Četvrtak, 30.08.2012.

23:46

Kinezi bi da nam grade i Prokop

Izgradnju železničkog čvora Prokop svi iščekuju već decenijama. Nova vlada namerava da radove privede kraju.

Izvor: Novosti

Kinezi bi da nam grade i Prokop IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

PRC - Peoples Republic of China

pre 11 godina

Pa svi bi - normalno! Vi samo sebi, svojoj deci i unucima pridodajte jos jedno duznicko konopce sa kamenom oko vrata i Kinezi, Slovenci, Austrijanci i Francuzi ce vrlo rado da grade! Tj., da "menadzerisu" a njima ce vec njihove banke da potpisu kako su to jako kredibilne fimr, pa ce mozda da uposle par nasih bednika da to izdirince za saku brasna pod njihovom "menadzerskom" demokratskom NATO bankarskom palicom.

Milan

pre 11 godina

ko ne bi po onako genijalnim uslovima:
daju nam ekonomski kredit kojim platimo njihov projekat koji izvode njihovi radnici. mi samo platimo duplo i nishta ne brinemo.

zeleznicar

pre 11 godina

Oni koji su imali prilike da rade sa Kinezima na mostu preko Dunava, pricaju bajke o njihovoj skromnosti, vrednoci pa i strucnosti.

Ako su stvarno spremni da uloze 2,5 milijarde u Koridor XI, treba im ponuditi umesto toga projekta, da uloze novac u izgradnju brzih pruga
(ne ulazim u to, gde ce biti glavna stanica u Beogradu).

Zasto brze pruge a ne koridor XI? Pa jasno je koliko je zeleznicki transport jevtiniji od kamionskoga. A ne postoji ni jedna alternativna pruga u ovom delu Evrope ( ni u projektu), koja bi povezala sever sa Balkanom i Bliskim Istokom. To nije slucaj sa koridorom XI, pa ni koridorm X.Pogledajte koliko samo autoputeva se gradi ili su vec izgradjeni na ovom pravcu: Zagreb - Split ( u buducnosti i do Dubrovnika), koridor Vc Budimpesta - Osijek - Sarajevo -Jadran, pa koridor X, pa autoput Madjarska-Rumunija - Bugarska. Vec sada. grcki kamioni skoro da ne idu kroz Srbiju.

Zelenicki koridor bi bio pravo resenje za uvodjenje marsurtnih vozova, iz Bugarske, Makedonije, pa mozda i Grcke, do Madjarske ili Hrvatske pa dalje. Ova investicija bi brzo pocela da vraca novac, a otvorila bi mnogo vise radnih mesta nego, sto ce ih biti na oba koridora.

I jos nesto oko koridora XI. Svi koji cese putuju Ibarskom magistralom, znaju da je na ovom putu najopterecenija deonica Beograd - Celije. Tu bi imoglo biti ekonomskoga opravdanja za ulaganje u gradnju nove magistrale. Ali od Celija, pa prema Cacku i Kraljevu, saobracaj je bar duplo manji.

bgd

pre 11 godina

Da presele glavnu zeleznicku stanicu u Prokop? A infrastruktura koja je potrebna za to (van zeleznicke stanice)? Tramvajske i autobuske linije GSB-a, putna infrastruktura, parking,...? Pa ovo nema sanse da se uradi kako treba u narednih 50 godina (minimum)

ne verujem nikome

pre 11 godina

a sta traze zauzvrat? mogu misliti koliko ce kostati i kako ce se dobro trgovati savskim platoom! mislim, kako ce njih par dobro trgovati...

Dragan iz Plovdiva

pre 11 godina

Samo ovo cu da pokazem: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8607781/China-opens-worlds-longest-sea-bridge.html

nbp

pre 11 godina

Samo neka grade!!!!
(Marko, 31. avgust 2012 00:55)
Dao Bog. Problem je što od te gradnje nema ništa. Vest je suštinski patka, nečija rođendanska želja.

veterinarBG

pre 11 godina

Ako hocemo da se nesto izgradi u ovoj zemlji,onda to treba dati strancima da grade,jer mi smo prevaranti,lenstine,korumpirani i od Tita nismo NI JEDAN kapitalni objekat izgradili,a potrosili (pokrali) smo milijarde.Dati to odmah,bez razmisljanja...

zo

pre 11 godina

Poslusajte mene ljudi.
Odma dajte Kinezima da grade Prokop. Kinezi ce vam to zavrsiti za ugovorenu cenu i drzace se rokova. Za koju godinu imacete stanicu koja ce da vam pravi profit. Naravno, to ce morati da se otplati, kroz neki kredit.
Ako pak pustite Mrkonjicu i Ilicu to da rade. Tome nece nikad biti kraja, to ni za 20 godina onda nece uci u upotrebu nit ce praviti profit. Pomislite samo na izgubljenu dobit. A zamislite samo koliko novca mogu ta dva lika da operu kroz "finansiranje izgradnje Prokopa". Na kraju ce steta u izgubljenoj dobiti, pokradenom novcu, i vremenu, prevazici ono sto bi bilo potrebno da smo odma angazovali Kineze.
Ne volim ja ni Kineze ni Ruse, ali Kinezi su se pokazali kao veoma ozbiljna ekipa, a moramo gledati sopstveni interes. Koga volis a koga ne, to ostaviti za kafanske price. Jer ono sto je u stanju da nam uradi ova nasa domaca ekipa, to nam ni najveci neprijatelji ne bi uradili.

Saša

pre 11 godina

A zašto ga mi sami ne sagradimo?
Dozvoljavamo da se na nama drugi bogate, dok smo ionako bedni. Umesto da naše sami gradimo i tražimo poslove po inostranstvu, kao što to rade razvijene zemlje (eto ga ujedno i jedno od objašnjenja zašto su razvijene) mi čak obratno, dozvoljavamo da se drugi na nama bogate... pa ga eto opet odliv deviza...pad kursa dinara...otpuštanja srpskih radnika...i opet rupe u budžetu...pa opet prodajemo neko JP ili od "dželata" MMF i njima sličnim tržimo novac (što oni jedva čekaju) za krpljenje rupa umesto za razvoj ovoga i onoga (a hvala Bogu ima dosta toga što u čemu zaostajemo) i onda nam treba još najmanje 50 godina da se izvadimo iz ovoga u šta nas nesposobnjakovići uvlače.

Prokop

pre 11 godina

Nipošto da ti Kinezima da grade! Uradiće oni to i te kako, ali Kinezi sve naplaćuju i ne dopuštaju da im u poslu učestvuje domaći radnik. Jedino tako i funkcionišu, njihov radnik je jedan od onih desetina miliona nezaposlenih i radi po svetu za svoju državu, ima da jede i spava tokom tih godina, a po drugom osnovu je navikao na poslušnost. To znači da bi Srbija dala taj posao da bi ga kasnije platila, a gde će naći novac za to? Ili, čime drugo može to platiti? S druge strane, ne bi bila angažovana nijedna domaća kompanija sa svojom radnom snagom, pa čak ni mehanizacija ni materijal. Kinezi imaju višak ljudstva koje mogu upotrebiti gde god je to potrebno da bi dobjali poslove gradnje, lako se može pogledati sve šta grade u Africi ili Brazilu, ali tamo uzimaju naftu ili rudna bogatstva, u novije vreme uzimaju i zemljište. Kinez ništa ne radi što bi kasnije koristio kao koncesiju, daj pare odmah ili na odloženo, i to je sve. Srbija nema para ni bilo šta drugo da ponudi osim koncesije, a kompanije koje su nekada gradile brojne puteve ili brane, dovedene su do propasti i za sve se mora tražiti neki kredit ili zajam. Zato, ako se bude i ovo gradilo, bolje je, kada već plaćaš, novcem koji bi za to bio obezbeđen, angažovati domaće graditelje da bar nešto zarade, nikako dati na drugi način.

Jole

pre 11 godina

A kakav je to projekat "ruske milijarde"? Ovakva malicioznost bas prilici jednom slobodnom, nezavisnom i, nadasve, nepristrasnom mediju.

srdjan milosevic

pre 11 godina

Kako ne razumete ljudi:hoce da skarabudze Prokop da bi se ugradili u rasprodaju savskog amfiteatra.Da i to rasprcikaju,kao sto su i sve drugo.
Dalje,posto zivim 50m od Prokopa i pamtim kad je zaboden prvi geometarski asov,nema stanice Prokop bez resenje problema Maleskog brda koje se naslanja na stanicu.
I na kraju,stanica Prokop je lose resenje za Beograd.

blagomeni

pre 11 godina

Kada je (ako ikada) i sagrade, šanse su da će da se sruši prvom prilikom kada više od dva voza uđu u stanicu, slično onim autoputevima, vijaduktima i brzim prugama koje se svako malo ruše u Kini. Nije li svima jasno kojeg nivoa je kvalitet kineske robe i gradnje... Zavirite u bilo koju od mnogobrojnih kineskih radnji i sve će da se iskristališe.

Miki

pre 11 godina

Zar se iz vise puta nije na kraju odustalo od gradnje, ne zbog para vec tamo nekog neuslova zemljista za gradnju. Mozda je to bila smo sarena laza kao i ovo. Ljudi secam se pocetka radova (upalili bagere, dosa Milosevic sa Mrkom slikao ih tv,nazdravili i otisli, pogasise kamere i bagere i to tako stajalo mesecima/godinama) , to da je moglo i valjalo do sad bi se izgradilo 6 puta, pa da su mesecno stavljali po jednu ciglu...

Vlada

pre 11 godina

Odmah potpisuj da se ne predomisle, mi ga sami nikad nećemo izgraditi, Šapnija je pukla, italija isto, Merkelovu juče gledam u Pekingu, žicka lovu. Dakle, odmah daj Mrkonjiću

Dragan

pre 11 godina

Za ovaj projekat treba da sami obezbedimo pare kako god znamo i umemo. Ovo je bitan projekat za Srbiju i ne treba uvlaciti druge investitore.

lesa

pre 11 godina

Ovaj projekat treba što pre završiti, zemljište na kom se sad nalazi železnička stanica vredi preko pet miliardi evra. Taj novac bi nas digao iz mrtvih.

aleksa

pre 11 godina

Ma dajte vise neka grade, dajte Kinezima, juzni tok rusima, koridor 11 Azerbedzanu i tako redom, kada smo mi lenji i nesposobni, kada u 10h radnim danom ne mozes naci mesto da popijes espreso u basti bilo koje kafane sta onda reci. Mi prosperitet, gigant regiona, mi smo najveci sljam koji se odsijava u tome ko ima vise novaca u dzebu, skuplja kola i sl. a u glavi magarac spava u hladovini, dosta mi je vise i Srbije i Srba.

Alexxandar

pre 11 godina

Ja bih im dao sve da nam grade što požele, i koridor 10 a izgleda i 11. Da je Mrkonjić dobio da gradi kineski most, sada bi tamo samo ponton stajao.

KoleM

pre 11 godina

Treba iskoristiti Beovoz kao metro. Naime ukoliko bi vozovi Beovoza isli cesto to bi de fakto bio metro. Nadam se da premestanje zeleznicke stanice nece ugoziti rad Beovoza.

miki_ns

pre 11 godina

Ne znaju Kinezi u šta se upuštaju, pošto je ovo čudo ukleto, za jedno 10 godina će kinezi analizirati početni momenat velikog kolapsa i utvrditi da je za sve kriv Prokop.
Ko se seća, zna da je Prokop još 1981. imao potpuno uređene perone (ali bez nadstrešnica) i sve koloseke, ali nije imao ploču i "komercijalni prostor", samo perone i koloseke. Onda se neko dosetio ploče, pa su počupali sve koloseke i krenuli da rade ovo što sad rade, bezuspešno već 20 godina. Tako da su stvarno hteli da ga stave u funkciju pre 25 godina su imali potrebnu železničku infrastrukturu, ali se onda neko proalavio na "komercijalni prostor" i završili smo tu gde smo.

Dexterijus

pre 11 godina

Kinezi sta god ovde dobili da grade za njih ce da bude "premija" jer ce da im to ustvari bude "reklama" za neke vece projetke na zapadu....

Momento Mori

pre 11 godina

Ja mislim da posto vec oni imaju para(Kinezi,Rusi...)Ne bi bilo lose ni o ostalim zemljama razmisliti naftne zemlje Katar itd. Dati sve u koncesiju.Puteve , zeleznice , gasovode , naftovode..sve sve sta god je od znacaja..I neka ubiraju pare neka bude njihovo nebitno je..Ali da svi mogu se sluze time nece to ispariti sta nas gradjane briga cije je i kako je napravljeno..Zanima li vas sad ciji je put (Titov, svih nasih predaka) Jednostavno ga koristimo i znaci nam..Tako i ovo ce nasa deca koristiti..Bas mi je zao sto smo takav narod..nisu samo takvi politicari.Oni su samo nasi predstavnici i to usminkani,usmereni...Zamislite kakvi smo tamo gde nismo javni..Bas mi je zao iskreno..ovo je lepa zemlja i volim je kakva god da je i ko god da je na vlasti ili vec gde..Samo bih voleo da budemo malo srecniji..valjda bi tada dosle one nase dobre osobine koje verujem da imamo svi...i nadam se da je ovo prizvod prezivljavanja i dzungle sveobuhvatne pa ko prezivi...Ne znam eto napisah sta mi je i kako mi je..POzdrav za sve ljude.

Tomas

pre 11 godina

Super za Prokop... a ko ce da dovede u red prugu? Ili je dovoljno da napravimo modernu stanicu pa da odmah krenu brzi vozovi? Nisam strucan pa pitam...

aleksa

pre 11 godina

Ma dajte vise neka grade, dajte Kinezima, juzni tok rusima, koridor 11 Azerbedzanu i tako redom, kada smo mi lenji i nesposobni, kada u 10h radnim danom ne mozes naci mesto da popijes espreso u basti bilo koje kafane sta onda reci. Mi prosperitet, gigant regiona, mi smo najveci sljam koji se odsijava u tome ko ima vise novaca u dzebu, skuplja kola i sl. a u glavi magarac spava u hladovini, dosta mi je vise i Srbije i Srba.

Alexxandar

pre 11 godina

Ja bih im dao sve da nam grade što požele, i koridor 10 a izgleda i 11. Da je Mrkonjić dobio da gradi kineski most, sada bi tamo samo ponton stajao.

zo

pre 11 godina

Poslusajte mene ljudi.
Odma dajte Kinezima da grade Prokop. Kinezi ce vam to zavrsiti za ugovorenu cenu i drzace se rokova. Za koju godinu imacete stanicu koja ce da vam pravi profit. Naravno, to ce morati da se otplati, kroz neki kredit.
Ako pak pustite Mrkonjicu i Ilicu to da rade. Tome nece nikad biti kraja, to ni za 20 godina onda nece uci u upotrebu nit ce praviti profit. Pomislite samo na izgubljenu dobit. A zamislite samo koliko novca mogu ta dva lika da operu kroz "finansiranje izgradnje Prokopa". Na kraju ce steta u izgubljenoj dobiti, pokradenom novcu, i vremenu, prevazici ono sto bi bilo potrebno da smo odma angazovali Kineze.
Ne volim ja ni Kineze ni Ruse, ali Kinezi su se pokazali kao veoma ozbiljna ekipa, a moramo gledati sopstveni interes. Koga volis a koga ne, to ostaviti za kafanske price. Jer ono sto je u stanju da nam uradi ova nasa domaca ekipa, to nam ni najveci neprijatelji ne bi uradili.

Tomas

pre 11 godina

Super za Prokop... a ko ce da dovede u red prugu? Ili je dovoljno da napravimo modernu stanicu pa da odmah krenu brzi vozovi? Nisam strucan pa pitam...

miki_ns

pre 11 godina

Ne znaju Kinezi u šta se upuštaju, pošto je ovo čudo ukleto, za jedno 10 godina će kinezi analizirati početni momenat velikog kolapsa i utvrditi da je za sve kriv Prokop.
Ko se seća, zna da je Prokop još 1981. imao potpuno uređene perone (ali bez nadstrešnica) i sve koloseke, ali nije imao ploču i "komercijalni prostor", samo perone i koloseke. Onda se neko dosetio ploče, pa su počupali sve koloseke i krenuli da rade ovo što sad rade, bezuspešno već 20 godina. Tako da su stvarno hteli da ga stave u funkciju pre 25 godina su imali potrebnu železničku infrastrukturu, ali se onda neko proalavio na "komercijalni prostor" i završili smo tu gde smo.

Momento Mori

pre 11 godina

Ja mislim da posto vec oni imaju para(Kinezi,Rusi...)Ne bi bilo lose ni o ostalim zemljama razmisliti naftne zemlje Katar itd. Dati sve u koncesiju.Puteve , zeleznice , gasovode , naftovode..sve sve sta god je od znacaja..I neka ubiraju pare neka bude njihovo nebitno je..Ali da svi mogu se sluze time nece to ispariti sta nas gradjane briga cije je i kako je napravljeno..Zanima li vas sad ciji je put (Titov, svih nasih predaka) Jednostavno ga koristimo i znaci nam..Tako i ovo ce nasa deca koristiti..Bas mi je zao sto smo takav narod..nisu samo takvi politicari.Oni su samo nasi predstavnici i to usminkani,usmereni...Zamislite kakvi smo tamo gde nismo javni..Bas mi je zao iskreno..ovo je lepa zemlja i volim je kakva god da je i ko god da je na vlasti ili vec gde..Samo bih voleo da budemo malo srecniji..valjda bi tada dosle one nase dobre osobine koje verujem da imamo svi...i nadam se da je ovo prizvod prezivljavanja i dzungle sveobuhvatne pa ko prezivi...Ne znam eto napisah sta mi je i kako mi je..POzdrav za sve ljude.

lesa

pre 11 godina

Ovaj projekat treba što pre završiti, zemljište na kom se sad nalazi železnička stanica vredi preko pet miliardi evra. Taj novac bi nas digao iz mrtvih.

Vlada

pre 11 godina

Odmah potpisuj da se ne predomisle, mi ga sami nikad nećemo izgraditi, Šapnija je pukla, italija isto, Merkelovu juče gledam u Pekingu, žicka lovu. Dakle, odmah daj Mrkonjiću

Dexterijus

pre 11 godina

Kinezi sta god ovde dobili da grade za njih ce da bude "premija" jer ce da im to ustvari bude "reklama" za neke vece projetke na zapadu....

Jole

pre 11 godina

A kakav je to projekat "ruske milijarde"? Ovakva malicioznost bas prilici jednom slobodnom, nezavisnom i, nadasve, nepristrasnom mediju.

KoleM

pre 11 godina

Treba iskoristiti Beovoz kao metro. Naime ukoliko bi vozovi Beovoza isli cesto to bi de fakto bio metro. Nadam se da premestanje zeleznicke stanice nece ugoziti rad Beovoza.

srdjan milosevic

pre 11 godina

Kako ne razumete ljudi:hoce da skarabudze Prokop da bi se ugradili u rasprodaju savskog amfiteatra.Da i to rasprcikaju,kao sto su i sve drugo.
Dalje,posto zivim 50m od Prokopa i pamtim kad je zaboden prvi geometarski asov,nema stanice Prokop bez resenje problema Maleskog brda koje se naslanja na stanicu.
I na kraju,stanica Prokop je lose resenje za Beograd.

Miki

pre 11 godina

Zar se iz vise puta nije na kraju odustalo od gradnje, ne zbog para vec tamo nekog neuslova zemljista za gradnju. Mozda je to bila smo sarena laza kao i ovo. Ljudi secam se pocetka radova (upalili bagere, dosa Milosevic sa Mrkom slikao ih tv,nazdravili i otisli, pogasise kamere i bagere i to tako stajalo mesecima/godinama) , to da je moglo i valjalo do sad bi se izgradilo 6 puta, pa da su mesecno stavljali po jednu ciglu...

veterinarBG

pre 11 godina

Ako hocemo da se nesto izgradi u ovoj zemlji,onda to treba dati strancima da grade,jer mi smo prevaranti,lenstine,korumpirani i od Tita nismo NI JEDAN kapitalni objekat izgradili,a potrosili (pokrali) smo milijarde.Dati to odmah,bez razmisljanja...

Dragan iz Plovdiva

pre 11 godina

Samo ovo cu da pokazem: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8607781/China-opens-worlds-longest-sea-bridge.html

Saša

pre 11 godina

A zašto ga mi sami ne sagradimo?
Dozvoljavamo da se na nama drugi bogate, dok smo ionako bedni. Umesto da naše sami gradimo i tražimo poslove po inostranstvu, kao što to rade razvijene zemlje (eto ga ujedno i jedno od objašnjenja zašto su razvijene) mi čak obratno, dozvoljavamo da se drugi na nama bogate... pa ga eto opet odliv deviza...pad kursa dinara...otpuštanja srpskih radnika...i opet rupe u budžetu...pa opet prodajemo neko JP ili od "dželata" MMF i njima sličnim tržimo novac (što oni jedva čekaju) za krpljenje rupa umesto za razvoj ovoga i onoga (a hvala Bogu ima dosta toga što u čemu zaostajemo) i onda nam treba još najmanje 50 godina da se izvadimo iz ovoga u šta nas nesposobnjakovići uvlače.

Prokop

pre 11 godina

Nipošto da ti Kinezima da grade! Uradiće oni to i te kako, ali Kinezi sve naplaćuju i ne dopuštaju da im u poslu učestvuje domaći radnik. Jedino tako i funkcionišu, njihov radnik je jedan od onih desetina miliona nezaposlenih i radi po svetu za svoju državu, ima da jede i spava tokom tih godina, a po drugom osnovu je navikao na poslušnost. To znači da bi Srbija dala taj posao da bi ga kasnije platila, a gde će naći novac za to? Ili, čime drugo može to platiti? S druge strane, ne bi bila angažovana nijedna domaća kompanija sa svojom radnom snagom, pa čak ni mehanizacija ni materijal. Kinezi imaju višak ljudstva koje mogu upotrebiti gde god je to potrebno da bi dobjali poslove gradnje, lako se može pogledati sve šta grade u Africi ili Brazilu, ali tamo uzimaju naftu ili rudna bogatstva, u novije vreme uzimaju i zemljište. Kinez ništa ne radi što bi kasnije koristio kao koncesiju, daj pare odmah ili na odloženo, i to je sve. Srbija nema para ni bilo šta drugo da ponudi osim koncesije, a kompanije koje su nekada gradile brojne puteve ili brane, dovedene su do propasti i za sve se mora tražiti neki kredit ili zajam. Zato, ako se bude i ovo gradilo, bolje je, kada već plaćaš, novcem koji bi za to bio obezbeđen, angažovati domaće graditelje da bar nešto zarade, nikako dati na drugi način.

Dragan

pre 11 godina

Za ovaj projekat treba da sami obezbedimo pare kako god znamo i umemo. Ovo je bitan projekat za Srbiju i ne treba uvlaciti druge investitore.

zeleznicar

pre 11 godina

Oni koji su imali prilike da rade sa Kinezima na mostu preko Dunava, pricaju bajke o njihovoj skromnosti, vrednoci pa i strucnosti.

Ako su stvarno spremni da uloze 2,5 milijarde u Koridor XI, treba im ponuditi umesto toga projekta, da uloze novac u izgradnju brzih pruga
(ne ulazim u to, gde ce biti glavna stanica u Beogradu).

Zasto brze pruge a ne koridor XI? Pa jasno je koliko je zeleznicki transport jevtiniji od kamionskoga. A ne postoji ni jedna alternativna pruga u ovom delu Evrope ( ni u projektu), koja bi povezala sever sa Balkanom i Bliskim Istokom. To nije slucaj sa koridorom XI, pa ni koridorm X.Pogledajte koliko samo autoputeva se gradi ili su vec izgradjeni na ovom pravcu: Zagreb - Split ( u buducnosti i do Dubrovnika), koridor Vc Budimpesta - Osijek - Sarajevo -Jadran, pa koridor X, pa autoput Madjarska-Rumunija - Bugarska. Vec sada. grcki kamioni skoro da ne idu kroz Srbiju.

Zelenicki koridor bi bio pravo resenje za uvodjenje marsurtnih vozova, iz Bugarske, Makedonije, pa mozda i Grcke, do Madjarske ili Hrvatske pa dalje. Ova investicija bi brzo pocela da vraca novac, a otvorila bi mnogo vise radnih mesta nego, sto ce ih biti na oba koridora.

I jos nesto oko koridora XI. Svi koji cese putuju Ibarskom magistralom, znaju da je na ovom putu najopterecenija deonica Beograd - Celije. Tu bi imoglo biti ekonomskoga opravdanja za ulaganje u gradnju nove magistrale. Ali od Celija, pa prema Cacku i Kraljevu, saobracaj je bar duplo manji.

nbp

pre 11 godina

Samo neka grade!!!!
(Marko, 31. avgust 2012 00:55)
Dao Bog. Problem je što od te gradnje nema ništa. Vest je suštinski patka, nečija rođendanska želja.

Milan

pre 11 godina

ko ne bi po onako genijalnim uslovima:
daju nam ekonomski kredit kojim platimo njihov projekat koji izvode njihovi radnici. mi samo platimo duplo i nishta ne brinemo.

bgd

pre 11 godina

Da presele glavnu zeleznicku stanicu u Prokop? A infrastruktura koja je potrebna za to (van zeleznicke stanice)? Tramvajske i autobuske linije GSB-a, putna infrastruktura, parking,...? Pa ovo nema sanse da se uradi kako treba u narednih 50 godina (minimum)

PRC - Peoples Republic of China

pre 11 godina

Pa svi bi - normalno! Vi samo sebi, svojoj deci i unucima pridodajte jos jedno duznicko konopce sa kamenom oko vrata i Kinezi, Slovenci, Austrijanci i Francuzi ce vrlo rado da grade! Tj., da "menadzerisu" a njima ce vec njihove banke da potpisu kako su to jako kredibilne fimr, pa ce mozda da uposle par nasih bednika da to izdirince za saku brasna pod njihovom "menadzerskom" demokratskom NATO bankarskom palicom.

blagomeni

pre 11 godina

Kada je (ako ikada) i sagrade, šanse su da će da se sruši prvom prilikom kada više od dva voza uđu u stanicu, slično onim autoputevima, vijaduktima i brzim prugama koje se svako malo ruše u Kini. Nije li svima jasno kojeg nivoa je kvalitet kineske robe i gradnje... Zavirite u bilo koju od mnogobrojnih kineskih radnji i sve će da se iskristališe.

ne verujem nikome

pre 11 godina

a sta traze zauzvrat? mogu misliti koliko ce kostati i kako ce se dobro trgovati savskim platoom! mislim, kako ce njih par dobro trgovati...

blagomeni

pre 11 godina

Kada je (ako ikada) i sagrade, šanse su da će da se sruši prvom prilikom kada više od dva voza uđu u stanicu, slično onim autoputevima, vijaduktima i brzim prugama koje se svako malo ruše u Kini. Nije li svima jasno kojeg nivoa je kvalitet kineske robe i gradnje... Zavirite u bilo koju od mnogobrojnih kineskih radnji i sve će da se iskristališe.

Prokop

pre 11 godina

Nipošto da ti Kinezima da grade! Uradiće oni to i te kako, ali Kinezi sve naplaćuju i ne dopuštaju da im u poslu učestvuje domaći radnik. Jedino tako i funkcionišu, njihov radnik je jedan od onih desetina miliona nezaposlenih i radi po svetu za svoju državu, ima da jede i spava tokom tih godina, a po drugom osnovu je navikao na poslušnost. To znači da bi Srbija dala taj posao da bi ga kasnije platila, a gde će naći novac za to? Ili, čime drugo može to platiti? S druge strane, ne bi bila angažovana nijedna domaća kompanija sa svojom radnom snagom, pa čak ni mehanizacija ni materijal. Kinezi imaju višak ljudstva koje mogu upotrebiti gde god je to potrebno da bi dobjali poslove gradnje, lako se može pogledati sve šta grade u Africi ili Brazilu, ali tamo uzimaju naftu ili rudna bogatstva, u novije vreme uzimaju i zemljište. Kinez ništa ne radi što bi kasnije koristio kao koncesiju, daj pare odmah ili na odloženo, i to je sve. Srbija nema para ni bilo šta drugo da ponudi osim koncesije, a kompanije koje su nekada gradile brojne puteve ili brane, dovedene su do propasti i za sve se mora tražiti neki kredit ili zajam. Zato, ako se bude i ovo gradilo, bolje je, kada već plaćaš, novcem koji bi za to bio obezbeđen, angažovati domaće graditelje da bar nešto zarade, nikako dati na drugi način.

Dragan

pre 11 godina

Za ovaj projekat treba da sami obezbedimo pare kako god znamo i umemo. Ovo je bitan projekat za Srbiju i ne treba uvlaciti druge investitore.

bgd

pre 11 godina

Da presele glavnu zeleznicku stanicu u Prokop? A infrastruktura koja je potrebna za to (van zeleznicke stanice)? Tramvajske i autobuske linije GSB-a, putna infrastruktura, parking,...? Pa ovo nema sanse da se uradi kako treba u narednih 50 godina (minimum)

lesa

pre 11 godina

Ovaj projekat treba što pre završiti, zemljište na kom se sad nalazi železnička stanica vredi preko pet miliardi evra. Taj novac bi nas digao iz mrtvih.

Jole

pre 11 godina

A kakav je to projekat "ruske milijarde"? Ovakva malicioznost bas prilici jednom slobodnom, nezavisnom i, nadasve, nepristrasnom mediju.

Saša

pre 11 godina

A zašto ga mi sami ne sagradimo?
Dozvoljavamo da se na nama drugi bogate, dok smo ionako bedni. Umesto da naše sami gradimo i tražimo poslove po inostranstvu, kao što to rade razvijene zemlje (eto ga ujedno i jedno od objašnjenja zašto su razvijene) mi čak obratno, dozvoljavamo da se drugi na nama bogate... pa ga eto opet odliv deviza...pad kursa dinara...otpuštanja srpskih radnika...i opet rupe u budžetu...pa opet prodajemo neko JP ili od "dželata" MMF i njima sličnim tržimo novac (što oni jedva čekaju) za krpljenje rupa umesto za razvoj ovoga i onoga (a hvala Bogu ima dosta toga što u čemu zaostajemo) i onda nam treba još najmanje 50 godina da se izvadimo iz ovoga u šta nas nesposobnjakovići uvlače.

srdjan milosevic

pre 11 godina

Kako ne razumete ljudi:hoce da skarabudze Prokop da bi se ugradili u rasprodaju savskog amfiteatra.Da i to rasprcikaju,kao sto su i sve drugo.
Dalje,posto zivim 50m od Prokopa i pamtim kad je zaboden prvi geometarski asov,nema stanice Prokop bez resenje problema Maleskog brda koje se naslanja na stanicu.
I na kraju,stanica Prokop je lose resenje za Beograd.

Vlada

pre 11 godina

Odmah potpisuj da se ne predomisle, mi ga sami nikad nećemo izgraditi, Šapnija je pukla, italija isto, Merkelovu juče gledam u Pekingu, žicka lovu. Dakle, odmah daj Mrkonjiću

zeleznicar

pre 11 godina

Oni koji su imali prilike da rade sa Kinezima na mostu preko Dunava, pricaju bajke o njihovoj skromnosti, vrednoci pa i strucnosti.

Ako su stvarno spremni da uloze 2,5 milijarde u Koridor XI, treba im ponuditi umesto toga projekta, da uloze novac u izgradnju brzih pruga
(ne ulazim u to, gde ce biti glavna stanica u Beogradu).

Zasto brze pruge a ne koridor XI? Pa jasno je koliko je zeleznicki transport jevtiniji od kamionskoga. A ne postoji ni jedna alternativna pruga u ovom delu Evrope ( ni u projektu), koja bi povezala sever sa Balkanom i Bliskim Istokom. To nije slucaj sa koridorom XI, pa ni koridorm X.Pogledajte koliko samo autoputeva se gradi ili su vec izgradjeni na ovom pravcu: Zagreb - Split ( u buducnosti i do Dubrovnika), koridor Vc Budimpesta - Osijek - Sarajevo -Jadran, pa koridor X, pa autoput Madjarska-Rumunija - Bugarska. Vec sada. grcki kamioni skoro da ne idu kroz Srbiju.

Zelenicki koridor bi bio pravo resenje za uvodjenje marsurtnih vozova, iz Bugarske, Makedonije, pa mozda i Grcke, do Madjarske ili Hrvatske pa dalje. Ova investicija bi brzo pocela da vraca novac, a otvorila bi mnogo vise radnih mesta nego, sto ce ih biti na oba koridora.

I jos nesto oko koridora XI. Svi koji cese putuju Ibarskom magistralom, znaju da je na ovom putu najopterecenija deonica Beograd - Celije. Tu bi imoglo biti ekonomskoga opravdanja za ulaganje u gradnju nove magistrale. Ali od Celija, pa prema Cacku i Kraljevu, saobracaj je bar duplo manji.

Dexterijus

pre 11 godina

Kinezi sta god ovde dobili da grade za njih ce da bude "premija" jer ce da im to ustvari bude "reklama" za neke vece projetke na zapadu....

aleksa

pre 11 godina

Ma dajte vise neka grade, dajte Kinezima, juzni tok rusima, koridor 11 Azerbedzanu i tako redom, kada smo mi lenji i nesposobni, kada u 10h radnim danom ne mozes naci mesto da popijes espreso u basti bilo koje kafane sta onda reci. Mi prosperitet, gigant regiona, mi smo najveci sljam koji se odsijava u tome ko ima vise novaca u dzebu, skuplja kola i sl. a u glavi magarac spava u hladovini, dosta mi je vise i Srbije i Srba.

zo

pre 11 godina

Poslusajte mene ljudi.
Odma dajte Kinezima da grade Prokop. Kinezi ce vam to zavrsiti za ugovorenu cenu i drzace se rokova. Za koju godinu imacete stanicu koja ce da vam pravi profit. Naravno, to ce morati da se otplati, kroz neki kredit.
Ako pak pustite Mrkonjicu i Ilicu to da rade. Tome nece nikad biti kraja, to ni za 20 godina onda nece uci u upotrebu nit ce praviti profit. Pomislite samo na izgubljenu dobit. A zamislite samo koliko novca mogu ta dva lika da operu kroz "finansiranje izgradnje Prokopa". Na kraju ce steta u izgubljenoj dobiti, pokradenom novcu, i vremenu, prevazici ono sto bi bilo potrebno da smo odma angazovali Kineze.
Ne volim ja ni Kineze ni Ruse, ali Kinezi su se pokazali kao veoma ozbiljna ekipa, a moramo gledati sopstveni interes. Koga volis a koga ne, to ostaviti za kafanske price. Jer ono sto je u stanju da nam uradi ova nasa domaca ekipa, to nam ni najveci neprijatelji ne bi uradili.

veterinarBG

pre 11 godina

Ako hocemo da se nesto izgradi u ovoj zemlji,onda to treba dati strancima da grade,jer mi smo prevaranti,lenstine,korumpirani i od Tita nismo NI JEDAN kapitalni objekat izgradili,a potrosili (pokrali) smo milijarde.Dati to odmah,bez razmisljanja...

KoleM

pre 11 godina

Treba iskoristiti Beovoz kao metro. Naime ukoliko bi vozovi Beovoza isli cesto to bi de fakto bio metro. Nadam se da premestanje zeleznicke stanice nece ugoziti rad Beovoza.

miki_ns

pre 11 godina

Ne znaju Kinezi u šta se upuštaju, pošto je ovo čudo ukleto, za jedno 10 godina će kinezi analizirati početni momenat velikog kolapsa i utvrditi da je za sve kriv Prokop.
Ko se seća, zna da je Prokop još 1981. imao potpuno uređene perone (ali bez nadstrešnica) i sve koloseke, ali nije imao ploču i "komercijalni prostor", samo perone i koloseke. Onda se neko dosetio ploče, pa su počupali sve koloseke i krenuli da rade ovo što sad rade, bezuspešno već 20 godina. Tako da su stvarno hteli da ga stave u funkciju pre 25 godina su imali potrebnu železničku infrastrukturu, ali se onda neko proalavio na "komercijalni prostor" i završili smo tu gde smo.

Alexxandar

pre 11 godina

Ja bih im dao sve da nam grade što požele, i koridor 10 a izgleda i 11. Da je Mrkonjić dobio da gradi kineski most, sada bi tamo samo ponton stajao.

Milan

pre 11 godina

ko ne bi po onako genijalnim uslovima:
daju nam ekonomski kredit kojim platimo njihov projekat koji izvode njihovi radnici. mi samo platimo duplo i nishta ne brinemo.

Tomas

pre 11 godina

Super za Prokop... a ko ce da dovede u red prugu? Ili je dovoljno da napravimo modernu stanicu pa da odmah krenu brzi vozovi? Nisam strucan pa pitam...

Momento Mori

pre 11 godina

Ja mislim da posto vec oni imaju para(Kinezi,Rusi...)Ne bi bilo lose ni o ostalim zemljama razmisliti naftne zemlje Katar itd. Dati sve u koncesiju.Puteve , zeleznice , gasovode , naftovode..sve sve sta god je od znacaja..I neka ubiraju pare neka bude njihovo nebitno je..Ali da svi mogu se sluze time nece to ispariti sta nas gradjane briga cije je i kako je napravljeno..Zanima li vas sad ciji je put (Titov, svih nasih predaka) Jednostavno ga koristimo i znaci nam..Tako i ovo ce nasa deca koristiti..Bas mi je zao sto smo takav narod..nisu samo takvi politicari.Oni su samo nasi predstavnici i to usminkani,usmereni...Zamislite kakvi smo tamo gde nismo javni..Bas mi je zao iskreno..ovo je lepa zemlja i volim je kakva god da je i ko god da je na vlasti ili vec gde..Samo bih voleo da budemo malo srecniji..valjda bi tada dosle one nase dobre osobine koje verujem da imamo svi...i nadam se da je ovo prizvod prezivljavanja i dzungle sveobuhvatne pa ko prezivi...Ne znam eto napisah sta mi je i kako mi je..POzdrav za sve ljude.

Dragan iz Plovdiva

pre 11 godina

Samo ovo cu da pokazem: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/8607781/China-opens-worlds-longest-sea-bridge.html

nbp

pre 11 godina

Samo neka grade!!!!
(Marko, 31. avgust 2012 00:55)
Dao Bog. Problem je što od te gradnje nema ništa. Vest je suštinski patka, nečija rođendanska želja.

ne verujem nikome

pre 11 godina

a sta traze zauzvrat? mogu misliti koliko ce kostati i kako ce se dobro trgovati savskim platoom! mislim, kako ce njih par dobro trgovati...

Miki

pre 11 godina

Zar se iz vise puta nije na kraju odustalo od gradnje, ne zbog para vec tamo nekog neuslova zemljista za gradnju. Mozda je to bila smo sarena laza kao i ovo. Ljudi secam se pocetka radova (upalili bagere, dosa Milosevic sa Mrkom slikao ih tv,nazdravili i otisli, pogasise kamere i bagere i to tako stajalo mesecima/godinama) , to da je moglo i valjalo do sad bi se izgradilo 6 puta, pa da su mesecno stavljali po jednu ciglu...

PRC - Peoples Republic of China

pre 11 godina

Pa svi bi - normalno! Vi samo sebi, svojoj deci i unucima pridodajte jos jedno duznicko konopce sa kamenom oko vrata i Kinezi, Slovenci, Austrijanci i Francuzi ce vrlo rado da grade! Tj., da "menadzerisu" a njima ce vec njihove banke da potpisu kako su to jako kredibilne fimr, pa ce mozda da uposle par nasih bednika da to izdirince za saku brasna pod njihovom "menadzerskom" demokratskom NATO bankarskom palicom.