Nedelja, 22.07.2012.

11:12

"Parafiskalni nameti nepodnošljivi"

Preduzetnici očekuju da će nova vlada ukinuti parafiskalne namete koji opterećuju njihovo poslovanje, jer su te dažbine, kako tvrde, "postali nepodnošljivi".

Izvor: Tanjug

"Parafiskalni nameti nepodnošljivi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

gde ste bili svo ovo vreme

pre 11 godina

Zakon o lokalnim taksama ne postoji. A gde su bile sve te zajednice preduzetnika pri Privrednoj komori svih ovih godina kada je to uvodjeno. Sto nas nisu pozvali na protest i gradjansku neposlusnost, jer je u Srbiji jedva moguce raditi koliko je poslovanje optereceno dazbinama. Lepo se jelo i pilo u toj Privrednoj komori. Zato tamo sluzbenici imaju plate po 60-70 hiljada, a ja ne mogu da platim inzenjera u firmi vise od 35 000, jer toliko stvari placam drzavi da vise nemam.

djindji

pre 11 godina

U trenutku kada ovo pišem ima 17 komentara. Medjitim smatram da je ovo vrlo bitna tema koja mora i ozbiljnije i detaljnije da bude obradjena na svim medijima. Privatnik sam od 90 godine. Do pre tri godine uredno sam plaćao sve takse poreze i sve namete koje sam imao kao SZR. A onda kriza, ali samo za nosioce vlasti koji svoje obaveze nisu ispunjavali zbog navodim '' Dugogodišnjih sankcija, zbog Miloševićevskog rasipničkog režima, tranzicije, svetske ek. krize, ...'' A privatnicima su to bile izgleda olakšavajuće okolnosti pa su morali da nastave sa plaćanjem taksi ,poreza i komunalija, koje su bile usklađene sa svim parametrima da ne bi devalvirale.
I sad nema nikome. Ima nacina da se ovo popravi. Mala i srednja preduzeća i zanatske radnje su pokretačka ekonomska snaga svake države. Ovo je goruće i pitanje br. 1 u Srbiji. Hitno rešiti ovo sa poljoprivredom, postaviti dobre uslove pa da probamo.

Marko NY

pre 11 godina

Ovo je jedan od retkih clanaka koji je lepo prokomentarisan (sem ovaj parazit Cimbaljevic, koji bi da subvencionise neradnike od znoja radnih ljudi). Ima jos uvek u Srbiji naroda koji razume kako posao funkcionise. Vratila mi se za trenutak nada da u Srbiji ima sanse. Ima u Srbiji jos vrednih i pamtnih ljudi. Vladu bih od komentatora napravio (a Cimbaljevica u opoziciju ili na Mars).

Privrednik

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic

Zaista ne znam odakle ste Vi i cime se bavite, ali Vi nemate pojma o cemu govorite.
Prvo, taksa na isticanje firme je bila socijalisticka Milosevicka taksa koju su lokalne samouprave uvele radi tabli pored puta koje su nekada postavljali privrednici. Medjutim ova taksa se nije placala na isticanje firme (u bilo kom obliku) na poslovnom objektu. Dolaskom na vlast, odnosno diskutabilnom revolucijom 2000 godine i osnivanjem direkcija za izgradnju gradova lokalni samoupravama nije bilo dosta novca, pa su resili da pored takse uvedu i dodatne namete za koriscenje gradskog zemljista. E sad na resenjima za lokalne komunalne takse pise da se taksa obracunava jer obveznik koristi pravo, uslugu ili predmet i da na osnovu ta tri objeta se taksa obracunava. Ako obveznik ima na svom objektu istaknutu firmu, to nije osnov za obracun takse jer je obveznik prema Zakonu duzan da istakne firmu na sedistu i na poslovnim prostorijama. E sad to je Zakon i on je jaci od lokalnih odluka i slicnih akata. Drugo je sto obveznicima razne direkcije za izgradnju grada (inace JP) obracunavaju zakup zeljista, gde recimo jedna reklamna tabla od 12m2 povrsine u osnovi zauzme 2m2 zemljista, a oni naplacuju 12m2.
Dalje, treba da znate da je osnovni prihod koji ostvaruje lokalna samouprava ucesce u ubiranju poreza na zarade i poreza na imovinu + budzetske dotacije. Sve ostalo, samodoprinosi i slicna s*****a su samo pljacka svojih gradjana.

sasha

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic,
oh, jeste pali s Marsa, bez uvrede.
Ja sam samo teoretski "zanatlija", inače sam iz delatnosti koja se smatra DALEKO najprofitabilnijom, rame uz rame sa advokatima.

Za protekle 2.5 godine, u mom esnafu se zatvorilo 48% "radnji", a oko 90% SADA ima jednog ili NIJEDNOG zaposlenog (podaci mog Udruženja iz marta ove godine, ne "državni").
Bilo je kolega koji su zapošljavali i po 10 ljudi, poslodavci ni slučajno neuspešni ili početnici (!) - sve ode.

Vi, "Marsovci", u svakom poslu vidite onih 3 ili 5% koji voze džipove i idu na Bahame; krenite malko dalje od Beograda, pa vidite kako u Vranju vlasnik radnje radi i za koliko para.

Ili, pogledajte malko okolo: ja sam u "dobrostojećem" gradu, u urbanom, "dobrostojećem" delu grada - znate koliko ima praznih lokala?

Baš ono o čemu lepo reče čitalac pre mene... Ljudi zatvaraju, i SVI GUBE.
Molim vas da se ne vređate - dozvolićete da sa 24 godine preduzetničkog staža znam više o svom poslu nego vi o istom :).

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

"Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji."

Pod jedan, ja uopšte ne znam otkad smo mi to na "ti", vi ste možda u mladosti i čuvali ovde, ali sigurno niste sa mnom.

Pod dva, pretpostavljam da ćete platiti tih 320,000 od prihoda na tu reklamu koji je mesečno sigurno veliki, ako je u pitanju extra gradska zona.

I pod tri, nemojte se naći pogođenim s ovim da radite u gradu a živiti na Marsu, niste jedini.

sasha

pre 11 godina

@BojanCimbaljevic,
"obavezna" taksa za isticanje firme je tarifa za onu tablu sa podacima, radnim vremenom itd. - koja MORA da stoji na vratima svake radnje.
Za mene, vlasnika zanatske radnje, je oko 9.200 din godišnje (Novi Sad).
Nešto sasvim drugo je reklama, "isticanje firme" bilo gde OSIM toga na vratima, i ima posebnu tarifu; mene naziv delatnosti namolovan na 1 kvm fasade (ne svetleća reklama ili šta slično!) košta 123.000 godišnje (oko 2.5 km od centra).
Odnosno, ne košta me, jer je prekrečen TE SEKUNDE kad su došli da traže pare...
Neukusno bi bilo da vam objašnjavam koliko mi treba (meseci) da zaradim preko 130.000 NETO, ponavljam: NETO.
Vidite, uopšte nije stvar u tome da "nemam svest" o tome šta se sve korisno i dobro po gradu radi iz mojih davanja, nego jednostavno NEMAM.

Napomena: sve ovo je u Beogradu bitno skuplje, kako verujem, a svakako će naići neki zanatlija iz Beograda da napiše...
Napomena dva: Za ma kakvu grešku na istaknutoj tabli na vratima (u mom konkretnom slučaju - nije bio isti font) kazna je OD 25.000 dinara.

zanatlija

pre 11 godina

@Bojan Cimbaljević

E to je taj stav "da zakoljemo vola za kilo mesa" koji nas je i doveo dovde. Odakle mislite da ce se finansirati bilo sta od toga sto ste naveli kada svi zatvore preduzeca i predju u sivu zonu?
Zanatlija koji je godinama u poslu, posebno u malom mestu, ima svoju klijentelu koja ce kod njega dolaziti imao on registrovanu firmu ili ne. Mnogi zanatlije su to i uradili, jer su takse nenormalne. Sad im posao cveta i zaradjuju lepo, a pre su jedva sastavljali kraj sa krajem.
Tako bar izgleda na prvi pogled, jer zanatlija koji radi na sivo ne moze da prosiri posao. I onda SVI GUBE. Drzava mora napraviti poslovnu tu igru tako da SVI DOBIJAJU inace nam nema izlaska iz ove situacije.

veljko Nikolić

pre 11 godina

Bojane Cimbaljeviću, ti si očigledno pao sa marsa. Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji. Pa kad bih prodavao kokain ne znam da li bih imao dovoljno da podmirim vas marsovce.

preduzetnik

pre 11 godina

Taksa za isticanje firme ne postoji nigde drugde nego u Srbiji i jedini cilj koji ima je unistavanje malih preduzeca i pospesivanje sive ekonomije. U ovome se dokazala kao jedan od najefikasnijih instrumenata. Ako zelimo da podstaknemo mala preduzeca moramo je ukinuti.

punoglavac

pre 11 godina

Pa nisu mutavi oni krkobabici kad plate penzionera vezuju za plate u Javnom Sektoru! Tamo nema nikakvi nameti, za tamo se mora da ima, ko j@*@ privredu!

gradjanin

pre 11 godina

Kod nas je sve za sta je potrebno malo mozga postalo komplikovano i neresivo. Ako takse treba da postoje zbog lokalnih potreba onda bi mogle da se drugacije kalkulisu. Npr. od prometa do odredjenog limita a da donja granica bude zaista simbolicna. Recimo nesto poput provizija u postanskom prometu za novcane transakcije. Takodje ovaj problem ukazuje da postoji velika fragmentacija lokalnih uprava, izdelismo se na sitna creva kao da smo Kina. I to bi se dalo resiti sa limitima po pitanju broja stanovnika ili kvadratnih kilometara.
Sve u svemu, za dva-tri dana uz malo analize svih parametara mogla bi se izvuci jedna formula koja bi zadovoljila obe strane tj. sustinski sve nas jer smo mi sa obe strane. Ovako, gubimo na obe. Na jednoj znamo tacan gubitak a na suprotnoj... e, i to je jos jedan nas (ne)resiv problem gde odu ta sva sredstva.

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

Nije tačno da obućar plaća 120,000 firmarinu u Beogradu, osim možda, i to kažem, možda, ako nije u ekstra zoni, od Trga republike do Slavije i tu malo u širinu. Realnije je oko 25 do 30 hiljada godišnje. Ne znam odakle mu ti podaci od 120 hiljada. Ako razmislite, to nije taksa za "isticanje firme", to je lokalni poslovni porez, čiji je naziv pogrešno osmišljen još u socijalističko doba, ali kao takav postoji u mnogim gradovima Evrope.

Jeste li se možda zapitali od kog novca se asfaltiraju ulice? Od kog novca se postavljaju i održavaju bandere, kontejneri i ostala infrastruktura. Čime se plaća uređenje parkova i čišćenje ulica koje su svačije i "ničije", odnosno odakle se plaća uređenje zajedničkih javnih površina? Upravo od tih lokalnih taksi, gospodin kaže "sazovu sednicu i uzmu koliko im treba". Da, ali za šta? Za zajedničke usluge koje svi koristimo svaki dan i nikad ne razmišljamo o njima. Te usluge i infrastruktura mora odnekle da se plati. Da ne pominjem subvencionisanje prevoza i usluga vrtića, dodelu besplatnih udžbenika i tako dalje. Sve to se plaća iz tih taksi. Ljudi koji privređuju u jednom gradu moraju da mu vrate to što koriste njegovu infrastrukturu. Niko od nas nije pao s Marsa pa da nema odgovornost prema svojim sugrađanima. Ili ima vas koji ste stvarno s Marsa? Radite u Beogradu, ali živite na Marsu?

Ekonomista

pre 11 godina

Privatno vlasništvo podrazumeva odgovornost za uspeh poslovanja.
Lokalne samouprave nisu u privatnom vlasništvu pa prema tome ne postoji bilo kakva odgovornost činovnika prema poslu koji obavljaju. Pogotovu ako se radi o izabranim licima ili licima koja su na funkciju postavljena po osnovu pripadnosti nekoj od političkih opcija.
Zato što stvari tako stoje ne postoji ni motiv lokalnih samouprava, tj. činovnika da realno posmatraju stvari niti da razmišljaju o boljitku zajednice.
Seku granu na kojoj sede. A zašto? Pa zato što to nije njihova grana. Da jeste drugačije bi se prema njoj ophodili.
A o etici i dobrobiti zajednice kojoj pripadamo nas ne uče u školama. Zato što su i škole pod ingerencijom lokalnih samouprava.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Miladinović-propali frizer iz Kruševca,čovek koji poslednji treba da priča o taxama i nametima i haraču,ovo zbog toga što već decenijama na raznorazne načine se vuče po raznim udruženjima,strankama,organima i sl.i ne bavi se decenijama šišanjem,zatvorio radnju čim je ušao u sindikat,udruženje ili šta već,tako da je ova osoba, a neki,i to mnogi, bi rekli prevarant,slika i prilika o tome ko uspeva u Srbiji i na koji način !
Prema tome,za mišljenje šta treba uraditi,treba konsultovati ljude koji rade privatno a ne one koji su radi ličnog bogaćenja u rznim forumima,pri tom jedva da i osnovnu školu imaju-primer je upravo ovaj Miladinović iz Kruševca,koji upravo prima platu u tom telu gde nezasluženo sedi od harača koji država ubira od privatnika,ii njemu nikako ne odgovara da država ukine bilo šta kao i što ništa nije ni ukinula svih ovih decenija koliko se ovaj propali frizer vuče po raznim udruženjima!

MaloMorgen

pre 11 godina

Treba da se potsetimo da su svi ti "lokalni doprinosi" samo izvor plata za zaposlene u lokalnim kancelarijama, koji he da potsetimo ZAISTA PREVISE. Jedna od posledica DS vlasti su prekomerno zaposljavanje u Javnim preduzecima i drzavnim institucijama ne bi li se ostvarili politicki poeni, ali je nepobitna cinjenica da bi vecina tih ljudi trebala biti u istom kosu kao i armija nezaposlenih od koje se uzimaju sada vec haracki nameti. Prosto ne razumem zasto ova nova vlast ne preduzima mere za otpustanje tih ljudi i stimulisanje zaposljavanja u privredi, jer ocito je da ovako vise ne moze.

Cacanin

pre 11 godina

18% pdv-a placaju gradjani na sve sto potrose tj na sve sto zarade jer vecina nazalost naravno potrosi sve sto zaradi
70% od bruto plate koju je opet radnik zaradio uzima drzava za razne stvari + ostali porezi i nadoknade.Sav taj novac ide u budzet a gradjani vide veoma mali deo od toga.Svakoj instituciji u koju zakoraci gradjanin placa razne takse.Istovremeno bez obzira sto njegovo velicanstvo gradjanin placa i sto treba i ne treba obespravljen je kao da zivi u feudalizmu.Revolucija se sprema.

Cacanin

pre 11 godina

18% pdv-a placaju gradjani na sve sto potrose tj na sve sto zarade jer vecina nazalost naravno potrosi sve sto zaradi
70% od bruto plate koju je opet radnik zaradio uzima drzava za razne stvari + ostali porezi i nadoknade.Sav taj novac ide u budzet a gradjani vide veoma mali deo od toga.Svakoj instituciji u koju zakoraci gradjanin placa razne takse.Istovremeno bez obzira sto njegovo velicanstvo gradjanin placa i sto treba i ne treba obespravljen je kao da zivi u feudalizmu.Revolucija se sprema.

veljko Nikolić

pre 11 godina

Bojane Cimbaljeviću, ti si očigledno pao sa marsa. Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji. Pa kad bih prodavao kokain ne znam da li bih imao dovoljno da podmirim vas marsovce.

sasha

pre 11 godina

@BojanCimbaljevic,
"obavezna" taksa za isticanje firme je tarifa za onu tablu sa podacima, radnim vremenom itd. - koja MORA da stoji na vratima svake radnje.
Za mene, vlasnika zanatske radnje, je oko 9.200 din godišnje (Novi Sad).
Nešto sasvim drugo je reklama, "isticanje firme" bilo gde OSIM toga na vratima, i ima posebnu tarifu; mene naziv delatnosti namolovan na 1 kvm fasade (ne svetleća reklama ili šta slično!) košta 123.000 godišnje (oko 2.5 km od centra).
Odnosno, ne košta me, jer je prekrečen TE SEKUNDE kad su došli da traže pare...
Neukusno bi bilo da vam objašnjavam koliko mi treba (meseci) da zaradim preko 130.000 NETO, ponavljam: NETO.
Vidite, uopšte nije stvar u tome da "nemam svest" o tome šta se sve korisno i dobro po gradu radi iz mojih davanja, nego jednostavno NEMAM.

Napomena: sve ovo je u Beogradu bitno skuplje, kako verujem, a svakako će naići neki zanatlija iz Beograda da napiše...
Napomena dva: Za ma kakvu grešku na istaknutoj tabli na vratima (u mom konkretnom slučaju - nije bio isti font) kazna je OD 25.000 dinara.

preduzetnik

pre 11 godina

Taksa za isticanje firme ne postoji nigde drugde nego u Srbiji i jedini cilj koji ima je unistavanje malih preduzeca i pospesivanje sive ekonomije. U ovome se dokazala kao jedan od najefikasnijih instrumenata. Ako zelimo da podstaknemo mala preduzeca moramo je ukinuti.

MaloMorgen

pre 11 godina

Treba da se potsetimo da su svi ti "lokalni doprinosi" samo izvor plata za zaposlene u lokalnim kancelarijama, koji he da potsetimo ZAISTA PREVISE. Jedna od posledica DS vlasti su prekomerno zaposljavanje u Javnim preduzecima i drzavnim institucijama ne bi li se ostvarili politicki poeni, ali je nepobitna cinjenica da bi vecina tih ljudi trebala biti u istom kosu kao i armija nezaposlenih od koje se uzimaju sada vec haracki nameti. Prosto ne razumem zasto ova nova vlast ne preduzima mere za otpustanje tih ljudi i stimulisanje zaposljavanja u privredi, jer ocito je da ovako vise ne moze.

zanatlija

pre 11 godina

@Bojan Cimbaljević

E to je taj stav "da zakoljemo vola za kilo mesa" koji nas je i doveo dovde. Odakle mislite da ce se finansirati bilo sta od toga sto ste naveli kada svi zatvore preduzeca i predju u sivu zonu?
Zanatlija koji je godinama u poslu, posebno u malom mestu, ima svoju klijentelu koja ce kod njega dolaziti imao on registrovanu firmu ili ne. Mnogi zanatlije su to i uradili, jer su takse nenormalne. Sad im posao cveta i zaradjuju lepo, a pre su jedva sastavljali kraj sa krajem.
Tako bar izgleda na prvi pogled, jer zanatlija koji radi na sivo ne moze da prosiri posao. I onda SVI GUBE. Drzava mora napraviti poslovnu tu igru tako da SVI DOBIJAJU inace nam nema izlaska iz ove situacije.

Ekonomista

pre 11 godina

Privatno vlasništvo podrazumeva odgovornost za uspeh poslovanja.
Lokalne samouprave nisu u privatnom vlasništvu pa prema tome ne postoji bilo kakva odgovornost činovnika prema poslu koji obavljaju. Pogotovu ako se radi o izabranim licima ili licima koja su na funkciju postavljena po osnovu pripadnosti nekoj od političkih opcija.
Zato što stvari tako stoje ne postoji ni motiv lokalnih samouprava, tj. činovnika da realno posmatraju stvari niti da razmišljaju o boljitku zajednice.
Seku granu na kojoj sede. A zašto? Pa zato što to nije njihova grana. Da jeste drugačije bi se prema njoj ophodili.
A o etici i dobrobiti zajednice kojoj pripadamo nas ne uče u školama. Zato što su i škole pod ingerencijom lokalnih samouprava.

sasha

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic,
oh, jeste pali s Marsa, bez uvrede.
Ja sam samo teoretski "zanatlija", inače sam iz delatnosti koja se smatra DALEKO najprofitabilnijom, rame uz rame sa advokatima.

Za protekle 2.5 godine, u mom esnafu se zatvorilo 48% "radnji", a oko 90% SADA ima jednog ili NIJEDNOG zaposlenog (podaci mog Udruženja iz marta ove godine, ne "državni").
Bilo je kolega koji su zapošljavali i po 10 ljudi, poslodavci ni slučajno neuspešni ili početnici (!) - sve ode.

Vi, "Marsovci", u svakom poslu vidite onih 3 ili 5% koji voze džipove i idu na Bahame; krenite malko dalje od Beograda, pa vidite kako u Vranju vlasnik radnje radi i za koliko para.

Ili, pogledajte malko okolo: ja sam u "dobrostojećem" gradu, u urbanom, "dobrostojećem" delu grada - znate koliko ima praznih lokala?

Baš ono o čemu lepo reče čitalac pre mene... Ljudi zatvaraju, i SVI GUBE.
Molim vas da se ne vređate - dozvolićete da sa 24 godine preduzetničkog staža znam više o svom poslu nego vi o istom :).

ex demokrata 1

pre 11 godina

Miladinović-propali frizer iz Kruševca,čovek koji poslednji treba da priča o taxama i nametima i haraču,ovo zbog toga što već decenijama na raznorazne načine se vuče po raznim udruženjima,strankama,organima i sl.i ne bavi se decenijama šišanjem,zatvorio radnju čim je ušao u sindikat,udruženje ili šta već,tako da je ova osoba, a neki,i to mnogi, bi rekli prevarant,slika i prilika o tome ko uspeva u Srbiji i na koji način !
Prema tome,za mišljenje šta treba uraditi,treba konsultovati ljude koji rade privatno a ne one koji su radi ličnog bogaćenja u rznim forumima,pri tom jedva da i osnovnu školu imaju-primer je upravo ovaj Miladinović iz Kruševca,koji upravo prima platu u tom telu gde nezasluženo sedi od harača koji država ubira od privatnika,ii njemu nikako ne odgovara da država ukine bilo šta kao i što ništa nije ni ukinula svih ovih decenija koliko se ovaj propali frizer vuče po raznim udruženjima!

punoglavac

pre 11 godina

Pa nisu mutavi oni krkobabici kad plate penzionera vezuju za plate u Javnom Sektoru! Tamo nema nikakvi nameti, za tamo se mora da ima, ko j@*@ privredu!

Privrednik

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic

Zaista ne znam odakle ste Vi i cime se bavite, ali Vi nemate pojma o cemu govorite.
Prvo, taksa na isticanje firme je bila socijalisticka Milosevicka taksa koju su lokalne samouprave uvele radi tabli pored puta koje su nekada postavljali privrednici. Medjutim ova taksa se nije placala na isticanje firme (u bilo kom obliku) na poslovnom objektu. Dolaskom na vlast, odnosno diskutabilnom revolucijom 2000 godine i osnivanjem direkcija za izgradnju gradova lokalni samoupravama nije bilo dosta novca, pa su resili da pored takse uvedu i dodatne namete za koriscenje gradskog zemljista. E sad na resenjima za lokalne komunalne takse pise da se taksa obracunava jer obveznik koristi pravo, uslugu ili predmet i da na osnovu ta tri objeta se taksa obracunava. Ako obveznik ima na svom objektu istaknutu firmu, to nije osnov za obracun takse jer je obveznik prema Zakonu duzan da istakne firmu na sedistu i na poslovnim prostorijama. E sad to je Zakon i on je jaci od lokalnih odluka i slicnih akata. Drugo je sto obveznicima razne direkcije za izgradnju grada (inace JP) obracunavaju zakup zeljista, gde recimo jedna reklamna tabla od 12m2 povrsine u osnovi zauzme 2m2 zemljista, a oni naplacuju 12m2.
Dalje, treba da znate da je osnovni prihod koji ostvaruje lokalna samouprava ucesce u ubiranju poreza na zarade i poreza na imovinu + budzetske dotacije. Sve ostalo, samodoprinosi i slicna s*****a su samo pljacka svojih gradjana.

gradjanin

pre 11 godina

Kod nas je sve za sta je potrebno malo mozga postalo komplikovano i neresivo. Ako takse treba da postoje zbog lokalnih potreba onda bi mogle da se drugacije kalkulisu. Npr. od prometa do odredjenog limita a da donja granica bude zaista simbolicna. Recimo nesto poput provizija u postanskom prometu za novcane transakcije. Takodje ovaj problem ukazuje da postoji velika fragmentacija lokalnih uprava, izdelismo se na sitna creva kao da smo Kina. I to bi se dalo resiti sa limitima po pitanju broja stanovnika ili kvadratnih kilometara.
Sve u svemu, za dva-tri dana uz malo analize svih parametara mogla bi se izvuci jedna formula koja bi zadovoljila obe strane tj. sustinski sve nas jer smo mi sa obe strane. Ovako, gubimo na obe. Na jednoj znamo tacan gubitak a na suprotnoj... e, i to je jos jedan nas (ne)resiv problem gde odu ta sva sredstva.

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

"Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji."

Pod jedan, ja uopšte ne znam otkad smo mi to na "ti", vi ste možda u mladosti i čuvali ovde, ali sigurno niste sa mnom.

Pod dva, pretpostavljam da ćete platiti tih 320,000 od prihoda na tu reklamu koji je mesečno sigurno veliki, ako je u pitanju extra gradska zona.

I pod tri, nemojte se naći pogođenim s ovim da radite u gradu a živiti na Marsu, niste jedini.

Marko NY

pre 11 godina

Ovo je jedan od retkih clanaka koji je lepo prokomentarisan (sem ovaj parazit Cimbaljevic, koji bi da subvencionise neradnike od znoja radnih ljudi). Ima jos uvek u Srbiji naroda koji razume kako posao funkcionise. Vratila mi se za trenutak nada da u Srbiji ima sanse. Ima u Srbiji jos vrednih i pamtnih ljudi. Vladu bih od komentatora napravio (a Cimbaljevica u opoziciju ili na Mars).

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

Nije tačno da obućar plaća 120,000 firmarinu u Beogradu, osim možda, i to kažem, možda, ako nije u ekstra zoni, od Trga republike do Slavije i tu malo u širinu. Realnije je oko 25 do 30 hiljada godišnje. Ne znam odakle mu ti podaci od 120 hiljada. Ako razmislite, to nije taksa za "isticanje firme", to je lokalni poslovni porez, čiji je naziv pogrešno osmišljen još u socijalističko doba, ali kao takav postoji u mnogim gradovima Evrope.

Jeste li se možda zapitali od kog novca se asfaltiraju ulice? Od kog novca se postavljaju i održavaju bandere, kontejneri i ostala infrastruktura. Čime se plaća uređenje parkova i čišćenje ulica koje su svačije i "ničije", odnosno odakle se plaća uređenje zajedničkih javnih površina? Upravo od tih lokalnih taksi, gospodin kaže "sazovu sednicu i uzmu koliko im treba". Da, ali za šta? Za zajedničke usluge koje svi koristimo svaki dan i nikad ne razmišljamo o njima. Te usluge i infrastruktura mora odnekle da se plati. Da ne pominjem subvencionisanje prevoza i usluga vrtića, dodelu besplatnih udžbenika i tako dalje. Sve to se plaća iz tih taksi. Ljudi koji privređuju u jednom gradu moraju da mu vrate to što koriste njegovu infrastrukturu. Niko od nas nije pao s Marsa pa da nema odgovornost prema svojim sugrađanima. Ili ima vas koji ste stvarno s Marsa? Radite u Beogradu, ali živite na Marsu?

gde ste bili svo ovo vreme

pre 11 godina

Zakon o lokalnim taksama ne postoji. A gde su bile sve te zajednice preduzetnika pri Privrednoj komori svih ovih godina kada je to uvodjeno. Sto nas nisu pozvali na protest i gradjansku neposlusnost, jer je u Srbiji jedva moguce raditi koliko je poslovanje optereceno dazbinama. Lepo se jelo i pilo u toj Privrednoj komori. Zato tamo sluzbenici imaju plate po 60-70 hiljada, a ja ne mogu da platim inzenjera u firmi vise od 35 000, jer toliko stvari placam drzavi da vise nemam.

djindji

pre 11 godina

U trenutku kada ovo pišem ima 17 komentara. Medjitim smatram da je ovo vrlo bitna tema koja mora i ozbiljnije i detaljnije da bude obradjena na svim medijima. Privatnik sam od 90 godine. Do pre tri godine uredno sam plaćao sve takse poreze i sve namete koje sam imao kao SZR. A onda kriza, ali samo za nosioce vlasti koji svoje obaveze nisu ispunjavali zbog navodim '' Dugogodišnjih sankcija, zbog Miloševićevskog rasipničkog režima, tranzicije, svetske ek. krize, ...'' A privatnicima su to bile izgleda olakšavajuće okolnosti pa su morali da nastave sa plaćanjem taksi ,poreza i komunalija, koje su bile usklađene sa svim parametrima da ne bi devalvirale.
I sad nema nikome. Ima nacina da se ovo popravi. Mala i srednja preduzeća i zanatske radnje su pokretačka ekonomska snaga svake države. Ovo je goruće i pitanje br. 1 u Srbiji. Hitno rešiti ovo sa poljoprivredom, postaviti dobre uslove pa da probamo.

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

Nije tačno da obućar plaća 120,000 firmarinu u Beogradu, osim možda, i to kažem, možda, ako nije u ekstra zoni, od Trga republike do Slavije i tu malo u širinu. Realnije je oko 25 do 30 hiljada godišnje. Ne znam odakle mu ti podaci od 120 hiljada. Ako razmislite, to nije taksa za "isticanje firme", to je lokalni poslovni porez, čiji je naziv pogrešno osmišljen još u socijalističko doba, ali kao takav postoji u mnogim gradovima Evrope.

Jeste li se možda zapitali od kog novca se asfaltiraju ulice? Od kog novca se postavljaju i održavaju bandere, kontejneri i ostala infrastruktura. Čime se plaća uređenje parkova i čišćenje ulica koje su svačije i "ničije", odnosno odakle se plaća uređenje zajedničkih javnih površina? Upravo od tih lokalnih taksi, gospodin kaže "sazovu sednicu i uzmu koliko im treba". Da, ali za šta? Za zajedničke usluge koje svi koristimo svaki dan i nikad ne razmišljamo o njima. Te usluge i infrastruktura mora odnekle da se plati. Da ne pominjem subvencionisanje prevoza i usluga vrtića, dodelu besplatnih udžbenika i tako dalje. Sve to se plaća iz tih taksi. Ljudi koji privređuju u jednom gradu moraju da mu vrate to što koriste njegovu infrastrukturu. Niko od nas nije pao s Marsa pa da nema odgovornost prema svojim sugrađanima. Ili ima vas koji ste stvarno s Marsa? Radite u Beogradu, ali živite na Marsu?

Bojan Cimbaljević

pre 11 godina

"Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji."

Pod jedan, ja uopšte ne znam otkad smo mi to na "ti", vi ste možda u mladosti i čuvali ovde, ali sigurno niste sa mnom.

Pod dva, pretpostavljam da ćete platiti tih 320,000 od prihoda na tu reklamu koji je mesečno sigurno veliki, ako je u pitanju extra gradska zona.

I pod tri, nemojte se naći pogođenim s ovim da radite u gradu a živiti na Marsu, niste jedini.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Miladinović-propali frizer iz Kruševca,čovek koji poslednji treba da priča o taxama i nametima i haraču,ovo zbog toga što već decenijama na raznorazne načine se vuče po raznim udruženjima,strankama,organima i sl.i ne bavi se decenijama šišanjem,zatvorio radnju čim je ušao u sindikat,udruženje ili šta već,tako da je ova osoba, a neki,i to mnogi, bi rekli prevarant,slika i prilika o tome ko uspeva u Srbiji i na koji način !
Prema tome,za mišljenje šta treba uraditi,treba konsultovati ljude koji rade privatno a ne one koji su radi ličnog bogaćenja u rznim forumima,pri tom jedva da i osnovnu školu imaju-primer je upravo ovaj Miladinović iz Kruševca,koji upravo prima platu u tom telu gde nezasluženo sedi od harača koji država ubira od privatnika,ii njemu nikako ne odgovara da država ukine bilo šta kao i što ništa nije ni ukinula svih ovih decenija koliko se ovaj propali frizer vuče po raznim udruženjima!

MaloMorgen

pre 11 godina

Treba da se potsetimo da su svi ti "lokalni doprinosi" samo izvor plata za zaposlene u lokalnim kancelarijama, koji he da potsetimo ZAISTA PREVISE. Jedna od posledica DS vlasti su prekomerno zaposljavanje u Javnim preduzecima i drzavnim institucijama ne bi li se ostvarili politicki poeni, ali je nepobitna cinjenica da bi vecina tih ljudi trebala biti u istom kosu kao i armija nezaposlenih od koje se uzimaju sada vec haracki nameti. Prosto ne razumem zasto ova nova vlast ne preduzima mere za otpustanje tih ljudi i stimulisanje zaposljavanja u privredi, jer ocito je da ovako vise ne moze.

Cacanin

pre 11 godina

18% pdv-a placaju gradjani na sve sto potrose tj na sve sto zarade jer vecina nazalost naravno potrosi sve sto zaradi
70% od bruto plate koju je opet radnik zaradio uzima drzava za razne stvari + ostali porezi i nadoknade.Sav taj novac ide u budzet a gradjani vide veoma mali deo od toga.Svakoj instituciji u koju zakoraci gradjanin placa razne takse.Istovremeno bez obzira sto njegovo velicanstvo gradjanin placa i sto treba i ne treba obespravljen je kao da zivi u feudalizmu.Revolucija se sprema.

Privrednik

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic

Zaista ne znam odakle ste Vi i cime se bavite, ali Vi nemate pojma o cemu govorite.
Prvo, taksa na isticanje firme je bila socijalisticka Milosevicka taksa koju su lokalne samouprave uvele radi tabli pored puta koje su nekada postavljali privrednici. Medjutim ova taksa se nije placala na isticanje firme (u bilo kom obliku) na poslovnom objektu. Dolaskom na vlast, odnosno diskutabilnom revolucijom 2000 godine i osnivanjem direkcija za izgradnju gradova lokalni samoupravama nije bilo dosta novca, pa su resili da pored takse uvedu i dodatne namete za koriscenje gradskog zemljista. E sad na resenjima za lokalne komunalne takse pise da se taksa obracunava jer obveznik koristi pravo, uslugu ili predmet i da na osnovu ta tri objeta se taksa obracunava. Ako obveznik ima na svom objektu istaknutu firmu, to nije osnov za obracun takse jer je obveznik prema Zakonu duzan da istakne firmu na sedistu i na poslovnim prostorijama. E sad to je Zakon i on je jaci od lokalnih odluka i slicnih akata. Drugo je sto obveznicima razne direkcije za izgradnju grada (inace JP) obracunavaju zakup zeljista, gde recimo jedna reklamna tabla od 12m2 povrsine u osnovi zauzme 2m2 zemljista, a oni naplacuju 12m2.
Dalje, treba da znate da je osnovni prihod koji ostvaruje lokalna samouprava ucesce u ubiranju poreza na zarade i poreza na imovinu + budzetske dotacije. Sve ostalo, samodoprinosi i slicna s*****a su samo pljacka svojih gradjana.

Ekonomista

pre 11 godina

Privatno vlasništvo podrazumeva odgovornost za uspeh poslovanja.
Lokalne samouprave nisu u privatnom vlasništvu pa prema tome ne postoji bilo kakva odgovornost činovnika prema poslu koji obavljaju. Pogotovu ako se radi o izabranim licima ili licima koja su na funkciju postavljena po osnovu pripadnosti nekoj od političkih opcija.
Zato što stvari tako stoje ne postoji ni motiv lokalnih samouprava, tj. činovnika da realno posmatraju stvari niti da razmišljaju o boljitku zajednice.
Seku granu na kojoj sede. A zašto? Pa zato što to nije njihova grana. Da jeste drugačije bi se prema njoj ophodili.
A o etici i dobrobiti zajednice kojoj pripadamo nas ne uče u školama. Zato što su i škole pod ingerencijom lokalnih samouprava.

gradjanin

pre 11 godina

Kod nas je sve za sta je potrebno malo mozga postalo komplikovano i neresivo. Ako takse treba da postoje zbog lokalnih potreba onda bi mogle da se drugacije kalkulisu. Npr. od prometa do odredjenog limita a da donja granica bude zaista simbolicna. Recimo nesto poput provizija u postanskom prometu za novcane transakcije. Takodje ovaj problem ukazuje da postoji velika fragmentacija lokalnih uprava, izdelismo se na sitna creva kao da smo Kina. I to bi se dalo resiti sa limitima po pitanju broja stanovnika ili kvadratnih kilometara.
Sve u svemu, za dva-tri dana uz malo analize svih parametara mogla bi se izvuci jedna formula koja bi zadovoljila obe strane tj. sustinski sve nas jer smo mi sa obe strane. Ovako, gubimo na obe. Na jednoj znamo tacan gubitak a na suprotnoj... e, i to je jos jedan nas (ne)resiv problem gde odu ta sva sredstva.

punoglavac

pre 11 godina

Pa nisu mutavi oni krkobabici kad plate penzionera vezuju za plate u Javnom Sektoru! Tamo nema nikakvi nameti, za tamo se mora da ima, ko j@*@ privredu!

preduzetnik

pre 11 godina

Taksa za isticanje firme ne postoji nigde drugde nego u Srbiji i jedini cilj koji ima je unistavanje malih preduzeca i pospesivanje sive ekonomije. U ovome se dokazala kao jedan od najefikasnijih instrumenata. Ako zelimo da podstaknemo mala preduzeca moramo je ukinuti.

zanatlija

pre 11 godina

@Bojan Cimbaljević

E to je taj stav "da zakoljemo vola za kilo mesa" koji nas je i doveo dovde. Odakle mislite da ce se finansirati bilo sta od toga sto ste naveli kada svi zatvore preduzeca i predju u sivu zonu?
Zanatlija koji je godinama u poslu, posebno u malom mestu, ima svoju klijentelu koja ce kod njega dolaziti imao on registrovanu firmu ili ne. Mnogi zanatlije su to i uradili, jer su takse nenormalne. Sad im posao cveta i zaradjuju lepo, a pre su jedva sastavljali kraj sa krajem.
Tako bar izgleda na prvi pogled, jer zanatlija koji radi na sivo ne moze da prosiri posao. I onda SVI GUBE. Drzava mora napraviti poslovnu tu igru tako da SVI DOBIJAJU inace nam nema izlaska iz ove situacije.

sasha

pre 11 godina

@BojanCimbaljevic,
"obavezna" taksa za isticanje firme je tarifa za onu tablu sa podacima, radnim vremenom itd. - koja MORA da stoji na vratima svake radnje.
Za mene, vlasnika zanatske radnje, je oko 9.200 din godišnje (Novi Sad).
Nešto sasvim drugo je reklama, "isticanje firme" bilo gde OSIM toga na vratima, i ima posebnu tarifu; mene naziv delatnosti namolovan na 1 kvm fasade (ne svetleća reklama ili šta slično!) košta 123.000 godišnje (oko 2.5 km od centra).
Odnosno, ne košta me, jer je prekrečen TE SEKUNDE kad su došli da traže pare...
Neukusno bi bilo da vam objašnjavam koliko mi treba (meseci) da zaradim preko 130.000 NETO, ponavljam: NETO.
Vidite, uopšte nije stvar u tome da "nemam svest" o tome šta se sve korisno i dobro po gradu radi iz mojih davanja, nego jednostavno NEMAM.

Napomena: sve ovo je u Beogradu bitno skuplje, kako verujem, a svakako će naići neki zanatlija iz Beograda da napiše...
Napomena dva: Za ma kakvu grešku na istaknutoj tabli na vratima (u mom konkretnom slučaju - nije bio isti font) kazna je OD 25.000 dinara.

veljko Nikolić

pre 11 godina

Bojane Cimbaljeviću, ti si očigledno pao sa marsa. Meni su razrezali 320.000 godišnje jer sam svoj sopstveni izlog izlepio reklamom i to nema nigde u svetu, to je moj izlog i ja ga aranžiram kako hoću, ne može izlog da se tretira kao bilboard. A marsovci misle da je 320.000 malo para koje preduzetnik bez problema može da izdvoji. Pa kad bih prodavao kokain ne znam da li bih imao dovoljno da podmirim vas marsovce.

sasha

pre 11 godina

@BojanCImbaljevic,
oh, jeste pali s Marsa, bez uvrede.
Ja sam samo teoretski "zanatlija", inače sam iz delatnosti koja se smatra DALEKO najprofitabilnijom, rame uz rame sa advokatima.

Za protekle 2.5 godine, u mom esnafu se zatvorilo 48% "radnji", a oko 90% SADA ima jednog ili NIJEDNOG zaposlenog (podaci mog Udruženja iz marta ove godine, ne "državni").
Bilo je kolega koji su zapošljavali i po 10 ljudi, poslodavci ni slučajno neuspešni ili početnici (!) - sve ode.

Vi, "Marsovci", u svakom poslu vidite onih 3 ili 5% koji voze džipove i idu na Bahame; krenite malko dalje od Beograda, pa vidite kako u Vranju vlasnik radnje radi i za koliko para.

Ili, pogledajte malko okolo: ja sam u "dobrostojećem" gradu, u urbanom, "dobrostojećem" delu grada - znate koliko ima praznih lokala?

Baš ono o čemu lepo reče čitalac pre mene... Ljudi zatvaraju, i SVI GUBE.
Molim vas da se ne vređate - dozvolićete da sa 24 godine preduzetničkog staža znam više o svom poslu nego vi o istom :).

Marko NY

pre 11 godina

Ovo je jedan od retkih clanaka koji je lepo prokomentarisan (sem ovaj parazit Cimbaljevic, koji bi da subvencionise neradnike od znoja radnih ljudi). Ima jos uvek u Srbiji naroda koji razume kako posao funkcionise. Vratila mi se za trenutak nada da u Srbiji ima sanse. Ima u Srbiji jos vrednih i pamtnih ljudi. Vladu bih od komentatora napravio (a Cimbaljevica u opoziciju ili na Mars).

djindji

pre 11 godina

U trenutku kada ovo pišem ima 17 komentara. Medjitim smatram da je ovo vrlo bitna tema koja mora i ozbiljnije i detaljnije da bude obradjena na svim medijima. Privatnik sam od 90 godine. Do pre tri godine uredno sam plaćao sve takse poreze i sve namete koje sam imao kao SZR. A onda kriza, ali samo za nosioce vlasti koji svoje obaveze nisu ispunjavali zbog navodim '' Dugogodišnjih sankcija, zbog Miloševićevskog rasipničkog režima, tranzicije, svetske ek. krize, ...'' A privatnicima su to bile izgleda olakšavajuće okolnosti pa su morali da nastave sa plaćanjem taksi ,poreza i komunalija, koje su bile usklađene sa svim parametrima da ne bi devalvirale.
I sad nema nikome. Ima nacina da se ovo popravi. Mala i srednja preduzeća i zanatske radnje su pokretačka ekonomska snaga svake države. Ovo je goruće i pitanje br. 1 u Srbiji. Hitno rešiti ovo sa poljoprivredom, postaviti dobre uslove pa da probamo.

gde ste bili svo ovo vreme

pre 11 godina

Zakon o lokalnim taksama ne postoji. A gde su bile sve te zajednice preduzetnika pri Privrednoj komori svih ovih godina kada je to uvodjeno. Sto nas nisu pozvali na protest i gradjansku neposlusnost, jer je u Srbiji jedva moguce raditi koliko je poslovanje optereceno dazbinama. Lepo se jelo i pilo u toj Privrednoj komori. Zato tamo sluzbenici imaju plate po 60-70 hiljada, a ja ne mogu da platim inzenjera u firmi vise od 35 000, jer toliko stvari placam drzavi da vise nemam.