Sreda, 07.09.2011.

18:56

Vozom do Niša 1884. brže nego danas

Železnice u Srbiji su u katastrofalnom stanju, složili su se poslanici vladajuće većine i opozicije.

Izvor: Tanjug

Vozom do Niša 1884. brže nego danas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Šumadinac

pre 12 godina

Opet prica kako je Vojvodina obespravljena iako ima: Vladu, Razvojnu banku, svoj budzet, svoju imovinu, prvo se radi auto put u Vojvodini, ako je Vojvodina obespravljena sta je onda moja Sumadija? Kolonija.
Prica o prugama je besmislena, pa malo vas zna da je postojala pruga kroz Sumadiju (Beograd - Ljig - Milanovac - Cacak koju su komunisti rasformirali krajem sedesetih godina i pokupili sine i pragove i pravili neke pruge po Vojvodini (ko ne veruje za prugu neka dodje u Milanovac i neka pita gde je zeleznicka stanica i zasto postoji zeleznicka ulica, a takodje na ibarskoj magistrali pored tunela u Stavici postoji jos jedan tune sa desne strane, e to je tunel od pruge.
Sto se tice toga dal nas neko hrani, cime nas to Vojvodina hrani, sve to mi placamo, ne secam se da mi je neko za dzabe dao nesto?
Pa malo bi valjalo da se spustite niz dolinu Morave, pa onda uz Zapadnu i Juznu Moravu, pa da malo pogledate, o leskovackoj kotlini gde se ne vidi zemlja od plastenika necu da govorim, ko je bio i video zna o cemu pricam, takodje ste zaboravili i Macvu, Branicevo i Stig gde je zemlja plodnija od Vojvodjanske i na kraju mi ovde nemamo pescare, bas me interesuje sta se uzgaja na pesku.
Tako da dragi nasi Vojvodjani (cuo sam da je najacuvenija narodna pesma u Vojvodini: Gledam Dunav sa Petrovaradina, a u mislima mi moja Drina, to vam je aluzija da se uvek setite ko ste), nemojte kukati i udarati po Sumadiji, Pomoravlju, Macvi i ostalim delovima obespravljene nam uze Srbije, nego pravac Beograd pa udarajte po njima pa nesto promenite makar za sebe.

Aleksandar

pre 12 godina

@уједињена, prvo se informisi kako je uopste zeleznica dosla u Srbiju. Hint: ni narod, ni Karadjordjevici nisu bili neki fanovi iste, najblaze receno. Pricalo se da ce da nam unisti `nacionalno bice`, da nas covek `nije navikao na takve migracije`, da time `zapad` hoce da nas pokori... Sve isti diskurs kao i danas, mi tapkamo u mestu od tog perioda...

sale

pre 12 godina

mislim da ste malo preterali
prvi voz na relaciji beograd -nis je putovao vise od 10 sati,a sada treba 4 i po sata.znaci nije isto kao 1884. godine
jeste da je pruga losa i ocajna,jer se do mladenovca putuje sat i po

уједињена

pre 12 godina

Под Краљевином Карађорђевића Србија је имала и најлепшу архитектуру и одличне везе са целим западним светом, као и изванредну индустрију која је била у повоју. Исто то важи и за железнице. Једино су неписмени радници имали проблем са тим уређењем.

сартидац

pre 12 godina

Станице у Новој Пазови и Старој пазови су реновиране пре пар година. Пруга у том делу је исто замењена. На тој деоници воз лети као нигде. Много станица по војводини је исто реновирано док је рецимо Главна станица у Београду руинирана. Шта кажете на то ви сепаратисти?

Petar K.

pre 12 godina

Ta manite se emocija - sve je stvar interesa.

Ukoliko je mojim dedovima (pod Madžarima) bilo bolje nego meni ili mojoj deci, zašto bih mazohistički želeo da stvari ostanu kakve jesu?

Bio bih najsretniji da je ostala SFRJ, ali realnost je drugačija. Kosmet je IZGUBLJLEN a vreme kada je to moglo da se unovči je prošlo. Ponovo građani Srbije ostaju taoci politikanata, čuvara mandata i pozicija.

Porazna je istina da moja zemlja nema STRATEGIJU te da sama radi na svom uništenju. To što neko drugi hoće ili pokušava da ućari zbog toga je normalno i nije srž našeg problema.

Možda je najbolje da Srbija ostane bez obe pokrajine (koje je dobila tek pre nepunih sto godina!) jer bi tako "prečanski Srbi" kao i Srbi iz "Stare Srbije" bili garant da Srbi opstaju kao nacija.

Svi koji su imali ili imaju strategiju (Vatikan, Ugarska, Nemačka, Engleska, NATO, ...) su nam krivi jer je mi nemamo. To je srž problema željeznice, puteva, .........

Zato ostavimo Vojvodinu na miru da pokuša da nešto uradi, jer uravnilovkom ćemo i nju upokojiti.

Petar

pre 12 godina

Vojvodina nas hrani? Ja kada odem da kupim nesto za to i platim. Vojvodina nas ne hrani, nego prodaje kod nas svoje proizvode, uglavnom za slicnu cenu kao i da uvezemo iz regiona.

Nemanja

pre 12 godina

Srpsku železnicu jednostavno treba ukinuti, da do daljnjeg vise ne postoji!
Vozimo se samo autobusima i kolima, i to je to.
Je l' to vise nije javni prevoz, to je uzas!

bez Kralja ne valja

pre 12 godina

Sve sto je Kraljevina izgradila radi i dan dans ili je cak radilo bolje u vreme dok smo bili Kraljevina, kao sto je ova pruga. Inace nju su delom gradile i finansirale americke kompanije jos tada!!! A bravar izgradio pola autoputa do Nisa i jednu prugu do Bara koja isto tako jedva da funkcionise i sve cega se dotakao je propalo ili se u krvi raspalo kao uostalom i njegova drzavna tvorevina. Za vreme Kraljevine imali smo jednu od najboljih avio industrija koju su Nemci ramontirali i odneli u Nemacku, Zastava je bila tehnicki vrhunska fabrika, gradili su se putevi, pruge, a Beograd je izgledao kao Prag ili Budimpsta...

HerŽika

pre 12 godina

1. Što se železnica tiče, stanje je gore od katastrofalnog... Koliko vidim donose neke nove zakone po ugledu na Francusku i Japan, a ako postoji oblast u kojoj sa njima ne možemo da se poredimo, onda su to železnice !!! Pa oni su vekovima ispred nas !
2. A što se tiče ovih separatista... Gospodo Vojvođani, zašto stalno pravite žrtvu od vas samih... Stalno vi kao hoćete da idete, a mi vas ne puštamo ! Pa ajde već jednom da raspišemo referendum i da vas pustimo... I onako se zemlja raspala skroz, pa kad ide june, nek' ide i uže...

Nenad

pre 12 godina

Pastora ne volim, ali lepo je objasnio o čemu se radi - čak i u siromašnijim i skromnijim vremenima je bilo moguće uspostaviti brz i kvalitetan železnički saobraćaj, a sada to ovde niko ne radi. Mrkonjićev odgovor je praktično "Razumem i shvatam problem, ali ja sam ministar republike Srbije, stoga neću ništa uraditi povodom ovoga" - patetično.

Milos

pre 12 godina

Evo kako je vlasnistvo zeleznice u Madjarskoj. Nesto ne vidim da im ta centralizacija smeta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_State_Railways#Statistics

Mihailo

pre 12 godina

Da li moze da prodje jedan tekst bez spominjanja Vojvodine u kontekstu zapostavljanja i iskoriscavanja od strane ostatka Srbije? Vojvodina ima guscu zeleznicu od Engleske? Da, da, naravno...

otpravnik

pre 12 godina

Naravno da su tada vozovi bilo brzi nego danas! Ne znam zasto se svi cude, pa zar ne znaju pravi razlog? I ako su danas vozovi moderniji i u stanju su da idu brze oni ipak idu sporije, ALI samo kod nas a razlog je veoma jednostavan!
Nasa drzava brine o nama, ona brine o bezbednosti putnika u vozu a i onih sto nesmotreno setaju pored sina! E zato se danas vozici krecu sporije, jer nasa vlast nas mnogo voli i gleda da se ne povredimo ona oce da nas sacuva jer sta je drzava bez naroda? Sta ce vlast da radi ako im narod izgine u vozu koji juri citavih 60. Zatu su sporiji a ne zato sto nam se pruge raspadaju i vagoni skripe. To si izmislili zlobnici koji oce da nagrde nasu vlast i zeljeznicu a istina je ipak mnogo svetlija! Zati imam predlog! Vratite na CIRU! On je najlepsi i najbezbedniji!

nezavisnost što pre

pre 12 godina

Uništila si Vojvodinu Srbijo! Bili smo u Evropskom vrhu, sada smo zahvaljući kolonijalnom statusu koji traje od 1918. na dnu, obespravljeni robovi koje eksploatišeš i čije resurse otimaš.

chavke

pre 12 godina

Kad sam bio mali odlazili smo do pruge na 10 minuta i stavljali smo dinare da ih voz pregazi, sada nema ni vozova a bogami ni dinara

Zoki

pre 12 godina

Uvek se nađe neki dežurni separatista da raspravu odvede u pogrešnom pravcu.

Ne postoji razlog zašto železnice ne bi bile privatizovane. To je moguće rešenje problema, a ne podela na državne, pokrajinske, itd. Međutim, to neće rešiti problem brzine putničkog saobraćaja, nego će pojeftiniti teretni saobraćaj. Treba pogledati američka iskustva po tom pitanju.

Ukoliko je osnovni cilj povećanje brzine putničkog saobraćaja, onda se to rešava uz obilne državne donacije. Tu teško može biti mesta privatizaciji.

U svakom slučaju, obnova železničke mreže ne može biti alternativa za razvoj putne mreže.

svejedno odakle sam

pre 12 godina

Hoću TGV ili ICE od Subotice do Niša!

Ovo Brate, ovo!

TGV - http://www.youtube.com/watch?v=8skXT5NQzCg

ICE - http://www.youtube.com/watch?v=Oo9-9rm8Tdg

Za razvoj! Za nova rešenja! Za život!


Dosta mi je komunista!

Mark

pre 12 godina

Ja bih na nekoliko godina ukinuo zeleznicu dok se sva ne rekonstruise i dovede koliko toliko u normalno stanje. Ako ulazimo u Evropu da udjemo sa modernom zeleznicom 21. veka, ovako smo Balkan 19. veka...i bukvalno!

Bole

pre 12 godina

Ko zna da li bi voz do Nisa 1884 godine tako brzo putovao da ga nisu vukle parne lokomotive. Da su ga vukle dizel lokomotive napunjenim ovim **** koje se pravi u rafineriji u Pancevu, putovao bi duplo sporije.

Slaj

pre 12 godina

Tako je pljujte po Vojvodini i Vojvodjanima!!!
Ipak su oni krivi sto se Beograd i Srbija razvija na ustrb severne Srbije koja jedina ima potencijal da hrani zemlju. Naravno oni su krivi sto zeleznice Srbije vode lopovi! Za sve je kriva Vojvodina, nikako Mrkonjic, nikako socijalisti. Kako se samo usudjuju da krive ostatak Srbije i ministre, za to sto ih krademo!

p.s. Beogradjanin.

Beograđanin

pre 12 godina

Aman više prečanski Srbi, odvajajte se i prestanite da smarate sa tim pretnjama! Koga više zabole da li ćete se odvajati ili ne.

Sale

pre 12 godina

Muka mi je vise od ovih SEPARATISTA I NESEPARATISTA koji stalno smaraju kad god se pomene Vojvodina!
Uopste se ovde ne radi o samostalnosti, nego o *** pruzi!!!!!
ko je uopste spomenuo samostalnost?!?!?!
Trebali bi svi ustvari da se CUDIMO STO SE MRKONJIC IDALJE OBRACA LJUDIMA SA DRUGARICE I STO JE ON IDALJE **** MINISTAR!!!!!!!
e to je za raspravu, a ne samostalnost Vojvodine!!!!!

Petronije

pre 12 godina

Možda su železnice u katastrofalnom stanju, no beogradski piloni su najviši. A uskoro stiže i metro. Prestonica je sve lepša i sjajnija. Vojvođanski i ostali separatisti redovno dobijaju svoje porcije, jedino UŽAS (uža Srbija) tone sve dublje .... izuzev jagodinske Palme koja nikad nije bila raskošnija. Zašto ova država propada na ovako besmislen način?

Milutin G.

pre 12 godina

svaki komentar je suvišan ako se iznese samo činjenica da gerelni direktor kao i njegovi najbliži pomoćnici putuju kolima na sastanke u svoje radne jedinice.

nemam pojma

pre 12 godina

Ovaj Mrkonjić je teški demagog. On kao teško radi, leti sa gradilišta na gradilište, sa puta na put, kontroliše izradu projektne dokumentacije, obilaznica se gradi decenijama, svedoci smo da ne mogu ni da završe autoput od Subotice do Bugarske granice, niti da poprave trasu prema Zagrebu koja je u katastrofalnom stanju. Međunarodni voz vozi tri i po sata od BG do Šida, četiri do Vinkovaca, da bi potom kroz malo više od tri bio u Zagrebu. Srbija tehnički nije sposobna za Evropu, ne može da postigne većinu njenih tehničkih standarda.

Зоран

pre 12 godina

То што је било брже 1884 је што нам остало од Турака. Док смо под неким од нас и може нешто да буде, чим добијемо слободу пропаст.

Milos

pre 12 godina

Svi koji procitaju ovaj clanak i koment, cujte i pocujte i ako mozete prosirite dalje > Stanje infrastrukture *gradjevina i elektro * je uzasno i nikad nije bilo gore . Voznja vozom vise nije bezbedna.Posle najnovijih problema sa putnim prelazima zeleznica je nalozila da se prelazi iskljucuju . Tako da kad naidjete na rampu necete znati da li voza ima ili nema.Ljudi maksimalan oprez , upozorite svoje najmilije . Vozom putujte bas ako morate. Odgovorni za ovo stanje uzivaju sve blagodeti drzavnog preduzeca i vesto se kriju iza vladajucih pratija i sindikata.

Nenad

pre 12 godina

@Zrenjaninac
Isto ce ti biti. Pogledaj razvoj drzava nastalih od SFRJ. Svuda ista prica (jedino se Slovenija malko razlikuje). Samo ces umesto Bg imati Novi Sad (kao sto danas imas). Nije ti kriv ni Beograd, ni Srbija, niti bilo ko drugi. Dosegli smo kriticnu masu kretena u drzavi i sad nema nazad.

Republikanac

pre 12 godina

ali ja sam ministar Republike Srbije i za mene postoji Republika Srbija“.

Pa, vidi, uskoro će i postojati za tebe SAMO republika Srbija.

Beograđani zaboravljaju kakve su bile železnice Vojvodine i šta su značile za tu zemlju - dok nisu nacionalizovane, lokomotive oduzete i prenete u ŽTP Beograd. Žiro račun i sve pare prenete u Beograd takođe.

Besmisleno je porediti železnice Vojvodine i one u Srbiji nekada. Dok je recimo kroz Kikindu prolazilo 6 međunarodnih vozova, uključujući čuveni Orient Express, a svi sa dalekog zapada prema Istanbulu, dotle u Srbiji nisu znali šta je voz. Kad bi ga prvi put videli svi bi bežali misleći da dolazi zmaj.

Beka

pre 12 godina

Vi o otcepljenju, a ja cu o prugama. Puno putujem i mislim da sam solidno upucena u opcije prevoza do vecine evrospkih prestonica. Ono sto je moja preporuka, nisu jeftini letovi privatnih avio kompanija, nego voz, gde god se može. Cisto je, nije skupo, brzo je (nema potrebe biti 2 sata pre poletanja na aerodromu), može da se koristi laptop, proseta, nesto interesantno vidi, niko vas ne pretresa, ne prevrce po torbi... Hocu takav voz u Srbiji!!!

Perica

pre 12 godina

"Vojvodina početkom 20. veka imala najgušću mrežu pruga u Evropi"
I moj deda Petronije je pre 50 godina imao najguscu kosu u Smederevu.

filip visnjic

pre 12 godina

posto je ovaj (satro) pisani dokumenat upravo stigao od levih i desnih poslanika,a tice se zeleznice,znamo da je narodni neprijatelj narodni poslanik.Elem,"kolach" je jako velik,a podsecam da je MILIJARDA$ u pitanju koja bi trebala da se deli 80-20 od Ruskog kredita,moguce je da ce ekipa b92 morati da snimi dokumentarac o "najvecoj pljacki veka 2.deo"
Za ovakav "poduhvat" potrebno je: nekoliko bombasticnih naslova na on-line (ako ne verujete,proverite u poslednjih mesec dana e-novine),ultra destrukcija zeleznice,kasnjenje vozova,sabotaze(jos ih nema,ali SPS se sprema),i na kraju vreme.Vreme je ovde esencijalno jer ovo se mora uraditi pre izbora(DS) a ako SPS ostane-oni mogu i posle...Dakle,gde su ovde tajkuni?Glavni posao je rezervisan za Drzavu gde mogu preko sudstva da "srede" papire a onda preko tendera nastupaju krimosi.....A sad idu i vasi komentari tipa:popiji lek,sta je bilo kad si se probudio i slicno...Koliko covek mora biti glup da ne vidi sta mu rodjeni radi

suzy

pre 12 godina

Ne bih da se nadovezujem na komentare o separatizmu, samo bih napomenula da je porazavajuce u kakvom stanju nam je zeleznica, kao i to da su vozovi pre vise od jednog veka saobracali vecom brzinom nego danas, kao i da je pruga poslednji put obnovljena pre oko vek. Iz licnog iskustva cu dodati da na relaciji Subotica-Beograd nekad saobraca samo jedan vagon, da nasoj zemlji nedostaju kompozicije, a da se manje krade na javnim nabavkama, bilo bi para i za pruge. Karta za putnicki voz mozda jeste jeftina, ali s obzirom na to kakav je kvalitet usluge i to je previse...

Nišlija

pre 12 godina

Ne vidim razlog zbog čega regionalne pruge ne bi bile u vlasništu AP Vojvodine. Neka pokrajinsko rukovodstvo bude odgovorno za njihovo održavanje pa neka građani Vojvodine njih prozivaju ako nešto nije u redu. Jedino bi, po meni, glavni pravac na Koridoru 10 bio odgovornost republike. Ista situacija bi trebalo da bude i sa putevima. Ne vidim što bi ovo bio veliki problem.

covece?!

pre 12 godina

Razumem da smo devedesetih ratovali i da nije ulagano u zeleznicu, al ne razumem da smo sada dopustili da dodje covek na celo Zeleznica Srbije da pokrade gomilu para. Eeeeejjjj!!! Pa kako bre??? To je za nas 6 miliona gradjana Srbije i jos milione drugih koji prolaze kroz nasu zemlju! Kako bre?????

Svetozar

pre 12 godina

Sta nije postalo katastrofalno u Srbiji pod vladavinom takvih korumpiranih i nesposobnih politicara (pogledajte kakvi su nam putevi, demografija, plate, standard, obrazovanje,dugovi....).

novi sadSRPSKA atina

pre 12 godina

vojvodina SRBIJA....novi sad SRBIJA nikad vojvodina NIJE VECINA ZA OTCEPLJENJE VEC OMANJE GRUPE KOJE SVOJIM IZJAVAMA PROVOCIRAJU VECINU

Andrej

pre 12 godina

@Zrenjaninac: Beograd vas ne drži. Autonomija vam daje pravo da održite referendum i da se lepo izjasnite. Ako hoćete da se otcepite, izvolite pa to i uradite.

Deki

pre 12 godina

Ljudi, u kojim ste vi tripovima?

Cim se u nekom clanku pomene Vojvodina, par dezurnih SEPARATISTA krene da lupa svoje komentare o otcepljenju...

Deki

pre 12 godina

Ljudi, u kojim ste vi tripovima?

Cim se u nekom clanku pomene Vojvodina, par dezurnih SEPARATISTA krene da lupa svoje komentare o otcepljenju...

Nenad

pre 12 godina

@Zrenjaninac
Isto ce ti biti. Pogledaj razvoj drzava nastalih od SFRJ. Svuda ista prica (jedino se Slovenija malko razlikuje). Samo ces umesto Bg imati Novi Sad (kao sto danas imas). Nije ti kriv ni Beograd, ni Srbija, niti bilo ko drugi. Dosegli smo kriticnu masu kretena u drzavi i sad nema nazad.

Perica

pre 12 godina

"Vojvodina početkom 20. veka imala najgušću mrežu pruga u Evropi"
I moj deda Petronije je pre 50 godina imao najguscu kosu u Smederevu.

Beka

pre 12 godina

Vi o otcepljenju, a ja cu o prugama. Puno putujem i mislim da sam solidno upucena u opcije prevoza do vecine evrospkih prestonica. Ono sto je moja preporuka, nisu jeftini letovi privatnih avio kompanija, nego voz, gde god se može. Cisto je, nije skupo, brzo je (nema potrebe biti 2 sata pre poletanja na aerodromu), može da se koristi laptop, proseta, nesto interesantno vidi, niko vas ne pretresa, ne prevrce po torbi... Hocu takav voz u Srbiji!!!

HerŽika

pre 12 godina

1. Što se železnica tiče, stanje je gore od katastrofalnog... Koliko vidim donose neke nove zakone po ugledu na Francusku i Japan, a ako postoji oblast u kojoj sa njima ne možemo da se poredimo, onda su to železnice !!! Pa oni su vekovima ispred nas !
2. A što se tiče ovih separatista... Gospodo Vojvođani, zašto stalno pravite žrtvu od vas samih... Stalno vi kao hoćete da idete, a mi vas ne puštamo ! Pa ajde već jednom da raspišemo referendum i da vas pustimo... I onako se zemlja raspala skroz, pa kad ide june, nek' ide i uže...

chavke

pre 12 godina

Kad sam bio mali odlazili smo do pruge na 10 minuta i stavljali smo dinare da ih voz pregazi, sada nema ni vozova a bogami ni dinara

novi sadSRPSKA atina

pre 12 godina

vojvodina SRBIJA....novi sad SRBIJA nikad vojvodina NIJE VECINA ZA OTCEPLJENJE VEC OMANJE GRUPE KOJE SVOJIM IZJAVAMA PROVOCIRAJU VECINU

svejedno odakle sam

pre 12 godina

Hoću TGV ili ICE od Subotice do Niša!

Ovo Brate, ovo!

TGV - http://www.youtube.com/watch?v=8skXT5NQzCg

ICE - http://www.youtube.com/watch?v=Oo9-9rm8Tdg

Za razvoj! Za nova rešenja! Za život!


Dosta mi je komunista!

nezavisnost što pre

pre 12 godina

Uništila si Vojvodinu Srbijo! Bili smo u Evropskom vrhu, sada smo zahvaljući kolonijalnom statusu koji traje od 1918. na dnu, obespravljeni robovi koje eksploatišeš i čije resurse otimaš.

bez Kralja ne valja

pre 12 godina

Sve sto je Kraljevina izgradila radi i dan dans ili je cak radilo bolje u vreme dok smo bili Kraljevina, kao sto je ova pruga. Inace nju su delom gradile i finansirale americke kompanije jos tada!!! A bravar izgradio pola autoputa do Nisa i jednu prugu do Bara koja isto tako jedva da funkcionise i sve cega se dotakao je propalo ili se u krvi raspalo kao uostalom i njegova drzavna tvorevina. Za vreme Kraljevine imali smo jednu od najboljih avio industrija koju su Nemci ramontirali i odneli u Nemacku, Zastava je bila tehnicki vrhunska fabrika, gradili su se putevi, pruge, a Beograd je izgledao kao Prag ili Budimpsta...

Republikanac

pre 12 godina

ali ja sam ministar Republike Srbije i za mene postoji Republika Srbija“.

Pa, vidi, uskoro će i postojati za tebe SAMO republika Srbija.

Beograđani zaboravljaju kakve su bile železnice Vojvodine i šta su značile za tu zemlju - dok nisu nacionalizovane, lokomotive oduzete i prenete u ŽTP Beograd. Žiro račun i sve pare prenete u Beograd takođe.

Besmisleno je porediti železnice Vojvodine i one u Srbiji nekada. Dok je recimo kroz Kikindu prolazilo 6 međunarodnih vozova, uključujući čuveni Orient Express, a svi sa dalekog zapada prema Istanbulu, dotle u Srbiji nisu znali šta je voz. Kad bi ga prvi put videli svi bi bežali misleći da dolazi zmaj.

Andrej

pre 12 godina

@Zrenjaninac: Beograd vas ne drži. Autonomija vam daje pravo da održite referendum i da se lepo izjasnite. Ako hoćete da se otcepite, izvolite pa to i uradite.

Nenad

pre 12 godina

Pastora ne volim, ali lepo je objasnio o čemu se radi - čak i u siromašnijim i skromnijim vremenima je bilo moguće uspostaviti brz i kvalitetan železnički saobraćaj, a sada to ovde niko ne radi. Mrkonjićev odgovor je praktično "Razumem i shvatam problem, ali ja sam ministar republike Srbije, stoga neću ništa uraditi povodom ovoga" - patetično.

Nišlija

pre 12 godina

Ne vidim razlog zbog čega regionalne pruge ne bi bile u vlasništu AP Vojvodine. Neka pokrajinsko rukovodstvo bude odgovorno za njihovo održavanje pa neka građani Vojvodine njih prozivaju ako nešto nije u redu. Jedino bi, po meni, glavni pravac na Koridoru 10 bio odgovornost republike. Ista situacija bi trebalo da bude i sa putevima. Ne vidim što bi ovo bio veliki problem.

suzy

pre 12 godina

Ne bih da se nadovezujem na komentare o separatizmu, samo bih napomenula da je porazavajuce u kakvom stanju nam je zeleznica, kao i to da su vozovi pre vise od jednog veka saobracali vecom brzinom nego danas, kao i da je pruga poslednji put obnovljena pre oko vek. Iz licnog iskustva cu dodati da na relaciji Subotica-Beograd nekad saobraca samo jedan vagon, da nasoj zemlji nedostaju kompozicije, a da se manje krade na javnim nabavkama, bilo bi para i za pruge. Karta za putnicki voz mozda jeste jeftina, ali s obzirom na to kakav je kvalitet usluge i to je previse...

Slaj

pre 12 godina

Tako je pljujte po Vojvodini i Vojvodjanima!!!
Ipak su oni krivi sto se Beograd i Srbija razvija na ustrb severne Srbije koja jedina ima potencijal da hrani zemlju. Naravno oni su krivi sto zeleznice Srbije vode lopovi! Za sve je kriva Vojvodina, nikako Mrkonjic, nikako socijalisti. Kako se samo usudjuju da krive ostatak Srbije i ministre, za to sto ih krademo!

p.s. Beogradjanin.

covece?!

pre 12 godina

Razumem da smo devedesetih ratovali i da nije ulagano u zeleznicu, al ne razumem da smo sada dopustili da dodje covek na celo Zeleznica Srbije da pokrade gomilu para. Eeeeejjjj!!! Pa kako bre??? To je za nas 6 miliona gradjana Srbije i jos milione drugih koji prolaze kroz nasu zemlju! Kako bre?????

Bole

pre 12 godina

Ko zna da li bi voz do Nisa 1884 godine tako brzo putovao da ga nisu vukle parne lokomotive. Da su ga vukle dizel lokomotive napunjenim ovim **** koje se pravi u rafineriji u Pancevu, putovao bi duplo sporije.

otpravnik

pre 12 godina

Naravno da su tada vozovi bilo brzi nego danas! Ne znam zasto se svi cude, pa zar ne znaju pravi razlog? I ako su danas vozovi moderniji i u stanju su da idu brze oni ipak idu sporije, ALI samo kod nas a razlog je veoma jednostavan!
Nasa drzava brine o nama, ona brine o bezbednosti putnika u vozu a i onih sto nesmotreno setaju pored sina! E zato se danas vozici krecu sporije, jer nasa vlast nas mnogo voli i gleda da se ne povredimo ona oce da nas sacuva jer sta je drzava bez naroda? Sta ce vlast da radi ako im narod izgine u vozu koji juri citavih 60. Zatu su sporiji a ne zato sto nam se pruge raspadaju i vagoni skripe. To si izmislili zlobnici koji oce da nagrde nasu vlast i zeljeznicu a istina je ipak mnogo svetlija! Zati imam predlog! Vratite na CIRU! On je najlepsi i najbezbedniji!

filip visnjic

pre 12 godina

posto je ovaj (satro) pisani dokumenat upravo stigao od levih i desnih poslanika,a tice se zeleznice,znamo da je narodni neprijatelj narodni poslanik.Elem,"kolach" je jako velik,a podsecam da je MILIJARDA$ u pitanju koja bi trebala da se deli 80-20 od Ruskog kredita,moguce je da ce ekipa b92 morati da snimi dokumentarac o "najvecoj pljacki veka 2.deo"
Za ovakav "poduhvat" potrebno je: nekoliko bombasticnih naslova na on-line (ako ne verujete,proverite u poslednjih mesec dana e-novine),ultra destrukcija zeleznice,kasnjenje vozova,sabotaze(jos ih nema,ali SPS se sprema),i na kraju vreme.Vreme je ovde esencijalno jer ovo se mora uraditi pre izbora(DS) a ako SPS ostane-oni mogu i posle...Dakle,gde su ovde tajkuni?Glavni posao je rezervisan za Drzavu gde mogu preko sudstva da "srede" papire a onda preko tendera nastupaju krimosi.....A sad idu i vasi komentari tipa:popiji lek,sta je bilo kad si se probudio i slicno...Koliko covek mora biti glup da ne vidi sta mu rodjeni radi

nemam pojma

pre 12 godina

Ovaj Mrkonjić je teški demagog. On kao teško radi, leti sa gradilišta na gradilište, sa puta na put, kontroliše izradu projektne dokumentacije, obilaznica se gradi decenijama, svedoci smo da ne mogu ni da završe autoput od Subotice do Bugarske granice, niti da poprave trasu prema Zagrebu koja je u katastrofalnom stanju. Međunarodni voz vozi tri i po sata od BG do Šida, četiri do Vinkovaca, da bi potom kroz malo više od tri bio u Zagrebu. Srbija tehnički nije sposobna za Evropu, ne može da postigne većinu njenih tehničkih standarda.

Sale

pre 12 godina

Muka mi je vise od ovih SEPARATISTA I NESEPARATISTA koji stalno smaraju kad god se pomene Vojvodina!
Uopste se ovde ne radi o samostalnosti, nego o *** pruzi!!!!!
ko je uopste spomenuo samostalnost?!?!?!
Trebali bi svi ustvari da se CUDIMO STO SE MRKONJIC IDALJE OBRACA LJUDIMA SA DRUGARICE I STO JE ON IDALJE **** MINISTAR!!!!!!!
e to je za raspravu, a ne samostalnost Vojvodine!!!!!

Petronije

pre 12 godina

Možda su železnice u katastrofalnom stanju, no beogradski piloni su najviši. A uskoro stiže i metro. Prestonica je sve lepša i sjajnija. Vojvođanski i ostali separatisti redovno dobijaju svoje porcije, jedino UŽAS (uža Srbija) tone sve dublje .... izuzev jagodinske Palme koja nikad nije bila raskošnija. Zašto ova država propada na ovako besmislen način?

Beograđanin

pre 12 godina

Aman više prečanski Srbi, odvajajte se i prestanite da smarate sa tim pretnjama! Koga više zabole da li ćete se odvajati ili ne.

Mihailo

pre 12 godina

Da li moze da prodje jedan tekst bez spominjanja Vojvodine u kontekstu zapostavljanja i iskoriscavanja od strane ostatka Srbije? Vojvodina ima guscu zeleznicu od Engleske? Da, da, naravno...

Petar K.

pre 12 godina

Ta manite se emocija - sve je stvar interesa.

Ukoliko je mojim dedovima (pod Madžarima) bilo bolje nego meni ili mojoj deci, zašto bih mazohistički želeo da stvari ostanu kakve jesu?

Bio bih najsretniji da je ostala SFRJ, ali realnost je drugačija. Kosmet je IZGUBLJLEN a vreme kada je to moglo da se unovči je prošlo. Ponovo građani Srbije ostaju taoci politikanata, čuvara mandata i pozicija.

Porazna je istina da moja zemlja nema STRATEGIJU te da sama radi na svom uništenju. To što neko drugi hoće ili pokušava da ućari zbog toga je normalno i nije srž našeg problema.

Možda je najbolje da Srbija ostane bez obe pokrajine (koje je dobila tek pre nepunih sto godina!) jer bi tako "prečanski Srbi" kao i Srbi iz "Stare Srbije" bili garant da Srbi opstaju kao nacija.

Svi koji su imali ili imaju strategiju (Vatikan, Ugarska, Nemačka, Engleska, NATO, ...) su nam krivi jer je mi nemamo. To je srž problema željeznice, puteva, .........

Zato ostavimo Vojvodinu na miru da pokuša da nešto uradi, jer uravnilovkom ćemo i nju upokojiti.

Zoki

pre 12 godina

Uvek se nađe neki dežurni separatista da raspravu odvede u pogrešnom pravcu.

Ne postoji razlog zašto železnice ne bi bile privatizovane. To je moguće rešenje problema, a ne podela na državne, pokrajinske, itd. Međutim, to neće rešiti problem brzine putničkog saobraćaja, nego će pojeftiniti teretni saobraćaj. Treba pogledati američka iskustva po tom pitanju.

Ukoliko je osnovni cilj povećanje brzine putničkog saobraćaja, onda se to rešava uz obilne državne donacije. Tu teško može biti mesta privatizaciji.

U svakom slučaju, obnova železničke mreže ne može biti alternativa za razvoj putne mreže.

Nemanja

pre 12 godina

Srpsku železnicu jednostavno treba ukinuti, da do daljnjeg vise ne postoji!
Vozimo se samo autobusima i kolima, i to je to.
Je l' to vise nije javni prevoz, to je uzas!

Зоран

pre 12 godina

То што је било брже 1884 је што нам остало од Турака. Док смо под неким од нас и може нешто да буде, чим добијемо слободу пропаст.

Mark

pre 12 godina

Ja bih na nekoliko godina ukinuo zeleznicu dok se sva ne rekonstruise i dovede koliko toliko u normalno stanje. Ako ulazimo u Evropu da udjemo sa modernom zeleznicom 21. veka, ovako smo Balkan 19. veka...i bukvalno!

Milos

pre 12 godina

Svi koji procitaju ovaj clanak i koment, cujte i pocujte i ako mozete prosirite dalje > Stanje infrastrukture *gradjevina i elektro * je uzasno i nikad nije bilo gore . Voznja vozom vise nije bezbedna.Posle najnovijih problema sa putnim prelazima zeleznica je nalozila da se prelazi iskljucuju . Tako da kad naidjete na rampu necete znati da li voza ima ili nema.Ljudi maksimalan oprez , upozorite svoje najmilije . Vozom putujte bas ako morate. Odgovorni za ovo stanje uzivaju sve blagodeti drzavnog preduzeca i vesto se kriju iza vladajucih pratija i sindikata.

Petar

pre 12 godina

Vojvodina nas hrani? Ja kada odem da kupim nesto za to i platim. Vojvodina nas ne hrani, nego prodaje kod nas svoje proizvode, uglavnom za slicnu cenu kao i da uvezemo iz regiona.

Šumadinac

pre 12 godina

Opet prica kako je Vojvodina obespravljena iako ima: Vladu, Razvojnu banku, svoj budzet, svoju imovinu, prvo se radi auto put u Vojvodini, ako je Vojvodina obespravljena sta je onda moja Sumadija? Kolonija.
Prica o prugama je besmislena, pa malo vas zna da je postojala pruga kroz Sumadiju (Beograd - Ljig - Milanovac - Cacak koju su komunisti rasformirali krajem sedesetih godina i pokupili sine i pragove i pravili neke pruge po Vojvodini (ko ne veruje za prugu neka dodje u Milanovac i neka pita gde je zeleznicka stanica i zasto postoji zeleznicka ulica, a takodje na ibarskoj magistrali pored tunela u Stavici postoji jos jedan tune sa desne strane, e to je tunel od pruge.
Sto se tice toga dal nas neko hrani, cime nas to Vojvodina hrani, sve to mi placamo, ne secam se da mi je neko za dzabe dao nesto?
Pa malo bi valjalo da se spustite niz dolinu Morave, pa onda uz Zapadnu i Juznu Moravu, pa da malo pogledate, o leskovackoj kotlini gde se ne vidi zemlja od plastenika necu da govorim, ko je bio i video zna o cemu pricam, takodje ste zaboravili i Macvu, Branicevo i Stig gde je zemlja plodnija od Vojvodjanske i na kraju mi ovde nemamo pescare, bas me interesuje sta se uzgaja na pesku.
Tako da dragi nasi Vojvodjani (cuo sam da je najacuvenija narodna pesma u Vojvodini: Gledam Dunav sa Petrovaradina, a u mislima mi moja Drina, to vam je aluzija da se uvek setite ko ste), nemojte kukati i udarati po Sumadiji, Pomoravlju, Macvi i ostalim delovima obespravljene nam uze Srbije, nego pravac Beograd pa udarajte po njima pa nesto promenite makar za sebe.

Milutin G.

pre 12 godina

svaki komentar je suvišan ako se iznese samo činjenica da gerelni direktor kao i njegovi najbliži pomoćnici putuju kolima na sastanke u svoje radne jedinice.

Svetozar

pre 12 godina

Sta nije postalo katastrofalno u Srbiji pod vladavinom takvih korumpiranih i nesposobnih politicara (pogledajte kakvi su nam putevi, demografija, plate, standard, obrazovanje,dugovi....).

уједињена

pre 12 godina

Под Краљевином Карађорђевића Србија је имала и најлепшу архитектуру и одличне везе са целим западним светом, као и изванредну индустрију која је била у повоју. Исто то важи и за железнице. Једино су неписмени радници имали проблем са тим уређењем.

сартидац

pre 12 godina

Станице у Новој Пазови и Старој пазови су реновиране пре пар година. Пруга у том делу је исто замењена. На тој деоници воз лети као нигде. Много станица по војводини је исто реновирано док је рецимо Главна станица у Београду руинирана. Шта кажете на то ви сепаратисти?

Milos

pre 12 godina

Evo kako je vlasnistvo zeleznice u Madjarskoj. Nesto ne vidim da im ta centralizacija smeta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_State_Railways#Statistics

Aleksandar

pre 12 godina

@уједињена, prvo se informisi kako je uopste zeleznica dosla u Srbiju. Hint: ni narod, ni Karadjordjevici nisu bili neki fanovi iste, najblaze receno. Pricalo se da ce da nam unisti `nacionalno bice`, da nas covek `nije navikao na takve migracije`, da time `zapad` hoce da nas pokori... Sve isti diskurs kao i danas, mi tapkamo u mestu od tog perioda...

sale

pre 12 godina

mislim da ste malo preterali
prvi voz na relaciji beograd -nis je putovao vise od 10 sati,a sada treba 4 i po sata.znaci nije isto kao 1884. godine
jeste da je pruga losa i ocajna,jer se do mladenovca putuje sat i po

Deki

pre 12 godina

Ljudi, u kojim ste vi tripovima?

Cim se u nekom clanku pomene Vojvodina, par dezurnih SEPARATISTA krene da lupa svoje komentare o otcepljenju...

nezavisnost što pre

pre 12 godina

Uništila si Vojvodinu Srbijo! Bili smo u Evropskom vrhu, sada smo zahvaljući kolonijalnom statusu koji traje od 1918. na dnu, obespravljeni robovi koje eksploatišeš i čije resurse otimaš.

Republikanac

pre 12 godina

ali ja sam ministar Republike Srbije i za mene postoji Republika Srbija“.

Pa, vidi, uskoro će i postojati za tebe SAMO republika Srbija.

Beograđani zaboravljaju kakve su bile železnice Vojvodine i šta su značile za tu zemlju - dok nisu nacionalizovane, lokomotive oduzete i prenete u ŽTP Beograd. Žiro račun i sve pare prenete u Beograd takođe.

Besmisleno je porediti železnice Vojvodine i one u Srbiji nekada. Dok je recimo kroz Kikindu prolazilo 6 međunarodnih vozova, uključujući čuveni Orient Express, a svi sa dalekog zapada prema Istanbulu, dotle u Srbiji nisu znali šta je voz. Kad bi ga prvi put videli svi bi bežali misleći da dolazi zmaj.

сартидац

pre 12 godina

Станице у Новој Пазови и Старој пазови су реновиране пре пар година. Пруга у том делу је исто замењена. На тој деоници воз лети као нигде. Много станица по војводини је исто реновирано док је рецимо Главна станица у Београду руинирана. Шта кажете на то ви сепаратисти?

novi sadSRPSKA atina

pre 12 godina

vojvodina SRBIJA....novi sad SRBIJA nikad vojvodina NIJE VECINA ZA OTCEPLJENJE VEC OMANJE GRUPE KOJE SVOJIM IZJAVAMA PROVOCIRAJU VECINU

bez Kralja ne valja

pre 12 godina

Sve sto je Kraljevina izgradila radi i dan dans ili je cak radilo bolje u vreme dok smo bili Kraljevina, kao sto je ova pruga. Inace nju su delom gradile i finansirale americke kompanije jos tada!!! A bravar izgradio pola autoputa do Nisa i jednu prugu do Bara koja isto tako jedva da funkcionise i sve cega se dotakao je propalo ili se u krvi raspalo kao uostalom i njegova drzavna tvorevina. Za vreme Kraljevine imali smo jednu od najboljih avio industrija koju su Nemci ramontirali i odneli u Nemacku, Zastava je bila tehnicki vrhunska fabrika, gradili su se putevi, pruge, a Beograd je izgledao kao Prag ili Budimpsta...

Mihailo

pre 12 godina

Da li moze da prodje jedan tekst bez spominjanja Vojvodine u kontekstu zapostavljanja i iskoriscavanja od strane ostatka Srbije? Vojvodina ima guscu zeleznicu od Engleske? Da, da, naravno...

Perica

pre 12 godina

"Vojvodina početkom 20. veka imala najgušću mrežu pruga u Evropi"
I moj deda Petronije je pre 50 godina imao najguscu kosu u Smederevu.

Beograđanin

pre 12 godina

Aman više prečanski Srbi, odvajajte se i prestanite da smarate sa tim pretnjama! Koga više zabole da li ćete se odvajati ili ne.

Petar

pre 12 godina

Vojvodina nas hrani? Ja kada odem da kupim nesto za to i platim. Vojvodina nas ne hrani, nego prodaje kod nas svoje proizvode, uglavnom za slicnu cenu kao i da uvezemo iz regiona.

Šumadinac

pre 12 godina

Opet prica kako je Vojvodina obespravljena iako ima: Vladu, Razvojnu banku, svoj budzet, svoju imovinu, prvo se radi auto put u Vojvodini, ako je Vojvodina obespravljena sta je onda moja Sumadija? Kolonija.
Prica o prugama je besmislena, pa malo vas zna da je postojala pruga kroz Sumadiju (Beograd - Ljig - Milanovac - Cacak koju su komunisti rasformirali krajem sedesetih godina i pokupili sine i pragove i pravili neke pruge po Vojvodini (ko ne veruje za prugu neka dodje u Milanovac i neka pita gde je zeleznicka stanica i zasto postoji zeleznicka ulica, a takodje na ibarskoj magistrali pored tunela u Stavici postoji jos jedan tune sa desne strane, e to je tunel od pruge.
Sto se tice toga dal nas neko hrani, cime nas to Vojvodina hrani, sve to mi placamo, ne secam se da mi je neko za dzabe dao nesto?
Pa malo bi valjalo da se spustite niz dolinu Morave, pa onda uz Zapadnu i Juznu Moravu, pa da malo pogledate, o leskovackoj kotlini gde se ne vidi zemlja od plastenika necu da govorim, ko je bio i video zna o cemu pricam, takodje ste zaboravili i Macvu, Branicevo i Stig gde je zemlja plodnija od Vojvodjanske i na kraju mi ovde nemamo pescare, bas me interesuje sta se uzgaja na pesku.
Tako da dragi nasi Vojvodjani (cuo sam da je najacuvenija narodna pesma u Vojvodini: Gledam Dunav sa Petrovaradina, a u mislima mi moja Drina, to vam je aluzija da se uvek setite ko ste), nemojte kukati i udarati po Sumadiji, Pomoravlju, Macvi i ostalim delovima obespravljene nam uze Srbije, nego pravac Beograd pa udarajte po njima pa nesto promenite makar za sebe.

уједињена

pre 12 godina

Под Краљевином Карађорђевића Србија је имала и најлепшу архитектуру и одличне везе са целим западним светом, као и изванредну индустрију која је била у повоју. Исто то важи и за железнице. Једино су неписмени радници имали проблем са тим уређењем.

Nenad

pre 12 godina

@Zrenjaninac
Isto ce ti biti. Pogledaj razvoj drzava nastalih od SFRJ. Svuda ista prica (jedino se Slovenija malko razlikuje). Samo ces umesto Bg imati Novi Sad (kao sto danas imas). Nije ti kriv ni Beograd, ni Srbija, niti bilo ko drugi. Dosegli smo kriticnu masu kretena u drzavi i sad nema nazad.

Slaj

pre 12 godina

Tako je pljujte po Vojvodini i Vojvodjanima!!!
Ipak su oni krivi sto se Beograd i Srbija razvija na ustrb severne Srbije koja jedina ima potencijal da hrani zemlju. Naravno oni su krivi sto zeleznice Srbije vode lopovi! Za sve je kriva Vojvodina, nikako Mrkonjic, nikako socijalisti. Kako se samo usudjuju da krive ostatak Srbije i ministre, za to sto ih krademo!

p.s. Beogradjanin.

Milos

pre 12 godina

Evo kako je vlasnistvo zeleznice u Madjarskoj. Nesto ne vidim da im ta centralizacija smeta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_State_Railways#Statistics

Nemanja

pre 12 godina

Srpsku železnicu jednostavno treba ukinuti, da do daljnjeg vise ne postoji!
Vozimo se samo autobusima i kolima, i to je to.
Je l' to vise nije javni prevoz, to je uzas!

Petronije

pre 12 godina

Možda su železnice u katastrofalnom stanju, no beogradski piloni su najviši. A uskoro stiže i metro. Prestonica je sve lepša i sjajnija. Vojvođanski i ostali separatisti redovno dobijaju svoje porcije, jedino UŽAS (uža Srbija) tone sve dublje .... izuzev jagodinske Palme koja nikad nije bila raskošnija. Zašto ova država propada na ovako besmislen način?

HerŽika

pre 12 godina

1. Što se železnica tiče, stanje je gore od katastrofalnog... Koliko vidim donose neke nove zakone po ugledu na Francusku i Japan, a ako postoji oblast u kojoj sa njima ne možemo da se poredimo, onda su to železnice !!! Pa oni su vekovima ispred nas !
2. A što se tiče ovih separatista... Gospodo Vojvođani, zašto stalno pravite žrtvu od vas samih... Stalno vi kao hoćete da idete, a mi vas ne puštamo ! Pa ajde već jednom da raspišemo referendum i da vas pustimo... I onako se zemlja raspala skroz, pa kad ide june, nek' ide i uže...

Зоран

pre 12 godina

То што је било брже 1884 је што нам остало од Турака. Док смо под неким од нас и може нешто да буде, чим добијемо слободу пропаст.

Sale

pre 12 godina

Muka mi je vise od ovih SEPARATISTA I NESEPARATISTA koji stalno smaraju kad god se pomene Vojvodina!
Uopste se ovde ne radi o samostalnosti, nego o *** pruzi!!!!!
ko je uopste spomenuo samostalnost?!?!?!
Trebali bi svi ustvari da se CUDIMO STO SE MRKONJIC IDALJE OBRACA LJUDIMA SA DRUGARICE I STO JE ON IDALJE **** MINISTAR!!!!!!!
e to je za raspravu, a ne samostalnost Vojvodine!!!!!

svejedno odakle sam

pre 12 godina

Hoću TGV ili ICE od Subotice do Niša!

Ovo Brate, ovo!

TGV - http://www.youtube.com/watch?v=8skXT5NQzCg

ICE - http://www.youtube.com/watch?v=Oo9-9rm8Tdg

Za razvoj! Za nova rešenja! Za život!


Dosta mi je komunista!

Andrej

pre 12 godina

@Zrenjaninac: Beograd vas ne drži. Autonomija vam daje pravo da održite referendum i da se lepo izjasnite. Ako hoćete da se otcepite, izvolite pa to i uradite.

Zoki

pre 12 godina

Uvek se nađe neki dežurni separatista da raspravu odvede u pogrešnom pravcu.

Ne postoji razlog zašto železnice ne bi bile privatizovane. To je moguće rešenje problema, a ne podela na državne, pokrajinske, itd. Međutim, to neće rešiti problem brzine putničkog saobraćaja, nego će pojeftiniti teretni saobraćaj. Treba pogledati američka iskustva po tom pitanju.

Ukoliko je osnovni cilj povećanje brzine putničkog saobraćaja, onda se to rešava uz obilne državne donacije. Tu teško može biti mesta privatizaciji.

U svakom slučaju, obnova železničke mreže ne može biti alternativa za razvoj putne mreže.

Nenad

pre 12 godina

Pastora ne volim, ali lepo je objasnio o čemu se radi - čak i u siromašnijim i skromnijim vremenima je bilo moguće uspostaviti brz i kvalitetan železnički saobraćaj, a sada to ovde niko ne radi. Mrkonjićev odgovor je praktično "Razumem i shvatam problem, ali ja sam ministar republike Srbije, stoga neću ništa uraditi povodom ovoga" - patetično.

Petar K.

pre 12 godina

Ta manite se emocija - sve je stvar interesa.

Ukoliko je mojim dedovima (pod Madžarima) bilo bolje nego meni ili mojoj deci, zašto bih mazohistički želeo da stvari ostanu kakve jesu?

Bio bih najsretniji da je ostala SFRJ, ali realnost je drugačija. Kosmet je IZGUBLJLEN a vreme kada je to moglo da se unovči je prošlo. Ponovo građani Srbije ostaju taoci politikanata, čuvara mandata i pozicija.

Porazna je istina da moja zemlja nema STRATEGIJU te da sama radi na svom uništenju. To što neko drugi hoće ili pokušava da ućari zbog toga je normalno i nije srž našeg problema.

Možda je najbolje da Srbija ostane bez obe pokrajine (koje je dobila tek pre nepunih sto godina!) jer bi tako "prečanski Srbi" kao i Srbi iz "Stare Srbije" bili garant da Srbi opstaju kao nacija.

Svi koji su imali ili imaju strategiju (Vatikan, Ugarska, Nemačka, Engleska, NATO, ...) su nam krivi jer je mi nemamo. To je srž problema željeznice, puteva, .........

Zato ostavimo Vojvodinu na miru da pokuša da nešto uradi, jer uravnilovkom ćemo i nju upokojiti.

sale

pre 12 godina

mislim da ste malo preterali
prvi voz na relaciji beograd -nis je putovao vise od 10 sati,a sada treba 4 i po sata.znaci nije isto kao 1884. godine
jeste da je pruga losa i ocajna,jer se do mladenovca putuje sat i po

Aleksandar

pre 12 godina

@уједињена, prvo se informisi kako je uopste zeleznica dosla u Srbiju. Hint: ni narod, ni Karadjordjevici nisu bili neki fanovi iste, najblaze receno. Pricalo se da ce da nam unisti `nacionalno bice`, da nas covek `nije navikao na takve migracije`, da time `zapad` hoce da nas pokori... Sve isti diskurs kao i danas, mi tapkamo u mestu od tog perioda...

Nišlija

pre 12 godina

Ne vidim razlog zbog čega regionalne pruge ne bi bile u vlasništu AP Vojvodine. Neka pokrajinsko rukovodstvo bude odgovorno za njihovo održavanje pa neka građani Vojvodine njih prozivaju ako nešto nije u redu. Jedino bi, po meni, glavni pravac na Koridoru 10 bio odgovornost republike. Ista situacija bi trebalo da bude i sa putevima. Ne vidim što bi ovo bio veliki problem.

Bole

pre 12 godina

Ko zna da li bi voz do Nisa 1884 godine tako brzo putovao da ga nisu vukle parne lokomotive. Da su ga vukle dizel lokomotive napunjenim ovim **** koje se pravi u rafineriji u Pancevu, putovao bi duplo sporije.

Mark

pre 12 godina

Ja bih na nekoliko godina ukinuo zeleznicu dok se sva ne rekonstruise i dovede koliko toliko u normalno stanje. Ako ulazimo u Evropu da udjemo sa modernom zeleznicom 21. veka, ovako smo Balkan 19. veka...i bukvalno!

chavke

pre 12 godina

Kad sam bio mali odlazili smo do pruge na 10 minuta i stavljali smo dinare da ih voz pregazi, sada nema ni vozova a bogami ni dinara

otpravnik

pre 12 godina

Naravno da su tada vozovi bilo brzi nego danas! Ne znam zasto se svi cude, pa zar ne znaju pravi razlog? I ako su danas vozovi moderniji i u stanju su da idu brze oni ipak idu sporije, ALI samo kod nas a razlog je veoma jednostavan!
Nasa drzava brine o nama, ona brine o bezbednosti putnika u vozu a i onih sto nesmotreno setaju pored sina! E zato se danas vozici krecu sporije, jer nasa vlast nas mnogo voli i gleda da se ne povredimo ona oce da nas sacuva jer sta je drzava bez naroda? Sta ce vlast da radi ako im narod izgine u vozu koji juri citavih 60. Zatu su sporiji a ne zato sto nam se pruge raspadaju i vagoni skripe. To si izmislili zlobnici koji oce da nagrde nasu vlast i zeljeznicu a istina je ipak mnogo svetlija! Zati imam predlog! Vratite na CIRU! On je najlepsi i najbezbedniji!

filip visnjic

pre 12 godina

posto je ovaj (satro) pisani dokumenat upravo stigao od levih i desnih poslanika,a tice se zeleznice,znamo da je narodni neprijatelj narodni poslanik.Elem,"kolach" je jako velik,a podsecam da je MILIJARDA$ u pitanju koja bi trebala da se deli 80-20 od Ruskog kredita,moguce je da ce ekipa b92 morati da snimi dokumentarac o "najvecoj pljacki veka 2.deo"
Za ovakav "poduhvat" potrebno je: nekoliko bombasticnih naslova na on-line (ako ne verujete,proverite u poslednjih mesec dana e-novine),ultra destrukcija zeleznice,kasnjenje vozova,sabotaze(jos ih nema,ali SPS se sprema),i na kraju vreme.Vreme je ovde esencijalno jer ovo se mora uraditi pre izbora(DS) a ako SPS ostane-oni mogu i posle...Dakle,gde su ovde tajkuni?Glavni posao je rezervisan za Drzavu gde mogu preko sudstva da "srede" papire a onda preko tendera nastupaju krimosi.....A sad idu i vasi komentari tipa:popiji lek,sta je bilo kad si se probudio i slicno...Koliko covek mora biti glup da ne vidi sta mu rodjeni radi

covece?!

pre 12 godina

Razumem da smo devedesetih ratovali i da nije ulagano u zeleznicu, al ne razumem da smo sada dopustili da dodje covek na celo Zeleznica Srbije da pokrade gomilu para. Eeeeejjjj!!! Pa kako bre??? To je za nas 6 miliona gradjana Srbije i jos milione drugih koji prolaze kroz nasu zemlju! Kako bre?????

Svetozar

pre 12 godina

Sta nije postalo katastrofalno u Srbiji pod vladavinom takvih korumpiranih i nesposobnih politicara (pogledajte kakvi su nam putevi, demografija, plate, standard, obrazovanje,dugovi....).

suzy

pre 12 godina

Ne bih da se nadovezujem na komentare o separatizmu, samo bih napomenula da je porazavajuce u kakvom stanju nam je zeleznica, kao i to da su vozovi pre vise od jednog veka saobracali vecom brzinom nego danas, kao i da je pruga poslednji put obnovljena pre oko vek. Iz licnog iskustva cu dodati da na relaciji Subotica-Beograd nekad saobraca samo jedan vagon, da nasoj zemlji nedostaju kompozicije, a da se manje krade na javnim nabavkama, bilo bi para i za pruge. Karta za putnicki voz mozda jeste jeftina, ali s obzirom na to kakav je kvalitet usluge i to je previse...

Beka

pre 12 godina

Vi o otcepljenju, a ja cu o prugama. Puno putujem i mislim da sam solidno upucena u opcije prevoza do vecine evrospkih prestonica. Ono sto je moja preporuka, nisu jeftini letovi privatnih avio kompanija, nego voz, gde god se može. Cisto je, nije skupo, brzo je (nema potrebe biti 2 sata pre poletanja na aerodromu), može da se koristi laptop, proseta, nesto interesantno vidi, niko vas ne pretresa, ne prevrce po torbi... Hocu takav voz u Srbiji!!!

Milutin G.

pre 12 godina

svaki komentar je suvišan ako se iznese samo činjenica da gerelni direktor kao i njegovi najbliži pomoćnici putuju kolima na sastanke u svoje radne jedinice.

Milos

pre 12 godina

Svi koji procitaju ovaj clanak i koment, cujte i pocujte i ako mozete prosirite dalje > Stanje infrastrukture *gradjevina i elektro * je uzasno i nikad nije bilo gore . Voznja vozom vise nije bezbedna.Posle najnovijih problema sa putnim prelazima zeleznica je nalozila da se prelazi iskljucuju . Tako da kad naidjete na rampu necete znati da li voza ima ili nema.Ljudi maksimalan oprez , upozorite svoje najmilije . Vozom putujte bas ako morate. Odgovorni za ovo stanje uzivaju sve blagodeti drzavnog preduzeca i vesto se kriju iza vladajucih pratija i sindikata.

nemam pojma

pre 12 godina

Ovaj Mrkonjić je teški demagog. On kao teško radi, leti sa gradilišta na gradilište, sa puta na put, kontroliše izradu projektne dokumentacije, obilaznica se gradi decenijama, svedoci smo da ne mogu ni da završe autoput od Subotice do Bugarske granice, niti da poprave trasu prema Zagrebu koja je u katastrofalnom stanju. Međunarodni voz vozi tri i po sata od BG do Šida, četiri do Vinkovaca, da bi potom kroz malo više od tri bio u Zagrebu. Srbija tehnički nije sposobna za Evropu, ne može da postigne većinu njenih tehničkih standarda.