Utorak, 20.12.2011.

10:08

Kupio aerodrom za 120.000 evra

Od imovine koju ne koristi, a čija se vrednost procenjuje na više milijardi evra, država je za pet godina od njene prodaje zaradila tek 45 miliona evra.

Izvor: Blic

Kupio aerodrom za 120.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

Pozivam sve koji bi kupili, platili ili radili nesto na zemljistu da prate naredne oglase za prodaju.
P.S. Pozeljno je imati novac i razlikovati motiku od traktora.

latif

pre 12 godina

Morava i brda@
čovjek ipak mora imati malo šire vidike i vladati sa malo više tačnih podataka da bi davao savjete, koje Vi dajete. Mnogo toga ste napisali jer ste rezignirani, ali ako dajete mišljenje, prelijepo bi bilo da ga potkrepite sa par činjenica, pa da kažete: u Vojsci danas ima toliko i toiliko pripadnika. Od toga, toliko ih živi u šatorima, barakama ili na "šestom spratu samačkog hotela na Zvezdari". Toliko i toliko ih živi u garsonjerama sa 2, 3 ili više članova. Dalje, vojska decenijama nije zanavljala niti naoružanje, niti opremu, niti tehniku. Dalje, od postojeće tehnike neispravno je toliko i toliko, te ju je potrebno osposobiti. Ono što je ispravno i što se koristi, treba održavati. Ako kažete kome treba Vojska, onda se upitajte da možda niste prispjeli sa Marsa. Ako kažete, vojnici imaju velike plate, onda nađite pouzdan izvor pa nas uvjerite da general ima manju platu od direktora bilo koje agencije u sastavu Vlade Srbije ( a neke agencije imaju samo nekoliko zaposlenih). Itd itd.

Zoko

pre 12 godina

Poleće biznis sa vojne piste

NOVOSTI --- M. VUKSANOVIĆ | 12. januar 2007. 18:56 |

Dvanaest aerodroma u Srbiji naći će se na tenderu tokom ove godine. Nove vlasnike dobiće "Lisičji jarak", "Ponikve", "Bojnik", kao i aerodromi u Kovinu, Leskovcu, Nišu, Pančevu, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Trsteniku i Zrenjaninu

BEOGRAD - Dvanaest aerodroma sa spiska vojne imovine će verovatno već ove godine promeniti vlasnike. Na tržištu će se naći "Lisičji jarak" u Beogradu, zatim "Bojnik", "Kovin", "Mira" u Leskovcu, "Ponikve" u Užicu, ali i aerodromi u Nišu, Pančevu, Sjenici, Glibovcu, Smederevskoj Palanci, Somboru, Trsteniku i Zrenjaninu.

Njihova cena još nije poznata, jer će je utvrditi poreska uprava. U Ministarstvu odbrane računaju da će u svakom slučaju imati koristi od prodaje, bilo kroz novčanu naknadu, ili zamenu za kupovinu vojnih stanova.

Jedan od atraktivnih aerodroma jeste "Lisičji jarak". Zbog svoje lokacije i velike površine zanimljiv za potencijalne kupce iako spada u C kategoriju. Na prodaju je ukupno 165,27 hektara, na kojima su dve travnate poletne staze. Dužina jedne piste iznosi 1.200, a druge 900 metara. Aerodrom je ovde postojao i pre Drugog svetskog rata, ali vojni avioni su tu već davno prestali da sleću. Već godinama bez naknade koristi Vazduhoplovni savez Srbije. U tom kompleksu se nalazi i sedam objekata-hangara.

I aerodrom "Bojnik" spada u C kategoriju. Ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu dužine od 1.600 metara. Najveći deo njegove površine od 42 hektara trenutno koristi tamošnji poljoprivredni kombinat.

U Kovinu se nalazi jedan od najatraktivnijih aerodroma iz takozvane A kategorije. Ima dve poletne staze - betonsku, dužine 2.200 metara i travnatu 2.000 metara. Poslednji se nije koristio, pa su u pristojnom stanju i 44 objekata koji se tu nalaze. Deo kompleksa koristi Vojna ustanova Dedinje.

Ukupna površina kompleksa aerodroma "Mira" u Leskovcu iznosi 51 hektar. Ima travnatu poletnu stazu, koja već davno nije korišćena za letilice. Deo kompleksa koristi aeroklub "Saša Mitrović", a deo konjički klub "Hisar" iz Leskovca.

Prodavaće se i 170 hektara niškog aerodroma, iako poslednjih godina gradske vlasti Niša već koriste deo za civilne letove.

Aerodrom u Pančevu je C kategorije, a površina celokupnog kompleksa iznosi 185 hektara. Korisnik poletne staze je aeroklub "Utva" iz Pančeva.

U Sjenici će aerodrom, verovatno, biti prodat lokalnim vlastima koje su i dosad bili zainteresovane za kupovinu. Ukupna površina iznosi 151 hektar. Međutim, u NATO agresiji, teško je oštećen. Uz ulaganja može da bude osposobljen za civilnu upotrebu, o čemu se uveliko razmišlja.

Na prodaju je i deo kompleksa aerodroma "Sombor", površine od oko 150 hektara. Planirano je da se taj deo proda, kako bi se postojeći aerodrom osposobio za civilnu upotrebu, i bio najkraća veza i za bizsnimene iz Mađarske. Razmišlja se da se sa tog aerodroma razmesti letačka jedinica, a da ostane dosadašnji nastavni centar.

Nove vlasnike dobiće i 2,2 hektara aerodroma "Ponikve" u Užicu (takođe doživeo velika razaranja tokom NATO agresije 1999. godine). Poslenjih godina aerodrom je osposobljen, a planira se da bude korišćen za vojne, ali i civilne svrhe.

Manje poznati aerodrom "Ozai" u Trsteniku površine od 62 hektara, takođe će se naći na tenderu. Koristio ga tamošnji aeroklub.

Površina kompleksa aerodroma "Ečka" u Zrenjaninu iznosi oko 19 hektara, a trenutno njegove površine koristi "Servo Mihalj". Najverovatnije će biti razmenjen sa lokalnim vlastima za stanove.

TENDER
SVI ovi kompleksi će uskoro biti na tenderu na koji će moći da se jave svi zainteresovani. U Upravi za infrastrukturu priželjkuju da to budu lokalni organi vlasti, s kojim bi se dogovorili o razmeni za stanove. Ukoliko bi te aerodrome kupili privatnici, postoji sumnja da bi oni promenili svoju namenu.

s.nikolic

pre 12 godina

kolega @kojot , a veci deo pratica ovog sajta su zaboravili da je pre kratkog vremena na negde jugu srbije u blizini prokuplja prodat posed vocnjaka od nekih TRISTOTINE HEKTARA ZA "CITAVIH" 300 000 EVRA , znaci hiljadarka po hektaru a slicna cena je "DATA" i u niskoj banji gde treba da nikne po njihovom najveci akvapark u evropi ! zemlja , a posebno pogodna za poljoprivredu je OBEZVREDJENA ! malo ko zeli vise da se bavi poljoprivredom jer su i njeni proizvodi obezvredjeni a BOGAMI ZAHTEVAJU I OGROMNA ULAGANJA KOJA SA SOBOM NOSE SAMO RIZIK !

NekoIzMase

pre 12 godina

Slažemo se dakle da bi ovaj gospodin Ilić već trebao da krene ka Tužilaštvu i da da izjavu o ovom slučaju ...

Još uvek ne verujem šta sam pročitao ... 42 hektara zemlje za 120 hiljada EUR ...

Još uvek me zanima ko je taj pošteni kupac koji voli aerodrome ...

Dragan

pre 12 godina

Videćemo šta je propast kada nam dodju takozvani "pravi igrači" koji su u medjuvremenu upropastili Evropu, ameriku i ostatak sveta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=567131#k6228602

Kada vojska postane profesionalna.......

pre 12 godina

Americki vojnici (i oficiri)imaju pravo koriscenja vojnih stanova i to samo dok su u aktivnoj sluzbi.Po okoncanju iste svi oni ukljucujuci i porodice ranjenih i nastradalih pripadnika moraju da oslobode date im objekte za narednu generaciju aktivnih vojnika(i oficira). Surovo.

Joshua

pre 12 godina

Puna Srbija dusebriznika. Gospodo, kada se osecate da ste pozvani da komentarisete ovde cene itd., da li je iko od vas bio u Bojniku? Da li uopste znate koje su cene zemljista tamo?
Za 3000 hektar mozete kupiti zemljiste cak i u Vojvodini ako se malo potrudite...
Nije ni cudo sto smo tu gde jesmo.

Vidimo se u Strazburu

pre 12 godina

Evo mogu meni da daju tu vilu na Bledu kad već nemaju kome da je prodaju. Duguju mi po zakonu o restituciji nekretninu koja ima puno veću vrednost od navedene i koju su otkupili (veći deo) za oko 2.000 evra pa prodali (na parče) za najmanje 2.000.000 evra. Mislim da je glupo je da narod plaća lopovluke političara. Ili možda narod voli da se demagogija lomi po njihovim leđima? Svašta smo doživeli '45 ne bi me čudilo i da smo kolektivno skrenuli posle višedecenijske terapije odvikavanja od svega normalnog.

Dule immo

pre 12 godina

"U Direkciji kažu da ih takav scenario nije iznenadio jer su kriza i situacija na tržištu nekretnina učinile svoje i niko nema para."

Vila na Bledu nije prodata za milion...

Imaju para ali nece da ulazu u nesigurne investicije (citaj poslovati sa nama srbima). Mada, da je neko uzeo mogao bi dugorocno da zaradi na istoj toj vili jako lepu sumu.

Pa zasto su je sada stavljali na aukcijsku prodaju?!?!?! Najveca moguca glupost. Srecom pa je nije niko kupio!!!

Da li ste svesni kolika ce vrednost te iste vile biti za nekoliko godina kada prodje ova (nametnuta i vestacki proizvedena) kriza?

Izgleda da je nasoj vlasti u ovom trenutku nazalost najvaznije da se sto vise opari i rasproda sto se moze rasprodati dok je jos na vlasti.

Definitivno je potrebna nova seljacka buna!

zoran1965

pre 12 godina

kada ce u ovu zemlju da se puste da udju pravi igraci ?
dokle god oni ne udju ova zemlja ce da propada, ovi nasi nisu sposobni ni zasta, osim da ...

ivan

pre 12 godina

"Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište"

kljucne reci "prakticno" i "samo".

A ovaj gosa sto bi davao imovinu crkvi: pa pokloni svoju kucu crkvi a ti se preseli u garazu, mozda odes u raj.

Морава и брда

pre 12 godina

Какав бре "мастер план " Војске Србије!?
Имовина "Војна " је НАРОДНА имовина и власништво је Републичке Дирекције за имовину, која намерно лоше ради!?

Режим намерно уништава и распродаје Државну имовину, ово шта нам раде је катастрофа!

Толике Касарне и остала Војна и Државна имовина у Београду и осталим градовима Србије једноставно ПРОПАДАЈУ , да је то чудо једно!???
Војска тражи паре за НАРОДНУ имовину, јели то НАРОДНА војска, остало их је пар хиљада, а имовина ОГРОМНА!???

Ту Државну и имовину( касарне , зграде, пословни простор, земљишт) тренба да се да НАРОДУ за НАРОДНО добро, за Болнице, Школе, Факултете, Домове за децу и старе, за Музеје и галерије, позоришта и сл ...та имовина сада пропада, напуштена је!

У размени дати део имовине задужбинарима и у реституцији, али само они који су чисти, гледано по праву и правди , а не по политичкјој линији!

Комплекс зграда око Немањине и Кнеза Милоша је празан, а Министарства и Агенције и друге државне Установе и јавна Предузећа ПЛАЋАЈУ приватницима ЗАКУП за пословни простор!? НЕЧУВЕНА пљачка!
Комплекс у центру Београда се може искористити за Музеје, факултете, итд,... и да поновим иза Храма Св. Саве у Катанићевој 15. је "војна" мермерна зграда која годинама пропада, треба је у размену дати нашој Цркви да се ту смести Музеј Цркве, Словенско-Византијска Библиотека и за друге црквене намене!

NekoIzMase

pre 12 godina

Nedavno je na tenderu posle pokušaja koji su trajali pet godina prodat aerodrom u Bojniku. Kupilo ga je fizičko lice i to za 120.000 evra.

"Da ne bude zabune, kad kažete aerodrom, pomislili biste da je reč o objektu sa celom infrastrukturom, ali nije. Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište, površine oko 42 hektara", objašnjava Ilić.
_______________

Ispada da je jedan hektar zemlje prodat po ceni od 3.000 EUR ... Mislim da bi ovu transakciju trebalo ispitati .... I baš bih voleo da saznam ime tog fizičkog lica ....

ShoOo?!

pre 12 godina

Strašne su to stvari kada jedna država počne sa rasprodajom imovine samo zato što joj nedostaje novac za krpljenje tekućih rashoda. Ajde da se to dogodi jedne godine, nego vidimo da je kontinuitet u pitanju sve do dana kada ne bude više imalo imovine na prodaju i šta će se onda dogoditi?
Eto taj tzv. aerodrom kod Bojnika. Bojnik, jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, na svega 20-ak km od koridora 10, dobrim delom na plodnoj ravnici proda 42ha plodne zemlje po ceni od 2850€ za ha. Da je država uložila sredstva u proizvodnju npr. začinske paprike na toj površini, kroz 2-3 godine bi profitirala mnogo više od tih 120 hiljada €, a da ne pričam kako bi se nezaposlenost smanjila itd.
Mi sami sebe uništavamo...

Komentator

pre 12 godina

Narod je to pravio. Odbijano je sistematski od plate, decenijama i preko raznoraznih doprinosa. Tako da "nosioci prava" nisu kojekakva preduzeca nego narod. Ko vam je dao za pravo da prodajete budzasto, i gde ce te pare da idu?

milos

pre 12 godina

42ha u mestu vredi vise i kao poljoprivredna zemlja, to je manje od 3000e po hektaru! a mogu da zamislim koliko je ravno i zgodno za rad, bez prevelike potrebe za rasciscavanjem rastinja... ima jos nekva tkva parcela na prodaju, ja bih kupio :)

Imay

pre 12 godina

42 hektara za 120.000!? I jos se ovaj hvali da nema aerodromsku infrastrukturu! To je 30 evra za ar. Gde to ima? To je neka ledina, ravna, po urbanistickom planu je aerodrom i koji savesni vlasnik bi to prodao za 120.000? Ali drzava nije savesni vlasnik.

Imay

pre 12 godina

42 hektara za 120.000!? I jos se ovaj hvali da nema aerodromsku infrastrukturu! To je 30 evra za ar. Gde to ima? To je neka ledina, ravna, po urbanistickom planu je aerodrom i koji savesni vlasnik bi to prodao za 120.000? Ali drzava nije savesni vlasnik.

Komentator

pre 12 godina

Narod je to pravio. Odbijano je sistematski od plate, decenijama i preko raznoraznih doprinosa. Tako da "nosioci prava" nisu kojekakva preduzeca nego narod. Ko vam je dao za pravo da prodajete budzasto, i gde ce te pare da idu?

milos

pre 12 godina

42ha u mestu vredi vise i kao poljoprivredna zemlja, to je manje od 3000e po hektaru! a mogu da zamislim koliko je ravno i zgodno za rad, bez prevelike potrebe za rasciscavanjem rastinja... ima jos nekva tkva parcela na prodaju, ja bih kupio :)

NekoIzMase

pre 12 godina

Nedavno je na tenderu posle pokušaja koji su trajali pet godina prodat aerodrom u Bojniku. Kupilo ga je fizičko lice i to za 120.000 evra.

"Da ne bude zabune, kad kažete aerodrom, pomislili biste da je reč o objektu sa celom infrastrukturom, ali nije. Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište, površine oko 42 hektara", objašnjava Ilić.
_______________

Ispada da je jedan hektar zemlje prodat po ceni od 3.000 EUR ... Mislim da bi ovu transakciju trebalo ispitati .... I baš bih voleo da saznam ime tog fizičkog lica ....

Морава и брда

pre 12 godina

Какав бре "мастер план " Војске Србије!?
Имовина "Војна " је НАРОДНА имовина и власништво је Републичке Дирекције за имовину, која намерно лоше ради!?

Режим намерно уништава и распродаје Државну имовину, ово шта нам раде је катастрофа!

Толике Касарне и остала Војна и Државна имовина у Београду и осталим градовима Србије једноставно ПРОПАДАЈУ , да је то чудо једно!???
Војска тражи паре за НАРОДНУ имовину, јели то НАРОДНА војска, остало их је пар хиљада, а имовина ОГРОМНА!???

Ту Државну и имовину( касарне , зграде, пословни простор, земљишт) тренба да се да НАРОДУ за НАРОДНО добро, за Болнице, Школе, Факултете, Домове за децу и старе, за Музеје и галерије, позоришта и сл ...та имовина сада пропада, напуштена је!

У размени дати део имовине задужбинарима и у реституцији, али само они који су чисти, гледано по праву и правди , а не по политичкјој линији!

Комплекс зграда око Немањине и Кнеза Милоша је празан, а Министарства и Агенције и друге државне Установе и јавна Предузећа ПЛАЋАЈУ приватницима ЗАКУП за пословни простор!? НЕЧУВЕНА пљачка!
Комплекс у центру Београда се може искористити за Музеје, факултете, итд,... и да поновим иза Храма Св. Саве у Катанићевој 15. је "војна" мермерна зграда која годинама пропада, треба је у размену дати нашој Цркви да се ту смести Музеј Цркве, Словенско-Византијска Библиотека и за друге црквене намене!

ShoOo?!

pre 12 godina

Strašne su to stvari kada jedna država počne sa rasprodajom imovine samo zato što joj nedostaje novac za krpljenje tekućih rashoda. Ajde da se to dogodi jedne godine, nego vidimo da je kontinuitet u pitanju sve do dana kada ne bude više imalo imovine na prodaju i šta će se onda dogoditi?
Eto taj tzv. aerodrom kod Bojnika. Bojnik, jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, na svega 20-ak km od koridora 10, dobrim delom na plodnoj ravnici proda 42ha plodne zemlje po ceni od 2850€ za ha. Da je država uložila sredstva u proizvodnju npr. začinske paprike na toj površini, kroz 2-3 godine bi profitirala mnogo više od tih 120 hiljada €, a da ne pričam kako bi se nezaposlenost smanjila itd.
Mi sami sebe uništavamo...

ivan

pre 12 godina

"Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište"

kljucne reci "prakticno" i "samo".

A ovaj gosa sto bi davao imovinu crkvi: pa pokloni svoju kucu crkvi a ti se preseli u garazu, mozda odes u raj.

zoran1965

pre 12 godina

kada ce u ovu zemlju da se puste da udju pravi igraci ?
dokle god oni ne udju ova zemlja ce da propada, ovi nasi nisu sposobni ni zasta, osim da ...

Kada vojska postane profesionalna.......

pre 12 godina

Americki vojnici (i oficiri)imaju pravo koriscenja vojnih stanova i to samo dok su u aktivnoj sluzbi.Po okoncanju iste svi oni ukljucujuci i porodice ranjenih i nastradalih pripadnika moraju da oslobode date im objekte za narednu generaciju aktivnih vojnika(i oficira). Surovo.

Vidimo se u Strazburu

pre 12 godina

Evo mogu meni da daju tu vilu na Bledu kad već nemaju kome da je prodaju. Duguju mi po zakonu o restituciji nekretninu koja ima puno veću vrednost od navedene i koju su otkupili (veći deo) za oko 2.000 evra pa prodali (na parče) za najmanje 2.000.000 evra. Mislim da je glupo je da narod plaća lopovluke političara. Ili možda narod voli da se demagogija lomi po njihovim leđima? Svašta smo doživeli '45 ne bi me čudilo i da smo kolektivno skrenuli posle višedecenijske terapije odvikavanja od svega normalnog.

Joshua

pre 12 godina

Puna Srbija dusebriznika. Gospodo, kada se osecate da ste pozvani da komentarisete ovde cene itd., da li je iko od vas bio u Bojniku? Da li uopste znate koje su cene zemljista tamo?
Za 3000 hektar mozete kupiti zemljiste cak i u Vojvodini ako se malo potrudite...
Nije ni cudo sto smo tu gde jesmo.

NekoIzMase

pre 12 godina

Slažemo se dakle da bi ovaj gospodin Ilić već trebao da krene ka Tužilaštvu i da da izjavu o ovom slučaju ...

Još uvek ne verujem šta sam pročitao ... 42 hektara zemlje za 120 hiljada EUR ...

Još uvek me zanima ko je taj pošteni kupac koji voli aerodrome ...

Dule immo

pre 12 godina

"U Direkciji kažu da ih takav scenario nije iznenadio jer su kriza i situacija na tržištu nekretnina učinile svoje i niko nema para."

Vila na Bledu nije prodata za milion...

Imaju para ali nece da ulazu u nesigurne investicije (citaj poslovati sa nama srbima). Mada, da je neko uzeo mogao bi dugorocno da zaradi na istoj toj vili jako lepu sumu.

Pa zasto su je sada stavljali na aukcijsku prodaju?!?!?! Najveca moguca glupost. Srecom pa je nije niko kupio!!!

Da li ste svesni kolika ce vrednost te iste vile biti za nekoliko godina kada prodje ova (nametnuta i vestacki proizvedena) kriza?

Izgleda da je nasoj vlasti u ovom trenutku nazalost najvaznije da se sto vise opari i rasproda sto se moze rasprodati dok je jos na vlasti.

Definitivno je potrebna nova seljacka buna!

Zoko

pre 12 godina

Poleće biznis sa vojne piste

NOVOSTI --- M. VUKSANOVIĆ | 12. januar 2007. 18:56 |

Dvanaest aerodroma u Srbiji naći će se na tenderu tokom ove godine. Nove vlasnike dobiće "Lisičji jarak", "Ponikve", "Bojnik", kao i aerodromi u Kovinu, Leskovcu, Nišu, Pančevu, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Trsteniku i Zrenjaninu

BEOGRAD - Dvanaest aerodroma sa spiska vojne imovine će verovatno već ove godine promeniti vlasnike. Na tržištu će se naći "Lisičji jarak" u Beogradu, zatim "Bojnik", "Kovin", "Mira" u Leskovcu, "Ponikve" u Užicu, ali i aerodromi u Nišu, Pančevu, Sjenici, Glibovcu, Smederevskoj Palanci, Somboru, Trsteniku i Zrenjaninu.

Njihova cena još nije poznata, jer će je utvrditi poreska uprava. U Ministarstvu odbrane računaju da će u svakom slučaju imati koristi od prodaje, bilo kroz novčanu naknadu, ili zamenu za kupovinu vojnih stanova.

Jedan od atraktivnih aerodroma jeste "Lisičji jarak". Zbog svoje lokacije i velike površine zanimljiv za potencijalne kupce iako spada u C kategoriju. Na prodaju je ukupno 165,27 hektara, na kojima su dve travnate poletne staze. Dužina jedne piste iznosi 1.200, a druge 900 metara. Aerodrom je ovde postojao i pre Drugog svetskog rata, ali vojni avioni su tu već davno prestali da sleću. Već godinama bez naknade koristi Vazduhoplovni savez Srbije. U tom kompleksu se nalazi i sedam objekata-hangara.

I aerodrom "Bojnik" spada u C kategoriju. Ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu dužine od 1.600 metara. Najveći deo njegove površine od 42 hektara trenutno koristi tamošnji poljoprivredni kombinat.

U Kovinu se nalazi jedan od najatraktivnijih aerodroma iz takozvane A kategorije. Ima dve poletne staze - betonsku, dužine 2.200 metara i travnatu 2.000 metara. Poslednji se nije koristio, pa su u pristojnom stanju i 44 objekata koji se tu nalaze. Deo kompleksa koristi Vojna ustanova Dedinje.

Ukupna površina kompleksa aerodroma "Mira" u Leskovcu iznosi 51 hektar. Ima travnatu poletnu stazu, koja već davno nije korišćena za letilice. Deo kompleksa koristi aeroklub "Saša Mitrović", a deo konjički klub "Hisar" iz Leskovca.

Prodavaće se i 170 hektara niškog aerodroma, iako poslednjih godina gradske vlasti Niša već koriste deo za civilne letove.

Aerodrom u Pančevu je C kategorije, a površina celokupnog kompleksa iznosi 185 hektara. Korisnik poletne staze je aeroklub "Utva" iz Pančeva.

U Sjenici će aerodrom, verovatno, biti prodat lokalnim vlastima koje su i dosad bili zainteresovane za kupovinu. Ukupna površina iznosi 151 hektar. Međutim, u NATO agresiji, teško je oštećen. Uz ulaganja može da bude osposobljen za civilnu upotrebu, o čemu se uveliko razmišlja.

Na prodaju je i deo kompleksa aerodroma "Sombor", površine od oko 150 hektara. Planirano je da se taj deo proda, kako bi se postojeći aerodrom osposobio za civilnu upotrebu, i bio najkraća veza i za bizsnimene iz Mađarske. Razmišlja se da se sa tog aerodroma razmesti letačka jedinica, a da ostane dosadašnji nastavni centar.

Nove vlasnike dobiće i 2,2 hektara aerodroma "Ponikve" u Užicu (takođe doživeo velika razaranja tokom NATO agresije 1999. godine). Poslenjih godina aerodrom je osposobljen, a planira se da bude korišćen za vojne, ali i civilne svrhe.

Manje poznati aerodrom "Ozai" u Trsteniku površine od 62 hektara, takođe će se naći na tenderu. Koristio ga tamošnji aeroklub.

Površina kompleksa aerodroma "Ečka" u Zrenjaninu iznosi oko 19 hektara, a trenutno njegove površine koristi "Servo Mihalj". Najverovatnije će biti razmenjen sa lokalnim vlastima za stanove.

TENDER
SVI ovi kompleksi će uskoro biti na tenderu na koji će moći da se jave svi zainteresovani. U Upravi za infrastrukturu priželjkuju da to budu lokalni organi vlasti, s kojim bi se dogovorili o razmeni za stanove. Ukoliko bi te aerodrome kupili privatnici, postoji sumnja da bi oni promenili svoju namenu.

latif

pre 12 godina

Morava i brda@
čovjek ipak mora imati malo šire vidike i vladati sa malo više tačnih podataka da bi davao savjete, koje Vi dajete. Mnogo toga ste napisali jer ste rezignirani, ali ako dajete mišljenje, prelijepo bi bilo da ga potkrepite sa par činjenica, pa da kažete: u Vojsci danas ima toliko i toiliko pripadnika. Od toga, toliko ih živi u šatorima, barakama ili na "šestom spratu samačkog hotela na Zvezdari". Toliko i toliko ih živi u garsonjerama sa 2, 3 ili više članova. Dalje, vojska decenijama nije zanavljala niti naoružanje, niti opremu, niti tehniku. Dalje, od postojeće tehnike neispravno je toliko i toliko, te ju je potrebno osposobiti. Ono što je ispravno i što se koristi, treba održavati. Ako kažete kome treba Vojska, onda se upitajte da možda niste prispjeli sa Marsa. Ako kažete, vojnici imaju velike plate, onda nađite pouzdan izvor pa nas uvjerite da general ima manju platu od direktora bilo koje agencije u sastavu Vlade Srbije ( a neke agencije imaju samo nekoliko zaposlenih). Itd itd.

s.nikolic

pre 12 godina

kolega @kojot , a veci deo pratica ovog sajta su zaboravili da je pre kratkog vremena na negde jugu srbije u blizini prokuplja prodat posed vocnjaka od nekih TRISTOTINE HEKTARA ZA "CITAVIH" 300 000 EVRA , znaci hiljadarka po hektaru a slicna cena je "DATA" i u niskoj banji gde treba da nikne po njihovom najveci akvapark u evropi ! zemlja , a posebno pogodna za poljoprivredu je OBEZVREDJENA ! malo ko zeli vise da se bavi poljoprivredom jer su i njeni proizvodi obezvredjeni a BOGAMI ZAHTEVAJU I OGROMNA ULAGANJA KOJA SA SOBOM NOSE SAMO RIZIK !

Dragan

pre 12 godina

Videćemo šta je propast kada nam dodju takozvani "pravi igrači" koji su u medjuvremenu upropastili Evropu, ameriku i ostatak sveta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=567131#k6228602

Aleksandar

pre 12 godina

Pozivam sve koji bi kupili, platili ili radili nesto na zemljistu da prate naredne oglase za prodaju.
P.S. Pozeljno je imati novac i razlikovati motiku od traktora.

Морава и брда

pre 12 godina

Какав бре "мастер план " Војске Србије!?
Имовина "Војна " је НАРОДНА имовина и власништво је Републичке Дирекције за имовину, која намерно лоше ради!?

Режим намерно уништава и распродаје Државну имовину, ово шта нам раде је катастрофа!

Толике Касарне и остала Војна и Државна имовина у Београду и осталим градовима Србије једноставно ПРОПАДАЈУ , да је то чудо једно!???
Војска тражи паре за НАРОДНУ имовину, јели то НАРОДНА војска, остало их је пар хиљада, а имовина ОГРОМНА!???

Ту Државну и имовину( касарне , зграде, пословни простор, земљишт) тренба да се да НАРОДУ за НАРОДНО добро, за Болнице, Школе, Факултете, Домове за децу и старе, за Музеје и галерије, позоришта и сл ...та имовина сада пропада, напуштена је!

У размени дати део имовине задужбинарима и у реституцији, али само они који су чисти, гледано по праву и правди , а не по политичкјој линији!

Комплекс зграда око Немањине и Кнеза Милоша је празан, а Министарства и Агенције и друге државне Установе и јавна Предузећа ПЛАЋАЈУ приватницима ЗАКУП за пословни простор!? НЕЧУВЕНА пљачка!
Комплекс у центру Београда се може искористити за Музеје, факултете, итд,... и да поновим иза Храма Св. Саве у Катанићевој 15. је "војна" мермерна зграда која годинама пропада, треба је у размену дати нашој Цркви да се ту смести Музеј Цркве, Словенско-Византијска Библиотека и за друге црквене намене!

Komentator

pre 12 godina

Narod je to pravio. Odbijano je sistematski od plate, decenijama i preko raznoraznih doprinosa. Tako da "nosioci prava" nisu kojekakva preduzeca nego narod. Ko vam je dao za pravo da prodajete budzasto, i gde ce te pare da idu?

Joshua

pre 12 godina

Puna Srbija dusebriznika. Gospodo, kada se osecate da ste pozvani da komentarisete ovde cene itd., da li je iko od vas bio u Bojniku? Da li uopste znate koje su cene zemljista tamo?
Za 3000 hektar mozete kupiti zemljiste cak i u Vojvodini ako se malo potrudite...
Nije ni cudo sto smo tu gde jesmo.

ShoOo?!

pre 12 godina

Strašne su to stvari kada jedna država počne sa rasprodajom imovine samo zato što joj nedostaje novac za krpljenje tekućih rashoda. Ajde da se to dogodi jedne godine, nego vidimo da je kontinuitet u pitanju sve do dana kada ne bude više imalo imovine na prodaju i šta će se onda dogoditi?
Eto taj tzv. aerodrom kod Bojnika. Bojnik, jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, na svega 20-ak km od koridora 10, dobrim delom na plodnoj ravnici proda 42ha plodne zemlje po ceni od 2850€ za ha. Da je država uložila sredstva u proizvodnju npr. začinske paprike na toj površini, kroz 2-3 godine bi profitirala mnogo više od tih 120 hiljada €, a da ne pričam kako bi se nezaposlenost smanjila itd.
Mi sami sebe uništavamo...

ivan

pre 12 godina

"Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište"

kljucne reci "prakticno" i "samo".

A ovaj gosa sto bi davao imovinu crkvi: pa pokloni svoju kucu crkvi a ti se preseli u garazu, mozda odes u raj.

Imay

pre 12 godina

42 hektara za 120.000!? I jos se ovaj hvali da nema aerodromsku infrastrukturu! To je 30 evra za ar. Gde to ima? To je neka ledina, ravna, po urbanistickom planu je aerodrom i koji savesni vlasnik bi to prodao za 120.000? Ali drzava nije savesni vlasnik.

milos

pre 12 godina

42ha u mestu vredi vise i kao poljoprivredna zemlja, to je manje od 3000e po hektaru! a mogu da zamislim koliko je ravno i zgodno za rad, bez prevelike potrebe za rasciscavanjem rastinja... ima jos nekva tkva parcela na prodaju, ja bih kupio :)

zoran1965

pre 12 godina

kada ce u ovu zemlju da se puste da udju pravi igraci ?
dokle god oni ne udju ova zemlja ce da propada, ovi nasi nisu sposobni ni zasta, osim da ...

NekoIzMase

pre 12 godina

Nedavno je na tenderu posle pokušaja koji su trajali pet godina prodat aerodrom u Bojniku. Kupilo ga je fizičko lice i to za 120.000 evra.

"Da ne bude zabune, kad kažete aerodrom, pomislili biste da je reč o objektu sa celom infrastrukturom, ali nije. Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište, površine oko 42 hektara", objašnjava Ilić.
_______________

Ispada da je jedan hektar zemlje prodat po ceni od 3.000 EUR ... Mislim da bi ovu transakciju trebalo ispitati .... I baš bih voleo da saznam ime tog fizičkog lica ....

Kada vojska postane profesionalna.......

pre 12 godina

Americki vojnici (i oficiri)imaju pravo koriscenja vojnih stanova i to samo dok su u aktivnoj sluzbi.Po okoncanju iste svi oni ukljucujuci i porodice ranjenih i nastradalih pripadnika moraju da oslobode date im objekte za narednu generaciju aktivnih vojnika(i oficira). Surovo.

latif

pre 12 godina

Morava i brda@
čovjek ipak mora imati malo šire vidike i vladati sa malo više tačnih podataka da bi davao savjete, koje Vi dajete. Mnogo toga ste napisali jer ste rezignirani, ali ako dajete mišljenje, prelijepo bi bilo da ga potkrepite sa par činjenica, pa da kažete: u Vojsci danas ima toliko i toiliko pripadnika. Od toga, toliko ih živi u šatorima, barakama ili na "šestom spratu samačkog hotela na Zvezdari". Toliko i toliko ih živi u garsonjerama sa 2, 3 ili više članova. Dalje, vojska decenijama nije zanavljala niti naoružanje, niti opremu, niti tehniku. Dalje, od postojeće tehnike neispravno je toliko i toliko, te ju je potrebno osposobiti. Ono što je ispravno i što se koristi, treba održavati. Ako kažete kome treba Vojska, onda se upitajte da možda niste prispjeli sa Marsa. Ako kažete, vojnici imaju velike plate, onda nađite pouzdan izvor pa nas uvjerite da general ima manju platu od direktora bilo koje agencije u sastavu Vlade Srbije ( a neke agencije imaju samo nekoliko zaposlenih). Itd itd.

Dule immo

pre 12 godina

"U Direkciji kažu da ih takav scenario nije iznenadio jer su kriza i situacija na tržištu nekretnina učinile svoje i niko nema para."

Vila na Bledu nije prodata za milion...

Imaju para ali nece da ulazu u nesigurne investicije (citaj poslovati sa nama srbima). Mada, da je neko uzeo mogao bi dugorocno da zaradi na istoj toj vili jako lepu sumu.

Pa zasto su je sada stavljali na aukcijsku prodaju?!?!?! Najveca moguca glupost. Srecom pa je nije niko kupio!!!

Da li ste svesni kolika ce vrednost te iste vile biti za nekoliko godina kada prodje ova (nametnuta i vestacki proizvedena) kriza?

Izgleda da je nasoj vlasti u ovom trenutku nazalost najvaznije da se sto vise opari i rasproda sto se moze rasprodati dok je jos na vlasti.

Definitivno je potrebna nova seljacka buna!

Vidimo se u Strazburu

pre 12 godina

Evo mogu meni da daju tu vilu na Bledu kad već nemaju kome da je prodaju. Duguju mi po zakonu o restituciji nekretninu koja ima puno veću vrednost od navedene i koju su otkupili (veći deo) za oko 2.000 evra pa prodali (na parče) za najmanje 2.000.000 evra. Mislim da je glupo je da narod plaća lopovluke političara. Ili možda narod voli da se demagogija lomi po njihovim leđima? Svašta smo doživeli '45 ne bi me čudilo i da smo kolektivno skrenuli posle višedecenijske terapije odvikavanja od svega normalnog.

s.nikolic

pre 12 godina

kolega @kojot , a veci deo pratica ovog sajta su zaboravili da je pre kratkog vremena na negde jugu srbije u blizini prokuplja prodat posed vocnjaka od nekih TRISTOTINE HEKTARA ZA "CITAVIH" 300 000 EVRA , znaci hiljadarka po hektaru a slicna cena je "DATA" i u niskoj banji gde treba da nikne po njihovom najveci akvapark u evropi ! zemlja , a posebno pogodna za poljoprivredu je OBEZVREDJENA ! malo ko zeli vise da se bavi poljoprivredom jer su i njeni proizvodi obezvredjeni a BOGAMI ZAHTEVAJU I OGROMNA ULAGANJA KOJA SA SOBOM NOSE SAMO RIZIK !

NekoIzMase

pre 12 godina

Slažemo se dakle da bi ovaj gospodin Ilić već trebao da krene ka Tužilaštvu i da da izjavu o ovom slučaju ...

Još uvek ne verujem šta sam pročitao ... 42 hektara zemlje za 120 hiljada EUR ...

Još uvek me zanima ko je taj pošteni kupac koji voli aerodrome ...

Dragan

pre 12 godina

Videćemo šta je propast kada nam dodju takozvani "pravi igrači" koji su u medjuvremenu upropastili Evropu, ameriku i ostatak sveta.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=567131#k6228602

Zoko

pre 12 godina

Poleće biznis sa vojne piste

NOVOSTI --- M. VUKSANOVIĆ | 12. januar 2007. 18:56 |

Dvanaest aerodroma u Srbiji naći će se na tenderu tokom ove godine. Nove vlasnike dobiće "Lisičji jarak", "Ponikve", "Bojnik", kao i aerodromi u Kovinu, Leskovcu, Nišu, Pančevu, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Trsteniku i Zrenjaninu

BEOGRAD - Dvanaest aerodroma sa spiska vojne imovine će verovatno već ove godine promeniti vlasnike. Na tržištu će se naći "Lisičji jarak" u Beogradu, zatim "Bojnik", "Kovin", "Mira" u Leskovcu, "Ponikve" u Užicu, ali i aerodromi u Nišu, Pančevu, Sjenici, Glibovcu, Smederevskoj Palanci, Somboru, Trsteniku i Zrenjaninu.

Njihova cena još nije poznata, jer će je utvrditi poreska uprava. U Ministarstvu odbrane računaju da će u svakom slučaju imati koristi od prodaje, bilo kroz novčanu naknadu, ili zamenu za kupovinu vojnih stanova.

Jedan od atraktivnih aerodroma jeste "Lisičji jarak". Zbog svoje lokacije i velike površine zanimljiv za potencijalne kupce iako spada u C kategoriju. Na prodaju je ukupno 165,27 hektara, na kojima su dve travnate poletne staze. Dužina jedne piste iznosi 1.200, a druge 900 metara. Aerodrom je ovde postojao i pre Drugog svetskog rata, ali vojni avioni su tu već davno prestali da sleću. Već godinama bez naknade koristi Vazduhoplovni savez Srbije. U tom kompleksu se nalazi i sedam objekata-hangara.

I aerodrom "Bojnik" spada u C kategoriju. Ima jednu travnatu poletno-sletnu stazu dužine od 1.600 metara. Najveći deo njegove površine od 42 hektara trenutno koristi tamošnji poljoprivredni kombinat.

U Kovinu se nalazi jedan od najatraktivnijih aerodroma iz takozvane A kategorije. Ima dve poletne staze - betonsku, dužine 2.200 metara i travnatu 2.000 metara. Poslednji se nije koristio, pa su u pristojnom stanju i 44 objekata koji se tu nalaze. Deo kompleksa koristi Vojna ustanova Dedinje.

Ukupna površina kompleksa aerodroma "Mira" u Leskovcu iznosi 51 hektar. Ima travnatu poletnu stazu, koja već davno nije korišćena za letilice. Deo kompleksa koristi aeroklub "Saša Mitrović", a deo konjički klub "Hisar" iz Leskovca.

Prodavaće se i 170 hektara niškog aerodroma, iako poslednjih godina gradske vlasti Niša već koriste deo za civilne letove.

Aerodrom u Pančevu je C kategorije, a površina celokupnog kompleksa iznosi 185 hektara. Korisnik poletne staze je aeroklub "Utva" iz Pančeva.

U Sjenici će aerodrom, verovatno, biti prodat lokalnim vlastima koje su i dosad bili zainteresovane za kupovinu. Ukupna površina iznosi 151 hektar. Međutim, u NATO agresiji, teško je oštećen. Uz ulaganja može da bude osposobljen za civilnu upotrebu, o čemu se uveliko razmišlja.

Na prodaju je i deo kompleksa aerodroma "Sombor", površine od oko 150 hektara. Planirano je da se taj deo proda, kako bi se postojeći aerodrom osposobio za civilnu upotrebu, i bio najkraća veza i za bizsnimene iz Mađarske. Razmišlja se da se sa tog aerodroma razmesti letačka jedinica, a da ostane dosadašnji nastavni centar.

Nove vlasnike dobiće i 2,2 hektara aerodroma "Ponikve" u Užicu (takođe doživeo velika razaranja tokom NATO agresije 1999. godine). Poslenjih godina aerodrom je osposobljen, a planira se da bude korišćen za vojne, ali i civilne svrhe.

Manje poznati aerodrom "Ozai" u Trsteniku površine od 62 hektara, takođe će se naći na tenderu. Koristio ga tamošnji aeroklub.

Površina kompleksa aerodroma "Ečka" u Zrenjaninu iznosi oko 19 hektara, a trenutno njegove površine koristi "Servo Mihalj". Najverovatnije će biti razmenjen sa lokalnim vlastima za stanove.

TENDER
SVI ovi kompleksi će uskoro biti na tenderu na koji će moći da se jave svi zainteresovani. U Upravi za infrastrukturu priželjkuju da to budu lokalni organi vlasti, s kojim bi se dogovorili o razmeni za stanove. Ukoliko bi te aerodrome kupili privatnici, postoji sumnja da bi oni promenili svoju namenu.

Aleksandar

pre 12 godina

Pozivam sve koji bi kupili, platili ili radili nesto na zemljistu da prate naredne oglase za prodaju.
P.S. Pozeljno je imati novac i razlikovati motiku od traktora.