Četvrtak, 26.01.2012.

10:19

Alpina za Bešku traži 100 mil. EUR?

Predstavnici austrijske Alpine i Puteva Srbije vodili su do poslednjeg trenutka žestoku borbu oko „prebijanja" računa za most kod Beške.

Izvor: Press

Alpina za Bešku traži 100 mil. EUR? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

andro

pre 12 godina

Dobro,hocemo li svi da se pravimo ludi,kao ne znamo kad ti neko da kredit za nesto da on bira i izvodjaca.Ne zanima ih kako ce to lokalci da sprovedu i uglobe i frezenkuju u svoje lokalno zakonodavstvo.Kad nasi politicari kazu.dobili smo povoljan kredit od EBRD-a npr.znaci vodja.projekta je neka evropska firma,a nasi gradjevinci su fizikalci.Desnom rukom daje 30 miliona povoljnog kredita,levom trazi 100 miliona,ako treba pozajmice vam evropska banka jos 20 miliona,ali ovoga puta ne bas povoljno kao prvi put.A vi sajber srbi sedite i kucajte kad ste naivcine.Njihov kapital izasao,oplodio se i sa velikim ptofitom se vratio u maticu.

SSSS

pre 12 godina

Pouzdano znam da je nadzorne organe na izgradnji mosta Beska placala Alpina kao izvodjac, iako je posao i smisao nadzornih organa da stite interese investitora (tj drzave u ovom slucaju) od izvodjaca radova tj Alpine... Razlog zbog koga je to bilo tako je to sto je ugovor koji je potpisala ondasnja Vlada to tako predvideo... a to sto je tamo neki Velja i njegova ekipa iz ministarstva pravila takve ugovore nikada niko nije precizno i detaljno istrazio.

belgrandero

pre 12 godina

Da li je ugovor sa Alpinom potpisan na 33 miliona. Ako je potisan onda nije bitno na koliko su troskovi narasli. To je problem Alpine, koja sto se mene tice moze i u bankrot da ode...ja je necu zaliti. Ovu muljacinu zaista treba ispitati.

za koga glsati?! retoricko pitanje...

pre 12 godina

Zar nije malo neobicno da sve vece poslove alpine u ovoj zemlji (buduci autoput Horgos pozega, most Beska) potpisao niko drugi do bivsi ministar infastrukture Velja Ilic? Bas taj ciji su partijski drugari ojadili Zeleznicu (Sarancic) i Puteve Srbije (Jocic). Ma oni su samo kraduckali, pa je to okej!

volk

pre 12 godina

Alpina trazila 100 mil, ali smo mi uspeli da spustimo na 70.
I sada svi mi treba da budemo sretni i da se divimo ministru i ostalim........

Petar Gavrilović

pre 12 godina

Molim Vas da mi neko objasni. Da li imamo pravo, nekoliko mojih prijatelja i ja da sakupimo novac za budžet, kojim ćemo platiti advokatsku kancelariju koja će podneti tužbu protiv odgovornih lica za pljačku građana tj. za pljačku našeg novca. Ako ne možemo dobiti zadovoljenje na domaćem sudu i od domaćih organa, policije i tužilaštva, imamo li pravo da se obratimo nekom od međunarodnih sudova. Prijavljujemo nn lice za pljačku našeg novca. Novac koji je u buežetu je naš novac poveren zaposlenicima, koje smo zaposlili (birali na izborima), a oni su zloupotrebili naše poverenje i ukrali naš novac?

Dejan

pre 12 godina

Klasican primer pljacke i"taljenja"pred izbore.Vi naduvajte cenu,mi vam platimo a vi nam vratite.Zakon?Ugovor?Koga bre boli .... za zakon.Onaj"ministar graditelj"nam se ceri u lice.Ovo je dno.Kaznimo lopove na izborima.Jeste da ni alternativa nije sjajna,ali bar da osete smenjivost.Nema gore od DS-SPS koalicije.

Aleksandar VP

pre 12 godina

Ljudi, ugovor je potpisan 2006. godine. Potpisao ga je onaj ministar cuven po "kraduckanju". Niko njega ne spominje u komentarima. Spomenite i njega, "mozak su mu iscepali"...

uskok

pre 12 godina

Ugovor sklopljen sa Alpinom je pun rupa i manjkavosti. Ali to nije nista novo, po politickoj liniji na tenderu se nudi cena do 45% manja od realne, a kada se dobije posao, na kraju se obracuna 150% realne cene. To je stvarnost u Srbiji i to je jedan od nacina kako politicari zaradjuju-zasluzuju proviziju.
Da ima pravne drzave sada bi neko trebao da odgovara i to od ministra pa na dole.... ali ovako.....

alpina-lopina

pre 12 godina

ma tu su se izgleda ugradjivali svi redom...pa se predomisljali naknadno ("on je uzo tri a sto ja samo dva miliona...?!") , nanjusili da nece biti skoro ovako "lepih" prilika za lopovluk pa da se obezbede na vreme , a alpina zgodna za "saaaradnju" hehe :))

Djura

pre 12 godina

Gledao sam onog sarlatana Mrkonjica kako se svima smeje u lice.On bre ....bava celokupnu javnost Srbije.Neko zbog ovoga mora da ide u zatvor.Gde je Rodoljub Sabic?Ugovor sa anexima na svetlost dana.Pa da vidimo ko ide u zatvor.Onaj ko je potpisao(ako ima stetnih klauzula)ili onaj ko protivpravno licitira milionima.Da li je bila javna nabavka?Ako su potpisali ugovor,prihvatili su cenu iz ponude.To eventualno moze da se anexira za +-25%,i to je to.Ovo je klasican primer PLJACKE kroz javne nabavke.Molim B92 da insistira na ovoj temi jer ovde ce vladajuce stranke(DS i SPS) UKRASTI pare svih gradjana i finansirati izbore.

Stane

pre 12 godina

Strasno je da pored sve ''pameti'' i titula kojima se samoreklamiraju na javnoj sceni niko od nas i nasih firmi nazalost, nije bio u stanju da udje u taj projekat.To je jedna velika,velika sramota.U tehnickom smislu to i nije tako nedostizno i spektakularno,posebno ako se zna da je ranije postojalo i znanje i umece za tako nesto.Ociglednoje da je nesto sasvim drugo u pitanju sto se uporno forsira.

Milos

pre 12 godina

Bas me zanima sta bi se desilo da recimo ja, kao naprimer moler, pogodim krecenje stana za 350e, a kada zavrsim trazim 1000e!?!?!?!?
Da li postoji sansa da bi mi neko platio tu drugu mnogo vecu cenu????
Postoji jedan slucaj kada bih dobio vise nego duplo od ugovorene cene, a to je opcija da moja musterija NE PLACA krecenje, nego da recimo radi u gradskoj ili drzavnoj firmi i da samo POTPISUJE FAKTURU, a za taj paraf DOBIJE 500e ili vise, zavisi kako se pogodi!!!!!!!!!!!!!!
E drugovi, KANDA SMO DZABA KRECILI 5-og Oktobra!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Jorginho

pre 12 godina

Kasnili sa radovima i još traže trostruki iznos od ugovorenog. Evo rešenja: naslikajte im jednog konja (može i krdo) kako pase i procenite sliku na 70 miliona evrića. Sliku im pošaljite i tražite da uplate razliku u razumnom roku kako ih ne biste tužili i još im obračunali i zatezne kamate!

Deki

pre 12 godina

Pa dajte na uvid javnosti sta je Alpina sve uradila mimo idejnog projekta da troskovi narastu 3 puta u odnosu na prvobitnu ponudu.
Oce za mosta na Adi po zavrsetku da traze milijardu?

qq lele

pre 12 godina

Neka pravnici pogledaju ugovor. Platiti ako treba.
Za svaki dinar ostupanja koje je uobicajeno za ugovore ove vrste, sva odgovorna lica na robiju. Po svemu sudeci dozivotnu.
Da vidis kako bi onda oni koji bi ih zamenili citali ugovore i trazili najpovoljnije izvodjace...

NN

pre 12 godina

Udjem ti ja danas u pekaru i uzmem hleb od 45 dinara. Odem na kasu kad prodavacica kaze 100 dinara. Kako 100 dinara kad smo se dogovorili za 45. Aaaaa, pa nije vise 45, ja mislim da mene taj hleb kosta bar 100 dinara.
Kakva je ovo ciganska drzava. Ni most jedan ne mogu da ugovore a da se ne posvadjaju sa nekim i ne ugrade po neki milion. Sram Vas bilo sve.

..malo sutra!

pre 12 godina

hahahahaah
LAKO CEMO!

Tipican primer kako se u Srbiji veliki projekti uzimaju za ozbiljno. Napravili most potrosili bog te pita koliko para i sad kad je doslo na naplatu krece pijaca. Ovi traze 100 ovi nude 70. Miliona evra!


30 gore dole...


I onda se upale kamere i krenu da nam ozbiljnim licima objasnjavaju nesto ...


hahahahahahahah
cek da se isplacem od smeha pa cu do banke da vam platim pdv..

Milos

pre 12 godina

A cemu sluze tenderi? Neko ponudi najmanju cenu, i onda je poveca 3 puta i onda drzava plati.
Pa taj ugovor da su pisala deca bolje bi ga napisala.
Mislim da je vreme da B92 tj. insajder napravi emisiju o tome.
Jer ako cemo tako da placamo odokativno, pa ajde onda da srpska firma radi posao barem. Ovako sve pare odose, ko zna kome, i to treba ispitati.
I onda treba da glasamo na izborima?
Pa za koga?

СПО-Фракција Повратак, не Преокрет

pre 12 godina

Прво су нас грађане убеђивали да је реч о 40 М, сада је цифра нарасла на 100 М. Слична прича као са мостом на Ади. Важно да је мост изграђен, а колико кошта и ко ће то да плати, људе очигледно нажалост не занима...

Goran

pre 12 godina

Znaci dodatni troskovi dva puta veci od ugovorene cene!? Pa ko je ovde lud. Hoce da kazu da nije bilo sanacije klizista mogli su da naprava tri takva mosta?

djole

pre 12 godina

Tender na osnovu idejnog projekta...koja budalaština. Ako su hteli da im se uradi i glavni projekat i most onda su trebali da idu po sistemu ''ključ u ruke'', a ne ovako. Kao tender za nešto što svi znaju da neće biti rađeno kako je napisano u tenderu, pa onda tokom realizacije podmazuj nadzor da stavi ovo i ono i onda se uradi 100 miliona. Najveća glupost svega toga vidi se u tome da je sanacija klizišta tretirana kao nepredviđeni radovi...to klizište može da bude nepredviđeno samo projektantu koji je sa Marsa pao ili nekome ko se pravi Toša.

zoran

pre 12 godina

Kako se ovde frlja sa milionima!!!! Prvo je pitanje zasto se ulazi u posao sa idejnim projektom, zasto se prvo ne uradi glavni projekat pa sa tim da se ide na tender za izvodjenje radova. Druga stvar je da svakoj firmi koja je u bilo kakvom sporu sa investitorom treba uslovima tendera zabraniti ucesce. Spor podrazumeva i ovakve stvari. Kad bi ih iskljucili iz svih drugih poslova, da vidis kako bi cena naglo pala. Jel oni misle da ovde niko ne zna sta je sve uradjeno i da moze da prodje to tek tako da prvu cenu dignu 3 puta. Ako prodje, pa makar i ova cena od 70 miliona, neko od nasih ko je dogovarao posao i pristao na ove uslove, treba da zavrsi u tjorci (sto kaze Sojic)

smesko

pre 12 godina

Meni ovakve stvari nisu jasne. Cemu sluze ugovori ako niko ne mora da ih se pridrzava. Znaci, ja sacinim radni ugovor sa poslodavcem da radim mesec dana za platu od 300e, ali na kraju meseca zahtevam 1000e?! Hm...
Sa Alpinom uvek neke zavrzlame! I posle ce opet da klope posao sa njima! Ovce i jesu sa shishanje!

g...

pre 12 godina

Hahahahahaha..samo u Srbiji,ali samo u Srbiji ovako nesto moze da se procita! Zamislite ovako nesto u EU!Kakav cirkus i sramota!A interesanto je da niko od ljudi koji se spominju u clanku nezna nista precizno da kaze!Svi se prave ludi!

Siniša

pre 12 godina

Dobro, OK, meni je jasno da može bude ponekih nepredviđenih troškova, pa možda da oni budu i značajniji, ali da budu preko 60 miliona evra, e to mi nikako ne može biti jasno!
Još jedna stvar mi nije jasna. Kako se to ugovor i projekcija rade na kraju? Ja kada sklapam posao, ja na početku znam cenu, znam sve faktore koji mogu da utiču na cenu i tu nema nekih velikih odstupanja, osim nepredviđenih. A i ti nepredviđeni su vrlo retki. Dakle, ako je cena na početku bila oko 33 miliona, kako je moguće da neko sada traži tri puta više, a da neko na jedvite jade skine samo na duplo?
Meni to zaista nije nikako jasno i liči mi više na šibicarenje i pijačarenje nego na ozbiljan posao!

Nikic

pre 12 godina

Ciganska posla! Ugovor je ugovor! Sve privremene situacije se potpisuju od strane oba potpisnika ugovora. Ako je potpisano onda se i fakturise, a ako nije onda se utvrdjuje da li to sto je navedeno u privremenoj uradjeno ili ako nije koliko % je uradjeno. Tako je kod ozbiljnih partnera.

V.D.

pre 12 godina

Ma PAR miliona ni tamo ni ovamo, ko da je bitno, sve ćemo to mi platiti na kraju, ko nam je kriv, tako nam i treba kad smo ovo birali

George Carlin

pre 12 godina

Ispade, na kraju, da smo dobro prošli, zar ne? Bez obzira na početnu cenu, na propuste u ugovoru, platićemo samo duplo više, umesto tri puta... Bando, BANDO lopovska, kako vas nije sramota da se pojavljujete, da imate obraza svi bi sa mosta u Dunav skočili.

Желимир

pre 12 godina

Само да приупитам, хоћемо ли ми у Србији икад сазнати колико кошта бар један мост?!

PPPPP

pre 12 godina

STRAŠNO ! Kao da pregovaraš posle ručka u restoranu oko cene onoga što si pojeo...cenovnik ne veži. KOga briga koliko košta kada plaćaju iz tuđeg džepa.

Sunce Slobode

pre 12 godina

" Na tenderu je prvobitno pobedio domaći konzorcijum na čelu sa Mostogradnjom, ali je kasnije posao dobila Alpina."

A nama je najveci problem sto je neko prebio Hrvate u Novom Sadu. . .

Zorica

pre 12 godina

Svima je njima dobro i dobro su se ovajdili i jedni i drugi pa se slažem da ih ne treba uznemiravati sa suvišnim pitanjima, gde je novac i ko laže?

Zoran

pre 12 godina

Bože mili, kao da smo u Egiptu pa se cenkamo... pa ja ne verujem!! Od mene imate beli listić, prvi put od kako imam pravo glasa!!!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Meni je ovo totalno razumljivo.

Evo ja pre neki dan tako seo u kafic da popijem kafu i donosi mi kesha rachun 200 dinara. Pitam ga kako 200 kinti kad je u cenovniku 105 dinara.
Kaze mi "razumi me burazeru, imao sam troshkova dodatnih".

Ja sta cu: "naravno bre, evo ti 200 i josh 50 kinti bakshish posto si laf i posto je to u nashoj zemlji i obaveza i greh ne uchiniti".

Tako da je ovo sa mostom totalno razumljivo. Sta zna dete sta je 100 miliona. Igrali se i prerachunali. Sto kazu ko radi taj i greshi. Logicno je onda da i Alpina i Mrka mogu najvishe da greshe, posto oni i najvishe rade.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Meni je ovo totalno razumljivo.

Evo ja pre neki dan tako seo u kafic da popijem kafu i donosi mi kesha rachun 200 dinara. Pitam ga kako 200 kinti kad je u cenovniku 105 dinara.
Kaze mi "razumi me burazeru, imao sam troshkova dodatnih".

Ja sta cu: "naravno bre, evo ti 200 i josh 50 kinti bakshish posto si laf i posto je to u nashoj zemlji i obaveza i greh ne uchiniti".

Tako da je ovo sa mostom totalno razumljivo. Sta zna dete sta je 100 miliona. Igrali se i prerachunali. Sto kazu ko radi taj i greshi. Logicno je onda da i Alpina i Mrka mogu najvishe da greshe, posto oni i najvishe rade.

Sunce Slobode

pre 12 godina

" Na tenderu je prvobitno pobedio domaći konzorcijum na čelu sa Mostogradnjom, ali je kasnije posao dobila Alpina."

A nama je najveci problem sto je neko prebio Hrvate u Novom Sadu. . .

djole

pre 12 godina

Tender na osnovu idejnog projekta...koja budalaština. Ako su hteli da im se uradi i glavni projekat i most onda su trebali da idu po sistemu ''ključ u ruke'', a ne ovako. Kao tender za nešto što svi znaju da neće biti rađeno kako je napisano u tenderu, pa onda tokom realizacije podmazuj nadzor da stavi ovo i ono i onda se uradi 100 miliona. Najveća glupost svega toga vidi se u tome da je sanacija klizišta tretirana kao nepredviđeni radovi...to klizište može da bude nepredviđeno samo projektantu koji je sa Marsa pao ili nekome ko se pravi Toša.

Milos

pre 12 godina

A cemu sluze tenderi? Neko ponudi najmanju cenu, i onda je poveca 3 puta i onda drzava plati.
Pa taj ugovor da su pisala deca bolje bi ga napisala.
Mislim da je vreme da B92 tj. insajder napravi emisiju o tome.
Jer ako cemo tako da placamo odokativno, pa ajde onda da srpska firma radi posao barem. Ovako sve pare odose, ko zna kome, i to treba ispitati.
I onda treba da glasamo na izborima?
Pa za koga?

Deki

pre 12 godina

Pa dajte na uvid javnosti sta je Alpina sve uradila mimo idejnog projekta da troskovi narastu 3 puta u odnosu na prvobitnu ponudu.
Oce za mosta na Adi po zavrsetku da traze milijardu?

g...

pre 12 godina

Hahahahahaha..samo u Srbiji,ali samo u Srbiji ovako nesto moze da se procita! Zamislite ovako nesto u EU!Kakav cirkus i sramota!A interesanto je da niko od ljudi koji se spominju u clanku nezna nista precizno da kaze!Svi se prave ludi!

smesko

pre 12 godina

Meni ovakve stvari nisu jasne. Cemu sluze ugovori ako niko ne mora da ih se pridrzava. Znaci, ja sacinim radni ugovor sa poslodavcem da radim mesec dana za platu od 300e, ali na kraju meseca zahtevam 1000e?! Hm...
Sa Alpinom uvek neke zavrzlame! I posle ce opet da klope posao sa njima! Ovce i jesu sa shishanje!

Желимир

pre 12 godina

Само да приупитам, хоћемо ли ми у Србији икад сазнати колико кошта бар један мост?!

V.D.

pre 12 godina

Ma PAR miliona ni tamo ni ovamo, ko da je bitno, sve ćemo to mi platiti na kraju, ko nam je kriv, tako nam i treba kad smo ovo birali

Zorica

pre 12 godina

Svima je njima dobro i dobro su se ovajdili i jedni i drugi pa se slažem da ih ne treba uznemiravati sa suvišnim pitanjima, gde je novac i ko laže?

Siniša

pre 12 godina

Dobro, OK, meni je jasno da može bude ponekih nepredviđenih troškova, pa možda da oni budu i značajniji, ali da budu preko 60 miliona evra, e to mi nikako ne može biti jasno!
Još jedna stvar mi nije jasna. Kako se to ugovor i projekcija rade na kraju? Ja kada sklapam posao, ja na početku znam cenu, znam sve faktore koji mogu da utiču na cenu i tu nema nekih velikih odstupanja, osim nepredviđenih. A i ti nepredviđeni su vrlo retki. Dakle, ako je cena na početku bila oko 33 miliona, kako je moguće da neko sada traži tri puta više, a da neko na jedvite jade skine samo na duplo?
Meni to zaista nije nikako jasno i liči mi više na šibicarenje i pijačarenje nego na ozbiljan posao!

NN

pre 12 godina

Udjem ti ja danas u pekaru i uzmem hleb od 45 dinara. Odem na kasu kad prodavacica kaze 100 dinara. Kako 100 dinara kad smo se dogovorili za 45. Aaaaa, pa nije vise 45, ja mislim da mene taj hleb kosta bar 100 dinara.
Kakva je ovo ciganska drzava. Ni most jedan ne mogu da ugovore a da se ne posvadjaju sa nekim i ne ugrade po neki milion. Sram Vas bilo sve.

qq lele

pre 12 godina

Neka pravnici pogledaju ugovor. Platiti ako treba.
Za svaki dinar ostupanja koje je uobicajeno za ugovore ove vrste, sva odgovorna lica na robiju. Po svemu sudeci dozivotnu.
Da vidis kako bi onda oni koji bi ih zamenili citali ugovore i trazili najpovoljnije izvodjace...

PPPPP

pre 12 godina

STRAŠNO ! Kao da pregovaraš posle ručka u restoranu oko cene onoga što si pojeo...cenovnik ne veži. KOga briga koliko košta kada plaćaju iz tuđeg džepa.

Jorginho

pre 12 godina

Kasnili sa radovima i još traže trostruki iznos od ugovorenog. Evo rešenja: naslikajte im jednog konja (može i krdo) kako pase i procenite sliku na 70 miliona evrića. Sliku im pošaljite i tražite da uplate razliku u razumnom roku kako ih ne biste tužili i još im obračunali i zatezne kamate!

Goran

pre 12 godina

Znaci dodatni troskovi dva puta veci od ugovorene cene!? Pa ko je ovde lud. Hoce da kazu da nije bilo sanacije klizista mogli su da naprava tri takva mosta?

Zoran

pre 12 godina

Bože mili, kao da smo u Egiptu pa se cenkamo... pa ja ne verujem!! Od mene imate beli listić, prvi put od kako imam pravo glasa!!!

СПО-Фракција Повратак, не Преокрет

pre 12 godina

Прво су нас грађане убеђивали да је реч о 40 М, сада је цифра нарасла на 100 М. Слична прича као са мостом на Ади. Важно да је мост изграђен, а колико кошта и ко ће то да плати, људе очигледно нажалост не занима...

Nikic

pre 12 godina

Ciganska posla! Ugovor je ugovor! Sve privremene situacije se potpisuju od strane oba potpisnika ugovora. Ako je potpisano onda se i fakturise, a ako nije onda se utvrdjuje da li to sto je navedeno u privremenoj uradjeno ili ako nije koliko % je uradjeno. Tako je kod ozbiljnih partnera.

George Carlin

pre 12 godina

Ispade, na kraju, da smo dobro prošli, zar ne? Bez obzira na početnu cenu, na propuste u ugovoru, platićemo samo duplo više, umesto tri puta... Bando, BANDO lopovska, kako vas nije sramota da se pojavljujete, da imate obraza svi bi sa mosta u Dunav skočili.

Milos

pre 12 godina

Bas me zanima sta bi se desilo da recimo ja, kao naprimer moler, pogodim krecenje stana za 350e, a kada zavrsim trazim 1000e!?!?!?!?
Da li postoji sansa da bi mi neko platio tu drugu mnogo vecu cenu????
Postoji jedan slucaj kada bih dobio vise nego duplo od ugovorene cene, a to je opcija da moja musterija NE PLACA krecenje, nego da recimo radi u gradskoj ili drzavnoj firmi i da samo POTPISUJE FAKTURU, a za taj paraf DOBIJE 500e ili vise, zavisi kako se pogodi!!!!!!!!!!!!!!
E drugovi, KANDA SMO DZABA KRECILI 5-og Oktobra!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

uskok

pre 12 godina

Ugovor sklopljen sa Alpinom je pun rupa i manjkavosti. Ali to nije nista novo, po politickoj liniji na tenderu se nudi cena do 45% manja od realne, a kada se dobije posao, na kraju se obracuna 150% realne cene. To je stvarnost u Srbiji i to je jedan od nacina kako politicari zaradjuju-zasluzuju proviziju.
Da ima pravne drzave sada bi neko trebao da odgovara i to od ministra pa na dole.... ali ovako.....

Djura

pre 12 godina

Gledao sam onog sarlatana Mrkonjica kako se svima smeje u lice.On bre ....bava celokupnu javnost Srbije.Neko zbog ovoga mora da ide u zatvor.Gde je Rodoljub Sabic?Ugovor sa anexima na svetlost dana.Pa da vidimo ko ide u zatvor.Onaj ko je potpisao(ako ima stetnih klauzula)ili onaj ko protivpravno licitira milionima.Da li je bila javna nabavka?Ako su potpisali ugovor,prihvatili su cenu iz ponude.To eventualno moze da se anexira za +-25%,i to je to.Ovo je klasican primer PLJACKE kroz javne nabavke.Molim B92 da insistira na ovoj temi jer ovde ce vladajuce stranke(DS i SPS) UKRASTI pare svih gradjana i finansirati izbore.

Petar Gavrilović

pre 12 godina

Molim Vas da mi neko objasni. Da li imamo pravo, nekoliko mojih prijatelja i ja da sakupimo novac za budžet, kojim ćemo platiti advokatsku kancelariju koja će podneti tužbu protiv odgovornih lica za pljačku građana tj. za pljačku našeg novca. Ako ne možemo dobiti zadovoljenje na domaćem sudu i od domaćih organa, policije i tužilaštva, imamo li pravo da se obratimo nekom od međunarodnih sudova. Prijavljujemo nn lice za pljačku našeg novca. Novac koji je u buežetu je naš novac poveren zaposlenicima, koje smo zaposlili (birali na izborima), a oni su zloupotrebili naše poverenje i ukrali naš novac?

zoran

pre 12 godina

Kako se ovde frlja sa milionima!!!! Prvo je pitanje zasto se ulazi u posao sa idejnim projektom, zasto se prvo ne uradi glavni projekat pa sa tim da se ide na tender za izvodjenje radova. Druga stvar je da svakoj firmi koja je u bilo kakvom sporu sa investitorom treba uslovima tendera zabraniti ucesce. Spor podrazumeva i ovakve stvari. Kad bi ih iskljucili iz svih drugih poslova, da vidis kako bi cena naglo pala. Jel oni misle da ovde niko ne zna sta je sve uradjeno i da moze da prodje to tek tako da prvu cenu dignu 3 puta. Ako prodje, pa makar i ova cena od 70 miliona, neko od nasih ko je dogovarao posao i pristao na ove uslove, treba da zavrsi u tjorci (sto kaze Sojic)

volk

pre 12 godina

Alpina trazila 100 mil, ali smo mi uspeli da spustimo na 70.
I sada svi mi treba da budemo sretni i da se divimo ministru i ostalim........

alpina-lopina

pre 12 godina

ma tu su se izgleda ugradjivali svi redom...pa se predomisljali naknadno ("on je uzo tri a sto ja samo dva miliona...?!") , nanjusili da nece biti skoro ovako "lepih" prilika za lopovluk pa da se obezbede na vreme , a alpina zgodna za "saaaradnju" hehe :))

Dejan

pre 12 godina

Klasican primer pljacke i"taljenja"pred izbore.Vi naduvajte cenu,mi vam platimo a vi nam vratite.Zakon?Ugovor?Koga bre boli .... za zakon.Onaj"ministar graditelj"nam se ceri u lice.Ovo je dno.Kaznimo lopove na izborima.Jeste da ni alternativa nije sjajna,ali bar da osete smenjivost.Nema gore od DS-SPS koalicije.

..malo sutra!

pre 12 godina

hahahahaah
LAKO CEMO!

Tipican primer kako se u Srbiji veliki projekti uzimaju za ozbiljno. Napravili most potrosili bog te pita koliko para i sad kad je doslo na naplatu krece pijaca. Ovi traze 100 ovi nude 70. Miliona evra!


30 gore dole...


I onda se upale kamere i krenu da nam ozbiljnim licima objasnjavaju nesto ...


hahahahahahahah
cek da se isplacem od smeha pa cu do banke da vam platim pdv..

Stane

pre 12 godina

Strasno je da pored sve ''pameti'' i titula kojima se samoreklamiraju na javnoj sceni niko od nas i nasih firmi nazalost, nije bio u stanju da udje u taj projekat.To je jedna velika,velika sramota.U tehnickom smislu to i nije tako nedostizno i spektakularno,posebno ako se zna da je ranije postojalo i znanje i umece za tako nesto.Ociglednoje da je nesto sasvim drugo u pitanju sto se uporno forsira.

Aleksandar VP

pre 12 godina

Ljudi, ugovor je potpisan 2006. godine. Potpisao ga je onaj ministar cuven po "kraduckanju". Niko njega ne spominje u komentarima. Spomenite i njega, "mozak su mu iscepali"...

za koga glsati?! retoricko pitanje...

pre 12 godina

Zar nije malo neobicno da sve vece poslove alpine u ovoj zemlji (buduci autoput Horgos pozega, most Beska) potpisao niko drugi do bivsi ministar infastrukture Velja Ilic? Bas taj ciji su partijski drugari ojadili Zeleznicu (Sarancic) i Puteve Srbije (Jocic). Ma oni su samo kraduckali, pa je to okej!

belgrandero

pre 12 godina

Da li je ugovor sa Alpinom potpisan na 33 miliona. Ako je potisan onda nije bitno na koliko su troskovi narasli. To je problem Alpine, koja sto se mene tice moze i u bankrot da ode...ja je necu zaliti. Ovu muljacinu zaista treba ispitati.

andro

pre 12 godina

Dobro,hocemo li svi da se pravimo ludi,kao ne znamo kad ti neko da kredit za nesto da on bira i izvodjaca.Ne zanima ih kako ce to lokalci da sprovedu i uglobe i frezenkuju u svoje lokalno zakonodavstvo.Kad nasi politicari kazu.dobili smo povoljan kredit od EBRD-a npr.znaci vodja.projekta je neka evropska firma,a nasi gradjevinci su fizikalci.Desnom rukom daje 30 miliona povoljnog kredita,levom trazi 100 miliona,ako treba pozajmice vam evropska banka jos 20 miliona,ali ovoga puta ne bas povoljno kao prvi put.A vi sajber srbi sedite i kucajte kad ste naivcine.Njihov kapital izasao,oplodio se i sa velikim ptofitom se vratio u maticu.

SSSS

pre 12 godina

Pouzdano znam da je nadzorne organe na izgradnji mosta Beska placala Alpina kao izvodjac, iako je posao i smisao nadzornih organa da stite interese investitora (tj drzave u ovom slucaju) od izvodjaca radova tj Alpine... Razlog zbog koga je to bilo tako je to sto je ugovor koji je potpisala ondasnja Vlada to tako predvideo... a to sto je tamo neki Velja i njegova ekipa iz ministarstva pravila takve ugovore nikada niko nije precizno i detaljno istrazio.

Sunce Slobode

pre 12 godina

" Na tenderu je prvobitno pobedio domaći konzorcijum na čelu sa Mostogradnjom, ali je kasnije posao dobila Alpina."

A nama je najveci problem sto je neko prebio Hrvate u Novom Sadu. . .

Jorginho

pre 12 godina

Kasnili sa radovima i još traže trostruki iznos od ugovorenog. Evo rešenja: naslikajte im jednog konja (može i krdo) kako pase i procenite sliku na 70 miliona evrića. Sliku im pošaljite i tražite da uplate razliku u razumnom roku kako ih ne biste tužili i još im obračunali i zatezne kamate!

Sin Bludimir

pre 12 godina

Meni je ovo totalno razumljivo.

Evo ja pre neki dan tako seo u kafic da popijem kafu i donosi mi kesha rachun 200 dinara. Pitam ga kako 200 kinti kad je u cenovniku 105 dinara.
Kaze mi "razumi me burazeru, imao sam troshkova dodatnih".

Ja sta cu: "naravno bre, evo ti 200 i josh 50 kinti bakshish posto si laf i posto je to u nashoj zemlji i obaveza i greh ne uchiniti".

Tako da je ovo sa mostom totalno razumljivo. Sta zna dete sta je 100 miliona. Igrali se i prerachunali. Sto kazu ko radi taj i greshi. Logicno je onda da i Alpina i Mrka mogu najvishe da greshe, posto oni i najvishe rade.

Zoran

pre 12 godina

Bože mili, kao da smo u Egiptu pa se cenkamo... pa ja ne verujem!! Od mene imate beli listić, prvi put od kako imam pravo glasa!!!

Milos

pre 12 godina

A cemu sluze tenderi? Neko ponudi najmanju cenu, i onda je poveca 3 puta i onda drzava plati.
Pa taj ugovor da su pisala deca bolje bi ga napisala.
Mislim da je vreme da B92 tj. insajder napravi emisiju o tome.
Jer ako cemo tako da placamo odokativno, pa ajde onda da srpska firma radi posao barem. Ovako sve pare odose, ko zna kome, i to treba ispitati.
I onda treba da glasamo na izborima?
Pa za koga?

СПО-Фракција Повратак, не Преокрет

pre 12 godina

Прво су нас грађане убеђивали да је реч о 40 М, сада је цифра нарасла на 100 М. Слична прича као са мостом на Ади. Важно да је мост изграђен, а колико кошта и ко ће то да плати, људе очигледно нажалост не занима...

Goran

pre 12 godina

Znaci dodatni troskovi dva puta veci od ugovorene cene!? Pa ko je ovde lud. Hoce da kazu da nije bilo sanacije klizista mogli su da naprava tri takva mosta?

Aleksandar VP

pre 12 godina

Ljudi, ugovor je potpisan 2006. godine. Potpisao ga je onaj ministar cuven po "kraduckanju". Niko njega ne spominje u komentarima. Spomenite i njega, "mozak su mu iscepali"...

Siniša

pre 12 godina

Dobro, OK, meni je jasno da može bude ponekih nepredviđenih troškova, pa možda da oni budu i značajniji, ali da budu preko 60 miliona evra, e to mi nikako ne može biti jasno!
Još jedna stvar mi nije jasna. Kako se to ugovor i projekcija rade na kraju? Ja kada sklapam posao, ja na početku znam cenu, znam sve faktore koji mogu da utiču na cenu i tu nema nekih velikih odstupanja, osim nepredviđenih. A i ti nepredviđeni su vrlo retki. Dakle, ako je cena na početku bila oko 33 miliona, kako je moguće da neko sada traži tri puta više, a da neko na jedvite jade skine samo na duplo?
Meni to zaista nije nikako jasno i liči mi više na šibicarenje i pijačarenje nego na ozbiljan posao!

za koga glsati?! retoricko pitanje...

pre 12 godina

Zar nije malo neobicno da sve vece poslove alpine u ovoj zemlji (buduci autoput Horgos pozega, most Beska) potpisao niko drugi do bivsi ministar infastrukture Velja Ilic? Bas taj ciji su partijski drugari ojadili Zeleznicu (Sarancic) i Puteve Srbije (Jocic). Ma oni su samo kraduckali, pa je to okej!

PPPPP

pre 12 godina

STRAŠNO ! Kao da pregovaraš posle ručka u restoranu oko cene onoga što si pojeo...cenovnik ne veži. KOga briga koliko košta kada plaćaju iz tuđeg džepa.

George Carlin

pre 12 godina

Ispade, na kraju, da smo dobro prošli, zar ne? Bez obzira na početnu cenu, na propuste u ugovoru, platićemo samo duplo više, umesto tri puta... Bando, BANDO lopovska, kako vas nije sramota da se pojavljujete, da imate obraza svi bi sa mosta u Dunav skočili.

V.D.

pre 12 godina

Ma PAR miliona ni tamo ni ovamo, ko da je bitno, sve ćemo to mi platiti na kraju, ko nam je kriv, tako nam i treba kad smo ovo birali

g...

pre 12 godina

Hahahahahaha..samo u Srbiji,ali samo u Srbiji ovako nesto moze da se procita! Zamislite ovako nesto u EU!Kakav cirkus i sramota!A interesanto je da niko od ljudi koji se spominju u clanku nezna nista precizno da kaze!Svi se prave ludi!

Zorica

pre 12 godina

Svima je njima dobro i dobro su se ovajdili i jedni i drugi pa se slažem da ih ne treba uznemiravati sa suvišnim pitanjima, gde je novac i ko laže?

Желимир

pre 12 godina

Само да приупитам, хоћемо ли ми у Србији икад сазнати колико кошта бар један мост?!

Nikic

pre 12 godina

Ciganska posla! Ugovor je ugovor! Sve privremene situacije se potpisuju od strane oba potpisnika ugovora. Ako je potpisano onda se i fakturise, a ako nije onda se utvrdjuje da li to sto je navedeno u privremenoj uradjeno ili ako nije koliko % je uradjeno. Tako je kod ozbiljnih partnera.

NN

pre 12 godina

Udjem ti ja danas u pekaru i uzmem hleb od 45 dinara. Odem na kasu kad prodavacica kaze 100 dinara. Kako 100 dinara kad smo se dogovorili za 45. Aaaaa, pa nije vise 45, ja mislim da mene taj hleb kosta bar 100 dinara.
Kakva je ovo ciganska drzava. Ni most jedan ne mogu da ugovore a da se ne posvadjaju sa nekim i ne ugrade po neki milion. Sram Vas bilo sve.

qq lele

pre 12 godina

Neka pravnici pogledaju ugovor. Platiti ako treba.
Za svaki dinar ostupanja koje je uobicajeno za ugovore ove vrste, sva odgovorna lica na robiju. Po svemu sudeci dozivotnu.
Da vidis kako bi onda oni koji bi ih zamenili citali ugovore i trazili najpovoljnije izvodjace...

Deki

pre 12 godina

Pa dajte na uvid javnosti sta je Alpina sve uradila mimo idejnog projekta da troskovi narastu 3 puta u odnosu na prvobitnu ponudu.
Oce za mosta na Adi po zavrsetku da traze milijardu?

djole

pre 12 godina

Tender na osnovu idejnog projekta...koja budalaština. Ako su hteli da im se uradi i glavni projekat i most onda su trebali da idu po sistemu ''ključ u ruke'', a ne ovako. Kao tender za nešto što svi znaju da neće biti rađeno kako je napisano u tenderu, pa onda tokom realizacije podmazuj nadzor da stavi ovo i ono i onda se uradi 100 miliona. Najveća glupost svega toga vidi se u tome da je sanacija klizišta tretirana kao nepredviđeni radovi...to klizište može da bude nepredviđeno samo projektantu koji je sa Marsa pao ili nekome ko se pravi Toša.

smesko

pre 12 godina

Meni ovakve stvari nisu jasne. Cemu sluze ugovori ako niko ne mora da ih se pridrzava. Znaci, ja sacinim radni ugovor sa poslodavcem da radim mesec dana za platu od 300e, ali na kraju meseca zahtevam 1000e?! Hm...
Sa Alpinom uvek neke zavrzlame! I posle ce opet da klope posao sa njima! Ovce i jesu sa shishanje!

zoran

pre 12 godina

Kako se ovde frlja sa milionima!!!! Prvo je pitanje zasto se ulazi u posao sa idejnim projektom, zasto se prvo ne uradi glavni projekat pa sa tim da se ide na tender za izvodjenje radova. Druga stvar je da svakoj firmi koja je u bilo kakvom sporu sa investitorom treba uslovima tendera zabraniti ucesce. Spor podrazumeva i ovakve stvari. Kad bi ih iskljucili iz svih drugih poslova, da vidis kako bi cena naglo pala. Jel oni misle da ovde niko ne zna sta je sve uradjeno i da moze da prodje to tek tako da prvu cenu dignu 3 puta. Ako prodje, pa makar i ova cena od 70 miliona, neko od nasih ko je dogovarao posao i pristao na ove uslove, treba da zavrsi u tjorci (sto kaze Sojic)

..malo sutra!

pre 12 godina

hahahahaah
LAKO CEMO!

Tipican primer kako se u Srbiji veliki projekti uzimaju za ozbiljno. Napravili most potrosili bog te pita koliko para i sad kad je doslo na naplatu krece pijaca. Ovi traze 100 ovi nude 70. Miliona evra!


30 gore dole...


I onda se upale kamere i krenu da nam ozbiljnim licima objasnjavaju nesto ...


hahahahahahahah
cek da se isplacem od smeha pa cu do banke da vam platim pdv..

Milos

pre 12 godina

Bas me zanima sta bi se desilo da recimo ja, kao naprimer moler, pogodim krecenje stana za 350e, a kada zavrsim trazim 1000e!?!?!?!?
Da li postoji sansa da bi mi neko platio tu drugu mnogo vecu cenu????
Postoji jedan slucaj kada bih dobio vise nego duplo od ugovorene cene, a to je opcija da moja musterija NE PLACA krecenje, nego da recimo radi u gradskoj ili drzavnoj firmi i da samo POTPISUJE FAKTURU, a za taj paraf DOBIJE 500e ili vise, zavisi kako se pogodi!!!!!!!!!!!!!!
E drugovi, KANDA SMO DZABA KRECILI 5-og Oktobra!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Stane

pre 12 godina

Strasno je da pored sve ''pameti'' i titula kojima se samoreklamiraju na javnoj sceni niko od nas i nasih firmi nazalost, nije bio u stanju da udje u taj projekat.To je jedna velika,velika sramota.U tehnickom smislu to i nije tako nedostizno i spektakularno,posebno ako se zna da je ranije postojalo i znanje i umece za tako nesto.Ociglednoje da je nesto sasvim drugo u pitanju sto se uporno forsira.

alpina-lopina

pre 12 godina

ma tu su se izgleda ugradjivali svi redom...pa se predomisljali naknadno ("on je uzo tri a sto ja samo dva miliona...?!") , nanjusili da nece biti skoro ovako "lepih" prilika za lopovluk pa da se obezbede na vreme , a alpina zgodna za "saaaradnju" hehe :))

uskok

pre 12 godina

Ugovor sklopljen sa Alpinom je pun rupa i manjkavosti. Ali to nije nista novo, po politickoj liniji na tenderu se nudi cena do 45% manja od realne, a kada se dobije posao, na kraju se obracuna 150% realne cene. To je stvarnost u Srbiji i to je jedan od nacina kako politicari zaradjuju-zasluzuju proviziju.
Da ima pravne drzave sada bi neko trebao da odgovara i to od ministra pa na dole.... ali ovako.....

Djura

pre 12 godina

Gledao sam onog sarlatana Mrkonjica kako se svima smeje u lice.On bre ....bava celokupnu javnost Srbije.Neko zbog ovoga mora da ide u zatvor.Gde je Rodoljub Sabic?Ugovor sa anexima na svetlost dana.Pa da vidimo ko ide u zatvor.Onaj ko je potpisao(ako ima stetnih klauzula)ili onaj ko protivpravno licitira milionima.Da li je bila javna nabavka?Ako su potpisali ugovor,prihvatili su cenu iz ponude.To eventualno moze da se anexira za +-25%,i to je to.Ovo je klasican primer PLJACKE kroz javne nabavke.Molim B92 da insistira na ovoj temi jer ovde ce vladajuce stranke(DS i SPS) UKRASTI pare svih gradjana i finansirati izbore.

Dejan

pre 12 godina

Klasican primer pljacke i"taljenja"pred izbore.Vi naduvajte cenu,mi vam platimo a vi nam vratite.Zakon?Ugovor?Koga bre boli .... za zakon.Onaj"ministar graditelj"nam se ceri u lice.Ovo je dno.Kaznimo lopove na izborima.Jeste da ni alternativa nije sjajna,ali bar da osete smenjivost.Nema gore od DS-SPS koalicije.

Petar Gavrilović

pre 12 godina

Molim Vas da mi neko objasni. Da li imamo pravo, nekoliko mojih prijatelja i ja da sakupimo novac za budžet, kojim ćemo platiti advokatsku kancelariju koja će podneti tužbu protiv odgovornih lica za pljačku građana tj. za pljačku našeg novca. Ako ne možemo dobiti zadovoljenje na domaćem sudu i od domaćih organa, policije i tužilaštva, imamo li pravo da se obratimo nekom od međunarodnih sudova. Prijavljujemo nn lice za pljačku našeg novca. Novac koji je u buežetu je naš novac poveren zaposlenicima, koje smo zaposlili (birali na izborima), a oni su zloupotrebili naše poverenje i ukrali naš novac?

volk

pre 12 godina

Alpina trazila 100 mil, ali smo mi uspeli da spustimo na 70.
I sada svi mi treba da budemo sretni i da se divimo ministru i ostalim........

belgrandero

pre 12 godina

Da li je ugovor sa Alpinom potpisan na 33 miliona. Ako je potisan onda nije bitno na koliko su troskovi narasli. To je problem Alpine, koja sto se mene tice moze i u bankrot da ode...ja je necu zaliti. Ovu muljacinu zaista treba ispitati.

SSSS

pre 12 godina

Pouzdano znam da je nadzorne organe na izgradnji mosta Beska placala Alpina kao izvodjac, iako je posao i smisao nadzornih organa da stite interese investitora (tj drzave u ovom slucaju) od izvodjaca radova tj Alpine... Razlog zbog koga je to bilo tako je to sto je ugovor koji je potpisala ondasnja Vlada to tako predvideo... a to sto je tamo neki Velja i njegova ekipa iz ministarstva pravila takve ugovore nikada niko nije precizno i detaljno istrazio.

andro

pre 12 godina

Dobro,hocemo li svi da se pravimo ludi,kao ne znamo kad ti neko da kredit za nesto da on bira i izvodjaca.Ne zanima ih kako ce to lokalci da sprovedu i uglobe i frezenkuju u svoje lokalno zakonodavstvo.Kad nasi politicari kazu.dobili smo povoljan kredit od EBRD-a npr.znaci vodja.projekta je neka evropska firma,a nasi gradjevinci su fizikalci.Desnom rukom daje 30 miliona povoljnog kredita,levom trazi 100 miliona,ako treba pozajmice vam evropska banka jos 20 miliona,ali ovoga puta ne bas povoljno kao prvi put.A vi sajber srbi sedite i kucajte kad ste naivcine.Njihov kapital izasao,oplodio se i sa velikim ptofitom se vratio u maticu.