Nedelja, 15.01.2012.

07:25

Pusić: Bez EU, Hrvatska bez šanse

U slučaju da se građani izjasne protiv članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, zemlja će se naći u jako teškoj ekonomskoj situaciji, kaže Vesna Pusić.

Izvor: business.hr

Pusiæ: Bez EU, Hrvatska bez šanse IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Zašto je ovde, skoro, svaki drugi članak o Hrvatskoj !? Ne verujem da nas to, baš toliko, interesuje.
(MilivojE, 15. januar 2012 11:00)
Milivoje dobro si primjetio. Srpske politicke elite u nedostatku vlastitih uspjeha po pitanju EU integracija se na perfidan nacin bave hrvatskim ulaskom u EU kao da je rijec o Srbiji a ne vama susjednoj drzavi, od tuda tolika prenemaganja i pre cesta zastupljenost hrvatskih tema na vasem i drugim internet stranicama. Ovdje se nastoji podsvjesno manipulirati kao "pa nije nam ni vazna ta EU kad je zivot u njoj tako grozan, pogledaj Grcku, Madarsku itd" ne samo kako bi razuvjerili srpske glasace i tako umanjili nezadovoljstvo i zavist hrvatskim uspjehom nego kako bi utjecali na dio hrvatskih gradana srpske nacionalnosti da glasaju protiv EUa, sto oni vide kao novu prepreku u ostvarivanju svojih prikrivenih planova i ciljeva. Hrvatska pripada Europi i EU joj je jedina opcija, jer bolje od nje nema.

jozo mafijozo

pre 12 godina

@hr
a najveća je glupost ono sa engleskim i njemačkim brodogradilištima. danas se brodovi (osim ratnih) naručuju u kini (više od 60&), koreji i japanu (dodatnih 30%), a svima ostalim, uključujući slavna engleska brodogradilišta, pripada preostalih 10%. mislim da naši tu participiraju sa nekih 1-2%.

EU babaroga

pre 12 godina

@hr - napisao si hrpu gluposti. Samo jedan primjer: Hrvatska se od svih novih članica EU izborila za najbolje poticaje u poljoprivredi. Danas HR Vlada daje domaćim poljoprivednicima poticaj u iznosu od 100%, a progresivni ugovor s EU već prve godine članstva smanjuje taj poticaj za 25% (tj. HR Vlada daje 75%, a EU 25%) da bi kroz četiri godne EU davala 100% poticaja, a HR Vlada 0%. To je samo jedan primjer. Još veću glupost si lupio tvrdeći da će čitava hrvatska prehrambena industrija propasti osim Agrokora (kao što je propala u svim novim članicama EU, jel tako?). Propadanje brodogradnje nema nikakve veze s ulaskom u EU, a mogu si misliti što si tek mudro mislio napisati o "propadanju" hrvatskog turizma! Tvoje stručno mišljenja o EU jednako je onima koji laprdaju o "gubitku identiteta" jer naravno, Poljaci, Mađari, Litvanci, Maltežani i ostali danas su izbrisani kao narodi, progutao ih mrak EU! Tipična naklapanja euroskeptika bez imalo znanja o materiji.

Hr

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?
(zoran HR, 15. januar 2012 12:46)


Pitat ću ja tebe kao privatnika kako će ti ići kad se porezi na uvoz svih proizvoda iz EU ukinu i kad svoj proizvod opterećen relativno skupom cijenom rada, porezima i nametima budeš htio prodati na tržištu (Hr odnosno EU tržištu).
Eu nije samo Zapadna Europa nego i Bugarska, Rumunjska, Mađarska. Slovačka, Češka, Poljska, Estonija, Litva, Letonija... Ako neznaš kolka je cijena rada u tim državama i kakve su porezne stope bolje ne pričaj ništa o tome!

Za početak kompletno sva naša prehrambena industrija (izuzev one u rukama Todorića) će propasti, sva prerađivačka također, tekstilna ako više i postoji do kraja.
Brodogradnju moramo ugasiti ne zbog nekonkurentnosti s Azijom nego da ne ugrozimo brodogradnju u Engleskoj i Njemačkoj (zna se ko kosi a ko vodu nosi). Ako se Engleskoj isplati graditi brodove kako se ne isplati Hrvatskoj i kako Hr nemože preživjeti zbog skupe radne snage a Engleska može u sudaru s Azijom?!
Poljoprivredu često spominju i lažu poljoprivrednike kako će im biti bolje. U tom smislu često spominju Poljsku i navode kako je ona strelovito napredovala a ne kažu da prije nego su ulazili u EU POljaci nisu imali uopće poticaje po hektaru a danas imaju oko 200 eura po hektaru (slično njima ima i Mađarska i još par zemalja) i otuda uz naravno činjenicu da je Poljska ogromna zemlja gdje se dobar dio poljoprivrednih posjeda mjeri u stotinama hektara taj ''strelovit rast''!
Ako nisi upoznat kod nas poticaji po hektaru već postoje i danas Hr vlada plača 280 eura po hektaru naše poljoprivrednike! Netko s 5 razreda osnovne škole bi skužio da ovdje nešto ne štima u računici i da netko nekoga vara.
Ako misliš da navodim Poljsku, Mađarsku kao zemlje koje najmanje primaju EU poticaja varaš se jer jedna Rumunjska, Bugarska, Pribaltičke zemlje primaju još manje (jedna Estonija prima cca 80 eura po hektaru).
Ti sad vidi kolko naši koji primaju trenutno 280 eura po hektaru mogu očekivati više!

Hočemo o turizmu, o industriji ili je dosta?

Troml

pre 12 godina

Pusić: Bez EU, Hrvatska bez šanse?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Izjava s porukom, ali bez podloge.
Koliko su loše i što sve nemoguće Hrvati proživjeli u sastavu sa Srbima,
kroz sve zajedničke države, teško da im može biti lošije, zato se Vesnica ne brinite. Uostalom, debela večina glasovat će - ZA!
Još tjedan dana i - PA PA Srbi, PA PA Balkane, PA PA odgoju i ponašanju iz srednjeg vijeka, PA PA!

Loki

pre 12 godina

Dragutine o čemu ti pricas ako ne uđemo u eu nezaposlenost ce za godinu dana drastično porast i sta ima lose u tome sto neki njemac bude vlasnik firme, hotela ili neceg slicnog meni je najbitnija da imam gdje radit a dali je gazda njemac ili hrvat meni je svejedno bitno je da ja i moja obitelj možemo normalno živjet.sad radim u jednoj hr firmi pa 3 mjeseca nisam dobio plaću to se kod nijemaca, francuza , šveđana i.t.d. Nemoze dogodit. Eu ima svojih nedostataka ali puno više prednosti

EU

pre 12 godina

@dragutin : lepo, studiozno, doduse ne cini se kompletno ali sasvim dovoljno da nekoga ponuka da i sam pogleda malo o tome ... Bravo!
Inace tehnike upravljanje masama zastrasivanjem nisu nove ali su postale popularne (u EU) u zadnjih 20-ak godina ili sam ih ja tada primetio whatever!

dragutin

pre 12 godina

@Zoran HR: "...još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava."

Dragi naivni čovječe, naravno da nisi čuo nijedan argument zašto ne u EU, jer ti nije omogućeno da čuješ. EVo ti sad nekoliko jakih argumenata zašto zemlje poput Hrvatske, Srbije, BiH ili Makedonije ne trebaju ući u EU: 1. U vrlo kratkom roku Hrvatska će ostati bez ogromnog dijela radne snage, prije svega najškolovanijih i najboljih stručnjaka koji trebaju predvoditi razvoj zemlje - svaka istočnoeuropska članica EU platila je taj "danak u krvi" sa 15-30% svoje ukupne populacije. Hrvatska ih neće moći zadržati jer ih ne može jednako dobro platiti, a kad oni odu, tko će onda razvijati zemlju? Faliće liječnici, zubari, piloti, inženjeri elektrotehnike, medicinske sestre, farmaceuti, programeri i još mnogo sličnih stručnjaka. 2. Nijemci će u vrlo kratkom roku kupiti svu zemlju koja nešto valja i preotjeti hrvatsku poljoprivredu i turizam, a Hrvati im neće moći parirati svojim načinom proizvodnje i svojim načinom pružanja smeštajnih usluga kada oni sagrade svoje smeštajne kapacitete na najboljim mjestima. Ono industrije što Hrvatska ima neće imati još dugo, ako ista predstavlja ozbiljniju konkurenciju njemačkim kompanijama. A "država", zapravo ono što od države bude još imalo neke moći, neće imati moći da zaštiti domaće privredne faktore jer se to u EU ne smije raditi. 3. "Jačanje demokracije" u EU je šarena laža. Dapače, EU suspenduje demokraciju na sve načine, Evropski Parlament je obična karikatura demokracije u kojoj poslanici i njihovi glasovi služe samo kao dekor, dok se sve odluke donose dekretom u trokutu Berlin-Pariz-Brisel. Nacionalni parlamenti gube svoju vrhovnu vlast i klanjaju se odlukama Brisela... pogledaj emisiju HRT-a na tu temu: http://www.youtube.com/watch?v=UcKbSS_VeF4&feature=share

SVe u svemu, uđe li u EU, Hrvatska, kao i Srbija, biti će konstantno pljačkana, lišena političke i gospodarske neovisnosti, oduzeće joj se najvažniji ljudski i prirodni resursi i bit će prosto rečeno - kolonija. Pa izvolite, glasujte sami za to.

Dejan

pre 12 godina

Ja mislim da Hrvatska treba da udje u Evropsku uniju jer je to sansa za njihovu ekonomiju. Mozemo se kalditi da ce Hrvatska za jedno desetak godina biti jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu.

eh

pre 12 godina

Uvijek je bolje biti za stolom gdje se odlučuje(a u Europi glavnu riječ vodi EU) nego negdje daleko. Znam da će Hrvatska imati samo 12 zastupnika, ali je bitno da su oni tamo prisutni.

Postoji jedna poslovica koja se i ovdje može primjeniti:

"Daleko od očiju, daleko od srca..."

Drmatoriks

pre 12 godina

Pusićeva tuče teškom propagandnom artiljerijom, a glavna municija je strah. Donekle i jeste logično da će EU kolonijalisti uzvratiti udarac ako hrvatski narod nekim slučajem pokaže dovoljno samosvesti da odbije učlanjenje u EU - oboriće kreditni rejting zemlje sigurno, jer oni ga i kontrolišu, pa će to biti jedna od kazni za neposlušnost. Ali kada istrpi sve te kaznene mere, u roku od 1-2 godine Hrvatska bi krenula napred mnogo sigurnije i uspešnije nego da joj EU isisava krv. Sličnu zastrašujuću retoriku čućemo i od srpskih političara kad se primaknemo referendumu, ako ga ikada bude - jer najslađi san svakog balkanskog političara je da postane EU birokrata. Jedino političari videće veliku korist za sebe od priključenja EU, a kako će biti narodu, koga je briga.

EU

pre 12 godina

Cista demagogija - najbolji zivot/njavisi standard - jel to po kriterijumu palca ili su joj ispricali gastarbajteri? 3-4 zemlje koje su najkvalitetnije za zivot uopste nemaju veze sa EU : Norveska, Kanada, Australija, Svajcarska i slicno. A i tamo neko jede svaki dan kupus a neko meso...
EU - DA - ali bez fanatizma , populizma, fatalizma - i HR i SRB EU fanatici ne (izbegavaju?) iznose EKONOMSKE pokazatelje prednosti clanstva u EU. Pa ako je tamo toliko dobro trebalo bi da ih je lako pripremiti....

Nele

pre 12 godina

Tekst je ok, ali komentar sa osvrtanjem na izlazak iz jugoslavije, koji se desio pre 20 godina me naveo da komentarisem. To je kao kada bi coveka koji se razveo optuzivao zasto se ponovo zeni. Hrvatima bi pametnije bilo da izaberu eu, ne samo zbog ekonomije, vec zbog svih ostalih tokova u koje ce biti ukljuceni. A mi sa nikolicem, palmom i ostalom mapetijadom mozemo samo da budemo ljubomorni. Nazalost.

zoran HR

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ne razumem odakle strah da će neko zaokružiti NE,biće i takvih ali će to biti manjina. Ljudi su u pravu,samo EU može da ih spase !

Tin-Tin

pre 12 godina

Malo zavisti na ovim stranicama ne skodi. Hrvatska ima veliku sansu u svim oblicima. Vidjet ce te i vi to, u sljedecem desetljecu. Evropa je za Hrvatsku jedina alternativa. Pozdrav iz zemlje sa velikim sansama.

R1

pre 12 godina

Izašli iz Jugoslavije da bi ušli u Evroslaviju.Pa tamo će jednog dana biti i Srbija i opet ćemo biti ista država.
Pusić:Ne, EU nije država.
Da smo danas tamo trebalo bi već izdvajanje 5 milijardi evra za spas Grčke.Odakle nam?

Hrvatskoj stoji EU kao piletu sisa.Zapadu treba jadran kao strateška teritorija, i tržište za plasman bolesnih i ludih krava, a za rvate ih *****

R1

pre 12 godina

Izašli iz Jugoslavije da bi ušli u Evroslaviju.Pa tamo će jednog dana biti i Srbija i opet ćemo biti ista država.
Pusić:Ne, EU nije država.
Da smo danas tamo trebalo bi već izdvajanje 5 milijardi evra za spas Grčke.Odakle nam?

Hrvatskoj stoji EU kao piletu sisa.Zapadu treba jadran kao strateška teritorija, i tržište za plasman bolesnih i ludih krava, a za rvate ih *****

Nele

pre 12 godina

Tekst je ok, ali komentar sa osvrtanjem na izlazak iz jugoslavije, koji se desio pre 20 godina me naveo da komentarisem. To je kao kada bi coveka koji se razveo optuzivao zasto se ponovo zeni. Hrvatima bi pametnije bilo da izaberu eu, ne samo zbog ekonomije, vec zbog svih ostalih tokova u koje ce biti ukljuceni. A mi sa nikolicem, palmom i ostalom mapetijadom mozemo samo da budemo ljubomorni. Nazalost.

Tin-Tin

pre 12 godina

Malo zavisti na ovim stranicama ne skodi. Hrvatska ima veliku sansu u svim oblicima. Vidjet ce te i vi to, u sljedecem desetljecu. Evropa je za Hrvatsku jedina alternativa. Pozdrav iz zemlje sa velikim sansama.

dragutin

pre 12 godina

@Zoran HR: "...još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava."

Dragi naivni čovječe, naravno da nisi čuo nijedan argument zašto ne u EU, jer ti nije omogućeno da čuješ. EVo ti sad nekoliko jakih argumenata zašto zemlje poput Hrvatske, Srbije, BiH ili Makedonije ne trebaju ući u EU: 1. U vrlo kratkom roku Hrvatska će ostati bez ogromnog dijela radne snage, prije svega najškolovanijih i najboljih stručnjaka koji trebaju predvoditi razvoj zemlje - svaka istočnoeuropska članica EU platila je taj "danak u krvi" sa 15-30% svoje ukupne populacije. Hrvatska ih neće moći zadržati jer ih ne može jednako dobro platiti, a kad oni odu, tko će onda razvijati zemlju? Faliće liječnici, zubari, piloti, inženjeri elektrotehnike, medicinske sestre, farmaceuti, programeri i još mnogo sličnih stručnjaka. 2. Nijemci će u vrlo kratkom roku kupiti svu zemlju koja nešto valja i preotjeti hrvatsku poljoprivredu i turizam, a Hrvati im neće moći parirati svojim načinom proizvodnje i svojim načinom pružanja smeštajnih usluga kada oni sagrade svoje smeštajne kapacitete na najboljim mjestima. Ono industrije što Hrvatska ima neće imati još dugo, ako ista predstavlja ozbiljniju konkurenciju njemačkim kompanijama. A "država", zapravo ono što od države bude još imalo neke moći, neće imati moći da zaštiti domaće privredne faktore jer se to u EU ne smije raditi. 3. "Jačanje demokracije" u EU je šarena laža. Dapače, EU suspenduje demokraciju na sve načine, Evropski Parlament je obična karikatura demokracije u kojoj poslanici i njihovi glasovi služe samo kao dekor, dok se sve odluke donose dekretom u trokutu Berlin-Pariz-Brisel. Nacionalni parlamenti gube svoju vrhovnu vlast i klanjaju se odlukama Brisela... pogledaj emisiju HRT-a na tu temu: http://www.youtube.com/watch?v=UcKbSS_VeF4&feature=share

SVe u svemu, uđe li u EU, Hrvatska, kao i Srbija, biti će konstantno pljačkana, lišena političke i gospodarske neovisnosti, oduzeće joj se najvažniji ljudski i prirodni resursi i bit će prosto rečeno - kolonija. Pa izvolite, glasujte sami za to.

zoran HR

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?

Dejan

pre 12 godina

Ja mislim da Hrvatska treba da udje u Evropsku uniju jer je to sansa za njihovu ekonomiju. Mozemo se kalditi da ce Hrvatska za jedno desetak godina biti jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu.

Loki

pre 12 godina

Dragutine o čemu ti pricas ako ne uđemo u eu nezaposlenost ce za godinu dana drastično porast i sta ima lose u tome sto neki njemac bude vlasnik firme, hotela ili neceg slicnog meni je najbitnija da imam gdje radit a dali je gazda njemac ili hrvat meni je svejedno bitno je da ja i moja obitelj možemo normalno živjet.sad radim u jednoj hr firmi pa 3 mjeseca nisam dobio plaću to se kod nijemaca, francuza , šveđana i.t.d. Nemoze dogodit. Eu ima svojih nedostataka ali puno više prednosti

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ne razumem odakle strah da će neko zaokružiti NE,biće i takvih ali će to biti manjina. Ljudi su u pravu,samo EU može da ih spase !

EU babaroga

pre 12 godina

@hr - napisao si hrpu gluposti. Samo jedan primjer: Hrvatska se od svih novih članica EU izborila za najbolje poticaje u poljoprivredi. Danas HR Vlada daje domaćim poljoprivednicima poticaj u iznosu od 100%, a progresivni ugovor s EU već prve godine članstva smanjuje taj poticaj za 25% (tj. HR Vlada daje 75%, a EU 25%) da bi kroz četiri godne EU davala 100% poticaja, a HR Vlada 0%. To je samo jedan primjer. Još veću glupost si lupio tvrdeći da će čitava hrvatska prehrambena industrija propasti osim Agrokora (kao što je propala u svim novim članicama EU, jel tako?). Propadanje brodogradnje nema nikakve veze s ulaskom u EU, a mogu si misliti što si tek mudro mislio napisati o "propadanju" hrvatskog turizma! Tvoje stručno mišljenja o EU jednako je onima koji laprdaju o "gubitku identiteta" jer naravno, Poljaci, Mađari, Litvanci, Maltežani i ostali danas su izbrisani kao narodi, progutao ih mrak EU! Tipična naklapanja euroskeptika bez imalo znanja o materiji.

Troml

pre 12 godina

Pusić: Bez EU, Hrvatska bez šanse?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Izjava s porukom, ali bez podloge.
Koliko su loše i što sve nemoguće Hrvati proživjeli u sastavu sa Srbima,
kroz sve zajedničke države, teško da im može biti lošije, zato se Vesnica ne brinite. Uostalom, debela večina glasovat će - ZA!
Još tjedan dana i - PA PA Srbi, PA PA Balkane, PA PA odgoju i ponašanju iz srednjeg vijeka, PA PA!

eh

pre 12 godina

Uvijek je bolje biti za stolom gdje se odlučuje(a u Europi glavnu riječ vodi EU) nego negdje daleko. Znam da će Hrvatska imati samo 12 zastupnika, ali je bitno da su oni tamo prisutni.

Postoji jedna poslovica koja se i ovdje može primjeniti:

"Daleko od očiju, daleko od srca..."

Drmatoriks

pre 12 godina

Pusićeva tuče teškom propagandnom artiljerijom, a glavna municija je strah. Donekle i jeste logično da će EU kolonijalisti uzvratiti udarac ako hrvatski narod nekim slučajem pokaže dovoljno samosvesti da odbije učlanjenje u EU - oboriće kreditni rejting zemlje sigurno, jer oni ga i kontrolišu, pa će to biti jedna od kazni za neposlušnost. Ali kada istrpi sve te kaznene mere, u roku od 1-2 godine Hrvatska bi krenula napred mnogo sigurnije i uspešnije nego da joj EU isisava krv. Sličnu zastrašujuću retoriku čućemo i od srpskih političara kad se primaknemo referendumu, ako ga ikada bude - jer najslađi san svakog balkanskog političara je da postane EU birokrata. Jedino političari videće veliku korist za sebe od priključenja EU, a kako će biti narodu, koga je briga.

Hr

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?
(zoran HR, 15. januar 2012 12:46)


Pitat ću ja tebe kao privatnika kako će ti ići kad se porezi na uvoz svih proizvoda iz EU ukinu i kad svoj proizvod opterećen relativno skupom cijenom rada, porezima i nametima budeš htio prodati na tržištu (Hr odnosno EU tržištu).
Eu nije samo Zapadna Europa nego i Bugarska, Rumunjska, Mađarska. Slovačka, Češka, Poljska, Estonija, Litva, Letonija... Ako neznaš kolka je cijena rada u tim državama i kakve su porezne stope bolje ne pričaj ništa o tome!

Za početak kompletno sva naša prehrambena industrija (izuzev one u rukama Todorića) će propasti, sva prerađivačka također, tekstilna ako više i postoji do kraja.
Brodogradnju moramo ugasiti ne zbog nekonkurentnosti s Azijom nego da ne ugrozimo brodogradnju u Engleskoj i Njemačkoj (zna se ko kosi a ko vodu nosi). Ako se Engleskoj isplati graditi brodove kako se ne isplati Hrvatskoj i kako Hr nemože preživjeti zbog skupe radne snage a Engleska može u sudaru s Azijom?!
Poljoprivredu često spominju i lažu poljoprivrednike kako će im biti bolje. U tom smislu često spominju Poljsku i navode kako je ona strelovito napredovala a ne kažu da prije nego su ulazili u EU POljaci nisu imali uopće poticaje po hektaru a danas imaju oko 200 eura po hektaru (slično njima ima i Mađarska i još par zemalja) i otuda uz naravno činjenicu da je Poljska ogromna zemlja gdje se dobar dio poljoprivrednih posjeda mjeri u stotinama hektara taj ''strelovit rast''!
Ako nisi upoznat kod nas poticaji po hektaru već postoje i danas Hr vlada plača 280 eura po hektaru naše poljoprivrednike! Netko s 5 razreda osnovne škole bi skužio da ovdje nešto ne štima u računici i da netko nekoga vara.
Ako misliš da navodim Poljsku, Mađarsku kao zemlje koje najmanje primaju EU poticaja varaš se jer jedna Rumunjska, Bugarska, Pribaltičke zemlje primaju još manje (jedna Estonija prima cca 80 eura po hektaru).
Ti sad vidi kolko naši koji primaju trenutno 280 eura po hektaru mogu očekivati više!

Hočemo o turizmu, o industriji ili je dosta?

EU

pre 12 godina

Cista demagogija - najbolji zivot/njavisi standard - jel to po kriterijumu palca ili su joj ispricali gastarbajteri? 3-4 zemlje koje su najkvalitetnije za zivot uopste nemaju veze sa EU : Norveska, Kanada, Australija, Svajcarska i slicno. A i tamo neko jede svaki dan kupus a neko meso...
EU - DA - ali bez fanatizma , populizma, fatalizma - i HR i SRB EU fanatici ne (izbegavaju?) iznose EKONOMSKE pokazatelje prednosti clanstva u EU. Pa ako je tamo toliko dobro trebalo bi da ih je lako pripremiti....

jozo mafijozo

pre 12 godina

@hr
a najveća je glupost ono sa engleskim i njemačkim brodogradilištima. danas se brodovi (osim ratnih) naručuju u kini (više od 60&), koreji i japanu (dodatnih 30%), a svima ostalim, uključujući slavna engleska brodogradilišta, pripada preostalih 10%. mislim da naši tu participiraju sa nekih 1-2%.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Zašto je ovde, skoro, svaki drugi članak o Hrvatskoj !? Ne verujem da nas to, baš toliko, interesuje.
(MilivojE, 15. januar 2012 11:00)
Milivoje dobro si primjetio. Srpske politicke elite u nedostatku vlastitih uspjeha po pitanju EU integracija se na perfidan nacin bave hrvatskim ulaskom u EU kao da je rijec o Srbiji a ne vama susjednoj drzavi, od tuda tolika prenemaganja i pre cesta zastupljenost hrvatskih tema na vasem i drugim internet stranicama. Ovdje se nastoji podsvjesno manipulirati kao "pa nije nam ni vazna ta EU kad je zivot u njoj tako grozan, pogledaj Grcku, Madarsku itd" ne samo kako bi razuvjerili srpske glasace i tako umanjili nezadovoljstvo i zavist hrvatskim uspjehom nego kako bi utjecali na dio hrvatskih gradana srpske nacionalnosti da glasaju protiv EUa, sto oni vide kao novu prepreku u ostvarivanju svojih prikrivenih planova i ciljeva. Hrvatska pripada Europi i EU joj je jedina opcija, jer bolje od nje nema.

EU

pre 12 godina

@dragutin : lepo, studiozno, doduse ne cini se kompletno ali sasvim dovoljno da nekoga ponuka da i sam pogleda malo o tome ... Bravo!
Inace tehnike upravljanje masama zastrasivanjem nisu nove ali su postale popularne (u EU) u zadnjih 20-ak godina ili sam ih ja tada primetio whatever!

R1

pre 12 godina

Izašli iz Jugoslavije da bi ušli u Evroslaviju.Pa tamo će jednog dana biti i Srbija i opet ćemo biti ista država.
Pusić:Ne, EU nije država.
Da smo danas tamo trebalo bi već izdvajanje 5 milijardi evra za spas Grčke.Odakle nam?

Hrvatskoj stoji EU kao piletu sisa.Zapadu treba jadran kao strateška teritorija, i tržište za plasman bolesnih i ludih krava, a za rvate ih *****

dragutin

pre 12 godina

@Zoran HR: "...još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava."

Dragi naivni čovječe, naravno da nisi čuo nijedan argument zašto ne u EU, jer ti nije omogućeno da čuješ. EVo ti sad nekoliko jakih argumenata zašto zemlje poput Hrvatske, Srbije, BiH ili Makedonije ne trebaju ući u EU: 1. U vrlo kratkom roku Hrvatska će ostati bez ogromnog dijela radne snage, prije svega najškolovanijih i najboljih stručnjaka koji trebaju predvoditi razvoj zemlje - svaka istočnoeuropska članica EU platila je taj "danak u krvi" sa 15-30% svoje ukupne populacije. Hrvatska ih neće moći zadržati jer ih ne može jednako dobro platiti, a kad oni odu, tko će onda razvijati zemlju? Faliće liječnici, zubari, piloti, inženjeri elektrotehnike, medicinske sestre, farmaceuti, programeri i još mnogo sličnih stručnjaka. 2. Nijemci će u vrlo kratkom roku kupiti svu zemlju koja nešto valja i preotjeti hrvatsku poljoprivredu i turizam, a Hrvati im neće moći parirati svojim načinom proizvodnje i svojim načinom pružanja smeštajnih usluga kada oni sagrade svoje smeštajne kapacitete na najboljim mjestima. Ono industrije što Hrvatska ima neće imati još dugo, ako ista predstavlja ozbiljniju konkurenciju njemačkim kompanijama. A "država", zapravo ono što od države bude još imalo neke moći, neće imati moći da zaštiti domaće privredne faktore jer se to u EU ne smije raditi. 3. "Jačanje demokracije" u EU je šarena laža. Dapače, EU suspenduje demokraciju na sve načine, Evropski Parlament je obična karikatura demokracije u kojoj poslanici i njihovi glasovi služe samo kao dekor, dok se sve odluke donose dekretom u trokutu Berlin-Pariz-Brisel. Nacionalni parlamenti gube svoju vrhovnu vlast i klanjaju se odlukama Brisela... pogledaj emisiju HRT-a na tu temu: http://www.youtube.com/watch?v=UcKbSS_VeF4&feature=share

SVe u svemu, uđe li u EU, Hrvatska, kao i Srbija, biti će konstantno pljačkana, lišena političke i gospodarske neovisnosti, oduzeće joj se najvažniji ljudski i prirodni resursi i bit će prosto rečeno - kolonija. Pa izvolite, glasujte sami za to.

Drmatoriks

pre 12 godina

Pusićeva tuče teškom propagandnom artiljerijom, a glavna municija je strah. Donekle i jeste logično da će EU kolonijalisti uzvratiti udarac ako hrvatski narod nekim slučajem pokaže dovoljno samosvesti da odbije učlanjenje u EU - oboriće kreditni rejting zemlje sigurno, jer oni ga i kontrolišu, pa će to biti jedna od kazni za neposlušnost. Ali kada istrpi sve te kaznene mere, u roku od 1-2 godine Hrvatska bi krenula napred mnogo sigurnije i uspešnije nego da joj EU isisava krv. Sličnu zastrašujuću retoriku čućemo i od srpskih političara kad se primaknemo referendumu, ako ga ikada bude - jer najslađi san svakog balkanskog političara je da postane EU birokrata. Jedino političari videće veliku korist za sebe od priključenja EU, a kako će biti narodu, koga je briga.

EU

pre 12 godina

Cista demagogija - najbolji zivot/njavisi standard - jel to po kriterijumu palca ili su joj ispricali gastarbajteri? 3-4 zemlje koje su najkvalitetnije za zivot uopste nemaju veze sa EU : Norveska, Kanada, Australija, Svajcarska i slicno. A i tamo neko jede svaki dan kupus a neko meso...
EU - DA - ali bez fanatizma , populizma, fatalizma - i HR i SRB EU fanatici ne (izbegavaju?) iznose EKONOMSKE pokazatelje prednosti clanstva u EU. Pa ako je tamo toliko dobro trebalo bi da ih je lako pripremiti....

EU

pre 12 godina

@dragutin : lepo, studiozno, doduse ne cini se kompletno ali sasvim dovoljno da nekoga ponuka da i sam pogleda malo o tome ... Bravo!
Inace tehnike upravljanje masama zastrasivanjem nisu nove ali su postale popularne (u EU) u zadnjih 20-ak godina ili sam ih ja tada primetio whatever!

Tin-Tin

pre 12 godina

Malo zavisti na ovim stranicama ne skodi. Hrvatska ima veliku sansu u svim oblicima. Vidjet ce te i vi to, u sljedecem desetljecu. Evropa je za Hrvatsku jedina alternativa. Pozdrav iz zemlje sa velikim sansama.

zoran HR

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?

Dejan

pre 12 godina

Ja mislim da Hrvatska treba da udje u Evropsku uniju jer je to sansa za njihovu ekonomiju. Mozemo se kalditi da ce Hrvatska za jedno desetak godina biti jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu.

Troml

pre 12 godina

Pusić: Bez EU, Hrvatska bez šanse?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Izjava s porukom, ali bez podloge.
Koliko su loše i što sve nemoguće Hrvati proživjeli u sastavu sa Srbima,
kroz sve zajedničke države, teško da im može biti lošije, zato se Vesnica ne brinite. Uostalom, debela večina glasovat će - ZA!
Još tjedan dana i - PA PA Srbi, PA PA Balkane, PA PA odgoju i ponašanju iz srednjeg vijeka, PA PA!

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ne razumem odakle strah da će neko zaokružiti NE,biće i takvih ali će to biti manjina. Ljudi su u pravu,samo EU može da ih spase !

Nele

pre 12 godina

Tekst je ok, ali komentar sa osvrtanjem na izlazak iz jugoslavije, koji se desio pre 20 godina me naveo da komentarisem. To je kao kada bi coveka koji se razveo optuzivao zasto se ponovo zeni. Hrvatima bi pametnije bilo da izaberu eu, ne samo zbog ekonomije, vec zbog svih ostalih tokova u koje ce biti ukljuceni. A mi sa nikolicem, palmom i ostalom mapetijadom mozemo samo da budemo ljubomorni. Nazalost.

Hr

pre 12 godina

Ja samo znam da u EU imaš onoliko koliko zaradiš vlastiti radom, znanjem i umijećem i trudom.

Hrvatska je već integrirana i premrežena Europskom unijom i sve su nam granice odavno otvorene, a još do sada nisam čuo niti jedan argument zašto ne u EU.

EU nije samo ekonomija, već i jačanje demokracije, pravne sigurnosti i vladavine prava.

U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su mnogi pozitivni procesi, a najviše od svega me raduje veća briga i zaštita prava invalidnih osoba (kao i onih s duševnim poteškoćama).

Ovi tzv. euroskeptici koji dane provode po birtijama ili lamentiraju po nekim učmalim kancelarijama, bez dodira sa stvarnošću----pitao bih ih ja kada bi se bavili privatnim biznisom i gdje bi izvozili ili tko će im doći u apartman na more!?
(zoran HR, 15. januar 2012 12:46)


Pitat ću ja tebe kao privatnika kako će ti ići kad se porezi na uvoz svih proizvoda iz EU ukinu i kad svoj proizvod opterećen relativno skupom cijenom rada, porezima i nametima budeš htio prodati na tržištu (Hr odnosno EU tržištu).
Eu nije samo Zapadna Europa nego i Bugarska, Rumunjska, Mađarska. Slovačka, Češka, Poljska, Estonija, Litva, Letonija... Ako neznaš kolka je cijena rada u tim državama i kakve su porezne stope bolje ne pričaj ništa o tome!

Za početak kompletno sva naša prehrambena industrija (izuzev one u rukama Todorića) će propasti, sva prerađivačka također, tekstilna ako više i postoji do kraja.
Brodogradnju moramo ugasiti ne zbog nekonkurentnosti s Azijom nego da ne ugrozimo brodogradnju u Engleskoj i Njemačkoj (zna se ko kosi a ko vodu nosi). Ako se Engleskoj isplati graditi brodove kako se ne isplati Hrvatskoj i kako Hr nemože preživjeti zbog skupe radne snage a Engleska može u sudaru s Azijom?!
Poljoprivredu često spominju i lažu poljoprivrednike kako će im biti bolje. U tom smislu često spominju Poljsku i navode kako je ona strelovito napredovala a ne kažu da prije nego su ulazili u EU POljaci nisu imali uopće poticaje po hektaru a danas imaju oko 200 eura po hektaru (slično njima ima i Mađarska i još par zemalja) i otuda uz naravno činjenicu da je Poljska ogromna zemlja gdje se dobar dio poljoprivrednih posjeda mjeri u stotinama hektara taj ''strelovit rast''!
Ako nisi upoznat kod nas poticaji po hektaru već postoje i danas Hr vlada plača 280 eura po hektaru naše poljoprivrednike! Netko s 5 razreda osnovne škole bi skužio da ovdje nešto ne štima u računici i da netko nekoga vara.
Ako misliš da navodim Poljsku, Mađarsku kao zemlje koje najmanje primaju EU poticaja varaš se jer jedna Rumunjska, Bugarska, Pribaltičke zemlje primaju još manje (jedna Estonija prima cca 80 eura po hektaru).
Ti sad vidi kolko naši koji primaju trenutno 280 eura po hektaru mogu očekivati više!

Hočemo o turizmu, o industriji ili je dosta?

Loki

pre 12 godina

Dragutine o čemu ti pricas ako ne uđemo u eu nezaposlenost ce za godinu dana drastično porast i sta ima lose u tome sto neki njemac bude vlasnik firme, hotela ili neceg slicnog meni je najbitnija da imam gdje radit a dali je gazda njemac ili hrvat meni je svejedno bitno je da ja i moja obitelj možemo normalno živjet.sad radim u jednoj hr firmi pa 3 mjeseca nisam dobio plaću to se kod nijemaca, francuza , šveđana i.t.d. Nemoze dogodit. Eu ima svojih nedostataka ali puno više prednosti

eh

pre 12 godina

Uvijek je bolje biti za stolom gdje se odlučuje(a u Europi glavnu riječ vodi EU) nego negdje daleko. Znam da će Hrvatska imati samo 12 zastupnika, ali je bitno da su oni tamo prisutni.

Postoji jedna poslovica koja se i ovdje može primjeniti:

"Daleko od očiju, daleko od srca..."

EU babaroga

pre 12 godina

@hr - napisao si hrpu gluposti. Samo jedan primjer: Hrvatska se od svih novih članica EU izborila za najbolje poticaje u poljoprivredi. Danas HR Vlada daje domaćim poljoprivednicima poticaj u iznosu od 100%, a progresivni ugovor s EU već prve godine članstva smanjuje taj poticaj za 25% (tj. HR Vlada daje 75%, a EU 25%) da bi kroz četiri godne EU davala 100% poticaja, a HR Vlada 0%. To je samo jedan primjer. Još veću glupost si lupio tvrdeći da će čitava hrvatska prehrambena industrija propasti osim Agrokora (kao što je propala u svim novim članicama EU, jel tako?). Propadanje brodogradnje nema nikakve veze s ulaskom u EU, a mogu si misliti što si tek mudro mislio napisati o "propadanju" hrvatskog turizma! Tvoje stručno mišljenja o EU jednako je onima koji laprdaju o "gubitku identiteta" jer naravno, Poljaci, Mađari, Litvanci, Maltežani i ostali danas su izbrisani kao narodi, progutao ih mrak EU! Tipična naklapanja euroskeptika bez imalo znanja o materiji.

jozo mafijozo

pre 12 godina

@hr
a najveća je glupost ono sa engleskim i njemačkim brodogradilištima. danas se brodovi (osim ratnih) naručuju u kini (više od 60&), koreji i japanu (dodatnih 30%), a svima ostalim, uključujući slavna engleska brodogradilišta, pripada preostalih 10%. mislim da naši tu participiraju sa nekih 1-2%.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

Zašto je ovde, skoro, svaki drugi članak o Hrvatskoj !? Ne verujem da nas to, baš toliko, interesuje.
(MilivojE, 15. januar 2012 11:00)
Milivoje dobro si primjetio. Srpske politicke elite u nedostatku vlastitih uspjeha po pitanju EU integracija se na perfidan nacin bave hrvatskim ulaskom u EU kao da je rijec o Srbiji a ne vama susjednoj drzavi, od tuda tolika prenemaganja i pre cesta zastupljenost hrvatskih tema na vasem i drugim internet stranicama. Ovdje se nastoji podsvjesno manipulirati kao "pa nije nam ni vazna ta EU kad je zivot u njoj tako grozan, pogledaj Grcku, Madarsku itd" ne samo kako bi razuvjerili srpske glasace i tako umanjili nezadovoljstvo i zavist hrvatskim uspjehom nego kako bi utjecali na dio hrvatskih gradana srpske nacionalnosti da glasaju protiv EUa, sto oni vide kao novu prepreku u ostvarivanju svojih prikrivenih planova i ciljeva. Hrvatska pripada Europi i EU joj je jedina opcija, jer bolje od nje nema.