Nedelja, 23.10.2011.

01:57

"Lasta" spasila našu avioindustriju

U jednoj od hala pančevačke fabrike Utva tri aviona sklapanjem komponenti, kao što su trup, krila, elektrika i niz drugih sistema, dobijaju konačan izgled.

Izvor: Politika

"Lasta" spasila našu avioindustriju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

st.dragan

pre 12 godina

@Vendeta
Komentar je na mestu, tj. BIO BI na mestu da moj post nije napisan kao odgovor ovima koji se "razumeju" u sve i svašta.

Ja ne živim ni u kakvoj prošlosti, ali je red da se zna da je baš ta UTVA upravo NAJMANJE kriva za sve što joj se desilo, jer nikada nije mogla da odlučuje niti o svom plasmanu, niti o spoljnoj politici ove države, ma kako se ona zvala.

To međutim uopšte ne menja činjenicu da su im avioni uvek bili vrhunski, a da se neki vrlo stari primerci i sada čuvaju kao suvo zlato, desetinu hiljada kilometara odavde (hint: potražite malo utiske o Utvi 66, nekim primercima koji se svakodnevno koriste u Kanadi, na primer).

Problem sa ovim društvom su upravo komentari na koje sam replicirao - pojedinci prosto ne mogu da se suzdrže i svaku, ali BUKVALNO svaku temu koriste sa primitivno politikantsko prosipanje fraza i širenje defetizma, gde mi (kao država, narod) obavezno bivamo predstavljani nekakvim gedžovanima, a dobri proizvodi, poput ove "laste", ispraćeni priglupim i prizemnim kvalifikacijama "gugutke i prepelice".

I da, mislim da će Utva "Lasta" itekako imati perspektivu, a nadam se da će ograničeni horizont vladajuće garniture biti malo proširen, te da će taj avion, kao i neka nova (obnovljena) 75-ica imati prođu i u čisto civilni sektor, jer je tu novac opipljiviji, a prodaja moguća i bez "kvalifikovanih posrednika". Jedino se na taj način može osigurati bolji rejting, jer vojna industrija je pre svega - suludo ograničena, i dok se informacije o ovakvom avionu ne budu mogle dobiti van sajta YUGOIMPORT SDPR-a, dotle će i Utva biti samo poligon za nečiju bahatu igru, kao što je bila i sve vreme od drugog svetskog rata, pa na ovamo.

A tim ljudima, vrhunskim poznavaocima svog posla, zaista želim sreću i prosperitet, što poslovni, što lični.

Vendeta

pre 12 godina

@st.dragan, 24. oktobar 2011 13:34

Uvek sam za to da se treba ponositi svetlom tradicijom i da u njoj mlađi naraštaji trebaju da pronalaze nadahnuće. Pa ipak, dozvolite da budem toliko vulgaran i kažem kako me zabole levi lakat za to što smo imali super vazduhoplovnu industriju pre 70 godina. Više uopšte nisam tako mlad a ceo dosadašnji život mi je prošao u slušanju priča šta je kome uradio Tito koji je umro pre 30 godina, ko je tu u pravu a ko nije i sl. DOSTA je više priča o prohujalim decenijama, prođe mi život u njima, hoću da gledam u budućnost! Dakle, valja li ova Lasta ičemu, hoću li moći da nađem pristojan posao u toj Utvi kad završim fakultet ili da dižem sidro odavde? Eto, to me zanima. Pozdrav vama i svima ostalima koji se i dalje bavite Titom i Ikarusom i da vas posavetujem da tu i tamo pogledate u kalendar. Čisto da shvatite da ste omašili vek.

st.dragan

pre 12 godina

@Sasa @Vladimir LDP
Neverovatno mi je da se pojedinci poput vas i dalje prave upućeni u sve! Za vašu informaciju (očigledno vam je potrebna), ne postoji svetska vazduhoplovna sila koja u svojoj obuci ne koristi klipne avione. Obuka se kreće od KLIPNIH, a ne MLAZNIH aviona! Ako već ne znate, bolje ćutite, a ne da se ovde eksponirate neznanjem! I prodaja takvih aviona je daleko veća nego prodaja mlaznih. Filmovi i igrice ljudima očigledno isperu mozak.


@Bosanac
Ne prijatelju, to JESTE SRPSKA avio industrija. Srpska avioindustrija je sistematski razarana od početka tog TITE o kome ti pričaš, a postojala je mnogo pre SFRJ! Srbija, kad je ujedinila republike u SHS, već je raspolagala respektabilnom avio-granom! Kada je "TITA" došao na scenu, sve je razbucao i razvalio, razvukavši fabrike po celoj SFRJ, kako bi se "bratstvo i jedinstvo" bolje negovalo - naravno, na štetu Srbije! Tako je nestao Ikarus, tako je razvaljen Soko, pa ispremeštan na sve strane, a slično je prošlo još 6-7 drugih srpskih avio-orjentisanih firmi!

Kraljevina Srbija a kasnije i Kraljevina Jugoslavije je proizvodila čitav niz svojih aviona, među kojima i IK-3 (Ikarus, kasnije rasturen i pretvoren u onu šupu koja proizvodi autobuse!), koji je u toj klasi proglašen za četvrti najbolji avion u Evropi, a koji nije napravljen po licenci nego je kompletno konstruisan i sagrađen OVDE! Avio industrija Kraljevine Jugoslavije je imala petu najjaču avionsku industriju u Evropi i sa tek sa dolaskom komunista i "TITE" na vlast ta srpska avio industrija je potpuno devastirana!

Zeljo

pre 12 godina

Jedan besplatan savet Utvi: NAPRAVITE WEBSITE!. Nemogu da verujem da jedna takva kompanija nema svoj websajt. Ja vam mogu napraviti jedan ako neznate. Kako ocekivate da prodate nesto u inostranstvu a nemate internet stranicu??? To je problem drzavnih kompanija niko nema interesa da kompanija profitira (malo vise posla). Sramota.

petarV

pre 12 godina

Svaka čast...da se vratimo,na staru stazu proizvodnje aviona,tenkova i lakog naoružanja...samo da opet,to ne isprovocira Amere...doduše...nema više Huseina i Gadafija...pa ne znam kome ćemo sada prodaviti...
Treba sada zaposliti i dobar tim ljudi,koji će da putuje i prodaje.Samo da se političari ne petljaju u to!

Sale

pre 12 godina

Ostavimo po strani činjenicu da je program Laste započet negde u vreme Titove smrti. Eto, kako-tako je to dovedeno do kraja i kako-tako su nahvatani neki kupci, avion leti i to je najbitnije. Mene zanima ima li iko ideju šta posle Laste? U kojoj meri je ovaj program iskorišćen da se obnovi/podigne tehnološki nivo vazduhoplovne industrije (Lasta je gotovo kompletno napravljena na bazi nečega što je bilo aktuelno pre 25 godina)? Da li se mislilo na mlade istraživače, inženjere i majstore kojima bi ovaj program poslužio da steknu znanje i iskustvo koga su toliko željni? Da li javnost zna da su program Lasta izneli gotovo kompletno stručnjaci koji su pred penzijom ili oni koji su vraćeni iz penzije? Da li neko razmišlja da kada oni definitivno siđu sa scene neće ostaviti ništa iza sebe i moći ćemo da zakatančimo i VTI i Utvu i vazduhoplovni smer na Mašinskom fakultetu? Lasta je kao mašina nešto potpuno prevaziđeno. I pored toga, ako se ona iskoristi da se industrija i razvojni kapaciteti konačno pomere sa mrtve tačke i da označi početak njihovog uzdizanja, onda super. A ako je sve zamišljeno tako da se ustvari ne zna šta raditi nakon što poslenja Lasta siđe sa proizvodne trake, onda bolje da je nisu ni pravili. Jedna Lasta ne čini proleće.

Dušan

pre 12 godina

@Safet
Smešan si ti, jer nemaš pojma o čemu pričaš. Ovo je avion za početnu obuku pilota, a ti ako si tako iskusan sedi u Miga da te vidimo kako letiš golube.

DPolitika

pre 12 godina

Za novac koji vlada planira da kupi sebi jedan avion moglo se od Moldavije na tenderu kupiti 12 do 18 polovnih Migova 29 i time jeftino osnaziti nase vazduhoplovstvo avionima koji se mogu modernizovaati i dovesti na standarde najnovijih generacija aviona...Ako i nebi hteli da kupujemo od Moldavije moze od Rusije da se kupe polovni avioni koji ce oni izbaciti zbog uvodjenna novih a nama ce to dati vetar u krila...O bezbednosti drzave da nepricamo...Pored toga ulaganjem u fabriku Utvu i zavod Momu Stanojlovic kroz opremu i tehnologije avione bi mogli modernzovati ovde i uposliti ljude uz naravno ekspertizu strucnjaka sa strane koji bi preneli znanje na nase ljude i time bismo jos vise dobili ...

Pitanje je znaci da li trebamo da imamo VOJNO vazduhoplovstvo ili VLADINO vazduhoplovstvo...

Bosanac

pre 12 godina

hahah nije to srpska... to je bila jugoslovenska vojna industrija koja je unistena ;) a ovo sada je srpska... da se primjetiti razlika zar ne?
jeste li konacno shvatili da ne mozete sami da imate snagu koju smo imali skupa? a htjeli ste da zadrzite sve sto je vrijedilo iz zajednicke drzave...ali da bude samo vase.. e pa ne moze.. ne ide.. tesko je odrzavati puteve,industriju,plate, penzije....kada se porez uzima od 7 mil umjessto od 25 mil ljudi ?

st.dragan

pre 12 godina

"Lastu pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion.
(kondan, 23. oktobar 2011 17:56)"

Druže neupućeni, treba malo poznavati avio-industriju, pa znati zbog čega u svetu postoji tek par proizvođača motora, te da su oni generalno najmanje bitna stavka u konstruisanju inženjerski izuzetno komplikovanog poduhvata poput ovog.

Dakle, taj "Lycoming" je kompanija u vlasništvu Textron korporacije, u čijem sastavu posluje i velika Cessna i još masa drugih. Nikad Utva nije ni koristila druge motore osim tih, a razlozi su prosti da prostiji ne mogu biti - resursi su osigurani, servisni kadar je obezbeđen i non-stop se usavršava, te se proizvodnja ovih motora prosto besmislena, kad već postoje savršeni, pouzdani i relativno jeftini u odnosu na kvalitet.

Avio industrija u svetu broji jako mnogo kompanija koje proizvode avione, ali retko koja od njih proizvodi motore za avione. Da ne kažem - ni jedna! I postoji razlog zašto je to tako!

Jedan Piper, Boeing, Airbus i Cessna nemaju motore sa svojim amblemom, ali ćemo zato prigovoriti Utvi u tom smislu?

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kakav glup avion. Zar je moguce da nam je ovaj "propelerko" najveci vojni domet? Pa ima i Albanci da nas *** sa ovakvim avionima, kao i svi iz komsiluka posto budu usli u NATO. Pa jedna americka bespilotna letelica bi poskidala 20 ovakvih ko od sale. Vecu "vatrenu moc" sam vidjao i kod nekih poljoprivrednih aviona. Kad sam video sliku ja pomislio evo nekih novih modela aviona za zaprasivanje komaraca, a ispod vidim pise vojni. Jos jednom, kakav glup avion (ako je zaista vojni).

kondan

pre 12 godina

Lastu" pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion. Bolje bi nam bilo da umesto barikadisanja, rakijanja po kafanama i kafenisanjima po kucama, se skupimo i sami konstruisemo i napravimo ovaj motor. Tako se najbolje brani svoja zemlja danas. Kakve barikade i ostali guslajuci bakraci.

st.dragan

pre 12 godina

Smešan avion?
Smešno je što je svakome dozvoljeno da komentariše ono o čemu nema tri čiste...

Srpska avio-industrija je sistematski razarana od kraja drugog svetskog rata pa do '80-ih, pa nije ni čudno što se toliko muče sada. Malo je branši u kojoj je Srbija bila toliko jaka, a da je ta industrija olako puštena niz vodu.

Nadam se ozdravljenju i još bržem napredovanju!
Svaka čast!

Nikola

pre 12 godina

Želim koligi Tomislavu Bjelogrliću da istraje i dovede Utvu do cilja: da uvede serijsku proizvodnju Laste i vrati na staru slavu avioindustriju Srbije.Naravno da ne može sam. Pre svega na potezu je vlada Srbije.
Nikola Bura

Peca

pre 12 godina

Pobogu za 300.000 evra i cenu sata leta od 300 evra šta očekujete?
OK. Nema izbaciva sedišta, nema turboelisni motor...ali je koristan i jeftin avion koji će da zameni UTVU-75.
Na jednoj strani smo spremni da uludo damo nekoliko desetina miliona evra za grb na kome se nalazi mutant papagaj, ali kada treba omogućiti ljudima da lete i da se obučavaju da brane naše nebo, onda para nema.
Samo kada bi odustali od papagaja mogli bi da kupe 100 lasti, koliko nam je i potrebno.Zašto da ljudi rizikuju svoje mlade živote u "šporetima" duplo starijim od sebe? Ko će za vas da glasa posle svega zaista mi nije jasno?

lemmy

pre 12 godina

Jos kada bi nasi politicari svatili da je u trzisnoj ekonomiji glavna stvar prodati proizvod bilo bi dobro.Kome ce samo prodati ovog juga od aviona da mi je znati.Mozda jos ne znaju da na vlasti nisu Sadam,Gadafi i drugi diktatori.

dr

pre 12 godina

Pozdrav neupućenima koji bi pljunuli na sve naše. Avion Lasta je hvala Bogu domaći proizvod i daj Bože još takvih projekata, ne znam zašto je nešto, što je naš proizvod = sprdačina. To može samo kod nas. Lasta je avion za početnu i osnovnu obuku pilota, osim ukoliko neki od "upućenih" eksperata ne misli da bi se u obuku moglo odmah krenuti na recimo MiGu 29. O ekonomskoj strani i ne želim da pričam, ali mi smeta ta ozlojadjenost kod ljudi kojima smeta ama baš sve. Iskreno se nadam da će Utva ući u kooperaciju sa nekim ozbiljnim firmama iz ove oblasti i da nas očekuje povratak Srbije gde i zaslužuje, obzirom na vazduhoplovnu tradiciju.

Peca

pre 12 godina

Pobogu za 300.000 evra i cenu sata leta od 300 evra šta očekujete?
OK. Nema izbaciva sedišta, nema turboelisni motor...ali je koristan i jeftin avion koji će da zameni UTVU-75.
Na jednoj strani smo spremni da uludo damo nekoliko desetina miliona evra za grb na kome se nalazi mutant papagaj, ali kada treba omogućiti ljudima da lete i da se obučavaju da brane naše nebo, onda para nema.
Samo kada bi odustali od papagaja mogli bi da kupe 100 lasti, koliko nam je i potrebno.Zašto da ljudi rizikuju svoje mlade živote u "šporetima" duplo starijim od sebe? Ko će za vas da glasa posle svega zaista mi nije jasno?

st.dragan

pre 12 godina

Smešan avion?
Smešno je što je svakome dozvoljeno da komentariše ono o čemu nema tri čiste...

Srpska avio-industrija je sistematski razarana od kraja drugog svetskog rata pa do '80-ih, pa nije ni čudno što se toliko muče sada. Malo je branši u kojoj je Srbija bila toliko jaka, a da je ta industrija olako puštena niz vodu.

Nadam se ozdravljenju i još bržem napredovanju!
Svaka čast!

dr

pre 12 godina

Pozdrav neupućenima koji bi pljunuli na sve naše. Avion Lasta je hvala Bogu domaći proizvod i daj Bože još takvih projekata, ne znam zašto je nešto, što je naš proizvod = sprdačina. To može samo kod nas. Lasta je avion za početnu i osnovnu obuku pilota, osim ukoliko neki od "upućenih" eksperata ne misli da bi se u obuku moglo odmah krenuti na recimo MiGu 29. O ekonomskoj strani i ne želim da pričam, ali mi smeta ta ozlojadjenost kod ljudi kojima smeta ama baš sve. Iskreno se nadam da će Utva ući u kooperaciju sa nekim ozbiljnim firmama iz ove oblasti i da nas očekuje povratak Srbije gde i zaslužuje, obzirom na vazduhoplovnu tradiciju.

Nikola

pre 12 godina

Želim koligi Tomislavu Bjelogrliću da istraje i dovede Utvu do cilja: da uvede serijsku proizvodnju Laste i vrati na staru slavu avioindustriju Srbije.Naravno da ne može sam. Pre svega na potezu je vlada Srbije.
Nikola Bura

kondan

pre 12 godina

Lastu" pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion. Bolje bi nam bilo da umesto barikadisanja, rakijanja po kafanama i kafenisanjima po kucama, se skupimo i sami konstruisemo i napravimo ovaj motor. Tako se najbolje brani svoja zemlja danas. Kakve barikade i ostali guslajuci bakraci.

lemmy

pre 12 godina

Jos kada bi nasi politicari svatili da je u trzisnoj ekonomiji glavna stvar prodati proizvod bilo bi dobro.Kome ce samo prodati ovog juga od aviona da mi je znati.Mozda jos ne znaju da na vlasti nisu Sadam,Gadafi i drugi diktatori.

Zeljo

pre 12 godina

Jedan besplatan savet Utvi: NAPRAVITE WEBSITE!. Nemogu da verujem da jedna takva kompanija nema svoj websajt. Ja vam mogu napraviti jedan ako neznate. Kako ocekivate da prodate nesto u inostranstvu a nemate internet stranicu??? To je problem drzavnih kompanija niko nema interesa da kompanija profitira (malo vise posla). Sramota.

st.dragan

pre 12 godina

@Sasa @Vladimir LDP
Neverovatno mi je da se pojedinci poput vas i dalje prave upućeni u sve! Za vašu informaciju (očigledno vam je potrebna), ne postoji svetska vazduhoplovna sila koja u svojoj obuci ne koristi klipne avione. Obuka se kreće od KLIPNIH, a ne MLAZNIH aviona! Ako već ne znate, bolje ćutite, a ne da se ovde eksponirate neznanjem! I prodaja takvih aviona je daleko veća nego prodaja mlaznih. Filmovi i igrice ljudima očigledno isperu mozak.


@Bosanac
Ne prijatelju, to JESTE SRPSKA avio industrija. Srpska avioindustrija je sistematski razarana od početka tog TITE o kome ti pričaš, a postojala je mnogo pre SFRJ! Srbija, kad je ujedinila republike u SHS, već je raspolagala respektabilnom avio-granom! Kada je "TITA" došao na scenu, sve je razbucao i razvalio, razvukavši fabrike po celoj SFRJ, kako bi se "bratstvo i jedinstvo" bolje negovalo - naravno, na štetu Srbije! Tako je nestao Ikarus, tako je razvaljen Soko, pa ispremeštan na sve strane, a slično je prošlo još 6-7 drugih srpskih avio-orjentisanih firmi!

Kraljevina Srbija a kasnije i Kraljevina Jugoslavije je proizvodila čitav niz svojih aviona, među kojima i IK-3 (Ikarus, kasnije rasturen i pretvoren u onu šupu koja proizvodi autobuse!), koji je u toj klasi proglašen za četvrti najbolji avion u Evropi, a koji nije napravljen po licenci nego je kompletno konstruisan i sagrađen OVDE! Avio industrija Kraljevine Jugoslavije je imala petu najjaču avionsku industriju u Evropi i sa tek sa dolaskom komunista i "TITE" na vlast ta srpska avio industrija je potpuno devastirana!

st.dragan

pre 12 godina

"Lastu pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion.
(kondan, 23. oktobar 2011 17:56)"

Druže neupućeni, treba malo poznavati avio-industriju, pa znati zbog čega u svetu postoji tek par proizvođača motora, te da su oni generalno najmanje bitna stavka u konstruisanju inženjerski izuzetno komplikovanog poduhvata poput ovog.

Dakle, taj "Lycoming" je kompanija u vlasništvu Textron korporacije, u čijem sastavu posluje i velika Cessna i još masa drugih. Nikad Utva nije ni koristila druge motore osim tih, a razlozi su prosti da prostiji ne mogu biti - resursi su osigurani, servisni kadar je obezbeđen i non-stop se usavršava, te se proizvodnja ovih motora prosto besmislena, kad već postoje savršeni, pouzdani i relativno jeftini u odnosu na kvalitet.

Avio industrija u svetu broji jako mnogo kompanija koje proizvode avione, ali retko koja od njih proizvodi motore za avione. Da ne kažem - ni jedna! I postoji razlog zašto je to tako!

Jedan Piper, Boeing, Airbus i Cessna nemaju motore sa svojim amblemom, ali ćemo zato prigovoriti Utvi u tom smislu?

Dušan

pre 12 godina

@Safet
Smešan si ti, jer nemaš pojma o čemu pričaš. Ovo je avion za početnu obuku pilota, a ti ako si tako iskusan sedi u Miga da te vidimo kako letiš golube.

DPolitika

pre 12 godina

Za novac koji vlada planira da kupi sebi jedan avion moglo se od Moldavije na tenderu kupiti 12 do 18 polovnih Migova 29 i time jeftino osnaziti nase vazduhoplovstvo avionima koji se mogu modernizovaati i dovesti na standarde najnovijih generacija aviona...Ako i nebi hteli da kupujemo od Moldavije moze od Rusije da se kupe polovni avioni koji ce oni izbaciti zbog uvodjenna novih a nama ce to dati vetar u krila...O bezbednosti drzave da nepricamo...Pored toga ulaganjem u fabriku Utvu i zavod Momu Stanojlovic kroz opremu i tehnologije avione bi mogli modernzovati ovde i uposliti ljude uz naravno ekspertizu strucnjaka sa strane koji bi preneli znanje na nase ljude i time bismo jos vise dobili ...

Pitanje je znaci da li trebamo da imamo VOJNO vazduhoplovstvo ili VLADINO vazduhoplovstvo...

Sale

pre 12 godina

Ostavimo po strani činjenicu da je program Laste započet negde u vreme Titove smrti. Eto, kako-tako je to dovedeno do kraja i kako-tako su nahvatani neki kupci, avion leti i to je najbitnije. Mene zanima ima li iko ideju šta posle Laste? U kojoj meri je ovaj program iskorišćen da se obnovi/podigne tehnološki nivo vazduhoplovne industrije (Lasta je gotovo kompletno napravljena na bazi nečega što je bilo aktuelno pre 25 godina)? Da li se mislilo na mlade istraživače, inženjere i majstore kojima bi ovaj program poslužio da steknu znanje i iskustvo koga su toliko željni? Da li javnost zna da su program Lasta izneli gotovo kompletno stručnjaci koji su pred penzijom ili oni koji su vraćeni iz penzije? Da li neko razmišlja da kada oni definitivno siđu sa scene neće ostaviti ništa iza sebe i moći ćemo da zakatančimo i VTI i Utvu i vazduhoplovni smer na Mašinskom fakultetu? Lasta je kao mašina nešto potpuno prevaziđeno. I pored toga, ako se ona iskoristi da se industrija i razvojni kapaciteti konačno pomere sa mrtve tačke i da označi početak njihovog uzdizanja, onda super. A ako je sve zamišljeno tako da se ustvari ne zna šta raditi nakon što poslenja Lasta siđe sa proizvodne trake, onda bolje da je nisu ni pravili. Jedna Lasta ne čini proleće.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kakav glup avion. Zar je moguce da nam je ovaj "propelerko" najveci vojni domet? Pa ima i Albanci da nas *** sa ovakvim avionima, kao i svi iz komsiluka posto budu usli u NATO. Pa jedna americka bespilotna letelica bi poskidala 20 ovakvih ko od sale. Vecu "vatrenu moc" sam vidjao i kod nekih poljoprivrednih aviona. Kad sam video sliku ja pomislio evo nekih novih modela aviona za zaprasivanje komaraca, a ispod vidim pise vojni. Jos jednom, kakav glup avion (ako je zaista vojni).

petarV

pre 12 godina

Svaka čast...da se vratimo,na staru stazu proizvodnje aviona,tenkova i lakog naoružanja...samo da opet,to ne isprovocira Amere...doduše...nema više Huseina i Gadafija...pa ne znam kome ćemo sada prodaviti...
Treba sada zaposliti i dobar tim ljudi,koji će da putuje i prodaje.Samo da se političari ne petljaju u to!

Vendeta

pre 12 godina

@st.dragan, 24. oktobar 2011 13:34

Uvek sam za to da se treba ponositi svetlom tradicijom i da u njoj mlađi naraštaji trebaju da pronalaze nadahnuće. Pa ipak, dozvolite da budem toliko vulgaran i kažem kako me zabole levi lakat za to što smo imali super vazduhoplovnu industriju pre 70 godina. Više uopšte nisam tako mlad a ceo dosadašnji život mi je prošao u slušanju priča šta je kome uradio Tito koji je umro pre 30 godina, ko je tu u pravu a ko nije i sl. DOSTA je više priča o prohujalim decenijama, prođe mi život u njima, hoću da gledam u budućnost! Dakle, valja li ova Lasta ičemu, hoću li moći da nađem pristojan posao u toj Utvi kad završim fakultet ili da dižem sidro odavde? Eto, to me zanima. Pozdrav vama i svima ostalima koji se i dalje bavite Titom i Ikarusom i da vas posavetujem da tu i tamo pogledate u kalendar. Čisto da shvatite da ste omašili vek.

Bosanac

pre 12 godina

hahah nije to srpska... to je bila jugoslovenska vojna industrija koja je unistena ;) a ovo sada je srpska... da se primjetiti razlika zar ne?
jeste li konacno shvatili da ne mozete sami da imate snagu koju smo imali skupa? a htjeli ste da zadrzite sve sto je vrijedilo iz zajednicke drzave...ali da bude samo vase.. e pa ne moze.. ne ide.. tesko je odrzavati puteve,industriju,plate, penzije....kada se porez uzima od 7 mil umjessto od 25 mil ljudi ?

st.dragan

pre 12 godina

@Vendeta
Komentar je na mestu, tj. BIO BI na mestu da moj post nije napisan kao odgovor ovima koji se "razumeju" u sve i svašta.

Ja ne živim ni u kakvoj prošlosti, ali je red da se zna da je baš ta UTVA upravo NAJMANJE kriva za sve što joj se desilo, jer nikada nije mogla da odlučuje niti o svom plasmanu, niti o spoljnoj politici ove države, ma kako se ona zvala.

To međutim uopšte ne menja činjenicu da su im avioni uvek bili vrhunski, a da se neki vrlo stari primerci i sada čuvaju kao suvo zlato, desetinu hiljada kilometara odavde (hint: potražite malo utiske o Utvi 66, nekim primercima koji se svakodnevno koriste u Kanadi, na primer).

Problem sa ovim društvom su upravo komentari na koje sam replicirao - pojedinci prosto ne mogu da se suzdrže i svaku, ali BUKVALNO svaku temu koriste sa primitivno politikantsko prosipanje fraza i širenje defetizma, gde mi (kao država, narod) obavezno bivamo predstavljani nekakvim gedžovanima, a dobri proizvodi, poput ove "laste", ispraćeni priglupim i prizemnim kvalifikacijama "gugutke i prepelice".

I da, mislim da će Utva "Lasta" itekako imati perspektivu, a nadam se da će ograničeni horizont vladajuće garniture biti malo proširen, te da će taj avion, kao i neka nova (obnovljena) 75-ica imati prođu i u čisto civilni sektor, jer je tu novac opipljiviji, a prodaja moguća i bez "kvalifikovanih posrednika". Jedino se na taj način može osigurati bolji rejting, jer vojna industrija je pre svega - suludo ograničena, i dok se informacije o ovakvom avionu ne budu mogle dobiti van sajta YUGOIMPORT SDPR-a, dotle će i Utva biti samo poligon za nečiju bahatu igru, kao što je bila i sve vreme od drugog svetskog rata, pa na ovamo.

A tim ljudima, vrhunskim poznavaocima svog posla, zaista želim sreću i prosperitet, što poslovni, što lični.

kondan

pre 12 godina

Lastu" pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion. Bolje bi nam bilo da umesto barikadisanja, rakijanja po kafanama i kafenisanjima po kucama, se skupimo i sami konstruisemo i napravimo ovaj motor. Tako se najbolje brani svoja zemlja danas. Kakve barikade i ostali guslajuci bakraci.

lemmy

pre 12 godina

Jos kada bi nasi politicari svatili da je u trzisnoj ekonomiji glavna stvar prodati proizvod bilo bi dobro.Kome ce samo prodati ovog juga od aviona da mi je znati.Mozda jos ne znaju da na vlasti nisu Sadam,Gadafi i drugi diktatori.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Kakav glup avion. Zar je moguce da nam je ovaj "propelerko" najveci vojni domet? Pa ima i Albanci da nas *** sa ovakvim avionima, kao i svi iz komsiluka posto budu usli u NATO. Pa jedna americka bespilotna letelica bi poskidala 20 ovakvih ko od sale. Vecu "vatrenu moc" sam vidjao i kod nekih poljoprivrednih aviona. Kad sam video sliku ja pomislio evo nekih novih modela aviona za zaprasivanje komaraca, a ispod vidim pise vojni. Jos jednom, kakav glup avion (ako je zaista vojni).

Bosanac

pre 12 godina

hahah nije to srpska... to je bila jugoslovenska vojna industrija koja je unistena ;) a ovo sada je srpska... da se primjetiti razlika zar ne?
jeste li konacno shvatili da ne mozete sami da imate snagu koju smo imali skupa? a htjeli ste da zadrzite sve sto je vrijedilo iz zajednicke drzave...ali da bude samo vase.. e pa ne moze.. ne ide.. tesko je odrzavati puteve,industriju,plate, penzije....kada se porez uzima od 7 mil umjessto od 25 mil ljudi ?

st.dragan

pre 12 godina

Smešan avion?
Smešno je što je svakome dozvoljeno da komentariše ono o čemu nema tri čiste...

Srpska avio-industrija je sistematski razarana od kraja drugog svetskog rata pa do '80-ih, pa nije ni čudno što se toliko muče sada. Malo je branši u kojoj je Srbija bila toliko jaka, a da je ta industrija olako puštena niz vodu.

Nadam se ozdravljenju i još bržem napredovanju!
Svaka čast!

Peca

pre 12 godina

Pobogu za 300.000 evra i cenu sata leta od 300 evra šta očekujete?
OK. Nema izbaciva sedišta, nema turboelisni motor...ali je koristan i jeftin avion koji će da zameni UTVU-75.
Na jednoj strani smo spremni da uludo damo nekoliko desetina miliona evra za grb na kome se nalazi mutant papagaj, ali kada treba omogućiti ljudima da lete i da se obučavaju da brane naše nebo, onda para nema.
Samo kada bi odustali od papagaja mogli bi da kupe 100 lasti, koliko nam je i potrebno.Zašto da ljudi rizikuju svoje mlade živote u "šporetima" duplo starijim od sebe? Ko će za vas da glasa posle svega zaista mi nije jasno?

dr

pre 12 godina

Pozdrav neupućenima koji bi pljunuli na sve naše. Avion Lasta je hvala Bogu domaći proizvod i daj Bože još takvih projekata, ne znam zašto je nešto, što je naš proizvod = sprdačina. To može samo kod nas. Lasta je avion za početnu i osnovnu obuku pilota, osim ukoliko neki od "upućenih" eksperata ne misli da bi se u obuku moglo odmah krenuti na recimo MiGu 29. O ekonomskoj strani i ne želim da pričam, ali mi smeta ta ozlojadjenost kod ljudi kojima smeta ama baš sve. Iskreno se nadam da će Utva ući u kooperaciju sa nekim ozbiljnim firmama iz ove oblasti i da nas očekuje povratak Srbije gde i zaslužuje, obzirom na vazduhoplovnu tradiciju.

Nikola

pre 12 godina

Želim koligi Tomislavu Bjelogrliću da istraje i dovede Utvu do cilja: da uvede serijsku proizvodnju Laste i vrati na staru slavu avioindustriju Srbije.Naravno da ne može sam. Pre svega na potezu je vlada Srbije.
Nikola Bura

st.dragan

pre 12 godina

"Lastu pokreće američki motor "lajkoming”, i to u dve verzije ...
Toliko o tome koliko je to nas avion.
(kondan, 23. oktobar 2011 17:56)"

Druže neupućeni, treba malo poznavati avio-industriju, pa znati zbog čega u svetu postoji tek par proizvođača motora, te da su oni generalno najmanje bitna stavka u konstruisanju inženjerski izuzetno komplikovanog poduhvata poput ovog.

Dakle, taj "Lycoming" je kompanija u vlasništvu Textron korporacije, u čijem sastavu posluje i velika Cessna i još masa drugih. Nikad Utva nije ni koristila druge motore osim tih, a razlozi su prosti da prostiji ne mogu biti - resursi su osigurani, servisni kadar je obezbeđen i non-stop se usavršava, te se proizvodnja ovih motora prosto besmislena, kad već postoje savršeni, pouzdani i relativno jeftini u odnosu na kvalitet.

Avio industrija u svetu broji jako mnogo kompanija koje proizvode avione, ali retko koja od njih proizvodi motore za avione. Da ne kažem - ni jedna! I postoji razlog zašto je to tako!

Jedan Piper, Boeing, Airbus i Cessna nemaju motore sa svojim amblemom, ali ćemo zato prigovoriti Utvi u tom smislu?

petarV

pre 12 godina

Svaka čast...da se vratimo,na staru stazu proizvodnje aviona,tenkova i lakog naoružanja...samo da opet,to ne isprovocira Amere...doduše...nema više Huseina i Gadafija...pa ne znam kome ćemo sada prodaviti...
Treba sada zaposliti i dobar tim ljudi,koji će da putuje i prodaje.Samo da se političari ne petljaju u to!

Dušan

pre 12 godina

@Safet
Smešan si ti, jer nemaš pojma o čemu pričaš. Ovo je avion za početnu obuku pilota, a ti ako si tako iskusan sedi u Miga da te vidimo kako letiš golube.

DPolitika

pre 12 godina

Za novac koji vlada planira da kupi sebi jedan avion moglo se od Moldavije na tenderu kupiti 12 do 18 polovnih Migova 29 i time jeftino osnaziti nase vazduhoplovstvo avionima koji se mogu modernizovaati i dovesti na standarde najnovijih generacija aviona...Ako i nebi hteli da kupujemo od Moldavije moze od Rusije da se kupe polovni avioni koji ce oni izbaciti zbog uvodjenna novih a nama ce to dati vetar u krila...O bezbednosti drzave da nepricamo...Pored toga ulaganjem u fabriku Utvu i zavod Momu Stanojlovic kroz opremu i tehnologije avione bi mogli modernzovati ovde i uposliti ljude uz naravno ekspertizu strucnjaka sa strane koji bi preneli znanje na nase ljude i time bismo jos vise dobili ...

Pitanje je znaci da li trebamo da imamo VOJNO vazduhoplovstvo ili VLADINO vazduhoplovstvo...

Sale

pre 12 godina

Ostavimo po strani činjenicu da je program Laste započet negde u vreme Titove smrti. Eto, kako-tako je to dovedeno do kraja i kako-tako su nahvatani neki kupci, avion leti i to je najbitnije. Mene zanima ima li iko ideju šta posle Laste? U kojoj meri je ovaj program iskorišćen da se obnovi/podigne tehnološki nivo vazduhoplovne industrije (Lasta je gotovo kompletno napravljena na bazi nečega što je bilo aktuelno pre 25 godina)? Da li se mislilo na mlade istraživače, inženjere i majstore kojima bi ovaj program poslužio da steknu znanje i iskustvo koga su toliko željni? Da li javnost zna da su program Lasta izneli gotovo kompletno stručnjaci koji su pred penzijom ili oni koji su vraćeni iz penzije? Da li neko razmišlja da kada oni definitivno siđu sa scene neće ostaviti ništa iza sebe i moći ćemo da zakatančimo i VTI i Utvu i vazduhoplovni smer na Mašinskom fakultetu? Lasta je kao mašina nešto potpuno prevaziđeno. I pored toga, ako se ona iskoristi da se industrija i razvojni kapaciteti konačno pomere sa mrtve tačke i da označi početak njihovog uzdizanja, onda super. A ako je sve zamišljeno tako da se ustvari ne zna šta raditi nakon što poslenja Lasta siđe sa proizvodne trake, onda bolje da je nisu ni pravili. Jedna Lasta ne čini proleće.

st.dragan

pre 12 godina

@Sasa @Vladimir LDP
Neverovatno mi je da se pojedinci poput vas i dalje prave upućeni u sve! Za vašu informaciju (očigledno vam je potrebna), ne postoji svetska vazduhoplovna sila koja u svojoj obuci ne koristi klipne avione. Obuka se kreće od KLIPNIH, a ne MLAZNIH aviona! Ako već ne znate, bolje ćutite, a ne da se ovde eksponirate neznanjem! I prodaja takvih aviona je daleko veća nego prodaja mlaznih. Filmovi i igrice ljudima očigledno isperu mozak.


@Bosanac
Ne prijatelju, to JESTE SRPSKA avio industrija. Srpska avioindustrija je sistematski razarana od početka tog TITE o kome ti pričaš, a postojala je mnogo pre SFRJ! Srbija, kad je ujedinila republike u SHS, već je raspolagala respektabilnom avio-granom! Kada je "TITA" došao na scenu, sve je razbucao i razvalio, razvukavši fabrike po celoj SFRJ, kako bi se "bratstvo i jedinstvo" bolje negovalo - naravno, na štetu Srbije! Tako je nestao Ikarus, tako je razvaljen Soko, pa ispremeštan na sve strane, a slično je prošlo još 6-7 drugih srpskih avio-orjentisanih firmi!

Kraljevina Srbija a kasnije i Kraljevina Jugoslavije je proizvodila čitav niz svojih aviona, među kojima i IK-3 (Ikarus, kasnije rasturen i pretvoren u onu šupu koja proizvodi autobuse!), koji je u toj klasi proglašen za četvrti najbolji avion u Evropi, a koji nije napravljen po licenci nego je kompletno konstruisan i sagrađen OVDE! Avio industrija Kraljevine Jugoslavije je imala petu najjaču avionsku industriju u Evropi i sa tek sa dolaskom komunista i "TITE" na vlast ta srpska avio industrija je potpuno devastirana!

Zeljo

pre 12 godina

Jedan besplatan savet Utvi: NAPRAVITE WEBSITE!. Nemogu da verujem da jedna takva kompanija nema svoj websajt. Ja vam mogu napraviti jedan ako neznate. Kako ocekivate da prodate nesto u inostranstvu a nemate internet stranicu??? To je problem drzavnih kompanija niko nema interesa da kompanija profitira (malo vise posla). Sramota.

Vendeta

pre 12 godina

@st.dragan, 24. oktobar 2011 13:34

Uvek sam za to da se treba ponositi svetlom tradicijom i da u njoj mlađi naraštaji trebaju da pronalaze nadahnuće. Pa ipak, dozvolite da budem toliko vulgaran i kažem kako me zabole levi lakat za to što smo imali super vazduhoplovnu industriju pre 70 godina. Više uopšte nisam tako mlad a ceo dosadašnji život mi je prošao u slušanju priča šta je kome uradio Tito koji je umro pre 30 godina, ko je tu u pravu a ko nije i sl. DOSTA je više priča o prohujalim decenijama, prođe mi život u njima, hoću da gledam u budućnost! Dakle, valja li ova Lasta ičemu, hoću li moći da nađem pristojan posao u toj Utvi kad završim fakultet ili da dižem sidro odavde? Eto, to me zanima. Pozdrav vama i svima ostalima koji se i dalje bavite Titom i Ikarusom i da vas posavetujem da tu i tamo pogledate u kalendar. Čisto da shvatite da ste omašili vek.

st.dragan

pre 12 godina

@Vendeta
Komentar je na mestu, tj. BIO BI na mestu da moj post nije napisan kao odgovor ovima koji se "razumeju" u sve i svašta.

Ja ne živim ni u kakvoj prošlosti, ali je red da se zna da je baš ta UTVA upravo NAJMANJE kriva za sve što joj se desilo, jer nikada nije mogla da odlučuje niti o svom plasmanu, niti o spoljnoj politici ove države, ma kako se ona zvala.

To međutim uopšte ne menja činjenicu da su im avioni uvek bili vrhunski, a da se neki vrlo stari primerci i sada čuvaju kao suvo zlato, desetinu hiljada kilometara odavde (hint: potražite malo utiske o Utvi 66, nekim primercima koji se svakodnevno koriste u Kanadi, na primer).

Problem sa ovim društvom su upravo komentari na koje sam replicirao - pojedinci prosto ne mogu da se suzdrže i svaku, ali BUKVALNO svaku temu koriste sa primitivno politikantsko prosipanje fraza i širenje defetizma, gde mi (kao država, narod) obavezno bivamo predstavljani nekakvim gedžovanima, a dobri proizvodi, poput ove "laste", ispraćeni priglupim i prizemnim kvalifikacijama "gugutke i prepelice".

I da, mislim da će Utva "Lasta" itekako imati perspektivu, a nadam se da će ograničeni horizont vladajuće garniture biti malo proširen, te da će taj avion, kao i neka nova (obnovljena) 75-ica imati prođu i u čisto civilni sektor, jer je tu novac opipljiviji, a prodaja moguća i bez "kvalifikovanih posrednika". Jedino se na taj način može osigurati bolji rejting, jer vojna industrija je pre svega - suludo ograničena, i dok se informacije o ovakvom avionu ne budu mogle dobiti van sajta YUGOIMPORT SDPR-a, dotle će i Utva biti samo poligon za nečiju bahatu igru, kao što je bila i sve vreme od drugog svetskog rata, pa na ovamo.

A tim ljudima, vrhunskim poznavaocima svog posla, zaista želim sreću i prosperitet, što poslovni, što lični.