Četvrtak, 26.01.2012.

14:26

Nova šansa Srbiji da kupi Luku Bar?

Tender za prodaju državnog paketa akcija dela Luke Bar, trebalo bi da bude raspisan u prvoj polovini godine. Pre 2 godine Srbija je bila zainteresovana da kupi.

Izvor: B92

Nova šansa Srbiji da kupi Luku Bar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Penzioner

pre 12 godina

Igrom slucaja duzi niz godina bavim se upravo lukama. Bila bi ludost ne iskoristiti priliku kupovine ove luke ukoliko prilika postoji. Nebitno o kakvim se novcima radi. Luke su jednostavno nerpesusni izvor zarade. Ukoliko ih se pravilno vodi. Spomenuta luka ima izgradene dokove s kapacitetom rada na 20 prekooceanskih brodova odjedanput. (ok rijetko kad ce ih toliko biti odjednon ali svejedno). Zemljopisno gledajuci na fantasticnoj je poziciji...posto su najblize ozibljne konkurentne luke udaljene po par stotina kilometara. Pirej i Ploce. Luka Ploce trenutno je u nadogradnji te ce biti povezana s kopnenim dijelom zemlje auto-cestom. A imaju ideju da istu povezu i sa zeljeznicom prema Splitu. Sto bi znacilo manje-vise izravnu povezanost sa citavom EU. Za primjer tri velike luke Rijeka,Koper i Trst su u 100 kilometara pa sve tri mlate strasne novce. Zamislite sto bi znacilo pravilnom izgradnjom za Srbiju posjedovanje luke bez prave konkurencije sa svih strana? Druga stvar je Sto su sve spomenute luke u EU ili ce biti. Sto znaci da ce biti ogranicene nekim zakonima i pristojbama dok ce srbija moci sama diktirati svoje u vlastitoj luci (u skladu sa zakonima Crne Gore) te ce za neke terete moci sama uvoditi posebne poreze i slicno. Temeljni uvjet bi bio dobra prometna povezanost. U startu da se ne radi ni sa kojom drugom zemljom te da luka sluzi samo za uvoz roba za Srbiju luka bi sama sebe isplatila u par godina. Prilika koja se ne smije propustiti.

Vladimir

pre 12 godina

Sta ce nam luka Bar kada se zatvara zelezara u Smederevu? 90% robe je oduvek bilo iz te fabrike. Zatvaranjem US Steel -a i luka Bar je prsla, kao i pola Srbije uostalom.

Sasa

pre 12 godina

Tu luku niko pametan ne bi uzeo ni da je daju dzabe . To je samo kamen oko vrat Srbiji da trosi pare na tudje probleme .
Ako se trose pare u Crnoj gori onda pomoci Bijelo Polje , Mojkovac i sve gradove u kojima se vecina izjasnjava kao Srbi a ne Siptare u Baru .
Ovom kupovinom pomogli bi samo onim politicarima sa medjunarodnih poternica .

Komentator

pre 12 godina

Još jednom da razvijamo "bratsku" republiku čiji izabrani prvaci ne propuste priliku da nama obrišu cipele u svojim uvlakačkim nastojanjima? Pa dokle - pomoć za nerazvijene, pomoć za saniranje posledica zemljotresa, višedecenijski razvoj njihovog turizma kada to nikom drugom nije padalo na pamet (ali samo dok je to njima odgovaralo tj. dok ne dođoše ruski krimosi), besplatno školovanje u Srbiji, besplatno lečenje, višedecenijsko pristajanje na made-in-CG političare, "direktore", mafijaše ...
Šta sada im treba obnova Luke Bar, pruge i auto put do BG-a (za brže i lakše pristizanje "kadrova")? Mislim da ova siromašna Srbija ipak ima gde ovde pametnije da utroši pare.
*****

Dokle, aman, dokle?

pre 12 godina

Ta **** luka da je valjala, dosad bi se prodala. Ovako mogu da je uvale samo Srbima koji su dovoljno glupi da ce je jos i kupiti zbog "bratske" ljubavi. Uostalom, hajde ovako: moze, ali u trampu za Jova Kapicica ****

Kakva crna Shansa

pre 12 godina

Koja bre shansa za kupovinu!?

PA to je shansa za prodaju da se povrati makar malo od onoga shto je Srbija ulozila u tu luku u proteklim decenijama.
Luka je bure bez dna koja Srbiju moze samo jos vishe da koshta a u opshte joj ne treba. EM placas troskove kao sama luka plus crnogorska birokrtatija i kprupcija. a odrzavanje ce da bude stvarno da ne pominjem....jos samo da ti se nakace i Miskovic i Kostic na grbacu poreskim obveznicima tj. drzavnom budzetu....

Luka Bar ima samo jednog Klijenta kojeg ta ista luka mnogo puno koshta. Srbija.
Bez Srbije ta luka nece postojati jer nema klijente. Bosna? Madjarska? Rumunija ? Hrvatska? Jel nekom od njih treba ta luka? :)

Sve sto ide reko Kopra, Rijeke, Soluna, Draca je em brze, em efikasnije, em sigurnije, em jeftinije nego Bar.
Koji ce moj Srbiji Luka kada nema ni more?!
Oako sa Hrvatima Grcima Albancima Slovencima makar je cist racun duga ljubav!
Srbi, ne budite budale!

Zvonko

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.


Ljudi iz vlasti Srbije koji mnogo podrzavaju ove investicije u Crnogorsku privredu su opet kojim slucajem poreklom iz Crne Gore ???

Pogldajte komentar prof.ekonom. fakulteta :
Prof. Slobodan Acimovic
“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobracajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm


Potpisimo peticiju protiv ove bespotrebne kupovine (i pridruzite se timu u organizovanju ove akcije) :
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Beogradjanin

pre 12 godina

OPET CE IZVUCI IZ NASA USTA,NAROD DOSTA TRPI,NECEMO I OVO PROGUTATI,SAD NAM JOS I LUKA TREBA,DOK JE BILO DRZAVNO IME SRBIJA I CRNA GORA-SVE STO SMO IMALI U CRNOJ GORI OSTALO JE CRNOGORCIMA,PA ZASTO BI KUPOVALI LUKU DA BI OPET OSTALO NJIMA,A GOSPODIN MRKONJIC PREDVIDJA NAREDNE 30GOD,OKRENITE SE OKO SEBE POGLEDAJTE POCETAK 2012-U GOD,IMA LI NAPRETKA PA NARAVNO DA NEMA,TAPKAMO U MESTU,NAMA CUDOTVORCI NISU POTREBNI A ZA BAJKE SMO PRERASLI.

Pero

pre 12 godina

Ma ništa od ovoga, barem za TEU (kontejnerski) teret. Srbija i Hrvatska su našle računicu odnosno interes, kod Sremske Mitrovice bi vrlo skoro trebao započeti sa radom novi distributivni kontejnerski terminal u najmu Luke Rijeka. To bi trebao biti jedan od glavnih transportnih hubova na Balkanu, još jedan je planiran kraj Zagreba, ali nije sigurna mikrolokacija, a nije isključeno da dobije konkurenciju u samoj blizini Rijeke što je definitivno inteligentniji izbor s obzirom na strukturu i trend rasta tereta. Srbija je u potpuno komotnom položaju jer u krajnjoj liniji nije vezana uz jednog provajdera, ima tu i Kopar, Konstanca, pa i Solun; investicija u Bar bi bila suicidalna, više izraz neke emotivne nostalgije na račun bivše države, nego poslovno opravdana računica.

Јовица

pre 12 godina

Чекамо да Мишковић купи па да нам прода по 3 пута већој цени :) Уосталом, што бисмо куповали нешто што ће нам опет отети албанци?

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Raspravljati o ulaganju drzave u bilo koju, pogotovu luku Bar,nema veze sa ekonomijom nego sa totalnim diletantizmom.To ima veze iskljucivo sa zavicajnom setom pojedinaca.Zov zavicaja postujem ali ga treba platiti iz sopstvenog dzepa, uzgred budite sigurni da od toga nema nista jer bezobrazni jesu ali glupi nisu!Nema ni govora o nekom " visem" interesu R.Srbije jer je to pitanje za svako preduzece ponaosob zavisno od njihovih trenutnih interesa, bogu hvala ima dosta luka u okruzenju, Rijeka,Solun,Kopar,luke na Dunavu itd.Price o kojekakvim konzorcijumima su samo spinovanje ne bi li drzavu navukli a javnost pripremili da se udje u nesto sto je ravno idiotizmu sa stanovista ekonomije.Nemerljivo su bitnija ulaganja u Komercijalnu banku,Telekom isl. a sto je vec izazvalo negativne reakcije MMF-a.Sta mislite zasto!?

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...

Milisav

pre 12 godina

Bije, na boga ne misli:
Prethodno se u javnosti pojavljivao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da je Srbija je zainteresovana da kupi “Luku Bar” jer je to šansa srpske privrede da izađe na more. I ne samo to, Srbija dobila šansu da koristi izlaz na Jadransko more u narednih 30 godina.

Ajd' sad nagradna pitanja za ministra:
1. Da li zna koliko je vremena potrebno za prevoz npr. 1 milion tona robe na relaciji Bar - Beograd, "čudom" od barske pruge. (Ili misli da sve to preveze kamionima?)
4. Da li zna koliki su pretovarni kapaciteti (u bilo kojoj luci-lukama) potrebni za potrebe Srbije?
5. Zašto se ne koriste rečne luke (Beograd, Novi Sad, Preševo, Smederevo)?

q

pre 12 godina

SRBIJA je vec jednom ulozila jako puno novca u tu luku, i u Crnu Goru uopste.

Bilo novcanom pomoci posle razornog zemljotresa, koje je Srbija odvajala od plata svakog zaposlenog, bilo preko pomoci za nerazvijene republike, koju je zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom placala.

Sad da nam prodaju ono za sta smo vec dali novce, ne ide.

Postoje: Dunav, luka Solun, luka u Rijeci, a i Bugarska i Rumunija imaju luke, eto i luka Bar... pa nek se takmiche ko je povoljniji.

Kupovinom luke Bar, i dalje ne bi imali nezavisan izvoz. Vlada Crne Gore bi i dalje mogla da kontrolise robu iz Srbije.

Zoki

pre 12 godina

Ajde Jovo nanovo... Ako u Srbiji postoje kompanije koje su zainteresovane za kupovinu luke u Baru, neka se organizuju, pojave na tenderu, kupe... Ali neka ne petljaju u to državu i njene poreske obveznike.

vuk

pre 12 godina

Srbija ili njeni privrednici bi trebala što prije kupiti luku Bar i brodarskog prijevoznika.Cijena luke i brodarske firme je radi krize na desetini cijene vrijednosti.

mladen

pre 12 godina

"Ideja je odlična! Kada bi Srbija imala luku, transport robe bio bi jeftiniji.""""
Luka Bar je od samog njenog pocetka gradnje promasen projekat. Luka je mala plitka i geografski nepristupacna jer u okruzenju omate makar 7 luka koje su vece dublje i prema kojima gravitira bilja infrastruktura. Moje preduzece uvozi robu i stize nam u Solun. Transport od Soluna do beograda je za 40% jeftiniji nego da ga prevozimo iz Bara.
Onaj ko poseduje luku ne znaci da ce transport biti jeftiniji jer cena transporta ostaje ista smanjuju se samo manipulativni troskovi luka ako se uopste i smanjuju.

Markoo

pre 12 godina

Luka bez autoputa i razvijene zeleznice nema svrhu ni isplativost. A drugo luka bar je veoma malog kapaciteta i nema nekih uslova za ozbiljnije sirenje.

Dragan

pre 12 godina

Zna se koliko košta obnova pruga do Montenegra. Neisplativo i ekonomski neinteligentno za razmatranje. Auto putem vozati robe, se ne isplati. Auto puta dakako i nema. Montenegro u svakom smislu pa i saobraćajnom je nepotreban i pogodan isključivo za izbegavanje.
Bolje kopati Moravu i Vardar do Soluna ako treba 50 godina pa napraviti pravu stvar za Srbiju. Dunav-Morava-Vardar via Egej.To. Mrki u penziju.

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Javnost u Srbiji morala bi da dobije sasvim jasne, argumentovane cinjenice u vezi sa mogucnom kupovinom luke Bar. Da se ne bi dogodilo da Srbija, koja grca u dugovima, resava finansijske probleme CG. Ukoliko ima stvarno zainteresovanih firmi, neka se same jave i iz svojih para finansiraju kupovinu. Drzava ne bi smela da daje poreske pare. I zasto se niko od nadleznih, pa i privatnih vlasnika, nije javio da objasni u cemu je to bolja luka Bar u odnosu na luku Solun, koju smo po specijalnom ugovoru koristili 100 godina. I jos nesto: da li "nasi" vode racuna o tome da aktuelno rukovodstvo u Podgorici svako pojavljivanje srpskih firmi moze da shvati kao "atak na nezavisnost CG". A za te navodne inspiracije, Srbija i srpski narod trpe svakodnevne obede iz CG.

jasna

pre 12 godina

Pa prvo su osnovali pomorsku agenciju,sad ce da kupe luku Bar.Jos samo da rese koje ce more nekako da nabave,mozda neko raspise tender pa se jave,Ja im preporucujem mrtvo more ono najvise lici na nase stanje.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Ma cijim bre parama Mrle ? i gde je tome kraj... Napravite bre ovaj auto put do Horgosa... Bubrezi i amortizeri mi na kolima odose. I kok da tuzim. Nisam prilagodio brzinu uslovima (nikakvim) na putu... Pa i vi gospodo iz vlade uskoro cete prilagoditi brzinu uslovima trzista... SRAMOTA

Voja

pre 12 godina

Srbija ne mora da poseduje tu luku da bi je sprske firme koristile, kao sto mogu da koriste i druge luke u regionu. Ne vidim ni jednu jasnu prednost da Srbija otkupi tu firmu od Crne Gore.

Trabant limuzina

pre 12 godina

Dukljani se baš zapalili da Fiat SRBIJA transportuje vozila preko Bara. Ovo su poslednji trzaji terazijsko-dukljanskog lobija u Srbiji. Sad treba i ovog Miloša Bugarina smeniti telefonskom sednicom.

Voja

pre 12 godina

Srbija ne mora da poseduje tu luku da bi je sprske firme koristile, kao sto mogu da koriste i druge luke u regionu. Ne vidim ni jednu jasnu prednost da Srbija otkupi tu firmu od Crne Gore.

Trabant limuzina

pre 12 godina

Dukljani se baš zapalili da Fiat SRBIJA transportuje vozila preko Bara. Ovo su poslednji trzaji terazijsko-dukljanskog lobija u Srbiji. Sad treba i ovog Miloša Bugarina smeniti telefonskom sednicom.

jasna

pre 12 godina

Pa prvo su osnovali pomorsku agenciju,sad ce da kupe luku Bar.Jos samo da rese koje ce more nekako da nabave,mozda neko raspise tender pa se jave,Ja im preporucujem mrtvo more ono najvise lici na nase stanje.

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...

Vojvodjanin

pre 12 godina

Ma cijim bre parama Mrle ? i gde je tome kraj... Napravite bre ovaj auto put do Horgosa... Bubrezi i amortizeri mi na kolima odose. I kok da tuzim. Nisam prilagodio brzinu uslovima (nikakvim) na putu... Pa i vi gospodo iz vlade uskoro cete prilagoditi brzinu uslovima trzista... SRAMOTA

q

pre 12 godina

SRBIJA je vec jednom ulozila jako puno novca u tu luku, i u Crnu Goru uopste.

Bilo novcanom pomoci posle razornog zemljotresa, koje je Srbija odvajala od plata svakog zaposlenog, bilo preko pomoci za nerazvijene republike, koju je zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom placala.

Sad da nam prodaju ono za sta smo vec dali novce, ne ide.

Postoje: Dunav, luka Solun, luka u Rijeci, a i Bugarska i Rumunija imaju luke, eto i luka Bar... pa nek se takmiche ko je povoljniji.

Kupovinom luke Bar, i dalje ne bi imali nezavisan izvoz. Vlada Crne Gore bi i dalje mogla da kontrolise robu iz Srbije.

Markoo

pre 12 godina

Luka bez autoputa i razvijene zeleznice nema svrhu ni isplativost. A drugo luka bar je veoma malog kapaciteta i nema nekih uslova za ozbiljnije sirenje.

mladen

pre 12 godina

"Ideja je odlična! Kada bi Srbija imala luku, transport robe bio bi jeftiniji.""""
Luka Bar je od samog njenog pocetka gradnje promasen projekat. Luka je mala plitka i geografski nepristupacna jer u okruzenju omate makar 7 luka koje su vece dublje i prema kojima gravitira bilja infrastruktura. Moje preduzece uvozi robu i stize nam u Solun. Transport od Soluna do beograda je za 40% jeftiniji nego da ga prevozimo iz Bara.
Onaj ko poseduje luku ne znaci da ce transport biti jeftiniji jer cena transporta ostaje ista smanjuju se samo manipulativni troskovi luka ako se uopste i smanjuju.

Milisav

pre 12 godina

Bije, na boga ne misli:
Prethodno se u javnosti pojavljivao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da je Srbija je zainteresovana da kupi “Luku Bar” jer je to šansa srpske privrede da izađe na more. I ne samo to, Srbija dobila šansu da koristi izlaz na Jadransko more u narednih 30 godina.

Ajd' sad nagradna pitanja za ministra:
1. Da li zna koliko je vremena potrebno za prevoz npr. 1 milion tona robe na relaciji Bar - Beograd, "čudom" od barske pruge. (Ili misli da sve to preveze kamionima?)
4. Da li zna koliki su pretovarni kapaciteti (u bilo kojoj luci-lukama) potrebni za potrebe Srbije?
5. Zašto se ne koriste rečne luke (Beograd, Novi Sad, Preševo, Smederevo)?

Zoki

pre 12 godina

Ajde Jovo nanovo... Ako u Srbiji postoje kompanije koje su zainteresovane za kupovinu luke u Baru, neka se organizuju, pojave na tenderu, kupe... Ali neka ne petljaju u to državu i njene poreske obveznike.

Dragan

pre 12 godina

Zna se koliko košta obnova pruga do Montenegra. Neisplativo i ekonomski neinteligentno za razmatranje. Auto putem vozati robe, se ne isplati. Auto puta dakako i nema. Montenegro u svakom smislu pa i saobraćajnom je nepotreban i pogodan isključivo za izbegavanje.
Bolje kopati Moravu i Vardar do Soluna ako treba 50 godina pa napraviti pravu stvar za Srbiju. Dunav-Morava-Vardar via Egej.To. Mrki u penziju.

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Javnost u Srbiji morala bi da dobije sasvim jasne, argumentovane cinjenice u vezi sa mogucnom kupovinom luke Bar. Da se ne bi dogodilo da Srbija, koja grca u dugovima, resava finansijske probleme CG. Ukoliko ima stvarno zainteresovanih firmi, neka se same jave i iz svojih para finansiraju kupovinu. Drzava ne bi smela da daje poreske pare. I zasto se niko od nadleznih, pa i privatnih vlasnika, nije javio da objasni u cemu je to bolja luka Bar u odnosu na luku Solun, koju smo po specijalnom ugovoru koristili 100 godina. I jos nesto: da li "nasi" vode racuna o tome da aktuelno rukovodstvo u Podgorici svako pojavljivanje srpskih firmi moze da shvati kao "atak na nezavisnost CG". A za te navodne inspiracije, Srbija i srpski narod trpe svakodnevne obede iz CG.

Komentator

pre 12 godina

Još jednom da razvijamo "bratsku" republiku čiji izabrani prvaci ne propuste priliku da nama obrišu cipele u svojim uvlakačkim nastojanjima? Pa dokle - pomoć za nerazvijene, pomoć za saniranje posledica zemljotresa, višedecenijski razvoj njihovog turizma kada to nikom drugom nije padalo na pamet (ali samo dok je to njima odgovaralo tj. dok ne dođoše ruski krimosi), besplatno školovanje u Srbiji, besplatno lečenje, višedecenijsko pristajanje na made-in-CG političare, "direktore", mafijaše ...
Šta sada im treba obnova Luke Bar, pruge i auto put do BG-a (za brže i lakše pristizanje "kadrova")? Mislim da ova siromašna Srbija ipak ima gde ovde pametnije da utroši pare.
*****

Vladimir

pre 12 godina

Sta ce nam luka Bar kada se zatvara zelezara u Smederevu? 90% robe je oduvek bilo iz te fabrike. Zatvaranjem US Steel -a i luka Bar je prsla, kao i pola Srbije uostalom.

Sasa

pre 12 godina

Tu luku niko pametan ne bi uzeo ni da je daju dzabe . To je samo kamen oko vrat Srbiji da trosi pare na tudje probleme .
Ako se trose pare u Crnoj gori onda pomoci Bijelo Polje , Mojkovac i sve gradove u kojima se vecina izjasnjava kao Srbi a ne Siptare u Baru .
Ovom kupovinom pomogli bi samo onim politicarima sa medjunarodnih poternica .

Zvonko

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.


Ljudi iz vlasti Srbije koji mnogo podrzavaju ove investicije u Crnogorsku privredu su opet kojim slucajem poreklom iz Crne Gore ???

Pogldajte komentar prof.ekonom. fakulteta :
Prof. Slobodan Acimovic
“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobracajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm


Potpisimo peticiju protiv ove bespotrebne kupovine (i pridruzite se timu u organizovanju ove akcije) :
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...

Kakva crna Shansa

pre 12 godina

Koja bre shansa za kupovinu!?

PA to je shansa za prodaju da se povrati makar malo od onoga shto je Srbija ulozila u tu luku u proteklim decenijama.
Luka je bure bez dna koja Srbiju moze samo jos vishe da koshta a u opshte joj ne treba. EM placas troskove kao sama luka plus crnogorska birokrtatija i kprupcija. a odrzavanje ce da bude stvarno da ne pominjem....jos samo da ti se nakace i Miskovic i Kostic na grbacu poreskim obveznicima tj. drzavnom budzetu....

Luka Bar ima samo jednog Klijenta kojeg ta ista luka mnogo puno koshta. Srbija.
Bez Srbije ta luka nece postojati jer nema klijente. Bosna? Madjarska? Rumunija ? Hrvatska? Jel nekom od njih treba ta luka? :)

Sve sto ide reko Kopra, Rijeke, Soluna, Draca je em brze, em efikasnije, em sigurnije, em jeftinije nego Bar.
Koji ce moj Srbiji Luka kada nema ni more?!
Oako sa Hrvatima Grcima Albancima Slovencima makar je cist racun duga ljubav!
Srbi, ne budite budale!

Pero

pre 12 godina

Ma ništa od ovoga, barem za TEU (kontejnerski) teret. Srbija i Hrvatska su našle računicu odnosno interes, kod Sremske Mitrovice bi vrlo skoro trebao započeti sa radom novi distributivni kontejnerski terminal u najmu Luke Rijeka. To bi trebao biti jedan od glavnih transportnih hubova na Balkanu, još jedan je planiran kraj Zagreba, ali nije sigurna mikrolokacija, a nije isključeno da dobije konkurenciju u samoj blizini Rijeke što je definitivno inteligentniji izbor s obzirom na strukturu i trend rasta tereta. Srbija je u potpuno komotnom položaju jer u krajnjoj liniji nije vezana uz jednog provajdera, ima tu i Kopar, Konstanca, pa i Solun; investicija u Bar bi bila suicidalna, više izraz neke emotivne nostalgije na račun bivše države, nego poslovno opravdana računica.

Dokle, aman, dokle?

pre 12 godina

Ta **** luka da je valjala, dosad bi se prodala. Ovako mogu da je uvale samo Srbima koji su dovoljno glupi da ce je jos i kupiti zbog "bratske" ljubavi. Uostalom, hajde ovako: moze, ali u trampu za Jova Kapicica ****

Beogradjanin

pre 12 godina

OPET CE IZVUCI IZ NASA USTA,NAROD DOSTA TRPI,NECEMO I OVO PROGUTATI,SAD NAM JOS I LUKA TREBA,DOK JE BILO DRZAVNO IME SRBIJA I CRNA GORA-SVE STO SMO IMALI U CRNOJ GORI OSTALO JE CRNOGORCIMA,PA ZASTO BI KUPOVALI LUKU DA BI OPET OSTALO NJIMA,A GOSPODIN MRKONJIC PREDVIDJA NAREDNE 30GOD,OKRENITE SE OKO SEBE POGLEDAJTE POCETAK 2012-U GOD,IMA LI NAPRETKA PA NARAVNO DA NEMA,TAPKAMO U MESTU,NAMA CUDOTVORCI NISU POTREBNI A ZA BAJKE SMO PRERASLI.

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Raspravljati o ulaganju drzave u bilo koju, pogotovu luku Bar,nema veze sa ekonomijom nego sa totalnim diletantizmom.To ima veze iskljucivo sa zavicajnom setom pojedinaca.Zov zavicaja postujem ali ga treba platiti iz sopstvenog dzepa, uzgred budite sigurni da od toga nema nista jer bezobrazni jesu ali glupi nisu!Nema ni govora o nekom " visem" interesu R.Srbije jer je to pitanje za svako preduzece ponaosob zavisno od njihovih trenutnih interesa, bogu hvala ima dosta luka u okruzenju, Rijeka,Solun,Kopar,luke na Dunavu itd.Price o kojekakvim konzorcijumima su samo spinovanje ne bi li drzavu navukli a javnost pripremili da se udje u nesto sto je ravno idiotizmu sa stanovista ekonomije.Nemerljivo su bitnija ulaganja u Komercijalnu banku,Telekom isl. a sto je vec izazvalo negativne reakcije MMF-a.Sta mislite zasto!?

vuk

pre 12 godina

Srbija ili njeni privrednici bi trebala što prije kupiti luku Bar i brodarskog prijevoznika.Cijena luke i brodarske firme je radi krize na desetini cijene vrijednosti.

Јовица

pre 12 godina

Чекамо да Мишковић купи па да нам прода по 3 пута већој цени :) Уосталом, што бисмо куповали нешто што ће нам опет отети албанци?

Penzioner

pre 12 godina

Igrom slucaja duzi niz godina bavim se upravo lukama. Bila bi ludost ne iskoristiti priliku kupovine ove luke ukoliko prilika postoji. Nebitno o kakvim se novcima radi. Luke su jednostavno nerpesusni izvor zarade. Ukoliko ih se pravilno vodi. Spomenuta luka ima izgradene dokove s kapacitetom rada na 20 prekooceanskih brodova odjedanput. (ok rijetko kad ce ih toliko biti odjednon ali svejedno). Zemljopisno gledajuci na fantasticnoj je poziciji...posto su najblize ozibljne konkurentne luke udaljene po par stotina kilometara. Pirej i Ploce. Luka Ploce trenutno je u nadogradnji te ce biti povezana s kopnenim dijelom zemlje auto-cestom. A imaju ideju da istu povezu i sa zeljeznicom prema Splitu. Sto bi znacilo manje-vise izravnu povezanost sa citavom EU. Za primjer tri velike luke Rijeka,Koper i Trst su u 100 kilometara pa sve tri mlate strasne novce. Zamislite sto bi znacilo pravilnom izgradnjom za Srbiju posjedovanje luke bez prave konkurencije sa svih strana? Druga stvar je Sto su sve spomenute luke u EU ili ce biti. Sto znaci da ce biti ogranicene nekim zakonima i pristojbama dok ce srbija moci sama diktirati svoje u vlastitoj luci (u skladu sa zakonima Crne Gore) te ce za neke terete moci sama uvoditi posebne poreze i slicno. Temeljni uvjet bi bio dobra prometna povezanost. U startu da se ne radi ni sa kojom drugom zemljom te da luka sluzi samo za uvoz roba za Srbiju luka bi sama sebe isplatila u par godina. Prilika koja se ne smije propustiti.

vuk

pre 12 godina

Srbija ili njeni privrednici bi trebala što prije kupiti luku Bar i brodarskog prijevoznika.Cijena luke i brodarske firme je radi krize na desetini cijene vrijednosti.

Trabant limuzina

pre 12 godina

Dukljani se baš zapalili da Fiat SRBIJA transportuje vozila preko Bara. Ovo su poslednji trzaji terazijsko-dukljanskog lobija u Srbiji. Sad treba i ovog Miloša Bugarina smeniti telefonskom sednicom.

Voja

pre 12 godina

Srbija ne mora da poseduje tu luku da bi je sprske firme koristile, kao sto mogu da koriste i druge luke u regionu. Ne vidim ni jednu jasnu prednost da Srbija otkupi tu firmu od Crne Gore.

Dragan

pre 12 godina

Zna se koliko košta obnova pruga do Montenegra. Neisplativo i ekonomski neinteligentno za razmatranje. Auto putem vozati robe, se ne isplati. Auto puta dakako i nema. Montenegro u svakom smislu pa i saobraćajnom je nepotreban i pogodan isključivo za izbegavanje.
Bolje kopati Moravu i Vardar do Soluna ako treba 50 godina pa napraviti pravu stvar za Srbiju. Dunav-Morava-Vardar via Egej.To. Mrki u penziju.

Vojvodjanin

pre 12 godina

Ma cijim bre parama Mrle ? i gde je tome kraj... Napravite bre ovaj auto put do Horgosa... Bubrezi i amortizeri mi na kolima odose. I kok da tuzim. Nisam prilagodio brzinu uslovima (nikakvim) na putu... Pa i vi gospodo iz vlade uskoro cete prilagoditi brzinu uslovima trzista... SRAMOTA

q

pre 12 godina

SRBIJA je vec jednom ulozila jako puno novca u tu luku, i u Crnu Goru uopste.

Bilo novcanom pomoci posle razornog zemljotresa, koje je Srbija odvajala od plata svakog zaposlenog, bilo preko pomoci za nerazvijene republike, koju je zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom placala.

Sad da nam prodaju ono za sta smo vec dali novce, ne ide.

Postoje: Dunav, luka Solun, luka u Rijeci, a i Bugarska i Rumunija imaju luke, eto i luka Bar... pa nek se takmiche ko je povoljniji.

Kupovinom luke Bar, i dalje ne bi imali nezavisan izvoz. Vlada Crne Gore bi i dalje mogla da kontrolise robu iz Srbije.

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Javnost u Srbiji morala bi da dobije sasvim jasne, argumentovane cinjenice u vezi sa mogucnom kupovinom luke Bar. Da se ne bi dogodilo da Srbija, koja grca u dugovima, resava finansijske probleme CG. Ukoliko ima stvarno zainteresovanih firmi, neka se same jave i iz svojih para finansiraju kupovinu. Drzava ne bi smela da daje poreske pare. I zasto se niko od nadleznih, pa i privatnih vlasnika, nije javio da objasni u cemu je to bolja luka Bar u odnosu na luku Solun, koju smo po specijalnom ugovoru koristili 100 godina. I jos nesto: da li "nasi" vode racuna o tome da aktuelno rukovodstvo u Podgorici svako pojavljivanje srpskih firmi moze da shvati kao "atak na nezavisnost CG". A za te navodne inspiracije, Srbija i srpski narod trpe svakodnevne obede iz CG.

Markoo

pre 12 godina

Luka bez autoputa i razvijene zeleznice nema svrhu ni isplativost. A drugo luka bar je veoma malog kapaciteta i nema nekih uslova za ozbiljnije sirenje.

Milisav

pre 12 godina

Bije, na boga ne misli:
Prethodno se u javnosti pojavljivao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da je Srbija je zainteresovana da kupi “Luku Bar” jer je to šansa srpske privrede da izađe na more. I ne samo to, Srbija dobila šansu da koristi izlaz na Jadransko more u narednih 30 godina.

Ajd' sad nagradna pitanja za ministra:
1. Da li zna koliko je vremena potrebno za prevoz npr. 1 milion tona robe na relaciji Bar - Beograd, "čudom" od barske pruge. (Ili misli da sve to preveze kamionima?)
4. Da li zna koliki su pretovarni kapaciteti (u bilo kojoj luci-lukama) potrebni za potrebe Srbije?
5. Zašto se ne koriste rečne luke (Beograd, Novi Sad, Preševo, Smederevo)?

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...

jasna

pre 12 godina

Pa prvo su osnovali pomorsku agenciju,sad ce da kupe luku Bar.Jos samo da rese koje ce more nekako da nabave,mozda neko raspise tender pa se jave,Ja im preporucujem mrtvo more ono najvise lici na nase stanje.

mladen

pre 12 godina

"Ideja je odlična! Kada bi Srbija imala luku, transport robe bio bi jeftiniji.""""
Luka Bar je od samog njenog pocetka gradnje promasen projekat. Luka je mala plitka i geografski nepristupacna jer u okruzenju omate makar 7 luka koje su vece dublje i prema kojima gravitira bilja infrastruktura. Moje preduzece uvozi robu i stize nam u Solun. Transport od Soluna do beograda je za 40% jeftiniji nego da ga prevozimo iz Bara.
Onaj ko poseduje luku ne znaci da ce transport biti jeftiniji jer cena transporta ostaje ista smanjuju se samo manipulativni troskovi luka ako se uopste i smanjuju.

Penzioner

pre 12 godina

Igrom slucaja duzi niz godina bavim se upravo lukama. Bila bi ludost ne iskoristiti priliku kupovine ove luke ukoliko prilika postoji. Nebitno o kakvim se novcima radi. Luke su jednostavno nerpesusni izvor zarade. Ukoliko ih se pravilno vodi. Spomenuta luka ima izgradene dokove s kapacitetom rada na 20 prekooceanskih brodova odjedanput. (ok rijetko kad ce ih toliko biti odjednon ali svejedno). Zemljopisno gledajuci na fantasticnoj je poziciji...posto su najblize ozibljne konkurentne luke udaljene po par stotina kilometara. Pirej i Ploce. Luka Ploce trenutno je u nadogradnji te ce biti povezana s kopnenim dijelom zemlje auto-cestom. A imaju ideju da istu povezu i sa zeljeznicom prema Splitu. Sto bi znacilo manje-vise izravnu povezanost sa citavom EU. Za primjer tri velike luke Rijeka,Koper i Trst su u 100 kilometara pa sve tri mlate strasne novce. Zamislite sto bi znacilo pravilnom izgradnjom za Srbiju posjedovanje luke bez prave konkurencije sa svih strana? Druga stvar je Sto su sve spomenute luke u EU ili ce biti. Sto znaci da ce biti ogranicene nekim zakonima i pristojbama dok ce srbija moci sama diktirati svoje u vlastitoj luci (u skladu sa zakonima Crne Gore) te ce za neke terete moci sama uvoditi posebne poreze i slicno. Temeljni uvjet bi bio dobra prometna povezanost. U startu da se ne radi ni sa kojom drugom zemljom te da luka sluzi samo za uvoz roba za Srbiju luka bi sama sebe isplatila u par godina. Prilika koja se ne smije propustiti.

Јовица

pre 12 godina

Чекамо да Мишковић купи па да нам прода по 3 пута већој цени :) Уосталом, што бисмо куповали нешто што ће нам опет отети албанци?

Sasa

pre 12 godina

Tu luku niko pametan ne bi uzeo ni da je daju dzabe . To je samo kamen oko vrat Srbiji da trosi pare na tudje probleme .
Ako se trose pare u Crnoj gori onda pomoci Bijelo Polje , Mojkovac i sve gradove u kojima se vecina izjasnjava kao Srbi a ne Siptare u Baru .
Ovom kupovinom pomogli bi samo onim politicarima sa medjunarodnih poternica .

Vladimir

pre 12 godina

Sta ce nam luka Bar kada se zatvara zelezara u Smederevu? 90% robe je oduvek bilo iz te fabrike. Zatvaranjem US Steel -a i luka Bar je prsla, kao i pola Srbije uostalom.

Beogradjanin

pre 12 godina

OPET CE IZVUCI IZ NASA USTA,NAROD DOSTA TRPI,NECEMO I OVO PROGUTATI,SAD NAM JOS I LUKA TREBA,DOK JE BILO DRZAVNO IME SRBIJA I CRNA GORA-SVE STO SMO IMALI U CRNOJ GORI OSTALO JE CRNOGORCIMA,PA ZASTO BI KUPOVALI LUKU DA BI OPET OSTALO NJIMA,A GOSPODIN MRKONJIC PREDVIDJA NAREDNE 30GOD,OKRENITE SE OKO SEBE POGLEDAJTE POCETAK 2012-U GOD,IMA LI NAPRETKA PA NARAVNO DA NEMA,TAPKAMO U MESTU,NAMA CUDOTVORCI NISU POTREBNI A ZA BAJKE SMO PRERASLI.

Pero

pre 12 godina

Ma ništa od ovoga, barem za TEU (kontejnerski) teret. Srbija i Hrvatska su našle računicu odnosno interes, kod Sremske Mitrovice bi vrlo skoro trebao započeti sa radom novi distributivni kontejnerski terminal u najmu Luke Rijeka. To bi trebao biti jedan od glavnih transportnih hubova na Balkanu, još jedan je planiran kraj Zagreba, ali nije sigurna mikrolokacija, a nije isključeno da dobije konkurenciju u samoj blizini Rijeke što je definitivno inteligentniji izbor s obzirom na strukturu i trend rasta tereta. Srbija je u potpuno komotnom položaju jer u krajnjoj liniji nije vezana uz jednog provajdera, ima tu i Kopar, Konstanca, pa i Solun; investicija u Bar bi bila suicidalna, više izraz neke emotivne nostalgije na račun bivše države, nego poslovno opravdana računica.

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Raspravljati o ulaganju drzave u bilo koju, pogotovu luku Bar,nema veze sa ekonomijom nego sa totalnim diletantizmom.To ima veze iskljucivo sa zavicajnom setom pojedinaca.Zov zavicaja postujem ali ga treba platiti iz sopstvenog dzepa, uzgred budite sigurni da od toga nema nista jer bezobrazni jesu ali glupi nisu!Nema ni govora o nekom " visem" interesu R.Srbije jer je to pitanje za svako preduzece ponaosob zavisno od njihovih trenutnih interesa, bogu hvala ima dosta luka u okruzenju, Rijeka,Solun,Kopar,luke na Dunavu itd.Price o kojekakvim konzorcijumima su samo spinovanje ne bi li drzavu navukli a javnost pripremili da se udje u nesto sto je ravno idiotizmu sa stanovista ekonomije.Nemerljivo su bitnija ulaganja u Komercijalnu banku,Telekom isl. a sto je vec izazvalo negativne reakcije MMF-a.Sta mislite zasto!?

Dokle, aman, dokle?

pre 12 godina

Ta **** luka da je valjala, dosad bi se prodala. Ovako mogu da je uvale samo Srbima koji su dovoljno glupi da ce je jos i kupiti zbog "bratske" ljubavi. Uostalom, hajde ovako: moze, ali u trampu za Jova Kapicica ****

Komentator

pre 12 godina

Još jednom da razvijamo "bratsku" republiku čiji izabrani prvaci ne propuste priliku da nama obrišu cipele u svojim uvlakačkim nastojanjima? Pa dokle - pomoć za nerazvijene, pomoć za saniranje posledica zemljotresa, višedecenijski razvoj njihovog turizma kada to nikom drugom nije padalo na pamet (ali samo dok je to njima odgovaralo tj. dok ne dođoše ruski krimosi), besplatno školovanje u Srbiji, besplatno lečenje, višedecenijsko pristajanje na made-in-CG političare, "direktore", mafijaše ...
Šta sada im treba obnova Luke Bar, pruge i auto put do BG-a (za brže i lakše pristizanje "kadrova")? Mislim da ova siromašna Srbija ipak ima gde ovde pametnije da utroši pare.
*****

Zoki

pre 12 godina

Ajde Jovo nanovo... Ako u Srbiji postoje kompanije koje su zainteresovane za kupovinu luke u Baru, neka se organizuju, pojave na tenderu, kupe... Ali neka ne petljaju u to državu i njene poreske obveznike.

Zvonko

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.


Ljudi iz vlasti Srbije koji mnogo podrzavaju ove investicije u Crnogorsku privredu su opet kojim slucajem poreklom iz Crne Gore ???

Pogldajte komentar prof.ekonom. fakulteta :
Prof. Slobodan Acimovic
“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobracajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm


Potpisimo peticiju protiv ove bespotrebne kupovine (i pridruzite se timu u organizovanju ove akcije) :
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Kakva crna Shansa

pre 12 godina

Koja bre shansa za kupovinu!?

PA to je shansa za prodaju da se povrati makar malo od onoga shto je Srbija ulozila u tu luku u proteklim decenijama.
Luka je bure bez dna koja Srbiju moze samo jos vishe da koshta a u opshte joj ne treba. EM placas troskove kao sama luka plus crnogorska birokrtatija i kprupcija. a odrzavanje ce da bude stvarno da ne pominjem....jos samo da ti se nakace i Miskovic i Kostic na grbacu poreskim obveznicima tj. drzavnom budzetu....

Luka Bar ima samo jednog Klijenta kojeg ta ista luka mnogo puno koshta. Srbija.
Bez Srbije ta luka nece postojati jer nema klijente. Bosna? Madjarska? Rumunija ? Hrvatska? Jel nekom od njih treba ta luka? :)

Sve sto ide reko Kopra, Rijeke, Soluna, Draca je em brze, em efikasnije, em sigurnije, em jeftinije nego Bar.
Koji ce moj Srbiji Luka kada nema ni more?!
Oako sa Hrvatima Grcima Albancima Slovencima makar je cist racun duga ljubav!
Srbi, ne budite budale!

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

Luka Bar nikada nije trebala ni Crnoj Gori (suvise mala drzavica za ozbiljnu luku)ni Srbiji,lose komunikacije itd.
Kao bivsi inspektor Jugoinspekta obisao sam gotovo sve vece evropske i bliskoistocne luke i odgovorno tvrdim da je sada u toku ponovo jedna velika prevara Srbije, tj njenih gradjana.U luci Bar sam radio inspekcije kada je bivsa drzava zaista funcionisala kao prava drzava (izvoz i uvoz mesa brodovima,uvoz 2 do 3ooo tona pomorandzi, izvoz zive stoka brodovima,uvoz kafe brodovima...).
I tada su se uvoznici i izvoznici velikih srpskih firmi odlucivali za luku Bar samo pod pritiskom crnogorskog komunistickog lobija.
Preferirali su Split,Rijeku,Kopar,Konstancu, Solun...kad god su mogli da se izbore.
Dakle, luka Bar je i tada funkcionisala kao i sve ostalo u CG - neekspeditivno,rizicna za osetljive robe koje trebaju poseban skladisni rezim,strani brodari su je izbegavali jer nikada nisu mogli da naplate demeridz(penali za kasnjenje u istovaru ili dolasku broda na vez) itd.
De rezimiramo: Srbija je sada mala zemlja.Trziste je malo.Samim tim nema potrebe za lukom tj. brodskim teretom.Nemamo sta da izvezemo u vecim kolicinama,za uvoz vecih kolicina trziste je neisplatiovo,malo.Ako nam bas treba luka tu su Konstanca ,Solun, Split, Rijeka ,Kopar pa Bar (ako nekome najvise odgovara Bar).
ZA ADHOC BRODSKE TRANSPORTE NIKO NE KUPUJE LUKU.
AKO SE POVREMENO PREVOZITE AUTOBUSOM NE KUPUJETE AUTOBUS.
Kontejnerski deo (koji je predmet kupovine)je zastareo,neefikasan.
I na kraju,ako se nista bitno ne promeni Srbija ce dati novac svojih poreskih obveznika za nesto sto joj uopste ne treba i "pobedice"na tenderu.
One druge kobajagi arapske i ne znam koje firme su fantomske firme nisu nikada bile zainteresovane za luku Bara i necese nikada ni pijaviti na nekom ozbiljnom tenderu !
Predsednika PK Bugarina treba pitati za argumente na osnovu kojih je dosao do genijalnog zakljucka da je Srbiji neophodna luka Bar. Neka uzme u ruke obican digitron i neka izracuna koliko kosta transport roba do luke Bar, a koliko do Konstance (recni, najpovoljniji transport) Takodje bi mogao da zagreje stolicu i da izracuna koliko je daleko luka Solun od Beograda i da proveri kvalitet zeleznickog i putnog saobracaja, komparativno BG-Bar i BG-Solun. Tada bi verovatno shvatio da mu je u kriticnom trenutku kada je "formirao svoje strucno misljenje o neophodnosti kupovine luke Bar" nedostajao digitron i zato je pogresio.
Ili luku Bar preferiramo zato sto ce nam je braca dati jevtinije?
Ha, ha, ha...