Četvrtak, 15.03.2012.

00:06

“Srbija postala deponija Evrope“

Srbija je preplavljena robom sumnjivog kvaliteta, kaže Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović povodom Svetskog dana potrošača.

Izvor: Beta

“Srbija postala deponija Evrope“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

007

pre 11 godina

a hoce li neko poraditi na tome da se firme koje sa bave trgovinom i njihovi zaposleni zastite od bezobrazluka, bahatosti, samovolje pa cak bakterioloske strokavosti tih istih potrosaca

jelena

pre 12 godina

"To samo pokazuje da su potrošači na sopstveni rizik primorani da kupuju osnovne životne namirnice na pijacama"...
Koliko ja znam, na pijacama osnovne zivotne namirnice ne prodaju Kinezi, ni prodavci iz EU, ili USA...Tako da sam naslov, kako smo deponija EU i Kine, ne odgovara komentaru ovog gospodina, koji je, kako shvatam, iz nekod domaceg udruzenja za zastitu potrosaca... Ako vec kukamo, kao "potrosaci", ( a ima li odvratnije kvalifikacije za Vas, kao zivo bice, ili je to previse suptilno?!? ), onda se, valjda, prvo valja pozabaviti ovim "nasim", na pijacama, sa vocem i povrcem... Kupujemo domace djubre, ono sto neki seljaci ne bi dali ni svojim svinjama da jedu, ali bitno je da je to " domace ", sto u nasem poimanju stvari apsolutno ima znacenje " zdravo i kvalitetno "... A to sto se ne postuju cak ni domaci standardi ( losi, kao i vecina zakona kod nas ), to nije vazno. Bitno je da je domace... Svi stranci su apriori stoka i otimaci para... E, pa da Vam ispricam jednu pricu. Moj tata je godinama kupovao jabuke od jednog istog seljaka na pijaci. Lepe, domace jabuke. I, onda, jednom, sasvim slucajno, u neformalnoj prici, taj isti seljak isprica mom tati kako on te jabuke prska izmedju 25 i 30 puta, sto dok su u cvetu, sto dok su plodovi na drvetu, sto dok ih cuva preko zime u svojim hangarima/ hladnjacama... Ima od tad vise od deset godina... Ja jabuke od tada ne jedem... Ni domace, ni bilo koje druge... Jedem neko voce koje stize sa deklaracijom, odaklegod, a koje sebi mogu da priustim... Potrosac ne znaci biti beslovesno bice koje ocekuje da mu se poklanja, sto kvalitet, sto kvantitet... Sve na ovom svetu ima svoju cenu, zdravlje i zivot na prvom mestu. Pa, ako proizvodjac nema dokaz o kvalitetu, a Vi ipak kupujete njegov proizvod, to nema nikakve veze sa njim, cak ne ni sa omrazenim zakonodavcima i onima koji zakon sprovode, vec samo sa Vama... Proizvodjace, uvoznike i prodavce niko ne posmatra kao razumna ziva bica; to ste, na pocetku i kraju price, samo i zauvek, Vi...

Darvin

pre 12 godina

Mislim da ste sa ovim komentarima promašili temu. Standard građana i cene robe nemaju nikakve veze sa ovim. Glavni problem u Srbiji je slabo sprovođenje standarda o kavalitetu koji su usvojeni kod nas kao i onih evropskih koje tek treba da uvedemo. Ogromne količine robe prelaze granicu i ulaze u zemlju bez zakonom propisane kontrole. Uvoznici imaju dil sa carinom i sve funkcioniše savršeno u njihovom intersu. Kao rezultat toga imamo robu koja je štetna po zdravlje (opasni, toksični materijali) elektronska roba sa greškama i bez zaštite, kao i generalno roba koja ne zadovoljava minimum kvaliteta koji je zakonom propisan.
Takva roba se ne može nazvati konkurentnom - to je nelegalna konkurencija i kao takva ne bi smela da postoji na našem tržištu uopšte.

Ja

pre 12 godina

A disu sad oni sti velicaju kinu i prizeljkuju raspad eu i nadaju i pljuju po zabranama uvoza nekih roba iz kine u eu a nisu svjesni da je i srbija u evropi nije u aziji

Kupi kinesko al plati kineski

pre 12 godina

Ne razumem zasto kukate na kineske radnje, oni barem prodaju jeftino, pogledajte ostale radnje oko sebe na sve strane neki Vox,fox,benq...sve sami kavlitet u tempu,metrou,idei... Hocete reci da je kinez los, a da je zara,new yorker,terranova kvalitet??? A za igracke da ne pricam sve iz kine u raspalom pakovanju a kosta ko da ga pravio nemac! Bojkot kineza da bi tempo,idea,matro,svi deltini shop brendovi,dexy co.. mogli da uzivaju marze od 2000%!

Bojan

pre 12 godina

New slažem se sa dosta komentara da smo siromašni i da smo kupovni bogalji. PROBLEM je u vlastodršcima koji zarad svog ontresa i određenih pojedinaca prave od Srbije zatvoreno tržište. Postoji milon primera: Nike, svo voće i povrće, Zara, Adidas, sva bela tehnika, elektronika, automobili, živa stoka, beli luk...
napravili su takav kartelsko monopolistički sistem uz pomoć poreznika i carine da ni kad se pojavi neko sposoban da donese nešto kvalitetno oni ga u tome brzo spreče !

Potrosac

pre 12 godina

Dobro ajd onda ovako..Odem da kupim igracku detetu u monopolistickim radnjama po srbiji, i onda ugledam pregrst lutaka sa cenom od 2500 do 5000 dinara koje se takodje prave u kini i kvalitet im je smesan, a slicna takva kod kineza kosta 300 din! Deponija kod kineza je realan standard kod nas i kinez radi za realnu marzu, a pitam se kolika li je marza kod nasih uvoznika gde lutka kosta i 5000 din! Isterajte kineze pa cu detetu da kupujem orahe da ih kotrlja po stanu! Nije problem u kinezima vec u smesnom standardu gde su cene u "normalnim" radnjama iste kao u centru Pariza!

rax

pre 12 godina

u srbiji nema organa koji kontrolise kvalitet robe, ako ga ima onda je koruptan. kada se u svajcarskoj bacalo junece meso, neki biznismeni su isto to uvozili u srbiju, o kineskoj robi i da ne govorimo. zastita bilja, isto tako nije pod kontrolom, a posle se pitamo odakle toliki broj obolelih od raka.

Cipelici

pre 12 godina

E,nemojte tako! Nije sve sa Dalekog Istoka loseg kvaliteta. Npr. 95% Dr. Martens obuce se pravi u Kini, Vijetnamu i Tajlandu a oko 5% u Engleskoj ali Airwair daje istu garanciju za oba proizvoda! Problem je KVALITET proizvoda,ne odakle je proizvod uvezen!

petarV

pre 12 godina

Pre nekih 15 godina,sam imao pank bend...pa sam napisao jednu pesmu sa refrenom...

"BRZINOM KUGE,U VAŠE KUĆE,ULAZI KINESKA PLASTIKA!"


P.S. da se ne lažemo,umem par puta mesečno da svratim kod Kineza...

Kupim mirišljavo ulje za sveću,za 100din,pakovanje kao da je iz Italije...a isto takvo u "coin casi" i sličnim radnjama košta 400din!

Pa recimo...razni ženski dzemperi su im originali...samo treba kopati po kutijama...u "ušću" su oko 1500din na sniženju,kod Kineza 200-300din!
Takođe i ženske majce...

Đinđue...kao u onoj radnji na kraju Kneza (zaboravih kako se zove) prodaju plastiku,fensi...narukvice,rajfove,minđuše...i dzidzabidze za klinke...kod Kineza sve to isto....po urnebesnim cenama...u knezu...dodajte jednu 0 na Kinesku cenu!

Cene znam jer,moja supruga voli da baza po Kineskom tržnom centru...ja idem,jer imaju super restorančić...i jer imaju svakakve stvari koje kupujem za fotografisanje...

Tako da nije problem...šta nama Kinezi prodaju...oni su barem jeftiniji (mada ne daju fiskalni)...nego je problem,šta nama luksuzne radnje prodaju a kupuju na tone kod Kineza!!!

Петар Попара

pre 12 godina

Немо да лупетате ви са неким ценама(1200, 8000дин ИТД) суштина ове теме је квалитет! (одавно смо се играли глувих телефона, мада се наши политичари и даље играју :)
Где сте сада велика браћо што нагињете у ЕУ(немам ништа против али да то буде достојанствено а не на мала врата - косово репубљик, србија/депонија, случај Миладиновић, афера кофер, породица Милошевић... ма мука ми је више од таквих прилика!!)
Свака част овом човеку на савесно обављеном послу(има моода да изнесе истину у јавности) прави ХЕРОЈ... а шта је са оним у шта немамо увид/не постоји??


Та ман'те ме молим вас лезилебовићи

acinic

pre 12 godina

Pa ko je kriv sto smo deponija Evrope? Mora da su krivi oni cobani sa Sar planine. Da nije polovne garderobe sa trulog kapitalistickog zapada! Isli bi smo pocepani. Ko ima para za novu garderobu!? Zivela nasa demokracija! Oni ne kupuju polovnu garderobu nego brendiranu i firmiranu!

bane

pre 12 godina

Mi imamo najnižu kupovnu moć u Evropi i šta ste drugo očekivali. Kvalitet se plaća novcem koji mi nemamo. Ako zabrane kinesku robu ostaćemo goli i bosi. Jedina nam je šansa da vlast namoli italijane da nam poklanjaju garderobu "made in Italy" za koju u svetu ne pitaju za cenu ili Korejance i Japance da nam poklanjaju originalne Samsunge, Panasonic-e, Švedjani da nam daju badava usisivače i šporete Electrolux umesto krnjavih kineski kopija itd.

Moramo da shvatimo da smo mi tržišni bogalji, nesposobni da se uključimo u globalnu razmenu dobara, zbog našeg ekstremnog siromaštva. Kinezima umesto kritike veliko hvala što su u tolikom broju došli u Srbiju jer bi bez njih čitavi slojevi stanovništva prebirali po kontejnerima ili "šopingovali" sa kartona u blatištima kao što smo doživeli već jednom.

Hogar

pre 12 godina

...za početak hajde prvo da izbacimo GENETSKI MODIFIKOVANU HRANU i proizvode koji sadrže tragove takvih kultura...a lako ćemo sa plastičnim pištoljima,perlonskim čarapama i ostalim.U Srbiju se LEGALNO uvozi hibrid kukuruza čiji je proizvođač renomirana svetska semenska kuća Monsanto. Kompanija Monsanto iz SAD je biotehnoloska kompanija koja se bavi proizvodnjom Genetski Modifikovanog semena...I SADA SE NEKO KAO BRINE O KVALITETU ROBE.ugovor o uvozu GMO semena je sklopljen 16. maja 2007.Zašto se od tada ćuti?

Recite istinu

pre 12 godina

Nisam clan nijedne stranke, ali kao slobodna gradjanka imam pravo da podsetim da je predsednik Srbije Boris Tadic punih 12 godina na visokim funkcijama vlasti.
On, prema svedocenjima ministara (Samardzic - Markovic, Dinkic), sam o svemu odlucuje; kao i da se najvaznije drzavne odluke uopste ne donose u Vladi, nego na neformalnim mestima.

DRZIVAGO

pre 12 godina

To je nama naša borba dala, da imamo demokratu za vladara. Obećaše bolje vreme, bolji život i bolje plate a dadoše nam kredite i rate. Obećaše brze pruge i puteve a napraviše samo dugove.

dzigi

pre 12 godina

Skoro se u jednom (od dva) poznatom tržnom centru otvorila nova prodavnica obuće. Jeftino, cipele oko 2500din, Made in PRC. Primenim klasičan test, savijem je, prsti ka jeziku - i puče cipela. Iscepala se "koža". Ne kažu džabe "nisam bogat da kupujem jeftino".

marina

pre 12 godina

u srbiji se oduvek trazila rupa u zakonu, a za krsenje zakona retko kad bi neko ozbiljno odgovarao, tako da dok nam savest i jaca kaznena politika (bez obzira na kumstvo, bratstvo, komsiluk itd......)potrosacima nema spasa, olacit ce i jesti najgori kvalitet u evropi

Sadam

pre 12 godina

Ovako sam ja to skontao Nekakv krug, naime Kina je najveci uvoznik djubra u svetu, oni to djubre kupuju po odredjenoj ceni,jel. Dalje ga u vidu robe, krsh robe prodaju nama za bar desetostruku cenu. Ta roba, pre svega plastika, upaljachi, igrachke, svi uredjaji kratkog veka trajanja naravno brzo zavrshi na djubretu. Kinezi opet kupuju i opet nam ga prodaju.

Drugar je bio u Nemachkoj i kaze da ima Kineza ali da ne smeju da prodaju sve, to bi i ovde reshilo problem.

Sadam

pre 12 godina

Ovako sam ja to skontao Nekakv krug, naime Kina je najveci uvoznik djubra u svetu, oni to djubre kupuju po odredjenoj ceni,jel. Dalje ga u vidu robe, krsh robe prodaju nama za bar desetostruku cenu. Ta roba, pre svega plastika, upaljachi, igrachke, svi uredjaji kratkog veka trajanja naravno brzo zavrshi na djubretu. Kinezi opet kupuju i opet nam ga prodaju.

Drugar je bio u Nemachkoj i kaze da ima Kineza ali da ne smeju da prodaju sve, to bi i ovde reshilo problem.

petarV

pre 12 godina

Pre nekih 15 godina,sam imao pank bend...pa sam napisao jednu pesmu sa refrenom...

"BRZINOM KUGE,U VAŠE KUĆE,ULAZI KINESKA PLASTIKA!"


P.S. da se ne lažemo,umem par puta mesečno da svratim kod Kineza...

Kupim mirišljavo ulje za sveću,za 100din,pakovanje kao da je iz Italije...a isto takvo u "coin casi" i sličnim radnjama košta 400din!

Pa recimo...razni ženski dzemperi su im originali...samo treba kopati po kutijama...u "ušću" su oko 1500din na sniženju,kod Kineza 200-300din!
Takođe i ženske majce...

Đinđue...kao u onoj radnji na kraju Kneza (zaboravih kako se zove) prodaju plastiku,fensi...narukvice,rajfove,minđuše...i dzidzabidze za klinke...kod Kineza sve to isto....po urnebesnim cenama...u knezu...dodajte jednu 0 na Kinesku cenu!

Cene znam jer,moja supruga voli da baza po Kineskom tržnom centru...ja idem,jer imaju super restorančić...i jer imaju svakakve stvari koje kupujem za fotografisanje...

Tako da nije problem...šta nama Kinezi prodaju...oni su barem jeftiniji (mada ne daju fiskalni)...nego je problem,šta nama luksuzne radnje prodaju a kupuju na tone kod Kineza!!!

marina

pre 12 godina

u srbiji se oduvek trazila rupa u zakonu, a za krsenje zakona retko kad bi neko ozbiljno odgovarao, tako da dok nam savest i jaca kaznena politika (bez obzira na kumstvo, bratstvo, komsiluk itd......)potrosacima nema spasa, olacit ce i jesti najgori kvalitet u evropi

Hogar

pre 12 godina

...za početak hajde prvo da izbacimo GENETSKI MODIFIKOVANU HRANU i proizvode koji sadrže tragove takvih kultura...a lako ćemo sa plastičnim pištoljima,perlonskim čarapama i ostalim.U Srbiju se LEGALNO uvozi hibrid kukuruza čiji je proizvođač renomirana svetska semenska kuća Monsanto. Kompanija Monsanto iz SAD je biotehnoloska kompanija koja se bavi proizvodnjom Genetski Modifikovanog semena...I SADA SE NEKO KAO BRINE O KVALITETU ROBE.ugovor o uvozu GMO semena je sklopljen 16. maja 2007.Zašto se od tada ćuti?

Potrosac

pre 12 godina

Dobro ajd onda ovako..Odem da kupim igracku detetu u monopolistickim radnjama po srbiji, i onda ugledam pregrst lutaka sa cenom od 2500 do 5000 dinara koje se takodje prave u kini i kvalitet im je smesan, a slicna takva kod kineza kosta 300 din! Deponija kod kineza je realan standard kod nas i kinez radi za realnu marzu, a pitam se kolika li je marza kod nasih uvoznika gde lutka kosta i 5000 din! Isterajte kineze pa cu detetu da kupujem orahe da ih kotrlja po stanu! Nije problem u kinezima vec u smesnom standardu gde su cene u "normalnim" radnjama iste kao u centru Pariza!

Recite istinu

pre 12 godina

Nisam clan nijedne stranke, ali kao slobodna gradjanka imam pravo da podsetim da je predsednik Srbije Boris Tadic punih 12 godina na visokim funkcijama vlasti.
On, prema svedocenjima ministara (Samardzic - Markovic, Dinkic), sam o svemu odlucuje; kao i da se najvaznije drzavne odluke uopste ne donose u Vladi, nego na neformalnim mestima.

bane

pre 12 godina

Mi imamo najnižu kupovnu moć u Evropi i šta ste drugo očekivali. Kvalitet se plaća novcem koji mi nemamo. Ako zabrane kinesku robu ostaćemo goli i bosi. Jedina nam je šansa da vlast namoli italijane da nam poklanjaju garderobu "made in Italy" za koju u svetu ne pitaju za cenu ili Korejance i Japance da nam poklanjaju originalne Samsunge, Panasonic-e, Švedjani da nam daju badava usisivače i šporete Electrolux umesto krnjavih kineski kopija itd.

Moramo da shvatimo da smo mi tržišni bogalji, nesposobni da se uključimo u globalnu razmenu dobara, zbog našeg ekstremnog siromaštva. Kinezima umesto kritike veliko hvala što su u tolikom broju došli u Srbiju jer bi bez njih čitavi slojevi stanovništva prebirali po kontejnerima ili "šopingovali" sa kartona u blatištima kao što smo doživeli već jednom.

dzigi

pre 12 godina

Skoro se u jednom (od dva) poznatom tržnom centru otvorila nova prodavnica obuće. Jeftino, cipele oko 2500din, Made in PRC. Primenim klasičan test, savijem je, prsti ka jeziku - i puče cipela. Iscepala se "koža". Ne kažu džabe "nisam bogat da kupujem jeftino".

Kupi kinesko al plati kineski

pre 12 godina

Ne razumem zasto kukate na kineske radnje, oni barem prodaju jeftino, pogledajte ostale radnje oko sebe na sve strane neki Vox,fox,benq...sve sami kavlitet u tempu,metrou,idei... Hocete reci da je kinez los, a da je zara,new yorker,terranova kvalitet??? A za igracke da ne pricam sve iz kine u raspalom pakovanju a kosta ko da ga pravio nemac! Bojkot kineza da bi tempo,idea,matro,svi deltini shop brendovi,dexy co.. mogli da uzivaju marze od 2000%!

Cipelici

pre 12 godina

E,nemojte tako! Nije sve sa Dalekog Istoka loseg kvaliteta. Npr. 95% Dr. Martens obuce se pravi u Kini, Vijetnamu i Tajlandu a oko 5% u Engleskoj ali Airwair daje istu garanciju za oba proizvoda! Problem je KVALITET proizvoda,ne odakle je proizvod uvezen!

rax

pre 12 godina

u srbiji nema organa koji kontrolise kvalitet robe, ako ga ima onda je koruptan. kada se u svajcarskoj bacalo junece meso, neki biznismeni su isto to uvozili u srbiju, o kineskoj robi i da ne govorimo. zastita bilja, isto tako nije pod kontrolom, a posle se pitamo odakle toliki broj obolelih od raka.

DRZIVAGO

pre 12 godina

To je nama naša borba dala, da imamo demokratu za vladara. Obećaše bolje vreme, bolji život i bolje plate a dadoše nam kredite i rate. Obećaše brze pruge i puteve a napraviše samo dugove.

acinic

pre 12 godina

Pa ko je kriv sto smo deponija Evrope? Mora da su krivi oni cobani sa Sar planine. Da nije polovne garderobe sa trulog kapitalistickog zapada! Isli bi smo pocepani. Ko ima para za novu garderobu!? Zivela nasa demokracija! Oni ne kupuju polovnu garderobu nego brendiranu i firmiranu!

Bojan

pre 12 godina

New slažem se sa dosta komentara da smo siromašni i da smo kupovni bogalji. PROBLEM je u vlastodršcima koji zarad svog ontresa i određenih pojedinaca prave od Srbije zatvoreno tržište. Postoji milon primera: Nike, svo voće i povrće, Zara, Adidas, sva bela tehnika, elektronika, automobili, živa stoka, beli luk...
napravili su takav kartelsko monopolistički sistem uz pomoć poreznika i carine da ni kad se pojavi neko sposoban da donese nešto kvalitetno oni ga u tome brzo spreče !

Петар Попара

pre 12 godina

Немо да лупетате ви са неким ценама(1200, 8000дин ИТД) суштина ове теме је квалитет! (одавно смо се играли глувих телефона, мада се наши политичари и даље играју :)
Где сте сада велика браћо што нагињете у ЕУ(немам ништа против али да то буде достојанствено а не на мала врата - косово репубљик, србија/депонија, случај Миладиновић, афера кофер, породица Милошевић... ма мука ми је више од таквих прилика!!)
Свака част овом човеку на савесно обављеном послу(има моода да изнесе истину у јавности) прави ХЕРОЈ... а шта је са оним у шта немамо увид/не постоји??


Та ман'те ме молим вас лезилебовићи

Darvin

pre 12 godina

Mislim da ste sa ovim komentarima promašili temu. Standard građana i cene robe nemaju nikakve veze sa ovim. Glavni problem u Srbiji je slabo sprovođenje standarda o kavalitetu koji su usvojeni kod nas kao i onih evropskih koje tek treba da uvedemo. Ogromne količine robe prelaze granicu i ulaze u zemlju bez zakonom propisane kontrole. Uvoznici imaju dil sa carinom i sve funkcioniše savršeno u njihovom intersu. Kao rezultat toga imamo robu koja je štetna po zdravlje (opasni, toksični materijali) elektronska roba sa greškama i bez zaštite, kao i generalno roba koja ne zadovoljava minimum kvaliteta koji je zakonom propisan.
Takva roba se ne može nazvati konkurentnom - to je nelegalna konkurencija i kao takva ne bi smela da postoji na našem tržištu uopšte.

Ja

pre 12 godina

A disu sad oni sti velicaju kinu i prizeljkuju raspad eu i nadaju i pljuju po zabranama uvoza nekih roba iz kine u eu a nisu svjesni da je i srbija u evropi nije u aziji

jelena

pre 12 godina

"To samo pokazuje da su potrošači na sopstveni rizik primorani da kupuju osnovne životne namirnice na pijacama"...
Koliko ja znam, na pijacama osnovne zivotne namirnice ne prodaju Kinezi, ni prodavci iz EU, ili USA...Tako da sam naslov, kako smo deponija EU i Kine, ne odgovara komentaru ovog gospodina, koji je, kako shvatam, iz nekod domaceg udruzenja za zastitu potrosaca... Ako vec kukamo, kao "potrosaci", ( a ima li odvratnije kvalifikacije za Vas, kao zivo bice, ili je to previse suptilno?!? ), onda se, valjda, prvo valja pozabaviti ovim "nasim", na pijacama, sa vocem i povrcem... Kupujemo domace djubre, ono sto neki seljaci ne bi dali ni svojim svinjama da jedu, ali bitno je da je to " domace ", sto u nasem poimanju stvari apsolutno ima znacenje " zdravo i kvalitetno "... A to sto se ne postuju cak ni domaci standardi ( losi, kao i vecina zakona kod nas ), to nije vazno. Bitno je da je domace... Svi stranci su apriori stoka i otimaci para... E, pa da Vam ispricam jednu pricu. Moj tata je godinama kupovao jabuke od jednog istog seljaka na pijaci. Lepe, domace jabuke. I, onda, jednom, sasvim slucajno, u neformalnoj prici, taj isti seljak isprica mom tati kako on te jabuke prska izmedju 25 i 30 puta, sto dok su u cvetu, sto dok su plodovi na drvetu, sto dok ih cuva preko zime u svojim hangarima/ hladnjacama... Ima od tad vise od deset godina... Ja jabuke od tada ne jedem... Ni domace, ni bilo koje druge... Jedem neko voce koje stize sa deklaracijom, odaklegod, a koje sebi mogu da priustim... Potrosac ne znaci biti beslovesno bice koje ocekuje da mu se poklanja, sto kvalitet, sto kvantitet... Sve na ovom svetu ima svoju cenu, zdravlje i zivot na prvom mestu. Pa, ako proizvodjac nema dokaz o kvalitetu, a Vi ipak kupujete njegov proizvod, to nema nikakve veze sa njim, cak ne ni sa omrazenim zakonodavcima i onima koji zakon sprovode, vec samo sa Vama... Proizvodjace, uvoznike i prodavce niko ne posmatra kao razumna ziva bica; to ste, na pocetku i kraju price, samo i zauvek, Vi...

007

pre 11 godina

a hoce li neko poraditi na tome da se firme koje sa bave trgovinom i njihovi zaposleni zastite od bezobrazluka, bahatosti, samovolje pa cak bakterioloske strokavosti tih istih potrosaca

Петар Попара

pre 12 godina

Немо да лупетате ви са неким ценама(1200, 8000дин ИТД) суштина ове теме је квалитет! (одавно смо се играли глувих телефона, мада се наши политичари и даље играју :)
Где сте сада велика браћо што нагињете у ЕУ(немам ништа против али да то буде достојанствено а не на мала врата - косово репубљик, србија/депонија, случај Миладиновић, афера кофер, породица Милошевић... ма мука ми је више од таквих прилика!!)
Свака част овом човеку на савесно обављеном послу(има моода да изнесе истину у јавности) прави ХЕРОЈ... а шта је са оним у шта немамо увид/не постоји??


Та ман'те ме молим вас лезилебовићи

Sadam

pre 12 godina

Ovako sam ja to skontao Nekakv krug, naime Kina je najveci uvoznik djubra u svetu, oni to djubre kupuju po odredjenoj ceni,jel. Dalje ga u vidu robe, krsh robe prodaju nama za bar desetostruku cenu. Ta roba, pre svega plastika, upaljachi, igrachke, svi uredjaji kratkog veka trajanja naravno brzo zavrshi na djubretu. Kinezi opet kupuju i opet nam ga prodaju.

Drugar je bio u Nemachkoj i kaze da ima Kineza ali da ne smeju da prodaju sve, to bi i ovde reshilo problem.

bane

pre 12 godina

Mi imamo najnižu kupovnu moć u Evropi i šta ste drugo očekivali. Kvalitet se plaća novcem koji mi nemamo. Ako zabrane kinesku robu ostaćemo goli i bosi. Jedina nam je šansa da vlast namoli italijane da nam poklanjaju garderobu "made in Italy" za koju u svetu ne pitaju za cenu ili Korejance i Japance da nam poklanjaju originalne Samsunge, Panasonic-e, Švedjani da nam daju badava usisivače i šporete Electrolux umesto krnjavih kineski kopija itd.

Moramo da shvatimo da smo mi tržišni bogalji, nesposobni da se uključimo u globalnu razmenu dobara, zbog našeg ekstremnog siromaštva. Kinezima umesto kritike veliko hvala što su u tolikom broju došli u Srbiju jer bi bez njih čitavi slojevi stanovništva prebirali po kontejnerima ili "šopingovali" sa kartona u blatištima kao što smo doživeli već jednom.

Recite istinu

pre 12 godina

Nisam clan nijedne stranke, ali kao slobodna gradjanka imam pravo da podsetim da je predsednik Srbije Boris Tadic punih 12 godina na visokim funkcijama vlasti.
On, prema svedocenjima ministara (Samardzic - Markovic, Dinkic), sam o svemu odlucuje; kao i da se najvaznije drzavne odluke uopste ne donose u Vladi, nego na neformalnim mestima.

Hogar

pre 12 godina

...za početak hajde prvo da izbacimo GENETSKI MODIFIKOVANU HRANU i proizvode koji sadrže tragove takvih kultura...a lako ćemo sa plastičnim pištoljima,perlonskim čarapama i ostalim.U Srbiju se LEGALNO uvozi hibrid kukuruza čiji je proizvođač renomirana svetska semenska kuća Monsanto. Kompanija Monsanto iz SAD je biotehnoloska kompanija koja se bavi proizvodnjom Genetski Modifikovanog semena...I SADA SE NEKO KAO BRINE O KVALITETU ROBE.ugovor o uvozu GMO semena je sklopljen 16. maja 2007.Zašto se od tada ćuti?

Ja

pre 12 godina

A disu sad oni sti velicaju kinu i prizeljkuju raspad eu i nadaju i pljuju po zabranama uvoza nekih roba iz kine u eu a nisu svjesni da je i srbija u evropi nije u aziji

acinic

pre 12 godina

Pa ko je kriv sto smo deponija Evrope? Mora da su krivi oni cobani sa Sar planine. Da nije polovne garderobe sa trulog kapitalistickog zapada! Isli bi smo pocepani. Ko ima para za novu garderobu!? Zivela nasa demokracija! Oni ne kupuju polovnu garderobu nego brendiranu i firmiranu!

dzigi

pre 12 godina

Skoro se u jednom (od dva) poznatom tržnom centru otvorila nova prodavnica obuće. Jeftino, cipele oko 2500din, Made in PRC. Primenim klasičan test, savijem je, prsti ka jeziku - i puče cipela. Iscepala se "koža". Ne kažu džabe "nisam bogat da kupujem jeftino".

marina

pre 12 godina

u srbiji se oduvek trazila rupa u zakonu, a za krsenje zakona retko kad bi neko ozbiljno odgovarao, tako da dok nam savest i jaca kaznena politika (bez obzira na kumstvo, bratstvo, komsiluk itd......)potrosacima nema spasa, olacit ce i jesti najgori kvalitet u evropi

DRZIVAGO

pre 12 godina

To je nama naša borba dala, da imamo demokratu za vladara. Obećaše bolje vreme, bolji život i bolje plate a dadoše nam kredite i rate. Obećaše brze pruge i puteve a napraviše samo dugove.

Kupi kinesko al plati kineski

pre 12 godina

Ne razumem zasto kukate na kineske radnje, oni barem prodaju jeftino, pogledajte ostale radnje oko sebe na sve strane neki Vox,fox,benq...sve sami kavlitet u tempu,metrou,idei... Hocete reci da je kinez los, a da je zara,new yorker,terranova kvalitet??? A za igracke da ne pricam sve iz kine u raspalom pakovanju a kosta ko da ga pravio nemac! Bojkot kineza da bi tempo,idea,matro,svi deltini shop brendovi,dexy co.. mogli da uzivaju marze od 2000%!

petarV

pre 12 godina

Pre nekih 15 godina,sam imao pank bend...pa sam napisao jednu pesmu sa refrenom...

"BRZINOM KUGE,U VAŠE KUĆE,ULAZI KINESKA PLASTIKA!"


P.S. da se ne lažemo,umem par puta mesečno da svratim kod Kineza...

Kupim mirišljavo ulje za sveću,za 100din,pakovanje kao da je iz Italije...a isto takvo u "coin casi" i sličnim radnjama košta 400din!

Pa recimo...razni ženski dzemperi su im originali...samo treba kopati po kutijama...u "ušću" su oko 1500din na sniženju,kod Kineza 200-300din!
Takođe i ženske majce...

Đinđue...kao u onoj radnji na kraju Kneza (zaboravih kako se zove) prodaju plastiku,fensi...narukvice,rajfove,minđuše...i dzidzabidze za klinke...kod Kineza sve to isto....po urnebesnim cenama...u knezu...dodajte jednu 0 na Kinesku cenu!

Cene znam jer,moja supruga voli da baza po Kineskom tržnom centru...ja idem,jer imaju super restorančić...i jer imaju svakakve stvari koje kupujem za fotografisanje...

Tako da nije problem...šta nama Kinezi prodaju...oni su barem jeftiniji (mada ne daju fiskalni)...nego je problem,šta nama luksuzne radnje prodaju a kupuju na tone kod Kineza!!!

rax

pre 12 godina

u srbiji nema organa koji kontrolise kvalitet robe, ako ga ima onda je koruptan. kada se u svajcarskoj bacalo junece meso, neki biznismeni su isto to uvozili u srbiju, o kineskoj robi i da ne govorimo. zastita bilja, isto tako nije pod kontrolom, a posle se pitamo odakle toliki broj obolelih od raka.

Potrosac

pre 12 godina

Dobro ajd onda ovako..Odem da kupim igracku detetu u monopolistickim radnjama po srbiji, i onda ugledam pregrst lutaka sa cenom od 2500 do 5000 dinara koje se takodje prave u kini i kvalitet im je smesan, a slicna takva kod kineza kosta 300 din! Deponija kod kineza je realan standard kod nas i kinez radi za realnu marzu, a pitam se kolika li je marza kod nasih uvoznika gde lutka kosta i 5000 din! Isterajte kineze pa cu detetu da kupujem orahe da ih kotrlja po stanu! Nije problem u kinezima vec u smesnom standardu gde su cene u "normalnim" radnjama iste kao u centru Pariza!

Cipelici

pre 12 godina

E,nemojte tako! Nije sve sa Dalekog Istoka loseg kvaliteta. Npr. 95% Dr. Martens obuce se pravi u Kini, Vijetnamu i Tajlandu a oko 5% u Engleskoj ali Airwair daje istu garanciju za oba proizvoda! Problem je KVALITET proizvoda,ne odakle je proizvod uvezen!

Bojan

pre 12 godina

New slažem se sa dosta komentara da smo siromašni i da smo kupovni bogalji. PROBLEM je u vlastodršcima koji zarad svog ontresa i određenih pojedinaca prave od Srbije zatvoreno tržište. Postoji milon primera: Nike, svo voće i povrće, Zara, Adidas, sva bela tehnika, elektronika, automobili, živa stoka, beli luk...
napravili su takav kartelsko monopolistički sistem uz pomoć poreznika i carine da ni kad se pojavi neko sposoban da donese nešto kvalitetno oni ga u tome brzo spreče !

Darvin

pre 12 godina

Mislim da ste sa ovim komentarima promašili temu. Standard građana i cene robe nemaju nikakve veze sa ovim. Glavni problem u Srbiji je slabo sprovođenje standarda o kavalitetu koji su usvojeni kod nas kao i onih evropskih koje tek treba da uvedemo. Ogromne količine robe prelaze granicu i ulaze u zemlju bez zakonom propisane kontrole. Uvoznici imaju dil sa carinom i sve funkcioniše savršeno u njihovom intersu. Kao rezultat toga imamo robu koja je štetna po zdravlje (opasni, toksični materijali) elektronska roba sa greškama i bez zaštite, kao i generalno roba koja ne zadovoljava minimum kvaliteta koji je zakonom propisan.
Takva roba se ne može nazvati konkurentnom - to je nelegalna konkurencija i kao takva ne bi smela da postoji na našem tržištu uopšte.

jelena

pre 12 godina

"To samo pokazuje da su potrošači na sopstveni rizik primorani da kupuju osnovne životne namirnice na pijacama"...
Koliko ja znam, na pijacama osnovne zivotne namirnice ne prodaju Kinezi, ni prodavci iz EU, ili USA...Tako da sam naslov, kako smo deponija EU i Kine, ne odgovara komentaru ovog gospodina, koji je, kako shvatam, iz nekod domaceg udruzenja za zastitu potrosaca... Ako vec kukamo, kao "potrosaci", ( a ima li odvratnije kvalifikacije za Vas, kao zivo bice, ili je to previse suptilno?!? ), onda se, valjda, prvo valja pozabaviti ovim "nasim", na pijacama, sa vocem i povrcem... Kupujemo domace djubre, ono sto neki seljaci ne bi dali ni svojim svinjama da jedu, ali bitno je da je to " domace ", sto u nasem poimanju stvari apsolutno ima znacenje " zdravo i kvalitetno "... A to sto se ne postuju cak ni domaci standardi ( losi, kao i vecina zakona kod nas ), to nije vazno. Bitno je da je domace... Svi stranci su apriori stoka i otimaci para... E, pa da Vam ispricam jednu pricu. Moj tata je godinama kupovao jabuke od jednog istog seljaka na pijaci. Lepe, domace jabuke. I, onda, jednom, sasvim slucajno, u neformalnoj prici, taj isti seljak isprica mom tati kako on te jabuke prska izmedju 25 i 30 puta, sto dok su u cvetu, sto dok su plodovi na drvetu, sto dok ih cuva preko zime u svojim hangarima/ hladnjacama... Ima od tad vise od deset godina... Ja jabuke od tada ne jedem... Ni domace, ni bilo koje druge... Jedem neko voce koje stize sa deklaracijom, odaklegod, a koje sebi mogu da priustim... Potrosac ne znaci biti beslovesno bice koje ocekuje da mu se poklanja, sto kvalitet, sto kvantitet... Sve na ovom svetu ima svoju cenu, zdravlje i zivot na prvom mestu. Pa, ako proizvodjac nema dokaz o kvalitetu, a Vi ipak kupujete njegov proizvod, to nema nikakve veze sa njim, cak ne ni sa omrazenim zakonodavcima i onima koji zakon sprovode, vec samo sa Vama... Proizvodjace, uvoznike i prodavce niko ne posmatra kao razumna ziva bica; to ste, na pocetku i kraju price, samo i zauvek, Vi...

007

pre 11 godina

a hoce li neko poraditi na tome da se firme koje sa bave trgovinom i njihovi zaposleni zastite od bezobrazluka, bahatosti, samovolje pa cak bakterioloske strokavosti tih istih potrosaca