Subota, 22.10.2011.

02:18

Država rešila da obori cene goriva

U Vladi Srbije ozbiljno razmišljaju da ponovo uvedu neku vrstu ograničenja cena naftnih derivata, koja se primenjivala do 1. januara ove godine.

Izvor: Novosti

Država rešila da obori cene goriva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Titanik*

pre 12 godina

Баш сте заслужили похвале, ви господо из Владе Србије. Па то озбиљно размишљање може бити тешка одлука, како се одрећи те зараде. Чак и када би се одлучили на такав за вас неугодан потез онда би то било од 1 јануара наредне године. Ма дај да искористимо још мало, вероватно вам је то мото.

Voltron*

pre 12 godina

Решили значи да цена горива се снизи. Па то је само због притиска који имају од стране јавности, а када би они то могли да избегну ма то би им баш одговарало. Срамота више, цена горива на светским берзама опада а код нас нико ни да покрене питање да се корекција изврши.

Zeka Peka*

pre 12 godina

Када се буде ушло у неку озбиљнију контролу бојим се да ће се ту богами свашта наћи. Област занимљива, доста могућности за малверзације, па заиста би требало да се темељно све испита.

CrnogoracSrbin*

pre 12 godina

Поднели сте прекршајне пријаве, сјајно, толико ће то да им утиче на финансије да ће се уплашити и више неће правити такве прекршаје. Време је да се уозбиљимо иначе ћемо отићи на дно као "Титаник" господо. Цена горива је премашила све цене у односу на земље у окружењу и то вас нимало није потресно. Да ли треба неко из иностранства да упути коментар да је заиста претерало сваку меру па да ви озбиљно кренете у размишљање да снизите цену нафте и деривата.

ForestGamp*

pre 12 godina

Озбиљно размишљају у Влади да снизе цене горива. Па ово је заиста бисер и то црни бисер. Чим они "озбиљно" размишљају онда можемо да се надамо томе. Цене горива појефтиниле бар неколико пута у овој години, а код нас кад се цена повећа нема начина да се коригује на ниже. Неће да се одрекне држава те зараде.

Dalmatinac*

pre 12 godina

Имамо најниже плате у региону, најскупље гориво у Европи, на сјајно. Дошли сте до такве тачке бахатости да је већ и вашим пријатељима из ЕУ се смичило. Странци заобилазе наше бензинске пумпе и точе гориво кад изађу из Србије, то је страшно. Е то вас је навело да размишљате да се одрекнете дела колача у цени горива.

Vlada

pre 12 godina

Naplatite od NISa razliku od 15 $/t (koliko sada placaju) na bar 30 $/barelu (40% od cene sirove nafte tipa Ural, a to je 210 $/t, pa kada 195 $ pomnozimo sa 1.000.000 t sirove nafte koju izvlace iz Srbije u 2011.) koliko bi mogla da vredi domaca sirova nafta pa napunite budzet i smanjite akcizu.

nigg

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na
gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe
samim tim i privrede. Sigurno mora ali
bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja,
veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi.
Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u
ceni posla.
(ky3ma, 22. oktobar 2011 03:16)

ja koliko znam, poslodavcima u Srbiji se vraca pdv od goriva

DEMOKRATA

pre 12 godina

Vlada da je htela bolji zivot narodu smanjila bi akcize goriva koje su 50%na cenu goriva i vece a pumpadzije hoce takodje neku zaradu i to je ova cena goriva sada.Samo majmun ne bi ukapirao da su marze mogle biti manje i samim time narod bi se vise vozio i priliv bi para bio veci ali ovde samo gledaju korist i kako da zacepe rupe u budzetu preko kicme naroda..Odvratno!Fuj..

Branko

pre 12 godina

Ispada da su za sve krivi nepismeni inspektori. Ko je toliko lud da u to poveruje i ko je još luđi da poveruje kako će u Srbiji nešto da pojeftini.

zeljko82

pre 12 godina

kako da nece,ima da bude 50rsd! Ne znam samo kako ih nije sramota jer svi znamo da je 1l kad izadje iz nisa 40rsd. 100 din
ara,gospodo vozaci nam uzimaju po litru. To je bezobrazluk!!!

petar

pre 12 godina

Vlada Srbije izmislja "rupu na saksiji".

Prepisite model politike cena i kvaliteta goriva iz BiH, Hrvatske ili Austrije i problem resen.

mirko

pre 12 godina

Hoce Vlada da nas "kupi" pre izvora.

Sto se ranije nije setili gradjanima da pomogne, vec sad kad je videla da je previse pritegla, ko vele malo da popustimo.

Necu glasati za stranke iz Vlade.

Dejan

pre 12 godina

ja pre dvadesetak dana čitah ovde kako nam je gorivo medju jeftinijim u evrpi i okruženju - iako svi znamo da su to ... neistine. Hmmm
A država nek spusti akcize a ne da nas zavarava sto će ovim derikožama 2(jer je država broj 1) izbiti 2 dinara i gromoglasno nam govoriti kako je gorivo pojeftinilo.
Nego ubistvo Gadafija bi sad moglo da utiče na poskupljenje goriva!? Na nas prve sve utiče u svetu i odmah poskupi... i ulje i šećer,gorivo... Ipak je ovo PREDIZBORNI naslov!
Oooo presveti srpski političari,hvala vam što će (MOŽDA) PRESKUPO gorivo da malao pojeftini i bude samo skupo!

monopolisti i karteli dizu cene

pre 12 godina

@Nenad, 22. oktobar 2011 13:50
Moze drzava da smanji akcize,ali ce onda morati da uzima jos vise kredita da popuni rupu u budzetu koja ce biti jos veca,ili ce smanjiti penzije,izdvajanja za zdravstvo skolstvo i ostalo,ili ce smanjiti akcize a podici poreze na imovinu,pdv i ostalo.
Ne znam sta zalite naftase oni zaradjuju vise nego dobro,posebno NIS koji se rastura od para.Valjda njih treba zauzdati jer uzimaju ogroman profit iz nasih dzepova,i to je tako jer im to vlast dopusta.
Za vas koji ne znate, akcize i porezi se naplacuju svuda,nije Srbija jedina zemlja u kojoj postoje akcize.
Cak i da vlast ukine akcize,naftasi nece zbog toga smanjiti cene.

Kokan

pre 12 godina

Kod nas je cena goriva prevelika zbog drzavnih akciza. Ne verujem da ce da spuste nesto bitno, ipak drzava puni budzet na taj nacin. Sve sto urade u skorije vreme je cist populizam zbog izbora. Da su hteli, mogli su da snize cenu dosta ranije. Najmanje kada su mogli da koriguju cenu je prilikom snizenja cene na svetskom trzistu.

joey

pre 12 godina

svi znamo da se muti oko goriva i da se uzima lova i to ogromna...
mene interesuje kada i koliko ce da pojeftini? 2din? 5din? pa za to ne morate ni da se trudite oko toga...
realno plin treba da bude 40din..u zimu

bluer

pre 12 godina

Eto dokaza da tito I sloba zive I nadahnutim pratecim generacija. Ne bi se drzava odrekla dela akcize vec udri po drugima. Hbte gde mi zivimo

Duki

pre 12 godina

U Srbiji inače ne postoji logika. Međutim, to je tako samo na prvi pogled. Ako se zna da kod nas vlada monopol i da pritom, imamo i najveće akcize na naftne derivate u Evropi, jasno je da državi ne odgovara da se odrekne lepog priliva u budžet. Zato su i cene tu gde jesu. Najviše i u Evropi i u regionu. A građani? Ko njih uopšte nešto pita?

Dexterijus

pre 12 godina

Razumem ja drzavu sto njoj trebaju novci, ali neka drzava razume mene da i meni treba (jeftiniji) benzin. Drugarski,aj da se nadjemo na "pola-pola". Vi spustite akcize za 50% , a ja cu za 50% vishe kupovati benzin!!!
(to bi bilo lepo pojeftinjenje, za oko 25din-30din)
I svima dobro.....

Nenad

pre 12 godina

Ovo je glup i nefer potez države. Ona uzima za sebe 50% cene goriva, a prodavcima ograničava zaradu na minimum. Ako već hoće da smanje cenu goriva, neka smanje akcize, pa posle neka posmatraju šta rade ostali.
Svakako bi mi godila niža cena goriva, ali nepravda je nepravda, i protiv nje moramo da se borimo.

mile oil

pre 12 godina

Posto je vise nego ocigledno da ce i "pojeftinjenje" goriva biti jedan od aduta vlade u pokusaju da pridobiju jos ponekog naivnog glasaca ovim putem ih obavestavam da im ni to nece pomoci da dobiju moj glas, zapravo vise nista im ne moze u tome pomoci. Obzirom na trenutne cene goriva i "standard" prosecnog Srbina svako pojeftinjenje ispod 10% bilo bi smesno i beznacajno.

igor

pre 12 godina

I prosle godine su pricali o promeni nacina racunanja cena kao i to da ce to dovesti do pojeftinjenja goriva. Odmah po stupanju na snagu te odluke cene su skocile za 10-15dinara. Lopovi!

Igor

pre 12 godina

Predizborna kamapanja u punom jeku! Da se hteli korigovali bi poreze, akcize na naftne derivate davno. Razumem da gorivo ne moze biti puno jeftinije, ali ni drzava ne mora bas da se ugradjuje kao Belgija. Mada, cime ce da placaju penzije, plate zaposlenima iz budzeta, ako ukinu prihod koji pogadja sve. Meni i dalje nije jasno zasto su mali porezi na alkohol/duvan, to je stvar luksuza, dok je gorivo potrebno svima. E, moja jadna Srbijo!

CityWatch

pre 12 godina

Ocekujem obilje ovakvih naslova i clanaka do izbora kao i neke vise nego simbolicne akcije koje ce pratiti takve naslove. Medjutim, iskustvo nas uci u kakvoj i kako uredjenoj drzavi zivimo. Da se razumemo, ne bih imao nista protiv visokih cena goriva, hrane, nekvalitetne obuce i odece ako bi to islo na socijalni program ali, prvo, zelimo procesuiranje i oduzimanje imovine i slobode stvarnim pljackasima Srbije bez obzira na politicku stranku ili stranke koje stoje iza njih kao i bez obzira na posledice. Kolektivna solidarnost ima smisla samo ako se zavrsi sa onima koji su doveli do tih drasticnih mera. Nazalost, nema sanse. Drzava je korumpirana u svim porama u tu je ucinjen napredak ali u negativnom smislu. Niko nije ocekivao svedski standard odmah po padu rezima SM ali jesmo red, rad i napredak kao posledicu uredjenja drzave po bilo kom drugom principu osim burazerskokumovskozemljakojaranskog sistema koji nas je zakucao u mulj odmah posto smo se malo odbacili od dna posle cuvene oktobarske "revolucije".

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Hahaha, "oboriće cenu" kako bi se napunili rezervoari "Dinkićevim akcijama"!
Ovaj film jako često, po pravilu OBAVEZNO, gledamo pred izbore. Ubiše se od brige za "građane".
Mi smo jedna od retkih država u svetu gde bi vlast najrađe naplatila poreze i ostale dažbine, a da potom građani - ispare, bar do sledećih izbora.
******

Pex

pre 12 godina

Uf uf uf..sta su ti izbori i kampanja...ma ne treba mi vase *** pojeftinjenje za 50 para...ma da ga na 0 din stavite vi ste bre pukli, samo vam nije jasno. Nema toga sto mozete da ucinite da bi ste ostali. Narod je gotov i nema snage vise ni za slamku da se hvata. A vasi jeftini trikovi su istroseni i potpuno glupavi. Ne znam ni sto placate te silne savetnike kada ne znaju svoj posao. P U K L I S T E !!!!!!!!

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

PredraGe

pre 12 godina

Dolaze izbori, morace i braca Rusi malo da stegnu kaish u NISu. Do posle izbora, a onda se shishanje ovaca nastavlja!

Podrzhao bih ovo ukoliko bi vlast snizila cene i uvela moraorijum na izmenu ovog zakona na jedno 4 godine koliko traje mandat. Tek onda bih im poverovao!

PERA KOJOT degenije

pre 12 godina

Uočene su nepravilnosti oko količina. Da li se vi to šalite? Kako je moguće da kad ste uočili te nepravilnosti, da su pojedinci još na slobodi a imovina nije popisana? Tamo običnim smrtnicima kad neplate porez popisujete imovinu.
Ovo je organizovani šverc odnosno kriminal, a ne plaćanjem poreza su direktno su pogođene bolnice, škole,...
Ovakve nepravilnosti se ne ispravljaju tako što će te im vi reći da oni greše i da treba da rade po zakonu. Ovo se rešava prijavom i sudskim postupkom protiv visoko organizovanog šverca. Svaka druga priča je ona kde se nešto valja ispod stola kad su u pitanju draćavni službenici.
Što se tiče cene goriva država nema šta tu da se meša. Jednostavna računica pokazuje da ako je došlo do pada cene nafte u svetu, a naš prodavac zadrži tu cenu on ostvaruje ekstra profit. Zakonskom politikom država može da ih liši tih prihoda u celosti. Takoše još može da pokrene još po neki postupak protiv njega, a posebno kad se uoči da postoji kartelski dogovor. Tako se radi u svim zemljama EU, ali i svim drugim pravnim zemljama.
P.S
Vlada oće da obori cenu goriva a a gsp će da poskupi za 20% - STRAŠNO

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

cacak-20

pre 12 godina

IZBORI SU ČUDO!!!IMA JEDNA ANEGDOTA VEZANA ZA POLITIČARE KAKO PRED IZBORE OSVAJAJU ŽENU,A ONA GLASI OVAKO:VOLIM TE KO PRED IZBORE!!

Boris

pre 12 godina

Ha, sta je to drzava??? Drzava treba da je u sluzbi geadjana kao i da stiti gradjanske interese medjutim kod nas drzava radi za tajkune, ruske sluzbe i sitne interese! Smesno je ovo vise komentarisati jer to nece promeniti nista!
- Evo jedan najbanalniji primer: Hrvatska je prodala svu srpsku imovinu kod njih, nacionalizovala, a nasa vlada njima svake godine produzava rokove kako bi oni svoju povratili u Srbiji, skupili dokumentaciju i prodali ponovo nama, boze boze sta smo mi docekali! Uz to da dodam da je srpska imovina u Hr veca nego njihova kod nas za 40 tak procenata!
Ko je u Srbiji uzeo procenat za ovako jednu mostruoznu odluku-"posao"???

mile

pre 12 godina

Ova vest bi bolje "legla" u izdanju za 1. April. Ovo je ipak Srbija, tako da je tesko poverovati u to. Pre ce, po "logici" nasih vlastodrzaca, da poskupi jer je pao priliv novca u budzet od akciza.

Goksi

pre 12 godina

To će samo ostati na razmišljanju vlade, kako kaže Vaš novinar, jer naravno da je ovde pre svega u interesu monop koji drži NIS i Rusi neće dozvoliti ograničavanje cena, jer odmah mogu uvesti nestašice goriva i onda opet cene idu gore. Znači dok ne bude prave tržišne utakmice, neće ni biti povoljnih cena.

Spajanje sa Kurirom?

pre 12 godina

"država ozbiljno razmišlja da snizi cenu gorivu" je tendeciozna izjava iz koje se ne vidi ko je rekao ovo MIŠLJENJE koje je milionima kilometara daleko od zvanične odluke.
Ovakve izjave osim cilja čitanosti treba da sadrže donekle bar ime onoga ko je izjavio ovo ili da se potpisani autor ogradi da je ovo njegovo mišljenje.
Metodom rekla kazala ovakvo novinarsto se ne razlikuje se od poznatih trač tabloid izjava tipa "prijatelji su izjavili da on/ona vrši u slobodno vreme"
Neozbiljno i populistički

Boki S.

pre 12 godina

Stvarno mi nije jasno nista oko ove cene goriva.Nisam ekonomista ali ako je promet pao i drzava,koja nije sposobna da budzet puni osim poskupljenjima,manje zahvati od akciza i nameta i samim time ima i manje novca ista tvrdoglavo drzi visoke cene.Jedan primer od pre dva dana-moj prijatelj iz Francuske dolazi godisnje 4-5 puta u Beograd automobilom i redovno tankuje u Hrvatskoj prvenstveno zbog kvaliteta goriva a u zadnje vreme i zbog cene koja je tamo manja.Znaci ni dinar -evro ne ostavlja ovde iako je patriotski nastrojen prema Srbiji.Zamislite tek teski saobracaj i kamiondzije koje se tankuju napolju a nama ostavljaju samo izduvne gasove.DA li neko u nekom ministarstvu ikada razmislja o tim velikim gubicima ili gospoda nemaju vremena ili nista ne kapiraju.Stresno.

pumpadžija

pre 12 godina

Jedini ispravni, tržišni načini na koji država može da utiče na cenu goriva su:
1. smanjivanje akciza (izmene zakona o akcizama) i 2. doslednost u suzbijanju monopolskog ponašanja.
Sve ostalo spada u šarenu lažu i providnu demagogiju, može da napravi samo nestašice i redove na pumpama.

Dorćolac

pre 12 godina

Gorivo u Srbiji prodaje se kao da je na berzi jos cena od 110 dolara... a cena pala ispod 70 dolara... Nije samo Atanackovic kriv, vec udbasi koji diriguju poslom !!!!!

George Carlin

pre 12 godina

Šta bi sa onim zakidanjem na meri? Brankice, znam da imaš posla preko glave, ajde bar jednu emisiju, da vidimo ko je i koliko dobar.

wlado

pre 12 godina

ky3ma objasnio.

kao kada bi smanjili porez na plate, i nezaposlenost bi opala....sto bi posle 6 meseci donosilo 3 x vece prihode budzetu, ali nee, oderi ga sad dok mozes....ko gleda sutra?

Ovca iz stada

pre 12 godina

Dobre li drzave, citaj VLASTI! Pa ni dvojne akcize nisu resili 8 meseci, a sad misle o narodu! IZBORI KAD GOD TREBA, SVAKE GODINE, dok ne preduzmu prave mere, prvo od sebe! "Rekonstruisana vlada" i "nova energija", "EFIKASNA UPRAVA", "UCINJENE REFORME" kojima je Evropa zadivljena...Kakve izjave KO DA SMO DEBILI. A ovo pojeftinjenje je LICEMERJE kao "tajkunski most". VALJDA JE STALNO TREBALO IĆI U KORAK SA SVETSKIM CENAMA. "EFIKASNA UPRAVA", zavisi kako za koga i s koje strane novčanika...

Akciza

pre 12 godina

Dobro su se setili! Drzavi je opao priliv od akcize jer je gorivo u okruzenju jeftinije nego kod nas pa dosta nas sipa gorivo redovno preko grane. Mada sam vise za trzisnu konkurenciju. Neko bi trebao da odgovara za ovo oligopolsko ponasanje. Tu mislim i na same ucesnike na trzistu kao i na nesposobne i korumpirane drzavne sluzbenike koji su to trebali da sprece.

Aleksandar

pre 12 godina

Ne znam kako se država nije setila da oporezuje veću zaradu, odnosno veći profit koji nastaje zahvaljujući razlici u ceni između prodajne i nabavne cene goriva.Zna se kolike su marže. Mislim da tada niko ne bi morao da se brine zbog cena goriva u okruženju, cena nafte na berzi, kursa evra, rodne godine, vremenskih uslova i sl.

ky3ma

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe samim tim i privrede. Sigurno mora ali bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja, veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi. Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u ceni posla.

ky3ma

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe samim tim i privrede. Sigurno mora ali bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja, veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi. Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u ceni posla.

Boki S.

pre 12 godina

Stvarno mi nije jasno nista oko ove cene goriva.Nisam ekonomista ali ako je promet pao i drzava,koja nije sposobna da budzet puni osim poskupljenjima,manje zahvati od akciza i nameta i samim time ima i manje novca ista tvrdoglavo drzi visoke cene.Jedan primer od pre dva dana-moj prijatelj iz Francuske dolazi godisnje 4-5 puta u Beograd automobilom i redovno tankuje u Hrvatskoj prvenstveno zbog kvaliteta goriva a u zadnje vreme i zbog cene koja je tamo manja.Znaci ni dinar -evro ne ostavlja ovde iako je patriotski nastrojen prema Srbiji.Zamislite tek teski saobracaj i kamiondzije koje se tankuju napolju a nama ostavljaju samo izduvne gasove.DA li neko u nekom ministarstvu ikada razmislja o tim velikim gubicima ili gospoda nemaju vremena ili nista ne kapiraju.Stresno.

Nenad

pre 12 godina

Ovo je glup i nefer potez države. Ona uzima za sebe 50% cene goriva, a prodavcima ograničava zaradu na minimum. Ako već hoće da smanje cenu goriva, neka smanje akcize, pa posle neka posmatraju šta rade ostali.
Svakako bi mi godila niža cena goriva, ali nepravda je nepravda, i protiv nje moramo da se borimo.

Dorćolac

pre 12 godina

Gorivo u Srbiji prodaje se kao da je na berzi jos cena od 110 dolara... a cena pala ispod 70 dolara... Nije samo Atanackovic kriv, vec udbasi koji diriguju poslom !!!!!

mirko

pre 12 godina

Hoce Vlada da nas "kupi" pre izvora.

Sto se ranije nije setili gradjanima da pomogne, vec sad kad je videla da je previse pritegla, ko vele malo da popustimo.

Necu glasati za stranke iz Vlade.

DEMOKRATA

pre 12 godina

Vlada da je htela bolji zivot narodu smanjila bi akcize goriva koje su 50%na cenu goriva i vece a pumpadzije hoce takodje neku zaradu i to je ova cena goriva sada.Samo majmun ne bi ukapirao da su marze mogle biti manje i samim time narod bi se vise vozio i priliv bi para bio veci ali ovde samo gledaju korist i kako da zacepe rupe u budzetu preko kicme naroda..Odvratno!Fuj..

Dexterijus

pre 12 godina

Razumem ja drzavu sto njoj trebaju novci, ali neka drzava razume mene da i meni treba (jeftiniji) benzin. Drugarski,aj da se nadjemo na "pola-pola". Vi spustite akcize za 50% , a ja cu za 50% vishe kupovati benzin!!!
(to bi bilo lepo pojeftinjenje, za oko 25din-30din)
I svima dobro.....

mile oil

pre 12 godina

Posto je vise nego ocigledno da ce i "pojeftinjenje" goriva biti jedan od aduta vlade u pokusaju da pridobiju jos ponekog naivnog glasaca ovim putem ih obavestavam da im ni to nece pomoci da dobiju moj glas, zapravo vise nista im ne moze u tome pomoci. Obzirom na trenutne cene goriva i "standard" prosecnog Srbina svako pojeftinjenje ispod 10% bilo bi smesno i beznacajno.

Branko

pre 12 godina

Ispada da su za sve krivi nepismeni inspektori. Ko je toliko lud da u to poveruje i ko je još luđi da poveruje kako će u Srbiji nešto da pojeftini.

Dejan

pre 12 godina

ja pre dvadesetak dana čitah ovde kako nam je gorivo medju jeftinijim u evrpi i okruženju - iako svi znamo da su to ... neistine. Hmmm
A država nek spusti akcize a ne da nas zavarava sto će ovim derikožama 2(jer je država broj 1) izbiti 2 dinara i gromoglasno nam govoriti kako je gorivo pojeftinilo.
Nego ubistvo Gadafija bi sad moglo da utiče na poskupljenje goriva!? Na nas prve sve utiče u svetu i odmah poskupi... i ulje i šećer,gorivo... Ipak je ovo PREDIZBORNI naslov!
Oooo presveti srpski političari,hvala vam što će (MOŽDA) PRESKUPO gorivo da malao pojeftini i bude samo skupo!

petar

pre 12 godina

Vlada Srbije izmislja "rupu na saksiji".

Prepisite model politike cena i kvaliteta goriva iz BiH, Hrvatske ili Austrije i problem resen.

Boris

pre 12 godina

Ha, sta je to drzava??? Drzava treba da je u sluzbi geadjana kao i da stiti gradjanske interese medjutim kod nas drzava radi za tajkune, ruske sluzbe i sitne interese! Smesno je ovo vise komentarisati jer to nece promeniti nista!
- Evo jedan najbanalniji primer: Hrvatska je prodala svu srpsku imovinu kod njih, nacionalizovala, a nasa vlada njima svake godine produzava rokove kako bi oni svoju povratili u Srbiji, skupili dokumentaciju i prodali ponovo nama, boze boze sta smo mi docekali! Uz to da dodam da je srpska imovina u Hr veca nego njihova kod nas za 40 tak procenata!
Ko je u Srbiji uzeo procenat za ovako jednu mostruoznu odluku-"posao"???

zeljko82

pre 12 godina

kako da nece,ima da bude 50rsd! Ne znam samo kako ih nije sramota jer svi znamo da je 1l kad izadje iz nisa 40rsd. 100 din
ara,gospodo vozaci nam uzimaju po litru. To je bezobrazluk!!!

Duki

pre 12 godina

U Srbiji inače ne postoji logika. Međutim, to je tako samo na prvi pogled. Ako se zna da kod nas vlada monopol i da pritom, imamo i najveće akcize na naftne derivate u Evropi, jasno je da državi ne odgovara da se odrekne lepog priliva u budžet. Zato su i cene tu gde jesu. Najviše i u Evropi i u regionu. A građani? Ko njih uopšte nešto pita?

bluer

pre 12 godina

Eto dokaza da tito I sloba zive I nadahnutim pratecim generacija. Ne bi se drzava odrekla dela akcize vec udri po drugima. Hbte gde mi zivimo

Pex

pre 12 godina

Uf uf uf..sta su ti izbori i kampanja...ma ne treba mi vase *** pojeftinjenje za 50 para...ma da ga na 0 din stavite vi ste bre pukli, samo vam nije jasno. Nema toga sto mozete da ucinite da bi ste ostali. Narod je gotov i nema snage vise ni za slamku da se hvata. A vasi jeftini trikovi su istroseni i potpuno glupavi. Ne znam ni sto placate te silne savetnike kada ne znaju svoj posao. P U K L I S T E !!!!!!!!

Kokan

pre 12 godina

Kod nas je cena goriva prevelika zbog drzavnih akciza. Ne verujem da ce da spuste nesto bitno, ipak drzava puni budzet na taj nacin. Sve sto urade u skorije vreme je cist populizam zbog izbora. Da su hteli, mogli su da snize cenu dosta ranije. Najmanje kada su mogli da koriguju cenu je prilikom snizenja cene na svetskom trzistu.

Spajanje sa Kurirom?

pre 12 godina

"država ozbiljno razmišlja da snizi cenu gorivu" je tendeciozna izjava iz koje se ne vidi ko je rekao ovo MIŠLJENJE koje je milionima kilometara daleko od zvanične odluke.
Ovakve izjave osim cilja čitanosti treba da sadrže donekle bar ime onoga ko je izjavio ovo ili da se potpisani autor ogradi da je ovo njegovo mišljenje.
Metodom rekla kazala ovakvo novinarsto se ne razlikuje se od poznatih trač tabloid izjava tipa "prijatelji su izjavili da on/ona vrši u slobodno vreme"
Neozbiljno i populistički

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Hahaha, "oboriće cenu" kako bi se napunili rezervoari "Dinkićevim akcijama"!
Ovaj film jako često, po pravilu OBAVEZNO, gledamo pred izbore. Ubiše se od brige za "građane".
Mi smo jedna od retkih država u svetu gde bi vlast najrađe naplatila poreze i ostale dažbine, a da potom građani - ispare, bar do sledećih izbora.
******

joey

pre 12 godina

svi znamo da se muti oko goriva i da se uzima lova i to ogromna...
mene interesuje kada i koliko ce da pojeftini? 2din? 5din? pa za to ne morate ni da se trudite oko toga...
realno plin treba da bude 40din..u zimu

igor

pre 12 godina

I prosle godine su pricali o promeni nacina racunanja cena kao i to da ce to dovesti do pojeftinjenja goriva. Odmah po stupanju na snagu te odluke cene su skocile za 10-15dinara. Lopovi!

CityWatch

pre 12 godina

Ocekujem obilje ovakvih naslova i clanaka do izbora kao i neke vise nego simbolicne akcije koje ce pratiti takve naslove. Medjutim, iskustvo nas uci u kakvoj i kako uredjenoj drzavi zivimo. Da se razumemo, ne bih imao nista protiv visokih cena goriva, hrane, nekvalitetne obuce i odece ako bi to islo na socijalni program ali, prvo, zelimo procesuiranje i oduzimanje imovine i slobode stvarnim pljackasima Srbije bez obzira na politicku stranku ili stranke koje stoje iza njih kao i bez obzira na posledice. Kolektivna solidarnost ima smisla samo ako se zavrsi sa onima koji su doveli do tih drasticnih mera. Nazalost, nema sanse. Drzava je korumpirana u svim porama u tu je ucinjen napredak ali u negativnom smislu. Niko nije ocekivao svedski standard odmah po padu rezima SM ali jesmo red, rad i napredak kao posledicu uredjenja drzave po bilo kom drugom principu osim burazerskokumovskozemljakojaranskog sistema koji nas je zakucao u mulj odmah posto smo se malo odbacili od dna posle cuvene oktobarske "revolucije".

George Carlin

pre 12 godina

Šta bi sa onim zakidanjem na meri? Brankice, znam da imaš posla preko glave, ajde bar jednu emisiju, da vidimo ko je i koliko dobar.

nigg

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na
gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe
samim tim i privrede. Sigurno mora ali
bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja,
veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi.
Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u
ceni posla.
(ky3ma, 22. oktobar 2011 03:16)

ja koliko znam, poslodavcima u Srbiji se vraca pdv od goriva

wlado

pre 12 godina

ky3ma objasnio.

kao kada bi smanjili porez na plate, i nezaposlenost bi opala....sto bi posle 6 meseci donosilo 3 x vece prihode budzetu, ali nee, oderi ga sad dok mozes....ko gleda sutra?

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

cacak-20

pre 12 godina

IZBORI SU ČUDO!!!IMA JEDNA ANEGDOTA VEZANA ZA POLITIČARE KAKO PRED IZBORE OSVAJAJU ŽENU,A ONA GLASI OVAKO:VOLIM TE KO PRED IZBORE!!

PredraGe

pre 12 godina

Dolaze izbori, morace i braca Rusi malo da stegnu kaish u NISu. Do posle izbora, a onda se shishanje ovaca nastavlja!

Podrzhao bih ovo ukoliko bi vlast snizila cene i uvela moraorijum na izmenu ovog zakona na jedno 4 godine koliko traje mandat. Tek onda bih im poverovao!

Vlada

pre 12 godina

Naplatite od NISa razliku od 15 $/t (koliko sada placaju) na bar 30 $/barelu (40% od cene sirove nafte tipa Ural, a to je 210 $/t, pa kada 195 $ pomnozimo sa 1.000.000 t sirove nafte koju izvlace iz Srbije u 2011.) koliko bi mogla da vredi domaca sirova nafta pa napunite budzet i smanjite akcizu.

pumpadžija

pre 12 godina

Jedini ispravni, tržišni načini na koji država može da utiče na cenu goriva su:
1. smanjivanje akciza (izmene zakona o akcizama) i 2. doslednost u suzbijanju monopolskog ponašanja.
Sve ostalo spada u šarenu lažu i providnu demagogiju, može da napravi samo nestašice i redove na pumpama.

PERA KOJOT degenije

pre 12 godina

Uočene su nepravilnosti oko količina. Da li se vi to šalite? Kako je moguće da kad ste uočili te nepravilnosti, da su pojedinci još na slobodi a imovina nije popisana? Tamo običnim smrtnicima kad neplate porez popisujete imovinu.
Ovo je organizovani šverc odnosno kriminal, a ne plaćanjem poreza su direktno su pogođene bolnice, škole,...
Ovakve nepravilnosti se ne ispravljaju tako što će te im vi reći da oni greše i da treba da rade po zakonu. Ovo se rešava prijavom i sudskim postupkom protiv visoko organizovanog šverca. Svaka druga priča je ona kde se nešto valja ispod stola kad su u pitanju draćavni službenici.
Što se tiče cene goriva država nema šta tu da se meša. Jednostavna računica pokazuje da ako je došlo do pada cene nafte u svetu, a naš prodavac zadrži tu cenu on ostvaruje ekstra profit. Zakonskom politikom država može da ih liši tih prihoda u celosti. Takoše još može da pokrene još po neki postupak protiv njega, a posebno kad se uoči da postoji kartelski dogovor. Tako se radi u svim zemljama EU, ali i svim drugim pravnim zemljama.
P.S
Vlada oće da obori cenu goriva a a gsp će da poskupi za 20% - STRAŠNO

Akciza

pre 12 godina

Dobro su se setili! Drzavi je opao priliv od akcize jer je gorivo u okruzenju jeftinije nego kod nas pa dosta nas sipa gorivo redovno preko grane. Mada sam vise za trzisnu konkurenciju. Neko bi trebao da odgovara za ovo oligopolsko ponasanje. Tu mislim i na same ucesnike na trzistu kao i na nesposobne i korumpirane drzavne sluzbenike koji su to trebali da sprece.

Igor

pre 12 godina

Predizborna kamapanja u punom jeku! Da se hteli korigovali bi poreze, akcize na naftne derivate davno. Razumem da gorivo ne moze biti puno jeftinije, ali ni drzava ne mora bas da se ugradjuje kao Belgija. Mada, cime ce da placaju penzije, plate zaposlenima iz budzeta, ako ukinu prihod koji pogadja sve. Meni i dalje nije jasno zasto su mali porezi na alkohol/duvan, to je stvar luksuza, dok je gorivo potrebno svima. E, moja jadna Srbijo!

monopolisti i karteli dizu cene

pre 12 godina

@Nenad, 22. oktobar 2011 13:50
Moze drzava da smanji akcize,ali ce onda morati da uzima jos vise kredita da popuni rupu u budzetu koja ce biti jos veca,ili ce smanjiti penzije,izdvajanja za zdravstvo skolstvo i ostalo,ili ce smanjiti akcize a podici poreze na imovinu,pdv i ostalo.
Ne znam sta zalite naftase oni zaradjuju vise nego dobro,posebno NIS koji se rastura od para.Valjda njih treba zauzdati jer uzimaju ogroman profit iz nasih dzepova,i to je tako jer im to vlast dopusta.
Za vas koji ne znate, akcize i porezi se naplacuju svuda,nije Srbija jedina zemlja u kojoj postoje akcize.
Cak i da vlast ukine akcize,naftasi nece zbog toga smanjiti cene.

Ovca iz stada

pre 12 godina

Dobre li drzave, citaj VLASTI! Pa ni dvojne akcize nisu resili 8 meseci, a sad misle o narodu! IZBORI KAD GOD TREBA, SVAKE GODINE, dok ne preduzmu prave mere, prvo od sebe! "Rekonstruisana vlada" i "nova energija", "EFIKASNA UPRAVA", "UCINJENE REFORME" kojima je Evropa zadivljena...Kakve izjave KO DA SMO DEBILI. A ovo pojeftinjenje je LICEMERJE kao "tajkunski most". VALJDA JE STALNO TREBALO IĆI U KORAK SA SVETSKIM CENAMA. "EFIKASNA UPRAVA", zavisi kako za koga i s koje strane novčanika...

Aleksandar

pre 12 godina

Ne znam kako se država nije setila da oporezuje veću zaradu, odnosno veći profit koji nastaje zahvaljujući razlici u ceni između prodajne i nabavne cene goriva.Zna se kolike su marže. Mislim da tada niko ne bi morao da se brine zbog cena goriva u okruženju, cena nafte na berzi, kursa evra, rodne godine, vremenskih uslova i sl.

Goksi

pre 12 godina

To će samo ostati na razmišljanju vlade, kako kaže Vaš novinar, jer naravno da je ovde pre svega u interesu monop koji drži NIS i Rusi neće dozvoliti ograničavanje cena, jer odmah mogu uvesti nestašice goriva i onda opet cene idu gore. Znači dok ne bude prave tržišne utakmice, neće ni biti povoljnih cena.

mile

pre 12 godina

Ova vest bi bolje "legla" u izdanju za 1. April. Ovo je ipak Srbija, tako da je tesko poverovati u to. Pre ce, po "logici" nasih vlastodrzaca, da poskupi jer je pao priliv novca u budzet od akciza.

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

Voltron*

pre 12 godina

Решили значи да цена горива се снизи. Па то је само због притиска који имају од стране јавности, а када би они то могли да избегну ма то би им баш одговарало. Срамота више, цена горива на светским берзама опада а код нас нико ни да покрене питање да се корекција изврши.

ForestGamp*

pre 12 godina

Озбиљно размишљају у Влади да снизе цене горива. Па ово је заиста бисер и то црни бисер. Чим они "озбиљно" размишљају онда можемо да се надамо томе. Цене горива појефтиниле бар неколико пута у овој години, а код нас кад се цена повећа нема начина да се коригује на ниже. Неће да се одрекне држава те зараде.

Titanik*

pre 12 godina

Баш сте заслужили похвале, ви господо из Владе Србије. Па то озбиљно размишљање може бити тешка одлука, како се одрећи те зараде. Чак и када би се одлучили на такав за вас неугодан потез онда би то било од 1 јануара наредне године. Ма дај да искористимо још мало, вероватно вам је то мото.

Dalmatinac*

pre 12 godina

Имамо најниже плате у региону, најскупље гориво у Европи, на сјајно. Дошли сте до такве тачке бахатости да је већ и вашим пријатељима из ЕУ се смичило. Странци заобилазе наше бензинске пумпе и точе гориво кад изађу из Србије, то је страшно. Е то вас је навело да размишљате да се одрекнете дела колача у цени горива.

CrnogoracSrbin*

pre 12 godina

Поднели сте прекршајне пријаве, сјајно, толико ће то да им утиче на финансије да ће се уплашити и више неће правити такве прекршаје. Време је да се уозбиљимо иначе ћемо отићи на дно као "Титаник" господо. Цена горива је премашила све цене у односу на земље у окружењу и то вас нимало није потресно. Да ли треба неко из иностранства да упути коментар да је заиста претерало сваку меру па да ви озбиљно кренете у размишљање да снизите цену нафте и деривата.

Zeka Peka*

pre 12 godina

Када се буде ушло у неку озбиљнију контролу бојим се да ће се ту богами свашта наћи. Област занимљива, доста могућности за малверзације, па заиста би требало да се темељно све испита.

monopolisti i karteli dizu cene

pre 12 godina

@Nenad, 22. oktobar 2011 13:50
Moze drzava da smanji akcize,ali ce onda morati da uzima jos vise kredita da popuni rupu u budzetu koja ce biti jos veca,ili ce smanjiti penzije,izdvajanja za zdravstvo skolstvo i ostalo,ili ce smanjiti akcize a podici poreze na imovinu,pdv i ostalo.
Ne znam sta zalite naftase oni zaradjuju vise nego dobro,posebno NIS koji se rastura od para.Valjda njih treba zauzdati jer uzimaju ogroman profit iz nasih dzepova,i to je tako jer im to vlast dopusta.
Za vas koji ne znate, akcize i porezi se naplacuju svuda,nije Srbija jedina zemlja u kojoj postoje akcize.
Cak i da vlast ukine akcize,naftasi nece zbog toga smanjiti cene.

ky3ma

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe samim tim i privrede. Sigurno mora ali bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja, veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi. Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u ceni posla.

Nenad

pre 12 godina

Ovo je glup i nefer potez države. Ona uzima za sebe 50% cene goriva, a prodavcima ograničava zaradu na minimum. Ako već hoće da smanje cenu goriva, neka smanje akcize, pa posle neka posmatraju šta rade ostali.
Svakako bi mi godila niža cena goriva, ali nepravda je nepravda, i protiv nje moramo da se borimo.

Goksi

pre 12 godina

To će samo ostati na razmišljanju vlade, kako kaže Vaš novinar, jer naravno da je ovde pre svega u interesu monop koji drži NIS i Rusi neće dozvoliti ograničavanje cena, jer odmah mogu uvesti nestašice goriva i onda opet cene idu gore. Znači dok ne bude prave tržišne utakmice, neće ni biti povoljnih cena.

bluer

pre 12 godina

Eto dokaza da tito I sloba zive I nadahnutim pratecim generacija. Ne bi se drzava odrekla dela akcize vec udri po drugima. Hbte gde mi zivimo

Boris

pre 12 godina

Ha, sta je to drzava??? Drzava treba da je u sluzbi geadjana kao i da stiti gradjanske interese medjutim kod nas drzava radi za tajkune, ruske sluzbe i sitne interese! Smesno je ovo vise komentarisati jer to nece promeniti nista!
- Evo jedan najbanalniji primer: Hrvatska je prodala svu srpsku imovinu kod njih, nacionalizovala, a nasa vlada njima svake godine produzava rokove kako bi oni svoju povratili u Srbiji, skupili dokumentaciju i prodali ponovo nama, boze boze sta smo mi docekali! Uz to da dodam da je srpska imovina u Hr veca nego njihova kod nas za 40 tak procenata!
Ko je u Srbiji uzeo procenat za ovako jednu mostruoznu odluku-"posao"???

PredraGe

pre 12 godina

Dolaze izbori, morace i braca Rusi malo da stegnu kaish u NISu. Do posle izbora, a onda se shishanje ovaca nastavlja!

Podrzhao bih ovo ukoliko bi vlast snizila cene i uvela moraorijum na izmenu ovog zakona na jedno 4 godine koliko traje mandat. Tek onda bih im poverovao!

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

George Carlin

pre 12 godina

Šta bi sa onim zakidanjem na meri? Brankice, znam da imaš posla preko glave, ajde bar jednu emisiju, da vidimo ko je i koliko dobar.

Igor

pre 12 godina

Predizborna kamapanja u punom jeku! Da se hteli korigovali bi poreze, akcize na naftne derivate davno. Razumem da gorivo ne moze biti puno jeftinije, ali ni drzava ne mora bas da se ugradjuje kao Belgija. Mada, cime ce da placaju penzije, plate zaposlenima iz budzeta, ako ukinu prihod koji pogadja sve. Meni i dalje nije jasno zasto su mali porezi na alkohol/duvan, to je stvar luksuza, dok je gorivo potrebno svima. E, moja jadna Srbijo!

Dexterijus

pre 12 godina

Razumem ja drzavu sto njoj trebaju novci, ali neka drzava razume mene da i meni treba (jeftiniji) benzin. Drugarski,aj da se nadjemo na "pola-pola". Vi spustite akcize za 50% , a ja cu za 50% vishe kupovati benzin!!!
(to bi bilo lepo pojeftinjenje, za oko 25din-30din)
I svima dobro.....

Duki

pre 12 godina

U Srbiji inače ne postoji logika. Međutim, to je tako samo na prvi pogled. Ako se zna da kod nas vlada monopol i da pritom, imamo i najveće akcize na naftne derivate u Evropi, jasno je da državi ne odgovara da se odrekne lepog priliva u budžet. Zato su i cene tu gde jesu. Najviše i u Evropi i u regionu. A građani? Ko njih uopšte nešto pita?

mirko

pre 12 godina

Hoce Vlada da nas "kupi" pre izvora.

Sto se ranije nije setili gradjanima da pomogne, vec sad kad je videla da je previse pritegla, ko vele malo da popustimo.

Necu glasati za stranke iz Vlade.

Vlada

pre 12 godina

Naplatite od NISa razliku od 15 $/t (koliko sada placaju) na bar 30 $/barelu (40% od cene sirove nafte tipa Ural, a to je 210 $/t, pa kada 195 $ pomnozimo sa 1.000.000 t sirove nafte koju izvlace iz Srbije u 2011.) koliko bi mogla da vredi domaca sirova nafta pa napunite budzet i smanjite akcizu.

Boki S.

pre 12 godina

Stvarno mi nije jasno nista oko ove cene goriva.Nisam ekonomista ali ako je promet pao i drzava,koja nije sposobna da budzet puni osim poskupljenjima,manje zahvati od akciza i nameta i samim time ima i manje novca ista tvrdoglavo drzi visoke cene.Jedan primer od pre dva dana-moj prijatelj iz Francuske dolazi godisnje 4-5 puta u Beograd automobilom i redovno tankuje u Hrvatskoj prvenstveno zbog kvaliteta goriva a u zadnje vreme i zbog cene koja je tamo manja.Znaci ni dinar -evro ne ostavlja ovde iako je patriotski nastrojen prema Srbiji.Zamislite tek teski saobracaj i kamiondzije koje se tankuju napolju a nama ostavljaju samo izduvne gasove.DA li neko u nekom ministarstvu ikada razmislja o tim velikim gubicima ili gospoda nemaju vremena ili nista ne kapiraju.Stresno.

PERA KOJOT degenije

pre 12 godina

Uočene su nepravilnosti oko količina. Da li se vi to šalite? Kako je moguće da kad ste uočili te nepravilnosti, da su pojedinci još na slobodi a imovina nije popisana? Tamo običnim smrtnicima kad neplate porez popisujete imovinu.
Ovo je organizovani šverc odnosno kriminal, a ne plaćanjem poreza su direktno su pogođene bolnice, škole,...
Ovakve nepravilnosti se ne ispravljaju tako što će te im vi reći da oni greše i da treba da rade po zakonu. Ovo se rešava prijavom i sudskim postupkom protiv visoko organizovanog šverca. Svaka druga priča je ona kde se nešto valja ispod stola kad su u pitanju draćavni službenici.
Što se tiče cene goriva država nema šta tu da se meša. Jednostavna računica pokazuje da ako je došlo do pada cene nafte u svetu, a naš prodavac zadrži tu cenu on ostvaruje ekstra profit. Zakonskom politikom država može da ih liši tih prihoda u celosti. Takoše još može da pokrene još po neki postupak protiv njega, a posebno kad se uoči da postoji kartelski dogovor. Tako se radi u svim zemljama EU, ali i svim drugim pravnim zemljama.
P.S
Vlada oće da obori cenu goriva a a gsp će da poskupi za 20% - STRAŠNO

cacak-20

pre 12 godina

IZBORI SU ČUDO!!!IMA JEDNA ANEGDOTA VEZANA ZA POLITIČARE KAKO PRED IZBORE OSVAJAJU ŽENU,A ONA GLASI OVAKO:VOLIM TE KO PRED IZBORE!!

Nenad

pre 12 godina

Kod nas gorivo,energija i telekomunikacije sluze za punjenje budzeta, ne kao resurs za privredu. Svakoj vlasti u poslednjih 20g je samo u interesu da sto vece akcize i poreze ubere na gorivu da bi kupili glasove i socijalni mir sa druge strane (puno korisnika budzeta).
Pored toga, sa druge strane imamo uvoznike goriva koji su opet jedan veliki kartel, tako da zapravo imamo 2 konkurenta: drzavu koja bi da otme i kartel uvoznika koji bi da se enormno bogati. I jednima i drugima nije u interesu da gorivo kosta jeftinije.
Ako i pojeftini to ce biti npr 10tak dinara oko NG, da se kupe neki glasovi za izbore koji dolaze, a manjak da se prebaci u budzet za narednu godinu. Posle izbora poskupljuje za 20 din, u npr 3,4 iteracije od nekoliko dinara i to je to.

Pex

pre 12 godina

Uf uf uf..sta su ti izbori i kampanja...ma ne treba mi vase *** pojeftinjenje za 50 para...ma da ga na 0 din stavite vi ste bre pukli, samo vam nije jasno. Nema toga sto mozete da ucinite da bi ste ostali. Narod je gotov i nema snage vise ni za slamku da se hvata. A vasi jeftini trikovi su istroseni i potpuno glupavi. Ne znam ni sto placate te silne savetnike kada ne znaju svoj posao. P U K L I S T E !!!!!!!!

igor

pre 12 godina

I prosle godine su pricali o promeni nacina racunanja cena kao i to da ce to dovesti do pojeftinjenja goriva. Odmah po stupanju na snagu te odluke cene su skocile za 10-15dinara. Lopovi!

mile oil

pre 12 godina

Posto je vise nego ocigledno da ce i "pojeftinjenje" goriva biti jedan od aduta vlade u pokusaju da pridobiju jos ponekog naivnog glasaca ovim putem ih obavestavam da im ni to nece pomoci da dobiju moj glas, zapravo vise nista im ne moze u tome pomoci. Obzirom na trenutne cene goriva i "standard" prosecnog Srbina svako pojeftinjenje ispod 10% bilo bi smesno i beznacajno.

CityWatch

pre 12 godina

Ocekujem obilje ovakvih naslova i clanaka do izbora kao i neke vise nego simbolicne akcije koje ce pratiti takve naslove. Medjutim, iskustvo nas uci u kakvoj i kako uredjenoj drzavi zivimo. Da se razumemo, ne bih imao nista protiv visokih cena goriva, hrane, nekvalitetne obuce i odece ako bi to islo na socijalni program ali, prvo, zelimo procesuiranje i oduzimanje imovine i slobode stvarnim pljackasima Srbije bez obzira na politicku stranku ili stranke koje stoje iza njih kao i bez obzira na posledice. Kolektivna solidarnost ima smisla samo ako se zavrsi sa onima koji su doveli do tih drasticnih mera. Nazalost, nema sanse. Drzava je korumpirana u svim porama u tu je ucinjen napredak ali u negativnom smislu. Niko nije ocekivao svedski standard odmah po padu rezima SM ali jesmo red, rad i napredak kao posledicu uredjenja drzave po bilo kom drugom principu osim burazerskokumovskozemljakojaranskog sistema koji nas je zakucao u mulj odmah posto smo se malo odbacili od dna posle cuvene oktobarske "revolucije".

petar

pre 12 godina

Vlada Srbije izmislja "rupu na saksiji".

Prepisite model politike cena i kvaliteta goriva iz BiH, Hrvatske ili Austrije i problem resen.

Branko

pre 12 godina

Ispada da su za sve krivi nepismeni inspektori. Ko je toliko lud da u to poveruje i ko je još luđi da poveruje kako će u Srbiji nešto da pojeftini.

DEMOKRATA

pre 12 godina

Vlada da je htela bolji zivot narodu smanjila bi akcize goriva koje su 50%na cenu goriva i vece a pumpadzije hoce takodje neku zaradu i to je ova cena goriva sada.Samo majmun ne bi ukapirao da su marze mogle biti manje i samim time narod bi se vise vozio i priliv bi para bio veci ali ovde samo gledaju korist i kako da zacepe rupe u budzetu preko kicme naroda..Odvratno!Fuj..

Voltron*

pre 12 godina

Решили значи да цена горива се снизи. Па то је само због притиска који имају од стране јавности, а када би они то могли да избегну ма то би им баш одговарало. Срамота више, цена горива на светским берзама опада а код нас нико ни да покрене питање да се корекција изврши.

ForestGamp*

pre 12 godina

Озбиљно размишљају у Влади да снизе цене горива. Па ово је заиста бисер и то црни бисер. Чим они "озбиљно" размишљају онда можемо да се надамо томе. Цене горива појефтиниле бар неколико пута у овој години, а код нас кад се цена повећа нема начина да се коригује на ниже. Неће да се одрекне држава те зараде.

Titanik*

pre 12 godina

Баш сте заслужили похвале, ви господо из Владе Србије. Па то озбиљно размишљање може бити тешка одлука, како се одрећи те зараде. Чак и када би се одлучили на такав за вас неугодан потез онда би то било од 1 јануара наредне године. Ма дај да искористимо још мало, вероватно вам је то мото.

Dalmatinac*

pre 12 godina

Имамо најниже плате у региону, најскупље гориво у Европи, на сјајно. Дошли сте до такве тачке бахатости да је већ и вашим пријатељима из ЕУ се смичило. Странци заобилазе наше бензинске пумпе и точе гориво кад изађу из Србије, то је страшно. Е то вас је навело да размишљате да се одрекнете дела колача у цени горива.

CrnogoracSrbin*

pre 12 godina

Поднели сте прекршајне пријаве, сјајно, толико ће то да им утиче на финансије да ће се уплашити и више неће правити такве прекршаје. Време је да се уозбиљимо иначе ћемо отићи на дно као "Титаник" господо. Цена горива је премашила све цене у односу на земље у окружењу и то вас нимало није потресно. Да ли треба неко из иностранства да упути коментар да је заиста претерало сваку меру па да ви озбиљно кренете у размишљање да снизите цену нафте и деривата.

Zeka Peka*

pre 12 godina

Када се буде ушло у неку озбиљнију контролу бојим се да ће се ту богами свашта наћи. Област занимљива, доста могућности за малверзације, па заиста би требало да се темељно све испита.

Ovca iz stada

pre 12 godina

Dobre li drzave, citaj VLASTI! Pa ni dvojne akcize nisu resili 8 meseci, a sad misle o narodu! IZBORI KAD GOD TREBA, SVAKE GODINE, dok ne preduzmu prave mere, prvo od sebe! "Rekonstruisana vlada" i "nova energija", "EFIKASNA UPRAVA", "UCINJENE REFORME" kojima je Evropa zadivljena...Kakve izjave KO DA SMO DEBILI. A ovo pojeftinjenje je LICEMERJE kao "tajkunski most". VALJDA JE STALNO TREBALO IĆI U KORAK SA SVETSKIM CENAMA. "EFIKASNA UPRAVA", zavisi kako za koga i s koje strane novčanika...

Akciza

pre 12 godina

Dobro su se setili! Drzavi je opao priliv od akcize jer je gorivo u okruzenju jeftinije nego kod nas pa dosta nas sipa gorivo redovno preko grane. Mada sam vise za trzisnu konkurenciju. Neko bi trebao da odgovara za ovo oligopolsko ponasanje. Tu mislim i na same ucesnike na trzistu kao i na nesposobne i korumpirane drzavne sluzbenike koji su to trebali da sprece.

Aleksandar

pre 12 godina

Ne znam kako se država nije setila da oporezuje veću zaradu, odnosno veći profit koji nastaje zahvaljujući razlici u ceni između prodajne i nabavne cene goriva.Zna se kolike su marže. Mislim da tada niko ne bi morao da se brine zbog cena goriva u okruženju, cena nafte na berzi, kursa evra, rodne godine, vremenskih uslova i sl.

wlado

pre 12 godina

ky3ma objasnio.

kao kada bi smanjili porez na plate, i nezaposlenost bi opala....sto bi posle 6 meseci donosilo 3 x vece prihode budzetu, ali nee, oderi ga sad dok mozes....ko gleda sutra?

pumpadžija

pre 12 godina

Jedini ispravni, tržišni načini na koji država može da utiče na cenu goriva su:
1. smanjivanje akciza (izmene zakona o akcizama) i 2. doslednost u suzbijanju monopolskog ponašanja.
Sve ostalo spada u šarenu lažu i providnu demagogiju, može da napravi samo nestašice i redove na pumpama.

Spajanje sa Kurirom?

pre 12 godina

"država ozbiljno razmišlja da snizi cenu gorivu" je tendeciozna izjava iz koje se ne vidi ko je rekao ovo MIŠLJENJE koje je milionima kilometara daleko od zvanične odluke.
Ovakve izjave osim cilja čitanosti treba da sadrže donekle bar ime onoga ko je izjavio ovo ili da se potpisani autor ogradi da je ovo njegovo mišljenje.
Metodom rekla kazala ovakvo novinarsto se ne razlikuje se od poznatih trač tabloid izjava tipa "prijatelji su izjavili da on/ona vrši u slobodno vreme"
Neozbiljno i populistički

Dorćolac

pre 12 godina

Gorivo u Srbiji prodaje se kao da je na berzi jos cena od 110 dolara... a cena pala ispod 70 dolara... Nije samo Atanackovic kriv, vec udbasi koji diriguju poslom !!!!!

mile

pre 12 godina

Ova vest bi bolje "legla" u izdanju za 1. April. Ovo je ipak Srbija, tako da je tesko poverovati u to. Pre ce, po "logici" nasih vlastodrzaca, da poskupi jer je pao priliv novca u budzet od akciza.

Momčilo Vasić

pre 12 godina

Hahaha, "oboriće cenu" kako bi se napunili rezervoari "Dinkićevim akcijama"!
Ovaj film jako često, po pravilu OBAVEZNO, gledamo pred izbore. Ubiše se od brige za "građane".
Mi smo jedna od retkih država u svetu gde bi vlast najrađe naplatila poreze i ostale dažbine, a da potom građani - ispare, bar do sledećih izbora.
******

joey

pre 12 godina

svi znamo da se muti oko goriva i da se uzima lova i to ogromna...
mene interesuje kada i koliko ce da pojeftini? 2din? 5din? pa za to ne morate ni da se trudite oko toga...
realno plin treba da bude 40din..u zimu

Kokan

pre 12 godina

Kod nas je cena goriva prevelika zbog drzavnih akciza. Ne verujem da ce da spuste nesto bitno, ipak drzava puni budzet na taj nacin. Sve sto urade u skorije vreme je cist populizam zbog izbora. Da su hteli, mogli su da snize cenu dosta ranije. Najmanje kada su mogli da koriguju cenu je prilikom snizenja cene na svetskom trzistu.

Dejan

pre 12 godina

ja pre dvadesetak dana čitah ovde kako nam je gorivo medju jeftinijim u evrpi i okruženju - iako svi znamo da su to ... neistine. Hmmm
A država nek spusti akcize a ne da nas zavarava sto će ovim derikožama 2(jer je država broj 1) izbiti 2 dinara i gromoglasno nam govoriti kako je gorivo pojeftinilo.
Nego ubistvo Gadafija bi sad moglo da utiče na poskupljenje goriva!? Na nas prve sve utiče u svetu i odmah poskupi... i ulje i šećer,gorivo... Ipak je ovo PREDIZBORNI naslov!
Oooo presveti srpski političari,hvala vam što će (MOŽDA) PRESKUPO gorivo da malao pojeftini i bude samo skupo!

zeljko82

pre 12 godina

kako da nece,ima da bude 50rsd! Ne znam samo kako ih nije sramota jer svi znamo da je 1l kad izadje iz nisa 40rsd. 100 din
ara,gospodo vozaci nam uzimaju po litru. To je bezobrazluk!!!

nigg

pre 12 godina

Drzava je glupa. Uzimanjem novca na
gorivo smanjuje kretanje ljudi i robe
samim tim i privrede. Sigurno mora ali
bi to bio podsticaj za neka pojeftinjenja,
veću konkurenciju i sl. Ameri nisu glupi.
Kod njih je gorivo jeftino i utice malo u
ceni posla.
(ky3ma, 22. oktobar 2011 03:16)

ja koliko znam, poslodavcima u Srbiji se vraca pdv od goriva