Četvrtak, 30.08.2012.

23:58

Putin "otvara" Južni tok u Srbiji

Oni koji nisu verovali sada mogu da se uvere da će se Južni tok graditi u Srbiji. Početak radova "blagosiljaće" Vladimir Putin, najavljeno je iz Moskve.

Izvor: Politika

Putin "otvara" Južni tok u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

горан

pre 11 godina

Шта ће нам Руски гас кад имамо Амерички уранијум, додуше осиромашен али добар за канцер.

Yps

pre 11 godina

@komsija: Zaista nema smisla da neko lupa ovako napamet totalne nebuloze koje veze nemaju sa činjenicama. Rusija nije imigrantska država poput SAD, Kanade ili Australije, niti ima politiku uvoza stranaca poput Nemačke, Austrije, VB i drugih. Ipak, evo linka za 2005. koji pokazuje da RF ima, posle SAD, najviše najviše stanovnika rođenih u inostranstvu:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_immigrant_population
Net migration rate za 2012 (pogledajte gde je npr. Albanija):
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html
Na pitanje zašto svi idu u SAD i zapad, odgovor je prost: Te zemlje imaju dobar standard, a razloge tog standarda bi trebalo da zna svako iole prosečnog obrazovanja. Neke od tih zemalja imaju dobru privredu, ali svima je ipak zajedničko da imaju ogromne dugove koji se mere stotinama i hiljadama milijardi. Drugi razlog bi takođe trebalo da bude očigledan za svakoga ko je čuo za kolonijalizam i za nedavne i aktuelne "intervencije" širom sveta. Da li je zaista potrebno detaljnije objašnjenje?

Branko

pre 11 godina

@(Natalija, 1. septembar 2012 06:24)
Da li su Vam više odgovarali Gorbačov (Nobelovac) i Jelcin (notorni alkoholičar) ili možda Staljin ili pak Lenjin koga je "zapad" ubacio u Rusiju kako bi ovaj srušio Carsku Rusiju i uveo komunizam. U toj Lenjinovoj vlasti je bilo samo 3,75% Rusa a svi ostali su bili neki drugi. Da li je takva Rusija možda više po volji?

Zoran

pre 11 godina

Kada je Srbija potpisala ugovor za Južni tok,tog trenutka je postala ravnopravni partner u ugovornom odnosu.Znači potpisano i svako treba da ostvari svoje pravo iz ugovora.Sada je nekome krivo što ugovor nije potpisan sa Amerikom.Ali,oni su predaleko i nemaju gas za isporuku.U svakom slučaju ovim ugovorom Srbija ostvaruje ekonomsku korist,što je i najvažnije.

Hans Kloss

pre 11 godina

Русофил или Русофоб. То није битно.
Гасовод је један од најкориснијих инфраструктурних објекта за сваку земљу. Енергетска сигурност + транзитни приход. Свако ко умањује значај тог пројекта заслепљен је свакаквим другим интересима, различитим од интереса Србије.
ЕУ би могла да пожури и помогне Србији, коју је претходно уништила и опљчкала на најгори могући начин. Али не, они чак и не мисле да стварно помогну са пар допунских милијарди свом члану Грчкој, а тек не Србији. Не треба сметнути с ума да трошкови СРН за Источну Немачку давно превазилазе 1 Билион ЕУР и даље сваки Немац плаћа сваког месеца допунски порез с истим циљем. Солидарност у ЕУ је писана само словима националног непотизма, дневних политчких интереса, интереса главне струје на власти и интереса мегакорпорација.

Natalija

pre 11 godina

Ko moze jos da se lozi na ovog sadistu? Dnevno otera po nekog neistomisljenika makar na robiju. To radi svom narodu! Sta li ce tek da radi drugima?

Vladimir

pre 11 godina

Toma ce tom prilikom da otvori koridor 12 pretpostavljam, mozda i neku novu fabriku aviona i satelita i svecano porinu nuklearnu podmornicu u Moravu.

vladica

pre 11 godina

Za Branka:a sta mislis,posto kazes da su Tita,na vlast,dovele zapadne tajne sluzbe,da li se u njegovo vreme, bolje zivelo,od recimo Madjarske,ili Poljske,ili Ceho-Slovacke,posto su njihovu vlast dovele ruske tajne sluzbe...Vidim da ti teorije zavere nisu strane,sto ne otrkri neku zasto su se rusi prvi povukli sa Kosova,ili o pljackaskom pohodu Crvene Armije u BGD-u za vreme oslobodjenja... Mi rusima sluzimo samo za potkusuravanje zapadu,jer su u politici vazni samo interesi,tu ljubavi nema...

komsija

pre 11 godina

Zbog cega se vecina stranaca sirom sveta iseljava u SAD ? Sta je to sto u ovoj drzavi toliko privlaci doseljenike ?


Tri poslednje drzave u Evropi (prema Wikipediji) po useljavanju stranaca su : Albanija , Rusija i Srbija .

Toma

pre 11 godina

Prosecan domaci rusofil ne mrzi samo Ameriku i zapad . On mrzi ceo svet , mrzi sve i svakoga . To je i razumljivo jer je njegovo prirodno staniste uvek bio i ostao mrak .

Branko

pre 11 godina

Nas covek vise voli da ga Rus prevari nego da mu zapad pomogne
(Djoka, 31. avgust 2012 17:09)
Zapad nas je pomogao u I Svetskom ratu u vidu napada Nemačke i Austro-Ugarske (zemlje zapada) 1914. godine. Nakon prelaska naše vojske preko Albanije "saveznički" brodovi nisu hteli da prime srpsku vojsku puna tri meseca. Primili su naše vojnike na svoje brodove tek nakon Ultimatuma Rusije. Francuzisu nam poklonili cokule bez pertli i granate sa pogrešnim kalibrom. Svaka granata je morala da se dorađuje. Engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. godine u Beogradu protiv potpisivanja "Trojnog pakata" kako bi težište rata prebacili na Balkan. Bombardovali su "saveznici" Srbiju tokom čitavog II Svetskog rata (Beograd, Niš, Leskovac,...) dok Zagreb i Ljubljanu nisu bombardovali ni jednom. Pomoć "zapada" smo videli i prilikom rasturanja Jugoslavije. Zapad nas je bombardovao i 1999. godine i pričinio štetu od oko 100 milijardi dolara i kako bi nam učinio narod sterilnim i od kancera bolesnim bacio je osiromašeni uranijum čije je vreme poluraspada 4,3 milijarde godina. Zapad nas je zaista mnogo više pomogao od Rusa. Umalo da zaboravim, pa zapad je i Tita i komuniste doveo na vlast u Jugoslaviji. Malo li je?

covek

pre 11 godina

Postovani rusofili pitajte nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana dobili resenja o prinudnim odsustvima sta misle o Rusima .

Voit

pre 11 godina

@novosadjanka: Vasi komentari su zaista cudni i nemaju veze sa JT. Stvarno je besmisleno uopste uporedjivati ono sto su 4 godine na ovim prostorima radili Nemci i njihovi sateliti sa incidentima koji su pravili pojedini Rusi u tih par nedelja dok su bili ovde. Po vama ispada da oni tada od dosade nisu znali sta ce i kao da pre toga nisu presli pakao ratujuci sa Nemcima u samoj Rusiji, preko Bugarske, Srbije i dalje, nego su samo mislili na to da kako da se "zabavljaju".

Cisko Kid

pre 11 godina

U Kraljevu su za vreme II svetskog rata Nemci streljali 5000 ljudi (u KG 7000), za to vreme su Rusi silovali 4 zene stim sto je jednog od njih streljala njegova komanda.Rusi jesu silovali po Evropi (kao i Nemci,Englezi,Ameri....) ali za razliku od njih nisu masovno ubijali.A ova Novosadjanka je verovatno iz porodice Folksdojcera pa je bila postedjena silovanja i streljanja od strane Nemaca.
Pozdrav od dipl.istoricara koji se zgrazava neznanjem tzv "Evropejaca" koji mnogo gledaju CNN i slicno smece.

ARCIBALD

pre 11 godina

Znamo kako nam gas dopremaju Rusi, naravno preko gasovoda za domacinstva i industriju.
Takodje znamo kako su nam gas dopremali Nemci, preko gasnih komora samo za licnu upotrebu.
Nikoga od mojih Romskih predaka nijedan Rus nije popreko ni pogleda, ali mnogi moji preci su zavrsili po logorima i gasnim komorama.

Jovan

pre 11 godina

svi se secaju Kosova i ruske slavne odbrane srba od Nato-a . Samo se radilo o tome dali je cifra bila dovoljna i eto ti njih nestali ko da nikad ni nisu bili tamo. A sad brane Asada. Malo veca cifra i sve ce da moze nece se puno mesati

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: Možete da stavite i 50 znaka pitanja, argumenti su vam prazna demagogija i propaganda, a odgovora na sam komentar nigde. Kada se ostane bez argumenata, potenciraju se navodna silovanja, a Nemce i ostale okupatore predstavljate kao finu i kulturnu gospodu koji nikoga nisu silovali i ubili, pa pretpostavljam da vam je neispunjena želja što nisu ostali ovde. Po vašem principu argumentacije, trebalo bi sada da pomenem i Amerikance i ostale saveznike i njihova silovanja po Italiji, Nemačkoj itd. - to je takođe zanimljiv detalj iz istorije koji se retko spominje.

Boban

pre 11 godina

Molio bih da mi neko od rusofila odgovori na jedno prosto pitanje : koliko Srba zivi u EU i Americi a koliko u Rusiji i sta je razlog tome ?

Alex1

pre 11 godina

@(Branko, 31. avgust 2012 11:16) "U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?"

Ima, i te kako! YugoRosGaz, koji je distributer gasa za Srbiju, je u većinskom vlasništvu Gazproma. Srbijagas ima udeo 25% i Bajatović sedi u njihovom nadzornom odboru. Tu se odlivaju pare, to je glavni razlog što je cena gasa kod nas naduvana!

lesa

pre 11 godina

Od gasovoda ćemo imati korist, necemo imati stetu. Zato bih zamolio one koji pljuju po Ruskom gasovodu koji prolazi kroz Srbiju da prestanu da se blamiraju. Mi smo zemlja koja je decenijama pljackana, svaki dinar nam je dobrodosao da bi preziveli, krajnje je vreme da se pomirimo sa tom sudbinom.

novosadjanka

pre 11 godina

@(DK, 31. avgust 2012 14:31)

A hoces malo da pricamo o tome kako su pijani "oslobodioci" Rusi silovali po Vojvodini zene,a? Ma to ni SS-ovci nisu radili! Znas li ti kako se o tome ćutalo,znas li????????? Ma pusti me te demagogije i ruske "siroke duse"!

novosadjanin

pre 11 godina

@novosadjanka
Mozemo da pricamo i o rupama u ozonskom omotacu, ali kakve to veze ima sa Juznim tokom i privredom Srbije? Za pljuvanje po Rusima, savetujem da otvorite blog, imacete stotinak pratilaca, iz celog sveta, za sponzorstvo pitajte USS.

seljadin

pre 11 godina

Coco Bill, NIS je placen 350 miliona evra, nema razloga da budes "neobavesten", Rusi su napravili prosperitetnu firmu od propale firme.
Drugo, DS je blokirao dolazak kapitala u Srbiju, to je NATOfilska ideologija da novac ne valja ako je iz Rusije ili Kine.

Onda ovi koji govore o Slovackoj i Rusiji, u drugom svetskom ratu Slovaci su zajedno sa Nemcima ubijali ruske zene i decu, pa sta su mogli ocekivati? Da ne plate ratne reparacije?
Poznajem par Slovaka koji su otisli u Bratislavu pre 7 godina, i vratili se pre 2 godine, toliko o NATOfilskoj ideologiji da nije dobro za Srbiju, ono sto je dobro za ceo svet.

naky

pre 11 godina

Diktator Putin odlucio da mu nije dosta da zauvek bude predsednik ili premijer Rusije, nego ni manje ni vise i patrijarh Moskovski i cele Rusije, pa ce on da "blagosilja" tamo neki naftovod.

Boze, sacuvaj me kolere i ruske ljubavi prema Srpskom narodu. Koje ste vi naivcine neopevane.

Nevesinjac

pre 11 godina

Citajuci ove isprepadane komentare, stekao sam utisak da najzesci kriticari ruskih investicija, od Rusa zapravo najvise ocekuju: da nam daju gas za dzabe, naftu za dzabe, da plate milijarde za pola kompanije koja duguje milijarde, da zaposle sve Srbe, da nam naprave gasovod za dzabe, da nam vrate Kosovo...i td. Pitam se zasto? Kao da su razocarani u ostale!

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: A da vi malo bolje objasnite šta su te zemlje istočnog bloka na Hitlerovoj strani donele Rusiji? Da li treba da navodimo koliko miliona ljudi je u pitanju? Ili to ne sme da se spomene? Sramna je ta vaša propaganda!

Maki

pre 11 godina

Ja bih ipak više voleo da vidim Putina, ne kako otvara gradilište, nego slavinu za gas posle završenih radova. Jer gradilište nije teško otvoriti, ali ni zamrznuti na neodloženo vreme. Mi bar znamo kako to može da izgleda (Prokop).

smesan si

pre 11 godina

(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)
Koja se Rusija vraca na velika vrata i da li je toga svestan ruski narod i dali to on hoce, koliko ja vidim RUSIJA=PUTIN.

hladisa

pre 11 godina

11-og decembra, dao vam bog pameti sta cete i kako cete da radite po snegu i zimi, doduse navikli ste ali opet dao vam bog pameti.

Coco Bill

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.
(seljadin, 31. avgust 2012 11:50)

Pa ja ne videh da bilo koja ruska privatna firma ulaže u Srbiju, a ko joj to brani ??!. Ulažu samo prodržavne firme i to u nešta što će im se brzo vratiti (nafta energetika transport osiguranje). A što se tiče poklanjanja pa zar nije NIS poklonjen baš tim "tvojim" Rusima. Pa sami su oni rekli da su te pare ispaltili od NAŠE ZARADE, dakle od prodaje benzina na našem tržištu i tu smo tako "straobalno" tehnološki i kvalitetno napredovali !!. Što se tiče verovanja u EU, pa tamo imaš više ruskih privatnih ulaganja, nego bilo gde, to sigurno ne bi radili da ne veruju u EU baš ti sami Rusi, a uzgred polovina ruskih bogataša baš živi tamo u tebi "raspadnutom i mrskom" EU.

novosadjanka

pre 11 godina

@(Пријатељ, 31. avgust 2012 13:15)

Postovani "prijatelju",mislim da bi se na ove tvoje reci zgranuli preplaseno svekar i svekrva moje cerke koji zive u Bratislavi...pa da ti malo bolje objasne sta su ti ruski "andjeli" doneli zemljama Istocnog bloka!Da to cujes, nikada, ali nikada u zivotu ne bi ovo napisao. A kamo li pozeleo da tako nesto dozivis!

zoran

pre 11 godina

"Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!"
(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)

Može biti da je TVOJA MAJKA. Moja nije. Moja majka se zove Vera i ima 82 godine i još je živa i zdrava i ne prodaje mi mu... za bubrege. Tvoja sa tobom trrguje po tom principu već godinama a ti i dalje nasedaš. Tvoja stvar. Ali ne petljaj i mene u tu priču, please! Ako znaš šta to "please" znači uopšte.

Jelena

pre 11 godina

Putin ga otvara, njegov ce i biti, zajedno sa svim njegovim avionima, jahtama, ostalom naftom, itd... Ziveo drug Putin, mi cemo da calabrckamo sveze nabrane lekovite travcice!!!

Пријатељ

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек започиње себе да поштује, упркос томе што га понеки други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као човека, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит! Ми питамо себе: хоћемо ли да будемо средство, или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека!

Rusofil

pre 11 godina

Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!

tti

pre 11 godina

@Numex: Zapravo, Rusija čini Srbiji uslugu, jer je prvobitno bilo planirano da trasa ide kroz Rumuniju. Nije moguće da sve zaboravljamo tako brzo ili je to selektivno zaboravljanje?
Što se tiče cene, tu takođe pokušavate manipulacijama da proturate propagandnu poruku. Ovde su navedene cene za 2011:
http://www.aers.rs/Index.asp?l=2&a=22.07&tp=TarifeG
Niže cene imaju samo oni koji imaju znatnije količine sopstvenog gasa i oni koji imaju niže transportne troškove.

seljadin

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.

Posmatrac, NL

pre 11 godina

Daj boze da bude nesto od svega toga na kraju. Ne bih da sirim defetizam, ali cim su oni pocetak radova zakazali za 11. decembar, ne greje me mnogo nada da ce se nesto znacajno tu desiti do proleca naredne godine (sem mahanja zastavicama i presecanja vrpce od strane Putina licno). Pocetak radova zakazan za pocetak zime, kad krenu mrazevi, a sneg, kao i svakog decembra, iznenadi nase putare... Ajde, zivi bili pa videli. Brzo ce doci decembar.

Branko

pre 11 godina

@(NUMEX, 31. avgust 2012 01:06)
Vidim da dobro poznajete problematiku ali zašto onda zaboraviste da napišete kako nas Mađari "deru" za transport gasa kroz Mađarsku? Poznato je da se plaća za transport gasa za 1000 normalnih kubnih metara na 100 km. U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?

London

pre 11 godina

Pitanje je samo hoce li i rusofobi koristiti ovaj gas, ili ce im se i to gaditi
(KM, 31. avgust 2012 07:53)

KM, ovaj gas neće biti dobijen za džabe, platićete ga braći Rusima isto kao što sada plaćate gas i benzin bez ikakvih popusta (iako je bilo obećavano svašta kada je NIS poklanjan Putinu). Ne vidim zašto bi iko bio gadljiv prema nečemu što je platio po tržišnoj vrednosti.

Pre je pitanje da li će rusofili koristiti gas koji će braći Rusima da plaćaju pod komercijalnim uslovima, ili će im se zgaditi kada shvate da od njihove bolesne rusofilije nema nikakve realne koristi.

Nenad

pre 11 godina

ja u ruske bajke ne verujem, a vidi taj juzni tok prolazi kroz sve NATO i EU zemlje osim Srbije, a nama Rusi ne daju u NATO. Umesto da pregovaramo kako nama odgovara jer moraju da prolaze kroz nasu zemlju, ovi nasi politicari se plase i stalno naprave najgori dil za nasu Srbiju. Rusofilstvo skupo kosta Srbiju.

Zika

pre 11 godina

Prpolovite cenu gasa jer za par godina vise necemo imati ni sume.
Sve vise gradjana koji su se grejali na gas ponovo prelaze na drva i ugalj.
Posle sledece zime videce Bajatovic i kompanija koliko je manja potrosnja gasa i bicemo lideri u regionu po drasticnom padu koriscenja gasa u domacinstvima. - 30 %

DC78

pre 11 godina

Znači danak u krvi Rusiji u narednih 100 godina da bi gasovod prošao kroz Srbiju. Nije dovoljno što smo im već poklonili NIS, a za EPS je samo pitanje vremena...
Jadne su države kojima su Rusija/SSSR bili "prijatelji" u poslednjih 100 godina :(

Aleksa81

pre 11 godina

A sada ce, uprkos onome sto Dinkic prica o odlaganju tendera, Rusi ekspresno kupiti i "Zelezaru Smederevo". Trebace "pleka" za oblaganje gasovoda i za Banatski Dvor.

Zigomar

pre 11 godina

@NUMEX
Svasta. Samo placenici poput tebe mogu ovako da predstave projekat koji ce nam doneti, kao prvo veliku finansijsku korist, sigurnost u snabdevanju gasom i sto je mozda najvaznije-poziciju zemlje od koje ce zavisiti snabdevanje gasom Hrvatske (ako budu pametni pa prihvate projekat), BiH i Crne Gore.

M

pre 11 godina

Retko jutro, procitah jednu dobru vest. Mislim da u ovom trenutku nije bitno ko investira, bitno je da se nesto radi u ovoj iscedjenoj i opustosenoj zemlji.

Nikola

pre 11 godina

Ma koliko je prodaja NIS-a kritikovana, ovo je ogromna sansa za Srbiju i predstvaljace veliki geopoliticki obrt. Bez preterane rusofilije ili neceg slicnog. Ljudi, Rusija jaca, i za 20-30 godina izrasce u trecu ili cetvru velesilu sveta. Moramo to iskoristiti. Vreme je da krenemo da radimo na zastiti nasih dugorocnih interesa u Srbiji, Rep. Srpskoj, Crnoj Gori itd. Na duge staze, stvaranje multipolarnog sveta ce za Srbe biti dobro. Uzdrzite se dnevne politike i losih stvari koje idu sa njom. Pozdrav.

gastos sa zapada

pre 11 godina

Dobra je ovo vest. Danas na Americkim vestima javljaju da GM planira da ulozi 1 milijardu u fabriku automobila u Rusiji. Rusija je veliki uvoznik americke piletine i govedine. Srbija bi (toliko puta receno) samo od izvoza hrane u Rusiju mogla da prebrodi svaku krizu. Imamo i povlasceni polozaj sa njima. Steta je sto "numemo" da iskoristimo. Nazalost, mi smo nesposobni i sopstveni narod da hranimo. Sve zemlje sveta pokusavaju da se ekonomski probiju na istok. Nama su sirom otvorena vrata a mi uporno pokusavamo da ih zalupimo. Bilo bi lepo da se probijemo i na zapad, cak i da imamo odlican proizvod tamo vlada veci protekcionizam njihovih kompanija nego na istoku, ma koliko to cudno zvucalo. Zapad je iznedrio veliki broj naucnika, nemerljiv je njihov doprinos sveopstem napretku. Dugo je vazio za zamajac civilizacije ali nazalost sve vise postaje kocnicar.

Ali, sumnjam da će Rusi imati tu viziju

pre 11 godina

Posao košta 1,9 milijardi EUR i biće završen za 2 godine. Ne sumnjam da će baš tako i biti, ukoliko ne odstupe od planiranog, ali možda bi trebalo da iskoriste ISTORIJSKU priliku, kad već grade kroz Srbiju, pa da posao daju u ruke neprevaziđenim talentima, ponosu i rekorderima srpskog i SVETSKOG graditeljstva - Mrkonjiću i Iliću! Ta dvojica, ako se udruže, izveli bi ceo posao uz trošak od 1900 milijardi EUR, za 200 godina - i to pre roka!

A ako im ne daju taj posao, možda se potrude da nagovore Amere da ovu dvojicu ubace u Muppet Show - na neki slobodan balkon!

NUMEX

pre 11 godina

Neverovatno je kakve se sve gluposti plasiraju građanima Srbije u vezi južnog toka i naročito u vezi desetogodišnjeg "aranžmana" sa Gazpromom. Ispada da "kao" Rusija i Putin Srbiji čine uslugu što grade južni tok, a prava istina je da je Srbija posle Bugarske na perfektnom geografskom položaju , i da ju je bukvalno nemoguće zaobići i da je to jedini mogući put . Što se tiče Bajatovićevog "sporazuma", trenutna cena 1000 kubika prirodnog gasa po naftnoj formuli je 409 $, sa tendencijom velikog pada i mogućnošću da dostigne cenu iz jula 2009-te od 222$ , kada je bila godinu dana ispod 300$. Bajatovićeve bajke o naftnoj i spot formuli su smešne, a naročito o nekakvom popustu, jer kad smo mi kao "bogati" plaćali 450$ sa % posredniku Jugorosgasu , Kineska i Nemačka vlada su igrale dominantnu ulogu na tržištu u formiranju cene sa Putinom, i dobijali su Ruski gas na Nemačkoj i Kineskoj granici po 250$ za 1000 kubnih metara prirodnog gasa. Trebala bi vlada da detaljno objasni da li će novim ugovorom postojati Jugorosgas. A što se tiče cena za domaćinstva i Bajatovićevih bajki o nekakvoj socijalnoj ispod tržišnoj ceni, uporedimo cenu KW prirodnog gasa u Rumuniji ( 0.0285 eura KW) i Bugarskoj(0.0381) sa cenom u Srbiji. Bulgargas radi sa profitom, a nije crveni krst, a i Bugari i Rumuni imaju bolji standard. Mogli bi mnogo toga da naučimo naročito od Rumuna i Bugara kako se pregovara sa Rusima. Nemci su svetlosnu godinu ispred kao pregovarači.

Ali, sumnjam da će Rusi imati tu viziju

pre 11 godina

Posao košta 1,9 milijardi EUR i biće završen za 2 godine. Ne sumnjam da će baš tako i biti, ukoliko ne odstupe od planiranog, ali možda bi trebalo da iskoriste ISTORIJSKU priliku, kad već grade kroz Srbiju, pa da posao daju u ruke neprevaziđenim talentima, ponosu i rekorderima srpskog i SVETSKOG graditeljstva - Mrkonjiću i Iliću! Ta dvojica, ako se udruže, izveli bi ceo posao uz trošak od 1900 milijardi EUR, za 200 godina - i to pre roka!

A ako im ne daju taj posao, možda se potrude da nagovore Amere da ovu dvojicu ubace u Muppet Show - na neki slobodan balkon!

Nikola

pre 11 godina

Ma koliko je prodaja NIS-a kritikovana, ovo je ogromna sansa za Srbiju i predstvaljace veliki geopoliticki obrt. Bez preterane rusofilije ili neceg slicnog. Ljudi, Rusija jaca, i za 20-30 godina izrasce u trecu ili cetvru velesilu sveta. Moramo to iskoristiti. Vreme je da krenemo da radimo na zastiti nasih dugorocnih interesa u Srbiji, Rep. Srpskoj, Crnoj Gori itd. Na duge staze, stvaranje multipolarnog sveta ce za Srbe biti dobro. Uzdrzite se dnevne politike i losih stvari koje idu sa njom. Pozdrav.

M

pre 11 godina

Retko jutro, procitah jednu dobru vest. Mislim da u ovom trenutku nije bitno ko investira, bitno je da se nesto radi u ovoj iscedjenoj i opustosenoj zemlji.

gastos sa zapada

pre 11 godina

Dobra je ovo vest. Danas na Americkim vestima javljaju da GM planira da ulozi 1 milijardu u fabriku automobila u Rusiji. Rusija je veliki uvoznik americke piletine i govedine. Srbija bi (toliko puta receno) samo od izvoza hrane u Rusiju mogla da prebrodi svaku krizu. Imamo i povlasceni polozaj sa njima. Steta je sto "numemo" da iskoristimo. Nazalost, mi smo nesposobni i sopstveni narod da hranimo. Sve zemlje sveta pokusavaju da se ekonomski probiju na istok. Nama su sirom otvorena vrata a mi uporno pokusavamo da ih zalupimo. Bilo bi lepo da se probijemo i na zapad, cak i da imamo odlican proizvod tamo vlada veci protekcionizam njihovih kompanija nego na istoku, ma koliko to cudno zvucalo. Zapad je iznedrio veliki broj naucnika, nemerljiv je njihov doprinos sveopstem napretku. Dugo je vazio za zamajac civilizacije ali nazalost sve vise postaje kocnicar.

NUMEX

pre 11 godina

Neverovatno je kakve se sve gluposti plasiraju građanima Srbije u vezi južnog toka i naročito u vezi desetogodišnjeg "aranžmana" sa Gazpromom. Ispada da "kao" Rusija i Putin Srbiji čine uslugu što grade južni tok, a prava istina je da je Srbija posle Bugarske na perfektnom geografskom položaju , i da ju je bukvalno nemoguće zaobići i da je to jedini mogući put . Što se tiče Bajatovićevog "sporazuma", trenutna cena 1000 kubika prirodnog gasa po naftnoj formuli je 409 $, sa tendencijom velikog pada i mogućnošću da dostigne cenu iz jula 2009-te od 222$ , kada je bila godinu dana ispod 300$. Bajatovićeve bajke o naftnoj i spot formuli su smešne, a naročito o nekakvom popustu, jer kad smo mi kao "bogati" plaćali 450$ sa % posredniku Jugorosgasu , Kineska i Nemačka vlada su igrale dominantnu ulogu na tržištu u formiranju cene sa Putinom, i dobijali su Ruski gas na Nemačkoj i Kineskoj granici po 250$ za 1000 kubnih metara prirodnog gasa. Trebala bi vlada da detaljno objasni da li će novim ugovorom postojati Jugorosgas. A što se tiče cena za domaćinstva i Bajatovićevih bajki o nekakvoj socijalnoj ispod tržišnoj ceni, uporedimo cenu KW prirodnog gasa u Rumuniji ( 0.0285 eura KW) i Bugarskoj(0.0381) sa cenom u Srbiji. Bulgargas radi sa profitom, a nije crveni krst, a i Bugari i Rumuni imaju bolji standard. Mogli bi mnogo toga da naučimo naročito od Rumuna i Bugara kako se pregovara sa Rusima. Nemci su svetlosnu godinu ispred kao pregovarači.

seljadin

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.

Branko

pre 11 godina

@(NUMEX, 31. avgust 2012 01:06)
Vidim da dobro poznajete problematiku ali zašto onda zaboraviste da napišete kako nas Mađari "deru" za transport gasa kroz Mađarsku? Poznato je da se plaća za transport gasa za 1000 normalnih kubnih metara na 100 km. U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?

Zigomar

pre 11 godina

@NUMEX
Svasta. Samo placenici poput tebe mogu ovako da predstave projekat koji ce nam doneti, kao prvo veliku finansijsku korist, sigurnost u snabdevanju gasom i sto je mozda najvaznije-poziciju zemlje od koje ce zavisiti snabdevanje gasom Hrvatske (ako budu pametni pa prihvate projekat), BiH i Crne Gore.

Branko

pre 11 godina

Nas covek vise voli da ga Rus prevari nego da mu zapad pomogne
(Djoka, 31. avgust 2012 17:09)
Zapad nas je pomogao u I Svetskom ratu u vidu napada Nemačke i Austro-Ugarske (zemlje zapada) 1914. godine. Nakon prelaska naše vojske preko Albanije "saveznički" brodovi nisu hteli da prime srpsku vojsku puna tri meseca. Primili su naše vojnike na svoje brodove tek nakon Ultimatuma Rusije. Francuzisu nam poklonili cokule bez pertli i granate sa pogrešnim kalibrom. Svaka granata je morala da se dorađuje. Engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. godine u Beogradu protiv potpisivanja "Trojnog pakata" kako bi težište rata prebacili na Balkan. Bombardovali su "saveznici" Srbiju tokom čitavog II Svetskog rata (Beograd, Niš, Leskovac,...) dok Zagreb i Ljubljanu nisu bombardovali ni jednom. Pomoć "zapada" smo videli i prilikom rasturanja Jugoslavije. Zapad nas je bombardovao i 1999. godine i pričinio štetu od oko 100 milijardi dolara i kako bi nam učinio narod sterilnim i od kancera bolesnim bacio je osiromašeni uranijum čije je vreme poluraspada 4,3 milijarde godina. Zapad nas je zaista mnogo više pomogao od Rusa. Umalo da zaboravim, pa zapad je i Tita i komuniste doveo na vlast u Jugoslaviji. Malo li je?

Nevesinjac

pre 11 godina

Citajuci ove isprepadane komentare, stekao sam utisak da najzesci kriticari ruskih investicija, od Rusa zapravo najvise ocekuju: da nam daju gas za dzabe, naftu za dzabe, da plate milijarde za pola kompanije koja duguje milijarde, da zaposle sve Srbe, da nam naprave gasovod za dzabe, da nam vrate Kosovo...i td. Pitam se zasto? Kao da su razocarani u ostale!

Rusofil

pre 11 godina

Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!

lesa

pre 11 godina

Od gasovoda ćemo imati korist, necemo imati stetu. Zato bih zamolio one koji pljuju po Ruskom gasovodu koji prolazi kroz Srbiju da prestanu da se blamiraju. Mi smo zemlja koja je decenijama pljackana, svaki dinar nam je dobrodosao da bi preziveli, krajnje je vreme da se pomirimo sa tom sudbinom.

Cisko Kid

pre 11 godina

U Kraljevu su za vreme II svetskog rata Nemci streljali 5000 ljudi (u KG 7000), za to vreme su Rusi silovali 4 zene stim sto je jednog od njih streljala njegova komanda.Rusi jesu silovali po Evropi (kao i Nemci,Englezi,Ameri....) ali za razliku od njih nisu masovno ubijali.A ova Novosadjanka je verovatno iz porodice Folksdojcera pa je bila postedjena silovanja i streljanja od strane Nemaca.
Pozdrav od dipl.istoricara koji se zgrazava neznanjem tzv "Evropejaca" koji mnogo gledaju CNN i slicno smece.

tti

pre 11 godina

@Numex: Zapravo, Rusija čini Srbiji uslugu, jer je prvobitno bilo planirano da trasa ide kroz Rumuniju. Nije moguće da sve zaboravljamo tako brzo ili je to selektivno zaboravljanje?
Što se tiče cene, tu takođe pokušavate manipulacijama da proturate propagandnu poruku. Ovde su navedene cene za 2011:
http://www.aers.rs/Index.asp?l=2&a=22.07&tp=TarifeG
Niže cene imaju samo oni koji imaju znatnije količine sopstvenog gasa i oni koji imaju niže transportne troškove.

ARCIBALD

pre 11 godina

Znamo kako nam gas dopremaju Rusi, naravno preko gasovoda za domacinstva i industriju.
Takodje znamo kako su nam gas dopremali Nemci, preko gasnih komora samo za licnu upotrebu.
Nikoga od mojih Romskih predaka nijedan Rus nije popreko ni pogleda, ali mnogi moji preci su zavrsili po logorima i gasnim komorama.

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: Možete da stavite i 50 znaka pitanja, argumenti su vam prazna demagogija i propaganda, a odgovora na sam komentar nigde. Kada se ostane bez argumenata, potenciraju se navodna silovanja, a Nemce i ostale okupatore predstavljate kao finu i kulturnu gospodu koji nikoga nisu silovali i ubili, pa pretpostavljam da vam je neispunjena želja što nisu ostali ovde. Po vašem principu argumentacije, trebalo bi sada da pomenem i Amerikance i ostale saveznike i njihova silovanja po Italiji, Nemačkoj itd. - to je takođe zanimljiv detalj iz istorije koji se retko spominje.

Aleksa81

pre 11 godina

A sada ce, uprkos onome sto Dinkic prica o odlaganju tendera, Rusi ekspresno kupiti i "Zelezaru Smederevo". Trebace "pleka" za oblaganje gasovoda i za Banatski Dvor.

Пријатељ

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек започиње себе да поштује, упркос томе што га понеки други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као човека, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит! Ми питамо себе: хоћемо ли да будемо средство, или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека!

seljadin

pre 11 godina

Coco Bill, NIS je placen 350 miliona evra, nema razloga da budes "neobavesten", Rusi su napravili prosperitetnu firmu od propale firme.
Drugo, DS je blokirao dolazak kapitala u Srbiju, to je NATOfilska ideologija da novac ne valja ako je iz Rusije ili Kine.

Onda ovi koji govore o Slovackoj i Rusiji, u drugom svetskom ratu Slovaci su zajedno sa Nemcima ubijali ruske zene i decu, pa sta su mogli ocekivati? Da ne plate ratne reparacije?
Poznajem par Slovaka koji su otisli u Bratislavu pre 7 godina, i vratili se pre 2 godine, toliko o NATOfilskoj ideologiji da nije dobro za Srbiju, ono sto je dobro za ceo svet.

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: A da vi malo bolje objasnite šta su te zemlje istočnog bloka na Hitlerovoj strani donele Rusiji? Da li treba da navodimo koliko miliona ljudi je u pitanju? Ili to ne sme da se spomene? Sramna je ta vaša propaganda!

novosadjanin

pre 11 godina

@novosadjanka
Mozemo da pricamo i o rupama u ozonskom omotacu, ali kakve to veze ima sa Juznim tokom i privredom Srbije? Za pljuvanje po Rusima, savetujem da otvorite blog, imacete stotinak pratilaca, iz celog sveta, za sponzorstvo pitajte USS.

London

pre 11 godina

Pitanje je samo hoce li i rusofobi koristiti ovaj gas, ili ce im se i to gaditi
(KM, 31. avgust 2012 07:53)

KM, ovaj gas neće biti dobijen za džabe, platićete ga braći Rusima isto kao što sada plaćate gas i benzin bez ikakvih popusta (iako je bilo obećavano svašta kada je NIS poklanjan Putinu). Ne vidim zašto bi iko bio gadljiv prema nečemu što je platio po tržišnoj vrednosti.

Pre je pitanje da li će rusofili koristiti gas koji će braći Rusima da plaćaju pod komercijalnim uslovima, ili će im se zgaditi kada shvate da od njihove bolesne rusofilije nema nikakve realne koristi.

Voit

pre 11 godina

@novosadjanka: Vasi komentari su zaista cudni i nemaju veze sa JT. Stvarno je besmisleno uopste uporedjivati ono sto su 4 godine na ovim prostorima radili Nemci i njihovi sateliti sa incidentima koji su pravili pojedini Rusi u tih par nedelja dok su bili ovde. Po vama ispada da oni tada od dosade nisu znali sta ce i kao da pre toga nisu presli pakao ratujuci sa Nemcima u samoj Rusiji, preko Bugarske, Srbije i dalje, nego su samo mislili na to da kako da se "zabavljaju".

Nenad

pre 11 godina

ja u ruske bajke ne verujem, a vidi taj juzni tok prolazi kroz sve NATO i EU zemlje osim Srbije, a nama Rusi ne daju u NATO. Umesto da pregovaramo kako nama odgovara jer moraju da prolaze kroz nasu zemlju, ovi nasi politicari se plase i stalno naprave najgori dil za nasu Srbiju. Rusofilstvo skupo kosta Srbiju.

DC78

pre 11 godina

Znači danak u krvi Rusiji u narednih 100 godina da bi gasovod prošao kroz Srbiju. Nije dovoljno što smo im već poklonili NIS, a za EPS je samo pitanje vremena...
Jadne su države kojima su Rusija/SSSR bili "prijatelji" u poslednjih 100 godina :(

zoran

pre 11 godina

"Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!"
(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)

Može biti da je TVOJA MAJKA. Moja nije. Moja majka se zove Vera i ima 82 godine i još je živa i zdrava i ne prodaje mi mu... za bubrege. Tvoja sa tobom trrguje po tom principu već godinama a ti i dalje nasedaš. Tvoja stvar. Ali ne petljaj i mene u tu priču, please! Ako znaš šta to "please" znači uopšte.

naky

pre 11 godina

Diktator Putin odlucio da mu nije dosta da zauvek bude predsednik ili premijer Rusije, nego ni manje ni vise i patrijarh Moskovski i cele Rusije, pa ce on da "blagosilja" tamo neki naftovod.

Boze, sacuvaj me kolere i ruske ljubavi prema Srpskom narodu. Koje ste vi naivcine neopevane.

Toma

pre 11 godina

Prosecan domaci rusofil ne mrzi samo Ameriku i zapad . On mrzi ceo svet , mrzi sve i svakoga . To je i razumljivo jer je njegovo prirodno staniste uvek bio i ostao mrak .

Zika

pre 11 godina

Prpolovite cenu gasa jer za par godina vise necemo imati ni sume.
Sve vise gradjana koji su se grejali na gas ponovo prelaze na drva i ugalj.
Posle sledece zime videce Bajatovic i kompanija koliko je manja potrosnja gasa i bicemo lideri u regionu po drasticnom padu koriscenja gasa u domacinstvima. - 30 %

Boban

pre 11 godina

Molio bih da mi neko od rusofila odgovori na jedno prosto pitanje : koliko Srba zivi u EU i Americi a koliko u Rusiji i sta je razlog tome ?

Jovan

pre 11 godina

svi se secaju Kosova i ruske slavne odbrane srba od Nato-a . Samo se radilo o tome dali je cifra bila dovoljna i eto ti njih nestali ko da nikad ni nisu bili tamo. A sad brane Asada. Malo veca cifra i sve ce da moze nece se puno mesati

covek

pre 11 godina

Postovani rusofili pitajte nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana dobili resenja o prinudnim odsustvima sta misle o Rusima .

novosadjanka

pre 11 godina

@(DK, 31. avgust 2012 14:31)

A hoces malo da pricamo o tome kako su pijani "oslobodioci" Rusi silovali po Vojvodini zene,a? Ma to ni SS-ovci nisu radili! Znas li ti kako se o tome ćutalo,znas li????????? Ma pusti me te demagogije i ruske "siroke duse"!

Jelena

pre 11 godina

Putin ga otvara, njegov ce i biti, zajedno sa svim njegovim avionima, jahtama, ostalom naftom, itd... Ziveo drug Putin, mi cemo da calabrckamo sveze nabrane lekovite travcice!!!

smesan si

pre 11 godina

(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)
Koja se Rusija vraca na velika vrata i da li je toga svestan ruski narod i dali to on hoce, koliko ja vidim RUSIJA=PUTIN.

novosadjanka

pre 11 godina

@(Пријатељ, 31. avgust 2012 13:15)

Postovani "prijatelju",mislim da bi se na ove tvoje reci zgranuli preplaseno svekar i svekrva moje cerke koji zive u Bratislavi...pa da ti malo bolje objasne sta su ti ruski "andjeli" doneli zemljama Istocnog bloka!Da to cujes, nikada, ali nikada u zivotu ne bi ovo napisao. A kamo li pozeleo da tako nesto dozivis!

Maki

pre 11 godina

Ja bih ipak više voleo da vidim Putina, ne kako otvara gradilište, nego slavinu za gas posle završenih radova. Jer gradilište nije teško otvoriti, ali ni zamrznuti na neodloženo vreme. Mi bar znamo kako to može da izgleda (Prokop).

Alex1

pre 11 godina

@(Branko, 31. avgust 2012 11:16) "U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?"

Ima, i te kako! YugoRosGaz, koji je distributer gasa za Srbiju, je u većinskom vlasništvu Gazproma. Srbijagas ima udeo 25% i Bajatović sedi u njihovom nadzornom odboru. Tu se odlivaju pare, to je glavni razlog što je cena gasa kod nas naduvana!

Coco Bill

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.
(seljadin, 31. avgust 2012 11:50)

Pa ja ne videh da bilo koja ruska privatna firma ulaže u Srbiju, a ko joj to brani ??!. Ulažu samo prodržavne firme i to u nešta što će im se brzo vratiti (nafta energetika transport osiguranje). A što se tiče poklanjanja pa zar nije NIS poklonjen baš tim "tvojim" Rusima. Pa sami su oni rekli da su te pare ispaltili od NAŠE ZARADE, dakle od prodaje benzina na našem tržištu i tu smo tako "straobalno" tehnološki i kvalitetno napredovali !!. Što se tiče verovanja u EU, pa tamo imaš više ruskih privatnih ulaganja, nego bilo gde, to sigurno ne bi radili da ne veruju u EU baš ti sami Rusi, a uzgred polovina ruskih bogataša baš živi tamo u tebi "raspadnutom i mrskom" EU.

vladica

pre 11 godina

Za Branka:a sta mislis,posto kazes da su Tita,na vlast,dovele zapadne tajne sluzbe,da li se u njegovo vreme, bolje zivelo,od recimo Madjarske,ili Poljske,ili Ceho-Slovacke,posto su njihovu vlast dovele ruske tajne sluzbe...Vidim da ti teorije zavere nisu strane,sto ne otrkri neku zasto su se rusi prvi povukli sa Kosova,ili o pljackaskom pohodu Crvene Armije u BGD-u za vreme oslobodjenja... Mi rusima sluzimo samo za potkusuravanje zapadu,jer su u politici vazni samo interesi,tu ljubavi nema...

Posmatrac, NL

pre 11 godina

Daj boze da bude nesto od svega toga na kraju. Ne bih da sirim defetizam, ali cim su oni pocetak radova zakazali za 11. decembar, ne greje me mnogo nada da ce se nesto znacajno tu desiti do proleca naredne godine (sem mahanja zastavicama i presecanja vrpce od strane Putina licno). Pocetak radova zakazan za pocetak zime, kad krenu mrazevi, a sneg, kao i svakog decembra, iznenadi nase putare... Ajde, zivi bili pa videli. Brzo ce doci decembar.

komsija

pre 11 godina

Zbog cega se vecina stranaca sirom sveta iseljava u SAD ? Sta je to sto u ovoj drzavi toliko privlaci doseljenike ?


Tri poslednje drzave u Evropi (prema Wikipediji) po useljavanju stranaca su : Albanija , Rusija i Srbija .

Hans Kloss

pre 11 godina

Русофил или Русофоб. То није битно.
Гасовод је један од најкориснијих инфраструктурних објекта за сваку земљу. Енергетска сигурност + транзитни приход. Свако ко умањује значај тог пројекта заслепљен је свакаквим другим интересима, различитим од интереса Србије.
ЕУ би могла да пожури и помогне Србији, коју је претходно уништила и опљчкала на најгори могући начин. Али не, они чак и не мисле да стварно помогну са пар допунских милијарди свом члану Грчкој, а тек не Србији. Не треба сметнути с ума да трошкови СРН за Источну Немачку давно превазилазе 1 Билион ЕУР и даље сваки Немац плаћа сваког месеца допунски порез с истим циљем. Солидарност у ЕУ је писана само словима националног непотизма, дневних политчких интереса, интереса главне струје на власти и интереса мегакорпорација.

Zoran

pre 11 godina

Kada je Srbija potpisala ugovor za Južni tok,tog trenutka je postala ravnopravni partner u ugovornom odnosu.Znači potpisano i svako treba da ostvari svoje pravo iz ugovora.Sada je nekome krivo što ugovor nije potpisan sa Amerikom.Ali,oni su predaleko i nemaju gas za isporuku.U svakom slučaju ovim ugovorom Srbija ostvaruje ekonomsku korist,što je i najvažnije.

hladisa

pre 11 godina

11-og decembra, dao vam bog pameti sta cete i kako cete da radite po snegu i zimi, doduse navikli ste ali opet dao vam bog pameti.

Vladimir

pre 11 godina

Toma ce tom prilikom da otvori koridor 12 pretpostavljam, mozda i neku novu fabriku aviona i satelita i svecano porinu nuklearnu podmornicu u Moravu.

Yps

pre 11 godina

@komsija: Zaista nema smisla da neko lupa ovako napamet totalne nebuloze koje veze nemaju sa činjenicama. Rusija nije imigrantska država poput SAD, Kanade ili Australije, niti ima politiku uvoza stranaca poput Nemačke, Austrije, VB i drugih. Ipak, evo linka za 2005. koji pokazuje da RF ima, posle SAD, najviše najviše stanovnika rođenih u inostranstvu:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_immigrant_population
Net migration rate za 2012 (pogledajte gde je npr. Albanija):
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html
Na pitanje zašto svi idu u SAD i zapad, odgovor je prost: Te zemlje imaju dobar standard, a razloge tog standarda bi trebalo da zna svako iole prosečnog obrazovanja. Neke od tih zemalja imaju dobru privredu, ali svima je ipak zajedničko da imaju ogromne dugove koji se mere stotinama i hiljadama milijardi. Drugi razlog bi takođe trebalo da bude očigledan za svakoga ko je čuo za kolonijalizam i za nedavne i aktuelne "intervencije" širom sveta. Da li je zaista potrebno detaljnije objašnjenje?

Natalija

pre 11 godina

Ko moze jos da se lozi na ovog sadistu? Dnevno otera po nekog neistomisljenika makar na robiju. To radi svom narodu! Sta li ce tek da radi drugima?

Branko

pre 11 godina

@(Natalija, 1. septembar 2012 06:24)
Da li su Vam više odgovarali Gorbačov (Nobelovac) i Jelcin (notorni alkoholičar) ili možda Staljin ili pak Lenjin koga je "zapad" ubacio u Rusiju kako bi ovaj srušio Carsku Rusiju i uveo komunizam. U toj Lenjinovoj vlasti je bilo samo 3,75% Rusa a svi ostali su bili neki drugi. Da li je takva Rusija možda više po volji?

горан

pre 11 godina

Шта ће нам Руски гас кад имамо Амерички уранијум, додуше осиромашен али добар за канцер.

Nenad

pre 11 godina

ja u ruske bajke ne verujem, a vidi taj juzni tok prolazi kroz sve NATO i EU zemlje osim Srbije, a nama Rusi ne daju u NATO. Umesto da pregovaramo kako nama odgovara jer moraju da prolaze kroz nasu zemlju, ovi nasi politicari se plase i stalno naprave najgori dil za nasu Srbiju. Rusofilstvo skupo kosta Srbiju.

London

pre 11 godina

Pitanje je samo hoce li i rusofobi koristiti ovaj gas, ili ce im se i to gaditi
(KM, 31. avgust 2012 07:53)

KM, ovaj gas neće biti dobijen za džabe, platićete ga braći Rusima isto kao što sada plaćate gas i benzin bez ikakvih popusta (iako je bilo obećavano svašta kada je NIS poklanjan Putinu). Ne vidim zašto bi iko bio gadljiv prema nečemu što je platio po tržišnoj vrednosti.

Pre je pitanje da li će rusofili koristiti gas koji će braći Rusima da plaćaju pod komercijalnim uslovima, ili će im se zgaditi kada shvate da od njihove bolesne rusofilije nema nikakve realne koristi.

DC78

pre 11 godina

Znači danak u krvi Rusiji u narednih 100 godina da bi gasovod prošao kroz Srbiju. Nije dovoljno što smo im već poklonili NIS, a za EPS je samo pitanje vremena...
Jadne su države kojima su Rusija/SSSR bili "prijatelji" u poslednjih 100 godina :(

NUMEX

pre 11 godina

Neverovatno je kakve se sve gluposti plasiraju građanima Srbije u vezi južnog toka i naročito u vezi desetogodišnjeg "aranžmana" sa Gazpromom. Ispada da "kao" Rusija i Putin Srbiji čine uslugu što grade južni tok, a prava istina je da je Srbija posle Bugarske na perfektnom geografskom položaju , i da ju je bukvalno nemoguće zaobići i da je to jedini mogući put . Što se tiče Bajatovićevog "sporazuma", trenutna cena 1000 kubika prirodnog gasa po naftnoj formuli je 409 $, sa tendencijom velikog pada i mogućnošću da dostigne cenu iz jula 2009-te od 222$ , kada je bila godinu dana ispod 300$. Bajatovićeve bajke o naftnoj i spot formuli su smešne, a naročito o nekakvom popustu, jer kad smo mi kao "bogati" plaćali 450$ sa % posredniku Jugorosgasu , Kineska i Nemačka vlada su igrale dominantnu ulogu na tržištu u formiranju cene sa Putinom, i dobijali su Ruski gas na Nemačkoj i Kineskoj granici po 250$ za 1000 kubnih metara prirodnog gasa. Trebala bi vlada da detaljno objasni da li će novim ugovorom postojati Jugorosgas. A što se tiče cena za domaćinstva i Bajatovićevih bajki o nekakvoj socijalnoj ispod tržišnoj ceni, uporedimo cenu KW prirodnog gasa u Rumuniji ( 0.0285 eura KW) i Bugarskoj(0.0381) sa cenom u Srbiji. Bulgargas radi sa profitom, a nije crveni krst, a i Bugari i Rumuni imaju bolji standard. Mogli bi mnogo toga da naučimo naročito od Rumuna i Bugara kako se pregovara sa Rusima. Nemci su svetlosnu godinu ispred kao pregovarači.

zoran

pre 11 godina

"Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!"
(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)

Može biti da je TVOJA MAJKA. Moja nije. Moja majka se zove Vera i ima 82 godine i još je živa i zdrava i ne prodaje mi mu... za bubrege. Tvoja sa tobom trrguje po tom principu već godinama a ti i dalje nasedaš. Tvoja stvar. Ali ne petljaj i mene u tu priču, please! Ako znaš šta to "please" znači uopšte.

novosadjanka

pre 11 godina

@(Пријатељ, 31. avgust 2012 13:15)

Postovani "prijatelju",mislim da bi se na ove tvoje reci zgranuli preplaseno svekar i svekrva moje cerke koji zive u Bratislavi...pa da ti malo bolje objasne sta su ti ruski "andjeli" doneli zemljama Istocnog bloka!Da to cujes, nikada, ali nikada u zivotu ne bi ovo napisao. A kamo li pozeleo da tako nesto dozivis!

Posmatrac, NL

pre 11 godina

Daj boze da bude nesto od svega toga na kraju. Ne bih da sirim defetizam, ali cim su oni pocetak radova zakazali za 11. decembar, ne greje me mnogo nada da ce se nesto znacajno tu desiti do proleca naredne godine (sem mahanja zastavicama i presecanja vrpce od strane Putina licno). Pocetak radova zakazan za pocetak zime, kad krenu mrazevi, a sneg, kao i svakog decembra, iznenadi nase putare... Ajde, zivi bili pa videli. Brzo ce doci decembar.

novosadjanka

pre 11 godina

@(DK, 31. avgust 2012 14:31)

A hoces malo da pricamo o tome kako su pijani "oslobodioci" Rusi silovali po Vojvodini zene,a? Ma to ni SS-ovci nisu radili! Znas li ti kako se o tome ćutalo,znas li????????? Ma pusti me te demagogije i ruske "siroke duse"!

Nikola

pre 11 godina

Ma koliko je prodaja NIS-a kritikovana, ovo je ogromna sansa za Srbiju i predstvaljace veliki geopoliticki obrt. Bez preterane rusofilije ili neceg slicnog. Ljudi, Rusija jaca, i za 20-30 godina izrasce u trecu ili cetvru velesilu sveta. Moramo to iskoristiti. Vreme je da krenemo da radimo na zastiti nasih dugorocnih interesa u Srbiji, Rep. Srpskoj, Crnoj Gori itd. Na duge staze, stvaranje multipolarnog sveta ce za Srbe biti dobro. Uzdrzite se dnevne politike i losih stvari koje idu sa njom. Pozdrav.

Jelena

pre 11 godina

Putin ga otvara, njegov ce i biti, zajedno sa svim njegovim avionima, jahtama, ostalom naftom, itd... Ziveo drug Putin, mi cemo da calabrckamo sveze nabrane lekovite travcice!!!

naky

pre 11 godina

Diktator Putin odlucio da mu nije dosta da zauvek bude predsednik ili premijer Rusije, nego ni manje ni vise i patrijarh Moskovski i cele Rusije, pa ce on da "blagosilja" tamo neki naftovod.

Boze, sacuvaj me kolere i ruske ljubavi prema Srpskom narodu. Koje ste vi naivcine neopevane.

Coco Bill

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.
(seljadin, 31. avgust 2012 11:50)

Pa ja ne videh da bilo koja ruska privatna firma ulaže u Srbiju, a ko joj to brani ??!. Ulažu samo prodržavne firme i to u nešta što će im se brzo vratiti (nafta energetika transport osiguranje). A što se tiče poklanjanja pa zar nije NIS poklonjen baš tim "tvojim" Rusima. Pa sami su oni rekli da su te pare ispaltili od NAŠE ZARADE, dakle od prodaje benzina na našem tržištu i tu smo tako "straobalno" tehnološki i kvalitetno napredovali !!. Što se tiče verovanja u EU, pa tamo imaš više ruskih privatnih ulaganja, nego bilo gde, to sigurno ne bi radili da ne veruju u EU baš ti sami Rusi, a uzgred polovina ruskih bogataša baš živi tamo u tebi "raspadnutom i mrskom" EU.

Boban

pre 11 godina

Molio bih da mi neko od rusofila odgovori na jedno prosto pitanje : koliko Srba zivi u EU i Americi a koliko u Rusiji i sta je razlog tome ?

covek

pre 11 godina

Postovani rusofili pitajte nekoliko stotina radnika NIS-a u Novom Sadu koji su ovih dana dobili resenja o prinudnim odsustvima sta misle o Rusima .

Rusofil

pre 11 godina

Rusija se budi i vraca se na Balkan hteli vi to ili ne!Rusija je nasa majka i volecemo je do groba u inat vama Evropskim bezboznicima!
Place mi se od srece sto se vracaju na velika vrata!

smesan si

pre 11 godina

(Rusofil, 31. avgust 2012 12:38)
Koja se Rusija vraca na velika vrata i da li je toga svestan ruski narod i dali to on hoce, koliko ja vidim RUSIJA=PUTIN.

Toma

pre 11 godina

Prosecan domaci rusofil ne mrzi samo Ameriku i zapad . On mrzi ceo svet , mrzi sve i svakoga . To je i razumljivo jer je njegovo prirodno staniste uvek bio i ostao mrak .

vladica

pre 11 godina

Za Branka:a sta mislis,posto kazes da su Tita,na vlast,dovele zapadne tajne sluzbe,da li se u njegovo vreme, bolje zivelo,od recimo Madjarske,ili Poljske,ili Ceho-Slovacke,posto su njihovu vlast dovele ruske tajne sluzbe...Vidim da ti teorije zavere nisu strane,sto ne otrkri neku zasto su se rusi prvi povukli sa Kosova,ili o pljackaskom pohodu Crvene Armije u BGD-u za vreme oslobodjenja... Mi rusima sluzimo samo za potkusuravanje zapadu,jer su u politici vazni samo interesi,tu ljubavi nema...

Zika

pre 11 godina

Prpolovite cenu gasa jer za par godina vise necemo imati ni sume.
Sve vise gradjana koji su se grejali na gas ponovo prelaze na drva i ugalj.
Posle sledece zime videce Bajatovic i kompanija koliko je manja potrosnja gasa i bicemo lideri u regionu po drasticnom padu koriscenja gasa u domacinstvima. - 30 %

Jovan

pre 11 godina

svi se secaju Kosova i ruske slavne odbrane srba od Nato-a . Samo se radilo o tome dali je cifra bila dovoljna i eto ti njih nestali ko da nikad ni nisu bili tamo. A sad brane Asada. Malo veca cifra i sve ce da moze nece se puno mesati

seljadin

pre 11 godina

Coco Bill, NIS je placen 350 miliona evra, nema razloga da budes "neobavesten", Rusi su napravili prosperitetnu firmu od propale firme.
Drugo, DS je blokirao dolazak kapitala u Srbiju, to je NATOfilska ideologija da novac ne valja ako je iz Rusije ili Kine.

Onda ovi koji govore o Slovackoj i Rusiji, u drugom svetskom ratu Slovaci su zajedno sa Nemcima ubijali ruske zene i decu, pa sta su mogli ocekivati? Da ne plate ratne reparacije?
Poznajem par Slovaka koji su otisli u Bratislavu pre 7 godina, i vratili se pre 2 godine, toliko o NATOfilskoj ideologiji da nije dobro za Srbiju, ono sto je dobro za ceo svet.

Zigomar

pre 11 godina

@NUMEX
Svasta. Samo placenici poput tebe mogu ovako da predstave projekat koji ce nam doneti, kao prvo veliku finansijsku korist, sigurnost u snabdevanju gasom i sto je mozda najvaznije-poziciju zemlje od koje ce zavisiti snabdevanje gasom Hrvatske (ako budu pametni pa prihvate projekat), BiH i Crne Gore.

seljadin

pre 11 godina

Srbija do sada nije imala korist od NATOfilstva, poklonismo SARTID, Ameri pobegose i ostavise dugove od skoro 1 milijardu evra, poklonili smo 1 milijardu FIAT-u, a nista nam se ne vraca, samo obecanja i predizborna slikanja i promocije.

Zaista me zacudjuju Evrofanatici kad u Evro ne veruju vise ni oni koji su ga stvorili, mi treba da verujemo u PROFIT a ne u NATO-ideologiju, gde dobijes bombe mnogo lakse nego investicije.

Alex1

pre 11 godina

@(Branko, 31. avgust 2012 11:16) "U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?"

Ima, i te kako! YugoRosGaz, koji je distributer gasa za Srbiju, je u većinskom vlasništvu Gazproma. Srbijagas ima udeo 25% i Bajatović sedi u njihovom nadzornom odboru. Tu se odlivaju pare, to je glavni razlog što je cena gasa kod nas naduvana!

komsija

pre 11 godina

Zbog cega se vecina stranaca sirom sveta iseljava u SAD ? Sta je to sto u ovoj drzavi toliko privlaci doseljenike ?


Tri poslednje drzave u Evropi (prema Wikipediji) po useljavanju stranaca su : Albanija , Rusija i Srbija .

gastos sa zapada

pre 11 godina

Dobra je ovo vest. Danas na Americkim vestima javljaju da GM planira da ulozi 1 milijardu u fabriku automobila u Rusiji. Rusija je veliki uvoznik americke piletine i govedine. Srbija bi (toliko puta receno) samo od izvoza hrane u Rusiju mogla da prebrodi svaku krizu. Imamo i povlasceni polozaj sa njima. Steta je sto "numemo" da iskoristimo. Nazalost, mi smo nesposobni i sopstveni narod da hranimo. Sve zemlje sveta pokusavaju da se ekonomski probiju na istok. Nama su sirom otvorena vrata a mi uporno pokusavamo da ih zalupimo. Bilo bi lepo da se probijemo i na zapad, cak i da imamo odlican proizvod tamo vlada veci protekcionizam njihovih kompanija nego na istoku, ma koliko to cudno zvucalo. Zapad je iznedrio veliki broj naucnika, nemerljiv je njihov doprinos sveopstem napretku. Dugo je vazio za zamajac civilizacije ali nazalost sve vise postaje kocnicar.

ARCIBALD

pre 11 godina

Znamo kako nam gas dopremaju Rusi, naravno preko gasovoda za domacinstva i industriju.
Takodje znamo kako su nam gas dopremali Nemci, preko gasnih komora samo za licnu upotrebu.
Nikoga od mojih Romskih predaka nijedan Rus nije popreko ni pogleda, ali mnogi moji preci su zavrsili po logorima i gasnim komorama.

Natalija

pre 11 godina

Ko moze jos da se lozi na ovog sadistu? Dnevno otera po nekog neistomisljenika makar na robiju. To radi svom narodu! Sta li ce tek da radi drugima?

M

pre 11 godina

Retko jutro, procitah jednu dobru vest. Mislim da u ovom trenutku nije bitno ko investira, bitno je da se nesto radi u ovoj iscedjenoj i opustosenoj zemlji.

Cisko Kid

pre 11 godina

U Kraljevu su za vreme II svetskog rata Nemci streljali 5000 ljudi (u KG 7000), za to vreme su Rusi silovali 4 zene stim sto je jednog od njih streljala njegova komanda.Rusi jesu silovali po Evropi (kao i Nemci,Englezi,Ameri....) ali za razliku od njih nisu masovno ubijali.A ova Novosadjanka je verovatno iz porodice Folksdojcera pa je bila postedjena silovanja i streljanja od strane Nemaca.
Pozdrav od dipl.istoricara koji se zgrazava neznanjem tzv "Evropejaca" koji mnogo gledaju CNN i slicno smece.

Branko

pre 11 godina

Nas covek vise voli da ga Rus prevari nego da mu zapad pomogne
(Djoka, 31. avgust 2012 17:09)
Zapad nas je pomogao u I Svetskom ratu u vidu napada Nemačke i Austro-Ugarske (zemlje zapada) 1914. godine. Nakon prelaska naše vojske preko Albanije "saveznički" brodovi nisu hteli da prime srpsku vojsku puna tri meseca. Primili su naše vojnike na svoje brodove tek nakon Ultimatuma Rusije. Francuzisu nam poklonili cokule bez pertli i granate sa pogrešnim kalibrom. Svaka granata je morala da se dorađuje. Engleska obaveštajna služba je organizovala demonstracije 27. marta 1941. godine u Beogradu protiv potpisivanja "Trojnog pakata" kako bi težište rata prebacili na Balkan. Bombardovali su "saveznici" Srbiju tokom čitavog II Svetskog rata (Beograd, Niš, Leskovac,...) dok Zagreb i Ljubljanu nisu bombardovali ni jednom. Pomoć "zapada" smo videli i prilikom rasturanja Jugoslavije. Zapad nas je bombardovao i 1999. godine i pričinio štetu od oko 100 milijardi dolara i kako bi nam učinio narod sterilnim i od kancera bolesnim bacio je osiromašeni uranijum čije je vreme poluraspada 4,3 milijarde godina. Zapad nas je zaista mnogo više pomogao od Rusa. Umalo da zaboravim, pa zapad je i Tita i komuniste doveo na vlast u Jugoslaviji. Malo li je?

Maki

pre 11 godina

Ja bih ipak više voleo da vidim Putina, ne kako otvara gradilište, nego slavinu za gas posle završenih radova. Jer gradilište nije teško otvoriti, ali ni zamrznuti na neodloženo vreme. Mi bar znamo kako to može da izgleda (Prokop).

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: Možete da stavite i 50 znaka pitanja, argumenti su vam prazna demagogija i propaganda, a odgovora na sam komentar nigde. Kada se ostane bez argumenata, potenciraju se navodna silovanja, a Nemce i ostale okupatore predstavljate kao finu i kulturnu gospodu koji nikoga nisu silovali i ubili, pa pretpostavljam da vam je neispunjena želja što nisu ostali ovde. Po vašem principu argumentacije, trebalo bi sada da pomenem i Amerikance i ostale saveznike i njihova silovanja po Italiji, Nemačkoj itd. - to je takođe zanimljiv detalj iz istorije koji se retko spominje.

Aleksa81

pre 11 godina

A sada ce, uprkos onome sto Dinkic prica o odlaganju tendera, Rusi ekspresno kupiti i "Zelezaru Smederevo". Trebace "pleka" za oblaganje gasovoda i za Banatski Dvor.

novosadjanin

pre 11 godina

@novosadjanka
Mozemo da pricamo i o rupama u ozonskom omotacu, ali kakve to veze ima sa Juznim tokom i privredom Srbije? Za pljuvanje po Rusima, savetujem da otvorite blog, imacete stotinak pratilaca, iz celog sveta, za sponzorstvo pitajte USS.

Vladimir

pre 11 godina

Toma ce tom prilikom da otvori koridor 12 pretpostavljam, mozda i neku novu fabriku aviona i satelita i svecano porinu nuklearnu podmornicu u Moravu.

hladisa

pre 11 godina

11-og decembra, dao vam bog pameti sta cete i kako cete da radite po snegu i zimi, doduse navikli ste ali opet dao vam bog pameti.

Nevesinjac

pre 11 godina

Citajuci ove isprepadane komentare, stekao sam utisak da najzesci kriticari ruskih investicija, od Rusa zapravo najvise ocekuju: da nam daju gas za dzabe, naftu za dzabe, da plate milijarde za pola kompanije koja duguje milijarde, da zaposle sve Srbe, da nam naprave gasovod za dzabe, da nam vrate Kosovo...i td. Pitam se zasto? Kao da su razocarani u ostale!

lesa

pre 11 godina

Od gasovoda ćemo imati korist, necemo imati stetu. Zato bih zamolio one koji pljuju po Ruskom gasovodu koji prolazi kroz Srbiju da prestanu da se blamiraju. Mi smo zemlja koja je decenijama pljackana, svaki dinar nam je dobrodosao da bi preziveli, krajnje je vreme da se pomirimo sa tom sudbinom.

Пријатељ

pre 11 godina

Када је човеку човек и његово људско достојанство испред профита, онда човек започиње себе да поштује, упркос томе што га понеки други, који су себе у потпуности подредили профиту, не уважавају. Они и не могу да га уважавају, јер не цене ни себе као човека, другог као човека, људско достојанство, људска права или међународно право. Њима је на првом месту профит! Ми питамо себе: хоћемо ли да будемо средство, или хоћемо сарадњу на бази равноправности и на економском пољу? Изаберимо оне који нас нису бомбардовали да би могли да профитирају на злочину! Изаберимо оне са којима можемо да се развијамо и у човечном, духовном, културном, образовном, правном, политичком и економском смислу! Чувајмо и ценимо своје животе и здравље. Уосталом, сви су бољи од ''милосрдних анђела''! Не пристајемо на ''милосрђе''. Тражимо искрене пријатеље, али и равноправне партнере, а не убице! Не посипајмо се мазохистичким пепелом. Устанимо и ходајмо усправно и достојно човека!

Voit

pre 11 godina

@novosadjanka: Vasi komentari su zaista cudni i nemaju veze sa JT. Stvarno je besmisleno uopste uporedjivati ono sto su 4 godine na ovim prostorima radili Nemci i njihovi sateliti sa incidentima koji su pravili pojedini Rusi u tih par nedelja dok su bili ovde. Po vama ispada da oni tada od dosade nisu znali sta ce i kao da pre toga nisu presli pakao ratujuci sa Nemcima u samoj Rusiji, preko Bugarske, Srbije i dalje, nego su samo mislili na to da kako da se "zabavljaju".

Branko

pre 11 godina

@(NUMEX, 31. avgust 2012 01:06)
Vidim da dobro poznajete problematiku ali zašto onda zaboraviste da napišete kako nas Mađari "deru" za transport gasa kroz Mađarsku? Poznato je da se plaća za transport gasa za 1000 normalnih kubnih metara na 100 km. U cenu gasa su ugrađena i zahvatanja države pored ostalog a to sve zaista nema nikakve veze sa Rusima, jel da?

DK

pre 11 godina

@novosadjanka: A da vi malo bolje objasnite šta su te zemlje istočnog bloka na Hitlerovoj strani donele Rusiji? Da li treba da navodimo koliko miliona ljudi je u pitanju? Ili to ne sme da se spomene? Sramna je ta vaša propaganda!

tti

pre 11 godina

@Numex: Zapravo, Rusija čini Srbiji uslugu, jer je prvobitno bilo planirano da trasa ide kroz Rumuniju. Nije moguće da sve zaboravljamo tako brzo ili je to selektivno zaboravljanje?
Što se tiče cene, tu takođe pokušavate manipulacijama da proturate propagandnu poruku. Ovde su navedene cene za 2011:
http://www.aers.rs/Index.asp?l=2&a=22.07&tp=TarifeG
Niže cene imaju samo oni koji imaju znatnije količine sopstvenog gasa i oni koji imaju niže transportne troškove.

Ali, sumnjam da će Rusi imati tu viziju

pre 11 godina

Posao košta 1,9 milijardi EUR i biće završen za 2 godine. Ne sumnjam da će baš tako i biti, ukoliko ne odstupe od planiranog, ali možda bi trebalo da iskoriste ISTORIJSKU priliku, kad već grade kroz Srbiju, pa da posao daju u ruke neprevaziđenim talentima, ponosu i rekorderima srpskog i SVETSKOG graditeljstva - Mrkonjiću i Iliću! Ta dvojica, ako se udruže, izveli bi ceo posao uz trošak od 1900 milijardi EUR, za 200 godina - i to pre roka!

A ako im ne daju taj posao, možda se potrude da nagovore Amere da ovu dvojicu ubace u Muppet Show - na neki slobodan balkon!

горан

pre 11 godina

Шта ће нам Руски гас кад имамо Амерички уранијум, додуше осиромашен али добар за канцер.

Hans Kloss

pre 11 godina

Русофил или Русофоб. То није битно.
Гасовод је један од најкориснијих инфраструктурних објекта за сваку земљу. Енергетска сигурност + транзитни приход. Свако ко умањује значај тог пројекта заслепљен је свакаквим другим интересима, различитим од интереса Србије.
ЕУ би могла да пожури и помогне Србији, коју је претходно уништила и опљчкала на најгори могући начин. Али не, они чак и не мисле да стварно помогну са пар допунских милијарди свом члану Грчкој, а тек не Србији. Не треба сметнути с ума да трошкови СРН за Источну Немачку давно превазилазе 1 Билион ЕУР и даље сваки Немац плаћа сваког месеца допунски порез с истим циљем. Солидарност у ЕУ је писана само словима националног непотизма, дневних политчких интереса, интереса главне струје на власти и интереса мегакорпорација.

Zoran

pre 11 godina

Kada je Srbija potpisala ugovor za Južni tok,tog trenutka je postala ravnopravni partner u ugovornom odnosu.Znači potpisano i svako treba da ostvari svoje pravo iz ugovora.Sada je nekome krivo što ugovor nije potpisan sa Amerikom.Ali,oni su predaleko i nemaju gas za isporuku.U svakom slučaju ovim ugovorom Srbija ostvaruje ekonomsku korist,što je i najvažnije.

Branko

pre 11 godina

@(Natalija, 1. septembar 2012 06:24)
Da li su Vam više odgovarali Gorbačov (Nobelovac) i Jelcin (notorni alkoholičar) ili možda Staljin ili pak Lenjin koga je "zapad" ubacio u Rusiju kako bi ovaj srušio Carsku Rusiju i uveo komunizam. U toj Lenjinovoj vlasti je bilo samo 3,75% Rusa a svi ostali su bili neki drugi. Da li je takva Rusija možda više po volji?

Yps

pre 11 godina

@komsija: Zaista nema smisla da neko lupa ovako napamet totalne nebuloze koje veze nemaju sa činjenicama. Rusija nije imigrantska država poput SAD, Kanade ili Australije, niti ima politiku uvoza stranaca poput Nemačke, Austrije, VB i drugih. Ipak, evo linka za 2005. koji pokazuje da RF ima, posle SAD, najviše najviše stanovnika rođenih u inostranstvu:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_immigrant_population
Net migration rate za 2012 (pogledajte gde je npr. Albanija):
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html
Na pitanje zašto svi idu u SAD i zapad, odgovor je prost: Te zemlje imaju dobar standard, a razloge tog standarda bi trebalo da zna svako iole prosečnog obrazovanja. Neke od tih zemalja imaju dobru privredu, ali svima je ipak zajedničko da imaju ogromne dugove koji se mere stotinama i hiljadama milijardi. Drugi razlog bi takođe trebalo da bude očigledan za svakoga ko je čuo za kolonijalizam i za nedavne i aktuelne "intervencije" širom sveta. Da li je zaista potrebno detaljnije objašnjenje?