Petak, 11.11.2011.

12:55

Srbija "leži" na 200 mil tona nafte

U naredne tri do četiri godine očekujemo investicije od 1,5 milijardi evra u naftnom sektoru zahvaljujući izlasku NIS na tržišta regiona, kaže Petar Škundrić.

Izvor: Beta

Srbija "leži" na 200 mil tona nafte IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

147 Komentari

Sortiraj po:

АСТОР

pre 12 godina

Ma ,Škundriću ako je tako kako izjavi,zašto je onda benzin(vrlo loš)toliko skup?!Ne smem da kažem cenu jer može da se promeni dok šaljem komentar.To isto je pričao i Milošević,pa gde se dede ta silna nafta?Ali uvaženi gospodin je smatrao da treba da nas vrati u vreme ortodoksnog nalaženja nafte u vreme nepreobraženog i ničim izazvanog SPS-a.Buši,gospodine Škundriću,možda padne cena ovoj vodici što sipam u moju"Zastavu"!

Istorija se ponavlja

pre 12 godina

Je l' to ista ona nafta koju je otkrio Sloba i time pomrsio konce medjunarodnoj zajednici koja nam je uvela sankcije? Skundricu, Skundricu...

Biljana

pre 12 godina

I dok decu u Švajcarskoj uče kako su oni siromašna zemlja i da moraju mnogo da uče i rade, mi sebe ubedjujemo da imamo takvo bogatstvo da će nam novci sa neba padati! Srbijo, dokle ćeš trpeti ovakve Vodje (Domanovićeve).

Jovan

pre 12 godina

E de sad kad se svi presaltavaju na elektricne automobile mi cemo da ulazemo milione evra u naftu. Srbi moji probud'te se ! 21 vek je odavno zapoceo.

Zagor

pre 12 godina

Ja pročit'o tekst, zgrabio lopatu, zakopao 2 metra u dvorištu i naišao na nešto crno, lepljivo. Pomislih "NAFTA!!! Bogat sam!!!", kad shvatih da sam probio senkrup... I evo sad zatrpavam... Jxbala ga nafta...
Čim zatrpam, odoh da uplatim loto, kažu da gxvna donose sreću a danas sam ih se nagled'o...

Matic

pre 12 godina

Srbija je nebeski narod
Bog nam dade naftu a mi je kupujemo od Rusa, (nisu nam braca i gori su od amerikanaca) libijaca (neznam kako cemo sad posto Muhamera vise nema) i ostalih.
Busi, busi , busi pa i mi da budemo bogati (samo da nasi politicari koji su nam naj veci neprijatelji ne pogradu sve kao syto imaju obicaj)

М. Н. Лазар

pre 12 godina

Је ли то нафта, коју је још Сл. Милошевић пронашао у стишком пољу (око 1992 год.), уз помоћ запаљене плинске боце, на врху торња за бушење?
Ето; скоро сам стар човјек - али ПАМТИМ!

čarli

pre 12 godina

Ja sam iz Aleksinca i slušam o tim uljanim škriljcima već deset i više godina! I smučilo mi se da mislim o tome, pre svega jer niko ne priča o načinu eksploatacije i o šteti koju će naneti i prirodi i ljudima. Ja da se kroz par godina selim iz Aleksinca jer će mi voda i vazduh biti zagađeni do te mere da neću moći da živim ne želim! Mogu od mene samo da očekuju proteste! A ovo zavlačenje naroda da je ovo dobra investicija je klasična glupost i ne strašno je dokle ovo ide!

naftna mrlja

pre 12 godina

Sad je bar jasno zasto je Srbija bombardovana. Ameri su hteli da okupiraju srpske izvore nafte o kojima prica ovaj covek. Bar su nas tako ucili, svi ratovi se vode zbog nafte.

schmilo

pre 12 godina

Ako stvarno postoje te rezerve nafte već vidim red hohštaplera i lopova koji će sve strpati u svoj džep a narod i država neće videti ni pare od toga. Scenario Kolubare će se ponoviti i ovom slučaju.

Sharm el Sheikh

pre 12 godina

Preskupo ? Boooze,pa od kad je to problem? Koliko god da se podignu cene goriva, svi ga i dalje kupuju u nesmanejnim kolicinama, dakle problema nema.
Bolje da kupujemo domace, zar ne ? :D
Juzni tok i sigurnost snabdevanja gasom ? Naravno! Po ceni koju odrede Rusi,podrazumeva se. Bolje bi nam bilo da investiramo u izvore energije koji sami posedujemo, kako nam ne bi raznorazne mafijaske organizacije pod maskom gasno/naftnih kompanija pisale uslove i cenu po kojima kupujemo uvozne energente. Kosava duva svaki drugi dan, i duva u prazno, sve odlazi u propast. Deponija kao izvora metana kod nas kolko hoces, a metan odlazi u zemlju umesto rezervoare. Suncanih dana kolko volis, kukuruza, suncokreta i repica ne mos izbrojati..,Umesto da se ti izvori energije "uzjase", izmislja se skupo cedjenje nafte, ili gas od brace rusa kao spas... ma vi niste normalni!

filmar

pre 12 godina

Molio bi komentatore da se o oil sands-u upoznaju preko neta,da odu na stranicu Wood Buffalo ili Ft. McMurray,inace najvece nalaziste na planeti. Tehnologija je prljava ali bitno da donosi dobit. Samo se pitam,ako tvrdite da je cijena takvog barela oko 450$,kako se sj.amerikanci voze za ispod 1$ po litri(dobro,Kanadjani,jer oni ne ratuju po svijetu zbog nafte)?

savke

pre 12 godina

da,cim je skundrucu "pripala cast " da objavi takvu vest sigurno je laz i predizborni trik. Da je to tacno pa to bi objavili ovi glavni igraci i kolovodje iz DS.
Nego,sta je sa onim busotinama i nalazistima nafte sto je Milosevic otvorio dan posle uvodjenja sankcija srbiji, odnosno SRJ, daleke 92.?

rs

pre 12 godina

Nemojte molim vas da pisete vise ovakve gluposti jer ako ovo procita neka NATO budala bice opet bombardovanja uz naravno izvinjenje gosodinu Tadicu da su na to primorani i demokratskim drzavama da cine ali samo iz straha da se ne pojavi ponovo neki DIKTATOR.

Vuk

pre 12 godina

Ove price su za malu decu.



Juzni tok,nema ga jos ni na papiru kao plan,a ne da pocne izgradnja.
Za to treba neko da odgovara kod nas!
Cak i kada bi se raskinuo ugovor sa rusima,i dalje neko treba da odgovara sto je takav veoma los ugovor potpisan,a isti cak ne drze ni tog loseg ugovora.

****

Dajte svoju dedovcinu rusima,a ne vlasnistvo gradjana, *****

Miodrag Dj.

pre 12 godina

Provedoh celu svoju strucnu karijeru u oblasti nafte i gasa, raddeci po celom svetu, pa sam iznenadjen ovakvim neznalackim izjavama. Bitumenozni skriljci nemaju veliku buducnost jer je tehnologija dobijanja nafte neverovatno skupa zbog vadjenja, mlevenja i topljenja skriljaca u rotacionim pecima, da ne govorimo o stetnim sastojcima u nafti koje treba ocistiti da bi se islo u rafineriju. Zasad Brazil (Petrobras) procenjuje da bi baril tako preciscene nafte kostao oko 450 dolara, tj. najmanje cetiri puta vise od sadasnje cene barila. Da ne spominjemo "oziljke" koji ostaju na zemlji koje treba zatrpati! Miodrag

Aleksandar

pre 12 godina

za (Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2011 16:42)

To nisu klasične rezve nafte, kao na Bliskom Istoku, ili u Vovjodini, već uljni šrkiljci. Te rezeve zaista postoje, ali tehnologija njihove eksploatacije je još uvek skupa za ovu cenu barela. Kada cena nafte skoči još više u sledećih 15-20godina, ta tehnologija će biti sve više isplativa.

Drugi, NIS nije vlasni nalazišta u Srbiji, već je ima samo pravo korišćenja, koje je trebalo da istekne 2013 godine. ali je ove godine vlada Srbije odlučila da se to produži do 2020godine.

I kakva je to netrpeljivost prema strancima? Pa šta ako Rusi, Turci, Ameri to vade(kao inače svuda u svetu)? Ili je bolje da budu srbi koji nikad to nisu iskoristili, pa još poslovali sa gubitkom pored monopola.

A za ovu Škunrdićevu izjavi, to je jasno da je samo predizborna priča u pitanju.

Nensi

pre 12 godina

Nemojte vise pred svake izbore da nakazite naftu. Podavičemo se. Pređite na čarobne štapiće!
Zamislite vest: " Srbija leži na 200 čarobnih štapića!"
a dovoljan je samo jedan, da ovi nestanu.

Per Kojot the Genije

pre 12 godina

Ne palite se ljudi bez razloga:
- 10 mil tona = 73 mbbl, sa recoverability od 25% (a to je preeeambiciozno za stare busotine po Vojvodini) to je 18Mbbl, sto je teoretski prihod od oko ~$1.8b ali diskontovano i korigovano za troskove vise je oko $1b. To je dosta u kontekstu cinjenice da je NIS prodat za $800m (equity value-a u sta su ukljucene i one nesrecne busotine u Angoli), ali je daleko od necega sto moze promeniti nasu buducnost.
- Sto se tice oil sands-a 1.4Bbbl je dosta veliki iznos ako je to oil content ali su isti nazalost neekonomicni tako da od toga nema nista.

Sve u svemu predizborni balon.

Mile

pre 12 godina

Pricalo se pre dve-tri decenije da je crnogorsko primorje puno nafte i da ne znamo sta cemo sa parama kada to krene da tece. Moja koleginica koja je iz tih krajeva je kometarisala: "Nema tih para koje mi necemo da slupamo uludo" I nista ne bi ni od nafte, ni od para.Svasta se prica u ovim krajevima, a narocito kad padne mrak.

iks

pre 12 godina

Cekaj, zar dobijanje nafte iz skriljaca nije izizetno prljava tehnologija od koje svi beze dokle god ima nafte na Bliskom istoku?

Ah da, ugovor o prodaji NISa podrazumeva da ruski NIS bude izuzet od srpskih ekoloskih zakona i regulativa.

Dakle, nema problema.

LILA

pre 12 godina

Gospodine Škundricu, savetnice našeg Predsednika, molim vas kada dajete izjave, budite jasni i precizni.
Prvo, ništa ne radi NIS, vec Gaspromneft, vi odlicno znate udeo srpskog dela u našoj nekadašnjoj energetici.
To što se Rusi šire u Rumuniju i Bugarsku sa maloprodajom, iz naše ostvarene dobiti, a nepodeljene dividende, vi ste taj koji je to odlucio.
Kakve za ime sveta milijarde pominjete i za šta. Srbija, kažete, ima 10 miliona tona s.nafte. Pa šta je to' Ni trogodišnja potreba koja se preradi u Rafineriji.
O naftnim škriljcima molim vas ne mojte zapocinjati diskusiju. To ce doci na dnevni red za 20 godina.
Ako je to razlog što se sada buši po Srbiji, uzurpiraju i gaze privatne njive i usevi, zapamtite, da ce za deset godina na zemlji svega biti u izobilju izuzev hrane i vode. I cuvajmo te resurse kao oci u glavi.

Vlada

pre 12 godina

Srbija da bi podmirila svoje potrebe potrebno joj je godišnje četri miliona tona nafte,sa ovih 200 miliona tona mi smo se obezbedili za narednih 50 godina.

milos

pre 12 godina

samo se vi smejte...

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale_in_Serbia

http://www.kirj.ee/public/oilshale_pdf/2009/issue_4/oil-2009-4-451-462.pdf

Dragan

pre 12 godina

Secam se nekih ogromnih rezervi zlata otkrivenih na nekoj srpskoj planini uoci nekih izbora za vreme dok je sef Skundriceve partije bio neki drugi lik.Sta uradismo sa tim zlatom ne secam se.
Ucili smo u skoli, bogata smo mi zemlja, toliko da nemamo pojma.

Mario

pre 12 godina

Eksploatisanje nafte iz uljnih škriljaca će zahtevati više nafte nego što može da se dobije. Zuki je potpuno u pravu. Ovo je čista demagogija.

wroom1975

pre 12 godina

I dobro bre Skundricu sto otkrivas "polozaj" da te pita covek? I sta sad ako nas NATO opet napadne...? Pa sad je meni jasno sto su nas oni ganjali 99-te ustvari...

Vi deco od danas da pazite sa sibicama, upaljacima...ili odosmo u maj...u!

milos strasni

pre 12 godina

Svasta se kod nas pojavi pred izbore ... i nafta i svedski standard i uranijum i 1000 evra od akcija .... verovatno ce SPS I DS pronaci i nalazicta gulasa , prasetine i ladnog spricera.....
Ako mislite da ce vas narod zbog toga glasati ...malo ste se prevarili gospodine Sqndricu.Vi u Kuvajt da odete za kratko bi od njiega napravili Etiopiju.

Peca

pre 12 godina

@samo tetki da odnesem lek
"kakve veze ti imas sa time koliko neka strana privatna kompanija ulaze u svoje fabrike???"
Pa ima veze jer deo tih para je pretvoren u materijalno dobro koje je na teritoriji republike Srbije, a deo je dat na radnu snagu koja ce taj novac da potrosi na npr tekuce potrebe, takodje novac je prosao kroz nase finansijske institucije pri cemu su mozda one zaradile na transakcijama, ako jesu to ce se prikazati kao njihov profit (kad se odbiju rashodi) koji ce se oporezovati pa ce taj novac uci za drzavni aparat i tako u krug,...

Realno!

pre 12 godina

Skundro, zaboravio si da kazes da ce ovim biti otvoreno i novih 100.000 radnih mesta... i da ce strani investitori hrliti u ovaj deo zemlje...

Milos

pre 12 godina

Imali ili nemali, izvore nafte treba iscrpeti u narednih dvadesetak godina, dok je ona jos na ceni, i novac usmeriti na ubrzani razvoj. Nama je ona potrebna sada, a ne za pedeset godina, kada ce se verovatno preci na neki alternativni izvor energije. To je kao da sada idemo u prodavnicu tehnickih uredjaja i trazimo crno beli tv, tranzistor ili nesto drugo sto je bilo aktuelno u proslom veku!

Ciko

pre 12 godina

@bibapet@yahoo.com Zasto mislis da necemo imati koristi? Pa vidis kolike ce biti investicije, neka uzmemo bilo sta, opet ce biti vise nego sto smo imali dok rusi nisu dosli. Samo neka oni investiraju ;)

Pasa

pre 12 godina

Koga je uopste briga da li se radi o kampanji ili cemu vec... Vazno je da smo bar jednu privatizaciju obavili kako treba, i da nas investitor nece upropastiti (kao Amerikanci us steel). Napred NIS, najuspesnije SRPSKO preduzece!

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Uf, odakle da pocnem ...
Kao prvo, ovo je samo bajka. To njihovo "dokazano" je samo jedno naklapanje.
Ali, podjimo od toga cak i da jeste tacno.
Vlasnici te nafte bili bi NIS, dakle Rusi.
Cene goriva u Srbiji i dalje ne bi pale.
Tako da, nikakvu korist mi ne bi videlio od toga.

mas

pre 12 godina

И још 12-14 милијарди тона угља до сада експотабилно на Космету, скоро 80% свих резерви угља у Србији, па Колубара и Костолац, и још нафта, па шкриљци, обрадиво земљиште, воде...
Богата је ова Србија.

Sale

pre 12 godina

Sreca da ovom liku niko ne veruje, inace bi nas okupirali (pardon, oslobodili) oni kojima je nafta preko potrebna... Bolje bi bilo da se bacimo na razvijanje "zelene" energetike (solarna i energija vetra) umesto da slusamo ovakve lagarije.

lev

pre 12 godina

Necemo mi videti ni litar nafte, Srbija vise nije srpska zemlja. Srbi su gladni, a uskoro ce biti i zedni, pored tolike vojvodine, save i dunava.

Bgd

pre 12 godina

@(banat republika, 11. novembar 2011 13:52)

Jedina "civilizovana" mera koja mi pada na pamet jeste NEVAZECI GLASACKI LISTIC. Sve druge opcije bi podrazumevale nasilne metode a u tome bi opet profitirali ovi koji su na/pri vlasti a glave bi gubili drugi.

kronin

pre 12 godina

Bez obzira da li se radi o preizbornoj kampanji ili licnoj reklami ljudi koji govore o energetici, treba posteno priznati-od kako je Gazprom kupio NIS, firma je pocela da radi. Prema svim pravilima, bez povreda i krsenja zakona i sto je najvaznije bez otkaza.
Eksploatisu nasa nalazista nafte? Pa sta! Zar je bolje da leze pod zemljom i cekaju kad ce Srbi da se dogovore i urade nesto s tim??? Hvala Bogu pa nismo poslusali Dinkica, nego smo dali preduzece investitoru koji ume i hoce da radi i iskoristi nase potencijale na pravi nacin.

Trifun

pre 12 godina

Posle ovako divnih komentara, mogu samo reci: Od Budimpeste do Soluna preko Srbije ima nafte i gas. Nazalost to su male kolicine, a traze ulaganja, kao da su i ogromna nalazista.
Ruski VLASNIK sigurno nece ulagati. Rafinerija Pancevo nikad nece biti renovirana. Juzni tok nema smisla, dobro je da radi i Severni tok. NASI strucnjaci iz NISa odlaze, samo ako nadju mogucnost. Ovo su cinjenice i optimisticki prikaz. Pozdrav

Cudo nevidjeno

pre 12 godina

Ako se dobro secam i Milosevic je onomad otkrivao naftna polja, doduse po Vojvodini, pa ne cudi da Srbija "leze" na naftu bas sad pred izbore. A sto se mog komentara tice, dovoljno je da pogledate izraz na Skundricevom licu na slici...

Jr

pre 12 godina

Nafta iz sklirljaca je stata prica ali nista od toga - jednostavno je preskupo za exploataciju...
A i da se nekim cudom otkrije kako je ekonomicno odvajati - uporediri nasih 200 miliona sa 1.200 MILIJARDI koliko ima jedna venecuela... Opet ne bi bili seici

aaa

pre 12 godina

lolololol

otisla da vidim kolike su rezerve saudijske arabije, cisto da stavim ovo u neki kontext. oni to izvade u roku od 25 dana.

izvor: http://www.investingdaily.com/id/18335/saudi-arabias-oil-reserves-are-a-big-bluff-wikileaks.html

Galaktus

pre 12 godina

Nemoj slucajno da je neko kresnuo šibicu! Odosmo svi u vazduh! Bolje u mraku i sa 200 tona nafte dole nego u vazduh, nebeski narode!

Xpes

pre 12 godina

Srbija lezi na mnogo sta, nije to problem. Srbija je bila i uvek ce biti bogata. Problem nije u Srbiji nego svima sto lezi na njenoj grbaci. Od 10miliona nesposobnjakovica i laznih patriota, nesposobnih i korumpiranih politicara, do velikih "prijatelja" sa svih strana sveta. To da Srbija uopste opstaje kroz istoriju je najvece cudo, sa obzirom kako je vodimo i kakve dusmane u svetu imamo.

novosadjanin

pre 12 godina

Sada mi je jasno zasto Amerika toliko mrzi Srbiju...Imam osecaj da ce se 3 dana pred izbore obelodaniti da Srbija ima naftne rezerve koje su vece od Saudijske Arabije.

andrej

pre 12 godina

djaba vam sad da imate i sve rezerve nafte i gasa na svetu kad to vise ne pripada srbiji!prodali ste sve braci rusima tako da srbiji ostaje samo ono sto nam rusi daju na kasicici!

Silky Johnson

pre 12 godina

Svi politicari sto pre da pocnu da pisu bajke o Srbiji, mislim da su bas talentovani da nas voze pricama kako lezimo a hodamo i letimo kao nebeski narod ka nebu...

Lala iz Banata

pre 12 godina

Hajde da verujemo Škundriću da ima 200 miliona tona škriljaca sa 10% ulja.
Je li isplativa prerada?
I šta raditi sa 180 miliona tona otpada?
Odavno bi to Rusi kupili da tu ima profita...

swan

pre 12 godina

pa ovo je super, svesrdno smo se vratili u `90 - slobin naslednik prica o srpskoj nafti. sto me podseti i na samog slobu kada je pustao naftu iz cesme u vojvodini i to bas pred izbore. ahhaha. zivela demokratska stranka, ziveo SPS (reformisani:). da nam ne treba nafta mozda opet za tenkove?

Toma Dackovic

pre 12 godina

A ima i zlata oko reke Pek ali - ko ce time da se bakce... Ima i obradivih a neiskoristenih njiva o-ho-ho ali - ma sto bi sad to neko obradjivao... Da sacekamo da to neki 'kinez' odradi za nas.

marko

pre 12 godina

200 mil tona nafte iz skriljaca...sad sam ljut,idem da vidim koliko ima u kanadi gde se to vec obradjuje i koliko je do sada obradjeno,a i da izracunam koliko je ovo para sto ima u Aleksincu...pa tek posle cemo da pricamo o tome...jujuju!

ahahha

pre 12 godina

Sledece je pronalazak uranijuma, zlata i jos nekog elementa koji nije otkriven, ali mi cemo ga imati.

Vi ne znate ni zeleznicu da napravite, putete pravite 10 godina, a to je OSNOVA za bilo koji protok roba i usluga. Sad ste nasli da trazite naftu kad fosilna goriva izumiru... setili ste se.
Jer LJUDI OVU SANSU NE SMEMO PROPUSTITI

Nosferatu

pre 12 godina

Kuku... samo da ovo ne saznaju Ameri, jer ako saznaju, cim isisaju svu naftu sa bliskog istoka provozace malo svoje tenkice i po Srbiji, da pokupe i nasu 'naftu'... hehehe

Aleksandar

pre 12 godina

Pred svake izbore u Aleksincu ima nafte!!!

Beograd je upropastio Aleksinac. Direktiva iz BG je zatvorila rudnik i tako unistila ovaj grad. Zaboravili su nas, a uvek se sete pred izbore. A sad su odlucni da nam prodaju i rudnik i vodu, jedino sto nam je ostalo. Jos gospoda planira da se ovde kod nas vrši prerada tih skriljaca u naftu, sto u prevodu znači zagadjenje zivotne sredine i mnogo mnogo bolesti. Ali, lepo je kad se to desava 200km od vase fotelje. Da se ovako nesto i pomisli da radi na 10km od BG taj bi bio momentalno smenjen.

Hvala Vam gospodo, ali nemojte da nas se secate pred izbore, kad se pre niste setili da vidite koliko smo gladni. A i te pare ce sigurno otici na neki novi most, obilaznicu oko BG, a kod nas neka ostanu rupe, ioanko ce nas pobiti zagadjenjem.

P.S. U Aleksincu ima izuzetno bogatih naslaga mrkog uglja, ali to izgleda nikog ne zanima, to nije bombasticna vest vredna glasova na izborima

Dovidjenja Srbijo

Nebojsa, Toronto

pre 12 godina

Ako je to tacno za rezerve nafte i gasa u Srbiji onda bi NATO ocistio put za naftne kompanije ovde jos krajem proslog veka...

Verovatno jos jedno predizborno geolosko "otkrice".

dare superhik

pre 12 godina

Takodje je dokazano da je to nafta koja se pojavljuje samo pred izbore, ali kako oni prodju nestane i ona. I tako do sledecih izbora. Jedinstven fenomen.

milan peric

pre 12 godina

molim inzenjere rudarstva da se oglase povodom ovog teksta i objasne opasnost koja se krije iz ovakve exploatcije nafte i svim otpadnim vodama koje se proizvod posle ubrizgavanja otrovnih materija i srestava zajedno sa vodom da bi se ovakva "nafta" vadila iz rude to je jedna od najprljaviih thnologija svih vremena zabranjena u mnogim zemljama evrope molim strucnjake da ove moje navode objave u ovom komentaru

Demokrata

pre 12 godina

SPS je sinonim za devedesete. Šta god da kažu podsećaju me na Propast Poštene Srbije. Do izbora pa u istoriju, zajedno sa vašim pokojnim predsednikom. Kakva nafta, a što niste za dvadeset godina otvorili bušotine. Sram vas bilo.

posteno

pre 12 godina

Cak i da je ova informacija nesto vise od predizborne bajke, meni se cini da, dok god ste ti, Bajatovic, i ostali clanovi "reformisane" SPS ekipe, u vlasti, i nadlezni za ove resore (energetiku), gradjani kipra, lihtenstajna i sl, bi sasvim sigurno imali vise koristi od gradjana srbije.

Skretnicar

pre 12 godina

Da li je ovo lik koji je krajem prosle godine rekao da otvaranjem naftnog trzista u Srbiji doci do pojeftinjenja derivata ( idi na pumpu pa proveri ).
Ovakvi likovi treba da cute i neoglasavaju se javno JER DOK CUTE MISLIMO DA SU IZUZETNO PAMETNI KADA PROGOVORE .....

Pedja

pre 12 godina

Parafraziram Indeksovo radio pozoriste, epizoda pred neke od izbora sa pocetka devedesetih:

"Ponovo je pronadjena nafta u pozarevackoj pustinji !"

Nek nam je sa srecom.

jaca, bgd

pre 12 godina

A zašto to tek sada, uoči izbora, objavljujete g. Ministre? Šta ste do sada radili? Što niste ekspoatisali sve te resurse? Ili je to opet prazna priča....

Maxim

pre 12 godina

Ova priča o rezervama u škriljcima je pričana i u Miloševićevo vreme. Škundrić je toliko inventivan da ne ume da izmisli ni novu laž.
Očekujte uskoro i Mrkonjića da progovori o brzim prugama.
A kada počne da se priča o Teslinom eliptonu - ugasili smo.

bibapet@yahoo.com

pre 12 godina

hm, pošto će NIS finansirati istraživanje, a NIS je prodat, ako je ovo istina ko će imati koristi od nafte? Zapravo, da li će Srbija uopšte imati neke koristi?

gost

pre 12 godina

Srbija novi bliski istok, prizivas djavola :)Cuti bre skundricu, da neko ne sazna za to, okupirace nas amerika i zbacice vas rezim zbog tolike nafte i gasa :)

marko

pre 12 godina

Meni samo nije jasno zasto uvek zovu tzv. investitore. Zasto nesto sami ne uradimo, nego dajemo? Srbija nece videti ni n od te famozne nafte. Treba nam srpski Gadafi.

Nenad

pre 12 godina

Kitite se tudjim perjem, sva ulaganja i profit NIS-a postoji zbog rusa, dok ste vi vodili NIS krali ste naveliko i pravili gubitke. Isto kao Srbijagas sada.

MUKNAVI

pre 12 godina

Aha..imas pravo gosn.Skundrak oseca se kada idem po ovoj planinici da nesto ispod ,bucka,klokoce..A tek u Vojvodini,tamo je nekada Slobi pricao Bozovic da kada zasvrdlas petom izvire nafta..hm..nemogu krivo ,i Slobo je puko` pa mu odgovori;ne ....

Djuli

pre 12 godina

Covece da nisi od Milosevicevih ja bi te verovao,ali tako nas Milosevic i ti lagali ali samo pred izbore,da nisu neki izbori skoro.Gospode koje licemerstvo pa to je strasno.

banat republika

pre 12 godina

sad sam hteo da napisem komentar i onda pomislim za cije babe zdravlje u stvari i pisemo mi ove komentare. kao da to neko ko treba da cita i kao da to nekog pogadja. eventualno sto malo izbacimo iz sebe tu nepravdu natalozenu godinama u nama i to je sve. cak mislim da oni imaju koristi od ovih nasih komentara, imaju uvid u stanje, raspolozenje, planiraju kako dalje da manipulisu nama itd. u svakom slucaju nema nama spasa. sto je iole vredelo odavno je napustilo srbiju. na politickoj sceni nema nikoga ko moze bilo sta da pokrene u pozitivnom smeru. da se ne izadje na izbore takodje nije resenje jer neko od bagre ce i tako doci na vlast. beogradizacija novosadizacija sve je to isto treba svaka kuca da ima struje internet posao decu. bela kuga nas ubi a tek ce da nas sece kad krenu da umiru ovi kojih danas u srbiji ima najvise za 20g ima da se prepolovimo. politicari policija tuzioci sudije suruju sa raznim gradjevinskim politickim farmako narko i jos 15 drugih mafija. korupcija cveta. i da se vratim na pocetak. mogu samo da napisem da smo mi sve nabrojano u tekstu prodali za 300-400 miliona a vredi 5 puta vise ali sa druge strane nismo videli ni tih 300-400 tako da ne bi ni onih 5 puta vise i na kraju nam dodje na isto. jel ima neko neku ideju sta bi mogli da radimo ?

Milan Nis

pre 12 godina

Kako je krenula predizborna kampanja,do kraja sledece godine SRBIJA ce izvoziti naftu i gas u RUSIJU,banane EKVADORU,led ESKIMIMA...
"Sve je isto samo njega nema",tako je onomad pred neke izbore isla PRVA DAMA SRBIJE,sa cvetom u kosi po Vojvodini i govorila da ce "ako malo jae nagazi stiklom,poteci nafta,koliko je SRBIJA bogata "crnim zlatom"!

Igor

pre 12 godina

Kako se svi vi vacate imtesivnim brojkama. Ima tu 2.1 milijardi tona...200 miliona tona I ta ko to. Da li ti crnjane, znas kakva infrastructura treba za 1/jedan/ litar te nafte?to ono, daj samo nesto da samaramo , na tv-u smo.

Milan Nis

pre 12 godina

Kako je krenula predizborna kampanja,do kraja sledece godine SRBIJA ce izvoziti naftu i gas u RUSIJU,banane EKVADORU,led ESKIMIMA...
"Sve je isto samo njega nema",tako je onomad pred neke izbore isla PRVA DAMA SRBIJE,sa cvetom u kosi po Vojvodini i govorila da ce "ako malo jae nagazi stiklom,poteci nafta,koliko je SRBIJA bogata "crnim zlatom"!

Pedja

pre 12 godina

Parafraziram Indeksovo radio pozoriste, epizoda pred neke od izbora sa pocetka devedesetih:

"Ponovo je pronadjena nafta u pozarevackoj pustinji !"

Nek nam je sa srecom.

Maxim

pre 12 godina

Ova priča o rezervama u škriljcima je pričana i u Miloševićevo vreme. Škundrić je toliko inventivan da ne ume da izmisli ni novu laž.
Očekujte uskoro i Mrkonjića da progovori o brzim prugama.
A kada počne da se priča o Teslinom eliptonu - ugasili smo.

banat republika

pre 12 godina

sad sam hteo da napisem komentar i onda pomislim za cije babe zdravlje u stvari i pisemo mi ove komentare. kao da to neko ko treba da cita i kao da to nekog pogadja. eventualno sto malo izbacimo iz sebe tu nepravdu natalozenu godinama u nama i to je sve. cak mislim da oni imaju koristi od ovih nasih komentara, imaju uvid u stanje, raspolozenje, planiraju kako dalje da manipulisu nama itd. u svakom slucaju nema nama spasa. sto je iole vredelo odavno je napustilo srbiju. na politickoj sceni nema nikoga ko moze bilo sta da pokrene u pozitivnom smeru. da se ne izadje na izbore takodje nije resenje jer neko od bagre ce i tako doci na vlast. beogradizacija novosadizacija sve je to isto treba svaka kuca da ima struje internet posao decu. bela kuga nas ubi a tek ce da nas sece kad krenu da umiru ovi kojih danas u srbiji ima najvise za 20g ima da se prepolovimo. politicari policija tuzioci sudije suruju sa raznim gradjevinskim politickim farmako narko i jos 15 drugih mafija. korupcija cveta. i da se vratim na pocetak. mogu samo da napisem da smo mi sve nabrojano u tekstu prodali za 300-400 miliona a vredi 5 puta vise ali sa druge strane nismo videli ni tih 300-400 tako da ne bi ni onih 5 puta vise i na kraju nam dodje na isto. jel ima neko neku ideju sta bi mogli da radimo ?

gost

pre 12 godina

Srbija novi bliski istok, prizivas djavola :)Cuti bre skundricu, da neko ne sazna za to, okupirace nas amerika i zbacice vas rezim zbog tolike nafte i gasa :)

posteno

pre 12 godina

Cak i da je ova informacija nesto vise od predizborne bajke, meni se cini da, dok god ste ti, Bajatovic, i ostali clanovi "reformisane" SPS ekipe, u vlasti, i nadlezni za ove resore (energetiku), gradjani kipra, lihtenstajna i sl, bi sasvim sigurno imali vise koristi od gradjana srbije.

Miodrag Dj.

pre 12 godina

Provedoh celu svoju strucnu karijeru u oblasti nafte i gasa, raddeci po celom svetu, pa sam iznenadjen ovakvim neznalackim izjavama. Bitumenozni skriljci nemaju veliku buducnost jer je tehnologija dobijanja nafte neverovatno skupa zbog vadjenja, mlevenja i topljenja skriljaca u rotacionim pecima, da ne govorimo o stetnim sastojcima u nafti koje treba ocistiti da bi se islo u rafineriju. Zasad Brazil (Petrobras) procenjuje da bi baril tako preciscene nafte kostao oko 450 dolara, tj. najmanje cetiri puta vise od sadasnje cene barila. Da ne spominjemo "oziljke" koji ostaju na zemlji koje treba zatrpati! Miodrag

bibapet@yahoo.com

pre 12 godina

hm, pošto će NIS finansirati istraživanje, a NIS je prodat, ako je ovo istina ko će imati koristi od nafte? Zapravo, da li će Srbija uopšte imati neke koristi?

Nenad

pre 12 godina

Kitite se tudjim perjem, sva ulaganja i profit NIS-a postoji zbog rusa, dok ste vi vodili NIS krali ste naveliko i pravili gubitke. Isto kao Srbijagas sada.

Skretnicar

pre 12 godina

Da li je ovo lik koji je krajem prosle godine rekao da otvaranjem naftnog trzista u Srbiji doci do pojeftinjenja derivata ( idi na pumpu pa proveri ).
Ovakvi likovi treba da cute i neoglasavaju se javno JER DOK CUTE MISLIMO DA SU IZUZETNO PAMETNI KADA PROGOVORE .....

Igor

pre 12 godina

Kako se svi vi vacate imtesivnim brojkama. Ima tu 2.1 milijardi tona...200 miliona tona I ta ko to. Da li ti crnjane, znas kakva infrastructura treba za 1/jedan/ litar te nafte?to ono, daj samo nesto da samaramo , na tv-u smo.

Galaktus

pre 12 godina

Nemoj slucajno da je neko kresnuo šibicu! Odosmo svi u vazduh! Bolje u mraku i sa 200 tona nafte dole nego u vazduh, nebeski narode!

Djuli

pre 12 godina

Covece da nisi od Milosevicevih ja bi te verovao,ali tako nas Milosevic i ti lagali ali samo pred izbore,da nisu neki izbori skoro.Gospode koje licemerstvo pa to je strasno.

jaca, bgd

pre 12 godina

A zašto to tek sada, uoči izbora, objavljujete g. Ministre? Šta ste do sada radili? Što niste ekspoatisali sve te resurse? Ili je to opet prazna priča....

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Uf, odakle da pocnem ...
Kao prvo, ovo je samo bajka. To njihovo "dokazano" je samo jedno naklapanje.
Ali, podjimo od toga cak i da jeste tacno.
Vlasnici te nafte bili bi NIS, dakle Rusi.
Cene goriva u Srbiji i dalje ne bi pale.
Tako da, nikakvu korist mi ne bi videlio od toga.

dare superhik

pre 12 godina

Takodje je dokazano da je to nafta koja se pojavljuje samo pred izbore, ali kako oni prodju nestane i ona. I tako do sledecih izbora. Jedinstven fenomen.

aaa

pre 12 godina

lolololol

otisla da vidim kolike su rezerve saudijske arabije, cisto da stavim ovo u neki kontext. oni to izvade u roku od 25 dana.

izvor: http://www.investingdaily.com/id/18335/saudi-arabias-oil-reserves-are-a-big-bluff-wikileaks.html

Nensi

pre 12 godina

Nemojte vise pred svake izbore da nakazite naftu. Podavičemo se. Pređite na čarobne štapiće!
Zamislite vest: " Srbija leži na 200 čarobnih štapića!"
a dovoljan je samo jedan, da ovi nestanu.

Vuk

pre 12 godina

Ove price su za malu decu.



Juzni tok,nema ga jos ni na papiru kao plan,a ne da pocne izgradnja.
Za to treba neko da odgovara kod nas!
Cak i kada bi se raskinuo ugovor sa rusima,i dalje neko treba da odgovara sto je takav veoma los ugovor potpisan,a isti cak ne drze ni tog loseg ugovora.

****

Dajte svoju dedovcinu rusima,a ne vlasnistvo gradjana, *****

marko

pre 12 godina

Meni samo nije jasno zasto uvek zovu tzv. investitore. Zasto nesto sami ne uradimo, nego dajemo? Srbija nece videti ni n od te famozne nafte. Treba nam srpski Gadafi.

Mile

pre 12 godina

Pricalo se pre dve-tri decenije da je crnogorsko primorje puno nafte i da ne znamo sta cemo sa parama kada to krene da tece. Moja koleginica koja je iz tih krajeva je kometarisala: "Nema tih para koje mi necemo da slupamo uludo" I nista ne bi ni od nafte, ni od para.Svasta se prica u ovim krajevima, a narocito kad padne mrak.

MUKNAVI

pre 12 godina

Aha..imas pravo gosn.Skundrak oseca se kada idem po ovoj planinici da nesto ispod ,bucka,klokoce..A tek u Vojvodini,tamo je nekada Slobi pricao Bozovic da kada zasvrdlas petom izvire nafta..hm..nemogu krivo ,i Slobo je puko` pa mu odgovori;ne ....

lev

pre 12 godina

Necemo mi videti ni litar nafte, Srbija vise nije srpska zemlja. Srbi su gladni, a uskoro ce biti i zedni, pored tolike vojvodine, save i dunava.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2011 16:42)

To nisu klasične rezve nafte, kao na Bliskom Istoku, ili u Vovjodini, već uljni šrkiljci. Te rezeve zaista postoje, ali tehnologija njihove eksploatacije je još uvek skupa za ovu cenu barela. Kada cena nafte skoči još više u sledećih 15-20godina, ta tehnologija će biti sve više isplativa.

Drugi, NIS nije vlasni nalazišta u Srbiji, već je ima samo pravo korišćenja, koje je trebalo da istekne 2013 godine. ali je ove godine vlada Srbije odlučila da se to produži do 2020godine.

I kakva je to netrpeljivost prema strancima? Pa šta ako Rusi, Turci, Ameri to vade(kao inače svuda u svetu)? Ili je bolje da budu srbi koji nikad to nisu iskoristili, pa još poslovali sa gubitkom pored monopola.

A za ovu Škunrdićevu izjavi, to je jasno da je samo predizborna priča u pitanju.

milan peric

pre 12 godina

molim inzenjere rudarstva da se oglase povodom ovog teksta i objasne opasnost koja se krije iz ovakve exploatcije nafte i svim otpadnim vodama koje se proizvod posle ubrizgavanja otrovnih materija i srestava zajedno sa vodom da bi se ovakva "nafta" vadila iz rude to je jedna od najprljaviih thnologija svih vremena zabranjena u mnogim zemljama evrope molim strucnjake da ove moje navode objave u ovom komentaru

Toma Dackovic

pre 12 godina

A ima i zlata oko reke Pek ali - ko ce time da se bakce... Ima i obradivih a neiskoristenih njiva o-ho-ho ali - ma sto bi sad to neko obradjivao... Da sacekamo da to neki 'kinez' odradi za nas.

LILA

pre 12 godina

Gospodine Škundricu, savetnice našeg Predsednika, molim vas kada dajete izjave, budite jasni i precizni.
Prvo, ništa ne radi NIS, vec Gaspromneft, vi odlicno znate udeo srpskog dela u našoj nekadašnjoj energetici.
To što se Rusi šire u Rumuniju i Bugarsku sa maloprodajom, iz naše ostvarene dobiti, a nepodeljene dividende, vi ste taj koji je to odlucio.
Kakve za ime sveta milijarde pominjete i za šta. Srbija, kažete, ima 10 miliona tona s.nafte. Pa šta je to' Ni trogodišnja potreba koja se preradi u Rafineriji.
O naftnim škriljcima molim vas ne mojte zapocinjati diskusiju. To ce doci na dnevni red za 20 godina.
Ako je to razlog što se sada buši po Srbiji, uzurpiraju i gaze privatne njive i usevi, zapamtite, da ce za deset godina na zemlji svega biti u izobilju izuzev hrane i vode. I cuvajmo te resurse kao oci u glavi.

novosadjanin

pre 12 godina

Sada mi je jasno zasto Amerika toliko mrzi Srbiju...Imam osecaj da ce se 3 dana pred izbore obelodaniti da Srbija ima naftne rezerve koje su vece od Saudijske Arabije.

Per Kojot the Genije

pre 12 godina

Ne palite se ljudi bez razloga:
- 10 mil tona = 73 mbbl, sa recoverability od 25% (a to je preeeambiciozno za stare busotine po Vojvodini) to je 18Mbbl, sto je teoretski prihod od oko ~$1.8b ali diskontovano i korigovano za troskove vise je oko $1b. To je dosta u kontekstu cinjenice da je NIS prodat za $800m (equity value-a u sta su ukljucene i one nesrecne busotine u Angoli), ali je daleko od necega sto moze promeniti nasu buducnost.
- Sto se tice oil sands-a 1.4Bbbl je dosta veliki iznos ako je to oil content ali su isti nazalost neekonomicni tako da od toga nema nista.

Sve u svemu predizborni balon.

Sale

pre 12 godina

Sreca da ovom liku niko ne veruje, inace bi nas okupirali (pardon, oslobodili) oni kojima je nafta preko potrebna... Bolje bi bilo da se bacimo na razvijanje "zelene" energetike (solarna i energija vetra) umesto da slusamo ovakve lagarije.

Lala iz Banata

pre 12 godina

Hajde da verujemo Škundriću da ima 200 miliona tona škriljaca sa 10% ulja.
Je li isplativa prerada?
I šta raditi sa 180 miliona tona otpada?
Odavno bi to Rusi kupili da tu ima profita...

Trifun

pre 12 godina

Posle ovako divnih komentara, mogu samo reci: Od Budimpeste do Soluna preko Srbije ima nafte i gas. Nazalost to su male kolicine, a traze ulaganja, kao da su i ogromna nalazista.
Ruski VLASNIK sigurno nece ulagati. Rafinerija Pancevo nikad nece biti renovirana. Juzni tok nema smisla, dobro je da radi i Severni tok. NASI strucnjaci iz NISa odlaze, samo ako nadju mogucnost. Ovo su cinjenice i optimisticki prikaz. Pozdrav

Aleksandar

pre 12 godina

Pred svake izbore u Aleksincu ima nafte!!!

Beograd je upropastio Aleksinac. Direktiva iz BG je zatvorila rudnik i tako unistila ovaj grad. Zaboravili su nas, a uvek se sete pred izbore. A sad su odlucni da nam prodaju i rudnik i vodu, jedino sto nam je ostalo. Jos gospoda planira da se ovde kod nas vrši prerada tih skriljaca u naftu, sto u prevodu znači zagadjenje zivotne sredine i mnogo mnogo bolesti. Ali, lepo je kad se to desava 200km od vase fotelje. Da se ovako nesto i pomisli da radi na 10km od BG taj bi bio momentalno smenjen.

Hvala Vam gospodo, ali nemojte da nas se secate pred izbore, kad se pre niste setili da vidite koliko smo gladni. A i te pare ce sigurno otici na neki novi most, obilaznicu oko BG, a kod nas neka ostanu rupe, ioanko ce nas pobiti zagadjenjem.

P.S. U Aleksincu ima izuzetno bogatih naslaga mrkog uglja, ali to izgleda nikog ne zanima, to nije bombasticna vest vredna glasova na izborima

Dovidjenja Srbijo

andrej

pre 12 godina

djaba vam sad da imate i sve rezerve nafte i gasa na svetu kad to vise ne pripada srbiji!prodali ste sve braci rusima tako da srbiji ostaje samo ono sto nam rusi daju na kasicici!

swan

pre 12 godina

pa ovo je super, svesrdno smo se vratili u `90 - slobin naslednik prica o srpskoj nafti. sto me podseti i na samog slobu kada je pustao naftu iz cesme u vojvodini i to bas pred izbore. ahhaha. zivela demokratska stranka, ziveo SPS (reformisani:). da nam ne treba nafta mozda opet za tenkove?

Cudo nevidjeno

pre 12 godina

Ako se dobro secam i Milosevic je onomad otkrivao naftna polja, doduse po Vojvodini, pa ne cudi da Srbija "leze" na naftu bas sad pred izbore. A sto se mog komentara tice, dovoljno je da pogledate izraz na Skundricevom licu na slici...

mas

pre 12 godina

И још 12-14 милијарди тона угља до сада експотабилно на Космету, скоро 80% свих резерви угља у Србији, па Колубара и Костолац, и још нафта, па шкриљци, обрадиво земљиште, воде...
Богата је ова Србија.

wroom1975

pre 12 godina

I dobro bre Skundricu sto otkrivas "polozaj" da te pita covek? I sta sad ako nas NATO opet napadne...? Pa sad je meni jasno sto su nas oni ganjali 99-te ustvari...

Vi deco od danas da pazite sa sibicama, upaljacima...ili odosmo u maj...u!

Jr

pre 12 godina

Nafta iz sklirljaca je stata prica ali nista od toga - jednostavno je preskupo za exploataciju...
A i da se nekim cudom otkrije kako je ekonomicno odvajati - uporediri nasih 200 miliona sa 1.200 MILIJARDI koliko ima jedna venecuela... Opet ne bi bili seici

ahahha

pre 12 godina

Sledece je pronalazak uranijuma, zlata i jos nekog elementa koji nije otkriven, ali mi cemo ga imati.

Vi ne znate ni zeleznicu da napravite, putete pravite 10 godina, a to je OSNOVA za bilo koji protok roba i usluga. Sad ste nasli da trazite naftu kad fosilna goriva izumiru... setili ste se.
Jer LJUDI OVU SANSU NE SMEMO PROPUSTITI

milos strasni

pre 12 godina

Svasta se kod nas pojavi pred izbore ... i nafta i svedski standard i uranijum i 1000 evra od akcija .... verovatno ce SPS I DS pronaci i nalazicta gulasa , prasetine i ladnog spricera.....
Ako mislite da ce vas narod zbog toga glasati ...malo ste se prevarili gospodine Sqndricu.Vi u Kuvajt da odete za kratko bi od njiega napravili Etiopiju.

iks

pre 12 godina

Cekaj, zar dobijanje nafte iz skriljaca nije izizetno prljava tehnologija od koje svi beze dokle god ima nafte na Bliskom istoku?

Ah da, ugovor o prodaji NISa podrazumeva da ruski NIS bude izuzet od srpskih ekoloskih zakona i regulativa.

Dakle, nema problema.

Nebojsa, Toronto

pre 12 godina

Ako je to tacno za rezerve nafte i gasa u Srbiji onda bi NATO ocistio put za naftne kompanije ovde jos krajem proslog veka...

Verovatno jos jedno predizborno geolosko "otkrice".

Dragan

pre 12 godina

Secam se nekih ogromnih rezervi zlata otkrivenih na nekoj srpskoj planini uoci nekih izbora za vreme dok je sef Skundriceve partije bio neki drugi lik.Sta uradismo sa tim zlatom ne secam se.
Ucili smo u skoli, bogata smo mi zemlja, toliko da nemamo pojma.

Mario

pre 12 godina

Eksploatisanje nafte iz uljnih škriljaca će zahtevati više nafte nego što može da se dobije. Zuki je potpuno u pravu. Ovo je čista demagogija.

Bgd

pre 12 godina

@(banat republika, 11. novembar 2011 13:52)

Jedina "civilizovana" mera koja mi pada na pamet jeste NEVAZECI GLASACKI LISTIC. Sve druge opcije bi podrazumevale nasilne metode a u tome bi opet profitirali ovi koji su na/pri vlasti a glave bi gubili drugi.

Xpes

pre 12 godina

Srbija lezi na mnogo sta, nije to problem. Srbija je bila i uvek ce biti bogata. Problem nije u Srbiji nego svima sto lezi na njenoj grbaci. Od 10miliona nesposobnjakovica i laznih patriota, nesposobnih i korumpiranih politicara, do velikih "prijatelja" sa svih strana sveta. To da Srbija uopste opstaje kroz istoriju je najvece cudo, sa obzirom kako je vodimo i kakve dusmane u svetu imamo.

Realno!

pre 12 godina

Skundro, zaboravio si da kazes da ce ovim biti otvoreno i novih 100.000 radnih mesta... i da ce strani investitori hrliti u ovaj deo zemlje...

Demokrata

pre 12 godina

SPS je sinonim za devedesete. Šta god da kažu podsećaju me na Propast Poštene Srbije. Do izbora pa u istoriju, zajedno sa vašim pokojnim predsednikom. Kakva nafta, a što niste za dvadeset godina otvorili bušotine. Sram vas bilo.

Nosferatu

pre 12 godina

Kuku... samo da ovo ne saznaju Ameri, jer ako saznaju, cim isisaju svu naftu sa bliskog istoka provozace malo svoje tenkice i po Srbiji, da pokupe i nasu 'naftu'... hehehe

kronin

pre 12 godina

Bez obzira da li se radi o preizbornoj kampanji ili licnoj reklami ljudi koji govore o energetici, treba posteno priznati-od kako je Gazprom kupio NIS, firma je pocela da radi. Prema svim pravilima, bez povreda i krsenja zakona i sto je najvaznije bez otkaza.
Eksploatisu nasa nalazista nafte? Pa sta! Zar je bolje da leze pod zemljom i cekaju kad ce Srbi da se dogovore i urade nesto s tim??? Hvala Bogu pa nismo poslusali Dinkica, nego smo dali preduzece investitoru koji ume i hoce da radi i iskoristi nase potencijale na pravi nacin.

Silky Johnson

pre 12 godina

Svi politicari sto pre da pocnu da pisu bajke o Srbiji, mislim da su bas talentovani da nas voze pricama kako lezimo a hodamo i letimo kao nebeski narod ka nebu...

marko

pre 12 godina

200 mil tona nafte iz skriljaca...sad sam ljut,idem da vidim koliko ima u kanadi gde se to vec obradjuje i koliko je do sada obradjeno,a i da izracunam koliko je ovo para sto ima u Aleksincu...pa tek posle cemo da pricamo o tome...jujuju!

Pasa

pre 12 godina

Koga je uopste briga da li se radi o kampanji ili cemu vec... Vazno je da smo bar jednu privatizaciju obavili kako treba, i da nas investitor nece upropastiti (kao Amerikanci us steel). Napred NIS, najuspesnije SRPSKO preduzece!

Ciko

pre 12 godina

@bibapet@yahoo.com Zasto mislis da necemo imati koristi? Pa vidis kolike ce biti investicije, neka uzmemo bilo sta, opet ce biti vise nego sto smo imali dok rusi nisu dosli. Samo neka oni investiraju ;)

Milos

pre 12 godina

Imali ili nemali, izvore nafte treba iscrpeti u narednih dvadesetak godina, dok je ona jos na ceni, i novac usmeriti na ubrzani razvoj. Nama je ona potrebna sada, a ne za pedeset godina, kada ce se verovatno preci na neki alternativni izvor energije. To je kao da sada idemo u prodavnicu tehnickih uredjaja i trazimo crno beli tv, tranzistor ili nesto drugo sto je bilo aktuelno u proslom veku!

Istorija se ponavlja

pre 12 godina

Je l' to ista ona nafta koju je otkrio Sloba i time pomrsio konce medjunarodnoj zajednici koja nam je uvela sankcije? Skundricu, Skundricu...

milos

pre 12 godina

samo se vi smejte...

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale_in_Serbia

http://www.kirj.ee/public/oilshale_pdf/2009/issue_4/oil-2009-4-451-462.pdf

Vlada

pre 12 godina

Srbija da bi podmirila svoje potrebe potrebno joj je godišnje četri miliona tona nafte,sa ovih 200 miliona tona mi smo se obezbedili za narednih 50 godina.

Zagor

pre 12 godina

Ja pročit'o tekst, zgrabio lopatu, zakopao 2 metra u dvorištu i naišao na nešto crno, lepljivo. Pomislih "NAFTA!!! Bogat sam!!!", kad shvatih da sam probio senkrup... I evo sad zatrpavam... Jxbala ga nafta...
Čim zatrpam, odoh da uplatim loto, kažu da gxvna donose sreću a danas sam ih se nagled'o...

Peca

pre 12 godina

@samo tetki da odnesem lek
"kakve veze ti imas sa time koliko neka strana privatna kompanija ulaze u svoje fabrike???"
Pa ima veze jer deo tih para je pretvoren u materijalno dobro koje je na teritoriji republike Srbije, a deo je dat na radnu snagu koja ce taj novac da potrosi na npr tekuce potrebe, takodje novac je prosao kroz nase finansijske institucije pri cemu su mozda one zaradile na transakcijama, ako jesu to ce se prikazati kao njihov profit (kad se odbiju rashodi) koji ce se oporezovati pa ce taj novac uci za drzavni aparat i tako u krug,...

Biljana

pre 12 godina

I dok decu u Švajcarskoj uče kako su oni siromašna zemlja i da moraju mnogo da uče i rade, mi sebe ubedjujemo da imamo takvo bogatstvo da će nam novci sa neba padati! Srbijo, dokle ćeš trpeti ovakve Vodje (Domanovićeve).

čarli

pre 12 godina

Ja sam iz Aleksinca i slušam o tim uljanim škriljcima već deset i više godina! I smučilo mi se da mislim o tome, pre svega jer niko ne priča o načinu eksploatacije i o šteti koju će naneti i prirodi i ljudima. Ja da se kroz par godina selim iz Aleksinca jer će mi voda i vazduh biti zagađeni do te mere da neću moći da živim ne želim! Mogu od mene samo da očekuju proteste! A ovo zavlačenje naroda da je ovo dobra investicija je klasična glupost i ne strašno je dokle ovo ide!

filmar

pre 12 godina

Molio bi komentatore da se o oil sands-u upoznaju preko neta,da odu na stranicu Wood Buffalo ili Ft. McMurray,inace najvece nalaziste na planeti. Tehnologija je prljava ali bitno da donosi dobit. Samo se pitam,ako tvrdite da je cijena takvog barela oko 450$,kako se sj.amerikanci voze za ispod 1$ po litri(dobro,Kanadjani,jer oni ne ratuju po svijetu zbog nafte)?

Jovan

pre 12 godina

E de sad kad se svi presaltavaju na elektricne automobile mi cemo da ulazemo milione evra u naftu. Srbi moji probud'te se ! 21 vek je odavno zapoceo.

АСТОР

pre 12 godina

Ma ,Škundriću ako je tako kako izjavi,zašto je onda benzin(vrlo loš)toliko skup?!Ne smem da kažem cenu jer može da se promeni dok šaljem komentar.To isto je pričao i Milošević,pa gde se dede ta silna nafta?Ali uvaženi gospodin je smatrao da treba da nas vrati u vreme ortodoksnog nalaženja nafte u vreme nepreobraženog i ničim izazvanog SPS-a.Buši,gospodine Škundriću,možda padne cena ovoj vodici što sipam u moju"Zastavu"!

savke

pre 12 godina

da,cim je skundrucu "pripala cast " da objavi takvu vest sigurno je laz i predizborni trik. Da je to tacno pa to bi objavili ovi glavni igraci i kolovodje iz DS.
Nego,sta je sa onim busotinama i nalazistima nafte sto je Milosevic otvorio dan posle uvodjenja sankcija srbiji, odnosno SRJ, daleke 92.?

Matic

pre 12 godina

Srbija je nebeski narod
Bog nam dade naftu a mi je kupujemo od Rusa, (nisu nam braca i gori su od amerikanaca) libijaca (neznam kako cemo sad posto Muhamera vise nema) i ostalih.
Busi, busi , busi pa i mi da budemo bogati (samo da nasi politicari koji su nam naj veci neprijatelji ne pogradu sve kao syto imaju obicaj)

rs

pre 12 godina

Nemojte molim vas da pisete vise ovakve gluposti jer ako ovo procita neka NATO budala bice opet bombardovanja uz naravno izvinjenje gosodinu Tadicu da su na to primorani i demokratskim drzavama da cine ali samo iz straha da se ne pojavi ponovo neki DIKTATOR.

Sharm el Sheikh

pre 12 godina

Preskupo ? Boooze,pa od kad je to problem? Koliko god da se podignu cene goriva, svi ga i dalje kupuju u nesmanejnim kolicinama, dakle problema nema.
Bolje da kupujemo domace, zar ne ? :D
Juzni tok i sigurnost snabdevanja gasom ? Naravno! Po ceni koju odrede Rusi,podrazumeva se. Bolje bi nam bilo da investiramo u izvore energije koji sami posedujemo, kako nam ne bi raznorazne mafijaske organizacije pod maskom gasno/naftnih kompanija pisale uslove i cenu po kojima kupujemo uvozne energente. Kosava duva svaki drugi dan, i duva u prazno, sve odlazi u propast. Deponija kao izvora metana kod nas kolko hoces, a metan odlazi u zemlju umesto rezervoare. Suncanih dana kolko volis, kukuruza, suncokreta i repica ne mos izbrojati..,Umesto da se ti izvori energije "uzjase", izmislja se skupo cedjenje nafte, ili gas od brace rusa kao spas... ma vi niste normalni!

naftna mrlja

pre 12 godina

Sad je bar jasno zasto je Srbija bombardovana. Ameri su hteli da okupiraju srpske izvore nafte o kojima prica ovaj covek. Bar su nas tako ucili, svi ratovi se vode zbog nafte.

schmilo

pre 12 godina

Ako stvarno postoje te rezerve nafte već vidim red hohštaplera i lopova koji će sve strpati u svoj džep a narod i država neće videti ni pare od toga. Scenario Kolubare će se ponoviti i ovom slučaju.

М. Н. Лазар

pre 12 godina

Је ли то нафта, коју је још Сл. Милошевић пронашао у стишком пољу (око 1992 год.), уз помоћ запаљене плинске боце, на врху торња за бушење?
Ето; скоро сам стар човјек - али ПАМТИМ!

kronin

pre 12 godina

Bez obzira da li se radi o preizbornoj kampanji ili licnoj reklami ljudi koji govore o energetici, treba posteno priznati-od kako je Gazprom kupio NIS, firma je pocela da radi. Prema svim pravilima, bez povreda i krsenja zakona i sto je najvaznije bez otkaza.
Eksploatisu nasa nalazista nafte? Pa sta! Zar je bolje da leze pod zemljom i cekaju kad ce Srbi da se dogovore i urade nesto s tim??? Hvala Bogu pa nismo poslusali Dinkica, nego smo dali preduzece investitoru koji ume i hoce da radi i iskoristi nase potencijale na pravi nacin.

Pasa

pre 12 godina

Koga je uopste briga da li se radi o kampanji ili cemu vec... Vazno je da smo bar jednu privatizaciju obavili kako treba, i da nas investitor nece upropastiti (kao Amerikanci us steel). Napred NIS, najuspesnije SRPSKO preduzece!

Ciko

pre 12 godina

@bibapet@yahoo.com Zasto mislis da necemo imati koristi? Pa vidis kolike ce biti investicije, neka uzmemo bilo sta, opet ce biti vise nego sto smo imali dok rusi nisu dosli. Samo neka oni investiraju ;)

Xpes

pre 12 godina

Srbija lezi na mnogo sta, nije to problem. Srbija je bila i uvek ce biti bogata. Problem nije u Srbiji nego svima sto lezi na njenoj grbaci. Od 10miliona nesposobnjakovica i laznih patriota, nesposobnih i korumpiranih politicara, do velikih "prijatelja" sa svih strana sveta. To da Srbija uopste opstaje kroz istoriju je najvece cudo, sa obzirom kako je vodimo i kakve dusmane u svetu imamo.

Vlada

pre 12 godina

Srbija da bi podmirila svoje potrebe potrebno joj je godišnje četri miliona tona nafte,sa ovih 200 miliona tona mi smo se obezbedili za narednih 50 godina.

bibapet@yahoo.com

pre 12 godina

hm, pošto će NIS finansirati istraživanje, a NIS je prodat, ako je ovo istina ko će imati koristi od nafte? Zapravo, da li će Srbija uopšte imati neke koristi?

milos

pre 12 godina

samo se vi smejte...

http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale_in_Serbia

http://www.kirj.ee/public/oilshale_pdf/2009/issue_4/oil-2009-4-451-462.pdf

Trifun

pre 12 godina

Posle ovako divnih komentara, mogu samo reci: Od Budimpeste do Soluna preko Srbije ima nafte i gas. Nazalost to su male kolicine, a traze ulaganja, kao da su i ogromna nalazista.
Ruski VLASNIK sigurno nece ulagati. Rafinerija Pancevo nikad nece biti renovirana. Juzni tok nema smisla, dobro je da radi i Severni tok. NASI strucnjaci iz NISa odlaze, samo ako nadju mogucnost. Ovo su cinjenice i optimisticki prikaz. Pozdrav

andrej

pre 12 godina

djaba vam sad da imate i sve rezerve nafte i gasa na svetu kad to vise ne pripada srbiji!prodali ste sve braci rusima tako da srbiji ostaje samo ono sto nam rusi daju na kasicici!

Vuk

pre 12 godina

Ove price su za malu decu.



Juzni tok,nema ga jos ni na papiru kao plan,a ne da pocne izgradnja.
Za to treba neko da odgovara kod nas!
Cak i kada bi se raskinuo ugovor sa rusima,i dalje neko treba da odgovara sto je takav veoma los ugovor potpisan,a isti cak ne drze ni tog loseg ugovora.

****

Dajte svoju dedovcinu rusima,a ne vlasnistvo gradjana, *****

Bgd

pre 12 godina

@(banat republika, 11. novembar 2011 13:52)

Jedina "civilizovana" mera koja mi pada na pamet jeste NEVAZECI GLASACKI LISTIC. Sve druge opcije bi podrazumevale nasilne metode a u tome bi opet profitirali ovi koji su na/pri vlasti a glave bi gubili drugi.

marko

pre 12 godina

Meni samo nije jasno zasto uvek zovu tzv. investitore. Zasto nesto sami ne uradimo, nego dajemo? Srbija nece videti ni n od te famozne nafte. Treba nam srpski Gadafi.

Milan Nis

pre 12 godina

Kako je krenula predizborna kampanja,do kraja sledece godine SRBIJA ce izvoziti naftu i gas u RUSIJU,banane EKVADORU,led ESKIMIMA...
"Sve je isto samo njega nema",tako je onomad pred neke izbore isla PRVA DAMA SRBIJE,sa cvetom u kosi po Vojvodini i govorila da ce "ako malo jae nagazi stiklom,poteci nafta,koliko je SRBIJA bogata "crnim zlatom"!

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Uf, odakle da pocnem ...
Kao prvo, ovo je samo bajka. To njihovo "dokazano" je samo jedno naklapanje.
Ali, podjimo od toga cak i da jeste tacno.
Vlasnici te nafte bili bi NIS, dakle Rusi.
Cene goriva u Srbiji i dalje ne bi pale.
Tako da, nikakvu korist mi ne bi videlio od toga.

mas

pre 12 godina

И још 12-14 милијарди тона угља до сада експотабилно на Космету, скоро 80% свих резерви угља у Србији, па Колубара и Костолац, и још нафта, па шкриљци, обрадиво земљиште, воде...
Богата је ова Србија.

aaa

pre 12 godina

lolololol

otisla da vidim kolike su rezerve saudijske arabije, cisto da stavim ovo u neki kontext. oni to izvade u roku od 25 dana.

izvor: http://www.investingdaily.com/id/18335/saudi-arabias-oil-reserves-are-a-big-bluff-wikileaks.html

Cudo nevidjeno

pre 12 godina

Ako se dobro secam i Milosevic je onomad otkrivao naftna polja, doduse po Vojvodini, pa ne cudi da Srbija "leze" na naftu bas sad pred izbore. A sto se mog komentara tice, dovoljno je da pogledate izraz na Skundricevom licu na slici...

Sale

pre 12 godina

Sreca da ovom liku niko ne veruje, inace bi nas okupirali (pardon, oslobodili) oni kojima je nafta preko potrebna... Bolje bi bilo da se bacimo na razvijanje "zelene" energetike (solarna i energija vetra) umesto da slusamo ovakve lagarije.

banat republika

pre 12 godina

sad sam hteo da napisem komentar i onda pomislim za cije babe zdravlje u stvari i pisemo mi ove komentare. kao da to neko ko treba da cita i kao da to nekog pogadja. eventualno sto malo izbacimo iz sebe tu nepravdu natalozenu godinama u nama i to je sve. cak mislim da oni imaju koristi od ovih nasih komentara, imaju uvid u stanje, raspolozenje, planiraju kako dalje da manipulisu nama itd. u svakom slucaju nema nama spasa. sto je iole vredelo odavno je napustilo srbiju. na politickoj sceni nema nikoga ko moze bilo sta da pokrene u pozitivnom smeru. da se ne izadje na izbore takodje nije resenje jer neko od bagre ce i tako doci na vlast. beogradizacija novosadizacija sve je to isto treba svaka kuca da ima struje internet posao decu. bela kuga nas ubi a tek ce da nas sece kad krenu da umiru ovi kojih danas u srbiji ima najvise za 20g ima da se prepolovimo. politicari policija tuzioci sudije suruju sa raznim gradjevinskim politickim farmako narko i jos 15 drugih mafija. korupcija cveta. i da se vratim na pocetak. mogu samo da napisem da smo mi sve nabrojano u tekstu prodali za 300-400 miliona a vredi 5 puta vise ali sa druge strane nismo videli ni tih 300-400 tako da ne bi ni onih 5 puta vise i na kraju nam dodje na isto. jel ima neko neku ideju sta bi mogli da radimo ?

Aleksandar

pre 12 godina

za (Simerijanac Anarhista, 11. novembar 2011 16:42)

To nisu klasične rezve nafte, kao na Bliskom Istoku, ili u Vovjodini, već uljni šrkiljci. Te rezeve zaista postoje, ali tehnologija njihove eksploatacije je još uvek skupa za ovu cenu barela. Kada cena nafte skoči još više u sledećih 15-20godina, ta tehnologija će biti sve više isplativa.

Drugi, NIS nije vlasni nalazišta u Srbiji, već je ima samo pravo korišćenja, koje je trebalo da istekne 2013 godine. ali je ove godine vlada Srbije odlučila da se to produži do 2020godine.

I kakva je to netrpeljivost prema strancima? Pa šta ako Rusi, Turci, Ameri to vade(kao inače svuda u svetu)? Ili je bolje da budu srbi koji nikad to nisu iskoristili, pa još poslovali sa gubitkom pored monopola.

A za ovu Škunrdićevu izjavi, to je jasno da je samo predizborna priča u pitanju.

novosadjanin

pre 12 godina

Sada mi je jasno zasto Amerika toliko mrzi Srbiju...Imam osecaj da ce se 3 dana pred izbore obelodaniti da Srbija ima naftne rezerve koje su vece od Saudijske Arabije.

Nenad

pre 12 godina

Kitite se tudjim perjem, sva ulaganja i profit NIS-a postoji zbog rusa, dok ste vi vodili NIS krali ste naveliko i pravili gubitke. Isto kao Srbijagas sada.

Nosferatu

pre 12 godina

Kuku... samo da ovo ne saznaju Ameri, jer ako saznaju, cim isisaju svu naftu sa bliskog istoka provozace malo svoje tenkice i po Srbiji, da pokupe i nasu 'naftu'... hehehe

Miodrag Dj.

pre 12 godina

Provedoh celu svoju strucnu karijeru u oblasti nafte i gasa, raddeci po celom svetu, pa sam iznenadjen ovakvim neznalackim izjavama. Bitumenozni skriljci nemaju veliku buducnost jer je tehnologija dobijanja nafte neverovatno skupa zbog vadjenja, mlevenja i topljenja skriljaca u rotacionim pecima, da ne govorimo o stetnim sastojcima u nafti koje treba ocistiti da bi se islo u rafineriju. Zasad Brazil (Petrobras) procenjuje da bi baril tako preciscene nafte kostao oko 450 dolara, tj. najmanje cetiri puta vise od sadasnje cene barila. Da ne spominjemo "oziljke" koji ostaju na zemlji koje treba zatrpati! Miodrag

gost

pre 12 godina

Srbija novi bliski istok, prizivas djavola :)Cuti bre skundricu, da neko ne sazna za to, okupirace nas amerika i zbacice vas rezim zbog tolike nafte i gasa :)

Pedja

pre 12 godina

Parafraziram Indeksovo radio pozoriste, epizoda pred neke od izbora sa pocetka devedesetih:

"Ponovo je pronadjena nafta u pozarevackoj pustinji !"

Nek nam je sa srecom.

lev

pre 12 godina

Necemo mi videti ni litar nafte, Srbija vise nije srpska zemlja. Srbi su gladni, a uskoro ce biti i zedni, pored tolike vojvodine, save i dunava.

iks

pre 12 godina

Cekaj, zar dobijanje nafte iz skriljaca nije izizetno prljava tehnologija od koje svi beze dokle god ima nafte na Bliskom istoku?

Ah da, ugovor o prodaji NISa podrazumeva da ruski NIS bude izuzet od srpskih ekoloskih zakona i regulativa.

Dakle, nema problema.

posteno

pre 12 godina

Cak i da je ova informacija nesto vise od predizborne bajke, meni se cini da, dok god ste ti, Bajatovic, i ostali clanovi "reformisane" SPS ekipe, u vlasti, i nadlezni za ove resore (energetiku), gradjani kipra, lihtenstajna i sl, bi sasvim sigurno imali vise koristi od gradjana srbije.

Mario

pre 12 godina

Eksploatisanje nafte iz uljnih škriljaca će zahtevati više nafte nego što može da se dobije. Zuki je potpuno u pravu. Ovo je čista demagogija.

Maxim

pre 12 godina

Ova priča o rezervama u škriljcima je pričana i u Miloševićevo vreme. Škundrić je toliko inventivan da ne ume da izmisli ni novu laž.
Očekujte uskoro i Mrkonjića da progovori o brzim prugama.
A kada počne da se priča o Teslinom eliptonu - ugasili smo.

Skretnicar

pre 12 godina

Da li je ovo lik koji je krajem prosle godine rekao da otvaranjem naftnog trzista u Srbiji doci do pojeftinjenja derivata ( idi na pumpu pa proveri ).
Ovakvi likovi treba da cute i neoglasavaju se javno JER DOK CUTE MISLIMO DA SU IZUZETNO PAMETNI KADA PROGOVORE .....

Djuli

pre 12 godina

Covece da nisi od Milosevicevih ja bi te verovao,ali tako nas Milosevic i ti lagali ali samo pred izbore,da nisu neki izbori skoro.Gospode koje licemerstvo pa to je strasno.

swan

pre 12 godina

pa ovo je super, svesrdno smo se vratili u `90 - slobin naslednik prica o srpskoj nafti. sto me podseti i na samog slobu kada je pustao naftu iz cesme u vojvodini i to bas pred izbore. ahhaha. zivela demokratska stranka, ziveo SPS (reformisani:). da nam ne treba nafta mozda opet za tenkove?

Milos

pre 12 godina

Imali ili nemali, izvore nafte treba iscrpeti u narednih dvadesetak godina, dok je ona jos na ceni, i novac usmeriti na ubrzani razvoj. Nama je ona potrebna sada, a ne za pedeset godina, kada ce se verovatno preci na neki alternativni izvor energije. To je kao da sada idemo u prodavnicu tehnickih uredjaja i trazimo crno beli tv, tranzistor ili nesto drugo sto je bilo aktuelno u proslom veku!

wroom1975

pre 12 godina

I dobro bre Skundricu sto otkrivas "polozaj" da te pita covek? I sta sad ako nas NATO opet napadne...? Pa sad je meni jasno sto su nas oni ganjali 99-te ustvari...

Vi deco od danas da pazite sa sibicama, upaljacima...ili odosmo u maj...u!

LILA

pre 12 godina

Gospodine Škundricu, savetnice našeg Predsednika, molim vas kada dajete izjave, budite jasni i precizni.
Prvo, ništa ne radi NIS, vec Gaspromneft, vi odlicno znate udeo srpskog dela u našoj nekadašnjoj energetici.
To što se Rusi šire u Rumuniju i Bugarsku sa maloprodajom, iz naše ostvarene dobiti, a nepodeljene dividende, vi ste taj koji je to odlucio.
Kakve za ime sveta milijarde pominjete i za šta. Srbija, kažete, ima 10 miliona tona s.nafte. Pa šta je to' Ni trogodišnja potreba koja se preradi u Rafineriji.
O naftnim škriljcima molim vas ne mojte zapocinjati diskusiju. To ce doci na dnevni red za 20 godina.
Ako je to razlog što se sada buši po Srbiji, uzurpiraju i gaze privatne njive i usevi, zapamtite, da ce za deset godina na zemlji svega biti u izobilju izuzev hrane i vode. I cuvajmo te resurse kao oci u glavi.

Per Kojot the Genije

pre 12 godina

Ne palite se ljudi bez razloga:
- 10 mil tona = 73 mbbl, sa recoverability od 25% (a to je preeeambiciozno za stare busotine po Vojvodini) to je 18Mbbl, sto je teoretski prihod od oko ~$1.8b ali diskontovano i korigovano za troskove vise je oko $1b. To je dosta u kontekstu cinjenice da je NIS prodat za $800m (equity value-a u sta su ukljucene i one nesrecne busotine u Angoli), ali je daleko od necega sto moze promeniti nasu buducnost.
- Sto se tice oil sands-a 1.4Bbbl je dosta veliki iznos ako je to oil content ali su isti nazalost neekonomicni tako da od toga nema nista.

Sve u svemu predizborni balon.

Igor

pre 12 godina

Kako se svi vi vacate imtesivnim brojkama. Ima tu 2.1 milijardi tona...200 miliona tona I ta ko to. Da li ti crnjane, znas kakva infrastructura treba za 1/jedan/ litar te nafte?to ono, daj samo nesto da samaramo , na tv-u smo.

jaca, bgd

pre 12 godina

A zašto to tek sada, uoči izbora, objavljujete g. Ministre? Šta ste do sada radili? Što niste ekspoatisali sve te resurse? Ili je to opet prazna priča....

MUKNAVI

pre 12 godina

Aha..imas pravo gosn.Skundrak oseca se kada idem po ovoj planinici da nesto ispod ,bucka,klokoce..A tek u Vojvodini,tamo je nekada Slobi pricao Bozovic da kada zasvrdlas petom izvire nafta..hm..nemogu krivo ,i Slobo je puko` pa mu odgovori;ne ....

dare superhik

pre 12 godina

Takodje je dokazano da je to nafta koja se pojavljuje samo pred izbore, ali kako oni prodju nestane i ona. I tako do sledecih izbora. Jedinstven fenomen.

Toma Dackovic

pre 12 godina

A ima i zlata oko reke Pek ali - ko ce time da se bakce... Ima i obradivih a neiskoristenih njiva o-ho-ho ali - ma sto bi sad to neko obradjivao... Da sacekamo da to neki 'kinez' odradi za nas.

ahahha

pre 12 godina

Sledece je pronalazak uranijuma, zlata i jos nekog elementa koji nije otkriven, ali mi cemo ga imati.

Vi ne znate ni zeleznicu da napravite, putete pravite 10 godina, a to je OSNOVA za bilo koji protok roba i usluga. Sad ste nasli da trazite naftu kad fosilna goriva izumiru... setili ste se.
Jer LJUDI OVU SANSU NE SMEMO PROPUSTITI

Lala iz Banata

pre 12 godina

Hajde da verujemo Škundriću da ima 200 miliona tona škriljaca sa 10% ulja.
Je li isplativa prerada?
I šta raditi sa 180 miliona tona otpada?
Odavno bi to Rusi kupili da tu ima profita...

Peca

pre 12 godina

@samo tetki da odnesem lek
"kakve veze ti imas sa time koliko neka strana privatna kompanija ulaze u svoje fabrike???"
Pa ima veze jer deo tih para je pretvoren u materijalno dobro koje je na teritoriji republike Srbije, a deo je dat na radnu snagu koja ce taj novac da potrosi na npr tekuce potrebe, takodje novac je prosao kroz nase finansijske institucije pri cemu su mozda one zaradile na transakcijama, ako jesu to ce se prikazati kao njihov profit (kad se odbiju rashodi) koji ce se oporezovati pa ce taj novac uci za drzavni aparat i tako u krug,...

filmar

pre 12 godina

Molio bi komentatore da se o oil sands-u upoznaju preko neta,da odu na stranicu Wood Buffalo ili Ft. McMurray,inace najvece nalaziste na planeti. Tehnologija je prljava ali bitno da donosi dobit. Samo se pitam,ako tvrdite da je cijena takvog barela oko 450$,kako se sj.amerikanci voze za ispod 1$ po litri(dobro,Kanadjani,jer oni ne ratuju po svijetu zbog nafte)?

Matic

pre 12 godina

Srbija je nebeski narod
Bog nam dade naftu a mi je kupujemo od Rusa, (nisu nam braca i gori su od amerikanaca) libijaca (neznam kako cemo sad posto Muhamera vise nema) i ostalih.
Busi, busi , busi pa i mi da budemo bogati (samo da nasi politicari koji su nam naj veci neprijatelji ne pogradu sve kao syto imaju obicaj)

Biljana

pre 12 godina

I dok decu u Švajcarskoj uče kako su oni siromašna zemlja i da moraju mnogo da uče i rade, mi sebe ubedjujemo da imamo takvo bogatstvo da će nam novci sa neba padati! Srbijo, dokle ćeš trpeti ovakve Vodje (Domanovićeve).

Istorija se ponavlja

pre 12 godina

Je l' to ista ona nafta koju je otkrio Sloba i time pomrsio konce medjunarodnoj zajednici koja nam je uvela sankcije? Skundricu, Skundricu...

milan peric

pre 12 godina

molim inzenjere rudarstva da se oglase povodom ovog teksta i objasne opasnost koja se krije iz ovakve exploatcije nafte i svim otpadnim vodama koje se proizvod posle ubrizgavanja otrovnih materija i srestava zajedno sa vodom da bi se ovakva "nafta" vadila iz rude to je jedna od najprljaviih thnologija svih vremena zabranjena u mnogim zemljama evrope molim strucnjake da ove moje navode objave u ovom komentaru

Demokrata

pre 12 godina

SPS je sinonim za devedesete. Šta god da kažu podsećaju me na Propast Poštene Srbije. Do izbora pa u istoriju, zajedno sa vašim pokojnim predsednikom. Kakva nafta, a što niste za dvadeset godina otvorili bušotine. Sram vas bilo.

milos strasni

pre 12 godina

Svasta se kod nas pojavi pred izbore ... i nafta i svedski standard i uranijum i 1000 evra od akcija .... verovatno ce SPS I DS pronaci i nalazicta gulasa , prasetine i ladnog spricera.....
Ako mislite da ce vas narod zbog toga glasati ...malo ste se prevarili gospodine Sqndricu.Vi u Kuvajt da odete za kratko bi od njiega napravili Etiopiju.

Realno!

pre 12 godina

Skundro, zaboravio si da kazes da ce ovim biti otvoreno i novih 100.000 radnih mesta... i da ce strani investitori hrliti u ovaj deo zemlje...

Dragan

pre 12 godina

Secam se nekih ogromnih rezervi zlata otkrivenih na nekoj srpskoj planini uoci nekih izbora za vreme dok je sef Skundriceve partije bio neki drugi lik.Sta uradismo sa tim zlatom ne secam se.
Ucili smo u skoli, bogata smo mi zemlja, toliko da nemamo pojma.

marko

pre 12 godina

200 mil tona nafte iz skriljaca...sad sam ljut,idem da vidim koliko ima u kanadi gde se to vec obradjuje i koliko je do sada obradjeno,a i da izracunam koliko je ovo para sto ima u Aleksincu...pa tek posle cemo da pricamo o tome...jujuju!

Aleksandar

pre 12 godina

Pred svake izbore u Aleksincu ima nafte!!!

Beograd je upropastio Aleksinac. Direktiva iz BG je zatvorila rudnik i tako unistila ovaj grad. Zaboravili su nas, a uvek se sete pred izbore. A sad su odlucni da nam prodaju i rudnik i vodu, jedino sto nam je ostalo. Jos gospoda planira da se ovde kod nas vrši prerada tih skriljaca u naftu, sto u prevodu znači zagadjenje zivotne sredine i mnogo mnogo bolesti. Ali, lepo je kad se to desava 200km od vase fotelje. Da se ovako nesto i pomisli da radi na 10km od BG taj bi bio momentalno smenjen.

Hvala Vam gospodo, ali nemojte da nas se secate pred izbore, kad se pre niste setili da vidite koliko smo gladni. A i te pare ce sigurno otici na neki novi most, obilaznicu oko BG, a kod nas neka ostanu rupe, ioanko ce nas pobiti zagadjenjem.

P.S. U Aleksincu ima izuzetno bogatih naslaga mrkog uglja, ali to izgleda nikog ne zanima, to nije bombasticna vest vredna glasova na izborima

Dovidjenja Srbijo

Nebojsa, Toronto

pre 12 godina

Ako je to tacno za rezerve nafte i gasa u Srbiji onda bi NATO ocistio put za naftne kompanije ovde jos krajem proslog veka...

Verovatno jos jedno predizborno geolosko "otkrice".

Silky Johnson

pre 12 godina

Svi politicari sto pre da pocnu da pisu bajke o Srbiji, mislim da su bas talentovani da nas voze pricama kako lezimo a hodamo i letimo kao nebeski narod ka nebu...

Jr

pre 12 godina

Nafta iz sklirljaca je stata prica ali nista od toga - jednostavno je preskupo za exploataciju...
A i da se nekim cudom otkrije kako je ekonomicno odvajati - uporediri nasih 200 miliona sa 1.200 MILIJARDI koliko ima jedna venecuela... Opet ne bi bili seici

Galaktus

pre 12 godina

Nemoj slucajno da je neko kresnuo šibicu! Odosmo svi u vazduh! Bolje u mraku i sa 200 tona nafte dole nego u vazduh, nebeski narode!

Nensi

pre 12 godina

Nemojte vise pred svake izbore da nakazite naftu. Podavičemo se. Pređite na čarobne štapiće!
Zamislite vest: " Srbija leži na 200 čarobnih štapića!"
a dovoljan je samo jedan, da ovi nestanu.

Mile

pre 12 godina

Pricalo se pre dve-tri decenije da je crnogorsko primorje puno nafte i da ne znamo sta cemo sa parama kada to krene da tece. Moja koleginica koja je iz tih krajeva je kometarisala: "Nema tih para koje mi necemo da slupamo uludo" I nista ne bi ni od nafte, ni od para.Svasta se prica u ovim krajevima, a narocito kad padne mrak.

rs

pre 12 godina

Nemojte molim vas da pisete vise ovakve gluposti jer ako ovo procita neka NATO budala bice opet bombardovanja uz naravno izvinjenje gosodinu Tadicu da su na to primorani i demokratskim drzavama da cine ali samo iz straha da se ne pojavi ponovo neki DIKTATOR.

savke

pre 12 godina

da,cim je skundrucu "pripala cast " da objavi takvu vest sigurno je laz i predizborni trik. Da je to tacno pa to bi objavili ovi glavni igraci i kolovodje iz DS.
Nego,sta je sa onim busotinama i nalazistima nafte sto je Milosevic otvorio dan posle uvodjenja sankcija srbiji, odnosno SRJ, daleke 92.?

Sharm el Sheikh

pre 12 godina

Preskupo ? Boooze,pa od kad je to problem? Koliko god da se podignu cene goriva, svi ga i dalje kupuju u nesmanejnim kolicinama, dakle problema nema.
Bolje da kupujemo domace, zar ne ? :D
Juzni tok i sigurnost snabdevanja gasom ? Naravno! Po ceni koju odrede Rusi,podrazumeva se. Bolje bi nam bilo da investiramo u izvore energije koji sami posedujemo, kako nam ne bi raznorazne mafijaske organizacije pod maskom gasno/naftnih kompanija pisale uslove i cenu po kojima kupujemo uvozne energente. Kosava duva svaki drugi dan, i duva u prazno, sve odlazi u propast. Deponija kao izvora metana kod nas kolko hoces, a metan odlazi u zemlju umesto rezervoare. Suncanih dana kolko volis, kukuruza, suncokreta i repica ne mos izbrojati..,Umesto da se ti izvori energije "uzjase", izmislja se skupo cedjenje nafte, ili gas od brace rusa kao spas... ma vi niste normalni!

čarli

pre 12 godina

Ja sam iz Aleksinca i slušam o tim uljanim škriljcima već deset i više godina! I smučilo mi se da mislim o tome, pre svega jer niko ne priča o načinu eksploatacije i o šteti koju će naneti i prirodi i ljudima. Ja da se kroz par godina selim iz Aleksinca jer će mi voda i vazduh biti zagađeni do te mere da neću moći da živim ne želim! Mogu od mene samo da očekuju proteste! A ovo zavlačenje naroda da je ovo dobra investicija je klasična glupost i ne strašno je dokle ovo ide!

naftna mrlja

pre 12 godina

Sad je bar jasno zasto je Srbija bombardovana. Ameri su hteli da okupiraju srpske izvore nafte o kojima prica ovaj covek. Bar su nas tako ucili, svi ratovi se vode zbog nafte.

schmilo

pre 12 godina

Ako stvarno postoje te rezerve nafte već vidim red hohštaplera i lopova koji će sve strpati u svoj džep a narod i država neće videti ni pare od toga. Scenario Kolubare će se ponoviti i ovom slučaju.

М. Н. Лазар

pre 12 godina

Је ли то нафта, коју је још Сл. Милошевић пронашао у стишком пољу (око 1992 год.), уз помоћ запаљене плинске боце, на врху торња за бушење?
Ето; скоро сам стар човјек - али ПАМТИМ!

Zagor

pre 12 godina

Ja pročit'o tekst, zgrabio lopatu, zakopao 2 metra u dvorištu i naišao na nešto crno, lepljivo. Pomislih "NAFTA!!! Bogat sam!!!", kad shvatih da sam probio senkrup... I evo sad zatrpavam... Jxbala ga nafta...
Čim zatrpam, odoh da uplatim loto, kažu da gxvna donose sreću a danas sam ih se nagled'o...

Jovan

pre 12 godina

E de sad kad se svi presaltavaju na elektricne automobile mi cemo da ulazemo milione evra u naftu. Srbi moji probud'te se ! 21 vek je odavno zapoceo.

АСТОР

pre 12 godina

Ma ,Škundriću ako je tako kako izjavi,zašto je onda benzin(vrlo loš)toliko skup?!Ne smem da kažem cenu jer može da se promeni dok šaljem komentar.To isto je pričao i Milošević,pa gde se dede ta silna nafta?Ali uvaženi gospodin je smatrao da treba da nas vrati u vreme ortodoksnog nalaženja nafte u vreme nepreobraženog i ničim izazvanog SPS-a.Buši,gospodine Škundriću,možda padne cena ovoj vodici što sipam u moju"Zastavu"!