Utorak, 27.12.2011.

15:47

Svet "lud" za novih 2.000 RSD /FOTO

Nedavno predstavljena <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=12&amp;dd=23&amp;nav_id=568177" class="text-link" target= "_blank">novčanica od 2.000 dinara</a>, prema tvrdnjama numizmatičara, zbog neobičnog izgleda je postala veoma tražena među kolekcionarima u Evropi.

Izvor: Blic

Svet "lud" za novih 2.000 RSD /FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 12 godina

Nisu bile dovoljne tablice, vozačke dozvole, saobraćajne. Ovo je ipak manji problem od sledećeg: Pogledajte svoju novu saobraćajnu dozvolu i videćete da su neke stavke u njoj jednostavno preskočene. Ni to nije problem osim ako vas organ uhvati jer ste zbog posedovanja takve dozvole sa pogrešnim ili izostavljenim podatkom U PREKRŠAJU što povlači kaznu i ponovno vađenje dozvole uz ponovne troškove i gubljenje vremena. Dakle, oni vam izdaju nakaradnu saobraćajnu pa onda zbog toga VAS kažnjavaju i izlažu troškovima, nerviranju i gubljenju vremena bez garancije da će i sledeća dozvola biti OK. Zreli smo da pođemo na put leminga!

Djordje

pre 12 godina

Svi koji komentarisu to "da je na neuobicajenu stranu okrenuta glava Milutina Milankovica" savetujem da pogledaju novcanicu od 1.000 din. pa da mi kazu gde to gleda Djordje Vajfert. Takodje bih voleo i da znam sta to od drzavnih simbola (sem grba NBS, koji nije drzavni simbol) postoji na licu novcanice, da znam od cega je Milutin okrenuo glavu.

MADAFAKA

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!
(Đole, 27. decembar 2011 17:59)
Covek lepo objasnio sustinu! Bravo za komentar!

Milan

pre 12 godina

Ovi naturščici ("neškolovani glumci" prim.aut.) iz zavoda za izradu novčanica za šta god da se uhvate to je katastrofa. Pre neki dan sam registrovao auto i onaj lepak na nalepnicama (koje oni prave) neće da lepi na minusnoj temperaturi i magli. Jednostavno nalepnica kliza i spada sa stakla. Odem da reklamiram tamo gde su mi je dali a oni kažu nemoguće da je lepak loš, platite još 2500 din pa ćemo vam dati drugu. Ja im kažem da li ste normalni mogu da uzmem još 5 komada i sve će da spadnu. Na kraju sam kupio kineski lepak na trafici za 30 din i zalepio nalepnicu. Pa vi sad izračunajte koliko lopovi na nama zarađuju ako im je kvalitet ispod tog nivoa.

torch

pre 12 godina

Очекивано се и догодило.
''Стручњаци'' путем коментара прижељкују увођење протектората над својом домовином (опет) и то након прочитаног текста о теми коју је покренуо ''цењени'' дневни лист Курир. Мајко Земљо!
Уз незнање иде и потреба да се деле лекције другима. Ти други су најчешће стручни људи, који од својих рукотворина и хлеб зарађују јер се поред осталог, њихов рад цени и ван граница наше државе.
Нема краја ароганцији и дрскости.

Што се тиче саме вести, у питању је још један таблоидни бисер у најбољој традицији ''вучења по блату''. Не бира се место и време. Сви могу бити на удару.
Од ничега се не преза. Лажно приказивање ствари? Може! Важно је да привуче пажњу и донесе новац.
Кога је брига ако настане штета? То је само колатерална штета...

Из текста вести само ''стручњаци'' могу закључити оно што им други сервира. Наиме, наводи се тврдња да је Миланковићев портрет на лицу новчанице окренут државним обележјима. Две чињенице се одмах могу запазити: ''...окренут државним обележјима.'' јесте навод са двојаким значењем, јер се може бити окренут лицем (ка) или леђима (од) нечега.
Наравно, ''стручњаци'' су одмах закључили да је окренуо леђима.

Друга битна ствар јесте да се на лицу новчанице не налазе државна обележја већ грб НБС.
Грб Републике Србије се налази на наличју ''изнад'' слике, фигуре Миланковића.
Грб РС (нажалост не КС), који није сличнији природном орлу од Краловог, који то јесте, јер сама замисао аутора (тамо неког англисте-неофашисте) јесте да се истраје у српској хералдичкој традицији по којој српски двоглави орао никада није био ''природан''.
Тврдити супротно као што ''струка'' ради, јесте још један *очигледан доказ* збуњености, лутања и недоследности, која природно произилази из незнања, а још више из неприхватања реалности :-).

* * звучи као плеоназам.

Vlada

pre 12 godina

Cemu tolika 'frka' oko polozaja lika na novcanici od 2000 dinara? Pogledajte postojecu novcanicu od 1000 dinara! I na njoj portret ima nestandardnu orijentaciju, koju, ocigledno, do sada niko nije ni primetio!

SevarlicA

pre 12 godina

odštampamo jedno 100 miliona komada(200 milijardi) pa kad ih ovi zaljubljenici pokupe mi ih lepo povučemo iz upotrebe i tako ojačamo dinar :D:D:D

P.S. Pobogu, o čemu mi ovde razglabamo, a većina neće imati te 2.000 dinara da potroši za novu godinu. Užas.

Marinho

pre 12 godina

Stavite Tomicu Milosavljevica na tu novcanicu. Ne bi me cudilo da covek kupi FC Chelsea do kraja godine, a onda ce svakako postati jedan od vidjenijih Srba. Cujem da je Roman Abramovic trazio finansijsku injekciju od njega.

zoran

pre 12 godina

Da je to jedina budalaština u ovoj ojađenoj, obezglavljenoj i bezizlaznoj državi gde živi sluđen i u glavnom TUPAV narod, gde bi nam bio kraj.
Danas, u bivšem IV Opštinskom Sudu oko 13h nestalo je struje. Na ulazu u Sud ne funkcionišu oni aparati za kontrolu da li si naoružan i da li ne nosiš neku bombu i sl. I? Narod sasvim slobodno ulazi u zgradu. Niko ih ni ne pita imaju li nešto nedozvoljeno kod sebe.

By the way:

"vratite Aliju Sirotanovica"
(Brane, 27. decembar 2011 19:11)

Brane, za Vašu informaciju. Alija Sirotanović je bio rudar-rekorder, a na novčanici od 1000 (kasnije 10 Dinara) nalazio se neki livac. Mislim da je iz Zenice, ali nisam siguran. Osmehivao se, siroma' a koliko mu je do smeha bilo, samo on je znao.

boki

pre 12 godina

kakve ima veze, glava tamo glava ovamo!? neko je rekao da je na vecini novcanica drugacije i odmah su sad svi postali vrsni numizmaticari
bitna je sustina, da je istaknutom pripadniku naseg naroda odato priznanje.
zato dezurni kriticari, uzmite radite nesto u zivotu, korisno.

uskok

pre 12 godina

Katastrofalna greska preplacenog guvernera. I prethodni guverneri su rasipali novas stampajuci nove novcanice (svako je imao svoje opravdanje), ali ovaj ga je preterao, pravi finansijske greska od kojih nam se svi smeju, a hteo bi vecu platu. Sramota.

Milovan

pre 12 godina

To je!
Dizajner novčanice je hteo da simbolizuje i ovekoveči vrlo aktuelnu pojavu naše svakodnevnice poznatu pod nazivom "odliv mozgova". A Milanković je odličan format za to.

добар штос

pre 12 godina

Нумизматичари не деле новац, већ га продају. Тако да је дотични господин мислио пре свега на зараду ...
Не окрећи се Милутине, хахахаха

nedjo

pre 12 godina

Cudi me da je ekipi vrhunskih strucnjaka u NBS na celu sa guvernerom Soskicem koji imaju plate preko 500.000 din promakla ova felericna novcanica.

kolekcionar

pre 12 godina

Ima da vredi bar 100 evra kada se iznese na kolekcionarsko trziste. Bice interesantnija od libijskog dinara sa likom Gadafija....

Sunčica

pre 12 godina

Žao mi je svih naših velikana koje razvlače po tim novčanicama. Nisu oni to zaslužili. Ja bih stavljala guvernera, predsednika vlade i ministre za čije vladavine je i izdata novčanica. Tako bi uvek znali ko nam je kriv za ovo beznađeu kome se nalazimo.

Zucni

pre 12 godina

Nemojte da ste takvi. Kad ovako kazu ja imam ideju: Da ovu novcanicu od 2000 prodaju po 3000 i eto izlaska iz ekonomske krize. Samo neka nastampaju da ima dovoljno.

Lik

pre 12 godina

@Suncica i @ Nenad navedite mi jos neku novcanicu u svetu (osim EURA jer je to moneta vise nacija pa iz politickih razloga su stavili mostove) koja nema lik nekog svog velikana. zasto bismo mi bili izuzetak?

tuzna istina

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri?
(do mojega, 27. decembar 2011 18:07)

Da smo bar glupi kao oni, bili bi jedna od najmocnijih zemalja na svetu. Nazalost, gluplji smo jedno 1000 puta.

Pininfarina

pre 12 godina

Za to što je lik na novčanisi okrenut kontra državnim obeležjima neću da komentarišem... Ali ko god ima i najmanje znanje iz bilo koje likovne umetnosti zna da ako se u profilu ili poluprofilu vidi leva strana lica onda je tom liku mesto makar malo desno od središnje ose te površine koja se dizajnira u ovom sučaju novčanice. Nikad se ničiji nos ne drži uz ivicu već se ostavlja prostor tamo gde je pravac pogleda tog lika... Čak i bi neki ljudi bez ikakvog znanja o tome samo po osećaju na ovu poziciju na novčanici stavili isključivo nečiji desni poluprofil nikako levi...
Ja sam majke mi mislio da novčanice dizajniraju dizajneri a ovaj koji je ovo smislio ne da nije naučen tome nego nema ni osećaj za dizajn...
Tuga...

Cencul

pre 12 godina

nije mnogo umetnosti rada na racunaru potrebno da bi se proverila ova hipoteza. mozda je baksuz ili nesto tako, al svakako nije jedini primer.
eto, ceska koruna ima isto sliku koja gleda van okvira slike i ne u drzavne simbole i eto bas na banknoti od 2000 i eto bas i istoj boji.
trebalo mi je 2 minuta da pogledam da li postoji slican primer.
dal ih ima jos necu ni da gledam...

Nenad

pre 12 godina

Sramota je na ove novcanice stavljati nase umne pretke. Mi verovatno vise i nismo taj narod od pre stotinak godina. Bilo bi bolje fokusirati se na zivotinjsko carstvo. Eto, predlozio bi novcanice sa likovima majmuna - stavite lepo babuna, orangutana, simpanzu. I te bi verujem bile hit medju kolekcionarima.

do mojega

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri? Uvalili su nam novcanicu od 2k dinara i treba da smo srecni zbog toga? Sta je sljedece, novcanica od 1 milion jer inflacija nema tendenciju da se zaustavi... mazanje ociju... nekome je stalo do valute drzave koja propada...

T.

pre 12 godina

Dokazano je da mi vise ne umemo da napravimo i/ili organizujemo sledece:
* izdavanje pasosa i licnih karti
* overavanje zdravstvenih knjizica
* tablice za automobile
* registrovanje automobila
* sistem za naplatu gradskog prevoza koji ce moci da se koristi u praksi
* novcanicu koja je napravljena u skladu sa opsteprihvacenim standardima

Forever Alone

pre 12 godina

Nije nam dosta sto su nam drugi okrenuli ledja, pa smo sad resili da i sami sebi okrenemo. Zato Milutin Milankovic i ne gleda u pravcu nasih drzavnih obelezja, zna i on da ne vredi ni po...

MUKNAVI

pre 12 godina

Mozda numizmaticari lude za tom inflatornom novcanicom,ko za onima iz doba gazda Milosevica,ali gradjani nece ,jer vide sta mogu da kupe u prodavnicama tajkunske kartelije za ta dva soma sa likom Milankovica koji je uz pomoc "dizajnera" te "novcanice" Srpskim znamenjima okrenuo ****

Mika

pre 12 godina

..."ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice"...
Nije "tatin dizajner" umeo da okrene sliku u ogledalu, pa su stampali tako...

darkwood

pre 12 godina

Mi smo potpuno ouguglali na nove novce. Za mojih 40 godina ne mogu ni da nabrojim koliko smo novih novčanica predstavljali? Ako neko zna neka napiše! Lično mi je najzanimljivija bila ona od 500 milijardi(nisam siguran da bi ubo tačan broj nula). Sledeća će biti verovatno od 10.000 pa 20.000, 50.000......

zorica

pre 12 godina

"Vlastan" ali nekompetentan sluzbenik (ili grupa) koja je napravila ovaj propust sad ce da se vadi da je to namerno uradila zbog numizmaticke vrednosti.

Ruku na srce, svakome ko se imalo razume u numizmatiku bilo je odmah jasno da ce novcanica imati znatno vecu numizmaticku vrednost nego da je "uobicajena", ali ja licno verujem da iza propusta ne stoji to znanje, vec totalni javasluk i neznanje koji u nasim institucijama vlada a i raspiruje se.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

*** Uzgred,fiksirajte vise taj kurs dinara na 100/1 i izbacite dve nule pa stampajte novac k'o sto treba,jadna mi drzava u kojoj je najveci apoen novcanica od =47e,treba odstampati hiljadarku sa likom Svetog Save sa jedne i Svetog Simeona(oca mu) sa druge strane sa motivima Hilandara(nece se Grci ljutit,provereno) a sto se novcanica tice,ruzne su skoro k'o evro.

Dragan

pre 12 godina

Državna obeležja koja se nalaze na poleđini novčanice (iz 2010) su predmet sporenja javnosti, jer taj grb nije ni nalik grbu iz 1882, koji je Ustavom propisan grb Srbije.
Kao uzor za izradu grba poslužio je grb Nedićeve kvislinške osakaćene Srbije.
Autor koji je radio grb je profesor Engleskog jezika i poštovalac lika i dela Milana Nedića. Nije imao zadatak da napravi novi grb, već samo knjigu standarda.
Niko u Vladi Srbije nije ni pogledao šta se usvaja 2010.
Apsolutno je netačno da taj grb više liči na orla u prirodi, jer slika govori više od hiljadu reči:
http://imageshack.us/f/543/grbsrbije.jpg/
Samim tim mi je potpuno nespojivo da istu novčanicu jedan "dele" Milutin Milanković i taj fašistički nakazni papagaj.

Đole

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!

Zmaj

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva. "

Izadji na ulicu sa 1000 komada od 50 dinara i videces za koliko ces ostati bez njih ako ih budes delio. Neki bas ne znaju da cene novac...

informejshn

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva."

Skupljach,idi vidi kod DS-bratije,imaju ti oni na hiljade i hiljade takvih.Evo doneli su budzet za 2012.,igraju se sa umovima gradjana,glasaca,i poreskih obveznika,A BOGAMI I SA ZIVCIMA ISTIH!!!

T.

pre 12 godina

Dokazano je da mi vise ne umemo da napravimo i/ili organizujemo sledece:
* izdavanje pasosa i licnih karti
* overavanje zdravstvenih knjizica
* tablice za automobile
* registrovanje automobila
* sistem za naplatu gradskog prevoza koji ce moci da se koristi u praksi
* novcanicu koja je napravljena u skladu sa opsteprihvacenim standardima

Nenad

pre 12 godina

Sramota je na ove novcanice stavljati nase umne pretke. Mi verovatno vise i nismo taj narod od pre stotinak godina. Bilo bi bolje fokusirati se na zivotinjsko carstvo. Eto, predlozio bi novcanice sa likovima majmuna - stavite lepo babuna, orangutana, simpanzu. I te bi verujem bile hit medju kolekcionarima.

informejshn

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva."

Skupljach,idi vidi kod DS-bratije,imaju ti oni na hiljade i hiljade takvih.Evo doneli su budzet za 2012.,igraju se sa umovima gradjana,glasaca,i poreskih obveznika,A BOGAMI I SA ZIVCIMA ISTIH!!!

Dragan

pre 12 godina

Državna obeležja koja se nalaze na poleđini novčanice (iz 2010) su predmet sporenja javnosti, jer taj grb nije ni nalik grbu iz 1882, koji je Ustavom propisan grb Srbije.
Kao uzor za izradu grba poslužio je grb Nedićeve kvislinške osakaćene Srbije.
Autor koji je radio grb je profesor Engleskog jezika i poštovalac lika i dela Milana Nedića. Nije imao zadatak da napravi novi grb, već samo knjigu standarda.
Niko u Vladi Srbije nije ni pogledao šta se usvaja 2010.
Apsolutno je netačno da taj grb više liči na orla u prirodi, jer slika govori više od hiljadu reči:
http://imageshack.us/f/543/grbsrbije.jpg/
Samim tim mi je potpuno nespojivo da istu novčanicu jedan "dele" Milutin Milanković i taj fašistički nakazni papagaj.

tuzna istina

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri?
(do mojega, 27. decembar 2011 18:07)

Da smo bar glupi kao oni, bili bi jedna od najmocnijih zemalja na svetu. Nazalost, gluplji smo jedno 1000 puta.

Sunčica

pre 12 godina

Žao mi je svih naših velikana koje razvlače po tim novčanicama. Nisu oni to zaslužili. Ja bih stavljala guvernera, predsednika vlade i ministre za čije vladavine je i izdata novčanica. Tako bi uvek znali ko nam je kriv za ovo beznađeu kome se nalazimo.

Pininfarina

pre 12 godina

Za to što je lik na novčanisi okrenut kontra državnim obeležjima neću da komentarišem... Ali ko god ima i najmanje znanje iz bilo koje likovne umetnosti zna da ako se u profilu ili poluprofilu vidi leva strana lica onda je tom liku mesto makar malo desno od središnje ose te površine koja se dizajnira u ovom sučaju novčanice. Nikad se ničiji nos ne drži uz ivicu već se ostavlja prostor tamo gde je pravac pogleda tog lika... Čak i bi neki ljudi bez ikakvog znanja o tome samo po osećaju na ovu poziciju na novčanici stavili isključivo nečiji desni poluprofil nikako levi...
Ja sam majke mi mislio da novčanice dizajniraju dizajneri a ovaj koji je ovo smislio ne da nije naučen tome nego nema ni osećaj za dizajn...
Tuga...

Đole

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!

Mika

pre 12 godina

..."ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice"...
Nije "tatin dizajner" umeo da okrene sliku u ogledalu, pa su stampali tako...

Milovan

pre 12 godina

To je!
Dizajner novčanice je hteo da simbolizuje i ovekoveči vrlo aktuelnu pojavu naše svakodnevnice poznatu pod nazivom "odliv mozgova". A Milanković je odličan format za to.

Zucni

pre 12 godina

Nemojte da ste takvi. Kad ovako kazu ja imam ideju: Da ovu novcanicu od 2000 prodaju po 3000 i eto izlaska iz ekonomske krize. Samo neka nastampaju da ima dovoljno.

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

*** Uzgred,fiksirajte vise taj kurs dinara na 100/1 i izbacite dve nule pa stampajte novac k'o sto treba,jadna mi drzava u kojoj je najveci apoen novcanica od =47e,treba odstampati hiljadarku sa likom Svetog Save sa jedne i Svetog Simeona(oca mu) sa druge strane sa motivima Hilandara(nece se Grci ljutit,provereno) a sto se novcanica tice,ruzne su skoro k'o evro.

добар штос

pre 12 godina

Нумизматичари не деле новац, већ га продају. Тако да је дотични господин мислио пре свега на зараду ...
Не окрећи се Милутине, хахахаха

zoran

pre 12 godina

Da je to jedina budalaština u ovoj ojađenoj, obezglavljenoj i bezizlaznoj državi gde živi sluđen i u glavnom TUPAV narod, gde bi nam bio kraj.
Danas, u bivšem IV Opštinskom Sudu oko 13h nestalo je struje. Na ulazu u Sud ne funkcionišu oni aparati za kontrolu da li si naoružan i da li ne nosiš neku bombu i sl. I? Narod sasvim slobodno ulazi u zgradu. Niko ih ni ne pita imaju li nešto nedozvoljeno kod sebe.

By the way:

"vratite Aliju Sirotanovica"
(Brane, 27. decembar 2011 19:11)

Brane, za Vašu informaciju. Alija Sirotanović je bio rudar-rekorder, a na novčanici od 1000 (kasnije 10 Dinara) nalazio se neki livac. Mislim da je iz Zenice, ali nisam siguran. Osmehivao se, siroma' a koliko mu je do smeha bilo, samo on je znao.

nedjo

pre 12 godina

Cudi me da je ekipi vrhunskih strucnjaka u NBS na celu sa guvernerom Soskicem koji imaju plate preko 500.000 din promakla ova felericna novcanica.

zorica

pre 12 godina

"Vlastan" ali nekompetentan sluzbenik (ili grupa) koja je napravila ovaj propust sad ce da se vadi da je to namerno uradila zbog numizmaticke vrednosti.

Ruku na srce, svakome ko se imalo razume u numizmatiku bilo je odmah jasno da ce novcanica imati znatno vecu numizmaticku vrednost nego da je "uobicajena", ali ja licno verujem da iza propusta ne stoji to znanje, vec totalni javasluk i neznanje koji u nasim institucijama vlada a i raspiruje se.

Zmaj

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva. "

Izadji na ulicu sa 1000 komada od 50 dinara i videces za koliko ces ostati bez njih ako ih budes delio. Neki bas ne znaju da cene novac...

Cencul

pre 12 godina

nije mnogo umetnosti rada na racunaru potrebno da bi se proverila ova hipoteza. mozda je baksuz ili nesto tako, al svakako nije jedini primer.
eto, ceska koruna ima isto sliku koja gleda van okvira slike i ne u drzavne simbole i eto bas na banknoti od 2000 i eto bas i istoj boji.
trebalo mi je 2 minuta da pogledam da li postoji slican primer.
dal ih ima jos necu ni da gledam...

Forever Alone

pre 12 godina

Nije nam dosta sto su nam drugi okrenuli ledja, pa smo sad resili da i sami sebi okrenemo. Zato Milutin Milankovic i ne gleda u pravcu nasih drzavnih obelezja, zna i on da ne vredi ni po...

MUKNAVI

pre 12 godina

Mozda numizmaticari lude za tom inflatornom novcanicom,ko za onima iz doba gazda Milosevica,ali gradjani nece ,jer vide sta mogu da kupe u prodavnicama tajkunske kartelije za ta dva soma sa likom Milankovica koji je uz pomoc "dizajnera" te "novcanice" Srpskim znamenjima okrenuo ****

darkwood

pre 12 godina

Mi smo potpuno ouguglali na nove novce. Za mojih 40 godina ne mogu ni da nabrojim koliko smo novih novčanica predstavljali? Ako neko zna neka napiše! Lično mi je najzanimljivija bila ona od 500 milijardi(nisam siguran da bi ubo tačan broj nula). Sledeća će biti verovatno od 10.000 pa 20.000, 50.000......

uskok

pre 12 godina

Katastrofalna greska preplacenog guvernera. I prethodni guverneri su rasipali novas stampajuci nove novcanice (svako je imao svoje opravdanje), ali ovaj ga je preterao, pravi finansijske greska od kojih nam se svi smeju, a hteo bi vecu platu. Sramota.

kolekcionar

pre 12 godina

Ima da vredi bar 100 evra kada se iznese na kolekcionarsko trziste. Bice interesantnija od libijskog dinara sa likom Gadafija....

boki

pre 12 godina

kakve ima veze, glava tamo glava ovamo!? neko je rekao da je na vecini novcanica drugacije i odmah su sad svi postali vrsni numizmaticari
bitna je sustina, da je istaknutom pripadniku naseg naroda odato priznanje.
zato dezurni kriticari, uzmite radite nesto u zivotu, korisno.

Marinho

pre 12 godina

Stavite Tomicu Milosavljevica na tu novcanicu. Ne bi me cudilo da covek kupi FC Chelsea do kraja godine, a onda ce svakako postati jedan od vidjenijih Srba. Cujem da je Roman Abramovic trazio finansijsku injekciju od njega.

do mojega

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri? Uvalili su nam novcanicu od 2k dinara i treba da smo srecni zbog toga? Sta je sljedece, novcanica od 1 milion jer inflacija nema tendenciju da se zaustavi... mazanje ociju... nekome je stalo do valute drzave koja propada...

Lik

pre 12 godina

@Suncica i @ Nenad navedite mi jos neku novcanicu u svetu (osim EURA jer je to moneta vise nacija pa iz politickih razloga su stavili mostove) koja nema lik nekog svog velikana. zasto bismo mi bili izuzetak?

MADAFAKA

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!
(Đole, 27. decembar 2011 17:59)
Covek lepo objasnio sustinu! Bravo za komentar!

Milan

pre 12 godina

Ovi naturščici ("neškolovani glumci" prim.aut.) iz zavoda za izradu novčanica za šta god da se uhvate to je katastrofa. Pre neki dan sam registrovao auto i onaj lepak na nalepnicama (koje oni prave) neće da lepi na minusnoj temperaturi i magli. Jednostavno nalepnica kliza i spada sa stakla. Odem da reklamiram tamo gde su mi je dali a oni kažu nemoguće da je lepak loš, platite još 2500 din pa ćemo vam dati drugu. Ja im kažem da li ste normalni mogu da uzmem još 5 komada i sve će da spadnu. Na kraju sam kupio kineski lepak na trafici za 30 din i zalepio nalepnicu. Pa vi sad izračunajte koliko lopovi na nama zarađuju ako im je kvalitet ispod tog nivoa.

Djordje

pre 12 godina

Svi koji komentarisu to "da je na neuobicajenu stranu okrenuta glava Milutina Milankovica" savetujem da pogledaju novcanicu od 1.000 din. pa da mi kazu gde to gleda Djordje Vajfert. Takodje bih voleo i da znam sta to od drzavnih simbola (sem grba NBS, koji nije drzavni simbol) postoji na licu novcanice, da znam od cega je Milutin okrenuo glavu.

torch

pre 12 godina

Очекивано се и догодило.
''Стручњаци'' путем коментара прижељкују увођење протектората над својом домовином (опет) и то након прочитаног текста о теми коју је покренуо ''цењени'' дневни лист Курир. Мајко Земљо!
Уз незнање иде и потреба да се деле лекције другима. Ти други су најчешће стручни људи, који од својих рукотворина и хлеб зарађују јер се поред осталог, њихов рад цени и ван граница наше државе.
Нема краја ароганцији и дрскости.

Што се тиче саме вести, у питању је још један таблоидни бисер у најбољој традицији ''вучења по блату''. Не бира се место и време. Сви могу бити на удару.
Од ничега се не преза. Лажно приказивање ствари? Може! Важно је да привуче пажњу и донесе новац.
Кога је брига ако настане штета? То је само колатерална штета...

Из текста вести само ''стручњаци'' могу закључити оно што им други сервира. Наиме, наводи се тврдња да је Миланковићев портрет на лицу новчанице окренут државним обележјима. Две чињенице се одмах могу запазити: ''...окренут државним обележјима.'' јесте навод са двојаким значењем, јер се може бити окренут лицем (ка) или леђима (од) нечега.
Наравно, ''стручњаци'' су одмах закључили да је окренуо леђима.

Друга битна ствар јесте да се на лицу новчанице не налазе државна обележја већ грб НБС.
Грб Републике Србије се налази на наличју ''изнад'' слике, фигуре Миланковића.
Грб РС (нажалост не КС), који није сличнији природном орлу од Краловог, који то јесте, јер сама замисао аутора (тамо неког англисте-неофашисте) јесте да се истраје у српској хералдичкој традицији по којој српски двоглави орао никада није био ''природан''.
Тврдити супротно као што ''струка'' ради, јесте још један *очигледан доказ* збуњености, лутања и недоследности, која природно произилази из незнања, а још више из неприхватања реалности :-).

* * звучи као плеоназам.

SevarlicA

pre 12 godina

odštampamo jedno 100 miliona komada(200 milijardi) pa kad ih ovi zaljubljenici pokupe mi ih lepo povučemo iz upotrebe i tako ojačamo dinar :D:D:D

P.S. Pobogu, o čemu mi ovde razglabamo, a većina neće imati te 2.000 dinara da potroši za novu godinu. Užas.

Bane

pre 12 godina

Nisu bile dovoljne tablice, vozačke dozvole, saobraćajne. Ovo je ipak manji problem od sledećeg: Pogledajte svoju novu saobraćajnu dozvolu i videćete da su neke stavke u njoj jednostavno preskočene. Ni to nije problem osim ako vas organ uhvati jer ste zbog posedovanja takve dozvole sa pogrešnim ili izostavljenim podatkom U PREKRŠAJU što povlači kaznu i ponovno vađenje dozvole uz ponovne troškove i gubljenje vremena. Dakle, oni vam izdaju nakaradnu saobraćajnu pa onda zbog toga VAS kažnjavaju i izlažu troškovima, nerviranju i gubljenju vremena bez garancije da će i sledeća dozvola biti OK. Zreli smo da pođemo na put leminga!

Vlada

pre 12 godina

Cemu tolika 'frka' oko polozaja lika na novcanici od 2000 dinara? Pogledajte postojecu novcanicu od 1000 dinara! I na njoj portret ima nestandardnu orijentaciju, koju, ocigledno, do sada niko nije ni primetio!

D.Savic,Paris,FR

pre 12 godina

*** Uzgred,fiksirajte vise taj kurs dinara na 100/1 i izbacite dve nule pa stampajte novac k'o sto treba,jadna mi drzava u kojoj je najveci apoen novcanica od =47e,treba odstampati hiljadarku sa likom Svetog Save sa jedne i Svetog Simeona(oca mu) sa druge strane sa motivima Hilandara(nece se Grci ljutit,provereno) a sto se novcanica tice,ruzne su skoro k'o evro.

do mojega

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri? Uvalili su nam novcanicu od 2k dinara i treba da smo srecni zbog toga? Sta je sljedece, novcanica od 1 milion jer inflacija nema tendenciju da se zaustavi... mazanje ociju... nekome je stalo do valute drzave koja propada...

informejshn

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva."

Skupljach,idi vidi kod DS-bratije,imaju ti oni na hiljade i hiljade takvih.Evo doneli su budzet za 2012.,igraju se sa umovima gradjana,glasaca,i poreskih obveznika,A BOGAMI I SA ZIVCIMA ISTIH!!!

tuzna istina

pre 12 godina

pa jel ova drzava misli da smo glupi ko ameri?
(do mojega, 27. decembar 2011 18:07)

Da smo bar glupi kao oni, bili bi jedna od najmocnijih zemalja na svetu. Nazalost, gluplji smo jedno 1000 puta.

Nenad

pre 12 godina

Sramota je na ove novcanice stavljati nase umne pretke. Mi verovatno vise i nismo taj narod od pre stotinak godina. Bilo bi bolje fokusirati se na zivotinjsko carstvo. Eto, predlozio bi novcanice sa likovima majmuna - stavite lepo babuna, orangutana, simpanzu. I te bi verujem bile hit medju kolekcionarima.

boki

pre 12 godina

kakve ima veze, glava tamo glava ovamo!? neko je rekao da je na vecini novcanica drugacije i odmah su sad svi postali vrsni numizmaticari
bitna je sustina, da je istaknutom pripadniku naseg naroda odato priznanje.
zato dezurni kriticari, uzmite radite nesto u zivotu, korisno.

T.

pre 12 godina

Dokazano je da mi vise ne umemo da napravimo i/ili organizujemo sledece:
* izdavanje pasosa i licnih karti
* overavanje zdravstvenih knjizica
* tablice za automobile
* registrovanje automobila
* sistem za naplatu gradskog prevoza koji ce moci da se koristi u praksi
* novcanicu koja je napravljena u skladu sa opsteprihvacenim standardima

Dragan

pre 12 godina

Državna obeležja koja se nalaze na poleđini novčanice (iz 2010) su predmet sporenja javnosti, jer taj grb nije ni nalik grbu iz 1882, koji je Ustavom propisan grb Srbije.
Kao uzor za izradu grba poslužio je grb Nedićeve kvislinške osakaćene Srbije.
Autor koji je radio grb je profesor Engleskog jezika i poštovalac lika i dela Milana Nedića. Nije imao zadatak da napravi novi grb, već samo knjigu standarda.
Niko u Vladi Srbije nije ni pogledao šta se usvaja 2010.
Apsolutno je netačno da taj grb više liči na orla u prirodi, jer slika govori više od hiljadu reči:
http://imageshack.us/f/543/grbsrbije.jpg/
Samim tim mi je potpuno nespojivo da istu novčanicu jedan "dele" Milutin Milanković i taj fašistički nakazni papagaj.

Sunčica

pre 12 godina

Žao mi je svih naših velikana koje razvlače po tim novčanicama. Nisu oni to zaslužili. Ja bih stavljala guvernera, predsednika vlade i ministre za čije vladavine je i izdata novčanica. Tako bi uvek znali ko nam je kriv za ovo beznađeu kome se nalazimo.

Forever Alone

pre 12 godina

Nije nam dosta sto su nam drugi okrenuli ledja, pa smo sad resili da i sami sebi okrenemo. Zato Milutin Milankovic i ne gleda u pravcu nasih drzavnih obelezja, zna i on da ne vredi ni po...

torch

pre 12 godina

Очекивано се и догодило.
''Стручњаци'' путем коментара прижељкују увођење протектората над својом домовином (опет) и то након прочитаног текста о теми коју је покренуо ''цењени'' дневни лист Курир. Мајко Земљо!
Уз незнање иде и потреба да се деле лекције другима. Ти други су најчешће стручни људи, који од својих рукотворина и хлеб зарађују јер се поред осталог, њихов рад цени и ван граница наше државе.
Нема краја ароганцији и дрскости.

Што се тиче саме вести, у питању је још један таблоидни бисер у најбољој традицији ''вучења по блату''. Не бира се место и време. Сви могу бити на удару.
Од ничега се не преза. Лажно приказивање ствари? Може! Важно је да привуче пажњу и донесе новац.
Кога је брига ако настане штета? То је само колатерална штета...

Из текста вести само ''стручњаци'' могу закључити оно што им други сервира. Наиме, наводи се тврдња да је Миланковићев портрет на лицу новчанице окренут државним обележјима. Две чињенице се одмах могу запазити: ''...окренут државним обележјима.'' јесте навод са двојаким значењем, јер се може бити окренут лицем (ка) или леђима (од) нечега.
Наравно, ''стручњаци'' су одмах закључили да је окренуо леђима.

Друга битна ствар јесте да се на лицу новчанице не налазе државна обележја већ грб НБС.
Грб Републике Србије се налази на наличју ''изнад'' слике, фигуре Миланковића.
Грб РС (нажалост не КС), који није сличнији природном орлу од Краловог, који то јесте, јер сама замисао аутора (тамо неког англисте-неофашисте) јесте да се истраје у српској хералдичкој традицији по којој српски двоглави орао никада није био ''природан''.
Тврдити супротно као што ''струка'' ради, јесте још један *очигледан доказ* збуњености, лутања и недоследности, која природно произилази из незнања, а још више из неприхватања реалности :-).

* * звучи као плеоназам.

uskok

pre 12 godina

Katastrofalna greska preplacenog guvernera. I prethodni guverneri su rasipali novas stampajuci nove novcanice (svako je imao svoje opravdanje), ali ovaj ga je preterao, pravi finansijske greska od kojih nam se svi smeju, a hteo bi vecu platu. Sramota.

MUKNAVI

pre 12 godina

Mozda numizmaticari lude za tom inflatornom novcanicom,ko za onima iz doba gazda Milosevica,ali gradjani nece ,jer vide sta mogu da kupe u prodavnicama tajkunske kartelije za ta dva soma sa likom Milankovica koji je uz pomoc "dizajnera" te "novcanice" Srpskim znamenjima okrenuo ****

Zmaj

pre 12 godina

"Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva. "

Izadji na ulicu sa 1000 komada od 50 dinara i videces za koliko ces ostati bez njih ako ih budes delio. Neki bas ne znaju da cene novac...

Mika

pre 12 godina

..."ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice"...
Nije "tatin dizajner" umeo da okrene sliku u ogledalu, pa su stampali tako...

kolekcionar

pre 12 godina

Ima da vredi bar 100 evra kada se iznese na kolekcionarsko trziste. Bice interesantnija od libijskog dinara sa likom Gadafija....

Đole

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!

Cencul

pre 12 godina

nije mnogo umetnosti rada na racunaru potrebno da bi se proverila ova hipoteza. mozda je baksuz ili nesto tako, al svakako nije jedini primer.
eto, ceska koruna ima isto sliku koja gleda van okvira slike i ne u drzavne simbole i eto bas na banknoti od 2000 i eto bas i istoj boji.
trebalo mi je 2 minuta da pogledam da li postoji slican primer.
dal ih ima jos necu ni da gledam...

nedjo

pre 12 godina

Cudi me da je ekipi vrhunskih strucnjaka u NBS na celu sa guvernerom Soskicem koji imaju plate preko 500.000 din promakla ova felericna novcanica.

Pininfarina

pre 12 godina

Za to što je lik na novčanisi okrenut kontra državnim obeležjima neću da komentarišem... Ali ko god ima i najmanje znanje iz bilo koje likovne umetnosti zna da ako se u profilu ili poluprofilu vidi leva strana lica onda je tom liku mesto makar malo desno od središnje ose te površine koja se dizajnira u ovom sučaju novčanice. Nikad se ničiji nos ne drži uz ivicu već se ostavlja prostor tamo gde je pravac pogleda tog lika... Čak i bi neki ljudi bez ikakvog znanja o tome samo po osećaju na ovu poziciju na novčanici stavili isključivo nečiji desni poluprofil nikako levi...
Ja sam majke mi mislio da novčanice dizajniraju dizajneri a ovaj koji je ovo smislio ne da nije naučen tome nego nema ni osećaj za dizajn...
Tuga...

Lik

pre 12 godina

@Suncica i @ Nenad navedite mi jos neku novcanicu u svetu (osim EURA jer je to moneta vise nacija pa iz politickih razloga su stavili mostove) koja nema lik nekog svog velikana. zasto bismo mi bili izuzetak?

Milovan

pre 12 godina

To je!
Dizajner novčanice je hteo da simbolizuje i ovekoveči vrlo aktuelnu pojavu naše svakodnevnice poznatu pod nazivom "odliv mozgova". A Milanković je odličan format za to.

zoran

pre 12 godina

Da je to jedina budalaština u ovoj ojađenoj, obezglavljenoj i bezizlaznoj državi gde živi sluđen i u glavnom TUPAV narod, gde bi nam bio kraj.
Danas, u bivšem IV Opštinskom Sudu oko 13h nestalo je struje. Na ulazu u Sud ne funkcionišu oni aparati za kontrolu da li si naoružan i da li ne nosiš neku bombu i sl. I? Narod sasvim slobodno ulazi u zgradu. Niko ih ni ne pita imaju li nešto nedozvoljeno kod sebe.

By the way:

"vratite Aliju Sirotanovica"
(Brane, 27. decembar 2011 19:11)

Brane, za Vašu informaciju. Alija Sirotanović je bio rudar-rekorder, a na novčanici od 1000 (kasnije 10 Dinara) nalazio se neki livac. Mislim da je iz Zenice, ali nisam siguran. Osmehivao se, siroma' a koliko mu je do smeha bilo, samo on je znao.

Marinho

pre 12 godina

Stavite Tomicu Milosavljevica na tu novcanicu. Ne bi me cudilo da covek kupi FC Chelsea do kraja godine, a onda ce svakako postati jedan od vidjenijih Srba. Cujem da je Roman Abramovic trazio finansijsku injekciju od njega.

добар штос

pre 12 godina

Нумизматичари не деле новац, већ га продају. Тако да је дотични господин мислио пре свега на зараду ...
Не окрећи се Милутине, хахахаха

SevarlicA

pre 12 godina

odštampamo jedno 100 miliona komada(200 milijardi) pa kad ih ovi zaljubljenici pokupe mi ih lepo povučemo iz upotrebe i tako ojačamo dinar :D:D:D

P.S. Pobogu, o čemu mi ovde razglabamo, a većina neće imati te 2.000 dinara da potroši za novu godinu. Užas.

zorica

pre 12 godina

"Vlastan" ali nekompetentan sluzbenik (ili grupa) koja je napravila ovaj propust sad ce da se vadi da je to namerno uradila zbog numizmaticke vrednosti.

Ruku na srce, svakome ko se imalo razume u numizmatiku bilo je odmah jasno da ce novcanica imati znatno vecu numizmaticku vrednost nego da je "uobicajena", ali ja licno verujem da iza propusta ne stoji to znanje, vec totalni javasluk i neznanje koji u nasim institucijama vlada a i raspiruje se.

Milan

pre 12 godina

Ovi naturščici ("neškolovani glumci" prim.aut.) iz zavoda za izradu novčanica za šta god da se uhvate to je katastrofa. Pre neki dan sam registrovao auto i onaj lepak na nalepnicama (koje oni prave) neće da lepi na minusnoj temperaturi i magli. Jednostavno nalepnica kliza i spada sa stakla. Odem da reklamiram tamo gde su mi je dali a oni kažu nemoguće da je lepak loš, platite još 2500 din pa ćemo vam dati drugu. Ja im kažem da li ste normalni mogu da uzmem još 5 komada i sve će da spadnu. Na kraju sam kupio kineski lepak na trafici za 30 din i zalepio nalepnicu. Pa vi sad izračunajte koliko lopovi na nama zarađuju ako im je kvalitet ispod tog nivoa.

Djordje

pre 12 godina

Svi koji komentarisu to "da je na neuobicajenu stranu okrenuta glava Milutina Milankovica" savetujem da pogledaju novcanicu od 1.000 din. pa da mi kazu gde to gleda Djordje Vajfert. Takodje bih voleo i da znam sta to od drzavnih simbola (sem grba NBS, koji nije drzavni simbol) postoji na licu novcanice, da znam od cega je Milutin okrenuo glavu.

Zucni

pre 12 godina

Nemojte da ste takvi. Kad ovako kazu ja imam ideju: Da ovu novcanicu od 2000 prodaju po 3000 i eto izlaska iz ekonomske krize. Samo neka nastampaju da ima dovoljno.

Vlada

pre 12 godina

Cemu tolika 'frka' oko polozaja lika na novcanici od 2000 dinara? Pogledajte postojecu novcanicu od 1000 dinara! I na njoj portret ima nestandardnu orijentaciju, koju, ocigledno, do sada niko nije ni primetio!

MADAFAKA

pre 12 godina

Ah, to čudno osećanje kada pročitaš ovu vest i zgrabiš novčanik da uporediš opis nove novčanice sa starim i da vidiš zašto se toliko razlikuje, a NOVČANIK PRAZAN!
(Đole, 27. decembar 2011 17:59)
Covek lepo objasnio sustinu! Bravo za komentar!

darkwood

pre 12 godina

Mi smo potpuno ouguglali na nove novce. Za mojih 40 godina ne mogu ni da nabrojim koliko smo novih novčanica predstavljali? Ako neko zna neka napiše! Lično mi je najzanimljivija bila ona od 500 milijardi(nisam siguran da bi ubo tačan broj nula). Sledeća će biti verovatno od 10.000 pa 20.000, 50.000......

Bane

pre 12 godina

Nisu bile dovoljne tablice, vozačke dozvole, saobraćajne. Ovo je ipak manji problem od sledećeg: Pogledajte svoju novu saobraćajnu dozvolu i videćete da su neke stavke u njoj jednostavno preskočene. Ni to nije problem osim ako vas organ uhvati jer ste zbog posedovanja takve dozvole sa pogrešnim ili izostavljenim podatkom U PREKRŠAJU što povlači kaznu i ponovno vađenje dozvole uz ponovne troškove i gubljenje vremena. Dakle, oni vam izdaju nakaradnu saobraćajnu pa onda zbog toga VAS kažnjavaju i izlažu troškovima, nerviranju i gubljenju vremena bez garancije da će i sledeća dozvola biti OK. Zreli smo da pođemo na put leminga!