezare, pokretanja proizvodnje i obuke ipak su uradili mnogo kao investitori. Neposredno pred odlazak zavrsili su i dve nove investicije, odlagaliste troske (koje fabrika nije ni imala) i postrojenje za uduvavanje ugljene prasine koje znacajno pojeftinjuje cenu izrade celika. Odluka da US STEEL napusti Srbiju je bila sok i neverovatno je da vlasnik odustane od fabrike u kojoj privodi kraju dve kapitalne investicije. Odnos vlade Srbije prema svom strateskom postrojenju je katastrofalan. Neshvatljivo je da ministar Dinkic javno izjavljuje kako radnici zelezare imaju 100 000 din platu. Ministar ekonomije jedne zemlje ne zna ni najosnovnije cinjenice najveceg proizvodnog preduzeca u drzavi i najveceg izvoznika. To je bruka i sramota i uzasna uvreda za radnike da ministar navodi da su im plate 3x vece i da fabriku od nacionalnog znacaja predstavlja kao "rupu bez dna"

alek

pre 11 godina

Da Sartid tada nije preuzet od strane US steela on bi davno bio za staro gvozdje, koje ne bi imao ko da preradi. Doduse pre privatizacije su vrlo uspresno poceli sa proizvodnjom pecuraka. Celo Smederevo, kao i mnogi drugi, su veoma lepo ziveli dok je US steel poslovao. Verovatno bi bilo tako i danas da zbog svetske krize nije sve stalo.

filatelista

pre 11 godina

kao i uvek...ima više aspekata priče....nesporno je da se neko omrsio u ovom poslu i da su Ameri u Sartidu dobili ono što niko dobio nije, meso njima, kupus Srbiji, da za to treba da odgovaraju svi od reda...da se stvari isteraju na čistac, ali sa druge strane smešno mi je ovo kako je drugi kupac imao ozbiljnije i bolje namere sa Sartidom jer je nesporno je da je Sartid od vajkada bio gubitaš, dotiran i pomagan, da mi rude nemamo, da dok je bilo vojne gvožđurije da se otapa, Sartid je radio i kad se čovek osvrne uviđa da je izgradnja železare iz onog vremena ulupan kapital i da, dao Bog da ja grešim, će to jednog dana biti potpuno zatvoreno jer to nema rentabilnosti. Da nije tako, da to ima poslovnu budućnost, ne bi ga Ameri koji su ga dobili na lepe oči prodavali za 1$...

Status:Tango α

pre 11 godina

Očigledno da u Srbija nema nijednog racionalnog i praktičnog političara kome će Srbija i interes većine biti iznad ličnog interesa i interesa manjine. Očigledno je da je ova "vlada" nesposobna, jer od Sartida je jedino logično i moguće rešenje da neko preuzme odgovornost i stavi katanac koliko god nepopularno rešenje bilo , jer je stavljen katanac na daleko uspešnije firme za poslednjih 20 godina , i napraviti od železare industrijski turizam , koji je jako popularan u svetu , naročito železare koje su u trendu, imate primere pretvorenih železara u turističke atrakcije naročito u Meksiku i SAD.

Bankar

pre 11 godina

Mislim da od istrage Sartida neće biti ništa, jer je povezan sa stečajem banaka.
Naime, pre prodaje Sartida, 2001 ili 2002, planski su ugašene 4 najveće Srpske banke, koje su od Sartida potraživale miljardu dolara.
A ugašene su da bi se Sartid lako prodao, kao i da bi u zemlju ušle strane banke, koje su nas opljačkale zelenačkim kamatam, i razbile privredu.
A pogodite po čijem nalogu, kog sadašnjeg Ministra je to urašeno?
Ne sećate se? Ne sećate se jednog Ministra koji je u sakoj Vladi od 2001....

Srx

pre 11 godina

Tekst je prekinut na najzanimljivijem delu. Sartid je vracen Srbiji za 1 dolar ali ne znamo sa kolikom minusom na racunu i sa koliko uzetih kredita koji tek treba da dospeju.
-500miliona prethodnih dugova
+23milion kad je prodat
+1 dolar
- xxx dugova.

Cenim da je drzava na Sartidu za ovih 10 godina pukla bar milijadu.

DraganM

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da je Djindjic ubijen 12. marta, a u roku od dve nedelje posle toga, dok su obicni jos plakali i nisu mogli ni do Beograda bez 2-3 policijske provere i barikade, duo Djunic-Labus je "odradio" ultra brzu prodaju Sartida USSteel-u.
Djunic je bio Vlahovicev mentor i sef u Deloitu...
Djunic je ubrzo potom postavljen na celo Americke privredne komore u Beogradu.
Najveci protivnik istrage pozadine ubistva Djindjica je Montgomeri.

NIJE Kostunica ubio Djindjica.

Zelezarac

pre 11 godina

Sartid je bio koncern crne metalurgije i u svom sastavu je imao niz fabrika po Srbiji, ukljucujuci i one u Urosevcu i Vucitrnu. Sartid je cak imao i sportske radnje i turisticke agencije. Inace sama zelezara je bila groblje. Dve visoke peci koje od izgradnje nikada nisu pustene obe u rad. U fabrickom krugu su bile planine nekih "rezervnih delova" koji su neupotrebljivi u toj fabrici. Neko je zaradio ogromne pare kupujuci neupotrebljive delove devedesetih. Kada je dosao US STEEL investirali su i osposobili sva postrojenja i dogradili sta je trebalo tako da su tek tada po prvi put u istoriji fabrike pustene obe visoke peci u rad i zelezara je po prvi put pocela da radi ono zasta je i napravljena. US STEEL je bio verovatno jedini investitor u Srbiji ciji radnici su bili ogorceni sto odlazi. I pored mnostva nevolja tokom rekonstrukcije zelezare, pokretanja proizvodnje i obuke ipak su uradili mnogo kao investitori. Neposredno pred odlazak zavrsili su i dve nove investicije, odlagaliste troske (koje fabrika nije ni imala) i postrojenje za uduvavanje ugljene prasine koje znacajno pojeftinjuje cenu izrade celika. Odluka da US STEEL napusti Srbiju je bila sok i neverovatno je da vlasnik odustane od fabrike u kojoj privodi kraju dve kapitalne investicije. Odnos vlade Srbije prema svom strateskom postrojenju je katastrofalan. Neshvatljivo je da ministar Dinkic javno izjavljuje kako radnici zelezare imaju 100 000 din platu. Ministar ekonomije jedne zemlje ne zna ni najosnovnije cinjenice najveceg proizvodnog preduzeca u drzavi i najveceg izvoznika. To je bruka i sramota i uzasna uvreda za radnike da ministar navodi da su im plate 3x vece i da fabriku od nacionalnog znacaja predstavlja kao "rupu bez dna"

filatelista

pre 11 godina

kao i uvek...ima više aspekata priče....nesporno je da se neko omrsio u ovom poslu i da su Ameri u Sartidu dobili ono što niko dobio nije, meso njima, kupus Srbiji, da za to treba da odgovaraju svi od reda...da se stvari isteraju na čistac, ali sa druge strane smešno mi je ovo kako je drugi kupac imao ozbiljnije i bolje namere sa Sartidom jer je nesporno je da je Sartid od vajkada bio gubitaš, dotiran i pomagan, da mi rude nemamo, da dok je bilo vojne gvožđurije da se otapa, Sartid je radio i kad se čovek osvrne uviđa da je izgradnja železare iz onog vremena ulupan kapital i da, dao Bog da ja grešim, će to jednog dana biti potpuno zatvoreno jer to nema rentabilnosti. Da nije tako, da to ima poslovnu budućnost, ne bi ga Ameri koji su ga dobili na lepe oči prodavali za 1$...

dejan

pre 11 godina

Znaci neka druga kompanija je htela da preuzme i dugovanja sartida, koje na kraju drzava Srbija placa, ali su nasi vrli "eksperti" prodali to za dvadesetak miliona eura, oslobodivsi rizika Amere da mogu da odu u minus, da propadnu. Sada nam je US steel (pre bi nazvao steal) ostavio nocva dugiovanja u vrednosti, kako se prica, oko 100 miliona necega, dolara ili evra. Sledeca stvar je jako interesatna u Srbiji. NIS je pre prodaje imao gubitke od oko 20 miliona eura godisnje. Nakon prodaje Rusima odmah je imao dobitak od oko 30 miliona eura, prve godine. Znaci skok od 50 miliona eura. I niko nikad nije odgovara nizasta. U magacinima NISa nasli su na milione upaljaca, rokovnika na koje je utroseno par desetina miliona eura, kao reprezentacija. I niko nikad nije odgovarao. Zar je moguce da nijedna firma nema dokumentaciju zasta su pravljeni toliki dugovi, da ne postoji sistem da se krivicno gone one koji malverzacijama obore vrednost firme, napljackaju sve sto vredi i, u vecini slucajeva, posten i normalan svet, radnike, ostave bez plata i bez posla? Dokle bre vise sa tim?

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Cekaj,ne razumem sad...Kolesar nesto kriv?? Kako je to moguce? Pa zar on nije bio sef kabineta Zorana Presvetlog Djindjica a on je,znamo to,nepogresiv u svemu,pa i u izboru personala?! Cccc,bogohuljenje!!!

djeturum

pre 11 godina

Zasto se sada prica o ovome? Ko ce da odgovara i kako? Poslati nekoga na robiju kada se dokaze ovo ili ono nije nikakav dobitak. Poverioci su bili Beobanka i Jugobanka ako se secam koji su nedugo zatim likvidirani. Siguran sam da ima jos firmi kojima se Sartid dugovao i koje su neslavno zavrsile.
Radnici su prvo strajkovali u Smederevu, bunili se, a kada su skocile plate kleli su se u USS dok ih sada kunu i traze spas od drzave.
Zlocin je jedini ako je istina da je neka firma htela da preuzme dugove i sprovede socijalni program a mi im nismo dozvolili, takodje da im nismo dozvolili investicije i povecanje izvoza pravi od svega nonsens.

kone

pre 11 godina

Nije ovo tacno, Djindjic nije znao nista. On je politicki genije bio. Da nije bilo atentata, mi bi sad bili u EU, pored Nemacke najjaca drzava. Sva objasnjenja prihvatam, al Zoran nije kriv. Itd..

drmatoriks

pre 11 godina

Neko stalno govori da je NIS "poklonjen" Rusima. A Rusi su platili 400 miliona dolara + 1,5 milijardu investicija, oporavili teško bolesnu kompaniju i stvorili od nje uspešno preduzeće koje zapošljava ljude i donosi novac u budžet Srbije.

Amerikanci su s druge strane platili 23 miliona dolara za železaru Smederevo, nisu ni dolara uložili u investicije ni otpremnine (ali zato su ozbiljan novac uložili u besmislene korporativne bilborde i novinske oglase sa nasmejanim licima radnika, US Steel donosi radost u Srbiju), nisu preuzeli dugove železare - njene dugove vraćali su građani Srbije... i kad su oplodili svoj kapital, Amerikanci su otišli, i to tako da sada niko neće ni za 1 dolar da preuzme kompaniju.

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?

каурин

pre 11 godina

Ово што сте ви написали није ни начета прича!
Има нас који смо у коментарима на различите чланке о томе писали пуно пута и са пуно више детаља. Зна се ко је посредовао, зна се чак да је због њихових трансфера (били грамзиви па хтели део пара да приме у БГД) пала и једна лабава влада на челу са смешним премијером...
Морате ипак то мало боље. Можете ви то!

provincijalac

pre 11 godina

Za Sartid, kao i za većinu ''uspešnih'' privatizacija, odgovornost snose i tzv nezavisni novinari...koji o svemu ovome znaju već 9 godina, a ne smeju ili iz nekog interasa ne žele da pišu...

SRAM VAS BILO, SEDMA SILO...

PaleRider

pre 11 godina

Narod kratkog pamćenja nema budućnost. Ajmo dvadesetak godina nazad. Koncem prošlog veka, kada su dogovorne privrede "iza gvozdene zavese" krenule u privatizaciju i restruktuiranje zaostale, neefikasne privrede (usvajanjem manje ili više loše legislative, potom i konkretnim privtizacijama), Srbija se bavila "nebeskim temama" i ratovala sa komšijama. Značajnu startnu prednost, zbog polutržišne privrede, brzo smo izgubili, a investitori sa zapada, istoka, severa ... su umesto naših kupovali mađarske, poljske, češke i firme sa istoka Evrope . Šta se tokom devedesetih desilo sa srpskom privredom ? "Giganti" i oni manji su izgubili strana tržišta, deceniju poslovali netržišno, uz manje ili veće državne otimačne i dotacije, stagnirale u tehnološkom i kadrovskom pogledu, neke gasile proizvodnju i uništavale tehnologiju, i tako postale nekonkurentne na globalnom investicionom tržištu. Dobar primer (šta dobar - najbolji!!!) je "Sartid"!!! Tadašnji SPS dirktor Matković, je u visokim pećima gajio pečurke i piliće, dok su u isto vreme prodate, nekada, u svakom pogledu, lošije železare sa istoka USS je npr. pazario Košice). Kada je odlučeno da i ovaj tamni vilajet krene u privatizaciju, veliki igrači su se već pozicionirali na istoku Evrope i nisu hteli srpske firme ni na poklon!! Đinđićeva Vlada je uspela da "uvali" Sartid za 23 miliona dolara i zaslužuje sve čestitke.Neka sada Vučić da Sartid, u dobrom stanju, Rusima - za jednu kopejku !! Ali da šljaka...i njemu ću čestitati!

iron man

pre 11 godina

"Kada je 31. marta 2003. godine slovačka kompanija „Ju-Es stil Košice”,koja posluje u sastavu američke korporacije „Ju-Es stil”, kupila „Sartid” za 23 miliona dolara, oslobođena je obaveza plaćanja dugova koje je smederevski gigant imao prema poveriocima."
Nikad niko ne bi uspeo da proda tu fabriku sa sve dugovima. Ako je vrednost fabrike 200-300 miliona dolara, a dugovi 500, bas me zanima ko je taj ko ce da je kupi. Pa jeftinije mu je da pravi novu. Al onda se postavlja pitanje, zasto bi je pravio u Srbiji.

"Mediji izveštavaju da železara loše posluje, da su joj dugovi izuzetno veliki, proizvodnja nikakva, a višak radnika ogroman."
A stvarnost je kao bila drugacija? Zelezara je odlicno poslovala, nije imala dugove i visak radnika? Pa odakle onda taj pomenuti dug od 500 miliona sa pocetka teksta?

A koliko je drzava "pukla" od dolaska USSteela, najbolje vidimo na primeru da je isti ucestvovao u izvozu sa 15%, i u BDP-u sa 5%. Bas me zanima cime ce se sada nadomestiti taj manjak? Pretpostavljam profitom iz Juznog toka, koji "eto samo sto nije stigao".

Kop

pre 11 godina

Prvo su likvidirane domace banke jer je njima Sartid najvise dugovao. Tako je u potpunosti otvoreno finansijsko trziste zemlje, koje je vrijedilo milijarde. Onda su likvidirani sitni domaci dobavljaci koji su imali potrazivanja od Sartida, i time su mnoge firme otisle u dugove i bankrot. A onda je prakticno poklonjena i fabrika za 20 mil.dolara u jeku globalne potraznje za celikom.
Danas nema vise domacih banaka, niti sitnih domacih dobavljaca, niti ima fabrike. Autogol ili nesto drugo? Na to pitanje mogu da odgovore Dinkic i vrh DS-a.

pucav

pre 11 godina

Dosta je tesko napisati clanak o Sartidu , odnosno zeljezari Smederevo ako se to posmatra parcijalno i ubacuju u javnost delimicne informacije.Mislim da je to tema za jedan dobar novinarski rad Insajder ili slicno jer vi imate dovoljno dobrih novinara da to urade.
Zeljezara nema dugi vek izgradjena je posle drugog svetskog rata delimicno sa ruskom ,nemackom i engleskom tehnologijom . .Prljave igre nastaju sa njom od pocetka Slobine vladavine a sada dolaze od kulminacije jer od ove fabrike zive najmanje 20000 dusa , a da ne pominjemo sve ostale , koje se bave odrzavanjem , transportom, proizvodnjom rez.delova, potrosnog materijala i sl.Napisite ili snimite sve po redu , od ne planske gradnje pa do do pokrivanja gubitaka od strane SFRJ, do transformacije za vreme Slobe, do preuzimanja Jugometala kome je dugovovao 200 mil $ , pa do gasenja banaka koji su ga finansirale Pa istrazite deo koji se odnosi na kredit nemackog konzorcijuma posle ukidanja embarga, za koji je nemacki ambasador ostro protestvovao,i kako je vracen.I onda objaviti sva imena koja su ucestvovala u poslovanju ove zeljezare a ne samo Z.Novakovica,B.Ignjatovica,N.Kolesara koji definitivno treba da snose ostre konsekvence , ali i niza drugih koji snose iste krivice. O mogucnosti Zeljezare mozete se raspitati od inzinjere koji su radili u ovoj zeljezari , koji bili isterani iz fabrike, da bi posle toga u toj famoznoj za Srbe i Tadica firmi Danieli uspesno vodili pojedine zadatke uz puno postovanje i pohvala.

miki

pre 11 godina

Vlahovic ucestvovao,Kolesar ucestvovao,Pitic kaze sve je radjeno u Kabinetu premijera.Pa da li je neko lud da nasedne da Djindjic ovo ne zna.Sve su znali.I za Popovac i za Sartid i za Beopetrol sve.Pa Kolesar se jos slikao da se inati kad je oslobodjen optuzbi.Janjusevic,Cvetkovic,Nikezic,Vlahovic i drugari bi svi trebali da odgovore na neka pitanja.

Status:Tango α

pre 11 godina

Očigledno da u Srbija nema nijednog racionalnog i praktičnog političara kome će Srbija i interes većine biti iznad ličnog interesa i interesa manjine. Očigledno je da je ova "vlada" nesposobna, jer od Sartida je jedino logično i moguće rešenje da neko preuzme odgovornost i stavi katanac koliko god nepopularno rešenje bilo , jer je stavljen katanac na daleko uspešnije firme za poslednjih 20 godina , i napraviti od železare industrijski turizam , koji je jako popularan u svetu , naročito železare koje su u trendu, imate primere pretvorenih železara u turističke atrakcije naročito u Meksiku i SAD.

Bunar bez dna

pre 11 godina

Kao prvo Sartid treba likvidirati. Placati sirovinu iz Rusije i UKrajine koje dolaze Dunavom jer Srbija sirovinu nema je budalastina. Samo da bi tamo neko bio zaposlen.Dug se nagomilavao.Poverioci Invest banka, Beobanka i Jugobanka otisli u aut.Cena celika u Evropi veoma visoka jer iz Kine dolazi mnogo jeftiniji celik. Celicnisklopovi zamost na Adi su dovozeni iz Kine. Amerika kuuoila za 23 miliona dolara a danas u Politici cifra od 32 miliona. Ali to nije vazno.Srbija je htela US steelu da uvali i postojeci dug. Ovi naravno nisu bili blesavi da to prihvate. Napravili su zelezaru koja je imala najveci izvoz u Srbiji. Dok je bilo ekonomske racunice.Kada dosla kriza ekonomije vise nije bilo. I sta se sada radi.Hoce rusima da uvale zelezaru za 1 dolar sa svim dugovima. Naravno da Rusi nisu blesavi.Dug cese prevaliti na drzavu tj na sve nas. Dinarski deo ce drzava da otpise a devizni platice iz budzeta.I Rusi ce za dzabe da dobiju zelezaru da sa njom manipulisu dok ima intersa.Sve zarad 1000 radnika u zelezri. Da su im dali subvenciju da sebave poljoprivredom mnogo bi bolje bilo za sve

vlastimir doncic

pre 11 godina

Vucic se bavi Agrobankom ,Sartidom,ITD,a to rade posto nisu u stanju da rese ekonomske probleme .Pustite sudstvo i tuzilastvo da radi svoj poso .Zar nevidite da gladujemo ,secer 120.din.,zejtin 200.din.,brano 65din.,i td ,itd.Ova halabuka ce proci,a posle ,sta ce da radimo ,poso nema ,deca traze svakog dana za skolu neke knjige,sveske ,pribore ,a za hranu ,obucu i odecu ,ovo nije prepucavanje ,ali vlast mora da poradi na ekonomiju.

Preko noci...

pre 11 godina

@kone Proverite sta je i kada djindjic potpisivao u vezi sa Sartidom i kako je preko noci doslo do promene strategije i kako su i domaci i strani poverioci ostali kratkih rukava...

Milos

pre 11 godina

Meni je logicnije da je Srbija podmitila US steel da bi uzeo tako raspalu fabriku!
Korupcija se obicno javlja u slucajevima kada atraktivnu kompaniju ili resurse treba kupiti za male pare! Posle propadanja 90-ih Sartid nije bio ni najmanje atraktivna fabrika niti je imao ikakvu buducnost, kada se ima u vidu zastarelost tehnologije da se ruda dovozila iz Brazila itd. Zbog toga je prodat u direktnoj pogodbi, oslobodjen od dugova samo da se ne bi zatvorio, slicno je uradjeno sa Zastavom 2008. Ipak zelezara je radila 8-9 godina, proizvodila, izvozila, reorganizovana je, radnici su primali plate... E sad, da je to zelezara koja ima buducnost USS je ne bi vratio za 1 dolar Srbiji i vec bi se javio neko ozbiljan da je kupi!
Ono sto Srbija treba da se zapita je: zasto je US steel izmedju zelezara u Smederevu i Kosicama izabrao Kosice? Pa zato sto je Slovacka u EU, zato sto ima 5 fabrika automobila, zato sto je privatizovala zelezaru nekoliko godina pre Srbije i time dobila moderniju i atraktivniju fabriku!

dejan

pre 11 godina

mi ovde smo korumpirani do kraja
kofercic ovde tamo malo pomažem...
i opet glasamo za iste

kolektivna memorija ovog naroda ne postoji

cikadoktor

pre 11 godina

Moj tata radi u Zelezari i tačno je tako. Firma koja je radila i poslovala,uvedena je u stečaj i samim tim je izgubljeno pravo na socijalni program. niko nema akcije u firmi, o otpreminama i da ne pričam. Samo da bi se mala za smešne pare i Amerima,tuga.

Vladimir

pre 11 godina

Mi nismo mnogo bistri kao narod, sto se i vidi po tome za koga sve glasamo ali aman. Ivica mitinguje kako ce da apsi lopove sto zelezaru nisu prodali Amerima za 100 miliona i isto popodne njegov ministar prodao Rusima istu zelezaru za 1 dolar!! Gospodo politicari ako nas vec pravite budalama nemoj bas da ispadamo retardi pred svetom. Ili se bar uhapsite sami odma sad da vas ne jurimo kroz 10 godina.

alek

pre 11 godina

Da Sartid tada nije preuzet od strane US steela on bi davno bio za staro gvozdje, koje ne bi imao ko da preradi. Doduse pre privatizacije su vrlo uspresno poceli sa proizvodnjom pecuraka. Celo Smederevo, kao i mnogi drugi, su veoma lepo ziveli dok je US steel poslovao. Verovatno bi bilo tako i danas da zbog svetske krize nije sve stalo.

Naftas

pre 11 godina

@drmatoriks

Care, nego sta da je poklojeno. Cela infrastruktura benzinskih pumpi. i da ne nabrajam Od svog profita u Srbiji,od tebe i mene polako ulazu. Naj profitaboilnija kompanija na svetu koja na razlici u ceni zaradjuje. Takav profit po jedinici proizvoda nemaju ni Texaco,Shell, BP.Ali to moze u Srbiji. Trebalo je da rekonstrukcija Rafinerije Pancevo bude gotova prosle godine a obecali za kraj ove godine. Ni cenrta svojih para Gazprom nije ulozio. Proizvodi se i dalje najlosije gorivo a prodaje kao Euro 5, Trolalisu nam Velja i ostali da cemo da imamo najjeftinije gorivo u regionu.A ono malo morgen

Navijaci

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete,ali je potpuno jasno da je u prethodnih 12 godina ucinjena takva steta gradjanima i drzavi da mi obicni to tesko mozemo da shavtimo. I to vise bog otac ne ispravi. Ako bi ova vlast krenula da to sve otkrije,mislim da nikad ne bi zavrsila taj posao. A osim toga, sva nasa iskustva pokazuju da se to nikad nece ni resiti. Ja bih bio zadovoljan da se resi jedan slucaj,ali ne da mi u zatvoru avrse direktori, racunovodje, finansijski direktori nego "oni pravi". A kad se dodje dotle, onda sve postaje razvodnjeno i smesno.Daj boze da gresim.

Ne tvrdim da su nasi posteni, vec da Amerikanci nisu glupi!

pre 11 godina

Znaci po ovome ispada da su Ameri podmitili nekoga da za male pare kupe kompaniju koju danas niko nece ni za dzabe?! Bez obzira sta prosecan Srbin misli nisu Ameri toliko glupi!
Nego istrazite vi kako su propadale firme koje su imale proizvodnju, trziste ali kada su ih privatizovali Milosevicevi biznismeni propale!

zabluda

pre 11 godina

@clan DS-a

Akosi ti clan DS-a onda sam ja Bil Gejts a sedis u nekom opstinskom odboru SNS-a i zadatak tije da komentarises. Neces dobiti posao. Bolje sedii uci nesto pametno

Fokus

pre 11 godina

O cemu vi pricate,pa ta zelezara pre privatizacije nije ni radila,bila je na rezimu tihog rada,a jedna pec skroz ugasena...setite se samo da su u jednom periodu u pogonima zelezare proizvodjene cak i pecurke...i,sad vi kao pricate upropastena jedna dobra firma i ne znam ti ja sta...firma vredi onoliko koliko vredi njen proizvod i u kojim kolicinama se on moze prodati,a sve te price,hale,postrojenja,infrastruktura su samo mazanje ociju...to nicemu ne sluzi ako na kraju procesa iz te zelezare ne izadje dovoljno kvalitetan celik za kojim ima potraznje....

medvedja usluga

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid i da li je tu bilo nekakvih mahinacija, nemam pojma...veoma je moguce da je bilo spornih radnji. Sto u svakom slucaju treba istraziti.
Ali nakon svega sto se izdogadjalo vezano za tu fabriku zadnjih 10-ak godina, moze se reci da je prodaja Sartida US Steel-u bila odlican potez, i da dobit od takvog nekog poteza prevazilazi stetu koja je nastala nekim eventualnim malverzacijama. A da ne pricam o steti, koja bi nastala gomilanjem dugova da je fabrika ostala u vlasnistvu drzave, kao sto se sada dogadja, i kao sto se dogadjalo pre privatizacije.
Koliko Sartid stvarno vredi, govori danasnja situacija, gde su im peci na tihom hodu, a zaposleni u toj fabrici primaju neke minimalne plate iako nista ne proizvode. A niko se nesto i ne otima da ih kupi, za bilo koju cenu.
Ljudi koji su vodili kampanju sve vreme zadnjih 10 godina oko cele stvari sa Sartidom su samo cinili medvedju uslugu ostrascenom delu srpskog stanovnistva koji prezire americki kapital. I ne bi bilo lose da iste postavimo na celo upravnog odbora Sartida, da nam pokazu, "kako bi oni to sa Sartidom", pa da od toga svi imamo koristi.

Deja Vu

pre 11 godina

@ Milos

Mislim da je Miloš dobro objasnio, za one koji žele da shvate. Onima koji ne žele, ne vredi ponoviti ni 100 puta.

Radio sam u MKS (Metalurški kombinat Smederevo) i znam situaciju iz tog vremena, pa bih molio one koji se sa strane 'pale' na halabuku SPS-a i SNS-a, da se malo uzdrže. Da je sreća, ne bi bilo 'istorijskog pomirenja', nego bi oni bili lustrirani na vreme, pa se ne bi sad junačili.

Fabrika je bila pred gašenjem i u ogromnim dugovima. Ako je bilo ko hteo da je preuzme, i oživi proizvodnju, trebalo mu je pokloniti, samo da nastavi sa radom. 10 godina je od USS Srbija živelo Smederevo, a bogami i šire, iako nije bilo nekog naročitog profita. Sad kad su Ameri digli sidro, videćemo hoće li iko da se prevari i produži život 'mrtvacu' koji samo pravi gubitke?

RaDissha

pre 11 godina

Vidim da su preskočili Muljanja Br.1 Stečaj banaka i br. 2 Nacionalna štedionica , pa tako neću ni komentarisati muljanje Sartidom . Setiću se samo tog vremena i upornog objašnjavanja jednog mog prijatelja , da je prodaja Sartida "posao decenije" za Srbiju i da ja to ne razumem ... !? Naravno radi se o jednom od mnogobrojnih "experata za SIS" ( sve i svašta) DS-a .Sada vidim , niko još uvek ne može da shvati o kakvom poslu je reč , već optužuju pokojnog Zorana i Matrapaza Vlahovića , da su uzeli nekakvu "masnu" proviziju !? Gluposti , nemoguće da bi Vlahović uradio tako nešto!?

Radisav Čučulanović

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid ispitivala je policija 2005. godine.
Zna se da je 29.12.2005. godine policija na osnovu zahteva Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu napisala Izveštaj na 66 strana.
Na strani 7 u trećem pasusu, pomenutog Izveštaja, stoji da je Kolesar, Rajni Andrić, šefovoci kabineta Agencije za privatizaciji rekao da je on od strane Vlade ovlašćen da koordinaira u postupku stečaja i njegove prodaje u stečaju, kao i namirenja poverilaca.
U istom izveštaju je napisano da je pokojni premijer Djindjić 6. marta 2003,na 150 sednici Vlade R. Srbije rekao da najbolja ponuda treba da opredeli budućeg vlasnika,
Evo nekoliko šlagorta o tome šta je utvrdila policija
Dug Sartida u tom trenutku je bio 1,2 milijade dolara(strana 11)
Procena vrednosti imovine od strane Ekonomskog fakulteta je od 28,8 do 51,9 miliona dolara.
Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnje protivzakonit.
Savet agencije za privatizaciju doneo (protivzakonitu) odluku o prodaji, a potpisao je Miroljub Labus.
Prosto je neverovatno i neobicno, kako su stecajno vece i stecajni upravnik revnosno radili 28. marta, pa su istog dana sastavljena, potpisana i u sud stigla misljenja poverilaca, te je zakazano i izvrseno potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Nejasno je i zasto je kupoprodajni ugovor zakljucen 31. marta, a kupac tek 25. avgusta upisan kao novi vlasnik preduzeca, mada je prvu ratu u iznosu od 562.296.537 dinara platio tek 16. oktobra 2003.

perica

pre 11 godina

Kostunicina Vlada je takodje trubila o Kolesaru i Janusevicu da su i deca znala za njih.Ko je lopov treba da ide u apsu,ali iz svih partija.Cinjenica je da je Zelezara radila dobro kako su je Amerikanci preuzeli,da je godisnji izvoz isao do 250mil dolara,da su radnici na visokim pecima jos pre par god imali 1000e plate,a da je zastita na radu bila na najvisem nivou.Ko je hteo da razume poentu shvatio je.

pametnom dosta

pre 11 godina

@dejan Naravno da su hteli da preuzmu i da imaju svu dokumentaciju jer im je Sartid dugovao 170 miliona dolara bez pripisanih kamata (nemačko-austrijski bankarski konzorcijum) i tražio je od njih dodatne kredite. Kada stečajni upravnik nije priznao njihova potraživanja rešili su da idu na arbitražu, što će reći da ćemo mi poreski obveznici platiti i ovu igranku.

Vladimir

pre 11 godina

Fascinantno je da jos uvek ima ljudi koji se prime na raznorazna pricanja nasih politicara. Zapravo mi, narod, sve sto danas znamo o zelezari je ono sto su politicari plasirali kroz medije a do dan danas mi nismo videli NI JEDAN JEDINI PAPIR koji potvrdjuje sta oni brbljaju naokolo. Sad se svi mi svadjamo oko toga dal je Sartid vredeo ovoliko ili onoliko. Pominju se neki americki dugovi, koliko su profitirali, koliki su gubici, dal se isplati ili ne isplati... ama ljudi dokle da budemo ovce? DOK NE VIDIM PAPIR OVEREN U SUDU da je ono sto pricaju istina NE VERUJEM POLITICARIMA NI JEDNU REC. LAZU BRE! Ovo je hiljadito srpsko preduzece koje preko noci ugase, onda krene medijska kampanja kako je to rupa bez dna, pa sta ce to nama kad nemamo rudu, pa to gubitas cudo jedno.... i opet preko noci ooop prodali za jedan dolar i cela afera nestane kao da nikad nije ni bila. SUDSKI PAPIR BATO DA VIDIM PRVO PA UPIRI PRSTOM!!! Sve ste pokrali gangsteri!! Srbijo opameti se vec jednom!!!

Duško

pre 11 godina

Ovo mi liči na Titanik, zvani Srbija. Lađa već pod vodom a orkestar(dirigent Vučić) još uvek svira muziku za (potrebe unutrašnje političku)igru.
Ako imate ideju ili m..da, krenite da rešavate Srbiju a ne istorijske promašaje. Da je samo Sartid, koga uzgred budi rečeno, sinoć dnevnik RTV sadašnja vlada nudi rusima za 1$, pa dam čovek i poveruje. Kad stabilizujete Srbiju i narodu pružite ono što ste obećavali ondak se vratite u istoriju pa potapajte Tadića i DS do mile volje. I mi ćemo pomagati. Ali kada vidim ko tu igru vodi, 20 godina ih gledamo kako ni jednu od njih nisu zadržali isti stav, od državnih stanova do jednog kompleta šoljica za kafu, .... Pa ako ste nas već zajahali i ponizili potrudite se da budete barem malo otmeni. Ne zbog nas, mi se znamo, nego zbog onih od kojih ste zavisni, od sveta. A i Rusi su tamo!

cinjenice

pre 11 godina

Evo nekoliko cinjenica:

1. Tokom 2005, 2006, 2007 i 2008 godine US Stil Srbija je poslovao SA PROFITOM. Kriza natupa krajem 2008 i naredne tri godine US Stil posluje sa gubitkom. Ovo demantuje tvrdju da Zelezara nikada nije poslovala profitabilno
2. U godinama kada je ostvarivan gubitak proizvodni asortiman je bio isti kao i u godinama kada su poslovali sa profitom. Ovo demantuje tvrdju da se sa postojecim asortimanom ne moze postici profit.
3. Zavisni troskovi nabavke materijala, pre svega troskovi transporta, ucestvuju sa manje manje od 5% u nabavnoj vrednosti materijala. To znaci da ukoliko placate 100$ za tonu materijala, platicete jos maksimalno 5$ da ta tona materijala stigne do Zelezare. Ovo demantuje tvrdju da je uzrok nerentabilnosti udaljenost sirovina, tj. visoki transportni troskovi.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Pa čim se Vlahović pominje ne samo u vezi sa Sartidom,tu sigurno nisu čista posla...
Ipak,u suštini,US Steel je bio dobar poslodavac u Smederevu,to će reći svi zaposleni u železari,a da je bilo mućki prilikom prodaje,ja u to ne sumnjam,pogotovo što je u sve bio umešan Vlahović !
Ujedno,ne vidim da sada,posle 10 godina, ima nekog smisla da se otvaraju takva pitanja,naročito što će to da šteti i ugledu Smederevske železare koju treba uvaliti nekom investitoru !

Damjan

pre 11 godina

od 2003.pa sve do danas,sve stranke su bile na vlasti.
Mnoge i vise puta. A tek sad vicu,drz'te lopova?

Vlahovic,Dinkic i mnogi ostali,unistise ovu drzavu.
Sad je i malo da dobiju po 40 godina robije.
Za takve,mora da se izmisli nesto novo.

it

pre 11 godina

Mnogi koji su ostavili svoje komentare gube iz vida sustinu, a sustina je u postupku privatizcije, odnosno, da li je privatizacija sprovedena u skladu sa propisima ili nije. Da li ste primetili u tekstu da je postojao jos jedan potencijalni kupac koji je nudio mnogo bolje uslove, ali ostaje pitanje zasto se od njega odustalo, tj zasto je prihvacena ponuda USS, ocigledno je da je neko imao koristi od prihvatanja losije ponude sto svakako dovodi u sumnju zakonitost postupka. U svakom slucaju nadam se da ce bivsi I sadasnji radnici ostvariti sva prava koja im pripadaju bez obzira na to ko ce na kraju upravljati fabrikom.

bivsi i sadasnji radnici zelezare sd

pre 11 godina

Zelezara moze da se proda tek onda kada drzava Srbija ili buduci kupac garantuje da ce svi bivsi i sadasnji radnici zelezare smederevo dobiti akcije-radnik sa 30 godina staza na ime akcija izgubio je jedan stan od 50m2,

riddler

pre 11 godina

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?
(drmatoriks, 5. septembar 2012 12:32)

Pa niko ih ne tera, naprotiv, Neka plate ono što su Ameri pristali da plate.

23 miliona USD

Ah, ne, to je neozbiljno. 1 USD je već ozbiljnije?

Ili, pošto Ivica tvrdi da nedostaje 100 mil, onda neka je proda Rusima za 123 miliona. A mi ćemo ga slaviti, jer proda li je za 1 USD, neka se sam javi u Zabelu kad padne njegova vlast.

Dakle, prodajte je za 123 mil i tako dokažite da je i onomad vredela barem toliko.

info

pre 11 godina

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Zelezara Sartid 1913 nije osnovana posle drugog svetskog rata, vec 1913. godine, pise u imenu.
A 1913. nije posle drugog svetskog rata, vec pre prvog svetskog rata.

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Imovina Sartida, i to bez dugova nije "uvaljena" za 23 miliona dolara, niti su u Ju es stilu neki naivci koje je Srbija izigrala, kako to ovde neko hoce da predstavi.

Gledalac

pre 11 godina

Morao sam da proverim samo ko je taj LNM holdings koji je hteo da kupi.
Ispostavilo se da je ono sto sam i mislio:)
Vlasnik toga je onaj Mital iz Indije.
A koliko je on ozbiljan kupac najbolje znamo mi u Kraljevu.Svojevremeno je kupio Magnohrom.(Gledate povremeno radnike kako traze pare,a sve sto je vredelo je iseceno i odneto iz fabrike)
To je bre obicna lopuza kojoj treba zabraniti bilo kakvo poslovanje u Srbiji.Kakve njegove ponude?

kone

pre 11 godina

Nije ovo tacno, Djindjic nije znao nista. On je politicki genije bio. Da nije bilo atentata, mi bi sad bili u EU, pored Nemacke najjaca drzava. Sva objasnjenja prihvatam, al Zoran nije kriv. Itd..

PaleRider

pre 11 godina

Narod kratkog pamćenja nema budućnost. Ajmo dvadesetak godina nazad. Koncem prošlog veka, kada su dogovorne privrede "iza gvozdene zavese" krenule u privatizaciju i restruktuiranje zaostale, neefikasne privrede (usvajanjem manje ili više loše legislative, potom i konkretnim privtizacijama), Srbija se bavila "nebeskim temama" i ratovala sa komšijama. Značajnu startnu prednost, zbog polutržišne privrede, brzo smo izgubili, a investitori sa zapada, istoka, severa ... su umesto naših kupovali mađarske, poljske, češke i firme sa istoka Evrope . Šta se tokom devedesetih desilo sa srpskom privredom ? "Giganti" i oni manji su izgubili strana tržišta, deceniju poslovali netržišno, uz manje ili veće državne otimačne i dotacije, stagnirale u tehnološkom i kadrovskom pogledu, neke gasile proizvodnju i uništavale tehnologiju, i tako postale nekonkurentne na globalnom investicionom tržištu. Dobar primer (šta dobar - najbolji!!!) je "Sartid"!!! Tadašnji SPS dirktor Matković, je u visokim pećima gajio pečurke i piliće, dok su u isto vreme prodate, nekada, u svakom pogledu, lošije železare sa istoka USS je npr. pazario Košice). Kada je odlučeno da i ovaj tamni vilajet krene u privatizaciju, veliki igrači su se već pozicionirali na istoku Evrope i nisu hteli srpske firme ni na poklon!! Đinđićeva Vlada je uspela da "uvali" Sartid za 23 miliona dolara i zaslužuje sve čestitke.Neka sada Vučić da Sartid, u dobrom stanju, Rusima - za jednu kopejku !! Ali da šljaka...i njemu ću čestitati!

iron man

pre 11 godina

"Kada je 31. marta 2003. godine slovačka kompanija „Ju-Es stil Košice”,koja posluje u sastavu američke korporacije „Ju-Es stil”, kupila „Sartid” za 23 miliona dolara, oslobođena je obaveza plaćanja dugova koje je smederevski gigant imao prema poveriocima."
Nikad niko ne bi uspeo da proda tu fabriku sa sve dugovima. Ako je vrednost fabrike 200-300 miliona dolara, a dugovi 500, bas me zanima ko je taj ko ce da je kupi. Pa jeftinije mu je da pravi novu. Al onda se postavlja pitanje, zasto bi je pravio u Srbiji.

"Mediji izveštavaju da železara loše posluje, da su joj dugovi izuzetno veliki, proizvodnja nikakva, a višak radnika ogroman."
A stvarnost je kao bila drugacija? Zelezara je odlicno poslovala, nije imala dugove i visak radnika? Pa odakle onda taj pomenuti dug od 500 miliona sa pocetka teksta?

A koliko je drzava "pukla" od dolaska USSteela, najbolje vidimo na primeru da je isti ucestvovao u izvozu sa 15%, i u BDP-u sa 5%. Bas me zanima cime ce se sada nadomestiti taj manjak? Pretpostavljam profitom iz Juznog toka, koji "eto samo sto nije stigao".

alek

pre 11 godina

Da Sartid tada nije preuzet od strane US steela on bi davno bio za staro gvozdje, koje ne bi imao ko da preradi. Doduse pre privatizacije su vrlo uspresno poceli sa proizvodnjom pecuraka. Celo Smederevo, kao i mnogi drugi, su veoma lepo ziveli dok je US steel poslovao. Verovatno bi bilo tako i danas da zbog svetske krize nije sve stalo.

Gabrijel Omar

pre 11 godina

Cekaj,ne razumem sad...Kolesar nesto kriv?? Kako je to moguce? Pa zar on nije bio sef kabineta Zorana Presvetlog Djindjica a on je,znamo to,nepogresiv u svemu,pa i u izboru personala?! Cccc,bogohuljenje!!!

zabluda

pre 11 godina

@clan DS-a

Akosi ti clan DS-a onda sam ja Bil Gejts a sedis u nekom opstinskom odboru SNS-a i zadatak tije da komentarises. Neces dobiti posao. Bolje sedii uci nesto pametno

drmatoriks

pre 11 godina

Neko stalno govori da je NIS "poklonjen" Rusima. A Rusi su platili 400 miliona dolara + 1,5 milijardu investicija, oporavili teško bolesnu kompaniju i stvorili od nje uspešno preduzeće koje zapošljava ljude i donosi novac u budžet Srbije.

Amerikanci su s druge strane platili 23 miliona dolara za železaru Smederevo, nisu ni dolara uložili u investicije ni otpremnine (ali zato su ozbiljan novac uložili u besmislene korporativne bilborde i novinske oglase sa nasmejanim licima radnika, US Steel donosi radost u Srbiju), nisu preuzeli dugove železare - njene dugove vraćali su građani Srbije... i kad su oplodili svoj kapital, Amerikanci su otišli, i to tako da sada niko neće ni za 1 dolar da preuzme kompaniju.

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?

Naftas

pre 11 godina

@drmatoriks

Care, nego sta da je poklojeno. Cela infrastruktura benzinskih pumpi. i da ne nabrajam Od svog profita u Srbiji,od tebe i mene polako ulazu. Naj profitaboilnija kompanija na svetu koja na razlici u ceni zaradjuje. Takav profit po jedinici proizvoda nemaju ni Texaco,Shell, BP.Ali to moze u Srbiji. Trebalo je da rekonstrukcija Rafinerije Pancevo bude gotova prosle godine a obecali za kraj ove godine. Ni cenrta svojih para Gazprom nije ulozio. Proizvodi se i dalje najlosije gorivo a prodaje kao Euro 5, Trolalisu nam Velja i ostali da cemo da imamo najjeftinije gorivo u regionu.A ono malo morgen

vlastimir doncic

pre 11 godina

Vucic se bavi Agrobankom ,Sartidom,ITD,a to rade posto nisu u stanju da rese ekonomske probleme .Pustite sudstvo i tuzilastvo da radi svoj poso .Zar nevidite da gladujemo ,secer 120.din.,zejtin 200.din.,brano 65din.,i td ,itd.Ova halabuka ce proci,a posle ,sta ce da radimo ,poso nema ,deca traze svakog dana za skolu neke knjige,sveske ,pribore ,a za hranu ,obucu i odecu ,ovo nije prepucavanje ,ali vlast mora da poradi na ekonomiju.

bivsi i sadasnji radnici zelezare sd

pre 11 godina

Zelezara moze da se proda tek onda kada drzava Srbija ili buduci kupac garantuje da ce svi bivsi i sadasnji radnici zelezare smederevo dobiti akcije-radnik sa 30 godina staza na ime akcija izgubio je jedan stan od 50m2,

medvedja usluga

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid i da li je tu bilo nekakvih mahinacija, nemam pojma...veoma je moguce da je bilo spornih radnji. Sto u svakom slucaju treba istraziti.
Ali nakon svega sto se izdogadjalo vezano za tu fabriku zadnjih 10-ak godina, moze se reci da je prodaja Sartida US Steel-u bila odlican potez, i da dobit od takvog nekog poteza prevazilazi stetu koja je nastala nekim eventualnim malverzacijama. A da ne pricam o steti, koja bi nastala gomilanjem dugova da je fabrika ostala u vlasnistvu drzave, kao sto se sada dogadja, i kao sto se dogadjalo pre privatizacije.
Koliko Sartid stvarno vredi, govori danasnja situacija, gde su im peci na tihom hodu, a zaposleni u toj fabrici primaju neke minimalne plate iako nista ne proizvode. A niko se nesto i ne otima da ih kupi, za bilo koju cenu.
Ljudi koji su vodili kampanju sve vreme zadnjih 10 godina oko cele stvari sa Sartidom su samo cinili medvedju uslugu ostrascenom delu srpskog stanovnistva koji prezire americki kapital. I ne bi bilo lose da iste postavimo na celo upravnog odbora Sartida, da nam pokazu, "kako bi oni to sa Sartidom", pa da od toga svi imamo koristi.

Ne tvrdim da su nasi posteni, vec da Amerikanci nisu glupi!

pre 11 godina

Znaci po ovome ispada da su Ameri podmitili nekoga da za male pare kupe kompaniju koju danas niko nece ni za dzabe?! Bez obzira sta prosecan Srbin misli nisu Ameri toliko glupi!
Nego istrazite vi kako su propadale firme koje su imale proizvodnju, trziste ali kada su ih privatizovali Milosevicevi biznismeni propale!

Zelezarac

pre 11 godina

Sartid je bio koncern crne metalurgije i u svom sastavu je imao niz fabrika po Srbiji, ukljucujuci i one u Urosevcu i Vucitrnu. Sartid je cak imao i sportske radnje i turisticke agencije. Inace sama zelezara je bila groblje. Dve visoke peci koje od izgradnje nikada nisu pustene obe u rad. U fabrickom krugu su bile planine nekih "rezervnih delova" koji su neupotrebljivi u toj fabrici. Neko je zaradio ogromne pare kupujuci neupotrebljive delove devedesetih. Kada je dosao US STEEL investirali su i osposobili sva postrojenja i dogradili sta je trebalo tako da su tek tada po prvi put u istoriji fabrike pustene obe visoke peci u rad i zelezara je po prvi put pocela da radi ono zasta je i napravljena. US STEEL je bio verovatno jedini investitor u Srbiji ciji radnici su bili ogorceni sto odlazi. I pored mnostva nevolja tokom rekonstrukcije zelezare, pokretanja proizvodnje i obuke ipak su uradili mnogo kao investitori. Neposredno pred odlazak zavrsili su i dve nove investicije, odlagaliste troske (koje fabrika nije ni imala) i postrojenje za uduvavanje ugljene prasine koje znacajno pojeftinjuje cenu izrade celika. Odluka da US STEEL napusti Srbiju je bila sok i neverovatno je da vlasnik odustane od fabrike u kojoj privodi kraju dve kapitalne investicije. Odnos vlade Srbije prema svom strateskom postrojenju je katastrofalan. Neshvatljivo je da ministar Dinkic javno izjavljuje kako radnici zelezare imaju 100 000 din platu. Ministar ekonomije jedne zemlje ne zna ni najosnovnije cinjenice najveceg proizvodnog preduzeca u drzavi i najveceg izvoznika. To je bruka i sramota i uzasna uvreda za radnike da ministar navodi da su im plate 3x vece i da fabriku od nacionalnog znacaja predstavlja kao "rupu bez dna"

Milos

pre 11 godina

Meni je logicnije da je Srbija podmitila US steel da bi uzeo tako raspalu fabriku!
Korupcija se obicno javlja u slucajevima kada atraktivnu kompaniju ili resurse treba kupiti za male pare! Posle propadanja 90-ih Sartid nije bio ni najmanje atraktivna fabrika niti je imao ikakvu buducnost, kada se ima u vidu zastarelost tehnologije da se ruda dovozila iz Brazila itd. Zbog toga je prodat u direktnoj pogodbi, oslobodjen od dugova samo da se ne bi zatvorio, slicno je uradjeno sa Zastavom 2008. Ipak zelezara je radila 8-9 godina, proizvodila, izvozila, reorganizovana je, radnici su primali plate... E sad, da je to zelezara koja ima buducnost USS je ne bi vratio za 1 dolar Srbiji i vec bi se javio neko ozbiljan da je kupi!
Ono sto Srbija treba da se zapita je: zasto je US steel izmedju zelezara u Smederevu i Kosicama izabrao Kosice? Pa zato sto je Slovacka u EU, zato sto ima 5 fabrika automobila, zato sto je privatizovala zelezaru nekoliko godina pre Srbije i time dobila moderniju i atraktivniju fabriku!

Bunar bez dna

pre 11 godina

Kao prvo Sartid treba likvidirati. Placati sirovinu iz Rusije i UKrajine koje dolaze Dunavom jer Srbija sirovinu nema je budalastina. Samo da bi tamo neko bio zaposlen.Dug se nagomilavao.Poverioci Invest banka, Beobanka i Jugobanka otisli u aut.Cena celika u Evropi veoma visoka jer iz Kine dolazi mnogo jeftiniji celik. Celicnisklopovi zamost na Adi su dovozeni iz Kine. Amerika kuuoila za 23 miliona dolara a danas u Politici cifra od 32 miliona. Ali to nije vazno.Srbija je htela US steelu da uvali i postojeci dug. Ovi naravno nisu bili blesavi da to prihvate. Napravili su zelezaru koja je imala najveci izvoz u Srbiji. Dok je bilo ekonomske racunice.Kada dosla kriza ekonomije vise nije bilo. I sta se sada radi.Hoce rusima da uvale zelezaru za 1 dolar sa svim dugovima. Naravno da Rusi nisu blesavi.Dug cese prevaliti na drzavu tj na sve nas. Dinarski deo ce drzava da otpise a devizni platice iz budzeta.I Rusi ce za dzabe da dobiju zelezaru da sa njom manipulisu dok ima intersa.Sve zarad 1000 radnika u zelezri. Da su im dali subvenciju da sebave poljoprivredom mnogo bi bolje bilo za sve

DraganM

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da je Djindjic ubijen 12. marta, a u roku od dve nedelje posle toga, dok su obicni jos plakali i nisu mogli ni do Beograda bez 2-3 policijske provere i barikade, duo Djunic-Labus je "odradio" ultra brzu prodaju Sartida USSteel-u.
Djunic je bio Vlahovicev mentor i sef u Deloitu...
Djunic je ubrzo potom postavljen na celo Americke privredne komore u Beogradu.
Najveci protivnik istrage pozadine ubistva Djindjica je Montgomeri.

NIJE Kostunica ubio Djindjica.

cikadoktor

pre 11 godina

Moj tata radi u Zelezari i tačno je tako. Firma koja je radila i poslovala,uvedena je u stečaj i samim tim je izgubljeno pravo na socijalni program. niko nema akcije u firmi, o otpreminama i da ne pričam. Samo da bi se mala za smešne pare i Amerima,tuga.

Vladimir

pre 11 godina

Mi nismo mnogo bistri kao narod, sto se i vidi po tome za koga sve glasamo ali aman. Ivica mitinguje kako ce da apsi lopove sto zelezaru nisu prodali Amerima za 100 miliona i isto popodne njegov ministar prodao Rusima istu zelezaru za 1 dolar!! Gospodo politicari ako nas vec pravite budalama nemoj bas da ispadamo retardi pred svetom. Ili se bar uhapsite sami odma sad da vas ne jurimo kroz 10 godina.

Srx

pre 11 godina

Tekst je prekinut na najzanimljivijem delu. Sartid je vracen Srbiji za 1 dolar ali ne znamo sa kolikom minusom na racunu i sa koliko uzetih kredita koji tek treba da dospeju.
-500miliona prethodnih dugova
+23milion kad je prodat
+1 dolar
- xxx dugova.

Cenim da je drzava na Sartidu za ovih 10 godina pukla bar milijadu.

Bankar

pre 11 godina

Mislim da od istrage Sartida neće biti ništa, jer je povezan sa stečajem banaka.
Naime, pre prodaje Sartida, 2001 ili 2002, planski su ugašene 4 najveće Srpske banke, koje su od Sartida potraživale miljardu dolara.
A ugašene su da bi se Sartid lako prodao, kao i da bi u zemlju ušle strane banke, koje su nas opljačkale zelenačkim kamatam, i razbile privredu.
A pogodite po čijem nalogu, kog sadašnjeg Ministra je to urašeno?
Ne sećate se? Ne sećate se jednog Ministra koji je u sakoj Vladi od 2001....

filatelista

pre 11 godina

kao i uvek...ima više aspekata priče....nesporno je da se neko omrsio u ovom poslu i da su Ameri u Sartidu dobili ono što niko dobio nije, meso njima, kupus Srbiji, da za to treba da odgovaraju svi od reda...da se stvari isteraju na čistac, ali sa druge strane smešno mi je ovo kako je drugi kupac imao ozbiljnije i bolje namere sa Sartidom jer je nesporno je da je Sartid od vajkada bio gubitaš, dotiran i pomagan, da mi rude nemamo, da dok je bilo vojne gvožđurije da se otapa, Sartid je radio i kad se čovek osvrne uviđa da je izgradnja železare iz onog vremena ulupan kapital i da, dao Bog da ja grešim, će to jednog dana biti potpuno zatvoreno jer to nema rentabilnosti. Da nije tako, da to ima poslovnu budućnost, ne bi ga Ameri koji su ga dobili na lepe oči prodavali za 1$...

Status:Tango α

pre 11 godina

Očigledno da u Srbija nema nijednog racionalnog i praktičnog političara kome će Srbija i interes većine biti iznad ličnog interesa i interesa manjine. Očigledno je da je ova "vlada" nesposobna, jer od Sartida je jedino logično i moguće rešenje da neko preuzme odgovornost i stavi katanac koliko god nepopularno rešenje bilo , jer je stavljen katanac na daleko uspešnije firme za poslednjih 20 godina , i napraviti od železare industrijski turizam , koji je jako popularan u svetu , naročito železare koje su u trendu, imate primere pretvorenih železara u turističke atrakcije naročito u Meksiku i SAD.

Navijaci

pre 11 godina

Mozete da pricate sta hocete,ali je potpuno jasno da je u prethodnih 12 godina ucinjena takva steta gradjanima i drzavi da mi obicni to tesko mozemo da shavtimo. I to vise bog otac ne ispravi. Ako bi ova vlast krenula da to sve otkrije,mislim da nikad ne bi zavrsila taj posao. A osim toga, sva nasa iskustva pokazuju da se to nikad nece ni resiti. Ja bih bio zadovoljan da se resi jedan slucaj,ali ne da mi u zatvoru avrse direktori, racunovodje, finansijski direktori nego "oni pravi". A kad se dodje dotle, onda sve postaje razvodnjeno i smesno.Daj boze da gresim.

perica

pre 11 godina

Kostunicina Vlada je takodje trubila o Kolesaru i Janusevicu da su i deca znala za njih.Ko je lopov treba da ide u apsu,ali iz svih partija.Cinjenica je da je Zelezara radila dobro kako su je Amerikanci preuzeli,da je godisnji izvoz isao do 250mil dolara,da su radnici na visokim pecima jos pre par god imali 1000e plate,a da je zastita na radu bila na najvisem nivou.Ko je hteo da razume poentu shvatio je.

RaDissha

pre 11 godina

Vidim da su preskočili Muljanja Br.1 Stečaj banaka i br. 2 Nacionalna štedionica , pa tako neću ni komentarisati muljanje Sartidom . Setiću se samo tog vremena i upornog objašnjavanja jednog mog prijatelja , da je prodaja Sartida "posao decenije" za Srbiju i da ja to ne razumem ... !? Naravno radi se o jednom od mnogobrojnih "experata za SIS" ( sve i svašta) DS-a .Sada vidim , niko još uvek ne može da shvati o kakvom poslu je reč , već optužuju pokojnog Zorana i Matrapaza Vlahovića , da su uzeli nekakvu "masnu" proviziju !? Gluposti , nemoguće da bi Vlahović uradio tako nešto!?

Deja Vu

pre 11 godina

@ Milos

Mislim da je Miloš dobro objasnio, za one koji žele da shvate. Onima koji ne žele, ne vredi ponoviti ni 100 puta.

Radio sam u MKS (Metalurški kombinat Smederevo) i znam situaciju iz tog vremena, pa bih molio one koji se sa strane 'pale' na halabuku SPS-a i SNS-a, da se malo uzdrže. Da je sreća, ne bi bilo 'istorijskog pomirenja', nego bi oni bili lustrirani na vreme, pa se ne bi sad junačili.

Fabrika je bila pred gašenjem i u ogromnim dugovima. Ako je bilo ko hteo da je preuzme, i oživi proizvodnju, trebalo mu je pokloniti, samo da nastavi sa radom. 10 godina je od USS Srbija živelo Smederevo, a bogami i šire, iako nije bilo nekog naročitog profita. Sad kad su Ameri digli sidro, videćemo hoće li iko da se prevari i produži život 'mrtvacu' koji samo pravi gubitke?

Preko noci...

pre 11 godina

@kone Proverite sta je i kada djindjic potpisivao u vezi sa Sartidom i kako je preko noci doslo do promene strategije i kako su i domaci i strani poverioci ostali kratkih rukava...

Duško

pre 11 godina

Ovo mi liči na Titanik, zvani Srbija. Lađa već pod vodom a orkestar(dirigent Vučić) još uvek svira muziku za (potrebe unutrašnje političku)igru.
Ako imate ideju ili m..da, krenite da rešavate Srbiju a ne istorijske promašaje. Da je samo Sartid, koga uzgred budi rečeno, sinoć dnevnik RTV sadašnja vlada nudi rusima za 1$, pa dam čovek i poveruje. Kad stabilizujete Srbiju i narodu pružite ono što ste obećavali ondak se vratite u istoriju pa potapajte Tadića i DS do mile volje. I mi ćemo pomagati. Ali kada vidim ko tu igru vodi, 20 godina ih gledamo kako ni jednu od njih nisu zadržali isti stav, od državnih stanova do jednog kompleta šoljica za kafu, .... Pa ako ste nas već zajahali i ponizili potrudite se da budete barem malo otmeni. Ne zbog nas, mi se znamo, nego zbog onih od kojih ste zavisni, od sveta. A i Rusi su tamo!

cinjenice

pre 11 godina

Evo nekoliko cinjenica:

1. Tokom 2005, 2006, 2007 i 2008 godine US Stil Srbija je poslovao SA PROFITOM. Kriza natupa krajem 2008 i naredne tri godine US Stil posluje sa gubitkom. Ovo demantuje tvrdju da Zelezara nikada nije poslovala profitabilno
2. U godinama kada je ostvarivan gubitak proizvodni asortiman je bio isti kao i u godinama kada su poslovali sa profitom. Ovo demantuje tvrdju da se sa postojecim asortimanom ne moze postici profit.
3. Zavisni troskovi nabavke materijala, pre svega troskovi transporta, ucestvuju sa manje manje od 5% u nabavnoj vrednosti materijala. To znaci da ukoliko placate 100$ za tonu materijala, platicete jos maksimalno 5$ da ta tona materijala stigne do Zelezare. Ovo demantuje tvrdju da je uzrok nerentabilnosti udaljenost sirovina, tj. visoki transportni troskovi.

riddler

pre 11 godina

Sad nude železaru Rusima, ali zašto bi Rusi pristali da plate ono što Amerikanci nisu morali?
(drmatoriks, 5. septembar 2012 12:32)

Pa niko ih ne tera, naprotiv, Neka plate ono što su Ameri pristali da plate.

23 miliona USD

Ah, ne, to je neozbiljno. 1 USD je već ozbiljnije?

Ili, pošto Ivica tvrdi da nedostaje 100 mil, onda neka je proda Rusima za 123 miliona. A mi ćemo ga slaviti, jer proda li je za 1 USD, neka se sam javi u Zabelu kad padne njegova vlast.

Dakle, prodajte je za 123 mil i tako dokažite da je i onomad vredela barem toliko.

Fokus

pre 11 godina

O cemu vi pricate,pa ta zelezara pre privatizacije nije ni radila,bila je na rezimu tihog rada,a jedna pec skroz ugasena...setite se samo da su u jednom periodu u pogonima zelezare proizvodjene cak i pecurke...i,sad vi kao pricate upropastena jedna dobra firma i ne znam ti ja sta...firma vredi onoliko koliko vredi njen proizvod i u kojim kolicinama se on moze prodati,a sve te price,hale,postrojenja,infrastruktura su samo mazanje ociju...to nicemu ne sluzi ako na kraju procesa iz te zelezare ne izadje dovoljno kvalitetan celik za kojim ima potraznje....

ex demokrata 1

pre 11 godina

Pa čim se Vlahović pominje ne samo u vezi sa Sartidom,tu sigurno nisu čista posla...
Ipak,u suštini,US Steel je bio dobar poslodavac u Smederevu,to će reći svi zaposleni u železari,a da je bilo mućki prilikom prodaje,ja u to ne sumnjam,pogotovo što je u sve bio umešan Vlahović !
Ujedno,ne vidim da sada,posle 10 godina, ima nekog smisla da se otvaraju takva pitanja,naročito što će to da šteti i ugledu Smederevske železare koju treba uvaliti nekom investitoru !

miki

pre 11 godina

Vlahovic ucestvovao,Kolesar ucestvovao,Pitic kaze sve je radjeno u Kabinetu premijera.Pa da li je neko lud da nasedne da Djindjic ovo ne zna.Sve su znali.I za Popovac i za Sartid i za Beopetrol sve.Pa Kolesar se jos slikao da se inati kad je oslobodjen optuzbi.Janjusevic,Cvetkovic,Nikezic,Vlahovic i drugari bi svi trebali da odgovore na neka pitanja.

provincijalac

pre 11 godina

Za Sartid, kao i za većinu ''uspešnih'' privatizacija, odgovornost snose i tzv nezavisni novinari...koji o svemu ovome znaju već 9 godina, a ne smeju ili iz nekog interasa ne žele da pišu...

SRAM VAS BILO, SEDMA SILO...

Vladimir

pre 11 godina

Fascinantno je da jos uvek ima ljudi koji se prime na raznorazna pricanja nasih politicara. Zapravo mi, narod, sve sto danas znamo o zelezari je ono sto su politicari plasirali kroz medije a do dan danas mi nismo videli NI JEDAN JEDINI PAPIR koji potvrdjuje sta oni brbljaju naokolo. Sad se svi mi svadjamo oko toga dal je Sartid vredeo ovoliko ili onoliko. Pominju se neki americki dugovi, koliko su profitirali, koliki su gubici, dal se isplati ili ne isplati... ama ljudi dokle da budemo ovce? DOK NE VIDIM PAPIR OVEREN U SUDU da je ono sto pricaju istina NE VERUJEM POLITICARIMA NI JEDNU REC. LAZU BRE! Ovo je hiljadito srpsko preduzece koje preko noci ugase, onda krene medijska kampanja kako je to rupa bez dna, pa sta ce to nama kad nemamo rudu, pa to gubitas cudo jedno.... i opet preko noci ooop prodali za jedan dolar i cela afera nestane kao da nikad nije ni bila. SUDSKI PAPIR BATO DA VIDIM PRVO PA UPIRI PRSTOM!!! Sve ste pokrali gangsteri!! Srbijo opameti se vec jednom!!!

djeturum

pre 11 godina

Zasto se sada prica o ovome? Ko ce da odgovara i kako? Poslati nekoga na robiju kada se dokaze ovo ili ono nije nikakav dobitak. Poverioci su bili Beobanka i Jugobanka ako se secam koji su nedugo zatim likvidirani. Siguran sam da ima jos firmi kojima se Sartid dugovao i koje su neslavno zavrsile.
Radnici su prvo strajkovali u Smederevu, bunili se, a kada su skocile plate kleli su se u USS dok ih sada kunu i traze spas od drzave.
Zlocin je jedini ako je istina da je neka firma htela da preuzme dugove i sprovede socijalni program a mi im nismo dozvolili, takodje da im nismo dozvolili investicije i povecanje izvoza pravi od svega nonsens.

dejan

pre 11 godina

Znaci neka druga kompanija je htela da preuzme i dugovanja sartida, koje na kraju drzava Srbija placa, ali su nasi vrli "eksperti" prodali to za dvadesetak miliona eura, oslobodivsi rizika Amere da mogu da odu u minus, da propadnu. Sada nam je US steel (pre bi nazvao steal) ostavio nocva dugiovanja u vrednosti, kako se prica, oko 100 miliona necega, dolara ili evra. Sledeca stvar je jako interesatna u Srbiji. NIS je pre prodaje imao gubitke od oko 20 miliona eura godisnje. Nakon prodaje Rusima odmah je imao dobitak od oko 30 miliona eura, prve godine. Znaci skok od 50 miliona eura. I niko nikad nije odgovara nizasta. U magacinima NISa nasli su na milione upaljaca, rokovnika na koje je utroseno par desetina miliona eura, kao reprezentacija. I niko nikad nije odgovarao. Zar je moguce da nijedna firma nema dokumentaciju zasta su pravljeni toliki dugovi, da ne postoji sistem da se krivicno gone one koji malverzacijama obore vrednost firme, napljackaju sve sto vredi i, u vecini slucajeva, posten i normalan svet, radnike, ostave bez plata i bez posla? Dokle bre vise sa tim?

Kop

pre 11 godina

Prvo su likvidirane domace banke jer je njima Sartid najvise dugovao. Tako je u potpunosti otvoreno finansijsko trziste zemlje, koje je vrijedilo milijarde. Onda su likvidirani sitni domaci dobavljaci koji su imali potrazivanja od Sartida, i time su mnoge firme otisle u dugove i bankrot. A onda je prakticno poklonjena i fabrika za 20 mil.dolara u jeku globalne potraznje za celikom.
Danas nema vise domacih banaka, niti sitnih domacih dobavljaca, niti ima fabrike. Autogol ili nesto drugo? Na to pitanje mogu da odgovore Dinkic i vrh DS-a.

каурин

pre 11 godina

Ово што сте ви написали није ни начета прича!
Има нас који смо у коментарима на различите чланке о томе писали пуно пута и са пуно више детаља. Зна се ко је посредовао, зна се чак да је због њихових трансфера (били грамзиви па хтели део пара да приме у БГД) пала и једна лабава влада на челу са смешним премијером...
Морате ипак то мало боље. Можете ви то!

dejan

pre 11 godina

mi ovde smo korumpirani do kraja
kofercic ovde tamo malo pomažem...
i opet glasamo za iste

kolektivna memorija ovog naroda ne postoji

pucav

pre 11 godina

Dosta je tesko napisati clanak o Sartidu , odnosno zeljezari Smederevo ako se to posmatra parcijalno i ubacuju u javnost delimicne informacije.Mislim da je to tema za jedan dobar novinarski rad Insajder ili slicno jer vi imate dovoljno dobrih novinara da to urade.
Zeljezara nema dugi vek izgradjena je posle drugog svetskog rata delimicno sa ruskom ,nemackom i engleskom tehnologijom . .Prljave igre nastaju sa njom od pocetka Slobine vladavine a sada dolaze od kulminacije jer od ove fabrike zive najmanje 20000 dusa , a da ne pominjemo sve ostale , koje se bave odrzavanjem , transportom, proizvodnjom rez.delova, potrosnog materijala i sl.Napisite ili snimite sve po redu , od ne planske gradnje pa do do pokrivanja gubitaka od strane SFRJ, do transformacije za vreme Slobe, do preuzimanja Jugometala kome je dugovovao 200 mil $ , pa do gasenja banaka koji su ga finansirale Pa istrazite deo koji se odnosi na kredit nemackog konzorcijuma posle ukidanja embarga, za koji je nemacki ambasador ostro protestvovao,i kako je vracen.I onda objaviti sva imena koja su ucestvovala u poslovanju ove zeljezare a ne samo Z.Novakovica,B.Ignjatovica,N.Kolesara koji definitivno treba da snose ostre konsekvence , ali i niza drugih koji snose iste krivice. O mogucnosti Zeljezare mozete se raspitati od inzinjere koji su radili u ovoj zeljezari , koji bili isterani iz fabrike, da bi posle toga u toj famoznoj za Srbe i Tadica firmi Danieli uspesno vodili pojedine zadatke uz puno postovanje i pohvala.

Gledalac

pre 11 godina

Morao sam da proverim samo ko je taj LNM holdings koji je hteo da kupi.
Ispostavilo se da je ono sto sam i mislio:)
Vlasnik toga je onaj Mital iz Indije.
A koliko je on ozbiljan kupac najbolje znamo mi u Kraljevu.Svojevremeno je kupio Magnohrom.(Gledate povremeno radnike kako traze pare,a sve sto je vredelo je iseceno i odneto iz fabrike)
To je bre obicna lopuza kojoj treba zabraniti bilo kakvo poslovanje u Srbiji.Kakve njegove ponude?

pametnom dosta

pre 11 godina

@dejan Naravno da su hteli da preuzmu i da imaju svu dokumentaciju jer im je Sartid dugovao 170 miliona dolara bez pripisanih kamata (nemačko-austrijski bankarski konzorcijum) i tražio je od njih dodatne kredite. Kada stečajni upravnik nije priznao njihova potraživanja rešili su da idu na arbitražu, što će reći da ćemo mi poreski obveznici platiti i ovu igranku.

Radisav Čučulanović

pre 11 godina

Kako je prodat Sartid ispitivala je policija 2005. godine.
Zna se da je 29.12.2005. godine policija na osnovu zahteva Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu napisala Izveštaj na 66 strana.
Na strani 7 u trećem pasusu, pomenutog Izveštaja, stoji da je Kolesar, Rajni Andrić, šefovoci kabineta Agencije za privatizaciji rekao da je on od strane Vlade ovlašćen da koordinaira u postupku stečaja i njegove prodaje u stečaju, kao i namirenja poverilaca.
U istom izveštaju je napisano da je pokojni premijer Djindjić 6. marta 2003,na 150 sednici Vlade R. Srbije rekao da najbolja ponuda treba da opredeli budućeg vlasnika,
Evo nekoliko šlagorta o tome šta je utvrdila policija
Dug Sartida u tom trenutku je bio 1,2 milijade dolara(strana 11)
Procena vrednosti imovine od strane Ekonomskog fakulteta je od 28,8 do 51,9 miliona dolara.
Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnje protivzakonit.
Savet agencije za privatizaciju doneo (protivzakonitu) odluku o prodaji, a potpisao je Miroljub Labus.
Prosto je neverovatno i neobicno, kako su stecajno vece i stecajni upravnik revnosno radili 28. marta, pa su istog dana sastavljena, potpisana i u sud stigla misljenja poverilaca, te je zakazano i izvrseno potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Nejasno je i zasto je kupoprodajni ugovor zakljucen 31. marta, a kupac tek 25. avgusta upisan kao novi vlasnik preduzeca, mada je prvu ratu u iznosu od 562.296.537 dinara platio tek 16. oktobra 2003.

it

pre 11 godina

Mnogi koji su ostavili svoje komentare gube iz vida sustinu, a sustina je u postupku privatizcije, odnosno, da li je privatizacija sprovedena u skladu sa propisima ili nije. Da li ste primetili u tekstu da je postojao jos jedan potencijalni kupac koji je nudio mnogo bolje uslove, ali ostaje pitanje zasto se od njega odustalo, tj zasto je prihvacena ponuda USS, ocigledno je da je neko imao koristi od prihvatanja losije ponude sto svakako dovodi u sumnju zakonitost postupka. U svakom slucaju nadam se da ce bivsi I sadasnji radnici ostvariti sva prava koja im pripadaju bez obzira na to ko ce na kraju upravljati fabrikom.

info

pre 11 godina

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Zelezara Sartid 1913 nije osnovana posle drugog svetskog rata, vec 1913. godine, pise u imenu.
A 1913. nije posle drugog svetskog rata, vec pre prvog svetskog rata.

@pucav, 5. septembar 2012 11:32
Imovina Sartida, i to bez dugova nije "uvaljena" za 23 miliona dolara, niti su u Ju es stilu neki naivci koje je Srbija izigrala, kako to ovde neko hoce da predstavi.

Damjan

pre 11 godina

od 2003.pa sve do danas,sve stranke su bile na vlasti.
Mnoge i vise puta. A tek sad vicu,drz'te lopova?

Vlahovic,Dinkic i mnogi ostali,unistise ovu drzavu.
Sad je i malo da dobiju po 40 godina robije.
Za takve,mora da se izmisli nesto novo.