Četvrtak, 15.03.2012.

15:24

Ikea obećala Tadiću, dolaze 2013.

Kompanija Ikea planira proširenje poslovanja u Srbiji, a prvu od pet robnih kuća otvoriće krajem 2013. godine, saopšteno je kabineta predsednika Srbije.

Izvor: B92

Ikea obeæala Tadiæu, dolaze 2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Zlatan

pre 12 godina

IKEA svakako i potvrđeno ima najbolji odnos cena-kvalitet u "budžet" klasi nameštaja, istina je da ga proizvode gde god nađu jeftinu radnu snagu (uključujući i neizbežnu Kinu), ali se barem drže najviših standarda kvaliteta i (što je najvažnije), proizvodi su im identični i za zapadno i za istočno tržište (proizvodi su identični i u Nemačkoj i u, recimo, Bugarskoj i to je velika prednost, dostupan nam je isti kvalitet kao i za Zapad). Jedino mi se lično ne sviđa njihov dizajn bračnih kreveta (dosta je asketski), ali je opet daleko od lošeg.

Sramota je samo to što sve ove godine nisu bili prisutni na našem tržištu (zahvaljujući našim monopolistima), ali su zato već godinama u Beogradu prisutne gotovo sve one italijanske luksuzne firme čiji nameštaj košta desetine hiljada evra, baš kao da smo najbogatija zemlja na svetu.

I na kraju, za očekivati je bilo da se njihov dolazak tempira baš za izbornu kampanju, ali ovoj vlasti ne bi pomoglo ni kad bi uspeli da otvore prvu robnu kuću do 6. maja.

kONSTULTANT

pre 12 godina

(Ana Maticevic, 16. mart 2012 00:17)
Rece neko,da je fabrika,u redu jeste sansa,slazem se i ja,ali prodavnica jedna ili 10 nama nije nikava sansa.
Mi moramo da otvorimo fabriku,kako bi nabavljali sirovine po minimalnoj ceni i izvozili,ali ja u prodavnicama ne vidim nista sto bi bilo uspeh.
Ikea je obican lanac trgovine kao i kika ili bilo koji drugi.
******

Boban

pre 12 godina

IKEA prodaje uglavnom namestaj (i komplementarne proizvode) u delovima i kupac ga sam montira. Izradu tih delova IKEA ne daje lokalnim firmama vec sirom sveta gde nadje jeftin rad ali visoko kvalitetan. Te firme su uvek i usko specijalizovane pa onaj ko pravi neki deo i ne mora da zna cemu isti sluzi.
Naravno da moze da se desi da neka firma iz Srbije nesto izradjuje za IKEA-u ali to nema veze sa samom prodajom njenih proizvoda u Srbiji. To je cisti uvoz i kao takvo nije nesto za predizborno reklamiranje. Na protiv, samo nas izvoz moze da bude predizborno reklamiranje. Ali izgleda, to je Tadic ostavio Nikolicu...

Zašto tako?

pre 12 godina

A kupovina preko interneta?To se blokira na sve strane!!! Skidaju nas i tamo gde nas je bilo, a tamo gde još nismo, odgovor je: pitajte vašu vladu.Šatro otvaraju tržište, kandidatura, a tamo gde je danas ceo svet(Net), tu nas nema. ******

Зоран

pre 12 godina

Е и та ИКЕА!? Па њему треба ИКЕА ту до маја ове године, после му и не треба.

Sasa

pre 12 godina

A peta lokacija u blizini Cacka i Kraljeva, a bice povezan i Kragujevac. Kako to misle da ce biti povezan i Kragujevac? Pa Kragujevac je vec povezan sa ova dva grada. Ranije je pisano da ce Ikea graditi u Kragujevcu. Zivo me interesuje sta se i medjuvremenu promenilo??

Unuk Drzavnog Neprijatelja

pre 12 godina

Pouzdano znam da dolazak Ikee na nase trziste nema nikakve, ali ama bas nikakve veze sa dobijanjem statusa kandidata. Ovaj dolazak izvrsnog direktora u Beograd je u sklopu redovnih aktivnosti koje u Srbiji traju vec duzi niz godina i idu ka cilju, a to je otvaranje Robnih kuca u Beogradu, a kasnije i u ostatku Srbije. Podaci o planovima Ikee su tacni, ali politicka konotacija i koristi koju pokusavaju nas predsednik i gradonacelnik da izvuku iz iste su smesni. Dakle to nema veze sa Vama gospodo demokrate, vec iskljucivo sa trzistem koje je po pitanju profita vrlo interesantno svedjanima u ovom slucaju. Nadam se da ce narod znati da proceni ovakve jeftine politicke poteze koliko vec o Djurdjevdanu.

Branko V.

pre 12 godina

Obećanje ludom radovanje. Međutim čak i ovo da je tačno stanje u Srbiji neće biti ništa bolje jer uz ovu trgovinu trebaju nam i banke kod kojih ćemo dobijati kredit na lepe oči.

Ilic Nenad-Palanka

pre 12 godina

Malo mi je ovo nejasno.Zbog cega je ovo dobra vest za Srbiju!?IKEA dolazi 2013 i otvara nekoliko robnih kuca.Mislim da bi dobra vest bila da Ikea dolazi i otvara fabriku u Srbiji za namestaj koji ce prodavati i kod nas i izvoziti!Ne znam sta ce nama Ikea ako prodaje uvozni namestaj,mozda gresim ali mislim da ce se smanjiti prodaja u Simpu,Tahirovicu...

gigi

pre 12 godina

dragi narode srbije, ja gigi iz rijeke, dolazim sigurno 2014, časna riječ
evo još nešto, za razonodu, jer i mi (Riječani - Fiumani) volimo biti prvi
http://www.braneweb.net/krivotvorenje.html

Anamarija

pre 12 godina

Kucu sam opremila 90% ikeinim stvarima. Nije tacno da je namestaj nekvalitetan.Kvalitetniji je od Simpa o o Forma Ideale i Aleksandro da i ne govorim. sto je najvaznije imaju i jeftiniji i skuplji program, znaci za svaciji dzep. Zato, ako je ova vest tacnaonda je to dobro za nas. Mada mislim da je ovo obicno predizborno obecanje-ludom radovanje..

Dusan

pre 12 godina

Zivim u Filalfiji i svaki deo IKEA namestaja koji sam u poslednje vreme kupio ima upustva za sklapanje i na srpskom. Znaci, izgleda da je zaista samo pitanje vremena kad ce se prva radnja otvoriti i kod nas.

Sinbad

pre 12 godina

Ma daaa sad je sve zbog izbora. Svi pljuvaci nikom ponikose! Da nema izbora, po vama, bismo crkli gladni...
Prijatelji. To su posledice dobijanja kandidature. Nije bilo dovoljno sto imamo najjeftiniju radnu snagu u Evropi. Sad kao kandidati za EU, mnooogo smo im interesantniji za biznis.

Ezio Auditore

pre 12 godina

Umesto da pomogne SIMPU i drugim proizvodjacima, pa da mi izvozimo njima, Tadic se hvali dolaskom IKEA, koja otvara ovde "mega markete". LUDILO.
E upravo iz ovih i slicnih raloga nece da glasam, ne samo za DS vec ni zakoga.
Prosto ne znam koji su grdji a ja da ponovo biram manje zlo vise necu.

Sofronije

pre 12 godina

Vidim mnogi pričaju o kvalitetu i nekvalitetu. Imate li para za taj kvalitet o kome toliko pričate? Ko hoće vrhunski kvalitet i dizajn taj ide u Italiju i to debelo plati. I fotelju. I čašu. I tajnir. Ko hoće dizajn taj ide u IKEU. Kvalitet iz ličnog iskustva može da bude i dobar i pristojan ili loš..ali reći da im je sve bofl je notorna glupost. A kod nas ni dizajna ni kvaliteta. Nego ili iverica dž kvaliteta ili turbo kič nameštaj koji se slaže uz gipsane laviće i golubiće. Zato je bitno da IKEA dođe. A i eto zgodne prilike da naši mali proizvođači nađu načina da dopru do globalnog tržišta.

Ja

pre 12 godina

Borise, kao skromni doprinos tvojoj kampanji, evo ja, građanka N.R., ti obećavam da ću 2023. u Srbiji otvoriti fabriku tepiha. Planiram u prvom ciklusu da otvorim 10 gigamarketa, od Medveđe do Horgoša, ako nam i tada tamo bude granica, mada nama je nebo svakako granica, i zaposlim oko 2000 duša, ako nas do tada bude toliko. Dakle, imaćemo deficit u radnoj snazi. Toliko od mene.

Tako

pre 12 godina

Samo da znate Ikea nije uopste jeftina...lepo dizajnirani namestaj nije posebnog kvaliteta-najvise za 2-3god koriscenja.Govorim iz iskustva...tako da se nenadajte puno.

pucav

pre 12 godina

Bolje bi bilo da obeca Ikei da ce srbi imati dovoljno novca da kupuju ovaj najnizi kvalitet namestaja, i sta ce Ikea za uzvrat proizvoditi u srbiji. A Ti Predsednice sam sebi dajes autogolove, Hvala Bogu vise te nece biti ,izbore ne mozes da dobijes jedino ako licno ne brojis glasove.

hm

pre 12 godina

Interesantno je povuci paralelu s Hrvatskom.
U Hrvatskoj je Olsona docekao premijer, a kod nas predsednik.
Samo toliko. Pametnome dosta.

ROMAN

pre 12 godina

Gospodine Tadicu ziveli smo mi i dosada bez IKEA-e,nego sta cemo mi sa ovim poskupljenjima od goriva do svega ostalog,kako cemo placati rate kredita,kako skolovati decu i jednostavno prezivljavati?Pustite vi nas IKEA-e koja kada vidi kolika nam je platezna moc,brzo da zazali sto je dosla u ovu najblaze receno bedu.

nemam pojma

pre 12 godina

Neverovatni su naši ljudi. Kritikuju samo radi kritikovanja. Od IKEE ćemo svi imati koristi. Pogotovo mladi koji započinju samostalni život i treba da opreme svoj prvi stan, zašta je IKEA idealna.To je jevtin, relativno dobro dizajniran nameštaj, kao i druge potrebštine za stan. Pošto mi je to profesija, mnogim mladim porodicama ili samcima predlažem IKEINE proizvode dopunjenim sa po kojim komadom boljeg nameštaja. Zato se radujem da će ljudi u Srbiji moći da kupuju njihov asortiman. Oni imaju kooperante za proizvodnju, ogromno tržište od Rusije do USA, Australije i Kanade. Iako im je slabija ponuda nego ranijih godina, zbog novih ne baš izbirljivih tržišta. Isto kod njih se može opremiti za mali novac prva kancelarija privatnog biznisa. Cene su niže jer se montaža prepušta kupcu, veći komadi se dopremaju do mesta stanovanja. Vrlo važna stvar kod njihovog nameštaja je da je prilagođen manjim prostorijama, kakvi su u našim stanovima. Znate i sami kakav je problem smestiti kabasti nameštaj Simpa u naše dnevne ili spavaće sobe. Za naše uslove nameštaj mora biti praktičan, funkcionalan i jednostavan, što je odlika skandinavskog dizajna. Da ne pomislite da sam neki predstavnik IKEE, ne nisam, arhitekta sam po profesiji, koji živi na 50 km od IKEINOG tržnog centra. Postoje i druge evropske firme nameštaja nižeg ili srednjeg cenovnog razreda sa savremenim dizajnom koji bi trebalo da budu interesantni za BG tržište kao npr. italijanski KARTEL. Koliko sam imao priliku da vidim, ponuda u BG je zasad više nego loša.

oni ce mozda a ja cu valjda!!!???

pre 12 godina

Sta ovo znaci, ako bude nekih prepreka, ja unapred nisam kriv, puj pike prvi sam rekao!
Pa i ja sam obecao Obami da cu da dodjem u SAD a on meni zauzvrat, samo dodji sve ce bude cakum-pakum!Samo sto ja nisam precizirao datum dolaska a on nije precizirao da li ce biti i tada predsednik.

govoritj Moskva

pre 12 godina

MEBELJTORG planira otvaranje prodavnice balvana i aksesoara u Srbiji saopsteno je iz kabineta buduceg predsednika drzave i predsednika vlade Nikolica i Kostunice saopstilli buduci ministari za kulturu,razvoj i Budzetsku potrosnju Velimir Ilic i Bogoljub Karic.,

Pazi sad

pre 12 godina

Ne moze APSOLUTNO NIKO da me ubedi da jedna firma dolazi BILO GDE zbog nekog ko je na vlasti! Ako ima povoljne uslove povoljno trziste, doci ce pa blilo ko da je na vlasti! Bio to Tadic, Djuro Svitnjak, ili Pera Patos! Oni jednostavno traze TRZISTE I PROFIT!! Tacka!!!!

Macak

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.
(D, 15. mart 2012 15:40)

Drzim da ste ovu poruku napisali bez zle namjere, vodjeni rasirenom predrasudom da je Ikea kao skandinavska firma olicenje skromnosti, otvorenosti,postenja...
Nazalost istina je potpuno drugacija i mada se dosta o tome znalo i ranije, nova saznaja tokom poslednjih godina su sokirala i same Svedjane.
Potrazite na netu video svedske televizije - The true story about Ikea - i vidjecete o cemu se radi... Fantastican i dug novinarski rad koji je na kraju uspio dokuciti istinu o ovoj velikoj obmani. Firma je takoreci holandska, vecina novca odlazi u Lihtenstajn a porez se tako reci i ne placa ako izuzmemo obicne radnike koji ga plate za tu platu kloju primaju. Umjesto u dobrotvorne svrhe kako su tvrdili godinama vecina novca odlazi direktno u dzep I. Kamprada istinskog despoptskog vlasnika firme. U emisiji mozes vidjeti kako on vrijedja novinara koji mu predoci da ga je razotkrio. Prazni fiktivni poslovni prostori, nepostojeca predstavnistva..svasta.. i poslovna kultura gdje su radnici pod prijetnjom otkaza prisiljeni da sute o bilo cemu u firmi.
Cijela konstrukcija firme je jako komplikovana, nikakve tu transparentnosti nema dragi D.
Potrazi takodje podatke o ogromnom skandalu sa gradjevinskim firmama i Ikeom u Njemackoj prije par godina - toliko o koruciji ili nedostatkiu nje...
Usput pomenuti vlasnik I.Kamprad je tokom rata bio clan pro-naci organizacije sto je kasnije uspjesno krio dok tokom 90-tih nisu na vidjelo dosla dokumenta vodje te organizacije u Svedskoj...mozes i te informacije pronaci okolo bez problema.
Toliko o hvalospjevima ovoj firmi- a sad druga stvar je sto u jednoj zemlji niko ne moze da se sastavi pa da sam proizvodi bofl namjestaj vec ceka Ikeu da ga spasi , dodje i proda mu ormare od pleha i iverice - i sto je najcudnije uz sve to se spominje i predsjednik drzave???
Kakve veze ima predsjednik suverene drzave sa prodavnicom ormara od presane piljevine?

Niko kao ja

pre 12 godina

Zna li neko da je Ikea poprilicno los namestaj, sto se kvaliteta tice. Dizajn je dobar, ali odnos cena kvalitet nikakav... A uz sve to samo cemo kupovati, zaposloce se par stotina ljudi... iiii???

mi zivimo jos u komunizmu i ako mislimo da smo demokratija

pre 12 godina

@(Jo, 15. mart 2012 15:58)

Izgleda Jo,da strane kompanije su naucile jos iz doba komunisticke vladavine,da sve komunikacije od interesa poslovanja treba razgovarati s vrhovnim komandantom tj,politickom elitom.E tako mi funkcionisemo,pa tako nema razloga zasto mi obicni smrtnici kritikujemo tajkune i njihovo bahato bestidno bogacenje,jer to im je dozvolila politicka elita,pa zato kada vrhovni komandant podstice da mladi i porodice otvaraju mala porodicna preduzeca,u sustini nema nista od takvih populistickoh poruka,i ne cudi da mladi svi hoce da rade u drzavim kompanijama.Zivela demokratija i trzisna ekonomija,pod kontrolom drzavnog "kapitalizma".

MaloMorgen

pre 12 godina

Zbogom "Forma Ideale", "Simpo", "Aleksandro"... Dobar dan "Ikea"!

Dobar Ikei ali los stolarima Srbije. Mozda ce sada Srbi imati manje posla, ali ce im zato i rad biti jeftiniji. :(

.

Zoran

pre 12 godina

Izvinite, da li je ikako moguce da nemacka firma preuzme Magnohrom iz Kraljeva, koji nema kvalitetnu tehnologiju ali bazu ima kao ni jedna firma u svetu....

VLADIMIR GOLUBOVIC

pre 12 godina

'Ikea' je jedna od najrespektabilnijh kompanija u proizvodnji namestaja.I treba da je primi predsednik jer je on najvisi reprezent drzave.Time pokazuje povoljnu klimu za investitore i spremnost drzave na saradnju.Korak po korak ,dovescemo i proizvodne pogone ove kompanije.Hrvati su dobili prednost jer su blizi od nas statusu punopravnog clana Eu.

gromovnik011

pre 12 godina

Pa ovo je stvarno previse,istu tu ikeu nasa vrla administracija je zavlacila 2 godine pa su bili odustali.Ali sad je to boki sredio a i ndelice besplatno namestaj posto nemamo plate.To je sledeca vest.

eee

pre 12 godina

Kamo lepe srece da su nam izbori na svakih 3-6 meseci! Gde bi nam bio kraj, sa ovolikim investicijama! :D :D :D
- Sad' mozete da dovedete koga hocete... Moj glas nemate!
- Tj. niko nece dobiti moj glas! Jer ste SVI ISTI!

aha

pre 12 godina

Smiješni ste, ali stvarno. Jučer izvršni direktor IKEA-e u ZG potvrdio da 2013. otvaraju robnu kuću i trgovački centar u ZG i evo vas već danas s istom pričom. Jel ne daj Bože da lider i prestonica slučajno zaostaje za tamo nekim ZG. Da vas nema trebalo bi vas izmisliti!

dvokrilni orman

pre 12 godina

jedino tuzno u svemu ovome je da ce ta ikea koju prizeljkujete biti skupla nego ona koja je npr u austriji.
ovo znam jer sam kupovao u ikei u becu i u bratislavi a razlika u cenama je + 10-20% je skuplja bratislava.
nama trebaju fabrike koje nesto proizvode a ne trgovinski lanci. zaposlice ljude ali nije to to sto je srbiji preko potrebno.

Цоје

pre 12 godina

Како се то сви сад сетише да му обећавају? Одједном је постао ефикасан и сви сад хоће у Србију. А до јуче су сви бежали од нас.

Dexterijus

pre 12 godina

Nevidim sta ta IKEA nudi a sto mi nemamo na nashem trzistu, tj shta to IKEA donosi srpskom kupcu namestaja, a sto ovde moze samo da "sanja"...
Molim za odgovor...

Nans

pre 12 godina

Meni je ovo smesno. IKEA dolazi da prodaje svoje stvari, a ne da investira. IKEA dolazi da ostvari profit, na racun koga ? Na racun kupaca u Srbiji. Naravno IKEA ce zaposliti ljude, platiti porez uzeti ponesto i od domacih dobavljaca, ali u totalu novac ce otici iz Srbije i povecati nas deficit. Sto je najludje u ovom tekstu se spominju neke domace firme koje su dosada izvozile za IKEA-u i tako pospesivale izvoz. One ce to nastaviti i dalje da rade, ali sav ljihov izozni visak zatrpace IKEA dolaskom u Srbiju

D

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.

Jo

pre 12 godina

A u kom svojstvu direktor jedne privatne kompanije obaveštava predsednika jedne " tržišno " orijentisane zemlje šta će i kako raditi.Posle ovakvih stvari treba očekivati i noleta kako jednog dana obaveštava vrlog predsednika o svojim planovima na kojim turnirima će igrati.Možda bi trebalo razmisliti o nekom obrascu koji bi svaki punoletan gradjanin jednom godišnje popunjavao i slao predsedniku o svojim planovima za tu godinu.Čisto da bi g-din predsednik iskazao divljenje prema ti planovima

laik

pre 12 godina

"Uz uslov rešavanja svih administrativnih procedura i dobijanja neophodnih dozvola, Ikea je spremna da otvori prvu robnu kuću krajem 2013. godine"... Ko normalan u to može da veruje? Imamo konverzije zemljišta, urbanističke projekte, lokacijske dozvole, građevinske dozvole, sve praćene sa stotinama papira koje treba dobiti od gradskih, republičkih i komunalnih institucija. U vreme i posle izbora oni inače ništa ne rade. Neki, poput RGZ-a (Republičkog geodetskog zavoda iliti Katastra) ništa inače ne rade bez "otvorene komunikacije" (ko razume, shvatiće). Tu ne pomaže ni Tadić - jer ceo sistem, uronjen u sitničarsku birokratiju, je samo dodatno srozan sa "vlastima" u poslednjih 10 godina. Tako da ni investitori koji imaju najveća "leđa" nemaju baš prolaz. Jedini koji je imao potpunu podršku je ambasada SAD-a i oni su brzopotezno (i naravno, uz kršenje niza zakona i uredbi) dobili sve papire.

Sinisa

pre 12 godina

Sada ce i IKEA da nam prodaju pred izbore?!? Ovo samo pokazuje koliko su pukli na svim poljima, pa moraju i za jednu lepu trgovinu da se uhvate da nam je obecavaju! A od kojih para cemo kupovati u IKEA???

Jo

pre 12 godina

A u kom svojstvu direktor jedne privatne kompanije obaveštava predsednika jedne " tržišno " orijentisane zemlje šta će i kako raditi.Posle ovakvih stvari treba očekivati i noleta kako jednog dana obaveštava vrlog predsednika o svojim planovima na kojim turnirima će igrati.Možda bi trebalo razmisliti o nekom obrascu koji bi svaki punoletan gradjanin jednom godišnje popunjavao i slao predsedniku o svojim planovima za tu godinu.Čisto da bi g-din predsednik iskazao divljenje prema ti planovima

Sinisa

pre 12 godina

Sada ce i IKEA da nam prodaju pred izbore?!? Ovo samo pokazuje koliko su pukli na svim poljima, pa moraju i za jednu lepu trgovinu da se uhvate da nam je obecavaju! A od kojih para cemo kupovati u IKEA???

laik

pre 12 godina

"Uz uslov rešavanja svih administrativnih procedura i dobijanja neophodnih dozvola, Ikea je spremna da otvori prvu robnu kuću krajem 2013. godine"... Ko normalan u to može da veruje? Imamo konverzije zemljišta, urbanističke projekte, lokacijske dozvole, građevinske dozvole, sve praćene sa stotinama papira koje treba dobiti od gradskih, republičkih i komunalnih institucija. U vreme i posle izbora oni inače ništa ne rade. Neki, poput RGZ-a (Republičkog geodetskog zavoda iliti Katastra) ništa inače ne rade bez "otvorene komunikacije" (ko razume, shvatiće). Tu ne pomaže ni Tadić - jer ceo sistem, uronjen u sitničarsku birokratiju, je samo dodatno srozan sa "vlastima" u poslednjih 10 godina. Tako da ni investitori koji imaju najveća "leđa" nemaju baš prolaz. Jedini koji je imao potpunu podršku je ambasada SAD-a i oni su brzopotezno (i naravno, uz kršenje niza zakona i uredbi) dobili sve papire.

D

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.

Macak

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.
(D, 15. mart 2012 15:40)

Drzim da ste ovu poruku napisali bez zle namjere, vodjeni rasirenom predrasudom da je Ikea kao skandinavska firma olicenje skromnosti, otvorenosti,postenja...
Nazalost istina je potpuno drugacija i mada se dosta o tome znalo i ranije, nova saznaja tokom poslednjih godina su sokirala i same Svedjane.
Potrazite na netu video svedske televizije - The true story about Ikea - i vidjecete o cemu se radi... Fantastican i dug novinarski rad koji je na kraju uspio dokuciti istinu o ovoj velikoj obmani. Firma je takoreci holandska, vecina novca odlazi u Lihtenstajn a porez se tako reci i ne placa ako izuzmemo obicne radnike koji ga plate za tu platu kloju primaju. Umjesto u dobrotvorne svrhe kako su tvrdili godinama vecina novca odlazi direktno u dzep I. Kamprada istinskog despoptskog vlasnika firme. U emisiji mozes vidjeti kako on vrijedja novinara koji mu predoci da ga je razotkrio. Prazni fiktivni poslovni prostori, nepostojeca predstavnistva..svasta.. i poslovna kultura gdje su radnici pod prijetnjom otkaza prisiljeni da sute o bilo cemu u firmi.
Cijela konstrukcija firme je jako komplikovana, nikakve tu transparentnosti nema dragi D.
Potrazi takodje podatke o ogromnom skandalu sa gradjevinskim firmama i Ikeom u Njemackoj prije par godina - toliko o koruciji ili nedostatkiu nje...
Usput pomenuti vlasnik I.Kamprad je tokom rata bio clan pro-naci organizacije sto je kasnije uspjesno krio dok tokom 90-tih nisu na vidjelo dosla dokumenta vodje te organizacije u Svedskoj...mozes i te informacije pronaci okolo bez problema.
Toliko o hvalospjevima ovoj firmi- a sad druga stvar je sto u jednoj zemlji niko ne moze da se sastavi pa da sam proizvodi bofl namjestaj vec ceka Ikeu da ga spasi , dodje i proda mu ormare od pleha i iverice - i sto je najcudnije uz sve to se spominje i predsjednik drzave???
Kakve veze ima predsjednik suverene drzave sa prodavnicom ormara od presane piljevine?

Pazi sad

pre 12 godina

Ne moze APSOLUTNO NIKO da me ubedi da jedna firma dolazi BILO GDE zbog nekog ko je na vlasti! Ako ima povoljne uslove povoljno trziste, doci ce pa blilo ko da je na vlasti! Bio to Tadic, Djuro Svitnjak, ili Pera Patos! Oni jednostavno traze TRZISTE I PROFIT!! Tacka!!!!

Ja

pre 12 godina

Borise, kao skromni doprinos tvojoj kampanji, evo ja, građanka N.R., ti obećavam da ću 2023. u Srbiji otvoriti fabriku tepiha. Planiram u prvom ciklusu da otvorim 10 gigamarketa, od Medveđe do Horgoša, ako nam i tada tamo bude granica, mada nama je nebo svakako granica, i zaposlim oko 2000 duša, ako nas do tada bude toliko. Dakle, imaćemo deficit u radnoj snazi. Toliko od mene.

Nans

pre 12 godina

Meni je ovo smesno. IKEA dolazi da prodaje svoje stvari, a ne da investira. IKEA dolazi da ostvari profit, na racun koga ? Na racun kupaca u Srbiji. Naravno IKEA ce zaposliti ljude, platiti porez uzeti ponesto i od domacih dobavljaca, ali u totalu novac ce otici iz Srbije i povecati nas deficit. Sto je najludje u ovom tekstu se spominju neke domace firme koje su dosada izvozile za IKEA-u i tako pospesivale izvoz. One ce to nastaviti i dalje da rade, ali sav ljihov izozni visak zatrpace IKEA dolaskom u Srbiju

eee

pre 12 godina

Kamo lepe srece da su nam izbori na svakih 3-6 meseci! Gde bi nam bio kraj, sa ovolikim investicijama! :D :D :D
- Sad' mozete da dovedete koga hocete... Moj glas nemate!
- Tj. niko nece dobiti moj glas! Jer ste SVI ISTI!

hm

pre 12 godina

Interesantno je povuci paralelu s Hrvatskom.
U Hrvatskoj je Olsona docekao premijer, a kod nas predsednik.
Samo toliko. Pametnome dosta.

aha

pre 12 godina

Smiješni ste, ali stvarno. Jučer izvršni direktor IKEA-e u ZG potvrdio da 2013. otvaraju robnu kuću i trgovački centar u ZG i evo vas već danas s istom pričom. Jel ne daj Bože da lider i prestonica slučajno zaostaje za tamo nekim ZG. Da vas nema trebalo bi vas izmisliti!

Anamarija

pre 12 godina

Kucu sam opremila 90% ikeinim stvarima. Nije tacno da je namestaj nekvalitetan.Kvalitetniji je od Simpa o o Forma Ideale i Aleksandro da i ne govorim. sto je najvaznije imaju i jeftiniji i skuplji program, znaci za svaciji dzep. Zato, ako je ova vest tacnaonda je to dobro za nas. Mada mislim da je ovo obicno predizborno obecanje-ludom radovanje..

dvokrilni orman

pre 12 godina

jedino tuzno u svemu ovome je da ce ta ikea koju prizeljkujete biti skupla nego ona koja je npr u austriji.
ovo znam jer sam kupovao u ikei u becu i u bratislavi a razlika u cenama je + 10-20% je skuplja bratislava.
nama trebaju fabrike koje nesto proizvode a ne trgovinski lanci. zaposlice ljude ali nije to to sto je srbiji preko potrebno.

MaloMorgen

pre 12 godina

Zbogom "Forma Ideale", "Simpo", "Aleksandro"... Dobar dan "Ikea"!

Dobar Ikei ali los stolarima Srbije. Mozda ce sada Srbi imati manje posla, ali ce im zato i rad biti jeftiniji. :(

.

Tako

pre 12 godina

Samo da znate Ikea nije uopste jeftina...lepo dizajnirani namestaj nije posebnog kvaliteta-najvise za 2-3god koriscenja.Govorim iz iskustva...tako da se nenadajte puno.

Niko kao ja

pre 12 godina

Zna li neko da je Ikea poprilicno los namestaj, sto se kvaliteta tice. Dizajn je dobar, ali odnos cena kvalitet nikakav... A uz sve to samo cemo kupovati, zaposloce se par stotina ljudi... iiii???

nemam pojma

pre 12 godina

Neverovatni su naši ljudi. Kritikuju samo radi kritikovanja. Od IKEE ćemo svi imati koristi. Pogotovo mladi koji započinju samostalni život i treba da opreme svoj prvi stan, zašta je IKEA idealna.To je jevtin, relativno dobro dizajniran nameštaj, kao i druge potrebštine za stan. Pošto mi je to profesija, mnogim mladim porodicama ili samcima predlažem IKEINE proizvode dopunjenim sa po kojim komadom boljeg nameštaja. Zato se radujem da će ljudi u Srbiji moći da kupuju njihov asortiman. Oni imaju kooperante za proizvodnju, ogromno tržište od Rusije do USA, Australije i Kanade. Iako im je slabija ponuda nego ranijih godina, zbog novih ne baš izbirljivih tržišta. Isto kod njih se može opremiti za mali novac prva kancelarija privatnog biznisa. Cene su niže jer se montaža prepušta kupcu, veći komadi se dopremaju do mesta stanovanja. Vrlo važna stvar kod njihovog nameštaja je da je prilagođen manjim prostorijama, kakvi su u našim stanovima. Znate i sami kakav je problem smestiti kabasti nameštaj Simpa u naše dnevne ili spavaće sobe. Za naše uslove nameštaj mora biti praktičan, funkcionalan i jednostavan, što je odlika skandinavskog dizajna. Da ne pomislite da sam neki predstavnik IKEE, ne nisam, arhitekta sam po profesiji, koji živi na 50 km od IKEINOG tržnog centra. Postoje i druge evropske firme nameštaja nižeg ili srednjeg cenovnog razreda sa savremenim dizajnom koji bi trebalo da budu interesantni za BG tržište kao npr. italijanski KARTEL. Koliko sam imao priliku da vidim, ponuda u BG je zasad više nego loša.

Ezio Auditore

pre 12 godina

Umesto da pomogne SIMPU i drugim proizvodjacima, pa da mi izvozimo njima, Tadic se hvali dolaskom IKEA, koja otvara ovde "mega markete". LUDILO.
E upravo iz ovih i slicnih raloga nece da glasam, ne samo za DS vec ni zakoga.
Prosto ne znam koji su grdji a ja da ponovo biram manje zlo vise necu.

ROMAN

pre 12 godina

Gospodine Tadicu ziveli smo mi i dosada bez IKEA-e,nego sta cemo mi sa ovim poskupljenjima od goriva do svega ostalog,kako cemo placati rate kredita,kako skolovati decu i jednostavno prezivljavati?Pustite vi nas IKEA-e koja kada vidi kolika nam je platezna moc,brzo da zazali sto je dosla u ovu najblaze receno bedu.

pucav

pre 12 godina

Bolje bi bilo da obeca Ikei da ce srbi imati dovoljno novca da kupuju ovaj najnizi kvalitet namestaja, i sta ce Ikea za uzvrat proizvoditi u srbiji. A Ti Predsednice sam sebi dajes autogolove, Hvala Bogu vise te nece biti ,izbore ne mozes da dobijes jedino ako licno ne brojis glasove.

Zoran

pre 12 godina

Izvinite, da li je ikako moguce da nemacka firma preuzme Magnohrom iz Kraljeva, koji nema kvalitetnu tehnologiju ali bazu ima kao ni jedna firma u svetu....

oni ce mozda a ja cu valjda!!!???

pre 12 godina

Sta ovo znaci, ako bude nekih prepreka, ja unapred nisam kriv, puj pike prvi sam rekao!
Pa i ja sam obecao Obami da cu da dodjem u SAD a on meni zauzvrat, samo dodji sve ce bude cakum-pakum!Samo sto ja nisam precizirao datum dolaska a on nije precizirao da li ce biti i tada predsednik.

Цоје

pre 12 godina

Како се то сви сад сетише да му обећавају? Одједном је постао ефикасан и сви сад хоће у Србију. А до јуче су сви бежали од нас.

Dexterijus

pre 12 godina

Nevidim sta ta IKEA nudi a sto mi nemamo na nashem trzistu, tj shta to IKEA donosi srpskom kupcu namestaja, a sto ovde moze samo da "sanja"...
Molim za odgovor...

gromovnik011

pre 12 godina

Pa ovo je stvarno previse,istu tu ikeu nasa vrla administracija je zavlacila 2 godine pa su bili odustali.Ali sad je to boki sredio a i ndelice besplatno namestaj posto nemamo plate.To je sledeca vest.

mi zivimo jos u komunizmu i ako mislimo da smo demokratija

pre 12 godina

@(Jo, 15. mart 2012 15:58)

Izgleda Jo,da strane kompanije su naucile jos iz doba komunisticke vladavine,da sve komunikacije od interesa poslovanja treba razgovarati s vrhovnim komandantom tj,politickom elitom.E tako mi funkcionisemo,pa tako nema razloga zasto mi obicni smrtnici kritikujemo tajkune i njihovo bahato bestidno bogacenje,jer to im je dozvolila politicka elita,pa zato kada vrhovni komandant podstice da mladi i porodice otvaraju mala porodicna preduzeca,u sustini nema nista od takvih populistickoh poruka,i ne cudi da mladi svi hoce da rade u drzavim kompanijama.Zivela demokratija i trzisna ekonomija,pod kontrolom drzavnog "kapitalizma".

Sofronije

pre 12 godina

Vidim mnogi pričaju o kvalitetu i nekvalitetu. Imate li para za taj kvalitet o kome toliko pričate? Ko hoće vrhunski kvalitet i dizajn taj ide u Italiju i to debelo plati. I fotelju. I čašu. I tajnir. Ko hoće dizajn taj ide u IKEU. Kvalitet iz ličnog iskustva može da bude i dobar i pristojan ili loš..ali reći da im je sve bofl je notorna glupost. A kod nas ni dizajna ni kvaliteta. Nego ili iverica dž kvaliteta ili turbo kič nameštaj koji se slaže uz gipsane laviće i golubiće. Zato je bitno da IKEA dođe. A i eto zgodne prilike da naši mali proizvođači nađu načina da dopru do globalnog tržišta.

govoritj Moskva

pre 12 godina

MEBELJTORG planira otvaranje prodavnice balvana i aksesoara u Srbiji saopsteno je iz kabineta buduceg predsednika drzave i predsednika vlade Nikolica i Kostunice saopstilli buduci ministari za kulturu,razvoj i Budzetsku potrosnju Velimir Ilic i Bogoljub Karic.,

Dusan

pre 12 godina

Zivim u Filalfiji i svaki deo IKEA namestaja koji sam u poslednje vreme kupio ima upustva za sklapanje i na srpskom. Znaci, izgleda da je zaista samo pitanje vremena kad ce se prva radnja otvoriti i kod nas.

Зоран

pre 12 godina

Е и та ИКЕА!? Па њему треба ИКЕА ту до маја ове године, после му и не треба.

Sinbad

pre 12 godina

Ma daaa sad je sve zbog izbora. Svi pljuvaci nikom ponikose! Da nema izbora, po vama, bismo crkli gladni...
Prijatelji. To su posledice dobijanja kandidature. Nije bilo dovoljno sto imamo najjeftiniju radnu snagu u Evropi. Sad kao kandidati za EU, mnooogo smo im interesantniji za biznis.

Unuk Drzavnog Neprijatelja

pre 12 godina

Pouzdano znam da dolazak Ikee na nase trziste nema nikakve, ali ama bas nikakve veze sa dobijanjem statusa kandidata. Ovaj dolazak izvrsnog direktora u Beograd je u sklopu redovnih aktivnosti koje u Srbiji traju vec duzi niz godina i idu ka cilju, a to je otvaranje Robnih kuca u Beogradu, a kasnije i u ostatku Srbije. Podaci o planovima Ikee su tacni, ali politicka konotacija i koristi koju pokusavaju nas predsednik i gradonacelnik da izvuku iz iste su smesni. Dakle to nema veze sa Vama gospodo demokrate, vec iskljucivo sa trzistem koje je po pitanju profita vrlo interesantno svedjanima u ovom slucaju. Nadam se da ce narod znati da proceni ovakve jeftine politicke poteze koliko vec o Djurdjevdanu.

VLADIMIR GOLUBOVIC

pre 12 godina

'Ikea' je jedna od najrespektabilnijh kompanija u proizvodnji namestaja.I treba da je primi predsednik jer je on najvisi reprezent drzave.Time pokazuje povoljnu klimu za investitore i spremnost drzave na saradnju.Korak po korak ,dovescemo i proizvodne pogone ove kompanije.Hrvati su dobili prednost jer su blizi od nas statusu punopravnog clana Eu.

Ilic Nenad-Palanka

pre 12 godina

Malo mi je ovo nejasno.Zbog cega je ovo dobra vest za Srbiju!?IKEA dolazi 2013 i otvara nekoliko robnih kuca.Mislim da bi dobra vest bila da Ikea dolazi i otvara fabriku u Srbiji za namestaj koji ce prodavati i kod nas i izvoziti!Ne znam sta ce nama Ikea ako prodaje uvozni namestaj,mozda gresim ali mislim da ce se smanjiti prodaja u Simpu,Tahirovicu...

Zašto tako?

pre 12 godina

A kupovina preko interneta?To se blokira na sve strane!!! Skidaju nas i tamo gde nas je bilo, a tamo gde još nismo, odgovor je: pitajte vašu vladu.Šatro otvaraju tržište, kandidatura, a tamo gde je danas ceo svet(Net), tu nas nema. ******

Sasa

pre 12 godina

A peta lokacija u blizini Cacka i Kraljeva, a bice povezan i Kragujevac. Kako to misle da ce biti povezan i Kragujevac? Pa Kragujevac je vec povezan sa ova dva grada. Ranije je pisano da ce Ikea graditi u Kragujevcu. Zivo me interesuje sta se i medjuvremenu promenilo??

gigi

pre 12 godina

dragi narode srbije, ja gigi iz rijeke, dolazim sigurno 2014, časna riječ
evo još nešto, za razonodu, jer i mi (Riječani - Fiumani) volimo biti prvi
http://www.braneweb.net/krivotvorenje.html

kONSTULTANT

pre 12 godina

(Ana Maticevic, 16. mart 2012 00:17)
Rece neko,da je fabrika,u redu jeste sansa,slazem se i ja,ali prodavnica jedna ili 10 nama nije nikava sansa.
Mi moramo da otvorimo fabriku,kako bi nabavljali sirovine po minimalnoj ceni i izvozili,ali ja u prodavnicama ne vidim nista sto bi bilo uspeh.
Ikea je obican lanac trgovine kao i kika ili bilo koji drugi.
******

Boban

pre 12 godina

IKEA prodaje uglavnom namestaj (i komplementarne proizvode) u delovima i kupac ga sam montira. Izradu tih delova IKEA ne daje lokalnim firmama vec sirom sveta gde nadje jeftin rad ali visoko kvalitetan. Te firme su uvek i usko specijalizovane pa onaj ko pravi neki deo i ne mora da zna cemu isti sluzi.
Naravno da moze da se desi da neka firma iz Srbije nesto izradjuje za IKEA-u ali to nema veze sa samom prodajom njenih proizvoda u Srbiji. To je cisti uvoz i kao takvo nije nesto za predizborno reklamiranje. Na protiv, samo nas izvoz moze da bude predizborno reklamiranje. Ali izgleda, to je Tadic ostavio Nikolicu...

Branko V.

pre 12 godina

Obećanje ludom radovanje. Međutim čak i ovo da je tačno stanje u Srbiji neće biti ništa bolje jer uz ovu trgovinu trebaju nam i banke kod kojih ćemo dobijati kredit na lepe oči.

Zlatan

pre 12 godina

IKEA svakako i potvrđeno ima najbolji odnos cena-kvalitet u "budžet" klasi nameštaja, istina je da ga proizvode gde god nađu jeftinu radnu snagu (uključujući i neizbežnu Kinu), ali se barem drže najviših standarda kvaliteta i (što je najvažnije), proizvodi su im identični i za zapadno i za istočno tržište (proizvodi su identični i u Nemačkoj i u, recimo, Bugarskoj i to je velika prednost, dostupan nam je isti kvalitet kao i za Zapad). Jedino mi se lično ne sviđa njihov dizajn bračnih kreveta (dosta je asketski), ali je opet daleko od lošeg.

Sramota je samo to što sve ove godine nisu bili prisutni na našem tržištu (zahvaljujući našim monopolistima), ali su zato već godinama u Beogradu prisutne gotovo sve one italijanske luksuzne firme čiji nameštaj košta desetine hiljada evra, baš kao da smo najbogatija zemlja na svetu.

I na kraju, za očekivati je bilo da se njihov dolazak tempira baš za izbornu kampanju, ali ovoj vlasti ne bi pomoglo ni kad bi uspeli da otvore prvu robnu kuću do 6. maja.

D

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.

nemam pojma

pre 12 godina

Neverovatni su naši ljudi. Kritikuju samo radi kritikovanja. Od IKEE ćemo svi imati koristi. Pogotovo mladi koji započinju samostalni život i treba da opreme svoj prvi stan, zašta je IKEA idealna.To je jevtin, relativno dobro dizajniran nameštaj, kao i druge potrebštine za stan. Pošto mi je to profesija, mnogim mladim porodicama ili samcima predlažem IKEINE proizvode dopunjenim sa po kojim komadom boljeg nameštaja. Zato se radujem da će ljudi u Srbiji moći da kupuju njihov asortiman. Oni imaju kooperante za proizvodnju, ogromno tržište od Rusije do USA, Australije i Kanade. Iako im je slabija ponuda nego ranijih godina, zbog novih ne baš izbirljivih tržišta. Isto kod njih se može opremiti za mali novac prva kancelarija privatnog biznisa. Cene su niže jer se montaža prepušta kupcu, veći komadi se dopremaju do mesta stanovanja. Vrlo važna stvar kod njihovog nameštaja je da je prilagođen manjim prostorijama, kakvi su u našim stanovima. Znate i sami kakav je problem smestiti kabasti nameštaj Simpa u naše dnevne ili spavaće sobe. Za naše uslove nameštaj mora biti praktičan, funkcionalan i jednostavan, što je odlika skandinavskog dizajna. Da ne pomislite da sam neki predstavnik IKEE, ne nisam, arhitekta sam po profesiji, koji živi na 50 km od IKEINOG tržnog centra. Postoje i druge evropske firme nameštaja nižeg ili srednjeg cenovnog razreda sa savremenim dizajnom koji bi trebalo da budu interesantni za BG tržište kao npr. italijanski KARTEL. Koliko sam imao priliku da vidim, ponuda u BG je zasad više nego loša.

VLADIMIR GOLUBOVIC

pre 12 godina

'Ikea' je jedna od najrespektabilnijh kompanija u proizvodnji namestaja.I treba da je primi predsednik jer je on najvisi reprezent drzave.Time pokazuje povoljnu klimu za investitore i spremnost drzave na saradnju.Korak po korak ,dovescemo i proizvodne pogone ove kompanije.Hrvati su dobili prednost jer su blizi od nas statusu punopravnog clana Eu.

Jo

pre 12 godina

A u kom svojstvu direktor jedne privatne kompanije obaveštava predsednika jedne " tržišno " orijentisane zemlje šta će i kako raditi.Posle ovakvih stvari treba očekivati i noleta kako jednog dana obaveštava vrlog predsednika o svojim planovima na kojim turnirima će igrati.Možda bi trebalo razmisliti o nekom obrascu koji bi svaki punoletan gradjanin jednom godišnje popunjavao i slao predsedniku o svojim planovima za tu godinu.Čisto da bi g-din predsednik iskazao divljenje prema ti planovima

Tako

pre 12 godina

Samo da znate Ikea nije uopste jeftina...lepo dizajnirani namestaj nije posebnog kvaliteta-najvise za 2-3god koriscenja.Govorim iz iskustva...tako da se nenadajte puno.

Sinisa

pre 12 godina

Sada ce i IKEA da nam prodaju pred izbore?!? Ovo samo pokazuje koliko su pukli na svim poljima, pa moraju i za jednu lepu trgovinu da se uhvate da nam je obecavaju! A od kojih para cemo kupovati u IKEA???

aha

pre 12 godina

Smiješni ste, ali stvarno. Jučer izvršni direktor IKEA-e u ZG potvrdio da 2013. otvaraju robnu kuću i trgovački centar u ZG i evo vas već danas s istom pričom. Jel ne daj Bože da lider i prestonica slučajno zaostaje za tamo nekim ZG. Da vas nema trebalo bi vas izmisliti!

Sinbad

pre 12 godina

Ma daaa sad je sve zbog izbora. Svi pljuvaci nikom ponikose! Da nema izbora, po vama, bismo crkli gladni...
Prijatelji. To su posledice dobijanja kandidature. Nije bilo dovoljno sto imamo najjeftiniju radnu snagu u Evropi. Sad kao kandidati za EU, mnooogo smo im interesantniji za biznis.

Anamarija

pre 12 godina

Kucu sam opremila 90% ikeinim stvarima. Nije tacno da je namestaj nekvalitetan.Kvalitetniji je od Simpa o o Forma Ideale i Aleksandro da i ne govorim. sto je najvaznije imaju i jeftiniji i skuplji program, znaci za svaciji dzep. Zato, ako je ova vest tacnaonda je to dobro za nas. Mada mislim da je ovo obicno predizborno obecanje-ludom radovanje..

govoritj Moskva

pre 12 godina

MEBELJTORG planira otvaranje prodavnice balvana i aksesoara u Srbiji saopsteno je iz kabineta buduceg predsednika drzave i predsednika vlade Nikolica i Kostunice saopstilli buduci ministari za kulturu,razvoj i Budzetsku potrosnju Velimir Ilic i Bogoljub Karic.,

Niko kao ja

pre 12 godina

Zna li neko da je Ikea poprilicno los namestaj, sto se kvaliteta tice. Dizajn je dobar, ali odnos cena kvalitet nikakav... A uz sve to samo cemo kupovati, zaposloce se par stotina ljudi... iiii???

pucav

pre 12 godina

Bolje bi bilo da obeca Ikei da ce srbi imati dovoljno novca da kupuju ovaj najnizi kvalitet namestaja, i sta ce Ikea za uzvrat proizvoditi u srbiji. A Ti Predsednice sam sebi dajes autogolove, Hvala Bogu vise te nece biti ,izbore ne mozes da dobijes jedino ako licno ne brojis glasove.

Ezio Auditore

pre 12 godina

Umesto da pomogne SIMPU i drugim proizvodjacima, pa da mi izvozimo njima, Tadic se hvali dolaskom IKEA, koja otvara ovde "mega markete". LUDILO.
E upravo iz ovih i slicnih raloga nece da glasam, ne samo za DS vec ni zakoga.
Prosto ne znam koji su grdji a ja da ponovo biram manje zlo vise necu.

laik

pre 12 godina

"Uz uslov rešavanja svih administrativnih procedura i dobijanja neophodnih dozvola, Ikea je spremna da otvori prvu robnu kuću krajem 2013. godine"... Ko normalan u to može da veruje? Imamo konverzije zemljišta, urbanističke projekte, lokacijske dozvole, građevinske dozvole, sve praćene sa stotinama papira koje treba dobiti od gradskih, republičkih i komunalnih institucija. U vreme i posle izbora oni inače ništa ne rade. Neki, poput RGZ-a (Republičkog geodetskog zavoda iliti Katastra) ništa inače ne rade bez "otvorene komunikacije" (ko razume, shvatiće). Tu ne pomaže ni Tadić - jer ceo sistem, uronjen u sitničarsku birokratiju, je samo dodatno srozan sa "vlastima" u poslednjih 10 godina. Tako da ni investitori koji imaju najveća "leđa" nemaju baš prolaz. Jedini koji je imao potpunu podršku je ambasada SAD-a i oni su brzopotezno (i naravno, uz kršenje niza zakona i uredbi) dobili sve papire.

Dexterijus

pre 12 godina

Nevidim sta ta IKEA nudi a sto mi nemamo na nashem trzistu, tj shta to IKEA donosi srpskom kupcu namestaja, a sto ovde moze samo da "sanja"...
Molim za odgovor...

MaloMorgen

pre 12 godina

Zbogom "Forma Ideale", "Simpo", "Aleksandro"... Dobar dan "Ikea"!

Dobar Ikei ali los stolarima Srbije. Mozda ce sada Srbi imati manje posla, ali ce im zato i rad biti jeftiniji. :(

.

Macak

pre 12 godina

Bravo momci.. Samo gurajte.. Srpskom trzistu treba ovakva jedna firma iz vise razloga: Konkurencije, domacih dobavljaca, izbor, transparentna firma koja ne podlaze korupciji.. Da ostale firme vide da moze i tako da se funkcionise.
(D, 15. mart 2012 15:40)

Drzim da ste ovu poruku napisali bez zle namjere, vodjeni rasirenom predrasudom da je Ikea kao skandinavska firma olicenje skromnosti, otvorenosti,postenja...
Nazalost istina je potpuno drugacija i mada se dosta o tome znalo i ranije, nova saznaja tokom poslednjih godina su sokirala i same Svedjane.
Potrazite na netu video svedske televizije - The true story about Ikea - i vidjecete o cemu se radi... Fantastican i dug novinarski rad koji je na kraju uspio dokuciti istinu o ovoj velikoj obmani. Firma je takoreci holandska, vecina novca odlazi u Lihtenstajn a porez se tako reci i ne placa ako izuzmemo obicne radnike koji ga plate za tu platu kloju primaju. Umjesto u dobrotvorne svrhe kako su tvrdili godinama vecina novca odlazi direktno u dzep I. Kamprada istinskog despoptskog vlasnika firme. U emisiji mozes vidjeti kako on vrijedja novinara koji mu predoci da ga je razotkrio. Prazni fiktivni poslovni prostori, nepostojeca predstavnistva..svasta.. i poslovna kultura gdje su radnici pod prijetnjom otkaza prisiljeni da sute o bilo cemu u firmi.
Cijela konstrukcija firme je jako komplikovana, nikakve tu transparentnosti nema dragi D.
Potrazi takodje podatke o ogromnom skandalu sa gradjevinskim firmama i Ikeom u Njemackoj prije par godina - toliko o koruciji ili nedostatkiu nje...
Usput pomenuti vlasnik I.Kamprad je tokom rata bio clan pro-naci organizacije sto je kasnije uspjesno krio dok tokom 90-tih nisu na vidjelo dosla dokumenta vodje te organizacije u Svedskoj...mozes i te informacije pronaci okolo bez problema.
Toliko o hvalospjevima ovoj firmi- a sad druga stvar je sto u jednoj zemlji niko ne moze da se sastavi pa da sam proizvodi bofl namjestaj vec ceka Ikeu da ga spasi , dodje i proda mu ormare od pleha i iverice - i sto je najcudnije uz sve to se spominje i predsjednik drzave???
Kakve veze ima predsjednik suverene drzave sa prodavnicom ormara od presane piljevine?

Sofronije

pre 12 godina

Vidim mnogi pričaju o kvalitetu i nekvalitetu. Imate li para za taj kvalitet o kome toliko pričate? Ko hoće vrhunski kvalitet i dizajn taj ide u Italiju i to debelo plati. I fotelju. I čašu. I tajnir. Ko hoće dizajn taj ide u IKEU. Kvalitet iz ličnog iskustva može da bude i dobar i pristojan ili loš..ali reći da im je sve bofl je notorna glupost. A kod nas ni dizajna ni kvaliteta. Nego ili iverica dž kvaliteta ili turbo kič nameštaj koji se slaže uz gipsane laviće i golubiće. Zato je bitno da IKEA dođe. A i eto zgodne prilike da naši mali proizvođači nađu načina da dopru do globalnog tržišta.

Nans

pre 12 godina

Meni je ovo smesno. IKEA dolazi da prodaje svoje stvari, a ne da investira. IKEA dolazi da ostvari profit, na racun koga ? Na racun kupaca u Srbiji. Naravno IKEA ce zaposliti ljude, platiti porez uzeti ponesto i od domacih dobavljaca, ali u totalu novac ce otici iz Srbije i povecati nas deficit. Sto je najludje u ovom tekstu se spominju neke domace firme koje su dosada izvozile za IKEA-u i tako pospesivale izvoz. One ce to nastaviti i dalje da rade, ali sav ljihov izozni visak zatrpace IKEA dolaskom u Srbiju

eee

pre 12 godina

Kamo lepe srece da su nam izbori na svakih 3-6 meseci! Gde bi nam bio kraj, sa ovolikim investicijama! :D :D :D
- Sad' mozete da dovedete koga hocete... Moj glas nemate!
- Tj. niko nece dobiti moj glas! Jer ste SVI ISTI!

Ja

pre 12 godina

Borise, kao skromni doprinos tvojoj kampanji, evo ja, građanka N.R., ti obećavam da ću 2023. u Srbiji otvoriti fabriku tepiha. Planiram u prvom ciklusu da otvorim 10 gigamarketa, od Medveđe do Horgoša, ako nam i tada tamo bude granica, mada nama je nebo svakako granica, i zaposlim oko 2000 duša, ako nas do tada bude toliko. Dakle, imaćemo deficit u radnoj snazi. Toliko od mene.

hm

pre 12 godina

Interesantno je povuci paralelu s Hrvatskom.
U Hrvatskoj je Olsona docekao premijer, a kod nas predsednik.
Samo toliko. Pametnome dosta.

Зоран

pre 12 godina

Е и та ИКЕА!? Па њему треба ИКЕА ту до маја ове године, после му и не треба.

dvokrilni orman

pre 12 godina

jedino tuzno u svemu ovome je da ce ta ikea koju prizeljkujete biti skupla nego ona koja je npr u austriji.
ovo znam jer sam kupovao u ikei u becu i u bratislavi a razlika u cenama je + 10-20% je skuplja bratislava.
nama trebaju fabrike koje nesto proizvode a ne trgovinski lanci. zaposlice ljude ali nije to to sto je srbiji preko potrebno.

ROMAN

pre 12 godina

Gospodine Tadicu ziveli smo mi i dosada bez IKEA-e,nego sta cemo mi sa ovim poskupljenjima od goriva do svega ostalog,kako cemo placati rate kredita,kako skolovati decu i jednostavno prezivljavati?Pustite vi nas IKEA-e koja kada vidi kolika nam je platezna moc,brzo da zazali sto je dosla u ovu najblaze receno bedu.

Цоје

pre 12 godina

Како се то сви сад сетише да му обећавају? Одједном је постао ефикасан и сви сад хоће у Србију. А до јуче су сви бежали од нас.

gromovnik011

pre 12 godina

Pa ovo je stvarno previse,istu tu ikeu nasa vrla administracija je zavlacila 2 godine pa su bili odustali.Ali sad je to boki sredio a i ndelice besplatno namestaj posto nemamo plate.To je sledeca vest.

Pazi sad

pre 12 godina

Ne moze APSOLUTNO NIKO da me ubedi da jedna firma dolazi BILO GDE zbog nekog ko je na vlasti! Ako ima povoljne uslove povoljno trziste, doci ce pa blilo ko da je na vlasti! Bio to Tadic, Djuro Svitnjak, ili Pera Patos! Oni jednostavno traze TRZISTE I PROFIT!! Tacka!!!!

mi zivimo jos u komunizmu i ako mislimo da smo demokratija

pre 12 godina

@(Jo, 15. mart 2012 15:58)

Izgleda Jo,da strane kompanije su naucile jos iz doba komunisticke vladavine,da sve komunikacije od interesa poslovanja treba razgovarati s vrhovnim komandantom tj,politickom elitom.E tako mi funkcionisemo,pa tako nema razloga zasto mi obicni smrtnici kritikujemo tajkune i njihovo bahato bestidno bogacenje,jer to im je dozvolila politicka elita,pa zato kada vrhovni komandant podstice da mladi i porodice otvaraju mala porodicna preduzeca,u sustini nema nista od takvih populistickoh poruka,i ne cudi da mladi svi hoce da rade u drzavim kompanijama.Zivela demokratija i trzisna ekonomija,pod kontrolom drzavnog "kapitalizma".

oni ce mozda a ja cu valjda!!!???

pre 12 godina

Sta ovo znaci, ako bude nekih prepreka, ja unapred nisam kriv, puj pike prvi sam rekao!
Pa i ja sam obecao Obami da cu da dodjem u SAD a on meni zauzvrat, samo dodji sve ce bude cakum-pakum!Samo sto ja nisam precizirao datum dolaska a on nije precizirao da li ce biti i tada predsednik.

Branko V.

pre 12 godina

Obećanje ludom radovanje. Međutim čak i ovo da je tačno stanje u Srbiji neće biti ništa bolje jer uz ovu trgovinu trebaju nam i banke kod kojih ćemo dobijati kredit na lepe oči.

gigi

pre 12 godina

dragi narode srbije, ja gigi iz rijeke, dolazim sigurno 2014, časna riječ
evo još nešto, za razonodu, jer i mi (Riječani - Fiumani) volimo biti prvi
http://www.braneweb.net/krivotvorenje.html

kONSTULTANT

pre 12 godina

(Ana Maticevic, 16. mart 2012 00:17)
Rece neko,da je fabrika,u redu jeste sansa,slazem se i ja,ali prodavnica jedna ili 10 nama nije nikava sansa.
Mi moramo da otvorimo fabriku,kako bi nabavljali sirovine po minimalnoj ceni i izvozili,ali ja u prodavnicama ne vidim nista sto bi bilo uspeh.
Ikea je obican lanac trgovine kao i kika ili bilo koji drugi.
******

Zoran

pre 12 godina

Izvinite, da li je ikako moguce da nemacka firma preuzme Magnohrom iz Kraljeva, koji nema kvalitetnu tehnologiju ali bazu ima kao ni jedna firma u svetu....

Dusan

pre 12 godina

Zivim u Filalfiji i svaki deo IKEA namestaja koji sam u poslednje vreme kupio ima upustva za sklapanje i na srpskom. Znaci, izgleda da je zaista samo pitanje vremena kad ce se prva radnja otvoriti i kod nas.

Ilic Nenad-Palanka

pre 12 godina

Malo mi je ovo nejasno.Zbog cega je ovo dobra vest za Srbiju!?IKEA dolazi 2013 i otvara nekoliko robnih kuca.Mislim da bi dobra vest bila da Ikea dolazi i otvara fabriku u Srbiji za namestaj koji ce prodavati i kod nas i izvoziti!Ne znam sta ce nama Ikea ako prodaje uvozni namestaj,mozda gresim ali mislim da ce se smanjiti prodaja u Simpu,Tahirovicu...

Unuk Drzavnog Neprijatelja

pre 12 godina

Pouzdano znam da dolazak Ikee na nase trziste nema nikakve, ali ama bas nikakve veze sa dobijanjem statusa kandidata. Ovaj dolazak izvrsnog direktora u Beograd je u sklopu redovnih aktivnosti koje u Srbiji traju vec duzi niz godina i idu ka cilju, a to je otvaranje Robnih kuca u Beogradu, a kasnije i u ostatku Srbije. Podaci o planovima Ikee su tacni, ali politicka konotacija i koristi koju pokusavaju nas predsednik i gradonacelnik da izvuku iz iste su smesni. Dakle to nema veze sa Vama gospodo demokrate, vec iskljucivo sa trzistem koje je po pitanju profita vrlo interesantno svedjanima u ovom slucaju. Nadam se da ce narod znati da proceni ovakve jeftine politicke poteze koliko vec o Djurdjevdanu.

Sasa

pre 12 godina

A peta lokacija u blizini Cacka i Kraljeva, a bice povezan i Kragujevac. Kako to misle da ce biti povezan i Kragujevac? Pa Kragujevac je vec povezan sa ova dva grada. Ranije je pisano da ce Ikea graditi u Kragujevcu. Zivo me interesuje sta se i medjuvremenu promenilo??

Boban

pre 12 godina

IKEA prodaje uglavnom namestaj (i komplementarne proizvode) u delovima i kupac ga sam montira. Izradu tih delova IKEA ne daje lokalnim firmama vec sirom sveta gde nadje jeftin rad ali visoko kvalitetan. Te firme su uvek i usko specijalizovane pa onaj ko pravi neki deo i ne mora da zna cemu isti sluzi.
Naravno da moze da se desi da neka firma iz Srbije nesto izradjuje za IKEA-u ali to nema veze sa samom prodajom njenih proizvoda u Srbiji. To je cisti uvoz i kao takvo nije nesto za predizborno reklamiranje. Na protiv, samo nas izvoz moze da bude predizborno reklamiranje. Ali izgleda, to je Tadic ostavio Nikolicu...

Zlatan

pre 12 godina

IKEA svakako i potvrđeno ima najbolji odnos cena-kvalitet u "budžet" klasi nameštaja, istina je da ga proizvode gde god nađu jeftinu radnu snagu (uključujući i neizbežnu Kinu), ali se barem drže najviših standarda kvaliteta i (što je najvažnije), proizvodi su im identični i za zapadno i za istočno tržište (proizvodi su identični i u Nemačkoj i u, recimo, Bugarskoj i to je velika prednost, dostupan nam je isti kvalitet kao i za Zapad). Jedino mi se lično ne sviđa njihov dizajn bračnih kreveta (dosta je asketski), ali je opet daleko od lošeg.

Sramota je samo to što sve ove godine nisu bili prisutni na našem tržištu (zahvaljujući našim monopolistima), ali su zato već godinama u Beogradu prisutne gotovo sve one italijanske luksuzne firme čiji nameštaj košta desetine hiljada evra, baš kao da smo najbogatija zemlja na svetu.

I na kraju, za očekivati je bilo da se njihov dolazak tempira baš za izbornu kampanju, ali ovoj vlasti ne bi pomoglo ni kad bi uspeli da otvore prvu robnu kuću do 6. maja.

Zašto tako?

pre 12 godina

A kupovina preko interneta?To se blokira na sve strane!!! Skidaju nas i tamo gde nas je bilo, a tamo gde još nismo, odgovor je: pitajte vašu vladu.Šatro otvaraju tržište, kandidatura, a tamo gde je danas ceo svet(Net), tu nas nema. ******