Subota, 08.10.2011.

00:03

"Srbiji potrebna pruga Beograd-Bar"

Prema rečima Miodraga Kostića, vlasnika MK komerca, za razvoj privrede neophodna je "što efikasnija i što jeftinija“ infrastruktura.

Izvor: Danas

"Srbiji potrebna pruga Beograd-Bar" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 12 godina

za Kvazimodo Sorabius, 8. oktobar 2011 22:37

Otkud to da je železnica prošlost? Znači milijarde koje ulažu EU, Kina, Japan su bačene, jer su glupi pa prave železnice.

Svakako da Srbiji trebaju dobri putevi i da se poveća mreža autoputeva, ali železnica je jako važan faktor za ekonomičan transport i kod nas, kao i bilo gde u svetu. Manje košta kilometar pruge nego kilometar autoputa. Razlog što je je kod nas železnica poslednji izbor za putovanje, je taj što se ne ulaže u istu. Drugo, prosečna železnica ide brže nego prosečan autobus u Evropi.

A dve najdalje tačke su Subotica i Vranje - skoro 600km: ako to možeš autobusom da pređeš za 3-4 sata, javim mi, pa da kupim karte za taj bus.

Зоран

pre 12 godina

То је 100 пута потребније него метро. Као и да се прошири или заобиђе ибарска магистрала. Ал кад су Срби радили паметно, па ће сада.

Isidor

pre 12 godina

ako uzmete centar teritorije srbije, njemu je od svih luka ubedljivo najbliza luka bar. dalje, pruga beograd bar, kakva je takva je, ona bi kostala milijarde da se ponovo napravi, a treba nam 300 miliona da bi se popravila i dovela u originalno stanje. da li treba dda budemo ti izrodi koji ce da dozvole da im propadne nesto toliko vredno. i najbitnije, sa crnom gorom i crnogorcima moramo odrzavati najblize veze. ja stvarno mislim da je veliki broj komentara ovde orkestriran i sluzi svrsi da udalji crnu goru i srbiju. toliko anticrnogorske histerije mi je totalno neshvatljivo.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Stvari su sasvim jednostavne - ako se odbaci politika, tačnije ako se pobedi crnogorsko-albanski lobi:
- Beograd FIZIČKI ima izlaz na more - Dunavom!
Podmukla podvala neformalnog udruženja pajtosa koji su prigrabili DRUŠTVENU IMOVINU, a mi ih od milja zovemo biznismeni, smisleno uništava Luku Beograd - kako bi na "epohalnom projektu" zgrnuli pare, a neki i zbog nostalgije za matičnom državom Crnom Gorom.
Ekonomskom logikom gledano, u uslovu da nismo ista država, potpuno treba napustiti održavanje pruge dalje od Užica!
Uraditi solidan magistralni put, uz 3 trake, a na usponima i sa 4, što je neminovnost u svim okolnostima, na njega povezati kvalitetnim putevima poprečne.
Srbiji treba samo jedan autoput, ali da bude pravi - a ne kao ovaj koga gnjave Mrkonjić i bratija, autoput od Subotice do Niša, uz račvanje prema Bugarskoj i Grčkoj, i to je sve. Ostalo, prepmrežiti Srbiju kvalitetnim magistralnim putevima s tri (ili negde i sa 4) trake.
Vreme železnice za ovakav geografski položaj i oblik - ali i veličinu Srbije - železnicu napustiti, osim magistralnog pravca paralelno s koridorom "10". Ko ima mozga i volje da razmisli: ako se za 3-4 sata može stići autobusom između dve najudaljenije tačke, a to malo povremenih tereta može prevesti kamionima za 4-5 sati, jasno je da je železnica ostatak industrijalizacije, prevaziđen - pregažen.
Ono na šta smo zaboravili, a pokojni Đinđić je imao na umu: dati Nemačkoj (i ostalim državama zainteresovanim) da se uradi epohalni projekt - kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej...
"Naši mudraci" se jedino pale na fatamorgane - ako je prilika da se ovajde, interes Srbije im je "10. rupa na svirali", na nesreću.

Zoki

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju treba da dovede u red prugu kroz Zapadnu Srbiju. Ako su Kostić i društvo zainteresovani za obnovu te pruge, treba im dati koncesiju na trideset godina, pa neka se sami zadužuju i organizuju radove.
Ako ne, onda treba potražiti nekog drugog. Ako se onda koncesionarima isplati da održavaju prugu do crnogorske granice, samo napred.
Međutim, sa stanovišta nekih strateških ekonomskih interesa, Srbiji zaista ne treba ni Luka Bar ni železnička veza sa Crnom Gorom. Konstanca, Rijeka i Solun imaju daleko više smisla. Ako nekom od privrednika treba, samo napred. Ali ne treba državu petljati u to.
Za one koji maštaju o Baru kao luci za kineske brodove: zašto bi Kina koristila Bar ako je već kupila Pirej?

racionalan

pre 12 godina

mađarska i slovačka su daleko od mora, a to im ne smeta da imaju čak i jaku autoindustriju
usput, čak i kad se pruga sagradi, prijevoz nije besplatan
zaključak, da se svi ti novci upotrijebe za moderniziranje kompletne željeznice u srbiji, koristi ravna i brza trasa kroz hrvatsku i preko nje spoj na evropsku željezničku mrežu i na luke rijeka, kopar i trst
dodajmo k tome i riječni prijevoz dunavom
budimo realni, srbija se nalazi na pola puta između sjevernog jadrana i crnog mora, dakle većina prometa za države u okruženju već ima svoje kanale, a srbija je premalo tržište da se samo zbog nje brodovi zadržavaju u luci bar

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

zasto bi srbija ulagala u ono sta treba privatnom vlasnistvu?

ako treba njemu-neka je sam pravi, ako treba fijatu-neka je fijat pravi.

Goran

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.

Pogledajte ovu izjavu predsednika Srbije Tadica, koja nadmasuje sve dosada vidjeno :
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Cak je i EvropskaInvesticiona Banka ocenila autoput kao - Megalomanski....
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=09&dd=28&nav_id=545227

Lobi koji se zalaže da Srbija udje u ove investicije je pronasao nekoliko firmi koje su navodno zainteresovane za kupovinu LukeBar:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=28&nav_id=407195

Miodrag Kostic - MK Komerc i Nikola Vujacic iz Viktorija grupe. (????!!!!@)
" ...List (Vecernje Novosti) podsjeća da iza kompanije BB Kargo, koja je u vlasništvu privrednika i države, stoji biznismen Miodrag Kostić, blizak prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića..."http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/info/19035-srbija-jo-radi-analizu.html

Pogledajte analizu prof. ekonomskog fakulteta u Beogradu :
Prof. Slobodan Aćimović

“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobraćajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Potpisimo peticiju protiv kupovine crnogorske LukeBar i izgradnje izlaza u EBropu toj zemlji novcem poreskih obveznika Srbije.
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Moramo se organizovati protiv ovakvih. PRIDRUZITE NAM SE !!!

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Не, теби је потребна пруга Београд - Бар. ЕИБ да кредит за тај пројекат, ми (грађани Србије) враћамо кредит, а ти и твоји пајтоси зарађујете. Исправка, згрћете енормно богатство.

Mila

pre 12 godina

Potrebna je vama nazovi biznismenoma, a Srbiji nije uopšte potrebno. Šta cete vi to da izvozite i gde iz Crne Gore. To crnogorsko- ruski lobi vec odavno zagovara. Da Srbija izgradi a vi prepametni privatnici da budete menađeri, i jaš kažete kao u Japanu. Sramota!

Ilija ND

pre 12 godina

Jedna napomena na komentar koji je ostavio PredraGe : naime, još je u vreme Kreljevine SHS ili Kraljevine Jugoslavije, ta država KUPILA pravo korišćenja jednog dela luke u Thessaloniki-(j)u.Dakle, svet ne počinje od našeg vremena nego su državnici i u prošlosti povlačili značajne poteze za ostvarivanje transportnih koridora.
Inače, lepo je provozati se prugom Beograd Bar , za onoga ko je spreman na malo avanture i ostalih ''egzotičnih'' dešavanja.....

I zbog onih koji misle da svet počinje id njih ,mali podsetnik :ministar Mrkonjić je svojevremeno pričao o ''BRZIM PRUGAMA SRBIJE''(kada su potpisali Pismo o namerama sa Francuzima ).Tako se ovih dana očekuje potpisivanje akta o predprojektnim aktivnostima za ''Beogradski metro'' sa predstavnicima , ponovo ,francuske firme.

Inače, pre par meseci sam putovao vozom SNCF na relaciji Paris - Lyon....

Lesa K.

pre 12 godina

Stimulisi recne prevoznike da voze iz Konstance i ne trebaju ti nikakva ulaganja! Samo treba neko strucno da razmislja, a ne politicki i korupcijski. Luka Bar nema nikakvo zaledje, osim Srbije i ako Srbija ne ulozi pare tamo - niko drugi nece! Neka crnogorci razmisljaju o svojoj luci i privuku investitore, ali poznavajuci ih verovatno ce ta luka ostati na marginama pomorskog saobracaja.

Jegulja

pre 12 godina

ne. pruga a narocito luka bar je pre svega potrebna italijanima, crnogorcima i mozda tebi i tvojim kolegama tajkunima. ako je vec neophodna, finansirajte je sami a ne iz javnog kredita.

zato su i italijani i mladja u kragujevac satro doveli fiat u kojem ima manje posla pri sklapanju automobila nego kod sklapanja maketa avioncica a sve da prikazu kako su pruga i luka bar stratiski bitne za srbiju i kako sve prsti od proizvodnje automobila.

tipican primer gde krupni kapitalisti pokusavaju da nateraju - ubede poreske obveznike da finansiraju nesto sto u stvari najvise treba da sluzi njima (krupnim kapitalistima).

luka bar nam sigurno ne treba a pruga do crnogorske granice to mozda, jer je pre svega treba posmatrati kao prugu koja povezuje mesta u srbiji.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Pruga BG - BAR i kupovina luke Bar je izuzetno znachajna za nashu ekonomiju, odnosno mogla bi biti, samo to na zalost gospodine Kosticu ni vi niti bilo ko u Vladi ne zna - samo prichate napamet i frljate se nekim vishestruko isprichanim frazama.

Ovo sto ste naveli je po americhki recheno ***, znachaj luke Srbija moze naci u jednoj drugoj interesnoj zoni, a to je da postane transportni centar za robu iz Kine. Bar je blizi od Kopra, a preko Kopra ide vecina robe iz Kine u Evropu.

Zamislite da se negde na jugu Srbije naprava velika stovarishta za kinesku robu gde bi roba dolazila direktno iz Bara, skladishtila se tu, mozda chak i sklapala i odatle ishla dalje u EU, bivshe USSR republike itd.

O ovome niko ne razmislja, a ovo bi moglo da uposli celu jugo-zapadnu Srbiju kad bi umeli ovo da sprovedemo u delo.

Kinezima bi napravili ogroman posao, sebi bi napravili ogroman posao, verovatno bi vremenom sve vishe sklapali robu upravo u Srbiji, sticali "Know-How" za mnoge grane proizvodnje koji nam je trenutno na najbednijem nivou itd.

Ali jadna nasha drzava nista od ovoga ne moze da procesuira, samo se prica nesto i ne radi nista - i jedini je cilj i poenta prichanja da se ostane na vlasti, da se sto vishe namaznjava itd. Srbija predstavlja najnizi moguci prioritet..

Liman

pre 12 godina

"Uspesnom" privredniku koji je bogatstvo stekao svojim sposobnostima i znanjem vezanim za ekonomiju bi bilo bolje da ne izjavljuje ovakve stvari. Poljuljace svoj ugled.
Pruga od Beograda do Bara ne moze biti efikasna i jeftina u isto vreme. Obicnim recima, bez enormnih ulaganja u modernizaciju ni blizu efikasna ne moze biti. Potrebno je napraviti dovoljno brzu prugu kroz planine i produbiti gaz u luci za vece brodove. Ekonomski neisplativo, a nakon skorasnjih politickih poteza Crne Gore i strateski nesigurno.
Ako je doticnom stalo da razvija svoj zavicaj, neka to ne radi o nasem trosku.

Marios

pre 12 godina

Isto su tako rado finansirali i grke pa sad vidimo sta im se desava!Dalje od nasih para za propale projekte,ulazi svoje pa kupi kajmak,slobodno!!!

Sava Drugi

pre 12 godina

Kostiću, da smo mi hteli da gradimo prugu za šećeranu, mi nibismo šećeranu tebi prodali za 1 dolar. Još uvek možeš da vratiš šećeranu i uzmeš svoj dolar nazad.

Dobro ti se sada smeješ dok čitaš ovo, ali nemoj da se javljaš za godinu dana i da tražiš taj svoj jedna dolar.

PREVOD

pre 12 godina

"On (KOSTIC) kaže da određeni infrastrukturni kapaciteti, poput železnice, mogu da ostanu u državnom vlasništvu, ali da bi trebalo dozvoliti da njima upravljaju privatne firme"

Prevod: drzava (GRADJANI) treba da plate zeleznicu, a on (KOSTIC) da ubire zaradu.

Malo morgen!

Proka

pre 12 godina

Kosticu, reci nam sa kojim to svetskim lukama postoji direktna veza sa lukom Bar? Solunska luka je povezana direktnim linijama sa svim velikim svetskim lukama! Kada se posalje nesto za luku bar, prvo ide u neku zbirnu luku u Italiji ili sl. pa se onda pretovara u male brodove za luku Bar. Molim vas nemojte da ste smesni.

dz

pre 12 godina

"Siguran sam da bi Evropska investiciona banka taj projekat rado finansirala", dodao je Kostić"
A nasa deca onda vracaju taj kredit...

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Nije g. Kostic jedini koji smatra da je za srpsku privredu pruga Beograd-Bar dobra stvar. Medjutim, dosta je onih koji ukazuju na nerentabilnost ovog pravca. Stoga, nadlezni strucnjaci bi trebalo da upoznaju javnost sa svim mogucnostima koje stoje na raspolaganju Srbiji i njenoj privredi. Na primer, da uporede koriscenje pruge B-B i pruge Beograd-Solun. Jeste da je, nominalno, Solun nesto dalji od Bara, ali s obzirom na teren kojim ide pruga, razlika u troskovima skoro i da ne postoji. Pored toga, Srbija bi trebalo da ponovo udje u zakup solunske luke, pa tako da koristi najpovoljniji pravac za svoju privredu.

Danilo

pre 12 godina

Može se proveriti kod stručnjaka koji se bave pitanjima transporta i saobraćaja da je ya Srbiju najjeftiniji i najrentabilniji prevoz vodenim pute, tj. Dunaovom od luke Kostance do Beograda. Postoje sve kalkulacije o troškovima transporta iy luke bar, koji je ynatno skuplji, iz luke Rijeka, takođe je skupo, i iz Konstance.
Tako da je krajnje nerentabilno transportovati robu preko Luke Bar. Čudno je što se Kostić bavi pitanjima u koja se očigledno ne razume.

aca faca

pre 12 godina

Srbiji je potrebno hitno obnavljanje zeleznicke mreze, pogotovo ka glavnim pravcima: Subotica-Nis-Presevo-Dimitrovgrad, Sid-Beograd-Vrsac, Beograd-Uzice

b

pre 12 godina

Zar ne bi bilo pametnije da se obnove pruge Šid-BG i Subotica-NS-BG-Niš?? To su najprometniji putevi bili i u bivšoj Jugi.
Ovo forsiranje crne gore samo ide u prilog tajkunima, prevarantima i sl.

Nev

pre 12 godina

Da finansiramo nasim novcem razvoj tudje drzave? Ako Crna Gora zeli da privuce korisnike njene imovine nek sama izgradi infrastrukturu a dotad imamo daleko bolje uslove u Solunu. Imamo i Dunav ovde u Srbiji koji vodi do Z. Evrope.....

Nev

pre 12 godina

Isto tako da dodam. Ako imamo opcije da biramo izmedju dve drzave sa istim kapacitetima (mada CG nemoze ni da se poredi trenutno sa kapacitetima Soluna) onda bi bolje bilo da ulazemo u prijateljsku drzavu a ne da nagradjujemo drzave za njihovo zabadanje noza u nasa ledja.....

Himzo 50%

pre 12 godina

Zašto imaš problema sa "nedovoljnom političkom inicijativom" ako postoje privatne kompanije koje imaju interes da se bave tim poslom? Da li bi tim kompanijama trebala određena vrsta monopola da bi poslovale?

PredraGe

pre 12 godina

Gdine Kosticu, a sto lepo ne bi smo iskoristili Solun kao luku. Prvo, dobro je opremljena, na istoj udaljenosti i kod mnogo gostoprimljivijeg gazde.

Naslov treba prepraviti u "CG treba Srbija da joj sredi prugu Beograd-Bar i kupi Luku Bar"

Dalje prste od srpskog novca!

PredraGe

pre 12 godina

Gdine Kosticu, a sto lepo ne bi smo iskoristili Solun kao luku. Prvo, dobro je opremljena, na istoj udaljenosti i kod mnogo gostoprimljivijeg gazde.

Naslov treba prepraviti u "CG treba Srbija da joj sredi prugu Beograd-Bar i kupi Luku Bar"

Dalje prste od srpskog novca!

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Не, теби је потребна пруга Београд - Бар. ЕИБ да кредит за тај пројекат, ми (грађани Србије) враћамо кредит, а ти и твоји пајтоси зарађујете. Исправка, згрћете енормно богатство.

Himzo 50%

pre 12 godina

Zašto imaš problema sa "nedovoljnom političkom inicijativom" ako postoje privatne kompanije koje imaju interes da se bave tim poslom? Da li bi tim kompanijama trebala određena vrsta monopola da bi poslovale?

Goran

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.

Pogledajte ovu izjavu predsednika Srbije Tadica, koja nadmasuje sve dosada vidjeno :
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Cak je i EvropskaInvesticiona Banka ocenila autoput kao - Megalomanski....
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=09&dd=28&nav_id=545227

Lobi koji se zalaže da Srbija udje u ove investicije je pronasao nekoliko firmi koje su navodno zainteresovane za kupovinu LukeBar:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=28&nav_id=407195

Miodrag Kostic - MK Komerc i Nikola Vujacic iz Viktorija grupe. (????!!!!@)
" ...List (Vecernje Novosti) podsjeća da iza kompanije BB Kargo, koja je u vlasništvu privrednika i države, stoji biznismen Miodrag Kostić, blizak prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića..."http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/info/19035-srbija-jo-radi-analizu.html

Pogledajte analizu prof. ekonomskog fakulteta u Beogradu :
Prof. Slobodan Aćimović

“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobraćajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Potpisimo peticiju protiv kupovine crnogorske LukeBar i izgradnje izlaza u EBropu toj zemlji novcem poreskih obveznika Srbije.
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Moramo se organizovati protiv ovakvih. PRIDRUZITE NAM SE !!!

Mila

pre 12 godina

Potrebna je vama nazovi biznismenoma, a Srbiji nije uopšte potrebno. Šta cete vi to da izvozite i gde iz Crne Gore. To crnogorsko- ruski lobi vec odavno zagovara. Da Srbija izgradi a vi prepametni privatnici da budete menađeri, i jaš kažete kao u Japanu. Sramota!

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

zasto bi srbija ulagala u ono sta treba privatnom vlasnistvu?

ako treba njemu-neka je sam pravi, ako treba fijatu-neka je fijat pravi.

Jegulja

pre 12 godina

ne. pruga a narocito luka bar je pre svega potrebna italijanima, crnogorcima i mozda tebi i tvojim kolegama tajkunima. ako je vec neophodna, finansirajte je sami a ne iz javnog kredita.

zato su i italijani i mladja u kragujevac satro doveli fiat u kojem ima manje posla pri sklapanju automobila nego kod sklapanja maketa avioncica a sve da prikazu kako su pruga i luka bar stratiski bitne za srbiju i kako sve prsti od proizvodnje automobila.

tipican primer gde krupni kapitalisti pokusavaju da nateraju - ubede poreske obveznike da finansiraju nesto sto u stvari najvise treba da sluzi njima (krupnim kapitalistima).

luka bar nam sigurno ne treba a pruga do crnogorske granice to mozda, jer je pre svega treba posmatrati kao prugu koja povezuje mesta u srbiji.

Marios

pre 12 godina

Isto su tako rado finansirali i grke pa sad vidimo sta im se desava!Dalje od nasih para za propale projekte,ulazi svoje pa kupi kajmak,slobodno!!!

Lesa K.

pre 12 godina

Stimulisi recne prevoznike da voze iz Konstance i ne trebaju ti nikakva ulaganja! Samo treba neko strucno da razmislja, a ne politicki i korupcijski. Luka Bar nema nikakvo zaledje, osim Srbije i ako Srbija ne ulozi pare tamo - niko drugi nece! Neka crnogorci razmisljaju o svojoj luci i privuku investitore, ali poznavajuci ih verovatno ce ta luka ostati na marginama pomorskog saobracaja.

racionalan

pre 12 godina

mađarska i slovačka su daleko od mora, a to im ne smeta da imaju čak i jaku autoindustriju
usput, čak i kad se pruga sagradi, prijevoz nije besplatan
zaključak, da se svi ti novci upotrijebe za moderniziranje kompletne željeznice u srbiji, koristi ravna i brza trasa kroz hrvatsku i preko nje spoj na evropsku željezničku mrežu i na luke rijeka, kopar i trst
dodajmo k tome i riječni prijevoz dunavom
budimo realni, srbija se nalazi na pola puta između sjevernog jadrana i crnog mora, dakle većina prometa za države u okruženju već ima svoje kanale, a srbija je premalo tržište da se samo zbog nje brodovi zadržavaju u luci bar

Proka

pre 12 godina

Kosticu, reci nam sa kojim to svetskim lukama postoji direktna veza sa lukom Bar? Solunska luka je povezana direktnim linijama sa svim velikim svetskim lukama! Kada se posalje nesto za luku bar, prvo ide u neku zbirnu luku u Italiji ili sl. pa se onda pretovara u male brodove za luku Bar. Molim vas nemojte da ste smesni.

Liman

pre 12 godina

"Uspesnom" privredniku koji je bogatstvo stekao svojim sposobnostima i znanjem vezanim za ekonomiju bi bilo bolje da ne izjavljuje ovakve stvari. Poljuljace svoj ugled.
Pruga od Beograda do Bara ne moze biti efikasna i jeftina u isto vreme. Obicnim recima, bez enormnih ulaganja u modernizaciju ni blizu efikasna ne moze biti. Potrebno je napraviti dovoljno brzu prugu kroz planine i produbiti gaz u luci za vece brodove. Ekonomski neisplativo, a nakon skorasnjih politickih poteza Crne Gore i strateski nesigurno.
Ako je doticnom stalo da razvija svoj zavicaj, neka to ne radi o nasem trosku.

dz

pre 12 godina

"Siguran sam da bi Evropska investiciona banka taj projekat rado finansirala", dodao je Kostić"
A nasa deca onda vracaju taj kredit...

PREVOD

pre 12 godina

"On (KOSTIC) kaže da određeni infrastrukturni kapaciteti, poput železnice, mogu da ostanu u državnom vlasništvu, ali da bi trebalo dozvoliti da njima upravljaju privatne firme"

Prevod: drzava (GRADJANI) treba da plate zeleznicu, a on (KOSTIC) da ubire zaradu.

Malo morgen!

Nev

pre 12 godina

Da finansiramo nasim novcem razvoj tudje drzave? Ako Crna Gora zeli da privuce korisnike njene imovine nek sama izgradi infrastrukturu a dotad imamo daleko bolje uslove u Solunu. Imamo i Dunav ovde u Srbiji koji vodi do Z. Evrope.....

aca faca

pre 12 godina

Srbiji je potrebno hitno obnavljanje zeleznicke mreze, pogotovo ka glavnim pravcima: Subotica-Nis-Presevo-Dimitrovgrad, Sid-Beograd-Vrsac, Beograd-Uzice

b

pre 12 godina

Zar ne bi bilo pametnije da se obnove pruge Šid-BG i Subotica-NS-BG-Niš?? To su najprometniji putevi bili i u bivšoj Jugi.
Ovo forsiranje crne gore samo ide u prilog tajkunima, prevarantima i sl.

Sava Drugi

pre 12 godina

Kostiću, da smo mi hteli da gradimo prugu za šećeranu, mi nibismo šećeranu tebi prodali za 1 dolar. Još uvek možeš da vratiš šećeranu i uzmeš svoj dolar nazad.

Dobro ti se sada smeješ dok čitaš ovo, ali nemoj da se javljaš za godinu dana i da tražiš taj svoj jedna dolar.

Zoki

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju treba da dovede u red prugu kroz Zapadnu Srbiju. Ako su Kostić i društvo zainteresovani za obnovu te pruge, treba im dati koncesiju na trideset godina, pa neka se sami zadužuju i organizuju radove.
Ako ne, onda treba potražiti nekog drugog. Ako se onda koncesionarima isplati da održavaju prugu do crnogorske granice, samo napred.
Međutim, sa stanovišta nekih strateških ekonomskih interesa, Srbiji zaista ne treba ni Luka Bar ni železnička veza sa Crnom Gorom. Konstanca, Rijeka i Solun imaju daleko više smisla. Ako nekom od privrednika treba, samo napred. Ali ne treba državu petljati u to.
Za one koji maštaju o Baru kao luci za kineske brodove: zašto bi Kina koristila Bar ako je već kupila Pirej?

Danilo

pre 12 godina

Može se proveriti kod stručnjaka koji se bave pitanjima transporta i saobraćaja da je ya Srbiju najjeftiniji i najrentabilniji prevoz vodenim pute, tj. Dunaovom od luke Kostance do Beograda. Postoje sve kalkulacije o troškovima transporta iy luke bar, koji je ynatno skuplji, iz luke Rijeka, takođe je skupo, i iz Konstance.
Tako da je krajnje nerentabilno transportovati robu preko Luke Bar. Čudno je što se Kostić bavi pitanjima u koja se očigledno ne razume.

Nev

pre 12 godina

Isto tako da dodam. Ako imamo opcije da biramo izmedju dve drzave sa istim kapacitetima (mada CG nemoze ni da se poredi trenutno sa kapacitetima Soluna) onda bi bolje bilo da ulazemo u prijateljsku drzavu a ne da nagradjujemo drzave za njihovo zabadanje noza u nasa ledja.....

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Nije g. Kostic jedini koji smatra da je za srpsku privredu pruga Beograd-Bar dobra stvar. Medjutim, dosta je onih koji ukazuju na nerentabilnost ovog pravca. Stoga, nadlezni strucnjaci bi trebalo da upoznaju javnost sa svim mogucnostima koje stoje na raspolaganju Srbiji i njenoj privredi. Na primer, da uporede koriscenje pruge B-B i pruge Beograd-Solun. Jeste da je, nominalno, Solun nesto dalji od Bara, ali s obzirom na teren kojim ide pruga, razlika u troskovima skoro i da ne postoji. Pored toga, Srbija bi trebalo da ponovo udje u zakup solunske luke, pa tako da koristi najpovoljniji pravac za svoju privredu.

Ilija ND

pre 12 godina

Jedna napomena na komentar koji je ostavio PredraGe : naime, još je u vreme Kreljevine SHS ili Kraljevine Jugoslavije, ta država KUPILA pravo korišćenja jednog dela luke u Thessaloniki-(j)u.Dakle, svet ne počinje od našeg vremena nego su državnici i u prošlosti povlačili značajne poteze za ostvarivanje transportnih koridora.
Inače, lepo je provozati se prugom Beograd Bar , za onoga ko je spreman na malo avanture i ostalih ''egzotičnih'' dešavanja.....

I zbog onih koji misle da svet počinje id njih ,mali podsetnik :ministar Mrkonjić je svojevremeno pričao o ''BRZIM PRUGAMA SRBIJE''(kada su potpisali Pismo o namerama sa Francuzima ).Tako se ovih dana očekuje potpisivanje akta o predprojektnim aktivnostima za ''Beogradski metro'' sa predstavnicima , ponovo ,francuske firme.

Inače, pre par meseci sam putovao vozom SNCF na relaciji Paris - Lyon....

Sin Bludimir

pre 12 godina

Pruga BG - BAR i kupovina luke Bar je izuzetno znachajna za nashu ekonomiju, odnosno mogla bi biti, samo to na zalost gospodine Kosticu ni vi niti bilo ko u Vladi ne zna - samo prichate napamet i frljate se nekim vishestruko isprichanim frazama.

Ovo sto ste naveli je po americhki recheno ***, znachaj luke Srbija moze naci u jednoj drugoj interesnoj zoni, a to je da postane transportni centar za robu iz Kine. Bar je blizi od Kopra, a preko Kopra ide vecina robe iz Kine u Evropu.

Zamislite da se negde na jugu Srbije naprava velika stovarishta za kinesku robu gde bi roba dolazila direktno iz Bara, skladishtila se tu, mozda chak i sklapala i odatle ishla dalje u EU, bivshe USSR republike itd.

O ovome niko ne razmislja, a ovo bi moglo da uposli celu jugo-zapadnu Srbiju kad bi umeli ovo da sprovedemo u delo.

Kinezima bi napravili ogroman posao, sebi bi napravili ogroman posao, verovatno bi vremenom sve vishe sklapali robu upravo u Srbiji, sticali "Know-How" za mnoge grane proizvodnje koji nam je trenutno na najbednijem nivou itd.

Ali jadna nasha drzava nista od ovoga ne moze da procesuira, samo se prica nesto i ne radi nista - i jedini je cilj i poenta prichanja da se ostane na vlasti, da se sto vishe namaznjava itd. Srbija predstavlja najnizi moguci prioritet..

Isidor

pre 12 godina

ako uzmete centar teritorije srbije, njemu je od svih luka ubedljivo najbliza luka bar. dalje, pruga beograd bar, kakva je takva je, ona bi kostala milijarde da se ponovo napravi, a treba nam 300 miliona da bi se popravila i dovela u originalno stanje. da li treba dda budemo ti izrodi koji ce da dozvole da im propadne nesto toliko vredno. i najbitnije, sa crnom gorom i crnogorcima moramo odrzavati najblize veze. ja stvarno mislim da je veliki broj komentara ovde orkestriran i sluzi svrsi da udalji crnu goru i srbiju. toliko anticrnogorske histerije mi je totalno neshvatljivo.

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Stvari su sasvim jednostavne - ako se odbaci politika, tačnije ako se pobedi crnogorsko-albanski lobi:
- Beograd FIZIČKI ima izlaz na more - Dunavom!
Podmukla podvala neformalnog udruženja pajtosa koji su prigrabili DRUŠTVENU IMOVINU, a mi ih od milja zovemo biznismeni, smisleno uništava Luku Beograd - kako bi na "epohalnom projektu" zgrnuli pare, a neki i zbog nostalgije za matičnom državom Crnom Gorom.
Ekonomskom logikom gledano, u uslovu da nismo ista država, potpuno treba napustiti održavanje pruge dalje od Užica!
Uraditi solidan magistralni put, uz 3 trake, a na usponima i sa 4, što je neminovnost u svim okolnostima, na njega povezati kvalitetnim putevima poprečne.
Srbiji treba samo jedan autoput, ali da bude pravi - a ne kao ovaj koga gnjave Mrkonjić i bratija, autoput od Subotice do Niša, uz račvanje prema Bugarskoj i Grčkoj, i to je sve. Ostalo, prepmrežiti Srbiju kvalitetnim magistralnim putevima s tri (ili negde i sa 4) trake.
Vreme železnice za ovakav geografski položaj i oblik - ali i veličinu Srbije - železnicu napustiti, osim magistralnog pravca paralelno s koridorom "10". Ko ima mozga i volje da razmisli: ako se za 3-4 sata može stići autobusom između dve najudaljenije tačke, a to malo povremenih tereta može prevesti kamionima za 4-5 sati, jasno je da je železnica ostatak industrijalizacije, prevaziđen - pregažen.
Ono na šta smo zaboravili, a pokojni Đinđić je imao na umu: dati Nemačkoj (i ostalim državama zainteresovanim) da se uradi epohalni projekt - kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej...
"Naši mudraci" se jedino pale na fatamorgane - ako je prilika da se ovajde, interes Srbije im je "10. rupa na svirali", na nesreću.

Зоран

pre 12 godina

То је 100 пута потребније него метро. Као и да се прошири или заобиђе ибарска магистрала. Ал кад су Срби радили паметно, па ће сада.

Aleksandar

pre 12 godina

za Kvazimodo Sorabius, 8. oktobar 2011 22:37

Otkud to da je železnica prošlost? Znači milijarde koje ulažu EU, Kina, Japan su bačene, jer su glupi pa prave železnice.

Svakako da Srbiji trebaju dobri putevi i da se poveća mreža autoputeva, ali železnica je jako važan faktor za ekonomičan transport i kod nas, kao i bilo gde u svetu. Manje košta kilometar pruge nego kilometar autoputa. Razlog što je je kod nas železnica poslednji izbor za putovanje, je taj što se ne ulaže u istu. Drugo, prosečna železnica ide brže nego prosečan autobus u Evropi.

A dve najdalje tačke su Subotica i Vranje - skoro 600km: ako to možeš autobusom da pređeš za 3-4 sata, javim mi, pa da kupim karte za taj bus.

Sin Bludimir

pre 12 godina

Pruga BG - BAR i kupovina luke Bar je izuzetno znachajna za nashu ekonomiju, odnosno mogla bi biti, samo to na zalost gospodine Kosticu ni vi niti bilo ko u Vladi ne zna - samo prichate napamet i frljate se nekim vishestruko isprichanim frazama.

Ovo sto ste naveli je po americhki recheno ***, znachaj luke Srbija moze naci u jednoj drugoj interesnoj zoni, a to je da postane transportni centar za robu iz Kine. Bar je blizi od Kopra, a preko Kopra ide vecina robe iz Kine u Evropu.

Zamislite da se negde na jugu Srbije naprava velika stovarishta za kinesku robu gde bi roba dolazila direktno iz Bara, skladishtila se tu, mozda chak i sklapala i odatle ishla dalje u EU, bivshe USSR republike itd.

O ovome niko ne razmislja, a ovo bi moglo da uposli celu jugo-zapadnu Srbiju kad bi umeli ovo da sprovedemo u delo.

Kinezima bi napravili ogroman posao, sebi bi napravili ogroman posao, verovatno bi vremenom sve vishe sklapali robu upravo u Srbiji, sticali "Know-How" za mnoge grane proizvodnje koji nam je trenutno na najbednijem nivou itd.

Ali jadna nasha drzava nista od ovoga ne moze da procesuira, samo se prica nesto i ne radi nista - i jedini je cilj i poenta prichanja da se ostane na vlasti, da se sto vishe namaznjava itd. Srbija predstavlja najnizi moguci prioritet..

PredraGe

pre 12 godina

Gdine Kosticu, a sto lepo ne bi smo iskoristili Solun kao luku. Prvo, dobro je opremljena, na istoj udaljenosti i kod mnogo gostoprimljivijeg gazde.

Naslov treba prepraviti u "CG treba Srbija da joj sredi prugu Beograd-Bar i kupi Luku Bar"

Dalje prste od srpskog novca!

Isidor

pre 12 godina

ako uzmete centar teritorije srbije, njemu je od svih luka ubedljivo najbliza luka bar. dalje, pruga beograd bar, kakva je takva je, ona bi kostala milijarde da se ponovo napravi, a treba nam 300 miliona da bi se popravila i dovela u originalno stanje. da li treba dda budemo ti izrodi koji ce da dozvole da im propadne nesto toliko vredno. i najbitnije, sa crnom gorom i crnogorcima moramo odrzavati najblize veze. ja stvarno mislim da je veliki broj komentara ovde orkestriran i sluzi svrsi da udalji crnu goru i srbiju. toliko anticrnogorske histerije mi je totalno neshvatljivo.

Goran

pre 12 godina

U tisini se priprema neverovatna investicija nase vlade u propalu CRNOGORSKU LUKU BAR.
A posle toga ce Vlada obecati IZGRADNJU PUTA I PRUGE prema Crnoj gori (citaj: izlaz CrneGore u Evropu novcem poreskih obveznika Srbije) i razne beneficije firmama koje ucestvuju u toj investiciji.

Pogledajte ovu izjavu predsednika Srbije Tadica, koja nadmasuje sve dosada vidjeno :
http://www.rtcg.me/vijesti/region/18406-tadic-odnosi-nijesu-tako-losi.html

Cak je i EvropskaInvesticiona Banka ocenila autoput kao - Megalomanski....
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=09&dd=28&nav_id=545227

Lobi koji se zalaže da Srbija udje u ove investicije je pronasao nekoliko firmi koje su navodno zainteresovane za kupovinu LukeBar:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=28&nav_id=407195

Miodrag Kostic - MK Komerc i Nikola Vujacic iz Viktorija grupe. (????!!!!@)
" ...List (Vecernje Novosti) podsjeća da iza kompanije BB Kargo, koja je u vlasništvu privrednika i države, stoji biznismen Miodrag Kostić, blizak prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića..."http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/info/19035-srbija-jo-radi-analizu.html

Pogledajte analizu prof. ekonomskog fakulteta u Beogradu :
Prof. Slobodan Aćimović

“…Loš primer: predlog za ulaganje Srbije u Luku Bar i generalna orijentacija srpskog saobraćajnog sistema prema ovoj pomorskoj luci ….”
http://starisajt.nspm.rs/ekonomskapolitika/2007_acimovic1.htm

Potpisimo peticiju protiv kupovine crnogorske LukeBar i izgradnje izlaza u EBropu toj zemlji novcem poreskih obveznika Srbije.
www.usrbiji.com/peticija.aspx

Moramo se organizovati protiv ovakvih. PRIDRUZITE NAM SE !!!

Зоран

pre 12 godina

То је 100 пута потребније него метро. Као и да се прошири или заобиђе ибарска магистрала. Ал кад су Срби радили паметно, па ће сада.

racionalan

pre 12 godina

mađarska i slovačka su daleko od mora, a to im ne smeta da imaju čak i jaku autoindustriju
usput, čak i kad se pruga sagradi, prijevoz nije besplatan
zaključak, da se svi ti novci upotrijebe za moderniziranje kompletne željeznice u srbiji, koristi ravna i brza trasa kroz hrvatsku i preko nje spoj na evropsku željezničku mrežu i na luke rijeka, kopar i trst
dodajmo k tome i riječni prijevoz dunavom
budimo realni, srbija se nalazi na pola puta između sjevernog jadrana i crnog mora, dakle većina prometa za države u okruženju već ima svoje kanale, a srbija je premalo tržište da se samo zbog nje brodovi zadržavaju u luci bar

Zoki

pre 12 godina

Srbija u svakom slučaju treba da dovede u red prugu kroz Zapadnu Srbiju. Ako su Kostić i društvo zainteresovani za obnovu te pruge, treba im dati koncesiju na trideset godina, pa neka se sami zadužuju i organizuju radove.
Ako ne, onda treba potražiti nekog drugog. Ako se onda koncesionarima isplati da održavaju prugu do crnogorske granice, samo napred.
Međutim, sa stanovišta nekih strateških ekonomskih interesa, Srbiji zaista ne treba ni Luka Bar ni železnička veza sa Crnom Gorom. Konstanca, Rijeka i Solun imaju daleko više smisla. Ako nekom od privrednika treba, samo napred. Ali ne treba državu petljati u to.
Za one koji maštaju o Baru kao luci za kineske brodove: zašto bi Kina koristila Bar ako je već kupila Pirej?

Himzo 50%

pre 12 godina

Zašto imaš problema sa "nedovoljnom političkom inicijativom" ako postoje privatne kompanije koje imaju interes da se bave tim poslom? Da li bi tim kompanijama trebala određena vrsta monopola da bi poslovale?

b

pre 12 godina

Zar ne bi bilo pametnije da se obnove pruge Šid-BG i Subotica-NS-BG-Niš?? To su najprometniji putevi bili i u bivšoj Jugi.
Ovo forsiranje crne gore samo ide u prilog tajkunima, prevarantima i sl.

Jegulja

pre 12 godina

ne. pruga a narocito luka bar je pre svega potrebna italijanima, crnogorcima i mozda tebi i tvojim kolegama tajkunima. ako je vec neophodna, finansirajte je sami a ne iz javnog kredita.

zato su i italijani i mladja u kragujevac satro doveli fiat u kojem ima manje posla pri sklapanju automobila nego kod sklapanja maketa avioncica a sve da prikazu kako su pruga i luka bar stratiski bitne za srbiju i kako sve prsti od proizvodnje automobila.

tipican primer gde krupni kapitalisti pokusavaju da nateraju - ubede poreske obveznike da finansiraju nesto sto u stvari najvise treba da sluzi njima (krupnim kapitalistima).

luka bar nam sigurno ne treba a pruga do crnogorske granice to mozda, jer je pre svega treba posmatrati kao prugu koja povezuje mesta u srbiji.

Lesa K.

pre 12 godina

Stimulisi recne prevoznike da voze iz Konstance i ne trebaju ti nikakva ulaganja! Samo treba neko strucno da razmislja, a ne politicki i korupcijski. Luka Bar nema nikakvo zaledje, osim Srbije i ako Srbija ne ulozi pare tamo - niko drugi nece! Neka crnogorci razmisljaju o svojoj luci i privuku investitore, ali poznavajuci ih verovatno ce ta luka ostati na marginama pomorskog saobracaja.

Ilija ND

pre 12 godina

Jedna napomena na komentar koji je ostavio PredraGe : naime, još je u vreme Kreljevine SHS ili Kraljevine Jugoslavije, ta država KUPILA pravo korišćenja jednog dela luke u Thessaloniki-(j)u.Dakle, svet ne počinje od našeg vremena nego su državnici i u prošlosti povlačili značajne poteze za ostvarivanje transportnih koridora.
Inače, lepo je provozati se prugom Beograd Bar , za onoga ko je spreman na malo avanture i ostalih ''egzotičnih'' dešavanja.....

I zbog onih koji misle da svet počinje id njih ,mali podsetnik :ministar Mrkonjić je svojevremeno pričao o ''BRZIM PRUGAMA SRBIJE''(kada su potpisali Pismo o namerama sa Francuzima ).Tako se ovih dana očekuje potpisivanje akta o predprojektnim aktivnostima za ''Beogradski metro'' sa predstavnicima , ponovo ,francuske firme.

Inače, pre par meseci sam putovao vozom SNCF na relaciji Paris - Lyon....

Kvazimodo Sorabius

pre 12 godina

Stvari su sasvim jednostavne - ako se odbaci politika, tačnije ako se pobedi crnogorsko-albanski lobi:
- Beograd FIZIČKI ima izlaz na more - Dunavom!
Podmukla podvala neformalnog udruženja pajtosa koji su prigrabili DRUŠTVENU IMOVINU, a mi ih od milja zovemo biznismeni, smisleno uništava Luku Beograd - kako bi na "epohalnom projektu" zgrnuli pare, a neki i zbog nostalgije za matičnom državom Crnom Gorom.
Ekonomskom logikom gledano, u uslovu da nismo ista država, potpuno treba napustiti održavanje pruge dalje od Užica!
Uraditi solidan magistralni put, uz 3 trake, a na usponima i sa 4, što je neminovnost u svim okolnostima, na njega povezati kvalitetnim putevima poprečne.
Srbiji treba samo jedan autoput, ali da bude pravi - a ne kao ovaj koga gnjave Mrkonjić i bratija, autoput od Subotice do Niša, uz račvanje prema Bugarskoj i Grčkoj, i to je sve. Ostalo, prepmrežiti Srbiju kvalitetnim magistralnim putevima s tri (ili negde i sa 4) trake.
Vreme železnice za ovakav geografski položaj i oblik - ali i veličinu Srbije - železnicu napustiti, osim magistralnog pravca paralelno s koridorom "10". Ko ima mozga i volje da razmisli: ako se za 3-4 sata može stići autobusom između dve najudaljenije tačke, a to malo povremenih tereta može prevesti kamionima za 4-5 sati, jasno je da je železnica ostatak industrijalizacije, prevaziđen - pregažen.
Ono na šta smo zaboravili, a pokojni Đinđić je imao na umu: dati Nemačkoj (i ostalim državama zainteresovanim) da se uradi epohalni projekt - kanal Dunav-Morava-Vardar-Egej...
"Naši mudraci" se jedino pale na fatamorgane - ako je prilika da se ovajde, interes Srbije im je "10. rupa na svirali", na nesreću.

Видимо се на изборима

pre 12 godina

Не, теби је потребна пруга Београд - Бар. ЕИБ да кредит за тај пројекат, ми (грађани Србије) враћамо кредит, а ти и твоји пајтоси зарађујете. Исправка, згрћете енормно богатство.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

zasto bi srbija ulagala u ono sta treba privatnom vlasnistvu?

ako treba njemu-neka je sam pravi, ako treba fijatu-neka je fijat pravi.

Nev

pre 12 godina

Isto tako da dodam. Ako imamo opcije da biramo izmedju dve drzave sa istim kapacitetima (mada CG nemoze ni da se poredi trenutno sa kapacitetima Soluna) onda bi bolje bilo da ulazemo u prijateljsku drzavu a ne da nagradjujemo drzave za njihovo zabadanje noza u nasa ledja.....

Proka

pre 12 godina

Kosticu, reci nam sa kojim to svetskim lukama postoji direktna veza sa lukom Bar? Solunska luka je povezana direktnim linijama sa svim velikim svetskim lukama! Kada se posalje nesto za luku bar, prvo ide u neku zbirnu luku u Italiji ili sl. pa se onda pretovara u male brodove za luku Bar. Molim vas nemojte da ste smesni.

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Nije g. Kostic jedini koji smatra da je za srpsku privredu pruga Beograd-Bar dobra stvar. Medjutim, dosta je onih koji ukazuju na nerentabilnost ovog pravca. Stoga, nadlezni strucnjaci bi trebalo da upoznaju javnost sa svim mogucnostima koje stoje na raspolaganju Srbiji i njenoj privredi. Na primer, da uporede koriscenje pruge B-B i pruge Beograd-Solun. Jeste da je, nominalno, Solun nesto dalji od Bara, ali s obzirom na teren kojim ide pruga, razlika u troskovima skoro i da ne postoji. Pored toga, Srbija bi trebalo da ponovo udje u zakup solunske luke, pa tako da koristi najpovoljniji pravac za svoju privredu.

Mila

pre 12 godina

Potrebna je vama nazovi biznismenoma, a Srbiji nije uopšte potrebno. Šta cete vi to da izvozite i gde iz Crne Gore. To crnogorsko- ruski lobi vec odavno zagovara. Da Srbija izgradi a vi prepametni privatnici da budete menađeri, i jaš kažete kao u Japanu. Sramota!

Nev

pre 12 godina

Da finansiramo nasim novcem razvoj tudje drzave? Ako Crna Gora zeli da privuce korisnike njene imovine nek sama izgradi infrastrukturu a dotad imamo daleko bolje uslove u Solunu. Imamo i Dunav ovde u Srbiji koji vodi do Z. Evrope.....

aca faca

pre 12 godina

Srbiji je potrebno hitno obnavljanje zeleznicke mreze, pogotovo ka glavnim pravcima: Subotica-Nis-Presevo-Dimitrovgrad, Sid-Beograd-Vrsac, Beograd-Uzice

Danilo

pre 12 godina

Može se proveriti kod stručnjaka koji se bave pitanjima transporta i saobraćaja da je ya Srbiju najjeftiniji i najrentabilniji prevoz vodenim pute, tj. Dunaovom od luke Kostance do Beograda. Postoje sve kalkulacije o troškovima transporta iy luke bar, koji je ynatno skuplji, iz luke Rijeka, takođe je skupo, i iz Konstance.
Tako da je krajnje nerentabilno transportovati robu preko Luke Bar. Čudno je što se Kostić bavi pitanjima u koja se očigledno ne razume.

dz

pre 12 godina

"Siguran sam da bi Evropska investiciona banka taj projekat rado finansirala", dodao je Kostić"
A nasa deca onda vracaju taj kredit...

Sava Drugi

pre 12 godina

Kostiću, da smo mi hteli da gradimo prugu za šećeranu, mi nibismo šećeranu tebi prodali za 1 dolar. Još uvek možeš da vratiš šećeranu i uzmeš svoj dolar nazad.

Dobro ti se sada smeješ dok čitaš ovo, ali nemoj da se javljaš za godinu dana i da tražiš taj svoj jedna dolar.

Liman

pre 12 godina

"Uspesnom" privredniku koji je bogatstvo stekao svojim sposobnostima i znanjem vezanim za ekonomiju bi bilo bolje da ne izjavljuje ovakve stvari. Poljuljace svoj ugled.
Pruga od Beograda do Bara ne moze biti efikasna i jeftina u isto vreme. Obicnim recima, bez enormnih ulaganja u modernizaciju ni blizu efikasna ne moze biti. Potrebno je napraviti dovoljno brzu prugu kroz planine i produbiti gaz u luci za vece brodove. Ekonomski neisplativo, a nakon skorasnjih politickih poteza Crne Gore i strateski nesigurno.
Ako je doticnom stalo da razvija svoj zavicaj, neka to ne radi o nasem trosku.

Marios

pre 12 godina

Isto su tako rado finansirali i grke pa sad vidimo sta im se desava!Dalje od nasih para za propale projekte,ulazi svoje pa kupi kajmak,slobodno!!!

PREVOD

pre 12 godina

"On (KOSTIC) kaže da određeni infrastrukturni kapaciteti, poput železnice, mogu da ostanu u državnom vlasništvu, ali da bi trebalo dozvoliti da njima upravljaju privatne firme"

Prevod: drzava (GRADJANI) treba da plate zeleznicu, a on (KOSTIC) da ubire zaradu.

Malo morgen!

Aleksandar

pre 12 godina

za Kvazimodo Sorabius, 8. oktobar 2011 22:37

Otkud to da je železnica prošlost? Znači milijarde koje ulažu EU, Kina, Japan su bačene, jer su glupi pa prave železnice.

Svakako da Srbiji trebaju dobri putevi i da se poveća mreža autoputeva, ali železnica je jako važan faktor za ekonomičan transport i kod nas, kao i bilo gde u svetu. Manje košta kilometar pruge nego kilometar autoputa. Razlog što je je kod nas železnica poslednji izbor za putovanje, je taj što se ne ulaže u istu. Drugo, prosečna železnica ide brže nego prosečan autobus u Evropi.

A dve najdalje tačke su Subotica i Vranje - skoro 600km: ako to možeš autobusom da pređeš za 3-4 sata, javim mi, pa da kupim karte za taj bus.