Utorak, 28.08.2012.

09:11

Nema odliva domaćeg kapitala

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nema odliva domaćeg kapitala iz Srbije, kako je to navedeno u nekim medijskim napisima.

Izvor: Tanjug

Nema odliva domaæeg kapitala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

tragicno neznanje

pre 11 godina

(Lara Kroft, 28. avgust 2012 17:01)
Domace banke su unistene pocetkom '90-ih, kakav crni DS. I zaista, ja cu se zaliti centrali SNS-a, dobijate dnevnice a samo copy-paste komentara i tu i tamo poneki samo-inkriminisuci. Botovi, pravite vise stete nego koristi.
Sto se ostalih tice - no comment, koliko neobrazovanih. Banke nisu ispostave centrala zbog naseg zakona (vec su nezavisna pravna lica osnovana kapitalom centrala). Tako i novac moraju da pozajmljuju - uzmu kredit od centrale, plasiraju, pa vracaju kredit. I ne znam kako iko normalan moze da kaze da je kapital iznesen ako je usla 1.8 a izasla ni 1.5 milijarda... I ne, osnivacki kapital nije 40.000DEM nego 10.000.000EUR. I ne, domace drzavne banke nisu bolje. To se videlo '90-ih a vidi se i danas - Agrobanka, PBB, Metals, ... Ja da sam na vasem mestu, i da imam vise od 18-20 godina a ne znam ovo - duboko bih se zabrinuo...

dejana

pre 11 godina

A da nije to možda naš kapital.kada pogledam na šta je bila spremna predhodna vlast ne bi me začudilo da imaju račune negde tamo daleko!

Lara Kroft

pre 11 godina

Vreme je da se povrati novac u Srbiju, to su verovatno banke gde pojedini članovi DS-a imaju na računu. Vreme je da se dokaže koje sve uništavao Srbiju decenijama. Vreme je da se stane na put organizovanom kriminalom, banke u Srbiji su uništavane zbog ličnih interesa. Vreme je da se pokaže gde se novac slivao i na čije račune. Vreme je da Srbija ide napred i da se razvija.SNS zaista gleda interes sopstvenog naroda i države.

dejana

pre 11 godina

Pričate o matičnim bankama a ja znam da sam uplatila novac na račun u banci u Srbiji i htela taj isti da podignem u inostrastvu kada su mi rekli da oni nemaju veze sa bankama u Srbiji.ja se nadam da če se nešto pozitivno promeniti u Srbiji!

Bankar

pre 11 godina

Da li možete da objasnite ljudima, da po zakonu o bankama, strane banke ne mogu da otvore filijalu u Srbiji, nego moraju da osnuju banku (i polože kapital), koja će biti u njihovom vlasništvu, ali raditi po pravilima NBS. Kad bi otvarale filijale, onda biradili po pravilima svojih centralnih banaka. A što se tiče iznošenja, nisu bili bombastični naslovi kad su unosili pare u zemlju. A i to što iznose su njihove pare, u čemu je problem? Problem su političari demagozi koji truju narod da stranci iznose naše pare, i ostale gluposti...

Miroslav

pre 11 godina

zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

1. U stranom su vlasnistvu zato sto su ih osnovali ili kupili stranci. Iz istog razloga zbog koga je Fruktal u srpskom vlasnistvu ili moja vikendica na CG primorju.

2. Prednost u odnosu na domace banke od pre 25 god? Pa mnogo je teze u sadasnjoj situaciji da dodje neki Olosevic i da tvoju stedju proglasi starom. A i teze ce neki SPSovski Karic ili Sekulic da dodju do kredita/otpisanog kredita/poklona na racun gradjana nego u domacoj (partijskoj) banci.

3. pare se povlace vrlo prosto: platis maticnoj banci troskove "konsaltinga" u visini dobiti i dodjes na nulu. Sve po zakonu, legalno i narodna banka moze da ti pljune pod prozor.

Niki

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se neupucenosti ljudi. Domace banke (sa stranim imenom) su povukle inicijalni kapital da bi uopste poslovale ovde u Srbiji. Mnogo para je plasirano u Srbiji (doduse po astronomskim kamatama ali to je druga prica) i sada posto vise nema gde da se plasira, novac se povlaci po osnovu dugovanja svojim maticama. Setite se Beckog sporazuma od pre neku godinu. Tada je dogovoreno da banke ne smanjuju kreditnu aktivnost u Srbiji ali im je drzava Srbija garantovala minimum plasmana i sve to da se ne bi povukle (otuda i silne drzavne subvencije raznoraznih kredita). Jednostavno taj novac nije nas, a onaj ko je uneo taj novac zeli da ga i iznese.

i dalje smo u plusu

pre 11 godina

Uneto: 1200 + 660 = 1860 miliona
Izneto: 1000 + 484,4 = 1484,4 miliona
Ostalo u zemlji = Uneto - Izneto = 1860 - 1484, 4 = 375,6 miliona

Nije mi jasno da li je ovo pozitivna ili negativna vest, posto smo po ovoj racunici i dalje u plusu nekih 375 miliona. A nesto se i ne secam vesti "Banke unele u zemlju 1860 miliona".

Milosh

pre 11 godina

Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?
(Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)

Pitaj velikog maga Mladjana Dinkica! On je propisao da u srbiji mozes da osnujes banku sa kapitalom 40.000 DEM (tadasnjih nemackih maraka). Ako bankrotiraju drzava placa depozite (agencija za osiguranje depozita).

lesa

pre 11 godina

uzdrzan- i ja sam skoro saznao da te strane banke nemaju veze sa stranim bankama u svojim maticnim zemljama, odmah mi je bilo jasno da je to jedna velika prevara.

dalje neces moci

pre 11 godina

Sve pare u novembru vadim iz banaka i pravo u sef. Sto rece pre neki dan jedan u komentarima, bolje da znam da cu da izgubim kamatu, nego da mi drzava konfiskuje glavnicu i da je proglasi starom deviznom stednjom.

d...

pre 11 godina

Prvo se ugusila privreda, pa onda drzavne banke.To ide jedno sa drugim.Bez jake privrede,nema ni jakih banaka.Nasa situacija u Srbiji me podseca na onu kinesku poslovicu, gde god da se okrenes d...ti je pozadi.

Dzoni

pre 11 godina

@ Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)
Kakve veze ima sto su osnovane u Srbiji ....akcionari su u inostranstvu i oni hoce pare od svojih akcija...a one dolaze i od zarade banaka ovde..a kakve su nam kamate ona je ogromna u odnosu na to koliko smo siromasni.
Inace soskic je sve vreme pricao kako nema govora o iznosenju i ako je znao naravno da laze.

uzdrzan

pre 11 godina

Neko je spomenuo zanimljiv detalj, da su ove banke osnovane u nasoj zemlji, pa je nejasno kako mogu da "povlace" novac. Ono sto je meni bilo neobicno, prosle godine kada sam isao u Nemacku, svratio sam u Beogradu u predstavnistvo svoje banke koja nazivom potice iz Nemacke. Kada sam se raspitao o mogucnosti pristupa svom deviznom racunu u nekoj filijali te banke u Nemackoj, sacekao me hladan tus. Prvo su me pogledali belo, ne verujuci gluposti koju slusaju, da bi mi potom strpljivo objasnili kako su to dva razlicita pravna lica, i da ih jedino povezuje ime. Znaci insistirali su da ta banka registrovana u Srbiji nema nikakve veze sa bankom u Nemackoj. Sad se ja ponovo pitam, ako je to istina, zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

Boky car

pre 11 godina

nemacka dobila kredit: na uzetih 100 eura vracaju 99. Ja sam dobio kredit: na uzetih 100 000 dinara vracam 130.000. Banke ne mogu da plasiraju kapital u Srbiji? Ocu ja 1000.000.000 evra sa nemackom kamatom. Mogu vam sve otplatiti odmah po podizanju kredita! Lopovi!

Ana iz Zemuna

pre 11 godina

Molim profesora Šoškića da se oglasi, jer se ovo dešavalo za njegovog mandata, konkretno da odgovori na dva pitanja: 1. Da li se navedene cifre poklapaju sa prodajom deviznih rezervi? 2. Kako je ovo iznošenje deviza uticalo na inflaciju? Hajde ipak još jedno: 3. Kada je postavljen za guvernera da li su mu rekli oni koji su ga doveli "ma samo ti radi, ko je ovde još odgovarao, inače, sve je po zakonu"!?

pera

pre 11 godina

Dobro, pa šta? Banke unele SVOJ novac i sada ga vraćaju.

Kome smeta, neka napravi svoju banku po stranim standardima, i onda novac nastavi da investira u ovu zemlju. Nego ... neko reče Agrobanka?

ovo je tek pocetak

pre 11 godina

Sa ovima kojim je glavno umece drumsko razbojnistvo u formi otimanja vlasti, jos malo preci ce i na Mesne kancelarije po selima, kako su krenuli,iznece se do kraja jos mnogo novca iz zemlje, investicije mozemo da zaboravimo.
Jedino ako nas ne spasi 800 miliona ruskog kredita koji dobijamo vec nekoliko godina,a dobiti na kraju necemo.

kamate

pre 11 godina

Pa prema ovoj racunici ispada da su izneli sve sto su uneli.Kako nemaju gde da ulazu...Pa kakve su kamate udarili u Srbiji nije ni cudo sto nemaju sa kim da saradjuju.Sa ovolikim kamatama ne bi mogli da posluju ni u jednoj zemlji iz Evropske Unije.Ovako ispada sto bogatija drzava to manja kamata,sto siromasnija to veca kamata.Pa onda ispada da mi dodjemo da pomognemo bogate zemlje u ovoj krizi s obzirom da ove banke dolaze iz tih zemalja a i pare iznose tamo u ovoj krizi za njihove potrebe. Nama su potrebne domace banke.Najveca je greska sto smo pogasili sve domace banke.

Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik)

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno. Kako mogu povlačiti pare u svoje matične banke, kada su to banke osnovane u Srbiji? Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?

Kuknjava

pre 11 godina

Ovo kao neki zal ili upozorenje?? Pa prijatelji moji svesrdno se zalazete za liberalni kapitalizam,a smeta vam nesto sto se kosi na moralom i pravim vrednostima ?? Prihvatili ste da vam stranci preko finansija uredjuju zivot. Treba vam "svez" novac da bi se razvijali. Gledate u strane investicije kao seljaci u nebo kad ocekuju kisu. Sto ste hteli,to ste i zeleli-napisa neko pre neki dan. I sad vam oni koje ste zeleli-krivi. Nece to moci tako. Sto se sejali,sad i zanjite.

pera

pre 11 godina

Dobro, pa šta? Banke unele SVOJ novac i sada ga vraćaju.

Kome smeta, neka napravi svoju banku po stranim standardima, i onda novac nastavi da investira u ovu zemlju. Nego ... neko reče Agrobanka?

Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik)

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno. Kako mogu povlačiti pare u svoje matične banke, kada su to banke osnovane u Srbiji? Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?

kamate

pre 11 godina

Pa prema ovoj racunici ispada da su izneli sve sto su uneli.Kako nemaju gde da ulazu...Pa kakve su kamate udarili u Srbiji nije ni cudo sto nemaju sa kim da saradjuju.Sa ovolikim kamatama ne bi mogli da posluju ni u jednoj zemlji iz Evropske Unije.Ovako ispada sto bogatija drzava to manja kamata,sto siromasnija to veca kamata.Pa onda ispada da mi dodjemo da pomognemo bogate zemlje u ovoj krizi s obzirom da ove banke dolaze iz tih zemalja a i pare iznose tamo u ovoj krizi za njihove potrebe. Nama su potrebne domace banke.Najveca je greska sto smo pogasili sve domace banke.

Kuknjava

pre 11 godina

Ovo kao neki zal ili upozorenje?? Pa prijatelji moji svesrdno se zalazete za liberalni kapitalizam,a smeta vam nesto sto se kosi na moralom i pravim vrednostima ?? Prihvatili ste da vam stranci preko finansija uredjuju zivot. Treba vam "svez" novac da bi se razvijali. Gledate u strane investicije kao seljaci u nebo kad ocekuju kisu. Sto ste hteli,to ste i zeleli-napisa neko pre neki dan. I sad vam oni koje ste zeleli-krivi. Nece to moci tako. Sto se sejali,sad i zanjite.

uzdrzan

pre 11 godina

Neko je spomenuo zanimljiv detalj, da su ove banke osnovane u nasoj zemlji, pa je nejasno kako mogu da "povlace" novac. Ono sto je meni bilo neobicno, prosle godine kada sam isao u Nemacku, svratio sam u Beogradu u predstavnistvo svoje banke koja nazivom potice iz Nemacke. Kada sam se raspitao o mogucnosti pristupa svom deviznom racunu u nekoj filijali te banke u Nemackoj, sacekao me hladan tus. Prvo su me pogledali belo, ne verujuci gluposti koju slusaju, da bi mi potom strpljivo objasnili kako su to dva razlicita pravna lica, i da ih jedino povezuje ime. Znaci insistirali su da ta banka registrovana u Srbiji nema nikakve veze sa bankom u Nemackoj. Sad se ja ponovo pitam, ako je to istina, zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

Boky car

pre 11 godina

nemacka dobila kredit: na uzetih 100 eura vracaju 99. Ja sam dobio kredit: na uzetih 100 000 dinara vracam 130.000. Banke ne mogu da plasiraju kapital u Srbiji? Ocu ja 1000.000.000 evra sa nemackom kamatom. Mogu vam sve otplatiti odmah po podizanju kredita! Lopovi!

Ana iz Zemuna

pre 11 godina

Molim profesora Šoškića da se oglasi, jer se ovo dešavalo za njegovog mandata, konkretno da odgovori na dva pitanja: 1. Da li se navedene cifre poklapaju sa prodajom deviznih rezervi? 2. Kako je ovo iznošenje deviza uticalo na inflaciju? Hajde ipak još jedno: 3. Kada je postavljen za guvernera da li su mu rekli oni koji su ga doveli "ma samo ti radi, ko je ovde još odgovarao, inače, sve je po zakonu"!?

ovo je tek pocetak

pre 11 godina

Sa ovima kojim je glavno umece drumsko razbojnistvo u formi otimanja vlasti, jos malo preci ce i na Mesne kancelarije po selima, kako su krenuli,iznece se do kraja jos mnogo novca iz zemlje, investicije mozemo da zaboravimo.
Jedino ako nas ne spasi 800 miliona ruskog kredita koji dobijamo vec nekoliko godina,a dobiti na kraju necemo.

dalje neces moci

pre 11 godina

Sve pare u novembru vadim iz banaka i pravo u sef. Sto rece pre neki dan jedan u komentarima, bolje da znam da cu da izgubim kamatu, nego da mi drzava konfiskuje glavnicu i da je proglasi starom deviznom stednjom.

Niki

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se neupucenosti ljudi. Domace banke (sa stranim imenom) su povukle inicijalni kapital da bi uopste poslovale ovde u Srbiji. Mnogo para je plasirano u Srbiji (doduse po astronomskim kamatama ali to je druga prica) i sada posto vise nema gde da se plasira, novac se povlaci po osnovu dugovanja svojim maticama. Setite se Beckog sporazuma od pre neku godinu. Tada je dogovoreno da banke ne smanjuju kreditnu aktivnost u Srbiji ali im je drzava Srbija garantovala minimum plasmana i sve to da se ne bi povukle (otuda i silne drzavne subvencije raznoraznih kredita). Jednostavno taj novac nije nas, a onaj ko je uneo taj novac zeli da ga i iznese.

i dalje smo u plusu

pre 11 godina

Uneto: 1200 + 660 = 1860 miliona
Izneto: 1000 + 484,4 = 1484,4 miliona
Ostalo u zemlji = Uneto - Izneto = 1860 - 1484, 4 = 375,6 miliona

Nije mi jasno da li je ovo pozitivna ili negativna vest, posto smo po ovoj racunici i dalje u plusu nekih 375 miliona. A nesto se i ne secam vesti "Banke unele u zemlju 1860 miliona".

Bankar

pre 11 godina

Da li možete da objasnite ljudima, da po zakonu o bankama, strane banke ne mogu da otvore filijalu u Srbiji, nego moraju da osnuju banku (i polože kapital), koja će biti u njihovom vlasništvu, ali raditi po pravilima NBS. Kad bi otvarale filijale, onda biradili po pravilima svojih centralnih banaka. A što se tiče iznošenja, nisu bili bombastični naslovi kad su unosili pare u zemlju. A i to što iznose su njihove pare, u čemu je problem? Problem su političari demagozi koji truju narod da stranci iznose naše pare, i ostale gluposti...

Dzoni

pre 11 godina

@ Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)
Kakve veze ima sto su osnovane u Srbiji ....akcionari su u inostranstvu i oni hoce pare od svojih akcija...a one dolaze i od zarade banaka ovde..a kakve su nam kamate ona je ogromna u odnosu na to koliko smo siromasni.
Inace soskic je sve vreme pricao kako nema govora o iznosenju i ako je znao naravno da laze.

Miroslav

pre 11 godina

zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

1. U stranom su vlasnistvu zato sto su ih osnovali ili kupili stranci. Iz istog razloga zbog koga je Fruktal u srpskom vlasnistvu ili moja vikendica na CG primorju.

2. Prednost u odnosu na domace banke od pre 25 god? Pa mnogo je teze u sadasnjoj situaciji da dodje neki Olosevic i da tvoju stedju proglasi starom. A i teze ce neki SPSovski Karic ili Sekulic da dodju do kredita/otpisanog kredita/poklona na racun gradjana nego u domacoj (partijskoj) banci.

3. pare se povlace vrlo prosto: platis maticnoj banci troskove "konsaltinga" u visini dobiti i dodjes na nulu. Sve po zakonu, legalno i narodna banka moze da ti pljune pod prozor.

lesa

pre 11 godina

uzdrzan- i ja sam skoro saznao da te strane banke nemaju veze sa stranim bankama u svojim maticnim zemljama, odmah mi je bilo jasno da je to jedna velika prevara.

d...

pre 11 godina

Prvo se ugusila privreda, pa onda drzavne banke.To ide jedno sa drugim.Bez jake privrede,nema ni jakih banaka.Nasa situacija u Srbiji me podseca na onu kinesku poslovicu, gde god da se okrenes d...ti je pozadi.

Milosh

pre 11 godina

Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?
(Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)

Pitaj velikog maga Mladjana Dinkica! On je propisao da u srbiji mozes da osnujes banku sa kapitalom 40.000 DEM (tadasnjih nemackih maraka). Ako bankrotiraju drzava placa depozite (agencija za osiguranje depozita).

dejana

pre 11 godina

Pričate o matičnim bankama a ja znam da sam uplatila novac na račun u banci u Srbiji i htela taj isti da podignem u inostrastvu kada su mi rekli da oni nemaju veze sa bankama u Srbiji.ja se nadam da če se nešto pozitivno promeniti u Srbiji!

tragicno neznanje

pre 11 godina

(Lara Kroft, 28. avgust 2012 17:01)
Domace banke su unistene pocetkom '90-ih, kakav crni DS. I zaista, ja cu se zaliti centrali SNS-a, dobijate dnevnice a samo copy-paste komentara i tu i tamo poneki samo-inkriminisuci. Botovi, pravite vise stete nego koristi.
Sto se ostalih tice - no comment, koliko neobrazovanih. Banke nisu ispostave centrala zbog naseg zakona (vec su nezavisna pravna lica osnovana kapitalom centrala). Tako i novac moraju da pozajmljuju - uzmu kredit od centrale, plasiraju, pa vracaju kredit. I ne znam kako iko normalan moze da kaze da je kapital iznesen ako je usla 1.8 a izasla ni 1.5 milijarda... I ne, osnivacki kapital nije 40.000DEM nego 10.000.000EUR. I ne, domace drzavne banke nisu bolje. To se videlo '90-ih a vidi se i danas - Agrobanka, PBB, Metals, ... Ja da sam na vasem mestu, i da imam vise od 18-20 godina a ne znam ovo - duboko bih se zabrinuo...

Lara Kroft

pre 11 godina

Vreme je da se povrati novac u Srbiju, to su verovatno banke gde pojedini članovi DS-a imaju na računu. Vreme je da se dokaže koje sve uništavao Srbiju decenijama. Vreme je da se stane na put organizovanom kriminalom, banke u Srbiji su uništavane zbog ličnih interesa. Vreme je da se pokaže gde se novac slivao i na čije račune. Vreme je da Srbija ide napred i da se razvija.SNS zaista gleda interes sopstvenog naroda i države.

dejana

pre 11 godina

A da nije to možda naš kapital.kada pogledam na šta je bila spremna predhodna vlast ne bi me začudilo da imaju račune negde tamo daleko!

Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik)

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno. Kako mogu povlačiti pare u svoje matične banke, kada su to banke osnovane u Srbiji? Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?

pera

pre 11 godina

Dobro, pa šta? Banke unele SVOJ novac i sada ga vraćaju.

Kome smeta, neka napravi svoju banku po stranim standardima, i onda novac nastavi da investira u ovu zemlju. Nego ... neko reče Agrobanka?

kamate

pre 11 godina

Pa prema ovoj racunici ispada da su izneli sve sto su uneli.Kako nemaju gde da ulazu...Pa kakve su kamate udarili u Srbiji nije ni cudo sto nemaju sa kim da saradjuju.Sa ovolikim kamatama ne bi mogli da posluju ni u jednoj zemlji iz Evropske Unije.Ovako ispada sto bogatija drzava to manja kamata,sto siromasnija to veca kamata.Pa onda ispada da mi dodjemo da pomognemo bogate zemlje u ovoj krizi s obzirom da ove banke dolaze iz tih zemalja a i pare iznose tamo u ovoj krizi za njihove potrebe. Nama su potrebne domace banke.Najveca je greska sto smo pogasili sve domace banke.

ovo je tek pocetak

pre 11 godina

Sa ovima kojim je glavno umece drumsko razbojnistvo u formi otimanja vlasti, jos malo preci ce i na Mesne kancelarije po selima, kako su krenuli,iznece se do kraja jos mnogo novca iz zemlje, investicije mozemo da zaboravimo.
Jedino ako nas ne spasi 800 miliona ruskog kredita koji dobijamo vec nekoliko godina,a dobiti na kraju necemo.

Kuknjava

pre 11 godina

Ovo kao neki zal ili upozorenje?? Pa prijatelji moji svesrdno se zalazete za liberalni kapitalizam,a smeta vam nesto sto se kosi na moralom i pravim vrednostima ?? Prihvatili ste da vam stranci preko finansija uredjuju zivot. Treba vam "svez" novac da bi se razvijali. Gledate u strane investicije kao seljaci u nebo kad ocekuju kisu. Sto ste hteli,to ste i zeleli-napisa neko pre neki dan. I sad vam oni koje ste zeleli-krivi. Nece to moci tako. Sto se sejali,sad i zanjite.

Ana iz Zemuna

pre 11 godina

Molim profesora Šoškića da se oglasi, jer se ovo dešavalo za njegovog mandata, konkretno da odgovori na dva pitanja: 1. Da li se navedene cifre poklapaju sa prodajom deviznih rezervi? 2. Kako je ovo iznošenje deviza uticalo na inflaciju? Hajde ipak još jedno: 3. Kada je postavljen za guvernera da li su mu rekli oni koji su ga doveli "ma samo ti radi, ko je ovde još odgovarao, inače, sve je po zakonu"!?

Boky car

pre 11 godina

nemacka dobila kredit: na uzetih 100 eura vracaju 99. Ja sam dobio kredit: na uzetih 100 000 dinara vracam 130.000. Banke ne mogu da plasiraju kapital u Srbiji? Ocu ja 1000.000.000 evra sa nemackom kamatom. Mogu vam sve otplatiti odmah po podizanju kredita! Lopovi!

lesa

pre 11 godina

uzdrzan- i ja sam skoro saznao da te strane banke nemaju veze sa stranim bankama u svojim maticnim zemljama, odmah mi je bilo jasno da je to jedna velika prevara.

uzdrzan

pre 11 godina

Neko je spomenuo zanimljiv detalj, da su ove banke osnovane u nasoj zemlji, pa je nejasno kako mogu da "povlace" novac. Ono sto je meni bilo neobicno, prosle godine kada sam isao u Nemacku, svratio sam u Beogradu u predstavnistvo svoje banke koja nazivom potice iz Nemacke. Kada sam se raspitao o mogucnosti pristupa svom deviznom racunu u nekoj filijali te banke u Nemackoj, sacekao me hladan tus. Prvo su me pogledali belo, ne verujuci gluposti koju slusaju, da bi mi potom strpljivo objasnili kako su to dva razlicita pravna lica, i da ih jedino povezuje ime. Znaci insistirali su da ta banka registrovana u Srbiji nema nikakve veze sa bankom u Nemackoj. Sad se ja ponovo pitam, ako je to istina, zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

Lara Kroft

pre 11 godina

Vreme je da se povrati novac u Srbiju, to su verovatno banke gde pojedini članovi DS-a imaju na računu. Vreme je da se dokaže koje sve uništavao Srbiju decenijama. Vreme je da se stane na put organizovanom kriminalom, banke u Srbiji su uništavane zbog ličnih interesa. Vreme je da se pokaže gde se novac slivao i na čije račune. Vreme je da Srbija ide napred i da se razvija.SNS zaista gleda interes sopstvenog naroda i države.

Dzoni

pre 11 godina

@ Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)
Kakve veze ima sto su osnovane u Srbiji ....akcionari su u inostranstvu i oni hoce pare od svojih akcija...a one dolaze i od zarade banaka ovde..a kakve su nam kamate ona je ogromna u odnosu na to koliko smo siromasni.
Inace soskic je sve vreme pricao kako nema govora o iznosenju i ako je znao naravno da laze.

Milosh

pre 11 godina

Tj. kako mogu izvlačiti pare, a sa druge strane, ako u Srbiji bankrotiraju, ne odgovaraju svojim matičnim (inostranim) kapitalom?
(Da nam živi, živi (jeftin) rad (a ne radnik), 28. avgust 2012 09:24)

Pitaj velikog maga Mladjana Dinkica! On je propisao da u srbiji mozes da osnujes banku sa kapitalom 40.000 DEM (tadasnjih nemackih maraka). Ako bankrotiraju drzava placa depozite (agencija za osiguranje depozita).

dalje neces moci

pre 11 godina

Sve pare u novembru vadim iz banaka i pravo u sef. Sto rece pre neki dan jedan u komentarima, bolje da znam da cu da izgubim kamatu, nego da mi drzava konfiskuje glavnicu i da je proglasi starom deviznom stednjom.

i dalje smo u plusu

pre 11 godina

Uneto: 1200 + 660 = 1860 miliona
Izneto: 1000 + 484,4 = 1484,4 miliona
Ostalo u zemlji = Uneto - Izneto = 1860 - 1484, 4 = 375,6 miliona

Nije mi jasno da li je ovo pozitivna ili negativna vest, posto smo po ovoj racunici i dalje u plusu nekih 375 miliona. A nesto se i ne secam vesti "Banke unele u zemlju 1860 miliona".

dejana

pre 11 godina

A da nije to možda naš kapital.kada pogledam na šta je bila spremna predhodna vlast ne bi me začudilo da imaju račune negde tamo daleko!

d...

pre 11 godina

Prvo se ugusila privreda, pa onda drzavne banke.To ide jedno sa drugim.Bez jake privrede,nema ni jakih banaka.Nasa situacija u Srbiji me podseca na onu kinesku poslovicu, gde god da se okrenes d...ti je pozadi.

Niki

pre 11 godina

Citam komentare i cudim se neupucenosti ljudi. Domace banke (sa stranim imenom) su povukle inicijalni kapital da bi uopste poslovale ovde u Srbiji. Mnogo para je plasirano u Srbiji (doduse po astronomskim kamatama ali to je druga prica) i sada posto vise nema gde da se plasira, novac se povlaci po osnovu dugovanja svojim maticama. Setite se Beckog sporazuma od pre neku godinu. Tada je dogovoreno da banke ne smanjuju kreditnu aktivnost u Srbiji ali im je drzava Srbija garantovala minimum plasmana i sve to da se ne bi povukle (otuda i silne drzavne subvencije raznoraznih kredita). Jednostavno taj novac nije nas, a onaj ko je uneo taj novac zeli da ga i iznese.

Miroslav

pre 11 godina

zasto su lokalne srpske banke u stranom vlasnistvu? Koja je tu prednost u odnosu na domace banke u drzavnom vlasnistvu, kakve smo imali pre 25 godina? I naravno, kako je moguce da "povlace" pare?

1. U stranom su vlasnistvu zato sto su ih osnovali ili kupili stranci. Iz istog razloga zbog koga je Fruktal u srpskom vlasnistvu ili moja vikendica na CG primorju.

2. Prednost u odnosu na domace banke od pre 25 god? Pa mnogo je teze u sadasnjoj situaciji da dodje neki Olosevic i da tvoju stedju proglasi starom. A i teze ce neki SPSovski Karic ili Sekulic da dodju do kredita/otpisanog kredita/poklona na racun gradjana nego u domacoj (partijskoj) banci.

3. pare se povlace vrlo prosto: platis maticnoj banci troskove "konsaltinga" u visini dobiti i dodjes na nulu. Sve po zakonu, legalno i narodna banka moze da ti pljune pod prozor.

dejana

pre 11 godina

Pričate o matičnim bankama a ja znam da sam uplatila novac na račun u banci u Srbiji i htela taj isti da podignem u inostrastvu kada su mi rekli da oni nemaju veze sa bankama u Srbiji.ja se nadam da če se nešto pozitivno promeniti u Srbiji!

Bankar

pre 11 godina

Da li možete da objasnite ljudima, da po zakonu o bankama, strane banke ne mogu da otvore filijalu u Srbiji, nego moraju da osnuju banku (i polože kapital), koja će biti u njihovom vlasništvu, ali raditi po pravilima NBS. Kad bi otvarale filijale, onda biradili po pravilima svojih centralnih banaka. A što se tiče iznošenja, nisu bili bombastični naslovi kad su unosili pare u zemlju. A i to što iznose su njihove pare, u čemu je problem? Problem su političari demagozi koji truju narod da stranci iznose naše pare, i ostale gluposti...

tragicno neznanje

pre 11 godina

(Lara Kroft, 28. avgust 2012 17:01)
Domace banke su unistene pocetkom '90-ih, kakav crni DS. I zaista, ja cu se zaliti centrali SNS-a, dobijate dnevnice a samo copy-paste komentara i tu i tamo poneki samo-inkriminisuci. Botovi, pravite vise stete nego koristi.
Sto se ostalih tice - no comment, koliko neobrazovanih. Banke nisu ispostave centrala zbog naseg zakona (vec su nezavisna pravna lica osnovana kapitalom centrala). Tako i novac moraju da pozajmljuju - uzmu kredit od centrale, plasiraju, pa vracaju kredit. I ne znam kako iko normalan moze da kaze da je kapital iznesen ako je usla 1.8 a izasla ni 1.5 milijarda... I ne, osnivacki kapital nije 40.000DEM nego 10.000.000EUR. I ne, domace drzavne banke nisu bolje. To se videlo '90-ih a vidi se i danas - Agrobanka, PBB, Metals, ... Ja da sam na vasem mestu, i da imam vise od 18-20 godina a ne znam ovo - duboko bih se zabrinuo...