Petak, 27.01.2012.

10:18

Osnivanje firme moguće i za 100 RSD

Od 1. februara u Srbiji će moći da se osnuje preduzeće za svega sto dinara, a osnivački kapital za sva preduzeća mora biti iskazan u dinarima.

Izvor: Novosti

Osnivanje firme moguæe i za 100 RSD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

DEkonomija

pre 12 godina

@Neutralni

Neznam kakve veze ima politika kad je ekonomija u pitanju:)

Pre svega u UK Companies zakonu nigde se nepominju osnivaci kao odgovorni vec pre svega direktor i direktor se moze prema uredbi sekretara drzave smatrati odgovornim svojim kapitalom pod uslovom da se dokaze svojom imovinom. Znaci direktor a ne clanovi neznam gde si procitao ili cuo za suprotno.

Posebna stvar je sto se u nasem zakonu za svaki dug bez obzira kako je on nastao smatraju odgovorni clanovi drustva tj. kaze se da je ostecen poverilac a poverilac je uvek ostecen ako postoji dug. Time se ponistava ogranicena odgovornost i daju mogucnosti za spekulacije.

Ako neko cini prevaru tada naravno da ga terba goniti. Na primer caln zakona je trebao da glasi ovako naprimer:"Direktor drustva koji upravljajuci drustvom izvrsi prevaru poverilaca. U tom slucaju direktor se ima smatrati obavezan prema poveriocima svom svojom imovinom".

Vidis da ti tumacis zakon na svoj nacin a ja na svoj to je u startu problem. Inace to sto si ti sppomenuo o uredjenju medjusoobnih odnosa clanova drustva da nemogu jedan drugoga da sisaju je uredjeno drugim clanovima ovog zakona a ne clanom 61 koji govori samo o tome ko ima posebne duznosti.

Ja se inace slazem da zakon treba da predupredi lose odnosno kriminalno poslovanje ali isto tako trazim da se stvari zovu svojim imenom i da se spreci tumacenje kako kome padne napamet. Nemoze da bude DOO ono sto nije sustinski tako...

Kamo srece da smo do slova prepisali Companies Act iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je tako detaljan i precizan i neostavlja mogucnost dvojakog tumacenja. Pa samo da covek vidi da je u tom zakonu predvidjena i funkcija "Direktora u senci" sto bi ovde mnogi odmah pogresno protumacili. Ili politicke donacije koje su istim aktom regulisane a kod nas ni slova o tome pa se cudimo sta nam se desava. I jos kada bi sve ostalo funkcionisalo kao tamo nebi nam bilo kraja...Riba smrdi od glave btw...

Da li znas samo kako se bez problema u UK vraca VAT ili narimer ako firma nema poslovanja nepplaca nista(ovde radio neradio svira ti isti radio tj. haraci idu pa idu)...

Reci cu samo svima zainteresovanima za doo u Srbiji prethodno registrujte llc u Delaweru i da vas bog vidi...Jedan komad registrujte za direktora, drugi komad za osnivaca doo u Srbiji ako vec morate da iamte doo ovde.

Kada se prilike u Srbiji normalizuju(lepa zelja) tada registrujte firmu na ime i prezime ovde...

Sve se ovde moze regulisati i napraviti da bude kako treba nije problem za 24h mozemo se probuditi u drzavi sa zakonima koji vrede i koji se mogu sprovesti ali treba da neko hoce i da PRAVDA bude svima dostupna i jednaka za sve.

Neutralni

pre 12 godina

@DPolitika dobio si + od mene za trud, jer si procitao zakon.
Prvo član 18. u slicnoj formi mozes da pronadjes u Companies Act Engleske kao i svih 50 drzava Amerike. Drugo, stav koji si naveo daje mogucnost da se po krivicnom zakonu gone clanovi drustva za pronevere. Kako bi ti resio sledecu situaciju: clanovi doo se dogovore i u ime firme uzmu kredit od banke, pa kasnije taj novac isplate sebi kao bonuse? A firma dodje u situaciju da ne moze da otplati kredit.
Posebne duznosti ne treba da definise zakon, vec se definisu u osnivackom aktu samog preduzeca. Ovaj deo koji se tice posebnih duznosti je takodje nesto sto je preuzeto iz stranih zakona. I dobro je sto je to uvrsteno. Zasto? Uzmimo primer da DPolitika i ja osnujemo doo i u osnivackom aktu definisemo da ce se on baviti tehnickim/administrativnim poslovima, a ja cu se baviti komercijalnim poslovima tj. kontaktima sa klijentima i sklapanjem poslova. U jednom trenutku ja prestanem da obavljam svoje duznosti i firma krene da gubi novac i da propada. Kako da DPolitika zastiti svoj interes i interes firme, ako ja ne zelim da mu prodam svoj udeo u firmi? Tako sto ce podneti tuzbu sudu, pozivajuci se na clan 61, gde ce navesti koje smo duznosti preuzeli prilikom osnivanja i traziti da mene sudski iskljuce iz doo zbog ne obavljanja duznosti definisanih u osnivackom aktu.
Bottom line: zakon je dobar. Neko je pomenuo osnivanje fantomskih firmi, jer sada firma moze da zastupa firmu, pa se napravi lanac preduzeca kojima se ne znaju vlasnici. Ovo je dobar primer, ali samo u teoriji. Zasto? Pa firma bez racuna u banci je mrtvo slovo na papiru - ne vredi nista. A pokusajte da otvorite racun u banci bez ijednog dokumenta/dokaza da ste clan doo ili ovlasceni od clanova doo - nema sanse. Ako je vise firmi povezano, za otvaranje racuna se traze dokazi o ucescu u svim firmama dok se ne dodje do fizickih lica oscnivaca. To je pravilo u svim normalnim drzavama u svetu (KYC - Know Your Customer).

DPolitika

pre 12 godina

@Neutralni
@LLC
@dO

Clan 18 koji je spomenut a koji se pre svega sto se vidi iz prvog stava odnosi na doo izmedju ostaloga u stavu 3 glasi:
3) користи друштво или његову имовину у циљу оштећења поверилаца
друштва;
Obratiti paznju na "KORISTI DRUSTVO" bez dalje definicije kakvo je to koriscenje...

Za taj stav 3 postoji jos u Clanu 18 i:
У случају да потраживање повериоца из става 3. овог члана није
доспело у тренутку сазнања за злоупотребу, рок од шест месеци почиње да
тече од дана доспећа потраживања.

Pored toga u Clanu 61 stav 2 se eksplicitno kaze da posebne duznosti(nekaze se koje tumacice se kako kome padne napamet) prema doo imaju svi clanovi sa znacajnim ucescem.

Svaki poverilac moze smatrati da je drustvo korisceno na nacin da je poverilac ostecen ako mu se duguje(nema definicije sta je to koriscenje pa koriscenje su i najnormalnije poslovne aktivnosti). Samim tim nije bitan nacin nastanka tog dugovanja tj. da li recimo kriza ili na primer zdravlje ili nenormalni uslovi poslovanja ili nemogucnost postovanja ugovora zbog propusta trece strane ili izazivanej nelikvidnosti od strane trecih lica itd... Sve to moze da bude od uticaja na nemogucnost vracanja potrazivanja. Definitivno prema ovome clanu prilikom dugovanja uvek dolazi do proboja pravne licnosti i kompletne odgovornosti. Znaci nema iznimke cim doo duguje moze se smatrati da je probilo pravnu licnost a clan odgovarati za sve u punom kapacitetu. A sud zakon koji nije jasno definisan moze da tumaci kako zeli od slucaja do slucaja jer mu je mogucnost za tumacenje necega nedefinisanog ogromna.

Zato ce ubuduce pametni registrovati Ltd kompaniju vani a eventualno ta kompanija ce osnivati doo ovde kome po novom zakonu direktor moze biti neko pravno lice...

Nigde u svetu nepostoji za ltd takva definicija u zakonu koja se svodi na koriscenje vec ako su u itanju zloupotrebe one su jasno definisane.

To vam je isto kao i "zloupotreba sluzbenog polozaja" nedefinisan clan zakona koji je ovde koriscen za sve i svasta pa i za politicke obracune i koji je nasiroko kritikovan od strane pravnika.

ako ja nisam razumeo vi mi pojasnite sta je to "koriscenje drustva" a pri tome uzmite da je svaki poverilac pravno gledano ostecen i da moze podneti tuzbu ako ima i najmanje makar i simbolicno potrazivanje....

DOO???

pre 12 godina

Konačno je država rešila da zakonski omogući privredne mahinacije i pranje para! Registrujem fantomsku firmu i nju postavim za direktora u još pet fantomskih firmi! Zar ovo zvuči nemoguće? Do sada je nažalost bilo ovoga dosta, a od sad će biti još mnogo više takvih slučajeva! Sramota!

Neutralni

pre 12 godina

@DEkonomija ja iz tvog komentara mogu da primetim da nisi ni pročitao zakon. Konkretno deo tvog komentara:
"Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara..."
Član 18. definiše 4 uslova probijanja pravne ličnosti. Ovaj zakon je dobar. Ono što ne valja u državi Srbiji su drugi zakoni i propisi kao i javašluk .

Prakticar

pre 12 godina

Otvaramo li ovim vrata za jos vece svinjarije? Da pravno lice bude direktor? Ne vidim potrebu za ovim. Moze covek da bude direktor i u dve firme mada bih i ovo zabranio. Jedna firma moze da se siri na stotinu delatnosti. Ako je rizik prevelik - ne treba ni da se siri.Podrzavam odgovornost svom imovinom osnivaca i doslednu primenu oduzimanja imovine. Ovo bi mufljuze drzalo podalje od posla postenih ljudi. Ranije je za lopovluk trebala carapa a sad je dovoljno imati firmu.

Damir

pre 12 godina

Kakva glupost! Logicnije bi bilo da ste uticali na smanjenje lokalnih taksi koje preduzece mora da odvoji svake godine i povecali minimalni iznos za osnivanja firme.

Don Chicho

pre 12 godina

Sto ce reci drzavno preduzece Telekom ili vec koje otvori X preduzece i tamo bude direktor i stancuje svoj stranacki kadar, ljubavnice..

uskok

pre 12 godina

treba uskoro ocekivati da osnivanje firme bude besplatno, samo da bi po osnivanju firme osnivaci morali da placaju razne firmarine i poreze, i to u nedogled jer je posle problem zatvoriti firmu iako je pozitivna i bez dugova. Josh jedan od nachina da je prevari ovaj narod.

LLC

pre 12 godina

(DEkonomija, 27. januar 2012 12:04)
Nisi ti to najbolje razumeo, nadji nekog pravnika da ti objasni... DOO je i dalje DOO, ali naravno da vlasnici/odgovorna lica odgovaraju svojom imovinom ako do te imovine dodju krseci zakon, muljajuci sa porezom/prihodima/doprinosima ili sl. To je uvek bilo i to svuda na planeti, ne samo u Srbiji. Sto se tice birokratije i otezavanja poslovanja malim i srednjim - tu se slazemo

Za liberalizaciju ekonomije

pre 12 godina

Sve sto pomaze otvaranju preduzeca, podrzavam. Ne znam sta tacno stoji u Zakonu, ali nadam se da iskreno zele da ubace malo zivota u nasu privredu, brzim i lakim otvaranjem i zatvaranjem firmi. Drzava treba sto manje da se uplice jer su uglavnom kocnicari. Kad bi se liberalizovala privreda, mislim da bi doslo do jakog rasta BDP-a u Srbiji jer smo narod koji obozava da se takmici, i ne znam gde bi nam bio kraj kad bi se ubacili i u tu "ekonomsku" utakmicu!

dO

pre 12 godina

@DEkonomija

Ako je tačno ovo za d.o.o, u pitanju je neviđena svinjarija. Gde si pronašao podatke o tome, pošto u dopunama zakona o privrednim društvima od 26.12.2011. ja ne mogu da pronađem takvu informaciju? Link na dopunu zakona: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2011/4556-11Lat.zip

DEkonomija

pre 12 godina

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću neophodno je svega 100 dinara...

Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara...

Znaci forma LTD(limited - oggraniceno) svuda poznata u svetu kod nas prestaje da postoji fakticki iako se naziv zadrzava tako da je to obmana i to zakonska...

Ako nezelimo da imamo DOO u pravom smislu reci trebali su da ostave samo OD i akcionarska drustva naravno uz preduzetnike....

Naravno poslovanje u Srbiji je sve teze i svi pametni nece otvarati vise firme ovde vec u inostranstvu...Em deru kozu em zakone pisu svakih tri godine pstrozavajuci poslovanje za pre svega male firme i preduzetnike do besvesti i naravno obeshrabruju otvaranje novih jer retko ko pametan ce ovde otvarati pod ovim uslovima novi biznis sa svim rizicima koji on nosi a koje pre svega kreira drzava...

Donesi tasnu para i bice sredjeno kao kod Tatona

pre 12 godina

Pretpostavimo da za 200 dinara napravim dva preduzeca (A i B) i direktorom preduzeca A postavim B, a B-u A. U ime ta dva preduzeca napravim nevidjene svinjarije. Slucaj dospe na sud, a tamo ce sudija reci...pogodite sta?

Donesi tasnu para i bice sredjeno kao kod Tatona

pre 12 godina

Pretpostavimo da za 200 dinara napravim dva preduzeca (A i B) i direktorom preduzeca A postavim B, a B-u A. U ime ta dva preduzeca napravim nevidjene svinjarije. Slucaj dospe na sud, a tamo ce sudija reci...pogodite sta?

DEkonomija

pre 12 godina

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću neophodno je svega 100 dinara...

Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara...

Znaci forma LTD(limited - oggraniceno) svuda poznata u svetu kod nas prestaje da postoji fakticki iako se naziv zadrzava tako da je to obmana i to zakonska...

Ako nezelimo da imamo DOO u pravom smislu reci trebali su da ostave samo OD i akcionarska drustva naravno uz preduzetnike....

Naravno poslovanje u Srbiji je sve teze i svi pametni nece otvarati vise firme ovde vec u inostranstvu...Em deru kozu em zakone pisu svakih tri godine pstrozavajuci poslovanje za pre svega male firme i preduzetnike do besvesti i naravno obeshrabruju otvaranje novih jer retko ko pametan ce ovde otvarati pod ovim uslovima novi biznis sa svim rizicima koji on nosi a koje pre svega kreira drzava...

DPolitika

pre 12 godina

@Neutralni
@LLC
@dO

Clan 18 koji je spomenut a koji se pre svega sto se vidi iz prvog stava odnosi na doo izmedju ostaloga u stavu 3 glasi:
3) користи друштво или његову имовину у циљу оштећења поверилаца
друштва;
Obratiti paznju na "KORISTI DRUSTVO" bez dalje definicije kakvo je to koriscenje...

Za taj stav 3 postoji jos u Clanu 18 i:
У случају да потраживање повериоца из става 3. овог члана није
доспело у тренутку сазнања за злоупотребу, рок од шест месеци почиње да
тече од дана доспећа потраживања.

Pored toga u Clanu 61 stav 2 se eksplicitno kaze da posebne duznosti(nekaze se koje tumacice se kako kome padne napamet) prema doo imaju svi clanovi sa znacajnim ucescem.

Svaki poverilac moze smatrati da je drustvo korisceno na nacin da je poverilac ostecen ako mu se duguje(nema definicije sta je to koriscenje pa koriscenje su i najnormalnije poslovne aktivnosti). Samim tim nije bitan nacin nastanka tog dugovanja tj. da li recimo kriza ili na primer zdravlje ili nenormalni uslovi poslovanja ili nemogucnost postovanja ugovora zbog propusta trece strane ili izazivanej nelikvidnosti od strane trecih lica itd... Sve to moze da bude od uticaja na nemogucnost vracanja potrazivanja. Definitivno prema ovome clanu prilikom dugovanja uvek dolazi do proboja pravne licnosti i kompletne odgovornosti. Znaci nema iznimke cim doo duguje moze se smatrati da je probilo pravnu licnost a clan odgovarati za sve u punom kapacitetu. A sud zakon koji nije jasno definisan moze da tumaci kako zeli od slucaja do slucaja jer mu je mogucnost za tumacenje necega nedefinisanog ogromna.

Zato ce ubuduce pametni registrovati Ltd kompaniju vani a eventualno ta kompanija ce osnivati doo ovde kome po novom zakonu direktor moze biti neko pravno lice...

Nigde u svetu nepostoji za ltd takva definicija u zakonu koja se svodi na koriscenje vec ako su u itanju zloupotrebe one su jasno definisane.

To vam je isto kao i "zloupotreba sluzbenog polozaja" nedefinisan clan zakona koji je ovde koriscen za sve i svasta pa i za politicke obracune i koji je nasiroko kritikovan od strane pravnika.

ako ja nisam razumeo vi mi pojasnite sta je to "koriscenje drustva" a pri tome uzmite da je svaki poverilac pravno gledano ostecen i da moze podneti tuzbu ako ima i najmanje makar i simbolicno potrazivanje....

uskok

pre 12 godina

treba uskoro ocekivati da osnivanje firme bude besplatno, samo da bi po osnivanju firme osnivaci morali da placaju razne firmarine i poreze, i to u nedogled jer je posle problem zatvoriti firmu iako je pozitivna i bez dugova. Josh jedan od nachina da je prevari ovaj narod.

Prakticar

pre 12 godina

Otvaramo li ovim vrata za jos vece svinjarije? Da pravno lice bude direktor? Ne vidim potrebu za ovim. Moze covek da bude direktor i u dve firme mada bih i ovo zabranio. Jedna firma moze da se siri na stotinu delatnosti. Ako je rizik prevelik - ne treba ni da se siri.Podrzavam odgovornost svom imovinom osnivaca i doslednu primenu oduzimanja imovine. Ovo bi mufljuze drzalo podalje od posla postenih ljudi. Ranije je za lopovluk trebala carapa a sad je dovoljno imati firmu.

Neutralni

pre 12 godina

@DEkonomija ja iz tvog komentara mogu da primetim da nisi ni pročitao zakon. Konkretno deo tvog komentara:
"Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara..."
Član 18. definiše 4 uslova probijanja pravne ličnosti. Ovaj zakon je dobar. Ono što ne valja u državi Srbiji su drugi zakoni i propisi kao i javašluk .

Don Chicho

pre 12 godina

Sto ce reci drzavno preduzece Telekom ili vec koje otvori X preduzece i tamo bude direktor i stancuje svoj stranacki kadar, ljubavnice..

Damir

pre 12 godina

Kakva glupost! Logicnije bi bilo da ste uticali na smanjenje lokalnih taksi koje preduzece mora da odvoji svake godine i povecali minimalni iznos za osnivanja firme.

DOO???

pre 12 godina

Konačno je država rešila da zakonski omogući privredne mahinacije i pranje para! Registrujem fantomsku firmu i nju postavim za direktora u još pet fantomskih firmi! Zar ovo zvuči nemoguće? Do sada je nažalost bilo ovoga dosta, a od sad će biti još mnogo više takvih slučajeva! Sramota!

Za liberalizaciju ekonomije

pre 12 godina

Sve sto pomaze otvaranju preduzeca, podrzavam. Ne znam sta tacno stoji u Zakonu, ali nadam se da iskreno zele da ubace malo zivota u nasu privredu, brzim i lakim otvaranjem i zatvaranjem firmi. Drzava treba sto manje da se uplice jer su uglavnom kocnicari. Kad bi se liberalizovala privreda, mislim da bi doslo do jakog rasta BDP-a u Srbiji jer smo narod koji obozava da se takmici, i ne znam gde bi nam bio kraj kad bi se ubacili i u tu "ekonomsku" utakmicu!

LLC

pre 12 godina

(DEkonomija, 27. januar 2012 12:04)
Nisi ti to najbolje razumeo, nadji nekog pravnika da ti objasni... DOO je i dalje DOO, ali naravno da vlasnici/odgovorna lica odgovaraju svojom imovinom ako do te imovine dodju krseci zakon, muljajuci sa porezom/prihodima/doprinosima ili sl. To je uvek bilo i to svuda na planeti, ne samo u Srbiji. Sto se tice birokratije i otezavanja poslovanja malim i srednjim - tu se slazemo

Neutralni

pre 12 godina

@DPolitika dobio si + od mene za trud, jer si procitao zakon.
Prvo član 18. u slicnoj formi mozes da pronadjes u Companies Act Engleske kao i svih 50 drzava Amerike. Drugo, stav koji si naveo daje mogucnost da se po krivicnom zakonu gone clanovi drustva za pronevere. Kako bi ti resio sledecu situaciju: clanovi doo se dogovore i u ime firme uzmu kredit od banke, pa kasnije taj novac isplate sebi kao bonuse? A firma dodje u situaciju da ne moze da otplati kredit.
Posebne duznosti ne treba da definise zakon, vec se definisu u osnivackom aktu samog preduzeca. Ovaj deo koji se tice posebnih duznosti je takodje nesto sto je preuzeto iz stranih zakona. I dobro je sto je to uvrsteno. Zasto? Uzmimo primer da DPolitika i ja osnujemo doo i u osnivackom aktu definisemo da ce se on baviti tehnickim/administrativnim poslovima, a ja cu se baviti komercijalnim poslovima tj. kontaktima sa klijentima i sklapanjem poslova. U jednom trenutku ja prestanem da obavljam svoje duznosti i firma krene da gubi novac i da propada. Kako da DPolitika zastiti svoj interes i interes firme, ako ja ne zelim da mu prodam svoj udeo u firmi? Tako sto ce podneti tuzbu sudu, pozivajuci se na clan 61, gde ce navesti koje smo duznosti preuzeli prilikom osnivanja i traziti da mene sudski iskljuce iz doo zbog ne obavljanja duznosti definisanih u osnivackom aktu.
Bottom line: zakon je dobar. Neko je pomenuo osnivanje fantomskih firmi, jer sada firma moze da zastupa firmu, pa se napravi lanac preduzeca kojima se ne znaju vlasnici. Ovo je dobar primer, ali samo u teoriji. Zasto? Pa firma bez racuna u banci je mrtvo slovo na papiru - ne vredi nista. A pokusajte da otvorite racun u banci bez ijednog dokumenta/dokaza da ste clan doo ili ovlasceni od clanova doo - nema sanse. Ako je vise firmi povezano, za otvaranje racuna se traze dokazi o ucescu u svim firmama dok se ne dodje do fizickih lica oscnivaca. To je pravilo u svim normalnim drzavama u svetu (KYC - Know Your Customer).

dO

pre 12 godina

@DEkonomija

Ako je tačno ovo za d.o.o, u pitanju je neviđena svinjarija. Gde si pronašao podatke o tome, pošto u dopunama zakona o privrednim društvima od 26.12.2011. ja ne mogu da pronađem takvu informaciju? Link na dopunu zakona: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2011/4556-11Lat.zip

DEkonomija

pre 12 godina

@Neutralni

Neznam kakve veze ima politika kad je ekonomija u pitanju:)

Pre svega u UK Companies zakonu nigde se nepominju osnivaci kao odgovorni vec pre svega direktor i direktor se moze prema uredbi sekretara drzave smatrati odgovornim svojim kapitalom pod uslovom da se dokaze svojom imovinom. Znaci direktor a ne clanovi neznam gde si procitao ili cuo za suprotno.

Posebna stvar je sto se u nasem zakonu za svaki dug bez obzira kako je on nastao smatraju odgovorni clanovi drustva tj. kaze se da je ostecen poverilac a poverilac je uvek ostecen ako postoji dug. Time se ponistava ogranicena odgovornost i daju mogucnosti za spekulacije.

Ako neko cini prevaru tada naravno da ga terba goniti. Na primer caln zakona je trebao da glasi ovako naprimer:"Direktor drustva koji upravljajuci drustvom izvrsi prevaru poverilaca. U tom slucaju direktor se ima smatrati obavezan prema poveriocima svom svojom imovinom".

Vidis da ti tumacis zakon na svoj nacin a ja na svoj to je u startu problem. Inace to sto si ti sppomenuo o uredjenju medjusoobnih odnosa clanova drustva da nemogu jedan drugoga da sisaju je uredjeno drugim clanovima ovog zakona a ne clanom 61 koji govori samo o tome ko ima posebne duznosti.

Ja se inace slazem da zakon treba da predupredi lose odnosno kriminalno poslovanje ali isto tako trazim da se stvari zovu svojim imenom i da se spreci tumacenje kako kome padne napamet. Nemoze da bude DOO ono sto nije sustinski tako...

Kamo srece da smo do slova prepisali Companies Act iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je tako detaljan i precizan i neostavlja mogucnost dvojakog tumacenja. Pa samo da covek vidi da je u tom zakonu predvidjena i funkcija "Direktora u senci" sto bi ovde mnogi odmah pogresno protumacili. Ili politicke donacije koje su istim aktom regulisane a kod nas ni slova o tome pa se cudimo sta nam se desava. I jos kada bi sve ostalo funkcionisalo kao tamo nebi nam bilo kraja...Riba smrdi od glave btw...

Da li znas samo kako se bez problema u UK vraca VAT ili narimer ako firma nema poslovanja nepplaca nista(ovde radio neradio svira ti isti radio tj. haraci idu pa idu)...

Reci cu samo svima zainteresovanima za doo u Srbiji prethodno registrujte llc u Delaweru i da vas bog vidi...Jedan komad registrujte za direktora, drugi komad za osnivaca doo u Srbiji ako vec morate da iamte doo ovde.

Kada se prilike u Srbiji normalizuju(lepa zelja) tada registrujte firmu na ime i prezime ovde...

Sve se ovde moze regulisati i napraviti da bude kako treba nije problem za 24h mozemo se probuditi u drzavi sa zakonima koji vrede i koji se mogu sprovesti ali treba da neko hoce i da PRAVDA bude svima dostupna i jednaka za sve.

Donesi tasnu para i bice sredjeno kao kod Tatona

pre 12 godina

Pretpostavimo da za 200 dinara napravim dva preduzeca (A i B) i direktorom preduzeca A postavim B, a B-u A. U ime ta dva preduzeca napravim nevidjene svinjarije. Slucaj dospe na sud, a tamo ce sudija reci...pogodite sta?

DEkonomija

pre 12 godina

Za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću neophodno je svega 100 dinara...

Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara...

Znaci forma LTD(limited - oggraniceno) svuda poznata u svetu kod nas prestaje da postoji fakticki iako se naziv zadrzava tako da je to obmana i to zakonska...

Ako nezelimo da imamo DOO u pravom smislu reci trebali su da ostave samo OD i akcionarska drustva naravno uz preduzetnike....

Naravno poslovanje u Srbiji je sve teze i svi pametni nece otvarati vise firme ovde vec u inostranstvu...Em deru kozu em zakone pisu svakih tri godine pstrozavajuci poslovanje za pre svega male firme i preduzetnike do besvesti i naravno obeshrabruju otvaranje novih jer retko ko pametan ce ovde otvarati pod ovim uslovima novi biznis sa svim rizicima koji on nosi a koje pre svega kreira drzava...

Prakticar

pre 12 godina

Otvaramo li ovim vrata za jos vece svinjarije? Da pravno lice bude direktor? Ne vidim potrebu za ovim. Moze covek da bude direktor i u dve firme mada bih i ovo zabranio. Jedna firma moze da se siri na stotinu delatnosti. Ako je rizik prevelik - ne treba ni da se siri.Podrzavam odgovornost svom imovinom osnivaca i doslednu primenu oduzimanja imovine. Ovo bi mufljuze drzalo podalje od posla postenih ljudi. Ranije je za lopovluk trebala carapa a sad je dovoljno imati firmu.

Damir

pre 12 godina

Kakva glupost! Logicnije bi bilo da ste uticali na smanjenje lokalnih taksi koje preduzece mora da odvoji svake godine i povecali minimalni iznos za osnivanja firme.

DPolitika

pre 12 godina

@Neutralni
@LLC
@dO

Clan 18 koji je spomenut a koji se pre svega sto se vidi iz prvog stava odnosi na doo izmedju ostaloga u stavu 3 glasi:
3) користи друштво или његову имовину у циљу оштећења поверилаца
друштва;
Obratiti paznju na "KORISTI DRUSTVO" bez dalje definicije kakvo je to koriscenje...

Za taj stav 3 postoji jos u Clanu 18 i:
У случају да потраживање повериоца из става 3. овог члана није
доспело у тренутку сазнања за злоупотребу, рок од шест месеци почиње да
тече од дана доспећа потраживања.

Pored toga u Clanu 61 stav 2 se eksplicitno kaze da posebne duznosti(nekaze se koje tumacice se kako kome padne napamet) prema doo imaju svi clanovi sa znacajnim ucescem.

Svaki poverilac moze smatrati da je drustvo korisceno na nacin da je poverilac ostecen ako mu se duguje(nema definicije sta je to koriscenje pa koriscenje su i najnormalnije poslovne aktivnosti). Samim tim nije bitan nacin nastanka tog dugovanja tj. da li recimo kriza ili na primer zdravlje ili nenormalni uslovi poslovanja ili nemogucnost postovanja ugovora zbog propusta trece strane ili izazivanej nelikvidnosti od strane trecih lica itd... Sve to moze da bude od uticaja na nemogucnost vracanja potrazivanja. Definitivno prema ovome clanu prilikom dugovanja uvek dolazi do proboja pravne licnosti i kompletne odgovornosti. Znaci nema iznimke cim doo duguje moze se smatrati da je probilo pravnu licnost a clan odgovarati za sve u punom kapacitetu. A sud zakon koji nije jasno definisan moze da tumaci kako zeli od slucaja do slucaja jer mu je mogucnost za tumacenje necega nedefinisanog ogromna.

Zato ce ubuduce pametni registrovati Ltd kompaniju vani a eventualno ta kompanija ce osnivati doo ovde kome po novom zakonu direktor moze biti neko pravno lice...

Nigde u svetu nepostoji za ltd takva definicija u zakonu koja se svodi na koriscenje vec ako su u itanju zloupotrebe one su jasno definisane.

To vam je isto kao i "zloupotreba sluzbenog polozaja" nedefinisan clan zakona koji je ovde koriscen za sve i svasta pa i za politicke obracune i koji je nasiroko kritikovan od strane pravnika.

ako ja nisam razumeo vi mi pojasnite sta je to "koriscenje drustva" a pri tome uzmite da je svaki poverilac pravno gledano ostecen i da moze podneti tuzbu ako ima i najmanje makar i simbolicno potrazivanje....

Neutralni

pre 12 godina

@DEkonomija ja iz tvog komentara mogu da primetim da nisi ni pročitao zakon. Konkretno deo tvog komentara:
"Društvo sa ograničenom odgovornošću iako mu naziv kaze da je sa ogranicenom citajuci novi zakon reklo bi se da vise nije tako...Naime osnivaci odgovaraju svom svojom imovinom tako da nema ogranicene odgovornosti vec neogranicene otuda i registracija za 100 dinara..."
Član 18. definiše 4 uslova probijanja pravne ličnosti. Ovaj zakon je dobar. Ono što ne valja u državi Srbiji su drugi zakoni i propisi kao i javašluk .

DOO???

pre 12 godina

Konačno je država rešila da zakonski omogući privredne mahinacije i pranje para! Registrujem fantomsku firmu i nju postavim za direktora u još pet fantomskih firmi! Zar ovo zvuči nemoguće? Do sada je nažalost bilo ovoga dosta, a od sad će biti još mnogo više takvih slučajeva! Sramota!

Neutralni

pre 12 godina

@DPolitika dobio si + od mene za trud, jer si procitao zakon.
Prvo član 18. u slicnoj formi mozes da pronadjes u Companies Act Engleske kao i svih 50 drzava Amerike. Drugo, stav koji si naveo daje mogucnost da se po krivicnom zakonu gone clanovi drustva za pronevere. Kako bi ti resio sledecu situaciju: clanovi doo se dogovore i u ime firme uzmu kredit od banke, pa kasnije taj novac isplate sebi kao bonuse? A firma dodje u situaciju da ne moze da otplati kredit.
Posebne duznosti ne treba da definise zakon, vec se definisu u osnivackom aktu samog preduzeca. Ovaj deo koji se tice posebnih duznosti je takodje nesto sto je preuzeto iz stranih zakona. I dobro je sto je to uvrsteno. Zasto? Uzmimo primer da DPolitika i ja osnujemo doo i u osnivackom aktu definisemo da ce se on baviti tehnickim/administrativnim poslovima, a ja cu se baviti komercijalnim poslovima tj. kontaktima sa klijentima i sklapanjem poslova. U jednom trenutku ja prestanem da obavljam svoje duznosti i firma krene da gubi novac i da propada. Kako da DPolitika zastiti svoj interes i interes firme, ako ja ne zelim da mu prodam svoj udeo u firmi? Tako sto ce podneti tuzbu sudu, pozivajuci se na clan 61, gde ce navesti koje smo duznosti preuzeli prilikom osnivanja i traziti da mene sudski iskljuce iz doo zbog ne obavljanja duznosti definisanih u osnivackom aktu.
Bottom line: zakon je dobar. Neko je pomenuo osnivanje fantomskih firmi, jer sada firma moze da zastupa firmu, pa se napravi lanac preduzeca kojima se ne znaju vlasnici. Ovo je dobar primer, ali samo u teoriji. Zasto? Pa firma bez racuna u banci je mrtvo slovo na papiru - ne vredi nista. A pokusajte da otvorite racun u banci bez ijednog dokumenta/dokaza da ste clan doo ili ovlasceni od clanova doo - nema sanse. Ako je vise firmi povezano, za otvaranje racuna se traze dokazi o ucescu u svim firmama dok se ne dodje do fizickih lica oscnivaca. To je pravilo u svim normalnim drzavama u svetu (KYC - Know Your Customer).

Za liberalizaciju ekonomije

pre 12 godina

Sve sto pomaze otvaranju preduzeca, podrzavam. Ne znam sta tacno stoji u Zakonu, ali nadam se da iskreno zele da ubace malo zivota u nasu privredu, brzim i lakim otvaranjem i zatvaranjem firmi. Drzava treba sto manje da se uplice jer su uglavnom kocnicari. Kad bi se liberalizovala privreda, mislim da bi doslo do jakog rasta BDP-a u Srbiji jer smo narod koji obozava da se takmici, i ne znam gde bi nam bio kraj kad bi se ubacili i u tu "ekonomsku" utakmicu!

dO

pre 12 godina

@DEkonomija

Ako je tačno ovo za d.o.o, u pitanju je neviđena svinjarija. Gde si pronašao podatke o tome, pošto u dopunama zakona o privrednim društvima od 26.12.2011. ja ne mogu da pronađem takvu informaciju? Link na dopunu zakona: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/lat/pdf/zakoni/2011/4556-11Lat.zip

LLC

pre 12 godina

(DEkonomija, 27. januar 2012 12:04)
Nisi ti to najbolje razumeo, nadji nekog pravnika da ti objasni... DOO je i dalje DOO, ali naravno da vlasnici/odgovorna lica odgovaraju svojom imovinom ako do te imovine dodju krseci zakon, muljajuci sa porezom/prihodima/doprinosima ili sl. To je uvek bilo i to svuda na planeti, ne samo u Srbiji. Sto se tice birokratije i otezavanja poslovanja malim i srednjim - tu se slazemo

uskok

pre 12 godina

treba uskoro ocekivati da osnivanje firme bude besplatno, samo da bi po osnivanju firme osnivaci morali da placaju razne firmarine i poreze, i to u nedogled jer je posle problem zatvoriti firmu iako je pozitivna i bez dugova. Josh jedan od nachina da je prevari ovaj narod.

Don Chicho

pre 12 godina

Sto ce reci drzavno preduzece Telekom ili vec koje otvori X preduzece i tamo bude direktor i stancuje svoj stranacki kadar, ljubavnice..

DEkonomija

pre 12 godina

@Neutralni

Neznam kakve veze ima politika kad je ekonomija u pitanju:)

Pre svega u UK Companies zakonu nigde se nepominju osnivaci kao odgovorni vec pre svega direktor i direktor se moze prema uredbi sekretara drzave smatrati odgovornim svojim kapitalom pod uslovom da se dokaze svojom imovinom. Znaci direktor a ne clanovi neznam gde si procitao ili cuo za suprotno.

Posebna stvar je sto se u nasem zakonu za svaki dug bez obzira kako je on nastao smatraju odgovorni clanovi drustva tj. kaze se da je ostecen poverilac a poverilac je uvek ostecen ako postoji dug. Time se ponistava ogranicena odgovornost i daju mogucnosti za spekulacije.

Ako neko cini prevaru tada naravno da ga terba goniti. Na primer caln zakona je trebao da glasi ovako naprimer:"Direktor drustva koji upravljajuci drustvom izvrsi prevaru poverilaca. U tom slucaju direktor se ima smatrati obavezan prema poveriocima svom svojom imovinom".

Vidis da ti tumacis zakon na svoj nacin a ja na svoj to je u startu problem. Inace to sto si ti sppomenuo o uredjenju medjusoobnih odnosa clanova drustva da nemogu jedan drugoga da sisaju je uredjeno drugim clanovima ovog zakona a ne clanom 61 koji govori samo o tome ko ima posebne duznosti.

Ja se inace slazem da zakon treba da predupredi lose odnosno kriminalno poslovanje ali isto tako trazim da se stvari zovu svojim imenom i da se spreci tumacenje kako kome padne napamet. Nemoze da bude DOO ono sto nije sustinski tako...

Kamo srece da smo do slova prepisali Companies Act iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je tako detaljan i precizan i neostavlja mogucnost dvojakog tumacenja. Pa samo da covek vidi da je u tom zakonu predvidjena i funkcija "Direktora u senci" sto bi ovde mnogi odmah pogresno protumacili. Ili politicke donacije koje su istim aktom regulisane a kod nas ni slova o tome pa se cudimo sta nam se desava. I jos kada bi sve ostalo funkcionisalo kao tamo nebi nam bilo kraja...Riba smrdi od glave btw...

Da li znas samo kako se bez problema u UK vraca VAT ili narimer ako firma nema poslovanja nepplaca nista(ovde radio neradio svira ti isti radio tj. haraci idu pa idu)...

Reci cu samo svima zainteresovanima za doo u Srbiji prethodno registrujte llc u Delaweru i da vas bog vidi...Jedan komad registrujte za direktora, drugi komad za osnivaca doo u Srbiji ako vec morate da iamte doo ovde.

Kada se prilike u Srbiji normalizuju(lepa zelja) tada registrujte firmu na ime i prezime ovde...

Sve se ovde moze regulisati i napraviti da bude kako treba nije problem za 24h mozemo se probuditi u drzavi sa zakonima koji vrede i koji se mogu sprovesti ali treba da neko hoce i da PRAVDA bude svima dostupna i jednaka za sve.