Utorak, 20.12.2011.

08:13

Nama ruski, a Rusima nemački vozovi

Nemačka kompanija Simens saopštila je da je primila novu porudžbinu super brzih vozova od ruske železničke kompanije RZD, u vrednosti od 600 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Nama ruski, a Rusima nemaèki vozovi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 21. decembar 2011 16:16)

Ako ćemo iskreno, svi to rade i zato je zaštita patenata i tehnologije uvek jedan od ključnih faktora u ekonomiji.

SAD je isto razvio svoju avio industriju tako što su prekopirali Fokker i Dornier, koji su između dva sv. rata bili u sastavu njihove avijacije

Samo jedna stvar - da Azija nema ljudske resurse (obrazovani kadar), ni poklonjena tehnologija im ništa ne bi vredela...

lala u kini

pre 12 godina

Aleksandre:

1.) Tako je, vecina investitora je i ulagala u Kinu upravo zbog raznoraznih pogodnosti koji je, medjutim, svakim danom sve manje. Transfer tehnologije putem ugovora je jedna stvar, a pljacka tehnologije sasvim druga.

2.) Ja sam u Kini redovan od sredine 90ih pa znam vrlo dobro stanje njihove zeleznice. Njihovi novi super brzi vozovi su samo rezlutat dela strane tehnologije (legalno kupljene) i pljacke.

3.) Industrijalizacija Japana posle dolaska na vlast cara Meiji-a se odvijala po istom receptu po kom se danas odvija kineska industrijalizacija i po kojoj su se odvijale industrijalizacije ostalih azijatskih drzava - proizvodnja jeftine i nekvalitetne robe i pljacka tudje intelektualne svojine pa potom razvoj proizvoda viseg kvaliteta. Treba da procitas izvestaje kako su ratni brodovi krajem 1890ih prvo kupovani u Engleskoj pa potom rastavljani do srafa u Japanskim brodogradilistima. Kako je los japanski tekstil i sijalice preplavljivao Evropu u 1920im godinama.

Jednostavno to je recpt razvoja u Aziji.

Shinkansen

pre 12 godina

Nemački, japanski ili francuski voz na srpskim prugama ?!
Pa ne vozi se ferari po kaldrmi.

Nisu problem superbrzi vozovi koji mogu uvek da se kupe (ako može da se baci 500 mil. evra za bespotreban most, može i za 4 brza voza) već očajna komunikaciona infrastruktura u ovoj zemlji: pruge, putevi, telefonska i internet infrastruktura...

Skoro sam pročitao da 60-tih godina kada se odlučivalo u SFRJ koje lokomotive kupiti u inostranstvu, izbor je pao na francuskog proizvođača čija tehnologija je i tada bila najbolja (kasnije su napravili TGV). Međutim Tito je zbog razvijanja prijateljskih odnosa, sa švedskim kraljem dogovorio kupovinu nekoliko desetina švedskih lokomotiva - ovih istih koje rade i danas, i tako upropastio i nas i naše pruge za više decenija. Ove teške lokomotive jesu izdržljive, ali su pravljene za švedske ledene uslove, gde je najpotrebnija pouzdanost, a manje brzina, i ekonomičnost u potrošnji.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 20. decembar 2011 14:39)

Ako si u Kini, onda znaš da svaki strani investitor ima velike pogodnosti (mali porez, slobodno zemljište, takse niske) i to sve tako povoljno da nije čudo što svi idu tamo. Ali sa jednom cakom - posle 10 godina, fabrika, tehnologija postaju vlasništvo NR Kine.

Drugo, za kopiranje tehnologije - ne slažem se sa tobom, jer su tehnološka znanja za proizvodnju vozova manje više ista, samo je pitanje kapitala/volje da se uloži i napravi nešto.

Treće, Japan ima industrijalizaciju još od 1882 godina (dolazak dinastije Meiđi na vlast) i oni su bili ekonomski i tehnološki na početku 20-og veka velika tehničko-ekonomska (i kolonijalna) sila (u vreme kada SAD nije imao svoje fabrike aviona, Japan je imao čak 5 fabrika). Pričati o japanskom ekonomskom čudu to može samo onaj koji misli da su pre toga japanci živeli u pećinama. I opet je samo bilo pitanje kapitala i pogodnosti na tržištu - Japan je uspeo jer je naftna kriza 1970-ih njima išlo na ruku, a Kini ide na ruku jeftina radna snaga.

NekoIzMase

pre 12 godina

Kakav tendenciozan naslov, i sadržaj istog ...

Po Master planu razvoja železničkog saobraćaja Srbije, predviđeno je da naši vozovi dostižu brzine od 160 km/h tek 2020. godine !!!

Možda da uzmemo jedan Siemens voz, kao što smo španske tramvaje .... Kad stignu, tek posle da lupamo glavu kuda ćemo da ga vozimo ....

Kad sam kod tramvaja, šta je falilo da se uzmu češki ... Idite u Prag pa vidite, ceo saobraćaj u centru im se zasniva na tramvajima. Ima raznih modela, i starih i novih (nalik ovim spanskim) ... verujem da je cena znatno niža ...

Aleksandar

pre 12 godina

za (Kontraš, 20. decembar 2011 12:20)

Samo da znaš u Srbiji je samo 30% pruga elektrifikovano (2000km), ostatak može samo na paru ili dizel (ostalih 4000km).

dovla

pre 12 godina

"Rusi kupuju vozove od Nemaca, a pametni Srbi kupili vozove, i to još dizel, od Rusa. Eeee Srbijo među šljivama!"

Nego smo i mi trebali da uzmemo hi-speed elektricne lokomotive za ove nase nelektrificirane razlokane pruge?!? Kakvi god da su ovi ruski, za ove nase pruge su predobri.

Petar

pre 12 godina

Ma mogli smo i MAGLEV vozove da kupimo, ali đaba kada nam pruge omogučavaju kretanje 50 km/h.

I šta sad !? Pa ruske pruge, naročito Petrograd-Mosva, su vrhunske za nas.

Erazmo

pre 12 godina

@(Vuk, 20. decembar 2011 10:12)
ti da se u bilo sta razumes i da imas bar jos jedan veliki od mor od skole ne bi pisao to sto pises. Jadna je to propaganda i histerija.
Da samo ti znas koliko dizel vozova postoji na zapadu i to u istoj toj Nemackoj. Nisu svi vozovi za brze pruge. Osim toga dizel kompozicija je jeftinija, da ne govorimo o infrastrukturi pruge koja je neuporedivo jeftinija. Srbiji trebaju obicne pruge, normalni vozovi, ali savremeni, za brzine od 120-150 na cas. Za velicinu nase zemlje i nase okruzenje to je odlicno. Grcka ima jednu brzu prugu Solun-Atina a karte ubijaju koliko su skupe. Nijedna zemlja u okruzenju nema inace nijednu brzu prugu niti ce je skoro imati. Brze pruge imaju samo Nemci, Francuzi i Britanci, ostali tek poneku i u mnogo manoj meri, ako izuzemo zemlje Belelux-a koje su u toj mrezi. Dakle dizel vozove vidim kao pun pogodak, pa ako su jos jeftiniji znatno, a mogu biti i ruski i kineski, ali i americki meni je sveedno,onda je to resenje i to pravo. Kako to da mi stalno duvamo u tudju tikvu, a ne gledamo svoj interes. Kako to Nemcima je dozvoljeno ono sto je Srbima zabranjeno? O cemu ti covece pises, ako uospte razumes bilo sta od onoga sto kritikujes???

mitar

pre 12 godina

za sve vas koji naravno padate u nesvest od ovakve vesti i pominjete zle ruse, kosovo i ostalo (kao i za urednike koji su stavili ovaj naslov) imam dva vrlo prosta pitanja:

1) da li mi imamo novca da platimo oko 120 miliona dolara po vozu?

2) da li smo mi izgradili i jedan kilometar pruge kojom super brzi vozovi uopste mogu da saobracaju?

lala u kini

pre 12 godina

@ Erasmo:

Kinezi su svoje super brze vozove uglavnom napravili na pljacki Nemacke tehnologije. Simens je izgradio opitnu liniju Pudong - Aerodrom (cuveni "Maglev"), s tim sto je dogovor bio da potom izgrade i jednu ili vise redovnih linija izmedju kineskih gradova. Kinezi su odugovlacili da potpisu ugovor godinama pravdajuci se raznoraznim razlozima, a usput su studirali Nemacku tehnologiju dok je nisu dovoljno prostudirali da sami nesto naprave. Isti recept koji koriste i u automobilskoj, elektronskoj i ostalim industrijama. Isti recept koji su i Japanci koristili pre 100 godina, kao i Tajvan i Koreja u zadnjih 20 itd. Toliko o azijatskim privrednim cudima.

marko

pre 12 godina

pre nego sto napisete svoj komentar,pogledajte bar na wiki kakav je to model voza,pa se zapitajte da li nama treba to cudo. mozda da leti izmedju male mostanice i beograda sa usputnim stanicama na kojima ce primiti putnike natovarene kajmakom i kobasicama na svom putu ka beogradskim pijacama.jel onda postaje jasno zasto smo mi narucili onaj model ruskih vozova? ili bolje da hejtujemo?

Milan

pre 12 godina

Nase pruge su tako lose da njima mogu saobracati jedva i ruski vozovi. Pogledajte to na primeru suvenih "spanskih" tramvaja koji voze samo na dve linije i kojima Slavija predstavlja neprolaznu prepreku.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Vuk, 20. decembar 2011 10:12)

U Srbiji ima skoro 6.000km pruga od kojih je elektrifikovano samo 2.000km. Baš me zanima kako ćeš da voziš elektrolokomotivu na ostalih 4.000km?

jojke

pre 12 godina

NE PRIČAJTE SVAŠTA !

RADIM NA ŽELEZNICI. TO JE POTPUNO DRUGA PRIČA (superbrzi vozovi). NAŠI NOVI (RUSKI) VOZOVI SU FANTASTIČNI. PRILAGOĐENI SU ZA NAŠE POTREBE I TRENUTNE MOGUĆNOSTI (max brzina 120 km/č). TRENUTNO SU U TOKU ZAVRŠNA OPSEŽNA TESTIRANJA. U NJEMU IMA DOSTA UGRAĐENIH NEMAČKIH DELOVA. TO JE NAJBOLJA SRPSKA KUPOVINA (CENA-KVALITET) U POSLEDNJIH 10 GODINA.

NEMOJTE DA IZNOSITE DEZINFORMACIJE VEĆ SAMO ČINJENICE, ONDA NAM SVIMA RASTE UGLED. NEMA VEZE DA LI JE GARNITURA RUSKA ILI FILIPINSKA, VEĆ ŠTA DOBIJATE ZA SVOJ NOVAC. TO JE TO.

ZokiNS

pre 12 godina

Kupujemo Ruske,zato sto ove Superbrze Nemacke ne mozemo upotrebljavati na nasim prugama.Ja sam generalno skeptik prema ruskoj robi,ali mislim da vozove i avione (i naoruzanje) prave dobro.

gradjanin Srbije iz Srbije,neče ŠENCU-BLJELCU

pre 12 godina

Tek će te da osetite koliko košta RUSKI ZAGRLJAJ."Kupili" ste vozove,sada će te i SAMALJOTE.Posle toga dolaze na red DVE atomske centrale tipa Černobilj.

Aleksandar

pre 12 godina

Не знам чему чуђење, па да ли неко мисли да Србија располаже пругама за возове који иду брзином од преко 250 км/час!
Русија продаје возове који су застарели за њихове пруге, а ти одговарају нашим. Камо лепе среће да на нашим пругама возе возови преко 100 км/час.

Zagrebcan

pre 12 godina

A imali ste jeftinije za 35%, modernije, verija za prigradski i nacionalni promet.

http://www.youtube.com/watch?v=8iFh29hd42M&feature=related

Za sada je vlak narucen u Finskoj, BiH, Portugalu, Turskoj, Francuskoj (prigradska verzija) a vode se razgovori sa Bugarskom, Italijom i Norveskom. Ovo na snimci je prototip na testiranju po katastrofalnim prugama da se vidi mogucnost prilagodbe i za zemlje sa slabijom infrastrukturom.

kragujevac

pre 12 godina

Oni koji sa sarkazmom govore o ovoj trgovini (Rusi,nemačke,a mi ruske)trrbslo bi da se informišu najpre o ceni vozova i uslovima kupovine. I ovaj naslov je najvlaže rečeno - nekorektan,jer sugerira nešto što nije OK.

Milan

pre 12 godina

Informacija nije potpuna jer se kaže da Simens vozovi idu 250km/h (već danas) a za naše pruge je mislena imenica brzina od 160km/h koliko mogu da idu ruski. Usput se samo navodi koliko koštaju ruski a ne kaže se koliko koštaju simensovi. Valjda nisu džabe. Poseban je problem što rusi izvoze naftu i gas u Nemačku u velikim količinama, a mi, šta tamo izvozimo?

Ljubitelj zeleznice

pre 12 godina

"Nama ruski, a Rusima nemački vozovi"- Čemu ovako tendenciozan naslov koji bi trebao da implicira da dobijamo nešto drugorazredno? A gde bi ste gospodo draga vozili nemačke vozove sve da vam ih neko i kupi. To su vozovi predviđeni za brzine i preko 250 KMh. Ruski vozovi koje smo kupili izabrani su na tenderu koji je finansirala EU. Mislite da oni ne bi kupili neke zapadnoevropske da su i za dlaku bolji. Firma koja ih proizvodi pravi i kompozicije za Moskovski metro, iste one kroz koje dnevo prođu milioni putnika, Čečeni (bezuspesno) pokusavaju da ih raznesu a u saobraćaju su 24h dnevono. Sigurno je i njima stalo da Srpski budu kvalitetni da bi ih prodali još ponekome. Bolje se pozabavite pljačkama na železnici, pa da možda jednog dana ti vozovi i budu vozili 120 KMh za koliko su pravljeni, a batalite ovakve naslove.

Bodin

pre 12 godina

Prvo: ovo sa Simensom je visegodisnji zajednicki projekat - nije cisto nemacki projekat. Drugo svi vozovi klase koje smi i mi kupili su najmoderniji vozovi i u Rusiji se Rusi masovno, udobno i bezbedno voze. To su medjugradski vozovi koji postizu velike brzine (za nase uslove do 120 km ili brze do 140 km/h u zavisnosti od stanja pruge). Pogledajte vozove tipa aeroexpress koji spajaju centar Moskve sa aerodromima. To su vozovi koje smo mi kupili, samo nisu elektricni, jer nemamo takve pruge. I u tim vozovima je nasavremenija tehnologija za ovu brzinsku kategoriju (mnostvo skolopova je nemacko). Kada i mi budemo imali super brze pruge, verovatno ce i njima ici TGV ili neki drugi (mozda kinseski najbrzi na svetu). Dajte malo umerenosti i korektnosti.

Pa Francuzi "grade" BG metro, i niko se zbog toga ne buni iako se zna da je moskovski metro daleko bolji od pariskog sa najvecom dinamikom rasta. Da su Rusi gradili BG metro, vec bi se Beogradjani davno vozili (projekat je odbijen od strane pokojnog Bogdanovica), a kao poklon bi dobili besplatno Avalski toranj. Ima o svemu tome pisane zabeleske - koncesija od 50 godina na metro (Rusi sve finansiraju - 50 godina njime upravljaju), avalski-toranj gratis. Nisu Rusi hteli da daju 10% i onda je odbijeno: "To nama ne treba".

Srdjan

pre 12 godina

Pa ako se u obzir uzme poreklo zemlje gde ce biti proizvedeni, onda su i to ruski vozovi, kao sto i ovi, koji su dosli kod nas imaju sasvim dovoljno delova iz zapadne Evrope

Kontrash

pre 12 godina

Super smo prosli. Kakvi smo domacini, mogli su da nam uvale vozove iz Indije sa sve 10.000 Indijaca, koliko moze stane u, i na 10 vagona.

Erazmo

pre 12 godina

Jos jedna antiruska histerija potpuno neutemeljena u stvarnosti. Modernizacija srpske zeleznice ne podrazumeva pravljenje brzih pruga. Ovo sto Rusi kupuju vozove od Nemaca je cista sramota Rusa, jer su Kinezi napravili svoje vozove znatno brze i bolje od nemackih. Inace u evropi znatno bolje zeleznice od Nemacke ima Francuska. Modernizacija srpske zeleznice koja je u katastrofalnom stanju ne podrazumeva brze pruge i superbrze vozove, koji nama uzgred ni ne trebaju jer smo malena zemlja. Ukoliko se posle remonta ostvari bar na najglavnijim pruznim pravcima brzina od 120-160 na cas mozemo to smatrati uspehom i to velikim. U brdskim i planinskim predelima, kao sto je prema pruga prema Baru brzine su i na zapadu manje, provereno, jer se tim prugama vozim vec godinama, skoro svakodnevno u najrazlicitijim tipovima vozova. Lako je u rusiji ravnoj kao daska ili Nemackoj praviti takve pruge. Ruskim vozovima ne fali apsolutno nista za pruge za koje su predvidjene. Ako pogledamo da nam Rusi daju namenski kredit od 700-800 miliona za modernizaciju zeleznica, a samo projekat metroa u Bgd sa tri metro linije ce kostati 3,5 milijardi eura onda je jasno od koga treba kupovati i kako. Zaista su za gadjenje ovi antirusi koji nipodastavaju sve sto je za nas korisno, a sa Rusijom povezano. To se zove apsolutno nedopustivo i sramno ponasanje. Ako je u pitanju lobiranje onda se ne lobira tako, nego se podmazuje zna se kod koga, samo izgleda da to nesto ne prolazi kod onih gde bi trebalo.

patriJota do koske,da sve boli

pre 12 godina

Ma ovo nije moguce!Zar Rusi?!Nasa braca i prijatelji?!Da kupe nesto od Nemacke?!Od svojih i nasih vekovnih neprijatelja?!Ma ovo nije istina!

Морава и брда

pre 12 godina

Паметни Немци. Они увозе огромне количине Руског гаса, па за узврат су се Руси испрсили да купе екстра брзе возове(такви немају где да возе по Србији) за правац Москва-Петроград, пруга позната и као "црвена стрела"!
-(то је такав дил, да руси заузврат купе нешто од немаца, мада им то није неопходно, али пошто Немци узимају огромне количине гаса..)
---
Ми смо купили одличне руске возове за наше пруге, а наша је НЕСПОСОБНОСТ што немамо робу , пољопривредну и другу па да сарађујемо још више, да извозимо још више!!!

Политичари коче, али је и сулудом приватизацијом уништена наша производња!

*Иначе Руси имају одличне возове, као и нову генерацију путничких авиона која је хит у свету!

simot

pre 12 godina

Ja sam cuo i da je ministar Mrka narucio par komada za potrebe Srbije, a jedan posebno brz, za relaciju Sombor - Novi Sad preko Bogojeva.

Морава и брда

pre 12 godina

Паметни Немци. Они увозе огромне количине Руског гаса, па за узврат су се Руси испрсили да купе екстра брзе возове(такви немају где да возе по Србији) за правац Москва-Петроград, пруга позната и као "црвена стрела"!
-(то је такав дил, да руси заузврат купе нешто од немаца, мада им то није неопходно, али пошто Немци узимају огромне количине гаса..)
---
Ми смо купили одличне руске возове за наше пруге, а наша је НЕСПОСОБНОСТ што немамо робу , пољопривредну и другу па да сарађујемо још више, да извозимо још више!!!

Политичари коче, али је и сулудом приватизацијом уништена наша производња!

*Иначе Руси имају одличне возове, као и нову генерацију путничких авиона која је хит у свету!

simot

pre 12 godina

Ja sam cuo i da je ministar Mrka narucio par komada za potrebe Srbije, a jedan posebno brz, za relaciju Sombor - Novi Sad preko Bogojeva.

Ljubitelj zeleznice

pre 12 godina

"Nama ruski, a Rusima nemački vozovi"- Čemu ovako tendenciozan naslov koji bi trebao da implicira da dobijamo nešto drugorazredno? A gde bi ste gospodo draga vozili nemačke vozove sve da vam ih neko i kupi. To su vozovi predviđeni za brzine i preko 250 KMh. Ruski vozovi koje smo kupili izabrani su na tenderu koji je finansirala EU. Mislite da oni ne bi kupili neke zapadnoevropske da su i za dlaku bolji. Firma koja ih proizvodi pravi i kompozicije za Moskovski metro, iste one kroz koje dnevo prođu milioni putnika, Čečeni (bezuspesno) pokusavaju da ih raznesu a u saobraćaju su 24h dnevono. Sigurno je i njima stalo da Srpski budu kvalitetni da bi ih prodali još ponekome. Bolje se pozabavite pljačkama na železnici, pa da možda jednog dana ti vozovi i budu vozili 120 KMh za koliko su pravljeni, a batalite ovakve naslove.

Erazmo

pre 12 godina

Jos jedna antiruska histerija potpuno neutemeljena u stvarnosti. Modernizacija srpske zeleznice ne podrazumeva pravljenje brzih pruga. Ovo sto Rusi kupuju vozove od Nemaca je cista sramota Rusa, jer su Kinezi napravili svoje vozove znatno brze i bolje od nemackih. Inace u evropi znatno bolje zeleznice od Nemacke ima Francuska. Modernizacija srpske zeleznice koja je u katastrofalnom stanju ne podrazumeva brze pruge i superbrze vozove, koji nama uzgred ni ne trebaju jer smo malena zemlja. Ukoliko se posle remonta ostvari bar na najglavnijim pruznim pravcima brzina od 120-160 na cas mozemo to smatrati uspehom i to velikim. U brdskim i planinskim predelima, kao sto je prema pruga prema Baru brzine su i na zapadu manje, provereno, jer se tim prugama vozim vec godinama, skoro svakodnevno u najrazlicitijim tipovima vozova. Lako je u rusiji ravnoj kao daska ili Nemackoj praviti takve pruge. Ruskim vozovima ne fali apsolutno nista za pruge za koje su predvidjene. Ako pogledamo da nam Rusi daju namenski kredit od 700-800 miliona za modernizaciju zeleznica, a samo projekat metroa u Bgd sa tri metro linije ce kostati 3,5 milijardi eura onda je jasno od koga treba kupovati i kako. Zaista su za gadjenje ovi antirusi koji nipodastavaju sve sto je za nas korisno, a sa Rusijom povezano. To se zove apsolutno nedopustivo i sramno ponasanje. Ako je u pitanju lobiranje onda se ne lobira tako, nego se podmazuje zna se kod koga, samo izgleda da to nesto ne prolazi kod onih gde bi trebalo.

Kontrash

pre 12 godina

Super smo prosli. Kakvi smo domacini, mogli su da nam uvale vozove iz Indije sa sve 10.000 Indijaca, koliko moze stane u, i na 10 vagona.

Bodin

pre 12 godina

Prvo: ovo sa Simensom je visegodisnji zajednicki projekat - nije cisto nemacki projekat. Drugo svi vozovi klase koje smi i mi kupili su najmoderniji vozovi i u Rusiji se Rusi masovno, udobno i bezbedno voze. To su medjugradski vozovi koji postizu velike brzine (za nase uslove do 120 km ili brze do 140 km/h u zavisnosti od stanja pruge). Pogledajte vozove tipa aeroexpress koji spajaju centar Moskve sa aerodromima. To su vozovi koje smo mi kupili, samo nisu elektricni, jer nemamo takve pruge. I u tim vozovima je nasavremenija tehnologija za ovu brzinsku kategoriju (mnostvo skolopova je nemacko). Kada i mi budemo imali super brze pruge, verovatno ce i njima ici TGV ili neki drugi (mozda kinseski najbrzi na svetu). Dajte malo umerenosti i korektnosti.

Pa Francuzi "grade" BG metro, i niko se zbog toga ne buni iako se zna da je moskovski metro daleko bolji od pariskog sa najvecom dinamikom rasta. Da su Rusi gradili BG metro, vec bi se Beogradjani davno vozili (projekat je odbijen od strane pokojnog Bogdanovica), a kao poklon bi dobili besplatno Avalski toranj. Ima o svemu tome pisane zabeleske - koncesija od 50 godina na metro (Rusi sve finansiraju - 50 godina njime upravljaju), avalski-toranj gratis. Nisu Rusi hteli da daju 10% i onda je odbijeno: "To nama ne treba".

kragujevac

pre 12 godina

Oni koji sa sarkazmom govore o ovoj trgovini (Rusi,nemačke,a mi ruske)trrbslo bi da se informišu najpre o ceni vozova i uslovima kupovine. I ovaj naslov je najvlaže rečeno - nekorektan,jer sugerira nešto što nije OK.

Milan

pre 12 godina

Informacija nije potpuna jer se kaže da Simens vozovi idu 250km/h (već danas) a za naše pruge je mislena imenica brzina od 160km/h koliko mogu da idu ruski. Usput se samo navodi koliko koštaju ruski a ne kaže se koliko koštaju simensovi. Valjda nisu džabe. Poseban je problem što rusi izvoze naftu i gas u Nemačku u velikim količinama, a mi, šta tamo izvozimo?

patriJota do koske,da sve boli

pre 12 godina

Ma ovo nije moguce!Zar Rusi?!Nasa braca i prijatelji?!Da kupe nesto od Nemacke?!Od svojih i nasih vekovnih neprijatelja?!Ma ovo nije istina!

jojke

pre 12 godina

NE PRIČAJTE SVAŠTA !

RADIM NA ŽELEZNICI. TO JE POTPUNO DRUGA PRIČA (superbrzi vozovi). NAŠI NOVI (RUSKI) VOZOVI SU FANTASTIČNI. PRILAGOĐENI SU ZA NAŠE POTREBE I TRENUTNE MOGUĆNOSTI (max brzina 120 km/č). TRENUTNO SU U TOKU ZAVRŠNA OPSEŽNA TESTIRANJA. U NJEMU IMA DOSTA UGRAĐENIH NEMAČKIH DELOVA. TO JE NAJBOLJA SRPSKA KUPOVINA (CENA-KVALITET) U POSLEDNJIH 10 GODINA.

NEMOJTE DA IZNOSITE DEZINFORMACIJE VEĆ SAMO ČINJENICE, ONDA NAM SVIMA RASTE UGLED. NEMA VEZE DA LI JE GARNITURA RUSKA ILI FILIPINSKA, VEĆ ŠTA DOBIJATE ZA SVOJ NOVAC. TO JE TO.

Srdjan

pre 12 godina

Pa ako se u obzir uzme poreklo zemlje gde ce biti proizvedeni, onda su i to ruski vozovi, kao sto i ovi, koji su dosli kod nas imaju sasvim dovoljno delova iz zapadne Evrope

dovla

pre 12 godina

"Rusi kupuju vozove od Nemaca, a pametni Srbi kupili vozove, i to još dizel, od Rusa. Eeee Srbijo među šljivama!"

Nego smo i mi trebali da uzmemo hi-speed elektricne lokomotive za ove nase nelektrificirane razlokane pruge?!? Kakvi god da su ovi ruski, za ove nase pruge su predobri.

Erazmo

pre 12 godina

@(Vuk, 20. decembar 2011 10:12)
ti da se u bilo sta razumes i da imas bar jos jedan veliki od mor od skole ne bi pisao to sto pises. Jadna je to propaganda i histerija.
Da samo ti znas koliko dizel vozova postoji na zapadu i to u istoj toj Nemackoj. Nisu svi vozovi za brze pruge. Osim toga dizel kompozicija je jeftinija, da ne govorimo o infrastrukturi pruge koja je neuporedivo jeftinija. Srbiji trebaju obicne pruge, normalni vozovi, ali savremeni, za brzine od 120-150 na cas. Za velicinu nase zemlje i nase okruzenje to je odlicno. Grcka ima jednu brzu prugu Solun-Atina a karte ubijaju koliko su skupe. Nijedna zemlja u okruzenju nema inace nijednu brzu prugu niti ce je skoro imati. Brze pruge imaju samo Nemci, Francuzi i Britanci, ostali tek poneku i u mnogo manoj meri, ako izuzemo zemlje Belelux-a koje su u toj mrezi. Dakle dizel vozove vidim kao pun pogodak, pa ako su jos jeftiniji znatno, a mogu biti i ruski i kineski, ali i americki meni je sveedno,onda je to resenje i to pravo. Kako to da mi stalno duvamo u tudju tikvu, a ne gledamo svoj interes. Kako to Nemcima je dozvoljeno ono sto je Srbima zabranjeno? O cemu ti covece pises, ako uospte razumes bilo sta od onoga sto kritikujes???

Aleksandar

pre 12 godina

za (Kontraš, 20. decembar 2011 12:20)

Samo da znaš u Srbiji je samo 30% pruga elektrifikovano (2000km), ostatak može samo na paru ili dizel (ostalih 4000km).

NekoIzMase

pre 12 godina

Kakav tendenciozan naslov, i sadržaj istog ...

Po Master planu razvoja železničkog saobraćaja Srbije, predviđeno je da naši vozovi dostižu brzine od 160 km/h tek 2020. godine !!!

Možda da uzmemo jedan Siemens voz, kao što smo španske tramvaje .... Kad stignu, tek posle da lupamo glavu kuda ćemo da ga vozimo ....

Kad sam kod tramvaja, šta je falilo da se uzmu češki ... Idite u Prag pa vidite, ceo saobraćaj u centru im se zasniva na tramvajima. Ima raznih modela, i starih i novih (nalik ovim spanskim) ... verujem da je cena znatno niža ...

ZokiNS

pre 12 godina

Kupujemo Ruske,zato sto ove Superbrze Nemacke ne mozemo upotrebljavati na nasim prugama.Ja sam generalno skeptik prema ruskoj robi,ali mislim da vozove i avione (i naoruzanje) prave dobro.

Petar

pre 12 godina

Ma mogli smo i MAGLEV vozove da kupimo, ali đaba kada nam pruge omogučavaju kretanje 50 km/h.

I šta sad !? Pa ruske pruge, naročito Petrograd-Mosva, su vrhunske za nas.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Vuk, 20. decembar 2011 10:12)

U Srbiji ima skoro 6.000km pruga od kojih je elektrifikovano samo 2.000km. Baš me zanima kako ćeš da voziš elektrolokomotivu na ostalih 4.000km?

mitar

pre 12 godina

za sve vas koji naravno padate u nesvest od ovakve vesti i pominjete zle ruse, kosovo i ostalo (kao i za urednike koji su stavili ovaj naslov) imam dva vrlo prosta pitanja:

1) da li mi imamo novca da platimo oko 120 miliona dolara po vozu?

2) da li smo mi izgradili i jedan kilometar pruge kojom super brzi vozovi uopste mogu da saobracaju?

lala u kini

pre 12 godina

@ Erasmo:

Kinezi su svoje super brze vozove uglavnom napravili na pljacki Nemacke tehnologije. Simens je izgradio opitnu liniju Pudong - Aerodrom (cuveni "Maglev"), s tim sto je dogovor bio da potom izgrade i jednu ili vise redovnih linija izmedju kineskih gradova. Kinezi su odugovlacili da potpisu ugovor godinama pravdajuci se raznoraznim razlozima, a usput su studirali Nemacku tehnologiju dok je nisu dovoljno prostudirali da sami nesto naprave. Isti recept koji koriste i u automobilskoj, elektronskoj i ostalim industrijama. Isti recept koji su i Japanci koristili pre 100 godina, kao i Tajvan i Koreja u zadnjih 20 itd. Toliko o azijatskim privrednim cudima.

Zagrebcan

pre 12 godina

A imali ste jeftinije za 35%, modernije, verija za prigradski i nacionalni promet.

http://www.youtube.com/watch?v=8iFh29hd42M&feature=related

Za sada je vlak narucen u Finskoj, BiH, Portugalu, Turskoj, Francuskoj (prigradska verzija) a vode se razgovori sa Bugarskom, Italijom i Norveskom. Ovo na snimci je prototip na testiranju po katastrofalnim prugama da se vidi mogucnost prilagodbe i za zemlje sa slabijom infrastrukturom.

Milan

pre 12 godina

Nase pruge su tako lose da njima mogu saobracati jedva i ruski vozovi. Pogledajte to na primeru suvenih "spanskih" tramvaja koji voze samo na dve linije i kojima Slavija predstavlja neprolaznu prepreku.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 20. decembar 2011 14:39)

Ako si u Kini, onda znaš da svaki strani investitor ima velike pogodnosti (mali porez, slobodno zemljište, takse niske) i to sve tako povoljno da nije čudo što svi idu tamo. Ali sa jednom cakom - posle 10 godina, fabrika, tehnologija postaju vlasništvo NR Kine.

Drugo, za kopiranje tehnologije - ne slažem se sa tobom, jer su tehnološka znanja za proizvodnju vozova manje više ista, samo je pitanje kapitala/volje da se uloži i napravi nešto.

Treće, Japan ima industrijalizaciju još od 1882 godina (dolazak dinastije Meiđi na vlast) i oni su bili ekonomski i tehnološki na početku 20-og veka velika tehničko-ekonomska (i kolonijalna) sila (u vreme kada SAD nije imao svoje fabrike aviona, Japan je imao čak 5 fabrika). Pričati o japanskom ekonomskom čudu to može samo onaj koji misli da su pre toga japanci živeli u pećinama. I opet je samo bilo pitanje kapitala i pogodnosti na tržištu - Japan je uspeo jer je naftna kriza 1970-ih njima išlo na ruku, a Kini ide na ruku jeftina radna snaga.

marko

pre 12 godina

pre nego sto napisete svoj komentar,pogledajte bar na wiki kakav je to model voza,pa se zapitajte da li nama treba to cudo. mozda da leti izmedju male mostanice i beograda sa usputnim stanicama na kojima ce primiti putnike natovarene kajmakom i kobasicama na svom putu ka beogradskim pijacama.jel onda postaje jasno zasto smo mi narucili onaj model ruskih vozova? ili bolje da hejtujemo?

lala u kini

pre 12 godina

Aleksandre:

1.) Tako je, vecina investitora je i ulagala u Kinu upravo zbog raznoraznih pogodnosti koji je, medjutim, svakim danom sve manje. Transfer tehnologije putem ugovora je jedna stvar, a pljacka tehnologije sasvim druga.

2.) Ja sam u Kini redovan od sredine 90ih pa znam vrlo dobro stanje njihove zeleznice. Njihovi novi super brzi vozovi su samo rezlutat dela strane tehnologije (legalno kupljene) i pljacke.

3.) Industrijalizacija Japana posle dolaska na vlast cara Meiji-a se odvijala po istom receptu po kom se danas odvija kineska industrijalizacija i po kojoj su se odvijale industrijalizacije ostalih azijatskih drzava - proizvodnja jeftine i nekvalitetne robe i pljacka tudje intelektualne svojine pa potom razvoj proizvoda viseg kvaliteta. Treba da procitas izvestaje kako su ratni brodovi krajem 1890ih prvo kupovani u Engleskoj pa potom rastavljani do srafa u Japanskim brodogradilistima. Kako je los japanski tekstil i sijalice preplavljivao Evropu u 1920im godinama.

Jednostavno to je recpt razvoja u Aziji.

Aleksandar

pre 12 godina

Не знам чему чуђење, па да ли неко мисли да Србија располаже пругама за возове који иду брзином од преко 250 км/час!
Русија продаје возове који су застарели за њихове пруге, а ти одговарају нашим. Камо лепе среће да на нашим пругама возе возови преко 100 км/час.

gradjanin Srbije iz Srbije,neče ŠENCU-BLJELCU

pre 12 godina

Tek će te da osetite koliko košta RUSKI ZAGRLJAJ."Kupili" ste vozove,sada će te i SAMALJOTE.Posle toga dolaze na red DVE atomske centrale tipa Černobilj.

Shinkansen

pre 12 godina

Nemački, japanski ili francuski voz na srpskim prugama ?!
Pa ne vozi se ferari po kaldrmi.

Nisu problem superbrzi vozovi koji mogu uvek da se kupe (ako može da se baci 500 mil. evra za bespotreban most, može i za 4 brza voza) već očajna komunikaciona infrastruktura u ovoj zemlji: pruge, putevi, telefonska i internet infrastruktura...

Skoro sam pročitao da 60-tih godina kada se odlučivalo u SFRJ koje lokomotive kupiti u inostranstvu, izbor je pao na francuskog proizvođača čija tehnologija je i tada bila najbolja (kasnije su napravili TGV). Međutim Tito je zbog razvijanja prijateljskih odnosa, sa švedskim kraljem dogovorio kupovinu nekoliko desetina švedskih lokomotiva - ovih istih koje rade i danas, i tako upropastio i nas i naše pruge za više decenija. Ove teške lokomotive jesu izdržljive, ali su pravljene za švedske ledene uslove, gde je najpotrebnija pouzdanost, a manje brzina, i ekonomičnost u potrošnji.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 21. decembar 2011 16:16)

Ako ćemo iskreno, svi to rade i zato je zaštita patenata i tehnologije uvek jedan od ključnih faktora u ekonomiji.

SAD je isto razvio svoju avio industriju tako što su prekopirali Fokker i Dornier, koji su između dva sv. rata bili u sastavu njihove avijacije

Samo jedna stvar - da Azija nema ljudske resurse (obrazovani kadar), ni poklonjena tehnologija im ništa ne bi vredela...

patriJota do koske,da sve boli

pre 12 godina

Ma ovo nije moguce!Zar Rusi?!Nasa braca i prijatelji?!Da kupe nesto od Nemacke?!Od svojih i nasih vekovnih neprijatelja?!Ma ovo nije istina!

Erazmo

pre 12 godina

Jos jedna antiruska histerija potpuno neutemeljena u stvarnosti. Modernizacija srpske zeleznice ne podrazumeva pravljenje brzih pruga. Ovo sto Rusi kupuju vozove od Nemaca je cista sramota Rusa, jer su Kinezi napravili svoje vozove znatno brze i bolje od nemackih. Inace u evropi znatno bolje zeleznice od Nemacke ima Francuska. Modernizacija srpske zeleznice koja je u katastrofalnom stanju ne podrazumeva brze pruge i superbrze vozove, koji nama uzgred ni ne trebaju jer smo malena zemlja. Ukoliko se posle remonta ostvari bar na najglavnijim pruznim pravcima brzina od 120-160 na cas mozemo to smatrati uspehom i to velikim. U brdskim i planinskim predelima, kao sto je prema pruga prema Baru brzine su i na zapadu manje, provereno, jer se tim prugama vozim vec godinama, skoro svakodnevno u najrazlicitijim tipovima vozova. Lako je u rusiji ravnoj kao daska ili Nemackoj praviti takve pruge. Ruskim vozovima ne fali apsolutno nista za pruge za koje su predvidjene. Ako pogledamo da nam Rusi daju namenski kredit od 700-800 miliona za modernizaciju zeleznica, a samo projekat metroa u Bgd sa tri metro linije ce kostati 3,5 milijardi eura onda je jasno od koga treba kupovati i kako. Zaista su za gadjenje ovi antirusi koji nipodastavaju sve sto je za nas korisno, a sa Rusijom povezano. To se zove apsolutno nedopustivo i sramno ponasanje. Ako je u pitanju lobiranje onda se ne lobira tako, nego se podmazuje zna se kod koga, samo izgleda da to nesto ne prolazi kod onih gde bi trebalo.

kragujevac

pre 12 godina

Oni koji sa sarkazmom govore o ovoj trgovini (Rusi,nemačke,a mi ruske)trrbslo bi da se informišu najpre o ceni vozova i uslovima kupovine. I ovaj naslov je najvlaže rečeno - nekorektan,jer sugerira nešto što nije OK.

Морава и брда

pre 12 godina

Паметни Немци. Они увозе огромне количине Руског гаса, па за узврат су се Руси испрсили да купе екстра брзе возове(такви немају где да возе по Србији) за правац Москва-Петроград, пруга позната и као "црвена стрела"!
-(то је такав дил, да руси заузврат купе нешто од немаца, мада им то није неопходно, али пошто Немци узимају огромне количине гаса..)
---
Ми смо купили одличне руске возове за наше пруге, а наша је НЕСПОСОБНОСТ што немамо робу , пољопривредну и другу па да сарађујемо још више, да извозимо још више!!!

Политичари коче, али је и сулудом приватизацијом уништена наша производња!

*Иначе Руси имају одличне возове, као и нову генерацију путничких авиона која је хит у свету!

gradjanin Srbije iz Srbije,neče ŠENCU-BLJELCU

pre 12 godina

Tek će te da osetite koliko košta RUSKI ZAGRLJAJ."Kupili" ste vozove,sada će te i SAMALJOTE.Posle toga dolaze na red DVE atomske centrale tipa Černobilj.

Bodin

pre 12 godina

Prvo: ovo sa Simensom je visegodisnji zajednicki projekat - nije cisto nemacki projekat. Drugo svi vozovi klase koje smi i mi kupili su najmoderniji vozovi i u Rusiji se Rusi masovno, udobno i bezbedno voze. To su medjugradski vozovi koji postizu velike brzine (za nase uslove do 120 km ili brze do 140 km/h u zavisnosti od stanja pruge). Pogledajte vozove tipa aeroexpress koji spajaju centar Moskve sa aerodromima. To su vozovi koje smo mi kupili, samo nisu elektricni, jer nemamo takve pruge. I u tim vozovima je nasavremenija tehnologija za ovu brzinsku kategoriju (mnostvo skolopova je nemacko). Kada i mi budemo imali super brze pruge, verovatno ce i njima ici TGV ili neki drugi (mozda kinseski najbrzi na svetu). Dajte malo umerenosti i korektnosti.

Pa Francuzi "grade" BG metro, i niko se zbog toga ne buni iako se zna da je moskovski metro daleko bolji od pariskog sa najvecom dinamikom rasta. Da su Rusi gradili BG metro, vec bi se Beogradjani davno vozili (projekat je odbijen od strane pokojnog Bogdanovica), a kao poklon bi dobili besplatno Avalski toranj. Ima o svemu tome pisane zabeleske - koncesija od 50 godina na metro (Rusi sve finansiraju - 50 godina njime upravljaju), avalski-toranj gratis. Nisu Rusi hteli da daju 10% i onda je odbijeno: "To nama ne treba".

Ljubitelj zeleznice

pre 12 godina

"Nama ruski, a Rusima nemački vozovi"- Čemu ovako tendenciozan naslov koji bi trebao da implicira da dobijamo nešto drugorazredno? A gde bi ste gospodo draga vozili nemačke vozove sve da vam ih neko i kupi. To su vozovi predviđeni za brzine i preko 250 KMh. Ruski vozovi koje smo kupili izabrani su na tenderu koji je finansirala EU. Mislite da oni ne bi kupili neke zapadnoevropske da su i za dlaku bolji. Firma koja ih proizvodi pravi i kompozicije za Moskovski metro, iste one kroz koje dnevo prođu milioni putnika, Čečeni (bezuspesno) pokusavaju da ih raznesu a u saobraćaju su 24h dnevono. Sigurno je i njima stalo da Srpski budu kvalitetni da bi ih prodali još ponekome. Bolje se pozabavite pljačkama na železnici, pa da možda jednog dana ti vozovi i budu vozili 120 KMh za koliko su pravljeni, a batalite ovakve naslove.

NekoIzMase

pre 12 godina

Kakav tendenciozan naslov, i sadržaj istog ...

Po Master planu razvoja železničkog saobraćaja Srbije, predviđeno je da naši vozovi dostižu brzine od 160 km/h tek 2020. godine !!!

Možda da uzmemo jedan Siemens voz, kao što smo španske tramvaje .... Kad stignu, tek posle da lupamo glavu kuda ćemo da ga vozimo ....

Kad sam kod tramvaja, šta je falilo da se uzmu češki ... Idite u Prag pa vidite, ceo saobraćaj u centru im se zasniva na tramvajima. Ima raznih modela, i starih i novih (nalik ovim spanskim) ... verujem da je cena znatno niža ...

simot

pre 12 godina

Ja sam cuo i da je ministar Mrka narucio par komada za potrebe Srbije, a jedan posebno brz, za relaciju Sombor - Novi Sad preko Bogojeva.

Kontrash

pre 12 godina

Super smo prosli. Kakvi smo domacini, mogli su da nam uvale vozove iz Indije sa sve 10.000 Indijaca, koliko moze stane u, i na 10 vagona.

Zagrebcan

pre 12 godina

A imali ste jeftinije za 35%, modernije, verija za prigradski i nacionalni promet.

http://www.youtube.com/watch?v=8iFh29hd42M&feature=related

Za sada je vlak narucen u Finskoj, BiH, Portugalu, Turskoj, Francuskoj (prigradska verzija) a vode se razgovori sa Bugarskom, Italijom i Norveskom. Ovo na snimci je prototip na testiranju po katastrofalnim prugama da se vidi mogucnost prilagodbe i za zemlje sa slabijom infrastrukturom.

Milan

pre 12 godina

Informacija nije potpuna jer se kaže da Simens vozovi idu 250km/h (već danas) a za naše pruge je mislena imenica brzina od 160km/h koliko mogu da idu ruski. Usput se samo navodi koliko koštaju ruski a ne kaže se koliko koštaju simensovi. Valjda nisu džabe. Poseban je problem što rusi izvoze naftu i gas u Nemačku u velikim količinama, a mi, šta tamo izvozimo?

Srdjan

pre 12 godina

Pa ako se u obzir uzme poreklo zemlje gde ce biti proizvedeni, onda su i to ruski vozovi, kao sto i ovi, koji su dosli kod nas imaju sasvim dovoljno delova iz zapadne Evrope

lala u kini

pre 12 godina

@ Erasmo:

Kinezi su svoje super brze vozove uglavnom napravili na pljacki Nemacke tehnologije. Simens je izgradio opitnu liniju Pudong - Aerodrom (cuveni "Maglev"), s tim sto je dogovor bio da potom izgrade i jednu ili vise redovnih linija izmedju kineskih gradova. Kinezi su odugovlacili da potpisu ugovor godinama pravdajuci se raznoraznim razlozima, a usput su studirali Nemacku tehnologiju dok je nisu dovoljno prostudirali da sami nesto naprave. Isti recept koji koriste i u automobilskoj, elektronskoj i ostalim industrijama. Isti recept koji su i Japanci koristili pre 100 godina, kao i Tajvan i Koreja u zadnjih 20 itd. Toliko o azijatskim privrednim cudima.

mitar

pre 12 godina

za sve vas koji naravno padate u nesvest od ovakve vesti i pominjete zle ruse, kosovo i ostalo (kao i za urednike koji su stavili ovaj naslov) imam dva vrlo prosta pitanja:

1) da li mi imamo novca da platimo oko 120 miliona dolara po vozu?

2) da li smo mi izgradili i jedan kilometar pruge kojom super brzi vozovi uopste mogu da saobracaju?

dovla

pre 12 godina

"Rusi kupuju vozove od Nemaca, a pametni Srbi kupili vozove, i to još dizel, od Rusa. Eeee Srbijo među šljivama!"

Nego smo i mi trebali da uzmemo hi-speed elektricne lokomotive za ove nase nelektrificirane razlokane pruge?!? Kakvi god da su ovi ruski, za ove nase pruge su predobri.

marko

pre 12 godina

pre nego sto napisete svoj komentar,pogledajte bar na wiki kakav je to model voza,pa se zapitajte da li nama treba to cudo. mozda da leti izmedju male mostanice i beograda sa usputnim stanicama na kojima ce primiti putnike natovarene kajmakom i kobasicama na svom putu ka beogradskim pijacama.jel onda postaje jasno zasto smo mi narucili onaj model ruskih vozova? ili bolje da hejtujemo?

Petar

pre 12 godina

Ma mogli smo i MAGLEV vozove da kupimo, ali đaba kada nam pruge omogučavaju kretanje 50 km/h.

I šta sad !? Pa ruske pruge, naročito Petrograd-Mosva, su vrhunske za nas.

ZokiNS

pre 12 godina

Kupujemo Ruske,zato sto ove Superbrze Nemacke ne mozemo upotrebljavati na nasim prugama.Ja sam generalno skeptik prema ruskoj robi,ali mislim da vozove i avione (i naoruzanje) prave dobro.

Erazmo

pre 12 godina

@(Vuk, 20. decembar 2011 10:12)
ti da se u bilo sta razumes i da imas bar jos jedan veliki od mor od skole ne bi pisao to sto pises. Jadna je to propaganda i histerija.
Da samo ti znas koliko dizel vozova postoji na zapadu i to u istoj toj Nemackoj. Nisu svi vozovi za brze pruge. Osim toga dizel kompozicija je jeftinija, da ne govorimo o infrastrukturi pruge koja je neuporedivo jeftinija. Srbiji trebaju obicne pruge, normalni vozovi, ali savremeni, za brzine od 120-150 na cas. Za velicinu nase zemlje i nase okruzenje to je odlicno. Grcka ima jednu brzu prugu Solun-Atina a karte ubijaju koliko su skupe. Nijedna zemlja u okruzenju nema inace nijednu brzu prugu niti ce je skoro imati. Brze pruge imaju samo Nemci, Francuzi i Britanci, ostali tek poneku i u mnogo manoj meri, ako izuzemo zemlje Belelux-a koje su u toj mrezi. Dakle dizel vozove vidim kao pun pogodak, pa ako su jos jeftiniji znatno, a mogu biti i ruski i kineski, ali i americki meni je sveedno,onda je to resenje i to pravo. Kako to da mi stalno duvamo u tudju tikvu, a ne gledamo svoj interes. Kako to Nemcima je dozvoljeno ono sto je Srbima zabranjeno? O cemu ti covece pises, ako uospte razumes bilo sta od onoga sto kritikujes???

Shinkansen

pre 12 godina

Nemački, japanski ili francuski voz na srpskim prugama ?!
Pa ne vozi se ferari po kaldrmi.

Nisu problem superbrzi vozovi koji mogu uvek da se kupe (ako može da se baci 500 mil. evra za bespotreban most, može i za 4 brza voza) već očajna komunikaciona infrastruktura u ovoj zemlji: pruge, putevi, telefonska i internet infrastruktura...

Skoro sam pročitao da 60-tih godina kada se odlučivalo u SFRJ koje lokomotive kupiti u inostranstvu, izbor je pao na francuskog proizvođača čija tehnologija je i tada bila najbolja (kasnije su napravili TGV). Međutim Tito je zbog razvijanja prijateljskih odnosa, sa švedskim kraljem dogovorio kupovinu nekoliko desetina švedskih lokomotiva - ovih istih koje rade i danas, i tako upropastio i nas i naše pruge za više decenija. Ove teške lokomotive jesu izdržljive, ali su pravljene za švedske ledene uslove, gde je najpotrebnija pouzdanost, a manje brzina, i ekonomičnost u potrošnji.

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 21. decembar 2011 16:16)

Ako ćemo iskreno, svi to rade i zato je zaštita patenata i tehnologije uvek jedan od ključnih faktora u ekonomiji.

SAD je isto razvio svoju avio industriju tako što su prekopirali Fokker i Dornier, koji su između dva sv. rata bili u sastavu njihove avijacije

Samo jedna stvar - da Azija nema ljudske resurse (obrazovani kadar), ni poklonjena tehnologija im ništa ne bi vredela...

Aleksandar

pre 12 godina

Не знам чему чуђење, па да ли неко мисли да Србија располаже пругама за возове који иду брзином од преко 250 км/час!
Русија продаје возове који су застарели за њихове пруге, а ти одговарају нашим. Камо лепе среће да на нашим пругама возе возови преко 100 км/час.

jojke

pre 12 godina

NE PRIČAJTE SVAŠTA !

RADIM NA ŽELEZNICI. TO JE POTPUNO DRUGA PRIČA (superbrzi vozovi). NAŠI NOVI (RUSKI) VOZOVI SU FANTASTIČNI. PRILAGOĐENI SU ZA NAŠE POTREBE I TRENUTNE MOGUĆNOSTI (max brzina 120 km/č). TRENUTNO SU U TOKU ZAVRŠNA OPSEŽNA TESTIRANJA. U NJEMU IMA DOSTA UGRAĐENIH NEMAČKIH DELOVA. TO JE NAJBOLJA SRPSKA KUPOVINA (CENA-KVALITET) U POSLEDNJIH 10 GODINA.

NEMOJTE DA IZNOSITE DEZINFORMACIJE VEĆ SAMO ČINJENICE, ONDA NAM SVIMA RASTE UGLED. NEMA VEZE DA LI JE GARNITURA RUSKA ILI FILIPINSKA, VEĆ ŠTA DOBIJATE ZA SVOJ NOVAC. TO JE TO.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Vuk, 20. decembar 2011 10:12)

U Srbiji ima skoro 6.000km pruga od kojih je elektrifikovano samo 2.000km. Baš me zanima kako ćeš da voziš elektrolokomotivu na ostalih 4.000km?

Milan

pre 12 godina

Nase pruge su tako lose da njima mogu saobracati jedva i ruski vozovi. Pogledajte to na primeru suvenih "spanskih" tramvaja koji voze samo na dve linije i kojima Slavija predstavlja neprolaznu prepreku.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Kontraš, 20. decembar 2011 12:20)

Samo da znaš u Srbiji je samo 30% pruga elektrifikovano (2000km), ostatak može samo na paru ili dizel (ostalih 4000km).

Aleksandar

pre 12 godina

za (lala u kini, 20. decembar 2011 14:39)

Ako si u Kini, onda znaš da svaki strani investitor ima velike pogodnosti (mali porez, slobodno zemljište, takse niske) i to sve tako povoljno da nije čudo što svi idu tamo. Ali sa jednom cakom - posle 10 godina, fabrika, tehnologija postaju vlasništvo NR Kine.

Drugo, za kopiranje tehnologije - ne slažem se sa tobom, jer su tehnološka znanja za proizvodnju vozova manje više ista, samo je pitanje kapitala/volje da se uloži i napravi nešto.

Treće, Japan ima industrijalizaciju još od 1882 godina (dolazak dinastije Meiđi na vlast) i oni su bili ekonomski i tehnološki na početku 20-og veka velika tehničko-ekonomska (i kolonijalna) sila (u vreme kada SAD nije imao svoje fabrike aviona, Japan je imao čak 5 fabrika). Pričati o japanskom ekonomskom čudu to može samo onaj koji misli da su pre toga japanci živeli u pećinama. I opet je samo bilo pitanje kapitala i pogodnosti na tržištu - Japan je uspeo jer je naftna kriza 1970-ih njima išlo na ruku, a Kini ide na ruku jeftina radna snaga.

lala u kini

pre 12 godina

Aleksandre:

1.) Tako je, vecina investitora je i ulagala u Kinu upravo zbog raznoraznih pogodnosti koji je, medjutim, svakim danom sve manje. Transfer tehnologije putem ugovora je jedna stvar, a pljacka tehnologije sasvim druga.

2.) Ja sam u Kini redovan od sredine 90ih pa znam vrlo dobro stanje njihove zeleznice. Njihovi novi super brzi vozovi su samo rezlutat dela strane tehnologije (legalno kupljene) i pljacke.

3.) Industrijalizacija Japana posle dolaska na vlast cara Meiji-a se odvijala po istom receptu po kom se danas odvija kineska industrijalizacija i po kojoj su se odvijale industrijalizacije ostalih azijatskih drzava - proizvodnja jeftine i nekvalitetne robe i pljacka tudje intelektualne svojine pa potom razvoj proizvoda viseg kvaliteta. Treba da procitas izvestaje kako su ratni brodovi krajem 1890ih prvo kupovani u Engleskoj pa potom rastavljani do srafa u Japanskim brodogradilistima. Kako je los japanski tekstil i sijalice preplavljivao Evropu u 1920im godinama.

Jednostavno to je recpt razvoja u Aziji.