Petak, 16.12.2011.

12:25

Vojska traži ponude za nove avione

Vojska Srbije će u 2012. godini uputiti zahtev stranim kompanijama da dostave ponude za nabavku novih aviona.

Izvor: Tanjug

Vojska traži ponude za nove avione IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Cessna172

pre 12 godina

1) Od Rusa nikako. Ima da nam opet uvale neke polovnjake kao što je bilo sa 29-kama. Takođe ruska vojna tehnika se od Izraelsko-Arapskih do Kosova i Iraka pokazala slabija u odnosu na Zapadnu.
2) Od Amerikanaca se ničemu dobrom i kvalitetnom ne možemo nadati. F-22 i F-35 možemo samo da "repaint" ujemo u igricama. O finansijskoj strani bolje da i ne pišem. Najviše ako nam daju neki polovni F-16, a to je ista situacija kao i sa Rusima.
3) "Rafal" - propala strvar. Pre nekoliko dana u ovoj rubrici bio je članak zašto.
4) "Eurofighter" - ista priča kao sa F-22.
5) JAS-39 "Grippen" - moooooožda.
6) Ako već moramo da imamo ratno vazduhoplovstvo a svaka država koja iole drži do sebe mora da ga ima, i da damo pare, glasam za Kineze: J-10 ili JF-17.
Napomena: dronete su više nisu u domenu video igrica od pre 15 godina. One su sada stvarnost.

anna

pre 12 godina

Avioni su važni ali za malu dubinu teritorije kakvu mi imamo, na prvom mestu je moderna i jaka protiv-vazdušna odbrana PVO. Da smo 1999. imali 4-5 sistema S300, bombardovanja ne bi bilo jer NATO ne bi smeo da rizikuje da izgubi 20% pilota u prvih par dana. Slali bi nam oni krstareće rakete, ali ne bi mogli da nedeljama lete iznad 3000m i da se ne sekiraju mnogo.
Prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa onda eskadrila.

baca

pre 12 godina

Nabavka aviona nije ono što Vojsci najviše treba. Srbija nema dubinu teritorije za rat u vazduhu protiv istovremenog napada 100 aviona sa svih strana i tako u 3-4 talasa na svakih par sati.
Na PRVOM mestu treba nam jak PVO sistem, jer to je najbolji metod odvraćanja neprijatelja. Da je 1999. NATO znao da ga čekaju 4-5 sistema S300 koji bi mu skinuli 20% aviona iz prvih talasa, ne bi ni došlo do bombardovanja. Ne bi zapadnjaci smeli da rizikuju 40 mrtvih pilota u prvih par dana. Poslali bi nam krstareće rakete da probaju da te sisteme unište i da medijski pokažu kako su nam pripretili, ali ne bi smeli da se slobodno šepure iznad 3000m i tako nedeljama. Ali neki Jeljcini su tu odigrali svoju ulogu. To je prošlost, naravno, ali iz nje bi trebalo da naučimo.
Znači, prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa tek posle toga par eskadrila. Ako kupimo samo avione, pa makar i najmodernije, to je samo bacanje naših para zarad provizije i punjenja džepova političarima.

za žene važi da znaju šta neće

pre 12 godina

jest treba nam mig 29 koji nije mogao u okviru sfrj da razvije punu brzinu a da ostane u granicama ili matori a skupi f16 kako bi se sutra borili protiv nekog Irana u tudje ime i račun a naš trošak.Mi ne(i)mamo para za utve, čisto da neko ima po koji sat leta, ako jednog dana na lutriji slučajno dodjemo do velike love, pa na kraju ostane i za kupovinu borbenih aviona.

Ivan

pre 12 godina

Avioni su nam potrebni za nadgledanje našeg neba i neba možda nekih susednih država, pre nego li uđu u NATO. Ratove teško da ćemo voditi, jer smo okruženi NATO-m, a ako ponovo budemo išli na njih, valjda smo izvukli pouke da se protiv brojnije neprijateljske avijacije koristi PVO, dok avijacija može jedino da se koristi gerilski, nakon završetka naleta da se odnese koja žrtva.

Što se tiče razlike između ruskih i zapadnih aviona, Rusi imaju bolji i manevribilniji avion, dok Amerikanci imaju bolju avioniku i elektroniku. Opet je pitanje šta je nama potrebno, jer kažem da ćemo teško ikada više voditi onakav rat kao 99'... Po mom amaterskom mišljenju, treba uzeti jeftiniju varijantu, a to mislim da su ruski avioni tipa MiG 29, odnosno ako je moguće i novi MiG 35. Ostali aparati su skupi za nas.

123

pre 12 godina

a za koji djavo ce nam to? za kontrolu vazdusnog prostora je dosta i ovo sto imamo, a pare bolje neka daju za neki gadan pvo, koji ce stvarno biti znacajan faktor odvracanja. ako vec moraju da kupuju avione neka budu ruski naravno.

građanin Srbije

pre 12 godina

Imam poverenja u vojni vrh i verujem da će napraviti dobar izbor. A komentatorima koji se ovde pitaju šta će nam avioni - pa snaga i međunarodni ugled jedne vojske se ne mera samo po kvalitetu kadrova, to već imamo, nego i po stanju u kom je oprema. Hvala!

profesionalka

pre 12 godina

Nakon što je vojska kompletno i uspešno reformisana, vreme je za nabavku nove i moderne opreme, a kako smo profesionalizaciju sproveli dobro, ne verujem da ćemo ovde omanuti. Služimo Srbiji!

prokleta avlija

pre 12 godina

@(nt 16.decembar)
mala ispravka F22 je prvi put poleteo 1997 a u upotrebi je od dec 2005,i napravljeno ih je 187 komada i vise ih nece praviti,a rusi tek treba da naprave svojih 1200komada,800 za sebe 200 indijcima i 200 komada za one koji oce da kupe....to je samo pocetak

prokleta avlija

pre 12 godina

@(Aco, 16.decembar)

obarali su ruske avione ali nijednom nisu oborili ruski avion sa ruskim pilotom u njemu...sto se tice letnih karakteristika ruski avioni su bez premca,ameri su do skora bili godinama ispred sto se tice radara,ali su ih rusi,indijci i kinezi stigli ima vec nekoliko godina(AESA radari)

prokleta avlija

pre 12 godina

najbolje je da se strpimo 2-3 godine i pazarimo SU T-50 kojem je vec sada cena pala na 47-57 miliona dolara a koji je u rangu F22 Raptor-a,za one koji ne znaju jedan raptor ili SU T-50 u dogfiht-ovima protiv aviona cetvrte generacije koju bi mi pazarili (mig-xx,f-xx,eurofighter,su-xx,j-xx) tzv kill ratio je bio 144:0 u korist aviona pete generacije(SU T-50)

znaci uzmemo eskadrilu 12 komada za 600 miliona DOLARA i jos 1.5x toliko za odrzavanje,obuku i sve ostalo,sto u stvari nije nikakva lova,to cak i ova raspala Srbija moze da plati,ako smo most preko ade platili 500miliona EVRA,valjda mozemo 1.7miljardi DOLARA da platimo za avijaciju koja bi nas sluzila sledecih 30godina,u stvari bi dobili avione koji bi bili u stanju da pariraju i ne samo da pariraju nego da dominiraju nad neprijateljem koji bi na srbiju poslao recimo armadu od 250-300 aviona starije generacije...koga brine F35 Lightning kill ratio naspram F35 je otprilike 30:1...

cene aviona 4. generacije
F15 obican 29mil $
F15 Silent eagle/Strike eagle 100mil $
Mig29 29mil$
Eurofighter 90mil EVRA
Su 27 (J-11) 30mil $
J-10 28mil $
Grippen 40-60mil $

ostali avioni 5 generacije
F22 187mil $
J-20 110mil $
F35 122-183mil $

ja navijam za SU T-50...ali sta ja znam...

joja

pre 12 godina

F22 - 100 000 000 $ jedan kosta... F16 je zastareo a cena mu je i dalje oko 50 M... Najbolje je uzeti ili novi ruski suhoj ili modernizovane Migove 29 AB... Mnogo su jeftiniji od americkih f 16 a otprilike su isti po karakteristikama... a i ne vidim sta ce nam vise od petnaestak aviona, treba ulagati u PVO sisteme (S400 po mogucnosti i S21 Pantsyr)...

anbeast

pre 12 godina

Kako se ljudi razbacuju ocenama, te ovaj najbolji, te onaj najbolji, bla,bla,bla.... Bilo koji od aviona ce biti dovoljno dobar za kontrolu vazdusnog prostora (mozda cak i za iznajmljivanje te usluge Crnogorcima ili Makedoncima (mada ovi vec imaju ''deal'' sa Bugarima)). Ono sto je vazno je kakav je aranzman. Ti avioni, koliko to god glupo zvucalo, nisu za rat! Sa NATOOM,nadam da niko normalan ne namerava ponovo da ratuje, a postoji nedostatak drugih mogucih neprijatelja.
Pa sta i da budu F 16, za uzvrat bi se mogao mozda iskamciti koji ustupak od SAD. Treba se probuditi iz sna i shvatiti nacin na koji svet funkcionise i prilagoditi se. Pospanost i neshvatanje konstelacije na svetskoj sceni nas je mnogo kostalo.....

DPolitika

pre 12 godina

Odgovor za neke komentare(kineska plastika) i na samu vest...

Nadam se da ce kineska plastika(ista kojom lansiraju coveka u svemir o cemu samo moze da sanja plasticar) biti uzeta ozbiljno u razmatranje...

Tu pre svega mislim na avion JF 17(pretpostavljam da se o njemu radi u delu vesti je napisanoa oznaka J), kinesko pakistanski projekat aviona sa cenom od 20-25 milina dolara za komad.

Zasto je interesantan JF 17 za nas i nase vazduhoplovstvo. Pored izuzetne cene tu su i sledece stavke:
1.AESA radar, IRST, ECM, kompozitni materijal, vektorisani potisak(block 2 poboljsanja)
2.Integracija zapadnog i istocnog naoruzanja kroz MIL-STD-1760
3.Mogucnost uzimanja vise komada i opremanaj vise eskadrila( naprimer MIG 29 za 1 milijardu USD dolar amoguce je kupiti oko 20 letilica, F16 Blok C/D 16 letilica, JF-17 40 letilica)
4.Mogucnost koperacije u proizvodnji sa kinezima i montaza aviona u UTVI uz transfer dela tehnologije sa Kineske na Srpsku stranu(nesto slicno kao sa pakistanom i sada u najnovijem prodajnom dogovoru sa egiptom)
5.BVR rakete, anti radar rakete, krstareci projektili, nocni napadi samo su neki od potencijala ove plastike
6.Stealth dezajn za block 2 sto ga svstava u 5 generaciju aviona(mig 29 u varijanti SMT ili UPG i F16 block 50 C/D su avioni 4 generacije)
7. Jeftino odrzavanje (RD-93 ili kineska kopija tog motora iz MIG 29), 1200 sati leta pre prvog velikog odrzavanja ili generalke
8.Potrebna izuzetno kratka pista za poletanje sletanje sto je od izuzetnog znacaja u ratu
9. Jeftina preobuka pilota za let na njima
10.ITD...

Najinteresantnije od svega je to sto bi kupovinom 50 aviona JF17 imali perspektivno vazduhoplovstvo sposobno da izvrsava sve lovacko-bombarderske zadatke(SA AESA radarom JF 17 je ekstra lovac-bombarder) koji bi mogao da kao bombarder zameni eskadrilu Orlova(nazalost nema planova za upgrade) kojima isticu resursi, muzejske MIG 21 kojima isticu resursi i naravno preostale 29 koje nazalost nisu modernizovane novim radarima i naoruzanjem vec saomo generalno ossposobljene za koriscenje(airframe i motori).

Kupiti 16 MIG 29 ili 14 F16 ili 10 SU 35 ili 12 Gripena aviona(ukljucene i trenazne verzije sa dva sedista, prateca oprema i trenazeri) nedonose nista ovom vazduhoplovstvu i u bilo kom ratnom sukobu(a za to nam trebaju) i to vazduhoplovstvo sluzi kao ukras, posebno bez super jake PVO....

Ako ima pameti transferom i koperacijom za proizvodnju JF 17 "plastikanca" otvorice se vrata za zadrzavanje postojecih kapaciteta proizvodnje, povecanjem istih uz zadrzavanje mozgova da neodu u inostranstvo kao i uz upsljavanje novih mladih perspektivnih ljudi sa falkuteta....

Korisni linkovi

http://forum.pakistanidefence.com/lofiversion/index.php/t96891.html
http://www.jf-17.com/

Stvar jeste u tome da li zelimo da imamo lovacko udruzenje ili ozbiljnu i perspektivnu vojsku sa kjakom vojnom industrijom koja ce da izvozi....

petarV

pre 12 godina

Cenzurisali su mi zaključak komentara pa ću da ga ponovim!!!

NEKO NAM POKLANJA MOSTOVE,A NEKO AVIONE!!!

Objavte komentar...ne budite licemerni!
Mesecima sam lupao u šerpu,da bi ste vi bili "slobodni"!

bonaparta

pre 12 godina

Lepo je pročitati da će i naši piloti leteti na avionima 5 generacije, to je dobra odluka našeg vojnog a i političkog vrha.
Nisam vojni stručnjak, ali razmišljam da li je i dobra odluka??Zašto??Ukoliko pogledate sva događanja u svetu i regionima gde velike sile odluče da intervenišu prvo se nametne zabrana letenja u tom slučaju i avioni 10 generacije su vam beskorisni a da nabvimo 3000 avina da bi vodili eventualno rat niti imamo uslova niti pilota, a ni razloga
Skoro da je navežno čije avione ćemo nabaviti,nabavimo li dobar sistem za protiv vazdušnu odbranu kao što je S300 ili S400,naravno sa najsavremenijim radarskim sistemima, onda i nabvka savremenih aviona ima smisla.Nabavljati avione stelt tehnologije za nas je preskupo u ovom momentu verovatno neracionalno.U vremenu koje dolazi bespilotnih letelica elektronika je ta koja će biti presudna za ratovanje.Naši piloti su pokazali da i sa Galebom i Orlom mogu biti jako efikasni,Opremimo te avione dobrom elektronikom i boljim motorima i dobićemo avione kakvi nama trebaju iči još bolje završimo projekat našeg novog aviona /čitaj supersoničnog/radimo na razvoju nove tehnologije jer imamo naučnog potencijala za to, a projekat je već 90% gotov i modernizujmo postojeće MIG-ove ili pregovarajmo sa Rusima da nabavimo MIG-ove 40 ili još bolje SU 50 po sistemu staro za novo uz doplatu.U svakom slučaju naši piloti zaslužuju da lete na avionima najnovije generacije, jer su više nego obučeni i spremni za to.

micko

pre 12 godina

E moji rodjaci, dzaba se vi ubiste komentarisuci i pokusavajuci da date svoj doprinos u odabiru novog visenamenskog aviona za potrebe srpskog vazduhoplovstva. To isto vazi i za struku koja ce doneti samo misljenje koji od ponudjenih tipova aviona mogu odgovoriti potrebama odbrane Srbije. Odluku donosi politika, odnosno ljudi iz politike, a njihovo "strucno" misljenje zasnivace se iskljucivo na proviziji (mi kazemo mitu) koju budu dobili od firmi ili drzava proizvodjaca aviona. Prema tome ne jedimo se previse, bice onako kako u datom trenutku odluci ovlasceni funkcioner a ne potreba odbrane srpskog vazdusnog integriteta.

Pametno ulaganje

pre 12 godina

Na našu žalost (?), imamo iskustva sa avionima i PVO. Da ja odlučujem, ja bih pre dao novac za mobilne sisteme PVO tipa S-400 Triumf umesto za avione. Avione će nam uništiti, neće ni poleteti.

Ovo je trenutno najmoderniji, najbolji i najubojitiji sistem na planeti koji može da prati preko 100 meta, a 20-ak može istovremeno da gađa. Domet mu je od max 120 do max 400 km u zavisnosti od raketa koje se koriste. Ovo znači da ne bi mogli ni da priđu Srbiji, a ne da je bombarduju kao 1999. Može da koristi od 8 do 32 rakete.

Samo 2 takva sistema bi pokrivala celu Srbiju.

sale

pre 12 godina

Da je pameti barem pola koliko je gluposti zastupljeno kod nasih vodja, ne bi nam bilo kraja.
Za ovu dubinu teritorije se kupuju PVO sistemi a ne avioni.Avioni su bacanje para, a jedini koji nam trebaju su oni za zaprasivanje useva po Vojvodini.

S@1e

pre 12 godina

Moj glas za švedskog Gripen-a !Mislim da su naše komšije Madjari napravili pravi potez njegovom nabavkom.Koji god avion novije generacije da nabavimo, nećemo pogrešiti, jer svi su dobri. Mada, na kraju, kod ovako skupih i politički osetljivih investicija, odluka uvek pada na proizvodjača čiji će političko-ekonomski uticaj biti najjači u momentu sklapanja ugovora.Ko je prisustvovao posledjem aeromitingu na Batajnici verovatno može i da nasluti koji aparati su u igri...

MC G

pre 12 godina

Svašta čovek može da pročita u komentarima na ovako nepismeno sročenu vest bez imalo smisla. Kao što je već napomenuto "Fantom" nije ono što predstavlja prefiks F, isto tako to čuveno kočenje pred granicama okolnih država je mit, imamo mi sasvim dovoljno vazdušnog prostora da se naši piloti lepo nalete bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta suseda (osim po potrebi). Ali ako komentare o ovakvoj temi ostavljaju ovakvi stručnjaci koji tvrde da F-22 nije u operativnoj upotrebi i da je Rafal nešto najnaprednije što se proizvodi u svetu brinem se da kad dođe taj dan i isporuče se novi vazduhoplovi na ovim stranicama ćemo sigurno čitati kako je baš taj model u stvari nešto najgore što smo mogli za TOLIKE pare da kupimo. Iako postoje razni lobiji i interesne grupe u MO koje navijaju za svoje favorite ipak tu postoji i neka doza stručnosti i svesti da će ti aparati braniti naše nebo narednih 20-tak godina tako da se ja lično ne sekiram u odabir.

poznalac stanja-povratak u 90-te

pre 12 godina

I ovako i onako će te kupiti RUSKE Samaljote.Doduše malo skuplje nego obično pošto će to biti PUTINOV KREDIT a kao što je poznato on ide preko 5 ćerki firmi i Švajcarske.Dobiće te i IKONU uz samaljot.

nt

pre 12 godina

ruski avioni su mogli da se takmice sa zapadnim samo u periodu sssr-a
danas amerika ima operativni f-22 koji je prvi put poleteo 91. a u operativnu upotrebu usao 2004. - dok ruski pandan pak fa je tek prosle godine poleteo prvi put i predstavlja bledu kopiju f-22...

gripen nikako, pitajte madjare zasto...
francuski rafale je dobar avion, ali jako skup
evropski tajfun je jos bolji ali jos skuplji...
sa kineskim j-10 bi mogao da se napravi dobar posao ali nikako pre detaljnih ispitivanja u vazduhoplovnom zavodu jer je ipak kineski...

znaci f-16 ili mig-29 (poslednje generacije) su za nas idealni...
mozda bih dao ipak prednost f-16 jer je mnogo efikasniji u jurisnim i bombarderskim akcijama (sto smo imali prilike da osetimo i na svojoj kozi)

spase invaders

pre 12 godina

A trebaće nam za...? Obožavam avione i poštujem vojsku naše zemlje, ali ako neko može da objasni za šta nam trebaju. Koga ćemo mi da napadamo? Imali smo priliku da proverimo našu avijaciju u najgorem mogućem testu i jasno je da treba ulagati samo u nove praćke i popravku ona 3 Mig-a što su ostala za aeromitinge.

zoran

pre 12 godina

Ruski avioni su bez premca i sta tu ima da se razmislja, sem da se vidi ko ce vise da strapa para u dzepove nasih politicara. Drugim rechima ,cehkao ko ce najvise da podmiti.
Pa, Mig-29 (usavrsen) i dan danas pobedjuje na "ratnim" igrama u Indiji sve tipove aviona americhke proizvodnje..Suhoji su nedostizni pa i ne ucestvuju u tim vratolomijama...
No, pre sam da se razvija PVO...moderni sistemi i jako dobri radari i da nas Bog vidi...ne mozemo mi da kupimo toliko aviona sa koliko mogu da nas napadnu, ali PVO moze da gadja protivnichke avione i mnogo, mnogo van nasih granica.

maki

pre 12 godina

S obzirom da vlada najavljuje dolazak "Boeing"-a ja sam podpuno siguran da je izbor pao na novi visenamenski avion. Novi avion ce verovatno biti F18 "super hornet". Zavisi samo dali ce to biti avion najnovije generacije ili stariji model. Ako bude najnovije generacije nema sumnje da ce vojno vazduhoplovstvo obezbediti visenamenski avion za narednih 25-30 godina. Australija koristi decenijama F18 a nedavno je kupila F18 najnovije generacije i kazu da su sve performanse na najnovijem unapredjene i da je odlican avion. Srbiji treba izmedju 15-22 aviona ovog tipa. Cena jednog aviona se krece od 35-50 miliona evra. Verovatno ce se potrositi oko milijardu evra za nabavku aviona ali ce se verovatno dogovoriti drzava sa proizvodjacem da se to isplate u rate ili nesto slicno.

Srdjan

pre 12 godina

Gluposti. Takav isti zahtev su najavljivali jos pocetkom ove godine, pa nista. A i okle' nam lova za to? Treba minimum 1,5 milijardi dolara. Jedino ako se vec nisu dogodovrili za masnu provizju a vojska dobije polovne krseve. Naravno placene kao da su novi.

Ivan

pre 12 godina

Nije fantom, nego falkon, ako mislimo na F-16! Fantom je sada već prastari avion kao i Mig 21.

Za srbiju bi bilo najbolje da nastavi da kupuje ruske avione (Mig 29 konkretno ), jer bi nas to najmanje koštalo zbog osposobljavanja pilota i sl. Čak i Suhoj Su 27 familije nije loš izbor, jer su im komande slične kao kog Miga.

Ako to nije slučaj, onda definitivno Jas 39 Grippen.

Što se Kineza tiče, to je kopija ruske tehnologije, verovatno jeftinija i sumnjive pouzdanosti, a što se Amera tiče, mislim da su njihove letilice preskupe za nas.Ostali Evropljani (Tajfun i Rafal) su skupi.

Njam Njam

pre 12 godina

Realno mi nemamo para ali ako vec dajemo za neshto pa onda kupi ono shto valja Su 35 cena po komadu 50 milona evra 6 komada 300 milona jeste ima jeftinijih aviona ali ovo vam spada u klasu 4+ jedina klasa (generacija) 5 je f22 koji amerikanci ne prodaju zashto uzimati gripen eurofiter il bog te pita shta kad su to 3 generacija aviona pa nemamo mi para da menjamo avione svakih 10 godina.... suhoi 35 ima domet od 4000 kilometara prati 20 ciljeva u vazduhu zakljucava na 15 moze da ispali 6 raketa odjednom pogadja sve vredi svaku paru pa kupi bolje 5 mercedesa nego 10 fiata... ovako i onako ne mozemo mi da stvaramo neko vazduhoplovstvo protiv koga da ratujemo NATO mozda pa oni imaju na hiljade aviona tu nishta ne pomaze bolje onda da date pare na PVO...

Ismail

pre 12 godina

Jeste, trebaju nam novi avioni "k'o 'leba" jer ovi koje trenutno imamo mic po mic idu u staro gvozdje. Pitam se samo kako ce Srbija, zemlja u kojoj se zicka lova i za inkubatore, da istrese milijardu i vise dolara za nove? Kesh nemamo, nemamo ni proizvode kojima bismo kompenzovali, nemamo fabrike da radimo "offset" aranzmane, nemamo ama bas nista cime bismo izvrsili nabavku. Malo me cela ova prica podseca na mene u vreme studija. Nisam imao para ni za kiflu ali sam redovno razgledao nove modele automobila po salonima i sajmovima.

aco

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).
(Морава и брда, 16. decembar 2011 13:26)

Alo prijatelju kakvi Ruski avioni i Ruska tehnika,Amerikanci su ih obarali svuda Irak,Koreja,Vijetnam.Ruski avioni ne mogu da pridju novim generacijama sa zapada.Rusi samo imaju odlican raketni sistem i tu ih Ameri nece stici za 100g,a sto se tice ostalog rusi sa njihovom tehnikom mogu da pljunu pod prozor Amerima.Trebamo kupiti F-16,koji kosta okao 19 miliona $,cim ga Ameri jos koriste znaci da je dobar.

John McClane

pre 12 godina

pojasnjenje za autora texta: "Fantom" nije oznaka americkih lovaca vec je to slovo "F", a rec "Fantom" se na engleskom pise sa "P" odnosno "Phantom" i to je naziv americkog lovca F4, koji je najvise koriscen u doba rata u Vijetnamu. "mig" pise se MiG jer je to skracenica od imena kosntruktora Mikojan-Gurjevic

Alex

pre 12 godina

Potpuno nepotrebno. Raspadaju nam se putevi, pruge i nemamo, privreda u kolapsu, a mi kupujemo nove avione. Da necemo mozda sa tih desetak aviona da ponovo pobedimo NATO? Za one koji ne znaju mi smo okruzeni zemljama NATO-a i svaki sukob sa bilo kojom zemljom iz okruzenja je i sukob sa NATO alijansom, a tu nam ne bi pomoglo ni 100 aviona, a kamo li tih desetak ruskih sklopocija koje cemo kupiti. Umesto sto cemo baciti pare za bolje bi nam bilo da udejmo u NATO jer jedino NATO moze da bude garant naseg suvereniteta. Koliko smo pametni i Zimbabve da resi da nam otcepi deo teritorije uspeo bi u tome. Ali racionalnost nam nije jaca strana tako da i ovde ocekujem pogresnu odluku. Posebno sto zivimo u teoriji zavere i sukoba sa svima i imamo usadjen taj kod za vojsku, pa kao nase naoruzanje, pa ne moze nam niko nista, pa kao nedamo strancima da nam uzmu nase bla bla bla... a mi ustvari saka jada, jedina evropska zemlja koja ne zna gde su joj granice. Mislim zna se gde je granica, na Merdaru ali mi se pravimo kao da nije.

Ljutko

pre 12 godina

Izvinite, nisam dobro pročitao, jel se misli na F4 Phantom? Taj avion je leteo u vreme Vijetnama. Ok, možda nemamo para za modernije.

Cika Denis

pre 12 godina

Dogovorite lepo sa Rusima da nam prodaju 10ak Suhoja T-50 (samo nek uglave i neki popust). Najmoderniji lovac 5. generacije (kakvi migovi, fantomi i ostale sprdnje). Bicemo jedina zemlja u Evropi koja ce imati T-50.

Svasta

pre 12 godina

A gde je tu Francuski Rafal koji je po letnim karakteristikama i opremom kojom raspolaze bolji od svih aviona kojima raspolazu nabrojane zemlje? Ne razunamo tu F-22 koji jos nije u operativnoj upotrebi!

Ševarice

pre 12 godina

U Švajcarskoj se i za ova pitanja raspisuje referendum( samo da podsetim). A u pojedinim kantonima pravo izjašnjavanja imaju i stranci sa boravišnom dozvolom tipa C. Pre mesec dana je izglasano da se kupe Švedski Gripon-i zato što na referendumu nije prošla inicijativa za Američke Fantome jer bi bili beskorisni, Švajcarska nema dovoljno vazdušnog prostora za njih.

Cesna

pre 12 godina

Das malo jaci gas, preletis u Bugarsku i izasoves nove balkanske ratove. I dok je bila stara Jugoslavija piloti su imali problem sa "kocenjem" na granicama. Umesto bacanja para kroz prozor razvijati program bespilotnih letelica i PVO. Iskustvo kaze, narocito PVO. Mali smo, opet ce neki veliki doci da nas gazi, pitanja datuma.

relja

pre 12 godina

Da li je moguće da i nakon 50 godina, neko američke lovce i dalje naziva "Fantom"?
Ovo je počelo u vreme Vijentama, kada se koristio avion sa imenom "Fantom", oznake F-4. To "F" je skraćenića za "Fighter" ("B" je za Bomber, "C" za Cargo, "A" za Attack) a ne od "Fantom" - ako ništa drugo, zato što se na engleskom piše "Phantom".

A za kineske "J" mogu samo da stavim smajli...

Морава и брда

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).

Ševarice

pre 12 godina

Gruba računica bi bila 5-10 milijardi dolara za ovo zadovoljstvo. Mislim da bi mogli obnoviti sopstvenu proizvodnju koja već postoji. Nisam stručan za ovakve stvari ali ako može auto industrija da se pokrene za 700 miliona onda bi za 10 milijardi moglo možda i ovo ili grešim?

petarV

pre 12 godina

Hm...a kakav nam je radarski sistem?!

A..da li ćemo imati pare,da piloti mogu da vežbaju tj. da imaju sate letenja u nekoj normali-standardu...ili će i ovi avioni da stoje i da se raspadaju...

Ali to nema veze...

Ševarice

pre 12 godina

Mogu da se kladim da ćemo kupiti američke avione po jako "povoljnim" uslovima preko trećeg posrednika. A iskreno nam najviše odgovaraju Švedski Gripon avioni koji nisu ni pomenuti. I još nešto koliko košta ta investicija i može li se za taj novac osposobiti naša avionska industrija pa makar za potrebe Vojske Srbije?

djole

pre 12 godina

karakteristike svojih letelica - "mig", "fantom" i "j". Ok, pod ''mig'' predpostavljam da misle na ruske letelice konstruktorskog biroa Mikoyan (konkretno Mig29), pod ''j'' predpostavljam da se misli na kineski Chengdu J-10, ali ''fantom''...? Ako misle na oznaku F kod američkih aviona, onda bi autora teksta obavestio da ta oznaka označava pojam Fighter - i služi kao oznaka za lovac (fighter plane), za razliku od recimo oznake A koja označava pojam Assault - i služi kao oznaka za jurišni avion (assault plane) kao što je A-10, ili oznaka B - za Bomber, koji je označava strateški bombarder (B-2 ili B-52). ''Fantom'' je bio naziv za američki lovac F-4, koji je prestao da se proizvodi 1981. godine i od tada reč ''fantom'' nema veze ni sa jednim američkim borbenim avionom. Od američkih lovaca mogu da dođu u obzir F/A-18E Super Hornet koji je ja mislim preskup za nas i F-16 Fighting Falcon koji amerikanci uglavnom nude državama u regionu. Tu još treba dodati evropske Rafal, Gripen i Eurofighter i to je to. Realno...nama ništa od toga ne treba, ali to je više pitanje politike i diplomatije nego vojnih potreba.

Del

pre 12 godina

Mala digresija.
Avioni F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting falcon, F-18 Hornet, F-22 Raptor, F-35 Lightning...nisu "fantomi".
Skraćenica "F" potiče od reči "fighter" ili u prevodu "lovac".
Oznaku "Phantom" je nosio avion F-4!

Cesna

pre 12 godina

Das malo jaci gas, preletis u Bugarsku i izasoves nove balkanske ratove. I dok je bila stara Jugoslavija piloti su imali problem sa "kocenjem" na granicama. Umesto bacanja para kroz prozor razvijati program bespilotnih letelica i PVO. Iskustvo kaze, narocito PVO. Mali smo, opet ce neki veliki doci da nas gazi, pitanja datuma.

Del

pre 12 godina

Mala digresija.
Avioni F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting falcon, F-18 Hornet, F-22 Raptor, F-35 Lightning...nisu "fantomi".
Skraćenica "F" potiče od reči "fighter" ili u prevodu "lovac".
Oznaku "Phantom" je nosio avion F-4!

relja

pre 12 godina

Da li je moguće da i nakon 50 godina, neko američke lovce i dalje naziva "Fantom"?
Ovo je počelo u vreme Vijentama, kada se koristio avion sa imenom "Fantom", oznake F-4. To "F" je skraćenića za "Fighter" ("B" je za Bomber, "C" za Cargo, "A" za Attack) a ne od "Fantom" - ako ništa drugo, zato što se na engleskom piše "Phantom".

A za kineske "J" mogu samo da stavim smajli...

Морава и брда

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).

petarV

pre 12 godina

Hm...a kakav nam je radarski sistem?!

A..da li ćemo imati pare,da piloti mogu da vežbaju tj. da imaju sate letenja u nekoj normali-standardu...ili će i ovi avioni da stoje i da se raspadaju...

Ali to nema veze...

John McClane

pre 12 godina

pojasnjenje za autora texta: "Fantom" nije oznaka americkih lovaca vec je to slovo "F", a rec "Fantom" se na engleskom pise sa "P" odnosno "Phantom" i to je naziv americkog lovca F4, koji je najvise koriscen u doba rata u Vijetnamu. "mig" pise se MiG jer je to skracenica od imena kosntruktora Mikojan-Gurjevic

Ševarice

pre 12 godina

Mogu da se kladim da ćemo kupiti američke avione po jako "povoljnim" uslovima preko trećeg posrednika. A iskreno nam najviše odgovaraju Švedski Gripon avioni koji nisu ni pomenuti. I još nešto koliko košta ta investicija i može li se za taj novac osposobiti naša avionska industrija pa makar za potrebe Vojske Srbije?

poznalac stanja-povratak u 90-te

pre 12 godina

I ovako i onako će te kupiti RUSKE Samaljote.Doduše malo skuplje nego obično pošto će to biti PUTINOV KREDIT a kao što je poznato on ide preko 5 ćerki firmi i Švajcarske.Dobiće te i IKONU uz samaljot.

MC G

pre 12 godina

Svašta čovek može da pročita u komentarima na ovako nepismeno sročenu vest bez imalo smisla. Kao što je već napomenuto "Fantom" nije ono što predstavlja prefiks F, isto tako to čuveno kočenje pred granicama okolnih država je mit, imamo mi sasvim dovoljno vazdušnog prostora da se naši piloti lepo nalete bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta suseda (osim po potrebi). Ali ako komentare o ovakvoj temi ostavljaju ovakvi stručnjaci koji tvrde da F-22 nije u operativnoj upotrebi i da je Rafal nešto najnaprednije što se proizvodi u svetu brinem se da kad dođe taj dan i isporuče se novi vazduhoplovi na ovim stranicama ćemo sigurno čitati kako je baš taj model u stvari nešto najgore što smo mogli za TOLIKE pare da kupimo. Iako postoje razni lobiji i interesne grupe u MO koje navijaju za svoje favorite ipak tu postoji i neka doza stručnosti i svesti da će ti aparati braniti naše nebo narednih 20-tak godina tako da se ja lično ne sekiram u odabir.

zoran

pre 12 godina

Ruski avioni su bez premca i sta tu ima da se razmislja, sem da se vidi ko ce vise da strapa para u dzepove nasih politicara. Drugim rechima ,cehkao ko ce najvise da podmiti.
Pa, Mig-29 (usavrsen) i dan danas pobedjuje na "ratnim" igrama u Indiji sve tipove aviona americhke proizvodnje..Suhoji su nedostizni pa i ne ucestvuju u tim vratolomijama...
No, pre sam da se razvija PVO...moderni sistemi i jako dobri radari i da nas Bog vidi...ne mozemo mi da kupimo toliko aviona sa koliko mogu da nas napadnu, ali PVO moze da gadja protivnichke avione i mnogo, mnogo van nasih granica.

Ljutko

pre 12 godina

Izvinite, nisam dobro pročitao, jel se misli na F4 Phantom? Taj avion je leteo u vreme Vijetnama. Ok, možda nemamo para za modernije.

Alex

pre 12 godina

Potpuno nepotrebno. Raspadaju nam se putevi, pruge i nemamo, privreda u kolapsu, a mi kupujemo nove avione. Da necemo mozda sa tih desetak aviona da ponovo pobedimo NATO? Za one koji ne znaju mi smo okruzeni zemljama NATO-a i svaki sukob sa bilo kojom zemljom iz okruzenja je i sukob sa NATO alijansom, a tu nam ne bi pomoglo ni 100 aviona, a kamo li tih desetak ruskih sklopocija koje cemo kupiti. Umesto sto cemo baciti pare za bolje bi nam bilo da udejmo u NATO jer jedino NATO moze da bude garant naseg suvereniteta. Koliko smo pametni i Zimbabve da resi da nam otcepi deo teritorije uspeo bi u tome. Ali racionalnost nam nije jaca strana tako da i ovde ocekujem pogresnu odluku. Posebno sto zivimo u teoriji zavere i sukoba sa svima i imamo usadjen taj kod za vojsku, pa kao nase naoruzanje, pa ne moze nam niko nista, pa kao nedamo strancima da nam uzmu nase bla bla bla... a mi ustvari saka jada, jedina evropska zemlja koja ne zna gde su joj granice. Mislim zna se gde je granica, na Merdaru ali mi se pravimo kao da nije.

Ševarice

pre 12 godina

Gruba računica bi bila 5-10 milijardi dolara za ovo zadovoljstvo. Mislim da bi mogli obnoviti sopstvenu proizvodnju koja već postoji. Nisam stručan za ovakve stvari ali ako može auto industrija da se pokrene za 700 miliona onda bi za 10 milijardi moglo možda i ovo ili grešim?

Njam Njam

pre 12 godina

Realno mi nemamo para ali ako vec dajemo za neshto pa onda kupi ono shto valja Su 35 cena po komadu 50 milona evra 6 komada 300 milona jeste ima jeftinijih aviona ali ovo vam spada u klasu 4+ jedina klasa (generacija) 5 je f22 koji amerikanci ne prodaju zashto uzimati gripen eurofiter il bog te pita shta kad su to 3 generacija aviona pa nemamo mi para da menjamo avione svakih 10 godina.... suhoi 35 ima domet od 4000 kilometara prati 20 ciljeva u vazduhu zakljucava na 15 moze da ispali 6 raketa odjednom pogadja sve vredi svaku paru pa kupi bolje 5 mercedesa nego 10 fiata... ovako i onako ne mozemo mi da stvaramo neko vazduhoplovstvo protiv koga da ratujemo NATO mozda pa oni imaju na hiljade aviona tu nishta ne pomaze bolje onda da date pare na PVO...

djole

pre 12 godina

karakteristike svojih letelica - "mig", "fantom" i "j". Ok, pod ''mig'' predpostavljam da misle na ruske letelice konstruktorskog biroa Mikoyan (konkretno Mig29), pod ''j'' predpostavljam da se misli na kineski Chengdu J-10, ali ''fantom''...? Ako misle na oznaku F kod američkih aviona, onda bi autora teksta obavestio da ta oznaka označava pojam Fighter - i služi kao oznaka za lovac (fighter plane), za razliku od recimo oznake A koja označava pojam Assault - i služi kao oznaka za jurišni avion (assault plane) kao što je A-10, ili oznaka B - za Bomber, koji je označava strateški bombarder (B-2 ili B-52). ''Fantom'' je bio naziv za američki lovac F-4, koji je prestao da se proizvodi 1981. godine i od tada reč ''fantom'' nema veze ni sa jednim američkim borbenim avionom. Od američkih lovaca mogu da dođu u obzir F/A-18E Super Hornet koji je ja mislim preskup za nas i F-16 Fighting Falcon koji amerikanci uglavnom nude državama u regionu. Tu još treba dodati evropske Rafal, Gripen i Eurofighter i to je to. Realno...nama ništa od toga ne treba, ali to je više pitanje politike i diplomatije nego vojnih potreba.

spase invaders

pre 12 godina

A trebaće nam za...? Obožavam avione i poštujem vojsku naše zemlje, ali ako neko može da objasni za šta nam trebaju. Koga ćemo mi da napadamo? Imali smo priliku da proverimo našu avijaciju u najgorem mogućem testu i jasno je da treba ulagati samo u nove praćke i popravku ona 3 Mig-a što su ostala za aeromitinge.

Cika Denis

pre 12 godina

Dogovorite lepo sa Rusima da nam prodaju 10ak Suhoja T-50 (samo nek uglave i neki popust). Najmoderniji lovac 5. generacije (kakvi migovi, fantomi i ostale sprdnje). Bicemo jedina zemlja u Evropi koja ce imati T-50.

Ivan

pre 12 godina

Nije fantom, nego falkon, ako mislimo na F-16! Fantom je sada već prastari avion kao i Mig 21.

Za srbiju bi bilo najbolje da nastavi da kupuje ruske avione (Mig 29 konkretno ), jer bi nas to najmanje koštalo zbog osposobljavanja pilota i sl. Čak i Suhoj Su 27 familije nije loš izbor, jer su im komande slične kao kog Miga.

Ako to nije slučaj, onda definitivno Jas 39 Grippen.

Što se Kineza tiče, to je kopija ruske tehnologije, verovatno jeftinija i sumnjive pouzdanosti, a što se Amera tiče, mislim da su njihove letilice preskupe za nas.Ostali Evropljani (Tajfun i Rafal) su skupi.

Ševarice

pre 12 godina

U Švajcarskoj se i za ova pitanja raspisuje referendum( samo da podsetim). A u pojedinim kantonima pravo izjašnjavanja imaju i stranci sa boravišnom dozvolom tipa C. Pre mesec dana je izglasano da se kupe Švedski Gripon-i zato što na referendumu nije prošla inicijativa za Američke Fantome jer bi bili beskorisni, Švajcarska nema dovoljno vazdušnog prostora za njih.

bonaparta

pre 12 godina

Lepo je pročitati da će i naši piloti leteti na avionima 5 generacije, to je dobra odluka našeg vojnog a i političkog vrha.
Nisam vojni stručnjak, ali razmišljam da li je i dobra odluka??Zašto??Ukoliko pogledate sva događanja u svetu i regionima gde velike sile odluče da intervenišu prvo se nametne zabrana letenja u tom slučaju i avioni 10 generacije su vam beskorisni a da nabvimo 3000 avina da bi vodili eventualno rat niti imamo uslova niti pilota, a ni razloga
Skoro da je navežno čije avione ćemo nabaviti,nabavimo li dobar sistem za protiv vazdušnu odbranu kao što je S300 ili S400,naravno sa najsavremenijim radarskim sistemima, onda i nabvka savremenih aviona ima smisla.Nabavljati avione stelt tehnologije za nas je preskupo u ovom momentu verovatno neracionalno.U vremenu koje dolazi bespilotnih letelica elektronika je ta koja će biti presudna za ratovanje.Naši piloti su pokazali da i sa Galebom i Orlom mogu biti jako efikasni,Opremimo te avione dobrom elektronikom i boljim motorima i dobićemo avione kakvi nama trebaju iči još bolje završimo projekat našeg novog aviona /čitaj supersoničnog/radimo na razvoju nove tehnologije jer imamo naučnog potencijala za to, a projekat je već 90% gotov i modernizujmo postojeće MIG-ove ili pregovarajmo sa Rusima da nabavimo MIG-ove 40 ili još bolje SU 50 po sistemu staro za novo uz doplatu.U svakom slučaju naši piloti zaslužuju da lete na avionima najnovije generacije, jer su više nego obučeni i spremni za to.

nt

pre 12 godina

ruski avioni su mogli da se takmice sa zapadnim samo u periodu sssr-a
danas amerika ima operativni f-22 koji je prvi put poleteo 91. a u operativnu upotrebu usao 2004. - dok ruski pandan pak fa je tek prosle godine poleteo prvi put i predstavlja bledu kopiju f-22...

gripen nikako, pitajte madjare zasto...
francuski rafale je dobar avion, ali jako skup
evropski tajfun je jos bolji ali jos skuplji...
sa kineskim j-10 bi mogao da se napravi dobar posao ali nikako pre detaljnih ispitivanja u vazduhoplovnom zavodu jer je ipak kineski...

znaci f-16 ili mig-29 (poslednje generacije) su za nas idealni...
mozda bih dao ipak prednost f-16 jer je mnogo efikasniji u jurisnim i bombarderskim akcijama (sto smo imali prilike da osetimo i na svojoj kozi)

aco

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).
(Морава и брда, 16. decembar 2011 13:26)

Alo prijatelju kakvi Ruski avioni i Ruska tehnika,Amerikanci su ih obarali svuda Irak,Koreja,Vijetnam.Ruski avioni ne mogu da pridju novim generacijama sa zapada.Rusi samo imaju odlican raketni sistem i tu ih Ameri nece stici za 100g,a sto se tice ostalog rusi sa njihovom tehnikom mogu da pljunu pod prozor Amerima.Trebamo kupiti F-16,koji kosta okao 19 miliona $,cim ga Ameri jos koriste znaci da je dobar.

Pametno ulaganje

pre 12 godina

Na našu žalost (?), imamo iskustva sa avionima i PVO. Da ja odlučujem, ja bih pre dao novac za mobilne sisteme PVO tipa S-400 Triumf umesto za avione. Avione će nam uništiti, neće ni poleteti.

Ovo je trenutno najmoderniji, najbolji i najubojitiji sistem na planeti koji može da prati preko 100 meta, a 20-ak može istovremeno da gađa. Domet mu je od max 120 do max 400 km u zavisnosti od raketa koje se koriste. Ovo znači da ne bi mogli ni da priđu Srbiji, a ne da je bombarduju kao 1999. Može da koristi od 8 do 32 rakete.

Samo 2 takva sistema bi pokrivala celu Srbiju.

DPolitika

pre 12 godina

Odgovor za neke komentare(kineska plastika) i na samu vest...

Nadam se da ce kineska plastika(ista kojom lansiraju coveka u svemir o cemu samo moze da sanja plasticar) biti uzeta ozbiljno u razmatranje...

Tu pre svega mislim na avion JF 17(pretpostavljam da se o njemu radi u delu vesti je napisanoa oznaka J), kinesko pakistanski projekat aviona sa cenom od 20-25 milina dolara za komad.

Zasto je interesantan JF 17 za nas i nase vazduhoplovstvo. Pored izuzetne cene tu su i sledece stavke:
1.AESA radar, IRST, ECM, kompozitni materijal, vektorisani potisak(block 2 poboljsanja)
2.Integracija zapadnog i istocnog naoruzanja kroz MIL-STD-1760
3.Mogucnost uzimanja vise komada i opremanaj vise eskadrila( naprimer MIG 29 za 1 milijardu USD dolar amoguce je kupiti oko 20 letilica, F16 Blok C/D 16 letilica, JF-17 40 letilica)
4.Mogucnost koperacije u proizvodnji sa kinezima i montaza aviona u UTVI uz transfer dela tehnologije sa Kineske na Srpsku stranu(nesto slicno kao sa pakistanom i sada u najnovijem prodajnom dogovoru sa egiptom)
5.BVR rakete, anti radar rakete, krstareci projektili, nocni napadi samo su neki od potencijala ove plastike
6.Stealth dezajn za block 2 sto ga svstava u 5 generaciju aviona(mig 29 u varijanti SMT ili UPG i F16 block 50 C/D su avioni 4 generacije)
7. Jeftino odrzavanje (RD-93 ili kineska kopija tog motora iz MIG 29), 1200 sati leta pre prvog velikog odrzavanja ili generalke
8.Potrebna izuzetno kratka pista za poletanje sletanje sto je od izuzetnog znacaja u ratu
9. Jeftina preobuka pilota za let na njima
10.ITD...

Najinteresantnije od svega je to sto bi kupovinom 50 aviona JF17 imali perspektivno vazduhoplovstvo sposobno da izvrsava sve lovacko-bombarderske zadatke(SA AESA radarom JF 17 je ekstra lovac-bombarder) koji bi mogao da kao bombarder zameni eskadrilu Orlova(nazalost nema planova za upgrade) kojima isticu resursi, muzejske MIG 21 kojima isticu resursi i naravno preostale 29 koje nazalost nisu modernizovane novim radarima i naoruzanjem vec saomo generalno ossposobljene za koriscenje(airframe i motori).

Kupiti 16 MIG 29 ili 14 F16 ili 10 SU 35 ili 12 Gripena aviona(ukljucene i trenazne verzije sa dva sedista, prateca oprema i trenazeri) nedonose nista ovom vazduhoplovstvu i u bilo kom ratnom sukobu(a za to nam trebaju) i to vazduhoplovstvo sluzi kao ukras, posebno bez super jake PVO....

Ako ima pameti transferom i koperacijom za proizvodnju JF 17 "plastikanca" otvorice se vrata za zadrzavanje postojecih kapaciteta proizvodnje, povecanjem istih uz zadrzavanje mozgova da neodu u inostranstvo kao i uz upsljavanje novih mladih perspektivnih ljudi sa falkuteta....

Korisni linkovi

http://forum.pakistanidefence.com/lofiversion/index.php/t96891.html
http://www.jf-17.com/

Stvar jeste u tome da li zelimo da imamo lovacko udruzenje ili ozbiljnu i perspektivnu vojsku sa kjakom vojnom industrijom koja ce da izvozi....

Ismail

pre 12 godina

Jeste, trebaju nam novi avioni "k'o 'leba" jer ovi koje trenutno imamo mic po mic idu u staro gvozdje. Pitam se samo kako ce Srbija, zemlja u kojoj se zicka lova i za inkubatore, da istrese milijardu i vise dolara za nove? Kesh nemamo, nemamo ni proizvode kojima bismo kompenzovali, nemamo fabrike da radimo "offset" aranzmane, nemamo ama bas nista cime bismo izvrsili nabavku. Malo me cela ova prica podseca na mene u vreme studija. Nisam imao para ni za kiflu ali sam redovno razgledao nove modele automobila po salonima i sajmovima.

sale

pre 12 godina

Da je pameti barem pola koliko je gluposti zastupljeno kod nasih vodja, ne bi nam bilo kraja.
Za ovu dubinu teritorije se kupuju PVO sistemi a ne avioni.Avioni su bacanje para, a jedini koji nam trebaju su oni za zaprasivanje useva po Vojvodini.

micko

pre 12 godina

E moji rodjaci, dzaba se vi ubiste komentarisuci i pokusavajuci da date svoj doprinos u odabiru novog visenamenskog aviona za potrebe srpskog vazduhoplovstva. To isto vazi i za struku koja ce doneti samo misljenje koji od ponudjenih tipova aviona mogu odgovoriti potrebama odbrane Srbije. Odluku donosi politika, odnosno ljudi iz politike, a njihovo "strucno" misljenje zasnivace se iskljucivo na proviziji (mi kazemo mitu) koju budu dobili od firmi ili drzava proizvodjaca aviona. Prema tome ne jedimo se previse, bice onako kako u datom trenutku odluci ovlasceni funkcioner a ne potreba odbrane srpskog vazdusnog integriteta.

baca

pre 12 godina

Nabavka aviona nije ono što Vojsci najviše treba. Srbija nema dubinu teritorije za rat u vazduhu protiv istovremenog napada 100 aviona sa svih strana i tako u 3-4 talasa na svakih par sati.
Na PRVOM mestu treba nam jak PVO sistem, jer to je najbolji metod odvraćanja neprijatelja. Da je 1999. NATO znao da ga čekaju 4-5 sistema S300 koji bi mu skinuli 20% aviona iz prvih talasa, ne bi ni došlo do bombardovanja. Ne bi zapadnjaci smeli da rizikuju 40 mrtvih pilota u prvih par dana. Poslali bi nam krstareće rakete da probaju da te sisteme unište i da medijski pokažu kako su nam pripretili, ali ne bi smeli da se slobodno šepure iznad 3000m i tako nedeljama. Ali neki Jeljcini su tu odigrali svoju ulogu. To je prošlost, naravno, ali iz nje bi trebalo da naučimo.
Znači, prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa tek posle toga par eskadrila. Ako kupimo samo avione, pa makar i najmodernije, to je samo bacanje naših para zarad provizije i punjenja džepova političarima.

Srdjan

pre 12 godina

Gluposti. Takav isti zahtev su najavljivali jos pocetkom ove godine, pa nista. A i okle' nam lova za to? Treba minimum 1,5 milijardi dolara. Jedino ako se vec nisu dogodovrili za masnu provizju a vojska dobije polovne krseve. Naravno placene kao da su novi.

joja

pre 12 godina

F22 - 100 000 000 $ jedan kosta... F16 je zastareo a cena mu je i dalje oko 50 M... Najbolje je uzeti ili novi ruski suhoj ili modernizovane Migove 29 AB... Mnogo su jeftiniji od americkih f 16 a otprilike su isti po karakteristikama... a i ne vidim sta ce nam vise od petnaestak aviona, treba ulagati u PVO sisteme (S400 po mogucnosti i S21 Pantsyr)...

petarV

pre 12 godina

Cenzurisali su mi zaključak komentara pa ću da ga ponovim!!!

NEKO NAM POKLANJA MOSTOVE,A NEKO AVIONE!!!

Objavte komentar...ne budite licemerni!
Mesecima sam lupao u šerpu,da bi ste vi bili "slobodni"!

maki

pre 12 godina

S obzirom da vlada najavljuje dolazak "Boeing"-a ja sam podpuno siguran da je izbor pao na novi visenamenski avion. Novi avion ce verovatno biti F18 "super hornet". Zavisi samo dali ce to biti avion najnovije generacije ili stariji model. Ako bude najnovije generacije nema sumnje da ce vojno vazduhoplovstvo obezbediti visenamenski avion za narednih 25-30 godina. Australija koristi decenijama F18 a nedavno je kupila F18 najnovije generacije i kazu da su sve performanse na najnovijem unapredjene i da je odlican avion. Srbiji treba izmedju 15-22 aviona ovog tipa. Cena jednog aviona se krece od 35-50 miliona evra. Verovatno ce se potrositi oko milijardu evra za nabavku aviona ali ce se verovatno dogovoriti drzava sa proizvodjacem da se to isplate u rate ili nesto slicno.

anbeast

pre 12 godina

Kako se ljudi razbacuju ocenama, te ovaj najbolji, te onaj najbolji, bla,bla,bla.... Bilo koji od aviona ce biti dovoljno dobar za kontrolu vazdusnog prostora (mozda cak i za iznajmljivanje te usluge Crnogorcima ili Makedoncima (mada ovi vec imaju ''deal'' sa Bugarima)). Ono sto je vazno je kakav je aranzman. Ti avioni, koliko to god glupo zvucalo, nisu za rat! Sa NATOOM,nadam da niko normalan ne namerava ponovo da ratuje, a postoji nedostatak drugih mogucih neprijatelja.
Pa sta i da budu F 16, za uzvrat bi se mogao mozda iskamciti koji ustupak od SAD. Treba se probuditi iz sna i shvatiti nacin na koji svet funkcionise i prilagoditi se. Pospanost i neshvatanje konstelacije na svetskoj sceni nas je mnogo kostalo.....

prokleta avlija

pre 12 godina

najbolje je da se strpimo 2-3 godine i pazarimo SU T-50 kojem je vec sada cena pala na 47-57 miliona dolara a koji je u rangu F22 Raptor-a,za one koji ne znaju jedan raptor ili SU T-50 u dogfiht-ovima protiv aviona cetvrte generacije koju bi mi pazarili (mig-xx,f-xx,eurofighter,su-xx,j-xx) tzv kill ratio je bio 144:0 u korist aviona pete generacije(SU T-50)

znaci uzmemo eskadrilu 12 komada za 600 miliona DOLARA i jos 1.5x toliko za odrzavanje,obuku i sve ostalo,sto u stvari nije nikakva lova,to cak i ova raspala Srbija moze da plati,ako smo most preko ade platili 500miliona EVRA,valjda mozemo 1.7miljardi DOLARA da platimo za avijaciju koja bi nas sluzila sledecih 30godina,u stvari bi dobili avione koji bi bili u stanju da pariraju i ne samo da pariraju nego da dominiraju nad neprijateljem koji bi na srbiju poslao recimo armadu od 250-300 aviona starije generacije...koga brine F35 Lightning kill ratio naspram F35 je otprilike 30:1...

cene aviona 4. generacije
F15 obican 29mil $
F15 Silent eagle/Strike eagle 100mil $
Mig29 29mil$
Eurofighter 90mil EVRA
Su 27 (J-11) 30mil $
J-10 28mil $
Grippen 40-60mil $

ostali avioni 5 generacije
F22 187mil $
J-20 110mil $
F35 122-183mil $

ja navijam za SU T-50...ali sta ja znam...

prokleta avlija

pre 12 godina

@(Aco, 16.decembar)

obarali su ruske avione ali nijednom nisu oborili ruski avion sa ruskim pilotom u njemu...sto se tice letnih karakteristika ruski avioni su bez premca,ameri su do skora bili godinama ispred sto se tice radara,ali su ih rusi,indijci i kinezi stigli ima vec nekoliko godina(AESA radari)

prokleta avlija

pre 12 godina

@(nt 16.decembar)
mala ispravka F22 je prvi put poleteo 1997 a u upotrebi je od dec 2005,i napravljeno ih je 187 komada i vise ih nece praviti,a rusi tek treba da naprave svojih 1200komada,800 za sebe 200 indijcima i 200 komada za one koji oce da kupe....to je samo pocetak

anna

pre 12 godina

Avioni su važni ali za malu dubinu teritorije kakvu mi imamo, na prvom mestu je moderna i jaka protiv-vazdušna odbrana PVO. Da smo 1999. imali 4-5 sistema S300, bombardovanja ne bi bilo jer NATO ne bi smeo da rizikuje da izgubi 20% pilota u prvih par dana. Slali bi nam oni krstareće rakete, ali ne bi mogli da nedeljama lete iznad 3000m i da se ne sekiraju mnogo.
Prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa onda eskadrila.

Svasta

pre 12 godina

A gde je tu Francuski Rafal koji je po letnim karakteristikama i opremom kojom raspolaze bolji od svih aviona kojima raspolazu nabrojane zemlje? Ne razunamo tu F-22 koji jos nije u operativnoj upotrebi!

123

pre 12 godina

a za koji djavo ce nam to? za kontrolu vazdusnog prostora je dosta i ovo sto imamo, a pare bolje neka daju za neki gadan pvo, koji ce stvarno biti znacajan faktor odvracanja. ako vec moraju da kupuju avione neka budu ruski naravno.

profesionalka

pre 12 godina

Nakon što je vojska kompletno i uspešno reformisana, vreme je za nabavku nove i moderne opreme, a kako smo profesionalizaciju sproveli dobro, ne verujem da ćemo ovde omanuti. Služimo Srbiji!

za žene važi da znaju šta neće

pre 12 godina

jest treba nam mig 29 koji nije mogao u okviru sfrj da razvije punu brzinu a da ostane u granicama ili matori a skupi f16 kako bi se sutra borili protiv nekog Irana u tudje ime i račun a naš trošak.Mi ne(i)mamo para za utve, čisto da neko ima po koji sat leta, ako jednog dana na lutriji slučajno dodjemo do velike love, pa na kraju ostane i za kupovinu borbenih aviona.

Cessna172

pre 12 godina

1) Od Rusa nikako. Ima da nam opet uvale neke polovnjake kao što je bilo sa 29-kama. Takođe ruska vojna tehnika se od Izraelsko-Arapskih do Kosova i Iraka pokazala slabija u odnosu na Zapadnu.
2) Od Amerikanaca se ničemu dobrom i kvalitetnom ne možemo nadati. F-22 i F-35 možemo samo da "repaint" ujemo u igricama. O finansijskoj strani bolje da i ne pišem. Najviše ako nam daju neki polovni F-16, a to je ista situacija kao i sa Rusima.
3) "Rafal" - propala strvar. Pre nekoliko dana u ovoj rubrici bio je članak zašto.
4) "Eurofighter" - ista priča kao sa F-22.
5) JAS-39 "Grippen" - moooooožda.
6) Ako već moramo da imamo ratno vazduhoplovstvo a svaka država koja iole drži do sebe mora da ga ima, i da damo pare, glasam za Kineze: J-10 ili JF-17.
Napomena: dronete su više nisu u domenu video igrica od pre 15 godina. One su sada stvarnost.

S@1e

pre 12 godina

Moj glas za švedskog Gripen-a !Mislim da su naše komšije Madjari napravili pravi potez njegovom nabavkom.Koji god avion novije generacije da nabavimo, nećemo pogrešiti, jer svi su dobri. Mada, na kraju, kod ovako skupih i politički osetljivih investicija, odluka uvek pada na proizvodjača čiji će političko-ekonomski uticaj biti najjači u momentu sklapanja ugovora.Ko je prisustvovao posledjem aeromitingu na Batajnici verovatno može i da nasluti koji aparati su u igri...

građanin Srbije

pre 12 godina

Imam poverenja u vojni vrh i verujem da će napraviti dobar izbor. A komentatorima koji se ovde pitaju šta će nam avioni - pa snaga i međunarodni ugled jedne vojske se ne mera samo po kvalitetu kadrova, to već imamo, nego i po stanju u kom je oprema. Hvala!

Ivan

pre 12 godina

Avioni su nam potrebni za nadgledanje našeg neba i neba možda nekih susednih država, pre nego li uđu u NATO. Ratove teško da ćemo voditi, jer smo okruženi NATO-m, a ako ponovo budemo išli na njih, valjda smo izvukli pouke da se protiv brojnije neprijateljske avijacije koristi PVO, dok avijacija može jedino da se koristi gerilski, nakon završetka naleta da se odnese koja žrtva.

Što se tiče razlike između ruskih i zapadnih aviona, Rusi imaju bolji i manevribilniji avion, dok Amerikanci imaju bolju avioniku i elektroniku. Opet je pitanje šta je nama potrebno, jer kažem da ćemo teško ikada više voditi onakav rat kao 99'... Po mom amaterskom mišljenju, treba uzeti jeftiniju varijantu, a to mislim da su ruski avioni tipa MiG 29, odnosno ako je moguće i novi MiG 35. Ostali aparati su skupi za nas.

Svasta

pre 12 godina

A gde je tu Francuski Rafal koji je po letnim karakteristikama i opremom kojom raspolaze bolji od svih aviona kojima raspolazu nabrojane zemlje? Ne razunamo tu F-22 koji jos nije u operativnoj upotrebi!

Морава и брда

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).

poznalac stanja-povratak u 90-te

pre 12 godina

I ovako i onako će te kupiti RUSKE Samaljote.Doduše malo skuplje nego obično pošto će to biti PUTINOV KREDIT a kao što je poznato on ide preko 5 ćerki firmi i Švajcarske.Dobiće te i IKONU uz samaljot.

Cika Denis

pre 12 godina

Dogovorite lepo sa Rusima da nam prodaju 10ak Suhoja T-50 (samo nek uglave i neki popust). Najmoderniji lovac 5. generacije (kakvi migovi, fantomi i ostale sprdnje). Bicemo jedina zemlja u Evropi koja ce imati T-50.

Alex

pre 12 godina

Potpuno nepotrebno. Raspadaju nam se putevi, pruge i nemamo, privreda u kolapsu, a mi kupujemo nove avione. Da necemo mozda sa tih desetak aviona da ponovo pobedimo NATO? Za one koji ne znaju mi smo okruzeni zemljama NATO-a i svaki sukob sa bilo kojom zemljom iz okruzenja je i sukob sa NATO alijansom, a tu nam ne bi pomoglo ni 100 aviona, a kamo li tih desetak ruskih sklopocija koje cemo kupiti. Umesto sto cemo baciti pare za bolje bi nam bilo da udejmo u NATO jer jedino NATO moze da bude garant naseg suvereniteta. Koliko smo pametni i Zimbabve da resi da nam otcepi deo teritorije uspeo bi u tome. Ali racionalnost nam nije jaca strana tako da i ovde ocekujem pogresnu odluku. Posebno sto zivimo u teoriji zavere i sukoba sa svima i imamo usadjen taj kod za vojsku, pa kao nase naoruzanje, pa ne moze nam niko nista, pa kao nedamo strancima da nam uzmu nase bla bla bla... a mi ustvari saka jada, jedina evropska zemlja koja ne zna gde su joj granice. Mislim zna se gde je granica, na Merdaru ali mi se pravimo kao da nije.

Ševarice

pre 12 godina

Mogu da se kladim da ćemo kupiti američke avione po jako "povoljnim" uslovima preko trećeg posrednika. A iskreno nam najviše odgovaraju Švedski Gripon avioni koji nisu ni pomenuti. I još nešto koliko košta ta investicija i može li se za taj novac osposobiti naša avionska industrija pa makar za potrebe Vojske Srbije?

nt

pre 12 godina

ruski avioni su mogli da se takmice sa zapadnim samo u periodu sssr-a
danas amerika ima operativni f-22 koji je prvi put poleteo 91. a u operativnu upotrebu usao 2004. - dok ruski pandan pak fa je tek prosle godine poleteo prvi put i predstavlja bledu kopiju f-22...

gripen nikako, pitajte madjare zasto...
francuski rafale je dobar avion, ali jako skup
evropski tajfun je jos bolji ali jos skuplji...
sa kineskim j-10 bi mogao da se napravi dobar posao ali nikako pre detaljnih ispitivanja u vazduhoplovnom zavodu jer je ipak kineski...

znaci f-16 ili mig-29 (poslednje generacije) su za nas idealni...
mozda bih dao ipak prednost f-16 jer je mnogo efikasniji u jurisnim i bombarderskim akcijama (sto smo imali prilike da osetimo i na svojoj kozi)

aco

pre 12 godina

Друже Живак, каква бре Америка, каква Кина,... Амери су извршили монструозну агресиу са њиховим авионима, Кина гради авионе на руској технологији!
Руски авиони су без премца, одлични, нису скупи, ефтинији за одржавање, пробитачни!

У последње време је светска експанзија и руских војних (ловачких и транспортних), али цивилних авиона најновије генерације(технологије).
(Морава и брда, 16. decembar 2011 13:26)

Alo prijatelju kakvi Ruski avioni i Ruska tehnika,Amerikanci su ih obarali svuda Irak,Koreja,Vijetnam.Ruski avioni ne mogu da pridju novim generacijama sa zapada.Rusi samo imaju odlican raketni sistem i tu ih Ameri nece stici za 100g,a sto se tice ostalog rusi sa njihovom tehnikom mogu da pljunu pod prozor Amerima.Trebamo kupiti F-16,koji kosta okao 19 miliona $,cim ga Ameri jos koriste znaci da je dobar.

Cesna

pre 12 godina

Das malo jaci gas, preletis u Bugarsku i izasoves nove balkanske ratove. I dok je bila stara Jugoslavija piloti su imali problem sa "kocenjem" na granicama. Umesto bacanja para kroz prozor razvijati program bespilotnih letelica i PVO. Iskustvo kaze, narocito PVO. Mali smo, opet ce neki veliki doci da nas gazi, pitanja datuma.

zoran

pre 12 godina

Ruski avioni su bez premca i sta tu ima da se razmislja, sem da se vidi ko ce vise da strapa para u dzepove nasih politicara. Drugim rechima ,cehkao ko ce najvise da podmiti.
Pa, Mig-29 (usavrsen) i dan danas pobedjuje na "ratnim" igrama u Indiji sve tipove aviona americhke proizvodnje..Suhoji su nedostizni pa i ne ucestvuju u tim vratolomijama...
No, pre sam da se razvija PVO...moderni sistemi i jako dobri radari i da nas Bog vidi...ne mozemo mi da kupimo toliko aviona sa koliko mogu da nas napadnu, ali PVO moze da gadja protivnichke avione i mnogo, mnogo van nasih granica.

Ševarice

pre 12 godina

Gruba računica bi bila 5-10 milijardi dolara za ovo zadovoljstvo. Mislim da bi mogli obnoviti sopstvenu proizvodnju koja već postoji. Nisam stručan za ovakve stvari ali ako može auto industrija da se pokrene za 700 miliona onda bi za 10 milijardi moglo možda i ovo ili grešim?

Njam Njam

pre 12 godina

Realno mi nemamo para ali ako vec dajemo za neshto pa onda kupi ono shto valja Su 35 cena po komadu 50 milona evra 6 komada 300 milona jeste ima jeftinijih aviona ali ovo vam spada u klasu 4+ jedina klasa (generacija) 5 je f22 koji amerikanci ne prodaju zashto uzimati gripen eurofiter il bog te pita shta kad su to 3 generacija aviona pa nemamo mi para da menjamo avione svakih 10 godina.... suhoi 35 ima domet od 4000 kilometara prati 20 ciljeva u vazduhu zakljucava na 15 moze da ispali 6 raketa odjednom pogadja sve vredi svaku paru pa kupi bolje 5 mercedesa nego 10 fiata... ovako i onako ne mozemo mi da stvaramo neko vazduhoplovstvo protiv koga da ratujemo NATO mozda pa oni imaju na hiljade aviona tu nishta ne pomaze bolje onda da date pare na PVO...

maki

pre 12 godina

S obzirom da vlada najavljuje dolazak "Boeing"-a ja sam podpuno siguran da je izbor pao na novi visenamenski avion. Novi avion ce verovatno biti F18 "super hornet". Zavisi samo dali ce to biti avion najnovije generacije ili stariji model. Ako bude najnovije generacije nema sumnje da ce vojno vazduhoplovstvo obezbediti visenamenski avion za narednih 25-30 godina. Australija koristi decenijama F18 a nedavno je kupila F18 najnovije generacije i kazu da su sve performanse na najnovijem unapredjene i da je odlican avion. Srbiji treba izmedju 15-22 aviona ovog tipa. Cena jednog aviona se krece od 35-50 miliona evra. Verovatno ce se potrositi oko milijardu evra za nabavku aviona ali ce se verovatno dogovoriti drzava sa proizvodjacem da se to isplate u rate ili nesto slicno.

Ševarice

pre 12 godina

U Švajcarskoj se i za ova pitanja raspisuje referendum( samo da podsetim). A u pojedinim kantonima pravo izjašnjavanja imaju i stranci sa boravišnom dozvolom tipa C. Pre mesec dana je izglasano da se kupe Švedski Gripon-i zato što na referendumu nije prošla inicijativa za Američke Fantome jer bi bili beskorisni, Švajcarska nema dovoljno vazdušnog prostora za njih.

spase invaders

pre 12 godina

A trebaće nam za...? Obožavam avione i poštujem vojsku naše zemlje, ali ako neko može da objasni za šta nam trebaju. Koga ćemo mi da napadamo? Imali smo priliku da proverimo našu avijaciju u najgorem mogućem testu i jasno je da treba ulagati samo u nove praćke i popravku ona 3 Mig-a što su ostala za aeromitinge.

prokleta avlija

pre 12 godina

@(Aco, 16.decembar)

obarali su ruske avione ali nijednom nisu oborili ruski avion sa ruskim pilotom u njemu...sto se tice letnih karakteristika ruski avioni su bez premca,ameri su do skora bili godinama ispred sto se tice radara,ali su ih rusi,indijci i kinezi stigli ima vec nekoliko godina(AESA radari)

prokleta avlija

pre 12 godina

najbolje je da se strpimo 2-3 godine i pazarimo SU T-50 kojem je vec sada cena pala na 47-57 miliona dolara a koji je u rangu F22 Raptor-a,za one koji ne znaju jedan raptor ili SU T-50 u dogfiht-ovima protiv aviona cetvrte generacije koju bi mi pazarili (mig-xx,f-xx,eurofighter,su-xx,j-xx) tzv kill ratio je bio 144:0 u korist aviona pete generacije(SU T-50)

znaci uzmemo eskadrilu 12 komada za 600 miliona DOLARA i jos 1.5x toliko za odrzavanje,obuku i sve ostalo,sto u stvari nije nikakva lova,to cak i ova raspala Srbija moze da plati,ako smo most preko ade platili 500miliona EVRA,valjda mozemo 1.7miljardi DOLARA da platimo za avijaciju koja bi nas sluzila sledecih 30godina,u stvari bi dobili avione koji bi bili u stanju da pariraju i ne samo da pariraju nego da dominiraju nad neprijateljem koji bi na srbiju poslao recimo armadu od 250-300 aviona starije generacije...koga brine F35 Lightning kill ratio naspram F35 je otprilike 30:1...

cene aviona 4. generacije
F15 obican 29mil $
F15 Silent eagle/Strike eagle 100mil $
Mig29 29mil$
Eurofighter 90mil EVRA
Su 27 (J-11) 30mil $
J-10 28mil $
Grippen 40-60mil $

ostali avioni 5 generacije
F22 187mil $
J-20 110mil $
F35 122-183mil $

ja navijam za SU T-50...ali sta ja znam...

prokleta avlija

pre 12 godina

@(nt 16.decembar)
mala ispravka F22 je prvi put poleteo 1997 a u upotrebi je od dec 2005,i napravljeno ih je 187 komada i vise ih nece praviti,a rusi tek treba da naprave svojih 1200komada,800 za sebe 200 indijcima i 200 komada za one koji oce da kupe....to je samo pocetak

Ivan

pre 12 godina

Nije fantom, nego falkon, ako mislimo na F-16! Fantom je sada već prastari avion kao i Mig 21.

Za srbiju bi bilo najbolje da nastavi da kupuje ruske avione (Mig 29 konkretno ), jer bi nas to najmanje koštalo zbog osposobljavanja pilota i sl. Čak i Suhoj Su 27 familije nije loš izbor, jer su im komande slične kao kog Miga.

Ako to nije slučaj, onda definitivno Jas 39 Grippen.

Što se Kineza tiče, to je kopija ruske tehnologije, verovatno jeftinija i sumnjive pouzdanosti, a što se Amera tiče, mislim da su njihove letilice preskupe za nas.Ostali Evropljani (Tajfun i Rafal) su skupi.

MC G

pre 12 godina

Svašta čovek može da pročita u komentarima na ovako nepismeno sročenu vest bez imalo smisla. Kao što je već napomenuto "Fantom" nije ono što predstavlja prefiks F, isto tako to čuveno kočenje pred granicama okolnih država je mit, imamo mi sasvim dovoljno vazdušnog prostora da se naši piloti lepo nalete bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta suseda (osim po potrebi). Ali ako komentare o ovakvoj temi ostavljaju ovakvi stručnjaci koji tvrde da F-22 nije u operativnoj upotrebi i da je Rafal nešto najnaprednije što se proizvodi u svetu brinem se da kad dođe taj dan i isporuče se novi vazduhoplovi na ovim stranicama ćemo sigurno čitati kako je baš taj model u stvari nešto najgore što smo mogli za TOLIKE pare da kupimo. Iako postoje razni lobiji i interesne grupe u MO koje navijaju za svoje favorite ipak tu postoji i neka doza stručnosti i svesti da će ti aparati braniti naše nebo narednih 20-tak godina tako da se ja lično ne sekiram u odabir.

S@1e

pre 12 godina

Moj glas za švedskog Gripen-a !Mislim da su naše komšije Madjari napravili pravi potez njegovom nabavkom.Koji god avion novije generacije da nabavimo, nećemo pogrešiti, jer svi su dobri. Mada, na kraju, kod ovako skupih i politički osetljivih investicija, odluka uvek pada na proizvodjača čiji će političko-ekonomski uticaj biti najjači u momentu sklapanja ugovora.Ko je prisustvovao posledjem aeromitingu na Batajnici verovatno može i da nasluti koji aparati su u igri...

građanin Srbije

pre 12 godina

Imam poverenja u vojni vrh i verujem da će napraviti dobar izbor. A komentatorima koji se ovde pitaju šta će nam avioni - pa snaga i međunarodni ugled jedne vojske se ne mera samo po kvalitetu kadrova, to već imamo, nego i po stanju u kom je oprema. Hvala!

John McClane

pre 12 godina

pojasnjenje za autora texta: "Fantom" nije oznaka americkih lovaca vec je to slovo "F", a rec "Fantom" se na engleskom pise sa "P" odnosno "Phantom" i to je naziv americkog lovca F4, koji je najvise koriscen u doba rata u Vijetnamu. "mig" pise se MiG jer je to skracenica od imena kosntruktora Mikojan-Gurjevic

anbeast

pre 12 godina

Kako se ljudi razbacuju ocenama, te ovaj najbolji, te onaj najbolji, bla,bla,bla.... Bilo koji od aviona ce biti dovoljno dobar za kontrolu vazdusnog prostora (mozda cak i za iznajmljivanje te usluge Crnogorcima ili Makedoncima (mada ovi vec imaju ''deal'' sa Bugarima)). Ono sto je vazno je kakav je aranzman. Ti avioni, koliko to god glupo zvucalo, nisu za rat! Sa NATOOM,nadam da niko normalan ne namerava ponovo da ratuje, a postoji nedostatak drugih mogucih neprijatelja.
Pa sta i da budu F 16, za uzvrat bi se mogao mozda iskamciti koji ustupak od SAD. Treba se probuditi iz sna i shvatiti nacin na koji svet funkcionise i prilagoditi se. Pospanost i neshvatanje konstelacije na svetskoj sceni nas je mnogo kostalo.....

Del

pre 12 godina

Mala digresija.
Avioni F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting falcon, F-18 Hornet, F-22 Raptor, F-35 Lightning...nisu "fantomi".
Skraćenica "F" potiče od reči "fighter" ili u prevodu "lovac".
Oznaku "Phantom" je nosio avion F-4!

sale

pre 12 godina

Da je pameti barem pola koliko je gluposti zastupljeno kod nasih vodja, ne bi nam bilo kraja.
Za ovu dubinu teritorije se kupuju PVO sistemi a ne avioni.Avioni su bacanje para, a jedini koji nam trebaju su oni za zaprasivanje useva po Vojvodini.

DPolitika

pre 12 godina

Odgovor za neke komentare(kineska plastika) i na samu vest...

Nadam se da ce kineska plastika(ista kojom lansiraju coveka u svemir o cemu samo moze da sanja plasticar) biti uzeta ozbiljno u razmatranje...

Tu pre svega mislim na avion JF 17(pretpostavljam da se o njemu radi u delu vesti je napisanoa oznaka J), kinesko pakistanski projekat aviona sa cenom od 20-25 milina dolara za komad.

Zasto je interesantan JF 17 za nas i nase vazduhoplovstvo. Pored izuzetne cene tu su i sledece stavke:
1.AESA radar, IRST, ECM, kompozitni materijal, vektorisani potisak(block 2 poboljsanja)
2.Integracija zapadnog i istocnog naoruzanja kroz MIL-STD-1760
3.Mogucnost uzimanja vise komada i opremanaj vise eskadrila( naprimer MIG 29 za 1 milijardu USD dolar amoguce je kupiti oko 20 letilica, F16 Blok C/D 16 letilica, JF-17 40 letilica)
4.Mogucnost koperacije u proizvodnji sa kinezima i montaza aviona u UTVI uz transfer dela tehnologije sa Kineske na Srpsku stranu(nesto slicno kao sa pakistanom i sada u najnovijem prodajnom dogovoru sa egiptom)
5.BVR rakete, anti radar rakete, krstareci projektili, nocni napadi samo su neki od potencijala ove plastike
6.Stealth dezajn za block 2 sto ga svstava u 5 generaciju aviona(mig 29 u varijanti SMT ili UPG i F16 block 50 C/D su avioni 4 generacije)
7. Jeftino odrzavanje (RD-93 ili kineska kopija tog motora iz MIG 29), 1200 sati leta pre prvog velikog odrzavanja ili generalke
8.Potrebna izuzetno kratka pista za poletanje sletanje sto je od izuzetnog znacaja u ratu
9. Jeftina preobuka pilota za let na njima
10.ITD...

Najinteresantnije od svega je to sto bi kupovinom 50 aviona JF17 imali perspektivno vazduhoplovstvo sposobno da izvrsava sve lovacko-bombarderske zadatke(SA AESA radarom JF 17 je ekstra lovac-bombarder) koji bi mogao da kao bombarder zameni eskadrilu Orlova(nazalost nema planova za upgrade) kojima isticu resursi, muzejske MIG 21 kojima isticu resursi i naravno preostale 29 koje nazalost nisu modernizovane novim radarima i naoruzanjem vec saomo generalno ossposobljene za koriscenje(airframe i motori).

Kupiti 16 MIG 29 ili 14 F16 ili 10 SU 35 ili 12 Gripena aviona(ukljucene i trenazne verzije sa dva sedista, prateca oprema i trenazeri) nedonose nista ovom vazduhoplovstvu i u bilo kom ratnom sukobu(a za to nam trebaju) i to vazduhoplovstvo sluzi kao ukras, posebno bez super jake PVO....

Ako ima pameti transferom i koperacijom za proizvodnju JF 17 "plastikanca" otvorice se vrata za zadrzavanje postojecih kapaciteta proizvodnje, povecanjem istih uz zadrzavanje mozgova da neodu u inostranstvo kao i uz upsljavanje novih mladih perspektivnih ljudi sa falkuteta....

Korisni linkovi

http://forum.pakistanidefence.com/lofiversion/index.php/t96891.html
http://www.jf-17.com/

Stvar jeste u tome da li zelimo da imamo lovacko udruzenje ili ozbiljnu i perspektivnu vojsku sa kjakom vojnom industrijom koja ce da izvozi....

baca

pre 12 godina

Nabavka aviona nije ono što Vojsci najviše treba. Srbija nema dubinu teritorije za rat u vazduhu protiv istovremenog napada 100 aviona sa svih strana i tako u 3-4 talasa na svakih par sati.
Na PRVOM mestu treba nam jak PVO sistem, jer to je najbolji metod odvraćanja neprijatelja. Da je 1999. NATO znao da ga čekaju 4-5 sistema S300 koji bi mu skinuli 20% aviona iz prvih talasa, ne bi ni došlo do bombardovanja. Ne bi zapadnjaci smeli da rizikuju 40 mrtvih pilota u prvih par dana. Poslali bi nam krstareće rakete da probaju da te sisteme unište i da medijski pokažu kako su nam pripretili, ali ne bi smeli da se slobodno šepure iznad 3000m i tako nedeljama. Ali neki Jeljcini su tu odigrali svoju ulogu. To je prošlost, naravno, ali iz nje bi trebalo da naučimo.
Znači, prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa tek posle toga par eskadrila. Ako kupimo samo avione, pa makar i najmodernije, to je samo bacanje naših para zarad provizije i punjenja džepova političarima.

relja

pre 12 godina

Da li je moguće da i nakon 50 godina, neko američke lovce i dalje naziva "Fantom"?
Ovo je počelo u vreme Vijentama, kada se koristio avion sa imenom "Fantom", oznake F-4. To "F" je skraćenića za "Fighter" ("B" je za Bomber, "C" za Cargo, "A" za Attack) a ne od "Fantom" - ako ništa drugo, zato što se na engleskom piše "Phantom".

A za kineske "J" mogu samo da stavim smajli...

Ljutko

pre 12 godina

Izvinite, nisam dobro pročitao, jel se misli na F4 Phantom? Taj avion je leteo u vreme Vijetnama. Ok, možda nemamo para za modernije.

djole

pre 12 godina

karakteristike svojih letelica - "mig", "fantom" i "j". Ok, pod ''mig'' predpostavljam da misle na ruske letelice konstruktorskog biroa Mikoyan (konkretno Mig29), pod ''j'' predpostavljam da se misli na kineski Chengdu J-10, ali ''fantom''...? Ako misle na oznaku F kod američkih aviona, onda bi autora teksta obavestio da ta oznaka označava pojam Fighter - i služi kao oznaka za lovac (fighter plane), za razliku od recimo oznake A koja označava pojam Assault - i služi kao oznaka za jurišni avion (assault plane) kao što je A-10, ili oznaka B - za Bomber, koji je označava strateški bombarder (B-2 ili B-52). ''Fantom'' je bio naziv za američki lovac F-4, koji je prestao da se proizvodi 1981. godine i od tada reč ''fantom'' nema veze ni sa jednim američkim borbenim avionom. Od američkih lovaca mogu da dođu u obzir F/A-18E Super Hornet koji je ja mislim preskup za nas i F-16 Fighting Falcon koji amerikanci uglavnom nude državama u regionu. Tu još treba dodati evropske Rafal, Gripen i Eurofighter i to je to. Realno...nama ništa od toga ne treba, ali to je više pitanje politike i diplomatije nego vojnih potreba.

Ismail

pre 12 godina

Jeste, trebaju nam novi avioni "k'o 'leba" jer ovi koje trenutno imamo mic po mic idu u staro gvozdje. Pitam se samo kako ce Srbija, zemlja u kojoj se zicka lova i za inkubatore, da istrese milijardu i vise dolara za nove? Kesh nemamo, nemamo ni proizvode kojima bismo kompenzovali, nemamo fabrike da radimo "offset" aranzmane, nemamo ama bas nista cime bismo izvrsili nabavku. Malo me cela ova prica podseca na mene u vreme studija. Nisam imao para ni za kiflu ali sam redovno razgledao nove modele automobila po salonima i sajmovima.

Srdjan

pre 12 godina

Gluposti. Takav isti zahtev su najavljivali jos pocetkom ove godine, pa nista. A i okle' nam lova za to? Treba minimum 1,5 milijardi dolara. Jedino ako se vec nisu dogodovrili za masnu provizju a vojska dobije polovne krseve. Naravno placene kao da su novi.

Pametno ulaganje

pre 12 godina

Na našu žalost (?), imamo iskustva sa avionima i PVO. Da ja odlučujem, ja bih pre dao novac za mobilne sisteme PVO tipa S-400 Triumf umesto za avione. Avione će nam uništiti, neće ni poleteti.

Ovo je trenutno najmoderniji, najbolji i najubojitiji sistem na planeti koji može da prati preko 100 meta, a 20-ak može istovremeno da gađa. Domet mu je od max 120 do max 400 km u zavisnosti od raketa koje se koriste. Ovo znači da ne bi mogli ni da priđu Srbiji, a ne da je bombarduju kao 1999. Može da koristi od 8 do 32 rakete.

Samo 2 takva sistema bi pokrivala celu Srbiju.

petarV

pre 12 godina

Cenzurisali su mi zaključak komentara pa ću da ga ponovim!!!

NEKO NAM POKLANJA MOSTOVE,A NEKO AVIONE!!!

Objavte komentar...ne budite licemerni!
Mesecima sam lupao u šerpu,da bi ste vi bili "slobodni"!

Ivan

pre 12 godina

Avioni su nam potrebni za nadgledanje našeg neba i neba možda nekih susednih država, pre nego li uđu u NATO. Ratove teško da ćemo voditi, jer smo okruženi NATO-m, a ako ponovo budemo išli na njih, valjda smo izvukli pouke da se protiv brojnije neprijateljske avijacije koristi PVO, dok avijacija može jedino da se koristi gerilski, nakon završetka naleta da se odnese koja žrtva.

Što se tiče razlike između ruskih i zapadnih aviona, Rusi imaju bolji i manevribilniji avion, dok Amerikanci imaju bolju avioniku i elektroniku. Opet je pitanje šta je nama potrebno, jer kažem da ćemo teško ikada više voditi onakav rat kao 99'... Po mom amaterskom mišljenju, treba uzeti jeftiniju varijantu, a to mislim da su ruski avioni tipa MiG 29, odnosno ako je moguće i novi MiG 35. Ostali aparati su skupi za nas.

anna

pre 12 godina

Avioni su važni ali za malu dubinu teritorije kakvu mi imamo, na prvom mestu je moderna i jaka protiv-vazdušna odbrana PVO. Da smo 1999. imali 4-5 sistema S300, bombardovanja ne bi bilo jer NATO ne bi smeo da rizikuje da izgubi 20% pilota u prvih par dana. Slali bi nam oni krstareće rakete, ali ne bi mogli da nedeljama lete iznad 3000m i da se ne sekiraju mnogo.
Prvo moderna PVO, radari i komunikacije, pa onda eskadrila.

petarV

pre 12 godina

Hm...a kakav nam je radarski sistem?!

A..da li ćemo imati pare,da piloti mogu da vežbaju tj. da imaju sate letenja u nekoj normali-standardu...ili će i ovi avioni da stoje i da se raspadaju...

Ali to nema veze...

bonaparta

pre 12 godina

Lepo je pročitati da će i naši piloti leteti na avionima 5 generacije, to je dobra odluka našeg vojnog a i političkog vrha.
Nisam vojni stručnjak, ali razmišljam da li je i dobra odluka??Zašto??Ukoliko pogledate sva događanja u svetu i regionima gde velike sile odluče da intervenišu prvo se nametne zabrana letenja u tom slučaju i avioni 10 generacije su vam beskorisni a da nabvimo 3000 avina da bi vodili eventualno rat niti imamo uslova niti pilota, a ni razloga
Skoro da je navežno čije avione ćemo nabaviti,nabavimo li dobar sistem za protiv vazdušnu odbranu kao što je S300 ili S400,naravno sa najsavremenijim radarskim sistemima, onda i nabvka savremenih aviona ima smisla.Nabavljati avione stelt tehnologije za nas je preskupo u ovom momentu verovatno neracionalno.U vremenu koje dolazi bespilotnih letelica elektronika je ta koja će biti presudna za ratovanje.Naši piloti su pokazali da i sa Galebom i Orlom mogu biti jako efikasni,Opremimo te avione dobrom elektronikom i boljim motorima i dobićemo avione kakvi nama trebaju iči još bolje završimo projekat našeg novog aviona /čitaj supersoničnog/radimo na razvoju nove tehnologije jer imamo naučnog potencijala za to, a projekat je već 90% gotov i modernizujmo postojeće MIG-ove ili pregovarajmo sa Rusima da nabavimo MIG-ove 40 ili još bolje SU 50 po sistemu staro za novo uz doplatu.U svakom slučaju naši piloti zaslužuju da lete na avionima najnovije generacije, jer su više nego obučeni i spremni za to.

joja

pre 12 godina

F22 - 100 000 000 $ jedan kosta... F16 je zastareo a cena mu je i dalje oko 50 M... Najbolje je uzeti ili novi ruski suhoj ili modernizovane Migove 29 AB... Mnogo su jeftiniji od americkih f 16 a otprilike su isti po karakteristikama... a i ne vidim sta ce nam vise od petnaestak aviona, treba ulagati u PVO sisteme (S400 po mogucnosti i S21 Pantsyr)...

za žene važi da znaju šta neće

pre 12 godina

jest treba nam mig 29 koji nije mogao u okviru sfrj da razvije punu brzinu a da ostane u granicama ili matori a skupi f16 kako bi se sutra borili protiv nekog Irana u tudje ime i račun a naš trošak.Mi ne(i)mamo para za utve, čisto da neko ima po koji sat leta, ako jednog dana na lutriji slučajno dodjemo do velike love, pa na kraju ostane i za kupovinu borbenih aviona.

123

pre 12 godina

a za koji djavo ce nam to? za kontrolu vazdusnog prostora je dosta i ovo sto imamo, a pare bolje neka daju za neki gadan pvo, koji ce stvarno biti znacajan faktor odvracanja. ako vec moraju da kupuju avione neka budu ruski naravno.

Cessna172

pre 12 godina

1) Od Rusa nikako. Ima da nam opet uvale neke polovnjake kao što je bilo sa 29-kama. Takođe ruska vojna tehnika se od Izraelsko-Arapskih do Kosova i Iraka pokazala slabija u odnosu na Zapadnu.
2) Od Amerikanaca se ničemu dobrom i kvalitetnom ne možemo nadati. F-22 i F-35 možemo samo da "repaint" ujemo u igricama. O finansijskoj strani bolje da i ne pišem. Najviše ako nam daju neki polovni F-16, a to je ista situacija kao i sa Rusima.
3) "Rafal" - propala strvar. Pre nekoliko dana u ovoj rubrici bio je članak zašto.
4) "Eurofighter" - ista priča kao sa F-22.
5) JAS-39 "Grippen" - moooooožda.
6) Ako već moramo da imamo ratno vazduhoplovstvo a svaka država koja iole drži do sebe mora da ga ima, i da damo pare, glasam za Kineze: J-10 ili JF-17.
Napomena: dronete su više nisu u domenu video igrica od pre 15 godina. One su sada stvarnost.

micko

pre 12 godina

E moji rodjaci, dzaba se vi ubiste komentarisuci i pokusavajuci da date svoj doprinos u odabiru novog visenamenskog aviona za potrebe srpskog vazduhoplovstva. To isto vazi i za struku koja ce doneti samo misljenje koji od ponudjenih tipova aviona mogu odgovoriti potrebama odbrane Srbije. Odluku donosi politika, odnosno ljudi iz politike, a njihovo "strucno" misljenje zasnivace se iskljucivo na proviziji (mi kazemo mitu) koju budu dobili od firmi ili drzava proizvodjaca aviona. Prema tome ne jedimo se previse, bice onako kako u datom trenutku odluci ovlasceni funkcioner a ne potreba odbrane srpskog vazdusnog integriteta.

profesionalka

pre 12 godina

Nakon što je vojska kompletno i uspešno reformisana, vreme je za nabavku nove i moderne opreme, a kako smo profesionalizaciju sproveli dobro, ne verujem da ćemo ovde omanuti. Služimo Srbiji!