Subota, 22.10.2011.

03:21

Gde smo mi u Libiji posle Gadafija?

Doskorašnji libijski lider Muamer Gadafi je ubijen, a ta zemlja uskoro će dobiti novu vlast. Postavlja se pitanje gde je sada naše mesto u ”oslobođenoj” Libiji.

Izvor: B92

Gde smo mi u Libiji posle Gadafija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Citate li vi uopste tekst?

pre 12 godina

Neverovatno koliko PROMASENIH komentara! Svaki drugi kuka i zanoveta, maltene kune Libijce sto su srusili ludog diktatora, jer ce im sutra kao sigurno biti k'o nama, odnosno lose! Mislim stvarno! Kakve veze to ima sa temom, koja je kako mi da se ubacimo u igru i zaradimo koju kintu da NAMA bude bolje. Manite se braco kuknjave nas sopstvenom sudbinom i soljenja pameti svima od reda i GLEDAJTE STA CETE SA SOBOM I OD SEBE, a druge ostavite da rade kako misle da im je najbolje. Uostalom, svaki ima pravo na sopstvene greske, a vase misljenje ih sasvim sigurno ne zanima.

Podunavac

pre 12 godina

Pa ni nama nisu ni Rusi ni Kinezi pomogli da uvedemo demokratske promene i uhapsimo Slobodana. A gde su oni danas u Srbiji? Drze naftnu industriju, pumpe, fabrike,.. Jesu li nam se narusili odnosi? Nisu. Libiji sad predstoji tranzicija, svaki strani kapital im je ok. Samo ne znam od kuda nama kapital? Ako se ovde govori o nasim radnicima, gradjavinarima, tek za njih ne vidim nikakav problem da se vrate u Libiju? Pa ima Libijaca koji rade ovde kod nas.
Pa zar smo mi ratovali sa Libijom?

Зоран

pre 12 godina

Дошли Амери, отишао Ирак, самим тим и ми. Исто ће бити са Либијом. Уосталом, изволите зидајте и градите у Ираку за милион долара дневно, ако хоћете. Гину сваког дана. Код Садама било боље. Тако ће и Либија.

Sever

pre 12 godina

Direktor velike nemacke gradjevinske firme rece u sredu na sastanku: '... Alzir je dobar, Irak je odlican sa tendecijom da bude jos bolji, Libija se otvara za nas cim obese Gadafija...' sutradan vec je ubijen Gadafi, bice posla, za mene barem!Nema pravde, samo je interes u pitanju. Nemacka drzava je uz pomoc saveznika obezbedila novo trziste svojim firmama.

tutorov

pre 12 godina

vratio sam se iz Libije početkom jula ove godine,stalno sam zaposlen u jednoj velikoj naftnoj kompanijim, naša država ni do sada nije bila prisutna tamo koliko je mogla.Mislim da će biti mnogo posla za naše ljude ali samo kao pod-izvodžaći, što i nije loše, nemaju naše kompanije novac za početak posla tamo.7AB4S

Malo realnosti, molim

pre 12 godina

Zasto gde smo? Radila sam u Libiji i tvrdim da Libijci definitivno nisu u stanju da ista urade sami, naprosto, niti imaju obrazovanje, niti volje za to. Dakle strani radnici im sigurno trebaju. Na zalost, posto su nase firme (kao i cela privreda), generalno nesposobni za bilo kakve vece poduhvate, a sad ce imati jos jacu konkurenciju o UREDJENIH I SPOSOBNIH stranih firmi, najverovatnije ce nam ostati da radimo kod stranaca ili kao podizvodjaci stranih firmi, kako se ko snadje. Ali posto smo ionako teska sirotinja, za nas je sve preko 600 E visoka plata, pa KO BUDE HTEO DA R A D I, najverovatnije ce to i moci.

Safet Cara

pre 12 godina

Ama sta ste smesni- to je nemoguce! Pa Srbija je stalno podrzavala (kao Rusija i Kina) Gadafija. Ma gde god citate u komentima, za vecinu od vas, Gadafi je heroj. Protivnik Amerike, ne priznaje Kosovo a i pomagao Milosevicu.
STA JE SADA KAMELEONCI?! Promenili ste mislenje istovremeno i stranu. Sad bi da budete prijatelji pobunjenicima i da gradite tamo?! E nece moci- America pomogla pobunjenicima, i Amerika ce da kaze ko ce tamo da gradi. Vi idite u Alzir i gradite kucu Gadafijevoj familiji koja je tamo pobegla.

Za vas je Libija, Tunis, Egipat a skoro i Sirija, Maroko, Alzir proslost.

Ljubivije I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće, bavimo se sami sa sobom.
Nema više poslova koji se mogu dobiti političkim prijateljstvom. Poslove dobija onaj koji zna i može kvalitetno i u roku da nešto uradi. Za informaciju onih koji neznaju rekonstrukciju, odnosno izgradnju nove rafinerije u Pančevu, koja je u većinskom vlasništvu Rusa, izvodi jedna firma iz USA.
Kada želite da dobijete neki posao u inostranstvu, pa i u Libiji, morate dati bankarsku garanciju da ćete taj posao kvalitetno i na vreme uraditi i posebno takođe bančinu garanciju da će to što ste napravili funkcionisati 30-50 godina. Pošto kod nas ne postoje takve banke koje to mogu garantovati, mi možemo učestvovati kao neki sitni podizvođači sa sitnim zaradama. Iz tih razloga mi ne možemo dobiti poslove ni u Srbiji, koje kreditiraju svetske i evropske banke. Promer su mostovi preko Ade i kod Beške.
Zahvalujući našoj katastrofalnoj nazvanoj patriotskom politikom, koja nas je ostavila po strani saveza ili alijansi u koje su ušle sve normalne države Evrope, mi smo ostali bez privrede i bez para.U najboljem slučaju mi možemo učestvovati kao podizvođači firmama iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske itd.
A to što gospdin Jeremić i njegova diplomatija organizuju nekakve skupove pa potom na televiziji daju izjave doveli smo vam investitore a sada se vi iz privrede pokažite, ne vredi ni po lule duvana. Neka gospoda iz vlasti siđu u privredu i nek napravi nešto što nekome treba u svetu nesvatljive hiperprodukcije.
Naša jedina šansa da ulazimo u svetske i evropske sisteme ali je to sa ovom kobajagi neutralnom politikom apsolutno nemoguće. Pa prošetajte najužim centrom Beogeada i nađite jednu prodavnicu koja nema strano ime. Kod nas se i kafe restorani više ne zovu srpskim imenom.Pre neki dan sam išao da registrujem auto i u SUP-u službenik obukao majicu na kojoj nešto piše na engleskom jeziku.

kolosi

pre 12 godina

gde god bili,znam samo da u Libiji više nikad neće biti sreće,razgrabiće to što imaju i otići,kao i mnogo puta do sada,a gradjane će ubedjivati, kao i kod nas, domaći poslušnici,da će već od sutra biti bolje,samo da damo još ovo,i uradimo još ono...

kokus

pre 12 godina

Polako braco moja,nije vam valjao Gadafi, ali znaj da cete skupo vracati svaki dolar koji je potrosen u ovoj suludoj operaciji NATO-a.
Kad je bilo to da Ameri ili njihovi saveznici uloze dolar a da pritom ne ocekuju da vrate pet. Sve je to goli interes.

sami

pre 12 godina

kako vam nije sram pa gadafiju ste rreklli nemoj priznati kosovo jer oni si špijuni amera . asdruge strane amerikancime ste rekli da albanci su fundamentalisti i islamski terrorristi ida vi se borite protiv isl, terrorrisma kakva ddvoličnost sveste izgubili ijos cete izgubite sramotaza vas

Ivan 81

pre 12 godina

Kod nas su i posle pada Milosevica Kina salje svoje radnike u Srbiju i izvozi njenu robu.
Verujem da ce biti posla za nase gradjane isto kao i za vreme Gadafija jer u svakoj zemlji posle revolucije nastupa sindrom 'Sve je isto samo njega nema'.

Bata

pre 12 godina

200 milijardi dolara je novac Libijske vlade sa kojim je raspolagala drzava Libija a koje je Gadafi iznosio iz zemlje za vreme desetogodisnjih sankcija. To je novac koji se nalazi na raznim racunima zapadnih banaka i investicionih fondova. U 2011. godini u Libiji su zapoceti projekti u vrednosti od 50 milijardi dolara, planirana je modernizacija Libijske vojske u vrednosti od 30 milijardi dolara. Nemojmo da zamanjujemo teze i da prepisujemo sve sada vec pokojnom pukovniku Moameru el Gadafiju. Ne zaboravimo da je taj takozvani diktator dobio priznanje UN u novembru 2010. kao borac za ljudska prava i sloboda. Tri meseca kasnije je postao najveci diktrator na svetu a sada i lopov. Tu nesto ne stima.

Роксанда

pre 12 godina

Док се Гадифијев леш још приказује заинтересованој публици, објављено је да је вредност послова у Либији око 200 милијарди долара. НАТО интервенцију су изнели Британци и Французи, па су њихове фирме, уз америчке, прве у реду за послове. Србија ће можда задржати неку мрвицу, ако и толико.

spoljnja politika Srbije

pre 12 godina

Nasa vlast i javnost se uglavnom stavila na stranu Gadafija, a ne na stranu libijskog naroda, tako da ce odnosi izmedju Libije i Srbije definitivno zahladneti, a ocekujte i skoro priznanje Kosova kao nezavisne drzave od strane novih vlasti. Prosto imaju pravo na to, mi se nismo solidarisali sa njima, zasto bi se oni solidaraisali sa nama?
To samo govori koliko je glupa nasa spoljnja politika, od koje imamo samo stete. Verovatno je neki genijalac iz nase vlasti mislio da Gadafi moze da izadje kao pobednik protiv pobunjenika koji su potpomognuti NATO-om?!
A verovatno isti taj genijalac misli i da ce nam nove libijske vlasti oprostiti to sto smo do zadnjeg dana podrzavali njihovog diktatora, i da ce se odnosi vratiti na staro pre ovog gradjadnskog rata.

razocaran

pre 12 godina

”Srbija nije toliko ugrožena jer mi nismo tamo ni ugovorili niti smo u realizaciji nekog velikog projekta pa da sada trpimo štetu zbog toga”
- Sva sreca pa poslednjih 10 godina nismo saradjivali sa Libijom, to je uspeh ove vlasti. Uspeli su da za 10 godina svedu na minimum mogucu stetu od pada Gadafijevog rezima. Kakvi nama vode spoljnu politiku...

gugi

pre 12 godina

pa mi ne pravimo nista vise ni u nasoj zemlji, a kamoli u inostranstvu kao nekada u vreme najveceg standarda i najpotentnije privrede koju je nas narod video

Lektor

pre 12 godina

Obozavam ove "strucne opservacije" tzv strucnjaka iz Privredne komore Srbije. "Mozda bi mogli da se ukljucimo u poljoprivredu", "pomno pratimo dogadjaje", " Njima treba izgradnja infrastrukture i td..."
Ugasite ove institucije sto pricaju "price iz kafica".
Jel vi stvarno mislite da cemo moci da se ukljucimo u izgradnju Libije ?
A Francuska ? a Nemacka ? a SAD ? Oni ce sada da se sklone u stranu i kazu " Ma neka grade Srbi, zasto mi da profitiramo kad to mozemo prepustiti divnim srbima"...
Dakle, mi smo bioskop drzava...

Radisav Ćïrković

pre 12 godina

Zapanjena sam tvrdnjom gospodje Jakić da "naša moguća šansa poljoprivreda ..., jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama"!
Verovatno zbog toga što im poljoprivreda "nije tako interesantna", zemlje poput SAD, Holandije ili sićušne Danske kontrolišu svetsko tržište hrane, semenskih kultura, poloprivredne tehnologije i opreme.
S duge strane, naša poljoprivreda je zaostala, skupa, usitnjena, neorganizovana i zapuštena od strane države. Treba li time da pobedimo zapadnu?

slobodan homsek

pre 12 godina

Ehe,he.Nasa Zorica je jako naivna.Onaj man, "Yes we can" je zamutio celi
Middle East a najvise tamo gde je nafta.Libija ce dobiti "demokratiju" kao i Irak a kauboji ce da siskaju naftu zauvek. A obnovu i privredu ce da preuzmu zapadni saveznici,Englezi,Amerikanci i Australijanci.

stanko simic

pre 12 godina

NOVA LIBIJSKA DEMOKRATSKA VLAST NEĆE SARADJIVATI SA ONIM KOJI SU IZ SRBIJE SEDELI U GADAFIJEVOM ŠATORU I PRIMALI POKLONE OD TOG OZLOGLAŠENOG DIKTATORA.

Milan

pre 12 godina

Mi smo,po pravilu,podržavali pogrešnu stranu,pa shodno tome...
Naša celokupna politička scena,i vlast i opozicija,zdušno je podržavala Gadafija,tako da bi mnogo više trebalo da nas brinu političke posledice njegovog svrgavanja.

urke

pre 12 godina

Isto gde su i Iracani,Avganistanci, i ostali koji su bili napadnuti od Amerike i Nato-a,Ko je na celu Iraka,Avganistana,i ko ce doci na vlast u Tunisu,Maroku i Libiji,pa naravno Americki ljudi....bas zalim te narode mozda su do sad imali nesto,ali od sad nece imati nista.A i kad se bolje vidi svi koji su dosli na vlast,bili su i ranije sa tim svrgnutim liderima,pa su odlucili da nece vise da budu u njihovoj senci.

Helios

pre 12 godina

Libija? Koja Libija? Većina gradova je sravnjena sa zemljom Tu bi svakako i bilo posla za građevinare ali neće - jer je i broj Libijaca drastično smanjen a tek će i biti. To je osnovni cilj cele akcije i još nije ispunjen. Trenutno najplaćenije zanimanje je posao statiste koji pred zapadnim kamerama izigrava oduševljeni oslobođeni narod. Dosta će vremena proći dok se ne instalira marionetska vlast, ali kao opšteprezreni stalno će biti zablindirani. A kao plemenski rasparčana zemlja veoma će se decentralizovati.
Onda će 50% njih koji su i sad za Gadafija plus 30% njih koje će "demokratija" da udari u glavu i razočara kao i nas početi uobičajenim kanalima da komunicira sa nama. Bićemo u sukobu zbog toga sa NATO zemljama i tada će sve zavisiti od nas. U poslednjem velikom biznis razračunavanju naša trenutna vlast je poslušno podvila rep. Prihvatili su da gone Šarića a Milo se odrekao veoma isplativog Kalića. Time je CIA-DEA obezbedila duplu pobedu, em smanjenje priliva keša u SCG em povećanje priliva na Kosovo plus sebi zaradu. E tako će (nam) i biti sa Libijom, kao što (nam) je sada sa Irakom. Najogoljenija borba, osiromašenje do istrebljanja što ratom što nasilnom ekonomijom. Pa ako još imaš nesposobnu, korumpiranu a drugima poslušnu vlast...

Ljubica

pre 12 godina

Sve sto smo dosad radili u prijateljskoj Libiji je zavrseno.Sada je tamo Amerika a mi znamo kolikom kolicinom ljubavi nas oni obasipaju izrazenom u tonama bombi.

Milentije

pre 12 godina

Mi smo gde smo i bili, a vladari sveta "R&R" Rotšildi i Rokfeleri javno ubijaju. To su znaci slabosti. Do sad od kad su svet uzjašili od pre 500 godina krili su se iz 17 zidova, a sad su izašli na scenu. Urušila se imperija. Mi prvo da popišemo plaćenike, a onda plan za dalje...,

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa pitanje je da li ce iko zeleti sad da radi u Libiji. Plate nece biti kao za vreme Gadafija vec se zna koliko placaju mocne multinacionalne kompanije radnike u zemljama "treceg sveta". Za te plate (100-200$ mesecno) radice oni jadnici dole sto sad slave.

boro

pre 12 godina

Kakva iluzija, pa srbine gde zivis,
do juce rame uz rame si se borio sa
Gadafijo, a uhvacenisu na delu oni
"radjevinari" e sad okrecemo plocu,
sad su novi vlasti naivni i neznaju
ono sto zna svako, da smo mi bili
najveci saveznici diktatora kojeg
su se otarasili. Postavise na njihom
mestu da li bi favorizovao nekoga
nakon drugog svetskog rata koji je
saradjivao sa nemcima?!

MaloMorgen

pre 12 godina

Nije NATO isao tamo zbog Libijaca vec zbog sebe. Oni mogu da sire svoja trzista i crpe bogatstva jer imaju vojsku koja je placena da im to omoguci. Cista stvar. A Libijski narod niko nista i nece pitati. Sada ce glavni biti Shell, British Petrol...
A mi, sitna buranija, mozemo samo da sednemo i placemo i skupljamo mrvice ako ih i bude. Ko nam je kriv kad nismo veliki i mocni.

Svi zakoni ljudske rase koji su vladali pre hiljadu ili dve itli tri godina, vladaju jos uvek. Zakon dzungle, da veci i jaci namecu pravila, uvek ce vaziti. Buranija ostaje buranija.

naim-zagreb

pre 12 godina

"Gde smo mi u Libiji posle Gadafija?

Za vas ne znam, ali za nas Albance,znam da če pod hitno nova Vlada Libije priznati Republiku Kosovo. To je neizbježno ...

zoki

pre 12 godina

Posto po 100. put niste znali da procenite kuda svet ide, kuda duvaju vetrovi, i iz sopstvenog neznanja i inata stali na stranu luzera, naravno da nema sta sa pobednicima da trazite u Libiji.
Navijali ste za Gadafija a nasapram kompletnog zapadnog i arapskog sveta koji je isao protiv njega.
Sta se sad javljate?

Dušan

pre 12 godina

Naša šansa je u poljoprivredi!? U Srbiji je svaka druga njiva neobrađena, voćnjaci zarasli u korov, povrće uvozimo pitaj Boga odakle...

bean

pre 12 godina

Možda će i moći da se radi, ali za mnogo manje para.
Nema šanse od amera da vidiš vajdu,to si mogao kod
"diktatora".
Mada, pošto je sada tamo nova ekonomija,po ukusu USA otvaraju
se mogućnosti za PR menadžere,marketing stručnjake,savetnike za sve i svašta,fakultetlije bez portfelja,a mi toga imamo na kamare.
Još su i članovi DS-a,i stranaka vladajuće koalicije,pa
bi dve demokratske vlasti mogle da sarađuju.
Mislim na američku Libiju i našu ponosnu Srbiju.

hah

pre 12 godina

Pa eto zašto udbaši postuju ovde i podržavaju Libiju. Tamo im leže pare i sad će da izvise.

Nemamo mi šta da tražimo tamo, neće nas niko. Do zadnjeg dana smo podržavali ubicu i manijaka, a podržavamo ga i još, i naravno da nas nova vlas neće.

Tipično srpski, bez gledanja u budućnost duže od sledećeg piva...

Drasko Topola

pre 12 godina

Gde smo,nismo nigde,vec dva dana nase "patriote",nasi div junaci masovno placu i naricu za sudbinom "brata Muamera",a to sto je taj njihov veliki vodja z svojoj zemlji pobio na hiljade ljudi za vreme njegove vlasti i sto je opljacako ,po najnovijim podacima,oko 200 milijardi dolara,to nije bitno,to se ne vazi,dok god ima neko ko ce se suprostaviti Zapadu,a za kojeg ce oni najvijati dobro sakriveni iza svojih com. ekrana,cak se i njihova "majka" Rusija ogradila od Gadafija i juce je Medvede pozdravio definitivnu smenu vlasti u Libiji.
E zato nas tamo nece biti nigde,zivi bili pa videli!

prevaren

pre 12 godina

Mi cemo pratiti,mi cemo pomno pratiti,trebalo bi...bla-bla-bla-bla
Kakva je korist od ovakve privredne komore i aparatcika i birokrata u njoj,toliki ljudi kradu bogu dane u ambasadama i predstavnistvima sirom sveta...
Nama treba jedno veliko spremanje,a ne bi skodilo ni malo vaspitnog samaranja drzavnih sluzbenika

Joel

pre 12 godina

Naftnu industriju ce da podele zapadne kompanije? Stvarno? A kako je bilo pod Gadafijem? Ne znam ko je ovo pisao ali bi bilo lepo napisati kako je to do sada naftna industrija Libije bila podeljena. Ja koliko znam zapadne kompanije su i pod Gadafijem drzale naftnu industriju Libije. Italijanske kompanije su drzale cak trecinu naftne libijske proizvodnje i distribucije. Shell je takodje imao ogroman deo. Gadafi je svoju naftu odavno dao zapadu na koriscenje i tu se nece nista promeniti.

zoran1965

pre 12 godina

najmanje ostrascen komentar, i najblize realnom analiza u libiji.
uzimajuci u obzir srpsku zainteresovanost
samo da nije kasno, o tome je neko u drzavi da proceni u najgorem slucaju kada je poceo cirkus
ovi nasi experti ili su cuvali svoje licne interese u libiji, ili su totalno nesposobni
neznas sta je gore

student

pre 12 godina

Par meseci pre rata u Libiji, studenti iz Libije su isli na prestizni Cisco kurs (jedini sertifikovani Cisco u Srbiji) na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, planirajuci da otvore svoju akademiju u Libiji uz finansiranje svoje vlade...

boki

pre 12 godina

*******
Srbi vise nece dobiti poslove jer smo okarakterisani kao zemlja koja je davala podrsku "diktatoru", eventualno kao podizvodjaci, ali netreba se ni sekirati jer velikih poslova nece ni biti vise!

Milos

pre 12 godina

Posto smo vrlo uspesno "zabili noz u ledja" prijatelju koji nam ista nije okretao ni onda kada smo bili u najvecem cabru (ovde mislim na priznanje nove prelazne vlasti Libije) sada se nadam da ce njihov sledeci korak kao americkih poslusnika biti priznanje Kosova-dobro se dobrim vraca...I gde sad treba da vidimo sebe? Zelimo li deo krvavog kolaca u obnovi koju su izazvale "demokratske" bombe?!Gadafi je pao-ubili su ga ko' psa.Sada je mucenik a mi smo pokazali ko smo i sta smo-sto bi rekao Sava iz Kikinde-licimuri i ....Ma znate vec!

Oklinak

pre 12 godina

Smenom vlasti u Libiji gube firme u Srbiji koje su se bavile mutnim poslovima u sektoru naoruzanja i vojne opreme. Izvoz hrane, usluga, pruzanje zdravstvenih usluga je bio zanemarljiv. Najbolje je da se predstavnici PKS i nas ekonomski ambasador pojave sa zvanicnim podacima. Prvatne kompanije iz Srbije koje su radile u Naftnoj Industriji Libije borile su se ravnopravno sa zapadnim kompanijama uz nikakvu pomoc od strane drzave. Da li treba napomenuti da je svaki zaposleni slao kuci par hiljada eura mesecno. Nasa zvanicna politika i nezvanicne mutne radnje su doprinele da slika o Srbiji u poslegadafijevskoj Libiji bude jos gora nego sto je bila. Mogucnosti za saradnju postoje i dalje. Sto se tice odluke o nepriznavanju Kosova, u to nisam siguran. Nas opsti stav da je sve gotovo i da ce libijsku naftu uzeti Amerikanci i Francuzi je izgovor za nesposobnost, frustriranost i lenjost.

ja

pre 12 godina

Steta moze biti samo individualna, u vidu ne isplacenih zarada. A posto toga ima i u Srbiji bas je nekog tamo dobro ususkanog drzavnog sluzbenika briga!

dule dva

pre 12 godina

Otvoreno ,manje-više , navijati za Gadafija i njegov režim ,imati tamo "naše pse rata" na pogrešnoj strani nije neka preporuka za novi režim
i njihove močne zapadne saveznike.

Vladan Grujić

pre 12 godina

Kada se čovek svojom voljom kocka i izgubi, ne može nikoga da krivi za to osim loše sreće. Javnost Srbije je videla kakva je sila krenula na Gadafija. Bilo je očigledno da u dobroj meri pretežu simpatije za pukovnika. I šta sad? Ništa, kockarskim žargonom rečemo, igrali smo tropa.

Ljubivoje I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće i bavimo se sami sobom.
Kada su poslovi u inostranstvu u pitanju, pa i uključujući i Libiju, mi smo bez ikakvih šansi.Da bi se dobili poslovi potrebno je da iza vas stoje jake banke sa garancijama za izvođenje i završetak posla pa i za kasnije garantene periode da će sve funkcionisati. E vidite toga kod nas nema i mi možemo biti samo neki sitni podizvođači sa ograničenim sitnim zaradama a glavne zarade će otići drugome. Kako sada stvari stoje mi imamo šanse da budemo podizvođači Slovencima, Hrvatima ili Austrijancima. Pa mi smo podizvođači i na gradilištima u Srbiji:most Ada, most Beška itd.
Sve je to rezultat naše čuvene patriotske politike i načeg neću u saveze i alijanse u koje su ušle sve normalne evropske zemlje.

Stevan

pre 12 godina

E, a sada je posao ministra inostranih poslova da prvom prilikom razgovara sa novim vlastima a ne da stalno idemo uz vetar... Da necemo mozda mi sada da im dokazujemo da je Gadafi bio dobar. Ne bi me ni to iznenadilo od nas. Kao kad je crnogorska opozicija priznala rezultate referenduma a nas Vojislav dr Kostunica govorio kako referendum nije regularan. Siguran sam da ce poslova za nase radnike biti u Libiji ako su se do sada kao takvi dokazali.

rale

pre 12 godina

Očekuje se da upravo taj, naftni, sektor ubrzo između sebe podele velike zapadne kompanije i na tom polju nemamo šta da tražimo.

****

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam sta cemo mi ali znam sta radi moja drugarica,do pre nekoliko meseci radila u Libiji kao medicinska sestra jer u Srbiji za nju mesta nije imalo posto nije bila clan nijedne stranke ,dzabe stan +900 eura u eurima + deo plate u njihovoj valuti koji je bio sasvim dovoljan za zivot tih mesec dana i da ustedi tih 900 eur svaki mesec a danas u Srbiji na birou bez ikakve nade da ce da se zaposli.

Bolbek

pre 12 godina

Da nije tužno bilo bi smešno!
Zorica Jakić smatra da je naša moguća šansa poljoprivreda i dodaje da treba da razmišljamo na tu temu ”jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama. Pa mi u našoj zemlji nismo u stanju da iskoristimo šansu u poljoprivredi a da pomognemo Libiji. Koleginica treba da razmišlja da što pre ode u zaborav i istoriju, Srbija vam ovo uništavanje nikada neće oprostiti. *****

george wordy

pre 12 godina

Arhaičan Muzejski Matrix nesvrstane ex - yu još uvek vlada spoljnom politikom Srbije, što je potvrdila i nedavna konferencija egzotičnog trećeg sveta.Takva tezgarska politika je kratkog daha, ako nemožemo medju jake ajmo od trećeg sveta da ušićarimo po nešto.NATO bombardovanje kao da se nije dogodilo Srbiji, politika glinenih golubova , ponovila se u Libiji. Umesto naravoučenija da je sve Globalno, Srbija ponovo traži svoj nesvrstani put. Krupni kapital svojom NATO vojskom, koju neštedeći finansira želi da povrati sve što je u prošlom veku nacionalizovano.

sale

pre 12 godina

sve ste fino predvideli osim jednog Libija je sledeca zemlja na redu koja ce priznati nezavisnost Kosova, sobzirom na to kakve je dobre odnose imao Gadafi sa Srbijom, i to da ga je Srbija podrzavala mozete zamisliti kakve ce odnose nova vlast imati sa Srbijom

Зоран

pre 12 godina

Па до сада смо ми радили, од сада ће неки други. Што не постависте питање колико година смо радили МИ у Либији док Гадафи није скинут. *** Још нико ниеј урадио посао тако што му неко стално прича шта да ради.

borba se nastavlja

pre 12 godina

Doskorašnje vlasti i dalje su tu i njima su potrebni lekovi, oružje i hrana. Građani Libije ne žele novu vlast i mogu da plate isporuke.

stanko simic

pre 12 godina

NOVA LIBIJSKA DEMOKRATSKA VLAST NEĆE SARADJIVATI SA ONIM KOJI SU IZ SRBIJE SEDELI U GADAFIJEVOM ŠATORU I PRIMALI POKLONE OD TOG OZLOGLAŠENOG DIKTATORA.

Зоран

pre 12 godina

Па до сада смо ми радили, од сада ће неки други. Што не постависте питање колико година смо радили МИ у Либији док Гадафи није скинут. *** Још нико ниеј урадио посао тако што му неко стално прича шта да ради.

Bata

pre 12 godina

200 milijardi dolara je novac Libijske vlade sa kojim je raspolagala drzava Libija a koje je Gadafi iznosio iz zemlje za vreme desetogodisnjih sankcija. To je novac koji se nalazi na raznim racunima zapadnih banaka i investicionih fondova. U 2011. godini u Libiji su zapoceti projekti u vrednosti od 50 milijardi dolara, planirana je modernizacija Libijske vojske u vrednosti od 30 milijardi dolara. Nemojmo da zamanjujemo teze i da prepisujemo sve sada vec pokojnom pukovniku Moameru el Gadafiju. Ne zaboravimo da je taj takozvani diktator dobio priznanje UN u novembru 2010. kao borac za ljudska prava i sloboda. Tri meseca kasnije je postao najveci diktrator na svetu a sada i lopov. Tu nesto ne stima.

borba se nastavlja

pre 12 godina

Doskorašnje vlasti i dalje su tu i njima su potrebni lekovi, oružje i hrana. Građani Libije ne žele novu vlast i mogu da plate isporuke.

Radisav Ćïrković

pre 12 godina

Zapanjena sam tvrdnjom gospodje Jakić da "naša moguća šansa poljoprivreda ..., jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama"!
Verovatno zbog toga što im poljoprivreda "nije tako interesantna", zemlje poput SAD, Holandije ili sićušne Danske kontrolišu svetsko tržište hrane, semenskih kultura, poloprivredne tehnologije i opreme.
S duge strane, naša poljoprivreda je zaostala, skupa, usitnjena, neorganizovana i zapuštena od strane države. Treba li time da pobedimo zapadnu?

Lektor

pre 12 godina

Obozavam ove "strucne opservacije" tzv strucnjaka iz Privredne komore Srbije. "Mozda bi mogli da se ukljucimo u poljoprivredu", "pomno pratimo dogadjaje", " Njima treba izgradnja infrastrukture i td..."
Ugasite ove institucije sto pricaju "price iz kafica".
Jel vi stvarno mislite da cemo moci da se ukljucimo u izgradnju Libije ?
A Francuska ? a Nemacka ? a SAD ? Oni ce sada da se sklone u stranu i kazu " Ma neka grade Srbi, zasto mi da profitiramo kad to mozemo prepustiti divnim srbima"...
Dakle, mi smo bioskop drzava...

Роксанда

pre 12 godina

Док се Гадифијев леш још приказује заинтересованој публици, објављено је да је вредност послова у Либији око 200 милијарди долара. НАТО интервенцију су изнели Британци и Французи, па су њихове фирме, уз америчке, прве у реду за послове. Србија ће можда задржати неку мрвицу, ако и толико.

gugi

pre 12 godina

pa mi ne pravimo nista vise ni u nasoj zemlji, a kamoli u inostranstvu kao nekada u vreme najveceg standarda i najpotentnije privrede koju je nas narod video

Dušan

pre 12 godina

Naša šansa je u poljoprivredi!? U Srbiji je svaka druga njiva neobrađena, voćnjaci zarasli u korov, povrće uvozimo pitaj Boga odakle...

kokus

pre 12 godina

Polako braco moja,nije vam valjao Gadafi, ali znaj da cete skupo vracati svaki dolar koji je potrosen u ovoj suludoj operaciji NATO-a.
Kad je bilo to da Ameri ili njihovi saveznici uloze dolar a da pritom ne ocekuju da vrate pet. Sve je to goli interes.

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam sta cemo mi ali znam sta radi moja drugarica,do pre nekoliko meseci radila u Libiji kao medicinska sestra jer u Srbiji za nju mesta nije imalo posto nije bila clan nijedne stranke ,dzabe stan +900 eura u eurima + deo plate u njihovoj valuti koji je bio sasvim dovoljan za zivot tih mesec dana i da ustedi tih 900 eur svaki mesec a danas u Srbiji na birou bez ikakve nade da ce da se zaposli.

Safet Cara

pre 12 godina

Ama sta ste smesni- to je nemoguce! Pa Srbija je stalno podrzavala (kao Rusija i Kina) Gadafija. Ma gde god citate u komentima, za vecinu od vas, Gadafi je heroj. Protivnik Amerike, ne priznaje Kosovo a i pomagao Milosevicu.
STA JE SADA KAMELEONCI?! Promenili ste mislenje istovremeno i stranu. Sad bi da budete prijatelji pobunjenicima i da gradite tamo?! E nece moci- America pomogla pobunjenicima, i Amerika ce da kaze ko ce tamo da gradi. Vi idite u Alzir i gradite kucu Gadafijevoj familiji koja je tamo pobegla.

Za vas je Libija, Tunis, Egipat a skoro i Sirija, Maroko, Alzir proslost.

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa pitanje je da li ce iko zeleti sad da radi u Libiji. Plate nece biti kao za vreme Gadafija vec se zna koliko placaju mocne multinacionalne kompanije radnike u zemljama "treceg sveta". Za te plate (100-200$ mesecno) radice oni jadnici dole sto sad slave.

hah

pre 12 godina

Pa eto zašto udbaši postuju ovde i podržavaju Libiju. Tamo im leže pare i sad će da izvise.

Nemamo mi šta da tražimo tamo, neće nas niko. Do zadnjeg dana smo podržavali ubicu i manijaka, a podržavamo ga i još, i naravno da nas nova vlas neće.

Tipično srpski, bez gledanja u budućnost duže od sledećeg piva...

razocaran

pre 12 godina

”Srbija nije toliko ugrožena jer mi nismo tamo ni ugovorili niti smo u realizaciji nekog velikog projekta pa da sada trpimo štetu zbog toga”
- Sva sreca pa poslednjih 10 godina nismo saradjivali sa Libijom, to je uspeh ove vlasti. Uspeli su da za 10 godina svedu na minimum mogucu stetu od pada Gadafijevog rezima. Kakvi nama vode spoljnu politiku...

kolosi

pre 12 godina

gde god bili,znam samo da u Libiji više nikad neće biti sreće,razgrabiće to što imaju i otići,kao i mnogo puta do sada,a gradjane će ubedjivati, kao i kod nas, domaći poslušnici,da će već od sutra biti bolje,samo da damo još ovo,i uradimo još ono...

Malo realnosti, molim

pre 12 godina

Zasto gde smo? Radila sam u Libiji i tvrdim da Libijci definitivno nisu u stanju da ista urade sami, naprosto, niti imaju obrazovanje, niti volje za to. Dakle strani radnici im sigurno trebaju. Na zalost, posto su nase firme (kao i cela privreda), generalno nesposobni za bilo kakve vece poduhvate, a sad ce imati jos jacu konkurenciju o UREDJENIH I SPOSOBNIH stranih firmi, najverovatnije ce nam ostati da radimo kod stranaca ili kao podizvodjaci stranih firmi, kako se ko snadje. Ali posto smo ionako teska sirotinja, za nas je sve preko 600 E visoka plata, pa KO BUDE HTEO DA R A D I, najverovatnije ce to i moci.

tutorov

pre 12 godina

vratio sam se iz Libije početkom jula ove godine,stalno sam zaposlen u jednoj velikoj naftnoj kompanijim, naša država ni do sada nije bila prisutna tamo koliko je mogla.Mislim da će biti mnogo posla za naše ljude ali samo kao pod-izvodžaći, što i nije loše, nemaju naše kompanije novac za početak posla tamo.7AB4S

MaloMorgen

pre 12 godina

Nije NATO isao tamo zbog Libijaca vec zbog sebe. Oni mogu da sire svoja trzista i crpe bogatstva jer imaju vojsku koja je placena da im to omoguci. Cista stvar. A Libijski narod niko nista i nece pitati. Sada ce glavni biti Shell, British Petrol...
A mi, sitna buranija, mozemo samo da sednemo i placemo i skupljamo mrvice ako ih i bude. Ko nam je kriv kad nismo veliki i mocni.

Svi zakoni ljudske rase koji su vladali pre hiljadu ili dve itli tri godina, vladaju jos uvek. Zakon dzungle, da veci i jaci namecu pravila, uvek ce vaziti. Buranija ostaje buranija.

sale

pre 12 godina

sve ste fino predvideli osim jednog Libija je sledeca zemlja na redu koja ce priznati nezavisnost Kosova, sobzirom na to kakve je dobre odnose imao Gadafi sa Srbijom, i to da ga je Srbija podrzavala mozete zamisliti kakve ce odnose nova vlast imati sa Srbijom

spoljnja politika Srbije

pre 12 godina

Nasa vlast i javnost se uglavnom stavila na stranu Gadafija, a ne na stranu libijskog naroda, tako da ce odnosi izmedju Libije i Srbije definitivno zahladneti, a ocekujte i skoro priznanje Kosova kao nezavisne drzave od strane novih vlasti. Prosto imaju pravo na to, mi se nismo solidarisali sa njima, zasto bi se oni solidaraisali sa nama?
To samo govori koliko je glupa nasa spoljnja politika, od koje imamo samo stete. Verovatno je neki genijalac iz nase vlasti mislio da Gadafi moze da izadje kao pobednik protiv pobunjenika koji su potpomognuti NATO-om?!
A verovatno isti taj genijalac misli i da ce nam nove libijske vlasti oprostiti to sto smo do zadnjeg dana podrzavali njihovog diktatora, i da ce se odnosi vratiti na staro pre ovog gradjadnskog rata.

Ljubica

pre 12 godina

Sve sto smo dosad radili u prijateljskoj Libiji je zavrseno.Sada je tamo Amerika a mi znamo kolikom kolicinom ljubavi nas oni obasipaju izrazenom u tonama bombi.

slobodan homsek

pre 12 godina

Ehe,he.Nasa Zorica je jako naivna.Onaj man, "Yes we can" je zamutio celi
Middle East a najvise tamo gde je nafta.Libija ce dobiti "demokratiju" kao i Irak a kauboji ce da siskaju naftu zauvek. A obnovu i privredu ce da preuzmu zapadni saveznici,Englezi,Amerikanci i Australijanci.

zoki

pre 12 godina

Posto po 100. put niste znali da procenite kuda svet ide, kuda duvaju vetrovi, i iz sopstvenog neznanja i inata stali na stranu luzera, naravno da nema sta sa pobednicima da trazite u Libiji.
Navijali ste za Gadafija a nasapram kompletnog zapadnog i arapskog sveta koji je isao protiv njega.
Sta se sad javljate?

Ljubivije I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće, bavimo se sami sa sobom.
Nema više poslova koji se mogu dobiti političkim prijateljstvom. Poslove dobija onaj koji zna i može kvalitetno i u roku da nešto uradi. Za informaciju onih koji neznaju rekonstrukciju, odnosno izgradnju nove rafinerije u Pančevu, koja je u većinskom vlasništvu Rusa, izvodi jedna firma iz USA.
Kada želite da dobijete neki posao u inostranstvu, pa i u Libiji, morate dati bankarsku garanciju da ćete taj posao kvalitetno i na vreme uraditi i posebno takođe bančinu garanciju da će to što ste napravili funkcionisati 30-50 godina. Pošto kod nas ne postoje takve banke koje to mogu garantovati, mi možemo učestvovati kao neki sitni podizvođači sa sitnim zaradama. Iz tih razloga mi ne možemo dobiti poslove ni u Srbiji, koje kreditiraju svetske i evropske banke. Promer su mostovi preko Ade i kod Beške.
Zahvalujući našoj katastrofalnoj nazvanoj patriotskom politikom, koja nas je ostavila po strani saveza ili alijansi u koje su ušle sve normalne države Evrope, mi smo ostali bez privrede i bez para.U najboljem slučaju mi možemo učestvovati kao podizvođači firmama iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske itd.
A to što gospdin Jeremić i njegova diplomatija organizuju nekakve skupove pa potom na televiziji daju izjave doveli smo vam investitore a sada se vi iz privrede pokažite, ne vredi ni po lule duvana. Neka gospoda iz vlasti siđu u privredu i nek napravi nešto što nekome treba u svetu nesvatljive hiperprodukcije.
Naša jedina šansa da ulazimo u svetske i evropske sisteme ali je to sa ovom kobajagi neutralnom politikom apsolutno nemoguće. Pa prošetajte najužim centrom Beogeada i nađite jednu prodavnicu koja nema strano ime. Kod nas se i kafe restorani više ne zovu srpskim imenom.Pre neki dan sam išao da registrujem auto i u SUP-u službenik obukao majicu na kojoj nešto piše na engleskom jeziku.

naim-zagreb

pre 12 godina

"Gde smo mi u Libiji posle Gadafija?

Za vas ne znam, ali za nas Albance,znam da če pod hitno nova Vlada Libije priznati Republiku Kosovo. To je neizbježno ...

Зоран

pre 12 godina

Дошли Амери, отишао Ирак, самим тим и ми. Исто ће бити са Либијом. Уосталом, изволите зидајте и градите у Ираку за милион долара дневно, ако хоћете. Гину сваког дана. Код Садама било боље. Тако ће и Либија.

Drasko Topola

pre 12 godina

Gde smo,nismo nigde,vec dva dana nase "patriote",nasi div junaci masovno placu i naricu za sudbinom "brata Muamera",a to sto je taj njihov veliki vodja z svojoj zemlji pobio na hiljade ljudi za vreme njegove vlasti i sto je opljacako ,po najnovijim podacima,oko 200 milijardi dolara,to nije bitno,to se ne vazi,dok god ima neko ko ce se suprostaviti Zapadu,a za kojeg ce oni najvijati dobro sakriveni iza svojih com. ekrana,cak se i njihova "majka" Rusija ogradila od Gadafija i juce je Medvede pozdravio definitivnu smenu vlasti u Libiji.
E zato nas tamo nece biti nigde,zivi bili pa videli!

Helios

pre 12 godina

Libija? Koja Libija? Većina gradova je sravnjena sa zemljom Tu bi svakako i bilo posla za građevinare ali neće - jer je i broj Libijaca drastično smanjen a tek će i biti. To je osnovni cilj cele akcije i još nije ispunjen. Trenutno najplaćenije zanimanje je posao statiste koji pred zapadnim kamerama izigrava oduševljeni oslobođeni narod. Dosta će vremena proći dok se ne instalira marionetska vlast, ali kao opšteprezreni stalno će biti zablindirani. A kao plemenski rasparčana zemlja veoma će se decentralizovati.
Onda će 50% njih koji su i sad za Gadafija plus 30% njih koje će "demokratija" da udari u glavu i razočara kao i nas početi uobičajenim kanalima da komunicira sa nama. Bićemo u sukobu zbog toga sa NATO zemljama i tada će sve zavisiti od nas. U poslednjem velikom biznis razračunavanju naša trenutna vlast je poslušno podvila rep. Prihvatili su da gone Šarića a Milo se odrekao veoma isplativog Kalića. Time je CIA-DEA obezbedila duplu pobedu, em smanjenje priliva keša u SCG em povećanje priliva na Kosovo plus sebi zaradu. E tako će (nam) i biti sa Libijom, kao što (nam) je sada sa Irakom. Najogoljenija borba, osiromašenje do istrebljanja što ratom što nasilnom ekonomijom. Pa ako još imaš nesposobnu, korumpiranu a drugima poslušnu vlast...

Ivan 81

pre 12 godina

Kod nas su i posle pada Milosevica Kina salje svoje radnike u Srbiju i izvozi njenu robu.
Verujem da ce biti posla za nase gradjane isto kao i za vreme Gadafija jer u svakoj zemlji posle revolucije nastupa sindrom 'Sve je isto samo njega nema'.

Joel

pre 12 godina

Naftnu industriju ce da podele zapadne kompanije? Stvarno? A kako je bilo pod Gadafijem? Ne znam ko je ovo pisao ali bi bilo lepo napisati kako je to do sada naftna industrija Libije bila podeljena. Ja koliko znam zapadne kompanije su i pod Gadafijem drzale naftnu industriju Libije. Italijanske kompanije su drzale cak trecinu naftne libijske proizvodnje i distribucije. Shell je takodje imao ogroman deo. Gadafi je svoju naftu odavno dao zapadu na koriscenje i tu se nece nista promeniti.

Sever

pre 12 godina

Direktor velike nemacke gradjevinske firme rece u sredu na sastanku: '... Alzir je dobar, Irak je odlican sa tendecijom da bude jos bolji, Libija se otvara za nas cim obese Gadafija...' sutradan vec je ubijen Gadafi, bice posla, za mene barem!Nema pravde, samo je interes u pitanju. Nemacka drzava je uz pomoc saveznika obezbedila novo trziste svojim firmama.

Bolbek

pre 12 godina

Da nije tužno bilo bi smešno!
Zorica Jakić smatra da je naša moguća šansa poljoprivreda i dodaje da treba da razmišljamo na tu temu ”jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama. Pa mi u našoj zemlji nismo u stanju da iskoristimo šansu u poljoprivredi a da pomognemo Libiji. Koleginica treba da razmišlja da što pre ode u zaborav i istoriju, Srbija vam ovo uništavanje nikada neće oprostiti. *****

Ljubivoje I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće i bavimo se sami sobom.
Kada su poslovi u inostranstvu u pitanju, pa i uključujući i Libiju, mi smo bez ikakvih šansi.Da bi se dobili poslovi potrebno je da iza vas stoje jake banke sa garancijama za izvođenje i završetak posla pa i za kasnije garantene periode da će sve funkcionisati. E vidite toga kod nas nema i mi možemo biti samo neki sitni podizvođači sa ograničenim sitnim zaradama a glavne zarade će otići drugome. Kako sada stvari stoje mi imamo šanse da budemo podizvođači Slovencima, Hrvatima ili Austrijancima. Pa mi smo podizvođači i na gradilištima u Srbiji:most Ada, most Beška itd.
Sve je to rezultat naše čuvene patriotske politike i načeg neću u saveze i alijanse u koje su ušle sve normalne evropske zemlje.

prevaren

pre 12 godina

Mi cemo pratiti,mi cemo pomno pratiti,trebalo bi...bla-bla-bla-bla
Kakva je korist od ovakve privredne komore i aparatcika i birokrata u njoj,toliki ljudi kradu bogu dane u ambasadama i predstavnistvima sirom sveta...
Nama treba jedno veliko spremanje,a ne bi skodilo ni malo vaspitnog samaranja drzavnih sluzbenika

Podunavac

pre 12 godina

Pa ni nama nisu ni Rusi ni Kinezi pomogli da uvedemo demokratske promene i uhapsimo Slobodana. A gde su oni danas u Srbiji? Drze naftnu industriju, pumpe, fabrike,.. Jesu li nam se narusili odnosi? Nisu. Libiji sad predstoji tranzicija, svaki strani kapital im je ok. Samo ne znam od kuda nama kapital? Ako se ovde govori o nasim radnicima, gradjavinarima, tek za njih ne vidim nikakav problem da se vrate u Libiju? Pa ima Libijaca koji rade ovde kod nas.
Pa zar smo mi ratovali sa Libijom?

boki

pre 12 godina

*******
Srbi vise nece dobiti poslove jer smo okarakterisani kao zemlja koja je davala podrsku "diktatoru", eventualno kao podizvodjaci, ali netreba se ni sekirati jer velikih poslova nece ni biti vise!

boro

pre 12 godina

Kakva iluzija, pa srbine gde zivis,
do juce rame uz rame si se borio sa
Gadafijo, a uhvacenisu na delu oni
"radjevinari" e sad okrecemo plocu,
sad su novi vlasti naivni i neznaju
ono sto zna svako, da smo mi bili
najveci saveznici diktatora kojeg
su se otarasili. Postavise na njihom
mestu da li bi favorizovao nekoga
nakon drugog svetskog rata koji je
saradjivao sa nemcima?!

Milan

pre 12 godina

Mi smo,po pravilu,podržavali pogrešnu stranu,pa shodno tome...
Naša celokupna politička scena,i vlast i opozicija,zdušno je podržavala Gadafija,tako da bi mnogo više trebalo da nas brinu političke posledice njegovog svrgavanja.

sami

pre 12 godina

kako vam nije sram pa gadafiju ste rreklli nemoj priznati kosovo jer oni si špijuni amera . asdruge strane amerikancime ste rekli da albanci su fundamentalisti i islamski terrorristi ida vi se borite protiv isl, terrorrisma kakva ddvoličnost sveste izgubili ijos cete izgubite sramotaza vas

Vladan Grujić

pre 12 godina

Kada se čovek svojom voljom kocka i izgubi, ne može nikoga da krivi za to osim loše sreće. Javnost Srbije je videla kakva je sila krenula na Gadafija. Bilo je očigledno da u dobroj meri pretežu simpatije za pukovnika. I šta sad? Ništa, kockarskim žargonom rečemo, igrali smo tropa.

Milos

pre 12 godina

Posto smo vrlo uspesno "zabili noz u ledja" prijatelju koji nam ista nije okretao ni onda kada smo bili u najvecem cabru (ovde mislim na priznanje nove prelazne vlasti Libije) sada se nadam da ce njihov sledeci korak kao americkih poslusnika biti priznanje Kosova-dobro se dobrim vraca...I gde sad treba da vidimo sebe? Zelimo li deo krvavog kolaca u obnovi koju su izazvale "demokratske" bombe?!Gadafi je pao-ubili su ga ko' psa.Sada je mucenik a mi smo pokazali ko smo i sta smo-sto bi rekao Sava iz Kikinde-licimuri i ....Ma znate vec!

student

pre 12 godina

Par meseci pre rata u Libiji, studenti iz Libije su isli na prestizni Cisco kurs (jedini sertifikovani Cisco u Srbiji) na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, planirajuci da otvore svoju akademiju u Libiji uz finansiranje svoje vlade...

bean

pre 12 godina

Možda će i moći da se radi, ali za mnogo manje para.
Nema šanse od amera da vidiš vajdu,to si mogao kod
"diktatora".
Mada, pošto je sada tamo nova ekonomija,po ukusu USA otvaraju
se mogućnosti za PR menadžere,marketing stručnjake,savetnike za sve i svašta,fakultetlije bez portfelja,a mi toga imamo na kamare.
Još su i članovi DS-a,i stranaka vladajuće koalicije,pa
bi dve demokratske vlasti mogle da sarađuju.
Mislim na američku Libiju i našu ponosnu Srbiju.

urke

pre 12 godina

Isto gde su i Iracani,Avganistanci, i ostali koji su bili napadnuti od Amerike i Nato-a,Ko je na celu Iraka,Avganistana,i ko ce doci na vlast u Tunisu,Maroku i Libiji,pa naravno Americki ljudi....bas zalim te narode mozda su do sad imali nesto,ali od sad nece imati nista.A i kad se bolje vidi svi koji su dosli na vlast,bili su i ranije sa tim svrgnutim liderima,pa su odlucili da nece vise da budu u njihovoj senci.

dule dva

pre 12 godina

Otvoreno ,manje-više , navijati za Gadafija i njegov režim ,imati tamo "naše pse rata" na pogrešnoj strani nije neka preporuka za novi režim
i njihove močne zapadne saveznike.

rale

pre 12 godina

Očekuje se da upravo taj, naftni, sektor ubrzo između sebe podele velike zapadne kompanije i na tom polju nemamo šta da tražimo.

****

Milentije

pre 12 godina

Mi smo gde smo i bili, a vladari sveta "R&R" Rotšildi i Rokfeleri javno ubijaju. To su znaci slabosti. Do sad od kad su svet uzjašili od pre 500 godina krili su se iz 17 zidova, a sad su izašli na scenu. Urušila se imperija. Mi prvo da popišemo plaćenike, a onda plan za dalje...,

Citate li vi uopste tekst?

pre 12 godina

Neverovatno koliko PROMASENIH komentara! Svaki drugi kuka i zanoveta, maltene kune Libijce sto su srusili ludog diktatora, jer ce im sutra kao sigurno biti k'o nama, odnosno lose! Mislim stvarno! Kakve veze to ima sa temom, koja je kako mi da se ubacimo u igru i zaradimo koju kintu da NAMA bude bolje. Manite se braco kuknjave nas sopstvenom sudbinom i soljenja pameti svima od reda i GLEDAJTE STA CETE SA SOBOM I OD SEBE, a druge ostavite da rade kako misle da im je najbolje. Uostalom, svaki ima pravo na sopstvene greske, a vase misljenje ih sasvim sigurno ne zanima.

ja

pre 12 godina

Steta moze biti samo individualna, u vidu ne isplacenih zarada. A posto toga ima i u Srbiji bas je nekog tamo dobro ususkanog drzavnog sluzbenika briga!

george wordy

pre 12 godina

Arhaičan Muzejski Matrix nesvrstane ex - yu još uvek vlada spoljnom politikom Srbije, što je potvrdila i nedavna konferencija egzotičnog trećeg sveta.Takva tezgarska politika je kratkog daha, ako nemožemo medju jake ajmo od trećeg sveta da ušićarimo po nešto.NATO bombardovanje kao da se nije dogodilo Srbiji, politika glinenih golubova , ponovila se u Libiji. Umesto naravoučenija da je sve Globalno, Srbija ponovo traži svoj nesvrstani put. Krupni kapital svojom NATO vojskom, koju neštedeći finansira želi da povrati sve što je u prošlom veku nacionalizovano.

Stevan

pre 12 godina

E, a sada je posao ministra inostranih poslova da prvom prilikom razgovara sa novim vlastima a ne da stalno idemo uz vetar... Da necemo mozda mi sada da im dokazujemo da je Gadafi bio dobar. Ne bi me ni to iznenadilo od nas. Kao kad je crnogorska opozicija priznala rezultate referenduma a nas Vojislav dr Kostunica govorio kako referendum nije regularan. Siguran sam da ce poslova za nase radnike biti u Libiji ako su se do sada kao takvi dokazali.

zoran1965

pre 12 godina

najmanje ostrascen komentar, i najblize realnom analiza u libiji.
uzimajuci u obzir srpsku zainteresovanost
samo da nije kasno, o tome je neko u drzavi da proceni u najgorem slucaju kada je poceo cirkus
ovi nasi experti ili su cuvali svoje licne interese u libiji, ili su totalno nesposobni
neznas sta je gore

Oklinak

pre 12 godina

Smenom vlasti u Libiji gube firme u Srbiji koje su se bavile mutnim poslovima u sektoru naoruzanja i vojne opreme. Izvoz hrane, usluga, pruzanje zdravstvenih usluga je bio zanemarljiv. Najbolje je da se predstavnici PKS i nas ekonomski ambasador pojave sa zvanicnim podacima. Prvatne kompanije iz Srbije koje su radile u Naftnoj Industriji Libije borile su se ravnopravno sa zapadnim kompanijama uz nikakvu pomoc od strane drzave. Da li treba napomenuti da je svaki zaposleni slao kuci par hiljada eura mesecno. Nasa zvanicna politika i nezvanicne mutne radnje su doprinele da slika o Srbiji u poslegadafijevskoj Libiji bude jos gora nego sto je bila. Mogucnosti za saradnju postoje i dalje. Sto se tice odluke o nepriznavanju Kosova, u to nisam siguran. Nas opsti stav da je sve gotovo i da ce libijsku naftu uzeti Amerikanci i Francuzi je izgovor za nesposobnost, frustriranost i lenjost.

borba se nastavlja

pre 12 godina

Doskorašnje vlasti i dalje su tu i njima su potrebni lekovi, oružje i hrana. Građani Libije ne žele novu vlast i mogu da plate isporuke.

stanko simic

pre 12 godina

NOVA LIBIJSKA DEMOKRATSKA VLAST NEĆE SARADJIVATI SA ONIM KOJI SU IZ SRBIJE SEDELI U GADAFIJEVOM ŠATORU I PRIMALI POKLONE OD TOG OZLOGLAŠENOG DIKTATORA.

Safet Cara

pre 12 godina

Ama sta ste smesni- to je nemoguce! Pa Srbija je stalno podrzavala (kao Rusija i Kina) Gadafija. Ma gde god citate u komentima, za vecinu od vas, Gadafi je heroj. Protivnik Amerike, ne priznaje Kosovo a i pomagao Milosevicu.
STA JE SADA KAMELEONCI?! Promenili ste mislenje istovremeno i stranu. Sad bi da budete prijatelji pobunjenicima i da gradite tamo?! E nece moci- America pomogla pobunjenicima, i Amerika ce da kaze ko ce tamo da gradi. Vi idite u Alzir i gradite kucu Gadafijevoj familiji koja je tamo pobegla.

Za vas je Libija, Tunis, Egipat a skoro i Sirija, Maroko, Alzir proslost.

spoljnja politika Srbije

pre 12 godina

Nasa vlast i javnost se uglavnom stavila na stranu Gadafija, a ne na stranu libijskog naroda, tako da ce odnosi izmedju Libije i Srbije definitivno zahladneti, a ocekujte i skoro priznanje Kosova kao nezavisne drzave od strane novih vlasti. Prosto imaju pravo na to, mi se nismo solidarisali sa njima, zasto bi se oni solidaraisali sa nama?
To samo govori koliko je glupa nasa spoljnja politika, od koje imamo samo stete. Verovatno je neki genijalac iz nase vlasti mislio da Gadafi moze da izadje kao pobednik protiv pobunjenika koji su potpomognuti NATO-om?!
A verovatno isti taj genijalac misli i da ce nam nove libijske vlasti oprostiti to sto smo do zadnjeg dana podrzavali njihovog diktatora, i da ce se odnosi vratiti na staro pre ovog gradjadnskog rata.

sami

pre 12 godina

kako vam nije sram pa gadafiju ste rreklli nemoj priznati kosovo jer oni si špijuni amera . asdruge strane amerikancime ste rekli da albanci su fundamentalisti i islamski terrorristi ida vi se borite protiv isl, terrorrisma kakva ddvoličnost sveste izgubili ijos cete izgubite sramotaza vas

naim-zagreb

pre 12 godina

"Gde smo mi u Libiji posle Gadafija?

Za vas ne znam, ali za nas Albance,znam da če pod hitno nova Vlada Libije priznati Republiku Kosovo. To je neizbježno ...

hah

pre 12 godina

Pa eto zašto udbaši postuju ovde i podržavaju Libiju. Tamo im leže pare i sad će da izvise.

Nemamo mi šta da tražimo tamo, neće nas niko. Do zadnjeg dana smo podržavali ubicu i manijaka, a podržavamo ga i još, i naravno da nas nova vlas neće.

Tipično srpski, bez gledanja u budućnost duže od sledećeg piva...

Nenad-EU

pre 12 godina

Pa pitanje je da li ce iko zeleti sad da radi u Libiji. Plate nece biti kao za vreme Gadafija vec se zna koliko placaju mocne multinacionalne kompanije radnike u zemljama "treceg sveta". Za te plate (100-200$ mesecno) radice oni jadnici dole sto sad slave.

Зоран

pre 12 godina

Па до сада смо ми радили, од сада ће неки други. Што не постависте питање колико година смо радили МИ у Либији док Гадафи није скинут. *** Још нико ниеј урадио посао тако што му неко стално прича шта да ради.

Milan

pre 12 godina

Mi smo,po pravilu,podržavali pogrešnu stranu,pa shodno tome...
Naša celokupna politička scena,i vlast i opozicija,zdušno je podržavala Gadafija,tako da bi mnogo više trebalo da nas brinu političke posledice njegovog svrgavanja.

zoki

pre 12 godina

Posto po 100. put niste znali da procenite kuda svet ide, kuda duvaju vetrovi, i iz sopstvenog neznanja i inata stali na stranu luzera, naravno da nema sta sa pobednicima da trazite u Libiji.
Navijali ste za Gadafija a nasapram kompletnog zapadnog i arapskog sveta koji je isao protiv njega.
Sta se sad javljate?

Ljubica

pre 12 godina

Sve sto smo dosad radili u prijateljskoj Libiji je zavrseno.Sada je tamo Amerika a mi znamo kolikom kolicinom ljubavi nas oni obasipaju izrazenom u tonama bombi.

Drasko Topola

pre 12 godina

Gde smo,nismo nigde,vec dva dana nase "patriote",nasi div junaci masovno placu i naricu za sudbinom "brata Muamera",a to sto je taj njihov veliki vodja z svojoj zemlji pobio na hiljade ljudi za vreme njegove vlasti i sto je opljacako ,po najnovijim podacima,oko 200 milijardi dolara,to nije bitno,to se ne vazi,dok god ima neko ko ce se suprostaviti Zapadu,a za kojeg ce oni najvijati dobro sakriveni iza svojih com. ekrana,cak se i njihova "majka" Rusija ogradila od Gadafija i juce je Medvede pozdravio definitivnu smenu vlasti u Libiji.
E zato nas tamo nece biti nigde,zivi bili pa videli!

Milos

pre 12 godina

Posto smo vrlo uspesno "zabili noz u ledja" prijatelju koji nam ista nije okretao ni onda kada smo bili u najvecem cabru (ovde mislim na priznanje nove prelazne vlasti Libije) sada se nadam da ce njihov sledeci korak kao americkih poslusnika biti priznanje Kosova-dobro se dobrim vraca...I gde sad treba da vidimo sebe? Zelimo li deo krvavog kolaca u obnovi koju su izazvale "demokratske" bombe?!Gadafi je pao-ubili su ga ko' psa.Sada je mucenik a mi smo pokazali ko smo i sta smo-sto bi rekao Sava iz Kikinde-licimuri i ....Ma znate vec!

Bata

pre 12 godina

200 milijardi dolara je novac Libijske vlade sa kojim je raspolagala drzava Libija a koje je Gadafi iznosio iz zemlje za vreme desetogodisnjih sankcija. To je novac koji se nalazi na raznim racunima zapadnih banaka i investicionih fondova. U 2011. godini u Libiji su zapoceti projekti u vrednosti od 50 milijardi dolara, planirana je modernizacija Libijske vojske u vrednosti od 30 milijardi dolara. Nemojmo da zamanjujemo teze i da prepisujemo sve sada vec pokojnom pukovniku Moameru el Gadafiju. Ne zaboravimo da je taj takozvani diktator dobio priznanje UN u novembru 2010. kao borac za ljudska prava i sloboda. Tri meseca kasnije je postao najveci diktrator na svetu a sada i lopov. Tu nesto ne stima.

Ivan 81

pre 12 godina

Kod nas su i posle pada Milosevica Kina salje svoje radnike u Srbiju i izvozi njenu robu.
Verujem da ce biti posla za nase gradjane isto kao i za vreme Gadafija jer u svakoj zemlji posle revolucije nastupa sindrom 'Sve je isto samo njega nema'.

kolosi

pre 12 godina

gde god bili,znam samo da u Libiji više nikad neće biti sreće,razgrabiće to što imaju i otići,kao i mnogo puta do sada,a gradjane će ubedjivati, kao i kod nas, domaći poslušnici,da će već od sutra biti bolje,samo da damo još ovo,i uradimo još ono...

dule dva

pre 12 godina

Otvoreno ,manje-više , navijati za Gadafija i njegov režim ,imati tamo "naše pse rata" na pogrešnoj strani nije neka preporuka za novi režim
i njihove močne zapadne saveznike.

Oklinak

pre 12 godina

Smenom vlasti u Libiji gube firme u Srbiji koje su se bavile mutnim poslovima u sektoru naoruzanja i vojne opreme. Izvoz hrane, usluga, pruzanje zdravstvenih usluga je bio zanemarljiv. Najbolje je da se predstavnici PKS i nas ekonomski ambasador pojave sa zvanicnim podacima. Prvatne kompanije iz Srbije koje su radile u Naftnoj Industriji Libije borile su se ravnopravno sa zapadnim kompanijama uz nikakvu pomoc od strane drzave. Da li treba napomenuti da je svaki zaposleni slao kuci par hiljada eura mesecno. Nasa zvanicna politika i nezvanicne mutne radnje su doprinele da slika o Srbiji u poslegadafijevskoj Libiji bude jos gora nego sto je bila. Mogucnosti za saradnju postoje i dalje. Sto se tice odluke o nepriznavanju Kosova, u to nisam siguran. Nas opsti stav da je sve gotovo i da ce libijsku naftu uzeti Amerikanci i Francuzi je izgovor za nesposobnost, frustriranost i lenjost.

Joel

pre 12 godina

Naftnu industriju ce da podele zapadne kompanije? Stvarno? A kako je bilo pod Gadafijem? Ne znam ko je ovo pisao ali bi bilo lepo napisati kako je to do sada naftna industrija Libije bila podeljena. Ja koliko znam zapadne kompanije su i pod Gadafijem drzale naftnu industriju Libije. Italijanske kompanije su drzale cak trecinu naftne libijske proizvodnje i distribucije. Shell je takodje imao ogroman deo. Gadafi je svoju naftu odavno dao zapadu na koriscenje i tu se nece nista promeniti.

Milentije

pre 12 godina

Mi smo gde smo i bili, a vladari sveta "R&R" Rotšildi i Rokfeleri javno ubijaju. To su znaci slabosti. Do sad od kad su svet uzjašili od pre 500 godina krili su se iz 17 zidova, a sad su izašli na scenu. Urušila se imperija. Mi prvo da popišemo plaćenike, a onda plan za dalje...,

Зоран

pre 12 godina

Дошли Амери, отишао Ирак, самим тим и ми. Исто ће бити са Либијом. Уосталом, изволите зидајте и градите у Ираку за милион долара дневно, ако хоћете. Гину сваког дана. Код Садама било боље. Тако ће и Либија.

Citate li vi uopste tekst?

pre 12 godina

Neverovatno koliko PROMASENIH komentara! Svaki drugi kuka i zanoveta, maltene kune Libijce sto su srusili ludog diktatora, jer ce im sutra kao sigurno biti k'o nama, odnosno lose! Mislim stvarno! Kakve veze to ima sa temom, koja je kako mi da se ubacimo u igru i zaradimo koju kintu da NAMA bude bolje. Manite se braco kuknjave nas sopstvenom sudbinom i soljenja pameti svima od reda i GLEDAJTE STA CETE SA SOBOM I OD SEBE, a druge ostavite da rade kako misle da im je najbolje. Uostalom, svaki ima pravo na sopstvene greske, a vase misljenje ih sasvim sigurno ne zanima.

george wordy

pre 12 godina

Arhaičan Muzejski Matrix nesvrstane ex - yu još uvek vlada spoljnom politikom Srbije, što je potvrdila i nedavna konferencija egzotičnog trećeg sveta.Takva tezgarska politika je kratkog daha, ako nemožemo medju jake ajmo od trećeg sveta da ušićarimo po nešto.NATO bombardovanje kao da se nije dogodilo Srbiji, politika glinenih golubova , ponovila se u Libiji. Umesto naravoučenija da je sve Globalno, Srbija ponovo traži svoj nesvrstani put. Krupni kapital svojom NATO vojskom, koju neštedeći finansira želi da povrati sve što je u prošlom veku nacionalizovano.

student

pre 12 godina

Par meseci pre rata u Libiji, studenti iz Libije su isli na prestizni Cisco kurs (jedini sertifikovani Cisco u Srbiji) na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, planirajuci da otvore svoju akademiju u Libiji uz finansiranje svoje vlade...

Helios

pre 12 godina

Libija? Koja Libija? Većina gradova je sravnjena sa zemljom Tu bi svakako i bilo posla za građevinare ali neće - jer je i broj Libijaca drastično smanjen a tek će i biti. To je osnovni cilj cele akcije i još nije ispunjen. Trenutno najplaćenije zanimanje je posao statiste koji pred zapadnim kamerama izigrava oduševljeni oslobođeni narod. Dosta će vremena proći dok se ne instalira marionetska vlast, ali kao opšteprezreni stalno će biti zablindirani. A kao plemenski rasparčana zemlja veoma će se decentralizovati.
Onda će 50% njih koji su i sad za Gadafija plus 30% njih koje će "demokratija" da udari u glavu i razočara kao i nas početi uobičajenim kanalima da komunicira sa nama. Bićemo u sukobu zbog toga sa NATO zemljama i tada će sve zavisiti od nas. U poslednjem velikom biznis razračunavanju naša trenutna vlast je poslušno podvila rep. Prihvatili su da gone Šarića a Milo se odrekao veoma isplativog Kalića. Time je CIA-DEA obezbedila duplu pobedu, em smanjenje priliva keša u SCG em povećanje priliva na Kosovo plus sebi zaradu. E tako će (nam) i biti sa Libijom, kao što (nam) je sada sa Irakom. Najogoljenija borba, osiromašenje do istrebljanja što ratom što nasilnom ekonomijom. Pa ako još imaš nesposobnu, korumpiranu a drugima poslušnu vlast...

Podunavac

pre 12 godina

Pa ni nama nisu ni Rusi ni Kinezi pomogli da uvedemo demokratske promene i uhapsimo Slobodana. A gde su oni danas u Srbiji? Drze naftnu industriju, pumpe, fabrike,.. Jesu li nam se narusili odnosi? Nisu. Libiji sad predstoji tranzicija, svaki strani kapital im je ok. Samo ne znam od kuda nama kapital? Ako se ovde govori o nasim radnicima, gradjavinarima, tek za njih ne vidim nikakav problem da se vrate u Libiju? Pa ima Libijaca koji rade ovde kod nas.
Pa zar smo mi ratovali sa Libijom?

sale

pre 12 godina

sve ste fino predvideli osim jednog Libija je sledeca zemlja na redu koja ce priznati nezavisnost Kosova, sobzirom na to kakve je dobre odnose imao Gadafi sa Srbijom, i to da ga je Srbija podrzavala mozete zamisliti kakve ce odnose nova vlast imati sa Srbijom

urke

pre 12 godina

Isto gde su i Iracani,Avganistanci, i ostali koji su bili napadnuti od Amerike i Nato-a,Ko je na celu Iraka,Avganistana,i ko ce doci na vlast u Tunisu,Maroku i Libiji,pa naravno Americki ljudi....bas zalim te narode mozda su do sad imali nesto,ali od sad nece imati nista.A i kad se bolje vidi svi koji su dosli na vlast,bili su i ranije sa tim svrgnutim liderima,pa su odlucili da nece vise da budu u njihovoj senci.

kokus

pre 12 godina

Polako braco moja,nije vam valjao Gadafi, ali znaj da cete skupo vracati svaki dolar koji je potrosen u ovoj suludoj operaciji NATO-a.
Kad je bilo to da Ameri ili njihovi saveznici uloze dolar a da pritom ne ocekuju da vrate pet. Sve je to goli interes.

Stevan

pre 12 godina

E, a sada je posao ministra inostranih poslova da prvom prilikom razgovara sa novim vlastima a ne da stalno idemo uz vetar... Da necemo mozda mi sada da im dokazujemo da je Gadafi bio dobar. Ne bi me ni to iznenadilo od nas. Kao kad je crnogorska opozicija priznala rezultate referenduma a nas Vojislav dr Kostunica govorio kako referendum nije regularan. Siguran sam da ce poslova za nase radnike biti u Libiji ako su se do sada kao takvi dokazali.

Bolbek

pre 12 godina

Da nije tužno bilo bi smešno!
Zorica Jakić smatra da je naša moguća šansa poljoprivreda i dodaje da treba da razmišljamo na tu temu ”jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama. Pa mi u našoj zemlji nismo u stanju da iskoristimo šansu u poljoprivredi a da pomognemo Libiji. Koleginica treba da razmišlja da što pre ode u zaborav i istoriju, Srbija vam ovo uništavanje nikada neće oprostiti. *****

tutorov

pre 12 godina

vratio sam se iz Libije početkom jula ove godine,stalno sam zaposlen u jednoj velikoj naftnoj kompanijim, naša država ni do sada nije bila prisutna tamo koliko je mogla.Mislim da će biti mnogo posla za naše ljude ali samo kao pod-izvodžaći, što i nije loše, nemaju naše kompanije novac za početak posla tamo.7AB4S

Malo realnosti, molim

pre 12 godina

Zasto gde smo? Radila sam u Libiji i tvrdim da Libijci definitivno nisu u stanju da ista urade sami, naprosto, niti imaju obrazovanje, niti volje za to. Dakle strani radnici im sigurno trebaju. Na zalost, posto su nase firme (kao i cela privreda), generalno nesposobni za bilo kakve vece poduhvate, a sad ce imati jos jacu konkurenciju o UREDJENIH I SPOSOBNIH stranih firmi, najverovatnije ce nam ostati da radimo kod stranaca ili kao podizvodjaci stranih firmi, kako se ko snadje. Ali posto smo ionako teska sirotinja, za nas je sve preko 600 E visoka plata, pa KO BUDE HTEO DA R A D I, najverovatnije ce to i moci.

MaloMorgen

pre 12 godina

Nije NATO isao tamo zbog Libijaca vec zbog sebe. Oni mogu da sire svoja trzista i crpe bogatstva jer imaju vojsku koja je placena da im to omoguci. Cista stvar. A Libijski narod niko nista i nece pitati. Sada ce glavni biti Shell, British Petrol...
A mi, sitna buranija, mozemo samo da sednemo i placemo i skupljamo mrvice ako ih i bude. Ko nam je kriv kad nismo veliki i mocni.

Svi zakoni ljudske rase koji su vladali pre hiljadu ili dve itli tri godina, vladaju jos uvek. Zakon dzungle, da veci i jaci namecu pravila, uvek ce vaziti. Buranija ostaje buranija.

bean

pre 12 godina

Možda će i moći da se radi, ali za mnogo manje para.
Nema šanse od amera da vidiš vajdu,to si mogao kod
"diktatora".
Mada, pošto je sada tamo nova ekonomija,po ukusu USA otvaraju
se mogućnosti za PR menadžere,marketing stručnjake,savetnike za sve i svašta,fakultetlije bez portfelja,a mi toga imamo na kamare.
Još su i članovi DS-a,i stranaka vladajuće koalicije,pa
bi dve demokratske vlasti mogle da sarađuju.
Mislim na američku Libiju i našu ponosnu Srbiju.

zoran1965

pre 12 godina

najmanje ostrascen komentar, i najblize realnom analiza u libiji.
uzimajuci u obzir srpsku zainteresovanost
samo da nije kasno, o tome je neko u drzavi da proceni u najgorem slucaju kada je poceo cirkus
ovi nasi experti ili su cuvali svoje licne interese u libiji, ili su totalno nesposobni
neznas sta je gore

boro

pre 12 godina

Kakva iluzija, pa srbine gde zivis,
do juce rame uz rame si se borio sa
Gadafijo, a uhvacenisu na delu oni
"radjevinari" e sad okrecemo plocu,
sad su novi vlasti naivni i neznaju
ono sto zna svako, da smo mi bili
najveci saveznici diktatora kojeg
su se otarasili. Postavise na njihom
mestu da li bi favorizovao nekoga
nakon drugog svetskog rata koji je
saradjivao sa nemcima?!

slobodan homsek

pre 12 godina

Ehe,he.Nasa Zorica je jako naivna.Onaj man, "Yes we can" je zamutio celi
Middle East a najvise tamo gde je nafta.Libija ce dobiti "demokratiju" kao i Irak a kauboji ce da siskaju naftu zauvek. A obnovu i privredu ce da preuzmu zapadni saveznici,Englezi,Amerikanci i Australijanci.

Radisav Ćïrković

pre 12 godina

Zapanjena sam tvrdnjom gospodje Jakić da "naša moguća šansa poljoprivreda ..., jer poljoprivreda nije tako interesantna zapadnim zemljama"!
Verovatno zbog toga što im poljoprivreda "nije tako interesantna", zemlje poput SAD, Holandije ili sićušne Danske kontrolišu svetsko tržište hrane, semenskih kultura, poloprivredne tehnologije i opreme.
S duge strane, naša poljoprivreda je zaostala, skupa, usitnjena, neorganizovana i zapuštena od strane države. Treba li time da pobedimo zapadnu?

Ljubivije I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće, bavimo se sami sa sobom.
Nema više poslova koji se mogu dobiti političkim prijateljstvom. Poslove dobija onaj koji zna i može kvalitetno i u roku da nešto uradi. Za informaciju onih koji neznaju rekonstrukciju, odnosno izgradnju nove rafinerije u Pančevu, koja je u većinskom vlasništvu Rusa, izvodi jedna firma iz USA.
Kada želite da dobijete neki posao u inostranstvu, pa i u Libiji, morate dati bankarsku garanciju da ćete taj posao kvalitetno i na vreme uraditi i posebno takođe bančinu garanciju da će to što ste napravili funkcionisati 30-50 godina. Pošto kod nas ne postoje takve banke koje to mogu garantovati, mi možemo učestvovati kao neki sitni podizvođači sa sitnim zaradama. Iz tih razloga mi ne možemo dobiti poslove ni u Srbiji, koje kreditiraju svetske i evropske banke. Promer su mostovi preko Ade i kod Beške.
Zahvalujući našoj katastrofalnoj nazvanoj patriotskom politikom, koja nas je ostavila po strani saveza ili alijansi u koje su ušle sve normalne države Evrope, mi smo ostali bez privrede i bez para.U najboljem slučaju mi možemo učestvovati kao podizvođači firmama iz Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske itd.
A to što gospdin Jeremić i njegova diplomatija organizuju nekakve skupove pa potom na televiziji daju izjave doveli smo vam investitore a sada se vi iz privrede pokažite, ne vredi ni po lule duvana. Neka gospoda iz vlasti siđu u privredu i nek napravi nešto što nekome treba u svetu nesvatljive hiperprodukcije.
Naša jedina šansa da ulazimo u svetske i evropske sisteme ali je to sa ovom kobajagi neutralnom politikom apsolutno nemoguće. Pa prošetajte najužim centrom Beogeada i nađite jednu prodavnicu koja nema strano ime. Kod nas se i kafe restorani više ne zovu srpskim imenom.Pre neki dan sam išao da registrujem auto i u SUP-u službenik obukao majicu na kojoj nešto piše na engleskom jeziku.

Sever

pre 12 godina

Direktor velike nemacke gradjevinske firme rece u sredu na sastanku: '... Alzir je dobar, Irak je odlican sa tendecijom da bude jos bolji, Libija se otvara za nas cim obese Gadafija...' sutradan vec je ubijen Gadafi, bice posla, za mene barem!Nema pravde, samo je interes u pitanju. Nemacka drzava je uz pomoc saveznika obezbedila novo trziste svojim firmama.

boki

pre 12 godina

*******
Srbi vise nece dobiti poslove jer smo okarakterisani kao zemlja koja je davala podrsku "diktatoru", eventualno kao podizvodjaci, ali netreba se ni sekirati jer velikih poslova nece ni biti vise!

Dušan

pre 12 godina

Naša šansa je u poljoprivredi!? U Srbiji je svaka druga njiva neobrađena, voćnjaci zarasli u korov, povrće uvozimo pitaj Boga odakle...

prevaren

pre 12 godina

Mi cemo pratiti,mi cemo pomno pratiti,trebalo bi...bla-bla-bla-bla
Kakva je korist od ovakve privredne komore i aparatcika i birokrata u njoj,toliki ljudi kradu bogu dane u ambasadama i predstavnistvima sirom sveta...
Nama treba jedno veliko spremanje,a ne bi skodilo ni malo vaspitnog samaranja drzavnih sluzbenika

rale

pre 12 godina

Očekuje se da upravo taj, naftni, sektor ubrzo između sebe podele velike zapadne kompanije i na tom polju nemamo šta da tražimo.

****

Vladan Grujić

pre 12 godina

Kada se čovek svojom voljom kocka i izgubi, ne može nikoga da krivi za to osim loše sreće. Javnost Srbije je videla kakva je sila krenula na Gadafija. Bilo je očigledno da u dobroj meri pretežu simpatije za pukovnika. I šta sad? Ništa, kockarskim žargonom rečemo, igrali smo tropa.

Ljubivoje I

pre 12 godina

Mi smo kod kuće i bavimo se sami sobom.
Kada su poslovi u inostranstvu u pitanju, pa i uključujući i Libiju, mi smo bez ikakvih šansi.Da bi se dobili poslovi potrebno je da iza vas stoje jake banke sa garancijama za izvođenje i završetak posla pa i za kasnije garantene periode da će sve funkcionisati. E vidite toga kod nas nema i mi možemo biti samo neki sitni podizvođači sa ograničenim sitnim zaradama a glavne zarade će otići drugome. Kako sada stvari stoje mi imamo šanse da budemo podizvođači Slovencima, Hrvatima ili Austrijancima. Pa mi smo podizvođači i na gradilištima u Srbiji:most Ada, most Beška itd.
Sve je to rezultat naše čuvene patriotske politike i načeg neću u saveze i alijanse u koje su ušle sve normalne evropske zemlje.

Dzoni

pre 12 godina

Ne znam sta cemo mi ali znam sta radi moja drugarica,do pre nekoliko meseci radila u Libiji kao medicinska sestra jer u Srbiji za nju mesta nije imalo posto nije bila clan nijedne stranke ,dzabe stan +900 eura u eurima + deo plate u njihovoj valuti koji je bio sasvim dovoljan za zivot tih mesec dana i da ustedi tih 900 eur svaki mesec a danas u Srbiji na birou bez ikakve nade da ce da se zaposli.

ja

pre 12 godina

Steta moze biti samo individualna, u vidu ne isplacenih zarada. A posto toga ima i u Srbiji bas je nekog tamo dobro ususkanog drzavnog sluzbenika briga!

gugi

pre 12 godina

pa mi ne pravimo nista vise ni u nasoj zemlji, a kamoli u inostranstvu kao nekada u vreme najveceg standarda i najpotentnije privrede koju je nas narod video

Lektor

pre 12 godina

Obozavam ove "strucne opservacije" tzv strucnjaka iz Privredne komore Srbije. "Mozda bi mogli da se ukljucimo u poljoprivredu", "pomno pratimo dogadjaje", " Njima treba izgradnja infrastrukture i td..."
Ugasite ove institucije sto pricaju "price iz kafica".
Jel vi stvarno mislite da cemo moci da se ukljucimo u izgradnju Libije ?
A Francuska ? a Nemacka ? a SAD ? Oni ce sada da se sklone u stranu i kazu " Ma neka grade Srbi, zasto mi da profitiramo kad to mozemo prepustiti divnim srbima"...
Dakle, mi smo bioskop drzava...

razocaran

pre 12 godina

”Srbija nije toliko ugrožena jer mi nismo tamo ni ugovorili niti smo u realizaciji nekog velikog projekta pa da sada trpimo štetu zbog toga”
- Sva sreca pa poslednjih 10 godina nismo saradjivali sa Libijom, to je uspeh ove vlasti. Uspeli su da za 10 godina svedu na minimum mogucu stetu od pada Gadafijevog rezima. Kakvi nama vode spoljnu politiku...

Роксанда

pre 12 godina

Док се Гадифијев леш још приказује заинтересованој публици, објављено је да је вредност послова у Либији око 200 милијарди долара. НАТО интервенцију су изнели Британци и Французи, па су њихове фирме, уз америчке, прве у реду за послове. Србија ће можда задржати неку мрвицу, ако и толико.