Utorak, 20.12.2011.

06:57

Kvadrat u Beogradu može i za 1.000€

Stan u Beogradu trenutno može da se kupi i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom, i na lokacijama koje su relativno blizu centra.

Izvor: 24 sata

Kvadrat u Beogradu može i za 1.000€ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Brdjanin

pre 12 godina

Cene stanova u Beogradu (iz otkupa), ne drze velike agencije za promet nekretnina, nego i sami kupci koji na obodu grada misle da mogu da prodaju stan po ceni kakva je bila u vreme kredita (Mirijevo na primer). A to sto ovde mnogi hoce dobar stan na sjajnoj lokaciji za male pare, toga nije nikad bilo niti ce biti. Samo pogledajte cene stanova iz 1998. do 2002. godine. Je li se tada mnogo bolje zivelo? Nije. Ali su se stanovi prodavali i znalo se koje su to lokacije najskuplje. I kupovina stana nema nikakve veze sa mesecnim primanjima, jer izvinite gospodo, niko nije kupio stan jer je stedeo od plate. Vreme je da se cene stanova vrate na stari period i da se zna ko ima para da kupi stan na Banovom brdu, Konjarniku, itd., a ko u Mirijevu ili Karaburmi.

uskok

pre 12 godina

U Beogradu cene stanova vestacki drze velike agencije za prodaju nekretnina i neki investitori. Na ceni od 1.000 eura za novi stan zarada je preko 600 eur-a po kvadratu na zgradu od 3.000 kvadrata (sto je veca kvadratura zarada je veca. Agencije ne zele da se odreknu velike provizije, pa svoje klijente uveravaju da ne mogu da nadju jeftinije. U stvarnosti je drugachije, po rubnim delovima grada moguce je kupiti novi sta i po 600-800 kvadrata (Altina), doduhe papiri su predati na legalizaciju pa se ceka.
A drzava sa svoje strane, takodje ne zeli da se odrekne svog dela kolacha. Samo u zavisnosti od zone za dogradnju ili izgradnju novih stanova u stavci ~gradjevinsko zemljiste~ streba platiti od 110 (IV zona) do 900 eur-a po kvadratu.

Bg

pre 12 godina

Odavno jos u Borci, na Labudovom i Petlovom brdu, Zelezniku, Zemun polju, Visnjici, Galenici, i drugim udaljenijim naseljima imate stanove za te pare.

karamela

pre 12 godina

recenica prva : Stan u Beogradu trenutno može da se kupi i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom, i na lokacijama koje su RELATIVNO BLIZU CENTRA.
recenica druga : U beogradskim naseljima Braće Jerković, ZEMUN POLJE, VIŠNJICA, Karaburma, pa i u nekim delovima Zvezdare, na MEDAKU stan od 40 kvadrata može da se pazari i za 40.000 evra.
Ako je to blizu centra, pardon, RELATIVNO blizu centra, ja sam onda majka Tereza!

zoran

pre 12 godina

Kakve veze ima prosek plate sa cenom stana?Onaj koji ima taj ce da kupi,a onaj sto nema naravno nece.Treba uskladiti cene sa platama?O cemu vi pricate?Moj vam je savet da kupite stan po 1000e/m2 odmah,ali odmah.Zasto?Jer osnovna stavka za stanogradnju je zemljiste kojeg NEMA(shvatite to vec jednom).Mozda bude u buducnosti preko Dunava(treci Beograd).Kad niste u materiji ne lupetajte.Samo realno... i nista vise.

zabac

pre 12 godina

Pitam se da li su ti stanovi za 700 eur uknjizeni. Imajuci u vidu dobre komentare sta cini cenu kvadrata u izgradnji, jasno je da se ovde fakticki radi o divljoj gradnji , "investitorima" sto su mazali levo i desno i sa polupapirima (to je dobijanje papira za jedno, a gradis drugo, pa castis inspektore i ostala gladna usta), da su zgrade sa septickom jamom i tome slicno. Druga opcija je da je stara zgrada. Treca je da banka prodaje za budzasto stan od hipoteke da pokrije bar deo izgubljenog. Cetvrto ne moze dokle god ono sto cini cenu LEGALNOG kvadrata u Beogradu ne pojeftini. A gladna su usta i izvodjaca i javnih preduzeca cije hiljade zaposlenih besposlicara zive od taksi. Pitajte u Sklonistima Srbije i Direkciji za gradjevinsko zemljiste Beograda.

STANKOM DRZAVA

pre 12 godina

Imate kod Zike Mustikle i Stankoma jos jeftinije ,samo ima jedan mali problem ni posle sedam godina ne mozete da udjete u njega jer stecajni upravnici preko svojih agencija ponovo prodaju jeftinije iste te stanove mnogo povoljnije.

obi van

pre 12 godina

svi oni koji su stanove kupovali kao investiciju opekli su se jer su pare izgubili. a to je bilo barem 30% kupaca. drugi faktor je otezano zaduzivanje (povecanje ucesca) trece ekonomska nestabilnost, moguci gubitak posla. To bi u svakoj normalnoj ekonomiji izazvalo drasticni pad cijena a mi biljezimo svega 20%. Kad je Beograd u pitanju tu definitivno ne vrijede ekonomski zakoni i zato se ne usudjujem da prognoziram sta ce biti. I da cijene pocnu da rastu, ne bi me cudilo.

seljadin

pre 12 godina

oko Arene su stanovi novi, 2000 evra, a polovni, 1800, ne vise od toga, i to u losijim zgradama, pored autoputa gde ti zid pocrni iako si ga farbao pre par meseci.

Belvil jos uvek ne ide za 1300, mozda neki ubogi stanovi sa ubogom strukturom, ali sve sto valja, tesko da ce imati tu cenu, mozda sledece godine, a mozda ni tada. Mada sad ce se javiti bar 10 koji to znaju "majke mi".

Miskovic je prodao Deltu, a ovo moze da mu kaplje, da prodaje jos 5 godina, nije mu vise toliko vazno, a nije ni usao u nove biznise, prema tome....

Sto se tice cena u BG, koje neko zeli, da ce biti 500 ili 700 evra, to je kao kad je moj stric dosao iz Pariza, ove godine, i cuo je da su stanovi mnogo jeftini, medjutim kad je video te "stanove" u koje treba uloziti jos toliko da bi se doveli na neki normalan nivo.

Prema tome, nema jos uvek kvalitetnog stana bez 1600-2000 evra, na dobroj lokaciji, i da ti ne treba jos 500 evra po m2 za renoviranje.

Sto se tice izgradnje stanova, sa taksama i svim troskovima, ono sto zida GDS na Vozdovcu, u proizvodnji ima cenu od 1000 evra, ja bih voleo da je jeftinije, ali nije, znaci tu ce moci skinuti cenu mozda do 1200 evra, i nista vise.

Cene moraju dole!

pre 12 godina

Mislim da nigde u svetu ne postoji ovako mala razlika između cena novogradnje i starih stanova. Po meni je ok da investitor zaradi i do 30% za 2. godine. Ali nije ok, da cene stanova starih po 30. i više godina budu samo 25%-35% niže od novogradnje! To je stvarno nenormalno, da krš stan u Beogradu, prosečno košta 1200 e po m2! Mislim da cene starih stanova moraju da idu dole bar 50%. Što se novih stanova tiče, to je diskutabilno...npr. Belvil - zgrada je iz 2009. a to više nije novo.........

Mirko_NS

pre 12 godina

@Niko
Ok, neka je cena izgradnje i tih 800E - sta je onda problem da cena kvadrata u prodaji bude 1000-1100E? 200-300E zarade po kvadratu zarade, na ulozenih 800E, pa malo li je?

Petar

pre 12 godina

Na ovu temu sam vec slao komentare, ali ajde da ponovim:

Sve dok je ovolika navala na prestonicu, sto zbog posla ili neke glupe zelje da zivi u velikom gradu, nema sanse da cena u Beogradu bude 500,600 evra po kvadratu.
Neko od komentatora kaze u Srbiji treba kvadrata da bude max 500 evra. Pa, u vecini manjih gradova i sela nekretnina po toj ceni imate koliko hocete, ali niko nece da ih kupi. Svi hoce Beograd, i to ako moze sto blize centru. Eventualno Novi Sad.
S druge strane, cena novogradnji moze da ide dole, ali je potrebno da drzavni cinovnici vise ne uzimaju veoma debeo mito za razne dozvole. Takodje, kriza ce investitorima sigurno smanjiti apetit za enormnom zaradom.
Sto se tice realnih cena nekretnina, u Nemackoj postoji pravilo: pomnozite mesecnu kiriju za stan koji zelite da kupite sa 12 (meseci), a zatim sa 20 godina.
Znam da ce neko reci da kvadrat na Zapadu kosta koliko i jedna plata, sto je manje-vise tacno. Opet, u Srbiji imamo opstu navalu na Beograd, ne postoji decentralizacija (ne ona Dinkiceva i Cankova, nego prava) i zbog toga je kvadrat u prestonici visetruko skuplji od prosecne plate.

Milan

pre 12 godina

(nbp, 20. decembar 2011 08:58)

Recimo da je i tacno to da trenutno ne moze nesto da se sagradi u centru ispod 1300 evra po kvadratu, ali kada nema potraznje, a preduzetnik ili firma su zarobili kapital u nekretnini koja im ne donosi nikakav prihod, a vrednost joj vremenom neminovno opada, onda se prodaje ispod trzisne cene. Kada potraznja opadne drasticno kao u trenutnoj ekonomskoj krizi kada nema novca (mislim na kes) niotkuda onda damping cene nisu izuzetak nego trend tj. nova trzisna cena. Deflacija je neminovnost kada nema novca. Uostalom svi vidimo sta se desava sa cenama nekretnina, ali to je tek pocetak. Videcete sledece godine kako moze da se prodaje u centru jeftinije od 1300 evra, mnogo jeftinije. 89-e su nam plate bile tri puta vece nego danas pa su se samo cetri godine kasnije stanovi u Knez Mihajlovoj mogli kupiti za 150K maraka, znam licno ljude koji su kupovali i za manje od toga. "Vrednost" i novac su ljudske tvorevina, a ne zakoni prirode.

Gastos

pre 12 godina

1000 evra po kvadratu stana u drzavi sa 30% nezaposlenih i prosecnom platom od 300 evra??!! Ali Beograd nikada nije bio "normalan" sa cenama, valjda se placa ta "velika cast" sto si u "krugu dvojke" BRE. U svakom slucaju, bice to mnogo jeftinije sledece godine. Ja ciljam na nekih 700-750 na dobroj lokaciji. Setite se posto su bili 93ce. Nece biti bas tako, ali skoro. E tada necu da kupujem nego cu da pocnem da pregovaram, do nekih 500 po kvadratu max. Mislite da to nije realno? Samo cekajte do decembra sledece godine.

konacno prave cene

pre 12 godina

Cene su pale i padace jos. Jedino jos Dorcol, Vracar i sl. drze ludacke cene od 2000, 2500, 3000e/m2, ostalo je ok (kako je bilo). Belvil ide za 1300, nesto kvalitetnije i luksuznije po NBG je oko 1500-2000, ali to treba jos dole da ide, bar 20-30%

Niko

pre 12 godina

@neko – Kad bude kako ti kažeš, dajem ti 300 eur preko tvoje cene. Ja sam radio za investitore i samo u „Krugu dvojke“, za koji bi ti platio 800 eur, izgradnja prodajnog kvadrata košta 750 eur. Zona 1 – taksa Direkciji za građevinsko zemljište 200 eur (pogledajte na sajtu Beoland). Skloništa srbije 2%. Kamata banci – 150 eur. Bivši vlasnici – 200 eur (to su, znaš, oni što su tu živeli i ne bi da budu izbačeni na ulicu, pa to košta). Pa treba platiti projektovanje, takse komunalnim kućama (EDB, Beoelektrane i njih još desetak, nije ispod 100 eur po kvadratu), stručni i tehnički nadzor, tehnički prijem, papirologiju (ni ne navodim što po raznim sekretarijatima hoće da ih „častiš“ da ti ne bi zagubili predmet), i još procenat od prodaje agencijama. Saberi ove stavke. Tvojih „800“ je genijalno! Samo pojasni kako. Hvala.

Jovan

pre 12 godina

@ Novosadjanin
Za mog sugradjanina informacija kako se kupuje stan za 700 eura na novoj detelinari. Onako kako sam ja to uradio proslog meseca... Stan za 700 eura se ne prodaje u oglasu, takav stan se u oglasima krece oko 900 eura preko agencije. Uz dogogovor i kaficu, za kes bez agencije, i naravno malo veca kvadratura (50-60) ako se to moze nazvati vecom jel, opusteno se na novoj detelinari prodaju takvi stanovi, jos ako se prodavcu zuri mozes da pregovaras oko namestaja i bele tehnike u istoj ceni. Inace i tih 700 eura je super, jer dolayi 2012 i jos uzasnija 2013. Sta mislite koliko ce kvadrat biti 2013? Ne vise od 700 u boljim delovima grada, stanovi i ovako zvrje prazni, nova detelinara 2013=500-600 eura.

frankfurcanin

pre 12 godina

B92, vi ste malo pogresili treba:

"Stan u Beogradu trenutno može da se PRODA (jos uvek) i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom"

zoran

pre 12 godina

Cene diktira tržište a ne nečija želja (biće jeftinije), u Beogradu je tržište odavno zasićeno ponudom (Belvil,kasarna V.Stepa, i dr.)pa je prodaja skoro stala, a narod nema finansijska sredstva za kupovinu stanova, tako da se i ove cene koje se pojavljuju u javnosti samo bezbeze navode.Napravite stvarnu analizu prodatih stanova, u recimo ovoj godini, a ne samo ponude!

T.

pre 12 godina

Iako je Euribor nizak, banke su povecale svoje marze tako da krediti uopste nisu jeftini. Meni se vise isplati da iznajmljujem stan, jer bi mi rata bila 2-3 puta veca nego kirija za isti stan.

Radasin

pre 12 godina

Vidim da je ovde moderno reci sto nizu zeljenu cenu, da bi se dobilo sto bolje preporuke komentara. E pa ja sam za sledecu opciju, stan u centru 100-150e po kvadratu. stan na periferiji od 70-90 eura po kvadratu, samo pricekajte jos malo - a za to vreme stan u centru new yorka prodat za 115000 dolara po kvadratu, i to stan od 700 kvadrata, dakle 88 miliona dolara, ali kako kazu ljudi, u sirem centru beca i berlina ima da se kupi stan za 700e po kvadratu, pa ima i u sirem centru beograda - glogonjskom ritu, takodje i za manje od 700e

Mika

pre 12 godina

Samo stpljivo. Tek sad smo dostigli limit zaduzenja. Sada pocinje prava kriza za one iz drzavne uprave koji su inace imali prevelike plate i koji su i mogli da uzimaju kredite i da se neralno zaduzuju. Da ne pominjem sto ce se povecati broj aktiviranih hipoteka. Ako se na to doda cinjenica da smo najstarija nacija u Evropi, bice jos praznih stanova, a sve manje platezno sposobnih da ih kupuju, otplacuju ili se zaduzuju...

Nik

pre 12 godina

Ne znam zasto se svi plase da cene stanovima padnu? To samo znaci da ces za svoju platu moci da kupis vise, a isplati se i onima sto vec imaju stanove jer ce za neki veci morati manje da doplate. Takodje, vise bi novca ostajalo za namestaj (sto bi opet pokrenulo tu industriju), male radove po kuci, letovanja, zimovanja, hranu... Ne znam po kojoj logici mesto za zivot u ovakvoj zemlji i sa ovakvim platama kosta toliko puno?

Deda Mraz

pre 12 godina

Ocekuje se stampedo u padu cena prodaje nekretnina i rentiranja i to u vecim gradovima.Jer se gase firme,ljudi gube posao(u prvom talasu to je bilo 200000)pada standard zbog ekonomske krize,plate ostaju zamrznute,cene rezija rastu jer treba da se odrzi socijalni miru,popuni budzet u smislu isplata plata drzavnih sluzbenika kao i isplata penzija.
Ko to ne vidi taj i dalje prica o krugu dvojke i ceni kvadrata od 3000e.Buducnost je u kupovini placeva,na periferiji ili opstini udaljenoj od glavnog grada,investiranju u objekte koji su stedljivi u smislu toplotne energije,izgradnji kvadrature koja je pristojna za zivot porodice.Znaci nista preterano kuca od 200m2.Vec ce se graditi 60-100m2 najvise.I to uz iskoriscenje solarne energije,zagrevanja vode,smanjenju utroska u svakom smislu.To je danas svima dostupno a i cene tih uredjaja su pristupacne.A pored toga na placu izgradnja manjih plastenika za sopstvene potrebe.Jer ce udaljenost od marketa i prodavnica biti veca,pa samim tim i kupovina u njima ogranicena.
Jer to vam je jedini moguc sistem koji ce se odrzati u narednom periodu.Iz razloga sto je danas cena rentiranja visoka.Krediti stambeni na duzi vremenski rok su kocka poput ruleta(svetska ekonomska kriza,gubitak posla,promena mesta boravka zbog posla,smanjenje,zamrzavanje plata).Visina rezije za stan od prosecnih 60m2 ce u narednom periodu preci cifru od 100e.Kada to saberete sa obaveznim kreditom tog stana,to vam je oko 400e mececna obaveza.Pa cak i vise.Ukljucujuci i porez kao jos jedan trosak(10-20e mesecno),parking i ostala slicna zadovoljstva.
Ko danas sme da se usudi na takvu vrstu kocke....slobodno!
Ja mu zelim iskreno srecu.

Pera Germanija

pre 12 godina

Realno je da cena kvadrata bude jednaka ili malo vise od prosecne plate. Tako je u svim normalnim zemljama evrope. Investitori pevaju od srece kad zarade 10-15% od ulozenog. Sad je jos gora situacija zbog krize, ljudi se tesko odlucuju za nekretnine. Daklem, kad kod nas kvadrat bude oko 400e, onda se moze reci da je realno

aleksa

pre 12 godina

Cene padaju, to je zakon tržišta jer novi stanovi zvrje neprodati godinama. Samo u ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od podvožnjaka do Gradske bolnice Zvezdara ima najmanje 1000 (HILJADU) novih i neprodatih stanova.

xenon

pre 12 godina

Dajte molimvas nemojte pisati ovakve nebuloze.Sta znaci jeftiniji kvadrat ako papiri nisu u redu.Evo imate stan u knez mihaljovoj za 700 eura ali znate sta papiri ne valjaaju.Cene stanova se medjusobno uporedjuju iskljucivo sa cistim papirima.2 godine trazim stan da kupim i ovo su moja zapazanja:

-pojefinili su najvise skupi stanovi to jest novi beograd gde je bilo ranije preko 2500 po kvadratu,vracar koji je bio oko 3000 eura i tako uglavnom nekada skupi stanovi sada su pojeftinili.

-Pojeftinili su i polovni stanovi manjih kvadratura ali mnogo manje i kod njih je problem sto su cene polovnih stanova ranije bile maltene izjednacene sa novogradnjom od 1500 eura,pa tako sada kada su ti polovni recimo od 1150 do 1350 eura kada dodate sva potrebna renoviranja i ulaganja vi dolazite do toga da vam se isplati samo nov stan i jos ako imate povracaj pdv-a polovan stan je gubljene vremena.

-Racunajte da su ulaganja za polovan stan oko 60 kvadrata sa renoviranjem kupatila i kuhinje,instalacija,molerskim radovima,parketom i jos kojim sitnicama minimum 5000 eura plus zamena prozora ako je potrebna onda je to ukupno preko 7500 eura plus provizija agencije ako naletite na njih je preko 9500 eura plus ako vam nije prvi stan to je preko 11500 eura.

-I pored svega ovoga ipak je najveci problem naci odgovrajacu stan i to gledajuci prvi front bitnih uslova a to je spratnost/osuncanost/buka drugi front je blizina prevoza/skole/vrtica/pijace/prodavnice.U ponudi je uglavnom preko 90% stanova koji su potpuno neodgovarajaci.Jako je tesko naci i priblizno idealan polovan stan u ceni od 1150 do max 1300eura.

Na kilo

pre 12 godina

I digitalni fotoaparati nikad nisu bili jeftiniji - cena im je pala na manje od 10 evra po megapixelu. I ne samo to, nego polovni automobili po oglasima mogu da se kupe po ceni manjoj od jednog evra po kubnom centimetru zapremine motora. Ipak, iz neobjašnjivih razloga mnogi plaćaju svoje automobile mnogo više po kubnom centimetru. Ne shvatam logiku...

neko

pre 12 godina

1000 eur je preskupo! Ne planiram da kupim stan niti imam bilo kakav interes. Kriminal je cena kvadrata po bg. Realno je kako ja uvek govorim - realno i normalno:
1. Delta city: 750 eur
2. Vracar i krug dvojke 800 eur max
3. Mirjevo: 550 eur
4. Visnjica 450 eur

i tako dalje. Ovako mora biti i bice. Kakvih 1000 eur alo!

wasa

pre 12 godina

ako mi neko od tvoraca ovog clanka i vlasnika agencija nadje stan u bgd gde je cena 1.000 eur po kvm ja ga castim sa jos 200 eur po kvm plus provizija. makar to bio i medakovic...

nbp

pre 12 godina

Za starogradnju važi jedna grupa pravila, a za novogradnju druga. U širem centru Beograda (zone 1 i 2), uz projektno investiranje (kredit), osrednji kvalitet gradnje, bivše vlasnike i, naravno, plaćanje svih dažbina, NE MOŽE u izgradnji da košta manje od 1.300 eur/m2. Ovo „m2“ se odnosi na prodajne kvadrate, ono što donosi novac, a ne bruto (pošto mnogi u Srbiji „znaju“ da kvadrat u izgradnji košta 400-500 eur/m2... da, to je na bruto kvadraturu, koja uključuje sve, i podzemlje, a ne uključuje sve dažbine i troškove). Tako da u Beogradu neće moći da se nađe „novi“ kvadrat po ceni ispod pomenute (može u zonama 3, 4 i „naviše“) – osim ako banke ne aktiviraju hipoteke, pa negde prodaju „daj šta daš“.

novosadjanin

pre 12 godina

Molim vas da mi nadjete nov uknjizen stan na Novoj Detelinari za 700e po kvadratu - odmah ga kupujem i castim vas sa 1000e!
Ovo su gluposti, a Adice, Klisa i ostalo... To je kao da kazete da su cene kvadrata stanova u Beogradu 700e a pisete cene iz Malog Mokrog Luga, Sremcice, Batajnice...
Nerealno!

novosadjanin

pre 12 godina

Molim vas da mi nadjete nov uknjizen stan na Novoj Detelinari za 700e po kvadratu - odmah ga kupujem i castim vas sa 1000e!
Ovo su gluposti, a Adice, Klisa i ostalo... To je kao da kazete da su cene kvadrata stanova u Beogradu 700e a pisete cene iz Malog Mokrog Luga, Sremcice, Batajnice...
Nerealno!

neko

pre 12 godina

1000 eur je preskupo! Ne planiram da kupim stan niti imam bilo kakav interes. Kriminal je cena kvadrata po bg. Realno je kako ja uvek govorim - realno i normalno:
1. Delta city: 750 eur
2. Vracar i krug dvojke 800 eur max
3. Mirjevo: 550 eur
4. Visnjica 450 eur

i tako dalje. Ovako mora biti i bice. Kakvih 1000 eur alo!

aleksa

pre 12 godina

Cene padaju, to je zakon tržišta jer novi stanovi zvrje neprodati godinama. Samo u ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od podvožnjaka do Gradske bolnice Zvezdara ima najmanje 1000 (HILJADU) novih i neprodatih stanova.

Nik

pre 12 godina

Ne znam zasto se svi plase da cene stanovima padnu? To samo znaci da ces za svoju platu moci da kupis vise, a isplati se i onima sto vec imaju stanove jer ce za neki veci morati manje da doplate. Takodje, vise bi novca ostajalo za namestaj (sto bi opet pokrenulo tu industriju), male radove po kuci, letovanja, zimovanja, hranu... Ne znam po kojoj logici mesto za zivot u ovakvoj zemlji i sa ovakvim platama kosta toliko puno?

Pera Germanija

pre 12 godina

Realno je da cena kvadrata bude jednaka ili malo vise od prosecne plate. Tako je u svim normalnim zemljama evrope. Investitori pevaju od srece kad zarade 10-15% od ulozenog. Sad je jos gora situacija zbog krize, ljudi se tesko odlucuju za nekretnine. Daklem, kad kod nas kvadrat bude oko 400e, onda se moze reci da je realno

zoran

pre 12 godina

Cene diktira tržište a ne nečija želja (biće jeftinije), u Beogradu je tržište odavno zasićeno ponudom (Belvil,kasarna V.Stepa, i dr.)pa je prodaja skoro stala, a narod nema finansijska sredstva za kupovinu stanova, tako da se i ove cene koje se pojavljuju u javnosti samo bezbeze navode.Napravite stvarnu analizu prodatih stanova, u recimo ovoj godini, a ne samo ponude!

Na kilo

pre 12 godina

I digitalni fotoaparati nikad nisu bili jeftiniji - cena im je pala na manje od 10 evra po megapixelu. I ne samo to, nego polovni automobili po oglasima mogu da se kupe po ceni manjoj od jednog evra po kubnom centimetru zapremine motora. Ipak, iz neobjašnjivih razloga mnogi plaćaju svoje automobile mnogo više po kubnom centimetru. Ne shvatam logiku...

Deda Mraz

pre 12 godina

Ocekuje se stampedo u padu cena prodaje nekretnina i rentiranja i to u vecim gradovima.Jer se gase firme,ljudi gube posao(u prvom talasu to je bilo 200000)pada standard zbog ekonomske krize,plate ostaju zamrznute,cene rezija rastu jer treba da se odrzi socijalni miru,popuni budzet u smislu isplata plata drzavnih sluzbenika kao i isplata penzija.
Ko to ne vidi taj i dalje prica o krugu dvojke i ceni kvadrata od 3000e.Buducnost je u kupovini placeva,na periferiji ili opstini udaljenoj od glavnog grada,investiranju u objekte koji su stedljivi u smislu toplotne energije,izgradnji kvadrature koja je pristojna za zivot porodice.Znaci nista preterano kuca od 200m2.Vec ce se graditi 60-100m2 najvise.I to uz iskoriscenje solarne energije,zagrevanja vode,smanjenju utroska u svakom smislu.To je danas svima dostupno a i cene tih uredjaja su pristupacne.A pored toga na placu izgradnja manjih plastenika za sopstvene potrebe.Jer ce udaljenost od marketa i prodavnica biti veca,pa samim tim i kupovina u njima ogranicena.
Jer to vam je jedini moguc sistem koji ce se odrzati u narednom periodu.Iz razloga sto je danas cena rentiranja visoka.Krediti stambeni na duzi vremenski rok su kocka poput ruleta(svetska ekonomska kriza,gubitak posla,promena mesta boravka zbog posla,smanjenje,zamrzavanje plata).Visina rezije za stan od prosecnih 60m2 ce u narednom periodu preci cifru od 100e.Kada to saberete sa obaveznim kreditom tog stana,to vam je oko 400e mececna obaveza.Pa cak i vise.Ukljucujuci i porez kao jos jedan trosak(10-20e mesecno),parking i ostala slicna zadovoljstva.
Ko danas sme da se usudi na takvu vrstu kocke....slobodno!
Ja mu zelim iskreno srecu.

frankfurcanin

pre 12 godina

B92, vi ste malo pogresili treba:

"Stan u Beogradu trenutno može da se PRODA (jos uvek) i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom"

Mika

pre 12 godina

Samo stpljivo. Tek sad smo dostigli limit zaduzenja. Sada pocinje prava kriza za one iz drzavne uprave koji su inace imali prevelike plate i koji su i mogli da uzimaju kredite i da se neralno zaduzuju. Da ne pominjem sto ce se povecati broj aktiviranih hipoteka. Ako se na to doda cinjenica da smo najstarija nacija u Evropi, bice jos praznih stanova, a sve manje platezno sposobnih da ih kupuju, otplacuju ili se zaduzuju...

wasa

pre 12 godina

ako mi neko od tvoraca ovog clanka i vlasnika agencija nadje stan u bgd gde je cena 1.000 eur po kvm ja ga castim sa jos 200 eur po kvm plus provizija. makar to bio i medakovic...

xenon

pre 12 godina

Dajte molimvas nemojte pisati ovakve nebuloze.Sta znaci jeftiniji kvadrat ako papiri nisu u redu.Evo imate stan u knez mihaljovoj za 700 eura ali znate sta papiri ne valjaaju.Cene stanova se medjusobno uporedjuju iskljucivo sa cistim papirima.2 godine trazim stan da kupim i ovo su moja zapazanja:

-pojefinili su najvise skupi stanovi to jest novi beograd gde je bilo ranije preko 2500 po kvadratu,vracar koji je bio oko 3000 eura i tako uglavnom nekada skupi stanovi sada su pojeftinili.

-Pojeftinili su i polovni stanovi manjih kvadratura ali mnogo manje i kod njih je problem sto su cene polovnih stanova ranije bile maltene izjednacene sa novogradnjom od 1500 eura,pa tako sada kada su ti polovni recimo od 1150 do 1350 eura kada dodate sva potrebna renoviranja i ulaganja vi dolazite do toga da vam se isplati samo nov stan i jos ako imate povracaj pdv-a polovan stan je gubljene vremena.

-Racunajte da su ulaganja za polovan stan oko 60 kvadrata sa renoviranjem kupatila i kuhinje,instalacija,molerskim radovima,parketom i jos kojim sitnicama minimum 5000 eura plus zamena prozora ako je potrebna onda je to ukupno preko 7500 eura plus provizija agencije ako naletite na njih je preko 9500 eura plus ako vam nije prvi stan to je preko 11500 eura.

-I pored svega ovoga ipak je najveci problem naci odgovrajacu stan i to gledajuci prvi front bitnih uslova a to je spratnost/osuncanost/buka drugi front je blizina prevoza/skole/vrtica/pijace/prodavnice.U ponudi je uglavnom preko 90% stanova koji su potpuno neodgovarajaci.Jako je tesko naci i priblizno idealan polovan stan u ceni od 1150 do max 1300eura.

Gastos

pre 12 godina

1000 evra po kvadratu stana u drzavi sa 30% nezaposlenih i prosecnom platom od 300 evra??!! Ali Beograd nikada nije bio "normalan" sa cenama, valjda se placa ta "velika cast" sto si u "krugu dvojke" BRE. U svakom slucaju, bice to mnogo jeftinije sledece godine. Ja ciljam na nekih 700-750 na dobroj lokaciji. Setite se posto su bili 93ce. Nece biti bas tako, ali skoro. E tada necu da kupujem nego cu da pocnem da pregovaram, do nekih 500 po kvadratu max. Mislite da to nije realno? Samo cekajte do decembra sledece godine.

Petar

pre 12 godina

Na ovu temu sam vec slao komentare, ali ajde da ponovim:

Sve dok je ovolika navala na prestonicu, sto zbog posla ili neke glupe zelje da zivi u velikom gradu, nema sanse da cena u Beogradu bude 500,600 evra po kvadratu.
Neko od komentatora kaze u Srbiji treba kvadrata da bude max 500 evra. Pa, u vecini manjih gradova i sela nekretnina po toj ceni imate koliko hocete, ali niko nece da ih kupi. Svi hoce Beograd, i to ako moze sto blize centru. Eventualno Novi Sad.
S druge strane, cena novogradnji moze da ide dole, ali je potrebno da drzavni cinovnici vise ne uzimaju veoma debeo mito za razne dozvole. Takodje, kriza ce investitorima sigurno smanjiti apetit za enormnom zaradom.
Sto se tice realnih cena nekretnina, u Nemackoj postoji pravilo: pomnozite mesecnu kiriju za stan koji zelite da kupite sa 12 (meseci), a zatim sa 20 godina.
Znam da ce neko reci da kvadrat na Zapadu kosta koliko i jedna plata, sto je manje-vise tacno. Opet, u Srbiji imamo opstu navalu na Beograd, ne postoji decentralizacija (ne ona Dinkiceva i Cankova, nego prava) i zbog toga je kvadrat u prestonici visetruko skuplji od prosecne plate.

nbp

pre 12 godina

Za starogradnju važi jedna grupa pravila, a za novogradnju druga. U širem centru Beograda (zone 1 i 2), uz projektno investiranje (kredit), osrednji kvalitet gradnje, bivše vlasnike i, naravno, plaćanje svih dažbina, NE MOŽE u izgradnji da košta manje od 1.300 eur/m2. Ovo „m2“ se odnosi na prodajne kvadrate, ono što donosi novac, a ne bruto (pošto mnogi u Srbiji „znaju“ da kvadrat u izgradnji košta 400-500 eur/m2... da, to je na bruto kvadraturu, koja uključuje sve, i podzemlje, a ne uključuje sve dažbine i troškove). Tako da u Beogradu neće moći da se nađe „novi“ kvadrat po ceni ispod pomenute (može u zonama 3, 4 i „naviše“) – osim ako banke ne aktiviraju hipoteke, pa negde prodaju „daj šta daš“.

T.

pre 12 godina

Iako je Euribor nizak, banke su povecale svoje marze tako da krediti uopste nisu jeftini. Meni se vise isplati da iznajmljujem stan, jer bi mi rata bila 2-3 puta veca nego kirija za isti stan.

Jovan

pre 12 godina

@ Novosadjanin
Za mog sugradjanina informacija kako se kupuje stan za 700 eura na novoj detelinari. Onako kako sam ja to uradio proslog meseca... Stan za 700 eura se ne prodaje u oglasu, takav stan se u oglasima krece oko 900 eura preko agencije. Uz dogogovor i kaficu, za kes bez agencije, i naravno malo veca kvadratura (50-60) ako se to moze nazvati vecom jel, opusteno se na novoj detelinari prodaju takvi stanovi, jos ako se prodavcu zuri mozes da pregovaras oko namestaja i bele tehnike u istoj ceni. Inace i tih 700 eura je super, jer dolayi 2012 i jos uzasnija 2013. Sta mislite koliko ce kvadrat biti 2013? Ne vise od 700 u boljim delovima grada, stanovi i ovako zvrje prazni, nova detelinara 2013=500-600 eura.

Niko

pre 12 godina

@neko – Kad bude kako ti kažeš, dajem ti 300 eur preko tvoje cene. Ja sam radio za investitore i samo u „Krugu dvojke“, za koji bi ti platio 800 eur, izgradnja prodajnog kvadrata košta 750 eur. Zona 1 – taksa Direkciji za građevinsko zemljište 200 eur (pogledajte na sajtu Beoland). Skloništa srbije 2%. Kamata banci – 150 eur. Bivši vlasnici – 200 eur (to su, znaš, oni što su tu živeli i ne bi da budu izbačeni na ulicu, pa to košta). Pa treba platiti projektovanje, takse komunalnim kućama (EDB, Beoelektrane i njih još desetak, nije ispod 100 eur po kvadratu), stručni i tehnički nadzor, tehnički prijem, papirologiju (ni ne navodim što po raznim sekretarijatima hoće da ih „častiš“ da ti ne bi zagubili predmet), i još procenat od prodaje agencijama. Saberi ove stavke. Tvojih „800“ je genijalno! Samo pojasni kako. Hvala.

Milan

pre 12 godina

(nbp, 20. decembar 2011 08:58)

Recimo da je i tacno to da trenutno ne moze nesto da se sagradi u centru ispod 1300 evra po kvadratu, ali kada nema potraznje, a preduzetnik ili firma su zarobili kapital u nekretnini koja im ne donosi nikakav prihod, a vrednost joj vremenom neminovno opada, onda se prodaje ispod trzisne cene. Kada potraznja opadne drasticno kao u trenutnoj ekonomskoj krizi kada nema novca (mislim na kes) niotkuda onda damping cene nisu izuzetak nego trend tj. nova trzisna cena. Deflacija je neminovnost kada nema novca. Uostalom svi vidimo sta se desava sa cenama nekretnina, ali to je tek pocetak. Videcete sledece godine kako moze da se prodaje u centru jeftinije od 1300 evra, mnogo jeftinije. 89-e su nam plate bile tri puta vece nego danas pa su se samo cetri godine kasnije stanovi u Knez Mihajlovoj mogli kupiti za 150K maraka, znam licno ljude koji su kupovali i za manje od toga. "Vrednost" i novac su ljudske tvorevina, a ne zakoni prirode.

Radasin

pre 12 godina

Vidim da je ovde moderno reci sto nizu zeljenu cenu, da bi se dobilo sto bolje preporuke komentara. E pa ja sam za sledecu opciju, stan u centru 100-150e po kvadratu. stan na periferiji od 70-90 eura po kvadratu, samo pricekajte jos malo - a za to vreme stan u centru new yorka prodat za 115000 dolara po kvadratu, i to stan od 700 kvadrata, dakle 88 miliona dolara, ali kako kazu ljudi, u sirem centru beca i berlina ima da se kupi stan za 700e po kvadratu, pa ima i u sirem centru beograda - glogonjskom ritu, takodje i za manje od 700e

konacno prave cene

pre 12 godina

Cene su pale i padace jos. Jedino jos Dorcol, Vracar i sl. drze ludacke cene od 2000, 2500, 3000e/m2, ostalo je ok (kako je bilo). Belvil ide za 1300, nesto kvalitetnije i luksuznije po NBG je oko 1500-2000, ali to treba jos dole da ide, bar 20-30%

STANKOM DRZAVA

pre 12 godina

Imate kod Zike Mustikle i Stankoma jos jeftinije ,samo ima jedan mali problem ni posle sedam godina ne mozete da udjete u njega jer stecajni upravnici preko svojih agencija ponovo prodaju jeftinije iste te stanove mnogo povoljnije.

obi van

pre 12 godina

svi oni koji su stanove kupovali kao investiciju opekli su se jer su pare izgubili. a to je bilo barem 30% kupaca. drugi faktor je otezano zaduzivanje (povecanje ucesca) trece ekonomska nestabilnost, moguci gubitak posla. To bi u svakoj normalnoj ekonomiji izazvalo drasticni pad cijena a mi biljezimo svega 20%. Kad je Beograd u pitanju tu definitivno ne vrijede ekonomski zakoni i zato se ne usudjujem da prognoziram sta ce biti. I da cijene pocnu da rastu, ne bi me cudilo.

karamela

pre 12 godina

recenica prva : Stan u Beogradu trenutno može da se kupi i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom, i na lokacijama koje su RELATIVNO BLIZU CENTRA.
recenica druga : U beogradskim naseljima Braće Jerković, ZEMUN POLJE, VIŠNJICA, Karaburma, pa i u nekim delovima Zvezdare, na MEDAKU stan od 40 kvadrata može da se pazari i za 40.000 evra.
Ako je to blizu centra, pardon, RELATIVNO blizu centra, ja sam onda majka Tereza!

zabac

pre 12 godina

Pitam se da li su ti stanovi za 700 eur uknjizeni. Imajuci u vidu dobre komentare sta cini cenu kvadrata u izgradnji, jasno je da se ovde fakticki radi o divljoj gradnji , "investitorima" sto su mazali levo i desno i sa polupapirima (to je dobijanje papira za jedno, a gradis drugo, pa castis inspektore i ostala gladna usta), da su zgrade sa septickom jamom i tome slicno. Druga opcija je da je stara zgrada. Treca je da banka prodaje za budzasto stan od hipoteke da pokrije bar deo izgubljenog. Cetvrto ne moze dokle god ono sto cini cenu LEGALNOG kvadrata u Beogradu ne pojeftini. A gladna su usta i izvodjaca i javnih preduzeca cije hiljade zaposlenih besposlicara zive od taksi. Pitajte u Sklonistima Srbije i Direkciji za gradjevinsko zemljiste Beograda.

zoran

pre 12 godina

Kakve veze ima prosek plate sa cenom stana?Onaj koji ima taj ce da kupi,a onaj sto nema naravno nece.Treba uskladiti cene sa platama?O cemu vi pricate?Moj vam je savet da kupite stan po 1000e/m2 odmah,ali odmah.Zasto?Jer osnovna stavka za stanogradnju je zemljiste kojeg NEMA(shvatite to vec jednom).Mozda bude u buducnosti preko Dunava(treci Beograd).Kad niste u materiji ne lupetajte.Samo realno... i nista vise.

Bg

pre 12 godina

Odavno jos u Borci, na Labudovom i Petlovom brdu, Zelezniku, Zemun polju, Visnjici, Galenici, i drugim udaljenijim naseljima imate stanove za te pare.

Mirko_NS

pre 12 godina

@Niko
Ok, neka je cena izgradnje i tih 800E - sta je onda problem da cena kvadrata u prodaji bude 1000-1100E? 200-300E zarade po kvadratu zarade, na ulozenih 800E, pa malo li je?

Cene moraju dole!

pre 12 godina

Mislim da nigde u svetu ne postoji ovako mala razlika između cena novogradnje i starih stanova. Po meni je ok da investitor zaradi i do 30% za 2. godine. Ali nije ok, da cene stanova starih po 30. i više godina budu samo 25%-35% niže od novogradnje! To je stvarno nenormalno, da krš stan u Beogradu, prosečno košta 1200 e po m2! Mislim da cene starih stanova moraju da idu dole bar 50%. Što se novih stanova tiče, to je diskutabilno...npr. Belvil - zgrada je iz 2009. a to više nije novo.........

Brdjanin

pre 12 godina

Cene stanova u Beogradu (iz otkupa), ne drze velike agencije za promet nekretnina, nego i sami kupci koji na obodu grada misle da mogu da prodaju stan po ceni kakva je bila u vreme kredita (Mirijevo na primer). A to sto ovde mnogi hoce dobar stan na sjajnoj lokaciji za male pare, toga nije nikad bilo niti ce biti. Samo pogledajte cene stanova iz 1998. do 2002. godine. Je li se tada mnogo bolje zivelo? Nije. Ali su se stanovi prodavali i znalo se koje su to lokacije najskuplje. I kupovina stana nema nikakve veze sa mesecnim primanjima, jer izvinite gospodo, niko nije kupio stan jer je stedeo od plate. Vreme je da se cene stanova vrate na stari period i da se zna ko ima para da kupi stan na Banovom brdu, Konjarniku, itd., a ko u Mirijevu ili Karaburmi.

seljadin

pre 12 godina

oko Arene su stanovi novi, 2000 evra, a polovni, 1800, ne vise od toga, i to u losijim zgradama, pored autoputa gde ti zid pocrni iako si ga farbao pre par meseci.

Belvil jos uvek ne ide za 1300, mozda neki ubogi stanovi sa ubogom strukturom, ali sve sto valja, tesko da ce imati tu cenu, mozda sledece godine, a mozda ni tada. Mada sad ce se javiti bar 10 koji to znaju "majke mi".

Miskovic je prodao Deltu, a ovo moze da mu kaplje, da prodaje jos 5 godina, nije mu vise toliko vazno, a nije ni usao u nove biznise, prema tome....

Sto se tice cena u BG, koje neko zeli, da ce biti 500 ili 700 evra, to je kao kad je moj stric dosao iz Pariza, ove godine, i cuo je da su stanovi mnogo jeftini, medjutim kad je video te "stanove" u koje treba uloziti jos toliko da bi se doveli na neki normalan nivo.

Prema tome, nema jos uvek kvalitetnog stana bez 1600-2000 evra, na dobroj lokaciji, i da ti ne treba jos 500 evra po m2 za renoviranje.

Sto se tice izgradnje stanova, sa taksama i svim troskovima, ono sto zida GDS na Vozdovcu, u proizvodnji ima cenu od 1000 evra, ja bih voleo da je jeftinije, ali nije, znaci tu ce moci skinuti cenu mozda do 1200 evra, i nista vise.

uskok

pre 12 godina

U Beogradu cene stanova vestacki drze velike agencije za prodaju nekretnina i neki investitori. Na ceni od 1.000 eura za novi stan zarada je preko 600 eur-a po kvadratu na zgradu od 3.000 kvadrata (sto je veca kvadratura zarada je veca. Agencije ne zele da se odreknu velike provizije, pa svoje klijente uveravaju da ne mogu da nadju jeftinije. U stvarnosti je drugachije, po rubnim delovima grada moguce je kupiti novi sta i po 600-800 kvadrata (Altina), doduhe papiri su predati na legalizaciju pa se ceka.
A drzava sa svoje strane, takodje ne zeli da se odrekne svog dela kolacha. Samo u zavisnosti od zone za dogradnju ili izgradnju novih stanova u stavci ~gradjevinsko zemljiste~ streba platiti od 110 (IV zona) do 900 eur-a po kvadratu.

konacno prave cene

pre 12 godina

Cene su pale i padace jos. Jedino jos Dorcol, Vracar i sl. drze ludacke cene od 2000, 2500, 3000e/m2, ostalo je ok (kako je bilo). Belvil ide za 1300, nesto kvalitetnije i luksuznije po NBG je oko 1500-2000, ali to treba jos dole da ide, bar 20-30%

Radasin

pre 12 godina

Vidim da je ovde moderno reci sto nizu zeljenu cenu, da bi se dobilo sto bolje preporuke komentara. E pa ja sam za sledecu opciju, stan u centru 100-150e po kvadratu. stan na periferiji od 70-90 eura po kvadratu, samo pricekajte jos malo - a za to vreme stan u centru new yorka prodat za 115000 dolara po kvadratu, i to stan od 700 kvadrata, dakle 88 miliona dolara, ali kako kazu ljudi, u sirem centru beca i berlina ima da se kupi stan za 700e po kvadratu, pa ima i u sirem centru beograda - glogonjskom ritu, takodje i za manje od 700e

neko

pre 12 godina

1000 eur je preskupo! Ne planiram da kupim stan niti imam bilo kakav interes. Kriminal je cena kvadrata po bg. Realno je kako ja uvek govorim - realno i normalno:
1. Delta city: 750 eur
2. Vracar i krug dvojke 800 eur max
3. Mirjevo: 550 eur
4. Visnjica 450 eur

i tako dalje. Ovako mora biti i bice. Kakvih 1000 eur alo!

novosadjanin

pre 12 godina

Molim vas da mi nadjete nov uknjizen stan na Novoj Detelinari za 700e po kvadratu - odmah ga kupujem i castim vas sa 1000e!
Ovo su gluposti, a Adice, Klisa i ostalo... To je kao da kazete da su cene kvadrata stanova u Beogradu 700e a pisete cene iz Malog Mokrog Luga, Sremcice, Batajnice...
Nerealno!

nbp

pre 12 godina

Za starogradnju važi jedna grupa pravila, a za novogradnju druga. U širem centru Beograda (zone 1 i 2), uz projektno investiranje (kredit), osrednji kvalitet gradnje, bivše vlasnike i, naravno, plaćanje svih dažbina, NE MOŽE u izgradnji da košta manje od 1.300 eur/m2. Ovo „m2“ se odnosi na prodajne kvadrate, ono što donosi novac, a ne bruto (pošto mnogi u Srbiji „znaju“ da kvadrat u izgradnji košta 400-500 eur/m2... da, to je na bruto kvadraturu, koja uključuje sve, i podzemlje, a ne uključuje sve dažbine i troškove). Tako da u Beogradu neće moći da se nađe „novi“ kvadrat po ceni ispod pomenute (može u zonama 3, 4 i „naviše“) – osim ako banke ne aktiviraju hipoteke, pa negde prodaju „daj šta daš“.

wasa

pre 12 godina

ako mi neko od tvoraca ovog clanka i vlasnika agencija nadje stan u bgd gde je cena 1.000 eur po kvm ja ga castim sa jos 200 eur po kvm plus provizija. makar to bio i medakovic...

Niko

pre 12 godina

@neko – Kad bude kako ti kažeš, dajem ti 300 eur preko tvoje cene. Ja sam radio za investitore i samo u „Krugu dvojke“, za koji bi ti platio 800 eur, izgradnja prodajnog kvadrata košta 750 eur. Zona 1 – taksa Direkciji za građevinsko zemljište 200 eur (pogledajte na sajtu Beoland). Skloništa srbije 2%. Kamata banci – 150 eur. Bivši vlasnici – 200 eur (to su, znaš, oni što su tu živeli i ne bi da budu izbačeni na ulicu, pa to košta). Pa treba platiti projektovanje, takse komunalnim kućama (EDB, Beoelektrane i njih još desetak, nije ispod 100 eur po kvadratu), stručni i tehnički nadzor, tehnički prijem, papirologiju (ni ne navodim što po raznim sekretarijatima hoće da ih „častiš“ da ti ne bi zagubili predmet), i još procenat od prodaje agencijama. Saberi ove stavke. Tvojih „800“ je genijalno! Samo pojasni kako. Hvala.

Gastos

pre 12 godina

1000 evra po kvadratu stana u drzavi sa 30% nezaposlenih i prosecnom platom od 300 evra??!! Ali Beograd nikada nije bio "normalan" sa cenama, valjda se placa ta "velika cast" sto si u "krugu dvojke" BRE. U svakom slucaju, bice to mnogo jeftinije sledece godine. Ja ciljam na nekih 700-750 na dobroj lokaciji. Setite se posto su bili 93ce. Nece biti bas tako, ali skoro. E tada necu da kupujem nego cu da pocnem da pregovaram, do nekih 500 po kvadratu max. Mislite da to nije realno? Samo cekajte do decembra sledece godine.

Pera Germanija

pre 12 godina

Realno je da cena kvadrata bude jednaka ili malo vise od prosecne plate. Tako je u svim normalnim zemljama evrope. Investitori pevaju od srece kad zarade 10-15% od ulozenog. Sad je jos gora situacija zbog krize, ljudi se tesko odlucuju za nekretnine. Daklem, kad kod nas kvadrat bude oko 400e, onda se moze reci da je realno

zoran

pre 12 godina

Kakve veze ima prosek plate sa cenom stana?Onaj koji ima taj ce da kupi,a onaj sto nema naravno nece.Treba uskladiti cene sa platama?O cemu vi pricate?Moj vam je savet da kupite stan po 1000e/m2 odmah,ali odmah.Zasto?Jer osnovna stavka za stanogradnju je zemljiste kojeg NEMA(shvatite to vec jednom).Mozda bude u buducnosti preko Dunava(treci Beograd).Kad niste u materiji ne lupetajte.Samo realno... i nista vise.

Na kilo

pre 12 godina

I digitalni fotoaparati nikad nisu bili jeftiniji - cena im je pala na manje od 10 evra po megapixelu. I ne samo to, nego polovni automobili po oglasima mogu da se kupe po ceni manjoj od jednog evra po kubnom centimetru zapremine motora. Ipak, iz neobjašnjivih razloga mnogi plaćaju svoje automobile mnogo više po kubnom centimetru. Ne shvatam logiku...

Jovan

pre 12 godina

@ Novosadjanin
Za mog sugradjanina informacija kako se kupuje stan za 700 eura na novoj detelinari. Onako kako sam ja to uradio proslog meseca... Stan za 700 eura se ne prodaje u oglasu, takav stan se u oglasima krece oko 900 eura preko agencije. Uz dogogovor i kaficu, za kes bez agencije, i naravno malo veca kvadratura (50-60) ako se to moze nazvati vecom jel, opusteno se na novoj detelinari prodaju takvi stanovi, jos ako se prodavcu zuri mozes da pregovaras oko namestaja i bele tehnike u istoj ceni. Inace i tih 700 eura je super, jer dolayi 2012 i jos uzasnija 2013. Sta mislite koliko ce kvadrat biti 2013? Ne vise od 700 u boljim delovima grada, stanovi i ovako zvrje prazni, nova detelinara 2013=500-600 eura.

aleksa

pre 12 godina

Cene padaju, to je zakon tržišta jer novi stanovi zvrje neprodati godinama. Samo u ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od podvožnjaka do Gradske bolnice Zvezdara ima najmanje 1000 (HILJADU) novih i neprodatih stanova.

Deda Mraz

pre 12 godina

Ocekuje se stampedo u padu cena prodaje nekretnina i rentiranja i to u vecim gradovima.Jer se gase firme,ljudi gube posao(u prvom talasu to je bilo 200000)pada standard zbog ekonomske krize,plate ostaju zamrznute,cene rezija rastu jer treba da se odrzi socijalni miru,popuni budzet u smislu isplata plata drzavnih sluzbenika kao i isplata penzija.
Ko to ne vidi taj i dalje prica o krugu dvojke i ceni kvadrata od 3000e.Buducnost je u kupovini placeva,na periferiji ili opstini udaljenoj od glavnog grada,investiranju u objekte koji su stedljivi u smislu toplotne energije,izgradnji kvadrature koja je pristojna za zivot porodice.Znaci nista preterano kuca od 200m2.Vec ce se graditi 60-100m2 najvise.I to uz iskoriscenje solarne energije,zagrevanja vode,smanjenju utroska u svakom smislu.To je danas svima dostupno a i cene tih uredjaja su pristupacne.A pored toga na placu izgradnja manjih plastenika za sopstvene potrebe.Jer ce udaljenost od marketa i prodavnica biti veca,pa samim tim i kupovina u njima ogranicena.
Jer to vam je jedini moguc sistem koji ce se odrzati u narednom periodu.Iz razloga sto je danas cena rentiranja visoka.Krediti stambeni na duzi vremenski rok su kocka poput ruleta(svetska ekonomska kriza,gubitak posla,promena mesta boravka zbog posla,smanjenje,zamrzavanje plata).Visina rezije za stan od prosecnih 60m2 ce u narednom periodu preci cifru od 100e.Kada to saberete sa obaveznim kreditom tog stana,to vam je oko 400e mececna obaveza.Pa cak i vise.Ukljucujuci i porez kao jos jedan trosak(10-20e mesecno),parking i ostala slicna zadovoljstva.
Ko danas sme da se usudi na takvu vrstu kocke....slobodno!
Ja mu zelim iskreno srecu.

Petar

pre 12 godina

Na ovu temu sam vec slao komentare, ali ajde da ponovim:

Sve dok je ovolika navala na prestonicu, sto zbog posla ili neke glupe zelje da zivi u velikom gradu, nema sanse da cena u Beogradu bude 500,600 evra po kvadratu.
Neko od komentatora kaze u Srbiji treba kvadrata da bude max 500 evra. Pa, u vecini manjih gradova i sela nekretnina po toj ceni imate koliko hocete, ali niko nece da ih kupi. Svi hoce Beograd, i to ako moze sto blize centru. Eventualno Novi Sad.
S druge strane, cena novogradnji moze da ide dole, ali je potrebno da drzavni cinovnici vise ne uzimaju veoma debeo mito za razne dozvole. Takodje, kriza ce investitorima sigurno smanjiti apetit za enormnom zaradom.
Sto se tice realnih cena nekretnina, u Nemackoj postoji pravilo: pomnozite mesecnu kiriju za stan koji zelite da kupite sa 12 (meseci), a zatim sa 20 godina.
Znam da ce neko reci da kvadrat na Zapadu kosta koliko i jedna plata, sto je manje-vise tacno. Opet, u Srbiji imamo opstu navalu na Beograd, ne postoji decentralizacija (ne ona Dinkiceva i Cankova, nego prava) i zbog toga je kvadrat u prestonici visetruko skuplji od prosecne plate.

xenon

pre 12 godina

Dajte molimvas nemojte pisati ovakve nebuloze.Sta znaci jeftiniji kvadrat ako papiri nisu u redu.Evo imate stan u knez mihaljovoj za 700 eura ali znate sta papiri ne valjaaju.Cene stanova se medjusobno uporedjuju iskljucivo sa cistim papirima.2 godine trazim stan da kupim i ovo su moja zapazanja:

-pojefinili su najvise skupi stanovi to jest novi beograd gde je bilo ranije preko 2500 po kvadratu,vracar koji je bio oko 3000 eura i tako uglavnom nekada skupi stanovi sada su pojeftinili.

-Pojeftinili su i polovni stanovi manjih kvadratura ali mnogo manje i kod njih je problem sto su cene polovnih stanova ranije bile maltene izjednacene sa novogradnjom od 1500 eura,pa tako sada kada su ti polovni recimo od 1150 do 1350 eura kada dodate sva potrebna renoviranja i ulaganja vi dolazite do toga da vam se isplati samo nov stan i jos ako imate povracaj pdv-a polovan stan je gubljene vremena.

-Racunajte da su ulaganja za polovan stan oko 60 kvadrata sa renoviranjem kupatila i kuhinje,instalacija,molerskim radovima,parketom i jos kojim sitnicama minimum 5000 eura plus zamena prozora ako je potrebna onda je to ukupno preko 7500 eura plus provizija agencije ako naletite na njih je preko 9500 eura plus ako vam nije prvi stan to je preko 11500 eura.

-I pored svega ovoga ipak je najveci problem naci odgovrajacu stan i to gledajuci prvi front bitnih uslova a to je spratnost/osuncanost/buka drugi front je blizina prevoza/skole/vrtica/pijace/prodavnice.U ponudi je uglavnom preko 90% stanova koji su potpuno neodgovarajaci.Jako je tesko naci i priblizno idealan polovan stan u ceni od 1150 do max 1300eura.

karamela

pre 12 godina

recenica prva : Stan u Beogradu trenutno može da se kupi i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom, i na lokacijama koje su RELATIVNO BLIZU CENTRA.
recenica druga : U beogradskim naseljima Braće Jerković, ZEMUN POLJE, VIŠNJICA, Karaburma, pa i u nekim delovima Zvezdare, na MEDAKU stan od 40 kvadrata može da se pazari i za 40.000 evra.
Ako je to blizu centra, pardon, RELATIVNO blizu centra, ja sam onda majka Tereza!

frankfurcanin

pre 12 godina

B92, vi ste malo pogresili treba:

"Stan u Beogradu trenutno može da se PRODA (jos uvek) i po ceni od 1.000 evra po metru kvadratnom"

Nik

pre 12 godina

Ne znam zasto se svi plase da cene stanovima padnu? To samo znaci da ces za svoju platu moci da kupis vise, a isplati se i onima sto vec imaju stanove jer ce za neki veci morati manje da doplate. Takodje, vise bi novca ostajalo za namestaj (sto bi opet pokrenulo tu industriju), male radove po kuci, letovanja, zimovanja, hranu... Ne znam po kojoj logici mesto za zivot u ovakvoj zemlji i sa ovakvim platama kosta toliko puno?

zoran

pre 12 godina

Cene diktira tržište a ne nečija želja (biće jeftinije), u Beogradu je tržište odavno zasićeno ponudom (Belvil,kasarna V.Stepa, i dr.)pa je prodaja skoro stala, a narod nema finansijska sredstva za kupovinu stanova, tako da se i ove cene koje se pojavljuju u javnosti samo bezbeze navode.Napravite stvarnu analizu prodatih stanova, u recimo ovoj godini, a ne samo ponude!

Mika

pre 12 godina

Samo stpljivo. Tek sad smo dostigli limit zaduzenja. Sada pocinje prava kriza za one iz drzavne uprave koji su inace imali prevelike plate i koji su i mogli da uzimaju kredite i da se neralno zaduzuju. Da ne pominjem sto ce se povecati broj aktiviranih hipoteka. Ako se na to doda cinjenica da smo najstarija nacija u Evropi, bice jos praznih stanova, a sve manje platezno sposobnih da ih kupuju, otplacuju ili se zaduzuju...

Milan

pre 12 godina

(nbp, 20. decembar 2011 08:58)

Recimo da je i tacno to da trenutno ne moze nesto da se sagradi u centru ispod 1300 evra po kvadratu, ali kada nema potraznje, a preduzetnik ili firma su zarobili kapital u nekretnini koja im ne donosi nikakav prihod, a vrednost joj vremenom neminovno opada, onda se prodaje ispod trzisne cene. Kada potraznja opadne drasticno kao u trenutnoj ekonomskoj krizi kada nema novca (mislim na kes) niotkuda onda damping cene nisu izuzetak nego trend tj. nova trzisna cena. Deflacija je neminovnost kada nema novca. Uostalom svi vidimo sta se desava sa cenama nekretnina, ali to je tek pocetak. Videcete sledece godine kako moze da se prodaje u centru jeftinije od 1300 evra, mnogo jeftinije. 89-e su nam plate bile tri puta vece nego danas pa su se samo cetri godine kasnije stanovi u Knez Mihajlovoj mogli kupiti za 150K maraka, znam licno ljude koji su kupovali i za manje od toga. "Vrednost" i novac su ljudske tvorevina, a ne zakoni prirode.

zabac

pre 12 godina

Pitam se da li su ti stanovi za 700 eur uknjizeni. Imajuci u vidu dobre komentare sta cini cenu kvadrata u izgradnji, jasno je da se ovde fakticki radi o divljoj gradnji , "investitorima" sto su mazali levo i desno i sa polupapirima (to je dobijanje papira za jedno, a gradis drugo, pa castis inspektore i ostala gladna usta), da su zgrade sa septickom jamom i tome slicno. Druga opcija je da je stara zgrada. Treca je da banka prodaje za budzasto stan od hipoteke da pokrije bar deo izgubljenog. Cetvrto ne moze dokle god ono sto cini cenu LEGALNOG kvadrata u Beogradu ne pojeftini. A gladna su usta i izvodjaca i javnih preduzeca cije hiljade zaposlenih besposlicara zive od taksi. Pitajte u Sklonistima Srbije i Direkciji za gradjevinsko zemljiste Beograda.

T.

pre 12 godina

Iako je Euribor nizak, banke su povecale svoje marze tako da krediti uopste nisu jeftini. Meni se vise isplati da iznajmljujem stan, jer bi mi rata bila 2-3 puta veca nego kirija za isti stan.

STANKOM DRZAVA

pre 12 godina

Imate kod Zike Mustikle i Stankoma jos jeftinije ,samo ima jedan mali problem ni posle sedam godina ne mozete da udjete u njega jer stecajni upravnici preko svojih agencija ponovo prodaju jeftinije iste te stanove mnogo povoljnije.

Mirko_NS

pre 12 godina

@Niko
Ok, neka je cena izgradnje i tih 800E - sta je onda problem da cena kvadrata u prodaji bude 1000-1100E? 200-300E zarade po kvadratu zarade, na ulozenih 800E, pa malo li je?

obi van

pre 12 godina

svi oni koji su stanove kupovali kao investiciju opekli su se jer su pare izgubili. a to je bilo barem 30% kupaca. drugi faktor je otezano zaduzivanje (povecanje ucesca) trece ekonomska nestabilnost, moguci gubitak posla. To bi u svakoj normalnoj ekonomiji izazvalo drasticni pad cijena a mi biljezimo svega 20%. Kad je Beograd u pitanju tu definitivno ne vrijede ekonomski zakoni i zato se ne usudjujem da prognoziram sta ce biti. I da cijene pocnu da rastu, ne bi me cudilo.

Cene moraju dole!

pre 12 godina

Mislim da nigde u svetu ne postoji ovako mala razlika između cena novogradnje i starih stanova. Po meni je ok da investitor zaradi i do 30% za 2. godine. Ali nije ok, da cene stanova starih po 30. i više godina budu samo 25%-35% niže od novogradnje! To je stvarno nenormalno, da krš stan u Beogradu, prosečno košta 1200 e po m2! Mislim da cene starih stanova moraju da idu dole bar 50%. Što se novih stanova tiče, to je diskutabilno...npr. Belvil - zgrada je iz 2009. a to više nije novo.........

seljadin

pre 12 godina

oko Arene su stanovi novi, 2000 evra, a polovni, 1800, ne vise od toga, i to u losijim zgradama, pored autoputa gde ti zid pocrni iako si ga farbao pre par meseci.

Belvil jos uvek ne ide za 1300, mozda neki ubogi stanovi sa ubogom strukturom, ali sve sto valja, tesko da ce imati tu cenu, mozda sledece godine, a mozda ni tada. Mada sad ce se javiti bar 10 koji to znaju "majke mi".

Miskovic je prodao Deltu, a ovo moze da mu kaplje, da prodaje jos 5 godina, nije mu vise toliko vazno, a nije ni usao u nove biznise, prema tome....

Sto se tice cena u BG, koje neko zeli, da ce biti 500 ili 700 evra, to je kao kad je moj stric dosao iz Pariza, ove godine, i cuo je da su stanovi mnogo jeftini, medjutim kad je video te "stanove" u koje treba uloziti jos toliko da bi se doveli na neki normalan nivo.

Prema tome, nema jos uvek kvalitetnog stana bez 1600-2000 evra, na dobroj lokaciji, i da ti ne treba jos 500 evra po m2 za renoviranje.

Sto se tice izgradnje stanova, sa taksama i svim troskovima, ono sto zida GDS na Vozdovcu, u proizvodnji ima cenu od 1000 evra, ja bih voleo da je jeftinije, ali nije, znaci tu ce moci skinuti cenu mozda do 1200 evra, i nista vise.

Bg

pre 12 godina

Odavno jos u Borci, na Labudovom i Petlovom brdu, Zelezniku, Zemun polju, Visnjici, Galenici, i drugim udaljenijim naseljima imate stanove za te pare.

uskok

pre 12 godina

U Beogradu cene stanova vestacki drze velike agencije za prodaju nekretnina i neki investitori. Na ceni od 1.000 eura za novi stan zarada je preko 600 eur-a po kvadratu na zgradu od 3.000 kvadrata (sto je veca kvadratura zarada je veca. Agencije ne zele da se odreknu velike provizije, pa svoje klijente uveravaju da ne mogu da nadju jeftinije. U stvarnosti je drugachije, po rubnim delovima grada moguce je kupiti novi sta i po 600-800 kvadrata (Altina), doduhe papiri su predati na legalizaciju pa se ceka.
A drzava sa svoje strane, takodje ne zeli da se odrekne svog dela kolacha. Samo u zavisnosti od zone za dogradnju ili izgradnju novih stanova u stavci ~gradjevinsko zemljiste~ streba platiti od 110 (IV zona) do 900 eur-a po kvadratu.

Brdjanin

pre 12 godina

Cene stanova u Beogradu (iz otkupa), ne drze velike agencije za promet nekretnina, nego i sami kupci koji na obodu grada misle da mogu da prodaju stan po ceni kakva je bila u vreme kredita (Mirijevo na primer). A to sto ovde mnogi hoce dobar stan na sjajnoj lokaciji za male pare, toga nije nikad bilo niti ce biti. Samo pogledajte cene stanova iz 1998. do 2002. godine. Je li se tada mnogo bolje zivelo? Nije. Ali su se stanovi prodavali i znalo se koje su to lokacije najskuplje. I kupovina stana nema nikakve veze sa mesecnim primanjima, jer izvinite gospodo, niko nije kupio stan jer je stedeo od plate. Vreme je da se cene stanova vrate na stari period i da se zna ko ima para da kupi stan na Banovom brdu, Konjarniku, itd., a ko u Mirijevu ili Karaburmi.