Četvrtak, 24.05.2012.

15:07

"Kupujte hrvatske, ne ruske vozove"

Nema smisla da Srbija kupuje ruske vozove i španske tramvaje, kada može da kupuje hrvatske, kaže direktor Hrvatske gospodarske komore u Beogradu Goran Masnec.

Izvor: Vreme

"Kupujte hrvatske, ne ruske vozove" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

Rade

pre 11 godina

Ukratko, ruske vozove placamo ruskim kreditom, a spanske tramvaje delimicno kreditom EU. Za vozove nije ni bilo tendera, posto je u pitanju direktna nagodba sa Rusijom. Za tramvaje je bilo tendera po pravilima EU na kojem su Spanci posteno pobedili. Koliko se secam, Hrvati su svoje tramvaje nudili za nesto manje od Spanaca ali kad su se tome pridodali svi propratni troskovi (transport, servisiranje, itd) Spanci su ipak ispali nesto jeftiniji. Da ne spominjem i to da hrvatski model nije bio u upotrebi nigde van Zagreba dok je Spanski CAF svoj model vec prodao sirom Evrope. Tako da, kad se svi podaci sagledaju ne stoji ta primedba o pristrasnosti i namestaljkama. Uostalom, Slovenci su pobedili na tenderu za most preko Ade a Turci su pobedili na tenderu za sistem naplate za gradski prevoz. Ako oni mogu da pobedjuju na tenderima, sigurno ni Hrvati nisu bez sanse ako ponude pravu cenu...

Srbin

pre 11 godina

Pa kupujte i vi gospodo Hrvati srpske, autobuse, traktore... Vas niko ne pita sto kupujete autobuse iz turske, iako Srbija ima 4 fabrike autobuse. Kupujete traktore sve osim IMT i IMR. Pa necemo ni mi vase.

Anton

pre 11 godina

Gle gle gle ovo...vi srbi govoritie o kvalitetu kada vasa hrana i voda su za deponije a Hrvatska svijetska klasa u usporedu. A industrijske proizvode da ne govorim. Sto vi proizvodite? Skoro nista, a ono malo sto proizvodite je od stare jugoslavenske projekte.

Izgleda da vi prezivjeti morate svi lagati sami sebi, cudan nacin zivota i zalosan.

ivan

pre 11 godina

Ja ne kupujem nista hrvatsko i nikada necu. Pogledajte samo kakav tretman imaju nasi privrednici i proizvodi u Hrvatskoj, pa ovakve tekstove ne bi ni objavljivali. Dragan Djilas je dobio moj glas na izborima zato sto je izmedju ostalog odustao od Crotram-a i kupio KAF tramvaj.

Hrvoje

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.
(Srba, 25. maj 2012 12:36)
@
Brini ti rađe za Vinču kad si se već uhvatio kontaminacije...
Janu, ako si na nju mislio, niti nije namijenjena tebi. Jana se prodaje u NY.
Apropo buduće suradnje. Svaki, baš svaki vaš put prema Europi ide preko Hrvatske, pa čemo vidjeti tko koga treba...
Drugi put, je put koji vodi jednosmjerno na Sibir, pa vi izaberite.
Paradaks će biti u tome da će upravo Nikolić najviše pognuti glavu u pristupanju prema Uniji.
Tek ćete vi nas zamrziti, a ja se iskreno nadam da ćete i imati razlog za to...
Pozdrav iz sunčanog Zagreba.

Aleksandar

pre 11 godina

za jovan: to o tome da su sve zemlje pobegle od Srbije je običan spin: ako je tako zašto se nisu udružile kad su se odvojili od SFRJ, već je svaka za sebe i gledaju se popreko.

evo za koga ste glasovali

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.
(Vax, 24. maj 2012 23:19)
------------------------------------------------
Čini mi se da će mo u budućnosti sve manje,i manje trgovati.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/175697/Default.aspx

Ima se, može se

pre 11 godina

Direktne investicije hrvatskih tvrtki u Srbiji realizirane u razdoblju od 1999. do 2008. godine dostigle su iznos od oko 500 milijuna eura što je više od 19 posto ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvu. Time je Srbija zauzela drugo mjesto, odmah nakon Nizozemske, na listi zemalja u koje je Hrvatska najviše investirala. Najveći ulagači su Agrokor, Pevec, Vindija, Idea, Lura, Našice-cement, Croatia osiguranje i Magma.

E sada, kako se u danom slučaju u 90 % radi o tvrtkama koje su PROIZVOĐAČKE a ne prodajne (Idea npr prodaje u Srbiji večinu svoje prehrambene robne marke te otkupljuje ogroman broj poljoprivrednih proizvoda za cijelu Europu)nejasno mi je kakvu to štetu imate? Pa zar mislite da iz Hrvatske ujutro jure u Srbiju pretrpani vlakovi puni radnika ili ti ljudi iz Srbije rade i zarađuju u svom kraju?
Ima međutim jedna druga a ne manje važna stvar. Vašim izborom predsjednika koji kaže da i dalje sanja veliku Srbiju i da je Vukovar srpski grad u kojem Hrvati nemaju što tražiti je direktna pljuska svim normalnim ljudima u Srbiji.
Pljuska od koje ćete se oporavljati godinama jer vrlo brzo će se dogoditi da ćete u predpristupnim pregovorima trebati zapadnog mrskog susjeda...

cinik

pre 11 godina

Bivsa braca se nesto mnogo trude da nam objasne sta je za nas najbolje. Ili su naprasno poceli da nas vole ili je nesto drugo u pitanju.

petarV

pre 11 godina

Hahaha...

Nisam nacionalista...ali...

Jeste da ova priča ima logiku...ali.nešto mi se čini da su oni kod nas uvalili i kapital i pevaljke i voditeljke i učesnike rijalitija...

A ne da neće isto to,samo naše kod njih...nego i naše turiste vijaju...

nagradno pitanje,za pametnog čoveka sa pametnim predlogom (da je npr. Slovenija u pitanju genijalan bi bio)...šta je bilo sa LAVANDOM...koju je vaša firma htela da uveze iz Srbije...a onda je iz Hrvatske dobio pretnje smrću i odustao od posla??!!?

A je to taj dobrosusedski odnos...koji nam Hrvati stalno poturaju?!

Neko sa strane,bi po njihovoj demagogiji,stekao utisak,da smo mi njima radili i radimo ono što su oni nama radili i rade!

jurica hr

pre 11 godina

@ Ivan

Bezbroj puta sam se vozio i vozim po hrvatskim autocestama, a WC-i su među najboljima i najhigijenskijim u Europi i odlično opremljeni.

Ovo što si rekao je laž koje si i sam svjestan.

Srba

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.

Pametnome dosta...

pre 11 godina

Ured za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom. B92 prenosi, naime, kako je prema srbijanskim statističkim podacima Srbija u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara.

ps ako to nije dobar pokazatelj, što je?

neuk

pre 11 godina

Stvar je prosta. PRVO da se napiše zajednička istorija ovog prostora. DRUGO da se da vremena toj istoriji da uđe u glave balkanske. Kad se zna ko, koga, šta, kada - lako se izbijaju političarima i ostalim "elitama" aduti za muljanje i održavanje tihog konflikta. (Naravno, ide ogavno pitane zašto to nije moglo 1990). Primećujem da je sada antihrvatstvo (do mere rasizma) u Srbiji opet naraslo. Da li je ono reakcija na stanje u Hrvatskoj, ne znam. Ali bolje da se ništa ne radi zajedno dok se ne dese određene stvari poput prvo navedenih.

zoran

pre 11 godina

Gospodine iz Hrvatske. Zar vam nije dosta kupiste pola Srbije, Idea na svakom cosku. Znaci nas mrzite, mrzite nas jezik nedaj boze da je neki film titlovan na Srpski ali zato volite nase pare. Ovde u Srbiji ste kao kod kuce ja na kablovkoj ima dva vasa kanala da je sreca da imamo iz svih bivsih republikas zasto da ne, na kablovskoj svaki titl je na Hrvatskom jeziku,ko ne voli da gleda tu je daljinski. A pitao bih kod vas koliko ima srpskih kanala na tv-u. Pa da, vi ste zgrazavate tom idejom ali zato pare volite ne pitaj. Sto bi rekli ovde ne moze i jare i pare.

mario

pre 11 godina

(Ivan, 25. maj 2012 03:23) Ali je zato u Srbiji higijena u WC-ima na benzinskim pumpama na nivou sve zlatne pipe sa najskupljom keramikom,a u svkoj kabini televizor i telefon hahahah..Ivane kompleksi su vježiti zar ne...
(darions, 25. maj 2012 03:03) Ti si video hrvatske tramvaje samo na slici..ni meni jasno da neko želi imati dobre odnose sa vama nakon svega što ste napravili devedesetih..evo jedan podsjetnik..kaže dobra masna hrana..

Ivan Gorica

pre 11 godina

Prozivati Hrvate za licemjere je doista suludo...Pa što reči za Srbe koji su otišli ili po Vašem "prognani" iz RH pa sada sa zluradošću i veseljem pljuju pa Srbima iz Srbije veličajući svoje posjedovanje Domovnice i putovnice te samim tim "otvorena" vrata Europe ulaskom RH u EU. Čudno je to... Pljuj po Hrvatskoj "kako su ti sve oduzeli i bez svega si ostao i neželim ništa iz Hrvatske" a s druge strane Putovnica i Domovnica su nešto što svako treba imati... Pa makar i sa šahovnicom...To je licemjerstvo a ne ponuda za privrednom suradnjom. Kako je rekao jedan moj sugrađanin, pitajte srpske privrednike da li su za suradnju i stvaranje ili izolaciju i izbjegavanje. Osobito pred kraj mjeseca kada treba skupiti novce za plaće radnicima...

Hr

pre 11 godina

ne znam kako vi, ali ja vise volim jednog Rusa nego sve Hrvate ovoga sveta
(asd, 24. maj 2012 21:16)
@
Kad pričate o tome tko ima komplekse pročitajte dobro svoje komentare na ovu vijest. Ja sam ih objedinio u jednoj, citiranoj rečenici.
Inaće, gospodinu koji je načelno u pravo predlažem nek drugi put razmisli tko je razbio Jugoslaviju i zbog čega. Hrvati je nisu voljeli ali je nisu niti razbili, predlagali su konfederaciju i to upravo na osnovama koje gospodin spominje. Kao odgovor na to tada, dobili su tenkove, baš kao što bi ih i danas dobili da ih Srbi imaju a Hrvati nemaju.
Moja sugestija predsjedniku HGK je da se niti ne trudi Srbima objasniti nešto što inaće u ovom slučaju ide njima debelo u korist jer njihova ekonomska svijest je na nivou Nikolića kojeg su izabrali.
Rijetko tko je do sada ulagao u Srbiju u proizvodnju kao Hrvati (na čelu s Todorićem) za razliku od vaših prijatelja Rusa i Europljana koji vam prodaju svoj proizvod i poberu lovu.
Ovo HGK u Bg mora biti signal da Hr kapital koji traži ulaganje u proizvodnju nije dobrodošao u Srb i nek se okrenu drugim tržištima a Srbi nek kupuju od svojih prijatelja koji nisu priznali Kosovo i nek rade za Ruse.
Još nešto... Nikakva razmjena sa Srbijom u poljoprivredi ne dolazi u obzir. Imamo mi Slavoniju, imamo unutrašnjost Dalmacije i to treba razvijati a ne ulagati u Srbiju.
Jedna turistička sezona u Hr potroši više voća i povrća nego ga Hr i Srb uzgoje skupa. Zašto bi mi razvijali Srbiju?

Boris

pre 11 godina

Priče da se u HR ne koriste proizvodi samo zato što su iz Srbije je obična demagogija.

Ako sam nešto kupio i bio zadovoljan sa time bilo da je hrana ili neki drugi proizvod ne bi mi palo na pamet da ga sljedeći put ne kupim samo zato što je iz Srbije ili bilo koje druge zemlje bivše Juge.

Takve stvati promiču veliki igrači u cilju ostvarivanja vlastitog profita i dovođenja vode na svoj mlin.

Iskreno mislim da se na takve stvari može naložiti jedino netko tko je sklon primitivizmu i kojim se lako manipulira.

tito

pre 11 godina

@ivan

Kazes u rh najgori wc-i kako li je tek onda u zapadnoj europi kad se uzme u obzir da po njihovim eutestovima smo ispred svih zapadnjaka http://www.hak.hr/vijesti/vijesti-iz-kluba/testiranje-benzinskih-postaja-hrvatska-iznad-prosjeka Samo da znas dok got ostavis lovu na naplatnim kucicama dobrodoso si da prolazis i bez zaustavljanja.

Pittsburgh

pre 11 godina

Nista hrvatsko ! njihovih 250 firmi radi u Srbiji, a nasih 5 jedva nekako radi tamo. aha, jeste, toliko je hrvatska firma superiorna, da cak i japanci i nemci idu kod njih na usavrsavanje. Idite iz Srbije, necemo nista vase !

kiki

pre 11 godina

""
zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...""

Evo ovo radi najveću štetu,neko tko živi vani,plaća porez nekom drugom kao zna najbolje.Sve iz velike ljubavi,samo gorčina koja najviše šteti njima samima.A i nama.

SLavko

pre 11 godina

Ovakve su izjave stvarno licemerne, pa U Hrvatskoj se proklinju svi srpski proizvodi i celi narod na svakom koraku, a sada još traba da kupujemo hrvatsko...

Onokao...

pre 11 godina

Sto se tice ovoga,naravno da sam za prosirenje trzista,i nisam neko ko misli da smo sami sebi dovoljni,ali...uvek ima neko ali...Pre par godina firma u kojoj sam tada bio je poslala ponudu za jedan tender u rvatskoj. Ponuda je bila ubedljivo,ali UBEDLJIVO najpovoljnija,i naravno da nije odabrana. Tender je dobila(isto strana) firma,koja je bezmalo ponudila dvostruko vecu cenu u odnosu na nasu. Kad je tender zavrsen,jedan kolega hrvat,nam je rekao nesto u fazonu "A kaj ste vi ocekivali?"...tako da ovi nasi koji toliko drze predavanje kako smo mi ostrasceni ili zaslepljeni nacionalizmom,verovatno nikad nista nisu pokusali da rade sa njima(ili uopste u svom zivotu),pa zato pametuju. Svakako da bi nam bilo bolje i jednima i drugima da imamo prosireno trziste gde mozemo da plasiramo svoje proizvode/usluge,ali za te stvari mora da postoji obostrana volja,a ne da mi glumimo vecite magarce,a onda slusam hrvate kako mi govore da je to logicno sto mi uzimamo njihove proizvode,a oni nase nece "jer nisu kvalitetni"...ma jeste,tako je...objektivnost i poslovnost na delu...

Milorad

pre 11 godina

Hm,.... pametan je taj Goran Masnec. Čovek bi hteo da ovde kupi dve gajbe kajsija a da proda ceo kontigent vozova i tramvaja,....
Taj lik nije uvredio samo srpsku već i sopstvenu inteligenciju.......

Aleksandar

pre 11 godina

za (LJ, 25. maj 2012 01:48)

Po tebi je CAF lošiji od Končara?
To je dobar vic.
Njihove proizvode koriste u SAD i Hong Kongu.
Verujem da je bilo jeftinijih za nabavku, ali što se tiče kvaliteta, tu nema šta da se sumnja.

Sava

pre 11 godina

Necu hrvatsko zato sto oni bojkotuju sve sto je srpsko, nije nam bas svima mozak anputiran!!! Hrvati su najveci licemeri na prostoru stare drzave. Oni organizuju cak proteste i kad neki nas pevac treba tamo da nastupi, sve sto dolazi iz Srbije je cetnicko a mi treba da im dizemo ekonomiju. Ulaze u EU i neka njima prodaju i neka se njima zale. I jos nesto, ruski voz se kvari zato sto je nasa infrastruktura losa, pruge su u katastrofalnom stanju a i zna se da postoji garantni rok, tako da i ako se nesto pokvari, popravka ne kosta nista.

Predrag

pre 11 godina

Prirodno je a i normalno da najvecu trgovinsku transakciju imamo sa juznoslovenskim narodima, to je nasa sansa i njihova sansa, isti jezik, isto podneblje, bliskost, blizina. Ne razumem ove nase mudrace koji se kao bave politikom da nisu jos to ukapirali, kakvi Rusi, Spanci i ostali, nasi prirodni kupci i prodavci su sve zemlje bivse Jugoslavije, a i Jugoslavija je to i pokazala pre nego sto su se diletanti u politici i mozgu otrgli kontroli.

Nemam sta da kupim hrvatsko

pre 11 godina

(nemam šta da kupim srpsko, 24. maj 2012 23:45)

Sjajno, to upravo i ja kazem za vasu robu. Nije da ne zelim da je kupim, samo se radi o nedostatku kvaliteta koji je hrvatska roba imala u SFRJ.

darions

pre 11 godina

Kakve umilne reči ne bi li nam utrapili nešto što nije prošlo nijednu susednu zemlju. Bio u Zagrebu ne jednom. Tramvaji se čuju kao traktori, pa Beograđani ne treba da se voze bešumnim tramvajima, već prebučnim hrvatskim. Gomila nonsensa. Nije mi jasno da neko još može da pada na jugonostalgiju, posebno nakon svih dešavanja devedestih

Ivan

pre 11 godina

@(Jagode i Televizor, 25. maj 2012 00:07)

Ja bi i stao u Hrvatskoj da natankam ali uvek natankam u Sloveniji pa onda preko Hrvatske i opet napunim rezervoar u Srbiji na Mol ili Omv. Ne zbog Hrvatske, ne zbog Hrvata, ne zbog cene, nego zbog nehigiene u WC na Hrvatskim pumpama. Nešto strašnije video nisam.

eh

pre 11 godina

Nama je potpuno nebitno ciji su vozovi dok imamo ovakve pruge.
A da je pameti, mi bi njihovo, a oni nase kupovali. Kako nema pameti niti kod njih, niti kod nas, onda ce neko treci da zaradi, a mi (i jedni i drugi) cemo i dalje da se gusimo u nacionalizmu i sirotinji. ****, federacija nije bila dobra to svi znamo koji smo tada ziveli, ali konfederacija je mogla da prodje da je bilo pameti - pogotovo sa srpske strane. Ovako, dok nam ne dodje iz dupeta u glavu da smo osudjeni jedni na druge, nece nam biti dobro (ni njima, ni nama).

Zivota

pre 11 godina

U Hrvatskoj sam ostao kratak za samo jedan stan, istina ne tako veliki. To se naravno ne prasta niti zaboravlja. Nisam presao hrvatsku granicu vec dvadeset i jednu godinu, zivim u Australiji. Istorija jeste uciteljica zivota i potrebno je s vremena na vreme osveziti znanje iz iste.
Medjutim i pored loseg licnog iskustva sa Hrvatskom smatram da bi bilo korisnije probati pronaci zajednicki interes ako naravno postoji, na kraju, vise zbog samog sebe. A zasto da i komsiji crkne krava?
Budimo pozitivni i sigurno ce nam biti dobro. Izbegavajmo koristenje reci koje pocinju sa ne...

jajcman

pre 11 godina

zavadi, pa vladaj. ocigledno je da je plan zapada uspeo, a nije ga bilo ni tesko ostvariti sa tako glupim i prkosnim narodima. sad i jedni i drugi trosite svoje pare kod njih, a oni ce uzivati i smejati se.

LJ

pre 11 godina

Znaci, mi cemo za nase zrele i mirisljave kajsije uvek naci kupca ali od kada je "stari" umro i od kada nas vise ne spaja autoput "bratstva i jedinstva" mozemo da kupujemo ono sto nam treba od koga god hocemo. To i radimo. E sad, sto mi volimo da kupujemo skuplje a losije, to je nas problem. Niti smo se bunili kada je bilo drugacije, niti smo ratovali da bi to promenili. Hteli ste novi poredak, svoju drzavu, svoj dom pa nas sada pustite da mi radimo kako volimo. A mi eto, volimo vise "spanca" nego "koncara" pa makar bio i skuplji i losiji. Nema vise potrebe da to bude vas problem kada ste se godinama borili da to bude samo nas problem.

VG

pre 11 godina

Koncar svoje tramvaje nije mogao da proda Bugarima,Madjarima,Francuzima,Slovacima... ti tramvaji su se pokazali kao losi i nebezbedni. Tako da je verovatno to jedan od razloga zasto oni nisu prosli tender.

Zg

pre 11 godina

Mala lekcija kako funkcionira kapitalizam, istinita priča, može se provjeriti: u BiH se prodaje pivo Pan, iznad imena piše "vrhunsko hrvatsko pivo". Znate ko ga proizvodi? Carlsberg Srbija!

Geger

pre 11 godina

Od evropskog kredita - spanski tramvaj.
Od ruskog kredita - ruski voz.
Logicno. Sigurno ce Rusi da nam daju kredit da kupimo hrvatski voz a Hrvati nemaju para da finansiraju svoje ponude i to je to.
Odavno ne postoji bratstvo-jedinstvo a ni Jubmes Banka i Genex se ne osecaju najbolje.

Jagode i Televizor

pre 11 godina

""zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca""

Onda problem definitivno nije kod njih, nego u tvom mozgu. Ako ga imas.

Marko

pre 11 godina

Bitna je poenta a ne samo vozovi, nas zajednicki interes je da saradjujemo i to ce se desiti u buducnosti! Molim sve ostrascene da se smire, mrznja nikom nista dobro nije donela! Politika i ekonomija se vode razumom i logikom, to morate da znate!!!!!!!!!!

Chuck_Finley

pre 11 godina

ako vec nemozemo sami nesto da proizvedemo, onda to treba kupiti tamo gde je najbolji odnos cene i kvaliteta, a ne na osnovu toga u kojoj je zemlji proizvedeno...

Misirac

pre 11 godina

Jel to onaj štos iz Minhena?Mnogo ste naivni ako mislite da se više palimo na bratstvo i jedinstvo.Ima jedan lik kod Subotice salaš koji se zove Jugoslavija možda mu fali vlak da upotpuni *****.

Zoran

pre 11 godina

...evo bas planiram da kupim BOSCHov daljinomjer u Sesvetama ili Zagrebu odnosno preko granice , ali pod uslovom povrata PDV-a pa ako neko ima informaciju ....

Zoran

pre 11 godina

Covek je u pravu. Netreba da kupujemo Ruske garniture . Cist krs .
Za iste pare su Rusi kupili od nemaca garniture .
A mi kupujemo od rusa .
Ljubav je cudo

Vax

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.

nemam šta da kupim srpsko

pre 11 godina

Šta da kupim proizvedeno u Srbiji? kupim Jaffa keks i ništa više, daj shvatite nema se šta ovdje srpsko i a da je kvalitetnije od zapadnog pa i hrvatskog proizvoda ,nas preplavili sa robom sa zapada pa akcije Lidl,Kaufland i sl. nije da neželim ali nema se šta, iz BiH kupim Ajvar od Vitaminke zato šta ima kvalitet i mi kao i vi gledamo da preživimo mjesec ali kako mi se čini da ipak kod nas se gleda kvalitet a dok vi još i nemate neku konkurenciju,moja tetka iz bg došla u posjetu nakupovala se u Mulleru Milki i ostalih čoklada žena u šoku izborom i cjenom robe tj.kvalitetom u odnosu na cjenu ,netko je negdje napisao da mi od vas kupukemo Ikarus autobuse a kod mene u OS MAN-ovi prometuju i sad sa konja na magarca...nemate proizvode koji bi hrvatske građane zanimali inače bi ih kupovao i ovdje vidim dosta laži kao nema srpski proizvoda i sl. samo ču da napišem da su to gluposti na policama sam viđao Dijamant, Crvenka, i sl. naravno samo najkvalitetnije od tih tvrtki.
Kad čitam te komentare pitam se ponekad dali ti koji pljuju i lažu uopče bili u HR? ali ok vidjet če te o čemu pričam kad vam dođe Lidl,Paypal, i ostali trgovački lanci pa da i vi Srbi konačno kupujete kvalitet i jeftiniju robu sa neta da vas više negule ovi vaši tajkuni ...ajd pozdrav kad uđete u EU i proizvedete električni automobil javite se....

Mare

pre 11 godina

Ni po babu, ni po stricevima...
Da zanemarimo totalni raspad koji predstavljaju Zeleznice Srbije, potrebni su nam kvalitetni, efikasni i pouzdani vozovi, a to ko ih proizvodi je potpuno nebitno.

Braca

pre 11 godina

Kupili bi mi vozove samo nemamo vise pruge za njih a nismo bas ni pri parama! Jos se nije nasao niko da revitalizuje pruge vec vise od 20 leta.

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se pridruzim i sebi stvorim para za mleko.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se kola pokvare u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

balkansko blato, iliti ilovaca

pre 11 godina

"Naprosto bi trebalo sesti i dogovoriti se šta naše dve privrede, određena preduzeća, mogu zajedno napraviti na tržištu Srbije i Hrvatske."
Ako dve ogromne ekonomije, konfrontirane 50 godina u vremena hladnog rata, SAD i Rusija, mogu mogu da prevazidju antagonizme i da danas zajedno saradjuju na kosmickom projektu, oko kosmicke stanice, prosto ne shvatam ovu balkansku mudrost, odnosno podeljenost u mrznji, gde, zaboga, sada "treba sesti i dogovoriti"!
Zbog cega do toga vec nije doslo?
Zbog toga, sto smo svi zajedno na Balkanu, polucivilizacija (da ne kazem polusvet), gde nas politicke garniture, "naivno" vode u priblizavanje i pomirenje, a onda iza kulisa, svoje male spahiluhe drze zatvorene za robu i kapital iz druge bivse jugoslovenske ekonomije.
Tako se desava u Sloveniji, da inspekcija konditorske proizvode iz Srbije proglasi sumnjivim i povuce sa trzista, sto se kasnije, kada se izgube potrosaci ispostavi kao netacno, da u Hrvatsku ne moze srpski kapital ni da primirisi, a da Srbi vozove i tranvaje, slicnog kvaliteta i cena, kao oni na Balkanu, kupuju u Rusiji, ili dalekoj Spaniji.
Kada bi vlade drzava bivse YU resile da uspostave bivse, raskidane privredne relacije, bar tamo, u oblastima gde je to moguce posle mnogo godina, potpuno otvarajuci prvenstveno trzista kapitala i robe, svima bi nam bilo bolje!
Do tada: "kupujmo domace".

milan

pre 11 godina

radim u firmi da ne navodim kako se zove ali 95 % tendera u srbiji nismo dobili i ako smo bili daleko sa najpovoljnijim cenama (2,3 puta manje od ostalih ponuda). razlgo tome su mucke i naravno pare, svima je zinulo dupe za pare pa i nasima u srbiji i zato retko gde prodjemo na tender jer dok ne platite nekoga nema pojma da dobijete tender.

inace uveliko radimo ogromne poslove za strane firme

Deki

pre 11 godina

Kako sam ja razumeo,čovek kaže da mi pravimo neke delove za tramvaj,a taj tramvaj da se sklapa u hrvatskoj,pa onda da mi kupimo taj tramvaj?To me podseća na SFRJ,kada Slovenac za male pare kupuje voće po srbiji,onda pravi sok u Sloveniji i prodaje ga nama u Srbiji? I opet nismo valjali!

Dexter

pre 11 godina

Ja od hrvatskih proizvoda ne kupujem ni zvaku. Dosta mi je licemjerstva vjekovnog. A ovaj nek prica, dao mu Bog sve, samo sto dalje od nas... Pozdrav svim dobrim ljudima

realan

pre 11 godina

Najsmješniji su mi komentari tipa kupujmo Španjolske tramvaje i Ruske vozove jer oni nisu priznali Kosovo. Pa tim razmišljanjem nikada se ne može ići naprijed. Uvijek se treba gledati što je najpovoljnije i najkvalitetnije te što je najjeftinije održavati. Pa Rusi i Španjolci nisu priznali Kosovo iz vlastitih interesa jer imaju slične probleme sa dijelovima svoje zemlje a ne zato što vole Srbe ili su "braća". Briga njih za Srbe i Kosovo, da nemaju sličnih problema sutra bi ga priznali!

A što se tiče Ruskih vozova svima koji su se vozili njima ili ih vidjeli sve im je jasno kako su kvalitetni.

Pa vi meni recite šta je u interesu Srbije? Platiti jeftinije Hrvatske vozove koji su kvalitetniji i koje je puno jeftinije održavati ili Ruske koji su skuplji i stalno su u kvaru? Pa nikada se ne može ići naprijed sa tim zatucanim razmišljanjem odakle je šta došlo.

Koliko sam skužio iz različitih komentara Srbi trebaju izbjegavati robu i more gotovo svih država svijeta, znači preostalo je kupovati samo Rusku robu i ići u Grčku na more, jel to nije malo smiješno kad se pogleda.
Treba samo ići naprijed i gledati šta je za Srbiju najbolje a ne biti opterećen prošlosću, jer tako se naprijed ne može..

neko

pre 11 godina

Naravno da nikako ne treba uzimati vozove iz hrvatske vozove i finansirati njihovu privredu.To kazem zato sto mi imamo fabrike koje mogu da proizvode vozove.Fabrika vagona u Kraljevu ,Gosa,MIN i td u koje treba uloziti pare i osposobiti ih jer su neke unistene losom privatizacijom.Svaka normalna drzava bi to uradila a ne da kupuje ono sto mozemo da proizvedemo,ipak su to velike pare i treba voditi racuna o spoljno-trgovinskom deficitu.Da ne pricam da treba zaposliti radnike u Srbiji.

dare 011

pre 11 godina

Ja koliko vidim, Hrvati se upinju da nam objasne ono što smo mi pre 20 godina pričali i pokušavali da im objasnimo. Trebamo jedni drugima. Sada kad su nas razbucali na komadiće i igraju se sa nama i našim državicama, Hrvati se setili Srba.
*******

Aleksandar

pre 11 godina

Hrvatska kupuje mnoge proizvode po skupljim cenama samo da ne budu iz Srbije. Ljudi u kom svetu vi zivite pa mi se sa Hrvatima nikada nismo ni svadjali oni su u svadji sa nama jos od 18tog veka. Ja u taj voz da sednem necu a taj koji investira u to moze slobodno da traci novac.

I nisam nacionalista sta vise clan sam LDP-a. Ali ne mogu vise da gledam ovakve stvari ako postoji demokratija i "mir" onda neka postoji sa svih strana a ne samo kada Srbija uvozi iz Hrvatske ili kada Hrvatskoj treba da pokupuje po Srbiji,

igor

pre 11 godina

Ja licno vozim lokomotivu koju su sklapali MIN i Koncar i veoma sam zadovoljan.Nije Siemens ali ima veoma mali broj kvarova tako da je ok.

Vladimir

pre 11 godina

Razmisljanje je cudno ili zlonamerno. To je isto kao kada bi neko rekao zasto biste kupovali Apple kad postoji Nokia. Uostalom, Spanci su se pokazali kao veci prijatelji od Hrvata, a i to se gleda.

alo alo

pre 11 godina

Treba da kupujemo robu koju nemam i koja ima najbolji odnos kvalitet - cena. Bilo to hrvatska, ruska, evropska ili kineska. Dakle ko ponudi najbolji odnos kvaliteta i cena moze da saradjuje sa nama.
Sve ostalo su budalastine i demagogija.

eto

pre 11 godina

Ovaj Vrstanin definitivno nije iz Vrsca, odao se sa par lapsusa,ali ovi hrvati su mi neverovatni sa ovom pricom, stvarno ne znam sta da kazem na ovo

slobo je

pre 11 godina

prvo rešite vi problem kod vas što se tiče naše robe,ne dozvoljavate da naša roba bude prisutna na hrvatskom tržištu a sa druge strane zagovarate ovako nešto, pustite vi rusiju tu je potpisan sporazum i ide roba nesmetano

To je "urota"

pre 11 godina

@(Kirner, 24. maj 2012 18:10)

E moj gospodine,Očito je kako je u Srbiji urota oduvijek jedan od načina izražavanja..Ja ne znam,gledano s perspektive Hrvatske,od kud vama te "informacije" da su "zločesti Hrvati" radili na tome da oštete,unište,osramote,obesprave "jadne Srbe" ?!

Ali evo,mi kao dobri susjedi ćemo vam poručit da (kad se već služite Internetom) progooglate malo bolje,pa se i sami uvjerite da je ucjene bilo,ali jedino sa strane Španjolaca,koji su se na taj pokvareni i licemjerni način osigurali trostruko,da ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga odbije ponudu Španjolaca da se Srbiji pošalju na ucjenu razni instrumenti osiguranja,jedan od njih ste i sami spomenuli u vašem komentaru..Poručio bih,da se prije nego li šta se nešto izjavi,malo informira o meritumu stvari o kojima je riječ..

Srdačan pozdrav,

Sale

pre 11 godina

Evo trcimooooo samo da se ne sapletemo negde,bojim se.....kada budete barem nekom prodali te vase "kvalitetne" proizvode i kada nakon 10-tak godina to bude radilo kako treba onda se lepo prijavite na tender i svojim cenom i "odlicnim" kvalitetom osigurajte prodaju svojih proizvoda ovako vreme bivse zajednicke drzave je odavno proslo i mi nismo vise duzni kupovati razno sm..e od bivse brace.....cista konkurencija i takmicarski duh gospodo iz Hrvatske a ne kuknjava i prazne reci.

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se nekako pridruzim pa i ja da imam za mleko. A postove u vezi turskih ulaganja ili u vezi turske privredne moci svi lajkujemo...docice nama ponovo Turci pa cemo se napokon diciti srpskom privredom. A u medjuvremenu ce milijarde stizati iz Moskve.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se auto pokvari u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

aca

pre 11 godina

Lako je kupiti - uvesti odnekud.
Zašto ih sami nebismo napravili, pa još pravili i nekome drugome prodavali ?

Ili smo zaboravili i to da radimo, a vladavina skakavaca nas je skroz srozala i uništila bilo kakvu pomisao da smo i mi sposobni za nekakvu proizvodnju?

Beogradjanin

pre 11 godina

Ok, vi se obavezite da cete kupovati samo Ikarbusove autobuse za potrebe gradskog prevoza u hrvatskim gradovima, a mi cemo vase tramvaje za potrebe gradskog prevoza u srpskim gradovima i eto posla :)

SaLe

pre 11 godina

Svrsishodno bi to bilo odlično rešenje da naši narodi međusobno ne žive u 15-tom veku što mentalno, što u perspektivi. Pojedinačno, Srpsko stanovništvo na ovim prostorima je najmnogoljudnije i sve bivše socijalističke republike bi sada da od nas izmuzu stabilno tržište. To im i uspeva kod onih sa viškom novca, moralnom dezorijentacijom i krizom identiteta, pravdajući svoju naklonost komšijskim proizvodima lepim uspomenama iz prošlosti i kvazi-elitnim trendom. Prošetajte se po svakom etnički čistom hrvatskom mestu i pitajte ih za tu Yugo ekonomsku nostalgičnost...cccc... Gledajmo Srbi da mi napravimo pozitivnu poslovnu i životnu atmosferu u sopstvenoj državi i svi će da nam zavide u okruženju, jer za to imamo i resursa i znanja i ideja. Samo da ovi iz vlasti nađu kompetentnije ½organizatore i realizatore½ društveno-ekonomskog razvoja. Nije sve tako crno i ako je teško... to je naš usud i moramo da se odupremo i istrajemo da bi ostavili našoj deci izvesniju budućnost.

Vrštanin

pre 11 godina

Iz Vršca sam. Često koristim železnicu. Početkom marta dobili smo prvu kompoziciju novog ruskog voza. U dva i po meseca, četiri puta se pokvario i tako proveo blizu 2 meseca u kvaru (i trenutno je na opravci), a drugi koji je trebalo da dobijemo početkom maja ne može da dobije svu papirologiju. Sada saobraća onaj stari voz sa dizel lokomotivom. A kamate na ruski kredit idu li idu!
Samo sam ovo hteo da prokomentarišem.

zeljko_m

pre 11 godina

pre nekog vremena bile su problem sadnice iz srbije. ok ako je u pitanju bilo kupujmo domace ali mozda je ipak problem bio sto su iz SRBIJE. prodali ste INU kome? a mi NIS. U SFRJ fudbal je bio zarazen huliganima ali nije recimo vaterpolo ili koliko se secam kosarka. znamo svi sta se ori sa tribina kad se sastanu sr-hr klubovi. Da je cilj ikad bio povezati sr i hr ekonomski ne bismo uzimali od nemackih banaka kredite nego osnovali razvojnu, srecom nismo ni vi ni mi budale vec je ovo samo lip service.

vrupi

pre 11 godina

S obzirom da se ovaj tzv. ruski pokvario već hiljaditi put na relaciji Vršac-Beograd,mislim da bi i taj hrvatski voz bio sasvim ok.Vozio sam se vozovima u hrvatskoj i mogu reći da je to sasvim tamo pristojno organizovano i što se tiče kvaliteta vozova,kvaliteta pruga i gustog reda vožnje.Tako da je hrvatska u tom segmentu mnogo odmakla u odnosu na nas.Pozdravljam uvodjenje voza iz Vršca za Temišvar i nadam se da će u svim krajevima srbije zaživeti taj vid prevoza.

Zeka Peka

pre 11 godina

cekajte, jesu to oni vozovi koji u hrvatskoj vise ne rade.koliko znam od 9 kompozicija koje ste napravili za Hrvatske Zeleznice, pet se pokvarilo, a cetiri gotovo da ne rade.......!

zack

pre 11 godina

Ja bih zelio samo reci da su to glupa naklapanja. Ja živim u Zagrebu, najbolji keks mi je O'cake, ili Wellnes sa čokoladom i narančom, Djeca mi jedu pardon štapiće i smoki sa čokoladom ili obični. Na poslu se kupuju keksi od Swisliontakova (ne znam koji su ali su fini i jeftiniji). Konzum citaj Todoric prodaje Dijamant ulja, i majonezu. A što se tiše sljiva i sušenog voća za kolače sve dolazi iz Srbije. Samo za Vašu informaciju robna razmjena Srbije i hrvatske je za proslu godinu bila otprilike ista. E sada bih samo porucio svima nije sve baš tako. Ja Vas i nas pitam koliko smo prodali njemačkoj ili Rusiji proizvoda da bi se moglo usporedjivati, a o španjolskoj da ne govorim.

Kirner

pre 11 godina

Pre par godina na tender za nabavku tramvaja u Beogradu su stigle ponude iz Španije i Hrvatske. Nabavka tramvaja je delom kreditirana od EU. Posle izbora španskog proizvođača, pročitao sam neverovatnu vest da je iz Hrvatske traženo da se taj izbor poništi ili da se Beogradu taj kredit iz Brisela uskrati za kupovinu španskih tramvaja!? Neviđeni BEZOBRAZLUK večito arogantnih Hrvata prema Srbima! Samo su zaboravili da Briselu ne naređuju oni kao što su radili u bivšoj YU. Navikli pa se zaneli. Dobro je što su napravili taj ispad, da se povremeno podsetimo kakvi su. Korisno je za nas zbog kratkog pamćenja u Srba.

dule nbg

pre 11 godina

Neverovatno, posle toliko poništenih tendera u Hrvatskoj, na kojima su srpske firme pobedjivale, gospodin ima obraza da govori o "otvorenom trzistu"...

Sovinisticka farsa

pre 11 godina

Da imamo u glavi bar 10% hrvatskog sovinizma koji oni plasiraju ka nama i u ekonomiji, bilo bi nam mnogo bolje jer u ovoj zemlji niko ne gleda interes naroda i drzave jos od 1945. .

Helios

pre 11 godina

Od svih stvari i nebuloza - kao npr. Perčević-Kradoman Božović ponovo plešu - ova je... Ova je najnajnaj bolnija jer je najdebilnija. Pa jedna Finska je napravila čudo od Nokije, jedna Austrija živi od turizma, Švajcarska živi od čeličnih sefova... A onakva i onolika Jugoslavija?! E ne-braćo hrvatska, šta sad mi da radimo sa ovom Masnecovom istinom? SFRJ je trebala da bude ne republička farsa nego planska i veoma centralizovana. A trebalo je izabrati Proizvod i gurati ga. Proizvod je najverovatnije trebao da bude: Brod. Nijedna druga zemlja nije mogla tako blizu i po toj ceni da objedini inženjere, majstore, čelik, aluminjum, energiju i more. Jugoslavija je mogla biti velesila i proizvodne i transportne brodogradnje. Da svima bude dobro a Hrvatima najbolje - samo da 1: nije bila boljševička i 2: da niste krenuli sa hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu a puškom o hrvatskom ramenu. Sreća izgona Srba vas verovatno još greje ali je sad lisnica prazna u celoj SFRJ.

skene

pre 11 godina

Iz Rusije možda i dobijemo nešto a iz Hrvatske samo .....!
Žao mi je gospodine ali vozovi treba naravno stići iz Rusije pa nek bili i skuplji.
To je princip, ništa što je iz Hrvatske ne kupujem.

Vlak za kajsije? Pa sta ce seljaku vlak.

pre 11 godina

Zar on zaista zagovara plansko gospodarstvo?

Veliki kompliment za odabir spanjolskog tramvaja i ruskog vlaka.
Fino ste ovim nasim "kulturnim" tup.nima objasnili neke stvari.
p.s. Rusija i Spanjolska nisu priznale Kosovo.

poznato

pre 11 godina

Na natječajima (tenderima) u Srbiji prolaze samo najbolje ponude, nema šanse da se tamo radi o korupciji. To je bilo slučajno za most, tramvaje i vlakove da je naša ponuda bila najpovoljnija a nije prošla. Končarevi vlakovi mogu pobjediti na natječaju u Finskoj, Švicarskoj, Češkoj, Kini ... ali srpska klima je sličnija ruskoj nego hrvatska pa nisu vlakovi prilagođeni takvim klimatskim uvijetima. Zakon o javnoj nabavi u Srbiji je uređen i poštuje se kao u Danskoj.

razumno resenje

pre 11 godina

Nije lose da ono sto zajedno mozemo da napravimo ne kupujemo od
drugih,a za onu robu koja se iskljucivo prozvodi kod jedne strane postoje
tenderi.Odnosi izmedju drzava zasnivaju se iskljucivo na interesima.

slaven rh

pre 11 godina

ma nedamo nase vlakove i tramvaje!jos samo fali da neko cirilicom sara po hrvatskom proizvodu hahaha zapravo moze al da vozac na celu sahovnicu nosi i bedz od HDZ-a ili da sahovnicu na sajkaci nosi hahaha

Jovan

pre 11 godina

Mozemo se mi ovde duriti i praviti ponosni koliko hocemo , ali jedna stvar je nedvojbena : Hrvatska ce 01.07.2013. postati PUNOPRAVNA CLANICA Evropske Unije . A sta cemo mi ? Mi cemo ocito i dalje biti LIDER regiona .

Miroslav Ivić

pre 11 godina

Uvek pre treba kupiti voz nego vlak. Iz mnogih razloga. A za tramvaje mi je jedino žao što Grad nije kupio Simensova vozila već od nekog Kafa, mada su im tramvaji extra, spejs-šatl u odnosu na stare češke kompozicije.

Masinski inzenjer

pre 11 godina

Hrvatski vozovi iz Djure Djakovica su tehnicki i po kvalitetu mnogo bolji od ruskih. E sada je pitanje cene. Kupili smio beloruske trolebuse koji su poceli da se kvare vec prve godine. U Rusiji se ovakvi vozovi zovu "elektricka" i saobracaju izmedju gradova do 150 km udaljenosti

Petar

pre 11 godina

ja se slazem ALI prvo treba da se vidi zasto nasi proizvodi kao i firme imaju toliko prepreka na Hrvatskom trzistu. Eto voda Knjaz Milos ne moze godinama da se plasira na HR trziste.

Takodje, Hrvatska je proglasila Srbiju za agresora i uzurpirala imovinu svih javnih preduzeca iz Srbije na teritoriji Hrvatske (vrednost 2 milijarde eura) i ne planira da promeni taj ne verovatan zakon. Tako je naprimer prodala odmaralista Elektro Vojvodine, ili lokale Krznare iz Indjije itd itd

zdrav razum

pre 11 godina

ovo je jedan od retkih glasova razuma, koji tacno zna o cemu prica, ali koji ce biti ugusen nacionalistickom histerijom sa obe strane...

Mladen

pre 11 godina

Ako nista , bar su za ''Spanca'' u pravu . Malo , malo , pa se desi neki kvar , zafali neki deo , javi neku gresku koje nema u uputstvu ... Zanemarujuci cinjenicu da je Koncarev tramvaj barem upola jeftiniji , svaki kvar bilo koje velicine bi mogao biti otklonjen od strane osobe koja ga je prvobitno i sastavila u istom danu . Tih 500 kilometara od Konaceve fabrike do depoa na Novom Beogradu je moguce preci u istom danu , a majstor posle moze svojoj kuci . A i komunikacija je laksa - kad tramvajdzija bez prevodioca isprica gde skripi , lupa , klepece , cangrlja i zveci , lako je majstoru da odredi kvar .

mali marinko

pre 11 godina

Mrak je pao kad na jedan pametan prijedlog toliko glupih komentara. Dozvolite mi zadnji post na ovom sajtu jer više zbilja nema smisla. Dakle:
Čovjek vam govori o offsetu i kako da pokrenete svoju industriju kupovinom nominalno stranih proizvoda i vi mu se smijete u lice kao da vam želi nešto ukrasti a ne uštediti novce i osigurati reference (uz naravno zaradu svoje države). Balkanizam u punom sjaju: radim u korist vlastite štete. Naravno, imate puno pravo na to.

Kažu neki da je sada kasno, da je to trebalo raditi devedesetih. Istina, no devedesetih je trebalo i rasčistiti račune (smanjiti vojsku, ukinuti SIV, omogućiti devizama da ostanu onome tko ih je zaradio, pomiriti politike tečaja...) pa se nije htjelo (nacionalizam je samo nusprodukt). Kad se temelj ne izgradi izolacija je suvišna.

Ali eto možda ni za to nije kasno. Devedesete se vraćaju. Balašević izgleda više nema snage, ja sigurno nemam. Adijo.

драгољуб

pre 11 godina

Зашто би смо куповали од хрвата?
Не постоји ни један озбиљан разлог.Куповином успостављамо зависност од резервних делова и то може бити увек искоришћено за уцену,а од њих никада ништа лепо не може да се очекује!
Сваки посао превасходно у компензацији са ценама које нама могу да донесу зараду.Обавезна инструктажа и обука у сервисирању ,а кључни делови да се производе у СРБИЈИ.

huan pablo don fernando

pre 11 godina

zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...

Dragi

pre 11 godina

Štovani Gos'n Masnec, to je sve rezultat toga šo smo sada susedi. Nije se želelo ostati u jednoj zemlji, i sada se ne treba žaliti!
******

Nestor

pre 11 godina

nevjerojatno, kako vi komšije živite u prošlosti.... da vratimo 200 000 izbjeglih... ok, ako i vi vratite Hrvate u Vojvodinu, Posavinu i Republiku Srpsku i platite ratnu odštetu... onda OK, nema problema, ali mislim da vam se to jako ne sviđa!!!

xyz

pre 11 godina

setite se da su cak i u Mannčmelou nasli neke bakterije, pa posle demantovali, jer je naravno, bila cista laz. toliko o nasoj robi u Hrvatskoj

Латиница

pre 11 godina

Ево, купићемо и те хрватске возове и трамваје, нема проблема, комшије смо, знамо се, само прво да пробамо неколико година како иду руски, шпански, чешки и немачки. После тога, ви сте у самом врху листе. Причувајте их у магацину и редовно их гланцајте и подмазујте.

rocker

pre 11 godina

Znaci juce i danas smo pljuvali po CG,a od sada je na redu Hrvatska.Pa ja bih kupio Hrvatski tramvaj ako je jeftiniji od Spanskog.Ne bih bacao novce,isto tako sigurno su Hrvastski vozovi bolji od Ruskih.KAKO JE NAMO KRIVO ZATO STO NEKO NIJE HTEO SA NAMA U ISTU DRZAVU.Ali najaci su mi komentrari trazili ste samostalnost sad je imate.Ja ne mogu da verujem da Srbin toliko nema pojma o EKONOMIJI.To je ono patriJotski saradjujmo samo sa zemljama koje nisu priznale Kosovo,dajte molim vas.Treba kupiti tamo gde je jeftinije.A jos Hrvatski tramvaji imaju tradiciju.Sve bih dao da se zavist i ljubomora izvoze bili bi ekonomsko cudo,bar bi nam godisnji GDP u krznin vremenima bio bar 15%

Dovla

pre 11 godina

Zar doticni zaista misli da je druga strana toliko naivna pa da moze izjavljivati sta hoce? Ajde vi uzmite nase vozove i tramvaje a mi cemo vase kajsije i jos zelene al zamalo...Hrvatska strana koliko ne dozvoljava povracaj srpske imovine i stanarskih prava,isto tako ne dozvoljava privredni ulazak Srbije na svoje trziste.

kosmajac sale

pre 11 godina

nema od toga nista .naviklo je to na balkanu da glumi srbendu,hrvatinu da se bavi teorijama zavere,da mrzi da ne prasta , da se vraca u proslost(zato sto ih buducnost malo intresuje,sem jeftinog piva).da je srece ne bi smo se ni razdvajali ali je pomahnitala masa srba i hrvata 1990 poludela i krenula u sigurnu propast koja ce trajati jos decenijama.

Marko

pre 11 godina

Nije uslov da tramvaj bude najpovoljniji, vec da bude najbolji odnos kvaliteta i cene. Zbog toga nije uzet tramvaj koji se pravi u Koncaru, vec onaj iz CAF-a. Jednostavno je bolji od onog koji vi nudite.

Mrgud

pre 11 godina

Gospodine Masnec, privredna saradnja može biti samo bilateralna- ili je na štetu jedne odn. druge strane. Navedite mi 5 (slovima: PET) srpskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj? Ne ide?.. E vidite, zato mi je draži španski tramvaj..;) Povrh činjenice da Španija nije protjerala pola miliona mojih sunarodnika sa svoje teritorije, da Španija ne obstruira povratak izbjeglica i vraćanje imovine, itd, itd.. ;) Vaš komentar je, najblaže rečeno neprimjeren!

bigserb

pre 11 godina

kao prvo, hrvatska je vec kupila pola firmi u srbiji tako da prakticno svaki drugi srbin radi za hrvatske firme, a kao drugo, u hrvatskoj nema srpskih firmi zato sto ih vi hrvati ne zelite i stalno ih minirate u svim pokusajima proboja na vase trziste!!! sto se tice tramvaja i vozova, spanski tramvaji su bolji, lepsi, kvalitetniji od vasih, a ruski vozovi to i ne moraju biti, dovoljno je da su ruski, tako da vase ja ne bi uzeo ni za dzabe!!! izvolite, prodajte vasu robu u EU, ionako uskoro postajete njihov clan, pa pretpostavljam da prosto vape za vasom robom, a nase voce i povrce slobodno nemojte kupovati, ko zna, mozda se otrujete od njega, a ionako ga nemamo za bacanje i vas hrvate!!!

Stevan

pre 11 godina

Ovi Hrvati su se bas izbezobrazili. U Srbiji radi 300 njihovih firmi a u Hrvatskoj samo dve iz Srbije i sad bi i vozove da nam uvaljuju. Znaju li oni za reciprocitet ili se prave ludi. Oni na primer o vodi Knjaz MIlos u Hrvatskoj misle da je to srpski terorizam a ne kvalitetni napitak. ******

dejan

pre 11 godina

"Ako će nam sve raditi stranci, nećemo razvijati domaću pamet i bićemo sve više zavisni od stranog kapitala", kaže Masnec... Ali, mi jesmo stranci, vec 20 godina!

Kalimero

pre 11 godina

Gospodine Masnec, do skora sam radio u jednoj renomiranoj srpskoj firmi koja izvozi svoju robu poprilično u instranstvu. Zamislite u Hrvatsku naravno ne?! Priliko učestvovanja na jednom od tendera u Hrvatskoj gde smo bili apsolutno dominantni i po kvaliteti i po ceni, a naravno nismo prošli, rečeno nam je sledeće: "Znamo mi za vaše proizvode, dobri su, ali ćujte, vi ste iz Srbije...". Dakle, ne pokušavajte džabe.
Ja odavno iz principa ne kupujem ništa hrvatsko,a to bih savetovao i sve zemljake pa će biti i više posla za naše firme. A tramvaje i vozove neka prodaju Francuzima i Nemcima sledeće godine kada uđu u EU.

LaLa

pre 11 godina

A sta vi gospodo kupujete od nad? koliko ja znam nista i svaki put nam zatvorite vase trziste! Bice velika sramota za sve politicare, ako kupimo ista od vas! Koliko se secam, kada sam bio kod komsija, nijedan artikl iz srbije nije bio prisutan u vasim marketima, dok vi kod nas prodajete ceo krasov program, perutnina ptuji, pivo koje se puni kod vas... da ne nabrajam dalje! Da jos jednom ponovim, to bi bila velika sramota, a vas treba da bude sramota da u opste i pitate da kupimo nesto od vas!

Marija

pre 11 godina

Za pocetak probajte zaustaviti huskacku kampanju protiv Srba i Srbije na HRT-u koja traje evo vec 20 godina. Da bi uspostavili dobre odnose treba postojati dobra volja sa obe strane. Srbija je otvorila svoje trziste za hrvatske kompanije i proizvode... Todoric (Idea), Tedeski(soko stark), i masa manjih hrv. kompanija su se odomacile u Srbiji, dok je za srpske proizvode i investicije Hrvatska zatvorena. Hrvatski spinovi da u Srbiji nema jakih investitora koji su konkurentni na njihovo trzistu su velika laz. Npr. Nektar iz "male" Backe Palanke je kupio veliki slovenacki brend Fruktal...

nbp

pre 11 godina

Tehnički je potpuno logično da Srbija koristi hrvatske vozove i tramvaje. Šta više, ko je zaboravio, konkurent beogradskim „špancima“ (prim. novim tramvajima) je bio konzorcijum Končar-Gredelj. Ali Dragan Đilas je politički izgurao da Hrvati ne dobiju posao. Ponavljam, tehnički logično – isti jezik, slična poslovna matrica, servis i održavanje na 200-300km. Ali presudila je politika. I ja se slažem s tom politikom. Ne ulazim ko je kriv, ko nije. Ali neću hrvatsko u Srbiji. Hrvati neće srpsko u Hrvatskoj i tu ne pomaže ni HGK ni PKS – Hrvati pojedinačno imaju razvijenu svest o tome da srpsko ne kupuju. U Srbiji se sad razvija svest da se izbace i ovi što su ušli. Neka gospoda političari napišu jednu istoriju ovih prostora i utru put normalnoj komunikaciji. Do tada da se gledamo preko Dunava i Bosuta.

SELMA

pre 11 godina

OVDE VLADA NACIONALIZAM A NIKO NER GLEDA KAKO JE JEFTINIJE ILI BOLJE ZA ZIVOT NEGO KOD VAS VLADA PRAVA NACIONALISTICKA FARSA AKO RUSI VAm DAJU BEZ PARA ONDA NEMA GOVORA LI HRVATSKA JE SUSJEDNA ZEMLA KOJA MOZE BEZ VELIKIH TROSKOVA UVEST PROIZVOD ILI KONTRA LI JOS SE MORA DA SE RADI O TOME ALI ALI

Bubuleja

pre 11 godina

Stara Srpska poslovica da komsiji crkne krava sad iz sveg srca podrzavam nek pocrkaju zajedno sa kravama,trazili ste gledajte i uzivajte sto ce vas biti sve manje i sto cete biti sve siromasniji dok kompletno ne nestanete.

Stipe Zagreb

pre 11 godina

@Veljko
Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..
(veljko, 24. maj 2012 15:42)
Uvijek se nekako sve vrati na rat a kolektivno se zaboravlja s kojeg je mosta bacano cvijeće na tenkove koji su jurili prema susjedima... Ali zanemarimo... Čovjek Vam kaže da imate mjesta u brodogradnji a Vi spominjete kajsije. Spominje da je ključ u suradnji dvije države a Vi spominjete rat. opet i iznova. Pa Gospodo, VI STE TAJ RAT IZGUBILI kao i sve u zadnjih 20 godina. I sada kada pokušavamo ovako ili onako izgraditi i spasiti što se spasiti da Vama se pomisao ne sviđa. Hrvatska je dogodine u EU i uvijek će Vam biti prvi i ozbiljan susjed. Sada i 2050! I što prije shvatite - to prije bolje za oba naroda. Balkanski mentalitet je zlo. Njemačka i Francuska su ratovale u dva navrata. Svega 10 godina nakon WW2 njihova privredna suradnja je bila kao da rata nikada nije bilo. naravno, mi ne učimo na tim primjerima. Mene osobno baš nešto i ne tangira da li ću Vas (s ovakvim stavom) vidjeti ovdje. Ne želite? Ne morate. Možemo mi i bez vas. Ali je činjenica da bi nam bilo bolje da surađujemo. Na kraju krajeva, pitajte one vlasnike tvrtki u Srbiji da li misle kao i ja . Siguran sam u to da su im sva tržišta važna...

bjelanovic jovan

pre 11 godina

Strasno mi nedostaju hrvatski tramvaji, hrvatski vozovi a narocito hrvatski brodovi! Kupujmo hrvatske brodove! Svom snagom u kupvinu hrvatskih tramvaja! Pohrlimo u kupovinu hrvatskih vozova! Nista vas nece tako voziti kao hrvatski brodovi, vozovi i tramvaju! U srecnu buducnost sa hrvatskim tramvajima, vozovima i beodovima! Dosta mi je ovih nasih u Srbiji koji iz mrznje nece da otvaraju svoje firme po Hrvatskoj, koja ih jedva ceka i pati za njima! A ovaj predstavnik Privredne komore Hrvatske u Srbiji je jedan divan i iskren covek! Boze kako mi je drag!

miki

pre 11 godina

Ma kako da ne,e bas da ne kupujemo Hr vozove.Pa vi bre srpsku robu necete ni da vidite kao da je sugava,dane govorim da nase firme nemaju nikakve sanse da ulazu u Hr jer je svuda tihi bojkot svega sto je iz Srbije.Da ne govorimda Hr robe kod nas ima u izobilju i da mnoge Hr firme imaju velika ulaganja u Srb.Svaka cast Djilasu sto je uzeo Spanske tramvaje i Vladi Srbije koja je uzela Ruske(mada je mogla i neke iz Zapadne Evrope) ali oni su koliko cujem sa nemackim motorima.

Lucifer

pre 11 godina

Sve je to super gospodine, samo zasto tako niste govorili 90tih ta je ta filozofija i imala smisla, zivjeli smo u jednoj drzavi, pa je onda i vazila parola kupujmo domace, svoji smo i slicno, a sada je Srbiji svejedno dali kupujemo Hrvatske ili Ruske ili bilo cije jer je sve to inostranstvo, a vi i sami znate u biznisu nema prijatelja ili brace samo partneri, a u tom slucaju samo se najbolja ponuda se gleda. A sada za one sto ce reci da su ruski vozovi losi, nek ne zaborave da rusi imaju jednu od najtacnijih zeljeznickoh mreza na svejetu (iz iskustva znam), a bogami i najvecu, i jos nesto njihove lokomotive rade u neljuckim uslovima, kad sam putovao po sibiru, mismo u 5 satu prosli od mesta gdje je bilo +25 do bajkala gdje je bilo -20, tako da kvalitet lokomotiva i vozova nije upitan, samo je vazno da je infrastruktura dobra i na nivou.

Jedino sto Srbija treba jeste da renovira svoju unistenu infrastrukturu, kada to uradimo tada nam ce nam najmanju ulogu igrati ko je napravio lokomotive.

doktor

pre 11 godina

"nema smisla?".. Ma,sta rece? Kada prestanete za srpski kapital u vasoj zemlji da koristite terminh "prljavi",onda mogu stvari da se promene

Nemanja

pre 11 godina

Sve je to lepo, demagoski, ali zaboravljate da se vasa roba u Srbiji prodaje bez ikakvih problema a srpska u Hrvatskoj nikako.
Nacinite prvi korak pa otvorite granicu za srpske proizvode a za tramvaje i vozove cemo lako da se dogovorimo....

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Xaxaxaxaxa... nema smisla... xaxaxxaxa... mi ne mozemo najvece Srpske brendove Bambi ili Knjaz Milos da prodajemo u Hrvatskoj i oni kazu da nesto nema smisla... Istorija je uciteljica zivota! Nikoga ne mrzimo,ali istoriju pamtimo!

zeljko

pre 11 godina

Necu da budem slep kod ociju. Imao sam prilike da udjem u supermakete u Hrvatskoj i Srbiji. Razlika u zastupljenosti artikala jedne drzave u drugoj je vise nego ocigledna.Srpskih artikala u Hrvatskoj skoro da i nema . A majka Srbija postade eldorado za Ex Yu drzave ,pritom se svi rado secaju coladnih bananica iz lepe nase. Zasto onda zapocinjati pricu od lokomotiva kada postoje i igle u celoj prici. KUPUJMO EUROPSKO

kosmopolit

pre 11 godina

Lepo, Gospodine, sa vaše strane. Vi od nas da kupujete kajsije, kruške, a mi od vas tramvaje. Možemo i drugacije to posmatrati. Vi od nas Ikarbusove buseve, a mi od vas povrce.

perovic

pre 11 godina

pa veliki srbi i hrvati osim praznih prica imaju narod koji kopa po kantama za djubre o kakvom vi biznisu pricate ?hocete novac ?radite sa norveskom svajcarskom nemackom ,na balkanu se zivi ocajno vec 20 godina tako ce verovatno i ostati jadno i bedno i verovatno bez vozova i vlakova

veljko

pre 11 godina

gospodi iz Hrvatske izgleda nije jasno da mi imamo veliku zelju za regionalnom saradnjom (sto smo i pokaali). U Srbiji posluje veliki broj hrvatskih kompanije i ucestvovale su u privatizaciji, dok u Hrvatskoj jedva na prste jedne ruke mogu da stanu srpske firme. Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..

Pera Zdera

pre 11 godina

Hahahaha, bili smo u poseti sprkoj firmi koja raste 200 zaposlenih godisnje, prodaje svoje proizvode (softver) na svim kontinentima - osim u Hrvarskoj i FBiH. Kazu postoji "Kineski zid", sloze se kolege da je softver dobar i onda se vise ne javljaju.

Altea

pre 11 godina

A da li ce Hrvati dati nasim firmama da zidaju tamo mostove i zgrade? Koliko je tamo izvezeno srpskog fijata? Mislim da je Srbija totalno otvorena za Hrvatske firme a da je njihovo trziste totalno zatvoreno za nas.

Mrgud

pre 11 godina

Gospodine Masnec, privredna saradnja može biti samo bilateralna- ili je na štetu jedne odn. druge strane. Navedite mi 5 (slovima: PET) srpskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj? Ne ide?.. E vidite, zato mi je draži španski tramvaj..;) Povrh činjenice da Španija nije protjerala pola miliona mojih sunarodnika sa svoje teritorije, da Španija ne obstruira povratak izbjeglica i vraćanje imovine, itd, itd.. ;) Vaš komentar je, najblaže rečeno neprimjeren!

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Xaxaxaxaxa... nema smisla... xaxaxxaxa... mi ne mozemo najvece Srpske brendove Bambi ili Knjaz Milos da prodajemo u Hrvatskoj i oni kazu da nesto nema smisla... Istorija je uciteljica zivota! Nikoga ne mrzimo,ali istoriju pamtimo!

Dragi

pre 11 godina

Štovani Gos'n Masnec, to je sve rezultat toga šo smo sada susedi. Nije se želelo ostati u jednoj zemlji, i sada se ne treba žaliti!
******

kosmopolit

pre 11 godina

Lepo, Gospodine, sa vaše strane. Vi od nas da kupujete kajsije, kruške, a mi od vas tramvaje. Možemo i drugacije to posmatrati. Vi od nas Ikarbusove buseve, a mi od vas povrce.

Pera Zdera

pre 11 godina

Hahahaha, bili smo u poseti sprkoj firmi koja raste 200 zaposlenih godisnje, prodaje svoje proizvode (softver) na svim kontinentima - osim u Hrvarskoj i FBiH. Kazu postoji "Kineski zid", sloze se kolege da je softver dobar i onda se vise ne javljaju.

Altea

pre 11 godina

A da li ce Hrvati dati nasim firmama da zidaju tamo mostove i zgrade? Koliko je tamo izvezeno srpskog fijata? Mislim da je Srbija totalno otvorena za Hrvatske firme a da je njihovo trziste totalno zatvoreno za nas.

veljko

pre 11 godina

gospodi iz Hrvatske izgleda nije jasno da mi imamo veliku zelju za regionalnom saradnjom (sto smo i pokaali). U Srbiji posluje veliki broj hrvatskih kompanije i ucestvovale su u privatizaciji, dok u Hrvatskoj jedva na prste jedne ruke mogu da stanu srpske firme. Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..

Nemanja

pre 11 godina

Sve je to lepo, demagoski, ali zaboravljate da se vasa roba u Srbiji prodaje bez ikakvih problema a srpska u Hrvatskoj nikako.
Nacinite prvi korak pa otvorite granicu za srpske proizvode a za tramvaje i vozove cemo lako da se dogovorimo....

zeljko

pre 11 godina

Necu da budem slep kod ociju. Imao sam prilike da udjem u supermakete u Hrvatskoj i Srbiji. Razlika u zastupljenosti artikala jedne drzave u drugoj je vise nego ocigledna.Srpskih artikala u Hrvatskoj skoro da i nema . A majka Srbija postade eldorado za Ex Yu drzave ,pritom se svi rado secaju coladnih bananica iz lepe nase. Zasto onda zapocinjati pricu od lokomotiva kada postoje i igle u celoj prici. KUPUJMO EUROPSKO

doktor

pre 11 godina

"nema smisla?".. Ma,sta rece? Kada prestanete za srpski kapital u vasoj zemlji da koristite terminh "prljavi",onda mogu stvari da se promene

Sovinisticka farsa

pre 11 godina

Da imamo u glavi bar 10% hrvatskog sovinizma koji oni plasiraju ka nama i u ekonomiji, bilo bi nam mnogo bolje jer u ovoj zemlji niko ne gleda interes naroda i drzave jos od 1945. .

dare 011

pre 11 godina

Ja koliko vidim, Hrvati se upinju da nam objasne ono što smo mi pre 20 godina pričali i pokušavali da im objasnimo. Trebamo jedni drugima. Sada kad su nas razbucali na komadiće i igraju se sa nama i našim državicama, Hrvati se setili Srba.
*******

Lucifer

pre 11 godina

Sve je to super gospodine, samo zasto tako niste govorili 90tih ta je ta filozofija i imala smisla, zivjeli smo u jednoj drzavi, pa je onda i vazila parola kupujmo domace, svoji smo i slicno, a sada je Srbiji svejedno dali kupujemo Hrvatske ili Ruske ili bilo cije jer je sve to inostranstvo, a vi i sami znate u biznisu nema prijatelja ili brace samo partneri, a u tom slucaju samo se najbolja ponuda se gleda. A sada za one sto ce reci da su ruski vozovi losi, nek ne zaborave da rusi imaju jednu od najtacnijih zeljeznickoh mreza na svejetu (iz iskustva znam), a bogami i najvecu, i jos nesto njihove lokomotive rade u neljuckim uslovima, kad sam putovao po sibiru, mismo u 5 satu prosli od mesta gdje je bilo +25 do bajkala gdje je bilo -20, tako da kvalitet lokomotiva i vozova nije upitan, samo je vazno da je infrastruktura dobra i na nivou.

Jedino sto Srbija treba jeste da renovira svoju unistenu infrastrukturu, kada to uradimo tada nam ce nam najmanju ulogu igrati ko je napravio lokomotive.

Vrštanin

pre 11 godina

Iz Vršca sam. Često koristim železnicu. Početkom marta dobili smo prvu kompoziciju novog ruskog voza. U dva i po meseca, četiri puta se pokvario i tako proveo blizu 2 meseca u kvaru (i trenutno je na opravci), a drugi koji je trebalo da dobijemo početkom maja ne može da dobije svu papirologiju. Sada saobraća onaj stari voz sa dizel lokomotivom. A kamate na ruski kredit idu li idu!
Samo sam ovo hteo da prokomentarišem.

Beogradjanin

pre 11 godina

Ok, vi se obavezite da cete kupovati samo Ikarbusove autobuse za potrebe gradskog prevoza u hrvatskim gradovima, a mi cemo vase tramvaje za potrebe gradskog prevoza u srpskim gradovima i eto posla :)

zack

pre 11 godina

Ja bih zelio samo reci da su to glupa naklapanja. Ja živim u Zagrebu, najbolji keks mi je O'cake, ili Wellnes sa čokoladom i narančom, Djeca mi jedu pardon štapiće i smoki sa čokoladom ili obični. Na poslu se kupuju keksi od Swisliontakova (ne znam koji su ali su fini i jeftiniji). Konzum citaj Todoric prodaje Dijamant ulja, i majonezu. A što se tiše sljiva i sušenog voća za kolače sve dolazi iz Srbije. Samo za Vašu informaciju robna razmjena Srbije i hrvatske je za proslu godinu bila otprilike ista. E sada bih samo porucio svima nije sve baš tako. Ja Vas i nas pitam koliko smo prodali njemačkoj ili Rusiji proizvoda da bi se moglo usporedjivati, a o španjolskoj da ne govorim.

dule nbg

pre 11 godina

Neverovatno, posle toliko poništenih tendera u Hrvatskoj, na kojima su srpske firme pobedjivale, gospodin ima obraza da govori o "otvorenom trzistu"...

Kirner

pre 11 godina

Pre par godina na tender za nabavku tramvaja u Beogradu su stigle ponude iz Španije i Hrvatske. Nabavka tramvaja je delom kreditirana od EU. Posle izbora španskog proizvođača, pročitao sam neverovatnu vest da je iz Hrvatske traženo da se taj izbor poništi ili da se Beogradu taj kredit iz Brisela uskrati za kupovinu španskih tramvaja!? Neviđeni BEZOBRAZLUK večito arogantnih Hrvata prema Srbima! Samo su zaboravili da Briselu ne naređuju oni kao što su radili u bivšoj YU. Navikli pa se zaneli. Dobro je što su napravili taj ispad, da se povremeno podsetimo kakvi su. Korisno je za nas zbog kratkog pamćenja u Srba.

huan pablo don fernando

pre 11 godina

zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...

Zeka Peka

pre 11 godina

cekajte, jesu to oni vozovi koji u hrvatskoj vise ne rade.koliko znam od 9 kompozicija koje ste napravili za Hrvatske Zeleznice, pet se pokvarilo, a cetiri gotovo da ne rade.......!

Kalimero

pre 11 godina

Gospodine Masnec, do skora sam radio u jednoj renomiranoj srpskoj firmi koja izvozi svoju robu poprilično u instranstvu. Zamislite u Hrvatsku naravno ne?! Priliko učestvovanja na jednom od tendera u Hrvatskoj gde smo bili apsolutno dominantni i po kvaliteti i po ceni, a naravno nismo prošli, rečeno nam je sledeće: "Znamo mi za vaše proizvode, dobri su, ali ćujte, vi ste iz Srbije...". Dakle, ne pokušavajte džabe.
Ja odavno iz principa ne kupujem ništa hrvatsko,a to bih savetovao i sve zemljake pa će biti i više posla za naše firme. A tramvaje i vozove neka prodaju Francuzima i Nemcima sledeće godine kada uđu u EU.

vrupi

pre 11 godina

S obzirom da se ovaj tzv. ruski pokvario već hiljaditi put na relaciji Vršac-Beograd,mislim da bi i taj hrvatski voz bio sasvim ok.Vozio sam se vozovima u hrvatskoj i mogu reći da je to sasvim tamo pristojno organizovano i što se tiče kvaliteta vozova,kvaliteta pruga i gustog reda vožnje.Tako da je hrvatska u tom segmentu mnogo odmakla u odnosu na nas.Pozdravljam uvodjenje voza iz Vršca za Temišvar i nadam se da će u svim krajevima srbije zaživeti taj vid prevoza.

Vlak za kajsije? Pa sta ce seljaku vlak.

pre 11 godina

Zar on zaista zagovara plansko gospodarstvo?

Veliki kompliment za odabir spanjolskog tramvaja i ruskog vlaka.
Fino ste ovim nasim "kulturnim" tup.nima objasnili neke stvari.
p.s. Rusija i Spanjolska nisu priznale Kosovo.

xyz

pre 11 godina

setite se da su cak i u Mannčmelou nasli neke bakterije, pa posle demantovali, jer je naravno, bila cista laz. toliko o nasoj robi u Hrvatskoj

bigserb

pre 11 godina

kao prvo, hrvatska je vec kupila pola firmi u srbiji tako da prakticno svaki drugi srbin radi za hrvatske firme, a kao drugo, u hrvatskoj nema srpskih firmi zato sto ih vi hrvati ne zelite i stalno ih minirate u svim pokusajima proboja na vase trziste!!! sto se tice tramvaja i vozova, spanski tramvaji su bolji, lepsi, kvalitetniji od vasih, a ruski vozovi to i ne moraju biti, dovoljno je da su ruski, tako da vase ja ne bi uzeo ni za dzabe!!! izvolite, prodajte vasu robu u EU, ionako uskoro postajete njihov clan, pa pretpostavljam da prosto vape za vasom robom, a nase voce i povrce slobodno nemojte kupovati, ko zna, mozda se otrujete od njega, a ionako ga nemamo za bacanje i vas hrvate!!!

perovic

pre 11 godina

pa veliki srbi i hrvati osim praznih prica imaju narod koji kopa po kantama za djubre o kakvom vi biznisu pricate ?hocete novac ?radite sa norveskom svajcarskom nemackom ,na balkanu se zivi ocajno vec 20 godina tako ce verovatno i ostati jadno i bedno i verovatno bez vozova i vlakova

Miroslav Ivić

pre 11 godina

Uvek pre treba kupiti voz nego vlak. Iz mnogih razloga. A za tramvaje mi je jedino žao što Grad nije kupio Simensova vozila već od nekog Kafa, mada su im tramvaji extra, spejs-šatl u odnosu na stare češke kompozicije.

Stevan

pre 11 godina

Ovi Hrvati su se bas izbezobrazili. U Srbiji radi 300 njihovih firmi a u Hrvatskoj samo dve iz Srbije i sad bi i vozove da nam uvaljuju. Znaju li oni za reciprocitet ili se prave ludi. Oni na primer o vodi Knjaz MIlos u Hrvatskoj misle da je to srpski terorizam a ne kvalitetni napitak. ******

Marija

pre 11 godina

Za pocetak probajte zaustaviti huskacku kampanju protiv Srba i Srbije na HRT-u koja traje evo vec 20 godina. Da bi uspostavili dobre odnose treba postojati dobra volja sa obe strane. Srbija je otvorila svoje trziste za hrvatske kompanije i proizvode... Todoric (Idea), Tedeski(soko stark), i masa manjih hrv. kompanija su se odomacile u Srbiji, dok je za srpske proizvode i investicije Hrvatska zatvorena. Hrvatski spinovi da u Srbiji nema jakih investitora koji su konkurentni na njihovo trzistu su velika laz. Npr. Nektar iz "male" Backe Palanke je kupio veliki slovenacki brend Fruktal...

skene

pre 11 godina

Iz Rusije možda i dobijemo nešto a iz Hrvatske samo .....!
Žao mi je gospodine ali vozovi treba naravno stići iz Rusije pa nek bili i skuplji.
To je princip, ništa što je iz Hrvatske ne kupujem.

Mladen

pre 11 godina

Ako nista , bar su za ''Spanca'' u pravu . Malo , malo , pa se desi neki kvar , zafali neki deo , javi neku gresku koje nema u uputstvu ... Zanemarujuci cinjenicu da je Koncarev tramvaj barem upola jeftiniji , svaki kvar bilo koje velicine bi mogao biti otklonjen od strane osobe koja ga je prvobitno i sastavila u istom danu . Tih 500 kilometara od Konaceve fabrike do depoa na Novom Beogradu je moguce preci u istom danu , a majstor posle moze svojoj kuci . A i komunikacija je laksa - kad tramvajdzija bez prevodioca isprica gde skripi , lupa , klepece , cangrlja i zveci , lako je majstoru da odredi kvar .

bjelanovic jovan

pre 11 godina

Strasno mi nedostaju hrvatski tramvaji, hrvatski vozovi a narocito hrvatski brodovi! Kupujmo hrvatske brodove! Svom snagom u kupvinu hrvatskih tramvaja! Pohrlimo u kupovinu hrvatskih vozova! Nista vas nece tako voziti kao hrvatski brodovi, vozovi i tramvaju! U srecnu buducnost sa hrvatskim tramvajima, vozovima i beodovima! Dosta mi je ovih nasih u Srbiji koji iz mrznje nece da otvaraju svoje firme po Hrvatskoj, koja ih jedva ceka i pati za njima! A ovaj predstavnik Privredne komore Hrvatske u Srbiji je jedan divan i iskren covek! Boze kako mi je drag!

Petar

pre 11 godina

ja se slazem ALI prvo treba da se vidi zasto nasi proizvodi kao i firme imaju toliko prepreka na Hrvatskom trzistu. Eto voda Knjaz Milos ne moze godinama da se plasira na HR trziste.

Takodje, Hrvatska je proglasila Srbiju za agresora i uzurpirala imovinu svih javnih preduzeca iz Srbije na teritoriji Hrvatske (vrednost 2 milijarde eura) i ne planira da promeni taj ne verovatan zakon. Tako je naprimer prodala odmaralista Elektro Vojvodine, ili lokale Krznare iz Indjije itd itd

Jovan

pre 11 godina

Mozemo se mi ovde duriti i praviti ponosni koliko hocemo , ali jedna stvar je nedvojbena : Hrvatska ce 01.07.2013. postati PUNOPRAVNA CLANICA Evropske Unije . A sta cemo mi ? Mi cemo ocito i dalje biti LIDER regiona .

zdrav razum

pre 11 godina

ovo je jedan od retkih glasova razuma, koji tacno zna o cemu prica, ali koji ce biti ugusen nacionalistickom histerijom sa obe strane...

dejan

pre 11 godina

"Ako će nam sve raditi stranci, nećemo razvijati domaću pamet i bićemo sve više zavisni od stranog kapitala", kaže Masnec... Ali, mi jesmo stranci, vec 20 godina!

nbp

pre 11 godina

Tehnički je potpuno logično da Srbija koristi hrvatske vozove i tramvaje. Šta više, ko je zaboravio, konkurent beogradskim „špancima“ (prim. novim tramvajima) je bio konzorcijum Končar-Gredelj. Ali Dragan Đilas je politički izgurao da Hrvati ne dobiju posao. Ponavljam, tehnički logično – isti jezik, slična poslovna matrica, servis i održavanje na 200-300km. Ali presudila je politika. I ja se slažem s tom politikom. Ne ulazim ko je kriv, ko nije. Ali neću hrvatsko u Srbiji. Hrvati neće srpsko u Hrvatskoj i tu ne pomaže ni HGK ni PKS – Hrvati pojedinačno imaju razvijenu svest o tome da srpsko ne kupuju. U Srbiji se sad razvija svest da se izbace i ovi što su ušli. Neka gospoda političari napišu jednu istoriju ovih prostora i utru put normalnoj komunikaciji. Do tada da se gledamo preko Dunava i Bosuta.

Латиница

pre 11 godina

Ево, купићемо и те хрватске возове и трамваје, нема проблема, комшије смо, знамо се, само прво да пробамо неколико година како иду руски, шпански, чешки и немачки. После тога, ви сте у самом врху листе. Причувајте их у магацину и редовно их гланцајте и подмазујте.

VG

pre 11 godina

Koncar svoje tramvaje nije mogao da proda Bugarima,Madjarima,Francuzima,Slovacima... ti tramvaji su se pokazali kao losi i nebezbedni. Tako da je verovatno to jedan od razloga zasto oni nisu prosli tender.

Zg

pre 11 godina

Mala lekcija kako funkcionira kapitalizam, istinita priča, može se provjeriti: u BiH se prodaje pivo Pan, iznad imena piše "vrhunsko hrvatsko pivo". Znate ko ga proizvodi? Carlsberg Srbija!

SaLe

pre 11 godina

Svrsishodno bi to bilo odlično rešenje da naši narodi međusobno ne žive u 15-tom veku što mentalno, što u perspektivi. Pojedinačno, Srpsko stanovništvo na ovim prostorima je najmnogoljudnije i sve bivše socijalističke republike bi sada da od nas izmuzu stabilno tržište. To im i uspeva kod onih sa viškom novca, moralnom dezorijentacijom i krizom identiteta, pravdajući svoju naklonost komšijskim proizvodima lepim uspomenama iz prošlosti i kvazi-elitnim trendom. Prošetajte se po svakom etnički čistom hrvatskom mestu i pitajte ih za tu Yugo ekonomsku nostalgičnost...cccc... Gledajmo Srbi da mi napravimo pozitivnu poslovnu i životnu atmosferu u sopstvenoj državi i svi će da nam zavide u okruženju, jer za to imamo i resursa i znanja i ideja. Samo da ovi iz vlasti nađu kompetentnije ½organizatore i realizatore½ društveno-ekonomskog razvoja. Nije sve tako crno i ako je teško... to je naš usud i moramo da se odupremo i istrajemo da bi ostavili našoj deci izvesniju budućnost.

Stipe Zagreb

pre 11 godina

@Veljko
Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..
(veljko, 24. maj 2012 15:42)
Uvijek se nekako sve vrati na rat a kolektivno se zaboravlja s kojeg je mosta bacano cvijeće na tenkove koji su jurili prema susjedima... Ali zanemarimo... Čovjek Vam kaže da imate mjesta u brodogradnji a Vi spominjete kajsije. Spominje da je ključ u suradnji dvije države a Vi spominjete rat. opet i iznova. Pa Gospodo, VI STE TAJ RAT IZGUBILI kao i sve u zadnjih 20 godina. I sada kada pokušavamo ovako ili onako izgraditi i spasiti što se spasiti da Vama se pomisao ne sviđa. Hrvatska je dogodine u EU i uvijek će Vam biti prvi i ozbiljan susjed. Sada i 2050! I što prije shvatite - to prije bolje za oba naroda. Balkanski mentalitet je zlo. Njemačka i Francuska su ratovale u dva navrata. Svega 10 godina nakon WW2 njihova privredna suradnja je bila kao da rata nikada nije bilo. naravno, mi ne učimo na tim primjerima. Mene osobno baš nešto i ne tangira da li ću Vas (s ovakvim stavom) vidjeti ovdje. Ne želite? Ne morate. Možemo mi i bez vas. Ali je činjenica da bi nam bilo bolje da surađujemo. Na kraju krajeva, pitajte one vlasnike tvrtki u Srbiji da li misle kao i ja . Siguran sam u to da su im sva tržišta važna...

драгољуб

pre 11 godina

Зашто би смо куповали од хрвата?
Не постоји ни један озбиљан разлог.Куповином успостављамо зависност од резервних делова и то може бити увек искоришћено за уцену,а од њих никада ништа лепо не може да се очекује!
Сваки посао превасходно у компензацији са ценама које нама могу да донесу зараду.Обавезна инструктажа и обука у сервисирању ,а кључни делови да се производе у СРБИЈИ.

Helios

pre 11 godina

Od svih stvari i nebuloza - kao npr. Perčević-Kradoman Božović ponovo plešu - ova je... Ova je najnajnaj bolnija jer je najdebilnija. Pa jedna Finska je napravila čudo od Nokije, jedna Austrija živi od turizma, Švajcarska živi od čeličnih sefova... A onakva i onolika Jugoslavija?! E ne-braćo hrvatska, šta sad mi da radimo sa ovom Masnecovom istinom? SFRJ je trebala da bude ne republička farsa nego planska i veoma centralizovana. A trebalo je izabrati Proizvod i gurati ga. Proizvod je najverovatnije trebao da bude: Brod. Nijedna druga zemlja nije mogla tako blizu i po toj ceni da objedini inženjere, majstore, čelik, aluminjum, energiju i more. Jugoslavija je mogla biti velesila i proizvodne i transportne brodogradnje. Da svima bude dobro a Hrvatima najbolje - samo da 1: nije bila boljševička i 2: da niste krenuli sa hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu a puškom o hrvatskom ramenu. Sreća izgona Srba vas verovatno još greje ali je sad lisnica prazna u celoj SFRJ.

Geger

pre 11 godina

Od evropskog kredita - spanski tramvaj.
Od ruskog kredita - ruski voz.
Logicno. Sigurno ce Rusi da nam daju kredit da kupimo hrvatski voz a Hrvati nemaju para da finansiraju svoje ponude i to je to.
Odavno ne postoji bratstvo-jedinstvo a ni Jubmes Banka i Genex se ne osecaju najbolje.

LJ

pre 11 godina

Znaci, mi cemo za nase zrele i mirisljave kajsije uvek naci kupca ali od kada je "stari" umro i od kada nas vise ne spaja autoput "bratstva i jedinstva" mozemo da kupujemo ono sto nam treba od koga god hocemo. To i radimo. E sad, sto mi volimo da kupujemo skuplje a losije, to je nas problem. Niti smo se bunili kada je bilo drugacije, niti smo ratovali da bi to promenili. Hteli ste novi poredak, svoju drzavu, svoj dom pa nas sada pustite da mi radimo kako volimo. A mi eto, volimo vise "spanca" nego "koncara" pa makar bio i skuplji i losiji. Nema vise potrebe da to bude vas problem kada ste se godinama borili da to bude samo nas problem.

Marko

pre 11 godina

Nije uslov da tramvaj bude najpovoljniji, vec da bude najbolji odnos kvaliteta i cene. Zbog toga nije uzet tramvaj koji se pravi u Koncaru, vec onaj iz CAF-a. Jednostavno je bolji od onog koji vi nudite.

darions

pre 11 godina

Kakve umilne reči ne bi li nam utrapili nešto što nije prošlo nijednu susednu zemlju. Bio u Zagrebu ne jednom. Tramvaji se čuju kao traktori, pa Beograđani ne treba da se voze bešumnim tramvajima, već prebučnim hrvatskim. Gomila nonsensa. Nije mi jasno da neko još može da pada na jugonostalgiju, posebno nakon svih dešavanja devedestih

miki

pre 11 godina

Ma kako da ne,e bas da ne kupujemo Hr vozove.Pa vi bre srpsku robu necete ni da vidite kao da je sugava,dane govorim da nase firme nemaju nikakve sanse da ulazu u Hr jer je svuda tihi bojkot svega sto je iz Srbije.Da ne govorimda Hr robe kod nas ima u izobilju i da mnoge Hr firme imaju velika ulaganja u Srb.Svaka cast Djilasu sto je uzeo Spanske tramvaje i Vladi Srbije koja je uzela Ruske(mada je mogla i neke iz Zapadne Evrope) ali oni su koliko cujem sa nemackim motorima.

rocker

pre 11 godina

Znaci juce i danas smo pljuvali po CG,a od sada je na redu Hrvatska.Pa ja bih kupio Hrvatski tramvaj ako je jeftiniji od Spanskog.Ne bih bacao novce,isto tako sigurno su Hrvastski vozovi bolji od Ruskih.KAKO JE NAMO KRIVO ZATO STO NEKO NIJE HTEO SA NAMA U ISTU DRZAVU.Ali najaci su mi komentrari trazili ste samostalnost sad je imate.Ja ne mogu da verujem da Srbin toliko nema pojma o EKONOMIJI.To je ono patriJotski saradjujmo samo sa zemljama koje nisu priznale Kosovo,dajte molim vas.Treba kupiti tamo gde je jeftinije.A jos Hrvatski tramvaji imaju tradiciju.Sve bih dao da se zavist i ljubomora izvoze bili bi ekonomsko cudo,bar bi nam godisnji GDP u krznin vremenima bio bar 15%

mali marinko

pre 11 godina

Mrak je pao kad na jedan pametan prijedlog toliko glupih komentara. Dozvolite mi zadnji post na ovom sajtu jer više zbilja nema smisla. Dakle:
Čovjek vam govori o offsetu i kako da pokrenete svoju industriju kupovinom nominalno stranih proizvoda i vi mu se smijete u lice kao da vam želi nešto ukrasti a ne uštediti novce i osigurati reference (uz naravno zaradu svoje države). Balkanizam u punom sjaju: radim u korist vlastite štete. Naravno, imate puno pravo na to.

Kažu neki da je sada kasno, da je to trebalo raditi devedesetih. Istina, no devedesetih je trebalo i rasčistiti račune (smanjiti vojsku, ukinuti SIV, omogućiti devizama da ostanu onome tko ih je zaradio, pomiriti politike tečaja...) pa se nije htjelo (nacionalizam je samo nusprodukt). Kad se temelj ne izgradi izolacija je suvišna.

Ali eto možda ni za to nije kasno. Devedesete se vraćaju. Balašević izgleda više nema snage, ja sigurno nemam. Adijo.

zeljko_m

pre 11 godina

pre nekog vremena bile su problem sadnice iz srbije. ok ako je u pitanju bilo kupujmo domace ali mozda je ipak problem bio sto su iz SRBIJE. prodali ste INU kome? a mi NIS. U SFRJ fudbal je bio zarazen huliganima ali nije recimo vaterpolo ili koliko se secam kosarka. znamo svi sta se ori sa tribina kad se sastanu sr-hr klubovi. Da je cilj ikad bio povezati sr i hr ekonomski ne bismo uzimali od nemackih banaka kredite nego osnovali razvojnu, srecom nismo ni vi ni mi budale vec je ovo samo lip service.

Dovla

pre 11 godina

Zar doticni zaista misli da je druga strana toliko naivna pa da moze izjavljivati sta hoce? Ajde vi uzmite nase vozove i tramvaje a mi cemo vase kajsije i jos zelene al zamalo...Hrvatska strana koliko ne dozvoljava povracaj srpske imovine i stanarskih prava,isto tako ne dozvoljava privredni ulazak Srbije na svoje trziste.

LaLa

pre 11 godina

A sta vi gospodo kupujete od nad? koliko ja znam nista i svaki put nam zatvorite vase trziste! Bice velika sramota za sve politicare, ako kupimo ista od vas! Koliko se secam, kada sam bio kod komsija, nijedan artikl iz srbije nije bio prisutan u vasim marketima, dok vi kod nas prodajete ceo krasov program, perutnina ptuji, pivo koje se puni kod vas... da ne nabrajam dalje! Da jos jednom ponovim, to bi bila velika sramota, a vas treba da bude sramota da u opste i pitate da kupimo nesto od vas!

Nestor

pre 11 godina

nevjerojatno, kako vi komšije živite u prošlosti.... da vratimo 200 000 izbjeglih... ok, ako i vi vratite Hrvate u Vojvodinu, Posavinu i Republiku Srpsku i platite ratnu odštetu... onda OK, nema problema, ali mislim da vam se to jako ne sviđa!!!

Ivan

pre 11 godina

@(Jagode i Televizor, 25. maj 2012 00:07)

Ja bi i stao u Hrvatskoj da natankam ali uvek natankam u Sloveniji pa onda preko Hrvatske i opet napunim rezervoar u Srbiji na Mol ili Omv. Ne zbog Hrvatske, ne zbog Hrvata, ne zbog cene, nego zbog nehigiene u WC na Hrvatskim pumpama. Nešto strašnije video nisam.

Jagode i Televizor

pre 11 godina

""zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca""

Onda problem definitivno nije kod njih, nego u tvom mozgu. Ako ga imas.

Masinski inzenjer

pre 11 godina

Hrvatski vozovi iz Djure Djakovica su tehnicki i po kvalitetu mnogo bolji od ruskih. E sada je pitanje cene. Kupili smio beloruske trolebuse koji su poceli da se kvare vec prve godine. U Rusiji se ovakvi vozovi zovu "elektricka" i saobracaju izmedju gradova do 150 km udaljenosti

Sava

pre 11 godina

Necu hrvatsko zato sto oni bojkotuju sve sto je srpsko, nije nam bas svima mozak anputiran!!! Hrvati su najveci licemeri na prostoru stare drzave. Oni organizuju cak proteste i kad neki nas pevac treba tamo da nastupi, sve sto dolazi iz Srbije je cetnicko a mi treba da im dizemo ekonomiju. Ulaze u EU i neka njima prodaju i neka se njima zale. I jos nesto, ruski voz se kvari zato sto je nasa infrastruktura losa, pruge su u katastrofalnom stanju a i zna se da postoji garantni rok, tako da i ako se nesto pokvari, popravka ne kosta nista.

slaven rh

pre 11 godina

ma nedamo nase vlakove i tramvaje!jos samo fali da neko cirilicom sara po hrvatskom proizvodu hahaha zapravo moze al da vozac na celu sahovnicu nosi i bedz od HDZ-a ili da sahovnicu na sajkaci nosi hahaha

poznato

pre 11 godina

Na natječajima (tenderima) u Srbiji prolaze samo najbolje ponude, nema šanse da se tamo radi o korupciji. To je bilo slučajno za most, tramvaje i vlakove da je naša ponuda bila najpovoljnija a nije prošla. Končarevi vlakovi mogu pobjediti na natječaju u Finskoj, Švicarskoj, Češkoj, Kini ... ali srpska klima je sličnija ruskoj nego hrvatska pa nisu vlakovi prilagođeni takvim klimatskim uvijetima. Zakon o javnoj nabavi u Srbiji je uređen i poštuje se kao u Danskoj.

Dexter

pre 11 godina

Ja od hrvatskih proizvoda ne kupujem ni zvaku. Dosta mi je licemjerstva vjekovnog. A ovaj nek prica, dao mu Bog sve, samo sto dalje od nas... Pozdrav svim dobrim ljudima

razumno resenje

pre 11 godina

Nije lose da ono sto zajedno mozemo da napravimo ne kupujemo od
drugih,a za onu robu koja se iskljucivo prozvodi kod jedne strane postoje
tenderi.Odnosi izmedju drzava zasnivaju se iskljucivo na interesima.

jajcman

pre 11 godina

zavadi, pa vladaj. ocigledno je da je plan zapada uspeo, a nije ga bilo ni tesko ostvariti sa tako glupim i prkosnim narodima. sad i jedni i drugi trosite svoje pare kod njih, a oni ce uzivati i smejati se.

Nemam sta da kupim hrvatsko

pre 11 godina

(nemam šta da kupim srpsko, 24. maj 2012 23:45)

Sjajno, to upravo i ja kazem za vasu robu. Nije da ne zelim da je kupim, samo se radi o nedostatku kvaliteta koji je hrvatska roba imala u SFRJ.

Deki

pre 11 godina

Kako sam ja razumeo,čovek kaže da mi pravimo neke delove za tramvaj,a taj tramvaj da se sklapa u hrvatskoj,pa onda da mi kupimo taj tramvaj?To me podseća na SFRJ,kada Slovenac za male pare kupuje voće po srbiji,onda pravi sok u Sloveniji i prodaje ga nama u Srbiji? I opet nismo valjali!

Aleksandar

pre 11 godina

Hrvatska kupuje mnoge proizvode po skupljim cenama samo da ne budu iz Srbije. Ljudi u kom svetu vi zivite pa mi se sa Hrvatima nikada nismo ni svadjali oni su u svadji sa nama jos od 18tog veka. Ja u taj voz da sednem necu a taj koji investira u to moze slobodno da traci novac.

I nisam nacionalista sta vise clan sam LDP-a. Ali ne mogu vise da gledam ovakve stvari ako postoji demokratija i "mir" onda neka postoji sa svih strana a ne samo kada Srbija uvozi iz Hrvatske ili kada Hrvatskoj treba da pokupuje po Srbiji,

Misirac

pre 11 godina

Jel to onaj štos iz Minhena?Mnogo ste naivni ako mislite da se više palimo na bratstvo i jedinstvo.Ima jedan lik kod Subotice salaš koji se zove Jugoslavija možda mu fali vlak da upotpuni *****.

Zivota

pre 11 godina

U Hrvatskoj sam ostao kratak za samo jedan stan, istina ne tako veliki. To se naravno ne prasta niti zaboravlja. Nisam presao hrvatsku granicu vec dvadeset i jednu godinu, zivim u Australiji. Istorija jeste uciteljica zivota i potrebno je s vremena na vreme osveziti znanje iz iste.
Medjutim i pored loseg licnog iskustva sa Hrvatskom smatram da bi bilo korisnije probati pronaci zajednicki interes ako naravno postoji, na kraju, vise zbog samog sebe. A zasto da i komsiji crkne krava?
Budimo pozitivni i sigurno ce nam biti dobro. Izbegavajmo koristenje reci koje pocinju sa ne...

Bubuleja

pre 11 godina

Stara Srpska poslovica da komsiji crkne krava sad iz sveg srca podrzavam nek pocrkaju zajedno sa kravama,trazili ste gledajte i uzivajte sto ce vas biti sve manje i sto cete biti sve siromasniji dok kompletno ne nestanete.

eh

pre 11 godina

Nama je potpuno nebitno ciji su vozovi dok imamo ovakve pruge.
A da je pameti, mi bi njihovo, a oni nase kupovali. Kako nema pameti niti kod njih, niti kod nas, onda ce neko treci da zaradi, a mi (i jedni i drugi) cemo i dalje da se gusimo u nacionalizmu i sirotinji. ****, federacija nije bila dobra to svi znamo koji smo tada ziveli, ali konfederacija je mogla da prodje da je bilo pameti - pogotovo sa srpske strane. Ovako, dok nam ne dodje iz dupeta u glavu da smo osudjeni jedni na druge, nece nam biti dobro (ni njima, ni nama).

Chuck_Finley

pre 11 godina

ako vec nemozemo sami nesto da proizvedemo, onda to treba kupiti tamo gde je najbolji odnos cene i kvaliteta, a ne na osnovu toga u kojoj je zemlji proizvedeno...

kosmajac sale

pre 11 godina

nema od toga nista .naviklo je to na balkanu da glumi srbendu,hrvatinu da se bavi teorijama zavere,da mrzi da ne prasta , da se vraca u proslost(zato sto ih buducnost malo intresuje,sem jeftinog piva).da je srece ne bi smo se ni razdvajali ali je pomahnitala masa srba i hrvata 1990 poludela i krenula u sigurnu propast koja ce trajati jos decenijama.

neko

pre 11 godina

Naravno da nikako ne treba uzimati vozove iz hrvatske vozove i finansirati njihovu privredu.To kazem zato sto mi imamo fabrike koje mogu da proizvode vozove.Fabrika vagona u Kraljevu ,Gosa,MIN i td u koje treba uloziti pare i osposobiti ih jer su neke unistene losom privatizacijom.Svaka normalna drzava bi to uradila a ne da kupuje ono sto mozemo da proizvedemo,ipak su to velike pare i treba voditi racuna o spoljno-trgovinskom deficitu.Da ne pricam da treba zaposliti radnike u Srbiji.

nemam šta da kupim srpsko

pre 11 godina

Šta da kupim proizvedeno u Srbiji? kupim Jaffa keks i ništa više, daj shvatite nema se šta ovdje srpsko i a da je kvalitetnije od zapadnog pa i hrvatskog proizvoda ,nas preplavili sa robom sa zapada pa akcije Lidl,Kaufland i sl. nije da neželim ali nema se šta, iz BiH kupim Ajvar od Vitaminke zato šta ima kvalitet i mi kao i vi gledamo da preživimo mjesec ali kako mi se čini da ipak kod nas se gleda kvalitet a dok vi još i nemate neku konkurenciju,moja tetka iz bg došla u posjetu nakupovala se u Mulleru Milki i ostalih čoklada žena u šoku izborom i cjenom robe tj.kvalitetom u odnosu na cjenu ,netko je negdje napisao da mi od vas kupukemo Ikarus autobuse a kod mene u OS MAN-ovi prometuju i sad sa konja na magarca...nemate proizvode koji bi hrvatske građane zanimali inače bi ih kupovao i ovdje vidim dosta laži kao nema srpski proizvoda i sl. samo ču da napišem da su to gluposti na policama sam viđao Dijamant, Crvenka, i sl. naravno samo najkvalitetnije od tih tvrtki.
Kad čitam te komentare pitam se ponekad dali ti koji pljuju i lažu uopče bili u HR? ali ok vidjet če te o čemu pričam kad vam dođe Lidl,Paypal, i ostali trgovački lanci pa da i vi Srbi konačno kupujete kvalitet i jeftiniju robu sa neta da vas više negule ovi vaši tajkuni ...ajd pozdrav kad uđete u EU i proizvedete električni automobil javite se....

milan

pre 11 godina

radim u firmi da ne navodim kako se zove ali 95 % tendera u srbiji nismo dobili i ako smo bili daleko sa najpovoljnijim cenama (2,3 puta manje od ostalih ponuda). razlgo tome su mucke i naravno pare, svima je zinulo dupe za pare pa i nasima u srbiji i zato retko gde prodjemo na tender jer dok ne platite nekoga nema pojma da dobijete tender.

inace uveliko radimo ogromne poslove za strane firme

Vax

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.

slobo je

pre 11 godina

prvo rešite vi problem kod vas što se tiče naše robe,ne dozvoljavate da naša roba bude prisutna na hrvatskom tržištu a sa druge strane zagovarate ovako nešto, pustite vi rusiju tu je potpisan sporazum i ide roba nesmetano

SLavko

pre 11 godina

Ovakve su izjave stvarno licemerne, pa U Hrvatskoj se proklinju svi srpski proizvodi i celi narod na svakom koraku, a sada još traba da kupujemo hrvatsko...

Pittsburgh

pre 11 godina

Nista hrvatsko ! njihovih 250 firmi radi u Srbiji, a nasih 5 jedva nekako radi tamo. aha, jeste, toliko je hrvatska firma superiorna, da cak i japanci i nemci idu kod njih na usavrsavanje. Idite iz Srbije, necemo nista vase !

Sale

pre 11 godina

Evo trcimooooo samo da se ne sapletemo negde,bojim se.....kada budete barem nekom prodali te vase "kvalitetne" proizvode i kada nakon 10-tak godina to bude radilo kako treba onda se lepo prijavite na tender i svojim cenom i "odlicnim" kvalitetom osigurajte prodaju svojih proizvoda ovako vreme bivse zajednicke drzave je odavno proslo i mi nismo vise duzni kupovati razno sm..e od bivse brace.....cista konkurencija i takmicarski duh gospodo iz Hrvatske a ne kuknjava i prazne reci.

Vladimir

pre 11 godina

Razmisljanje je cudno ili zlonamerno. To je isto kao kada bi neko rekao zasto biste kupovali Apple kad postoji Nokia. Uostalom, Spanci su se pokazali kao veci prijatelji od Hrvata, a i to se gleda.

zoran

pre 11 godina

Gospodine iz Hrvatske. Zar vam nije dosta kupiste pola Srbije, Idea na svakom cosku. Znaci nas mrzite, mrzite nas jezik nedaj boze da je neki film titlovan na Srpski ali zato volite nase pare. Ovde u Srbiji ste kao kod kuce ja na kablovkoj ima dva vasa kanala da je sreca da imamo iz svih bivsih republikas zasto da ne, na kablovskoj svaki titl je na Hrvatskom jeziku,ko ne voli da gleda tu je daljinski. A pitao bih kod vas koliko ima srpskih kanala na tv-u. Pa da, vi ste zgrazavate tom idejom ali zato pare volite ne pitaj. Sto bi rekli ovde ne moze i jare i pare.

ivan

pre 11 godina

Ja ne kupujem nista hrvatsko i nikada necu. Pogledajte samo kakav tretman imaju nasi privrednici i proizvodi u Hrvatskoj, pa ovakve tekstove ne bi ni objavljivali. Dragan Djilas je dobio moj glas na izborima zato sto je izmedju ostalog odustao od Crotram-a i kupio KAF tramvaj.

SELMA

pre 11 godina

OVDE VLADA NACIONALIZAM A NIKO NER GLEDA KAKO JE JEFTINIJE ILI BOLJE ZA ZIVOT NEGO KOD VAS VLADA PRAVA NACIONALISTICKA FARSA AKO RUSI VAm DAJU BEZ PARA ONDA NEMA GOVORA LI HRVATSKA JE SUSJEDNA ZEMLA KOJA MOZE BEZ VELIKIH TROSKOVA UVEST PROIZVOD ILI KONTRA LI JOS SE MORA DA SE RADI O TOME ALI ALI

eto

pre 11 godina

Ovaj Vrstanin definitivno nije iz Vrsca, odao se sa par lapsusa,ali ovi hrvati su mi neverovatni sa ovom pricom, stvarno ne znam sta da kazem na ovo

Milorad

pre 11 godina

Hm,.... pametan je taj Goran Masnec. Čovek bi hteo da ovde kupi dve gajbe kajsija a da proda ceo kontigent vozova i tramvaja,....
Taj lik nije uvredio samo srpsku već i sopstvenu inteligenciju.......

Predrag

pre 11 godina

Prirodno je a i normalno da najvecu trgovinsku transakciju imamo sa juznoslovenskim narodima, to je nasa sansa i njihova sansa, isti jezik, isto podneblje, bliskost, blizina. Ne razumem ove nase mudrace koji se kao bave politikom da nisu jos to ukapirali, kakvi Rusi, Spanci i ostali, nasi prirodni kupci i prodavci su sve zemlje bivse Jugoslavije, a i Jugoslavija je to i pokazala pre nego sto su se diletanti u politici i mozgu otrgli kontroli.

igor

pre 11 godina

Ja licno vozim lokomotivu koju su sklapali MIN i Koncar i veoma sam zadovoljan.Nije Siemens ali ima veoma mali broj kvarova tako da je ok.

realan

pre 11 godina

Najsmješniji su mi komentari tipa kupujmo Španjolske tramvaje i Ruske vozove jer oni nisu priznali Kosovo. Pa tim razmišljanjem nikada se ne može ići naprijed. Uvijek se treba gledati što je najpovoljnije i najkvalitetnije te što je najjeftinije održavati. Pa Rusi i Španjolci nisu priznali Kosovo iz vlastitih interesa jer imaju slične probleme sa dijelovima svoje zemlje a ne zato što vole Srbe ili su "braća". Briga njih za Srbe i Kosovo, da nemaju sličnih problema sutra bi ga priznali!

A što se tiče Ruskih vozova svima koji su se vozili njima ili ih vidjeli sve im je jasno kako su kvalitetni.

Pa vi meni recite šta je u interesu Srbije? Platiti jeftinije Hrvatske vozove koji su kvalitetniji i koje je puno jeftinije održavati ili Ruske koji su skuplji i stalno su u kvaru? Pa nikada se ne može ići naprijed sa tim zatucanim razmišljanjem odakle je šta došlo.

Koliko sam skužio iz različitih komentara Srbi trebaju izbjegavati robu i more gotovo svih država svijeta, znači preostalo je kupovati samo Rusku robu i ići u Grčku na more, jel to nije malo smiješno kad se pogleda.
Treba samo ići naprijed i gledati šta je za Srbiju najbolje a ne biti opterećen prošlosću, jer tako se naprijed ne može..

balkansko blato, iliti ilovaca

pre 11 godina

"Naprosto bi trebalo sesti i dogovoriti se šta naše dve privrede, određena preduzeća, mogu zajedno napraviti na tržištu Srbije i Hrvatske."
Ako dve ogromne ekonomije, konfrontirane 50 godina u vremena hladnog rata, SAD i Rusija, mogu mogu da prevazidju antagonizme i da danas zajedno saradjuju na kosmickom projektu, oko kosmicke stanice, prosto ne shvatam ovu balkansku mudrost, odnosno podeljenost u mrznji, gde, zaboga, sada "treba sesti i dogovoriti"!
Zbog cega do toga vec nije doslo?
Zbog toga, sto smo svi zajedno na Balkanu, polucivilizacija (da ne kazem polusvet), gde nas politicke garniture, "naivno" vode u priblizavanje i pomirenje, a onda iza kulisa, svoje male spahiluhe drze zatvorene za robu i kapital iz druge bivse jugoslovenske ekonomije.
Tako se desava u Sloveniji, da inspekcija konditorske proizvode iz Srbije proglasi sumnjivim i povuce sa trzista, sto se kasnije, kada se izgube potrosaci ispostavi kao netacno, da u Hrvatsku ne moze srpski kapital ni da primirisi, a da Srbi vozove i tranvaje, slicnog kvaliteta i cena, kao oni na Balkanu, kupuju u Rusiji, ili dalekoj Spaniji.
Kada bi vlade drzava bivse YU resile da uspostave bivse, raskidane privredne relacije, bar tamo, u oblastima gde je to moguce posle mnogo godina, potpuno otvarajuci prvenstveno trzista kapitala i robe, svima bi nam bilo bolje!
Do tada: "kupujmo domace".

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se pridruzim i sebi stvorim para za mleko.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se kola pokvare u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

Srba

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.

Zoran

pre 11 godina

Covek je u pravu. Netreba da kupujemo Ruske garniture . Cist krs .
Za iste pare su Rusi kupili od nemaca garniture .
A mi kupujemo od rusa .
Ljubav je cudo

kiki

pre 11 godina

""
zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...""

Evo ovo radi najveću štetu,neko tko živi vani,plaća porez nekom drugom kao zna najbolje.Sve iz velike ljubavi,samo gorčina koja najviše šteti njima samima.A i nama.

Marko

pre 11 godina

Bitna je poenta a ne samo vozovi, nas zajednicki interes je da saradjujemo i to ce se desiti u buducnosti! Molim sve ostrascene da se smire, mrznja nikom nista dobro nije donela! Politika i ekonomija se vode razumom i logikom, to morate da znate!!!!!!!!!!

tito

pre 11 godina

@ivan

Kazes u rh najgori wc-i kako li je tek onda u zapadnoj europi kad se uzme u obzir da po njihovim eutestovima smo ispred svih zapadnjaka http://www.hak.hr/vijesti/vijesti-iz-kluba/testiranje-benzinskih-postaja-hrvatska-iznad-prosjeka Samo da znas dok got ostavis lovu na naplatnim kucicama dobrodoso si da prolazis i bez zaustavljanja.

Zoran

pre 11 godina

...evo bas planiram da kupim BOSCHov daljinomjer u Sesvetama ili Zagrebu odnosno preko granice , ali pod uslovom povrata PDV-a pa ako neko ima informaciju ....

Aleksandar

pre 11 godina

za (LJ, 25. maj 2012 01:48)

Po tebi je CAF lošiji od Končara?
To je dobar vic.
Njihove proizvode koriste u SAD i Hong Kongu.
Verujem da je bilo jeftinijih za nabavku, ali što se tiče kvaliteta, tu nema šta da se sumnja.

aca

pre 11 godina

Lako je kupiti - uvesti odnekud.
Zašto ih sami nebismo napravili, pa još pravili i nekome drugome prodavali ?

Ili smo zaboravili i to da radimo, a vladavina skakavaca nas je skroz srozala i uništila bilo kakvu pomisao da smo i mi sposobni za nekakvu proizvodnju?

Onokao...

pre 11 godina

Sto se tice ovoga,naravno da sam za prosirenje trzista,i nisam neko ko misli da smo sami sebi dovoljni,ali...uvek ima neko ali...Pre par godina firma u kojoj sam tada bio je poslala ponudu za jedan tender u rvatskoj. Ponuda je bila ubedljivo,ali UBEDLJIVO najpovoljnija,i naravno da nije odabrana. Tender je dobila(isto strana) firma,koja je bezmalo ponudila dvostruko vecu cenu u odnosu na nasu. Kad je tender zavrsen,jedan kolega hrvat,nam je rekao nesto u fazonu "A kaj ste vi ocekivali?"...tako da ovi nasi koji toliko drze predavanje kako smo mi ostrasceni ili zaslepljeni nacionalizmom,verovatno nikad nista nisu pokusali da rade sa njima(ili uopste u svom zivotu),pa zato pametuju. Svakako da bi nam bilo bolje i jednima i drugima da imamo prosireno trziste gde mozemo da plasiramo svoje proizvode/usluge,ali za te stvari mora da postoji obostrana volja,a ne da mi glumimo vecite magarce,a onda slusam hrvate kako mi govore da je to logicno sto mi uzimamo njihove proizvode,a oni nase nece "jer nisu kvalitetni"...ma jeste,tako je...objektivnost i poslovnost na delu...

Aleksandar

pre 11 godina

za jovan: to o tome da su sve zemlje pobegle od Srbije je običan spin: ako je tako zašto se nisu udružile kad su se odvojili od SFRJ, već je svaka za sebe i gledaju se popreko.

Hrvoje

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.
(Srba, 25. maj 2012 12:36)
@
Brini ti rađe za Vinču kad si se već uhvatio kontaminacije...
Janu, ako si na nju mislio, niti nije namijenjena tebi. Jana se prodaje u NY.
Apropo buduće suradnje. Svaki, baš svaki vaš put prema Europi ide preko Hrvatske, pa čemo vidjeti tko koga treba...
Drugi put, je put koji vodi jednosmjerno na Sibir, pa vi izaberite.
Paradaks će biti u tome da će upravo Nikolić najviše pognuti glavu u pristupanju prema Uniji.
Tek ćete vi nas zamrziti, a ja se iskreno nadam da ćete i imati razlog za to...
Pozdrav iz sunčanog Zagreba.

Braca

pre 11 godina

Kupili bi mi vozove samo nemamo vise pruge za njih a nismo bas ni pri parama! Jos se nije nasao niko da revitalizuje pruge vec vise od 20 leta.

Boris

pre 11 godina

Priče da se u HR ne koriste proizvodi samo zato što su iz Srbije je obična demagogija.

Ako sam nešto kupio i bio zadovoljan sa time bilo da je hrana ili neki drugi proizvod ne bi mi palo na pamet da ga sljedeći put ne kupim samo zato što je iz Srbije ili bilo koje druge zemlje bivše Juge.

Takve stvati promiču veliki igrači u cilju ostvarivanja vlastitog profita i dovođenja vode na svoj mlin.

Iskreno mislim da se na takve stvari može naložiti jedino netko tko je sklon primitivizmu i kojim se lako manipulira.

cinik

pre 11 godina

Bivsa braca se nesto mnogo trude da nam objasne sta je za nas najbolje. Ili su naprasno poceli da nas vole ili je nesto drugo u pitanju.

Ivan Gorica

pre 11 godina

Prozivati Hrvate za licemjere je doista suludo...Pa što reči za Srbe koji su otišli ili po Vašem "prognani" iz RH pa sada sa zluradošću i veseljem pljuju pa Srbima iz Srbije veličajući svoje posjedovanje Domovnice i putovnice te samim tim "otvorena" vrata Europe ulaskom RH u EU. Čudno je to... Pljuj po Hrvatskoj "kako su ti sve oduzeli i bez svega si ostao i neželim ništa iz Hrvatske" a s druge strane Putovnica i Domovnica su nešto što svako treba imati... Pa makar i sa šahovnicom...To je licemjerstvo a ne ponuda za privrednom suradnjom. Kako je rekao jedan moj sugrađanin, pitajte srpske privrednike da li su za suradnju i stvaranje ili izolaciju i izbjegavanje. Osobito pred kraj mjeseca kada treba skupiti novce za plaće radnicima...

petarV

pre 11 godina

Hahaha...

Nisam nacionalista...ali...

Jeste da ova priča ima logiku...ali.nešto mi se čini da su oni kod nas uvalili i kapital i pevaljke i voditeljke i učesnike rijalitija...

A ne da neće isto to,samo naše kod njih...nego i naše turiste vijaju...

nagradno pitanje,za pametnog čoveka sa pametnim predlogom (da je npr. Slovenija u pitanju genijalan bi bio)...šta je bilo sa LAVANDOM...koju je vaša firma htela da uveze iz Srbije...a onda je iz Hrvatske dobio pretnje smrću i odustao od posla??!!?

A je to taj dobrosusedski odnos...koji nam Hrvati stalno poturaju?!

Neko sa strane,bi po njihovoj demagogiji,stekao utisak,da smo mi njima radili i radimo ono što su oni nama radili i rade!

Srbin

pre 11 godina

Pa kupujte i vi gospodo Hrvati srpske, autobuse, traktore... Vas niko ne pita sto kupujete autobuse iz turske, iako Srbija ima 4 fabrike autobuse. Kupujete traktore sve osim IMT i IMR. Pa necemo ni mi vase.

To je "urota"

pre 11 godina

@(Kirner, 24. maj 2012 18:10)

E moj gospodine,Očito je kako je u Srbiji urota oduvijek jedan od načina izražavanja..Ja ne znam,gledano s perspektive Hrvatske,od kud vama te "informacije" da su "zločesti Hrvati" radili na tome da oštete,unište,osramote,obesprave "jadne Srbe" ?!

Ali evo,mi kao dobri susjedi ćemo vam poručit da (kad se već služite Internetom) progooglate malo bolje,pa se i sami uvjerite da je ucjene bilo,ali jedino sa strane Španjolaca,koji su se na taj pokvareni i licemjerni način osigurali trostruko,da ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga odbije ponudu Španjolaca da se Srbiji pošalju na ucjenu razni instrumenti osiguranja,jedan od njih ste i sami spomenuli u vašem komentaru..Poručio bih,da se prije nego li šta se nešto izjavi,malo informira o meritumu stvari o kojima je riječ..

Srdačan pozdrav,

neuk

pre 11 godina

Stvar je prosta. PRVO da se napiše zajednička istorija ovog prostora. DRUGO da se da vremena toj istoriji da uđe u glave balkanske. Kad se zna ko, koga, šta, kada - lako se izbijaju političarima i ostalim "elitama" aduti za muljanje i održavanje tihog konflikta. (Naravno, ide ogavno pitane zašto to nije moglo 1990). Primećujem da je sada antihrvatstvo (do mere rasizma) u Srbiji opet naraslo. Da li je ono reakcija na stanje u Hrvatskoj, ne znam. Ali bolje da se ništa ne radi zajedno dok se ne dese određene stvari poput prvo navedenih.

Hr

pre 11 godina

ne znam kako vi, ali ja vise volim jednog Rusa nego sve Hrvate ovoga sveta
(asd, 24. maj 2012 21:16)
@
Kad pričate o tome tko ima komplekse pročitajte dobro svoje komentare na ovu vijest. Ja sam ih objedinio u jednoj, citiranoj rečenici.
Inaće, gospodinu koji je načelno u pravo predlažem nek drugi put razmisli tko je razbio Jugoslaviju i zbog čega. Hrvati je nisu voljeli ali je nisu niti razbili, predlagali su konfederaciju i to upravo na osnovama koje gospodin spominje. Kao odgovor na to tada, dobili su tenkove, baš kao što bi ih i danas dobili da ih Srbi imaju a Hrvati nemaju.
Moja sugestija predsjedniku HGK je da se niti ne trudi Srbima objasniti nešto što inaće u ovom slučaju ide njima debelo u korist jer njihova ekonomska svijest je na nivou Nikolića kojeg su izabrali.
Rijetko tko je do sada ulagao u Srbiju u proizvodnju kao Hrvati (na čelu s Todorićem) za razliku od vaših prijatelja Rusa i Europljana koji vam prodaju svoj proizvod i poberu lovu.
Ovo HGK u Bg mora biti signal da Hr kapital koji traži ulaganje u proizvodnju nije dobrodošao u Srb i nek se okrenu drugim tržištima a Srbi nek kupuju od svojih prijatelja koji nisu priznali Kosovo i nek rade za Ruse.
Još nešto... Nikakva razmjena sa Srbijom u poljoprivredi ne dolazi u obzir. Imamo mi Slavoniju, imamo unutrašnjost Dalmacije i to treba razvijati a ne ulagati u Srbiju.
Jedna turistička sezona u Hr potroši više voća i povrća nego ga Hr i Srb uzgoje skupa. Zašto bi mi razvijali Srbiju?

Pametnome dosta...

pre 11 godina

Ured za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom. B92 prenosi, naime, kako je prema srbijanskim statističkim podacima Srbija u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara.

ps ako to nije dobar pokazatelj, što je?

Ima se, može se

pre 11 godina

Direktne investicije hrvatskih tvrtki u Srbiji realizirane u razdoblju od 1999. do 2008. godine dostigle su iznos od oko 500 milijuna eura što je više od 19 posto ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvu. Time je Srbija zauzela drugo mjesto, odmah nakon Nizozemske, na listi zemalja u koje je Hrvatska najviše investirala. Najveći ulagači su Agrokor, Pevec, Vindija, Idea, Lura, Našice-cement, Croatia osiguranje i Magma.

E sada, kako se u danom slučaju u 90 % radi o tvrtkama koje su PROIZVOĐAČKE a ne prodajne (Idea npr prodaje u Srbiji večinu svoje prehrambene robne marke te otkupljuje ogroman broj poljoprivrednih proizvoda za cijelu Europu)nejasno mi je kakvu to štetu imate? Pa zar mislite da iz Hrvatske ujutro jure u Srbiju pretrpani vlakovi puni radnika ili ti ljudi iz Srbije rade i zarađuju u svom kraju?
Ima međutim jedna druga a ne manje važna stvar. Vašim izborom predsjednika koji kaže da i dalje sanja veliku Srbiju i da je Vukovar srpski grad u kojem Hrvati nemaju što tražiti je direktna pljuska svim normalnim ljudima u Srbiji.
Pljuska od koje ćete se oporavljati godinama jer vrlo brzo će se dogoditi da ćete u predpristupnim pregovorima trebati zapadnog mrskog susjeda...

Mare

pre 11 godina

Ni po babu, ni po stricevima...
Da zanemarimo totalni raspad koji predstavljaju Zeleznice Srbije, potrebni su nam kvalitetni, efikasni i pouzdani vozovi, a to ko ih proizvodi je potpuno nebitno.

Rade

pre 11 godina

Ukratko, ruske vozove placamo ruskim kreditom, a spanske tramvaje delimicno kreditom EU. Za vozove nije ni bilo tendera, posto je u pitanju direktna nagodba sa Rusijom. Za tramvaje je bilo tendera po pravilima EU na kojem su Spanci posteno pobedili. Koliko se secam, Hrvati su svoje tramvaje nudili za nesto manje od Spanaca ali kad su se tome pridodali svi propratni troskovi (transport, servisiranje, itd) Spanci su ipak ispali nesto jeftiniji. Da ne spominjem i to da hrvatski model nije bio u upotrebi nigde van Zagreba dok je Spanski CAF svoj model vec prodao sirom Evrope. Tako da, kad se svi podaci sagledaju ne stoji ta primedba o pristrasnosti i namestaljkama. Uostalom, Slovenci su pobedili na tenderu za most preko Ade a Turci su pobedili na tenderu za sistem naplate za gradski prevoz. Ako oni mogu da pobedjuju na tenderima, sigurno ni Hrvati nisu bez sanse ako ponude pravu cenu...

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se nekako pridruzim pa i ja da imam za mleko. A postove u vezi turskih ulaganja ili u vezi turske privredne moci svi lajkujemo...docice nama ponovo Turci pa cemo se napokon diciti srpskom privredom. A u medjuvremenu ce milijarde stizati iz Moskve.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se auto pokvari u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

mario

pre 11 godina

(Ivan, 25. maj 2012 03:23) Ali je zato u Srbiji higijena u WC-ima na benzinskim pumpama na nivou sve zlatne pipe sa najskupljom keramikom,a u svkoj kabini televizor i telefon hahahah..Ivane kompleksi su vježiti zar ne...
(darions, 25. maj 2012 03:03) Ti si video hrvatske tramvaje samo na slici..ni meni jasno da neko želi imati dobre odnose sa vama nakon svega što ste napravili devedesetih..evo jedan podsjetnik..kaže dobra masna hrana..

jurica hr

pre 11 godina

@ Ivan

Bezbroj puta sam se vozio i vozim po hrvatskim autocestama, a WC-i su među najboljima i najhigijenskijim u Europi i odlično opremljeni.

Ovo što si rekao je laž koje si i sam svjestan.

evo za koga ste glasovali

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.
(Vax, 24. maj 2012 23:19)
------------------------------------------------
Čini mi se da će mo u budućnosti sve manje,i manje trgovati.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/175697/Default.aspx

alo alo

pre 11 godina

Treba da kupujemo robu koju nemam i koja ima najbolji odnos kvalitet - cena. Bilo to hrvatska, ruska, evropska ili kineska. Dakle ko ponudi najbolji odnos kvaliteta i cena moze da saradjuje sa nama.
Sve ostalo su budalastine i demagogija.

Anton

pre 11 godina

Gle gle gle ovo...vi srbi govoritie o kvalitetu kada vasa hrana i voda su za deponije a Hrvatska svijetska klasa u usporedu. A industrijske proizvode da ne govorim. Sto vi proizvodite? Skoro nista, a ono malo sto proizvodite je od stare jugoslavenske projekte.

Izgleda da vi prezivjeti morate svi lagati sami sebi, cudan nacin zivota i zalosan.

vrupi

pre 11 godina

S obzirom da se ovaj tzv. ruski pokvario već hiljaditi put na relaciji Vršac-Beograd,mislim da bi i taj hrvatski voz bio sasvim ok.Vozio sam se vozovima u hrvatskoj i mogu reći da je to sasvim tamo pristojno organizovano i što se tiče kvaliteta vozova,kvaliteta pruga i gustog reda vožnje.Tako da je hrvatska u tom segmentu mnogo odmakla u odnosu na nas.Pozdravljam uvodjenje voza iz Vršca za Temišvar i nadam se da će u svim krajevima srbije zaživeti taj vid prevoza.

Mrgud

pre 11 godina

Gospodine Masnec, privredna saradnja može biti samo bilateralna- ili je na štetu jedne odn. druge strane. Navedite mi 5 (slovima: PET) srpskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj? Ne ide?.. E vidite, zato mi je draži španski tramvaj..;) Povrh činjenice da Španija nije protjerala pola miliona mojih sunarodnika sa svoje teritorije, da Španija ne obstruira povratak izbjeglica i vraćanje imovine, itd, itd.. ;) Vaš komentar je, najblaže rečeno neprimjeren!

Nestor

pre 11 godina

nevjerojatno, kako vi komšije živite u prošlosti.... da vratimo 200 000 izbjeglih... ok, ako i vi vratite Hrvate u Vojvodinu, Posavinu i Republiku Srpsku i platite ratnu odštetu... onda OK, nema problema, ali mislim da vam se to jako ne sviđa!!!

Stipe Zagreb

pre 11 godina

@Veljko
Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..
(veljko, 24. maj 2012 15:42)
Uvijek se nekako sve vrati na rat a kolektivno se zaboravlja s kojeg je mosta bacano cvijeće na tenkove koji su jurili prema susjedima... Ali zanemarimo... Čovjek Vam kaže da imate mjesta u brodogradnji a Vi spominjete kajsije. Spominje da je ključ u suradnji dvije države a Vi spominjete rat. opet i iznova. Pa Gospodo, VI STE TAJ RAT IZGUBILI kao i sve u zadnjih 20 godina. I sada kada pokušavamo ovako ili onako izgraditi i spasiti što se spasiti da Vama se pomisao ne sviđa. Hrvatska je dogodine u EU i uvijek će Vam biti prvi i ozbiljan susjed. Sada i 2050! I što prije shvatite - to prije bolje za oba naroda. Balkanski mentalitet je zlo. Njemačka i Francuska su ratovale u dva navrata. Svega 10 godina nakon WW2 njihova privredna suradnja je bila kao da rata nikada nije bilo. naravno, mi ne učimo na tim primjerima. Mene osobno baš nešto i ne tangira da li ću Vas (s ovakvim stavom) vidjeti ovdje. Ne želite? Ne morate. Možemo mi i bez vas. Ali je činjenica da bi nam bilo bolje da surađujemo. Na kraju krajeva, pitajte one vlasnike tvrtki u Srbiji da li misle kao i ja . Siguran sam u to da su im sva tržišta važna...

rocker

pre 11 godina

Znaci juce i danas smo pljuvali po CG,a od sada je na redu Hrvatska.Pa ja bih kupio Hrvatski tramvaj ako je jeftiniji od Spanskog.Ne bih bacao novce,isto tako sigurno su Hrvastski vozovi bolji od Ruskih.KAKO JE NAMO KRIVO ZATO STO NEKO NIJE HTEO SA NAMA U ISTU DRZAVU.Ali najaci su mi komentrari trazili ste samostalnost sad je imate.Ja ne mogu da verujem da Srbin toliko nema pojma o EKONOMIJI.To je ono patriJotski saradjujmo samo sa zemljama koje nisu priznale Kosovo,dajte molim vas.Treba kupiti tamo gde je jeftinije.A jos Hrvatski tramvaji imaju tradiciju.Sve bih dao da se zavist i ljubomora izvoze bili bi ekonomsko cudo,bar bi nam godisnji GDP u krznin vremenima bio bar 15%

Jovan

pre 11 godina

Mozemo se mi ovde duriti i praviti ponosni koliko hocemo , ali jedna stvar je nedvojbena : Hrvatska ce 01.07.2013. postati PUNOPRAVNA CLANICA Evropske Unije . A sta cemo mi ? Mi cemo ocito i dalje biti LIDER regiona .

Mladen

pre 11 godina

Ako nista , bar su za ''Spanca'' u pravu . Malo , malo , pa se desi neki kvar , zafali neki deo , javi neku gresku koje nema u uputstvu ... Zanemarujuci cinjenicu da je Koncarev tramvaj barem upola jeftiniji , svaki kvar bilo koje velicine bi mogao biti otklonjen od strane osobe koja ga je prvobitno i sastavila u istom danu . Tih 500 kilometara od Konaceve fabrike do depoa na Novom Beogradu je moguce preci u istom danu , a majstor posle moze svojoj kuci . A i komunikacija je laksa - kad tramvajdzija bez prevodioca isprica gde skripi , lupa , klepece , cangrlja i zveci , lako je majstoru da odredi kvar .

mali marinko

pre 11 godina

Mrak je pao kad na jedan pametan prijedlog toliko glupih komentara. Dozvolite mi zadnji post na ovom sajtu jer više zbilja nema smisla. Dakle:
Čovjek vam govori o offsetu i kako da pokrenete svoju industriju kupovinom nominalno stranih proizvoda i vi mu se smijete u lice kao da vam želi nešto ukrasti a ne uštediti novce i osigurati reference (uz naravno zaradu svoje države). Balkanizam u punom sjaju: radim u korist vlastite štete. Naravno, imate puno pravo na to.

Kažu neki da je sada kasno, da je to trebalo raditi devedesetih. Istina, no devedesetih je trebalo i rasčistiti račune (smanjiti vojsku, ukinuti SIV, omogućiti devizama da ostanu onome tko ih je zaradio, pomiriti politike tečaja...) pa se nije htjelo (nacionalizam je samo nusprodukt). Kad se temelj ne izgradi izolacija je suvišna.

Ali eto možda ni za to nije kasno. Devedesete se vraćaju. Balašević izgleda više nema snage, ja sigurno nemam. Adijo.

zdrav razum

pre 11 godina

ovo je jedan od retkih glasova razuma, koji tacno zna o cemu prica, ali koji ce biti ugusen nacionalistickom histerijom sa obe strane...

huan pablo don fernando

pre 11 godina

zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...

nemam šta da kupim srpsko

pre 11 godina

Šta da kupim proizvedeno u Srbiji? kupim Jaffa keks i ništa više, daj shvatite nema se šta ovdje srpsko i a da je kvalitetnije od zapadnog pa i hrvatskog proizvoda ,nas preplavili sa robom sa zapada pa akcije Lidl,Kaufland i sl. nije da neželim ali nema se šta, iz BiH kupim Ajvar od Vitaminke zato šta ima kvalitet i mi kao i vi gledamo da preživimo mjesec ali kako mi se čini da ipak kod nas se gleda kvalitet a dok vi još i nemate neku konkurenciju,moja tetka iz bg došla u posjetu nakupovala se u Mulleru Milki i ostalih čoklada žena u šoku izborom i cjenom robe tj.kvalitetom u odnosu na cjenu ,netko je negdje napisao da mi od vas kupukemo Ikarus autobuse a kod mene u OS MAN-ovi prometuju i sad sa konja na magarca...nemate proizvode koji bi hrvatske građane zanimali inače bi ih kupovao i ovdje vidim dosta laži kao nema srpski proizvoda i sl. samo ču da napišem da su to gluposti na policama sam viđao Dijamant, Crvenka, i sl. naravno samo najkvalitetnije od tih tvrtki.
Kad čitam te komentare pitam se ponekad dali ti koji pljuju i lažu uopče bili u HR? ali ok vidjet če te o čemu pričam kad vam dođe Lidl,Paypal, i ostali trgovački lanci pa da i vi Srbi konačno kupujete kvalitet i jeftiniju robu sa neta da vas više negule ovi vaši tajkuni ...ajd pozdrav kad uđete u EU i proizvedete električni automobil javite se....

Dragi

pre 11 godina

Štovani Gos'n Masnec, to je sve rezultat toga šo smo sada susedi. Nije se želelo ostati u jednoj zemlji, i sada se ne treba žaliti!
******

Kirner

pre 11 godina

Pre par godina na tender za nabavku tramvaja u Beogradu su stigle ponude iz Španije i Hrvatske. Nabavka tramvaja je delom kreditirana od EU. Posle izbora španskog proizvođača, pročitao sam neverovatnu vest da je iz Hrvatske traženo da se taj izbor poništi ili da se Beogradu taj kredit iz Brisela uskrati za kupovinu španskih tramvaja!? Neviđeni BEZOBRAZLUK večito arogantnih Hrvata prema Srbima! Samo su zaboravili da Briselu ne naređuju oni kao što su radili u bivšoj YU. Navikli pa se zaneli. Dobro je što su napravili taj ispad, da se povremeno podsetimo kakvi su. Korisno je za nas zbog kratkog pamćenja u Srba.

SELMA

pre 11 godina

OVDE VLADA NACIONALIZAM A NIKO NER GLEDA KAKO JE JEFTINIJE ILI BOLJE ZA ZIVOT NEGO KOD VAS VLADA PRAVA NACIONALISTICKA FARSA AKO RUSI VAm DAJU BEZ PARA ONDA NEMA GOVORA LI HRVATSKA JE SUSJEDNA ZEMLA KOJA MOZE BEZ VELIKIH TROSKOVA UVEST PROIZVOD ILI KONTRA LI JOS SE MORA DA SE RADI O TOME ALI ALI

poznato

pre 11 godina

Na natječajima (tenderima) u Srbiji prolaze samo najbolje ponude, nema šanse da se tamo radi o korupciji. To je bilo slučajno za most, tramvaje i vlakove da je naša ponuda bila najpovoljnija a nije prošla. Končarevi vlakovi mogu pobjediti na natječaju u Finskoj, Švicarskoj, Češkoj, Kini ... ali srpska klima je sličnija ruskoj nego hrvatska pa nisu vlakovi prilagođeni takvim klimatskim uvijetima. Zakon o javnoj nabavi u Srbiji je uređen i poštuje se kao u Danskoj.

Vrštanin

pre 11 godina

Iz Vršca sam. Često koristim železnicu. Početkom marta dobili smo prvu kompoziciju novog ruskog voza. U dva i po meseca, četiri puta se pokvario i tako proveo blizu 2 meseca u kvaru (i trenutno je na opravci), a drugi koji je trebalo da dobijemo početkom maja ne može da dobije svu papirologiju. Sada saobraća onaj stari voz sa dizel lokomotivom. A kamate na ruski kredit idu li idu!
Samo sam ovo hteo da prokomentarišem.

Masinski inzenjer

pre 11 godina

Hrvatski vozovi iz Djure Djakovica su tehnicki i po kvalitetu mnogo bolji od ruskih. E sada je pitanje cene. Kupili smio beloruske trolebuse koji su poceli da se kvare vec prve godine. U Rusiji se ovakvi vozovi zovu "elektricka" i saobracaju izmedju gradova do 150 km udaljenosti

veljko

pre 11 godina

gospodi iz Hrvatske izgleda nije jasno da mi imamo veliku zelju za regionalnom saradnjom (sto smo i pokaali). U Srbiji posluje veliki broj hrvatskih kompanije i ucestvovale su u privatizaciji, dok u Hrvatskoj jedva na prste jedne ruke mogu da stanu srpske firme. Ima jos jedna sitnica: oko 200 000 proteranih sa spaljenim kucama i otetim ognjistima.. E pa gospodo Hrvati "u se i u svoje kljuse" ispravite gluposti koje ste pravili u onom odvratnom ratu pa da lepo zivimo k'o prave komsije ili susedi (meni je sve jedno)... do tada ipak su mi bolji spanski tramvaji i ruski vozovi..

Vax

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.

zack

pre 11 godina

Ja bih zelio samo reci da su to glupa naklapanja. Ja živim u Zagrebu, najbolji keks mi je O'cake, ili Wellnes sa čokoladom i narančom, Djeca mi jedu pardon štapiće i smoki sa čokoladom ili obični. Na poslu se kupuju keksi od Swisliontakova (ne znam koji su ali su fini i jeftiniji). Konzum citaj Todoric prodaje Dijamant ulja, i majonezu. A što se tiše sljiva i sušenog voća za kolače sve dolazi iz Srbije. Samo za Vašu informaciju robna razmjena Srbije i hrvatske je za proslu godinu bila otprilike ista. E sada bih samo porucio svima nije sve baš tako. Ja Vas i nas pitam koliko smo prodali njemačkoj ili Rusiji proizvoda da bi se moglo usporedjivati, a o španjolskoj da ne govorim.

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Xaxaxaxaxa... nema smisla... xaxaxxaxa... mi ne mozemo najvece Srpske brendove Bambi ili Knjaz Milos da prodajemo u Hrvatskoj i oni kazu da nesto nema smisla... Istorija je uciteljica zivota! Nikoga ne mrzimo,ali istoriju pamtimo!

Zeka Peka

pre 11 godina

cekajte, jesu to oni vozovi koji u hrvatskoj vise ne rade.koliko znam od 9 kompozicija koje ste napravili za Hrvatske Zeleznice, pet se pokvarilo, a cetiri gotovo da ne rade.......!

Jagode i Televizor

pre 11 godina

""zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca""

Onda problem definitivno nije kod njih, nego u tvom mozgu. Ako ga imas.

Ivan

pre 11 godina

@(Jagode i Televizor, 25. maj 2012 00:07)

Ja bi i stao u Hrvatskoj da natankam ali uvek natankam u Sloveniji pa onda preko Hrvatske i opet napunim rezervoar u Srbiji na Mol ili Omv. Ne zbog Hrvatske, ne zbog Hrvata, ne zbog cene, nego zbog nehigiene u WC na Hrvatskim pumpama. Nešto strašnije video nisam.

skene

pre 11 godina

Iz Rusije možda i dobijemo nešto a iz Hrvatske samo .....!
Žao mi je gospodine ali vozovi treba naravno stići iz Rusije pa nek bili i skuplji.
To je princip, ništa što je iz Hrvatske ne kupujem.

dare 011

pre 11 godina

Ja koliko vidim, Hrvati se upinju da nam objasne ono što smo mi pre 20 godina pričali i pokušavali da im objasnimo. Trebamo jedni drugima. Sada kad su nas razbucali na komadiće i igraju se sa nama i našim državicama, Hrvati se setili Srba.
*******

realan

pre 11 godina

Najsmješniji su mi komentari tipa kupujmo Španjolske tramvaje i Ruske vozove jer oni nisu priznali Kosovo. Pa tim razmišljanjem nikada se ne može ići naprijed. Uvijek se treba gledati što je najpovoljnije i najkvalitetnije te što je najjeftinije održavati. Pa Rusi i Španjolci nisu priznali Kosovo iz vlastitih interesa jer imaju slične probleme sa dijelovima svoje zemlje a ne zato što vole Srbe ili su "braća". Briga njih za Srbe i Kosovo, da nemaju sličnih problema sutra bi ga priznali!

A što se tiče Ruskih vozova svima koji su se vozili njima ili ih vidjeli sve im je jasno kako su kvalitetni.

Pa vi meni recite šta je u interesu Srbije? Platiti jeftinije Hrvatske vozove koji su kvalitetniji i koje je puno jeftinije održavati ili Ruske koji su skuplji i stalno su u kvaru? Pa nikada se ne može ići naprijed sa tim zatucanim razmišljanjem odakle je šta došlo.

Koliko sam skužio iz različitih komentara Srbi trebaju izbjegavati robu i more gotovo svih država svijeta, znači preostalo je kupovati samo Rusku robu i ići u Grčku na more, jel to nije malo smiješno kad se pogleda.
Treba samo ići naprijed i gledati šta je za Srbiju najbolje a ne biti opterećen prošlosću, jer tako se naprijed ne može..

Nemanja

pre 11 godina

Sve je to lepo, demagoski, ali zaboravljate da se vasa roba u Srbiji prodaje bez ikakvih problema a srpska u Hrvatskoj nikako.
Nacinite prvi korak pa otvorite granicu za srpske proizvode a za tramvaje i vozove cemo lako da se dogovorimo....

Bubuleja

pre 11 godina

Stara Srpska poslovica da komsiji crkne krava sad iz sveg srca podrzavam nek pocrkaju zajedno sa kravama,trazili ste gledajte i uzivajte sto ce vas biti sve manje i sto cete biti sve siromasniji dok kompletno ne nestanete.

dule nbg

pre 11 godina

Neverovatno, posle toliko poništenih tendera u Hrvatskoj, na kojima su srpske firme pobedjivale, gospodin ima obraza da govori o "otvorenom trzistu"...

Sovinisticka farsa

pre 11 godina

Da imamo u glavi bar 10% hrvatskog sovinizma koji oni plasiraju ka nama i u ekonomiji, bilo bi nam mnogo bolje jer u ovoj zemlji niko ne gleda interes naroda i drzave jos od 1945. .

Zoran

pre 11 godina

Covek je u pravu. Netreba da kupujemo Ruske garniture . Cist krs .
Za iste pare su Rusi kupili od nemaca garniture .
A mi kupujemo od rusa .
Ljubav je cudo

Zivota

pre 11 godina

U Hrvatskoj sam ostao kratak za samo jedan stan, istina ne tako veliki. To se naravno ne prasta niti zaboravlja. Nisam presao hrvatsku granicu vec dvadeset i jednu godinu, zivim u Australiji. Istorija jeste uciteljica zivota i potrebno je s vremena na vreme osveziti znanje iz iste.
Medjutim i pored loseg licnog iskustva sa Hrvatskom smatram da bi bilo korisnije probati pronaci zajednicki interes ako naravno postoji, na kraju, vise zbog samog sebe. A zasto da i komsiji crkne krava?
Budimo pozitivni i sigurno ce nam biti dobro. Izbegavajmo koristenje reci koje pocinju sa ne...

Predrag

pre 11 godina

Prirodno je a i normalno da najvecu trgovinsku transakciju imamo sa juznoslovenskim narodima, to je nasa sansa i njihova sansa, isti jezik, isto podneblje, bliskost, blizina. Ne razumem ove nase mudrace koji se kao bave politikom da nisu jos to ukapirali, kakvi Rusi, Spanci i ostali, nasi prirodni kupci i prodavci su sve zemlje bivse Jugoslavije, a i Jugoslavija je to i pokazala pre nego sto su se diletanti u politici i mozgu otrgli kontroli.

SaLe

pre 11 godina

Svrsishodno bi to bilo odlično rešenje da naši narodi međusobno ne žive u 15-tom veku što mentalno, što u perspektivi. Pojedinačno, Srpsko stanovništvo na ovim prostorima je najmnogoljudnije i sve bivše socijalističke republike bi sada da od nas izmuzu stabilno tržište. To im i uspeva kod onih sa viškom novca, moralnom dezorijentacijom i krizom identiteta, pravdajući svoju naklonost komšijskim proizvodima lepim uspomenama iz prošlosti i kvazi-elitnim trendom. Prošetajte se po svakom etnički čistom hrvatskom mestu i pitajte ih za tu Yugo ekonomsku nostalgičnost...cccc... Gledajmo Srbi da mi napravimo pozitivnu poslovnu i životnu atmosferu u sopstvenoj državi i svi će da nam zavide u okruženju, jer za to imamo i resursa i znanja i ideja. Samo da ovi iz vlasti nađu kompetentnije ½organizatore i realizatore½ društveno-ekonomskog razvoja. Nije sve tako crno i ako je teško... to je naš usud i moramo da se odupremo i istrajemo da bi ostavili našoj deci izvesniju budućnost.

darions

pre 11 godina

Kakve umilne reči ne bi li nam utrapili nešto što nije prošlo nijednu susednu zemlju. Bio u Zagrebu ne jednom. Tramvaji se čuju kao traktori, pa Beograđani ne treba da se voze bešumnim tramvajima, već prebučnim hrvatskim. Gomila nonsensa. Nije mi jasno da neko još može da pada na jugonostalgiju, posebno nakon svih dešavanja devedestih

kosmajac sale

pre 11 godina

nema od toga nista .naviklo je to na balkanu da glumi srbendu,hrvatinu da se bavi teorijama zavere,da mrzi da ne prasta , da se vraca u proslost(zato sto ih buducnost malo intresuje,sem jeftinog piva).da je srece ne bi smo se ni razdvajali ali je pomahnitala masa srba i hrvata 1990 poludela i krenula u sigurnu propast koja ce trajati jos decenijama.

slaven rh

pre 11 godina

ma nedamo nase vlakove i tramvaje!jos samo fali da neko cirilicom sara po hrvatskom proizvodu hahaha zapravo moze al da vozac na celu sahovnicu nosi i bedz od HDZ-a ili da sahovnicu na sajkaci nosi hahaha

Lucifer

pre 11 godina

Sve je to super gospodine, samo zasto tako niste govorili 90tih ta je ta filozofija i imala smisla, zivjeli smo u jednoj drzavi, pa je onda i vazila parola kupujmo domace, svoji smo i slicno, a sada je Srbiji svejedno dali kupujemo Hrvatske ili Ruske ili bilo cije jer je sve to inostranstvo, a vi i sami znate u biznisu nema prijatelja ili brace samo partneri, a u tom slucaju samo se najbolja ponuda se gleda. A sada za one sto ce reci da su ruski vozovi losi, nek ne zaborave da rusi imaju jednu od najtacnijih zeljeznickoh mreza na svejetu (iz iskustva znam), a bogami i najvecu, i jos nesto njihove lokomotive rade u neljuckim uslovima, kad sam putovao po sibiru, mismo u 5 satu prosli od mesta gdje je bilo +25 do bajkala gdje je bilo -20, tako da kvalitet lokomotiva i vozova nije upitan, samo je vazno da je infrastruktura dobra i na nivou.

Jedino sto Srbija treba jeste da renovira svoju unistenu infrastrukturu, kada to uradimo tada nam ce nam najmanju ulogu igrati ko je napravio lokomotive.

Helios

pre 11 godina

Od svih stvari i nebuloza - kao npr. Perčević-Kradoman Božović ponovo plešu - ova je... Ova je najnajnaj bolnija jer je najdebilnija. Pa jedna Finska je napravila čudo od Nokije, jedna Austrija živi od turizma, Švajcarska živi od čeličnih sefova... A onakva i onolika Jugoslavija?! E ne-braćo hrvatska, šta sad mi da radimo sa ovom Masnecovom istinom? SFRJ je trebala da bude ne republička farsa nego planska i veoma centralizovana. A trebalo je izabrati Proizvod i gurati ga. Proizvod je najverovatnije trebao da bude: Brod. Nijedna druga zemlja nije mogla tako blizu i po toj ceni da objedini inženjere, majstore, čelik, aluminjum, energiju i more. Jugoslavija je mogla biti velesila i proizvodne i transportne brodogradnje. Da svima bude dobro a Hrvatima najbolje - samo da 1: nije bila boljševička i 2: da niste krenuli sa hrvatskom lisnicom u hrvatskom džepu a puškom o hrvatskom ramenu. Sreća izgona Srba vas verovatno još greje ali je sad lisnica prazna u celoj SFRJ.

zeljko

pre 11 godina

Necu da budem slep kod ociju. Imao sam prilike da udjem u supermakete u Hrvatskoj i Srbiji. Razlika u zastupljenosti artikala jedne drzave u drugoj je vise nego ocigledna.Srpskih artikala u Hrvatskoj skoro da i nema . A majka Srbija postade eldorado za Ex Yu drzave ,pritom se svi rado secaju coladnih bananica iz lepe nase. Zasto onda zapocinjati pricu od lokomotiva kada postoje i igle u celoj prici. KUPUJMO EUROPSKO

Altea

pre 11 godina

A da li ce Hrvati dati nasim firmama da zidaju tamo mostove i zgrade? Koliko je tamo izvezeno srpskog fijata? Mislim da je Srbija totalno otvorena za Hrvatske firme a da je njihovo trziste totalno zatvoreno za nas.

Petar

pre 11 godina

ja se slazem ALI prvo treba da se vidi zasto nasi proizvodi kao i firme imaju toliko prepreka na Hrvatskom trzistu. Eto voda Knjaz Milos ne moze godinama da se plasira na HR trziste.

Takodje, Hrvatska je proglasila Srbiju za agresora i uzurpirala imovinu svih javnih preduzeca iz Srbije na teritoriji Hrvatske (vrednost 2 milijarde eura) i ne planira da promeni taj ne verovatan zakon. Tako je naprimer prodala odmaralista Elektro Vojvodine, ili lokale Krznare iz Indjije itd itd

eh

pre 11 godina

Nama je potpuno nebitno ciji su vozovi dok imamo ovakve pruge.
A da je pameti, mi bi njihovo, a oni nase kupovali. Kako nema pameti niti kod njih, niti kod nas, onda ce neko treci da zaradi, a mi (i jedni i drugi) cemo i dalje da se gusimo u nacionalizmu i sirotinji. ****, federacija nije bila dobra to svi znamo koji smo tada ziveli, ali konfederacija je mogla da prodje da je bilo pameti - pogotovo sa srpske strane. Ovako, dok nam ne dodje iz dupeta u glavu da smo osudjeni jedni na druge, nece nam biti dobro (ni njima, ni nama).

Pera Zdera

pre 11 godina

Hahahaha, bili smo u poseti sprkoj firmi koja raste 200 zaposlenih godisnje, prodaje svoje proizvode (softver) na svim kontinentima - osim u Hrvarskoj i FBiH. Kazu postoji "Kineski zid", sloze se kolege da je softver dobar i onda se vise ne javljaju.

Marko

pre 11 godina

Bitna je poenta a ne samo vozovi, nas zajednicki interes je da saradjujemo i to ce se desiti u buducnosti! Molim sve ostrascene da se smire, mrznja nikom nista dobro nije donela! Politika i ekonomija se vode razumom i logikom, to morate da znate!!!!!!!!!!

perovic

pre 11 godina

pa veliki srbi i hrvati osim praznih prica imaju narod koji kopa po kantama za djubre o kakvom vi biznisu pricate ?hocete novac ?radite sa norveskom svajcarskom nemackom ,na balkanu se zivi ocajno vec 20 godina tako ce verovatno i ostati jadno i bedno i verovatno bez vozova i vlakova

nbp

pre 11 godina

Tehnički je potpuno logično da Srbija koristi hrvatske vozove i tramvaje. Šta više, ko je zaboravio, konkurent beogradskim „špancima“ (prim. novim tramvajima) je bio konzorcijum Končar-Gredelj. Ali Dragan Đilas je politički izgurao da Hrvati ne dobiju posao. Ponavljam, tehnički logično – isti jezik, slična poslovna matrica, servis i održavanje na 200-300km. Ali presudila je politika. I ja se slažem s tom politikom. Ne ulazim ko je kriv, ko nije. Ali neću hrvatsko u Srbiji. Hrvati neće srpsko u Hrvatskoj i tu ne pomaže ni HGK ni PKS – Hrvati pojedinačno imaju razvijenu svest o tome da srpsko ne kupuju. U Srbiji se sad razvija svest da se izbace i ovi što su ušli. Neka gospoda političari napišu jednu istoriju ovih prostora i utru put normalnoj komunikaciji. Do tada da se gledamo preko Dunava i Bosuta.

To je "urota"

pre 11 godina

@(Kirner, 24. maj 2012 18:10)

E moj gospodine,Očito je kako je u Srbiji urota oduvijek jedan od načina izražavanja..Ja ne znam,gledano s perspektive Hrvatske,od kud vama te "informacije" da su "zločesti Hrvati" radili na tome da oštete,unište,osramote,obesprave "jadne Srbe" ?!

Ali evo,mi kao dobri susjedi ćemo vam poručit da (kad se već služite Internetom) progooglate malo bolje,pa se i sami uvjerite da je ucjene bilo,ali jedino sa strane Španjolaca,koji su se na taj pokvareni i licemjerni način osigurali trostruko,da ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga odbije ponudu Španjolaca da se Srbiji pošalju na ucjenu razni instrumenti osiguranja,jedan od njih ste i sami spomenuli u vašem komentaru..Poručio bih,da se prije nego li šta se nešto izjavi,malo informira o meritumu stvari o kojima je riječ..

Srdačan pozdrav,

Hrvoje

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.
(Srba, 25. maj 2012 12:36)
@
Brini ti rađe za Vinču kad si se već uhvatio kontaminacije...
Janu, ako si na nju mislio, niti nije namijenjena tebi. Jana se prodaje u NY.
Apropo buduće suradnje. Svaki, baš svaki vaš put prema Europi ide preko Hrvatske, pa čemo vidjeti tko koga treba...
Drugi put, je put koji vodi jednosmjerno na Sibir, pa vi izaberite.
Paradaks će biti u tome da će upravo Nikolić najviše pognuti glavu u pristupanju prema Uniji.
Tek ćete vi nas zamrziti, a ja se iskreno nadam da ćete i imati razlog za to...
Pozdrav iz sunčanog Zagreba.

doktor

pre 11 godina

"nema smisla?".. Ma,sta rece? Kada prestanete za srpski kapital u vasoj zemlji da koristite terminh "prljavi",onda mogu stvari da se promene

Kalimero

pre 11 godina

Gospodine Masnec, do skora sam radio u jednoj renomiranoj srpskoj firmi koja izvozi svoju robu poprilično u instranstvu. Zamislite u Hrvatsku naravno ne?! Priliko učestvovanja na jednom od tendera u Hrvatskoj gde smo bili apsolutno dominantni i po kvaliteti i po ceni, a naravno nismo prošli, rečeno nam je sledeće: "Znamo mi za vaše proizvode, dobri su, ali ćujte, vi ste iz Srbije...". Dakle, ne pokušavajte džabe.
Ja odavno iz principa ne kupujem ništa hrvatsko,a to bih savetovao i sve zemljake pa će biti i više posla za naše firme. A tramvaje i vozove neka prodaju Francuzima i Nemcima sledeće godine kada uđu u EU.

драгољуб

pre 11 godina

Зашто би смо куповали од хрвата?
Не постоји ни један озбиљан разлог.Куповином успостављамо зависност од резервних делова и то може бити увек искоришћено за уцену,а од њих никада ништа лепо не може да се очекује!
Сваки посао превасходно у компензацији са ценама које нама могу да донесу зараду.Обавезна инструктажа и обука у сервисирању ,а кључни делови да се производе у СРБИЈИ.

Miroslav Ivić

pre 11 godina

Uvek pre treba kupiti voz nego vlak. Iz mnogih razloga. A za tramvaje mi je jedino žao što Grad nije kupio Simensova vozila već od nekog Kafa, mada su im tramvaji extra, spejs-šatl u odnosu na stare češke kompozicije.

Anton

pre 11 godina

Gle gle gle ovo...vi srbi govoritie o kvalitetu kada vasa hrana i voda su za deponije a Hrvatska svijetska klasa u usporedu. A industrijske proizvode da ne govorim. Sto vi proizvodite? Skoro nista, a ono malo sto proizvodite je od stare jugoslavenske projekte.

Izgleda da vi prezivjeti morate svi lagati sami sebi, cudan nacin zivota i zalosan.

kosmopolit

pre 11 godina

Lepo, Gospodine, sa vaše strane. Vi od nas da kupujete kajsije, kruške, a mi od vas tramvaje. Možemo i drugacije to posmatrati. Vi od nas Ikarbusove buseve, a mi od vas povrce.

jajcman

pre 11 godina

zavadi, pa vladaj. ocigledno je da je plan zapada uspeo, a nije ga bilo ni tesko ostvariti sa tako glupim i prkosnim narodima. sad i jedni i drugi trosite svoje pare kod njih, a oni ce uzivati i smejati se.

Vlak za kajsije? Pa sta ce seljaku vlak.

pre 11 godina

Zar on zaista zagovara plansko gospodarstvo?

Veliki kompliment za odabir spanjolskog tramvaja i ruskog vlaka.
Fino ste ovim nasim "kulturnim" tup.nima objasnili neke stvari.
p.s. Rusija i Spanjolska nisu priznale Kosovo.

VG

pre 11 godina

Koncar svoje tramvaje nije mogao da proda Bugarima,Madjarima,Francuzima,Slovacima... ti tramvaji su se pokazali kao losi i nebezbedni. Tako da je verovatno to jedan od razloga zasto oni nisu prosli tender.

Pittsburgh

pre 11 godina

Nista hrvatsko ! njihovih 250 firmi radi u Srbiji, a nasih 5 jedva nekako radi tamo. aha, jeste, toliko je hrvatska firma superiorna, da cak i japanci i nemci idu kod njih na usavrsavanje. Idite iz Srbije, necemo nista vase !

bjelanovic jovan

pre 11 godina

Strasno mi nedostaju hrvatski tramvaji, hrvatski vozovi a narocito hrvatski brodovi! Kupujmo hrvatske brodove! Svom snagom u kupvinu hrvatskih tramvaja! Pohrlimo u kupovinu hrvatskih vozova! Nista vas nece tako voziti kao hrvatski brodovi, vozovi i tramvaju! U srecnu buducnost sa hrvatskim tramvajima, vozovima i beodovima! Dosta mi je ovih nasih u Srbiji koji iz mrznje nece da otvaraju svoje firme po Hrvatskoj, koja ih jedva ceka i pati za njima! A ovaj predstavnik Privredne komore Hrvatske u Srbiji je jedan divan i iskren covek! Boze kako mi je drag!

Sava

pre 11 godina

Necu hrvatsko zato sto oni bojkotuju sve sto je srpsko, nije nam bas svima mozak anputiran!!! Hrvati su najveci licemeri na prostoru stare drzave. Oni organizuju cak proteste i kad neki nas pevac treba tamo da nastupi, sve sto dolazi iz Srbije je cetnicko a mi treba da im dizemo ekonomiju. Ulaze u EU i neka njima prodaju i neka se njima zale. I jos nesto, ruski voz se kvari zato sto je nasa infrastruktura losa, pruge su u katastrofalnom stanju a i zna se da postoji garantni rok, tako da i ako se nesto pokvari, popravka ne kosta nista.

zeljko_m

pre 11 godina

pre nekog vremena bile su problem sadnice iz srbije. ok ako je u pitanju bilo kupujmo domace ali mozda je ipak problem bio sto su iz SRBIJE. prodali ste INU kome? a mi NIS. U SFRJ fudbal je bio zarazen huliganima ali nije recimo vaterpolo ili koliko se secam kosarka. znamo svi sta se ori sa tribina kad se sastanu sr-hr klubovi. Da je cilj ikad bio povezati sr i hr ekonomski ne bismo uzimali od nemackih banaka kredite nego osnovali razvojnu, srecom nismo ni vi ni mi budale vec je ovo samo lip service.

bigserb

pre 11 godina

kao prvo, hrvatska je vec kupila pola firmi u srbiji tako da prakticno svaki drugi srbin radi za hrvatske firme, a kao drugo, u hrvatskoj nema srpskih firmi zato sto ih vi hrvati ne zelite i stalno ih minirate u svim pokusajima proboja na vase trziste!!! sto se tice tramvaja i vozova, spanski tramvaji su bolji, lepsi, kvalitetniji od vasih, a ruski vozovi to i ne moraju biti, dovoljno je da su ruski, tako da vase ja ne bi uzeo ni za dzabe!!! izvolite, prodajte vasu robu u EU, ionako uskoro postajete njihov clan, pa pretpostavljam da prosto vape za vasom robom, a nase voce i povrce slobodno nemojte kupovati, ko zna, mozda se otrujete od njega, a ionako ga nemamo za bacanje i vas hrvate!!!

Hr

pre 11 godina

ne znam kako vi, ali ja vise volim jednog Rusa nego sve Hrvate ovoga sveta
(asd, 24. maj 2012 21:16)
@
Kad pričate o tome tko ima komplekse pročitajte dobro svoje komentare na ovu vijest. Ja sam ih objedinio u jednoj, citiranoj rečenici.
Inaće, gospodinu koji je načelno u pravo predlažem nek drugi put razmisli tko je razbio Jugoslaviju i zbog čega. Hrvati je nisu voljeli ali je nisu niti razbili, predlagali su konfederaciju i to upravo na osnovama koje gospodin spominje. Kao odgovor na to tada, dobili su tenkove, baš kao što bi ih i danas dobili da ih Srbi imaju a Hrvati nemaju.
Moja sugestija predsjedniku HGK je da se niti ne trudi Srbima objasniti nešto što inaće u ovom slučaju ide njima debelo u korist jer njihova ekonomska svijest je na nivou Nikolića kojeg su izabrali.
Rijetko tko je do sada ulagao u Srbiju u proizvodnju kao Hrvati (na čelu s Todorićem) za razliku od vaših prijatelja Rusa i Europljana koji vam prodaju svoj proizvod i poberu lovu.
Ovo HGK u Bg mora biti signal da Hr kapital koji traži ulaganje u proizvodnju nije dobrodošao u Srb i nek se okrenu drugim tržištima a Srbi nek kupuju od svojih prijatelja koji nisu priznali Kosovo i nek rade za Ruse.
Još nešto... Nikakva razmjena sa Srbijom u poljoprivredi ne dolazi u obzir. Imamo mi Slavoniju, imamo unutrašnjost Dalmacije i to treba razvijati a ne ulagati u Srbiju.
Jedna turistička sezona u Hr potroši više voća i povrća nego ga Hr i Srb uzgoje skupa. Zašto bi mi razvijali Srbiju?

Ima se, može se

pre 11 godina

Direktne investicije hrvatskih tvrtki u Srbiji realizirane u razdoblju od 1999. do 2008. godine dostigle su iznos od oko 500 milijuna eura što je više od 19 posto ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvu. Time je Srbija zauzela drugo mjesto, odmah nakon Nizozemske, na listi zemalja u koje je Hrvatska najviše investirala. Najveći ulagači su Agrokor, Pevec, Vindija, Idea, Lura, Našice-cement, Croatia osiguranje i Magma.

E sada, kako se u danom slučaju u 90 % radi o tvrtkama koje su PROIZVOĐAČKE a ne prodajne (Idea npr prodaje u Srbiji večinu svoje prehrambene robne marke te otkupljuje ogroman broj poljoprivrednih proizvoda za cijelu Europu)nejasno mi je kakvu to štetu imate? Pa zar mislite da iz Hrvatske ujutro jure u Srbiju pretrpani vlakovi puni radnika ili ti ljudi iz Srbije rade i zarađuju u svom kraju?
Ima međutim jedna druga a ne manje važna stvar. Vašim izborom predsjednika koji kaže da i dalje sanja veliku Srbiju i da je Vukovar srpski grad u kojem Hrvati nemaju što tražiti je direktna pljuska svim normalnim ljudima u Srbiji.
Pljuska od koje ćete se oporavljati godinama jer vrlo brzo će se dogoditi da ćete u predpristupnim pregovorima trebati zapadnog mrskog susjeda...

Beogradjanin

pre 11 godina

Ok, vi se obavezite da cete kupovati samo Ikarbusove autobuse za potrebe gradskog prevoza u hrvatskim gradovima, a mi cemo vase tramvaje za potrebe gradskog prevoza u srpskim gradovima i eto posla :)

Zoran

pre 11 godina

...evo bas planiram da kupim BOSCHov daljinomjer u Sesvetama ili Zagrebu odnosno preko granice , ali pod uslovom povrata PDV-a pa ako neko ima informaciju ....

LJ

pre 11 godina

Znaci, mi cemo za nase zrele i mirisljave kajsije uvek naci kupca ali od kada je "stari" umro i od kada nas vise ne spaja autoput "bratstva i jedinstva" mozemo da kupujemo ono sto nam treba od koga god hocemo. To i radimo. E sad, sto mi volimo da kupujemo skuplje a losije, to je nas problem. Niti smo se bunili kada je bilo drugacije, niti smo ratovali da bi to promenili. Hteli ste novi poredak, svoju drzavu, svoj dom pa nas sada pustite da mi radimo kako volimo. A mi eto, volimo vise "spanca" nego "koncara" pa makar bio i skuplji i losiji. Nema vise potrebe da to bude vas problem kada ste se godinama borili da to bude samo nas problem.

Marija

pre 11 godina

Za pocetak probajte zaustaviti huskacku kampanju protiv Srba i Srbije na HRT-u koja traje evo vec 20 godina. Da bi uspostavili dobre odnose treba postojati dobra volja sa obe strane. Srbija je otvorila svoje trziste za hrvatske kompanije i proizvode... Todoric (Idea), Tedeski(soko stark), i masa manjih hrv. kompanija su se odomacile u Srbiji, dok je za srpske proizvode i investicije Hrvatska zatvorena. Hrvatski spinovi da u Srbiji nema jakih investitora koji su konkurentni na njihovo trzistu su velika laz. Npr. Nektar iz "male" Backe Palanke je kupio veliki slovenacki brend Fruktal...

xyz

pre 11 godina

setite se da su cak i u Mannčmelou nasli neke bakterije, pa posle demantovali, jer je naravno, bila cista laz. toliko o nasoj robi u Hrvatskoj

Stevan

pre 11 godina

Ovi Hrvati su se bas izbezobrazili. U Srbiji radi 300 njihovih firmi a u Hrvatskoj samo dve iz Srbije i sad bi i vozove da nam uvaljuju. Znaju li oni za reciprocitet ili se prave ludi. Oni na primer o vodi Knjaz MIlos u Hrvatskoj misle da je to srpski terorizam a ne kvalitetni napitak. ******

zoran

pre 11 godina

Gospodine iz Hrvatske. Zar vam nije dosta kupiste pola Srbije, Idea na svakom cosku. Znaci nas mrzite, mrzite nas jezik nedaj boze da je neki film titlovan na Srpski ali zato volite nase pare. Ovde u Srbiji ste kao kod kuce ja na kablovkoj ima dva vasa kanala da je sreca da imamo iz svih bivsih republikas zasto da ne, na kablovskoj svaki titl je na Hrvatskom jeziku,ko ne voli da gleda tu je daljinski. A pitao bih kod vas koliko ima srpskih kanala na tv-u. Pa da, vi ste zgrazavate tom idejom ali zato pare volite ne pitaj. Sto bi rekli ovde ne moze i jare i pare.

Marko

pre 11 godina

Nije uslov da tramvaj bude najpovoljniji, vec da bude najbolji odnos kvaliteta i cene. Zbog toga nije uzet tramvaj koji se pravi u Koncaru, vec onaj iz CAF-a. Jednostavno je bolji od onog koji vi nudite.

Латиница

pre 11 godina

Ево, купићемо и те хрватске возове и трамваје, нема проблема, комшије смо, знамо се, само прво да пробамо неколико година како иду руски, шпански, чешки и немачки. После тога, ви сте у самом врху листе. Причувајте их у магацину и редовно их гланцајте и подмазујте.

razumno resenje

pre 11 godina

Nije lose da ono sto zajedno mozemo da napravimo ne kupujemo od
drugih,a za onu robu koja se iskljucivo prozvodi kod jedne strane postoje
tenderi.Odnosi izmedju drzava zasnivaju se iskljucivo na interesima.

SLavko

pre 11 godina

Ovakve su izjave stvarno licemerne, pa U Hrvatskoj se proklinju svi srpski proizvodi i celi narod na svakom koraku, a sada još traba da kupujemo hrvatsko...

Srba

pre 11 godina

Ne znam sta bi jos Hrvati trebali da nam naprave kako bi smo shvatili da sa njima ne treba nista da imamo. Kakvi vozovi, ne kupujem medju svim onim flasama ni vodu iz Hrvatske iskreno plasim se da nije kontaminirana. Kada vec ne mozemo da nadjemo neku ozbiljnu privredu koja bi nam bila najveci partner onda nam ni Hrvatska zaista uopste ne treba. Ne znam koja su ekonomska opravdanja za saradnju sa njima i sta to Srbija konkretno time dobija.

miki

pre 11 godina

Ma kako da ne,e bas da ne kupujemo Hr vozove.Pa vi bre srpsku robu necete ni da vidite kao da je sugava,dane govorim da nase firme nemaju nikakve sanse da ulazu u Hr jer je svuda tihi bojkot svega sto je iz Srbije.Da ne govorimda Hr robe kod nas ima u izobilju i da mnoge Hr firme imaju velika ulaganja u Srb.Svaka cast Djilasu sto je uzeo Spanske tramvaje i Vladi Srbije koja je uzela Ruske(mada je mogla i neke iz Zapadne Evrope) ali oni su koliko cujem sa nemackim motorima.

LaLa

pre 11 godina

A sta vi gospodo kupujete od nad? koliko ja znam nista i svaki put nam zatvorite vase trziste! Bice velika sramota za sve politicare, ako kupimo ista od vas! Koliko se secam, kada sam bio kod komsija, nijedan artikl iz srbije nije bio prisutan u vasim marketima, dok vi kod nas prodajete ceo krasov program, perutnina ptuji, pivo koje se puni kod vas... da ne nabrajam dalje! Da jos jednom ponovim, to bi bila velika sramota, a vas treba da bude sramota da u opste i pitate da kupimo nesto od vas!

igor

pre 11 godina

Ja licno vozim lokomotivu koju su sklapali MIN i Koncar i veoma sam zadovoljan.Nije Siemens ali ima veoma mali broj kvarova tako da je ok.

evo za koga ste glasovali

pre 11 godina

Bože, koji smo iskompleksiran narod. Ne mogu da verujem koliko idiota se javilo da komentarise nesto sto ocigledno ne razumeju. Nije ni cudo sto smo sirotinja i sto nam je Toma predsednik.
(Vax, 24. maj 2012 23:19)
------------------------------------------------
Čini mi se da će mo u budućnosti sve manje,i manje trgovati.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/175697/Default.aspx

Dexter

pre 11 godina

Ja od hrvatskih proizvoda ne kupujem ni zvaku. Dosta mi je licemjerstva vjekovnog. A ovaj nek prica, dao mu Bog sve, samo sto dalje od nas... Pozdrav svim dobrim ljudima

Braca

pre 11 godina

Kupili bi mi vozove samo nemamo vise pruge za njih a nismo bas ni pri parama! Jos se nije nasao niko da revitalizuje pruge vec vise od 20 leta.

Milorad

pre 11 godina

Hm,.... pametan je taj Goran Masnec. Čovek bi hteo da ovde kupi dve gajbe kajsija a da proda ceo kontigent vozova i tramvaja,....
Taj lik nije uvredio samo srpsku već i sopstvenu inteligenciju.......

Boris

pre 11 godina

Priče da se u HR ne koriste proizvodi samo zato što su iz Srbije je obična demagogija.

Ako sam nešto kupio i bio zadovoljan sa time bilo da je hrana ili neki drugi proizvod ne bi mi palo na pamet da ga sljedeći put ne kupim samo zato što je iz Srbije ili bilo koje druge zemlje bivše Juge.

Takve stvati promiču veliki igrači u cilju ostvarivanja vlastitog profita i dovođenja vode na svoj mlin.

Iskreno mislim da se na takve stvari može naložiti jedino netko tko je sklon primitivizmu i kojim se lako manipulira.

Ivan Gorica

pre 11 godina

Prozivati Hrvate za licemjere je doista suludo...Pa što reči za Srbe koji su otišli ili po Vašem "prognani" iz RH pa sada sa zluradošću i veseljem pljuju pa Srbima iz Srbije veličajući svoje posjedovanje Domovnice i putovnice te samim tim "otvorena" vrata Europe ulaskom RH u EU. Čudno je to... Pljuj po Hrvatskoj "kako su ti sve oduzeli i bez svega si ostao i neželim ništa iz Hrvatske" a s druge strane Putovnica i Domovnica su nešto što svako treba imati... Pa makar i sa šahovnicom...To je licemjerstvo a ne ponuda za privrednom suradnjom. Kako je rekao jedan moj sugrađanin, pitajte srpske privrednike da li su za suradnju i stvaranje ili izolaciju i izbjegavanje. Osobito pred kraj mjeseca kada treba skupiti novce za plaće radnicima...

Dovla

pre 11 godina

Zar doticni zaista misli da je druga strana toliko naivna pa da moze izjavljivati sta hoce? Ajde vi uzmite nase vozove i tramvaje a mi cemo vase kajsije i jos zelene al zamalo...Hrvatska strana koliko ne dozvoljava povracaj srpske imovine i stanarskih prava,isto tako ne dozvoljava privredni ulazak Srbije na svoje trziste.

alo alo

pre 11 godina

Treba da kupujemo robu koju nemam i koja ima najbolji odnos kvalitet - cena. Bilo to hrvatska, ruska, evropska ili kineska. Dakle ko ponudi najbolji odnos kvaliteta i cena moze da saradjuje sa nama.
Sve ostalo su budalastine i demagogija.

Mare

pre 11 godina

Ni po babu, ni po stricevima...
Da zanemarimo totalni raspad koji predstavljaju Zeleznice Srbije, potrebni su nam kvalitetni, efikasni i pouzdani vozovi, a to ko ih proizvodi je potpuno nebitno.

Misirac

pre 11 godina

Jel to onaj štos iz Minhena?Mnogo ste naivni ako mislite da se više palimo na bratstvo i jedinstvo.Ima jedan lik kod Subotice salaš koji se zove Jugoslavija možda mu fali vlak da upotpuni *****.

Nemam sta da kupim hrvatsko

pre 11 godina

(nemam šta da kupim srpsko, 24. maj 2012 23:45)

Sjajno, to upravo i ja kazem za vasu robu. Nije da ne zelim da je kupim, samo se radi o nedostatku kvaliteta koji je hrvatska roba imala u SFRJ.

kiki

pre 11 godina

""
zivim u italiji i kada krenem kuci za srbiju na zadnjoj pumpi u italiji napunim rezervoar i sa tako punim stignem do srbije jer ne zelim da sipam ni kod njih ni kod slovenaca iako je dosta jeftinije ne pijem ni kafu na autoputu niti kupujem ista sto dolazi od njih ni koktu ni cedevitu ni vegetu.mozda je ovo nekome smesno ali meni nije jer da su devedesetih bili ljudi kupovali bi i krasove bombone i gorenje masine za ves i tramvaje...""

Evo ovo radi najveću štetu,neko tko živi vani,plaća porez nekom drugom kao zna najbolje.Sve iz velike ljubavi,samo gorčina koja najviše šteti njima samima.A i nama.

Pametnome dosta...

pre 11 godina

Ured za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije pohvalio se da je Hrvatska u 2011. prvi put od 2001. godine zabilježila deficit sa Srbijom. B92 prenosi, naime, kako je prema srbijanskim statističkim podacima Srbija u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti 430 milijuna dolara, a uvezla za 417 milijuna, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 mil. dolara.

ps ako to nije dobar pokazatelj, što je?

Aleksandar

pre 11 godina

Hrvatska kupuje mnoge proizvode po skupljim cenama samo da ne budu iz Srbije. Ljudi u kom svetu vi zivite pa mi se sa Hrvatima nikada nismo ni svadjali oni su u svadji sa nama jos od 18tog veka. Ja u taj voz da sednem necu a taj koji investira u to moze slobodno da traci novac.

I nisam nacionalista sta vise clan sam LDP-a. Ali ne mogu vise da gledam ovakve stvari ako postoji demokratija i "mir" onda neka postoji sa svih strana a ne samo kada Srbija uvozi iz Hrvatske ili kada Hrvatskoj treba da pokupuje po Srbiji,

Geger

pre 11 godina

Od evropskog kredita - spanski tramvaj.
Od ruskog kredita - ruski voz.
Logicno. Sigurno ce Rusi da nam daju kredit da kupimo hrvatski voz a Hrvati nemaju para da finansiraju svoje ponude i to je to.
Odavno ne postoji bratstvo-jedinstvo a ni Jubmes Banka i Genex se ne osecaju najbolje.

Zg

pre 11 godina

Mala lekcija kako funkcionira kapitalizam, istinita priča, može se provjeriti: u BiH se prodaje pivo Pan, iznad imena piše "vrhunsko hrvatsko pivo". Znate ko ga proizvodi? Carlsberg Srbija!

mario

pre 11 godina

(Ivan, 25. maj 2012 03:23) Ali je zato u Srbiji higijena u WC-ima na benzinskim pumpama na nivou sve zlatne pipe sa najskupljom keramikom,a u svkoj kabini televizor i telefon hahahah..Ivane kompleksi su vježiti zar ne...
(darions, 25. maj 2012 03:03) Ti si video hrvatske tramvaje samo na slici..ni meni jasno da neko želi imati dobre odnose sa vama nakon svega što ste napravili devedesetih..evo jedan podsjetnik..kaže dobra masna hrana..

jurica hr

pre 11 godina

@ Ivan

Bezbroj puta sam se vozio i vozim po hrvatskim autocestama, a WC-i su među najboljima i najhigijenskijim u Europi i odlično opremljeni.

Ovo što si rekao je laž koje si i sam svjestan.

dejan

pre 11 godina

"Ako će nam sve raditi stranci, nećemo razvijati domaću pamet i bićemo sve više zavisni od stranog kapitala", kaže Masnec... Ali, mi jesmo stranci, vec 20 godina!

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se nekako pridruzim pa i ja da imam za mleko. A postove u vezi turskih ulaganja ili u vezi turske privredne moci svi lajkujemo...docice nama ponovo Turci pa cemo se napokon diciti srpskom privredom. A u medjuvremenu ce milijarde stizati iz Moskve.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se auto pokvari u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

Rock

pre 11 godina

@(Stipe Zagreb, 24. maj 2012 16:39)
@(mali marinko, 24. maj 2012 17:23)
U pravu ste, ipak je ovo Balkan. Radije nek komsiji crkne krava nego da se pridruzim i sebi stvorim para za mleko.
@(huan pablo don fernando, 24. maj 2012 ...ne daj Boze da ti se kola pokvare u Hrvatskoj pa da trebas zvati HAK.

tito

pre 11 godina

@ivan

Kazes u rh najgori wc-i kako li je tek onda u zapadnoj europi kad se uzme u obzir da po njihovim eutestovima smo ispred svih zapadnjaka http://www.hak.hr/vijesti/vijesti-iz-kluba/testiranje-benzinskih-postaja-hrvatska-iznad-prosjeka Samo da znas dok got ostavis lovu na naplatnim kucicama dobrodoso si da prolazis i bez zaustavljanja.

ivan

pre 11 godina

Ja ne kupujem nista hrvatsko i nikada necu. Pogledajte samo kakav tretman imaju nasi privrednici i proizvodi u Hrvatskoj, pa ovakve tekstove ne bi ni objavljivali. Dragan Djilas je dobio moj glas na izborima zato sto je izmedju ostalog odustao od Crotram-a i kupio KAF tramvaj.

Vladimir

pre 11 godina

Razmisljanje je cudno ili zlonamerno. To je isto kao kada bi neko rekao zasto biste kupovali Apple kad postoji Nokia. Uostalom, Spanci su se pokazali kao veci prijatelji od Hrvata, a i to se gleda.

balkansko blato, iliti ilovaca

pre 11 godina

"Naprosto bi trebalo sesti i dogovoriti se šta naše dve privrede, određena preduzeća, mogu zajedno napraviti na tržištu Srbije i Hrvatske."
Ako dve ogromne ekonomije, konfrontirane 50 godina u vremena hladnog rata, SAD i Rusija, mogu mogu da prevazidju antagonizme i da danas zajedno saradjuju na kosmickom projektu, oko kosmicke stanice, prosto ne shvatam ovu balkansku mudrost, odnosno podeljenost u mrznji, gde, zaboga, sada "treba sesti i dogovoriti"!
Zbog cega do toga vec nije doslo?
Zbog toga, sto smo svi zajedno na Balkanu, polucivilizacija (da ne kazem polusvet), gde nas politicke garniture, "naivno" vode u priblizavanje i pomirenje, a onda iza kulisa, svoje male spahiluhe drze zatvorene za robu i kapital iz druge bivse jugoslovenske ekonomije.
Tako se desava u Sloveniji, da inspekcija konditorske proizvode iz Srbije proglasi sumnjivim i povuce sa trzista, sto se kasnije, kada se izgube potrosaci ispostavi kao netacno, da u Hrvatsku ne moze srpski kapital ni da primirisi, a da Srbi vozove i tranvaje, slicnog kvaliteta i cena, kao oni na Balkanu, kupuju u Rusiji, ili dalekoj Spaniji.
Kada bi vlade drzava bivse YU resile da uspostave bivse, raskidane privredne relacije, bar tamo, u oblastima gde je to moguce posle mnogo godina, potpuno otvarajuci prvenstveno trzista kapitala i robe, svima bi nam bilo bolje!
Do tada: "kupujmo domace".

Aleksandar

pre 11 godina

za (LJ, 25. maj 2012 01:48)

Po tebi je CAF lošiji od Končara?
To je dobar vic.
Njihove proizvode koriste u SAD i Hong Kongu.
Verujem da je bilo jeftinijih za nabavku, ali što se tiče kvaliteta, tu nema šta da se sumnja.

milan

pre 11 godina

radim u firmi da ne navodim kako se zove ali 95 % tendera u srbiji nismo dobili i ako smo bili daleko sa najpovoljnijim cenama (2,3 puta manje od ostalih ponuda). razlgo tome su mucke i naravno pare, svima je zinulo dupe za pare pa i nasima u srbiji i zato retko gde prodjemo na tender jer dok ne platite nekoga nema pojma da dobijete tender.

inace uveliko radimo ogromne poslove za strane firme

Onokao...

pre 11 godina

Sto se tice ovoga,naravno da sam za prosirenje trzista,i nisam neko ko misli da smo sami sebi dovoljni,ali...uvek ima neko ali...Pre par godina firma u kojoj sam tada bio je poslala ponudu za jedan tender u rvatskoj. Ponuda je bila ubedljivo,ali UBEDLJIVO najpovoljnija,i naravno da nije odabrana. Tender je dobila(isto strana) firma,koja je bezmalo ponudila dvostruko vecu cenu u odnosu na nasu. Kad je tender zavrsen,jedan kolega hrvat,nam je rekao nesto u fazonu "A kaj ste vi ocekivali?"...tako da ovi nasi koji toliko drze predavanje kako smo mi ostrasceni ili zaslepljeni nacionalizmom,verovatno nikad nista nisu pokusali da rade sa njima(ili uopste u svom zivotu),pa zato pametuju. Svakako da bi nam bilo bolje i jednima i drugima da imamo prosireno trziste gde mozemo da plasiramo svoje proizvode/usluge,ali za te stvari mora da postoji obostrana volja,a ne da mi glumimo vecite magarce,a onda slusam hrvate kako mi govore da je to logicno sto mi uzimamo njihove proizvode,a oni nase nece "jer nisu kvalitetni"...ma jeste,tako je...objektivnost i poslovnost na delu...

eto

pre 11 godina

Ovaj Vrstanin definitivno nije iz Vrsca, odao se sa par lapsusa,ali ovi hrvati su mi neverovatni sa ovom pricom, stvarno ne znam sta da kazem na ovo

Sale

pre 11 godina

Evo trcimooooo samo da se ne sapletemo negde,bojim se.....kada budete barem nekom prodali te vase "kvalitetne" proizvode i kada nakon 10-tak godina to bude radilo kako treba onda se lepo prijavite na tender i svojim cenom i "odlicnim" kvalitetom osigurajte prodaju svojih proizvoda ovako vreme bivse zajednicke drzave je odavno proslo i mi nismo vise duzni kupovati razno sm..e od bivse brace.....cista konkurencija i takmicarski duh gospodo iz Hrvatske a ne kuknjava i prazne reci.

neko

pre 11 godina

Naravno da nikako ne treba uzimati vozove iz hrvatske vozove i finansirati njihovu privredu.To kazem zato sto mi imamo fabrike koje mogu da proizvode vozove.Fabrika vagona u Kraljevu ,Gosa,MIN i td u koje treba uloziti pare i osposobiti ih jer su neke unistene losom privatizacijom.Svaka normalna drzava bi to uradila a ne da kupuje ono sto mozemo da proizvedemo,ipak su to velike pare i treba voditi racuna o spoljno-trgovinskom deficitu.Da ne pricam da treba zaposliti radnike u Srbiji.

Deki

pre 11 godina

Kako sam ja razumeo,čovek kaže da mi pravimo neke delove za tramvaj,a taj tramvaj da se sklapa u hrvatskoj,pa onda da mi kupimo taj tramvaj?To me podseća na SFRJ,kada Slovenac za male pare kupuje voće po srbiji,onda pravi sok u Sloveniji i prodaje ga nama u Srbiji? I opet nismo valjali!

Chuck_Finley

pre 11 godina

ako vec nemozemo sami nesto da proizvedemo, onda to treba kupiti tamo gde je najbolji odnos cene i kvaliteta, a ne na osnovu toga u kojoj je zemlji proizvedeno...

neuk

pre 11 godina

Stvar je prosta. PRVO da se napiše zajednička istorija ovog prostora. DRUGO da se da vremena toj istoriji da uđe u glave balkanske. Kad se zna ko, koga, šta, kada - lako se izbijaju političarima i ostalim "elitama" aduti za muljanje i održavanje tihog konflikta. (Naravno, ide ogavno pitane zašto to nije moglo 1990). Primećujem da je sada antihrvatstvo (do mere rasizma) u Srbiji opet naraslo. Da li je ono reakcija na stanje u Hrvatskoj, ne znam. Ali bolje da se ništa ne radi zajedno dok se ne dese određene stvari poput prvo navedenih.

Aleksandar

pre 11 godina

za jovan: to o tome da su sve zemlje pobegle od Srbije je običan spin: ako je tako zašto se nisu udružile kad su se odvojili od SFRJ, već je svaka za sebe i gledaju se popreko.

cinik

pre 11 godina

Bivsa braca se nesto mnogo trude da nam objasne sta je za nas najbolje. Ili su naprasno poceli da nas vole ili je nesto drugo u pitanju.

petarV

pre 11 godina

Hahaha...

Nisam nacionalista...ali...

Jeste da ova priča ima logiku...ali.nešto mi se čini da su oni kod nas uvalili i kapital i pevaljke i voditeljke i učesnike rijalitija...

A ne da neće isto to,samo naše kod njih...nego i naše turiste vijaju...

nagradno pitanje,za pametnog čoveka sa pametnim predlogom (da je npr. Slovenija u pitanju genijalan bi bio)...šta je bilo sa LAVANDOM...koju je vaša firma htela da uveze iz Srbije...a onda je iz Hrvatske dobio pretnje smrću i odustao od posla??!!?

A je to taj dobrosusedski odnos...koji nam Hrvati stalno poturaju?!

Neko sa strane,bi po njihovoj demagogiji,stekao utisak,da smo mi njima radili i radimo ono što su oni nama radili i rade!

slobo je

pre 11 godina

prvo rešite vi problem kod vas što se tiče naše robe,ne dozvoljavate da naša roba bude prisutna na hrvatskom tržištu a sa druge strane zagovarate ovako nešto, pustite vi rusiju tu je potpisan sporazum i ide roba nesmetano

Srbin

pre 11 godina

Pa kupujte i vi gospodo Hrvati srpske, autobuse, traktore... Vas niko ne pita sto kupujete autobuse iz turske, iako Srbija ima 4 fabrike autobuse. Kupujete traktore sve osim IMT i IMR. Pa necemo ni mi vase.

Rade

pre 11 godina

Ukratko, ruske vozove placamo ruskim kreditom, a spanske tramvaje delimicno kreditom EU. Za vozove nije ni bilo tendera, posto je u pitanju direktna nagodba sa Rusijom. Za tramvaje je bilo tendera po pravilima EU na kojem su Spanci posteno pobedili. Koliko se secam, Hrvati su svoje tramvaje nudili za nesto manje od Spanaca ali kad su se tome pridodali svi propratni troskovi (transport, servisiranje, itd) Spanci su ipak ispali nesto jeftiniji. Da ne spominjem i to da hrvatski model nije bio u upotrebi nigde van Zagreba dok je Spanski CAF svoj model vec prodao sirom Evrope. Tako da, kad se svi podaci sagledaju ne stoji ta primedba o pristrasnosti i namestaljkama. Uostalom, Slovenci su pobedili na tenderu za most preko Ade a Turci su pobedili na tenderu za sistem naplate za gradski prevoz. Ako oni mogu da pobedjuju na tenderima, sigurno ni Hrvati nisu bez sanse ako ponude pravu cenu...

aca

pre 11 godina

Lako je kupiti - uvesti odnekud.
Zašto ih sami nebismo napravili, pa još pravili i nekome drugome prodavali ?

Ili smo zaboravili i to da radimo, a vladavina skakavaca nas je skroz srozala i uništila bilo kakvu pomisao da smo i mi sposobni za nekakvu proizvodnju?