Nedelja, 18.09.2011.

00:02

Zbogom radijatori, struja jeftinija

Građani koji imaju kuću od 100 kvadrata moraće ove godine da izdvoje od 30.000 pa do 100.000 dinara za grejanje.

Izvor: Press

Zbogom radijatori, struja jeftinija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

mr.key

pre 12 godina

Prvo: centralno grejanje ce biti jeftinije kad se bude placalo po utrosku. U nekim stanovima (kod Cvetkove pijace u bg-u recimo), toga sam sam bio svedok, neophodno je bilo drzati otvoren prozor posto se od vrucine nije moglo ziveti. Zasto se na tom planu ne radi nista treba nasi vrli novinari da pitaju nadlezne.

Drugo: Izolacija i dobra stolarija su neophodni i zbog cene i zbog kvaliteta grejanja.

Trece: Ovo za grejanje na TA peci je nebulozna cena.

Cetvrto: Moj slucaj nista obradili, a to je sopstvena suma i centralno grejanje na drva. Jes da moram dva vikenda da provedem u sumi, platim gorivo za traktor i motornu testeru, kupim mesne nareske i zdenku, al isplati se visestruko. Naravno nemam konfor CG-a na gas, al nemam ni astronomske racune, a imam zadovoljstvo da se glasno nasmejem kad god vidim Bajatovica da preti poskupljenjem.

LD

pre 12 godina

Ne znam zašto se ovo doživljava kao loša vest! Pa naš zemljak je otkrio najbolji način za prenos energije još pre 100 godina, električna energija je najčistija i najpraktičnija. Zašto bih cepao, ređao, istovarao, palio, dimio, džarao, kad mogu sve na dugme. I treba da bude najjeftinija, a država da podstiče toplotnu izolaciju kuća, stanova...

LD

pre 12 godina

Izolacija, dobra stolarija i TA peć po jeftinijoj struji su sasvim dovoljni, osim, možda, za vreme ekstremnih hladnoća. U principu se zimi ne šetam u gaćama pa mi 20 stepeni sasvim odgovara.

Što se tiče cene gasa, sasvim je očekivano da bude skup s obzirom da se uvozi, za razliku od struje.

niko

pre 12 godina

Kakve veze ima januar sa novembrom u vezi gasa?
Mi placamo cenu gasa u trenutku kad je gas ugovoren,a ne u napred.
Identicno bi bilo kad bi danas otisao da doplatim litru goriva ili kilo mesa sto sam kupio juce zbog povisice

Neko

pre 12 godina

Najevtinije grejane za kuću od 100 kvadrata su sedam metara drva za etažno grejanje, naravno ako je kuća izolovana. A ako imaš i svoja drva, malte ne džaba, Uzgred kuća priključena na gas, al od kad je direktor Srbijagasa Bajatović, to je skupa zabava.

stedljive kuce

pre 12 godina

Iskustvo iz prakse zadnjih 5 godina, grejem kucu 340 kvadrata putem toplotne pumpe na vazduh, koristim sistem ventilacije sa rekuperatorom, i ukupan racun za sezonu utrosene struje je 35.000 dinara ili 100 dinara (1 evro) po m2 za 5 meseci (za sve- grejanje, topla voda, kucni aparati , osvetljenje). Greje se 24 sata na +23C, kuca je u brdskom podrucju sa prosecno 3C hladnije nego u Bgd ali je kvalitetno izolovana sa prosecno 150mm izolacije poda, zida i 300mm tavan.
ne treba tragati za jeftinim energentima vec spreciti rasipanje toplote krzo busne zidove i prozore pa ce i novcanik biti puniji.
******

pegasus

pre 12 godina

Jedino u nasoj cudnoj drzavi Srbiji grejanje na struju je jeftinije od centralnog grejanja. Za nepoverovasti. Kada veci potrosaci kao sto su vece robne kuce, preduzeca, firme (naravno nasih dragih lidera), ne placaju racune sledi porast cena za obicnu raju.
Svuda u svetu drzave motivisu gradjane da predju na npr centralno grejanje jedino kod nas placamo nenormalno skupo grejanje ciji kvalitet ne bih da spominjem. Iz godine u godinu reklamiramo kvalitet grejanja i uvek isti odgovor "temperatura je na donjoj dozvoljenoj granici". Pa kada ce vec jedno da bude na gornjoj ili bar u sredini..UZAS..IZBORI

dusan

pre 12 godina

Evo mog primera. Ja sam se iz grada iz stana od 80kvm preselio na selo u kucu od 250kvm. U kucu sam ugradio centralno grejanje i stavio pec na biomasu da bi mogao da se grejem na ono cega u selu najvise ima-kuruzovine, slame...Kupio sam ove godine 1200 bala sojine slame-iako su mi prodavci peci tvrdili da mi ne treba vise od 600 da bih se ogrejao u mojih 250kvm. Svih 1200 bala sam platio 400 evra. A da, za cenu stana u gradu ja sam uz kucu dobio i stale i ambare i kojesta jos pride pa imam gde sve to da stavim.

Petar

pre 12 godina

Cim je dosao SPS lobi da rukovodi po vec isprobanom receptu odjednom je centralno sa najjeftinijeg (sto je i logicno) grejanja preslo u najskuplje.

A molim vas, svi koji imaju znaju da grejna sezona u praksi ne traje ni tri meseca ukupno a kamoli 6. A znate da se placa preko cele godine, dakle i van sezone, punom cenom!

pec na drva

pre 12 godina

Kupili smo pre 2god HARK pec....2000€ je platili....mnogi ce reci da je mnogo,I nama je bilo....Ali zlata je vredna....u kuci od 80m2 zimi temperatura je bila izmedju 25-30 stepeni.Grejemo se na drva 10-12 meteri potrosimo to je oko 400-480€.

cooly

pre 12 godina

Grejem se na gas. Kuca od 60 m2. Pre dve godine dok nije bilo izolacije (stiropor) racuni za gas su bili oko 10000 dinara. Proslo leto je stavljena izolacija i racun za gas je bio od 6000 do 7000. Greju se svih 60 kvadrata. Ja sam muslio da je izolacija izvikana dok nisam video po racunima da postoji usteda i to poprilicna.

Alex

pre 12 godina

Tacno je sve to.. Ali ce ovi koji se greju na tea pec i dalje trceci zatvarati vrata prostorija koje se ne greju. A mi sa centralnim cemo hodati u gacama po kuci...

pera kojot genije

pre 12 godina

@nemanja: ta, kako ti kažeš "dostignuća demokratije" su posledica dostignuća komunizma i socijalizma koja su trajala skoro 6 decenija, pa je sada to došlo na naplatu, nije normalno da su svi mogli na fakultet besplatno (zna se ko zaslužuje stipendiju), da je zdravstvena nega besplatna, da se podižu krediti koje inflacija pojede, da svi dobiju stanove koje su posle otkupili za 100-tinaka maraka...i meni počinje stomak da radi

mail

pre 12 godina

U Srbiji se cena odredjuje na osnovu onoga gde moze da se na silu namaknu pare, nema to veze ni sa trzistem ni sa nabavnom cenom. Tako je bilo i u Americi kada su indijanci jurili goveda po preriji, otprilike smo tu negde sa demokratijom.

Milijarde cekaju na granicama

pre 12 godina

Grejanje(demokratija)= (2-3 para debelih gaca, carapa duksera i dzempera)+
Eukaliptus bombone, aspirin, antibioticie +
rtanjski caj, zalfija +
redovne setnje od 2-3 sata.

justin

pre 12 godina

Malo je čudna računica.Za 90 kvadrata prošlew godine sa 4 TA peći i Panel grejalicom - sve ukupno 13KW za 6 meseci smo platili oko 60000.I NISMO SE OGREJALI.U kupatilu stalno "dežura" grejalica ,a mali WC,špajz,devojačku sobu i hodnik ne grejemo.Praktično pod grejanjem je oko 2/3 stana.Suština je da struja i treba da bude jeftinija jer JE JEDINO ONA DOMAĆE PROIZVODNJE.

Smederevac

pre 12 godina

Racunica za TA pec je izvedena po principu 1 pec na 100m2. Moja kuca ima 65m2 u nivou i imao sam jednu TA pec i istina ova racunica od 300 eura se poklapa sa onim sto sam placao kao potrosnju ali nam je falila minimum jos jedna pec iako je kuca nova i izolovana, tako da se iznos od 300 eura ne mnozi brojem 2 posto imamo crvene zone itd itd. . . mnogo je parametara koje mi neuki trebamo uzeti u obzir

sima

pre 12 godina

koje su ovo nebuloze od teksta
Ja sam manijak za grejanje i skoro danema sistem koji nemam pa svake godine koristim koji je najpovoljniji
Za ovu godinu za 100m2 je potrebno :
Ako se grejem na ugalj plus drva etazno 12 tona uglja plus 2 metra drva= 135O evra
Ako se grejemm na struju isto etazno= 3600 kwh= zaboravi
Ako se grejem na loz ulje= 220000 dinara ili ti dve tone
Ako se grejem na Propan= 160000 dinara pod uslovom da uzmem na pocetku sezone a posto sam uzeo u junu julu kad je najniza cena propana prosao sam sa 120000 dinara
Ako se grejem na TA peci= 4 komada peci= 100000din znaci uzmi okreni ispod 1000 evra nema da prodjem
A ako bi uzeo zemni gas sa svim varijacima opet ne bi bio ispod 1000 evra
Kuca je solidno termalno izolovana i sve ali dzaba grejanje je postalo luksuz
Mada daljinsko grejanje nemam ali ono mesecno bi bilo oko 8000 dinara puta 12 meseci dodje opet skoro pa 1000 evra Sad sam u planu da uvedem i termalne pumpe ili peletaru !
Obrni okreni skupa bre zima!
Samo jedina dobra strana daljinskog grejanja sto te greju od pet ujutru do deset uvece a nekad i 24 h sto je luksuz za nas individualne ! Prosecno grejanje kuce je od nekih 8 ujutru do 22 u najboljim uslovima plus odrzavanje i ostale trice i kucine! A ovi na daljinsko em placaju na rate tokom godine em nemaju briga !I uvek kad ustanu je vec toplo
ja bi bio sretan da mogu da imam daljinsko grejanje jer to je ipak i dalje najpovoljnije

mali

pre 12 godina

A ko kaze da ce vecina da kupi "jeftinu" nekvalitetnu kolubaru mozda ce skuplje banovic ili ruski koji bolje greju manje pepela ostavljju. Osim toga treba platiti prevoz pa racunati da ce ti od 5-10 posto smanjiti(ukrasti) onda utovar par tona uglja u spremiste i svakodnevno lozenje rano ujutro , a da bi se podlozilo treba uraditi najtezu i za zdravlje opasnu stvar ocistiti od pepela kotao. Zato gospodi koja imaju gradski centralni sistem grejanja mozda deluje skupo, ali verujte zdravlje je najskuplje. Bas bih voleo da se vecina vas par jutara probudi ujutru u hladnom i da ode da ocisti i podlozi kotlarnicu u privatnoj kuci i videcete da je grejanje na ugalj najskuplje.

Jole

pre 12 godina

I jos nesto, moj prijatelj u Nemackoj koja je severnije od nas, i ima nize temperature, za sezonu grejanja za stan od 60 kvadrata placa oko 650-700 evra, a kod nas je 600 evra. U pitanju je centralno grejanje.

Jole

pre 12 godina

Ranije je bio plus kad stan koji se izdaje ili prodaje, ima centralno grejanje, sad niko nece da iznajmi stan sa CG, pogotovu zaposleni. Ubedljivo najskuplje grejanje, a toplane odbijaju da uvedu placanje po utrosku jer znaju da bi 80% ljudi ili stedelo ili potpuno iskljucilo grejanje.

Nikola

pre 12 godina

Niko ne pominje sto se centralno placa cele godine, meni je za stan, oko 6,000 mesecno, to je oko 700e godisnje, a sto je najgore centralno ne moze da zagreje stan, nego pec dogreva cele zime.

Najbolje bi bilo kada bi mogao da se odjavim sa centralnog i placam samo malo vise struju, u toku par zimskih meseci, nego me teraju da placam ono sto ne zelim da koristim u toku cele godine, ne mogu da mi odjave centralno.

pera kojot genije

pre 12 godina

ne obmanjujte ljude, bez izolacije na zidovima i dobrih prozora struja za stan od 50-ak kvm od 20 - 30 000 mesečno, zavisi od spoljne temp, na žalost provereno, onog trenutka kada udjete u crvenu zonu počinje kidanje.i još jedna "sitnica" el. uredjaji koji nisu A energetske klase takodje lepo utiču u korist eps-a

Goran

pre 12 godina

Srbija je lider i u grejanju.
Gde to jos ima da je struja jeftinija od gasa?!
Svuda u (normalnom) svetu struja premasuje u ceni
prirodni gas, nekada i vise puta.

nemanja

pre 12 godina

To da grejanje na struju izadje 300 evra godisnje, ako se grejemo na TA peci, mislim da ne veruju ni autori ovog clanka. Kao prvo TA pec cak i ako se puni od 24 do 8 ujutro, koliko traje jeftina tarifa, ujutro ce biti topla, ali popodne vec oko 14 sati je potrebno ponovo ukljuciti da se dopuni da bi bar do 22 imali normalnu temparaturu u stanu. Kako je jedno od "dostignuca" demokratije je bilo ukudanje jeftine tarife od 14 do 17, racunica u startu pada u vodu. Jedina prednost grejanja na struju je kad negde otputujete mozete sve da pogasite i da imate nultu potrosnju mada i dalje placate nekih 700 do 800 dinara mesecno za lopovsku TV taksu i izmisljenu angazovanu snagu! Ima jos "dostignuca" demokratije poput skracenja trajanja impulsa u fiksnoj telefoniji a o tome drugi put vec stomak pocinje da mi radi...

nemanja

pre 12 godina

To da grejanje na struju izadje 300 evra godisnje, ako se grejemo na TA peci, mislim da ne veruju ni autori ovog clanka. Kao prvo TA pec cak i ako se puni od 24 do 8 ujutro, koliko traje jeftina tarifa, ujutro ce biti topla, ali popodne vec oko 14 sati je potrebno ponovo ukljuciti da se dopuni da bi bar do 22 imali normalnu temparaturu u stanu. Kako je jedno od "dostignuca" demokratije je bilo ukudanje jeftine tarife od 14 do 17, racunica u startu pada u vodu. Jedina prednost grejanja na struju je kad negde otputujete mozete sve da pogasite i da imate nultu potrosnju mada i dalje placate nekih 700 do 800 dinara mesecno za lopovsku TV taksu i izmisljenu angazovanu snagu! Ima jos "dostignuca" demokratije poput skracenja trajanja impulsa u fiksnoj telefoniji a o tome drugi put vec stomak pocinje da mi radi...

Goran

pre 12 godina

Srbija je lider i u grejanju.
Gde to jos ima da je struja jeftinija od gasa?!
Svuda u (normalnom) svetu struja premasuje u ceni
prirodni gas, nekada i vise puta.

Jole

pre 12 godina

Ranije je bio plus kad stan koji se izdaje ili prodaje, ima centralno grejanje, sad niko nece da iznajmi stan sa CG, pogotovu zaposleni. Ubedljivo najskuplje grejanje, a toplane odbijaju da uvedu placanje po utrosku jer znaju da bi 80% ljudi ili stedelo ili potpuno iskljucilo grejanje.

Jole

pre 12 godina

I jos nesto, moj prijatelj u Nemackoj koja je severnije od nas, i ima nize temperature, za sezonu grejanja za stan od 60 kvadrata placa oko 650-700 evra, a kod nas je 600 evra. U pitanju je centralno grejanje.

mail

pre 12 godina

U Srbiji se cena odredjuje na osnovu onoga gde moze da se na silu namaknu pare, nema to veze ni sa trzistem ni sa nabavnom cenom. Tako je bilo i u Americi kada su indijanci jurili goveda po preriji, otprilike smo tu negde sa demokratijom.

Smederevac

pre 12 godina

Racunica za TA pec je izvedena po principu 1 pec na 100m2. Moja kuca ima 65m2 u nivou i imao sam jednu TA pec i istina ova racunica od 300 eura se poklapa sa onim sto sam placao kao potrosnju ali nam je falila minimum jos jedna pec iako je kuca nova i izolovana, tako da se iznos od 300 eura ne mnozi brojem 2 posto imamo crvene zone itd itd. . . mnogo je parametara koje mi neuki trebamo uzeti u obzir

sima

pre 12 godina

koje su ovo nebuloze od teksta
Ja sam manijak za grejanje i skoro danema sistem koji nemam pa svake godine koristim koji je najpovoljniji
Za ovu godinu za 100m2 je potrebno :
Ako se grejem na ugalj plus drva etazno 12 tona uglja plus 2 metra drva= 135O evra
Ako se grejemm na struju isto etazno= 3600 kwh= zaboravi
Ako se grejem na loz ulje= 220000 dinara ili ti dve tone
Ako se grejem na Propan= 160000 dinara pod uslovom da uzmem na pocetku sezone a posto sam uzeo u junu julu kad je najniza cena propana prosao sam sa 120000 dinara
Ako se grejem na TA peci= 4 komada peci= 100000din znaci uzmi okreni ispod 1000 evra nema da prodjem
A ako bi uzeo zemni gas sa svim varijacima opet ne bi bio ispod 1000 evra
Kuca je solidno termalno izolovana i sve ali dzaba grejanje je postalo luksuz
Mada daljinsko grejanje nemam ali ono mesecno bi bilo oko 8000 dinara puta 12 meseci dodje opet skoro pa 1000 evra Sad sam u planu da uvedem i termalne pumpe ili peletaru !
Obrni okreni skupa bre zima!
Samo jedina dobra strana daljinskog grejanja sto te greju od pet ujutru do deset uvece a nekad i 24 h sto je luksuz za nas individualne ! Prosecno grejanje kuce je od nekih 8 ujutru do 22 u najboljim uslovima plus odrzavanje i ostale trice i kucine! A ovi na daljinsko em placaju na rate tokom godine em nemaju briga !I uvek kad ustanu je vec toplo
ja bi bio sretan da mogu da imam daljinsko grejanje jer to je ipak i dalje najpovoljnije

Milijarde cekaju na granicama

pre 12 godina

Grejanje(demokratija)= (2-3 para debelih gaca, carapa duksera i dzempera)+
Eukaliptus bombone, aspirin, antibioticie +
rtanjski caj, zalfija +
redovne setnje od 2-3 sata.

mali

pre 12 godina

A ko kaze da ce vecina da kupi "jeftinu" nekvalitetnu kolubaru mozda ce skuplje banovic ili ruski koji bolje greju manje pepela ostavljju. Osim toga treba platiti prevoz pa racunati da ce ti od 5-10 posto smanjiti(ukrasti) onda utovar par tona uglja u spremiste i svakodnevno lozenje rano ujutro , a da bi se podlozilo treba uraditi najtezu i za zdravlje opasnu stvar ocistiti od pepela kotao. Zato gospodi koja imaju gradski centralni sistem grejanja mozda deluje skupo, ali verujte zdravlje je najskuplje. Bas bih voleo da se vecina vas par jutara probudi ujutru u hladnom i da ode da ocisti i podlozi kotlarnicu u privatnoj kuci i videcete da je grejanje na ugalj najskuplje.

cooly

pre 12 godina

Grejem se na gas. Kuca od 60 m2. Pre dve godine dok nije bilo izolacije (stiropor) racuni za gas su bili oko 10000 dinara. Proslo leto je stavljena izolacija i racun za gas je bio od 6000 do 7000. Greju se svih 60 kvadrata. Ja sam muslio da je izolacija izvikana dok nisam video po racunima da postoji usteda i to poprilicna.

Nikola

pre 12 godina

Niko ne pominje sto se centralno placa cele godine, meni je za stan, oko 6,000 mesecno, to je oko 700e godisnje, a sto je najgore centralno ne moze da zagreje stan, nego pec dogreva cele zime.

Najbolje bi bilo kada bi mogao da se odjavim sa centralnog i placam samo malo vise struju, u toku par zimskih meseci, nego me teraju da placam ono sto ne zelim da koristim u toku cele godine, ne mogu da mi odjave centralno.

pera kojot genije

pre 12 godina

ne obmanjujte ljude, bez izolacije na zidovima i dobrih prozora struja za stan od 50-ak kvm od 20 - 30 000 mesečno, zavisi od spoljne temp, na žalost provereno, onog trenutka kada udjete u crvenu zonu počinje kidanje.i još jedna "sitnica" el. uredjaji koji nisu A energetske klase takodje lepo utiču u korist eps-a

justin

pre 12 godina

Malo je čudna računica.Za 90 kvadrata prošlew godine sa 4 TA peći i Panel grejalicom - sve ukupno 13KW za 6 meseci smo platili oko 60000.I NISMO SE OGREJALI.U kupatilu stalno "dežura" grejalica ,a mali WC,špajz,devojačku sobu i hodnik ne grejemo.Praktično pod grejanjem je oko 2/3 stana.Suština je da struja i treba da bude jeftinija jer JE JEDINO ONA DOMAĆE PROIZVODNJE.

Alex

pre 12 godina

Tacno je sve to.. Ali ce ovi koji se greju na tea pec i dalje trceci zatvarati vrata prostorija koje se ne greju. A mi sa centralnim cemo hodati u gacama po kuci...

dusan

pre 12 godina

Evo mog primera. Ja sam se iz grada iz stana od 80kvm preselio na selo u kucu od 250kvm. U kucu sam ugradio centralno grejanje i stavio pec na biomasu da bi mogao da se grejem na ono cega u selu najvise ima-kuruzovine, slame...Kupio sam ove godine 1200 bala sojine slame-iako su mi prodavci peci tvrdili da mi ne treba vise od 600 da bih se ogrejao u mojih 250kvm. Svih 1200 bala sam platio 400 evra. A da, za cenu stana u gradu ja sam uz kucu dobio i stale i ambare i kojesta jos pride pa imam gde sve to da stavim.

pera kojot genije

pre 12 godina

@nemanja: ta, kako ti kažeš "dostignuća demokratije" su posledica dostignuća komunizma i socijalizma koja su trajala skoro 6 decenija, pa je sada to došlo na naplatu, nije normalno da su svi mogli na fakultet besplatno (zna se ko zaslužuje stipendiju), da je zdravstvena nega besplatna, da se podižu krediti koje inflacija pojede, da svi dobiju stanove koje su posle otkupili za 100-tinaka maraka...i meni počinje stomak da radi

Petar

pre 12 godina

Cim je dosao SPS lobi da rukovodi po vec isprobanom receptu odjednom je centralno sa najjeftinijeg (sto je i logicno) grejanja preslo u najskuplje.

A molim vas, svi koji imaju znaju da grejna sezona u praksi ne traje ni tri meseca ukupno a kamoli 6. A znate da se placa preko cele godine, dakle i van sezone, punom cenom!

pegasus

pre 12 godina

Jedino u nasoj cudnoj drzavi Srbiji grejanje na struju je jeftinije od centralnog grejanja. Za nepoverovasti. Kada veci potrosaci kao sto su vece robne kuce, preduzeca, firme (naravno nasih dragih lidera), ne placaju racune sledi porast cena za obicnu raju.
Svuda u svetu drzave motivisu gradjane da predju na npr centralno grejanje jedino kod nas placamo nenormalno skupo grejanje ciji kvalitet ne bih da spominjem. Iz godine u godinu reklamiramo kvalitet grejanja i uvek isti odgovor "temperatura je na donjoj dozvoljenoj granici". Pa kada ce vec jedno da bude na gornjoj ili bar u sredini..UZAS..IZBORI

pec na drva

pre 12 godina

Kupili smo pre 2god HARK pec....2000€ je platili....mnogi ce reci da je mnogo,I nama je bilo....Ali zlata je vredna....u kuci od 80m2 zimi temperatura je bila izmedju 25-30 stepeni.Grejemo se na drva 10-12 meteri potrosimo to je oko 400-480€.

stedljive kuce

pre 12 godina

Iskustvo iz prakse zadnjih 5 godina, grejem kucu 340 kvadrata putem toplotne pumpe na vazduh, koristim sistem ventilacije sa rekuperatorom, i ukupan racun za sezonu utrosene struje je 35.000 dinara ili 100 dinara (1 evro) po m2 za 5 meseci (za sve- grejanje, topla voda, kucni aparati , osvetljenje). Greje se 24 sata na +23C, kuca je u brdskom podrucju sa prosecno 3C hladnije nego u Bgd ali je kvalitetno izolovana sa prosecno 150mm izolacije poda, zida i 300mm tavan.
ne treba tragati za jeftinim energentima vec spreciti rasipanje toplote krzo busne zidove i prozore pa ce i novcanik biti puniji.
******

niko

pre 12 godina

Kakve veze ima januar sa novembrom u vezi gasa?
Mi placamo cenu gasa u trenutku kad je gas ugovoren,a ne u napred.
Identicno bi bilo kad bi danas otisao da doplatim litru goriva ili kilo mesa sto sam kupio juce zbog povisice

Neko

pre 12 godina

Najevtinije grejane za kuću od 100 kvadrata su sedam metara drva za etažno grejanje, naravno ako je kuća izolovana. A ako imaš i svoja drva, malte ne džaba, Uzgred kuća priključena na gas, al od kad je direktor Srbijagasa Bajatović, to je skupa zabava.

mr.key

pre 12 godina

Prvo: centralno grejanje ce biti jeftinije kad se bude placalo po utrosku. U nekim stanovima (kod Cvetkove pijace u bg-u recimo), toga sam sam bio svedok, neophodno je bilo drzati otvoren prozor posto se od vrucine nije moglo ziveti. Zasto se na tom planu ne radi nista treba nasi vrli novinari da pitaju nadlezne.

Drugo: Izolacija i dobra stolarija su neophodni i zbog cene i zbog kvaliteta grejanja.

Trece: Ovo za grejanje na TA peci je nebulozna cena.

Cetvrto: Moj slucaj nista obradili, a to je sopstvena suma i centralno grejanje na drva. Jes da moram dva vikenda da provedem u sumi, platim gorivo za traktor i motornu testeru, kupim mesne nareske i zdenku, al isplati se visestruko. Naravno nemam konfor CG-a na gas, al nemam ni astronomske racune, a imam zadovoljstvo da se glasno nasmejem kad god vidim Bajatovica da preti poskupljenjem.

LD

pre 12 godina

Ne znam zašto se ovo doživljava kao loša vest! Pa naš zemljak je otkrio najbolji način za prenos energije još pre 100 godina, električna energija je najčistija i najpraktičnija. Zašto bih cepao, ređao, istovarao, palio, dimio, džarao, kad mogu sve na dugme. I treba da bude najjeftinija, a država da podstiče toplotnu izolaciju kuća, stanova...

LD

pre 12 godina

Izolacija, dobra stolarija i TA peć po jeftinijoj struji su sasvim dovoljni, osim, možda, za vreme ekstremnih hladnoća. U principu se zimi ne šetam u gaćama pa mi 20 stepeni sasvim odgovara.

Što se tiče cene gasa, sasvim je očekivano da bude skup s obzirom da se uvozi, za razliku od struje.

pera kojot genije

pre 12 godina

@nemanja: ta, kako ti kažeš "dostignuća demokratije" su posledica dostignuća komunizma i socijalizma koja su trajala skoro 6 decenija, pa je sada to došlo na naplatu, nije normalno da su svi mogli na fakultet besplatno (zna se ko zaslužuje stipendiju), da je zdravstvena nega besplatna, da se podižu krediti koje inflacija pojede, da svi dobiju stanove koje su posle otkupili za 100-tinaka maraka...i meni počinje stomak da radi

Alex

pre 12 godina

Tacno je sve to.. Ali ce ovi koji se greju na tea pec i dalje trceci zatvarati vrata prostorija koje se ne greju. A mi sa centralnim cemo hodati u gacama po kuci...

nemanja

pre 12 godina

To da grejanje na struju izadje 300 evra godisnje, ako se grejemo na TA peci, mislim da ne veruju ni autori ovog clanka. Kao prvo TA pec cak i ako se puni od 24 do 8 ujutro, koliko traje jeftina tarifa, ujutro ce biti topla, ali popodne vec oko 14 sati je potrebno ponovo ukljuciti da se dopuni da bi bar do 22 imali normalnu temparaturu u stanu. Kako je jedno od "dostignuca" demokratije je bilo ukudanje jeftine tarife od 14 do 17, racunica u startu pada u vodu. Jedina prednost grejanja na struju je kad negde otputujete mozete sve da pogasite i da imate nultu potrosnju mada i dalje placate nekih 700 do 800 dinara mesecno za lopovsku TV taksu i izmisljenu angazovanu snagu! Ima jos "dostignuca" demokratije poput skracenja trajanja impulsa u fiksnoj telefoniji a o tome drugi put vec stomak pocinje da mi radi...

pera kojot genije

pre 12 godina

ne obmanjujte ljude, bez izolacije na zidovima i dobrih prozora struja za stan od 50-ak kvm od 20 - 30 000 mesečno, zavisi od spoljne temp, na žalost provereno, onog trenutka kada udjete u crvenu zonu počinje kidanje.i još jedna "sitnica" el. uredjaji koji nisu A energetske klase takodje lepo utiču u korist eps-a

justin

pre 12 godina

Malo je čudna računica.Za 90 kvadrata prošlew godine sa 4 TA peći i Panel grejalicom - sve ukupno 13KW za 6 meseci smo platili oko 60000.I NISMO SE OGREJALI.U kupatilu stalno "dežura" grejalica ,a mali WC,špajz,devojačku sobu i hodnik ne grejemo.Praktično pod grejanjem je oko 2/3 stana.Suština je da struja i treba da bude jeftinija jer JE JEDINO ONA DOMAĆE PROIZVODNJE.

sima

pre 12 godina

koje su ovo nebuloze od teksta
Ja sam manijak za grejanje i skoro danema sistem koji nemam pa svake godine koristim koji je najpovoljniji
Za ovu godinu za 100m2 je potrebno :
Ako se grejem na ugalj plus drva etazno 12 tona uglja plus 2 metra drva= 135O evra
Ako se grejemm na struju isto etazno= 3600 kwh= zaboravi
Ako se grejem na loz ulje= 220000 dinara ili ti dve tone
Ako se grejem na Propan= 160000 dinara pod uslovom da uzmem na pocetku sezone a posto sam uzeo u junu julu kad je najniza cena propana prosao sam sa 120000 dinara
Ako se grejem na TA peci= 4 komada peci= 100000din znaci uzmi okreni ispod 1000 evra nema da prodjem
A ako bi uzeo zemni gas sa svim varijacima opet ne bi bio ispod 1000 evra
Kuca je solidno termalno izolovana i sve ali dzaba grejanje je postalo luksuz
Mada daljinsko grejanje nemam ali ono mesecno bi bilo oko 8000 dinara puta 12 meseci dodje opet skoro pa 1000 evra Sad sam u planu da uvedem i termalne pumpe ili peletaru !
Obrni okreni skupa bre zima!
Samo jedina dobra strana daljinskog grejanja sto te greju od pet ujutru do deset uvece a nekad i 24 h sto je luksuz za nas individualne ! Prosecno grejanje kuce je od nekih 8 ujutru do 22 u najboljim uslovima plus odrzavanje i ostale trice i kucine! A ovi na daljinsko em placaju na rate tokom godine em nemaju briga !I uvek kad ustanu je vec toplo
ja bi bio sretan da mogu da imam daljinsko grejanje jer to je ipak i dalje najpovoljnije

Nikola

pre 12 godina

Niko ne pominje sto se centralno placa cele godine, meni je za stan, oko 6,000 mesecno, to je oko 700e godisnje, a sto je najgore centralno ne moze da zagreje stan, nego pec dogreva cele zime.

Najbolje bi bilo kada bi mogao da se odjavim sa centralnog i placam samo malo vise struju, u toku par zimskih meseci, nego me teraju da placam ono sto ne zelim da koristim u toku cele godine, ne mogu da mi odjave centralno.

Milijarde cekaju na granicama

pre 12 godina

Grejanje(demokratija)= (2-3 para debelih gaca, carapa duksera i dzempera)+
Eukaliptus bombone, aspirin, antibioticie +
rtanjski caj, zalfija +
redovne setnje od 2-3 sata.

Petar

pre 12 godina

Cim je dosao SPS lobi da rukovodi po vec isprobanom receptu odjednom je centralno sa najjeftinijeg (sto je i logicno) grejanja preslo u najskuplje.

A molim vas, svi koji imaju znaju da grejna sezona u praksi ne traje ni tri meseca ukupno a kamoli 6. A znate da se placa preko cele godine, dakle i van sezone, punom cenom!

Jole

pre 12 godina

Ranije je bio plus kad stan koji se izdaje ili prodaje, ima centralno grejanje, sad niko nece da iznajmi stan sa CG, pogotovu zaposleni. Ubedljivo najskuplje grejanje, a toplane odbijaju da uvedu placanje po utrosku jer znaju da bi 80% ljudi ili stedelo ili potpuno iskljucilo grejanje.

mr.key

pre 12 godina

Prvo: centralno grejanje ce biti jeftinije kad se bude placalo po utrosku. U nekim stanovima (kod Cvetkove pijace u bg-u recimo), toga sam sam bio svedok, neophodno je bilo drzati otvoren prozor posto se od vrucine nije moglo ziveti. Zasto se na tom planu ne radi nista treba nasi vrli novinari da pitaju nadlezne.

Drugo: Izolacija i dobra stolarija su neophodni i zbog cene i zbog kvaliteta grejanja.

Trece: Ovo za grejanje na TA peci je nebulozna cena.

Cetvrto: Moj slucaj nista obradili, a to je sopstvena suma i centralno grejanje na drva. Jes da moram dva vikenda da provedem u sumi, platim gorivo za traktor i motornu testeru, kupim mesne nareske i zdenku, al isplati se visestruko. Naravno nemam konfor CG-a na gas, al nemam ni astronomske racune, a imam zadovoljstvo da se glasno nasmejem kad god vidim Bajatovica da preti poskupljenjem.

Goran

pre 12 godina

Srbija je lider i u grejanju.
Gde to jos ima da je struja jeftinija od gasa?!
Svuda u (normalnom) svetu struja premasuje u ceni
prirodni gas, nekada i vise puta.

cooly

pre 12 godina

Grejem se na gas. Kuca od 60 m2. Pre dve godine dok nije bilo izolacije (stiropor) racuni za gas su bili oko 10000 dinara. Proslo leto je stavljena izolacija i racun za gas je bio od 6000 do 7000. Greju se svih 60 kvadrata. Ja sam muslio da je izolacija izvikana dok nisam video po racunima da postoji usteda i to poprilicna.

dusan

pre 12 godina

Evo mog primera. Ja sam se iz grada iz stana od 80kvm preselio na selo u kucu od 250kvm. U kucu sam ugradio centralno grejanje i stavio pec na biomasu da bi mogao da se grejem na ono cega u selu najvise ima-kuruzovine, slame...Kupio sam ove godine 1200 bala sojine slame-iako su mi prodavci peci tvrdili da mi ne treba vise od 600 da bih se ogrejao u mojih 250kvm. Svih 1200 bala sam platio 400 evra. A da, za cenu stana u gradu ja sam uz kucu dobio i stale i ambare i kojesta jos pride pa imam gde sve to da stavim.

Neko

pre 12 godina

Najevtinije grejane za kuću od 100 kvadrata su sedam metara drva za etažno grejanje, naravno ako je kuća izolovana. A ako imaš i svoja drva, malte ne džaba, Uzgred kuća priključena na gas, al od kad je direktor Srbijagasa Bajatović, to je skupa zabava.

niko

pre 12 godina

Kakve veze ima januar sa novembrom u vezi gasa?
Mi placamo cenu gasa u trenutku kad je gas ugovoren,a ne u napred.
Identicno bi bilo kad bi danas otisao da doplatim litru goriva ili kilo mesa sto sam kupio juce zbog povisice

LD

pre 12 godina

Izolacija, dobra stolarija i TA peć po jeftinijoj struji su sasvim dovoljni, osim, možda, za vreme ekstremnih hladnoća. U principu se zimi ne šetam u gaćama pa mi 20 stepeni sasvim odgovara.

Što se tiče cene gasa, sasvim je očekivano da bude skup s obzirom da se uvozi, za razliku od struje.

Jole

pre 12 godina

I jos nesto, moj prijatelj u Nemackoj koja je severnije od nas, i ima nize temperature, za sezonu grejanja za stan od 60 kvadrata placa oko 650-700 evra, a kod nas je 600 evra. U pitanju je centralno grejanje.

mali

pre 12 godina

A ko kaze da ce vecina da kupi "jeftinu" nekvalitetnu kolubaru mozda ce skuplje banovic ili ruski koji bolje greju manje pepela ostavljju. Osim toga treba platiti prevoz pa racunati da ce ti od 5-10 posto smanjiti(ukrasti) onda utovar par tona uglja u spremiste i svakodnevno lozenje rano ujutro , a da bi se podlozilo treba uraditi najtezu i za zdravlje opasnu stvar ocistiti od pepela kotao. Zato gospodi koja imaju gradski centralni sistem grejanja mozda deluje skupo, ali verujte zdravlje je najskuplje. Bas bih voleo da se vecina vas par jutara probudi ujutru u hladnom i da ode da ocisti i podlozi kotlarnicu u privatnoj kuci i videcete da je grejanje na ugalj najskuplje.

Smederevac

pre 12 godina

Racunica za TA pec je izvedena po principu 1 pec na 100m2. Moja kuca ima 65m2 u nivou i imao sam jednu TA pec i istina ova racunica od 300 eura se poklapa sa onim sto sam placao kao potrosnju ali nam je falila minimum jos jedna pec iako je kuca nova i izolovana, tako da se iznos od 300 eura ne mnozi brojem 2 posto imamo crvene zone itd itd. . . mnogo je parametara koje mi neuki trebamo uzeti u obzir

mail

pre 12 godina

U Srbiji se cena odredjuje na osnovu onoga gde moze da se na silu namaknu pare, nema to veze ni sa trzistem ni sa nabavnom cenom. Tako je bilo i u Americi kada su indijanci jurili goveda po preriji, otprilike smo tu negde sa demokratijom.

pec na drva

pre 12 godina

Kupili smo pre 2god HARK pec....2000€ je platili....mnogi ce reci da je mnogo,I nama je bilo....Ali zlata je vredna....u kuci od 80m2 zimi temperatura je bila izmedju 25-30 stepeni.Grejemo se na drva 10-12 meteri potrosimo to je oko 400-480€.

pegasus

pre 12 godina

Jedino u nasoj cudnoj drzavi Srbiji grejanje na struju je jeftinije od centralnog grejanja. Za nepoverovasti. Kada veci potrosaci kao sto su vece robne kuce, preduzeca, firme (naravno nasih dragih lidera), ne placaju racune sledi porast cena za obicnu raju.
Svuda u svetu drzave motivisu gradjane da predju na npr centralno grejanje jedino kod nas placamo nenormalno skupo grejanje ciji kvalitet ne bih da spominjem. Iz godine u godinu reklamiramo kvalitet grejanja i uvek isti odgovor "temperatura je na donjoj dozvoljenoj granici". Pa kada ce vec jedno da bude na gornjoj ili bar u sredini..UZAS..IZBORI

stedljive kuce

pre 12 godina

Iskustvo iz prakse zadnjih 5 godina, grejem kucu 340 kvadrata putem toplotne pumpe na vazduh, koristim sistem ventilacije sa rekuperatorom, i ukupan racun za sezonu utrosene struje je 35.000 dinara ili 100 dinara (1 evro) po m2 za 5 meseci (za sve- grejanje, topla voda, kucni aparati , osvetljenje). Greje se 24 sata na +23C, kuca je u brdskom podrucju sa prosecno 3C hladnije nego u Bgd ali je kvalitetno izolovana sa prosecno 150mm izolacije poda, zida i 300mm tavan.
ne treba tragati za jeftinim energentima vec spreciti rasipanje toplote krzo busne zidove i prozore pa ce i novcanik biti puniji.
******

LD

pre 12 godina

Ne znam zašto se ovo doživljava kao loša vest! Pa naš zemljak je otkrio najbolji način za prenos energije još pre 100 godina, električna energija je najčistija i najpraktičnija. Zašto bih cepao, ređao, istovarao, palio, dimio, džarao, kad mogu sve na dugme. I treba da bude najjeftinija, a država da podstiče toplotnu izolaciju kuća, stanova...