Utorak, 06.12.2011.

16:46

Za agronome i šumare 3 mlrd. dinara

Ministarstvo poljoprivrede predalo je Vladi predlog agrarnog budžeta za 2012. koji predviđa tri milijarde dinara za šumare i agronome koji će dobiti posao 2012.

Izvor: Beta

Za agronome i šumare 3 mlrd. dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Radomir Korać

pre 12 godina

Ja se zovem Radomir Korac, diplomirani sam inzenjer zastite bilja, licencirani broker i clan Mense Srbije.Ali imam nekoliko mana od kojih su najvece to sto da nisam clan nijedne partije i nemam uticajne rodjake te zbog toga nisam polozio testili kako su to oni obrazlozili, pao sam na ^testu licnosti^. Zato ja imam najvise pravai argumenata da kazem da je sve to farsa! Pozdrav.

Agronom

pre 12 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da verujem. Da li je većina komentatora toliko nestručna i neinformisana ili su to plasirani komentari iz DS kuhinje.
Oni koji ne znaju treba da nauče da se poljoprivreda ne razvija na osnovu izjava. Što se tiče zapošljavanja agronoma većina nezaposlenih je radila negde i u tranziciji (pljačkaškoj privatizaciji) su ostali bez posla. Čijom su zaslugom ostali bez posla to ministar ne spominje? Istine radi ni sada oni nisu dobili posao nego su potpisali ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Kada se odradi projekat koji finansira EU ponovo će ići na biro, ali to ostaje za vreme posle izbora.

dejan

pre 12 godina

Svaka cast ministru... ali odavno znamo da treba gledati sta politicari rade, a ne sta pricaju. Iako su problemi realni, ovo sto se najavljuje je ... u najmanju ruku uvreda za inteligenciju iole normalnog coveka u ovoj zemlji. Toliku kolicinu zamajavanja i populizma nismo imali ni u vreme... svi znamo koje.
Medjutim, ocigledno je da je sve vrlo dobro organizovano. Pogledajte prvih petnaestak komentara... to je sve ista ruka pisala. Dajte ljudi, pa nismo bas toliko odlepili da to ne prepoznajemo.
Ovom ministru mora da se prizna ipak jedno: ulaze veliku energiju ... pitanje je samo u sta... u politicku propagandu i promociju ili u rad na onome sto najavljuje. On je licno, inace, veoma sposoban partijski covek za organizaciju i operativno delovanje. Tu mu nema premca i to treba ceniti. Ali, neiskrenost mu se vidi na licu, to ne moze da se sakrije. Moze jedino da se pokusa prikrivati ovim pozitivno nabijenim komentarima pisanim u izjavnim recenicama, prozetih nadom u bolju buducnost, sa blagim, ne isuvise dobrim poznavanjem problematike... savet za DS: angazujte ili drugog coveka za ove internet komentare ili ih angazujte vise... pa ne moze jedan covek toliko puta da smisli razlicitu stvar na istu temu :-)

major JNA

pre 12 godina

Sve pohvale za ministra poljoprivrede i ministra unutrasnjih poslova.Oni su izgleda jedino nesto uradili za razliku od ostalih ministara.Eventualno i ministar Sutanovac.

smile

pre 12 godina

Simpatizer sam DS-a i silom prilika poljoprivrednik. Ne razumem put "jacanja" poljoprivrede. Zaposljavamo sve nezaposlene agronome i sve nezaposlene sumare. Verovatno je to u redu, tj. Ministarstvo prelazi na presing: jedan paor-jedan agronom, jedan sumarak-jedan sumar. Ovo bi moglo da inspirise i ostala ministarstva. Recimo Sutanovac odluci da skoluje i zaposli, po skracenom postupku, hiljadu generala. Jedino preostaje da se dogovorimo ko ce biti i koliko ce biti "neposrednih izvrsilaca radova", tj. paora i vojnika?

циник

pre 12 godina

Судећи по првим (тако очигледним) коментарима, изгледа да су неки агрономи већ запошљени... да дижу министра у небеса писањем коментара.

Luis

pre 12 godina

Sta reci, gospodin Petrovic je u Sapcu poznat pod nadimkom g-din 10 posto, od svake radnje i lokala njegov prihod je toliki, pa vi vidite!

Slobo slobodo

pre 12 godina

Molio bih redakciju B92 sajta da proveri sa koje IP adrese dolaze prethodni propagandni komentari. Ne bi me iznenadilo da dolaze od nekih od savetnika ministra Petrovića. U svakom slučaju, definitivno ste ubili i ono malo razloga da glasam za DS, suviše me podsećaju na Slobin SPS a počeli su da koriste i iste metode u prljavoj propagandi. Možda koriste i iste ljude za to, samo su promenili dresove. Molim vas da objavite moj komentar. Zahvaljujem.

sashko

pre 12 godina

Zaista je neshvatljivo kako sadasnji, poput njegova dva prethodnika nemaju viziju, nemaju plan, nego sve od danas do sutra... Strategija rayvoja poljoprivrede i sela je usvojena u skupstini Srbije jos 2005 ili 2006. godine. A ovo danas.... bruka, bruka, bruka...

Kaća

pre 12 godina

Pre niko nije ni dinara jednog odvajao za stočarstvo, mlečnu industriju, poljoprivredu a sad svaki mesec nešto novo da se isplaćuje seljacima ili više da se otkupljuje od seljaka.

Goga

pre 12 godina

Dobro je praviti mali podsticaj za proizvođače mleka. Tako će proizvoditi više, bolje, kvalitetnije nego do sada. A i moći će da unaprede svoje pogone.

Sandro

pre 12 godina

Naravno da treba proizvođači mleka da se priključe organizovanoj proizvodnji i preradi. Bez dobre organizacije rada nema ni mnogo profita.

Bole

pre 12 godina

Ovoliki budžet za poljoprivredu Srbija nije imala nikad do sad. Politika Vlade Srbije se naglo okreće poljoprivredniku i građanima Srbije.

bilja

pre 12 godina

Poljoprivreda se unapređuje iz dana u dan. Svake nedelje neka nova mera za unapređenje poljoprivrede, subvencionisani krediti, savetnici, veće isplate…

Ena

pre 12 godina

Već sam unapredila svoju mini mlekaru zahvaljujući kreditu koji je subvencionisan i to što mi i poslednju kap mleka otkupe velike firme za preradu mleka.

Tomica

pre 12 godina

Više od 800 miliona litara mleka, pa to znači da se u Srbiji ozbiljno bave proizvodnjom mleka. Jel to znači da ćemo u buduće moći da očekujemo ponovni pad cena mleka i mlečnih proizvoda?

Perica

pre 12 godina

Vi sto po direktivi pisete komentare.....budite malo originalniji.
Iz aviona se vidi da su komentari naruceni !
Nije interesantno.
Malo se unesite, pisite onako kako osecate - ako smete.

Maksim Berber

pre 12 godina

Sad poljoprivrednici mogu da malo unaprede svoje pogone za proizvodnju sirovog mleka i da budu konkuretniji na tržištu.

Ljuba

pre 12 godina

Nekad se nije znalo ko pije a ko plaća što se tiče mleka i mlečne industrije. Sad se vrlo dobro zna ko radi a ko plaća to mleko. Ministarstvo uvodi mere i u tu granu.

Simka

pre 12 godina

Sad je svima jasno da ako unapredimo proizvodnju, možemo da očekujemo pad cena gotovih proizvoda na tržištu i povećan procenat izvoza poluproizvoda i gotovih proizvoda takože. Tu Srbija i seljaci zarađuju.

Krsta

pre 12 godina

Kako je počelo da pojeftinjuje, ‘oće i mleko i jogurt da pojeftine ovih dana u prodavnicama? Dalo bi se očekivati tako jer ministarstvo je počelo ozbiljne mere da uvodi u svoj resor.

Una

pre 12 godina

Imamo dobre uslove i da poslujemo kako treba a ne samo da se unapređujemo. Koliko se danas ulaže u poljoprivredu toliko se nije ulagalo godinama.

Petar

pre 12 godina

Kao dipl.inz.sumarstva mogu da kazem da je ovaj projekat uposljavanja 400 inzenjera sumarstva potpuni promasaj i nikako mi nije jasno kako misle da ga sprovedu. Za razliku od agronoma koje su poslali po selima da dele savete posao na kome zele da angazuju sumarske inzenjere, a to je inventura privatnih suma nije ni malo najvan. Pitanje je ko ce obuciti te ljude za inventuru, odakle instrumenti za premer koje niti imamo dovoljno niti mogu da se kupe preko noci (a kostaju puno), kako organizovati prevoz za tolike ljude na teren (potreban je veliki broj lada niva, da nece mozda da ih kupe?). Takodje najveci problem je nesredjen katastar, ne zna se sta je cije, Srbija ima 1,6 miliona vlasnika suma, a parcele su iscepkane i male, prosecna povrsina je svega 15ak ari. Da nece mozda da srede katastar za mesec dana? Takodje postoji i oko 100 hiljada suvlasnickih parcela, svaku bi trebalo podeliti na sudu, nema svrhe meriti ih, kada se ne zna sta je cije. Inace dovoljno je da vam kazem da je inventura drzavnih suma radjena 3 godine i da ju je finansirala norveska vlada zato sto mi nismo imali novca za to. Zavrsena je jedva nekako 2007 godine. To vam govori koliko je taj posao slozen. Ovo ce verovatno biti politicka prica do izbora. Vec sam cuo da su agronomi potpisali ugovore na 2 meseca i kao produzavace im na svakih 2. Znaci do izbora. Posle ce biti nema vise produzavanja.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Kakvi su ovo komentari? Haha...majko mila...alo, DS, kolko vi plaćate ove zajebante što su komentarisali pre mene? Oćete i njihove zarade da isplatite kao i za agronome i šumare, uzimajući od poreskih obveznika?

Petra Drapsina 11

pre 12 godina

Opet nekakva ujdurma iz vlade Srbije,mora da Petrovic ili neko iz ministarstva ima zaovu ,jetrvu ili snajku sa zavrsenim poljoprivrednim ili sumarskim fakultetom pa eto prilike za nove trutove na drzavnim jaslama.A sta ce da rade ti agronomi,da pisu referate ili salju mailove,na njivu sigurno nece,buljuk novih kancelarijskih glodara. Dokle vise parazita,motike u ruke svi.

damir

pre 12 godina

Srbija treba da još poveća proizvodnju mleka, nadam se da će uz konkretne poteze ministarstva ta proizvodnja postati veća u narednim godinama.

Što veća i kvalitetnija proizvodnja to bolje za samog proizvidjača i za državu samu

Saška

pre 12 godina

Stanje domaće poljoprivrede bi se popravilo ako bi proizvođači i država značajnije uložili u sisteme za navodnjavanje, jer bi to omogućilo povećanje prinosa i istovremeno oslobodilo navodnjavane površine za setvu drugih kultura.

Šarac

pre 12 godina

Sistemi za navodnjavanje u Srbiji pokrivaju oko 180.000 hektara obradivog zemljišta, ali se procenjuje da se trenutno navodnjava samo oko 30.000 hektara. Smatra se da je razlog za tako nizak stepen iskorišćenosti irigacionih sistema nedovoljna opremljenost gazdinstava i nedostatak novca za održavanje uređaja i sistema za navodnjavanje. Potrebno je uložiti da bi se to kasnije vratilo.

Rasa

pre 12 godina

Svi ministri stalno obilaze oko glavne teme kao kisa oko Kragujevca.Pravo pitanje je kada ce drzava subvencionisati konkretan proizvod u izvozu. Koliko dinara ja dobijam za izvoz kilograma paprike da bi bio konkurentan ...
A o paradoksu tvrdnje da isto novca treba za sumare i agronome i za zivotno bitan projekat navodnjavanja ne treba govoriti. Da nema tog novca trebalo bi otpustiti sve zaposlenbe u Min.Poljoprivrede da bi se unapredilo navodnjavanje. Pitanje je sta su do sada cekali jer Petrovic je ko zna koji po broju ministar poljoprivrede iz DS..

Simeon

pre 12 godina

Potrebno je ulagati u mlekare i u stočni fond. Imamo bogatu poljoprivredu, došlo je do pojeftinjenja stočne hrane, samim tim i do pojeftinjenja mesa, a što ne bi došlo i do pojeftinjenja mleka

Jovana

pre 12 godina

Najveći deo budžeta EU ide u poljoprivredu i na sisteme navodnjavanja, mislim da samo treba da prepišemo politiku EU i da će se to isplatiti.

SALE

pre 12 godina

Bilo bih dobro kad bih imali stabilnu i dobru proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, nadam se da će ministarstvo uložiti napore kako bih ovo bilo ostvarljivo kod nas.
U prošlosti, sredinom prošlog veka južna SRBIJA cela je živela od proizvodnnje mleka i mlečnih prerađevina, nadam se da će se uz adekvatne mere ministarstva povećati proizvodnja mleka i mlačnih preradjevina.

Sanela

pre 12 godina

Navodnjavanje je na izuzetno lošem nivou a kad bi se svake godine ulagalo za nekoliko godina bi imali izuzetno razvijenu mrežu navodnjavanja i samim tim višestruko veći prinos.

Vlado

pre 12 godina

Navodnjavanje je oduvek bilo problem u Srbiji jer nikad niko nije video prioritet u tome, ali drago mi je da čujem da je neko počeo time ozbiljno da se bavi

Kasandra

pre 12 godina

Mislim da će država sve više ulagati u poljoprivredu, podrazumevajući tu i navodnjavanje, jer je shvatila da od poljoprivrede možemo da hranimo pola Evrope ako na pravi način se bude ulagalo.

Perica

pre 12 godina

Nekada su proizvođači mleka bili prepušteni sami sebi ali u poslednje vreme Vlada zaista vodi računa o njima i daje im razne podsticaje i subvencije.

Miki Maus

pre 12 godina

Srbija je je jedna od najbogatijih zemalja na svetu vodom, a svakako jedna od zemalja koja ima najneiskorišćeniji vodni potencijal. Ako ministar nastavi ovako kako je počeo nadam se da će se uskoro nešto i na tom planu promeniti.

Bojana

pre 12 godina

Treba nastaviti politiku subvencionisanja koje potiče od ministarstva poljoprivrede da bi naši proizvođači dobili podsticaj za rad i da bi bili konkurentniji na tržištu.

Vlado

pre 12 godina

Navodnjavanje je oduvek bilo problem u Srbiji jer nikad niko nije video prioritet u tome, ali drago mi je da čujem da je neko počeo time ozbiljno da se bavi

Sanela

pre 12 godina

Navodnjavanje je na izuzetno lošem nivou a kad bi se svake godine ulagalo za nekoliko godina bi imali izuzetno razvijenu mrežu navodnjavanja i samim tim višestruko veći prinos.

Perica

pre 12 godina

Nekada su proizvođači mleka bili prepušteni sami sebi ali u poslednje vreme Vlada zaista vodi računa o njima i daje im razne podsticaje i subvencije.

Jovana

pre 12 godina

Najveći deo budžeta EU ide u poljoprivredu i na sisteme navodnjavanja, mislim da samo treba da prepišemo politiku EU i da će se to isplatiti.

Kasandra

pre 12 godina

Mislim da će država sve više ulagati u poljoprivredu, podrazumevajući tu i navodnjavanje, jer je shvatila da od poljoprivrede možemo da hranimo pola Evrope ako na pravi način se bude ulagalo.

Bojana

pre 12 godina

Treba nastaviti politiku subvencionisanja koje potiče od ministarstva poljoprivrede da bi naši proizvođači dobili podsticaj za rad i da bi bili konkurentniji na tržištu.

Miki Maus

pre 12 godina

Srbija je je jedna od najbogatijih zemalja na svetu vodom, a svakako jedna od zemalja koja ima najneiskorišćeniji vodni potencijal. Ako ministar nastavi ovako kako je počeo nadam se da će se uskoro nešto i na tom planu promeniti.

Slobo slobodo

pre 12 godina

Molio bih redakciju B92 sajta da proveri sa koje IP adrese dolaze prethodni propagandni komentari. Ne bi me iznenadilo da dolaze od nekih od savetnika ministra Petrovića. U svakom slučaju, definitivno ste ubili i ono malo razloga da glasam za DS, suviše me podsećaju na Slobin SPS a počeli su da koriste i iste metode u prljavoj propagandi. Možda koriste i iste ljude za to, samo su promenili dresove. Molim vas da objavite moj komentar. Zahvaljujem.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Kakvi su ovo komentari? Haha...majko mila...alo, DS, kolko vi plaćate ove zajebante što su komentarisali pre mene? Oćete i njihove zarade da isplatite kao i za agronome i šumare, uzimajući od poreskih obveznika?

Agronom

pre 12 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da verujem. Da li je većina komentatora toliko nestručna i neinformisana ili su to plasirani komentari iz DS kuhinje.
Oni koji ne znaju treba da nauče da se poljoprivreda ne razvija na osnovu izjava. Što se tiče zapošljavanja agronoma većina nezaposlenih je radila negde i u tranziciji (pljačkaškoj privatizaciji) su ostali bez posla. Čijom su zaslugom ostali bez posla to ministar ne spominje? Istine radi ni sada oni nisu dobili posao nego su potpisali ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Kada se odradi projekat koji finansira EU ponovo će ići na biro, ali to ostaje za vreme posle izbora.

Luis

pre 12 godina

Sta reci, gospodin Petrovic je u Sapcu poznat pod nadimkom g-din 10 posto, od svake radnje i lokala njegov prihod je toliki, pa vi vidite!

dejan

pre 12 godina

Svaka cast ministru... ali odavno znamo da treba gledati sta politicari rade, a ne sta pricaju. Iako su problemi realni, ovo sto se najavljuje je ... u najmanju ruku uvreda za inteligenciju iole normalnog coveka u ovoj zemlji. Toliku kolicinu zamajavanja i populizma nismo imali ni u vreme... svi znamo koje.
Medjutim, ocigledno je da je sve vrlo dobro organizovano. Pogledajte prvih petnaestak komentara... to je sve ista ruka pisala. Dajte ljudi, pa nismo bas toliko odlepili da to ne prepoznajemo.
Ovom ministru mora da se prizna ipak jedno: ulaze veliku energiju ... pitanje je samo u sta... u politicku propagandu i promociju ili u rad na onome sto najavljuje. On je licno, inace, veoma sposoban partijski covek za organizaciju i operativno delovanje. Tu mu nema premca i to treba ceniti. Ali, neiskrenost mu se vidi na licu, to ne moze da se sakrije. Moze jedino da se pokusa prikrivati ovim pozitivno nabijenim komentarima pisanim u izjavnim recenicama, prozetih nadom u bolju buducnost, sa blagim, ne isuvise dobrim poznavanjem problematike... savet za DS: angazujte ili drugog coveka za ove internet komentare ili ih angazujte vise... pa ne moze jedan covek toliko puta da smisli razlicitu stvar na istu temu :-)

Perica

pre 12 godina

Vi sto po direktivi pisete komentare.....budite malo originalniji.
Iz aviona se vidi da su komentari naruceni !
Nije interesantno.
Malo se unesite, pisite onako kako osecate - ako smete.

damir

pre 12 godina

Srbija treba da još poveća proizvodnju mleka, nadam se da će uz konkretne poteze ministarstva ta proizvodnja postati veća u narednim godinama.

Što veća i kvalitetnija proizvodnja to bolje za samog proizvidjača i za državu samu

циник

pre 12 godina

Судећи по првим (тако очигледним) коментарима, изгледа да су неки агрономи већ запошљени... да дижу министра у небеса писањем коментара.

smile

pre 12 godina

Simpatizer sam DS-a i silom prilika poljoprivrednik. Ne razumem put "jacanja" poljoprivrede. Zaposljavamo sve nezaposlene agronome i sve nezaposlene sumare. Verovatno je to u redu, tj. Ministarstvo prelazi na presing: jedan paor-jedan agronom, jedan sumarak-jedan sumar. Ovo bi moglo da inspirise i ostala ministarstva. Recimo Sutanovac odluci da skoluje i zaposli, po skracenom postupku, hiljadu generala. Jedino preostaje da se dogovorimo ko ce biti i koliko ce biti "neposrednih izvrsilaca radova", tj. paora i vojnika?

Petra Drapsina 11

pre 12 godina

Opet nekakva ujdurma iz vlade Srbije,mora da Petrovic ili neko iz ministarstva ima zaovu ,jetrvu ili snajku sa zavrsenim poljoprivrednim ili sumarskim fakultetom pa eto prilike za nove trutove na drzavnim jaslama.A sta ce da rade ti agronomi,da pisu referate ili salju mailove,na njivu sigurno nece,buljuk novih kancelarijskih glodara. Dokle vise parazita,motike u ruke svi.

Petar

pre 12 godina

Kao dipl.inz.sumarstva mogu da kazem da je ovaj projekat uposljavanja 400 inzenjera sumarstva potpuni promasaj i nikako mi nije jasno kako misle da ga sprovedu. Za razliku od agronoma koje su poslali po selima da dele savete posao na kome zele da angazuju sumarske inzenjere, a to je inventura privatnih suma nije ni malo najvan. Pitanje je ko ce obuciti te ljude za inventuru, odakle instrumenti za premer koje niti imamo dovoljno niti mogu da se kupe preko noci (a kostaju puno), kako organizovati prevoz za tolike ljude na teren (potreban je veliki broj lada niva, da nece mozda da ih kupe?). Takodje najveci problem je nesredjen katastar, ne zna se sta je cije, Srbija ima 1,6 miliona vlasnika suma, a parcele su iscepkane i male, prosecna povrsina je svega 15ak ari. Da nece mozda da srede katastar za mesec dana? Takodje postoji i oko 100 hiljada suvlasnickih parcela, svaku bi trebalo podeliti na sudu, nema svrhe meriti ih, kada se ne zna sta je cije. Inace dovoljno je da vam kazem da je inventura drzavnih suma radjena 3 godine i da ju je finansirala norveska vlada zato sto mi nismo imali novca za to. Zavrsena je jedva nekako 2007 godine. To vam govori koliko je taj posao slozen. Ovo ce verovatno biti politicka prica do izbora. Vec sam cuo da su agronomi potpisali ugovore na 2 meseca i kao produzavace im na svakih 2. Znaci do izbora. Posle ce biti nema vise produzavanja.

major JNA

pre 12 godina

Sve pohvale za ministra poljoprivrede i ministra unutrasnjih poslova.Oni su izgleda jedino nesto uradili za razliku od ostalih ministara.Eventualno i ministar Sutanovac.

Šarac

pre 12 godina

Sistemi za navodnjavanje u Srbiji pokrivaju oko 180.000 hektara obradivog zemljišta, ali se procenjuje da se trenutno navodnjava samo oko 30.000 hektara. Smatra se da je razlog za tako nizak stepen iskorišćenosti irigacionih sistema nedovoljna opremljenost gazdinstava i nedostatak novca za održavanje uređaja i sistema za navodnjavanje. Potrebno je uložiti da bi se to kasnije vratilo.

Simeon

pre 12 godina

Potrebno je ulagati u mlekare i u stočni fond. Imamo bogatu poljoprivredu, došlo je do pojeftinjenja stočne hrane, samim tim i do pojeftinjenja mesa, a što ne bi došlo i do pojeftinjenja mleka

SALE

pre 12 godina

Bilo bih dobro kad bih imali stabilnu i dobru proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, nadam se da će ministarstvo uložiti napore kako bih ovo bilo ostvarljivo kod nas.
U prošlosti, sredinom prošlog veka južna SRBIJA cela je živela od proizvodnnje mleka i mlečnih prerađevina, nadam se da će se uz adekvatne mere ministarstva povećati proizvodnja mleka i mlačnih preradjevina.

Saška

pre 12 godina

Stanje domaće poljoprivrede bi se popravilo ako bi proizvođači i država značajnije uložili u sisteme za navodnjavanje, jer bi to omogućilo povećanje prinosa i istovremeno oslobodilo navodnjavane površine za setvu drugih kultura.

Rasa

pre 12 godina

Svi ministri stalno obilaze oko glavne teme kao kisa oko Kragujevca.Pravo pitanje je kada ce drzava subvencionisati konkretan proizvod u izvozu. Koliko dinara ja dobijam za izvoz kilograma paprike da bi bio konkurentan ...
A o paradoksu tvrdnje da isto novca treba za sumare i agronome i za zivotno bitan projekat navodnjavanja ne treba govoriti. Da nema tog novca trebalo bi otpustiti sve zaposlenbe u Min.Poljoprivrede da bi se unapredilo navodnjavanje. Pitanje je sta su do sada cekali jer Petrovic je ko zna koji po broju ministar poljoprivrede iz DS..

Bole

pre 12 godina

Ovoliki budžet za poljoprivredu Srbija nije imala nikad do sad. Politika Vlade Srbije se naglo okreće poljoprivredniku i građanima Srbije.

Goga

pre 12 godina

Dobro je praviti mali podsticaj za proizvođače mleka. Tako će proizvoditi više, bolje, kvalitetnije nego do sada. A i moći će da unaprede svoje pogone.

Maksim Berber

pre 12 godina

Sad poljoprivrednici mogu da malo unaprede svoje pogone za proizvodnju sirovog mleka i da budu konkuretniji na tržištu.

Tomica

pre 12 godina

Više od 800 miliona litara mleka, pa to znači da se u Srbiji ozbiljno bave proizvodnjom mleka. Jel to znači da ćemo u buduće moći da očekujemo ponovni pad cena mleka i mlečnih proizvoda?

Simka

pre 12 godina

Sad je svima jasno da ako unapredimo proizvodnju, možemo da očekujemo pad cena gotovih proizvoda na tržištu i povećan procenat izvoza poluproizvoda i gotovih proizvoda takože. Tu Srbija i seljaci zarađuju.

Ena

pre 12 godina

Već sam unapredila svoju mini mlekaru zahvaljujući kreditu koji je subvencionisan i to što mi i poslednju kap mleka otkupe velike firme za preradu mleka.

Krsta

pre 12 godina

Kako je počelo da pojeftinjuje, ‘oće i mleko i jogurt da pojeftine ovih dana u prodavnicama? Dalo bi se očekivati tako jer ministarstvo je počelo ozbiljne mere da uvodi u svoj resor.

bilja

pre 12 godina

Poljoprivreda se unapređuje iz dana u dan. Svake nedelje neka nova mera za unapređenje poljoprivrede, subvencionisani krediti, savetnici, veće isplate…

Sandro

pre 12 godina

Naravno da treba proizvođači mleka da se priključe organizovanoj proizvodnji i preradi. Bez dobre organizacije rada nema ni mnogo profita.

Una

pre 12 godina

Imamo dobre uslove i da poslujemo kako treba a ne samo da se unapređujemo. Koliko se danas ulaže u poljoprivredu toliko se nije ulagalo godinama.

Kaća

pre 12 godina

Pre niko nije ni dinara jednog odvajao za stočarstvo, mlečnu industriju, poljoprivredu a sad svaki mesec nešto novo da se isplaćuje seljacima ili više da se otkupljuje od seljaka.

Ljuba

pre 12 godina

Nekad se nije znalo ko pije a ko plaća što se tiče mleka i mlečne industrije. Sad se vrlo dobro zna ko radi a ko plaća to mleko. Ministarstvo uvodi mere i u tu granu.

sashko

pre 12 godina

Zaista je neshvatljivo kako sadasnji, poput njegova dva prethodnika nemaju viziju, nemaju plan, nego sve od danas do sutra... Strategija rayvoja poljoprivrede i sela je usvojena u skupstini Srbije jos 2005 ili 2006. godine. A ovo danas.... bruka, bruka, bruka...

Radomir Korać

pre 12 godina

Ja se zovem Radomir Korac, diplomirani sam inzenjer zastite bilja, licencirani broker i clan Mense Srbije.Ali imam nekoliko mana od kojih su najvece to sto da nisam clan nijedne partije i nemam uticajne rodjake te zbog toga nisam polozio testili kako su to oni obrazlozili, pao sam na ^testu licnosti^. Zato ja imam najvise pravai argumenata da kazem da je sve to farsa! Pozdrav.

Perica

pre 12 godina

Nekada su proizvođači mleka bili prepušteni sami sebi ali u poslednje vreme Vlada zaista vodi računa o njima i daje im razne podsticaje i subvencije.

Miki Maus

pre 12 godina

Srbija je je jedna od najbogatijih zemalja na svetu vodom, a svakako jedna od zemalja koja ima najneiskorišćeniji vodni potencijal. Ako ministar nastavi ovako kako je počeo nadam se da će se uskoro nešto i na tom planu promeniti.

Bojana

pre 12 godina

Treba nastaviti politiku subvencionisanja koje potiče od ministarstva poljoprivrede da bi naši proizvođači dobili podsticaj za rad i da bi bili konkurentniji na tržištu.

Kasandra

pre 12 godina

Mislim da će država sve više ulagati u poljoprivredu, podrazumevajući tu i navodnjavanje, jer je shvatila da od poljoprivrede možemo da hranimo pola Evrope ako na pravi način se bude ulagalo.

Jovana

pre 12 godina

Najveći deo budžeta EU ide u poljoprivredu i na sisteme navodnjavanja, mislim da samo treba da prepišemo politiku EU i da će se to isplatiti.

damir

pre 12 godina

Srbija treba da još poveća proizvodnju mleka, nadam se da će uz konkretne poteze ministarstva ta proizvodnja postati veća u narednim godinama.

Što veća i kvalitetnija proizvodnja to bolje za samog proizvidjača i za državu samu

Sanela

pre 12 godina

Navodnjavanje je na izuzetno lošem nivou a kad bi se svake godine ulagalo za nekoliko godina bi imali izuzetno razvijenu mrežu navodnjavanja i samim tim višestruko veći prinos.

Vlado

pre 12 godina

Navodnjavanje je oduvek bilo problem u Srbiji jer nikad niko nije video prioritet u tome, ali drago mi je da čujem da je neko počeo time ozbiljno da se bavi

Bole

pre 12 godina

Ovoliki budžet za poljoprivredu Srbija nije imala nikad do sad. Politika Vlade Srbije se naglo okreće poljoprivredniku i građanima Srbije.

Goga

pre 12 godina

Dobro je praviti mali podsticaj za proizvođače mleka. Tako će proizvoditi više, bolje, kvalitetnije nego do sada. A i moći će da unaprede svoje pogone.

Maksim Berber

pre 12 godina

Sad poljoprivrednici mogu da malo unaprede svoje pogone za proizvodnju sirovog mleka i da budu konkuretniji na tržištu.

Tomica

pre 12 godina

Više od 800 miliona litara mleka, pa to znači da se u Srbiji ozbiljno bave proizvodnjom mleka. Jel to znači da ćemo u buduće moći da očekujemo ponovni pad cena mleka i mlečnih proizvoda?

Simka

pre 12 godina

Sad je svima jasno da ako unapredimo proizvodnju, možemo da očekujemo pad cena gotovih proizvoda na tržištu i povećan procenat izvoza poluproizvoda i gotovih proizvoda takože. Tu Srbija i seljaci zarađuju.

Ena

pre 12 godina

Već sam unapredila svoju mini mlekaru zahvaljujući kreditu koji je subvencionisan i to što mi i poslednju kap mleka otkupe velike firme za preradu mleka.

Krsta

pre 12 godina

Kako je počelo da pojeftinjuje, ‘oće i mleko i jogurt da pojeftine ovih dana u prodavnicama? Dalo bi se očekivati tako jer ministarstvo je počelo ozbiljne mere da uvodi u svoj resor.

bilja

pre 12 godina

Poljoprivreda se unapređuje iz dana u dan. Svake nedelje neka nova mera za unapređenje poljoprivrede, subvencionisani krediti, savetnici, veće isplate…

Simeon

pre 12 godina

Potrebno je ulagati u mlekare i u stočni fond. Imamo bogatu poljoprivredu, došlo je do pojeftinjenja stočne hrane, samim tim i do pojeftinjenja mesa, a što ne bi došlo i do pojeftinjenja mleka

Sandro

pre 12 godina

Naravno da treba proizvođači mleka da se priključe organizovanoj proizvodnji i preradi. Bez dobre organizacije rada nema ni mnogo profita.

major JNA

pre 12 godina

Sve pohvale za ministra poljoprivrede i ministra unutrasnjih poslova.Oni su izgleda jedino nesto uradili za razliku od ostalih ministara.Eventualno i ministar Sutanovac.

Šarac

pre 12 godina

Sistemi za navodnjavanje u Srbiji pokrivaju oko 180.000 hektara obradivog zemljišta, ali se procenjuje da se trenutno navodnjava samo oko 30.000 hektara. Smatra se da je razlog za tako nizak stepen iskorišćenosti irigacionih sistema nedovoljna opremljenost gazdinstava i nedostatak novca za održavanje uređaja i sistema za navodnjavanje. Potrebno je uložiti da bi se to kasnije vratilo.

Petra Drapsina 11

pre 12 godina

Opet nekakva ujdurma iz vlade Srbije,mora da Petrovic ili neko iz ministarstva ima zaovu ,jetrvu ili snajku sa zavrsenim poljoprivrednim ili sumarskim fakultetom pa eto prilike za nove trutove na drzavnim jaslama.A sta ce da rade ti agronomi,da pisu referate ili salju mailove,na njivu sigurno nece,buljuk novih kancelarijskih glodara. Dokle vise parazita,motike u ruke svi.

Petar

pre 12 godina

Kao dipl.inz.sumarstva mogu da kazem da je ovaj projekat uposljavanja 400 inzenjera sumarstva potpuni promasaj i nikako mi nije jasno kako misle da ga sprovedu. Za razliku od agronoma koje su poslali po selima da dele savete posao na kome zele da angazuju sumarske inzenjere, a to je inventura privatnih suma nije ni malo najvan. Pitanje je ko ce obuciti te ljude za inventuru, odakle instrumenti za premer koje niti imamo dovoljno niti mogu da se kupe preko noci (a kostaju puno), kako organizovati prevoz za tolike ljude na teren (potreban je veliki broj lada niva, da nece mozda da ih kupe?). Takodje najveci problem je nesredjen katastar, ne zna se sta je cije, Srbija ima 1,6 miliona vlasnika suma, a parcele su iscepkane i male, prosecna povrsina je svega 15ak ari. Da nece mozda da srede katastar za mesec dana? Takodje postoji i oko 100 hiljada suvlasnickih parcela, svaku bi trebalo podeliti na sudu, nema svrhe meriti ih, kada se ne zna sta je cije. Inace dovoljno je da vam kazem da je inventura drzavnih suma radjena 3 godine i da ju je finansirala norveska vlada zato sto mi nismo imali novca za to. Zavrsena je jedva nekako 2007 godine. To vam govori koliko je taj posao slozen. Ovo ce verovatno biti politicka prica do izbora. Vec sam cuo da su agronomi potpisali ugovore na 2 meseca i kao produzavace im na svakih 2. Znaci do izbora. Posle ce biti nema vise produzavanja.

Una

pre 12 godina

Imamo dobre uslove i da poslujemo kako treba a ne samo da se unapređujemo. Koliko se danas ulaže u poljoprivredu toliko se nije ulagalo godinama.

Kaća

pre 12 godina

Pre niko nije ni dinara jednog odvajao za stočarstvo, mlečnu industriju, poljoprivredu a sad svaki mesec nešto novo da se isplaćuje seljacima ili više da se otkupljuje od seljaka.

Ljuba

pre 12 godina

Nekad se nije znalo ko pije a ko plaća što se tiče mleka i mlečne industrije. Sad se vrlo dobro zna ko radi a ko plaća to mleko. Ministarstvo uvodi mere i u tu granu.

Slobo slobodo

pre 12 godina

Molio bih redakciju B92 sajta da proveri sa koje IP adrese dolaze prethodni propagandni komentari. Ne bi me iznenadilo da dolaze od nekih od savetnika ministra Petrovića. U svakom slučaju, definitivno ste ubili i ono malo razloga da glasam za DS, suviše me podsećaju na Slobin SPS a počeli su da koriste i iste metode u prljavoj propagandi. Možda koriste i iste ljude za to, samo su promenili dresove. Molim vas da objavite moj komentar. Zahvaljujem.

Luis

pre 12 godina

Sta reci, gospodin Petrovic je u Sapcu poznat pod nadimkom g-din 10 posto, od svake radnje i lokala njegov prihod je toliki, pa vi vidite!

циник

pre 12 godina

Судећи по првим (тако очигледним) коментарима, изгледа да су неки агрономи већ запошљени... да дижу министра у небеса писањем коментара.

dejan

pre 12 godina

Svaka cast ministru... ali odavno znamo da treba gledati sta politicari rade, a ne sta pricaju. Iako su problemi realni, ovo sto se najavljuje je ... u najmanju ruku uvreda za inteligenciju iole normalnog coveka u ovoj zemlji. Toliku kolicinu zamajavanja i populizma nismo imali ni u vreme... svi znamo koje.
Medjutim, ocigledno je da je sve vrlo dobro organizovano. Pogledajte prvih petnaestak komentara... to je sve ista ruka pisala. Dajte ljudi, pa nismo bas toliko odlepili da to ne prepoznajemo.
Ovom ministru mora da se prizna ipak jedno: ulaze veliku energiju ... pitanje je samo u sta... u politicku propagandu i promociju ili u rad na onome sto najavljuje. On je licno, inace, veoma sposoban partijski covek za organizaciju i operativno delovanje. Tu mu nema premca i to treba ceniti. Ali, neiskrenost mu se vidi na licu, to ne moze da se sakrije. Moze jedino da se pokusa prikrivati ovim pozitivno nabijenim komentarima pisanim u izjavnim recenicama, prozetih nadom u bolju buducnost, sa blagim, ne isuvise dobrim poznavanjem problematike... savet za DS: angazujte ili drugog coveka za ove internet komentare ili ih angazujte vise... pa ne moze jedan covek toliko puta da smisli razlicitu stvar na istu temu :-)

Agronom

pre 12 godina

Čitam ove komentare i ne mogu da verujem. Da li je većina komentatora toliko nestručna i neinformisana ili su to plasirani komentari iz DS kuhinje.
Oni koji ne znaju treba da nauče da se poljoprivreda ne razvija na osnovu izjava. Što se tiče zapošljavanja agronoma većina nezaposlenih je radila negde i u tranziciji (pljačkaškoj privatizaciji) su ostali bez posla. Čijom su zaslugom ostali bez posla to ministar ne spominje? Istine radi ni sada oni nisu dobili posao nego su potpisali ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Kada se odradi projekat koji finansira EU ponovo će ići na biro, ali to ostaje za vreme posle izbora.

Radomir Korać

pre 12 godina

Ja se zovem Radomir Korac, diplomirani sam inzenjer zastite bilja, licencirani broker i clan Mense Srbije.Ali imam nekoliko mana od kojih su najvece to sto da nisam clan nijedne partije i nemam uticajne rodjake te zbog toga nisam polozio testili kako su to oni obrazlozili, pao sam na ^testu licnosti^. Zato ja imam najvise pravai argumenata da kazem da je sve to farsa! Pozdrav.

SALE

pre 12 godina

Bilo bih dobro kad bih imali stabilnu i dobru proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, nadam se da će ministarstvo uložiti napore kako bih ovo bilo ostvarljivo kod nas.
U prošlosti, sredinom prošlog veka južna SRBIJA cela je živela od proizvodnnje mleka i mlečnih prerađevina, nadam se da će se uz adekvatne mere ministarstva povećati proizvodnja mleka i mlačnih preradjevina.

Saška

pre 12 godina

Stanje domaće poljoprivrede bi se popravilo ako bi proizvođači i država značajnije uložili u sisteme za navodnjavanje, jer bi to omogućilo povećanje prinosa i istovremeno oslobodilo navodnjavane površine za setvu drugih kultura.

Rasa

pre 12 godina

Svi ministri stalno obilaze oko glavne teme kao kisa oko Kragujevca.Pravo pitanje je kada ce drzava subvencionisati konkretan proizvod u izvozu. Koliko dinara ja dobijam za izvoz kilograma paprike da bi bio konkurentan ...
A o paradoksu tvrdnje da isto novca treba za sumare i agronome i za zivotno bitan projekat navodnjavanja ne treba govoriti. Da nema tog novca trebalo bi otpustiti sve zaposlenbe u Min.Poljoprivrede da bi se unapredilo navodnjavanje. Pitanje je sta su do sada cekali jer Petrovic je ko zna koji po broju ministar poljoprivrede iz DS..

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Kakvi su ovo komentari? Haha...majko mila...alo, DS, kolko vi plaćate ove zajebante što su komentarisali pre mene? Oćete i njihove zarade da isplatite kao i za agronome i šumare, uzimajući od poreskih obveznika?

Perica

pre 12 godina

Vi sto po direktivi pisete komentare.....budite malo originalniji.
Iz aviona se vidi da su komentari naruceni !
Nije interesantno.
Malo se unesite, pisite onako kako osecate - ako smete.

sashko

pre 12 godina

Zaista je neshvatljivo kako sadasnji, poput njegova dva prethodnika nemaju viziju, nemaju plan, nego sve od danas do sutra... Strategija rayvoja poljoprivrede i sela je usvojena u skupstini Srbije jos 2005 ili 2006. godine. A ovo danas.... bruka, bruka, bruka...

smile

pre 12 godina

Simpatizer sam DS-a i silom prilika poljoprivrednik. Ne razumem put "jacanja" poljoprivrede. Zaposljavamo sve nezaposlene agronome i sve nezaposlene sumare. Verovatno je to u redu, tj. Ministarstvo prelazi na presing: jedan paor-jedan agronom, jedan sumarak-jedan sumar. Ovo bi moglo da inspirise i ostala ministarstva. Recimo Sutanovac odluci da skoluje i zaposli, po skracenom postupku, hiljadu generala. Jedino preostaje da se dogovorimo ko ce biti i koliko ce biti "neposrednih izvrsilaca radova", tj. paora i vojnika?