Sreda, 14.09.2011.

00:02

Niko sada neće niti će hteti Jat?

Nema zvanične potvrde da je letonski Er Baltik ili bilo koja druga avio-kompanija <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&amp;mm=09&amp;dd=13&amp;nav_id=541560" class="text-link" target= "_blank">zainteresovana za strateško partnerstvo sa Jat ervejzom</a>.

Izvor: Blic

Niko sada neæe niti æe hteti Jat? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

ex demokrata 1

pre 12 godina

JAT je trebalo prodati pre 5 godina,danas nema šanse čak i ako bi nekom dali na poklon ne bi je uzeo,pa ko danas kupuje,pogotovo JAT koji je loša firma,gubitaaš ali gde direktor redovno prima preko 5 ooo evra plate?
Ali tako je kod nas,i guverner NBS prima uredno preko 6 000 evra mesečno,a rezultati-velika O !

stari rabra

pre 12 godina

Jat vec celu decenju, ****, sluzi za kradju drzavnih para i presipanje istih u privatne dzepove. Jedino posteni i vredni radnici dobijaju otkaze, ostaju samo neradnici, vezisti i lopovi.

Realan

pre 12 godina

Muka mi je vise od visegodisnjeg obmanjivanja i laganja gradjana Srbije. Kada ce vise ovom narodu da postane jasno KOLIKI SMO,GDE SMO i GDE NAM JE MESTO u globalnim, evropskim i regionalnim okvirima. Stice se utisak da se svi polomise da ulazu u Srbiji. Za kompanije poput JAT-a (a takvih je mnogo) niko zivi nije zainteresovan! Hiljadu puta se raspisuju tenderi na koje se niko ne javi. Koliko je takvih primera? Propale kompanije, sa ogromnim gubicima, zastarelom tehnologijom u okruzenju koje buja od korupcije niko nece ni da pogleda. Zasto bi bilo ko hteo da kupi JAT ili bilo koju slicnu kompaniju? Da bi nama cinio usluge? Toga nema! Kompanije se kupuju iskljucivo iz nekakvog interesa i tu nema nikakve mudrosti. Srbija i njene kompanije ocigledno i nisu bas neka dobra udavaca, ocigledno. Zasto je Lufthansa kupila svojevremeno Austrian, Swiss i jos neke? Zato sto su ocigledno procenili dobru priliku. JAT nije nikakva udavaca oko koje bi se bilo ko otimao. To je mozda nekada i bilo tako, ali odavno vise nije. Nisu ni ostale regionalne kompanije (ex SFRJ). Svaka od njih je dobrano na staklenim nogama. Slovenacka Adria je pred bankrotom kao i jos neke. Jedino resenje, po mom laickom misljenju, je da se od svih njih napravi jedna nova, jaka reginalna kompanija koja bi bila potpuno rasterecena bilo kakvih politicih okvira i koja bi, mozda, mogla u regionalnim i evropskim okvirima da funkcionise normalno i ostvaruje kakav-takav profit. Sve ostalo je cisto glupiranje. Odavno su prosle 90-te kada je svaka ex-YU republika htela da ima i svoju avio kompaniju kao dokaz svog suvereniteta. Previse smo mi malo trziste za avio biznis.

ll44

pre 12 godina

Proslo je vreme kada su se avio kompanije prodavale po svetu. A JAT nikada nije imao sta da proda, niti ce imati. Zasto bi uopste trebalo da se ima avio kompanija, samo da od onoliko malao para koja drzava ima jos finasira politicara u jatu. Nama avio kompanija ne treba, aerodrom imamo pa neka slecu kompanije kojima se isplati. I malo bogatija zemlja od Srbije Svajcarska nema vise svoju kompaniju, ali ima najmodernije i rentabilne aeordrome, i to ne smeta Svajcarcima da lete gre treba
Sve sto ne rentira treba ugasiti ili prodati, ako Srbija misli sa malo para koje ima da opstane

AA

pre 12 godina

Gr2 verovatno radimo i istoj avio kompaniji. Letovi su nam prebukirani, popunjenost preko 95% na 767 i 757. Medjutim problem Jata je 2500 zaposlenih na 7 ispravnih aviona!!!! Nas 40 Check in, Gate agenta, ticketing i pozadina opsluzuje 8 letova (dolasci i odlasci) dnevno za USA i dalja presedanja za Juznu Ameriku itd... 40! A Jat 2500???? Pa ko je ovde lud?

pera zdera

pre 12 godina

Bahata ogoljena pljačka Srbije od strane Vlasti u kojoj sede kriminalci, i koja radi za kriminalce, postala je očigledna u uslovima krize... Pošto mi, kao narod, ne reagujemo na to, naša odgovornost je najveća i više smo krivi od kriminalaca na vlasti. Dešava nam se ono što sami dozvoljavamo da nam se dešava. Y56HTEA

dana

pre 12 godina

@cinik:
Spinovanje, znaci izvrtanje istine, sutilna rec za laganje i manipulaciju. Spinovanje koriste politicari, da kada nisu u pravu ipak zamute glavu onome ko slusa. Spinovanje se ekspanzivnoo koristi u marketingu, koriste ga strucnjaci za komunikaciju i pr.

Citalac

pre 12 godina

" Niko sada nece, niti ce hteti JAT ". A neko je, kao ranije, hteo ! Jeste, dok nije vide stvarno stanje. Dugovi, flota ( ako takav naziv uopste moze da se primeni na ono sto JAT ima-naravno ne kao sopstveno, na upotrebu ), na granici sigurnosti, medjuljudski odnosi ( ha, ha, tako li se to zove), partijski ( ok. modernije-stranacki interesi), odsustvo razvojnog programa, profitabilnosti, strategije, finansija. ( koliko bi covek jos mogao pisati, npr. infrastruktura, JEDAN aerodrom, tehnika itd. ) Skidam kapu pilotima- vole malo da "cirnu", no, ljudi smo, ali jesu majstori. Tehnicko osoblje, takodje, ne mozes od svargle napraviti prsutu, a oni su blizu. Ostalo, kakva privreda, takav i JAT !

Bojan

pre 12 godina

Moze li neko kompetentan da objasni u cemu je problem sa JAT-om, zbog cega se godinama prica samo o prodaji i strateskom partneru?
Je li JAT ima prevelike dugove pa ne moze da obezbjedi finansirnje, ima los menadzment ili sta? Zbog cega ne mogu da promjene svoje poslovanje i postanu normala avio kompanija? Koliko vidim u svijetu ima dosta avio prevoznika kojima bas dobro ide, ne razumijem sto bi tu sada JAT morao biti izuzetak i sto je taj "strateski partner" tj kupac toliko neophodan??

matrix

pre 12 godina

Mora ova vlada da stvara fantomske kupce JAT-a kako bi opet obmanula gradjene pred izbore. Postavljanje clanova partija na celo JAT-a doveli su do ove situacije u kojoj JAT ne vredi ni 10 dinara.

čika sada farba autobus (avion)

pre 12 godina

Znači da rezimiramo: ništa se ne dešava ali što ne bismo malo pričali "šta bi bilo kad bi bilo".

Dejan

pre 12 godina

Ponekad me zaprepasti kolicina mrznje prema JAT-u koja se pojavljuje u ovim nepotpisanim clancima, potpuno je neverovatno kako mediji kao sto su Blic i B92 bez ikakve ograde puste u etar izjave u stilu - JAT nema nista da ponudi, niko nece biti zainteresovan... Toliko o lokal patriotizmu

Angel

pre 12 godina

Jat moze da pravi pare i pokrije evropu kao niskobudzetna kompanija. Potrebna je dokapitalizacija i manager, a ne partijski lopov. kako nameravaju da otpisu partijske dugove nastale sklapanjem nekih megalomanskih ugovora, jat moze da bude profitabilan prvog dana i ostane tako u narednim godinama.

memorija

pre 12 godina

Pitanje za Gr2: Ako ti nije veliki problem, napisi u kojoj kompaniji radis ili makar iz koje je zemlje? Ne mogu da osporim tvoju informaciju, ali bih se slozio da gotovo sve kompanije posluju jako lose. Paradoks, putnika nikad vise, ali se leti znatno jeftinije i zato su low-cost kompanije izuzetak iz ove price, ali ni oni sigurno ne mogu dugo, to je posao sa velikim rizikom. Svedoci amo AlItalie, British Airways-a, AirFrance-a, a strajkovali su i piloti Lufthansa-e, jer su primorani da rade za iste plate i u low-cost cerkama firmama. Kad se kaze lose, misli se da ne ostvaruju profit (znaci bas profit) veci od 5%, one mogu da isplacuju plate, servisiraju flotu, placaju gorivo, takse i ostalo, ali je dovoljan mali poremecaj i vec su u minusu. Inace, u stabilnom plusu posluju samo kompanije koje imaju udeo vlasnistva u aerodromima (pa tako smanjuju svoje troskove), zato cete na vecim aerodromima videti delove objekata namenjenih za odredjene kompanije (najcesce su to nacionalni prevoznici) i zato low-cost kompanije koriste aerodrome koji nisu okupirani nekom od kompanija, jer zbog konkurencije ne bi nikada mogli da imaju nize cene. A JAT prvo ime da promeni, da se raspuste postojeci glumci, da se krene od pocetka sa smanjenim platama, da spuste cene, jer vise uopste nisu vazni na ovom trzistu, nisu prioritet u izboru. U krajnjoj linije sto da se i ne ugasi, da li bi neko u kuci trpeo nesto sto mu ne donosi boljitak nego samo trosak?

Carrie

pre 12 godina

Putovala sam JAT-om pre destak dana za Pariz i bila blago je receno, neprijatno iznenadjena. Prljava sedista, stocic pun mrvica, isprosipan sokom, rukohvat sedista polomljen i umotan belim platnom?! Posluzenje - sendvic koji je nemoguce pojesti, sok i voda...sve to toplo, jer kako kazu stjuardese "led dobijamo u Beogradu, pa do Pariza imamo, ali ne i u povratku, a frizider nemamo..." "...i bice jos gore, priviknite se..." Mogu samo da pomislim i da se uplasim u kakvom li su stanju motori aviona i uopste avioni?! Ovo sto se vidi ne zadovoljava ni standarde niskobudzetnih aviokompanija, a ne ovoliko skupu cenu karata. Uradite nesto sa JAT-om dok ne bude kasno!

Srdjan

pre 12 godina

Ovu gubitnicku kompaniju treba pod hitno prodati nekoj uspesnoj svetskoj kompaniji. Ako niko takav nece da je kupi, treba je pod hitno pokloniti uspesnoj svetskoj kompaniji.

Zasto pokloniti? U situaciji kakva je, daleko vise bismo dobili, vec za samo godinu-dve cak i ako je poklonimo, nego da ostane jos u drzavnom vlasnistvu. Ponovo zasto? Zato sto firma u drzavnom vlasnistvu na sve strane ima odliv novca u partijske i privatne dzepove. Pored toga, kooperantske firme naplacuju 5 puta vise svoje usluge preko namestenih javnih nabavki, tendera itd. Kao rezultat dobijamo kompaniju koja nas iz godine u godinu cedi sve vise i smanjuje nam ukupan standard, zato sto nas novac koji placamo za poreze ne ide za nas boljitak nego u privatne dzepove.

Dakle, prodati, ako se moze, ako se ne moze pokloniti. Dobra firma koja bi postala novi vlasnik ce voditi firmu ekonomski racionalno, smanjice troskove, nece imati odliv novca preko kooperanata, placace zaposlene realnim zaradjenim novcem (a ne nasim iz budzeta), i jos ce puniti nas budzet velikim novcem od poreza, koji mi onda necemo presipati iz supljeg u prazno finansiranjem te iste kompanije, nego cemo ga koristiti za nase potrebe.

Mi iz godine u godinu gubimo sve vise, standard nam se srozava, upravo zbog ovakvih parazitskih kompanija kao sto je JAT, a kojih ima jako puno jos u Srbiji. Presipa se iz supljeg u prazno, ne investira se profit u razvoj, nove tehnologije, novu infrastrukturu, i mi iz godine u godinu tapkamo u mestu, a standard nam pada. Tako radi i Telekom, po potpuno istom principu, s tim sto telekom nema rashode zato sto nista ne proizvodi, pa se vestacki prikazuje kao uspesna kompanija.

Ali nazalost nas narod ne moze da shvati da samo privatno vlasnistvo moze da dovede do napretka i boljeg standarda, samo GAZDA ima interesa da vodi firmu uspesno, a gazde nasih drzavnih firmi su politicari koji imaju samo jedan interes - da napune svoje dzepove na racun drzavnih kompanija. Ko ovo ne vidi, stvarno je slep.

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

Beogradjanin

pre 12 godina

Da smo bili pametni sva drzavna/drustvena preduzeca bi bila prodata jos 2001. godine, makar za evro.

Cilj normalne privatizacije nije da se puni budzet i prezivi do izbora, nego da se los model drzavnog upravljanja zamenim normalnim kapitalizmom.

Budzet se puni od poreza normalnih, zdravih kompanija, a ovo sto mi imamo drzavnom vlasnistvu je daleko od toga.

Za JAT treba raspisati tender, ako nema kupaca neka idu pod stecaj. Katanac i cao. Otvara se prostor da neki pametan preduzetnik napravi novu kompaniju i uleti na trziste koje je drzao JAT.

Wiki

pre 12 godina

Ovakav kakav je, tesko da ce JAT da opstane. Direktori su partijski poslusnici a zaposleni se vec decenijama regrutuju po rodjacko-prijateljsko-DB-ovskim vezama. Da ne spominjem da ih ima duplo vise nego sto bi trebalo. Flota je najjadniji deo price, moci ce da izgura jos koju godinu i adio. I onda je neko kobajagi zainteresovan za takvu firmu.

samoja

pre 12 godina

Nema zvanicne potvrde zato sto vest u stvari nije vest jer nije tacna. Ovo je stvarno spinovanje!!!A da je istina bilo bi lepo da NEKO hoce JAT!!

Ikar

pre 12 godina

Ma kakva prodaja... Neka JAT poklone, kao i mnoge druge firme Miškoviću ili Beku pa da imamo Air Miško ili Air Beko. Moći ćemo avionima da putujemo iz Zemuna na Banovo brdo, penzioneri će vikendom imati popust, porodice sa više dece imaju besplatne karte za svako dete preko petog, studenti koji donesu index sa ispitom položenim desetkom dobijaju dva sendviča umesto jednog... Ih, čega bi tu sve bilo!

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Jedini problem u svim javnim ( drzavnim-drustvenim) preduzecima, koja su vec ili ce uskoro biti upropascena, je pre svega pitanje menadzmenta!Svako drugo opravdavanje je cisto neznanje ili , sto je verovatnije, cist lopovluk!Pogledajte samo ` karijere` direktora pomenutih preduzaca, isto se odnosi i na UO naravno, i bit ce vam sve jasno.Uostalom bili smo svedoci pre desetak dana kako je na noz docekana inicijativa za uvodjenje strucnih poslovodstava u javna preduzeca.Motiv protivnika je bio i ostao samo uskostranacki tj licni interes tj pljacka do sudnjeg dana!!!

dejan

pre 12 godina

da li se neko skoro vozio sa jatom..?
Ja jesam? Avion je kasnio 3 sata. Neki stari propelerski avion.
Imamo bre nesposobne ljude u svim javnim preduzecima. Krajnje nesposobne.
Znam da ce mi reci nisi u pravu. Ali ne mogu oni sami za sebe da donesu drugaciji sud. Osim toga rezultati govore drugacije.
Samo pogledajte slucaj NIS-a. Zar to nije sramota?

Pavle Karajovic

pre 12 godina

Riga, Latvia-based airBaltic was selected for the Phoenix Award, which recognizes airlines that have gone through a life-changing transformation. The editors cited airBaltic's successful decision to change its business strategy from a focus on point-to-point traffic in favor of a network model making Riga a connecting hub between East and West. Since making the transition, airBaltic has experienced significant improvements in traffic and financial performance, including a 33% rise in passengers at its home airport in the first nine months of 2009.
eneral Information: airBaltic (Latvia)

Callsign 'Air Baltic'
CEO or MD Mr. Bertolt Martin Flick, CEO
Address airBaltic
Airport Office
Riga International Airport
Riga, Latvia
LV-1053
Telephone +371 67 20 70 69
FAX +371 67 20 73 69
Website www.airbaltic.com

Fleet Types 2 Boeing B757-200 Airliners,
10 Boeing B737-500 Airliners,
6 Boeing B737-300s Airliners,
8 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprops,
10 Fokker FK50 Friendship Turboprops.
A/C Orders 4 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprop Options - Fk50s being replaced with Q400s.

B757 start to be phased out in 2012.
Pilot Bases Riga, Latvia - all pilots based in Riga.
Notes Award Winning Airline. Regional Low Cost Airline Flights from the Baltics to other destinations in Eastern and Western Europe.
Last Update 2011/08/26: Announced Pilot Layoffs.

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

zoki

pre 12 godina

JAT se ne prodaje, svima je to jasno, ali mora da se kao nešto radi na tom planu jer kako objasniti biračima da treba da daju svake godine 50 mil. evra da bi se JAT održao u životu. Ovako ispada mi eto sve činimo da ga prodamo, ali još uvek nema pravog kupca. A za to vreme 2.600 zaposlenih se svima nama smeje u lice, prima velike plate, ništa ne radi, a ne bi me čudilo da i npr. sada dok ovo pišem padne odluka da prime još jednog ''radnika''. Jednostavno, gade mi se, i oni i Galenika i EPS i EMS i Pošta i Železnica i Toplana i Vodovod i GSP i sve ostale polukriminalne organizacije koje nikada neće biti privatizovane, a imaju monopol i moramo da koristimo njihove usluge sa njihovim uslovima.

Gr2

pre 12 godina

Kakva glupost da sve aviokmpanije posluju u gubitku ili smanjenom profitu. Ja radim za aviokompaniju i mogu reci da,cak i prosle godine,kad je kriza bila na najvisem nivou,avio kompanija za koju radim je ostvarila najveci profit u istoriji svog poslovanja. Toliki profit da je 40000 radnika koji rade za kompaniju,dobilo bonus u vrednosti 2,5 mesecne plate. Verovatno ljudi koji odlucuju o prodaji JAT-a traze previse za sebe pa im prodaja malo teze ide :)

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ова, већ дугогодишња прича о ЈАТ-у осликава (нажалост) цјелокупну привреду Србије.
Маколико политичари/криминалци (а привреда је у њиховим рукама) смишљали разне, углавном преваранске трикове - првенствено економска и укупна пропаст се неда сакрити.

ima (li) nade

pre 12 godina

Nasa "strucna javnost" nije dovoljno strucna. Da jeste, situacija u zemlji bi bila drugacija.

Pustanje prica o nekakvnom interesovanju potencijalnih "strateskih partnera" ima za cilj da prikaze kako se toboze vlast ozbiljno trudi da uradi nesto sa JAT-om i kako ti napori pokazuju neke rezultate, a u stvari politicari koji vode JAT ne zele da se promeni nista, vec zele da beskonacno ostane ovako kako jeste - da oni pljackaju JAT, a da se tako stvoreni osmocifreni EUR gubitci svake godine podmiruju iz dzepova gradjana koji placaju porez.

Nije istina da gotovo sve svetske avio kompanije posluju sa gubitkom. Mozda to tako misli nasa "strucna javnost", ali ko zeli da proveri tu tvrdnju, a razume engleski jezik, mora malo da se zainteresuje, da pretrazi podatke kojih na internetu ima u velikoj kolicini, pa ce videti da je stvarno stanje u globalnoj avio industriji potpuno obrnuto od te tvrdnje.

Gr2

pre 12 godina

Kakva glupost da sve aviokmpanije posluju u gubitku ili smanjenom profitu. Ja radim za aviokompaniju i mogu reci da,cak i prosle godine,kad je kriza bila na najvisem nivou,avio kompanija za koju radim je ostvarila najveci profit u istoriji svog poslovanja. Toliki profit da je 40000 radnika koji rade za kompaniju,dobilo bonus u vrednosti 2,5 mesecne plate. Verovatno ljudi koji odlucuju o prodaji JAT-a traze previse za sebe pa im prodaja malo teze ide :)

ima (li) nade

pre 12 godina

Nasa "strucna javnost" nije dovoljno strucna. Da jeste, situacija u zemlji bi bila drugacija.

Pustanje prica o nekakvnom interesovanju potencijalnih "strateskih partnera" ima za cilj da prikaze kako se toboze vlast ozbiljno trudi da uradi nesto sa JAT-om i kako ti napori pokazuju neke rezultate, a u stvari politicari koji vode JAT ne zele da se promeni nista, vec zele da beskonacno ostane ovako kako jeste - da oni pljackaju JAT, a da se tako stvoreni osmocifreni EUR gubitci svake godine podmiruju iz dzepova gradjana koji placaju porez.

Nije istina da gotovo sve svetske avio kompanije posluju sa gubitkom. Mozda to tako misli nasa "strucna javnost", ali ko zeli da proveri tu tvrdnju, a razume engleski jezik, mora malo da se zainteresuje, da pretrazi podatke kojih na internetu ima u velikoj kolicini, pa ce videti da je stvarno stanje u globalnoj avio industriji potpuno obrnuto od te tvrdnje.

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ова, већ дугогодишња прича о ЈАТ-у осликава (нажалост) цјелокупну привреду Србије.
Маколико политичари/криминалци (а привреда је у њиховим рукама) смишљали разне, углавном преваранске трикове - првенствено економска и укупна пропаст се неда сакрити.

Carrie

pre 12 godina

Putovala sam JAT-om pre destak dana za Pariz i bila blago je receno, neprijatno iznenadjena. Prljava sedista, stocic pun mrvica, isprosipan sokom, rukohvat sedista polomljen i umotan belim platnom?! Posluzenje - sendvic koji je nemoguce pojesti, sok i voda...sve to toplo, jer kako kazu stjuardese "led dobijamo u Beogradu, pa do Pariza imamo, ali ne i u povratku, a frizider nemamo..." "...i bice jos gore, priviknite se..." Mogu samo da pomislim i da se uplasim u kakvom li su stanju motori aviona i uopste avioni?! Ovo sto se vidi ne zadovoljava ni standarde niskobudzetnih aviokompanija, a ne ovoliko skupu cenu karata. Uradite nesto sa JAT-om dok ne bude kasno!

zoki

pre 12 godina

JAT se ne prodaje, svima je to jasno, ali mora da se kao nešto radi na tom planu jer kako objasniti biračima da treba da daju svake godine 50 mil. evra da bi se JAT održao u životu. Ovako ispada mi eto sve činimo da ga prodamo, ali još uvek nema pravog kupca. A za to vreme 2.600 zaposlenih se svima nama smeje u lice, prima velike plate, ništa ne radi, a ne bi me čudilo da i npr. sada dok ovo pišem padne odluka da prime još jednog ''radnika''. Jednostavno, gade mi se, i oni i Galenika i EPS i EMS i Pošta i Železnica i Toplana i Vodovod i GSP i sve ostale polukriminalne organizacije koje nikada neće biti privatizovane, a imaju monopol i moramo da koristimo njihove usluge sa njihovim uslovima.

Angel

pre 12 godina

Jat moze da pravi pare i pokrije evropu kao niskobudzetna kompanija. Potrebna je dokapitalizacija i manager, a ne partijski lopov. kako nameravaju da otpisu partijske dugove nastale sklapanjem nekih megalomanskih ugovora, jat moze da bude profitabilan prvog dana i ostane tako u narednim godinama.

Citalac

pre 12 godina

" Niko sada nece, niti ce hteti JAT ". A neko je, kao ranije, hteo ! Jeste, dok nije vide stvarno stanje. Dugovi, flota ( ako takav naziv uopste moze da se primeni na ono sto JAT ima-naravno ne kao sopstveno, na upotrebu ), na granici sigurnosti, medjuljudski odnosi ( ha, ha, tako li se to zove), partijski ( ok. modernije-stranacki interesi), odsustvo razvojnog programa, profitabilnosti, strategije, finansija. ( koliko bi covek jos mogao pisati, npr. infrastruktura, JEDAN aerodrom, tehnika itd. ) Skidam kapu pilotima- vole malo da "cirnu", no, ljudi smo, ali jesu majstori. Tehnicko osoblje, takodje, ne mozes od svargle napraviti prsutu, a oni su blizu. Ostalo, kakva privreda, takav i JAT !

memorija

pre 12 godina

Pitanje za Gr2: Ako ti nije veliki problem, napisi u kojoj kompaniji radis ili makar iz koje je zemlje? Ne mogu da osporim tvoju informaciju, ali bih se slozio da gotovo sve kompanije posluju jako lose. Paradoks, putnika nikad vise, ali se leti znatno jeftinije i zato su low-cost kompanije izuzetak iz ove price, ali ni oni sigurno ne mogu dugo, to je posao sa velikim rizikom. Svedoci amo AlItalie, British Airways-a, AirFrance-a, a strajkovali su i piloti Lufthansa-e, jer su primorani da rade za iste plate i u low-cost cerkama firmama. Kad se kaze lose, misli se da ne ostvaruju profit (znaci bas profit) veci od 5%, one mogu da isplacuju plate, servisiraju flotu, placaju gorivo, takse i ostalo, ali je dovoljan mali poremecaj i vec su u minusu. Inace, u stabilnom plusu posluju samo kompanije koje imaju udeo vlasnistva u aerodromima (pa tako smanjuju svoje troskove), zato cete na vecim aerodromima videti delove objekata namenjenih za odredjene kompanije (najcesce su to nacionalni prevoznici) i zato low-cost kompanije koriste aerodrome koji nisu okupirani nekom od kompanija, jer zbog konkurencije ne bi nikada mogli da imaju nize cene. A JAT prvo ime da promeni, da se raspuste postojeci glumci, da se krene od pocetka sa smanjenim platama, da spuste cene, jer vise uopste nisu vazni na ovom trzistu, nisu prioritet u izboru. U krajnjoj linije sto da se i ne ugasi, da li bi neko u kuci trpeo nesto sto mu ne donosi boljitak nego samo trosak?

matrix

pre 12 godina

Mora ova vlada da stvara fantomske kupce JAT-a kako bi opet obmanula gradjene pred izbore. Postavljanje clanova partija na celo JAT-a doveli su do ove situacije u kojoj JAT ne vredi ni 10 dinara.

Ikar

pre 12 godina

Ma kakva prodaja... Neka JAT poklone, kao i mnoge druge firme Miškoviću ili Beku pa da imamo Air Miško ili Air Beko. Moći ćemo avionima da putujemo iz Zemuna na Banovo brdo, penzioneri će vikendom imati popust, porodice sa više dece imaju besplatne karte za svako dete preko petog, studenti koji donesu index sa ispitom položenim desetkom dobijaju dva sendviča umesto jednog... Ih, čega bi tu sve bilo!

Bojan

pre 12 godina

Moze li neko kompetentan da objasni u cemu je problem sa JAT-om, zbog cega se godinama prica samo o prodaji i strateskom partneru?
Je li JAT ima prevelike dugove pa ne moze da obezbjedi finansirnje, ima los menadzment ili sta? Zbog cega ne mogu da promjene svoje poslovanje i postanu normala avio kompanija? Koliko vidim u svijetu ima dosta avio prevoznika kojima bas dobro ide, ne razumijem sto bi tu sada JAT morao biti izuzetak i sto je taj "strateski partner" tj kupac toliko neophodan??

pera zdera

pre 12 godina

Bahata ogoljena pljačka Srbije od strane Vlasti u kojoj sede kriminalci, i koja radi za kriminalce, postala je očigledna u uslovima krize... Pošto mi, kao narod, ne reagujemo na to, naša odgovornost je najveća i više smo krivi od kriminalaca na vlasti. Dešava nam se ono što sami dozvoljavamo da nam se dešava. Y56HTEA

AA

pre 12 godina

Gr2 verovatno radimo i istoj avio kompaniji. Letovi su nam prebukirani, popunjenost preko 95% na 767 i 757. Medjutim problem Jata je 2500 zaposlenih na 7 ispravnih aviona!!!! Nas 40 Check in, Gate agenta, ticketing i pozadina opsluzuje 8 letova (dolasci i odlasci) dnevno za USA i dalja presedanja za Juznu Ameriku itd... 40! A Jat 2500???? Pa ko je ovde lud?

Wiki

pre 12 godina

Ovakav kakav je, tesko da ce JAT da opstane. Direktori su partijski poslusnici a zaposleni se vec decenijama regrutuju po rodjacko-prijateljsko-DB-ovskim vezama. Da ne spominjem da ih ima duplo vise nego sto bi trebalo. Flota je najjadniji deo price, moci ce da izgura jos koju godinu i adio. I onda je neko kobajagi zainteresovan za takvu firmu.

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Jedini problem u svim javnim ( drzavnim-drustvenim) preduzecima, koja su vec ili ce uskoro biti upropascena, je pre svega pitanje menadzmenta!Svako drugo opravdavanje je cisto neznanje ili , sto je verovatnije, cist lopovluk!Pogledajte samo ` karijere` direktora pomenutih preduzaca, isto se odnosi i na UO naravno, i bit ce vam sve jasno.Uostalom bili smo svedoci pre desetak dana kako je na noz docekana inicijativa za uvodjenje strucnih poslovodstava u javna preduzeca.Motiv protivnika je bio i ostao samo uskostranacki tj licni interes tj pljacka do sudnjeg dana!!!

Realan

pre 12 godina

Muka mi je vise od visegodisnjeg obmanjivanja i laganja gradjana Srbije. Kada ce vise ovom narodu da postane jasno KOLIKI SMO,GDE SMO i GDE NAM JE MESTO u globalnim, evropskim i regionalnim okvirima. Stice se utisak da se svi polomise da ulazu u Srbiji. Za kompanije poput JAT-a (a takvih je mnogo) niko zivi nije zainteresovan! Hiljadu puta se raspisuju tenderi na koje se niko ne javi. Koliko je takvih primera? Propale kompanije, sa ogromnim gubicima, zastarelom tehnologijom u okruzenju koje buja od korupcije niko nece ni da pogleda. Zasto bi bilo ko hteo da kupi JAT ili bilo koju slicnu kompaniju? Da bi nama cinio usluge? Toga nema! Kompanije se kupuju iskljucivo iz nekakvog interesa i tu nema nikakve mudrosti. Srbija i njene kompanije ocigledno i nisu bas neka dobra udavaca, ocigledno. Zasto je Lufthansa kupila svojevremeno Austrian, Swiss i jos neke? Zato sto su ocigledno procenili dobru priliku. JAT nije nikakva udavaca oko koje bi se bilo ko otimao. To je mozda nekada i bilo tako, ali odavno vise nije. Nisu ni ostale regionalne kompanije (ex SFRJ). Svaka od njih je dobrano na staklenim nogama. Slovenacka Adria je pred bankrotom kao i jos neke. Jedino resenje, po mom laickom misljenju, je da se od svih njih napravi jedna nova, jaka reginalna kompanija koja bi bila potpuno rasterecena bilo kakvih politicih okvira i koja bi, mozda, mogla u regionalnim i evropskim okvirima da funkcionise normalno i ostvaruje kakav-takav profit. Sve ostalo je cisto glupiranje. Odavno su prosle 90-te kada je svaka ex-YU republika htela da ima i svoju avio kompaniju kao dokaz svog suvereniteta. Previse smo mi malo trziste za avio biznis.

dejan

pre 12 godina

da li se neko skoro vozio sa jatom..?
Ja jesam? Avion je kasnio 3 sata. Neki stari propelerski avion.
Imamo bre nesposobne ljude u svim javnim preduzecima. Krajnje nesposobne.
Znam da ce mi reci nisi u pravu. Ali ne mogu oni sami za sebe da donesu drugaciji sud. Osim toga rezultati govore drugacije.
Samo pogledajte slucaj NIS-a. Zar to nije sramota?

Dejan

pre 12 godina

Ponekad me zaprepasti kolicina mrznje prema JAT-u koja se pojavljuje u ovim nepotpisanim clancima, potpuno je neverovatno kako mediji kao sto su Blic i B92 bez ikakve ograde puste u etar izjave u stilu - JAT nema nista da ponudi, niko nece biti zainteresovan... Toliko o lokal patriotizmu

Srdjan

pre 12 godina

Ovu gubitnicku kompaniju treba pod hitno prodati nekoj uspesnoj svetskoj kompaniji. Ako niko takav nece da je kupi, treba je pod hitno pokloniti uspesnoj svetskoj kompaniji.

Zasto pokloniti? U situaciji kakva je, daleko vise bismo dobili, vec za samo godinu-dve cak i ako je poklonimo, nego da ostane jos u drzavnom vlasnistvu. Ponovo zasto? Zato sto firma u drzavnom vlasnistvu na sve strane ima odliv novca u partijske i privatne dzepove. Pored toga, kooperantske firme naplacuju 5 puta vise svoje usluge preko namestenih javnih nabavki, tendera itd. Kao rezultat dobijamo kompaniju koja nas iz godine u godinu cedi sve vise i smanjuje nam ukupan standard, zato sto nas novac koji placamo za poreze ne ide za nas boljitak nego u privatne dzepove.

Dakle, prodati, ako se moze, ako se ne moze pokloniti. Dobra firma koja bi postala novi vlasnik ce voditi firmu ekonomski racionalno, smanjice troskove, nece imati odliv novca preko kooperanata, placace zaposlene realnim zaradjenim novcem (a ne nasim iz budzeta), i jos ce puniti nas budzet velikim novcem od poreza, koji mi onda necemo presipati iz supljeg u prazno finansiranjem te iste kompanije, nego cemo ga koristiti za nase potrebe.

Mi iz godine u godinu gubimo sve vise, standard nam se srozava, upravo zbog ovakvih parazitskih kompanija kao sto je JAT, a kojih ima jako puno jos u Srbiji. Presipa se iz supljeg u prazno, ne investira se profit u razvoj, nove tehnologije, novu infrastrukturu, i mi iz godine u godinu tapkamo u mestu, a standard nam pada. Tako radi i Telekom, po potpuno istom principu, s tim sto telekom nema rashode zato sto nista ne proizvodi, pa se vestacki prikazuje kao uspesna kompanija.

Ali nazalost nas narod ne moze da shvati da samo privatno vlasnistvo moze da dovede do napretka i boljeg standarda, samo GAZDA ima interesa da vodi firmu uspesno, a gazde nasih drzavnih firmi su politicari koji imaju samo jedan interes - da napune svoje dzepove na racun drzavnih kompanija. Ko ovo ne vidi, stvarno je slep.

Beogradjanin

pre 12 godina

Da smo bili pametni sva drzavna/drustvena preduzeca bi bila prodata jos 2001. godine, makar za evro.

Cilj normalne privatizacije nije da se puni budzet i prezivi do izbora, nego da se los model drzavnog upravljanja zamenim normalnim kapitalizmom.

Budzet se puni od poreza normalnih, zdravih kompanija, a ovo sto mi imamo drzavnom vlasnistvu je daleko od toga.

Za JAT treba raspisati tender, ako nema kupaca neka idu pod stecaj. Katanac i cao. Otvara se prostor da neki pametan preduzetnik napravi novu kompaniju i uleti na trziste koje je drzao JAT.

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

ll44

pre 12 godina

Proslo je vreme kada su se avio kompanije prodavale po svetu. A JAT nikada nije imao sta da proda, niti ce imati. Zasto bi uopste trebalo da se ima avio kompanija, samo da od onoliko malao para koja drzava ima jos finasira politicara u jatu. Nama avio kompanija ne treba, aerodrom imamo pa neka slecu kompanije kojima se isplati. I malo bogatija zemlja od Srbije Svajcarska nema vise svoju kompaniju, ali ima najmodernije i rentabilne aeordrome, i to ne smeta Svajcarcima da lete gre treba
Sve sto ne rentira treba ugasiti ili prodati, ako Srbija misli sa malo para koje ima da opstane

samoja

pre 12 godina

Nema zvanicne potvrde zato sto vest u stvari nije vest jer nije tacna. Ovo je stvarno spinovanje!!!A da je istina bilo bi lepo da NEKO hoce JAT!!

dana

pre 12 godina

@cinik:
Spinovanje, znaci izvrtanje istine, sutilna rec za laganje i manipulaciju. Spinovanje koriste politicari, da kada nisu u pravu ipak zamute glavu onome ko slusa. Spinovanje se ekspanzivnoo koristi u marketingu, koriste ga strucnjaci za komunikaciju i pr.

Pavle Karajovic

pre 12 godina

Riga, Latvia-based airBaltic was selected for the Phoenix Award, which recognizes airlines that have gone through a life-changing transformation. The editors cited airBaltic's successful decision to change its business strategy from a focus on point-to-point traffic in favor of a network model making Riga a connecting hub between East and West. Since making the transition, airBaltic has experienced significant improvements in traffic and financial performance, including a 33% rise in passengers at its home airport in the first nine months of 2009.
eneral Information: airBaltic (Latvia)

Callsign 'Air Baltic'
CEO or MD Mr. Bertolt Martin Flick, CEO
Address airBaltic
Airport Office
Riga International Airport
Riga, Latvia
LV-1053
Telephone +371 67 20 70 69
FAX +371 67 20 73 69
Website www.airbaltic.com

Fleet Types 2 Boeing B757-200 Airliners,
10 Boeing B737-500 Airliners,
6 Boeing B737-300s Airliners,
8 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprops,
10 Fokker FK50 Friendship Turboprops.
A/C Orders 4 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprop Options - Fk50s being replaced with Q400s.

B757 start to be phased out in 2012.
Pilot Bases Riga, Latvia - all pilots based in Riga.
Notes Award Winning Airline. Regional Low Cost Airline Flights from the Baltics to other destinations in Eastern and Western Europe.
Last Update 2011/08/26: Announced Pilot Layoffs.

čika sada farba autobus (avion)

pre 12 godina

Znači da rezimiramo: ništa se ne dešava ali što ne bismo malo pričali "šta bi bilo kad bi bilo".

ex demokrata 1

pre 12 godina

JAT je trebalo prodati pre 5 godina,danas nema šanse čak i ako bi nekom dali na poklon ne bi je uzeo,pa ko danas kupuje,pogotovo JAT koji je loša firma,gubitaaš ali gde direktor redovno prima preko 5 ooo evra plate?
Ali tako je kod nas,i guverner NBS prima uredno preko 6 000 evra mesečno,a rezultati-velika O !

stari rabra

pre 12 godina

Jat vec celu decenju, ****, sluzi za kradju drzavnih para i presipanje istih u privatne dzepove. Jedino posteni i vredni radnici dobijaju otkaze, ostaju samo neradnici, vezisti i lopovi.

Dejan

pre 12 godina

Ponekad me zaprepasti kolicina mrznje prema JAT-u koja se pojavljuje u ovim nepotpisanim clancima, potpuno je neverovatno kako mediji kao sto su Blic i B92 bez ikakve ograde puste u etar izjave u stilu - JAT nema nista da ponudi, niko nece biti zainteresovan... Toliko o lokal patriotizmu

Carrie

pre 12 godina

Putovala sam JAT-om pre destak dana za Pariz i bila blago je receno, neprijatno iznenadjena. Prljava sedista, stocic pun mrvica, isprosipan sokom, rukohvat sedista polomljen i umotan belim platnom?! Posluzenje - sendvic koji je nemoguce pojesti, sok i voda...sve to toplo, jer kako kazu stjuardese "led dobijamo u Beogradu, pa do Pariza imamo, ali ne i u povratku, a frizider nemamo..." "...i bice jos gore, priviknite se..." Mogu samo da pomislim i da se uplasim u kakvom li su stanju motori aviona i uopste avioni?! Ovo sto se vidi ne zadovoljava ni standarde niskobudzetnih aviokompanija, a ne ovoliko skupu cenu karata. Uradite nesto sa JAT-om dok ne bude kasno!

Srdjan

pre 12 godina

Ovu gubitnicku kompaniju treba pod hitno prodati nekoj uspesnoj svetskoj kompaniji. Ako niko takav nece da je kupi, treba je pod hitno pokloniti uspesnoj svetskoj kompaniji.

Zasto pokloniti? U situaciji kakva je, daleko vise bismo dobili, vec za samo godinu-dve cak i ako je poklonimo, nego da ostane jos u drzavnom vlasnistvu. Ponovo zasto? Zato sto firma u drzavnom vlasnistvu na sve strane ima odliv novca u partijske i privatne dzepove. Pored toga, kooperantske firme naplacuju 5 puta vise svoje usluge preko namestenih javnih nabavki, tendera itd. Kao rezultat dobijamo kompaniju koja nas iz godine u godinu cedi sve vise i smanjuje nam ukupan standard, zato sto nas novac koji placamo za poreze ne ide za nas boljitak nego u privatne dzepove.

Dakle, prodati, ako se moze, ako se ne moze pokloniti. Dobra firma koja bi postala novi vlasnik ce voditi firmu ekonomski racionalno, smanjice troskove, nece imati odliv novca preko kooperanata, placace zaposlene realnim zaradjenim novcem (a ne nasim iz budzeta), i jos ce puniti nas budzet velikim novcem od poreza, koji mi onda necemo presipati iz supljeg u prazno finansiranjem te iste kompanije, nego cemo ga koristiti za nase potrebe.

Mi iz godine u godinu gubimo sve vise, standard nam se srozava, upravo zbog ovakvih parazitskih kompanija kao sto je JAT, a kojih ima jako puno jos u Srbiji. Presipa se iz supljeg u prazno, ne investira se profit u razvoj, nove tehnologije, novu infrastrukturu, i mi iz godine u godinu tapkamo u mestu, a standard nam pada. Tako radi i Telekom, po potpuno istom principu, s tim sto telekom nema rashode zato sto nista ne proizvodi, pa se vestacki prikazuje kao uspesna kompanija.

Ali nazalost nas narod ne moze da shvati da samo privatno vlasnistvo moze da dovede do napretka i boljeg standarda, samo GAZDA ima interesa da vodi firmu uspesno, a gazde nasih drzavnih firmi su politicari koji imaju samo jedan interes - da napune svoje dzepove na racun drzavnih kompanija. Ko ovo ne vidi, stvarno je slep.

Pavle Karajovic

pre 12 godina

Riga, Latvia-based airBaltic was selected for the Phoenix Award, which recognizes airlines that have gone through a life-changing transformation. The editors cited airBaltic's successful decision to change its business strategy from a focus on point-to-point traffic in favor of a network model making Riga a connecting hub between East and West. Since making the transition, airBaltic has experienced significant improvements in traffic and financial performance, including a 33% rise in passengers at its home airport in the first nine months of 2009.
eneral Information: airBaltic (Latvia)

Callsign 'Air Baltic'
CEO or MD Mr. Bertolt Martin Flick, CEO
Address airBaltic
Airport Office
Riga International Airport
Riga, Latvia
LV-1053
Telephone +371 67 20 70 69
FAX +371 67 20 73 69
Website www.airbaltic.com

Fleet Types 2 Boeing B757-200 Airliners,
10 Boeing B737-500 Airliners,
6 Boeing B737-300s Airliners,
8 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprops,
10 Fokker FK50 Friendship Turboprops.
A/C Orders 4 Bombardier Dash 8-Q400 Turboprop Options - Fk50s being replaced with Q400s.

B757 start to be phased out in 2012.
Pilot Bases Riga, Latvia - all pilots based in Riga.
Notes Award Winning Airline. Regional Low Cost Airline Flights from the Baltics to other destinations in Eastern and Western Europe.
Last Update 2011/08/26: Announced Pilot Layoffs.

dejan

pre 12 godina

da li se neko skoro vozio sa jatom..?
Ja jesam? Avion je kasnio 3 sata. Neki stari propelerski avion.
Imamo bre nesposobne ljude u svim javnim preduzecima. Krajnje nesposobne.
Znam da ce mi reci nisi u pravu. Ali ne mogu oni sami za sebe da donesu drugaciji sud. Osim toga rezultati govore drugacije.
Samo pogledajte slucaj NIS-a. Zar to nije sramota?

Beogradjanin

pre 12 godina

Da smo bili pametni sva drzavna/drustvena preduzeca bi bila prodata jos 2001. godine, makar za evro.

Cilj normalne privatizacije nije da se puni budzet i prezivi do izbora, nego da se los model drzavnog upravljanja zamenim normalnim kapitalizmom.

Budzet se puni od poreza normalnih, zdravih kompanija, a ovo sto mi imamo drzavnom vlasnistvu je daleko od toga.

Za JAT treba raspisati tender, ako nema kupaca neka idu pod stecaj. Katanac i cao. Otvara se prostor da neki pametan preduzetnik napravi novu kompaniju i uleti na trziste koje je drzao JAT.

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

Gr2

pre 12 godina

Kakva glupost da sve aviokmpanije posluju u gubitku ili smanjenom profitu. Ja radim za aviokompaniju i mogu reci da,cak i prosle godine,kad je kriza bila na najvisem nivou,avio kompanija za koju radim je ostvarila najveci profit u istoriji svog poslovanja. Toliki profit da je 40000 radnika koji rade za kompaniju,dobilo bonus u vrednosti 2,5 mesecne plate. Verovatno ljudi koji odlucuju o prodaji JAT-a traze previse za sebe pa im prodaja malo teze ide :)

Ikar

pre 12 godina

Ma kakva prodaja... Neka JAT poklone, kao i mnoge druge firme Miškoviću ili Beku pa da imamo Air Miško ili Air Beko. Moći ćemo avionima da putujemo iz Zemuna na Banovo brdo, penzioneri će vikendom imati popust, porodice sa više dece imaju besplatne karte za svako dete preko petog, studenti koji donesu index sa ispitom položenim desetkom dobijaju dva sendviča umesto jednog... Ih, čega bi tu sve bilo!

M. Н. Лазар

pre 12 godina

Ова, већ дугогодишња прича о ЈАТ-у осликава (нажалост) цјелокупну привреду Србије.
Маколико политичари/криминалци (а привреда је у њиховим рукама) смишљали разне, углавном преваранске трикове - првенствено економска и укупна пропаст се неда сакрити.

zoki

pre 12 godina

JAT se ne prodaje, svima je to jasno, ali mora da se kao nešto radi na tom planu jer kako objasniti biračima da treba da daju svake godine 50 mil. evra da bi se JAT održao u životu. Ovako ispada mi eto sve činimo da ga prodamo, ali još uvek nema pravog kupca. A za to vreme 2.600 zaposlenih se svima nama smeje u lice, prima velike plate, ništa ne radi, a ne bi me čudilo da i npr. sada dok ovo pišem padne odluka da prime još jednog ''radnika''. Jednostavno, gade mi se, i oni i Galenika i EPS i EMS i Pošta i Železnica i Toplana i Vodovod i GSP i sve ostale polukriminalne organizacije koje nikada neće biti privatizovane, a imaju monopol i moramo da koristimo njihove usluge sa njihovim uslovima.

ll44

pre 12 godina

Proslo je vreme kada su se avio kompanije prodavale po svetu. A JAT nikada nije imao sta da proda, niti ce imati. Zasto bi uopste trebalo da se ima avio kompanija, samo da od onoliko malao para koja drzava ima jos finasira politicara u jatu. Nama avio kompanija ne treba, aerodrom imamo pa neka slecu kompanije kojima se isplati. I malo bogatija zemlja od Srbije Svajcarska nema vise svoju kompaniju, ali ima najmodernije i rentabilne aeordrome, i to ne smeta Svajcarcima da lete gre treba
Sve sto ne rentira treba ugasiti ili prodati, ako Srbija misli sa malo para koje ima da opstane

memorija

pre 12 godina

Pitanje za Gr2: Ako ti nije veliki problem, napisi u kojoj kompaniji radis ili makar iz koje je zemlje? Ne mogu da osporim tvoju informaciju, ali bih se slozio da gotovo sve kompanije posluju jako lose. Paradoks, putnika nikad vise, ali se leti znatno jeftinije i zato su low-cost kompanije izuzetak iz ove price, ali ni oni sigurno ne mogu dugo, to je posao sa velikim rizikom. Svedoci amo AlItalie, British Airways-a, AirFrance-a, a strajkovali su i piloti Lufthansa-e, jer su primorani da rade za iste plate i u low-cost cerkama firmama. Kad se kaze lose, misli se da ne ostvaruju profit (znaci bas profit) veci od 5%, one mogu da isplacuju plate, servisiraju flotu, placaju gorivo, takse i ostalo, ali je dovoljan mali poremecaj i vec su u minusu. Inace, u stabilnom plusu posluju samo kompanije koje imaju udeo vlasnistva u aerodromima (pa tako smanjuju svoje troskove), zato cete na vecim aerodromima videti delove objekata namenjenih za odredjene kompanije (najcesce su to nacionalni prevoznici) i zato low-cost kompanije koriste aerodrome koji nisu okupirani nekom od kompanija, jer zbog konkurencije ne bi nikada mogli da imaju nize cene. A JAT prvo ime da promeni, da se raspuste postojeci glumci, da se krene od pocetka sa smanjenim platama, da spuste cene, jer vise uopste nisu vazni na ovom trzistu, nisu prioritet u izboru. U krajnjoj linije sto da se i ne ugasi, da li bi neko u kuci trpeo nesto sto mu ne donosi boljitak nego samo trosak?

Realan

pre 12 godina

Muka mi je vise od visegodisnjeg obmanjivanja i laganja gradjana Srbije. Kada ce vise ovom narodu da postane jasno KOLIKI SMO,GDE SMO i GDE NAM JE MESTO u globalnim, evropskim i regionalnim okvirima. Stice se utisak da se svi polomise da ulazu u Srbiji. Za kompanije poput JAT-a (a takvih je mnogo) niko zivi nije zainteresovan! Hiljadu puta se raspisuju tenderi na koje se niko ne javi. Koliko je takvih primera? Propale kompanije, sa ogromnim gubicima, zastarelom tehnologijom u okruzenju koje buja od korupcije niko nece ni da pogleda. Zasto bi bilo ko hteo da kupi JAT ili bilo koju slicnu kompaniju? Da bi nama cinio usluge? Toga nema! Kompanije se kupuju iskljucivo iz nekakvog interesa i tu nema nikakve mudrosti. Srbija i njene kompanije ocigledno i nisu bas neka dobra udavaca, ocigledno. Zasto je Lufthansa kupila svojevremeno Austrian, Swiss i jos neke? Zato sto su ocigledno procenili dobru priliku. JAT nije nikakva udavaca oko koje bi se bilo ko otimao. To je mozda nekada i bilo tako, ali odavno vise nije. Nisu ni ostale regionalne kompanije (ex SFRJ). Svaka od njih je dobrano na staklenim nogama. Slovenacka Adria je pred bankrotom kao i jos neke. Jedino resenje, po mom laickom misljenju, je da se od svih njih napravi jedna nova, jaka reginalna kompanija koja bi bila potpuno rasterecena bilo kakvih politicih okvira i koja bi, mozda, mogla u regionalnim i evropskim okvirima da funkcionise normalno i ostvaruje kakav-takav profit. Sve ostalo je cisto glupiranje. Odavno su prosle 90-te kada je svaka ex-YU republika htela da ima i svoju avio kompaniju kao dokaz svog suvereniteta. Previse smo mi malo trziste za avio biznis.

ima (li) nade

pre 12 godina

Nasa "strucna javnost" nije dovoljno strucna. Da jeste, situacija u zemlji bi bila drugacija.

Pustanje prica o nekakvnom interesovanju potencijalnih "strateskih partnera" ima za cilj da prikaze kako se toboze vlast ozbiljno trudi da uradi nesto sa JAT-om i kako ti napori pokazuju neke rezultate, a u stvari politicari koji vode JAT ne zele da se promeni nista, vec zele da beskonacno ostane ovako kako jeste - da oni pljackaju JAT, a da se tako stvoreni osmocifreni EUR gubitci svake godine podmiruju iz dzepova gradjana koji placaju porez.

Nije istina da gotovo sve svetske avio kompanije posluju sa gubitkom. Mozda to tako misli nasa "strucna javnost", ali ko zeli da proveri tu tvrdnju, a razume engleski jezik, mora malo da se zainteresuje, da pretrazi podatke kojih na internetu ima u velikoj kolicini, pa ce videti da je stvarno stanje u globalnoj avio industriji potpuno obrnuto od te tvrdnje.

Citalac

pre 12 godina

" Niko sada nece, niti ce hteti JAT ". A neko je, kao ranije, hteo ! Jeste, dok nije vide stvarno stanje. Dugovi, flota ( ako takav naziv uopste moze da se primeni na ono sto JAT ima-naravno ne kao sopstveno, na upotrebu ), na granici sigurnosti, medjuljudski odnosi ( ha, ha, tako li se to zove), partijski ( ok. modernije-stranacki interesi), odsustvo razvojnog programa, profitabilnosti, strategije, finansija. ( koliko bi covek jos mogao pisati, npr. infrastruktura, JEDAN aerodrom, tehnika itd. ) Skidam kapu pilotima- vole malo da "cirnu", no, ljudi smo, ali jesu majstori. Tehnicko osoblje, takodje, ne mozes od svargle napraviti prsutu, a oni su blizu. Ostalo, kakva privreda, takav i JAT !

ex demokrata 1

pre 12 godina

JAT je trebalo prodati pre 5 godina,danas nema šanse čak i ako bi nekom dali na poklon ne bi je uzeo,pa ko danas kupuje,pogotovo JAT koji je loša firma,gubitaaš ali gde direktor redovno prima preko 5 ooo evra plate?
Ali tako je kod nas,i guverner NBS prima uredno preko 6 000 evra mesečno,a rezultati-velika O !

ja

pre 12 godina

Sve nase velike kompanije prodaje nasa vlada jer smatra, ne znamo zasto(u stvari znamo ali..), da ne treba da budu u drzavnom vlasnistvu.
Dok sve te iste nase kompanije kupuju ili zele da kupe velike inostrane kompanije koje su, gle cuda, u drzavnom vlasnistvu!?!?!
Ko je ovde lud i ko za cije interese ili dzep radi???

AA

pre 12 godina

Gr2 verovatno radimo i istoj avio kompaniji. Letovi su nam prebukirani, popunjenost preko 95% na 767 i 757. Medjutim problem Jata je 2500 zaposlenih na 7 ispravnih aviona!!!! Nas 40 Check in, Gate agenta, ticketing i pozadina opsluzuje 8 letova (dolasci i odlasci) dnevno za USA i dalja presedanja za Juznu Ameriku itd... 40! A Jat 2500???? Pa ko je ovde lud?

samoja

pre 12 godina

Nema zvanicne potvrde zato sto vest u stvari nije vest jer nije tacna. Ovo je stvarno spinovanje!!!A da je istina bilo bi lepo da NEKO hoce JAT!!

Bojan

pre 12 godina

Moze li neko kompetentan da objasni u cemu je problem sa JAT-om, zbog cega se godinama prica samo o prodaji i strateskom partneru?
Je li JAT ima prevelike dugove pa ne moze da obezbjedi finansirnje, ima los menadzment ili sta? Zbog cega ne mogu da promjene svoje poslovanje i postanu normala avio kompanija? Koliko vidim u svijetu ima dosta avio prevoznika kojima bas dobro ide, ne razumijem sto bi tu sada JAT morao biti izuzetak i sto je taj "strateski partner" tj kupac toliko neophodan??

Angel

pre 12 godina

Jat moze da pravi pare i pokrije evropu kao niskobudzetna kompanija. Potrebna je dokapitalizacija i manager, a ne partijski lopov. kako nameravaju da otpisu partijske dugove nastale sklapanjem nekih megalomanskih ugovora, jat moze da bude profitabilan prvog dana i ostane tako u narednim godinama.

Wiki

pre 12 godina

Ovakav kakav je, tesko da ce JAT da opstane. Direktori su partijski poslusnici a zaposleni se vec decenijama regrutuju po rodjacko-prijateljsko-DB-ovskim vezama. Da ne spominjem da ih ima duplo vise nego sto bi trebalo. Flota je najjadniji deo price, moci ce da izgura jos koju godinu i adio. I onda je neko kobajagi zainteresovan za takvu firmu.

pera zdera

pre 12 godina

Bahata ogoljena pljačka Srbije od strane Vlasti u kojoj sede kriminalci, i koja radi za kriminalce, postala je očigledna u uslovima krize... Pošto mi, kao narod, ne reagujemo na to, naša odgovornost je najveća i više smo krivi od kriminalaca na vlasti. Dešava nam se ono što sami dozvoljavamo da nam se dešava. Y56HTEA

Slobodan Tesic

pre 12 godina

Jedini problem u svim javnim ( drzavnim-drustvenim) preduzecima, koja su vec ili ce uskoro biti upropascena, je pre svega pitanje menadzmenta!Svako drugo opravdavanje je cisto neznanje ili , sto je verovatnije, cist lopovluk!Pogledajte samo ` karijere` direktora pomenutih preduzaca, isto se odnosi i na UO naravno, i bit ce vam sve jasno.Uostalom bili smo svedoci pre desetak dana kako je na noz docekana inicijativa za uvodjenje strucnih poslovodstava u javna preduzeca.Motiv protivnika je bio i ostao samo uskostranacki tj licni interes tj pljacka do sudnjeg dana!!!

čika sada farba autobus (avion)

pre 12 godina

Znači da rezimiramo: ništa se ne dešava ali što ne bismo malo pričali "šta bi bilo kad bi bilo".

matrix

pre 12 godina

Mora ova vlada da stvara fantomske kupce JAT-a kako bi opet obmanula gradjene pred izbore. Postavljanje clanova partija na celo JAT-a doveli su do ove situacije u kojoj JAT ne vredi ni 10 dinara.

dana

pre 12 godina

@cinik:
Spinovanje, znaci izvrtanje istine, sutilna rec za laganje i manipulaciju. Spinovanje koriste politicari, da kada nisu u pravu ipak zamute glavu onome ko slusa. Spinovanje se ekspanzivnoo koristi u marketingu, koriste ga strucnjaci za komunikaciju i pr.

stari rabra

pre 12 godina

Jat vec celu decenju, ****, sluzi za kradju drzavnih para i presipanje istih u privatne dzepove. Jedino posteni i vredni radnici dobijaju otkaze, ostaju samo neradnici, vezisti i lopovi.