Sreda, 19.10.2011.

18:53

Rusi hoće Srbiju u Carinskoj uniji

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu kaže da će se carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana proširiti i na Crnu Goru i Srbiju.

Izvor: B92

Rusi hoæe Srbiju u Carinskoj uniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

posmatram

pre 12 godina

Ziva je istina da se na zapadu sve vise uci ruski jezik i da se sve vise trazi. Primer sam toga,jer zivim na zapadu i radim kao prevodilac ruskog jezika! Verujte,malo je reci da je placeno dobro! kad sam se pojavio u firmi, gazda se obradovao kao kad detetu das cokoladu! Istina ne dobija on cokoladu vec pozamasne iznose zbog zaajednickog posla sa Rusima.

Boki

pre 12 godina

@(ex demokrata 1, 20. oktobar 2011 09:41)
Neznam zasto toliko mrzis Ruse. Prvo carinska unija sa Rusijom je vrlo dobra za nasu privredu iz dva razloga. Prvi razlog je taj da roba koju mi proizvedemo moze da se proda na tom trzistu zahvaljujuci tome sto je na iste te robe iz evrope "uknjizena" pristojna carina. Dakle u "cistoj" konkurenciji ne bi imali sanse. Drugi razlog je taj sto je to trziste koje raste i koje ce nastaviti da raste i to i po broju potencijalnih potrosaca i po pojedinacnom standardu istih (zivotni standard stanovnistva). Sa druge strane EU ulazi u dugogodisnju recesiju a standard pojedinacnih potrosaca (stanovnistva) nastavice da pada, uz povecanje nelojalne konkurencije (necarinske barijere i tzv standardi) za koju je EU a posebno njen najrazvijeniji deo pravi expert. Sto se tice uvoza iz Rusije, mi od njih uvozimo gotovo iskljucivo naftu i gas, pa je potpuno nevazno ima li na njima carine jer drzava kroz akciznu politiku ionako prikupi koliko zeli novca , te ne stoji da ima ikakav gubitak za nenaplacenu carinu. Sa druge strane strateski takvo partnerstvo garantuje makar da su energenti dostupni (sto bi u buducnosti mogao biti i problem za male zemlje). Na kraju stoji i cinjenica da su Rusi i Grci mozda jedina dva iskrena istorijska prijatelja Srba i Srbije a da je sa druge strane Nemacka iskreni istorijski neprijatelj Srba i Srbije. Nisam rusofil ali nisam ni evrofil, pa jednostavno pokusavam da argumente u vidu cinjenica poredjam jedne kraj drugih i kako se cini ova carinska unija (ne zajednicka drzava ili slicno nego carinska unija i zona slobodne trgovine) izgleda kao mnogo bolje resenje za Srbiju od statusa vecitog kandidata EU. Sto rece nas narod: "bolje prvi covek u selu nego poslednji u gradu". I poslednje ali najvaznije, EU ima mocnog neprijatelja olicenog u SAD i dominaciji dolara kao svetske valute, a kad "kauboji" nekog krenu da "akaju" obicno ga i "doakaju" pa EU i nema neku buducnost, dok Rusija sa druge strane em nije trenutno na redu, em ima i neka iskustva ( SSSR ) pa ce znati da se bolje odbrani u buducnosti.

seljadin

pre 12 godina

evropljani sve cesce uce ruski jezik, otidite do bilo koje turisticke destinacije, uporedo sa engleskim imate i ruske natpise na reklamama, upalite TV, bar 3 ruska kanala za turiste, u baru cesto je uslov da barmen zna ruski, i to je jezik buducnosti, odatle se slivaju miljarde dolara investicija po celom svetu, sto se mene tice, nisam frustriran razvojem slovenskih zemalja, i nisam veci katolik od pape.

aca

pre 12 godina

Pored ovoliko rusofoba u ovoj državi, teško da će išta dobro da se izrodi.

Moj stav je jednostavan - evropa i zapad nas neće. Njihov cilj je da ako mogu uz ucene jeftino dobiju resurse - to razvlače koliko mogu. Nas će držati na uzici koliko je moguće i isisati nam i poslednju kap krvi.

Rusi su neko ko nas želi kao partnera i ko nas ne ucenjuje, već nam nudi saradnju i mesto u svemu tome.

I sad - kada biste trebali da birate, a da ne znate ko su rusi, a ko zapadnjaci - šta biste vi izabrali ??? Onoga ko vas ucenjuje i iskorištava ili onog ko vam nudi realno partnerstvo i realno tržište ?

I da jednom uđemo u tu EU, bićemo njihova kanta za đubre i najgori član. Kakve koristi od toga možemo da imamo ? Ja ih ne vidim.

Jedino svojim radom možemo nešto da postignemo, a svoje proizvode da plasiramo tamo gde će moći da budu prodati na što je moguće isplativiji način.

Ako budemo čekali da nam neko bogat stalno udeljuje milostinju, a sami se ne budemo potrudili da radom steknemo, nikada nam bolje biti neće.

Kada nam je EU ponudila slično partnerstvo? Čak ni onda kada smo sami, bez reciprociteta, počeli da ukidamo carine za proizvode iz EU. Pa nisu nam za to ni hvala rekli, već nas stalno pljuju i gade.

Izvinite rusofobi i slobodno mi dajte negativne ocene, ali ja ne vidim razlog da uđemo u ovakvu jednu za nas povoljnu priču. Naravno, uz postizanje dogovora koji neće biti protivni interesima naše zemlje i koji će nam dati i mogućnost da ukoliko se vremenom pokaže da nam tako nešto ne odgovara, iz te priče po svojoj volji i izađemo.

EU nas neće i ponižava i pitanje je da li ćemo ikada, pod kojim uslovima i u kom svojstvu tamo pristupiti. U ovu carinsku uniju možemo da uđemo veoma brzo i da od nje svi imamo koristi.

Petar

pre 12 godina

Ovaj Šojgu je ministar za vanredne situacije (katastrofe). Eto tako Rusija tretira Srbiju-kao zemlju katastrofu. Zato nam i šalje nadležnog ministra za to.. Ajd uzdravlje..

Dusan

pre 12 godina

1. Da li bi se carinska unija odnosila na Srbiju sa Kosovom, ili bez njega?
2. Kakve veze ima ministar za vanredne situacije sa uspostavljanjem carinske unije? Radi li se ovde o ekonomiji, ili o zavrtanju ruku?
3. Koji su to Putinovi "odredjeni" proizvodi koji se nece cariniti, a koji su to "neodredjeni" koji hoce?

Illyricum Sacrum

pre 12 godina

Nije to losa ideja. Pakujte se i nazad odakle ste dosli. I pustite nasu ilirsku zemlju na miru. You are not welcomed here. I onako ste ucinili puno zla, tako da lepa i daleka vam kuca, i nikad ne bih nista sa vama. A verujem da i Madzari, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, cak i Bugari, Crnogorci, i Rumuni imaju isto misljenje. Remove the cancer from our lands once and for all.
Znam da Rusi ne bih vaz odvesti kod njima, ali garant ce vas odvesti u Kaukaz, pa da i tamo pocinite "malo" zlo nad Cecencima i Gruzijcima, i to kako je ona vasa pradedovina (Jer dedovina je na balkan), prije nego sto ste se otselili na Balkan od njima, i kako su Cecenci i Gruzijci doselili na vasu drugu "Svetu" zemlju. So long, and don't look back in Anger.
Daj Gospode da se ovo desi, i da ne misljam kako ce mi deca i unuci zivjeti od postojanih pretnja i ratova, izazvani od ovog "nebeskog roda". Molim te Gospode da vise ne saljes nam ovakve "andzele" u nasu zemlju.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Treba da se ugledao na Ukrajinu koja je pametno postupila. Ako ima bar neko normalan u našoj vladi treba da odustane od te ideje o carinskoj uniji jer od toga prvenstveno korist ima rusija,pogledajte bilanse naše sa njima pa će svako to da vidi,mi smo u debelom minusu sa njima,ali kada bi imali carinu na njihove proizvode,imali bi bar neki prihod. Ta je unija glupost i treba je odbiti,okrenuti se samo EU,nipošto sa rusima !

gradjanin Osetije i Abhazije

pre 12 godina

Srbija je u većem i jačem RUSKOM BRATSKOM ZAGRLJAJU nego bilo koja druga zemlja.Strašno je šta joj RUSIJA radi još od 8 sednice,preko organizovanja ubistva Stanbolića i ZORANA DJINDJIĆA,pa sve do današnjih BALVAN BARIKADA na KOSOVU i izgradnje VOJNE BAZE U NIŠU.Vi Srbi niste svesni u šta vas je uvukao Koštunica sa SPC, Radikalima i Nikolićem.

Nikola

pre 12 godina

Nije mi jasno da ovi koji daju negativne komentare na bilo sta sto je rusko ne mogu da shvate da ta Rusija o kojoj oni pricaju i ova sad nemaju nista zajednicko osim jezika. To vam je isto kad bi poredili vreme komnunizma i ovo sad kod nas. Drugi ljudi su na vlasti, nacionalna svest se promenila....jednostavno ne mogu da razumem toliku mrznju prema Rusima. Pa ako nista drugo, bar su pravoslavci. Pa pre cu u bilo kakvu uniju sa njima nego sa Amerima i Englezima. Normalno da je prirodnije da budemo u savezu sa njjima nego sa zapadnjacima. Ovi sa zapada nas ubijaju i proteruju vec 100 godina. Gde vam je mozak Srbi?

Opamseti se Srbijo!

dana

pre 12 godina

@(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)
Onaj ko treba da se odseli su rusofili-staljinisti. Ovo je moja zemlja a ne tvoja, jer ti je vaznija Rusija. Pakuj kofere.

Proba

pre 12 godina

@(steva, 20. oktobar 2011 03:45)
Rat je zavrsen!
Od zapadnih investicija nema nista, to smo svedoci vec 10 godina.
Od istocnih jos nema, ali da probamo.Kako usli,tako i izasli.
Samo molim bez popova Ćire,Spire i raznoraznih konjskih zubala.

Georg

pre 12 godina

Uh što ćemo da se usrećimo sa tom carinskom unijom. Kupovaćemo ruske mobilne telefone, televizore i druge moderne proizvode za jeftine pare. A tek kada počnemo kupovinu nuklearnih bombi onda ćemo biti presrećni.

Vlada

pre 12 godina

Za sve one koji gledaju mnogo americke filmove i imaju pogresno tumacenje o Kazahstanu neka ondu lepo na Wikipediu i pogledaju sta je ta zemlja....

GRADJANIN

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi
(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)

LEPO SI IM REKAL SVAKA TI CAST.

Radojka

pre 12 godina

Pored srpsko-ruske vojne baze u Nišu i ove sad carniske unije mislim da se priča oko EU završava. To će nas spasiti višegodišnjeg poniženja od strane zapada koji moraju da trpe kandidati. Moram priznati da je za mene unija sa Rusijom mnogo prirodnija nego sa ovima iz EU.

steva

pre 12 godina

ja se veoma dobro secam 1990-tih,ja sam radio u fabrici obuce "MODA' debeljaca,fabrika je izvozila obucu najvise u rusiju,i rusija otkazala ugovor i dan danas fabrika je zatvorena,to je samo jedan primer i sad hoce da nam kabajagi da pomognu,oni samo pricaju,gde su bili kad je rat bio,gde su sad kad nam je ekonomija propala,bescarinska unija?Uuuu al ce da biznis da cveta sa njima

A sto da ne?

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi

ФР

pre 12 godina

Аха, зона "слободне" трговине, једино ће Руси да одређују која ће то роба бити ослобођена царине. Мислим, јел' ови што подржавају ово и прочитају целу вест, или онако колективно постају овце чим се помене Русија?

Значи, руски министар за ванредне ситуације (?) у Црној Гори прича о проширењу царинске уније на Србију. Боже, да ли је овај народ толико глуп, или шта?

Milena

pre 12 godina

"Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU."

Odavno znamo da je cilj Rusije da nas spreči da uđemo u EU i NATO, sada, konačno, imamo i otvorenu potvrdu. Ovi sinhronizovani istupi ruskih zvaničnika i domaćih proruskih ložača na temu Kosova su jadan pokušaj pridobijanja srpske javnosti koja, bar se nadam, shvata da i od lošeg postoji gore i da ne priželjkuje zamenu partijske države despotijom, tajkuna oligarsima i "Zajma za Srbiju" "Zajmom za Rusiju".

Ekonomski prosperitet i "povratak" Kosova se neće desiti, naročito ne ako se odreknemo EU, ako je to ono u ime čega bi se neki odrekli elementarnih ljudskih prava i sloboda. Kosovo je samo ruska šargarepa.

Nele

pre 12 godina

Sve je bolje nego EU. Sve najslabije zemlje u EU su popucale. Sva ova svetska farsa, ma muka mi je više. Prođe moje detinjstvo u priči oko EU. Treba da sredimo stvari u našoj zemlji i bog da nas veseli :)

Зоран

pre 12 godina

И треба са Русима. Ове демократе у Србији мање знају шта хоће него ови који су за Русе.

Milos

pre 12 godina

Vidim da ljudi ovde ne znaju osnovne termine medjunarodne ekonomije: jedno je sporazum o slobodnoj trgovini, drugo je carinska unija. Naime, po sporazumu o slobodnoj trgovini (SST), roba iz Srbije se moze izvoziti u Rusiju bez carinskog opterecenja (i obratno), sto znaci da moze neki Hyundai da ovde napravi fabriku i izvozi automobile u Rusiju - takav sporazum je vec godinama na snazi, i potpisan je jos za vreme Milosevica.

Carinska unija podrazumeva ne samo SST, vec i odredjivanje jedinstvene carinske stope za proizvode iz trecih zemalja. Recimo, ako Rusija naplacuje 20% carine na telefone, toliko mora i Srbija, i sve ostale zemlje u carinskoj uniji. Jednom ocarinjena strana roba se po carinskoj uniji moze kretati bez ogranicenja. Recimo, Koreja izveze nesto u Vladivostok, plati carinu, i ta roba onda bez carine moze do Srbije (i obratno).

Sustina ekonomske integracije EU je zajednicko trziste, koje je dublja integracija u odnosu na carinsku uniju, ali isto tako podrazumeva tu carinsku uniju. Dakle, ta dva sporazuma su potpuno nekompatibilna, na isti nacin na koji ce i nas SST sa Rusijom postati nekompatibilan onog momenta kada Srbija postane clanica EU (ako postane). Takodje, sklapanje carinske unije sa bilo kojom zemljom znacilo bi direktno krsenje odredaba medjunarodnog sporazuma koji smo potpisali, Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa 27 clanica EU, sto bi fakticki znacilo kraj evropskih integracija nase zemlje.

zastone

pre 12 godina

I argument protiv- nema. U momentu kad se ne vidi kraj ekonomske krize zapada koja vec sada potpuno menja strukturu zapadnih ekonomija ostavljajuci ogromne rupe u zaposlenosti nama se nudi resenje. Bog nas pogledao a mi cekamo ove sto treba da ruse barikade svaki cas. Pa 'alo na ojim smo mi drogama? Ako neko misli da nas neko smirgla zato sto smo Srbija taj veze nema, ako nas iko i zarezuje onda je zato sto smo u ovoj poziciji a to je prikljucenje savezu sa Rusijom. Ovo je nesto za narednih 100-200 godina i mora da pocne sto pre to bolje.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Izgleda da EU ipak ima alternativu!

Salu na stranu, svako ko se imalo razume u ekonomiju zna da je ovo ogromna sansa, mnogo bolja nego sargarepa EU.
Carinska unija bi znacila napredak nase privrede koja moze biti mnogo konkurentnija na tim trzistima nego na trzistu EU, sa druge strane ove zemlje su sirovinske baze koje nasoj privredi mogu obezbediti jeftinije sirovine (samo jeftiniji energenti mogu pomoci nasoj privredi).
Mi bi mogli da budemo taj most izmedju Rusije i EU, Rusija je prilicno zatvorena za robu iz EU (carinama i propisima o kvalitetu) a ne gleda bas blagonaklono ni na investiranje (dosta kompanija je imalo problema posle kupovine pojedinih firmi), sto bi bila vise nego odlicna pozicija nase zemlje.
Mi smo u periodu Kostunicinih vlada isli lagano ka tome, tada su rusi olaksali izvoz naseg voca (za razliku od voca iz EU za koje se trazi ogromna papirologija) i bukvalno preporodili vocarstvo kod nas, samo najava da ce nam dati bescarinski uvoz automobila je dovela Fiat (koji je posle odustajanja Rusije i odustao o vecih ulaganja pa drzava bukvalno daje pare fiatu samo da ne ode) a bilo je najava jos par proizvodjaca da ce sklapati automobile kod nas (kia, ww, mercedes, ako se nevaram?).

Sve u svemu ovakvu ponudu ne bi trebalo propustiti i pored toga sto ce nas to udaljiti od EU.

EU je na dalekom stapu, ne pre 2020 a mnogo verovatnije je daleko posle tog datuma, pristupni fondovi ce biti mnogo siromasniji i mnogo teze da se dobiju (zbog krize), postoji i politicki problemi na kojima ce EU insistirati (Kosovo, ulazak u NATO i boga pitaj sta jos) i sto je naj vaznije nema nikakvih garancija da cemo ikad uci u EU. Mi mozemo zemlju reformisati i bez EU ako postoji volja.

Sa druge strane carinska unija ce mnogo brze dati rezultate, za par godina, ove zemlje mnogo slabije osecaju krizu i imaju veci rast (i bolju perspektivu) od zemalja EU, verujem da ce i tu biti odredjenih politickih pritisaka ali mnogo laksih za resavanje.

Na kraju mora se reci da je to ogromna sansa koju ce nasa zemlja sigurno propustiti zbog vlasti koja deluje po zeljama Americke i Nemacke ambasade, kao sto vec tri godine ne zele (citaj nesmeju od amera i svaba) da iskoriste 800 000 000 (osamsto milona) po neverovatno povoljnim kamatama, koje stoje spremne od strane Rusije a sa druge strane su se zaduzili 6 milijardi po naj gorim kamatama!

Jovan

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

A Vama ni Brisel ni Berlin nisu daleko, pa put pod noge, i dovidjenja.

Radojka

pre 12 godina

Aman ljudi pa informišite se malo. Automobili, tehička roba i još brdo izuzetaka se NE mogu izvoziti u Rusiju sa našim ugovorom o "slobodnoj" trogovini sa Rusima. Rusi nisu ludi da dozvole fijatu da u Srbiji pravi auta pa da to izvozi u Rusiju bez carine. Za to fijat i svi ostali mora(ju) da napravi fabriku u Rusiji. Ili tako ili carina.

Sergije

pre 12 godina

Ja Milu Djukanovicu i ovim likovima okupljenim oko njega pocinjem da se divim do imbecilnosti, majke mi. Crna Gora moze i u NATO i u carinsku uniju sa Rusijom, moze i sverc cigareta i pristupanje EU, povijesni su prijatelji sa Hrvatskom, a Beograd je najveci crnogorski grad ...

Mila za predsednika Srbije, Djukanovica za premijera!

kameni

pre 12 godina

Ako se ja dobro secam, svaki put kada se ovaj Sojgu pojavljivao, dolazio je da zavrce ruke i*****. Ovaj put kao da dolazi da sa nama popusi lulu mira i da nam ponudi nesto malo konkretnije? Ovo sto on doneo kao poklon je sasvim dobra prilika koju treba prihvatiti na "keca". Ja bar tako mislim, mozda ce da padne pljuvanje, ali ako ovo propustimo mislim da smo stvarno obicni papci!!!

***

Бечки ђак

pre 12 godina

Нама је више важнија Европа,него своје добро,дража нам је ГМО храна,него домаћа до честитог Српског сељака,који се бори да заради кору хлеба,важније су нам разноразне параде него опстанак Срба и Србије на Космету.Оваква трговачка унија омугућава Србији,да слободно пласира своје производе у земље бившег Совјетског Савеза и далеко Источних земаља као и орјента,које нас неће уцењивати и условљавати као земље западне европе,ако Србија одустане од овог идеалног типа трговине где је тржиште много богатије и распрострањеније,(не заборавимо да су најразвијеније земље света попут УСА,енглеске,француске..највећи увозници сировина баш из ових земаља бившег ссср-а и далеког истока,а исто тако и извозници производа),онда слободно можемо да се опростимо од неке мало боље будућности,и да само маштамо,о Европској унији која ће нас увек уцењивати и стално нам давати штап и шаргарепу.

Cica Dobrivoje

pre 12 godina

I Rusija i SAD i Nemacka znaju koji su njihovi interesi. A znamo li mi svoj interes ? Koji je nas interes ? Sta ce nas sada spasiti od propasti ?
U boziju pravdu nije dovoljno da se uzdamo, moramo i mi da damo svoj doprinos. Je li slamka spasa u carinskoj uniji sa Rusijom, da li je ona u EU ili je u nama samima ? Ili- Ili. Kajanje nam ne gine.

mario

pre 12 godina

Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)
(Vlada, 19. oktobar 2011 19:51)
Ma da kako da ne nema više te igre ili tamo ili vamo niti je toliko Srbija bitna i neki faktor da može malo vamo malo tamo.
Bilo bi extra da sedimo i u Carinskoj uniji, i u EU...
(Malinar, 19. oktobar 2011 20:24)
Samo što to nemože proći u EU nema tamo sjedenja na pet stolica.

Aleksa

pre 12 godina

Rusije, Belorusije i Kazahstana - pametnom dosta. Navedite jednu drzavu koja je prosperirala pod Rusijom. Nema je . Svi su pobegli od njih. ****** To za narod znaci samo tesko siromastvo i izrabljivanje. Pojedinci ce naravno prosperirati. Ti takvi i guraju ovu glupost. Koliko kratko pamcenje treba da imas za sve ovo. Srbija, srbija.

Vercingetorix

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Beži mi sa tom EU. Oni kojima treba nek se odsele u Sofiju i Bukurešt.

Go West

pre 12 godina

Tako zagrljaj Majke Rusije gotovo neprimetno postaje stisak. A kad stisne vise ne pusta. Ako ne verujete meni, pitajte Pojlake, Cehe, Madjare i ostale.

Hocu u Evropu ne u Kazahstan!!

pre 12 godina

Au ekipe brate Rusija, Belorusija, Kazahstan.. Sad smo im samo ostali mi Srbi i Crnogorci, posto ih je Ukraina sutnula kao i mnoge druge pametne zemlje.

Vidim da je sav podmladak koji je isao da gleda Ruskog Ministra, dosao ovde da lupa minuse..

kvrc

pre 12 godina

@vlajko
To se već dogodilo, ali kako ? Ameri su od naše puzeće pro-zapadne vlasti kupili Sartid samo da bi fakturisali Rusima čelik proizveden u Košicama u Slovačkoj bez carine, jer (skoro) jedino Srbija ima sporazum o (uglavnom) bescarinskom prometu sa Rusijom.

Čisto da se zna kako i mi čuvamo prijateljstvo sa Rusima.

Molim moderatora da mi objavi komentar, nikoga ne vređam

Joksa

pre 12 godina

Moze! Vecina srpskog izvoza odlazi bas u Rusiju, i pristupanje carinskoj uniji bi bio odlican potez vlati ali ISKLJUCIVO ali da se na tome zadrze tj. nista vise od carinske unije.

Sto vise to bolje

pre 12 godina

Znaci, mozemo u NATO? Mislim ako Crna Gora, koja je uz Kosovo najverniji saveznik NATO na Balkanu, moze u carinsku uniju sa Rusijom, onda, valjda, moze i Srbija u NATO, a da Rusi ne drame?

vlajko

pre 12 godina

Koja bi ovo bila dobra strateska pozicija. Mi bi bili idealan investicioni partner (sa odrzanjem politicke stabilnosti) za sve koji zele da izvoze u Rusiju, ne zele da im Putin kroji kapu, a njihove zemlje nemaju povoljan trgovinski sporazum sa Rusijom. Na primer Hyundai oce da poveca deo trzista u Rusiji, ali ih kolju carine koje cine njihova vozila nekonkurentnima, oni lepo naprave proizvodnju u Srbiji i izvoze bez carina. A nama lepo dodje greenfield investicija.
Ja to ovako laicki. Tu sigurno ima mnogo komplikacija...

prevoznik insajder

pre 12 godina

kada je tako sjajno sto onda braca rusi ne dozvole slobodan ulaz nasih kamiona u rusiju nego za godinu dana dali ukupno 6000 dozvola a nase potrebe 15000. koga lazete vise.

dusan

pre 12 godina

ako mislimo da opstanemo kao nacija i ekonomija, ovo nam je najizglednija sansa...u svakom slucaju, usavsi u ovakve unije sigurno sticemo i bolje pozicije u narednim ponudama

Porazen

pre 12 godina

Korak po korak,
i mi odosmo u pogresnom pravcu. Kako to da smo
uvek, ama bas uvek, na stranputici?! Nikada necemo
doziveti slobodan svet. Ostacemo mali, nebitni i porazeni.

Dzoni

pre 12 godina

Da je malo pameti da se pristane,bar mozemo hranu da im prodajemo ,i onako ovde u sumadiji pokupuju svo kvalitetno voce a da ne pitaju mnogo za cenu.

*Ra

pre 12 godina

Bojim se da iz ove kuhinje sa Rusima imaju korist samo pojedinci kao na pr. Bajatović i nejove partiske kolege tj SPS. Već dvadestak godina Srpski (da li ? ) političari govore o Rusiji kao osloncu ali narod ne oseća tu nikakav oslonac. Sve smo siromašniji , jadniji i manji. Jedna šljiva će biti prevelika za one koji ostanu.

?

pre 12 godina

Не знам колико је ова Унија слична ЕУ, или колико је могућ сценарио на који мислим да текст сугерише, ако потпишеш договоре с њом, е онда не можеш у ЕУ. Не верујем да је тако, али и да јесте, сигурно је да Русија не тера Србију од ЕУ(а и да је тако, не видим нарочит проблем) јер је Путин врло јасно у Београду рекао да Русија подржава Србију ка ЕУ путу, а нарочито је битан податак да Русија жели да што више сарађује са ЕУ, рецимо због енергената су обе стране врло заинтересоване, Бразил, Русија, Индија и Кина, такозване земље БРИК, могле би да постану локомотива светске привреде, прогнозирају економисти Немачког института за економска истраживања (ДИВ), тржиште земаља БРИК већ данас премашује америчко, а експерти прогнозирају да ће Бразил, Русија, Индија и Кина 2015. године обезбедити 30 одсто светског бруто домаћег производа, "удео еврозоне биће тек 13 процената, с тим што је 20 одсто обезбеђивала пре 16 година", истиче директор ДИВ Михаел Хутер, "безмало 30 одсто немачких испорука у те земље је из сектора машиноградње, 22 одсто аутомобилске индустрије, 17 одсто електротехничке и 15 процената хемијске индустрије" прецизира директор немачког института за економска истраживања, немачке компаније су 2010. године у земље БРИК продале робу и услуге за 100 милијарди евра, за трећину више него у САД, и на томе се неће задржати, ту је и нова архитектура европске безбедности коју Руси и ЕУ желе да створе, протеклих месеци ММФ и ЕУ су већ тражили економску помоћ од БРИК земаља, ЕУ директно од Русије(могла би и Србија то да учини)... Наравно, јаке везе ЕУ и Русије гледа да покида или затегне САД.
Тако да је ово са Русијом сјајна прилика за Србију. Бар треба посматрати тај економски део, на који се често сви позивају, наравно.

ivan

pre 12 godina

'Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja'

verovatno misli na bezbol palice i molotovljeve koktele za pokret 'Nasi', a mozda nam se 'bescarinski vrate' i Karic, Mira i Marko i general Kadijevic...

Vlada

pre 12 godina

Da rezimiram, Rusija tradicionalno je prijatelj Srbije i Crne Gore (sta god mislili drugi to je cinjenica). Ucenjivani nismo bili od strane njih, niti je iko isao u Hag zbog njih. Oni nisu pocepali SFRJ...
Sada nam daju slobodnu trgovinu gde mozemo profitirati samo tako...
Necu uniju. Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)

Dzoni

pre 12 godina

Da je malo pameti da se pristane,bar mozemo hranu da im prodajemo ,i onako ovde u sumadiji pokupuju svo kvalitetno voce a da ne pitaju mnogo za cenu.

vlajko

pre 12 godina

Koja bi ovo bila dobra strateska pozicija. Mi bi bili idealan investicioni partner (sa odrzanjem politicke stabilnosti) za sve koji zele da izvoze u Rusiju, ne zele da im Putin kroji kapu, a njihove zemlje nemaju povoljan trgovinski sporazum sa Rusijom. Na primer Hyundai oce da poveca deo trzista u Rusiji, ali ih kolju carine koje cine njihova vozila nekonkurentnima, oni lepo naprave proizvodnju u Srbiji i izvoze bez carina. A nama lepo dodje greenfield investicija.
Ja to ovako laicki. Tu sigurno ima mnogo komplikacija...

dusan

pre 12 godina

ako mislimo da opstanemo kao nacija i ekonomija, ovo nam je najizglednija sansa...u svakom slucaju, usavsi u ovakve unije sigurno sticemo i bolje pozicije u narednim ponudama

?

pre 12 godina

Не знам колико је ова Унија слична ЕУ, или колико је могућ сценарио на који мислим да текст сугерише, ако потпишеш договоре с њом, е онда не можеш у ЕУ. Не верујем да је тако, али и да јесте, сигурно је да Русија не тера Србију од ЕУ(а и да је тако, не видим нарочит проблем) јер је Путин врло јасно у Београду рекао да Русија подржава Србију ка ЕУ путу, а нарочито је битан податак да Русија жели да што више сарађује са ЕУ, рецимо због енергената су обе стране врло заинтересоване, Бразил, Русија, Индија и Кина, такозване земље БРИК, могле би да постану локомотива светске привреде, прогнозирају економисти Немачког института за економска истраживања (ДИВ), тржиште земаља БРИК већ данас премашује америчко, а експерти прогнозирају да ће Бразил, Русија, Индија и Кина 2015. године обезбедити 30 одсто светског бруто домаћег производа, "удео еврозоне биће тек 13 процената, с тим што је 20 одсто обезбеђивала пре 16 година", истиче директор ДИВ Михаел Хутер, "безмало 30 одсто немачких испорука у те земље је из сектора машиноградње, 22 одсто аутомобилске индустрије, 17 одсто електротехничке и 15 процената хемијске индустрије" прецизира директор немачког института за економска истраживања, немачке компаније су 2010. године у земље БРИК продале робу и услуге за 100 милијарди евра, за трећину више него у САД, и на томе се неће задржати, ту је и нова архитектура европске безбедности коју Руси и ЕУ желе да створе, протеклих месеци ММФ и ЕУ су већ тражили економску помоћ од БРИК земаља, ЕУ директно од Русије(могла би и Србија то да учини)... Наравно, јаке везе ЕУ и Русије гледа да покида или затегне САД.
Тако да је ово са Русијом сјајна прилика за Србију. Бар треба посматрати тај економски део, на који се често сви позивају, наравно.

Vlada

pre 12 godina

Da rezimiram, Rusija tradicionalno je prijatelj Srbije i Crne Gore (sta god mislili drugi to je cinjenica). Ucenjivani nismo bili od strane njih, niti je iko isao u Hag zbog njih. Oni nisu pocepali SFRJ...
Sada nam daju slobodnu trgovinu gde mozemo profitirati samo tako...
Necu uniju. Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)

Porazen

pre 12 godina

Korak po korak,
i mi odosmo u pogresnom pravcu. Kako to da smo
uvek, ama bas uvek, na stranputici?! Nikada necemo
doziveti slobodan svet. Ostacemo mali, nebitni i porazeni.

prevoznik insajder

pre 12 godina

kada je tako sjajno sto onda braca rusi ne dozvole slobodan ulaz nasih kamiona u rusiju nego za godinu dana dali ukupno 6000 dozvola a nase potrebe 15000. koga lazete vise.

ivan

pre 12 godina

'Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja'

verovatno misli na bezbol palice i molotovljeve koktele za pokret 'Nasi', a mozda nam se 'bescarinski vrate' i Karic, Mira i Marko i general Kadijevic...

Radojka

pre 12 godina

Pored srpsko-ruske vojne baze u Nišu i ove sad carniske unije mislim da se priča oko EU završava. To će nas spasiti višegodišnjeg poniženja od strane zapada koji moraju da trpe kandidati. Moram priznati da je za mene unija sa Rusijom mnogo prirodnija nego sa ovima iz EU.

A sto da ne?

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi

Sergije

pre 12 godina

Ja Milu Djukanovicu i ovim likovima okupljenim oko njega pocinjem da se divim do imbecilnosti, majke mi. Crna Gora moze i u NATO i u carinsku uniju sa Rusijom, moze i sverc cigareta i pristupanje EU, povijesni su prijatelji sa Hrvatskom, a Beograd je najveci crnogorski grad ...

Mila za predsednika Srbije, Djukanovica za premijera!

*Ra

pre 12 godina

Bojim se da iz ove kuhinje sa Rusima imaju korist samo pojedinci kao na pr. Bajatović i nejove partiske kolege tj SPS. Već dvadestak godina Srpski (da li ? ) političari govore o Rusiji kao osloncu ali narod ne oseća tu nikakav oslonac. Sve smo siromašniji , jadniji i manji. Jedna šljiva će biti prevelika za one koji ostanu.

Sto vise to bolje

pre 12 godina

Znaci, mozemo u NATO? Mislim ako Crna Gora, koja je uz Kosovo najverniji saveznik NATO na Balkanu, moze u carinsku uniju sa Rusijom, onda, valjda, moze i Srbija u NATO, a da Rusi ne drame?

Nele

pre 12 godina

Sve je bolje nego EU. Sve najslabije zemlje u EU su popucale. Sva ova svetska farsa, ma muka mi je više. Prođe moje detinjstvo u priči oko EU. Treba da sredimo stvari u našoj zemlji i bog da nas veseli :)

gradjanin Osetije i Abhazije

pre 12 godina

Srbija je u većem i jačem RUSKOM BRATSKOM ZAGRLJAJU nego bilo koja druga zemlja.Strašno je šta joj RUSIJA radi još od 8 sednice,preko organizovanja ubistva Stanbolića i ZORANA DJINDJIĆA,pa sve do današnjih BALVAN BARIKADA na KOSOVU i izgradnje VOJNE BAZE U NIŠU.Vi Srbi niste svesni u šta vas je uvukao Koštunica sa SPC, Radikalima i Nikolićem.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Izgleda da EU ipak ima alternativu!

Salu na stranu, svako ko se imalo razume u ekonomiju zna da je ovo ogromna sansa, mnogo bolja nego sargarepa EU.
Carinska unija bi znacila napredak nase privrede koja moze biti mnogo konkurentnija na tim trzistima nego na trzistu EU, sa druge strane ove zemlje su sirovinske baze koje nasoj privredi mogu obezbediti jeftinije sirovine (samo jeftiniji energenti mogu pomoci nasoj privredi).
Mi bi mogli da budemo taj most izmedju Rusije i EU, Rusija je prilicno zatvorena za robu iz EU (carinama i propisima o kvalitetu) a ne gleda bas blagonaklono ni na investiranje (dosta kompanija je imalo problema posle kupovine pojedinih firmi), sto bi bila vise nego odlicna pozicija nase zemlje.
Mi smo u periodu Kostunicinih vlada isli lagano ka tome, tada su rusi olaksali izvoz naseg voca (za razliku od voca iz EU za koje se trazi ogromna papirologija) i bukvalno preporodili vocarstvo kod nas, samo najava da ce nam dati bescarinski uvoz automobila je dovela Fiat (koji je posle odustajanja Rusije i odustao o vecih ulaganja pa drzava bukvalno daje pare fiatu samo da ne ode) a bilo je najava jos par proizvodjaca da ce sklapati automobile kod nas (kia, ww, mercedes, ako se nevaram?).

Sve u svemu ovakvu ponudu ne bi trebalo propustiti i pored toga sto ce nas to udaljiti od EU.

EU je na dalekom stapu, ne pre 2020 a mnogo verovatnije je daleko posle tog datuma, pristupni fondovi ce biti mnogo siromasniji i mnogo teze da se dobiju (zbog krize), postoji i politicki problemi na kojima ce EU insistirati (Kosovo, ulazak u NATO i boga pitaj sta jos) i sto je naj vaznije nema nikakvih garancija da cemo ikad uci u EU. Mi mozemo zemlju reformisati i bez EU ako postoji volja.

Sa druge strane carinska unija ce mnogo brze dati rezultate, za par godina, ove zemlje mnogo slabije osecaju krizu i imaju veci rast (i bolju perspektivu) od zemalja EU, verujem da ce i tu biti odredjenih politickih pritisaka ali mnogo laksih za resavanje.

Na kraju mora se reci da je to ogromna sansa koju ce nasa zemlja sigurno propustiti zbog vlasti koja deluje po zeljama Americke i Nemacke ambasade, kao sto vec tri godine ne zele (citaj nesmeju od amera i svaba) da iskoriste 800 000 000 (osamsto milona) po neverovatno povoljnim kamatama, koje stoje spremne od strane Rusije a sa druge strane su se zaduzili 6 milijardi po naj gorim kamatama!

Зоран

pre 12 godina

И треба са Русима. Ове демократе у Србији мање знају шта хоће него ови који су за Русе.

Jovan

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

A Vama ni Brisel ni Berlin nisu daleko, pa put pod noge, i dovidjenja.

Vercingetorix

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Beži mi sa tom EU. Oni kojima treba nek se odsele u Sofiju i Bukurešt.

ФР

pre 12 godina

Аха, зона "слободне" трговине, једино ће Руси да одређују која ће то роба бити ослобођена царине. Мислим, јел' ови што подржавају ово и прочитају целу вест, или онако колективно постају овце чим се помене Русија?

Значи, руски министар за ванредне ситуације (?) у Црној Гори прича о проширењу царинске уније на Србију. Боже, да ли је овај народ толико глуп, или шта?

Milos

pre 12 godina

Vidim da ljudi ovde ne znaju osnovne termine medjunarodne ekonomije: jedno je sporazum o slobodnoj trgovini, drugo je carinska unija. Naime, po sporazumu o slobodnoj trgovini (SST), roba iz Srbije se moze izvoziti u Rusiju bez carinskog opterecenja (i obratno), sto znaci da moze neki Hyundai da ovde napravi fabriku i izvozi automobile u Rusiju - takav sporazum je vec godinama na snazi, i potpisan je jos za vreme Milosevica.

Carinska unija podrazumeva ne samo SST, vec i odredjivanje jedinstvene carinske stope za proizvode iz trecih zemalja. Recimo, ako Rusija naplacuje 20% carine na telefone, toliko mora i Srbija, i sve ostale zemlje u carinskoj uniji. Jednom ocarinjena strana roba se po carinskoj uniji moze kretati bez ogranicenja. Recimo, Koreja izveze nesto u Vladivostok, plati carinu, i ta roba onda bez carine moze do Srbije (i obratno).

Sustina ekonomske integracije EU je zajednicko trziste, koje je dublja integracija u odnosu na carinsku uniju, ali isto tako podrazumeva tu carinsku uniju. Dakle, ta dva sporazuma su potpuno nekompatibilna, na isti nacin na koji ce i nas SST sa Rusijom postati nekompatibilan onog momenta kada Srbija postane clanica EU (ako postane). Takodje, sklapanje carinske unije sa bilo kojom zemljom znacilo bi direktno krsenje odredaba medjunarodnog sporazuma koji smo potpisali, Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa 27 clanica EU, sto bi fakticki znacilo kraj evropskih integracija nase zemlje.

Milena

pre 12 godina

"Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU."

Odavno znamo da je cilj Rusije da nas spreči da uđemo u EU i NATO, sada, konačno, imamo i otvorenu potvrdu. Ovi sinhronizovani istupi ruskih zvaničnika i domaćih proruskih ložača na temu Kosova su jadan pokušaj pridobijanja srpske javnosti koja, bar se nadam, shvata da i od lošeg postoji gore i da ne priželjkuje zamenu partijske države despotijom, tajkuna oligarsima i "Zajma za Srbiju" "Zajmom za Rusiju".

Ekonomski prosperitet i "povratak" Kosova se neće desiti, naročito ne ako se odreknemo EU, ako je to ono u ime čega bi se neki odrekli elementarnih ljudskih prava i sloboda. Kosovo je samo ruska šargarepa.

zastone

pre 12 godina

I argument protiv- nema. U momentu kad se ne vidi kraj ekonomske krize zapada koja vec sada potpuno menja strukturu zapadnih ekonomija ostavljajuci ogromne rupe u zaposlenosti nama se nudi resenje. Bog nas pogledao a mi cekamo ove sto treba da ruse barikade svaki cas. Pa 'alo na ojim smo mi drogama? Ako neko misli da nas neko smirgla zato sto smo Srbija taj veze nema, ako nas iko i zarezuje onda je zato sto smo u ovoj poziciji a to je prikljucenje savezu sa Rusijom. Ovo je nesto za narednih 100-200 godina i mora da pocne sto pre to bolje.

Hocu u Evropu ne u Kazahstan!!

pre 12 godina

Au ekipe brate Rusija, Belorusija, Kazahstan.. Sad smo im samo ostali mi Srbi i Crnogorci, posto ih je Ukraina sutnula kao i mnoge druge pametne zemlje.

Vidim da je sav podmladak koji je isao da gleda Ruskog Ministra, dosao ovde da lupa minuse..

steva

pre 12 godina

ja se veoma dobro secam 1990-tih,ja sam radio u fabrici obuce "MODA' debeljaca,fabrika je izvozila obucu najvise u rusiju,i rusija otkazala ugovor i dan danas fabrika je zatvorena,to je samo jedan primer i sad hoce da nam kabajagi da pomognu,oni samo pricaju,gde su bili kad je rat bio,gde su sad kad nam je ekonomija propala,bescarinska unija?Uuuu al ce da biznis da cveta sa njima

Radojka

pre 12 godina

Aman ljudi pa informišite se malo. Automobili, tehička roba i još brdo izuzetaka se NE mogu izvoziti u Rusiju sa našim ugovorom o "slobodnoj" trogovini sa Rusima. Rusi nisu ludi da dozvole fijatu da u Srbiji pravi auta pa da to izvozi u Rusiju bez carine. Za to fijat i svi ostali mora(ju) da napravi fabriku u Rusiji. Ili tako ili carina.

kameni

pre 12 godina

Ako se ja dobro secam, svaki put kada se ovaj Sojgu pojavljivao, dolazio je da zavrce ruke i*****. Ovaj put kao da dolazi da sa nama popusi lulu mira i da nam ponudi nesto malo konkretnije? Ovo sto on doneo kao poklon je sasvim dobra prilika koju treba prihvatiti na "keca". Ja bar tako mislim, mozda ce da padne pljuvanje, ali ako ovo propustimo mislim da smo stvarno obicni papci!!!

***

Vlada

pre 12 godina

Za sve one koji gledaju mnogo americke filmove i imaju pogresno tumacenje o Kazahstanu neka ondu lepo na Wikipediu i pogledaju sta je ta zemlja....

kvrc

pre 12 godina

@vlajko
To se već dogodilo, ali kako ? Ameri su od naše puzeće pro-zapadne vlasti kupili Sartid samo da bi fakturisali Rusima čelik proizveden u Košicama u Slovačkoj bez carine, jer (skoro) jedino Srbija ima sporazum o (uglavnom) bescarinskom prometu sa Rusijom.

Čisto da se zna kako i mi čuvamo prijateljstvo sa Rusima.

Molim moderatora da mi objavi komentar, nikoga ne vređam

Бечки ђак

pre 12 godina

Нама је више важнија Европа,него своје добро,дража нам је ГМО храна,него домаћа до честитог Српског сељака,који се бори да заради кору хлеба,важније су нам разноразне параде него опстанак Срба и Србије на Космету.Оваква трговачка унија омугућава Србији,да слободно пласира своје производе у земље бившег Совјетског Савеза и далеко Источних земаља као и орјента,које нас неће уцењивати и условљавати као земље западне европе,ако Србија одустане од овог идеалног типа трговине где је тржиште много богатије и распрострањеније,(не заборавимо да су најразвијеније земље света попут УСА,енглеске,француске..највећи увозници сировина баш из ових земаља бившег ссср-а и далеког истока,а исто тако и извозници производа),онда слободно можемо да се опростимо од неке мало боље будућности,и да само маштамо,о Европској унији која ће нас увек уцењивати и стално нам давати штап и шаргарепу.

dana

pre 12 godina

@(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)
Onaj ko treba da se odseli su rusofili-staljinisti. Ovo je moja zemlja a ne tvoja, jer ti je vaznija Rusija. Pakuj kofere.

Go West

pre 12 godina

Tako zagrljaj Majke Rusije gotovo neprimetno postaje stisak. A kad stisne vise ne pusta. Ako ne verujete meni, pitajte Pojlake, Cehe, Madjare i ostale.

Nikola

pre 12 godina

Nije mi jasno da ovi koji daju negativne komentare na bilo sta sto je rusko ne mogu da shvate da ta Rusija o kojoj oni pricaju i ova sad nemaju nista zajednicko osim jezika. To vam je isto kad bi poredili vreme komnunizma i ovo sad kod nas. Drugi ljudi su na vlasti, nacionalna svest se promenila....jednostavno ne mogu da razumem toliku mrznju prema Rusima. Pa ako nista drugo, bar su pravoslavci. Pa pre cu u bilo kakvu uniju sa njima nego sa Amerima i Englezima. Normalno da je prirodnije da budemo u savezu sa njjima nego sa zapadnjacima. Ovi sa zapada nas ubijaju i proteruju vec 100 godina. Gde vam je mozak Srbi?

Opamseti se Srbijo!

Aleksa

pre 12 godina

Rusije, Belorusije i Kazahstana - pametnom dosta. Navedite jednu drzavu koja je prosperirala pod Rusijom. Nema je . Svi su pobegli od njih. ****** To za narod znaci samo tesko siromastvo i izrabljivanje. Pojedinci ce naravno prosperirati. Ti takvi i guraju ovu glupost. Koliko kratko pamcenje treba da imas za sve ovo. Srbija, srbija.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Treba da se ugledao na Ukrajinu koja je pametno postupila. Ako ima bar neko normalan u našoj vladi treba da odustane od te ideje o carinskoj uniji jer od toga prvenstveno korist ima rusija,pogledajte bilanse naše sa njima pa će svako to da vidi,mi smo u debelom minusu sa njima,ali kada bi imali carinu na njihove proizvode,imali bi bar neki prihod. Ta je unija glupost i treba je odbiti,okrenuti se samo EU,nipošto sa rusima !

Cica Dobrivoje

pre 12 godina

I Rusija i SAD i Nemacka znaju koji su njihovi interesi. A znamo li mi svoj interes ? Koji je nas interes ? Sta ce nas sada spasiti od propasti ?
U boziju pravdu nije dovoljno da se uzdamo, moramo i mi da damo svoj doprinos. Je li slamka spasa u carinskoj uniji sa Rusijom, da li je ona u EU ili je u nama samima ? Ili- Ili. Kajanje nam ne gine.

Joksa

pre 12 godina

Moze! Vecina srpskog izvoza odlazi bas u Rusiju, i pristupanje carinskoj uniji bi bio odlican potez vlati ali ISKLJUCIVO ali da se na tome zadrze tj. nista vise od carinske unije.

GRADJANIN

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi
(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)

LEPO SI IM REKAL SVAKA TI CAST.

mario

pre 12 godina

Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)
(Vlada, 19. oktobar 2011 19:51)
Ma da kako da ne nema više te igre ili tamo ili vamo niti je toliko Srbija bitna i neki faktor da može malo vamo malo tamo.
Bilo bi extra da sedimo i u Carinskoj uniji, i u EU...
(Malinar, 19. oktobar 2011 20:24)
Samo što to nemože proći u EU nema tamo sjedenja na pet stolica.

Georg

pre 12 godina

Uh što ćemo da se usrećimo sa tom carinskom unijom. Kupovaćemo ruske mobilne telefone, televizore i druge moderne proizvode za jeftine pare. A tek kada počnemo kupovinu nuklearnih bombi onda ćemo biti presrećni.

Proba

pre 12 godina

@(steva, 20. oktobar 2011 03:45)
Rat je zavrsen!
Od zapadnih investicija nema nista, to smo svedoci vec 10 godina.
Od istocnih jos nema, ali da probamo.Kako usli,tako i izasli.
Samo molim bez popova Ćire,Spire i raznoraznih konjskih zubala.

Boki

pre 12 godina

@(ex demokrata 1, 20. oktobar 2011 09:41)
Neznam zasto toliko mrzis Ruse. Prvo carinska unija sa Rusijom je vrlo dobra za nasu privredu iz dva razloga. Prvi razlog je taj da roba koju mi proizvedemo moze da se proda na tom trzistu zahvaljujuci tome sto je na iste te robe iz evrope "uknjizena" pristojna carina. Dakle u "cistoj" konkurenciji ne bi imali sanse. Drugi razlog je taj sto je to trziste koje raste i koje ce nastaviti da raste i to i po broju potencijalnih potrosaca i po pojedinacnom standardu istih (zivotni standard stanovnistva). Sa druge strane EU ulazi u dugogodisnju recesiju a standard pojedinacnih potrosaca (stanovnistva) nastavice da pada, uz povecanje nelojalne konkurencije (necarinske barijere i tzv standardi) za koju je EU a posebno njen najrazvijeniji deo pravi expert. Sto se tice uvoza iz Rusije, mi od njih uvozimo gotovo iskljucivo naftu i gas, pa je potpuno nevazno ima li na njima carine jer drzava kroz akciznu politiku ionako prikupi koliko zeli novca , te ne stoji da ima ikakav gubitak za nenaplacenu carinu. Sa druge strane strateski takvo partnerstvo garantuje makar da su energenti dostupni (sto bi u buducnosti mogao biti i problem za male zemlje). Na kraju stoji i cinjenica da su Rusi i Grci mozda jedina dva iskrena istorijska prijatelja Srba i Srbije a da je sa druge strane Nemacka iskreni istorijski neprijatelj Srba i Srbije. Nisam rusofil ali nisam ni evrofil, pa jednostavno pokusavam da argumente u vidu cinjenica poredjam jedne kraj drugih i kako se cini ova carinska unija (ne zajednicka drzava ili slicno nego carinska unija i zona slobodne trgovine) izgleda kao mnogo bolje resenje za Srbiju od statusa vecitog kandidata EU. Sto rece nas narod: "bolje prvi covek u selu nego poslednji u gradu". I poslednje ali najvaznije, EU ima mocnog neprijatelja olicenog u SAD i dominaciji dolara kao svetske valute, a kad "kauboji" nekog krenu da "akaju" obicno ga i "doakaju" pa EU i nema neku buducnost, dok Rusija sa druge strane em nije trenutno na redu, em ima i neka iskustva ( SSSR ) pa ce znati da se bolje odbrani u buducnosti.

Dusan

pre 12 godina

1. Da li bi se carinska unija odnosila na Srbiju sa Kosovom, ili bez njega?
2. Kakve veze ima ministar za vanredne situacije sa uspostavljanjem carinske unije? Radi li se ovde o ekonomiji, ili o zavrtanju ruku?
3. Koji su to Putinovi "odredjeni" proizvodi koji se nece cariniti, a koji su to "neodredjeni" koji hoce?

aca

pre 12 godina

Pored ovoliko rusofoba u ovoj državi, teško da će išta dobro da se izrodi.

Moj stav je jednostavan - evropa i zapad nas neće. Njihov cilj je da ako mogu uz ucene jeftino dobiju resurse - to razvlače koliko mogu. Nas će držati na uzici koliko je moguće i isisati nam i poslednju kap krvi.

Rusi su neko ko nas želi kao partnera i ko nas ne ucenjuje, već nam nudi saradnju i mesto u svemu tome.

I sad - kada biste trebali da birate, a da ne znate ko su rusi, a ko zapadnjaci - šta biste vi izabrali ??? Onoga ko vas ucenjuje i iskorištava ili onog ko vam nudi realno partnerstvo i realno tržište ?

I da jednom uđemo u tu EU, bićemo njihova kanta za đubre i najgori član. Kakve koristi od toga možemo da imamo ? Ja ih ne vidim.

Jedino svojim radom možemo nešto da postignemo, a svoje proizvode da plasiramo tamo gde će moći da budu prodati na što je moguće isplativiji način.

Ako budemo čekali da nam neko bogat stalno udeljuje milostinju, a sami se ne budemo potrudili da radom steknemo, nikada nam bolje biti neće.

Kada nam je EU ponudila slično partnerstvo? Čak ni onda kada smo sami, bez reciprociteta, počeli da ukidamo carine za proizvode iz EU. Pa nisu nam za to ni hvala rekli, već nas stalno pljuju i gade.

Izvinite rusofobi i slobodno mi dajte negativne ocene, ali ja ne vidim razlog da uđemo u ovakvu jednu za nas povoljnu priču. Naravno, uz postizanje dogovora koji neće biti protivni interesima naše zemlje i koji će nam dati i mogućnost da ukoliko se vremenom pokaže da nam tako nešto ne odgovara, iz te priče po svojoj volji i izađemo.

EU nas neće i ponižava i pitanje je da li ćemo ikada, pod kojim uslovima i u kom svojstvu tamo pristupiti. U ovu carinsku uniju možemo da uđemo veoma brzo i da od nje svi imamo koristi.

Illyricum Sacrum

pre 12 godina

Nije to losa ideja. Pakujte se i nazad odakle ste dosli. I pustite nasu ilirsku zemlju na miru. You are not welcomed here. I onako ste ucinili puno zla, tako da lepa i daleka vam kuca, i nikad ne bih nista sa vama. A verujem da i Madzari, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, cak i Bugari, Crnogorci, i Rumuni imaju isto misljenje. Remove the cancer from our lands once and for all.
Znam da Rusi ne bih vaz odvesti kod njima, ali garant ce vas odvesti u Kaukaz, pa da i tamo pocinite "malo" zlo nad Cecencima i Gruzijcima, i to kako je ona vasa pradedovina (Jer dedovina je na balkan), prije nego sto ste se otselili na Balkan od njima, i kako su Cecenci i Gruzijci doselili na vasu drugu "Svetu" zemlju. So long, and don't look back in Anger.
Daj Gospode da se ovo desi, i da ne misljam kako ce mi deca i unuci zivjeti od postojanih pretnja i ratova, izazvani od ovog "nebeskog roda". Molim te Gospode da vise ne saljes nam ovakve "andzele" u nasu zemlju.

Petar

pre 12 godina

Ovaj Šojgu je ministar za vanredne situacije (katastrofe). Eto tako Rusija tretira Srbiju-kao zemlju katastrofu. Zato nam i šalje nadležnog ministra za to.. Ajd uzdravlje..

seljadin

pre 12 godina

evropljani sve cesce uce ruski jezik, otidite do bilo koje turisticke destinacije, uporedo sa engleskim imate i ruske natpise na reklamama, upalite TV, bar 3 ruska kanala za turiste, u baru cesto je uslov da barmen zna ruski, i to je jezik buducnosti, odatle se slivaju miljarde dolara investicija po celom svetu, sto se mene tice, nisam frustriran razvojem slovenskih zemalja, i nisam veci katolik od pape.

posmatram

pre 12 godina

Ziva je istina da se na zapadu sve vise uci ruski jezik i da se sve vise trazi. Primer sam toga,jer zivim na zapadu i radim kao prevodilac ruskog jezika! Verujte,malo je reci da je placeno dobro! kad sam se pojavio u firmi, gazda se obradovao kao kad detetu das cokoladu! Istina ne dobija on cokoladu vec pozamasne iznose zbog zaajednickog posla sa Rusima.

Porazen

pre 12 godina

Korak po korak,
i mi odosmo u pogresnom pravcu. Kako to da smo
uvek, ama bas uvek, na stranputici?! Nikada necemo
doziveti slobodan svet. Ostacemo mali, nebitni i porazeni.

ivan

pre 12 godina

'Putin je naveo da, za sada, samo određena roba neće biti carinjena, ne precizirajući koja'

verovatno misli na bezbol palice i molotovljeve koktele za pokret 'Nasi', a mozda nam se 'bescarinski vrate' i Karic, Mira i Marko i general Kadijevic...

Sto vise to bolje

pre 12 godina

Znaci, mozemo u NATO? Mislim ako Crna Gora, koja je uz Kosovo najverniji saveznik NATO na Balkanu, moze u carinsku uniju sa Rusijom, onda, valjda, moze i Srbija u NATO, a da Rusi ne drame?

Dzoni

pre 12 godina

Da je malo pameti da se pristane,bar mozemo hranu da im prodajemo ,i onako ovde u sumadiji pokupuju svo kvalitetno voce a da ne pitaju mnogo za cenu.

Vlada

pre 12 godina

Da rezimiram, Rusija tradicionalno je prijatelj Srbije i Crne Gore (sta god mislili drugi to je cinjenica). Ucenjivani nismo bili od strane njih, niti je iko isao u Hag zbog njih. Oni nisu pocepali SFRJ...
Sada nam daju slobodnu trgovinu gde mozemo profitirati samo tako...
Necu uniju. Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)

A sto da ne?

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi

prevoznik insajder

pre 12 godina

kada je tako sjajno sto onda braca rusi ne dozvole slobodan ulaz nasih kamiona u rusiju nego za godinu dana dali ukupno 6000 dozvola a nase potrebe 15000. koga lazete vise.

vlajko

pre 12 godina

Koja bi ovo bila dobra strateska pozicija. Mi bi bili idealan investicioni partner (sa odrzanjem politicke stabilnosti) za sve koji zele da izvoze u Rusiju, ne zele da im Putin kroji kapu, a njihove zemlje nemaju povoljan trgovinski sporazum sa Rusijom. Na primer Hyundai oce da poveca deo trzista u Rusiji, ali ih kolju carine koje cine njihova vozila nekonkurentnima, oni lepo naprave proizvodnju u Srbiji i izvoze bez carina. A nama lepo dodje greenfield investicija.
Ja to ovako laicki. Tu sigurno ima mnogo komplikacija...

?

pre 12 godina

Не знам колико је ова Унија слична ЕУ, или колико је могућ сценарио на који мислим да текст сугерише, ако потпишеш договоре с њом, е онда не можеш у ЕУ. Не верујем да је тако, али и да јесте, сигурно је да Русија не тера Србију од ЕУ(а и да је тако, не видим нарочит проблем) јер је Путин врло јасно у Београду рекао да Русија подржава Србију ка ЕУ путу, а нарочито је битан податак да Русија жели да што више сарађује са ЕУ, рецимо због енергената су обе стране врло заинтересоване, Бразил, Русија, Индија и Кина, такозване земље БРИК, могле би да постану локомотива светске привреде, прогнозирају економисти Немачког института за економска истраживања (ДИВ), тржиште земаља БРИК већ данас премашује америчко, а експерти прогнозирају да ће Бразил, Русија, Индија и Кина 2015. године обезбедити 30 одсто светског бруто домаћег производа, "удео еврозоне биће тек 13 процената, с тим што је 20 одсто обезбеђивала пре 16 година", истиче директор ДИВ Михаел Хутер, "безмало 30 одсто немачких испорука у те земље је из сектора машиноградње, 22 одсто аутомобилске индустрије, 17 одсто електротехничке и 15 процената хемијске индустрије" прецизира директор немачког института за економска истраживања, немачке компаније су 2010. године у земље БРИК продале робу и услуге за 100 милијарди евра, за трећину више него у САД, и на томе се неће задржати, ту је и нова архитектура европске безбедности коју Руси и ЕУ желе да створе, протеклих месеци ММФ и ЕУ су већ тражили економску помоћ од БРИК земаља, ЕУ директно од Русије(могла би и Србија то да учини)... Наравно, јаке везе ЕУ и Русије гледа да покида или затегне САД.
Тако да је ово са Русијом сјајна прилика за Србију. Бар треба посматрати тај економски део, на који се често сви позивају, наравно.

Milena

pre 12 godina

"Moskva od Kijeva traži da se zauzvrat okrene od EU."

Odavno znamo da je cilj Rusije da nas spreči da uđemo u EU i NATO, sada, konačno, imamo i otvorenu potvrdu. Ovi sinhronizovani istupi ruskih zvaničnika i domaćih proruskih ložača na temu Kosova su jadan pokušaj pridobijanja srpske javnosti koja, bar se nadam, shvata da i od lošeg postoji gore i da ne priželjkuje zamenu partijske države despotijom, tajkuna oligarsima i "Zajma za Srbiju" "Zajmom za Rusiju".

Ekonomski prosperitet i "povratak" Kosova se neće desiti, naročito ne ako se odreknemo EU, ako je to ono u ime čega bi se neki odrekli elementarnih ljudskih prava i sloboda. Kosovo je samo ruska šargarepa.

dusan

pre 12 godina

ako mislimo da opstanemo kao nacija i ekonomija, ovo nam je najizglednija sansa...u svakom slucaju, usavsi u ovakve unije sigurno sticemo i bolje pozicije u narednim ponudama

Hocu u Evropu ne u Kazahstan!!

pre 12 godina

Au ekipe brate Rusija, Belorusija, Kazahstan.. Sad smo im samo ostali mi Srbi i Crnogorci, posto ih je Ukraina sutnula kao i mnoge druge pametne zemlje.

Vidim da je sav podmladak koji je isao da gleda Ruskog Ministra, dosao ovde da lupa minuse..

Jovan

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

A Vama ni Brisel ni Berlin nisu daleko, pa put pod noge, i dovidjenja.

*Ra

pre 12 godina

Bojim se da iz ove kuhinje sa Rusima imaju korist samo pojedinci kao na pr. Bajatović i nejove partiske kolege tj SPS. Već dvadestak godina Srpski (da li ? ) političari govore o Rusiji kao osloncu ali narod ne oseća tu nikakav oslonac. Sve smo siromašniji , jadniji i manji. Jedna šljiva će biti prevelika za one koji ostanu.

Radojka

pre 12 godina

Pored srpsko-ruske vojne baze u Nišu i ove sad carniske unije mislim da se priča oko EU završava. To će nas spasiti višegodišnjeg poniženja od strane zapada koji moraju da trpe kandidati. Moram priznati da je za mene unija sa Rusijom mnogo prirodnija nego sa ovima iz EU.

Aleksa

pre 12 godina

Rusije, Belorusije i Kazahstana - pametnom dosta. Navedite jednu drzavu koja je prosperirala pod Rusijom. Nema je . Svi su pobegli od njih. ****** To za narod znaci samo tesko siromastvo i izrabljivanje. Pojedinci ce naravno prosperirati. Ti takvi i guraju ovu glupost. Koliko kratko pamcenje treba da imas za sve ovo. Srbija, srbija.

ФР

pre 12 godina

Аха, зона "слободне" трговине, једино ће Руси да одређују која ће то роба бити ослобођена царине. Мислим, јел' ови што подржавају ово и прочитају целу вест, или онако колективно постају овце чим се помене Русија?

Значи, руски министар за ванредне ситуације (?) у Црној Гори прича о проширењу царинске уније на Србију. Боже, да ли је овај народ толико глуп, или шта?

Зоран

pre 12 godina

И треба са Русима. Ове демократе у Србији мање знају шта хоће него ови који су за Русе.

steva

pre 12 godina

ja se veoma dobro secam 1990-tih,ja sam radio u fabrici obuce "MODA' debeljaca,fabrika je izvozila obucu najvise u rusiju,i rusija otkazala ugovor i dan danas fabrika je zatvorena,to je samo jedan primer i sad hoce da nam kabajagi da pomognu,oni samo pricaju,gde su bili kad je rat bio,gde su sad kad nam je ekonomija propala,bescarinska unija?Uuuu al ce da biznis da cveta sa njima

dana

pre 12 godina

@(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)
Onaj ko treba da se odseli su rusofili-staljinisti. Ovo je moja zemlja a ne tvoja, jer ti je vaznija Rusija. Pakuj kofere.

Go West

pre 12 godina

Tako zagrljaj Majke Rusije gotovo neprimetno postaje stisak. A kad stisne vise ne pusta. Ako ne verujete meni, pitajte Pojlake, Cehe, Madjare i ostale.

Nele

pre 12 godina

Sve je bolje nego EU. Sve najslabije zemlje u EU su popucale. Sva ova svetska farsa, ma muka mi je više. Prođe moje detinjstvo u priči oko EU. Treba da sredimo stvari u našoj zemlji i bog da nas veseli :)

gradjanin Osetije i Abhazije

pre 12 godina

Srbija je u većem i jačem RUSKOM BRATSKOM ZAGRLJAJU nego bilo koja druga zemlja.Strašno je šta joj RUSIJA radi još od 8 sednice,preko organizovanja ubistva Stanbolića i ZORANA DJINDJIĆA,pa sve do današnjih BALVAN BARIKADA na KOSOVU i izgradnje VOJNE BAZE U NIŠU.Vi Srbi niste svesni u šta vas je uvukao Koštunica sa SPC, Radikalima i Nikolićem.

Nikola

pre 12 godina

Nije mi jasno da ovi koji daju negativne komentare na bilo sta sto je rusko ne mogu da shvate da ta Rusija o kojoj oni pricaju i ova sad nemaju nista zajednicko osim jezika. To vam je isto kad bi poredili vreme komnunizma i ovo sad kod nas. Drugi ljudi su na vlasti, nacionalna svest se promenila....jednostavno ne mogu da razumem toliku mrznju prema Rusima. Pa ako nista drugo, bar su pravoslavci. Pa pre cu u bilo kakvu uniju sa njima nego sa Amerima i Englezima. Normalno da je prirodnije da budemo u savezu sa njjima nego sa zapadnjacima. Ovi sa zapada nas ubijaju i proteruju vec 100 godina. Gde vam je mozak Srbi?

Opamseti se Srbijo!

zastone

pre 12 godina

I argument protiv- nema. U momentu kad se ne vidi kraj ekonomske krize zapada koja vec sada potpuno menja strukturu zapadnih ekonomija ostavljajuci ogromne rupe u zaposlenosti nama se nudi resenje. Bog nas pogledao a mi cekamo ove sto treba da ruse barikade svaki cas. Pa 'alo na ojim smo mi drogama? Ako neko misli da nas neko smirgla zato sto smo Srbija taj veze nema, ako nas iko i zarezuje onda je zato sto smo u ovoj poziciji a to je prikljucenje savezu sa Rusijom. Ovo je nesto za narednih 100-200 godina i mora da pocne sto pre to bolje.

jedina solucija revolucija

pre 12 godina

Izgleda da EU ipak ima alternativu!

Salu na stranu, svako ko se imalo razume u ekonomiju zna da je ovo ogromna sansa, mnogo bolja nego sargarepa EU.
Carinska unija bi znacila napredak nase privrede koja moze biti mnogo konkurentnija na tim trzistima nego na trzistu EU, sa druge strane ove zemlje su sirovinske baze koje nasoj privredi mogu obezbediti jeftinije sirovine (samo jeftiniji energenti mogu pomoci nasoj privredi).
Mi bi mogli da budemo taj most izmedju Rusije i EU, Rusija je prilicno zatvorena za robu iz EU (carinama i propisima o kvalitetu) a ne gleda bas blagonaklono ni na investiranje (dosta kompanija je imalo problema posle kupovine pojedinih firmi), sto bi bila vise nego odlicna pozicija nase zemlje.
Mi smo u periodu Kostunicinih vlada isli lagano ka tome, tada su rusi olaksali izvoz naseg voca (za razliku od voca iz EU za koje se trazi ogromna papirologija) i bukvalno preporodili vocarstvo kod nas, samo najava da ce nam dati bescarinski uvoz automobila je dovela Fiat (koji je posle odustajanja Rusije i odustao o vecih ulaganja pa drzava bukvalno daje pare fiatu samo da ne ode) a bilo je najava jos par proizvodjaca da ce sklapati automobile kod nas (kia, ww, mercedes, ako se nevaram?).

Sve u svemu ovakvu ponudu ne bi trebalo propustiti i pored toga sto ce nas to udaljiti od EU.

EU je na dalekom stapu, ne pre 2020 a mnogo verovatnije je daleko posle tog datuma, pristupni fondovi ce biti mnogo siromasniji i mnogo teze da se dobiju (zbog krize), postoji i politicki problemi na kojima ce EU insistirati (Kosovo, ulazak u NATO i boga pitaj sta jos) i sto je naj vaznije nema nikakvih garancija da cemo ikad uci u EU. Mi mozemo zemlju reformisati i bez EU ako postoji volja.

Sa druge strane carinska unija ce mnogo brze dati rezultate, za par godina, ove zemlje mnogo slabije osecaju krizu i imaju veci rast (i bolju perspektivu) od zemalja EU, verujem da ce i tu biti odredjenih politickih pritisaka ali mnogo laksih za resavanje.

Na kraju mora se reci da je to ogromna sansa koju ce nasa zemlja sigurno propustiti zbog vlasti koja deluje po zeljama Americke i Nemacke ambasade, kao sto vec tri godine ne zele (citaj nesmeju od amera i svaba) da iskoriste 800 000 000 (osamsto milona) po neverovatno povoljnim kamatama, koje stoje spremne od strane Rusije a sa druge strane su se zaduzili 6 milijardi po naj gorim kamatama!

GRADJANIN

pre 12 godina

@(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Kome se ne svidja moze slobono da se odseli u London, Berlin ili Nju-Jork... A da, ne daju vam vasi prijatelji... hihihihi
(A sto da ne?, 20. oktobar 2011 02:04)

LEPO SI IM REKAL SVAKA TI CAST.

Vercingetorix

pre 12 godina

Bezi mi sa tom Rusijom. Onima kojima treba nek se odsele u Moskvu i Sibir.
(dana, 19. oktobar 2011 20:47)

Beži mi sa tom EU. Oni kojima treba nek se odsele u Sofiju i Bukurešt.

Бечки ђак

pre 12 godina

Нама је више важнија Европа,него своје добро,дража нам је ГМО храна,него домаћа до честитог Српског сељака,који се бори да заради кору хлеба,важније су нам разноразне параде него опстанак Срба и Србије на Космету.Оваква трговачка унија омугућава Србији,да слободно пласира своје производе у земље бившег Совјетског Савеза и далеко Источних земаља као и орјента,које нас неће уцењивати и условљавати као земље западне европе,ако Србија одустане од овог идеалног типа трговине где је тржиште много богатије и распрострањеније,(не заборавимо да су најразвијеније земље света попут УСА,енглеске,француске..највећи увозници сировина баш из ових земаља бившег ссср-а и далеког истока,а исто тако и извозници производа),онда слободно можемо да се опростимо од неке мало боље будућности,и да само маштамо,о Европској унији која ће нас увек уцењивати и стално нам давати штап и шаргарепу.

kameni

pre 12 godina

Ako se ja dobro secam, svaki put kada se ovaj Sojgu pojavljivao, dolazio je da zavrce ruke i*****. Ovaj put kao da dolazi da sa nama popusi lulu mira i da nam ponudi nesto malo konkretnije? Ovo sto on doneo kao poklon je sasvim dobra prilika koju treba prihvatiti na "keca". Ja bar tako mislim, mozda ce da padne pljuvanje, ali ako ovo propustimo mislim da smo stvarno obicni papci!!!

***

ex demokrata 1

pre 12 godina

Treba da se ugledao na Ukrajinu koja je pametno postupila. Ako ima bar neko normalan u našoj vladi treba da odustane od te ideje o carinskoj uniji jer od toga prvenstveno korist ima rusija,pogledajte bilanse naše sa njima pa će svako to da vidi,mi smo u debelom minusu sa njima,ali kada bi imali carinu na njihove proizvode,imali bi bar neki prihod. Ta je unija glupost i treba je odbiti,okrenuti se samo EU,nipošto sa rusima !

Milos

pre 12 godina

Vidim da ljudi ovde ne znaju osnovne termine medjunarodne ekonomije: jedno je sporazum o slobodnoj trgovini, drugo je carinska unija. Naime, po sporazumu o slobodnoj trgovini (SST), roba iz Srbije se moze izvoziti u Rusiju bez carinskog opterecenja (i obratno), sto znaci da moze neki Hyundai da ovde napravi fabriku i izvozi automobile u Rusiju - takav sporazum je vec godinama na snazi, i potpisan je jos za vreme Milosevica.

Carinska unija podrazumeva ne samo SST, vec i odredjivanje jedinstvene carinske stope za proizvode iz trecih zemalja. Recimo, ako Rusija naplacuje 20% carine na telefone, toliko mora i Srbija, i sve ostale zemlje u carinskoj uniji. Jednom ocarinjena strana roba se po carinskoj uniji moze kretati bez ogranicenja. Recimo, Koreja izveze nesto u Vladivostok, plati carinu, i ta roba onda bez carine moze do Srbije (i obratno).

Sustina ekonomske integracije EU je zajednicko trziste, koje je dublja integracija u odnosu na carinsku uniju, ali isto tako podrazumeva tu carinsku uniju. Dakle, ta dva sporazuma su potpuno nekompatibilna, na isti nacin na koji ce i nas SST sa Rusijom postati nekompatibilan onog momenta kada Srbija postane clanica EU (ako postane). Takodje, sklapanje carinske unije sa bilo kojom zemljom znacilo bi direktno krsenje odredaba medjunarodnog sporazuma koji smo potpisali, Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa 27 clanica EU, sto bi fakticki znacilo kraj evropskih integracija nase zemlje.

Vlada

pre 12 godina

Za sve one koji gledaju mnogo americke filmove i imaju pogresno tumacenje o Kazahstanu neka ondu lepo na Wikipediu i pogledaju sta je ta zemlja....

Radojka

pre 12 godina

Aman ljudi pa informišite se malo. Automobili, tehička roba i još brdo izuzetaka se NE mogu izvoziti u Rusiju sa našim ugovorom o "slobodnoj" trogovini sa Rusima. Rusi nisu ludi da dozvole fijatu da u Srbiji pravi auta pa da to izvozi u Rusiju bez carine. Za to fijat i svi ostali mora(ju) da napravi fabriku u Rusiji. Ili tako ili carina.

Georg

pre 12 godina

Uh što ćemo da se usrećimo sa tom carinskom unijom. Kupovaćemo ruske mobilne telefone, televizore i druge moderne proizvode za jeftine pare. A tek kada počnemo kupovinu nuklearnih bombi onda ćemo biti presrećni.

Joksa

pre 12 godina

Moze! Vecina srpskog izvoza odlazi bas u Rusiju, i pristupanje carinskoj uniji bi bio odlican potez vlati ali ISKLJUCIVO ali da se na tome zadrze tj. nista vise od carinske unije.

mario

pre 12 godina

Hocu da igramo igru koju je Tito igrao (malo ovamo malo tamo).
Izvolite investitori :)
(Vlada, 19. oktobar 2011 19:51)
Ma da kako da ne nema više te igre ili tamo ili vamo niti je toliko Srbija bitna i neki faktor da može malo vamo malo tamo.
Bilo bi extra da sedimo i u Carinskoj uniji, i u EU...
(Malinar, 19. oktobar 2011 20:24)
Samo što to nemože proći u EU nema tamo sjedenja na pet stolica.

Sergije

pre 12 godina

Ja Milu Djukanovicu i ovim likovima okupljenim oko njega pocinjem da se divim do imbecilnosti, majke mi. Crna Gora moze i u NATO i u carinsku uniju sa Rusijom, moze i sverc cigareta i pristupanje EU, povijesni su prijatelji sa Hrvatskom, a Beograd je najveci crnogorski grad ...

Mila za predsednika Srbije, Djukanovica za premijera!

Proba

pre 12 godina

@(steva, 20. oktobar 2011 03:45)
Rat je zavrsen!
Od zapadnih investicija nema nista, to smo svedoci vec 10 godina.
Od istocnih jos nema, ali da probamo.Kako usli,tako i izasli.
Samo molim bez popova Ćire,Spire i raznoraznih konjskih zubala.

kvrc

pre 12 godina

@vlajko
To se već dogodilo, ali kako ? Ameri su od naše puzeće pro-zapadne vlasti kupili Sartid samo da bi fakturisali Rusima čelik proizveden u Košicama u Slovačkoj bez carine, jer (skoro) jedino Srbija ima sporazum o (uglavnom) bescarinskom prometu sa Rusijom.

Čisto da se zna kako i mi čuvamo prijateljstvo sa Rusima.

Molim moderatora da mi objavi komentar, nikoga ne vređam

Illyricum Sacrum

pre 12 godina

Nije to losa ideja. Pakujte se i nazad odakle ste dosli. I pustite nasu ilirsku zemlju na miru. You are not welcomed here. I onako ste ucinili puno zla, tako da lepa i daleka vam kuca, i nikad ne bih nista sa vama. A verujem da i Madzari, Hrvati, Bosnjaci, Makedonci, cak i Bugari, Crnogorci, i Rumuni imaju isto misljenje. Remove the cancer from our lands once and for all.
Znam da Rusi ne bih vaz odvesti kod njima, ali garant ce vas odvesti u Kaukaz, pa da i tamo pocinite "malo" zlo nad Cecencima i Gruzijcima, i to kako je ona vasa pradedovina (Jer dedovina je na balkan), prije nego sto ste se otselili na Balkan od njima, i kako su Cecenci i Gruzijci doselili na vasu drugu "Svetu" zemlju. So long, and don't look back in Anger.
Daj Gospode da se ovo desi, i da ne misljam kako ce mi deca i unuci zivjeti od postojanih pretnja i ratova, izazvani od ovog "nebeskog roda". Molim te Gospode da vise ne saljes nam ovakve "andzele" u nasu zemlju.

Petar

pre 12 godina

Ovaj Šojgu je ministar za vanredne situacije (katastrofe). Eto tako Rusija tretira Srbiju-kao zemlju katastrofu. Zato nam i šalje nadležnog ministra za to.. Ajd uzdravlje..

Cica Dobrivoje

pre 12 godina

I Rusija i SAD i Nemacka znaju koji su njihovi interesi. A znamo li mi svoj interes ? Koji je nas interes ? Sta ce nas sada spasiti od propasti ?
U boziju pravdu nije dovoljno da se uzdamo, moramo i mi da damo svoj doprinos. Je li slamka spasa u carinskoj uniji sa Rusijom, da li je ona u EU ili je u nama samima ? Ili- Ili. Kajanje nam ne gine.

Boki

pre 12 godina

@(ex demokrata 1, 20. oktobar 2011 09:41)
Neznam zasto toliko mrzis Ruse. Prvo carinska unija sa Rusijom je vrlo dobra za nasu privredu iz dva razloga. Prvi razlog je taj da roba koju mi proizvedemo moze da se proda na tom trzistu zahvaljujuci tome sto je na iste te robe iz evrope "uknjizena" pristojna carina. Dakle u "cistoj" konkurenciji ne bi imali sanse. Drugi razlog je taj sto je to trziste koje raste i koje ce nastaviti da raste i to i po broju potencijalnih potrosaca i po pojedinacnom standardu istih (zivotni standard stanovnistva). Sa druge strane EU ulazi u dugogodisnju recesiju a standard pojedinacnih potrosaca (stanovnistva) nastavice da pada, uz povecanje nelojalne konkurencije (necarinske barijere i tzv standardi) za koju je EU a posebno njen najrazvijeniji deo pravi expert. Sto se tice uvoza iz Rusije, mi od njih uvozimo gotovo iskljucivo naftu i gas, pa je potpuno nevazno ima li na njima carine jer drzava kroz akciznu politiku ionako prikupi koliko zeli novca , te ne stoji da ima ikakav gubitak za nenaplacenu carinu. Sa druge strane strateski takvo partnerstvo garantuje makar da su energenti dostupni (sto bi u buducnosti mogao biti i problem za male zemlje). Na kraju stoji i cinjenica da su Rusi i Grci mozda jedina dva iskrena istorijska prijatelja Srba i Srbije a da je sa druge strane Nemacka iskreni istorijski neprijatelj Srba i Srbije. Nisam rusofil ali nisam ni evrofil, pa jednostavno pokusavam da argumente u vidu cinjenica poredjam jedne kraj drugih i kako se cini ova carinska unija (ne zajednicka drzava ili slicno nego carinska unija i zona slobodne trgovine) izgleda kao mnogo bolje resenje za Srbiju od statusa vecitog kandidata EU. Sto rece nas narod: "bolje prvi covek u selu nego poslednji u gradu". I poslednje ali najvaznije, EU ima mocnog neprijatelja olicenog u SAD i dominaciji dolara kao svetske valute, a kad "kauboji" nekog krenu da "akaju" obicno ga i "doakaju" pa EU i nema neku buducnost, dok Rusija sa druge strane em nije trenutno na redu, em ima i neka iskustva ( SSSR ) pa ce znati da se bolje odbrani u buducnosti.

aca

pre 12 godina

Pored ovoliko rusofoba u ovoj državi, teško da će išta dobro da se izrodi.

Moj stav je jednostavan - evropa i zapad nas neće. Njihov cilj je da ako mogu uz ucene jeftino dobiju resurse - to razvlače koliko mogu. Nas će držati na uzici koliko je moguće i isisati nam i poslednju kap krvi.

Rusi su neko ko nas želi kao partnera i ko nas ne ucenjuje, već nam nudi saradnju i mesto u svemu tome.

I sad - kada biste trebali da birate, a da ne znate ko su rusi, a ko zapadnjaci - šta biste vi izabrali ??? Onoga ko vas ucenjuje i iskorištava ili onog ko vam nudi realno partnerstvo i realno tržište ?

I da jednom uđemo u tu EU, bićemo njihova kanta za đubre i najgori član. Kakve koristi od toga možemo da imamo ? Ja ih ne vidim.

Jedino svojim radom možemo nešto da postignemo, a svoje proizvode da plasiramo tamo gde će moći da budu prodati na što je moguće isplativiji način.

Ako budemo čekali da nam neko bogat stalno udeljuje milostinju, a sami se ne budemo potrudili da radom steknemo, nikada nam bolje biti neće.

Kada nam je EU ponudila slično partnerstvo? Čak ni onda kada smo sami, bez reciprociteta, počeli da ukidamo carine za proizvode iz EU. Pa nisu nam za to ni hvala rekli, već nas stalno pljuju i gade.

Izvinite rusofobi i slobodno mi dajte negativne ocene, ali ja ne vidim razlog da uđemo u ovakvu jednu za nas povoljnu priču. Naravno, uz postizanje dogovora koji neće biti protivni interesima naše zemlje i koji će nam dati i mogućnost da ukoliko se vremenom pokaže da nam tako nešto ne odgovara, iz te priče po svojoj volji i izađemo.

EU nas neće i ponižava i pitanje je da li ćemo ikada, pod kojim uslovima i u kom svojstvu tamo pristupiti. U ovu carinsku uniju možemo da uđemo veoma brzo i da od nje svi imamo koristi.

seljadin

pre 12 godina

evropljani sve cesce uce ruski jezik, otidite do bilo koje turisticke destinacije, uporedo sa engleskim imate i ruske natpise na reklamama, upalite TV, bar 3 ruska kanala za turiste, u baru cesto je uslov da barmen zna ruski, i to je jezik buducnosti, odatle se slivaju miljarde dolara investicija po celom svetu, sto se mene tice, nisam frustriran razvojem slovenskih zemalja, i nisam veci katolik od pape.

Dusan

pre 12 godina

1. Da li bi se carinska unija odnosila na Srbiju sa Kosovom, ili bez njega?
2. Kakve veze ima ministar za vanredne situacije sa uspostavljanjem carinske unije? Radi li se ovde o ekonomiji, ili o zavrtanju ruku?
3. Koji su to Putinovi "odredjeni" proizvodi koji se nece cariniti, a koji su to "neodredjeni" koji hoce?

posmatram

pre 12 godina

Ziva je istina da se na zapadu sve vise uci ruski jezik i da se sve vise trazi. Primer sam toga,jer zivim na zapadu i radim kao prevodilac ruskog jezika! Verujte,malo je reci da je placeno dobro! kad sam se pojavio u firmi, gazda se obradovao kao kad detetu das cokoladu! Istina ne dobija on cokoladu vec pozamasne iznose zbog zaajednickog posla sa Rusima.